Pacat ca nu si pt ceilalți vorbitori de latina, lucru care arata îngustimea și marginirea autorului... Dacă titlul ar fi fost "limba traca la originea limbii latine", probabil ar fi fost o lucrare valoroasa, dar sa consumi atâta energie si sa dai un titlu atât de tălâmb lucrării zugrăvește valoarea individului.
@@johngliga3122 În primul rând noi nu suntem vorbitori de latină, limba română are origine Traco-Dacă, avem doar un fond lexical de cuvinte de origine latină care constituie un procent de aproximatix 7.5% din totalul cuvintelor de bază, care reflectă doar un contact între civilizații și nu un proces de romanizare a dacilor. Limba latină este un descendent al limbilor italice, care se trag din limba pelasgă ( nu din traco-iliră) iar acest lucru nu constituie o noutate! Orizontul mental de care dați dovadă reflectă valoarea Dvs. iar nu a d-lui prof.Mihai Vinereanu. Vă doresc multă sănatate !
Am elaborat a II-a ediție a Dicționarului Etimologic al Limbii Române și este gata de tipar și va apărea în prima jumătate a anului 2021. Cei interesați îl pot cumpăra din librăriile din România, din București sau alte orașe mari, Mihai Vinereanu
Frenezia dacomană face ca acest dictionar sa fi fost rapid piratat asa ca e usor de gasit ca pdf. Este o experienta interesanta. Dupa ce am citit mai multe pagini m-a frapat faptul că 90% din cuvinte au origine daco-tracică sigură, probabilă sau posibilă. Stiam ca exista astfel de OZN-uri dar acum eram la bordul unuia din ele.
Domnul Vinereanu. Slavii nu pot justifica adjectivul,ata' de la lopata (neextistent) in limbile slave Intradevar LOPATA inseamna, lop/ flat, plat + ata' in etimologia lor, dar adjectivul, ata' e Romanesc si Italian si descrie forma LOBATA ( LOBATUS)/ ear lobe like din Latin LOBUS', deci definid forma lobata ('rorunda si plata) exact ca si , ed' din englezul flattened ( plat) Deasemeni limba Romana are,at' cu toate vocalele ata' ( lopata, sapata, ingropata) ate ( schimbate, plate) ati' ( luati, schimbati) ato' ( purtato, intrebato) atu' ( vinitu, vazutu/ Romana veche si Aromana ) Deci ,ati' din OCS, stradati' ( a suferi) e din Romana, ceea ce inseamna ca limbile slave sud dunarene au imprumutat si gramatica/ vocabular din Romana. Ps. Stradui' ( a face un effort) e cognat cu English stride' ( to make a big step towards gaining a goal) Bulgarii au adoptat, stradati' din Romana si preotii lor l'au exportat Rusilor,via Ortodoxism Stradui'= strabate, strapunge, stramuta, ( Constantine Cristin Quora)
DEX-ul actual are maaaaari probleme la capitolul etimologie! Cuvintele care, cu siguranță, erau utilizate și de daci, sunt marcate cu "origine necunoscută". În schimb, avem o mulțime de cuvinte de la francezi, bulgari, albanezi, maghiari, te apucă râsul! În DEX-ul actual, am mari dubii cu privire la etimologia unor cuvinte ca: ou, porumb, mei, miere, om, DA, NU, cocoș, găină, ie etc.
Our ca si in Catalana. Porumb de la , plumbus' probabil a fost observat ciugulind babe de porumb, mei, malai sunt Dacice, miere,om,cocos e din PIE, gaina/ galina in Spaniola etc
@@giuvannicammora2821 Este adevărat ceea ce spuneti ,însă acest Vinereanu este doar un impostor si un oportunist ce face parte dintr-un grup infracțional!
Am si eu o intrebare ! Care din cele doua limbi rusa si romana e mai complexa si mai dificila de invatat ? Sau mai precis unui rus ii este mai usor sa invete limba romana sau unui roman sa invete limba rusa ? Multumesc anticipat !!! Avem nevoie de sfaturi si prezentari video ca acesta , s
Romana este un fel de infern lingvistic pentru ca are acord de gen si flexiune nu doar la substantive ci si la verbe. Rusa la fel. Cred ca romana este mult mai greu de invatat. Limba ofera imaginea sufletului unei natiuni.
@@Rtvnyc Și de aceea ne este greu? ! Așa am tradus remarca dumneavoastră. [Viața grea, limba grea și muierea și mai rea! :)] Indiferent cum şi în ce condiții s-a format , rămâne cea ,,mai dulce, frumoasă și armonioasă "limbă pe care o grăim !
Ce limbă / limbi vorbeau tracii, geții, dacii - presupușii noștri strămoși? Habar n-avem! Pot să prevăd că voi fi înjurat (cel puțin în gând) de către Mihai Vinereanu fiindcă am folosit cuvântul ”presupușii”, dar nu este locul aici să spun de ce, iar oamenii cu ceva cultură știu foarte bine de ce. Văd că tot repetă într-una: ”limba traco-dacă, limba traco-dacă...”. Dar care Dumnezeu era acea limbă? Cum se face că astăzi cunoaștem cu precizie destul de multe așa-numite ”limbi moarte” dar habar n-avem cum suna limba traco-dacă? Nu cumva fiindcă s-a scris în acele limbi moarte? Dacomanii se tot dau ei cu fundul de pământ să demonstreze că strămoșii noștri scriau - ceea ce este o mare minciună izvorâtă din protocronismul nostru exacerbat care are la bază un acut complex de inferioritate și conform căruia strămoşii noştri s-au aflat la originea civilizaţiei planetare, dar, în acelaşi timp, şi că, la nivel mondial, există o conspiraţie care încearcă să ascundă acest lucru, ce mai - că restul omenirii nu există decât pentru a ne oculta nouă întâietea în orice domeniu. Această beţie colectivă cu amăgiri oculte a devenit în mod clar un caz de patologie psihiatrică, urmarea fiind că ”blazonul” nației noastre a devenit... prostia fudulă! Aceștia - și din păcate ei formează majoritatea poporului român -, se fac că uită sau chiar n-au habar că noi am început să scriem abia prin sec. al XIV-lea, și atunci - în limba slavonă și cu alfabet chirilic, precum și că primele cărți și primele școli în limba română au apărut în Transilvania și nu în Valahia sau în Moldova cum ar fi fost normal, căci aici românii nu erau cică asupriți ca ceilalți! Da, istoria noastră se află la Budapesta, Viena, Vatican, Berlin, Moscova etc.! De exemplu în absența cronicilor maghiare (apropo, în mai puțin de 150 de ani de la apariția lor în Europa, maghiarii aveau un rege și un regat și scriau cronici în limba latină; mai mult - ei aveau o scriere proprie, aceea în care literele alfabetului lor originar se numeau ”rune”; noi ce naiba vom fi păzit?!) noi astăzi habar n-am fi avut de Gelu, Glad și Menumorut, de Ioan și Farcaș și chiar de Basarab, învingătorul în ceea ce noi numim ”Bătălia de la Posada” (9-12 noiembrie 1330) și socotit întemeietorul statului medieval Valahia.
Pai cam vorbesti idiotenii.Atunci daca noi am inceput sa criem de prin sec 14 cum zici tu atunci decebalus per scorilo a fost scri de extrateresti pentru extraterestri.Pai daca tu nu ai un alfabet nu inseamna ca nu stii sa scrii,ca poti scrie in latina saau in alte forme de scriere.Si sa nu uitam ca ca majoritatea populatilor si in evul mediu era analfabeta ,daramite in antichitate,deci numai elitele stiau a scrie.Si daca Tablitele de la tataria arata o scriere,adica dupa aceea nu au mai stiut sa scrie.Iar tablitele de la sinaia iarasi sunt un subiect bun in legatura cu scrierea dacilor,dar upa cum se cunoaste,la noi in Romania nu se vrea si nu se face arhiologie si studii despre trecut,mai vine cate un strain si se baga el si mai descopera ceva despre noi.Si daca tot ai vorbit de vatican ce spune acest domn despre limba romana??? ua-cam.com/video/mU203ufRPpw/v-deo.html
Aveți dreptate atunci când spuneți că românii au avut o anumită înapoiere față de unguri. Iar cauza principală e faptul că aceștia au intrat în sfera de influență catolică, mult mai avansată, iar românii au acceptat-o pe cea bizantină ortodoxă, mult mai conservatoare și refractară la progres. Dar nu aveți deloc dreptate când puneți la îndoială existența limbii dace și faptul că dacii au fost strămoșii noștri. Ambele sunt realități obiective, atestate de istorici și lingviști. Și nu e vorba de români, ci de cei mai importanți specialiști străini. Vă invit să mai studiați problema, măcar pe internet. În ceea ce mă privește, sunt lingvist etimolog, nu dacoman ca Vinereanu, ci obiectiv, și am scris un dicționar etimologic la care am lucrat foarte mult timp. Și, în urma studiilor foarte aprofundate, am ajuns la concluzia că româna este o limbă preponderent daco-latină, cu o influență mai mică slavă. Mai există un aport lexical și mai redus turcesc, neogrec și maghiar. Când am spus că româna e daco-latină, m-am referit la faptul că ea e aproximativ jumătate dacică, jumătate latină. Ba chiar elementul dacic este ușor predominant. În prezent, sunt în curs de promovare a dicționarului meu și mă lupt cu lingviștii Academiei, care sunt toți latinomani, susținând predominanța elementului latin în română. Elementul dacic, după ei, e minor. Termenul „latinoman”, care nu-i onorează pe acești lingviști, nu e inventat de mine, ci, culmea, de unul de-al lor, Alexandru Graur, într-un acces de sinceritate. Cam așa stau lucrurile domnule Chircut, în ceea ce privește originea limbii române. În chestiunile istorice, nu vă contrazic, maghiarii ne-au cam luat-o înainte. Dar să știți că ei au împrumutat mult mai multe cuvinte de la noi, decât noi de la ei. Pentru că limba noastră e mai nuanțată și mai bogată. Ungurii sunt mai civilizați decât noi, dar româna e o limbă frumoasă, europeană, în timp ce maghiara e una asiatică, înrudită cu calmuca și uigura, pe care au mai modernizat-o ei printr-o infuzie de termeni indo-europeni, cei mai mulți din limbile germanice și română. - Petru Dincă
@@TheDonaris Și domnul Vinereanu a lucrat foarte mult timp pentru a scoate la iveală adevărata origine a limbii române, folosind o metodă științifică solidă: Indo-Europenistica. Mi se pare nedrept să îl numiți “dacoman”, adică îl puneți în aceeași oală cu Napoleon Săvescu, un dacist care, într-adevăr, a luat-o pe căi greșite (exagerate, protocroniste) și neștiințifice, pe care, prin urmare, l-am putea numi “dacoman, dacopat”. Dar pe domnul Vinereanu, în niciun caz, nu îl puteți numi “dacoman, dacopat”.
E adevarat ca limba rusa contine 500000 de mii ( cinci sute mii ) de cuvinte ??? E adevarat ca verbul a găti in limba rusa are 50 de sinonime ??? Multumesc anticipat !!!
Nu stiu !Dar stiu ca limba rusă e mai comodă de a te axprima si e scurt si clară nu cum vorbiti voi in Romania intins cuvinte lungi Cind invatam cu alfabet bulgar era clar cuvintul. Azi in alfabet latin trebue mult mai mult scris. Si sunt cuvinte asemenea care trebue sa le intelegi diferit
@@mihaibalan3785 Vai civilizatie???di tigani. Noroc de Alecsandru Cuza un moldovan. A salvat dar voi tot las tradat. Si asa usor zici civilizatie. Numai sa terminat comunizmul si ati trecut la neomarcsizm trotcist si inca condusi de grupari de pedofili cu toleranță
Am constatat mai demult ca etimologia are multe aberatii-macar vinul dacilor sa-l fi lasat ca doar n-or fi asteptat sa vina romanii sa le spuna ce beau! Ca sa nu mai vorbim de parti intime ale corpului, imbracaminte sau obiecte folosite in viata lor de zi cu zi...
Deși la min. 7.30 teoria susținută de domnul Vinereanu este aceeași pe care o am și eu, la min. 9.42 spune "...dialectele din sud..." Mă gândesc că a fost doar o încurcare a cuvintelor. Dialect în loc de limbă.
Tascu Constantin, nu a fost nici o încurcare: „...pe urmă daco-romîna și dialectele din Sud”. E vorba de dialectele aromânești din Peninsula Balcanică. Ele sînt socotite dialecte ale limbii romîne, deși nimeni nu a putut proba că ele descind din limba romînă.
unde, între satem și centum, se situează limba armeană - știut, indo-eyropeană și ea, situată ceva mai aparte nu doar teritorial, având multiple influiențe eterogene (nu toate indo-europene), așa ca cele hittite, asiriene, akadiene, persane (și ea ido-europeană, satem) etc. Totuși, armeneasca (ce asemănare izbitoare în denumire cu armână - aromână! Deși armenii î-și zic singuri lor ”hai” - Armenia - Hayastan) se situează teritorial în regiunea Asiei Anterioare, de unde, se afirmă, au venit să populeze Balcanii și regiunea Carpato-Dunăreană pelasgii...
Transilvania a fost sub ocupatie maghiara 800 de ani, Moldova dintre Prut si Nistru a fost sub rusi 200 de ani, dar nici in Transilvania nu se vorbeste maghiara (cu exceptia etnicilor maghiari/secui) si la fel, nici in Moldova nu se vorbeste rusa (cu exceptia etnicilor), atunci cum e posibil ca o populatie care a fost sub ocupatie doar in proportie de 20-25% pe o perioada si mai scurta, de ~170 ani, a fost romanizata ??? Mai mult, aceasi populatie, din exteriorul ocupatiei romane, se romanizeaza singura de buna voie, ptca altceva nu avea de facut. Problema e alta, evreii, grecii, si altii au fost sub ocupatie romana pe o perioada cel putin de doua ori mai lunga decat a dacilor dar nu au fost romanizati. Dacii, in schimb ce au spus ? Hai sa fim noi mai smecheri si sa le furam limba la astia ca ei oricum ne-au ciordit comorile de aur si argint ca sa faca chef cu ele ...
Deși este o aberație, dar să zicem că s-au romanizat. Au primt cadou limba și literatura latină, pe care o azvârlă pe geam și după secole fără documente scrise încep să scrie cu litere cirilice. Așa ceva nu există. Nu este firesc. În al doilea râmd, la creștinizare ce ar fi fost cel mai logic pentru un popr romanic, decât să adere la biserica romano catolică. Ce fac? Aderă la ortodoxism. Iarăși un proces nefiresc. Dacă pornim din idea aromână, adică originea din balcani din zona macedoniei imediat este explicabil aderarea la ortodoxism și alfabet cirilic. În schimb acesta ar atrage recunoașterea fatului, că români au populat zona carpatică prin migrare de la sud de dunăre, cea ce pentru mulți pare o blasfemie care zguduie teroria daco-romană.
@@nagyzoltan6288 Așa e, ar fi o aberație dar o aberație cel putin la fel de mare e aceea a migrației din Macedonia. Legatura românilor cu aromânii din Macedonia și nordul Greciei e aceea că în momentul retragerii administrației romane din Dacia, o parte din populație s-ar fi dus la sud de Dunăre. Aderarea la ortodoxie și alfabetul chirilic se datoreaza influenței slavilor, in special a bulgarilor, care se aflau si pe teritoriul actual al României in momentul Marii Schisme de la 1054, aceiasi slavi care se gaseau si in Câmpia Panonica in momentul venirii maghiarilor in Panonia. Daca se pune problema ”care au fost primii in Ardeal”, cu exceptia populatiei autohtone, au fost SLAVII. În ziua de azi, știinta s-a dezvoltat atât de mult incât se poate stabilii cu exactitate de unde vine fiecare iar dacă o sa se cerceteze mai amanunțit o să se ajungă la concluzia că, pană si majoritatea ungurilor își au rărcinile în populațiile antice, ce au populat aceste zone cu mult inainte de migrația lor in Europa. In acest moment nu mai merge cu povești iar testele genetice au demonstrat clar legătura dintre daci si românii de azi.
@@2606mihai '' Romanii au fost crestinati de bulgari in sec. al IX -lea " E. Golubinski, Istoria Bisericilor ortodoxe: bulgara, sarba si romana, Moscova
@@2606mihai Acad. Al.Rosetti sustinea ca " terminologia [ noastra ] crestina este SUD - SLAVA : termenii slavi arata ca organizarea cultului s-a facut in PERIOADA DE DUPA SECOLUL IX" !!! Istoria limbii romane, 1986, p.286.
@@mihailgae-draghici4864 ce fraier esti 🤣🤣🤣 Santu Andrei a crestinat poporu si era latina in basilica Sunt italian autentic din Roma da cunosc mult mai bine ca tine 🤣🤣🤣
Dle. Vinereanu, fiți amabil, cuvinte precum 'oaie', 'stână', 'cioban', 'cearceaf', 'batistă', 'zghiară', 'brânză'....., sunt de origine latină, sau din zona sudică a Balcanilor? "Absolut" vă fi răspunsul dumneavoastră!!!😅😅😅😅 Este și normal să faci astfel de afirmații în situația în care se scriu tot felul de tâmpenie cu pretenții de 'adevăruri incomode' vândute prin tot felul de birturi sau crâșme pline de venetici...!!🤣🤣🤣🤣🤣
Oaia( ovis) merge la o origine comuna Proto indoeuropeana. Stana,branza,strunga,urda,cirlan,berbec,tap, zbiara,etc cuvinte Dacice, Gheara doar in Romaneste si Spaniola/ catalana ,garra' dar noi avem si ,a zgaria'. Batista, latin, cearceaf e turc. Etc.
Cioban știu 💯 % e cuvântul turc😅😅😅 în lb română se spune oier/pâstor….. mai rău , sudiștii spun “” hai… care vine din turca haide/! Dar nu e verb ! Inloieste verbul a veni? Cum conjugi “” hai”” 😅😅😅😅😅. .si mai noi nu aud “” timpul”” doar în rusă “” vreme””😅
Am vazut recent un film pe yuotube de spre limba descifrata a hititilor si mi-a sarit in ochi numele Moksus....sa fie inrudit.. cu Zal Moxe....ks=x..?..La inima hititii spuneau kardia...la picior - pata...
Diodorus Siculus relates that, centuries before the Trojan war, King Lycurgus of Thrace exiled one of his commanders, MOPSUS, along with Sipylus the Scythian.
O teorie nu se impune, ea de confirmă (demonstrează) sau se infirmă! A impune înseamnă dictatură, în general! La Românica cei care fac legile sunt și primii care le încalcă și tocmai de aici vine și lipsa de respect pentru ele din partea românului de rând. Iar dvs. îmi veniți cu... impunerea unei teorii?! Adică noi nu suntem în stare să impunem ”domnia legii” la nivelul societății românești (da, știu, termenul s-a demonetizat tocmai fiindcă nimeni nu dă doi bani pe legile de la noi care sunt parcă făcute special pentru a fi încălcate, bașca faptul că cele mai multe dintre ele se bat cap în cap, făcând din România țara cu cel mai mare haos legislativ din lume!), dar ne ”arde la ficați” să impunem o... teorie lingvistică, rămasă doar la acest nivel - de teorie! Cu alte cuvine - ”țara arde și baba se piaptănă”! Este fix manifestarea protocronismului nostru păgubos de care vorbeam mai sus! ”Muți credem în ea...”? Întrebare moromețiană: PE CE VĂ BAZAȚI? De ce oare îmi amintesc aici de... ”credința” multor... credincioși ortodocși ignoranți că dictonul ”crede și nu cerceta”, devenit pentru ei un.... prețios îndemn este scris în Biblie? Mai mult - foarte mulți dintre aceștia ”cred” că acest îndemn ar fi fost rostit de Însuși Domnul Nostru Iisus Hristos, care - apropo, mulți dintre cei care cred ceea ce tocmai am spus, mai ”cred” și că El era... român, dar... ni l-au furat evreii!
@@luminitapreda8664 Tocmai - că nu scrie în Biblie așa ceva, dimpotrivă acolo scrie: ”Cereţi, și vi se va da; căutaţi, și veţi găsi; bateţi, și vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide” (Matei 7:7-8 VDC). Deci - ai înțeles aiurea, mai citește încă o dată, poate vei pricepe, dacă nu - de unde nu e ...! Și dacă ești în stare vezi și de unde provine acel dicton, deși mă îndoiesc după cum ai pus... problema!
Tin in mana acum primul,, Dictionat enciclopedic ilustrat al limbii Romane din trecut si de astazi de I. - A CANDREA Professor la facultatea de litere din Bucuresti. Cu prefata de Cartea Romaneasca, L-AUREL CANDREA si George Adamche
domnule Vinereanu am o intrebare , as intreba inteligenta artificiala dar nu pot . Mi se pare un subiect interesant de unde vin aceste nume cu terminatia -escu, -anu,- ici ....ar rezolva un mister ....
Vă rog frumos ca cititi cartea autorului Murad Adji "Pelinul stepei polovcene" (полынь половецкой степи ". Аu să vi se deschidă ochii la limbă, istorie, religie. Eu vă pot spune că limba noastră, a getilor, dacilor, goților... a fost turanica și încă intr - o mare măsură o mai vorbilm. Cuvintele slave folisite de noi sant in mare măsură tot turanice, mai bine zis kîpceac. Slava e mai mult turanică, dar dacă nu cunosti limbile turanice, nu - ți poti da de seamă. Ucraina, in tot cazul, e țara kîpceacilor. Despre guțuli și limba lor am scris mai de multe ori, ca trebuie studiată. Să vedeți minune, limba germană, in deosebi acea de sud, conține foarte multe turcizme. Până în sec. 15 liturgiile se duceau și in Bolgaria, si în Rusia in turanică. Cartea este foarte informativă, se citește ușor. Este si despre geti, si despre daci in ea. Noi din istoria noastră si a Europei cunoastem numai istorii manipulate. Cine cunoaște rusa o poate găsi ori le o pot posta. În română e tradusă , nu stiu dacă corect, dar ca întotdeauna, ne intrigă cu 10 pagini și mai departe, cumpărați cartea. Nu - i cunosc vocabularul lui Venereanu, dar că limba Kîpceac nu este de autor luată în vedere, mă face să am rețineri în privința competenții autorului. Nu trebuie sa se ferească de limbile turanice, fiindcă aceste limbi stau si la baza indo - europenei, a greceștei si a tuturor limbilor europene. Destul de greu mi - a fost si mie ca să mă lămuresc . Nu vreau penimeni să - l ofensez, dar limba si istoria noastră trebuie cercetate în serios. Limba kîpceac a fost și limba lui Athilla, a lui Cinghizhan, a pecenejilor, nogailor, tatarilor, cumanilir, ungurilor, turcilor... Ba chear și Tracul e Turacul.
Ma bucur sa găsesc o nebunie turanică rătăcită în acest balamuc tracic. Sper să se anuleze reciproc. Și mai bine ar fi dacă până la urmă s-ar ajunge la lectura mai multor cărți, chiar și a unora științifice. E posibil să descoperiți astfel diferența dintre știință și delir. Este o experiență extraordinară.
Afirmația Dvs legată de dialectele limbii române este aberantă. Vă sfătuiesc să studiați dialectele limbii germane și să vedeți că aceia chiar nu se înțeleg între ei. Eu înțeleg foarte bine dialectul aromân și cel meglenoroân, fără a fi făcut studii de specialitate. Îl înțeleg și pe cel istroromân, dar mai puțin.
Regret pentru domnul Vinereanu, dar vorbitori ai dialectelor elvetiene si ai dialectelor, spre exemplu, friesiene ale Germanei, nu se inteleg de fel mai bine decat un roman cu un aroman. Este nevoie de o adaptare a urechii de zile, poate saptamani. La fel cu dialecte lombarde montane si siciliana. Deci nu este adevarat....
@@cgpinoy0711 Nu trebuie sa il contrazici -- dar este un fapt empiric. Daca cunosti limbile - le cunosc -- si ai fost expus acestor dialecte, atunci nu incape nici o indoiala ca sunt mai indepartate unele de altele decat este Aromana de Romana noastra. Sau la fel... Este un fapt recunoscut, distinctia intre limba si dialect este artificiala. Un lingvist evreu al secolului 19 spunea "o limba este un dialect cu armata si flota". Lui Bismark i-a placut nespus, si a preluat dictonul, care ii este deseori atribuit.
Cuvinte LATINE : Paine foame masă casa câine cal mașina bou capră vacă mănă inimă os cap deget ochi apa frate soră părințe aur libertate Vedere traducere măncare sănătate știință rege impărat important apărare redactare alegere istorie automat carne vin floare literatura literă popor fier radăcină balenă vas leu munte mare sare sănge limită lună liniă plină săgeata arc limbă asociația registrul regiune piatră salvare vale cale căile ferate taciturn a tace a face față patrie regină frunte frontal frontiera remarcat fapt sinistru sechestrat corpul a da naștere ziuă Luni marți miercuri joi vineri sămbata duminică a importa a exporta arma armată menționat mentalitate zeu braț mandibula deget dînte dantură sănătoasă frig frigorific cald căldură primăvară văra ochelari unghie elaborare elaborat dicționar dictate decizia international interesant argint articol artă musică cunoștință necunoscute necunoștință marcată livrare taxare inversa manual manichiura pedichiura relaxare vedere
Moș Vinereanu, a căzut în cap cand era mic ,ori este doar un impostor avid de îmbogățire! Este evident că limba română este predominata de o proporție covârșitoare de cuvinte de origine latina, undeva peste 70% !!!
Sa presupunem ca lucrarea e bine documentata. Ce nu înțeleg este de ce autorul se raportează la limba latina? Oare e greu sa deschidem ochii și sa acceptam ipoteza ca latina se trage din limbile tracice?!? Scribul Caio relatează spusele lui Traian la începutul invaziei din Dacia: "A venit momentul sa mă întorc în țara străbunilor mei". Păcat ca oameni probabil bine pregătiți, isi irosesc energia intr-o direcție falsa bazată pe idea ca Roma e găina și Tracia oul... Napoca(Cluj), Apullum (Alba-Iulia), etc sunt atestate înaintea Bucureștiului de unde astăzi se da ora exactă.
@@SauTunSud2025 ma cunosti de undeva ??? Taci Sunt italian autentic Dialectu meu si cultura mea italiana se trag chiar dinspre Roma Nu cunosti, nu comentezi Esti un Romanizat de 3 centi
Sa ne traiesti domnule Vinereanu, dictionarul dumneavoastra este mina de aur pentru poporul roman, multa sanatate!
Desteapta te romane!
Pacat ca nu si pt ceilalți vorbitori de latina, lucru care arata îngustimea și marginirea autorului... Dacă titlul ar fi fost "limba traca la originea limbii latine", probabil ar fi fost o lucrare valoroasa, dar sa consumi atâta energie si sa dai un titlu atât de tălâmb lucrării zugrăvește valoarea individului.
@@johngliga3122 În primul rând noi nu suntem vorbitori de latină, limba română are origine Traco-Dacă, avem doar un fond lexical de cuvinte de origine latină care constituie un procent de aproximatix 7.5% din totalul cuvintelor de bază, care reflectă doar un contact între civilizații și nu un proces de romanizare a dacilor.
Limba latină este un descendent al limbilor italice, care se trag din limba pelasgă ( nu din traco-iliră) iar acest lucru nu constituie o noutate!
Orizontul mental de care dați dovadă reflectă valoarea Dvs. iar nu a d-lui prof.Mihai Vinereanu. Vă doresc multă sănatate !
Stimate domn, vă mulțumesc că ne-ați făcut tălâmbi. Să știți că sentimentul este reciproc. Lucrarea se adresează românilor...@@johngliga3122
De unde putem compara acest DICȚIONAR? Mulțumesc!
Stiati ca , gheara' exista doar in Romaneste si Spaniola/ Potugheza ,garra'? Sau "cuc"( vierme in Catalan)/ cucatz ( viermisori) in Romana.
Bou -valenciana , Cap- final, cap,sfarsit ( valenciana) , Despuiat-valenciana , Idiot-idiot , Nimica(ni- micheta) ...en puro valenciana...o grămadă....
@@petrumudava2847 perque es etern el Seu amor! = pentru ca eterna e iubirea Sa! ELS SALMS , la llengua catalana 100% identitate
De ce este eternă iubirea sa
Am elaborat a II-a ediție a Dicționarului Etimologic al Limbii Române și este gata de tipar și va apărea în prima jumătate a anului 2021. Cei interesați îl pot cumpăra din librăriile din România, din București sau alte orașe mari,
Mihai Vinereanu
Frenezia dacomană face ca acest dictionar sa fi fost rapid piratat asa ca e usor de gasit ca pdf. Este o experienta interesanta. Dupa ce am citit mai multe pagini m-a frapat faptul că 90% din cuvinte au origine daco-tracică sigură, probabilă sau posibilă. Stiam ca exista astfel de OZN-uri dar acum eram la bordul unuia din ele.
Domnul Vinereanu.
Slavii nu pot justifica adjectivul,ata' de la lopata (neextistent) in limbile slave
Intradevar LOPATA inseamna, lop/ flat, plat + ata' in etimologia lor, dar adjectivul, ata' e Romanesc si Italian si descrie forma LOBATA ( LOBATUS)/ ear lobe like din Latin LOBUS', deci definid forma lobata ('rorunda si plata) exact ca si , ed' din englezul flattened ( plat)
Deasemeni limba Romana are,at' cu toate vocalele
ata' ( lopata, sapata, ingropata)
ate ( schimbate, plate)
ati' ( luati, schimbati)
ato' ( purtato, intrebato)
atu' ( vinitu, vazutu/ Romana veche si Aromana )
Deci ,ati' din OCS, stradati' ( a suferi) e din Romana, ceea ce inseamna ca limbile slave sud dunarene au imprumutat si gramatica/ vocabular din Romana.
Ps.
Stradui' ( a face un effort) e cognat cu English stride' ( to make a big step towards gaining a goal)
Bulgarii au adoptat, stradati' din Romana si preotii lor l'au exportat Rusilor,via Ortodoxism
Stradui'= strabate, strapunge, stramuta,
( Constantine Cristin Quora)
Multumesc mult pentru ceea ce faceti!
DEX-ul actual are maaaaari probleme la capitolul etimologie! Cuvintele care, cu siguranță, erau utilizate și de daci, sunt marcate cu "origine necunoscută". În schimb, avem o mulțime de cuvinte de la francezi, bulgari, albanezi, maghiari, te apucă râsul! În DEX-ul actual, am mari dubii cu privire la etimologia unor cuvinte ca: ou, porumb, mei, miere, om, DA, NU, cocoș, găină, ie etc.
80% din romana seamana foarte bine cu dialectu meu din Roma
Our ca si in Catalana.
Porumb de la , plumbus' probabil a fost observat ciugulind babe de porumb, mei, malai sunt Dacice, miere,om,cocos e din PIE, gaina/ galina in Spaniola etc
Porumbul este o cereală originară din America Centrală.
aveau dacii brandu BOX de la cat au vaslit sa aduca porump
@@giuvannicammora2821 Este adevărat ceea ce spuneti ,însă acest Vinereanu este doar un impostor si un oportunist ce face parte dintr-un grup infracțional!
@@giuvannicammora2821ce dialect ?
Am si eu o intrebare ! Care din cele doua limbi rusa si romana e mai complexa si mai dificila de invatat ? Sau mai precis unui rus ii este mai usor sa invete limba romana sau unui roman sa invete limba rusa ? Multumesc anticipat !!! Avem nevoie de sfaturi si prezentari video ca acesta , s
Romana este un fel de infern lingvistic pentru ca are acord de gen si flexiune nu doar la substantive ci si la verbe. Rusa la fel. Cred ca romana este mult mai greu de invatat. Limba ofera imaginea sufletului unei natiuni.
@@Rtvnyc multumesc din suflet pentru raspuns !!!
@@Rtvnyc
Și de aceea ne este greu? !
Așa am tradus remarca dumneavoastră. [Viața grea, limba grea și muierea și mai rea! :)]
Indiferent cum şi în ce condiții s-a format , rămâne cea ,,mai dulce, frumoasă și armonioasă "limbă pe care o grăim !
aparent nu pentru americani. E considerata una dintre cele mai usoare limbi de invatat.
@@mihaibalan3785 Lecturează despre graiul dacilor 📚
A aparut aceasta noua editie?
Nu inca.
Ce limbă / limbi vorbeau tracii, geții, dacii - presupușii noștri strămoși? Habar n-avem! Pot să prevăd că voi fi înjurat (cel puțin în gând) de către Mihai Vinereanu fiindcă am folosit cuvântul ”presupușii”, dar nu este locul aici să spun de ce, iar oamenii cu ceva cultură știu foarte bine de ce. Văd că tot repetă într-una: ”limba traco-dacă, limba traco-dacă...”. Dar care Dumnezeu era acea limbă? Cum se face că astăzi cunoaștem cu precizie destul de multe așa-numite ”limbi moarte” dar habar n-avem cum suna limba traco-dacă? Nu cumva fiindcă s-a scris în acele limbi moarte? Dacomanii se tot dau ei cu fundul de pământ să demonstreze că strămoșii noștri scriau - ceea ce este o mare minciună izvorâtă din protocronismul nostru exacerbat care are la bază un acut complex de inferioritate și conform căruia strămoşii noştri s-au aflat la originea civilizaţiei planetare, dar, în acelaşi timp, şi că, la nivel mondial, există o conspiraţie care încearcă să ascundă acest lucru, ce mai - că restul omenirii nu există decât pentru a ne oculta nouă întâietea în orice domeniu. Această beţie colectivă cu amăgiri oculte a devenit în mod clar un caz de patologie psihiatrică, urmarea fiind că ”blazonul” nației noastre a devenit... prostia fudulă! Aceștia - și din păcate ei formează majoritatea poporului român -, se fac că uită sau chiar n-au habar că noi am început să scriem abia prin sec. al XIV-lea, și atunci - în limba slavonă și cu alfabet chirilic, precum și că primele cărți și primele școli în limba română au apărut în Transilvania și nu în Valahia sau în Moldova cum ar fi fost normal, căci aici românii nu erau cică asupriți ca ceilalți! Da, istoria noastră se află la Budapesta, Viena, Vatican, Berlin, Moscova etc.! De exemplu în absența cronicilor maghiare (apropo, în mai puțin de 150 de ani de la apariția lor în Europa, maghiarii aveau un rege și un regat și scriau cronici în limba latină; mai mult - ei aveau o scriere proprie, aceea în care literele alfabetului lor originar se numeau ”rune”; noi ce naiba vom fi păzit?!) noi astăzi habar n-am fi avut de Gelu, Glad și Menumorut, de Ioan și Farcaș și chiar de Basarab, învingătorul în ceea ce noi numim ”Bătălia de la Posada” (9-12 noiembrie 1330) și socotit întemeietorul statului medieval Valahia.
Pai cam vorbesti idiotenii.Atunci daca noi am inceput sa criem de prin sec 14 cum zici tu atunci decebalus per scorilo a fost scri de extrateresti pentru extraterestri.Pai daca tu nu ai un alfabet nu inseamna ca nu stii sa scrii,ca poti scrie in latina saau in alte forme de scriere.Si sa nu uitam ca ca majoritatea populatilor si in evul mediu era analfabeta ,daramite in antichitate,deci numai elitele stiau a scrie.Si daca Tablitele de la tataria arata o scriere,adica dupa aceea nu au mai stiut sa scrie.Iar tablitele de la sinaia iarasi sunt un subiect bun in legatura cu scrierea dacilor,dar upa cum se cunoaste,la noi in Romania nu se vrea si nu se face arhiologie si studii despre trecut,mai vine cate un strain si se baga el si mai descopera ceva despre noi.Si daca tot ai vorbit de vatican ce spune acest domn despre limba romana??? ua-cam.com/video/mU203ufRPpw/v-deo.html
Aveți dreptate atunci când spuneți că românii au avut o anumită înapoiere față de unguri. Iar cauza principală e faptul că aceștia au intrat în sfera de influență catolică, mult mai avansată, iar românii au acceptat-o pe cea bizantină ortodoxă, mult mai conservatoare și refractară la progres. Dar nu aveți deloc dreptate când puneți la îndoială existența limbii dace și faptul că dacii au fost strămoșii noștri. Ambele sunt realități obiective, atestate de istorici și lingviști. Și nu e vorba de români, ci de cei mai importanți specialiști străini. Vă invit să mai studiați problema, măcar pe internet. În ceea ce mă privește, sunt lingvist etimolog, nu dacoman ca Vinereanu, ci obiectiv, și am scris un dicționar etimologic la care am lucrat foarte mult timp. Și, în urma studiilor foarte aprofundate, am ajuns la concluzia că româna este o limbă preponderent daco-latină, cu o influență mai mică slavă. Mai există un aport lexical și mai redus turcesc, neogrec și maghiar. Când am spus că româna e daco-latină, m-am referit la faptul că ea e aproximativ jumătate dacică, jumătate latină. Ba chiar elementul dacic este ușor predominant. În prezent, sunt în curs de promovare a dicționarului meu și mă lupt cu lingviștii Academiei, care sunt toți latinomani, susținând predominanța elementului latin în română. Elementul dacic, după ei, e minor. Termenul „latinoman”, care nu-i onorează pe acești lingviști, nu e inventat de mine, ci, culmea, de unul de-al lor, Alexandru Graur, într-un acces de sinceritate. Cam așa stau lucrurile domnule Chircut, în ceea ce privește originea limbii române. În chestiunile istorice, nu vă contrazic, maghiarii ne-au cam luat-o înainte. Dar să știți că ei au împrumutat mult mai multe cuvinte de la noi, decât noi de la ei. Pentru că limba noastră e mai nuanțată și mai bogată. Ungurii sunt mai civilizați decât noi, dar româna e o limbă frumoasă, europeană, în timp ce maghiara e una asiatică, înrudită cu calmuca și uigura, pe care au mai modernizat-o ei printr-o infuzie de termeni indo-europeni, cei mai mulți din limbile germanice și română. - Petru Dincă
@@TheDonaris Și domnul Vinereanu a lucrat foarte mult timp pentru a scoate la iveală adevărata origine a limbii române, folosind o metodă științifică solidă: Indo-Europenistica. Mi se pare nedrept să îl numiți “dacoman”, adică îl puneți în aceeași oală cu Napoleon Săvescu, un dacist care, într-adevăr, a luat-o pe căi greșite (exagerate, protocroniste) și neștiințifice, pe care, prin urmare, l-am putea numi “dacoman, dacopat”. Dar pe domnul Vinereanu, în niciun caz, nu îl puteți numi “dacoman, dacopat”.
@@TheDonaris Și mai consider că dumneavoastră și domnul Vinereanu ar trebui să colaborați.
@@TheDonaris Dvs. ați luat din dicționarul domnului Vinereanu multe și îl numiți dacoman…
Cunie sau chunie. Sobă. Padoc. De unde provin. Cunie se folosea in oltenia pt camera unde gateau.
Probabil de la cumani!
Neagu Djuvara susținea ca sudul a fost populat de către cumani, popor turcic!
In banat la bucatarie se spune cuina.
Sigur de la cumani 😆😆😆
@@dionis5553 in Muntenia
Oltenia nu
Doar latini si germanici
Sunt italian autentic si è real ce zic
Soba, ora, telina, ... le-am regasit in greaca
@@mariavoicu6169 in greaca si in franceza, exista kouzina, respectiv, cuisine
E adevarat ca limba rusa contine 500000 de mii ( cinci sute mii ) de cuvinte ???
E adevarat ca verbul a găti in limba rusa are 50 de sinonime ???
Multumesc anticipat !!!
Nu stiu !Dar stiu ca limba rusă e mai comodă de a te axprima si e scurt si clară nu cum vorbiti voi in Romania intins cuvinte lungi Cind invatam cu alfabet bulgar era clar cuvintul. Azi in alfabet latin trebue mult mai mult scris. Si sunt cuvinte asemenea care trebue sa le intelegi diferit
@@cm9553 Lasa gargara ! Când triburile slave umblau cu traista în bat , aici era civilizatie !
@@cm9553 Limba română e prea evoluată pentru slăvi!
@@mihaibalan3785 nustiu cum e pentru ei ca in viata asta nu sunt slav
@@mihaibalan3785 Vai civilizatie???di tigani. Noroc de Alecsandru Cuza un moldovan. A salvat dar voi tot las tradat. Si asa usor zici civilizatie. Numai sa terminat comunizmul si ati trecut la neomarcsizm trotcist si inca condusi de grupari de pedofili cu toleranță
Problema este ca si dacii nu au lasat texte scrise, aici este beleaua.
Tablitele de la Sinaia
Am constatat mai demult ca etimologia are multe aberatii-macar vinul dacilor sa-l fi lasat ca doar n-or fi asteptat sa vina romanii sa le spuna ce beau! Ca sa nu mai vorbim de parti intime ale corpului, imbracaminte sau obiecte folosite in viata lor de zi cu zi...
@@getaiordache5694 Înțeleg dar, se pune o întrebare simplă unde sunt, sau se așteaptă să fie descoperite.
@@getaiordache5694 vezi, ai o problema; numele VIN nu provine IN NICI UN CAZ DE PE PLAIURI MIORITICE!
Dar pe monezile Dacilor cum scria Decebal
Deși la min. 7.30 teoria susținută de domnul Vinereanu este aceeași pe care o am și eu, la min. 9.42 spune "...dialectele din sud..." Mă gândesc că a fost doar o încurcare a cuvintelor. Dialect în loc de limbă.
Tascu Constantin, nu a fost nici o încurcare: „...pe urmă daco-romîna și dialectele din Sud”. E vorba de dialectele aromânești din Peninsula Balcanică. Ele sînt socotite dialecte ale limbii romîne, deși nimeni nu a putut proba că ele descind din limba romînă.
Super super domnele profesor
unde, între satem și centum, se situează limba armeană - știut, indo-eyropeană și ea, situată ceva mai aparte nu doar teritorial, având multiple influiențe eterogene (nu toate indo-europene), așa ca cele hittite, asiriene, akadiene, persane (și ea ido-europeană, satem) etc. Totuși, armeneasca (ce asemănare izbitoare în denumire cu armână - aromână! Deși armenii î-și zic singuri lor ”hai” - Armenia - Hayastan) se situează teritorial în regiunea Asiei Anterioare, de unde, se afirmă, au venit să populeze Balcanii și regiunea Carpato-Dunăreană pelasgii...
Felicitări, țineți-o tot aşa!
Transilvania a fost sub ocupatie maghiara 800 de ani, Moldova dintre Prut si Nistru a fost sub rusi 200 de ani, dar nici in Transilvania nu se vorbeste maghiara (cu exceptia etnicilor maghiari/secui) si la fel, nici in Moldova nu se vorbeste rusa (cu exceptia etnicilor), atunci cum e posibil ca o populatie care a fost sub ocupatie doar in proportie de 20-25% pe o perioada si mai scurta, de ~170 ani, a fost romanizata ??? Mai mult, aceasi populatie, din exteriorul ocupatiei romane, se romanizeaza singura de buna voie, ptca altceva nu avea de facut. Problema e alta, evreii, grecii, si altii au fost sub ocupatie romana pe o perioada cel putin de doua ori mai lunga decat a dacilor dar nu au fost romanizati. Dacii, in schimb ce au spus ? Hai sa fim noi mai smecheri si sa le furam limba la astia ca ei oricum ne-au ciordit comorile de aur si argint ca sa faca chef cu ele ...
Deși este o aberație, dar să zicem că s-au romanizat. Au primt cadou limba și literatura latină, pe care o azvârlă pe geam și după secole fără documente scrise încep să scrie cu litere cirilice. Așa ceva nu există. Nu este firesc. În al doilea râmd, la creștinizare ce ar fi fost cel mai logic pentru un popr romanic, decât să adere la biserica romano catolică. Ce fac? Aderă la ortodoxism. Iarăși un proces nefiresc. Dacă pornim din idea aromână, adică originea din balcani din zona macedoniei imediat este explicabil aderarea la ortodoxism și alfabet cirilic. În schimb acesta ar atrage recunoașterea fatului, că români au populat zona carpatică prin migrare de la sud de dunăre, cea ce pentru mulți pare o blasfemie care zguduie teroria daco-romană.
@@nagyzoltan6288 Așa e, ar fi o aberație dar o aberație cel putin la fel de mare e aceea a migrației din Macedonia. Legatura românilor cu aromânii din Macedonia și nordul Greciei e aceea că în momentul retragerii administrației romane din Dacia, o parte din populație s-ar fi dus la sud de Dunăre. Aderarea la ortodoxie și alfabetul chirilic se datoreaza influenței slavilor, in special a bulgarilor, care se aflau si pe teritoriul actual al României in momentul Marii Schisme de la 1054, aceiasi slavi care se gaseau si in Câmpia Panonica in momentul venirii maghiarilor in Panonia. Daca se pune problema ”care au fost primii in Ardeal”, cu exceptia populatiei autohtone, au fost SLAVII.
În ziua de azi, știinta s-a dezvoltat atât de mult incât se poate stabilii cu exactitate de unde vine fiecare iar dacă o sa se cerceteze mai amanunțit o să se ajungă la concluzia că, pană si majoritatea ungurilor își au rărcinile în populațiile antice, ce au populat aceste zone cu mult inainte de migrația lor in Europa. In acest moment nu mai merge cu povești iar testele genetice au demonstrat clar legătura dintre daci si românii de azi.
@@2606mihai '' Romanii au fost crestinati de bulgari in sec. al IX -lea " E. Golubinski, Istoria Bisericilor ortodoxe: bulgara, sarba si romana, Moscova
@@2606mihai Acad. Al.Rosetti sustinea ca " terminologia [ noastra ] crestina este SUD - SLAVA : termenii slavi arata ca organizarea cultului s-a facut in PERIOADA DE DUPA SECOLUL IX" !!! Istoria limbii romane, 1986, p.286.
@@mihailgae-draghici4864 ce fraier esti 🤣🤣🤣
Santu Andrei a crestinat poporu si era latina in basilica
Sunt italian autentic din Roma da cunosc mult mai bine ca tine 🤣🤣🤣
Multumim
Dle. Vinereanu, fiți amabil, cuvinte precum 'oaie', 'stână', 'cioban', 'cearceaf', 'batistă', 'zghiară', 'brânză'....., sunt de origine latină, sau din zona sudică a Balcanilor?
"Absolut" vă fi răspunsul dumneavoastră!!!😅😅😅😅
Este și normal să faci astfel de afirmații în situația în care se scriu tot felul de tâmpenie cu pretenții de 'adevăruri incomode' vândute prin tot felul de birturi sau crâșme pline de venetici...!!🤣🤣🤣🤣🤣
Oaia( ovis) merge la o origine comuna Proto indoeuropeana.
Stana,branza,strunga,urda,cirlan,berbec,tap, zbiara,etc cuvinte Dacice,
Gheara doar in Romaneste si Spaniola/ catalana ,garra' dar noi avem si ,a zgaria'.
Batista, latin, cearceaf e turc.
Etc.
Cred ca lucrarea a fost foarte incomoda pt autor și atât...
@@johngliga3122 A trecut un an de zile...
Nu-mi amintesc contextul comentariului meu ca să pot răspunde punctului dumneavoastră de vedere.
Cu stimă,
Cioban știu 💯 % e cuvântul turc😅😅😅 în lb română se spune oier/pâstor….. mai rău , sudiștii spun “” hai… care vine din turca haide/! Dar nu e verb ! Inloieste verbul a veni? Cum conjugi “” hai”” 😅😅😅😅😅. .si mai noi nu aud “” timpul”” doar în rusă “” vreme””😅
Vorbiți de genomul uman.🌎🕊️
Am vazut recent un film pe yuotube de spre limba descifrata a hititilor si mi-a sarit in ochi numele Moksus....sa fie inrudit.. cu Zal Moxe....ks=x..?..La inima hititii spuneau kardia...la picior - pata...
Diodorus Siculus relates that, centuries before the Trojan war, King Lycurgus of Thrace exiled one of his commanders, MOPSUS, along with Sipylus the Scythian.
@@marcozwei7983 mai ești viu, băi, Zwei???
Ce e de facut ptr a se impune această teorie? Mulți credem în ea, dar manualele școlare din România si nu numai, spun altceva...
O teorie nu se impune, ea de confirmă (demonstrează) sau se infirmă! A impune înseamnă dictatură, în general! La Românica cei care fac legile sunt și primii care le încalcă și tocmai de aici vine și lipsa de respect pentru ele din partea românului de rând. Iar dvs. îmi veniți cu... impunerea unei teorii?! Adică noi nu suntem în stare să impunem ”domnia legii” la nivelul societății românești (da, știu, termenul s-a demonetizat tocmai fiindcă nimeni nu dă doi bani pe legile de la noi care sunt parcă făcute special pentru a fi încălcate, bașca faptul că cele mai multe dintre ele se bat cap în cap, făcând din România țara cu cel mai mare haos legislativ din lume!), dar ne ”arde la ficați” să impunem o... teorie lingvistică, rămasă doar la acest nivel - de teorie! Cu alte cuvine - ”țara arde și baba se piaptănă”! Este fix manifestarea protocronismului nostru păgubos de care vorbeam mai sus! ”Muți credem în ea...”? Întrebare moromețiană: PE CE VĂ BAZAȚI? De ce oare îmi amintesc aici de... ”credința” multor... credincioși ortodocși ignoranți că dictonul ”crede și nu cerceta”, devenit pentru ei un.... prețios îndemn este scris în Biblie? Mai mult - foarte mulți dintre aceștia ”cred” că acest îndemn ar fi fost rostit de Însuși Domnul Nostru Iisus Hristos, care - apropo, mulți dintre cei care cred ceea ce tocmai am spus, mai ”cred” și că El era... român, dar... ni l-au furat evreii!
@@MrChircut bati campii...cand spun....impune, n o spun cu titlu de dictatura, ci pe demonstratie si argumente...ok, n avem ce discuta...spam...
M
@@MrChircut unde scrie în Biblie ,,Crede și nu cerceta" ?
@@luminitapreda8664 Tocmai - că nu scrie în Biblie așa ceva, dimpotrivă acolo scrie:
”Cereţi, și vi se va da; căutaţi, și veţi găsi; bateţi, și vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide” (Matei 7:7-8 VDC). Deci - ai înțeles aiurea, mai citește încă o dată, poate vei pricepe, dacă nu - de unde nu e ...! Și dacă ești în stare vezi și de unde provine acel dicton, deși mă îndoiesc după cum ai pus... problema!
"Le premier livre d'une Nation est le dictionnaire de sa lange" V olnay
'' oui '' ; il y a des '' oui '' qui ressemblent a des '' non ''.
Tin in mana acum primul,, Dictionat enciclopedic ilustrat al limbii Romane din trecut si de astazi de I. - A CANDREA Professor la facultatea de litere din Bucuresti. Cu prefata de Cartea Romaneasca, L-AUREL CANDREA si George Adamche
Interesant punct de vedere!
Inclusiv nordicii, fac cercetări din care reiese că provin tot din neamul tracic!!!
Chiar si africanii provin tot din neamul tracic.
Pierdere de timp să ascult așa ceva.
domnule Vinereanu am o intrebare , as intreba inteligenta artificiala dar nu pot . Mi se pare un subiect interesant de unde vin aceste nume cu terminatia -escu, -anu,- ici ....ar rezolva un mister ....
Domnule Vinereanu nu scoateți o ediție in engleză ?
Cred ca ar fi foarte bine venită .
Domnul Vinerereanu bate campii cu gratie.Face asocieri si presupuneri aiurea.
Bineinteles, romanii se pricep la toate….Daca bate campii spune unde bate campii si cum bate campii…in rest …de destepti e plina lumea!
Vă rog frumos ca cititi cartea autorului Murad Adji "Pelinul stepei polovcene" (полынь половецкой степи ". Аu să vi se deschidă ochii la limbă, istorie, religie.
Eu vă pot spune că limba noastră, a getilor, dacilor, goților... a fost turanica și încă intr - o mare măsură o mai vorbilm. Cuvintele slave folisite de noi sant in mare măsură tot turanice, mai bine zis kîpceac. Slava e mai mult turanică, dar dacă nu cunosti limbile turanice, nu - ți poti da de seamă. Ucraina, in tot cazul, e țara kîpceacilor. Despre guțuli și limba lor am scris mai de multe ori, ca trebuie studiată. Să vedeți minune, limba germană, in deosebi acea de sud, conține foarte multe turcizme. Până în sec. 15 liturgiile se duceau și in Bolgaria, si în Rusia in turanică. Cartea este foarte informativă, se citește ușor. Este si despre geti, si despre daci in ea. Noi din istoria noastră si a Europei cunoastem numai istorii manipulate.
Cine cunoaște rusa o poate găsi ori le o pot posta. În română e tradusă , nu stiu dacă corect, dar ca întotdeauna, ne intrigă cu 10 pagini și mai departe, cumpărați cartea.
Nu - i cunosc vocabularul lui Venereanu, dar că limba Kîpceac nu este de autor luată în vedere, mă face să am rețineri în privința competenții autorului. Nu trebuie sa se ferească de limbile turanice, fiindcă aceste limbi stau si la baza indo - europenei, a greceștei si a tuturor limbilor europene. Destul de greu mi - a fost si mie ca să mă lămuresc .
Nu vreau penimeni să - l ofensez, dar limba si istoria noastră trebuie cercetate în serios. Limba kîpceac a fost și limba lui Athilla, a lui Cinghizhan, a pecenejilor, nogailor, tatarilor, cumanilir, ungurilor, turcilor... Ba chear și Tracul e Turacul.
Ma bucur sa găsesc o nebunie turanică rătăcită în acest balamuc tracic. Sper să se anuleze reciproc. Și mai bine ar fi dacă până la urmă s-ar ajunge la lectura mai multor cărți, chiar și a unora științifice. E posibil să descoperiți astfel diferența dintre știință și delir. Este o experiență extraordinară.
Afirmația Dvs legată de dialectele limbii române este aberantă. Vă sfătuiesc să studiați dialectele limbii germane și să vedeți că aceia chiar nu se înțeleg între ei. Eu înțeleg foarte bine dialectul aromân și cel meglenoroân, fără a fi făcut studii de specialitate. Îl înțeleg și pe cel istroromân, dar mai puțin.
"Established " nu stiam ca vine din limba Ramana.
Regret pentru domnul Vinereanu, dar vorbitori ai dialectelor elvetiene si ai dialectelor, spre exemplu, friesiene ale Germanei, nu se inteleg de fel mai bine decat un roman cu un aroman. Este nevoie de o adaptare a urechii de zile, poate saptamani. La fel cu dialecte lombarde montane si siciliana. Deci nu este adevarat....
preda esti lingvist eu nu sunt nu am cum sa il contrazic pe domnul
@@cgpinoy0711 Nu trebuie sa il contrazici -- dar este un fapt empiric. Daca cunosti limbile - le cunosc -- si ai fost expus acestor dialecte, atunci nu incape nici o indoiala ca sunt mai indepartate unele de altele decat este Aromana de Romana noastra. Sau la fel... Este un fapt recunoscut, distinctia intre limba si dialect este
artificiala. Un lingvist evreu al secolului 19 spunea "o limba este un dialect cu armata si flota". Lui Bismark i-a placut nespus, si a preluat dictonul, care ii este deseori atribuit.
@@predamihailescu6820 eu am intrebat esti lingvist nu ma lua cu istoria cu bismarck stiu istorie foarte bine deci esti linvivist sau nu
@@predamihailescu6820 dar si e un fapt empiric daca analizezi din punct de vedere lingvist cum suna
noi romani nu avem dialecte asa ca idee deci comparatia cu dialexte e inutila sincer cind afirmi ceva te rog sa te documentezi
Ca italian zic ca peste 80% e latina ... Nu seamana. Provin din latina.
Foarte adevarat!
@@jonybest6868 pai am corectat omu , nu ca seamana , provine din latina . Nu e tot una seamana cu provine.
@@gioannicamorra3902 Corect!
Cuvinte LATINE :
Paine foame masă casa câine cal mașina bou capră vacă mănă inimă os cap deget ochi apa frate soră părințe aur libertate
Vedere traducere măncare sănătate știință rege impărat important apărare redactare alegere istorie automat carne vin floare literatura literă popor fier radăcină balenă vas leu munte mare sare sănge limită lună liniă plină săgeata arc limbă asociația registrul regiune piatră salvare vale cale căile ferate taciturn a tace a face față patrie regină frunte frontal frontiera remarcat fapt sinistru sechestrat corpul a da naștere ziuă
Luni marți miercuri joi vineri sămbata duminică a importa a exporta arma armată menționat mentalitate zeu braț mandibula deget dînte dantură sănătoasă frig frigorific cald căldură primăvară văra ochelari unghie elaborare elaborat dicționar dictate decizia international interesant argint articol artă musică cunoștință necunoscute necunoștință marcată livrare taxare inversa manual manichiura pedichiura relaxare vedere
Moș Vinereanu, a căzut în cap cand era mic ,ori este doar un impostor avid de îmbogățire! Este evident că limba română este predominata de o proporție covârșitoare de cuvinte de origine latina, undeva peste 70% !!!
Sa presupunem ca lucrarea e bine documentata. Ce nu înțeleg este de ce autorul se raportează la limba latina? Oare e greu sa deschidem ochii și sa acceptam ipoteza ca latina se trage din limbile tracice?!? Scribul Caio relatează spusele lui Traian la începutul invaziei din Dacia: "A venit momentul sa mă întorc în țara străbunilor mei". Păcat ca oameni probabil bine pregătiți, isi irosesc energia intr-o direcție falsa bazată pe idea ca Roma e găina și Tracia oul... Napoca(Cluj), Apullum (Alba-Iulia), etc sunt atestate înaintea Bucureștiului de unde astăzi se da ora exactă.
1:58 Establishment-ul cultural politic, e grup ce se numește, - 𝐕𝐀𝐓𝐈𝐂𝐀𝐍𝐈𝐄𝐍𝐈.
p. s. R. Moldova +România =Dacia.
Dacii nu sînt ROMANI.
Др. Михајло Петковић
Securitate... vorbim limba din West Bengal
Mulțumim, o piesă importantă in istoria reală a statului adtuia artificial creat cu ajutorul marilor lideri ai Moldovei.
❤
🇷🇴
Hai sa zicem personal admit aceasta ipoteza ,ca româna nu ar fii de origine latina dar nu pot sa ma pronunt ca ar avea legatura cu dacii.
Бред😂👍
- Твой татаро-монгольский язык, это бред.
84% din romana e latina fraiere 🤣
Si 80% seamana cu dialectu meu italian 🤣
Totu e fals omule 🤣
Sunt italian autentic din Roma si nu ai dreptate
Diablo.😂
@@SauTunSud2025 sunt italian autentic fraiere
Tu nu imi cunosti familia
Taci
@@SauTunSud2025 ma cunosti de undeva ??? Taci
Sunt italian autentic
Dialectu meu si cultura mea italiana se trag chiar dinspre Roma
Nu cunosti, nu comentezi
Esti un Romanizat de 3 centi
@@SauTunSud2025 sei un cretino
@@SauTunSud2025 DOVADA nu comentariu in spate la ecran , pruncu
Voi sunteti nuli fata de noi italienii
What a bunch of lies .
Bullshit.