Hebben ze ook niet nodig daarom is het goed dat ze deze ook niet zelf krijgen. Immers voorziet de werkgever alles, van de dienstverlening,locatie,producten tot aan degelijk personeel. Ander staat het personeel vrij om ergens anders te gaan werken er is namelijk een overschot aan vacatures.
@@rechtvzraap3659 Grappig dat dit altijd het excuse is. Dan werk je ergens anders.... Ja joh, ga lekker elke tent af omdat (vaak) de hele plein aan werkgevers slecht betaald. Daarnaast mensen willen echt wel wat vastigheid en niet elke maand een andere werkgever...
@opzz xsin well ik heb een tijdje bij de super gewerkt. en toen kwam er een vrouw aan mn kassa die mij 2 euro fooi gaf. dat vond ik best raar want ik heb vanuit werk niets gehoord wat je ermee moet doen.
@opzz xsin dit komt vanwege het feit dat bedieners of bezorgers vaak een 'lagere functie' hebben dan de klant. Dit is anders dan met een arts of dokter. Je geeft mensen met een hogere functie (dokter) eigenlijk nooit fooi.
Bij mijn vorige baan was het heel goed geregeld. Iedereen (vaste krachten en de weekendhulpen, van schoonmaak tot de leidinggevende functies) kreeg elk uur wat je had gewerkt 50 cent. En dat contant uitbetaald wanneer de lonen werden uitbetaald. Dat was wel fijn geld voor een fulltime werken 😊 Betekende soms ook dat het uit eigen zak van de baas ging, dat geeft een gevoel van waardering.
Ik ben manager bij een Domino's in Belgie, en hier is de regel heel simpel: De gene die de fooi in handen krijgt steekt het direct in zijn broekzak, en als fooi via pin word betaald dan haal je dat bedrag uit je cash kassa. Het enige wat mij interesseert is startkassa 15 euro + delivery 20 euro + plus delivery 30 euro = 65 euro in je kassa op het einde van je shift. Alles meer is bonus voor jou.
Personeel mag inderdaad zelf bepalen wat er gebeurd met het fooi, een baas mag daar niks aan meebepalen. Als je het niet eens bent met de regeling van het fooi, mag je wettelijk een herverdeling aanvragen :). Succes allemaal
In de horeca zijn mensen echt ziek overwerkt ik zeg niet dat t niet bij andere plekken niet zo is maar horeca medewerkers zijn vaak student en moeten meestal ook nog de huur betalen
@@ninab1195 Maar waarom zou de klant dan apart fooi moeten betalen daarvoor? Dat lijkt mij voor de rekening van de restaurant houder. Het punt bij veel mensen is, denk ik, dat het feit dat het geen verplichting is het grootste probleem is. Sommige mensen betalen geen fooi, dus waarom zou jij dat wel doen? Je kunt beter de fooien opnemen in de kostprijs (op de menukaart de prijzen verhogen en doorrekenen naar de werknemers), of minder winst willen maken. Het feit dat veel horeca-eigenaren dit niet doen zet denk ik ook kwaad bloed bij de mensen. Waarom zouden wij als klanten moeten betalen voor (een deel van) het loon van je werknemer, terwijl je zelf alle winsten wegsleept? En dan heb je dus ook nog het feit dat veel horeca-eigenaren de fooi voor zich zelf houden, waar door mensen nog minder graag fooi willen geven.
Supermarkt medewerkers mogen het niet eens aannemen: gebeurd weleens dat een klant vanwege de goede service zo'n jongeman wat geld in de handen wilt duwen, maar dat mag je niet aannemen.
Gelukkig werk ik bij een bedrijf waar ik wekelijks 120 euro fooi pak. Bij ons wordt ook eerlijk verdeeld naar je uren met bediening keuken parttime of fulltime. Niks mis mee kan er mijn wekelijkse boodschappen van doen :-)
Ik werk sinds juni bij een restaurant, bij ons wordt alle fooi eerlijk verdeeld. Dus over iedereen, ook de chefs. Dus dan wordt er gekeken naar hoeveel je werkt, of je op een drukke zaterdag of een rustige maandag werkt en of je goed werkt, hierbij wordt gekeken naar of je op tijd komt en of je je werkkleding op orde hebt. Als bezorger mag je de fooi altijd zelf houden. Ik vind het dus goed geregeld als ik het hoor van andere restaurants.
Als ik zit bij een tentje en heb geen contant, vraag ik altijd aan de minst ervaren persoon die aan je tafel komt hoe het met fooi zit. Zelf jaren lang in een restaurant gewerkt. Waarbij altijd de regel was een (of meerdere) medewerkers zijn verantwoordelijk voor de fooi. Waarbij ik zelf vaak de gene was die het naar mijzelf toe trok. Zo heb ik ook altijd in een open ruimte(niet in een gastenverblijf) geteld met de deur open. Mensen mee laten tellen. Als gasten vroegen hoe het ging legde ik het altijd netjes uit. Enige waar wij geen fooi aan gaven was aan uitzendkrachten die je maar 1 of 2 keer ziet. Dit kwam omdat er zeker sinds corona er zoveel van rond liepen het een onmogelijke taak was om dit bij te houden. Plus wie gaat er dan voor een euro of 5 kilometers rijden om even je fooi op te halen. Tip van Tjidde, ga het gesprek aan met zowel je collega's. Zie je nooit iets? Spreek met iedereen af die niets ziet om gewoon geen fooi meer aan te nemen. Als bijvoorbeeld enkel de fulltimers fooi krijgen zullen die dat meteen merken en dan kan je opnieuw het gesprek aangaan. Je bent namelijk niet verplicht om fooi aan te nemen. Tip voor gasten als je niet zeker bent van hoe de fooi geregeld is, begin een discussie met medewerkers erover. Let op doe dit niet als het ram ram druk is.
In horeca leven die medewerkers van fooi, maar daar betaal je 20-40% fooi bovenop je bestelling. Als je lager geeft krijg je ook hele smerige blikken toegeworpen.
@@rechtvzraap3659 Op een avond loop ik 16.000 stappen zonder pauzes. Daarnaast representeer ik de klantvriendelijk van het bedrijf, dus je moet altijd super aardig doen. Ga niet zeggen dat horecamedewerkers niet hard werken want daar sla je de plank vollédig mis.
@@rens7522 Ik loop het dubbele zonder pauzes iedere ochtend in me vrije tijd, verder ben ik altijd vriendelijk dat gaat vanuit zichzelf. Als dat al hard werken is tegenwoordig...
Chill dat jullie hier aandacht aan geven! Werk zelf bij een uitzendbureau in de horeca, en heb vaak meegemaakt dat ik mijn deel van de fooi niet terugzie omdat ze die '1 keer per maand onder het personeel verdelen'
Mijn oud werkgever (ga ik niet noemen, in de transport wereld) hield zich niet aan de cao. En als ik hem ernaar vroeg, dan zei hij dat de cao niet van toepassing was omdat hij niet lid is van een werkgeversorganisatie. Ja, hij is het type dat recht in je gezicht liegt. Hij heeft me ook een keer verteld, dat de hoogte van mijn salaris wordt bepaald door de accountant.
Als we dan toch in deze categorie zitten: minimum jeugdloon! Werk nu zelf gelukkig niet meer op uurbasis maar dat een 15/16 jarige nog geen 4 euro per uur hoeft te verdienen slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Idd. Ik verdiende 5 gulden per uur, maar een pilsje kostte 1,75fl en een broodje 3fl. Als ik een avondje werkte kon ik bijna 1,5x op stap. Dat kan nu ook, maar dan moet je water uit de kraan drinken :D.
Fooi is naar mijn mening echt onzin. Als ze te weinig krijgen moeten de prijzen van hun producten omhoog. Ik ben leverancier van bouwmaterialen, als ik onze klanten goed help krijg ik ook niet meer of een afgeronde factuur. Dat hoort bij werk dat je altijd een stapje extra doet. En als je hier over gaat klagen, omscholen of overstappen een optie?
'Mensen betalen vaker met 'Ideal', en dan wordt de fooi vaak vergeten.... Hm..., zou het misschien ook iets anders kunnen zijn? Ik bijvoorbeeld maakte dit jaar mijn debuut door voor de eerste keer in mijn leven online eten te bestellen. En daarbij kon ik betalen met Ideal. Word mij tijdens de transactie gevraagd of ik wel of geen fooi wens te geven! Dat vond ik vreemd. Want fooi geven is mij dan wel bijna een gewoonte in de horeca (de pre-coronatijd). Maar..., als ik minder of niet tevreden was, dan gaf ik ook minder of geen fooi. Oftewel: een fooi was mij een ongeschreven norm. Maar vond ik de bediening of het eten beneden peil, dan was de fooi ook geen optie. Ik weet niet hoe dit bij anderen is, maar in principe beloonde ik dus alleen als het goed was. Nu mij van tevóren werd gevraagd wel of geen fooi te geven vond ik dus een beetje jammer omdat de waarde van de fooi hiermee ondergeschikt wordt aan de fooi zelf. En daarom had ik 'nee' gezegd. Gelukkig had ik nog losgeld in me wallet: de bezorger was verzopen van de regen en kreeg het tóch voor elkaar op vriendelijke wijze moeite te doen om goede service te verlenen. Echte klinkende munten: ze waren voor de bezorger. En ik vond het ook helemaal geweldig om het hém te geven.
@N Fels Hi! Misschien..., dat je mijn bijdrage nog even bezien kan: ik geloof toch echt dat ik die fooi gaf NA de verleende service, en dat ik juist NIET vooraf voor de service betalen wilde. Mocht er onduidelijkheid zijn, dan hoop ik die bij deze te hebben ontkracht.
Supermarktbezorger. Fooi mag gepind worden, dan gaat het direct de kassa in. Als we het contant krijgen moeten we als bezorgers zelf zorgen dat het in de kassa terecht komt. Als we dit niet doen, wordt er gedreigd met ontslag en aangifte van diefstal 🤡 Laat ik het erop houden dat er nooit fooi in de kassa eindigt ;)
Hey NOS, zouden jullie een filmpje kunnen maken over de absurde prijzen van tandarts en ortho praktijken. Het is abnormaal, ik was laatst naar de Ortho gegaan om een controle te doen om te kijken hoe het is met mijn spalk en nachtbeugel en de controle duurde amper 15 minuten (had het gevoel dat ze bijna niks deden) en kreeg al een factuur thuis van 42 euro. Zelfde met mijn zus, was drie keer langs gegaan voor 20 minuten gemiddeld en al een facture gekregen van 220 euro.
Ik grijg wel echt minimum loon, maar de fooi wordt wel eerlijk gedaan. Om de 2 maanden krijgen we het. En het hangt er vanaf hoeveel uren je hebt gewerkt. Maar zoals in de vakantie iedereen werkt dan kapot veel dus de fooi wordt over heel veel mensen verdeeld dus dan kom je niet verder dan 200 euro (wat veel is) voor een lunch tent. En fulltimers krijgen soms wel 400 euro.
Ga eens een kijkje nemen bij pizzaria portobello in den haag dat is pas een mooi voorbeeld hoe een werkgever jou besteeld deze meneer heeft jarenlang van alle bezorgers die daar werkten de online fooitjes in zijn eigen zak gestoken en een mooi dikke bak van gehaald.
Bij die rekensom van 30 euro x 3/4 per week is het natuurlijk niet dat de werknemer Du alles krijgt. Het wordt waarschijnlijk dan verdeeld onder alle werknemers. Dus als er in totaal 500 euro is fooi en er is 1000 uur gewerkt dan is elk werkuur van elke werknemer 0,50 euro waard. Dan doen we bij mijn horeca bedrijf dat maal het aantal werkuren
@@bijdehand9864 Ik zeg toch dat alle werknemers fooi krijgen voor het aantal werkuren dat ze hebben gedraaid. Goed lezen in plaats van direct zo agressief antwoorden. Oh ja trouwens ik sta zelf in de keuken en ja ik krijg mijn fooi uitbetaald.
Ben ik het ook niet mee eens ! De persoon die , die avond werkt heeft zijn , haar fooi verdient . De 1 krijgt meer fooi dan de ander . Ligt ook aan jezelf . Klanten mogen je wel of niet . De fooi komt toe aan wie het krijgt . En hoort niet verdeeld te worden . De 1 loopt de kantje.s er vanaf en een ander werkt zich uit de naad . Dus persoonlijk vindt ik delen niet helemaal terecht . Hoewel ik het wel begrijp dat het wordt gedaan .
je kan tegenwoordig fooi bij de idealbetaling geven. Daar heb ik mijn bedenkingen bij Ik betaal wel via ideal nu, maar stop dan cash fooi toe aan de bezorger😉
Ik werk al bijna 20 jaar in de groenvoorziening met tussen door bij elkander ongeveer 2 jaar gedetacheerd geweest naar heel iets anders. Met nu ongeveer 0,50€ boven het minimum bruto-uurloon. Ik kreeg nooit fooi. Wel met kerst voor mijn baan met kranten bezorgen. Het is ook belastend voor het hele lichaam het kan vaak zwaar werk zijn. Eigenlijk is fooi wel apart. in de USA voor zover ik weet krijgen ze daar onder het minimum in de horeca en daar is het nodig. Ik heb in een verzorgings-huis via uitzendbureau in een afwas keuken gewerkt daar kreeg ik ook geen fooi. Die fooi zou eigenlijk niet nodig zijn we krijgen loon. Die loon heb ik ook nodig voor mijn uitgaven zoals vaste lasten. Ik zou het liever aan een goed doel geven een stichting die iets goeds doet die hebben het harder nodig. Er zijn plekken waar verplicht fooi moet geven en in de rekening/factuur is vast gelegd belachelijk. De meeste werknemers in de meeste bedrijfstakken krijgen geen fooi. WAAR BLIJFT MIJN FOOI???
Voorheen voor dat cor aangaande was gaf ik altijd 1 tot 3 euro fooi voor de deur. Daarna mocht het voor een tijdje niet en na dat thuisbezorgd het digitale fooi systeem had ingevoerd wist ik al helemaal niet of het nu nog kan. Ik vond het een red flag en toen ik hoorde dat veel bedrijven het inhouden van hun werknemers stond ik er niet bij stil en ben ik blij dat ik niet meer dan 1 keer het digitaal gaf. Ik wil het wel weer los voor de deur geven, alleen weet ik niet of sommige in de problemen raken als managers erachter komen, aangezien die gedachten ook afspeelde toen die systeem was gemaakt.
Waarom niet langs gegaan bij de werkgevers die misbruik maken van de fooi en ze hiermee geconfronteerd. Heeft volgens mij meer impact dan erover te praten.
Jaren in de horeca gewerkt de fooi werd bij ons gelukkig super netjes verdeeld! We hadden een pot tot 17:00 en een pot na 17:00 per pot ging er €3,- af voor het jaarlijkse personeels uitje. De rest werd geteld vaak was dit rond de €50,- dan werd er gekeken hoeveel uren iedereen gewerkt had en dat was je fooi. Ik geef ook vaak fooi maar vraag van tevoren aan het personeel of ze de fooi mogen houden. Als ze dan met nee beantwoorden gaf ik ze ook geen fooi. Ga natuurlijk niet de werkgever sponsoren. Wel moet je oppassen met constante fooi geven aan de bediening,als ze dit in un eigen zak stoppen en niet delen met de rest is het ook niet eerlijk. Denk aan het afwas, bar en keuken personeel zij komen vaak niet aan tafel dus kunnen geen fooi in ontvangst nemen terwijl zij ook hun best hebben gedaan voor het lekkere eten en drinken.
@ 1:49 In Nederland is er GEEN ongeschreven regel over fooi. Praat ons geen extra kosten aan hè! Je geeft wat omdat het buitengewoon (goed of kwalitatief) was. Maar de bediening is meestal bedroevend. Vaak gepruts van de bovenste plank wanneer je dat vergelijkt met andere landen.
Mijn vriendin werkt nu achter de bar op de tennis en ik moet zeggen dat daar de fooi goed geregeld is. Alle fooi die is verdient wordt in een fooienpot gedaan en aan het einde van de week wordt deze verdeeld over ALLE medewerkers aan de hand van hoeveel uren ze gelopen hebben die week. Wat natuurlijk top is want als jij op maandag en dinsdag werkt en er niet veel fooi geven wordt maar wel 12 uur hebt gestaan is het wel fijn als diegene die op vrijdag en zaterdag avond 4 uur werken niet alle fooi krijgen.
Waarom fooi ? De bakker de groenteman . de kassa medewerker van de supermarkt etc.etc . geef je toch ook geen fooi . Maar buiten dat ! De eigenaar mag geen mede aanspraak maken op je fooi .
Ik geef de bediening ongeveer 10% als deze normaal is, in de bediening verdient men niet gek veel salaris. Dat het bedrijf de fooien inpikt vind ik niet zo fraai!!! Deze verdienen aan het product wat ik koop! En beste betaalpas betaler, je kunt ook via de pin fooi extra op het bedrag pinnen. 😊
Gaf wel is fooi aan de bezorgers van thuisbezorgd, dat is dus mooi afgelopen, vertrouwen is volledig weg. Als dit doorslag geeft voor bezorgers om bij uber of deliveroo te werken hebben zij wat mij betreft volledig gelijk. Daar blijf ik wel fooi geven aan de bezorgers.
Heb 1 jaar in de horeca gewerkt toen ik 16 was. De rotste baan die ik ooit heb gehad. Slecht betaald, met ondankbare werkgever die de fooi voor zichzelf hield.
Ik werkte bij een groot evenementen centrum waar regelmatig wat eurotjes extra werd betaald. Dit werd vervolgens zogezegd gebruikt om alle kassa verschillen mee te compenseren ..... Seriously?. Zoiezo werd ergens in de leading functies bij het storten van die kassa's het verschil in de zak gestoken. Leuke baan hebben hun zeg!. Hufters.
Zelfs met de geschreven verklaringen moet je uitkijken soms, ik ben eens ontslagen bij een restaurant omdat ik met wat personeelsleden samenkwam omdat de bazen dus zelf gingen bepalen wat er met de fooien gedaan werd. Toen ik daarvoor opstond kreeg ik een dikke middelvinger en werd ik als "onruststoker" uitgemaakt en ontslagen. Walgelijke mensen, ze hadden geluk dat ik een paar maanden later zou gaan verhuizen anders had ik ze echt aangeklaagd.
Ik heb een hele tijd geen fooi gekregen omdat ze minder omzet konden draaien door corona. Ik kan dit begrijpen maar we kregen echt veel fooi min 200 euro per dag. Mag dit dan??
Heel veel sites vragen van te voren een fooi terwijl ik vind dat je niet van te voren kan weten of je fooi verdiend. Als je eten bezorgd kan je ook van tevoren weten of het lekker is, maar als ik fooi geef en 2 uur later bezorgen ze pas, ja.. dan voel ik me wel genaaid
Ik werk bij de Mac en pak gewoon iedere shift een paar tientjes mee omdat ik vind dat ik daar recht op heb. Als mijn baas me daar op attendeert, ruk ik me gewoon af op een random burger om mijn frustratie te uiten.
Zeer zeker doen! Jij zorgt toch ook voor het eten! Staat te zweten achter het fornuis in de hete zomermaanden. Lullig dat je collega's die de bestelling opnemen en komen brengen wel beloond worden maar de kok zelf niet!
Even ter info in Amerika scheelt het per staat qua fooi soms staat het op menu kaart zoveel procent en dat wil zeggen de bediening leeft grotendeels van fooi vanwege zeer laag standaard loon. Heb zelf guesthouse in buitenland en alle fooi ook van balie verkoop en kamerverhuur gaat naar werkster en die heeft al meer dan gewoon standaard loon hier.
Ja maar de bedoeling is niet dat de gasten bovenop het eten OOK nog fooi gaan betalen. Op die manier ontzie je namelijk de werkgever. Die moet gewoon goed betalen.
mocht je een fooi willen geven aan iemand: doe dit contant en geef het direct aan degene aan wie je het wilt geven. ik heb in een "goed aangeschreven" grote sushi tent in Dordrecht gewerkt, hier werd erg vaak door de klanten grote bedragen fooi gegeven waarbij de eigenaren altijd heel blij keken en zeiden "dit gaat naar onze medewerkers!" hier zagen wij echter nooit meer wat van terug. en vroeg je ernaar dan kreeg je een preek over hoe dankbaar je überhaupt moest zijn om daar te mogen werken, of er werd iets voor alle werknemers geregeld zoals een uitje (er is in een jaar tijd maar 1x een "escape room" geregeld waarbij je zelf nog moest bijbetalen, degenen die niet aanwezig konden zijn hadden maar pech). Nooit aan de eigenaren bij het afrekenen fooi geven, maar gewoon in het handje drukken van de werknemer.
Ik heb ooit 1 keer de fout gemaakt om mijn fooi in de bedrijfsportemonnee te laten zitten. Vervolgens bleek dat een andere collega ergens te veel had teruggegeven aan een klant en dat verschil kwam uit mijn fooi. Dat was is dus acuut afgeleerd. Fooi ging voortaan gewoon direct in mijn zak en als de floor manager aan het eind van de avond vroeg hoeveel fooi ik had gekregen, dan was het antwoord standaard 0.
Fooi. Waarom is fooi gebruikelijk in de horeca maar niet bij de supermarkt als je vriendelijk behandeld wordt? Of fooi voor de arbeider in een fabriek die je maaltijd (uit de supermarkt) gemaakt heeft. Of fooi voor de medewerker in het benzine station of in de kledingwinkel.
Je kan niet bij iedereen in zijn portomonee kijken. Sommige mensen hebben moeten sparen om bijvoorbeeld uit eten te gaan, dan kan je niet van iedereen verwachten dat je standaard fooi krijgt. Wat restaurants of bedrijven met hun fooi doen is een ander verhaal. Dit zou gewoon eerlijk verdeeld moeten worden onder al het personeel (bijv. procentueel wat je hebt gewerkt).
Toch merk ik dat sinds de pandemie mensen juist meer gewend zijn geraakt aan pinnen en dat ze ook via de pin een fooi kunnen geven. Op mijn werk is dat juist meer geworden. Bij mijn vorige werkgever was het ook scheef en slecht geregeld met de fooi, wat erin resulteerde dat alle contanten vanaf €2,- ik in m'n eigen zak stak in plaats van in de fooienpot.
Zelf werk ik ook in de horeca. Mijn bedrijf regelt het super netjes, alleen de fooi is niet bepaald hoog. Gemiddeld word er 2 a 3 procent fooi gegeven op een avond
Interessant en heel belangrijk onderwerp complimenten hiervoor, echter vind ik het niet echt chique dat de gasten, pontificaal met een camera worden geconfronteerd terwijl ze een simpel pizza'tje verwachten… Of hebben jullie dat voor het filmen aangegeven? Blijft klein privacy dingetje naar mijn mening.
Een fooi hoeft hier helemaal niet, in amerika bijvoorbeeld wel, maar daar zijn de prijzen er ook naar. We gaan niet èn de hoofdprijs betalen èn een fooi geven
Even ter informatie. Zolang de fooi niet direct aan je word gegeven is het niet van jou maar van de zaak. Het is wel zo netjes als de eigenaar het verdeeld, maar je moet denken dat mensen vaak fooi geven door de kok of degen die ze heeft geholpen dus waarom zou het dan verdeeld moeten worden tussen mensen die niks hebben bijgedragen?
@@thijmen3006 Nee, dat verschil zal dan goedgemaakt worden in het salaris. In sommige landen (verenigde staten bijv.) krijgt horeca personeel nagenoeg geen salaris omdat je daar als klant word geacht minimaal 20% fooi achter te laten.
Het pinnen maakt het ook dat er minder fooi gegeven word, zeker met thuisbezorgd. Je kan wel fooi geven na bestelling, doe ik zelf, maar niet als er door betreffend bedrijf al extra voor de bezorgkosten word gerekend. En ik vraag me regelmatig af, of die fooi ook wel bij de bezorger terechtkomt. Zeker omdat sommige zaken eigen bezorgers hebben, en sommigen maken gebruik van een thuisbezorgd bezorger. Dat maakt dat ik vraagtekens heb. En ik voel me bezwaard het te vragen aan een bezorger, want voor hetzelfde geld creëer je ongenoegen of een ander negatief gevoel bij iemand, wat ook niet de bedoeling is. Lastig.
Geef jij altijd fooi? En hoeveel geef je dan? 💶💶
Nope, vaak heb ik alleen genoeg geld voor mijn bestelling
Like baka
mijn tante doet dat altijd normaal 2 euro en als het goed is 5 euro
Vaak afronden naar boven, verschilt tussen een euro of bijv 5eu
Ik krijg geen fooi
tip voor onze gunners: als je fooi geeft, doe het contant.
Maar dat is dus juist zo kut. Soms wil je fooi geven, maar dan heb je geen cash bij.
@@lolzordje123 gewoon aangeven dat je een tientje wil bij pinnen tijdens het afrekenen
Gaat alsnog in de kassa. Gewoon niet doen of personeel moet in zn zak per direct steken
@@Rotindaa09 ja je gaat tog niet ermee zwaaien 🤦🏻
@@supermete10 dan komt het dus niet bij het personeel :)
Is misschien een idee om gewoon je werknemers een fatsoenlijk loon te betalen, zodat ze geen fooi nodig hebben 🤷♂️
Precies
inflatie
Hebben ze ook niet nodig daarom is het goed dat ze deze ook niet zelf krijgen. Immers voorziet de werkgever alles, van de dienstverlening,locatie,producten tot aan degelijk personeel. Ander staat het personeel vrij om ergens anders te gaan werken er is namelijk een overschot aan vacatures.
@@rechtvzraap3659 Grappig dat dit altijd het excuse is. Dan werk je ergens anders....
Ja joh, ga lekker elke tent af omdat (vaak) de hele plein aan werkgevers slecht betaald.
Daarnaast mensen willen echt wel wat vastigheid en niet elke maand een andere werkgever...
@@Santello22 Dan zoek je 1 degelijke werkgever. Probleem opgelost.
zal ik achter je aan rennen of zal ik met de auto gaan”
deze legend zegt gewoon : ren achter me aan
@opzz xsin well ik heb een tijdje bij de super gewerkt. en toen kwam er een vrouw aan mn kassa die mij 2 euro fooi gaf. dat vond ik best raar want ik heb vanuit werk niets gehoord wat je ermee moet doen.
@opzz xsin dit komt vanwege het feit dat bedieners of bezorgers vaak een 'lagere functie' hebben dan de klant. Dit is anders dan met een arts of dokter.
Je geeft mensen met een hogere functie (dokter) eigenlijk nooit fooi.
Bij mijn vorige baan was het heel goed geregeld. Iedereen (vaste krachten en de weekendhulpen, van schoonmaak tot de leidinggevende functies) kreeg elk uur wat je had gewerkt 50 cent. En dat contant uitbetaald wanneer de lonen werden uitbetaald. Dat was wel fijn geld voor een fulltime werken 😊 Betekende soms ook dat het uit eigen zak van de baas ging, dat geeft een gevoel van waardering.
Ik ben manager bij een Domino's in Belgie, en hier is de regel heel simpel: De gene die de fooi in handen krijgt steekt het direct in zijn broekzak, en als fooi via pin word betaald dan haal je dat bedrag uit je cash kassa. Het enige wat mij interesseert is startkassa 15 euro + delivery 20 euro + plus delivery 30 euro = 65 euro in je kassa op het einde van je shift. Alles meer is bonus voor jou.
Personeel mag inderdaad zelf bepalen wat er gebeurd met het fooi, een baas mag daar niks aan meebepalen. Als je het niet eens bent met de regeling van het fooi, mag je wettelijk een herverdeling aanvragen :). Succes allemaal
En er wettelijk tevens belasting e.d. over betalen.
Fooi is een bizar systeem. In de supermarkt of in de zorg geef je mensen toch ook geen fooi? Restaurants moeten gewoon goed betalen.
Maar maken ze in de supermarkt eten voor je? Brengen ze het naar je?
@@AshJang_01 je legt toch t vreten voor mensen in de schappen, je zorgt dat t er mooi uit ziet, dus gewoon betalen kut
In de horeca zijn mensen echt ziek overwerkt ik zeg niet dat t niet bij andere plekken niet zo is maar horeca medewerkers zijn vaak student en moeten meestal ook nog de huur betalen
@@ninab1195 Maar waarom zou de klant dan apart fooi moeten betalen daarvoor? Dat lijkt mij voor de rekening van de restaurant houder. Het punt bij veel mensen is, denk ik, dat het feit dat het geen verplichting is het grootste probleem is. Sommige mensen betalen geen fooi, dus waarom zou jij dat wel doen? Je kunt beter de fooien opnemen in de kostprijs (op de menukaart de prijzen verhogen en doorrekenen naar de werknemers), of minder winst willen maken. Het feit dat veel horeca-eigenaren dit niet doen zet denk ik ook kwaad bloed bij de mensen. Waarom zouden wij als klanten moeten betalen voor (een deel van) het loon van je werknemer, terwijl je zelf alle winsten wegsleept? En dan heb je dus ook nog het feit dat veel horeca-eigenaren de fooi voor zich zelf houden, waar door mensen nog minder graag fooi willen geven.
Supermarkt medewerkers mogen het niet eens aannemen: gebeurd weleens dat een klant vanwege de goede service zo'n jongeman wat geld in de handen wilt duwen, maar dat mag je niet aannemen.
Gelukkig werk ik bij een bedrijf waar ik wekelijks 120 euro fooi pak. Bij ons wordt ook eerlijk verdeeld naar je uren met bediening keuken parttime of fulltime. Niks mis mee kan er mijn wekelijkse boodschappen van doen :-)
jezus gek woar dat den?
Ik werk sinds juni bij een restaurant, bij ons wordt alle fooi eerlijk verdeeld. Dus over iedereen, ook de chefs. Dus dan wordt er gekeken naar hoeveel je werkt, of je op een drukke zaterdag of een rustige maandag werkt en of je goed werkt, hierbij wordt gekeken naar of je op tijd komt en of je je werkkleding op orde hebt. Als bezorger mag je de fooi altijd zelf houden. Ik vind het dus goed geregeld als ik het hoor van andere restaurants.
Als ik zit bij een tentje en heb geen contant, vraag ik altijd aan de minst ervaren persoon die aan je tafel komt hoe het met fooi zit.
Zelf jaren lang in een restaurant gewerkt. Waarbij altijd de regel was een (of meerdere) medewerkers zijn verantwoordelijk voor de fooi. Waarbij ik zelf vaak de gene was die het naar mijzelf toe trok.
Zo heb ik ook altijd in een open ruimte(niet in een gastenverblijf) geteld met de deur open. Mensen mee laten tellen. Als gasten vroegen hoe het ging legde ik het altijd netjes uit.
Enige waar wij geen fooi aan gaven was aan uitzendkrachten die je maar 1 of 2 keer ziet. Dit kwam omdat er zeker sinds corona er zoveel van rond liepen het een onmogelijke taak was om dit bij te houden. Plus wie gaat er dan voor een euro of 5 kilometers rijden om even je fooi op te halen.
Tip van Tjidde, ga het gesprek aan met zowel je collega's. Zie je nooit iets? Spreek met iedereen af die niets ziet om gewoon geen fooi meer aan te nemen. Als bijvoorbeeld enkel de fulltimers fooi krijgen zullen die dat meteen merken en dan kan je opnieuw het gesprek aangaan. Je bent namelijk niet verplicht om fooi aan te nemen.
Tip voor gasten als je niet zeker bent van hoe de fooi geregeld is, begin een discussie met medewerkers erover. Let op doe dit niet als het ram ram druk is.
yoo waar kan ik nos stories bestellen?
Ik wil graag een bigstories en een coca NOSa en wat NOSfrietjes
Gek dat in amerika het bijna gewoon moet want anders worden ze gewoon onder het minimum loon krijgt
In horeca leven die medewerkers van fooi, maar daar betaal je 20-40% fooi bovenop je bestelling. Als je lager geeft krijg je ook hele smerige blikken toegeworpen.
In Amerika werken ze dan ook werkelijk hard en verlenen ze een goede service. Beide ontbreken veelal hier.
@@rechtvzraap3659 Op een avond loop ik 16.000 stappen zonder pauzes. Daarnaast representeer ik de klantvriendelijk van het bedrijf, dus je moet altijd super aardig doen. Ga niet zeggen dat horecamedewerkers niet hard werken want daar sla je de plank vollédig mis.
@@rens7522 Ik loop het dubbele zonder pauzes iedere ochtend in me vrije tijd, verder ben ik altijd vriendelijk dat gaat vanuit zichzelf. Als dat al hard werken is tegenwoordig...
@@rechtvzraap3659 Niet lullen man 😂😂 wat je allemaal wel niet zegt om het argument te winnen
Chill dat jullie hier aandacht aan geven! Werk zelf bij een uitzendbureau in de horeca, en heb vaak meegemaakt dat ik mijn deel van de fooi niet terugzie omdat ze die '1 keer per maand onder het personeel verdelen'
Dat is wel interessant misschien oprecht even opzoeken en anders bellen naar het desbetreffende bedrijf of instantie. Hoor graag meer hier over
Mijn oud werkgever (ga ik niet noemen, in de transport wereld) hield zich niet aan de cao. En als ik hem ernaar vroeg, dan zei hij dat de cao niet van toepassing was omdat hij niet lid is van een werkgeversorganisatie. Ja, hij is het type dat recht in je gezicht liegt. Hij heeft me ook een keer verteld, dat de hoogte van mijn salaris wordt bepaald door de accountant.
Als we dan toch in deze categorie zitten: minimum jeugdloon! Werk nu zelf gelukkig niet meer op uurbasis maar dat een 15/16 jarige nog geen 4 euro per uur hoeft te verdienen slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Idd. Ik verdiende 5 gulden per uur, maar een pilsje kostte 1,75fl en een broodje 3fl. Als ik een avondje werkte kon ik bijna 1,5x op stap. Dat kan nu ook, maar dan moet je water uit de kraan drinken :D.
Ja daar moet echt wat aan gedaan worden. Als 17 jarige bezorger bij ons verdien je per uur maar €3,84
@@teamrabbitbomb3900 3,84 WTF BRO met 38u werkweek is minumum zelfs 4,04 euro tf
gewoon dat jeugdloon afschaffen
@@Oliviertj04 het ergste is dat je maar op €4,91 zit als 18 jarige😪
Ik heb zo lang gewerkt als bezorger of serveerster in een restaurant, maar heb maar echt 1x in 4 jaar tijd (Ik ben nu 18) fooi gehad.
Hoe leuk en belangrijk
Vindt ik jullie videos super belangrijk
Ik hou er van
Het kan ook grappig over kommen dat vindt ik ook fijn
Fooi is naar mijn mening echt onzin. Als ze te weinig krijgen moeten de prijzen van hun producten omhoog.
Ik ben leverancier van bouwmaterialen, als ik onze klanten goed help krijg ik ook niet meer of een afgeronde factuur. Dat hoort bij werk dat je altijd een stapje extra doet.
En als je hier over gaat klagen, omscholen of overstappen een optie?
'Mensen betalen vaker met 'Ideal', en dan wordt de fooi vaak vergeten....
Hm..., zou het misschien ook iets anders kunnen zijn?
Ik bijvoorbeeld maakte dit jaar mijn debuut door voor de eerste keer in mijn leven online eten te bestellen. En daarbij kon ik betalen met Ideal.
Word mij tijdens de transactie gevraagd of ik wel of geen fooi wens te geven!
Dat vond ik vreemd. Want fooi geven is mij dan wel bijna een gewoonte in de horeca (de pre-coronatijd). Maar..., als ik minder of niet tevreden was, dan gaf ik ook minder of geen fooi.
Oftewel: een fooi was mij een ongeschreven norm. Maar vond ik de bediening of het eten beneden peil, dan was de fooi ook geen optie.
Ik weet niet hoe dit bij anderen is, maar in principe beloonde ik dus alleen als het goed was.
Nu mij van tevóren werd gevraagd wel of geen fooi te geven vond ik dus een beetje jammer omdat de waarde van de fooi hiermee ondergeschikt wordt aan de fooi zelf.
En daarom had ik 'nee' gezegd.
Gelukkig had ik nog losgeld in me wallet: de bezorger was verzopen van de regen en kreeg het tóch voor elkaar op vriendelijke wijze moeite te doen om goede service te verlenen.
Echte klinkende munten: ze waren voor de bezorger. En ik vond het ook helemaal geweldig om het hém te geven.
Bezopen van de regen 🤣
@N Fels Hi! Misschien..., dat je mijn bijdrage nog even bezien kan: ik geloof toch echt dat ik die fooi gaf NA de verleende service, en dat ik juist NIET vooraf voor de service betalen wilde. Mocht er onduidelijkheid zijn, dan hoop ik die bij deze te hebben ontkracht.
Supermarktbezorger. Fooi mag gepind worden, dan gaat het direct de kassa in. Als we het contant krijgen moeten we als bezorgers zelf zorgen dat het in de kassa terecht komt. Als we dit niet doen, wordt er gedreigd met ontslag en aangifte van diefstal 🤡 Laat ik het erop houden dat er nooit fooi in de kassa eindigt ;)
Hey NOS, zouden jullie een filmpje kunnen maken over de absurde prijzen van tandarts en ortho praktijken. Het is abnormaal, ik was laatst naar de Ortho gegaan om een controle te doen om te kijken hoe het is met mijn spalk en nachtbeugel en de controle duurde amper 15 minuten (had het gevoel dat ze bijna niks deden) en kreeg al een factuur thuis van 42 euro. Zelfde met mijn zus, was drie keer langs gegaan voor 20 minuten gemiddeld en al een facture gekregen van 220 euro.
Niet zo moeilijk doen, ik sta te strijden in een distributiecentrum, daar krijg je naruurlijk nooit fooi.
daar krijg je meestal wel een hogere loon
@@brainmemers vaak gewoon minimumloon hoor!
@@brainmemers Mag je onder het minimumloon geven dan?
Misgunner! Ik lees alleen als ik, ik, ik als in als ik geen fooi krijg dan een ander ook niet. Typich gedrag van een egoïst.
@@ggjna5769 Ga jij voor mij werken dan, zo niet ben je een egiost en een misgunner. Ik zal je dan een fooi geven.
Ik wist niet eens dat dit in Nederland gedaan wordt haha ik pin altijd
Dit deed me echt denken aan boos bij happy italy
Waarom posten jullie het opnieuw?
We hadden wat issues met de kwaliteit, maar hij is nu in HD te zien 😌
Besef, deze man krijgt meer fooi dan wat ik maandelijks verdien
Vrij asociaal dat de muziek er niet bij staat.
Ik grijg wel echt minimum loon, maar de fooi wordt wel eerlijk gedaan. Om de 2 maanden krijgen we het. En het hangt er vanaf hoeveel uren je hebt gewerkt. Maar zoals in de vakantie iedereen werkt dan kapot veel dus de fooi wordt over heel veel mensen verdeeld dus dan kom je niet verder dan 200 euro (wat veel is) voor een lunch tent. En fulltimers krijgen soms wel 400 euro.
Over 2 maanden? Ik kreeg tussen de 50-150 fooi per dag toen ik in de horeca werkte
De waarheid over praktijk onderwijs
Idd
Ga eens een kijkje nemen bij pizzaria portobello in den haag dat is pas een mooi voorbeeld hoe een werkgever jou besteeld deze meneer heeft jarenlang van alle bezorgers die daar werkten de online fooitjes in zijn eigen zak gestoken en een mooi dikke bak van gehaald.
Bij die rekensom van 30 euro x 3/4 per week is het natuurlijk niet dat de werknemer Du alles krijgt. Het wordt waarschijnlijk dan verdeeld onder alle werknemers.
Dus als er in totaal 500 euro is fooi en er is 1000 uur gewerkt dan is elk werkuur van elke werknemer 0,50 euro waard.
Dan doen we bij mijn horeca bedrijf dat maal het aantal werkuren
jA NATUURLIJK. Dus volgens jou hoeft die gozer in de keuken niets te krijgen omdat hij in jou ogen onbelangrijk werk doet??
@@bijdehand9864 Ik zeg toch dat alle werknemers fooi krijgen voor het aantal werkuren dat ze hebben gedraaid. Goed lezen in plaats van direct zo agressief antwoorden. Oh ja trouwens ik sta zelf in de keuken en ja ik krijg mijn fooi uitbetaald.
Waar ik werk doen ze dat ook
Ben ik het ook niet mee eens ! De persoon die , die avond werkt heeft zijn , haar fooi verdient . De 1 krijgt meer fooi dan de ander . Ligt ook aan jezelf . Klanten mogen je wel of niet . De fooi komt toe aan wie het krijgt . En hoort niet verdeeld te worden . De 1 loopt de kantje.s er vanaf en een ander werkt zich uit de naad . Dus persoonlijk vindt ik delen niet helemaal terecht . Hoewel ik het wel begrijp dat het wordt gedaan .
@@bertvandervorst5585 en de mensen die niet in de bediening staan dan?
Ik vind fooi überhaupt overbodig, als je altijd fooi moet geven dan gaat het concept er wel van af, wel moet het eerlijk verdeeld zijn
Waarom überhaupt fooi geven? Doen we ook niet in de winkel als je iets koopt dus waarom wel in de horeca of voedselbezorging?
je kan tegenwoordig fooi bij de idealbetaling geven. Daar heb ik mijn bedenkingen bij Ik betaal wel via ideal nu, maar stop dan cash fooi toe aan de bezorger😉
Ik werk al bijna 20 jaar in de groenvoorziening met tussen door bij elkander ongeveer 2 jaar gedetacheerd geweest naar heel iets anders. Met nu ongeveer 0,50€ boven het minimum bruto-uurloon. Ik kreeg nooit fooi. Wel met kerst voor mijn baan met kranten bezorgen. Het is ook belastend voor het hele lichaam het kan vaak zwaar werk zijn. Eigenlijk is fooi wel apart. in de USA voor zover ik weet krijgen ze daar onder het minimum in de horeca en daar is het nodig. Ik heb in een verzorgings-huis via uitzendbureau in een afwas keuken gewerkt daar kreeg ik ook geen fooi. Die fooi zou eigenlijk niet nodig zijn we krijgen loon. Die loon heb ik ook nodig voor mijn uitgaven zoals vaste lasten. Ik zou het liever aan een goed doel geven een stichting die iets goeds doet die hebben het harder nodig. Er zijn plekken waar verplicht fooi moet geven en in de rekening/factuur is vast gelegd belachelijk. De meeste werknemers in de meeste bedrijfstakken krijgen geen fooi. WAAR BLIJFT MIJN FOOI???
Ik geef nooit fooi met online bestelling, dan gaat het naar de baas. Maak gebruikersnamen en laat dit draaien op een blockchain ofzo
Voorheen voor dat cor aangaande was gaf ik altijd 1 tot 3 euro fooi voor de deur. Daarna mocht het voor een tijdje niet en na dat thuisbezorgd het digitale fooi systeem had ingevoerd wist ik al helemaal niet of het nu nog kan. Ik vond het een red flag en toen ik hoorde dat veel bedrijven het inhouden van hun werknemers stond ik er niet bij stil en ben ik blij dat ik niet meer dan 1 keer het digitaal gaf. Ik wil het wel weer los voor de deur geven, alleen weet ik niet of sommige in de problemen raken als managers erachter komen, aangezien die gedachten ook afspeelde toen die systeem was gemaakt.
6:49 welk liedje is dit?
Where are you now - Lost Frequencies & Calum Scott:)
Waarom niet langs gegaan bij de werkgevers die misbruik maken van de fooi en ze hiermee geconfronteerd. Heeft volgens mij meer impact dan erover te praten.
vanaf 10:00 leggen ze uit wat je rechten zijn als horeca medewerker!
Jaren in de horeca gewerkt de fooi werd bij ons gelukkig super netjes verdeeld! We hadden een pot tot 17:00 en een pot na 17:00 per pot ging er €3,- af voor het jaarlijkse personeels uitje. De rest werd geteld vaak was dit rond de €50,- dan werd er gekeken hoeveel uren iedereen gewerkt had en dat was je fooi. Ik geef ook vaak fooi maar vraag van tevoren aan het personeel of ze de fooi mogen houden. Als ze dan met nee beantwoorden gaf ik ze ook geen fooi. Ga natuurlijk niet de werkgever sponsoren.
Wel moet je oppassen met constante fooi geven aan de bediening,als ze dit in un eigen zak stoppen en niet delen met de rest is het ook niet eerlijk. Denk aan het afwas, bar en keuken personeel zij komen vaak niet aan tafel dus kunnen geen fooi in ontvangst nemen terwijl zij ook hun best hebben gedaan voor het lekkere eten en drinken.
Ik duw de bediening altijd wat in hun zak😂 geeft ook altijd leuke reacties 👍
@ 1:49 In Nederland is er GEEN ongeschreven regel over fooi. Praat ons geen extra kosten aan hè! Je geeft wat omdat het buitengewoon (goed of kwalitatief) was. Maar de bediening is meestal bedroevend. Vaak gepruts van de bovenste plank wanneer je dat vergelijkt met andere landen.
Mijn vriendin werkt nu achter de bar op de tennis en ik moet zeggen dat daar de fooi goed geregeld is.
Alle fooi die is verdient wordt in een fooienpot gedaan en aan het einde van de week wordt deze verdeeld over ALLE medewerkers aan de hand van hoeveel uren ze gelopen hebben die week. Wat natuurlijk top is want als jij op maandag en dinsdag werkt en er niet veel fooi geven wordt maar wel 12 uur hebt gestaan is het wel fijn als diegene die op vrijdag en zaterdag avond 4 uur werken niet alle fooi krijgen.
Minimumloon is helemaal niet voldoende om van te leven.
Waarom fooi ? De bakker de groenteman . de kassa medewerker van de supermarkt etc.etc . geef je toch ook geen fooi . Maar buiten dat ! De eigenaar mag geen mede aanspraak maken op je fooi .
Ik geef de bediening ongeveer 10% als deze normaal is, in de bediening verdient men niet gek veel salaris.
Dat het bedrijf de fooien inpikt vind ik niet zo fraai!!! Deze verdienen aan het product wat ik koop!
En beste betaalpas betaler, je kunt ook via de pin fooi extra op het bedrag pinnen. 😊
Zouden jullie in de beschrijving van elke video de nummers willen zetten die jullie gebruiken in de video?
Gaf wel is fooi aan de bezorgers van thuisbezorgd, dat is dus mooi afgelopen, vertrouwen is volledig weg. Als dit doorslag geeft voor bezorgers om bij uber of deliveroo te werken hebben zij wat mij betreft volledig gelijk. Daar blijf ik wel fooi geven aan de bezorgers.
Lang leven dominos , je hebt lekker alles voor je zelf
ja man
Fooi is een begrip dat uit Amerika komt, serveerders moeten daar echt van rond komen. In Nederland krijg je maandelijks een vast bedrag.
Dat is dan mijn raam
Ik bestel altijd via IDeal en geef de bezorger altijd fooi in het echt zodat hij/zij het ook echt krijgt.
Shoutout naar Mike!
Heb 1 jaar in de horeca gewerkt toen ik 16 was. De rotste baan die ik ooit heb gehad. Slecht betaald, met ondankbare werkgever die de fooi voor zichzelf hield.
6:24 : het word 9,95 maak er maar 10 euro van🤣😂😂 0.05 cent fooi meen je die echt?🤣😂
ja erg hypocriet
Ik hoor iets van 9,45 of ,75 maar dan blijft het hypocriet
@@JordyDevrixOfficial nieuw gehoor nodig?
@@mokimoki8584 nee m'n gehoor is goed, heel goed zelfs omdat ik muziek maak.
En dat traint je oor/hersenen om meer te focussen op details.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Ik geeft dus geen fooi meer wanneer of als de qr code wordt geschrapt.
Wat een knappe rechter. Klasse hoor
Ik werkte bij een groot evenementen centrum waar regelmatig wat eurotjes extra werd betaald. Dit werd vervolgens zogezegd gebruikt om alle kassa verschillen mee te compenseren ..... Seriously?. Zoiezo werd ergens in de leading functies bij het storten van die kassa's het verschil in de zak gestoken. Leuke baan hebben hun zeg!. Hufters.
Ben ik de enige die 5 euro + fooi geeft altijd?
Leuk item! Even kleine opmerking: het is ge-doe ipv geedoe. 🤓
het is gwn gedoe
Gewoon de bezorging goed betalen, dan hoeft die fooi allemaal niet. Een bezorger doet gewoon zijn of haar werk net als iedereen.
Zelfs met de geschreven verklaringen moet je uitkijken soms, ik ben eens ontslagen bij een restaurant omdat ik met wat personeelsleden samenkwam omdat de bazen dus zelf gingen bepalen wat er met de fooien gedaan werd. Toen ik daarvoor opstond kreeg ik een dikke middelvinger en werd ik als "onruststoker" uitgemaakt en ontslagen. Walgelijke mensen, ze hadden geluk dat ik een paar maanden later zou gaan verhuizen anders had ik ze echt aangeklaagd.
Kunnen jullie meer uitzoeken over k pop
Hebben ze al een keer gedaan
Ik heb een hele tijd geen fooi gekregen omdat ze minder omzet konden draaien door corona. Ik kan dit begrijpen maar we kregen echt veel fooi min 200 euro per dag. Mag dit dan??
baas mag nooit de fooi krijgen. Het moet altijd verdeeld worden onder de weknemers
Nee! De baas is hiermee in overtreding
@N Fels of je stapt naar de rechter
@@iepvanderwaals4498 Of je zoekt een normale baan anders Only Fans ofzo.
@@dutchskills7041 Ik ben gelukkkg niet zo armzalig dat ik hoef te bedelen voor tips.;)
hoe is het lastig met pin fooi te geven?
Was het leuk in Waardenburg
Heel veel sites vragen van te voren een fooi terwijl ik vind dat je niet van te voren kan weten of je fooi verdiend. Als je eten bezorgd kan je ook van tevoren weten of het lekker is, maar als ik fooi geef en 2 uur later bezorgen ze pas, ja.. dan voel ik me wel genaaid
Ik werk bij de Mac en pak gewoon iedere shift een paar tientjes mee omdat ik vind dat ik daar recht op heb. Als mijn baas me daar op attendeert, ruk ik me gewoon af op een random burger om mijn frustratie te uiten.
ja man
ik werk al 12 jaar in de keuken en nog nooit fooi gezien ik weet dat de bediening wel fooi krijgt, moetr maar eens met tim hofman naar me werk gaan.
Misschien (anoniem) deze video naar je baas sturen? 😏
Zeer zeker doen! Jij zorgt toch ook voor het eten! Staat te zweten achter het fornuis in de hete zomermaanden. Lullig dat je collega's die de bestelling opnemen en komen brengen wel beloond worden maar de kok zelf niet!
@@NOSStories misschien moeten jullie eens een keer een item opnemen bij me werk ^^
Wordt het dit keer niet verwijderd? 😂
Hahahaha ik kwam die man tegen bij de MacDonalds in Waardenburg. Dit is ook voor een deel in Waardenburg opgenomen volgensmij.
Gebeurd nogsteeds.. ben bezorger bij thuisbezorgd, ook vanaf oktober alleen contant fooi ontvangen. Werk er nu 11 maanden
en hoe zit dat dan met fooi krijgen bij vrijwilligerswerk?
Waardenburg 👌🔥🔥
Ik doe ht altijd contant aan de deur bij thuisbezorging
Even ter info in Amerika scheelt het per staat qua fooi soms staat het op menu kaart zoveel procent en dat wil zeggen de bediening leeft grotendeels van fooi vanwege zeer laag standaard loon. Heb zelf guesthouse in buitenland en alle fooi ook van balie verkoop en kamerverhuur gaat naar werkster en die heeft al meer dan gewoon standaard loon hier.
Ja maar de bedoeling is niet dat de gasten bovenop het eten OOK nog fooi gaan betalen.
Op die manier ontzie je namelijk de werkgever. Die moet gewoon goed betalen.
Is die friet een beetje te nassen daar bij de chinotaria?
Heyyy dat is in Waardenburg opgenomen🤣
Bij ons prima geregeld alles word onder iedereen verdeelt (inclusief dr baas, die werkt net zo goed verl uren mee) maar leuke bonus elke maand
mocht je een fooi willen geven aan iemand: doe dit contant en geef het direct aan degene aan wie je het wilt geven. ik heb in een "goed aangeschreven" grote sushi tent in Dordrecht gewerkt, hier werd erg vaak door de klanten grote bedragen fooi gegeven waarbij de eigenaren altijd heel blij keken en zeiden "dit gaat naar onze medewerkers!" hier zagen wij echter nooit meer wat van terug. en vroeg je ernaar dan kreeg je een preek over hoe dankbaar je überhaupt moest zijn om daar te mogen werken, of er werd iets voor alle werknemers geregeld zoals een uitje (er is in een jaar tijd maar 1x een "escape room" geregeld waarbij je zelf nog moest bijbetalen, degenen die niet aanwezig konden zijn hadden maar pech).
Nooit aan de eigenaren bij het afrekenen fooi geven, maar gewoon in het handje drukken van de werknemer.
Ik heb ooit 1 keer de fout gemaakt om mijn fooi in de bedrijfsportemonnee te laten zitten. Vervolgens bleek dat een andere collega ergens te veel had teruggegeven aan een klant en dat verschil kwam uit mijn fooi.
Dat was is dus acuut afgeleerd. Fooi ging voortaan gewoon direct in mijn zak en als de floor manager aan het eind van de avond vroeg hoeveel fooi ik had gekregen, dan was het antwoord standaard 0.
Fooi. Waarom is fooi gebruikelijk in de horeca maar niet bij de supermarkt als je vriendelijk behandeld wordt? Of fooi voor de arbeider in een fabriek die je maaltijd (uit de supermarkt) gemaakt heeft. Of fooi voor de medewerker in het benzine station of in de kledingwinkel.
Ik ben naar Duitsland en me vriendin naar Frankrijk 😂
Waar bleven de 2 cola op het eind? 🤔
Met pin fooi geven kan vaak ook gewoon. Ik zeg dan wel eens rond het maar af op een tiental en dan maak je mensen erg blij.
Doe de waarheid over de dierentuim
Je kan niet bij iedereen in zijn portomonee kijken. Sommige mensen hebben moeten sparen om bijvoorbeeld uit eten te gaan, dan kan je niet van iedereen verwachten dat je standaard fooi krijgt. Wat restaurants of bedrijven met hun fooi doen is een ander verhaal. Dit zou gewoon eerlijk verdeeld moeten worden onder al het personeel (bijv. procentueel wat je hebt gewerkt).
Toch merk ik dat sinds de pandemie mensen juist meer gewend zijn geraakt aan pinnen en dat ze ook via de pin een fooi kunnen geven. Op mijn werk is dat juist meer geworden.
Bij mijn vorige werkgever was het ook scheef en slecht geregeld met de fooi, wat erin resulteerde dat alle contanten vanaf €2,- ik in m'n eigen zak stak in plaats van in de fooienpot.
Zelf werk ik ook in de horeca. Mijn bedrijf regelt het super netjes, alleen de fooi is niet bepaald hoog. Gemiddeld word er 2 a 3 procent fooi gegeven op een avond
Interessant en heel belangrijk onderwerp complimenten hiervoor, echter vind ik het niet echt chique dat de gasten, pontificaal met een camera worden geconfronteerd terwijl ze een simpel pizza'tje verwachten… Of hebben jullie dat voor het filmen aangegeven? Blijft klein privacy dingetje naar mijn mening.
Als iemand die ooit door NOS is gefilmd in zo'n context kan ik bevestigen dat ze dat netjes vragen :)
4:35 je zou maar in een auto van een ton rijden en dan maar 1 eurootje fooi geven, waar nog een camera nog bij staat ook.
Chinotaria Waardenburg🥵🥵
Een fooi hoeft hier helemaal niet, in amerika bijvoorbeeld wel, maar daar zijn de prijzen er ook naar. We gaan niet èn de hoofdprijs betalen èn een fooi geven
Juist wel
Pizza service gaat viraal
De fooi optie van thuisbezorgd is volgens mij oplichting, de fooi gaat volgens mij volledig naar thuisbezorgd.
Prc gwn niet aanzetten en geef alsnog
Even ter informatie. Zolang de fooi niet direct aan je word gegeven is het niet van jou maar van de zaak. Het is wel zo netjes als de eigenaar het verdeeld, maar je moet denken dat mensen vaak fooi geven door de kok of degen die ze heeft geholpen dus waarom zou het dan verdeeld moeten worden tussen mensen die niks hebben bijgedragen?
Kunnen we het concept fooi niet gewoon afschaffen wereldwijd?
Misgunner
@@thijmen3006 Nee, dat verschil zal dan goedgemaakt worden in het salaris. In sommige landen (verenigde staten bijv.) krijgt horeca personeel nagenoeg geen salaris omdat je daar als klant word geacht minimaal 20% fooi achter te laten.
Hoeft niet, maar k zou het zelf ni geven want ben tt skeer😂
Het pinnen maakt het ook dat er minder fooi gegeven word, zeker met thuisbezorgd. Je kan wel fooi geven na bestelling, doe ik zelf, maar niet als er door betreffend bedrijf al extra voor de bezorgkosten word gerekend. En ik vraag me regelmatig af, of die fooi ook wel bij de bezorger terechtkomt. Zeker omdat sommige zaken eigen bezorgers hebben, en sommigen maken gebruik van een thuisbezorgd bezorger. Dat maakt dat ik vraagtekens heb. En ik voel me bezwaard het te vragen aan een bezorger, want voor hetzelfde geld creëer je ongenoegen of een ander negatief gevoel bij iemand, wat ook niet de bedoeling is. Lastig.
Ik werk ook bij sumo arnhem als bezorger eb mag gelukkig de fooi houden
the colour kitchen op een gemiddelde avond haalde je 20-30 euro fooi binnen eens per 3-4 maanden kreeg je een enveloppje met 40 euro erin ofzo