חושבים טוב 45 - איך לבנות חוסן נפשי? עם פרופ׳ דני חמיאל

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 сер 2019
  • לכל הפרקים של חושבים טוב עם יהודית כץ:
    judithkatzpodcast.simplecast.fm
    החשיבה ההגיונית לא ממש יודעת איך להתמודד עם פרדוקסים. איך יכול להיות שמונחים הפוכים הולכים יחד יד ביד, ואיך אפשר להבין - באמת - מורכבות? איך זה שכדי לחסן את הנפש שלך, לעמוד איתן ולא ליפול ממשברים - צריך בעצם להכיל ולקבל את החולשה?
    בפודקאסט שלפניכם נפגשתי עם דני חמיאל, פסיכולוג קליני ורפואי, המנהל המקצועי של תכנית "חוסן" בתל אביב, ומרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה. דני חוקר ועוסק בכל הדברים שגורמים לבני אדם להתרומם ממשברים, לצמוח הלאה, וגם להיות עמידים יותר למה שהחיים שלנו מזמנים. יחד ניסינו להבין אילו רמאויות קטנות (והרסניות) מביא עלינו המוח שלנו. איך אפשר לנצח חרדה ומצוקה נפשית, ואיך אפשר לחזק עוד יותר את החוסן הנפשי שלנו ועד איזה גיל ניתן ללמוד ולתרגל עמידות והתמודדות אדפטיבית עם משברים. שאלנו גם מה הקשר בין תשוקה וחלומות לחוסן נפשי, איך לדעת מתי הלכנו רחוק מידי, לאיזה קולות צריך להקשיב, וגם איך מחנכים ילדים (ומבוגרים) לעצור רגע ולחשב מסלול חסין מחדש. "חוסן נפשי זה לנהל את העצמי שלנו ברוגע, גם כשהעולם בחוץ לא תואם את הציפיות שלנו, ולא מתנהל כמו שציפינו", נסח זאת נהדר דני. לחיי זה!
    עורכת: ענת כהן
    תוכלו לדבר, להתעדכן ולשלוח שאלות לפודקאסטים הבאים בקבוצת הפייסבוק ״חושבים טוב״: / 766641396722703
    אוהבים את הפודקאסט? מוזמנים לקבל ממני כל מוצ״ש מייל עם תובנות וכלים מהפסיכולוגיה החיובית. הירשמו דרך האתר: www.judithkatz.me/newsletter
    ההרצאות הקרובות:
    ירושלים: איך נפסיק לדחות למחר ב-11.11: goo.gl/grT6QE
    תל אביב: כוחו של הרגל - איך לעשות שינוי שמחזיק? ב-18.11: goo.gl/PY1hvR
    חיפה: מיינדפולנס - לתרגל את המוח להיות מאושר ב-22.11: goo.gl/gzxtxG
    כפר סבא: מיינדפולנס - לתרגל את המוח להיות מאושר: ב-27.11: goo.gl/N35pHW
    להרצאות הבאות: www.judithkatz.me/events

КОМЕНТАРІ • 30

  • @user-sj2xt1df6s
    @user-sj2xt1df6s 9 місяців тому

    מדהים תודה התשובות לעניין

  • @user-bt1xs1yq8r
    @user-bt1xs1yq8r 7 місяців тому

    מענין מאד, תודה.

  • @talefronidahan1989
    @talefronidahan1989 10 місяців тому

    איזה באסה הפירסומות,פוסט מעולה

  • @user-et3ey2vn3r
    @user-et3ey2vn3r 3 місяці тому

    מאד מאד מעניין

  • @estermoldavsky4355
    @estermoldavsky4355 Рік тому

    אחד ההרצאות המעניינות

  • @talefronidahan1989
    @talefronidahan1989 10 місяців тому

    פרק ממש חשוב הדוגמה על המציאות המדומה זה מדהים ממש

  • @yonaabelson3415
    @yonaabelson3415 2 роки тому

    תודה לך יהודית היקרה ולפרופסור בעבור עוד פודקאסט מעולה .

  • @tseayamamo4136
    @tseayamamo4136 3 роки тому +1

    תוכנית מדהימה התורמת המון
    תודה

  • @user-vm6ff9kc1i
    @user-vm6ff9kc1i 3 роки тому +1

    תודה רבה!
    שיחה ממש מעניינת ומועילה.

  • @user-rx4zq1ox1c
    @user-rx4zq1ox1c 3 роки тому +2

    נהנהית לשמוע אותך

  • @user-hr9zq6fo2r
    @user-hr9zq6fo2r Рік тому

    מעניין מאוד נפש האדם 👍

  • @user-nd7mf5ih2r
    @user-nd7mf5ih2r 3 роки тому +1

    גם אני מאוד נהניתי. תודה עליך יהודית👏🌸

  • @user-hr9zq6fo2r
    @user-hr9zq6fo2r Рік тому

    💕

  • @user-pu6yl7ve4q
    @user-pu6yl7ve4q Рік тому

    תענוג, הייתי רוצה מטפלים כמוכם.

  • @einatangela4660
    @einatangela4660 Рік тому +1

    יהודית את מהממת. בזכותך אני חשה בשינוי כל כך גדול, תודה רבה לך :) בבקשה תמשיכי בתוכן הנפלא שלך. אשמח אם תוכלי לעשות פרק על לימודים עצמאיים

  • @user-hr9zq6fo2r
    @user-hr9zq6fo2r Рік тому

    החכמתי תודה👍

  • @user-pu8mc5mh5m
    @user-pu8mc5mh5m 2 роки тому

    האמת . מדבר מעניין. שאפו.

  • @gioraweinbach1333
    @gioraweinbach1333 3 роки тому +3

    את פשוט נהדרת

  • @user-wy4pc9nn3u
    @user-wy4pc9nn3u Рік тому

    תודה...חבל ששונעים חלש

  • @adamisraeli7533
    @adamisraeli7533 9 місяців тому

    את עדינה וזה חשוב,
    אבל יש אנשים שמחפשים טון דיבור שמשרה יותר ביטחון ומעודד

  • @user-gf2ke5nh7o
    @user-gf2ke5nh7o 2 роки тому

    האם יש מיפגשים או רק באינטרנט?

  • @lilitnetivorbendel9064
    @lilitnetivorbendel9064 2 роки тому

    איך מתחברים לקבוצת הפייסבוק שלך? אני מקשיבה נאמנה

  • @NONAME-hw2xl
    @NONAME-hw2xl 2 роки тому

    מתוך הסיפורים האישיים שלו הוא זורע הרבה מאוד אפירמציות שליליות מאוד במי שצופה ומאזין לסרטון !! היזהרו ושימרו על התת מודע שלכם !! המנחה גם לא בדיוק מכוונת אותו בשאלות עיניניות ותכליתיות

  • @user-zw4jc7bt7x
    @user-zw4jc7bt7x 3 роки тому +1

    להפוך קנאה שלילית לחיובית
    רבים טועים ומדביקים לרגש הקנאה תווית שלילית, אבל קנאה היא רגש חיוני וחיובי. אני זוכר שבילדותי אימא שלי הייתה מצביעה על חלק מחבריי ואומרת, "תראה איך הוא מתנהג, תלמד ממנו ותעשה כמוהו", או "תסתכל על החבר הזה, קח ממנו דוגמה".
    קנאה היא דבר חשוב ובלעדיה לא היינו מתקדמים. אם לא הייתי מקנא, אפילו איך שחתול מנתר או ציפור שעפה, בכל דבר ודבר שסביבי, לא הייתי מתפתח. זאת אומרת, סוד ההתפתחות והגדילה נובע מהתרשמות עמוקה של המצב הבא. הרצון והכיסופים למושא הקנאה מסגלים יכולת טובה לתאר אותו בבהירות, לשחק את המצב הרצוי בנו כאילו היינו כבר פועלים כך, להימשך אליו יותר ויותר עד שהוא נקלט בנו ומתגשם בדרכנו.
    קנאה על דרך התחקות אחר פעולות הטבע, או אחר אנשים מוכשרים ומוצלחים, מפתחת מאוד. לא לשווא הוריי, וכך רוב ההורים, קנו לי מגוון חוברות על מדע וטכנולוגיה, רפואה והיסטוריה. גם הסלון בבית היה מלא מדפים גדושים בספרים ותקליטים - עד שנכנסה הטלוויזיה מתישהו בשנות החמישים ושינתה את אופן הצריכה. ההורים שלי כל הזמן רצו לפתוח בפניי את העולם הגדול, ואני בפה פעור גיליתי נפלאות והרחבתי אופקים. התרגשתי עד דמעות כשארמסטרונג נחת על הירח לראשונה, וממש התקנאתי, איך ייתכן שזה לא אני שם? זה נתן לי זריקת מרץ אדירה שבאה לידי ביטוי בעשורים הבאים שבהם נמשכתי לחקר המדע.
    ילדים ללא יצר קנאה עלולים להפוך לצמחים. אגב, אפילו בתאים של כל צמח רשום תיאור הגדילה העתידי שלו, אלא שרק בתנאים הסביבתיים הנכונים הוא יכול להוציאם מהכוח אל הפועל, לצמוח. גם זה נקרא קנאה, רק ברובד נמוך יותר ממין האדם.
    בשונה מהצמח, באדם פועל מנגנון נוסף של אגואיזם - רצון לקבל הנאה על חשבון האחר. כל עוד האדם רוצה להיות כמו הסובבים אותו, אלה שבעיניו הם טובים, אין בכך כל רע. אולם מרגע שרגש הקנאה הזה מתחבר לאגו, המיזוג הזה הופך הרסני. אז הקנאה מקבלת תפנית והופכת להיות קנאה רעה ושלילית, והמגמה לרצות שהאחר ייפול וייכשל, יעצור ויישבר, מתחזקת. צרות עין היא הגורם למאבקים ולמלחמות. היא ההיפך הגמור מהקנאה החיובית שקיימת בטבע ומעודדת התפתחות.
    השילוב ההרסני הזה נמצא רק בבני האדם. בבעלי חיים לא תמצאו יצר מזיק כזה. אפילו שהם טורפים זה את זה, זו צורת קיומם הטבעית. הטבע למשל פיתח בזאב דחף לטרוף כבשה. אבל שימו לב, מרגע שהזאב שבע, הוא זונח את הפגר לטובת שאר בעלי החיים בסביבה. אין לו צורך נוסף להשמידן, לאכול עד בלי די, או לשמור במקפיא למחר. לכן אי-אפשר לומר שתכונת הזאב רעה. היא טבעית.
    לעומת הזאב באדם יש רצון לזכות להישגים כמו של האחר, אם לא יותר, וכתוצאה מהפער, נוצרות באדם הרגשות של מרירות, כעס, אי-שביעות רצון, תחושת קיפוח, תוקפנות ולעיתים גם רצון לנקום. היחס הזה נחשב אגואיסטי, והוא גדל יותר ויותר, ומבקש למלוך, לשלוט, לבלוע את האחר. הוא הבעיה. לא הרצון המוגבר לצריכה מופרזת, לעוד כסף, יופי, אוטו חדש, בית גדול או בגד ממותג. לא. זה לא אגו. אלא רק הרצון שמכוון לרעת הזולת. ייתכן וברוב המקרים אנחנו לא צריכים את מה שיש לאחר, אבל עצם שבירת השוויון ורכישת עליונות על האחר מדרדרת לנזק בלתי הפיך ביחסים.
    אין מה לצפות מאדם שיהפוך עורו. זה הטבע שלנו, אלא עלינו רק לתקנו. להפוך את היצר הרע ליצר טוב. להכיר תחילה בטבע הרע שלנו - הגלוי והסמוי - ולדעת שלא יעזרו כל מיני חשבונות קטנים כדי לרסן אותו. פחד או בושה רק ינמיכו את להבות אש הקנאה, אך לא יכבו אותה או ינתבו אותה לאש חמה ומועילה.
    ועוד דבר שחשוב להבין, בסופה של ההתפתחות האנושית כולנו אחד, והאגואיזם והקנאה השלילית מעוורים אותנו מלהתקרב לשלמות, לחיים שלווים ומאושרים. כשהאגואיזם יתגבר ולא נוכל לסבול את היחסים הנוכחיים, אז נדרוש בעצמנו שינוי עצמי. אז, או בתקווה שנשכים קודם, נפתח את ספרי הקבלה ונלמד איך להתעלות על האגו האנושי, איך להפוך את הקנאה השלילית לחיובית, כזו שתריץ אותנו דווקא לתת ולהתחבר.

  • @ruthbrim6447
    @ruthbrim6447 3 роки тому

    יהודית, מאיפה המנגינה שבפתיח? וסתם לכתוב לך שאני נהנית מאד מההרצאות שלך

  • @adamisraeli7533
    @adamisraeli7533 9 місяців тому

    הווליום שלה חזק מדי וחד,
    והווליום שלו חלש מידי