Hiel/haklanden en het overstrekken van de knie. Komt me bekend voor. Ergo, pas verkorten, cadans omhoog en eerst inhoud en daarna snelheid. Trainingen afwisselen, duur, interval en tempoduur wisselloopjes.
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik deze vraag even. Er is helaas beperkt onderzoek gedaan naar een heel leven lang intensief sporten op weefsels zoals pezen en kraakbeen. Uit kortere termijn onderzoeken komt echter steeds meer bewijs dat recreatief hardlopen GOED is voor pezen en kraakbeen en dat niets doen slecht is. De meeste mensen doen dan ook juist te weinig belasten. Er is wel nog discussie over zeer intensieve inspanning en de effecten op kraakbeen. Zo hebben topsporters in sommige onderzoeken een iets hoger risico op abnormaliteiten in het kraakbeen, maar het is nog de vraag of dit komt door de inspanning of simpelweg door het feit dat topsporters vaker gescand worden, waardoor er ook een grotere kans is dat abnormaliteiten ontdekt worden. Kortom, sporten lijkt ook op de lange termijn waarschijnlijk positief!
@@BasVanHooren Vreemd, het lijkt mij toch dat je dat als eerste wil weten. Ik hoor al jaren dat beroepen als metselaar, opperman en steigerbouwer slecht zijn voor je rug. Ook zie ik wel eens beelden voorbij komen van archeologen, die aan de hand van de versleten gewrichten in een skelet opmaken dat die persoon een zwaar beroep moet hebben gehad. Je zou zware beroepen toch ook als een soort topsport kunnen beschouwen.
@Blindbrick2 ja dat klopt, al doen deze beroepen dit vaak meerdere uren (bijv. 6-8 uur) per dag en jaren lang. Een top hardloper loopt max grofweg 2 uur per dag en dit een beperkt aantal jaren. Dit zou ook nog verschillen kunnen veroorzaken, naast de verschillen in levensstijl
@@Blindbrick2 Onderschat ook niet de invloed van de levensstijl van veel mensen in de bouw. Dit soort problematiek wordt bepaald door tal van factoren, waarbij de levensstijl zelf weer uiteenvalt in diverse subfactoren.
Interessant, informatief, en handig. Bedankt! Toch wel apart dat UvN de laatste tijd precies upload waar ik benieuwd naar / mee bezig ben... Dus binnenkort filmpje over de algoritmes die ons beïnvloeden? 😏
Interessant! Wel heb ik een vraag over de kwestie rondom het landen op je hak of voorvoet c.q. de "keuze" of je blessures wilt aan je gewrichten of aan je pezen. Hier wordt gesteld dat het eigenlijk niet uitmaakt of je voor het één of het ander kiest maar mij is altijd verteld dat het landen op je hak meer slijtage aan je gewrichten (en met name het bijbehorende kraakbeen) oplevert, wat een permanente slijtage is, terwijl pezen zich juist wél kunnen herstellen van de schade van de voorvoetlanding en pezen zo zelfs versterkt kunnen worden. (Dat laatste wordt in deze video ook wordt bevestigd) Zou dat niet een belangrijke factor zijn om juist te kiezen voor de voorvoetlanding en daarmee te kiezen voor schade dat wel te herstellen is?
Ik vind het een rare conclusie Hak landen is sloppend voor je lijf Simpelweg door op je blote voeten te rennen kun je dit ervaren. Je hardloopschoen dempt de pijn maar de schok blijft aanwezig
@@John-nx6ue volgens mij word haklanden geassocieerd met (te ver) voor je zwaartepunt landen, met gestrekt been voor je uit waardoor je afremt eigenlijk. Als je de vele videos bekijkt die youtube rijk is over haklanden dan zou je zien dat haklanders ook onder hun zwaartepunt de hoogste belasting bij het landen hebben. Op het moment dat de punt van je zool de grond raakt, komt niet gelijk alle kracht op je lichaam
Goede vraag! Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze vraag. Op je hak landen genereert inderdaad meer belasting op het kraakbeen in je knie, terwijl op je voorvoet landen meer belasting geeft op bijvoorbeeld je Achillespees. Echter, zowel kraakbeen als pezen kunnen zich aanpassen en gaan dus niet perse slijten. Het idee van permanente slijtage lijkt me dus niet een primaire reden om voor een voorvoet landing te gaan. Wat wel zo is, is dat de meest voorkomende loopblessure zogenaamde patallofemorale klachten (knie blessure) is. Ik raad hierbij echter aan om in eerste instantie de pasfrequentie iets te verhogen en pas om secundair iets meer op de voorvoet te landen, dit omdat het verhogen van de pasfrequentie er automatisch voor zorgt dat iemand iets meer op de voorvoet gaat landen en omdat de pasfrequentie primair de kracht op de knie beinvloedt.
Misschien nog wel het bijzonderste uit deze video is dat het blijkbaar niet uitmaakt welke schoenen je draagt. Schokdemping dempt toch echt de schok op je pezen/gewrichten. Ik zou me niet kunnen voorstellen om bijv. met mijn normale schoenen (die lekker zitten) te gaan hardlopen. (Even los van de voordelen van de ventilatie die sportschoenen hebben).
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. De video duur is beperkt tot zo'n 12 minuten, vandaar dat we niet alle nuances kunnen toelichten. Hierdoor is ook wat nuance van schoenen weg gevallen. Demping in de schoenen maakt namelijk wel degelijk uit! Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat zogenaame minimalistische schoenen met minder demping een hoger blessurerisico opleveren dan wat meer gedempte hardloopschoenen. Vanwege de duur van de video is dit (helaas) echter eruit gelaten.
@@BasVanHooren Ah kijk dat klinkt veel logischer want juist hardloopschoenen hebben een extra drikke hak. Ik snap dat niet alle informatie in 12min past, maar bij het trekken van conclusies zijn nuances niet optioneel. Laat dan liever wat weg uit het opbouwende verhaaltje vooraf. Bedankt dat je de tijd neemt voor verduidelijking!
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het lopen met minimalistische schoenen of helemaal op blote voeten een HOGER blessure risico oplevert ten opzichte van lopen met 'normaal' gedempte hardloop schoenen.
Het is meer risico gevoelig denk ik. Wat wel een groot voordeel is, is dat je tenen kunnen spreiden. Ik loop op Altra, een wereld van verschil met de "gewone" hardloop schoenen.
@@BasVanHooren Hoi Bas! Weet jij of het risico op blessures groter is bij het dragen van barefoot schoenen, vooral omdat men eerst moeten wennen/opbouwen? In Nederland zijn we tenslotte van jongs af aan gewend om op schoenen met een dikke zool te lopen.
@@Jorge-jk5xr Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Onderzoek 1: Wanneer een gewenningsperiode wordt gegeven waarin het lopen met minimalistische schoenen langzaam opgebouwd wordt over meerdere weken is het blessurerisico met minimalistische schoenen nog steeds HOGER t.o.v. normale hardloop schoenen. Onderzoek 2: Het blessurerisico is ook HOGER bij lopers die al jaren lang met minimalistische schoenen lopen tov lopers in normale schoen.
Ga maar is op je blotenvoeten op je hakken landen. En op de voorvoeten dan zul je zien dat het echt wel uitmaakt. Alle toppers leren op blote voeten rennen
Bedankt voor je opmerking John. Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. Als mensen op blote voeten lopen, landen ze inderdaad automatisch meer op de voorvoet. Het gaat in de video dan ook over de landing wanneer je wel schoenen aan hebt. Het klopt ook dat sommige toppers (maar bij lange na niet allemaal) op groeien in omstandigheden waarbij ze gedeeltelijk op blote voeten lopen. Dit kan de voetn sterker maken, maar uit meerdere onderzoeken blijkt inmiddels ook dat langere termijn op blote voeten /minimalistische schoenen hardlopen MEER blessures oplevert tov op meer gedempte schoenen hardlopen
@@BasVanHooren klopt inderdaad te weinig demping geeft blessures is ook mijn ervaring. Maar wat ik heb geleerd is dat deze dunne schoenen of op blote voeten leren hardlopen (wel met gezond verstand en of begeleiding) je loop techniek een stuk verbeterd en je een beter gevoel geeft voor de schokken opvangen tijdens het lopen. Een soort van bewustwording hoeveel impact hardlopen heeft op je en dat je daar altijd zorgvuldig mee om moet gaan. Demping op de schoen is goed maar als je slecht loopt vind ik het een pleister en geen hechting van een probleem
Warming up en cooling down worden niet genoemd dus zijn blijkbaar niet nodig om blessures te voorkomen. Ook krachttraining is blijkbaar niet nodig. Dit gaat me veel vrije tijd opleveren!
We checken het met de wetenschapper en kijken of hij dit ook voor je kan ophelderen. We hebben inderdaad op looptechniek gefocust in de video. Maar ik snap je vragen.
Wat ik mis, is dat de mate van pronatie wel degelijk uitmaakt. Je kan niet iemand die 120kg is en compleet door de enkels zakt op hele zachte neutrale schoenen laten lopen
Alle informatie in deze video is gebaseerd op studies. Dat hij dat allemaal in een zooltje probeert te stoppen is, denken we, alleen maar een praktische toepassing van hoe je die kennis kan inzetten om blessures en dus zorgkosten kan voorkomen.
Ben ik 't niet mee eens. Iemand die wat zou willen verkopen zou allerlei buzzwords gebruiken, het gebruik ervan aanraden, niet toegeven het zelf niet te gebruiken en dat het voor professionals (nog) geen toegevoegde waarde heeft. Mijn indruk van hem is dat ie een goede, objectieve wetenschapper is.
Natuurlijk, hij zou wel gek zijn om het te ontwikkelen om niet te willen verkopen.. Overigens is daar helemaal niets mis mee als daar ook mensen meegeholpen zijn.
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. Ik kan indedaad bevestigen dat ik zelf dit product niet verkoop en er ook niets aan verdien als het bedrijf waar we samen de zooltjes mee ontwikkeld hebben deze verkopen. Mijn enige interesse is om onderzoeken hoe we die vervelende hardloopblessures kunnen voorkomen, en daarbij kan het handig zijn om samen te werken met bedrijven om er op die manier voor te zorgen dat de ontwikkelde zaken in een onderzoek ook echt terecht komen bij de gebruikers, en niet in een lab blijven liggen.
Hiel/haklanden en het overstrekken van de knie. Komt me bekend voor. Ergo, pas verkorten, cadans omhoog en eerst inhoud en daarna snelheid. Trainingen afwisselen, duur, interval en tempoduur wisselloopjes.
Niet de hele video verklappen ;-)
@UniversiteitvanNL ik had het vooral over mijn knie 😁 en wat ik meeneem van deze video 👍
@@a.bakker64 jaja
'tis al goe
Is er al eens een studie gedaan over wat een heel leven intensief sporten, op latere leeftijd met gewrichten en pezen doet?
Gaan we voor je checken bij de wetenschapper.
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik deze vraag even. Er is helaas beperkt onderzoek gedaan naar een heel leven lang intensief sporten op weefsels zoals pezen en kraakbeen. Uit kortere termijn onderzoeken komt echter steeds meer bewijs dat recreatief hardlopen GOED is voor pezen en kraakbeen en dat niets doen slecht is. De meeste mensen doen dan ook juist te weinig belasten. Er is wel nog discussie over zeer intensieve inspanning en de effecten op kraakbeen. Zo hebben topsporters in sommige onderzoeken een iets hoger risico op abnormaliteiten in het kraakbeen, maar het is nog de vraag of dit komt door de inspanning of simpelweg door het feit dat topsporters vaker gescand worden, waardoor er ook een grotere kans is dat abnormaliteiten ontdekt worden. Kortom, sporten lijkt ook op de lange termijn waarschijnlijk positief!
@@BasVanHooren Vreemd, het lijkt mij toch dat je dat als eerste wil weten. Ik hoor al jaren dat beroepen als metselaar, opperman en steigerbouwer slecht zijn voor je rug. Ook zie ik wel eens beelden voorbij komen van archeologen, die aan de hand van de versleten gewrichten in een skelet opmaken dat die persoon een zwaar beroep moet hebben gehad. Je zou zware beroepen toch ook als een soort topsport kunnen beschouwen.
@Blindbrick2 ja dat klopt, al doen deze beroepen dit vaak meerdere uren (bijv. 6-8 uur) per dag en jaren lang. Een top hardloper loopt max grofweg 2 uur per dag en dit een beperkt aantal jaren. Dit zou ook nog verschillen kunnen veroorzaken, naast de verschillen in levensstijl
@@Blindbrick2 Onderschat ook niet de invloed van de levensstijl van veel mensen in de bouw. Dit soort problematiek wordt bepaald door tal van factoren, waarbij de levensstijl zelf weer uiteenvalt in diverse subfactoren.
Interessant, informatief, en handig. Bedankt!
Toch wel apart dat UvN de laatste tijd precies upload waar ik benieuwd naar / mee bezig ben...
Dus binnenkort filmpje over de algoritmes die ons beïnvloeden? 😏
Staat op de agenda :-)
🍯
China uncensored
Interessant!
Wel heb ik een vraag over de kwestie rondom het landen op je hak of voorvoet c.q. de "keuze" of je blessures wilt aan je gewrichten of aan je pezen. Hier wordt gesteld dat het eigenlijk niet uitmaakt of je voor het één of het ander kiest maar mij is altijd verteld dat het landen op je hak meer slijtage aan je gewrichten (en met name het bijbehorende kraakbeen) oplevert, wat een permanente slijtage is, terwijl pezen zich juist wél kunnen herstellen van de schade van de voorvoetlanding en pezen zo zelfs versterkt kunnen worden. (Dat laatste wordt in deze video ook wordt bevestigd) Zou dat niet een belangrijke factor zijn om juist te kiezen voor de voorvoetlanding en daarmee te kiezen voor schade dat wel te herstellen is?
Dit gaan we voorleggen aan de wetenschapper. Goede vraag!
Ik vind het een rare conclusie
Hak landen is sloppend voor je lijf
Simpelweg door op je blote voeten te rennen kun je dit ervaren.
Je hardloopschoen dempt de pijn maar de schok blijft aanwezig
@@John-nx6ue volgens mij word haklanden geassocieerd met (te ver) voor je zwaartepunt landen, met gestrekt been voor je uit waardoor je afremt eigenlijk. Als je de vele videos bekijkt die youtube rijk is over haklanden dan zou je zien dat haklanders ook onder hun zwaartepunt de hoogste belasting bij het landen hebben. Op het moment dat de punt van je zool de grond raakt, komt niet gelijk alle kracht op je lichaam
Persoonlijk vond voorvoet landing ook wel extreem uitgebeeld, zeker omdat de meeste hardloop schoenen al een hogere hak hebben om dit te voorkomen.
Goede vraag! Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze vraag. Op je hak landen genereert inderdaad meer belasting op het kraakbeen in je knie, terwijl op je voorvoet landen meer belasting geeft op bijvoorbeeld je Achillespees. Echter, zowel kraakbeen als pezen kunnen zich aanpassen en gaan dus niet perse slijten. Het idee van permanente slijtage lijkt me dus niet een primaire reden om voor een voorvoet landing te gaan. Wat wel zo is, is dat de meest voorkomende loopblessure zogenaamde patallofemorale klachten (knie blessure) is. Ik raad hierbij echter aan om in eerste instantie de pasfrequentie iets te verhogen en pas om secundair iets meer op de voorvoet te landen, dit omdat het verhogen van de pasfrequentie er automatisch voor zorgt dat iemand iets meer op de voorvoet gaat landen en omdat de pasfrequentie primair de kracht op de knie beinvloedt.
Waar zijn de zooltjes te koop?
Interessante video, kan ik mij aanmelden als proefpersoon voor zo’n zooltje?
Is er soortgelijk onderzoek over wielrennen gedaan?
Misschien nog wel het bijzonderste uit deze video is dat het blijkbaar niet uitmaakt welke schoenen je draagt. Schokdemping dempt toch echt de schok op je pezen/gewrichten. Ik zou me niet kunnen voorstellen om bijv. met mijn normale schoenen (die lekker zitten) te gaan hardlopen. (Even los van de voordelen van de ventilatie die sportschoenen hebben).
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. De video duur is beperkt tot zo'n 12 minuten, vandaar dat we niet alle nuances kunnen toelichten. Hierdoor is ook wat nuance van schoenen weg gevallen. Demping in de schoenen maakt namelijk wel degelijk uit! Uit verschillende onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat zogenaame minimalistische schoenen met minder demping een hoger blessurerisico opleveren dan wat meer gedempte hardloopschoenen. Vanwege de duur van de video is dit (helaas) echter eruit gelaten.
@@BasVanHooren Ah kijk dat klinkt veel logischer want juist hardloopschoenen hebben een extra drikke hak. Ik snap dat niet alle informatie in 12min past, maar bij het trekken van conclusies zijn nuances niet optioneel. Laat dan liever wat weg uit het opbouwende verhaaltje vooraf. Bedankt dat je de tijd neemt voor verduidelijking!
@@BasVanHooren Kan je deze studie delen aub?
Hoor ik daar nou Sophie Frankenmolen? Hopelijk is ze niet weg bij nos op 3🤞🤞
Sophie doet al jaren ook universiteit van nederland ;p
Wat voor effect zouden bare feet schoenen hebben met hardlopen?
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het lopen met minimalistische schoenen of helemaal op blote voeten een HOGER blessure risico oplevert ten opzichte van lopen met 'normaal' gedempte hardloop schoenen.
Het is meer risico gevoelig denk ik. Wat wel een groot voordeel is, is dat je tenen kunnen spreiden. Ik loop op Altra, een wereld van verschil met de "gewone" hardloop schoenen.
@@BasVanHooren Hoi Bas! Weet jij of het risico op blessures groter is bij het dragen van barefoot schoenen, vooral omdat men eerst moeten wennen/opbouwen? In Nederland zijn we tenslotte van jongs af aan gewend om op schoenen met een dikke zool te lopen.
@@Jorge-jk5xr Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan.
Onderzoek 1: Wanneer een gewenningsperiode wordt gegeven waarin het lopen met minimalistische schoenen langzaam opgebouwd wordt over meerdere weken is het blessurerisico met minimalistische schoenen nog steeds HOGER t.o.v. normale hardloop schoenen.
Onderzoek 2: Het blessurerisico is ook HOGER bij lopers die al jaren lang met minimalistische schoenen lopen tov lopers in normale schoen.
Wel heel grappig dat je zo ongeveer de keuze hebt om geblesseerd te raken aan ofwel je achillespees ofwel aan je knieën en schenen
Of gewoon niet. Ik loop rond de 50 km per week maar nooit een blessure gehad.
Is dit ingesproken door Jarnine van NOS op 3? Klinkt herkenbaar hahaha.
🙏
Dus kleine passen zetten en langere afstanden voor minder blessures +goede warming up en rekken.
Over rekken is niets genoemd toch? Begreep vanuit het voetbal dat het inmiddels achterhaald is.
660.000 blessures per jaar?
600.000 ontstaan in januari waarschijnlijk bij hen met het goede voornemen 😆
Leuk item😊 ben als fanatiek hardloper geblesseerd geraakt door teveel demping, dat kan dus ook nog😢
Ai!
Ga maar is op je blotenvoeten op je hakken landen. En op de voorvoeten dan zul je zien dat het echt wel uitmaakt. Alle toppers leren op blote voeten rennen
Bedankt voor je opmerking John. Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. Als mensen op blote voeten lopen, landen ze inderdaad automatisch meer op de voorvoet. Het gaat in de video dan ook over de landing wanneer je wel schoenen aan hebt. Het klopt ook dat sommige toppers (maar bij lange na niet allemaal) op groeien in omstandigheden waarbij ze gedeeltelijk op blote voeten lopen. Dit kan de voetn sterker maken, maar uit meerdere onderzoeken blijkt inmiddels ook dat langere termijn op blote voeten /minimalistische schoenen hardlopen MEER blessures oplevert tov op meer gedempte schoenen hardlopen
@@BasVanHooren klopt inderdaad te weinig demping geeft blessures is ook mijn ervaring.
Maar wat ik heb geleerd is dat deze dunne schoenen of op blote voeten leren hardlopen (wel met gezond verstand en of begeleiding) je loop techniek een stuk verbeterd en je een beter gevoel geeft voor de schokken opvangen tijdens het lopen.
Een soort van bewustwording hoeveel impact hardlopen heeft op je en dat je daar altijd zorgvuldig mee om moet gaan.
Demping op de schoen is goed maar als je slecht loopt vind ik het een pleister en geen hechting van een probleem
Warming up en cooling down worden niet genoemd dus zijn blijkbaar niet nodig om blessures te voorkomen. Ook krachttraining is blijkbaar niet nodig. Dit gaat me veel vrije tijd opleveren!
@@supersparkie ze gaan overduidelijk in op andere aspecten (vooral techniek)
We checken het met de wetenschapper en kijken of hij dit ook voor je kan ophelderen.
We hebben inderdaad op looptechniek gefocust in de video. Maar ik snap je vragen.
ben ik ook benieuwd naar!
Dus het maakt niet uit op welke schoenen ik ga rennen? Niet heel bevredigend antwoord. Dat kan letterlijk alles zijn. Hebben jullie echt geen tips?
Wat ik mis, is dat de mate van pronatie wel degelijk uitmaakt. Je kan niet iemand die 120kg is en compleet door de enkels zakt op hele zachte neutrale schoenen laten lopen
Dit kun je binnen helemaal niet meten, buiten met windinvloeden en ongelijk wegdek is ALLES ANDERS!!
Krijg vooral een beetje het idee dat deze man zijn product graag wil verkopen.
Alle informatie in deze video is gebaseerd op studies. Dat hij dat allemaal in een zooltje probeert te stoppen is, denken we, alleen maar een praktische toepassing van hoe je die kennis kan inzetten om blessures en dus zorgkosten kan voorkomen.
Ben ik 't niet mee eens.
Iemand die wat zou willen verkopen zou allerlei buzzwords gebruiken, het gebruik ervan aanraden, niet toegeven het zelf niet te gebruiken en dat het voor professionals (nog) geen toegevoegde waarde heeft.
Mijn indruk van hem is dat ie een goede, objectieve wetenschapper is.
Een ''beetje''? Dan ben je niet echt overtuigd van je bevinding?
Natuurlijk, hij zou wel gek zijn om het te ontwikkelen om niet te willen verkopen.. Overigens is daar helemaal niets mis mee als daar ook mensen meegeholpen zijn.
Op aanvraag van de Universiteit van NL beantwoord ik als onderzoeker deze opmerking even. Ik kan indedaad bevestigen dat ik zelf dit product niet verkoop en er ook niets aan verdien als het bedrijf waar we samen de zooltjes mee ontwikkeld hebben deze verkopen. Mijn enige interesse is om onderzoeken hoe we die vervelende hardloopblessures kunnen voorkomen, en daarbij kan het handig zijn om samen te werken met bedrijven om er op die manier voor te zorgen dat de ontwikkelde zaken in een onderzoek ook echt terecht komen bij de gebruikers, en niet in een lab blijven liggen.