פרק 16 - איך שליטה עצמית תהפוך אתכם למאושרים יותר? עם פרופ׳ תמי רונן רוזנבאום

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 сер 2019
  • לכל הפרקים של חושבים טוב עם יהודית כץ:
    judithkatzpodcast.simplecast.fm
    "כל מאבק מתחיל בנפילה" כותב ג'ורג' ר.ר. מרטין באחד מכרכי "שיר של אש וקרח" עליהם מבוססת סדרת הלהיט משחקי הכס. הוא צודק. כל מאבק מתחיל (או מערב בתוכו) איזו נפילה. כל דיאטה חדשה תלווה ביום בו השוקולד פוצה פה ומצווה עלינו להתמכר אליו. כל ניסיון להניח את הסיגריה, לתרגל נשימות, להיעזר בסבלנות, למזער כעסים או סתם לצאת להליכה מצריכים מאיתנו מאמץ עילאי המכונה בפי כל: שליטה עצמית. אנחנו נוהגים להלל את מי שמחזיק בתכונה המופלאה הזאת, היכולת לשלוט בעצמו, אך לא לגמרי מבינים מה היא. האם היא משאב מתכלה? האם היא קשורה לגנים שלנו? האם היא תלויה במודל שהציגו לפנינו הורינו? כיצד שליטה עצמית קשורה להגדרה והביטחון העצמיים שלנו? האם היא האסטרטגיה המומלצת לפתרון בעיות? איך היא קשורה להבדל בין מטרות ארוכות וקצרות טווח? איך העבר, ההווה והעתיד משפיעים בשאלה האם נצליח להתאפק? האם שליטה עצמית תעשה אותנו מאושרים יותר? וגם איך מרשמלו קשור להישגים אישיים ואקדמיים?
    נפגשתי עם תמי רונן רוזנבאום, דיקנית הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביב, החוקרת שליטה עצמית אצל ילדים, ומחברת הספר "אשתו של 11" לשיחה נעימה אך לא לגמרי מאופקת. מוכנים לשלוט בעצמכם, אך גם לתרגל לא מעט הרפייה? פרק 16, מתחילים.
    לקבוצת הפייסבוק בה נדון על הפרק: ״חושבים טוב - שאלות ותשובות על פסיכולוגיה״
    groups/76664...
    להרצאות הקרובות שלי
    www.judithkatz.me/events
    עורך הפרק: צחי אשר
    אוהבים את הפודקאסט? מוזמנים לקבל ממני כל מוצ״ש מייל עם תובנות וכלים מהפסיכולוגיה החיובית. הירשמו דרך האתר: www.judithkatz.me/newsletter
    לקריאה נוספת:
    דחיינות ושליטה עצמית
    bit.ly/2ros4Bu
    שליטה עצמית - משחק של אם ואז
    bit.ly/2SagYzx
    הימנעות, שליטה, דיכאון, חרדה, התמודדות עם קשיים
    bit.ly/2UYtVdL

КОМЕНТАРІ • 8

  • @user-rc1oe2xc5h
    @user-rc1oe2xc5h Рік тому

    שיחה נעימה ומחכימה!

  • @einatangela4660
    @einatangela4660 Рік тому

    מרתק

  • @user-kj3ld6oq9l
    @user-kj3ld6oq9l Рік тому +1

    כל הכבוד על התכנית

  • @ayasarsour2860
    @ayasarsour2860 Рік тому

    הרצאה מעולה, תודה רבה 😄

  • @user-es4oc7ot2n
    @user-es4oc7ot2n 4 роки тому +3

    מדהים שמעתי הכל

  • @user-op9ll6sk1g
    @user-op9ll6sk1g 3 роки тому +3

    לדעתי הדיקן לא ירדה לשורש של הנושא.איך בונים מייצרים שליטה עצמית.

  • @user-zw4jc7bt7x
    @user-zw4jc7bt7x 3 роки тому +2

    להפוך קנאה שלילית לחיובית.
    רבים טועים ומדביקים לרגש הקנאה תווית שלילית, אבל קנאה היא רגש חיוני וחיובי. אני זוכר שבילדותי אימא שלי הייתה מצביעה על חלק מחבריי ואומרת, "תראה איך הוא מתנהג, תלמד ממנו ותעשה כמוהו", או "תסתכל על החבר הזה, קח ממנו דוגמה".
    קנאה היא דבר חשוב ובלעדיה לא היינו מתקדמים. אם לא הייתי מקנא, אפילו איך שחתול מנתר או ציפור שעפה, בכל דבר ודבר שסביבי, לא הייתי מתפתח. זאת אומרת, סוד ההתפתחות והגדילה נובע מהתרשמות עמוקה של המצב הבא. הרצון והכיסופים למושא הקנאה מסגלים יכולת טובה לתאר אותו בבהירות, לשחק את המצב הרצוי בנו כאילו היינו כבר פועלים כך, להימשך אליו יותר ויותר עד שהוא נקלט בנו ומתגשם בדרכנו.
    קנאה על דרך התחקות אחר פעולות הטבע, או אחר אנשים מוכשרים ומוצלחים, מפתחת מאוד. לא לשווא הוריי, וכך רוב ההורים, קנו לי מגוון חוברות על מדע וטכנולוגיה, רפואה והיסטוריה. גם הסלון בבית היה מלא מדפים גדושים בספרים ותקליטים - עד שנכנסה הטלוויזיה מתישהו בשנות החמישים ושינתה את אופן הצריכה. ההורים שלי כל הזמן רצו לפתוח בפניי את העולם הגדול, ואני בפה פעור גיליתי נפלאות והרחבתי אופקים. התרגשתי עד דמעות כשארמסטרונג נחת על הירח לראשונה, וממש התקנאתי, איך ייתכן שזה לא אני שם? זה נתן לי זריקת מרץ אדירה שבאה לידי ביטוי בעשורים הבאים שבהם נמשכתי לחקר המדע.
    ילדים ללא יצר קנאה עלולים להפוך לצמחים. אגב, אפילו בתאים של כל צמח רשום תיאור הגדילה העתידי שלו, אלא שרק בתנאים הסביבתיים הנכונים הוא יכול להוציאם מהכוח אל הפועל, לצמוח. גם זה נקרא קנאה, רק ברובד נמוך יותר ממין האדם.
    בשונה מהצמח, באדם פועל מנגנון נוסף של אגואיזם - רצון לקבל הנאה על חשבון האחר. כל עוד האדם רוצה להיות כמו הסובבים אותו, אלה שבעיניו הם טובים, אין בכך כל רע. אולם מרגע שרגש הקנאה הזה מתחבר לאגו, המיזוג הזה הופך הרסני. אז הקנאה מקבלת תפנית והופכת להיות קנאה רעה ושלילית, והמגמה לרצות שהאחר ייפול וייכשל, יעצור ויישבר, מתחזקת. צרות עין היא הגורם למאבקים ולמלחמות. היא ההיפך הגמור מהקנאה החיובית שקיימת בטבע ומעודדת התפתחות.
    השילוב ההרסני הזה נמצא רק בבני האדם. בבעלי חיים לא תמצאו יצר מזיק כזה. אפילו שהם טורפים זה את זה, זו צורת קיומם הטבעית. הטבע למשל פיתח בזאב דחף לטרוף כבשה. אבל שימו לב, מרגע שהזאב שבע, הוא זונח את הפגר לטובת שאר בעלי החיים בסביבה. אין לו צורך נוסף להשמידן, לאכול עד בלי די, או לשמור במקפיא למחר. לכן אי-אפשר לומר שתכונת הזאב רעה. היא טבעית.
    לעומת הזאב באדם יש רצון לזכות להישגים כמו של האחר, אם לא יותר, וכתוצאה מהפער, נוצרות באדם הרגשות של מרירות, כעס, אי-שביעות רצון, תחושת קיפוח, תוקפנות ולעיתים גם רצון לנקום. היחס הזה נחשב אגואיסטי, והוא גדל יותר ויותר, ומבקש למלוך, לשלוט, לבלוע את האחר. הוא הבעיה. לא הרצון המוגבר לצריכה מופרזת, לעוד כסף, יופי, אוטו חדש, בית גדול או בגד ממותג. לא. זה לא אגו. אלא רק הרצון שמכוון לרעת הזולת. ייתכן וברוב המקרים אנחנו לא צריכים את מה שיש לאחר, אבל עצם שבירת השוויון ורכישת עליונות על האחר מדרדרת לנזק בלתי הפיך ביחסים.
    אין מה לצפות מאדם שיהפוך עורו. זה הטבע שלנו, אלא עלינו רק לתקנו. להפוך את היצר הרע ליצר טוב. להכיר תחילה בטבע הרע שלנו - הגלוי והסמוי - ולדעת שלא יעזרו כל מיני חשבונות קטנים כדי לרסן אותו. פחד או בושה רק ינמיכו את להבות אש הקנאה, אך לא יכבו אותה או ינתבו אותה לאש חמה ומועילה.
    ועוד דבר שחשוב להבין, בסופה של ההתפתחות האנושית כולנו אחד, והאגואיזם והקנאה השלילית מעוורים אותנו מלהתקרב לשלמות, לחיים שלווים ומאושרים. כשהאגואיזם יתגבר ולא נוכל לסבול את היחסים הנוכחיים, אז נדרוש בעצמנו שינוי עצמי. אז, או בתקווה שנשכים קודם, נפתח את ספרי הקבלה ונלמד איך להתעלות על האגו האנושי, איך להפוך את הקנאה השלילית לחיובית, כזו שתריץ אותנו דווקא לתת ולהתחבר.