‘Je wordt op het (v)mbo al snel gezien als dom’

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 11 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 776

  • @NOSStories
    @NOSStories  9 місяців тому +32

    Op donderdag 21 maart praten we in een liveshow op UA-cam door over het imago van het (v)mbo, maar ook over studiekeuze en stagediscriminatie. Kijk en praat mee tussen 15:30 en 16:30 uur 🙌

    • @fehimeakdemir6974
      @fehimeakdemir6974 9 місяців тому +1

      Ik zit in een gymnasiumklas en mijn docent noemt kinderen met de niveau mavo of d'r onder al dom.

    • @lynchzchiller1416
      @lynchzchiller1416 9 місяців тому +3

      @@fehimeakdemir6974 beetje een domme uiting van die docent, zou een melding doen van discriminatie

    • @svdb2981
      @svdb2981 9 місяців тому

      Ik wou eens bij een studenten zwemclub aan sluiten om met leeftijds genoten te kunnen zwemmen.
      Als mbo er wordt je struktereel tegen gewerkt vanuit de TUe om met leeftijds genoten te sporten.
      Dit gaat over het TU bad in eindhoven. Het eergste van alles is, is dat dit wordt gesubsidieerd door de overheid. Wat gewoon belachelijk is.

    • @ImrightImright-y2v
      @ImrightImright-y2v 9 місяців тому +1

      ​@@fehimeakdemir6974 zeg maar tegen hem dat de haat weer terug komt waneer hij iemand nodig hebt om een wasbak aan te sluiten. of een verbouwing te doen. Ik laat flikkers zoals dat 10 keer meer betalen 💵💸💸

    • @ImrightImright-y2v
      @ImrightImright-y2v 9 місяців тому

      ​@@fehimeakdemir6974zeg maar tegen hem dat de haat gewoon terug komt. Ik laat mensen zo als hem 10 keer meer betalen voor een klus

  • @mathijn2604
    @mathijn2604 9 місяців тому +638

    Ik zit zelf op mbo 4 en ik snap volledig waarom het mbo word ondergewaardeerd, de kwaliteit van het mbo is gewoon zeer slecht. Je kan al als docent aan de slag op het mbo als je alleen werk ervaring hebt en geen docenten opleiding hebt, dit is één van de vele problemen daar.

    • @curleonsquad9662
      @curleonsquad9662 9 місяців тому +7

      womp womp

    • @Pedr0FN
      @Pedr0FN 9 місяців тому +5

      @@curleonsquad9662 imagine op (v)mbo zitten lmfao L

    • @schroefpapier
      @schroefpapier 9 місяців тому +35

      heb op m’n hbo ook gewoon een docent die alleen maar als manager van appie’s heeft gewerkt

    • @RedbadvanRijn-ft3vv
      @RedbadvanRijn-ft3vv 9 місяців тому +1

      Half jaren 90 legde een leraar MBO mijn uitleg om een fout opsporing naast zich neer.(heel veel werk,wat je binnen 1 minuut kon zien)
      Terwijl SUN electronic het destijds wel opnam in hun fout opsporing program.
      Daarna is het niet veel verder meer gekomen,omdat computers echt hun intrede deden.

    • @Tom-vk2rv
      @Tom-vk2rv 9 місяців тому +13

      En het niveau is zooooo laag, ik heb de zelfde mbo gedaan als collegas maar die deden het 20 jaar eerder en hebbe 3 tot 4 keer meer geleerd.

  • @berber7146
    @berber7146 9 місяців тому +130

    Ik ben zelf van het vwo doorgestroomd naar het MBO. Na het inleveren van m’n eerste opdracht had ik als enige van de klas na weken wachten nog geen cijfer, toen werd ik op gesprek gevraagd bij mijn begeleider, die zei dat de ze mij geen cijfer kon geven omdat ze dachten dat ik m’n werkstuk niet zelf had gemaakt want “dit is veel te goed voor een MBO’er”. Toen besefte ik me pas hoe er naar je wordt gekeken op het MBO. En ik ben het met de andere comments eens dat het soms meer als dagbesteding voelde dan een echte opleiding. Sommige docenten behandelden ons echt alsof we het niet eens waard waren om moeite in te steken, wat er toe leidde dat leerlingen zelf ook gedemotiveerd raakten. En dat bevestigde voor zo’n docent alleen maar dat hij gelijk had en de leerlingen inderdaad de moeite niet waard waren. Het werd een soort vicieuze cirkel waardoor ik veel mensen om mij heen die zoveel hadden kunnen bereiken met de juiste motivatie en benadering, onterecht en onnodig heb zien afglijden.

    • @Kjolinio
      @Kjolinio 9 місяців тому +15

      Wacht heel effe, wat was voor jou de motivatie om eerst vwo af te ronden om vervolgens naar mbo (4) door te stromen? Ik probeer het te snappen, maar het enige wat ik kan bedenken is dat of de opleiding jou heel leuk leek of de baan na die opleiding jou heel leuk leek. Maar dan kan je toch net zo goed diezelfde opleiding doen op hbo om op niveau te blijven?
      Ik zit zelf nu in examenjaar VWO en wil komend jaar naar de TU in Delft, het dringt gewoon moeilijk tot me door hoe iemand vanuit vwo het mbo voor zichzelf kan beschouwen als een serieuze opleiding waar je wat zal leren.

    • @dylant2900
      @dylant2900 9 місяців тому +7

      @@Kjolinio Ik had een vriend die had ook vwo gedaan en is daarna naar het MBO gegaan om timmerman te worden dit was zijn droombaan. dus het zal wel een vergelijkbare reden hebben

    • @Chindo21
      @Chindo21 9 місяців тому +3

      @@Kjolinio ik denk dat je profiel en studiekeuze een rol speelt. Ik wil niet negatief doen, maar de helft van de universitaire studies zijn nutteloos voor de samenleving. Als je bijvoorbeeld geinteresseerd bent in technische dingen, maar niet vwo natuurkunde of wiskunde aankan, kan je HBO of MBO doen om nog steeds iets met die technische dingen te doen. Ik heb zelf voor de Universiteit gekozen, omdat voor mij rechten goed paste en dat heb je dan wel op hbo, maar dan kan je niet togaberoepen doen.

    • @jellereitsma9182
      @jellereitsma9182 6 місяців тому +1

      @@Kjolinio Hij vermeld nergens dat hij het VWO afgerond heeft!
      Zo heb ik een vriend die hetzelfde deed, van het VWO naar het MBO, was op zich geen slecht idee want hij was te lui om te leren. Het MBO heeft hem uiteindelijk een goed inkomen en een leven als ondernemer (botenhandel) opgeleverd!

    • @Kjolinio
      @Kjolinio 6 місяців тому +2

      @@jellereitsma9182 Goed punt, was in de veronderstelling dat hij het had afgerond maar in jouw geval klinkt het best logisch.

  • @thijseijk25
    @thijseijk25 9 місяців тому +268

    Mijn persoonlijke ervaring is alles behalve positief. Zelf heb ik ook op het VMBO en het MBO(2) gezeten. Na veel frustratie ben ik na het behalen van mijn MBO niveau 2 gestopt met school en ben ik gaan werken. Het diploma dat ik heb is compleet waardeloos. Sterker zelf, ik had binnen het werkveld meer kans op een baan zonder dat diploma (door het hebben van dit diploma ben ik te duur). Daarnaast vond ik de opleiding an sich een grote blamage. Het was eerder dagbesteding dan een opleiding. Je wordt er de hele dag een beetje bezig gehouden met de grootst denkbare onzinnigheid maar daadwerkelijk onderwijs wordt er niet gegeven. En dan waren er nog mijn mede "studenten". Wat zal ik daar eens over zeggen. Het gros van hen was het meest onnozele en ongemotiveerde hoopje lui zweet dat je maar kan bedenken.
    Nu zijn mijn ervaringen alweer van ruim 10/15 jaar geleden. Maar de reputatie van het MBO begrijp ik wel. En daar moet nodig iets aan gedaan worden. En boven alles, ga er vooral ook voor zorgen dat er weer zinnig onderwijs wordt gegeven met een diploma waar je ook echt iets aan hebt.

    • @kayleepeters7583
      @kayleepeters7583 9 місяців тому +5

      Ik heb MBO 3 en 4 gedaan maar ook hier idd hetzelfde verhaal met vooral ongemotiveerde klasgenoten…. ik heb me op t MBO nooit thuisgevoelt, ik voelde me slimmer en deed mijn best en dat werd niet in dank afgenomen…. Ik werd gezien als gek en ik was totaal niet goed in de praktijk maar moest t wel doen😂 Docenten deden neerbuigend over de studenten en her heeft me tot 2x toe bijna de opleiding gekost…. Ook in organisaties wordt je vaak niet serieus genomen als MBO’er….. Bij ons op school hadden vooral de niveau 1 en 2 studenten een bepaalde reputatie vooral omdat ze zich vaak als “aso’s” gedroegen en soms zelfs licht verstandelijk beperkt waren en daardoor niet verder kwamen🙈

    • @JornBoven
      @JornBoven 9 місяців тому +27

      Van het mbo doorgestudeerd naar hbo en ik deel je ervaring. Het MBO onderwijs is kwalitatief niet op orde

    • @thepizzaman3202
      @thepizzaman3202 9 місяців тому +9

      het eerste wat je zegt kan ik over meepraten. Ik heb zelf ook een MBO2 ''opleiding'' gedaan. ik heb deze ook afgemaakt en ben nu gaan werken. full time op 18 jarige leeftijd, wat ik zelf wel een gek idee vind. Ik doe nu heel wat anders dan wat ik ''gestudeerd'' heb, een hele andere sector dus ik heb ook niets aan mijn diploma. Wat jij zegt dat je het eerder dagbesteding vind, ben ik het helemaal met je eens. Ik ben bijvoorbeeld naar Amsterdam gegaan naar een banenmarkt omdat veel nog niet wisten wat ze wouden... het sloeg echt nergens op en het was echt super saai maar het was verplicht. Ik wist al wel wat ik wou maar toch een rondje gelopen. niets geleerd en met maar met een klasgenoot een drankje gedaan bij een tentje om de hoek. Het was meer om de tijd vol te maken. Ik ben trouwens vorig jaar geslaagd dus dit verhaal is wel iets recenter.
      Ik heb zelf ook echt niets geleerd. ik werkte zwaar onder mijn niveau, school had dat na een half jaar al in de gaten maar deed er vervolgens er helemaal niets aan. Ik heb een zorgopleiding gedaan, (moest wat kiezen want toen ik begon was ik nog leerplichtig) en kreeg een beveiliger als mentor... ik heb nog wel meer te klagen op het mbo. ja en de mede studenten... er waren een paar die het geen worst interesseerde maar ja, ik merkte wel meer dat ze het deden omdat het moest want veel mensen zaten dr omdat ze ook nog leerplichtig waren...

    • @MePorro_
      @MePorro_ 9 місяців тому

      ​@@thepizzaman3202Mischien stelt het je gerust om te weten dat je ook banenmarkten en leerlingen die het ze niks kan schelen op het HBO en WO.
      daarnaast he, uit interese, ik heb geen idee hoe dat gaat op het MBO maar zijn er geen mogelijkheden om door te studeren naar een hoger niveau als je al na een half jaar weet dat het te makkelijk is?
      Op het HBO word dat in ieder geval niet gezien als een verantwoordelijkheid voor school en op de unie kan je moeilijk hoger dus dat lijkt mij dan wel weer een insteek dat echt het MBO is.

    • @NukZey
      @NukZey 9 місяців тому +2

      Hey mag ik vragen welke opleiding je hebt afgerond?

  • @timetoerist1313
    @timetoerist1313 9 місяців тому +15

    Ik ben van havo naar hbo gegaan en heb respect voor de mensen die van mbo naar hbo zijn gegaan. Je merkt gewoon dat zij al veel kennis en ervaring hebben!

  • @moonwalker5557
    @moonwalker5557 9 місяців тому +162

    Ik heb op het VMBO gezeten, daarna MBO (niveau 4) gedaan en zit nu in het derde jaar van mijn HBO-opleiding. Je opleidingsniveau betekent helemaal niks. Sommige zitten direct op het VWO en anderen zoals ik nemen de langere weg maar we komen uiteindelijk toch ook waar we willen. Laat niemand je wijs maken dat je iets niet kan omdat je op het VMBO zit en chase your dreams ✨

    • @Jazzisa311
      @Jazzisa311 9 місяців тому +14

      TRUE! Mijn vriend heeft VMBO, daarna MBO, daarna HBO. Ik heb vwo gedaan, daarna universiteit (in een sector waar geen werk te krijgen was). Terug naar school, deeltijd HBO. Nu hebben we hetzelfde diploma, dezelfde functietitel en verdienen we nagenoeg hetzelfde (hij zelfs een klein beetje meer). Wij zijn op exact dezelfde plek terecht gekomen, terwijl hij op VMBO zat en ik op VWO. Middelbare school is echt maar een tussenstap.

    • @orno6621
      @orno6621 9 місяців тому +9

      chase your dream om een slaaf te worden voor paar duizend euro😂

    • @moonwalker5557
      @moonwalker5557 9 місяців тому +5

      @@Jazzisa311 Precies! Mooi om te horen 😄

    • @moonwalker5557
      @moonwalker5557 9 місяців тому +2

      @@orno6621 Niet iedereen hoeft miljonair te worden om gelukkig te zijn

    • @fgroen1225
      @fgroen1225 9 місяців тому +2

      In de techniek houdt het bij het HBO toch echt wel op. In een traject VMBO -> MBO -> HBO kom je voor de universiteit toch wel een hele berg basiskennis tekort.

  • @jordidewaard2937
    @jordidewaard2937 9 місяців тому +221

    4:05 Ik ben het er helemaal mee eens dat er op (v)mbo'ers neergekeken wordt, maar dit argument i.c.m. zeggen dat ze 'belangrijker' zijn dan hbo'ers...
    Beetje raar om een neerkijkende opmerking terug te geven als je doel is om dit gedrag te beëindigen, maar mooi dat hier aandacht aan wordt besteed.

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +4

      Op dit moment zijn Mbo'ers wel belangrijker vanwege praktische beroep tekort. Genoeg ex-vmbo'ers stappelen zich op het hbo of WO omdat ze al wijs werden gemaakt dat hoger beter en goed is, terwijl veel mensen met een HBO diploma vaak een kantoor baantje van 9 tot 17:00 uur hebben.

    • @MePorro_
      @MePorro_ 9 місяців тому +10

      En als je het dan zegt, zeg het dan in ieder geval grammaticaal correct.

    • @Milan-cd5zf
      @Milan-cd5zf 9 місяців тому +7

      @@MePorro_ja waar zal dat neerkijken toch vandaag komen….

    • @hickknight
      @hickknight 9 місяців тому +8

      Ik denk niet dat ze neer kijken op HBO'ers, meer dat werkgevers springen om het soort werk dat MBO'ers doen en voor worden opgeleid.
      Probeer het video nog eens een keer te bekijken.

    • @eliankhassoum9115
      @eliankhassoum9115 9 місяців тому +5

      Hij zegt wel: ‘binnen de bouw’

  • @ydejonge9443
    @ydejonge9443 9 місяців тому +29

    Ik kom van het VMBO en doe nu een MBO 4 opleiding. Ik ben van niveau 2 opgeklommen naar niveau 4. Ik werd altijd onderschat en moest me richting docenten altijd bewijzen. Op de basischool was er slechte begeleiding en hebben ze mij het advies BB/KB gegeven. uiteindelijk mocht ik in het begin alleen maar BB doen terwijl ik makkelijk KB kon. ik heb uiteindelijk bijna alle vakken met het eind examen gedaan op KB. Maar omdat ik alleen Nederlands en economie van alle basis vakken op BB had gedaan en niet mocht doen op een hoger niveau moest ik beginnen bij niveau 2. In eerste instantie mocht ik de andere vakken ook niet op KB doen tot een goed ouder gesprek op school. In mijn laatste jaar kreeg ik dood leuk te horen ''je haalt hoge cijfers voor nl, waarom hebben ze je geen KB laten doen?''. Niveau 2 voelde voor mij als 2 jaar tijdverspilling. Ik zat met ongemotiveerde mensen in de klas en de helft van de tijd verveelde ik me omdat het te makkelijk was.
    daarnaast heb ik 2 verschillende opleidingen gedaan waarvan ik met een nog bezig ben. Vak inhoudelijk waren deze redelijk prima alleen word je met verkeerde verwachtingen binnen gehaald. Bij alle 2 de opleidingen is er gezegd dat je veel mogelijkheden hebt op werk. Dat valt echter vies tegen omdat je voor veel alsnog HBO nodig hebt, bedrijven hogere eisen stellen dan waarmee je bent opgeleid of het betaald heel slecht maar dit word je niet verteld. Ze maken het mooier dan het is.
    Wat de uitsluiting betreft heb ik dit gemerkt bij cafe's en geen korting krijgen voor bepaalde diensten (zoals spotify). Ik ergenr mij dan ook aan die reclame ''verzekeringen voor hoger opgeleiden''. Wettelijk gezien mag dit helemaal niet maar word die reclame al jaren getoond.

  • @wolf-3609
    @wolf-3609 9 місяців тому +18

    jullie komen er wel MBO en VMBO. zelf afgestudeerd in 2014 van MBO niveau 1
    Helaas had ik toen maar 5 keuzes.
    Metaal, Bouw, Winkel, Zorg, agrarische,
    nu dan 27 en met goed betaalbaar werk en opleiding mogelijkheden en teamleider vooruitzicht.
    Je komt er dus wel

  • @jasmijnv0356
    @jasmijnv0356 9 місяців тому +70

    Ik ben begonnen op het vmbo. Ik kreeg altijd kleinerende opmerkingen van familie en kennissen. Het deed mij toentertijd veel pijn. Uiteindelijk heb ik die pijn kunnen omzetten in motivatie. Ben op vmbo en havo cum laude geslaagd. Nu ben ik bezig met het halen van mijn VWO diploma.
    Ik ben trots op alle vmbo’ers. Jullie doen er toe, net als ieder ander mens.

    • @dexter3392
      @dexter3392 9 місяців тому +8

      lekkker bezig! Heb zelf ook mavo havo vwo gedaan en zit nu in mijn tweede studie jaar aan de TU delft. Zo zie je maar dat mensen ook laat bloeiers kunnen zijn! En naast dat feit is er niks mis met vmbo

    • @jasmijnv0356
      @jasmijnv0356 9 місяців тому +2

      @@dexter3392 ahhh topper! Wauw TU Delft is dubbel impressive. Ik wil zelf geneeskunde studeren volgend jaar. Trots op ons haha! Wie had dat gedacht ;)

    • @dexter3392
      @dexter3392 9 місяців тому

      Haha zeker wie had dat gedacht! Denk dat ik voor ons beide mag spreken als bepaalde mensen je acedemische skills soms in twijfel trekken. Daarom kan het ook leuk zijn om het tegen deel te bewijzen. Succes met je examens alvast en je vette studie geneeskunde! Ik weet in iedergeval
      zeker dat het je allemaal gaat lukken ;)@@jasmijnv0356

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому +1

      @@jasmijnv0356 Succes er mee, de zorg kan nu wel wat extra versterking gebruiken!

    • @renss2072
      @renss2072 9 місяців тому +2

      @@dexter3392 Same man, van mavo naar universiteit. Niets mis met VMBO'ers

  • @darker193
    @darker193 9 місяців тому +62

    om eerlijk te zijn ik heb MBO gedaan, maar het enige verschil is dat HBO puur sneller uit boeken leren en sneller materie opnemen, maar ken ook echt de meest achterlijke mensen die HBO hebben gedaan

    • @Satanrulezzz456
      @Satanrulezzz456 9 місяців тому +1

      Rutte? 😂😂

    • @evielune
      @evielune 9 місяців тому

      Ook mensen met een master op WO niveau

    • @MaxHuisman
      @MaxHuisman 9 місяців тому +1

      Precies dit!!

  • @jessu__
    @jessu__ 9 місяців тому +30

    Zit zelf nu op het HBO eerste jaar. Heb tijdens mijn tijd op de middelbare school ook met vmbo-leerlingen te maken gehad. Ik wil zeker niet zeggen dat ze minder slim zijn, alleen het gedrag wat er daar afspeelde was abnormaal. Er zullen zeker goedgeleerde tussen zitten. Maar zelf denk ik dat vanuit deze negatieve bedoeling dat het verder ontwikkelt in het volwassen leven. Deze mensen zijn zeker wel nodig voor de samenleving.

    • @MattieTobi
      @MattieTobi 9 місяців тому

      ik deed vmbo en nu mbo3 en ik stoor me hele leven al aan me klasgenoten 95% van me klasgenoten, zijn de meest breinloze sociaal waardloze kut mensen ooit. alleen maar leuk doen nooit serieus nul discipline. Elke keer hoop ik dat er na een examen dat er een paar uit gefiliterd zijn maar ik blijf altijd met ze zitten.
      werd vaak gepest op de basisschool en er werd gezegt dat ik dyslectie had ookal gelooft niemand er niks van want ik heb alleen geen 1 probleem die een dyslect heeft. er werd een dossier bij gehouden over mij en daar stond in vaak van school verandered, wat gemist en hij is een dyslect. toen bleek ik groep 7 toch te slim te zijn voor mijn niveau en heb ik groep 8 op de basisschool waaronder de cito test geskipt waardoor ze mijn niveau niet konnen berekenen en alleen maar naar mijn dossier en verleden konnen kijken en dan word je op het niveau gegooit (zo laag mogelijk) waar plek was en dat was vmbo kader. al mijn docenten zeiden dat ik wel een niveau hoger kon maar me mentor zei altijd dat er geen plek was in de vmbo tl klas
      als ik er nu over in gesprek ga met me ouders trekken ze zich snel terug en willen ze niet verder met het gesprek.
      voel me eerlijk gezegt hard genaaid. Ik zou hardstikke graag een jurist willen worden of iets met de biologie maar die kans is mij voorbij gegaan.
      Het onderwijs in nederland is als zielloos als statisch televisie geluid

    • @Astridruns
      @Astridruns 9 місяців тому

      Heb het idee dat veel vmbo'ers laatbloeiers zijn wat dat betreft. Was ik zelf ook. Volwassenen worden komt wat later op gang, ervaren de puberteit misschien ook op een andere manier/hersenen gaan daar anders mee om misschien? Gewoon een hersenspinsel nu hoor haha! Hier splitsen ze veeeeel te vroeg op niveau naar mijn idee.
      Eigenlijk zie ik het liefste zo'n systeem als in Engeland. Daar doe je voor 4 jaar geloof ik allemaal hetzelfde niveau op de middelbare school en daarna ga je of voor je diploma met toegangsbewijs voor 'college' (mbo) of je gaat voor je A-levels die je voorbereiden op de universiteit (hbo kennen ze daar niet). Met op oudere leeftijd splitsten trekken verschillende niveaus langer met elkaar op, trek je elkaar ook sneller omhoog ipv omlaag (qua gedrag) en dat voorkomt weer de chaos.
      Ik merkte vroeger ook een enorm verschil van toen mijn middelbare school nog een gemixte school was (vmbo/havo/vwo) en twee jaar later toen het enkel een vmbo school werd. Toen begon de chaos. 😅

  • @Erik-jy3ju
    @Erik-jy3ju 9 місяців тому +70

    Het onderwijs de schuld hiervoor geven, is niet helemaal waar. Er ligt een erg grote rol bij ouders al op de basisschool. Denk maar aan de adviesgesprekken in groep 7 en schooladviesgesprekken in groep 8. Hier hoor je talloos dat kinderen gepusht worden om een hoger niveau te gaan doen. Onder het mom van: Mijn kind kan dit aan. Voor ouders zit er een heel stigma op het VMBO. En dit gevoel nemen kinderen wel constant mee in hun schoolloopbaan.

    • @Astridruns
      @Astridruns 9 місяців тому +3

      Zo jammer hè! Ik hoop dat dit in de toekomst gaat veranderen, maar ik vrees het ergste.. De ouders van de basisschooljeugd van nu is namelijk precies de generatie die net klaar was met hun opleiding in de banencrisis die zo'n 15 jaar geleden begon.
      De moordende concurrentie op de arbeidsmarkt, mbo vacatures met hbo eisen waardoor een mbo diploma daadwerkelijk een paar jaar minder waard was etc. etc. etc. Uit mijn klas ging destijds zeker 80% door naar her hbo omdat er amper een andere optie was. Vrees dus dat die nog een tikkie erger gaan zijn met pushen want "wij hebben ook doorgeleerd". 😔

    • @NinnyVids
      @NinnyVids 9 місяців тому +4

      Vorig jaar liep ik stage als docent bij groep 8 en schrok ik van de verhalen rondom ouders die hun kinderen per se op Havo of hoger wilde, terwijl het kind in werkelijkheid op bijv. Kader niveau zat. Dat doet zeker wat met de kinderen, 100%. Pijnlijk om te zien inderdaad.

    • @-_YouMayFind_-
      @-_YouMayFind_- 9 місяців тому

      Ja hoeveel ouders teleurgesteld waren toen ze het niveau te horen kregen enzo. Dat heb ik gezien toen der tijd.

    • @stan110
      @stan110 9 місяців тому +1

      Toen bij mij op het VMBO K zaten een aantal kinderen die van het VWO en HAVO afkomen. Die kregen toen BB / KB als advies maar hun ouders zette ze op hogere opleidingen.

  • @gregoryviper
    @gregoryviper 9 місяців тому +3

    Ik heb VMBO-B gedaan en MBO 4 afgemaakt, ik herken dit 100%. Ben nu 31 en ben ITer voor het rijk en verdien meer dan gemiddeld en woon in Amsterdam :) Er is genoeg plek voor ons in deze maatschappij. Laat je niet neerhalen!

  • @Tom-vk2rv
    @Tom-vk2rv 9 місяців тому +39

    Ipv het imago oppoetsen moet ze eerst het niveau oppoetsen. (Heb zelf ook mbo gedaan en weet hoe belachelijk laag de eisen zijn om je diploma te halen)

    • @davescashflows
      @davescashflows 9 місяців тому +1

      Het is inderdaad dramatisch, zelfs de docenten hebben geen verstand van zaken.

    • @Tom-vk2rv
      @Tom-vk2rv 9 місяців тому +3

      @@davescashflows mijn docenten zijn opzich wel prima alleen het niveau is erg laag.

    • @rubenspeijers6967
      @rubenspeijers6967 9 місяців тому

      Helemaal mee eens!

  • @Ramon314
    @Ramon314 9 місяців тому +2

    Iedereen heeft z'n eigen talent. Voor de ene is dat talent cognitief en voor de ander is dat fysiek. Als je maar je best doet is er voor iedereen een baan die erg nodig is en dan heb je al mijn respect.

  • @aranso
    @aranso 9 місяців тому +11

    Ik ben zonder diploma gaan werken, en heb laterna vanuit management mijn HBO diploma moeten halen. Vond het verschrikkelijk, maar goed heb toch 3 jaar bij ASML gewerkt zonder diploma... moraal van het verhaal is dat zo'n dom papiertje niet zo veel waard is of over je zegt. Veel opleidingen lopen achter de feiten aan en zijn vrij nutteloos.
    Dus weet vooral dat het ook niet uit maakt wat je doet, zolang je maar degelijk betaald wordt en het leuk (genoeg) is... en zolang je maar geen debiele influencer of crimineel bent is het allemaal prima.

  • @lucakooistra637
    @lucakooistra637 9 місяців тому +5

    Geen zorgen kinderen, heb een mbo ict gedaan. Nu heb ik een eigen huis, auto van de zaak en een boven mondiaal salaris. En dat zonder een burn-out en studieschuld van 40K van het HBO. Mbo was waardeloos, maar ik ben er wel dankbaar door

  • @taldevos
    @taldevos 9 місяців тому +5

    Op de basisschool kreeg ik vwo advies. Ik werd hartelijk gefeliciteerd, nog meer omdat ik gymnasium ging doen (wat in principe gewoon atheneum met een extra vak is), maar ook veel kinderen met havo-advies werden gefeliciteerd door ouders etc. 50% van mijn klasgenoten had vmbo-advies gekregen. Beetje raar dat zij niet gefeliciteerd werden.

  • @TriAngles3D
    @TriAngles3D 9 місяців тому +8

    35 jaar geleden werd bijv het MTS gezien als best prestigieus...
    Je was het eerste bij het product of service binnen een organisatie.
    De front linie om zaken operationeel te houden.
    Maar je was het verste van het geld binnen een organisatie.
    Je werd als laatste betaald van wat overbleef nadat anderen waren uitbetaald.

  • @lonneke9158
    @lonneke9158 9 місяців тому +8

    Super belangrijk onderwerp en fantastische video! Hopelijk kunnen we de mindset shiften en meer waardering kunnen krijgen voor praktische opleidingen en beroepen. :)

  • @NootNooot
    @NootNooot 9 місяців тому +22

    ben zelf via vmbo naar MBO gegaan en toen naar HBO en nu op weg naar de uni. het kan allemaal. al moet ik wel zeggen dat het verschil tussen niveau van studenten op MBO en HBO wel heel groot is. ook met het niveau van docenten. Maar zou niet weten hoe dat exact zit aangezien ik maar ervaring heb met 1 studie. en uiteraard zijn er gewoon studies/opleidingen die alleen op het MBO worden gegeven.

    • @Frank-cm5zt
      @Frank-cm5zt 9 місяців тому +6

      Ik heb ook het MBO, HBO en de universiteit allemaal meegemaakt. Het grootste verschil in studenten zat hem voor mij echt tussen het MBO en het HBO. Van het HBO naar de uni waren de studenten eigenlijk vrijwel hetzelfde. Nadeel vind ik wel dat ik op de universiteit veel meer 'alleen' ervoor sta, ik volg vakken en zit als een nummertje in een collegezaal met 200+ man (en misschien 1 of 2 vrouwen). Op het HBO volgde ik de vakken met een klas en gingen we samen het jaar door, we waren daarom veel hechter.
      Op het MBO waren de studenten veel vaker slecht gemotiveerd, wat daarom ook wel voor problemen zorgde op de school. Het viel mij heel erg op toen ik van het MBO naar het HBO ging, dat ik niet meer met mijn pasje door poortjes met beveiligers hoefde. In het jaar dat ik op het MBO zat zag ik drie goede vechtpartijen, waarvan eentje met een hamer als wapen, maar dat is denk ik wel wat je krijgt als je ongemotiveerde mensen bij elkaar zet.
      Ik ben na mijn MBO trouwens maar teruggegaan naar de HAVO en daarna naar het HBO en dan naar de uni omdat ik meer diepgang wilde. Ik had op het MBO en HBO vaak het gevoel dat ik iets niet volledig begreep, dat heb ik nu in mijn master nog steeds, maar wel op een heel ander niveau. Uiteindelijk komt studeren er gewoon keer op keer op neer dat je eraan herinnerd wordt dat je iets niet snapt. Ondertussen ben ik er wel aan gewent dat ik geen idee heb en weet ik hoe ik daarmee om moet gaan, wat eigenlijk de meest waardevolle vaardigheid is die ik heb verworven.

    • @xzaz2
      @xzaz2 9 місяців тому +3

      Ik heb vmbo - mbo - hbo gedaan en kan beamen dat het verschil tussen mbo en hbo enorm is. Ook het snelle filteren van serieuze studenten voor de P merk je gewoon.

    • @NootNooot
      @NootNooot 9 місяців тому +1

      @@xzaz2 mja dat. ik snap dat het vervelend is voor MBO studenten maar heb zelf altijd wel de impressie gehad dat mensen op het MBO veel minder serieus zijn omdat je daar moet zitten vanwege de tot-18-leerwet. En inderdaad, als de P eenmaal binnen is heb je alleen nog maar serieuze medestudenten. stuk fijner

    • @Astridruns
      @Astridruns 9 місяців тому +1

      ​​@@NootNoootIk was een serieuze leerling, maar wat mij heeft genekt is dat ik eigenlijk nooit goed had geleerd hoe te leren. Werd eigenlijk nooit aandacht besteedt aan studievaardigheden op het mbo.
      Op het mbo had ik voor een toets misschien 2-3 hoofdstukken, op het hbo opeens hele boeken en meer zelf uitzoeken. Als je die vaardigheden mist begin je gelijk met een achterstand want dan is je eerste tentamen periode gelijk een drama. 😅 De manier van leren is echt zó anders..
      Wat dat betreft denk ik dat MBO'ers tegenwoordig beter gestimuleerd kunnen worden om via de associate degree naar het hbo te gaan. Zover ik weet mag je na afronding van de 2-jarige AD doorstromen naar de laatste 2 jaar HBO dus verlies je daar ook geen jaren mee. De AD is ook net wat meer gericht op de praktijk wat het dus beter laat aansluiten op het mbo. Helaas bestond dat nog niet in de tijd dat ik begon..

  • @HorsefighterNL
    @HorsefighterNL 9 місяців тому +35

    Zelf heb ik op het VMBO en MBO gezeten. Ik heb niet de beste jeugd gehad, ik had ook weinig discipline.
    Nu heb ik echt een topbaan als ICT'er. Ik verdien meer dan mijn vriendin met een afgeronde Master of Science of mijn broer met een HBO-opleiding.
    Doe gewoon wat je leuk vindt en blijf niet op een plek hangen waar je niet gewaardeerd wordt. Dat is mijn advies.

  • @theBabyDead
    @theBabyDead 9 місяців тому +25

    Het klopt ook wel. Het MBO en VMBO zijn zwaar ondergewaardeerd.
    Ik zelf ben enkel naar het VMBO gestuurd wegens afwezigheid. Vervolgens kom je op het VMBO en is er eigenlijk niets om je te motiveren om je best te doen om door te kunnen stromen.
    Uiteindelijk run ik een mega succesvol internationaal bedrijf. Papiertje heeft er niets mee te maken.
    Ja, ik heb domme mensen ontmoet op het MBO en VMBO. Ik heb óók domme mensen ontmoet van de uni en het HBO.
    Uiteindelijk worden de niveaus sterk gebaseerd op de "generale basislijn" terwijl deze in specialisaties vaak enorm wegvalt. Je kunt naar het MBO gaan omdat je taalkundig zwak bent maar je kunt vervolgens een genie blijken te zijn in architectuur of techniek. Je kunt naar het VMBO gaan omdat je rekenkundig zwak bent maar vervolgens briljant zijn in taal of kunst.
    Alles is mogelijk. Het weghalen van de niveaus lijkt mij niet meer dan logisch. Eventueel zou je nog niveaus kunnen nemen in de vakgebieden zelf.
    Tenslotte moet ik toch ook wel bepalen dat, hoewel ik makkelijk naar de universiteit had kunnen gaan, ik dit niet deed omdat de opleidingen hierin mij simpelweg niet aanspraken.
    Mijn werknemers zijn een mix van uni t/m onopgeleid en ze verdienen allemaal ongeveer hetzelfde afhankelijk van hun prestaties.
    Ja, je merkt dat degenen van de uni vaak een wat andere denkwijze hebben en vooral communicatief vaak sterker zijn. Als het aankomt op simpelweg knallen en leveren komen de MBO-ers vaak echter beter door de deur.
    Wat ik hier zeg geld niet voor iedereen, maar toont vooral aan "verschil moet er wezen". Deze mensen balanceren elkaar uit met hun verschillende perspectieven en ideeën. Ze zien problemen in elkaars oplossingen vanuit een andere hoek. Dat ze goed met elkaar overweg kunnen en elkaars kritieken kunnen begrijpen is hier het belangrijkst.
    Je kunt de plank mis slaan met een MBO-er die écht dom is, of met iemand van de uni wie gewoon een arrogante kwal is.
    Je kunt ook iemand van de uni hebben die oprecht niet begrijpt dat je thermoskraan op koud zetten geen water van 0 graden geeft.
    Uiteindelijk kan iedere mens nog veranderen en leren. Iedereen kan geweldig zijn in iets specifieks, of iets minder geweldig in veel zaken.
    De architect is nergens zonder de bouwvakkers en zo simpel is het. Het is een samenwerking, geen strijd.

    • @Lucardini
      @Lucardini 9 місяців тому

      Mooi verwoord, helemaal eens

    • @MissMoontree
      @MissMoontree 6 місяців тому

      Niveaus in vakken zijn wel nodig, maar idd als je slecht bent in Duits of Frans kan je nu geen wiskunde volgen op VWO niveau.
      Het zou veel beter zijn als je elk vak echt op jouw niveau zou kunnen volgen en niet te veel tijd kwijt bent met slechte vakken, of juist kansen op gevorderde klassen misloopt.

  • @s-builds
    @s-builds 9 місяців тому +10

    Ik kan me af en toe ook erg vinden met het vmbo als in dat de havo en vwo gauw the leukere dingen krijgen. Bij ons zijn er meerdere uitjes gecanceld en gezegd dat die niet worden doorgezet, terwijl bij de havo ze allemaal leuke uitjes krijgen, wij gingen een keer naar Ameland als uitje, alleen dit jaar al hadden de havo twee keer en uitje, bij de havo bij ons kunnen ze kiezen uit drie grote steden uit Europa, en gingen ze een keer naar Disneyland Parijs. En er wordt ook niet geheim over gedaan ofzo, sommige docenten geven ook gewoon toe dat het budget voor de havo veel en veel hoger is. Het voelt af en toe gewoon alsof we niet gewaardeerd worden, vreselijk irritant.

    • @MissMoontree
      @MissMoontree 6 місяців тому

      @s-builds Meestal betalen ouders die uitjes, dus ik denk dat Disney voor HAVO betaalbaarder was omdat de ouders meer geld hebben gemiddeld gezien.
      Voor het verschil MBO en universiteit moet je ook nagaan dat ze op de universiteit ouder zijn. Zij mogen al wel autorijden en alcohol drinken en zitten in een heel andere fase dan een 16 jarige.
      Daarbij vind ik dat het studentenleven te veel wordt verheerlijkt. Mbo studenten bij het corps? Het corps is eerst aan diepere ontwikkelingen toe voordat we nog meer mensen aanmoedigen lid te worden. Niet lid daarvan zijn is het minste van je zorgen.

  • @lhntr2
    @lhntr2 9 місяців тому +4

    Ik hoop dat, op een dag, deze jongeren leren dit soort opmerkingen niet persoonlijk meer op te vatten.. zelf kom ik van basis en studeer ik nu aan de uni. Op het vmbo heb ik de leukste tijd ooit gehad in tegenstelling tot de uni. Ook mis ik het praktische heel erg en is dat JUIST iets wat belangrijk is. Maar het allerbelangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt. Of dat jou op het mbo, hbo of uni is.

  • @BramSchulten
    @BramSchulten 9 місяців тому +2

    Ik zit ook op mbo en herken dit wel. Vmbo en mbo is vaak t beste

  • @Demirel_
    @Demirel_ 9 місяців тому +12

    Goede video, vooral door zoveel interviews!

    • @Faab.
      @Faab. 9 місяців тому +2

      leuke vogel

    • @Demirel_
      @Demirel_ 9 місяців тому

      @@Faab. Dankjewel!!

  • @SUNSETRETREATSXM
    @SUNSETRETREATSXM 9 місяців тому +7

    Mbo ers zijn hard nodig. Ik heb mts werktuigbouwkunde gedaan en heb er zoveel geleerd daarna de hts civiele techniek van 88 tot 95. Het waren super leuke opleidingen. Nu zie je dat veel jongeren denken dat je alleen succesvol bent als je hbo of universiteit afgerond hebt. Maar helaas zijn deze mensen vaak over educated en under skilled. Ze kunnen echt niets, nog geen fietsband plakken. Ze kiezen zulke flut opleidingen waar vaak ook geen vraag naar is. Een goede vakman kan veel meer verdienen dan een theoretisch hoog opgeleide.

    • @SUNSETRETREATSXM
      @SUNSETRETREATSXM 9 місяців тому

      Goede reactie, waar ik op doel is dat ze vaak nutteloze opleidingen uitkiezen en veel basiskennis missen. Op het journaal was laatst nog dat ze niet fatsoenlijk kunnen lezen, schrijven en rekenen als de van de basisschool komen. Is toch zonde om een dure opleiding te volgen die je niets gaat opleveren omdat er teveel afgestuurd zijn in die richting. Zitten ze met een hoge schuld te kijken die ze bijna niet kunnen afbetalen. En een chirurg is niet meer waard dan een monteur of iemand anders. Deze opmerking is net het probleem waar mbo ers tegenaan lopen. Waarschijnlijk kan de chirurg zonder de mbo er zijn werk niet eens doen, want die hebben de operatiekamer gebouwd en de instrumenten gemaakt. (Denk aan fijn mechanica) Je zegt dat het hoge salaris geen doel op zich is, maar jongeren waar ik mee praat die denken dat ze meteen 5000 of 6000 euro bruto verdienen na het voltooien van hun opleiding. Dus ze gaan wel degelijk voor het geld. Een iemand zei zelfs voor 1800 euro netto ga ik toch geen 36 uur werken. Ik kreeg in mijn eerste baan 2700 gulden netto voor 40 uur en was er superblij mee!@@arcade.101

  • @ngoeiebrabander
    @ngoeiebrabander 9 місяців тому +8

    We zijn een hoogopgeleide samenleving geworden doordat er werd gestimuleerd door de politiek om zo hoog mogelijke geschoold te zijn. Daardoor hebben we nu tal van consultancybureaus en managementteams die vrijwel niks bijdragen aan de samenleving, maar wel modaal verdienen en hooggeschoold zijn.
    We zouden onze criteria voor succes en waardering beter kunnen verschuiven naar de meerwaarde die iemand heeft voor de samenleving.

    • @Jazzisa311
      @Jazzisa311 9 місяців тому +1

      idd, maar dan moeten de salarissen dat ook weergeven. Ik ben zelf zo'n hoogopgeleide die veel gelukkiger zou zijn als ik iets met m'n handen kon doen, maar ja, ik ben niet bereid om de helft van m'n salaris in te leveren. Echt absurd eigenlijk. Er is geen 3e manager nodig, geef gewoon een ervaren monteur meer zeggenschap...

    • @Brunottilegende
      @Brunottilegende Місяць тому

      ​@@Jazzisa311 als jij zzp vakman wordt verdien je ruim boven modaal. Ik zeg ga ervoor als je er gelukkig van wordt

  • @criminelis2328
    @criminelis2328 9 місяців тому +33

    Dit verschil trek je niet zomaar recht, dit is iets waar je vanaf het basisonderwijs al mee aan de slag moet. Kinderen leren dit al vroeg, eind toets resultaten zijn bij wijze al de boosdoener denk ik. Dat moet je aanpassen, de rest volgt. Maar als er iets langzaam beweegt, is het het basisonderwijs wel!!

    • @tom117323
      @tom117323 9 місяців тому

      dat is grappig dat je dat zegt, omdat van de week nog in het nieuws was dat de eindtoets voortaan een doorstroomtoets is - juist met het oog op dat niveaus op voortgezet onderwijs er minder doe zouden moeten doen.

    • @Astridruns
      @Astridruns 9 місяців тому +1

      En ouders spelen ook een grote rol.. Mijn ouders waren gelukkig van het type "doe wat past bij jouw niveau en waar jouw krachten liggen", maar ik ken genoeg andere verhalen van ouders die absoluuuuut niet willen dat hun kind op het vmbo komt en boos werden op hun kind als het niet naar hun verwachtingen presteren. 💔 Alsof het (v)mbo een vies woord is.
      Dat is het perfecte recept voor faalangst, people pleasers en uiteindelijk in het werkleven een burnout.

  • @Milo2001-fi1go
    @Milo2001-fi1go 9 місяців тому +1

    Ik heb zelf 1e klas vmbo gedaan en toen merkte ik al snel hoe er over je gedacht wordt. Eerlijk gezegd vond ik het onderwijs ook zeer slecht. Docenten namen de lessen niet serieus en je werd met 50 leerlingen in een klas gepropt met waarbij het nooit rustig was. Naar mijn mening moet dit eerst aangepakt worden voor mensen er anders naar gaan kijken. Het niveau was ook aan de leerlingen te merken, veel spijbelden regelmatig, kinderen rookten al op hun 13e op het schoolplein en er was regelmatig een gevecht. Dit komt gewoon door te weinig uitdaging waardoor je je gaat vervelen. Op de havo heb ik deze dingen niet meegemaakt en het niveau verschil was duidelijk te merken. Ook werd je veel serieuzer genomen. Nu doe ik een master aan de universiteit en merk ik al helemaal hoe er neergekeken wordt op het mbo maar zelfs al op het hbo. Zo werd er laatst nog lacherig in een vergadering tegen mij gezegd dat ik ter inspiratie een verslag van een student doorgestuurd zal krijgen, maar dat ik maar niet moest letten op het slechte niveau van het verslag.

  • @prometheus_arrow
    @prometheus_arrow 9 місяців тому +11

    Ik heb een versnelde traject gedaan op mbo 4 en je merkt al gauw dat velen hbo’ers geen kenmerkende ervaring hebben in tegenstelling tot de mbo’ers

    • @LLS.R
      @LLS.R 9 місяців тому +2

      *versneld, *vele. Had er nou maar iets langer over gedaan😋.

    • @Zampj
      @Zampj 9 місяців тому

      @@LLS.Rwat een kneus jij

  • @kilian3809
    @kilian3809 9 місяців тому +4

    Ik heb vmbo-kader gedaan, de middelbare uiteindelijk niet afgemaakt, maar zit inmiddels wel in het laatste jaar van mijn studie internationaal recht. Niet iedereen hoort of blijft op het vmbo niveau.

  • @tmsupreme7763
    @tmsupreme7763 9 місяців тому +12

    Het is gewoon heel simpel, vmbo en mbo zijn gewoon een stuk makelijker dan havo, vwo, hbo en universiteit. Betekent niet dat het niet belangerijk is maar puur omdat meer mensen dat kunnen word het minder gewadeerd. Hetzelfde is bijvoorbeeld met studies in het HBO bijvoorbeeld sportkunde is een stuk nutelozer dan bouwkunde.

  • @MoocherSmoocher
    @MoocherSmoocher 9 місяців тому +8

    (let nie op me naam) maar ik zelf ben op de basisschool als minder en dom gezien, hierdoor dus faalangst gekregen. Ik ben toen naar het vmbo gegaan voor de praktijkvakken en ook door de leuke en aardige docenten. In de eerste kreeg ik door mijn mentor al gelijk een gevoel van: ik ben niet dom, en ik kan het. Maar geen elk ander docent heeft dat ooit tegen mij gezegt dus het werd steeds erger, en vooral met de toetsweken en de cijfers die ik kreeg. Alleen omdat mijn brein zei: 'Je moet presteren'. Ik ben toen naar het mbo gegaan om effe te kijken en ik kreeg al gelijk een gevoel van: Dit is een fijne school. 4 hoofdvakken en heel praktijkvakken, ik zelf ga voor opleiding dier want wil mijn eigen honden en katten trimmers zaakje beginnen en schaam mij er echt niet voor. Bijna idereen die een hoger niveau heeft zakt allemaal zowat naar beneden, ik ben trots op de keuze die ik gemaakt heb en met het niveau die ik gekregen heb.

  • @h8llo394
    @h8llo394 9 місяців тому +7

    Er zijn heel veel goede hardwerkende vmbo mbo ers , volgens mij heeft het vooral met de algemene sfeer, respect, en omgangsvormen op zo een school te maken. Het lijkt soms net een onaangepaste onopgevoed zooitje ongeregeld wat de Nederlandse taal ook nog eens niet normaal beheerst. Ik heb zelfs gezien dat leraren hier aan meedoen met de straattaal en zich als gelijke gaan gedragen. Het respect moet terug op scholen, dit zorgt voor een fijnere sfeer duidelijkheid en meer motivatie.

    • @nietbeschikbaar2618
      @nietbeschikbaar2618 9 місяців тому

      Dit komt ook omdat er een opleidingsvorm mist, de jongeren die niet naar school willen en niks willen leren maar door de leerplichtwet wel verplicht naar school moeten verzieken het VMBO voor leraren en leerlingen. Voor die groep jongeren zou er een andere opleidingsvorm moeten zijn.

  • @ingerijkers9864
    @ingerijkers9864 9 місяців тому +1

    Ik begon op vmbo kader en ben opgestroomd naar VMBO Theoretisch. Daarna heb ik MBO4 gedaan en inmiddels heb ik al bijna 9 jaar een eigen bedrijf. En ik ben ook stagebedrijf.
    Ik ben schulden vrij, eigen baas en heb van mijn hobby m'n werk kunnen maken. Ik ben heel de dag met dieren bezig. En lekker buiten.
    Ik had geen idee waar ik aan begon toen ik een eigen bedrijf opzette maar ik heb absoluut geen spijt.

  • @Unused_Pineapple
    @Unused_Pineapple 9 місяців тому +15

    Mbo'ers zijn zo cool! Zij doen het echte werk. Super tof!

    • @GENJA165
      @GENJA165 9 місяців тому +4

      Net zoals hbo'ers en wo'ers (;

    • @Unused_Pineapple
      @Unused_Pineapple 9 місяців тому +6

      @@GENJA165 Laat hun dit moment nu effe hebben…

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +5

      @@GENJA165 Ja, niet iedereen hoeft nu hun opleiding een casual kantoorbaantje van 9 tot 17:00 dat de meeste hoogopgeleide mensen doen. (;

    • @GENJA165
      @GENJA165 9 місяців тому

      @@chocoMyCoco Niet elke hoogopgeleide heeft een kantoorbaantje van 9:00 tot 17:00. Sterker nog er zijn juist veel mbo-opleidingen, zie mbo bedrijfsadministrateur, die mbo'ers opleiden tot een administratief medewerker waarbij hij/zij elke dag van 9:00/17:00 5x dagen in de week werkt, ofwel casual job.
      Dit zie je echter nooit terug in dergelijke video's van nos, omdat 'het imago van mbo'ers moet worden verbeterd'.
      Bovendien vraag ik mij af of je bewust bent dat bijv. (vrijwel) alle medewerkers van de ECB hoogopgeleid zijn; wat zou je zonder hun moeten? Zonder hoogopgeleide economen, geen economische (en dus politieke) stabiliteit, zie bijv. situatie Turkije (hyperinflatie). In dergelijke gevallen kan een mbo'er met een technische achtergrond 4k eu per maand verdienen, maar als dat geld niets waard is, kan je er hooguit drie bananen van kopen...
      M.a.w. de gehele samenleving is niet enkel afhankelijk van mbo'ers (zoals het nieuws het altijd laat zien), maar ook van hbo'ers en wo'ers.

    • @lynchzchiller1416
      @lynchzchiller1416 9 місяців тому +2

      ​@@chocoMyCocokantoor baan lijkt mij echt geen voldoening te kunnen geven

  • @pannekoekmetkaas
    @pannekoekmetkaas 9 місяців тому +7

    De mensen in mijn klas op het HBO die van het MBO kwamen, hadden zo'n voorsprong op ons. Meer kennis, kunde, ervaring. Ik keek echt tegen ze op, kon veel van ze leren. 😅

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 9 місяців тому

      En dat terwijl jij van het havo of vwo kwam? 😅

    • @pannekoekmetkaas
      @pannekoekmetkaas 9 місяців тому +4

      @@huffepuf3066 havo. Stelt echt niks voor vergeleken met afgestuurde MBO'ers.

    • @modderhoop2058
      @modderhoop2058 9 місяців тому +1

      Zelfde ervaring hier, doe een deeltijd HBO opleiding, dit is voor mensen van HAVO of VWO vaak erg lastig, omdat je dan na je middelbaar gelijk een baan moet zoeken en het niveau best een stuk hoger is, niet qua theorie, maar praktisch.

    • @Zampj
      @Zampj 9 місяців тому

      @@pannekoekmetkaashoezo dan? Want ik zou geen havo kunnen maar wel mbo 4😂

  • @mennorombouts8479
    @mennorombouts8479 9 місяців тому +17

    Beste mensen van het VMBO en MBO.Jullie zijn erg belangrijk en er komt , of is, een tekort aan de vaardigheden die jullie
    leren te beheersen.
    Denk eens na over het antwoord op de volgende twee vragen: 1. Hoe vaak heeft bijvoorbeeld een bakker een advocaat nodig?
    2. Hoe vaak heeft een advocaat een bakker nodig?
    Precies, en daarom moeten jullie doorgaan met de opleiding, en je geen zorgen proberen te maken over het zgn imago.

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому +7

      Jouw vergelijking slaat nergens op. Ik kan het ook omdraaien en selectief wat studies uitkiezen: Hoe vaak heeft bijvoorbeeld iemand een dokter nodig en hoe vaak een procestechnicus? Er is niks mis met advocaten.

    • @MattieTobi
      @MattieTobi 9 місяців тому +5

      @@bobniks8411 ondanks de slechte vergelijking is er wel een stukje waarheid. Een bouwvaker is momenteel net zo veel nodig als een dokter

    • @sanderjansen5187
      @sanderjansen5187 9 місяців тому +3

      Je kan het nog verder door trekken met de vraag, als een bouwvakker zo schaars is, waarom verdiend de advocaat dan 4x zoveel. En waarom vinden wij als samenleving dat dat volstrekt normaal is.

    • @MattieTobi
      @MattieTobi 9 місяців тому +5

      @@sanderjansen5187 omdat het beroep advocaat leren kost

    • @MattieTobi
      @MattieTobi 9 місяців тому +6

      @@sanderjansen5187 je kan in 4 jaar leren wel een nieuwe bouwvaker hebben maar het kost 12 jaar voor een advocaat om af geschoold te zijn

  • @TTromp
    @TTromp 9 місяців тому +2

    In Nederland daal je opeens in status als je in je werk een overall moet aantrekken. Daartoe wordt bijgedragen door mensen die, ook in de pokitiek, mbo wordt gekwalificeerd aks een opleing voor mensen die "met hun handen werken". Alsof je daar je hoofd niet bij gebruikt. Wie een practisch beroep heeft zal daarin toch ook zijn hoofd moeten gebruiken, anders komt er niets van terecht. Een ambacht vereist nadenken bij wat je doet. Daar mag weleens meer de nadruk op worden gelegd.

  • @JustJacky.
    @JustJacky. 9 місяців тому +7

    Ik zit op het HBO om leerkracht te worden en wat ik heel erg merk is dat wij het leuk vinden om mensen in hokjes te stoppen en er een label op te plakken. Kinderen die tot huilen toe zeggen dat ze dom zijn met een VMBO advies. Echt jammer om te zien... Het zit al zo lang in onze maatschappij ingeslepen, dat het een algemene gedachte is geworden onder de samenleving.

    • @dutchafrikaner1204
      @dutchafrikaner1204 9 місяців тому

      Mijn broers hebben VWO en universiteit gedaan. ik heb VMBO kader, VMBO TL, HAVO en toen MBO gedaan. HAVO heb ik niet af kunnen maken maar had ik kunnen doen als ik beter gepresteerd had bij Wiskunde B

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 9 місяців тому +2

      Hierbij laat je zien dat jullie leraren pestkoppen zijn.

    • @dylant2900
      @dylant2900 9 місяців тому +2

      Ben zelf ooit op vmbo BB begonnen uiteindelijk van school gegaan met een afgeronde hbo studie. En achteraf gezien waren sommigen op het mbo nog wel slimmer dan veel mensen op het hbo alleen waren ze gewoon praktischer ingesteld en wouden ze gewoon graag met hun handen werken en hadden ze gewoon geen zin in theorie.

  • @markboer8972
    @markboer8972 9 місяців тому +3

    Ik denk vooral dat mensen vergeten hoe belangerijk deze groep is. Dit is ook de groep die weet wat werken met je handen is. In tijden van bijvoorbeeld oorlog zijn zij juist nodig. En zonder deze mensen worden de supermarkten niet bijgevuld. Worden alledaagse producten niet gemaakt, en sta jij met je papiertje op een grasveld waar een (luxe) woonwijk zou moeten staan. En zo zijn er veel meer voorbeelden te noemen.

    • @nietbeschikbaar2618
      @nietbeschikbaar2618 9 місяців тому

      En toch mag een makelaar met een paar uurtjes werk meer verdienen dan de mannen die maanden lang bloed, zweet en tranen in een huis hebben gestoken om het te bouwen

  • @BranHovius
    @BranHovius 9 місяців тому +5

    Ik hou van jullie super leuke video’s

  • @lucagalle8243
    @lucagalle8243 9 місяців тому +28

    Ik zit op mbo en het is echt waardeloos

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому +2

      Ligt het misschien niet aan de studie die je hebt gekozen? Misschien zijn er andere opleidingen die wat beter bij je passen.

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +7

      @@bobniks8411 Of de school waar je op zit? Sommige mbo scholen kunnen ook van slechte kwaliteit zijn.

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому +3

      @@chocoMyCoco Ja dat kan ook inderdaad.

    • @dutchafrikaner1204
      @dutchafrikaner1204 9 місяців тому

      ​@@chocoMyCocomijn college heeft geen studievereniging of studentenvereniging. Zo lijkt het alsof MBO een middelbare school voor gevorderden is.

    • @User_14043
      @User_14043 9 місяців тому

      Real

  • @Tom-vk2rv
    @Tom-vk2rv 9 місяців тому +7

    Word het mbo dan ook net zo duur als het hbo/wo? Ipv 1200 per jaar toch naar de 2300?

    • @dutchafrikaner1204
      @dutchafrikaner1204 9 місяців тому +1

      MBO is goedkoper omdat het aantrekkelijker moet zijn om het te doen. Ook is het zo dat MBO'ers vaak leer/werken. Daarom moeten MBO'ers meer reizen.

    • @Tom-vk2rv
      @Tom-vk2rv 9 місяців тому +1

      @@dutchafrikaner1204 boeie, ze willen toch gelijk behandeld worden?

  • @Echinacae
    @Echinacae 9 місяців тому +1

    2:05 dat is mij ook niet geheel onbekend, ik heb vaak genoeg meegemaakt dat leraren iemand voor pal zetten of mensen achterlijk noemen, maar dan op het vwo. de domheid (of gebrek daaraan) ligt gewoon heel erg aan de leraar.

  • @stefangrobbink7760
    @stefangrobbink7760 9 місяців тому +1

    De andere kant van het verhaal is dat er ook veel universitaire studenten zijn die graag wat praktische dingen hadden geleerd, maar omdat men altijd maar voor het 'hoogst haalbare' moeten gaan al vroeg in een heel andere richting worden gezet.
    Wat dat betreft kamen universitaire opleidingen met het tegenovergestelde probleem; het imago is er, maar het werk geeft weinig voldoening. Hoe kan het ook anders, wanneer je 5 maanden onderzoek doet om een verslag te leveren, wat door maar een paar mensen ooit gelezen zal worden.

  • @MaxHuisman
    @MaxHuisman 9 місяців тому +4

    Wat ik achterlijk vind zijn de radio spotjes bij bijvoorbeeld Promovendum "alleen voor hoger opgeleiden"

  • @runkle8106
    @runkle8106 9 місяців тому +1

    Lekker mbo doen, snel aan het werk, goed investeren en je verdient binnen de kortste keren meer dan een HBO'er

  • @LilLottee
    @LilLottee 9 місяців тому +2

    Ik kom van het VWO af, maar ben nu al meedere keren uitgevallen in het WO en het HBO. Inmiddels ben ik al ruim in de 30 en leef ik van mijn jonggehandicaptenuitkering (dat komt er ook nog eens bij namelijk).
    Ik heb wel een suggestie voor een video m.b.t. tot dat specifieke probleem: jongeren en mensen met een "beperking" worden ook vaak als dom gezien en onze kansen op de arbeidsmarkt zijn beperkter vanwege de stigma's die rusten op mensen met ASS, ADHD en andere neurologische aandoeningen. Maar om ons dan toch aan het werk te krijgen is de Participatiewet in het leven geroepen en kunnen bedrijven allerlei dis-/compensatie krijgen om ons aan te nemen. Vind ik heel leuk hoor, en sommige mensen zijn er ook heel blij mee, maar ik vind het persoonlijk heel neerbuigend, zeker omdat wat ik het liefste wil doen nieuwe dingen leren is en mezelf ontwikkelen. Het is voor mij ook niet duidelijk wat ik zou kunnen doen met wat ik kan, omdat de job coaches van het UWV vooral gericht zijn op ons in baantjes in de schoonmaak, postbezorging en in magazijnen terecht te krijgen.

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +3

      Jongeren met beperkingen hoeven niet als dom gezien te worden. Ze worden vaak onderschat.

    • @LilLottee
      @LilLottee 9 місяців тому +1

      @@chocoMyCoco Ja, dat verwoordt het inderdaad beter, dank je wel. Het maakt het probleem helaas niet minder, zeker als je je hele leven te horen krijgt dat je "het toch niet kan, en het maar niet moet verwachten", en dan spreek ik dus uit ervaring.

  • @unlockthepicture
    @unlockthepicture 9 місяців тому +7

    Wat mij het meest verbaast is hoe dit nog steeds zo gebeurd. De eerste meldingen van onderwaardering van MBO'ers stammen al uit 2016-2018. Hier lijkt de politiek nauwelijks iets mee te doen. Ik heb zelf een tijdje mijn HBO stage gelopen op een MBO school en het is ook aan de kwaliteit (of beter gezegd, het missen van de kwaliteit) van de opleiding te merken. tijdens mijn gehele stage bij deze MBO school leek het net alsof ik met middelbare studenten bezig was. Qua gedrag van deze studenten maar ook qua hoe slecht de opleiding gegeven werd. Ja als het zo slecht gegeven wordt, veroorzaak je ook zelf de onderwaardering bij MBO studenten. Die zijn de dupe van hoe slecht het onderwijs gegeven wordt. Daardoor worden de studenten ook zeer ongemotiveerd en voelt het voor hun net alsof zij hun tijd verspillen aan het MBO volgen. En ja dan gaan studenten zich misdragen. Dit heb ik dan ook gezien tijdens mijn stage. Als je toch al ondergewaardeerd voelt, wat maakt het misdragen dan nog uit? Mensen haten de MBO'ers toch al! Dan is vandalisme, drugsgebruik, roken of problemen stoken al geen verschil meer. En ja deze gedachte merk je dus ook bij VMBO en MBO leerlingen erg. Zij worden ondergewaardeerd door de mensen die hun juist moeten leren. Door de mensen die juist moeten zorgen dat ons land een toekomst krijgt dankzij deze leerlingen. Deze leeringen zijn de toekomst en juist hierop wordt zo erg bezuinigd en ondergewaardeerd.
    Er is ook nog steeds een extreem vooroordeel over MBO opleidingen. Toen ik zelf overwoog om een MBO opleiding te volgen na mijn middelbare, kreeg ik als opmerkingen dat ik dan net zo goed gelijk geen opleiding kon doen of kon solliciteren als vuilnisman omdat je als MBO'er niet veel meer kan dan vuilnisman of gemeentewerker (de mensen die in perkjes aan het schoffelen zijn). Dat krijg je dan te horen van mensen die zelf HBO of Universiteit hebben gevolgd, en zich daarom beter voelen dan anderen. Hun visie is: "Volg je MBO? Dan heb je geen toekomst."
    Dit zelfde vooroordeel krijg ik ook al met HBO. Want als HBO'er ben je dommer dan mensen die universiteit gevolg hebben. En daardoor dus ook minder waard dan hen.
    Dit hele vooroordeel wordt al vanaf basischool af aan meegegeven aan leerlingen en ouders. Ieder kind moet zo goed mogelijk scoren of hij is dom. Haal je een laag cijfer op je toets? Dan wordt je afgestraft. Lage cito score? Afgestraft. Niet iedereen is nou eenmaal een Albert Einstein of iemand die goed is met theorie. Sommige mensen zijn juist zeer goed met praktijkwerk in plaats van de boeken doorspeuren. En daar is helemaal niks mis mee! Maar faciliteer dit dan ook zodat jong talent ook hun praktijk-talenten kunnen benutten.
    Het is daarnaast ook zo erg hoe bedrijven zo gefixeerd zijn op je diploma ipv je daadwerkelijke kennis. Bedrijven lijken liever een leuk papiertje te zien dat je een MBO-HBO-UNI heb gevolgd ipv praktijkervaring. MBO krijgt het minst betaald, HBO iets meer en UNI nog meer.
    Wil je dit probleem oplossen? Begin bij de kern. Haal die vooroordelen en gepush weg bij basisscholen en behandel elk studie-niveau gelijk. Ook MBO'ers verdienen dezelfde faciliteiten als HBO en UNI-studenten. Schaf desnoods die verdomde citotoets af en kijk naar wat de leerlingen daadwerkelijk kunnen ipv alles bepalen in 1 zo'n onzinnige toets.

    • @whyareyoureadingthis1643
      @whyareyoureadingthis1643 9 місяців тому +1

      Zo heel levensverhaal

    • @unlockthepicture
      @unlockthepicture 9 місяців тому

      @@whyareyoureadingthis1643 Hahah ja klopt

    • @nietbeschikbaar2618
      @nietbeschikbaar2618 9 місяців тому

      ik heb m'n VMBO papiertje gehaald in '97 maar toen was het al niks waard. En ja ik heb ook leraren gehad die aan het begin van het lesjaar ronduit zeiden dat het hun niks uitmaakte wat we dat jaar in die klas deden en of we iets leerde of niet zolang hun er maar geen last van hadden.(aka: we kregen de uitdaging om de klas te verstoren zonder gesnapt te worden inplaats van iets te leren)

  • @Anne7917azu
    @Anne7917azu 9 місяців тому +1

    Ik heb het gehele mbo doorgelopen dus van 1 naar 4 en daarna hbo. Dat avontuur begon 20 Jaar geleden en eindige 7 jaar geleden dus daar ging best veel tijd overheen ik heb dus wel wat gezien en ervaren. In die jaren van het mbo heb ik niet het gevoel gehad dat ze mij of klasgenote als dom zagen, toch heb ik me vaak afgevraagd wat doe ik hier nu? Geen les geven, halve lessen en geen docenten die bezig waren met groei en inzet van leerlingen. Dus ja dan vlieg je er vlotjes doorheen en dan komt het hbo. En dan
    merk je dat het niveau verschil tussen mbo en hbo best groot is ik heb ook gezien dat veel mbo ers uitvallen op hbo omdat het zoveel verschil is. Zonde want het zijn slimme mensen die dat best konden

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 9 місяців тому

      Lijkt haast wel als of ze MBO(VBMO) mensen niet goed voorbereiden op doorstroming naar het hoger-onderwijs. Hoe dieper je graaft hoe meer je er achterkomt dat het systeem zo is opgezet om letterlijk ook maar ook iedereen een oor aan te naaien.

  • @Wasgood_v
    @Wasgood_v 9 місяців тому +1

    1:56 deze snap ik zelfs als een atheneum leerling (vwo maar geen gymnasium) de gymnasium en tto(twee taling onderwijs) klassen mochten in de 2e al op reis, atheneum moest wachten tot de 4e.. en zelfs dan krijgen atheneum leerlingen opdrachten om te volgen in Rome terwijl gymnasium mag genieten van deze reis. Ik vind deze oneerlijkheid echt niet kunnen en dan snap ik het wel voor de mensen op het (v)mbo

    • @AcquiredHeaven
      @AcquiredHeaven 9 місяців тому +1

      ik zit zelf op het gymnasium en ik ben het wel met je eens. Het is idd niet leuk dat jullie moeten wachten want jullie zijn eigenlijk ook gwn op hetzelfde niveau. Dus heel raar dat ze dit doen.

  • @saintinel
    @saintinel 9 місяців тому +5

    Mbo-ers lachen het laatst en dus het best. Kijk maar eens naar beroepen als loodgieter of elektricien, die verdienen tegenwoordig heel veel geld omdat ze er bijna niet beschikbaar.
    Dan sta je daar met je Havo + Hbo communicatie/marketing/etc, ...en een onwijs mager salaris, je studieschuld af te betalen. ;)

  • @computerinsurgent1204
    @computerinsurgent1204 9 місяців тому +3

    Ik heb zelf de opleiding Maritiem Officier Alle Schepen gedaan op MBO4 en ben nu een 2e stuurman in de koopvaardij. Niveau zegt niks. Dat moet ze afschaffen. Je moet een opleiding doen die je leuk vindt en bij je past. Niet kijken naar het niveau. Ik had net zo goed ook vliegtuig piloot kunnen worden, maar daar moet je per se HBO voor doen. Allemaal onzin dat niveau systeem hier in Nederland.

    • @kimpieolinkie794
      @kimpieolinkie794 9 місяців тому +1

      helemaal mee eens

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому +1

      Het niveausysteem is niet helemaal onzin naar mijn mening. Als je bijvoorbeeld een chirurg wil worden, dan moet je een bepaald niveau hebben. Daar kom je helaas niet onderuit.

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 9 місяців тому

      Het systeem is wel onzin. Gewoon weer schooling/training onder de verantwoordelijkheid brengen van het bedrijf/werkgever en een lokaal EU/Globaal niveau onderwijs instituut waar les materiaal/examens wordt(en) gegeven en gereguleerd dat niet gedaan kan worden door de werkgever zelf. Dus dikke weg met MBO en HBO en het kan wel degelijk anders en beter en vooral goedkoper en effectiever.@@bobniks8411

  • @mlgmeistros4278
    @mlgmeistros4278 6 місяців тому +2

    Het probleem is de diplomainflatie en belachelijke standaarden van deze tijd. Vroeger qas het knap als je HBO/universiteit deed en was VMBO/MBO normaal. Tegenwoordig studeerd bijna iedereen HBO/WO waardoor je steeds meer jezelf moet onderscheiden met cijfers en extracurriculaire activiteiten. De druk is ontiegelijk. Verder is er het probleem van segregatie: veel WO studenten komen nauwelijks in contact met niet WO'ers. Vrienden van mij in Leiden hebben letterlijk hun studentenvereniging, studievrienden en oude vrienden van het VWO/gymnasium. Ja zo kom je nooit met vmbo'ers in aanraking en ga je op ze neer kijken.

  • @d.5688
    @d.5688 9 місяців тому +13

    Dit komt meer om de verhalen die ik hoor over mbo onderwijs... Als ik dat hoor vraag ik me echt af of die mensen daar uberhaupt wel iets leren xd

    • @luc.573
      @luc.573 9 місяців тому +3

      eens

    • @dylant2900
      @dylant2900 9 місяців тому +1

      Je leert op het MBO ook echt niks heb zelf eerst mbo2 gedaan dit binnen 6maanden afgerond daarna mbo4 binnen 2 jaar afgerond en voor mijn gevoel niks geleerd het is meer dagbesteding en het halen van een papiertje om makkelijker een baan te vinden. Heb mbo4 bedrijfsadministratie gedaan en als boekhouder gewerkt en alles in de praktijk moeten leren wat ik op school leerde was compleet irrelevant. uiteindelijk toch naar hbo gegaan en geen spijt van gehad. Een mbo diploma is eigenlijk gewoon niks waard tenzij je iets in de richting zoals werktuigbouwkunde, ict of techniek doet.

  • @Kitostardust
    @Kitostardust 9 місяців тому +2

    ik heb vmbo en mbo op speciaal onderwijs gedaan door mijn lichamelijke handicap, ik werk nu in een dagbesteding omdat ik voltijd werk niet kan doen en word daar soms door invallers gezien oh jij bent het zelfde, lwoo ook door de begleiding daar die zijn geschrokken dat ik ook mbo 4 heb gedaan net als de begleider alleen ander richting. ik mag bijvoorbeeld geen boeking inboeken terwijl ik administratie en boekhouding heb gedaan die kleine dingen irriteert me

  • @prometheus_arrow
    @prometheus_arrow 9 місяців тому +8

    Ik heb een versnelde traject gedaan op mbo 4 en je merkt al gauw dat velen hbo’er niet slimmer zijn😂

  • @mickpoepjes2463
    @mickpoepjes2463 9 місяців тому +5

    MBO wordt overgewaardeerd. Dat MBO'ers na de Mavo op 16-jarige leeftijd worden gezien als studenten gaat mij te buiten. We hebben deze mensen het hardst nodig, maar we moeten niet doen alsof deze 'gemiddelde groep' universitaire kan denken...

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +1

      klopt. En om eerlijk te zijn zie ik het MBO ook niet als een college opleiding. Dat zie ik meer bij de HBO en Universiteit. Ik zie de mbo'ers ook meer als leerlingen die hedendaagse gilde/ambachtelijke vakken leren. Student ben je meer als je op het campus zit en ook echt studeert en lezingen volgt. Ik zie het MBO meer als een Ambachtelijke beroepen school voor (Jong) volwassenen. Of de Pre-college, aangezien sommige mbo'ers daarna naar het HBO toe gaan.

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому

      @@Bonkinto Waarom moeten Mbo'ers volgens jouw minder zijn? Alleen omdat ze praktisch zijn dan de meeste geen vwo deden zoals jij? Waarom kijk jij als vwo neer op de praktische mensen? De meeste vwo'ers zijn zelf niet eens bijzonder. Alleen omdat ze bijna dezelfde hersenen hebben als Einstein doen ze vwo. *Geen* enkel vwo'er, gymnasium of universitaire persoon is een haar beter dan een ander. Geen enkel! Onthoudt dat maar goed!

  • @duamilli
    @duamilli 9 місяців тому +8

    De reden dat je in de bouw tekorten hebt heeft ook te maken met slechte werkomstandigheden, onderbetaald krijgen en zure oude collega's die nergens zin in hebben.

    • @Dsw009
      @Dsw009 9 місяців тому

      Dat laatste is zo waar, het gros is 40+ dat is gewoon kut. In de provincie helemaal, je verstaat ze ook gewoon niet omdat zij altijd dialect spreken. :|

    • @harmhoeks5996
      @harmhoeks5996 9 місяців тому

      Kantoor nog meer van die oude collega's

    • @nietbeschikbaar2618
      @nietbeschikbaar2618 9 місяців тому +1

      Ik wil jullie mening wel horen als je 40+ bent en al 20 jaar met slechte werkomstandigheden onderbetaald werk hebt gedaan en elke dag met pijn in het lijf door moet bijten om je gezin te onderhouden, hoe zuur ben jij dan? Of hoe optimisties moet jij nog zijn tegen de groentjes die net zijn begonnen aan de lijdensweg?

    • @harmhoeks5996
      @harmhoeks5996 9 місяців тому

      @@nietbeschikbaar2618 ik heb helaas geen gezin.

    • @duamilli
      @duamilli 9 місяців тому

      Dat is precies mijn punt, de dingen die je beschrijft zijn de redenen waarom er een gigantisch personeelstekort is in deze sectoren.@@nietbeschikbaar2618

  • @lina-5640
    @lina-5640 9 місяців тому

    Dankjewel dat jullie hier aandacht aan besteden 🫶🏿

  • @LandsoulFFXI
    @LandsoulFFXI 9 місяців тому +1

    Ik ben begonnen bij een detachering als MBO IT'er. Bij de opdrachtgever begon ik bij een servicedesk, waar ik al snel intern werd aangenomen door de opdrachtgever. Na twee jaar groeide ik door als functioneel beheerder, verder doorgegroeid als Azure Security Engineer. Je hebt als MBO'er veel kansen en doorgroeimogelijkheden als je het zelf wilt. Ik moet hier alleen bij zeggen, dat het middelde niveau van een MBO'er wel laag is. Als ik mezelf met andere collega's vergelijk merk ik wel dat andere collega's meer tijd nodig hebben. Veel MBO'ers op de servicedesk hadden veel ondersteuning nodig, of handje moest vaak vastgehouden worden. Ik merkte echt wel een gebrek aan HBO-denkniveau, natuurlijk zijn er ook prima MBO'ers, maar je merkt dat het denkniveau van een MBO'er lager is. Hierdoor wordt er al snel voor ook simpele IT-functies HBO gevraagd.

  • @roos1668
    @roos1668 9 місяців тому +6

    Tegenwoordig verdienen MBO'ers meer dan HBO of WO, vooral in techniek en ICT, en veel mensen vergeten dat door sturen mogelijk is, ZZP ook mogelijk is, dus MBO is TOP! 🎉🎉

    • @Ramon314
      @Ramon314 9 місяців тому +1

      Ze verdienen niet meer. Maar het verschil is wel minder. ZZPer worden levert vaak wel meer geld op, maar dat vloeit uit het feit dat je veel meer risico loopt.

    • @LLS.R
      @LLS.R 9 місяців тому +1

      @@Ramon314Nou ik verdien toch zo’n €1000 meer in de techniek als mbo’er dan mijn vriendin die de Universiteit heeft afgemaakt.

    • @Ramon314
      @Ramon314 9 місяців тому +4

      @@LLS.R dat noemen we nou overgeneralisatie ;)

    • @LLS.R
      @LLS.R 9 місяців тому +1

      @@Ramon314 Hetgeen wat ik probeer te duiden is dat je ongelijk hebt. Ik quote “ze verdienen niet meer”. Daarmee generaliseer je de dus zelf ook. Hij heeft het over de MBO-ers in de techniek en die verdienen over het algemeen meer dan de gemiddelde WO-er.

    • @hardscoper9224
      @hardscoper9224 9 місяців тому +1

      ​@@LLS.Ranekdotisch bewijs

  • @trackah123
    @trackah123 9 місяців тому +1

    In de jaren 90 kwam ik niet verder dan MAVO, m'n examen lukte niet eens, had alleen paar deelcertificaten behaald, werd zelf ook gezien als een complete faal in andermans ogen. Jaren later kwamen ze erachter dat ik Autisme heb (Asperger) met IQ van 130. dus bepaalde dingen lukken heel goed zoals computers en techniek, andere dingen weer helemaal niet. Tegenwoordig heb je denk ik wel meer keus en opties dan vroeger kwa onderwijs en hulp.

  • @rubenspeijers6967
    @rubenspeijers6967 9 місяців тому

    Ik heb zelf vmbo tl en daarna mbo 4 gedaan. Nu studeer ik op het hbo. Ik kan wel degelijk zeggen dat hier verschil in zit. Binnen het mbo zit ook veel versschil tussen niveau's. Een mbo niveau 1 is namelijk al weer een heel groot verschil vergeleken met een mbo niveau 4. Zo duurt een mbo niveau 4 opleiding vaak 3 tot 4 jaar en een niveau 1 opleiding maar 1 jaar. Toch zijn het beiden mbo's.

  • @ronanbakker
    @ronanbakker 9 місяців тому

    Mijn hoogst genoten opleiding is Gymnasium en er zijn er meerdere die ook tot vwo komen en niet verder.
    De drempel om naar de universiteit te gaan is vooral de wiskunde eisen. Het kan dus zijn dat je vwo hebt maar naar het mbo gaat vanwege je wiskunde deficiënt, vandaar dat dat imagoprobleem wel degelijk geldt.
    Doe de volgende video over retourlogistiek (zie de aflevering van Arjen Lubach over retouren). We moeten het wederverkopen van retouren veel makkelijker maken en bedrijven inlichten over Tweedekans producten. Ik denk dat dit een interessante video is, maak dan ook meteen een link met MBO, want logistiek medewerker is ook een opleiding wat je kunt kiezen.

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +3

      Het hang wat voor universitaire studie wilt doen waar wiskunde vereist is. De opleiding theologie of geschiedenis heb je geen wiskunde voor nodig.

  • @sensiredanmyworld
    @sensiredanmyworld 9 місяців тому +1

    super leuk aflevering

  • @sjoerdvandenhengelbouwer
    @sjoerdvandenhengelbouwer 9 місяців тому +1

    We hebben mensen nog in de praktijk met de hand want die mensen komen we te korten aan en als mbo of VBO IEDER IS GELIJK

  • @koraysafranti4113
    @koraysafranti4113 9 місяців тому +5

    Dit is zo waar ik schaam me soms gewoon op te zeggen ik zit op vmbo

    • @Angelo-ARL-95
      @Angelo-ARL-95 9 місяців тому

      Moet je niet doen. je moet daar voor jezelf zijn en zorgen dat je een diploma haalt. zonder diploma kun je ook werken maar met diploma heb je meer kans bij bedrijven. zorg er ook voor dat je niet te veel in de problemen raakt daar kijken bedrijven ook naar in je dossier. al met al veel succes en hopelijk voor jouw heb je een mooie baan.

  • @NataliaLuchowska-d7p
    @NataliaLuchowska-d7p 9 місяців тому

    Helaas, mensen die met handen werken worden vaak te min behandeld....zelfs gisteren van iemand die veel ouder is gehoord... letterlijk en figuurlijk dat ik zo blijf houden dat ik te min wordt behandeld 😢. Maak ik dagelijks mee, mensen kiezen bewust voor hoe ze iemand behandelen, maar iedereen die slechten dingen zaait gaat dit ook oogsten, gaan mensen het goede zaaien, oogsten het goede....ik werk zelf in de zorg.

  • @whyyouhavetobemad8569
    @whyyouhavetobemad8569 9 місяців тому

    Ik heb op het MBO-ICT Niveau 4 gezeten en inmiddels mijn HBO- en Master software engineering behaald. Ik kan begrijpen waarom het (v)mbo als dom wordt gezien. Veel docenten lijken totaal niet gemotiveerd om studenten iets te leren. Echter ligt de schuld hiervan niet per se bij de docenten zelf. Docent zijn is geen makkelijk beroep, het kan erg stressvol zijn om een groep studenten les te geven die niet willen leren. Het is dan eerder een probleem bij opvoeding, waarbij een kind niet genoeg gedisciplineerd wordt. Of dat een kind niet duidelijk wordt gemaakt waarom school belangrijk is.
    Dit heeft natuurlijk ook effect op de leraar, die een ongeïnteresseerde klas moet lesgeven. Sommige leraren kunnen hier heel goed mee omgaan door hun eigen lesstof interessant te maken, maar ook leraren die hier niets mee doen en de moed opgeven. Ik weet nog dat een leraar ons gewoon de hele les liet gamen, als we maar zijn opdracht af hadden aan het eind van het blok(waarvan we de antwoorden gewoon online konden vinden). Er zijn dus natuurlijk ook ongekwalificeerde docenten, maar er ligt ook een probleem bij de opvoeding.
    Toch is het niet oké om MBO-studenten dom te noemen. Als het een probleem is met opvoeding of een laag IQ, dan kunnen zij daar initieel weinig aan veranderen. Alleen omdat jij een betere start hebt gehad, geeft dat niet het recht om andere mensen naar beneden te halen. Als je de realiteit van een ander niet begrijpt, wie is dan nou echt dom? Voor iedereen die op het MBO zit, laat je niet door andere mensen naar beneden halen. Zoals je ziet ben ik van MBO-4 naar Master gegaan zonder problemen. Laat het je dus motiveren om harder te werken dan andere en het beste uit jezelf te halen en beter je best te doen ;)

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 9 місяців тому +1

      Dus een laag I.Q is een probleem?

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 7 місяців тому

      @@patrick-bu3eq Een IQ zegt nog niks over je opleiding niveau. Dat is maar het gemiddelde per school niveau. Ongeveer 30% van de hoogbegaafde zit op het vmbo, maar de reden daarvoor komt omdat ze bij andere onderdelen van een IQ test niet heel hoog scoren of leerstoornissen hebben. Ik ken letterlijk iemand die hoogbegaafd is, (v)wo aangekund had maar vmbo basis deed omdat hij leerstoornissen had.

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 7 місяців тому

      @@chocoMyCoco Kan mijn oorspronkelijke bericht niet zien.

  • @Woofygoo
    @Woofygoo 9 місяців тому +1

    Heb zelf een werkgever gehad die een universitaire opleiding had gedaan.
    Hij had een zeer superioriteits gevoel op gebied van zijn intellect en dat was ook geen geheim, noemde mij constant dom door middel van indirecte en directe opmerkingen.
    Werkt goed voor je eigen zelfbeeld...

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +1

      Wat een hufter is die werkgever. Ik neem aan dat je ontslag heb genomen?

    • @Woofygoo
      @Woofygoo 9 місяців тому +2

      @@chocoMyCoco Soort van, het was geen goede werk plek en ben door een aantal burnouts ongeschikt voor de sector verklaart.

  • @twigger3073
    @twigger3073 9 місяців тому

    Ik heb zelf vwo gedaan terwijl mijn broer mavo heeft gedaan. Ik zie hem niet als dom en ik zie mezelf niet als slim. Ik merk wel dat er een stigma zit op mavo wat jammer en oneerlijk is. Als je dit leest ik waardeer je heel erg :)

  • @ashleyproostentousalwa
    @ashleyproostentousalwa 6 місяців тому +1

    Het beste is dat je het onderwijs international erkend maakt. Ipv talloze niveaus met papiertjes dat geen zak waard is in Duitsland of België. Dan kunnen MBO’ers evt ook aan het werk in het buitenland.

  • @rikvlasblom4272
    @rikvlasblom4272 9 місяців тому

    Laat de oordelen je niet raken, immers een oordeel zegt altijd wat over de oordeler zelf (zie: geweldloze communicatie). Blijf zelf lekker bezig. Lekker leren en anderszins doen waar je zelf zin in hebt. Daar heb je niet persé een school voor nodig. Jij hebt de energie om de omgeving naar jouw hand te zetten. En mocht je een papiertje nodig hebben, dan ben je er klaar voor. Leren doe je vooral zelf en als het kan met elkaar. En mocht je niet gewaardeerd worden, dan zoeken ze maar een ander. Zo is het ook!

  • @StraightUniversalism
    @StraightUniversalism 9 місяців тому

    Ik had zelf gymnasium advies en uiteindelijk wat langer over de havo gedaan, ik kon het wel, maar de inzet en interesse was er niet om academisch het normale pad te volgen, het was gewoon niet nuttig/interessant genoeg. Ik denk overigens dat best veel problemen komen van het aanbidden van de geest en het willen verwijderen van god of moraliteit.

  • @Ome_Willem
    @Ome_Willem 6 місяців тому

    De niveaus zijn het probleem niet, maar puur de manier waarop de mensen er mee omgaan. Mijn ervaring is dat mbo-ers met dezelfde gang neerkijken op hbo-ers en wo-ers. Daar zit echt geen verschil in.
    Om dit aan te pakken moet vanaf de basisschool al worden stil gestaan bij de waarden van de verschillende niveaus. Beide niveaus hebben we nodig om dit land draaiende te houden en daarin is het een niet minder dan het ander.

  • @Bartusbartusbartusbartusbartus
    @Bartusbartusbartusbartusbartus 6 місяців тому

    mbo is ook vrij waardeloos, ja op mbo 4 kan je goede dingen leren maar na het behalen van je diploma verdien je waardeloos en blijf je waardeloos verdienen.
    Het is eigenlijk altijd achter de feiten aanlopen en tegen de tijd dat je goed verdiend is alles rond je heen duurder geworden en kom je tot de conclusie dat je evenveel verdiend als dat je 5 jaar terug deed.
    Ik ga wel terug naar het mbo om van techniek naar de financiele sector te switchen maar heb daarin wel een opleiding gekozen die naadloos aansluit op hbo.
    Met een juist hbo diploma zijn na een paar jaar werkervaring je financiele problemen over en je voorkomt ook nog eens een hernia.

  • @seameus91
    @seameus91 9 місяців тому +1

    Op mijn middelbare school was er haast een soort van rassenscheiding tussen het (v)mbo en havo/vwo. Wij kregen zowat de afdankertjes van havo/vwo en mochten niet eens de bibliotheek gebruiken van school, want die was alleen voor havo/vwo. je voelde je gewoon gediscrimineerd naar hoe slim je was.

  • @damionandeweg1282
    @damionandeweg1282 9 місяців тому +1

    Onderwaardering in de vorm van salaris ook niet geheel onbelangrijk. Helaas is de huidige maatschappij erg gericht op geld geld en geld. Iedereen moet maar hoog opgeleid zijn en een baan hebben met een hoog salaris. Daarin wordt vergeten hoe essentieel de beroepen van mbo’ers zijn. Buiten het feit dat niemand echt hard wil werken voor zijn geld en denkt met crypto, youtube of even een onderneming starten veel geld binnen te harken. Helaas is er geen shortcut en loont hard en veel werken als mbo’er zeker. Hier liggen naar mijn mening juist de kansen omdat, het tekort hier nu is. Wil er nog aan toevoegen dat ik zelf als “mbo”er ook de kwaliteit van lessen niet top vind. Gelukkig is het maar een basis en heb je nog zelf de touwtjes in handen om bepaalde wegen in te slaan en keuzes te maken. Zodat je wel op de plek in het leven komt waar je je gewaardeerd voelt.

  • @Maxdoorrijhoogte
    @Maxdoorrijhoogte 9 місяців тому +3

    Dat slechte imago komt natuurlijk wel ergens vandaan.. misschien kunnen ze beter de bron aanpakken: slecht onderwijs i.p.v. het imago oppoetsen

  • @JohnDought
    @JohnDought 9 місяців тому +1

    Ik heb het speciaal onderweg gedaan, ik heb een baan en een huis en gezin, ik ben meerder talig, buiten Nederlads beschik ik over Engels, Duits en Spaans, ik ken veel geschiedenis. Dus het mbo kan veel zeggen over succes, ik heb het niveau van Engels gezien op de universiteit en is dit niet het beste niveau ik kan ik hier om lachen, als er mannen en vrouwen zijn en op de universiteit hebben ze meer geslachten, laat dit zien dat de universiteit niet altijd slim kan zijn. Cheers y'all God bless

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому +1

      Goed dat je 4 talen kent, maar dit is gewoon een anekdote. Beweer jij dat mensen op het MBO in het algemeen beter Engels kunnen dan op universiteiten? Dat lijkt me sterk.

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 9 місяців тому

      Trans als in hormoonblokkers nemen etc is best nieuw hoor. Derde geslacht en gender vloeibaarheid is wel veel ouder, en waarschijnlijk een resultaat van toen de mens een meer boerenbestaan ging leven waardoor er asynchronische ontwikkelingsprofielen ontstonden door verandering in leefomgeving, voedsel en natuurlijke selectiedrang veel vaker voor kwam. Ik hou van iedereen "al gaat dat soms met moeite" maar ga nou niet net doen als dat hele transitie gebeuren allemaal een groot succes verhaal is en ga ook niet doen als je niet als een man/vrouw door het leven kan als je geen geslachtsoperatie doet, het hele trans gebeuren is een grote bende geworden, laat mensen die genderdysforie er lekker zelf achterkomen en laat een geslachtsoperatie en hormoon pillen nemen NIET als de norm beschouwd worden. Daarbij niet elk persoon dat zich gedraagt als zij niet typisch man of vrouw is trans of heeft genderdysoforische gereleteerde klachten/problemen er is ook zoiets als geinternaliseerde homophobia, waardoor mensen denken dat een transitie een One-Fix-All oplossing is. Je ziet dit terug bij veel trans-mensen met een conservatieve achtergrond, homofobie(LGBT) elementen zie je terug in de LGBT+ gemeenschap in de cultuur en gedragingen meningen en opvattingen en neemt rare vormen aan, de moderne mens is een raar wezen.. @@Chthonicgoth

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому

      @@bobniks8411 Dat beweert hij niet dat maak jij ervan. Hij zegt alleen dat hij op een universiteit de Engelse niveau minder vond. En Engels op het MBO is ook niet heel hoog. Dat is rond A2/1B niveau. Als je Engelse taal en cultuur wilt studeren is dat vaak boven de C1 niveau in het algemeen dan.

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому

      @@chocoMyCoco Hij zegt zelf dat hij meerdere talen beheerst en dat hij veel geschiedenis kent, om vervolgens te zeggen dat het MBO dus veel kan zeggen over succes. Meteen in de volgende zin zegt hij dat hij heeft gezien dat het niveau van Engels op de universiteit minder is, om vervolgens daarna wat onzin uit te kramen over geslachten/genders. En daaruit concludeert hij dat universiteiten niet altijd slim zijn ofzo?

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 9 місяців тому

      ​​@@bobniks8411Maar het kan toch dat diegene de Engels op het universiteit wat minder vind? We hebben het over 1 universiteit dat hij misschien bezocht had. Niet universiteiten. (Meerderen) Dat is verder niet eens kleineren. Het zou kunnen dat de Engelse niveau op het universiteit die hij ooit bezocht had wat lager is dan het zou moeten, kan toch? En verder heeft hij nergens gezegd dat hij de mensen op de universiteit dom vindt omdat de Engels volgens hem niet op top niveau is. En met verschillende genders bedoelt hij vast de GBLTQ+ woke studenten die zonder argumenten lijp en te keer gaan naar kritische mensen. Maar zulke woke mensen heb je in verschillende.landen en in verschillende school en opleiding niveau. Ook op het vmbo. Dat betekent niet dat universitaire mensen massaal dom zijn, maar die woke mensen komen in het algemeen dom over.

  • @smikkelbeer7890
    @smikkelbeer7890 9 місяців тому +5

    Het heeft denk ik meer met het slechte onderwijs op het MBO te maken dan met de intelligentie van MBO'ers zelf. Als je als MBO'er zelf al geen respect hebt voor het onderwijs (wat ze naar mijn ervaring ook vaak zo uiten) dat je volgt dan gaan HBO'ers en uni studenten dat al helemaal niet doen.

  • @Fluffy_the_white_bunny
    @Fluffy_the_white_bunny 9 місяців тому +4

    super leuke video! Misschien kan de volgende video gaan over sommige leerlingen die een te hoog niveau doen? Ik merk dat er daar veel van zijn. Dankjulliewel voor de leuke videos!

    • @Pro_Fuze
      @Pro_Fuze 9 місяців тому +3

      Als je een “te hoog” niveau doet dan zak je gwn af lol

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +2

      Leerlingen met vwo zijn niet zo bijzonder dan dat ze zelf en de rest van de mensen beweren. Alleen omdat ze de hersenen van Einstein hebben betekent nog niet dat ze geweldig zijn. Daarnaast is leerlingen met een te hoog niveau te vaag. Leerlingen die van hun ouders een te hoog niveau moeten doen en een minderwaardheidscomplex of andere problemen ontwikkelen is pas een goed onderwerp voor een nieuw video van ze.

    • @sann127
      @sann127 9 місяців тому +1

      @@chocoMyCocoik zit zelf op vwo en ik voel me niet beter dan anderen van bijvoorbeeld vmbo’ers

    • @chocoMyCoco
      @chocoMyCoco 9 місяців тому +4

      @@sann127 Ja, je hebt nog van die sympathieke vwo'ers die niet neerkijken naar mensen lager dan hun niveau doen. Maar helaas zijn er een hoop vwo'ers (niet allemaal) die HC doen. Het lijkt echt alsof zulke mensen aan narcisme lijden.

    • @bobniks8411
      @bobniks8411 9 місяців тому +1

      Als die mensen een te hoog niveau doen, dan halen ze hun vakken niet en gaan ze vanzelf naar een lager niveau.

  • @GhostBurrito
    @GhostBurrito 9 місяців тому +1

    Ik denk niet dat het tekort aan het imago licht, maar aan het feit dat het school systeem niet gemaakt is voor add'ers en Adhd'ers. Aangezien er steeds meer jongeren zijn met add of adhd, zijn er nu dus ook steeds meer jongeren die vroegtijdig stoppen met een opleiding, Omdat het school systeem in hun nadeel is! Ik als add'er weet verschrikkelijk veel. Maar om dat het schoolsysteem in mijn nadeel is. Is het voor mij niet mogelijk om zoals ieder ander persoon, zonder add of adhd, mijn school jaren te halen zonder al mijn vrijetijd daarvoor op te moeten geven. Dus in plaats van imago verbeteren. Verbeter het school systeem!!!

  • @rustinpieces
    @rustinpieces 9 місяців тому

    Ben 55, heb alleen een paar jaar HBO en voltooid MBO; ben op mijn werk (industriële metaal op macro-niveau; werken op 1/100ste mm onder sterke vergroting) inmiddels onmisbaar en ben bij ons een van de zeer weinigen die er dit jaar wat (buiten de CAO) bij krijgen.

  • @Anonymousprofile_
    @Anonymousprofile_ 9 місяців тому +1

    Ik heb de overstap gemaakt van praktijkonderwijs naar een masterstudie. Ik geloofde nooit dat iemand die hoger studeerde beter was dan ik. Iedereen heeft zijn ‘eigen’ competitie.

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 6 місяців тому

      Dat is erg knap gedaan voor iemand die eerst praktijkonderwijs deed. Dan had je veel doorzettingsvermogen en de wil om te leren. En is jouw masterstudie op hbo of universitaire niveau?

  • @FranscescaStam
    @FranscescaStam 9 місяців тому +2

    Het is meer dat we niet veel uitdaging en motivatie vanuit de opleiding in de praktijk krijgen. Tenminste, dat was bij mij het geval. Sommige mensen gaan er anders mee om, die creëren het ‚stereotype‘ MBO‘er :‘)

  • @Jordi-ev1lu
    @Jordi-ev1lu 9 місяців тому

    Was zelf ooit zo'n domme VMBO'er ,daarna MBO 4 procestechniek afgerond en 11 jaar geleden begonnen als procesoperator. Verdien nu bijna 2,5 x modaal, nog niet uitgegroeit en verdien meer als al mn vrienden met HBO/UNi opleidingen. Moet zeggen dat ik het werk en collegas ook super vind. Dus laat je niet als dom of verloren afstempelen en ga voor een vakopleiding die je leuk vind en doe je best dan komt het goed ;)

  • @helenearabellabutot8860
    @helenearabellabutot8860 9 місяців тому

    Ik had in 2010 vmbo tl advies gekregen van het Cito, basisschool niet akkoord, kreeg van hun vmbo bbl advies. Nu 14 jaar later, 3 mbo studies succesvol afgerond, 1 hbo propedeuse in communicatie verder, studeer ik Japanologie aan de universiteit. Door de jaren heen heb ik veel mensen leren kennen met een soort gelijk verhaal, als mensen op het mbo echt "dom" zouden zijn. Hoe verklaar je dan dat er redelijk veel door stromen naar hbo of de universiteit? Zelf ben ik heel trots op mijn mbo roots, en wanneer ik afstudeer van de uni, dan ga ik zeker een baan zoeken die verbonden is aan mijn mbo 4 studie. Over inkomen en de arbeidsmarkt maak ik me geen zorgen, bedrijven staan te springen om mensen die hebben gegroeid in hun studie periode.

    • @Beberle675
      @Beberle675 9 місяців тому

      Een P in communicatie😂

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 9 місяців тому

      Hoezo had je eerst TL advies gekregen en vervolgens vmbo basis advies?

  • @Laylaaa8z
    @Laylaaa8z 9 місяців тому

    Het leven is duurder geworden en met een (v)mbo (als je je niet verder ontwikkelt of bijstudeert) krijg je vaak een laag salaris. Nu we zien hoe onmisbaar deze groep is zijn ze ineens well heel belangrijk geworden... en toch blijft de salaris achter tov een HBO-er. Daar moet ook echt verandering in komen.

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 9 місяців тому

      Je kan met alleen een vmbo diploma een baan hebben. Dat zijn vaak simpele supermarkt banen als vakkenvuller. En een vmbo leerling is na hun school nog leerplichtig. Dus je moet verder leren.

  • @sembastings8932
    @sembastings8932 9 місяців тому

    Persoonlijke zet ik me in voor het mbo. Lobbyen bij de overheid ik heb zelfs tijdens mij stage voor bzk te werken. Ik heb op het ibestuur congres wat mogen gezegen. De quot wordt door bestuursleden vaak nog herkende. Als mbo'er kan je net zoveel bereiken als anderen. Wij hebben jullie nodig. En vergeet niet dat je ook een stem hebt letterlijk en figuurlijk.

  • @TimmyM
    @TimmyM 9 місяців тому +1

    Het lijkt erop dat dit vergelijkbaar is met het Belgische BSO (Beroepssecundair Onderwijs), waar ook een vreselijk stigma over heerst.

  • @dennisr0drigues
    @dennisr0drigues 9 місяців тому +7

    ik ga met mijn havo diploma naar het mbo, en ik ben er blij mee. ga tenminste iets doen wat ik echt wil, ook al is het mbo

    • @imamalox
      @imamalox 9 місяців тому +2

      Uiteindelijk is dat het belangrijkste!

  • @benjaminvanessen808
    @benjaminvanessen808 9 місяців тому

    Heeft eerlijk gezegd ook met ouders te maken. Die willen dat hun kind zo hoog mogelijk opgeleid word. Dan zijn wij trots en kunnen wij pronken.

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 9 місяців тому +2

      Ja, en als het kind vmbo zou doen waren ze zogenaamd zwaar teleurgesteld in het kind.

  • @bmdfragile
    @bmdfragile 9 місяців тому

    Ik heb mijn hbo diploma maar moet zeggen dat ik best wel traag van begrip ben. Gelukkig is motivatie ook een factor en als je dat kan laten zien dan liggen de leuke banen ook voor het oprapen!

  • @jellereitsma9182
    @jellereitsma9182 6 місяців тому +1

    Als wij (MBO-ers) morgen thuisblijven staat heel het land stil!
    Als de hoger opgeleiden morgen thuisblijven, staat het land niet stil!
    Lees het boek "Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers" van Rutger Bregman en Jesse Frederik en kom erachter dat het land niet zonder de vuilnisman kan maar wel zonder de bankier!

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 6 місяців тому

      Klopt wel met praktisch opgeleiden. En over de hoogopgeleide. Dat hangt ook ervanaf welke beroep de hoogopgeleide beoefent. Rechters en artsen vallen onder hoogopgeleiden. a
      Als ze een week thuis blijven zou dat ook impact hebben op de samenleving.

    • @henkhatsa3410
      @henkhatsa3410 6 місяців тому +1

      Ook ‘hogeropgeleiden’ zijn nodig in de samenleving, net zoals ‘lageropgeleiden’ overigens!

    • @huffepuf3066
      @huffepuf3066 6 місяців тому

      @@henkhatsa3410 sorry, maar ik zie de meeste mbo opleiding vooral niveau 3 en 4 niet als laagopgeleid, maar als middelbaar opgeleid. Mbo niveau 2 t/m 4 wordt gezien als middelbaar opgeleid.

    • @Ome_Willem
      @Ome_Willem 6 місяців тому

      @@jellereitsma9182 als je als mbo- er niet wilt worden vernederd, moet je dat zelf ook niet doen naar anderen toe. En daarnaast klopt jouw stelling niet. Als hoger opgeleiden thuis blijven dan heb je ook fikse problemen. Denk aan de zorg, onderwijs, ict...

    • @jellereitsma9182
      @jellereitsma9182 6 місяців тому

      @@Ome_Willem Het is niet vernederend bedoeld maar als mijn manager morgen thuis blijft weet ik mijn werkzaamheden voort te zetten. Rond de 2 a 3 jaar verschijnt er een nieuwe die met allerlei voorstellen komt en er meer regeldwang bij komt wat niet in mijn werkzaamheden hoort. Moet ik als technisch uitvoerende spulletjes een klant aanpraten? Daar zit die persoon niet op te wachten want die belt mij voor specifiek zijn of haar probleem. En ik ervaar het als negatief. In de afgelopen decennia is ons werk van dienstverlening, doorgeslagen naar het tegenovergestelde.
      Veel te veel aansturing van boven af en in de praktijk werkt het vaak niet.
      Je zou het boekje "Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers" van Rutger Bregman en Jesse Frederik eens moeten lezen.
      Veel mensen die aansturen maar te weinig uitvoerende!
      En dat zie je goed terug in de dagelijkse praktijk, je moet geduld als eigenschap hebben tegenwoordig, als je een monteur, loodgieter, dakbedekker of iemand anders nodig hebt.
      Deze beroepsgroepen worden ondergewaardeerd ten opzichte van de hoger opgeleiden.
      Vandaar mijn stelling dat het land stilstaat zonder de uitvoerenden die vaak (V) MBO als opleiding hebben.