5 Suurinta Kestävyysmyyttiä

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 гру 2024

КОМЕНТАРІ •

  • @sloeb2
    @sloeb2 3 місяці тому +2

    Tuohon kun sanoit että keho palautuu isostakin stressistä parissa päivässä ei mielestäni pidä paikkaansa. Itse ultrapolkujuoksua harrastavana kyllä koen että pidemmän ultramatkan (>6h) jälkeen keho ei todellakaan palaudu muutamassa päivässä. Toki itsellä ikäkin vaikuttaa (45v), mutta kyllä mulla tuntuu että menee 1-2 viikkoa ennenkuin kannattaa edes yrittää lähteä lenkille.

    • @rannikkopyry
      @rannikkopyry  3 місяці тому +3

      Joo, pahoittelut oli huonosti ilmaistu pointti. Tarkoitin tällä lähinnä huippu-urheilijoita tai vähintään ”puoli”-ammattimaisesti harjoittelevia kestävyysurheilijoita. Ultrajuoksu on kovaa puuhaa ja sanoisin että se on jopa haastavin laji kropalle palautua. Mekaaninen kuorma on iso, vaihtelevat kelit, pitkä kesto ja rajallinen kuljetuskapasiteetti vielä vaikuttaa palautumisaikaan. Näissä nimenomaan kannattaa ottaa aina oma aikansa palautua. 🤝

  • @Jari1973
    @Jari1973 3 місяці тому +2

    👍

  • @villeveikko81
    @villeveikko81 3 місяці тому +2

    Kohta 5. Taidat vitsailla 😅 . Onhan se kaikkien treeniohjelmien ydin, että peak blokilla ja taperoinnilla saadaan paljon suorituskykyä hetkellisesti kohotettua.

    • @rannikkopyry
      @rannikkopyry  3 місяці тому +2

      Kannattaa tuohon liittyen katsoa tuo alkuperäinen pätkä tuolta Xc Skiing Universe kanavalta. Siellä selitetty paremmin kuin minä osasin lyhyesti suomentaa😅😁

    • @tak4043
      @tak4043 3 місяці тому +1

      @@rannikkopyry Se kaveri taitaa enemmänkin väitellä Zone 2 myyttiä vastaan. Eri asioita.
      Normaali treeniohjelma antaa kovia treenejä koko vuoden, mutta n. 2-3kk ennen tärkeää kisaa se muuttuu vielä kovemmaksi ja sitä tahtia on mahdoton pitää yllä koko vuotta. Tässä kohdassa esim. se VO2max tulee huippuunsa.

    • @Raumance
      @Raumance 2 місяці тому

      @@tak4043 Mikä on Zone 2 myytti?

  • @KippaCh
    @KippaCh 2 місяці тому

    On varmasti totta, että jokainen treeni lisää kuormitusta, mutta miksi sitten grand tour kisoissa kuten tour de francessa pyöräilijät ajavat jokaisen kisan jälkeen trainerilla kevyellä vastuksella, jos se ei palauta seuraavan päivän koitosta ajatellen?

    • @rannikkopyry
      @rannikkopyry  2 місяці тому

      Hyvä kysymys. Palautumisessa on tietysti monia ulottuvuuksia ja tutkimuksissakin on ristiriitoja. Myöskin UCI World tiimit tekevät paljon sisäistä tutkimusta ja näitä tuloksia ei tietenkää ainakaan heti tuoda julki. Tässä kuitenkin linkki mun mielestä hyvään artikkeliin ja pelkästään tuon abstraktin lukemalla saa jonkinlaisen vastauksen tuohon kysymykseesi.
      Tässä vielä lainaus siitä " In summary, based on the empirical evidence currently available, active cool-downs are largely ineffective for improving most psychophysiological markers of post-exercise recovery, but may nevertheless offer some benefits compared with a passive cool-down."
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5999142/

  • @JoonasPekola
    @JoonasPekola 3 місяці тому +2

    Taitaa olla alalla kuin alalla, kun lomat lähenee, niin suorituskyky heikkenee. :D

    • @rannikkopyry
      @rannikkopyry  3 місяці тому

      Se voi kyllä olla :D mutta mites yrittäjät kun lomia ei ole ikinä ;)

    • @JoonasPekola
      @JoonasPekola 3 місяці тому

      @@rannikkopyry No etkös sä ollut vahvasti sitä mieltä, että kunto ei laske. Eli yrittäjillä ei tule samanlaista suorituskyvyn heikkenemistä.

  • @markuskeskikallio9415
    @markuskeskikallio9415 3 місяці тому +1

    Miksköhän urheilukelloissa matalan intensiteetin reeneissä z1 reeni kuvaillaan sanalla "palauttava" jos se ei sitä tee?

    • @rannikkopyry
      @rannikkopyry  3 місяці тому +1

      Tämä on hyvä kysymys. Yksi syy on varmasti historia sen ympärillä koska pitkään on uskottu että "palauttava" treeni olisi olemassa. Toinen on ehkä puhekieli/kansankieli. Helposti moni kuka tietää että palauttava treeni ei ole palauttava kutsuu sitä nimellä palauttava koska sellaisia usein tehdään "palauttavina" tai kevyinä/lepopäivinä.
      Yksi kanta on tietysti se että mielelle/psyykkisesti treeni taas voi olla palauttava ja sitä kautta vähentää kokonaistressiä esim. työelämästä jolloin kokonaishyöty voisi jäädä plussalle.
      Monimutkainen juttu kyllä😅😂

    • @Raumance
      @Raumance 2 місяці тому

      Ainaki VO2 intervalleissa zone 1 vedetään blokkien välissä että palautuu.

  • @nippe8185
    @nippe8185 3 місяці тому +1

    Eräänlaisia myyttejä on myös aerobinen ja anarobinenkynnys. Esim eri maissa ne määritelleen eri tavalla jne 😅

    • @rannikkopyry
      @rannikkopyry  3 місяці тому

      Joo ne menee vähän samaan kategoriaan mutta ehkä nimenomaan se määrittely on niissä se päämyytti. Näitä on kuitenkin hauska pyöritellä ja rakkailla lapsilla on monta nimeä…😁

    • @nippe8185
      @nippe8185 3 місяці тому +2

      @@rannikkopyry hiihdolla on Suomessakin pitkät perinteet niin siellä on myös paljon uskomuksia vaikka niille ei varsinaista tieteellisestä näyttöä ole. Mutta muista että ns vesilenkit tekee kropasta rasvanpolttokoneen 😅

    • @rannikkopyry
      @rannikkopyry  3 місяці тому

      @@nippe8185 Näin se on. Tuon muistan aina🤣🤣😅