Geçen kış benim de fermentasyon kitlenmişti. Evin dışı sayılabilecek soğukta kalan bir odada yapıyordum. Eski çeyiz sandığının içini atık straforlarla kapladım üstüne de eski bi battaniye atmıştım yalıtım için. İçine de evcil hayvanlar için üretilen ısıtıcı padlerden yerleştirdim. Geceleri açıyordum birkaç saat. En mantıklısı kışa yeterli stokla girmek. Bu sene icat çıkarmaya gerek yok. Umarım birilerine yardımcı olur. Video için teşekkürler, sağlıklı mutlu günler dilerim.
Sizin tarifinizle yaptığım elma şarabım o kadar güzel olmuştu ki yine yaptım. Şimdi fermenterde berraklaşmasını bekleme dönemindeyim. Her şeyi sizden öğrendim, çok çok teşekkür ederim. Ve anladım ki şarap yapmak özellikle bir tutku.
Soğukta en güzel yöntem kova yöntemi. Bir kova suyun içine fermentasyon kabımızı koyarız sonra kovaya bir akvaryum ısıtıcısı koyar 28 dereceye ayarlarız işlem tamamdır 👍 Kovadan su eksilirse tamamlamayı unutmayın sadece.
Hocam ben bu sene biraz geciktim havalar serinleyince hava kilidini ancak bağladım çalışma oldu ancak cansız devam ediyordu ben hiç maya kullanmıyorum sonra femantasyonu banyoya alıp birde ısıtıcı koyup 25 derecede tuttum sıcaklığı doğal mayası tamgaz çalışmaya başladı ve 5 gün sürdü şu an çok kaliteli 40 lt şarabım var. Verdiyiniz bilgiler benim işime çok yaradı ve yarıyor bunun için çok teşekkür ederim
Mehmet Bey, tam mevsiminde faydalı bir video olmuş. Emeğiniz için teşekkür ederim. Ekmek mayası ile yaparsak fermantasyonu kaç derecede sürdürmeliyiz. Birde ekmek mayası ile yapılan şarabın tadını normalleştirmek için uyguladığınız aktarma yönteminin videosunun linkini verirseniz memnun olurum.
Ekmek mayası için ideal sıcaklık 25-30° dir. Ama 35C° ye kadar çok rahat çalışır. Berraklaştırma ve maya tadını azaltma videosu linkini aşağıya bırakıyorum. m.ua-cam.com/video/MKw1TGAJtUs/v-deo.html
Merhaba, videoda da dediğindim gibi, ya bulunduğumuz ortam sıcaklığında çalışacak maya kullanacağız ya da ortam sıcaklığını mayaya uygun hale getireceğiz. O yüzden, duruma en uygun mayayı seçmemiz gerekir. Maya satılan yerlerde, mayanın karakteristik özellikleri verilir. Bunlara bakarak seçimimizi yapmamız lazım.
Ne şarabı yaptığınıza ve kullanacağınız maya tipine göre değişir. Bu arada 1,5 litrelik şişede 1 litre yapabilirsiniz , genleşme payı bırakmalısınız. Bu da fermenterin en az %25 idir.
Rica ederim, o zaman 1,5 litre fermentere 1 litre meyve suyu koyabilirsiniz. 1,5 çay bardağı şeker ekleyin. 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası ekleyin. Fakat sıcaklık önemli. Ekmek mayası için 25-30C° aralığında olmalıdır.
Ağabey ilk öncelikle işin gücün rast gelsin bir sorum olacaktı Aynı sizin yaptiginiz tarz şarap yapmak istiyorum ama alkolü biraz dişe değer olmasını istiyorum bunun için verebileceğiniz bir püf noktası var mı?
Merhaba, teşekkür ederim. Yüksek alkollü güzel bir şarap yapmak istiyorsanız, şampanya mayası kullanmanızı öneririm. Tabi, gerekli şeker dengesini sağlamalısınız. Yok, kaliteli olmasa da olur derseniz, gerekli şeker dengesini sağlayarak turbo maya kullanabilirsiniz, ( bu arada kaliteli değil derken, şampanya mayası gibi lezzetli bir sonuç olmaz sadece). Bunun için, fikir vermesi açısından videolarım arasında aşağıya linkini bırakacağım videoyu izlerseniz yardımı olacaktır. m.ua-cam.com/video/JCvSzUp_EbY/v-deo.html
Mehmet abi .alfasol marka turbo maya ile maya besini aldım.bir lt deneme amaçlı hazırladım elma suyundan %100.hava kilidi hortum çok iyi hazırladım.bes lt ye 18 Gr turbo maya demiştin önceki videolarindA.bende bir lt ye ortalama 1.5 çay kaşığı turbo ile aynı derecede maya besini attım.su an 12 saat geçti şişe üst ttarafinda köpüklenme var ortalama 15 saniye de bir baloncuk atıyor.yani demem şimdiye turbo çok hızlı çalışması lazım degilmi? Ortam sıcaklığı da çok iyi.sartlar on numara ama bu baloncuk atma zayıflığı beni çok gerdi harbi sıkıldım.yardimci olursan sevinirim
Hocam merhabalar. Son zamanlarda kovada beklettiğim biralarda uygun sıcaklıklar olmasına rağmen hava kabarcığı gözlemi oluşmamakta. Ancak kova kenarlarında krausen oluşumu mevcut. Bu normal mi? Ne kadar kovada bekletsemde yoğunluk 1010'dan aşağı düşmüyor. Bir kaç sefer şişeledim ama bazı şişelerde yoğun köpük açtığım zamanlarda dışarı çıkıyor. Şişelemek için uygun mu koşullar bilemedim sizce ne yapmalıyım?
Merhaba, krausen oluşmuşsa fermantasyon gerçekleşiyor demektir, fakat kabarcık atma görmüyorsanız sızıntı vardır. Bu sızıntı yerini mutlaka bulup önleminizi almalısınız. Bu arada uygun sıcaklık derken, videoda da dediğindim gibi, mayanın çalışma sıcaklığı (özellikle ale mayalar için) 15-25 değil, 20-25C° arasıdır. Yani siz, zaten sınırlar içerisinde deyip 18C° de fermente ediyorsanız maya çok yavaş çalışır, hatta geceleri soğuyunca durur, gündüz ısınınca devam eder. Yoğun köpük, erken şişelenirse de olur, maya kaynaklı da olabilir. Önemli olan, tortunın tamamen dibe çökmüş olmasıdır. Biranız berrak ise şişleyebilirsiniz. Bulanık ise, fermantasyon tam bitmemiştir.
Merhaba, uygun ortam sıcaklığında 15 gündür, ortam sıcaklığı uygun değilse, biraz düşükse fermantasyon süresi uzar, ama bunun belirli bir süresi yoktur. Sıcaklık daha fazla düşerse , maya çalışmayı durdurur.
Merhaba ağabeyim, marketten hazır elma suyu aldım 1 litresinde 114 gr şeker var. Alfasol beyaz şarap mayası aldım, bu mayanın alkol toleransı %15,5 imiş. Yüksek alkollü bir şarap elde etmek için şıraya kaç gr şeker ilave etmem gerekir acaba?
Merhaba, litre başına 300gr şeker geçilmemelidir. Evet, alkol dayanımı yüksek olsa da sakaroz yani bildiğimiz beyaz sofra şekerini maya tamamen sindiremez. Fruktoz, yani Meyve şekeri için geçerlidir. Buna göre, elinizdeki meyve suyuna litre başına 186gr şeker ekleyin.
Hocam evde sake tarifinizi yaptım şarap mayası ile 15. gün kabarcık atmayı bıraktı artık hiç kabarcık atmıyor fermantasyon bitmişmidir 4 5 gün daha bekleyimmi şişelemek için yoksa artık şişeleyimmi
Merhaba, havalar soğuk, ortam sıcaklığı uygun olmalıdır. Sıcaklık düşükse maya yavaş çalışır ve fermantasyon uzun sürer, daha düşük olursa maya çalışmaz. Süreye aldanmayın , sizi yanıltmasın. Ortam sıcaklığı uygunsa fermantasyon bitmiştir, birkaç gün daha bekleyip şişeleyebilirsiniz, uygun değilse daha ılık bir ortama alın, fermantasyon bitmemişse maya uyanıp devam edecektir.
abi uzun zaman oldu iyiki çektin bu videoyu uzun zaman kaybolma lütfen.5 adet 5 er lt elma suyu şarap fermantasyon devam ediyor ama çok zor gerçekten yaza göre çok farklı
@@mehmetportakal1789 abi bir kaç gün önce fermantasyon balon atımı durdu.peteklerin sıcaklığını biraz artırdım birde damacanaları az birşey çalkaladım.tekrar başladı.21 günü geçenler var balon atma devam ediyor ben bozmadım biraz daha gitsin.
Mehmet hocam çoğu videonu izlemiş biri olarak merak etttiğim bir şey vvar. kendim 1 litre olarak aldığım hazır %100 meyve suyuna şeker ilavesi ile 1160 başlangıç şekeri ile başlattım 10 gün sonra 1000 e kadar indi. Bunda metanol yoğunluğu çok olur mu yoksa güvenle içiilebilinir mi?
Merhaba, videolarımı izlediyseniz, bu konuyla ilgili olarak ayrıca bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Evde yapılan fermantasyonlarda metil alkol oluşmaz, çok çok düşük bir ihtimaldir.
Hocam merhaba .. İnternetten hidrometre aldım mezura şıra koyup içine bırakınca en yükseğe çıkıyor yani en alttaki boğuma kadar sonra mezura sadece su koydum ona bıraktım yine yukarı fırladı , mezurdan dışarı çıkıyor , hatalı üretim olabilirmi..
Merhaba, su ölçümü yaptığınızda dibe doğru çöker ve 1000 değerini görürsünüz. Eğer sıvıda şeker varsa yukarı doğru çıkar ve olan yoğunluğa göre değer okunur. Bunun dışında davranıyorsa bozuktur.
Abi bira kurulumu yaptim arkadasin evinde , 68 saat oldu henuz hava kilidinde bir hareket yok bu normal mi ? Fermantasyon kovasinda termometre 16.5 derece de, seker eklemedim malt ile yaptim maya olarak bira mayasi kullandim british ale. Dun aksam battaniye ekledik ustune mudahale etmemiz gereken bir sey varmi sence ?
Merhaba, videoda da dediğindim gibi sıcaklık çok önemli. 16,5C° bira mayası için düşük kalıyor. 20-25C° aralığına getirmelisiniz. Sadece battaniye ile olmaz. Isı kaynağı konmalıdır.
Merhaba, eğer düşük ısıdan dolayı şekerli kaldıysa, kurtulma ihtimali var. Hava kilidi takılı vaziyette ılık bir ortama alırsanız maya tekrar uyanacaktır. Tabi çok zaman geçmemiş olması gerekir. Fazla şeker eklediyseniz bunun çaresi yok maalesef. Bu şekilde tüketin, bir sakınca yoktur. Bir sonraki yapımlarda dikkat edersiniz.
Şu an hala hava kilitli sıcak ortamda duruyor şeker eklemedim aldığım uzum ler çok şekerli kuru uyumluydu cabernet frank üzümü ne kadar zaman kalması gerekli hava kilitli
@GemlikDoğan, fermantasyon süresi uygun ortam sıcaklığında 15 gündür. Ama şekerli kaldığına göre fermantasyon bir şekilde takılmış. Hata yaptım dediniz, nerede hata yaptınız? Ona göre çözüm bulmaya çalışalım.
@@mehmetportakal1789 tam sezon bittiğinde üzümleri aldım ben aldığım yer şarap.fabrikasi mayayida bana onlar veriler ben 325 kilo ile denedim ilk yapısimmdi çok pişman oldum zaten çok.zahmetliydi saplarindan ayırmak beni çok yordu havalar soğuktu ve garajda yapmak zorunda kaldım maya ile yaklaşık 30 gün falan bekledi sanirim sonra sıktım 2 fermantasyon için tekrar karanlık sıcak olmayan bir odada beklettim 20 gün sonra alt tortusunu almak için açtığımda Çok sekerliydi tandidik biri sıcak ortama al dedi sonra sıcak yere aldım ama yaklasik 1 aydır sıcak yerde hava kilitli ve yine çok tatli
Hocam Merhaba, Tariflerinizden çok şarap yaptım, bu sefer hazır kitlerden Bock Bira yapmayı deniyorum. Ortalama 18-19 derecelik 15 günlük mayalama sonrasında 1010 ölçü ile toz şeker kullanarak şişeledim. Fakat daha şişelerden köpürdü. 10 gün sonra bir kaç şişeyi açınca fazla köpürme devam etti. Tadı ise biraz ekşimsi... ? Sizce daha beklemeli miyim? Yoksa?
Merhaba, aslında 20C° nin altında maya yavaş çalışır, 18 in altımda uykuya geçer. 1010 değer ölçtüyseniz, fermantasyon tam bitmemiş demektir. 1004-1008 arasında şişeleme uygundur. Bock biralar diğer kitlere göre daha köpüklü olur. Ayrıca gazlandırma süresi en az 15 gün olmalıdır, ideal süre ise 4 haftadır. Gazlanma yüksek olursa şişeler patlar, buna dikkat etmelisiniz. Şişeleri mutlaka sağlam bir kutuya ya da kapaklı bir dolaba kaldırın. Patlarsa etrafa zarar vermesin. Özetle, fermantasyon tam bitmeden şişelemişsiniz, gazlandırma süresi tamamlanmadan açmışsınız. Biraz daha beklemelisiniz.
@mtugtepe yok, bock ve stout biralar genelde diğer bira tiplerine göre daha acıdır. Yine de bock bira stout biraya göre daha yumuşaktır. Ben, yüksek acılığından dolayı stout bira yapmıyorum mesela. Birada acılık sevmiyorsanız daha açık renkli ve yumuşak içimli kitleri tercih etmelisiniz.
Mehmet Bey, litre başına bir su bardağı şeker atmamız gerekiyor galiba. Bir su bardağı şeker atarsak alkol oranı kaç olur? Veya 2 su bardağı şeker olsa kaç alkol oranına sahip olur?
Merhaba, kullandığınız meyve suyunun şeker yoğunluğuna ve maya tipine göre değişiklik gösterir. Onları da belirtirseniz yaklaşık bir değer bulabiliriz. Eklenecek şeker %6,7 yükseltir.
@JohntheTheologian ekmek mayası kullanırsanız şeker miktarını azaltmanız gerekir. 1,5 çay bardağı şeker ekleyin. Bu şekilde uygun ortam sıcaklığında %11 civarında olur. Şarap mayası kullanırsanız, 1 su bardağı şeker ekleyin, bu şekilde uygun ortam sıcaklığında %13,5 alkol oranı olur.
@JohntheTheologian hayır, o kısmı anlamamışsınız. Ekmek mayası kullanacaksanız şeker miktarını azaltmanız gerekir diye yazmıştım. Litre başına 1,5 çay bardağını geçmeyin. Maya hepsini sindiremez ve şarap şekerli kalır. Yüksek alkol olsun istiyorsanız, maya değişikliği yapmanız lazım. O zaman şekeri yükseltebilirsiniz. Konuyu daha anlamanız için aşağıya iki ayrı link bırakıyorum. m.ua-cam.com/video/gXGbeZSKq4k/v-deo.html m.ua-cam.com/video/R9oQeaK_EBw/v-deo.html
Abi yazdan erik kaynatip kavanoz yapmiştım elimde hidrometre olmadiği için 1 litre erik suyunun şişe gramı duşulmuş haldeki agirligini buldum 1030gr çıktı internetten bakarak hesablamalarima gore 70 gr şeker ekledim fakat biraz daha baktiktan sonra ortalama ayni sonuclari alan meyvesularina 125 gr şeker ekliyorlar. 2. Gun bugun fermantasyon başladi kapağı açıp şeker ilave edersem bozulurmu
selamlar bir haftadır videolarınızı izliyorum iyice heveslendim ve dün ilk şarabımı kurdum (dipnot:merak etmeyin reşitim) internetten Sıha Proferm H+² Maya Besinini şarap mayası sanarak almıştım ama maya besini olduğunu öğrenince hüsrana uğradım yine de iade etmek istemedim ve ekmek mayasıyla birlikte interletten aldığım maya besinini kullanarak bir şıra hazırladım bu daha ilk denemem olduğu için bir litre mayaladım eğer güzel olursa sonrakine 4 litre myayalamayı düşünüyorum sizce güzel olurmu kullanığım bu malzemelerle? (dipnot2: %100 elma suyu be bir su bardağı şeker yarım çay kaşığından biraz fazla ekmek mayası yarım çay kaşığından biraz fazla maya besini)
Merhaba, umarım güzel bir sonuç alırsınız, şimdiden afiyet olsun. Maya miktarı az olmuş ama, yarım çay kaşığı daha eklemelisiniz. Bir de ekmek mayası için ideal sıcaklık 25-30C° dir. Bu sıcaklığı sağlamazsanız maya çalışmaz.
selamlar fermatasyon başlayalı 1 ayı geçti ama hala çok ufakta olsa kabarcık atıyor 2. şişeyi direk dışarı koydum 3 gün kadar bekledi epey rengi açıldı ama hala puslu görüntü var ama sanırım daha berraklaşamaz gibi geliyor bunun neden ise ekmek bayasından alakalı olacağını düşünüyorum bu doğrumu, yoksa bekletilirse daha rengi açılması mümkün mü ? ilk şişeyi daha falza bekletmeye gerek varmı, onuda soğuga katmam yeterlimi ?
Merhaba, soğuk havalardan dolayı fermantasyon süresi uzar. Buzdolabında birkaç gün bekletip dipteki tortuyu kaldırmadan şişelere aktarın, gerekirse işlemi tekrarlayın.
@@mehmetportakal1789 ama ev petekli 20 ila 30 drece sıcaklık var ona rağmen uzamaz herhalde birini yeni şişeye aktardım dipte baya tortu birikti onuda rengi kayda değer açıldı tekrar soğukta bekletiyorum şuan
Ekmek mayası kullandıysanız, mayayı az kullanmışsınız. Her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu olmalıdır. Şarap mayası kullandıysanız ölçünüz normal. Çünkü her 4-5 litre için 1 çay kaşığı dolusu şarap mayası kullanıyoruz.
Merhaba, genel olarak turbo maya kullanılmadığı için bahsetmedim. Turbo maya aslında dediğiniz gibi koku ve tat bırakmaz. Genel olarak fermantasyon sıcaklığı 23-27C° arasıdır. Alkol oranı daha yüksektir. Yine genel olarak şeker fermantasyonlarında kullanılır. Yani meyve şarapları için tercih edilmez, çünkü şeker yoğunluğu düşük kalır. Mutlaka maya besini ile kullanılmalıdır.
@@mehmetportakal1789 Ben turbo maya aldım da üzerinde Saccharomyces cerevisiae mantarı olduğu yazıyor bu sanırım ekmek mayasıyla aynı tür sadece içine azot ihtiyacını kolay karşılaması için çeşitli katkılar ile karıştırmışlar şuan 21 derecede fermantasyon yapabiliyorum bu maya ile son hızda yapıyor sorun yok. Acaba ekmek mayası gibi yüksek sıcaklık toleransı da mı aynı onu bilemiyorum
Evet, ikisi de aynı aileden. Bu konuyu anlattığım bir videom var. Ekmek mayası gibi sıcağı sevmez, yukarıdaki mesajda da yazdığım gibi 23-27C° arası ideal sıcaklıktır. Aşağıdaki linki izlerseniz mayaların aynı aileden olduğunu anlatıyorum. m.ua-cam.com/video/V7QI1bBaynM/v-deo.html
Mehmet bey merhabalar, Bu işi hoby olarak sizin paylaşımları izleyerek öğrenmiştim,kendime göre bir çok şeyde geliştirdim,öncelikle bu öğretici samimi paylaşımlar için kendi adıma teşekkür ederim elinize kolunuza yüreğinize sağlık,, Yazmamdaki sebepde yazları köye gidiyorum,orda bunları yapma imkanım her anlamda daha kolay ve iyi oluyor, Bazı şişe kapatma aparatları alacağım,Taç kapak ve Mantarlama için, Bunlarında hem çift kolluları yananlara doğru açılarak basılan var,hemde tezgah üstü tek kol yukardan aşağı basılan var, Bu konuda bilgim olmadığı için kararsız kaldım,Tezgah üstü yukardan aşağı basılan daha mantıklı geldi ama yinede sorayım, Hangisi daha kulllanışlı olur,bunlar ile ilgili deneyiminiz varmı,,? Saygılar,,
Merhaba, güzel sonuçlar almanıza sevindim. Tezgah üstü kapaklama aletini tavsiye ederim. Hatta benim eski videolarımda şişelemeyi anlattığım bir videom vardı. Linkini aşağıya bırakıyorum. m.ua-cam.com/video/mUX2-QhwLk0/v-deo.html Bir de bira yapımını baştan sona ayrıntılı anlattığım bir videom var, orada da aynı makina ile şişe kapatıyordum, kullanımını görebilirsiniz.
Merhaba, köpürme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır, ama sızıntı olabilir, kontrol etmelisiniz ya da henüz başladıysa iç basınç yeterli düzeye gelmemiştir.
Hocam bidonun kafasina eldivən gecirdim bir ay oldu aksamlari əldivən iniyor.tamamdir oldu diyorum gunuzleri biraz isi olunca kalkiyor ufacik kabarmalar oluyor bekleyimmi yoksa ne yapim
Merhaba, anlattığınıza göre fermantasyon bitmemiş. Sıcaklık düşük kalıyor demektir. Ortam sıcaklığını yükseltin, maya daha hızlı çalışacaktır. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün bekleyip şişeleyebilirsiniz.
Dolabın için elektrikli battaniye ile yalıttım. Ortam sıcaklığı 15 iken dolap sıcaklığı 22 derecelerde. 80 watt tam güç çalışırsa Aylık 120 tl gibi bir maliyeti olacak.
Elektrikli battaniyenin çok uzun süre çalışması riskli. Bir keresinde ısınma amaçlı kullanırken kapatmayı unutmuştum. Maalesef battaniye yandı. Farketmesem evde yanardı. Yorumlarda kova yöntemi diye bir yöntem okudum. Fermenteri kovaya koyup, kovayı suyla doldurup bir akvaryum ısıtıcısını 28 dereceye ayarlayıp kovaya koymayı tavsiye ediyordu. Bana mantıklı geldi.
@@ilhanalaybeyi3400 Merhaba elektrikli battaniye şimdilik işe yarıyor, iyi bir marka alırsanız yüksek akım ve aşırı ısıtmaya karşı iki sigortası olduğundan güvenilir. Çok fazla fermentör ile uğraşılmıyorsa su ısıtma yöntemi de mantıklı ancak suyun doldurulduğu kap plastik olursa ısıtıcının plastiğe değmediğinden emin olmak gerek.
Merhaba, videoda da dediğindim gibi sıcaklık çok önemli. Eğer sıcaklık, mayanın çalışma sıcaklığından düşükse maya yavaş çalışır, yani burada süre önemli. Normal şartlarda 15 günde fermantasyon biter. Maya yavaş çalışmış ya da durmuş olabilir, bu da şarabın şekerli kalmasını sağlar.
Merhabalar ustam sizin tarifinize göre şarap yaptım sadece tek merak ettiğim ve korktuğum şarabın içinde bakteri vs. Bizi Zehirleyebilecek Bir şey oluşabilir mi bir tehlikesi var mi
@@mehmetportakal1789Şeker şarabı tarifinizi yaptım. Çok güzel oldu. Sake kurdum. O hala fermante oluyor. Bakalım sırada mandalina şarabı ve elma şarabı yapacağım. Verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Abi sorma ya 10 litre şarabım 18 gün lük oldular fakat hala soğukta tam fermente olamadılar sobalı evde oturuyorum birde soba sönünce ortalığı buz kesiyor evde ailemden gizli yapıyorum sürekli rahat ta muhafaza edemediğimden bu sefer başarılı olamadım ama yazın çok güzel sonuçlar elde etmiştim Kışın hazır içiçem yazın para vermiycem abi 😅😅
Merhaba Tarifinize göre 1000 gr su 300 gr şeker kullanılarak şıra yaptım. Daha önce şampanya mayası ile yaptığım elma şarabını süzdüm. Elma şarabını dibinde kalan mayalı tortunun üzerine tarifinize göre hazırladığım şeker şırasını ekledim. Mayalanma başladı kabarçık çıkışı normal seviyede. Ama mayalanma bir aydır devam ediyor. Çok uzun sürdü. Bunun sebebi maya besini yerine elma şarabı tortusunu kullanmam olabilir mi? Ayrıca ortam ısısı da var. Merkezi sistemde kaloriferler 24 saat çalışmıyor. Isı geceleri düşüyor. Kış olduğu için şeker şarabının durduğu oda zemini ısısı ile odanın iç ısısıda fark ediyor. Kalorifer çalıştığı zaman şıranın bulunduğu zemin 19-20 derece civarı oluyor. Çalışmadığı zaman zemin ısısı 18 dereceyi hatta dış ortam çok soğuduğunda 16-17 dereceleri bile görüyor. Mayalanma durmadı ama bu kadar uzun sürmesinin sebebi hangisi olabir? Birde şeker şarabı ile ilgili aklımda bir plan var. Mayalanma bitince şarabın içine limon kabuğu ekleyeceğim ( Beyaz kısmı acı oluyormuş kabukları beyaz kısmını almadan soyarak ekleyeceğim.) Kabukların şaraba tadını vermesi için içinde kaç gün kalması gerekir? Şarabın içine ayrıca limonun suyunuda eklemeli miyim? Bunu ilk defa deneyeceğim. Litre başına kaç limonun kabuğunu eklemeliyim? Limon suyunu da ekle derseniz litre başına kaç gr ( Ya da ML, mutfak tartısı olduğu için gram hesabı daha iyi oluyor. ) limon suyu eklemeliyim? Belki içine şeker de ekleyerek biraz tatlı şarap şeklinde şişelesem nasıl olur? Şeker ekle derseniz litre başına kaç gr olsun? Tabi şeker ekleyince buzdolabında saklarım gazlanıp şişeyi patlatmasın diye. Yada planım mantıksız mı😅 Kusura bakmayın epey soru oldu. Hiç yapmadığım bir şey olduğu için bilmediğim çok şey var. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, öncelikle tortudaki mayayı kullandığınız için verim düşük olur, bunu, eğer izlediyseniz maya geri kazanım videomda anlatmıştım. Bu da fermantasyonun uzun sürmesini sağlar. Diğer bir konu ise sıcaklık , kalorifer çalıştığı zaman bile maya için düşük bir sıcaklık, bu da süreyi uzatır. Limon kabuğu eklemeyi fermantasyonun başında yapmalıydınız. Sonra da ekleyebilirsiniz elbette, ama aromanın geçmesi için en az bir hafta daha bekletmelisiniz. Yine de tam olacağı kanısında değilim. Miktar için birşey diyemem, denediğim bir yöntem değil. O yüzden oran vermem yanlış olur. Damak zevkinize göre deneyerek bulmalısınız. Turunç, Portakal ve mandalina şaraplarındaki yöntem dışında aromanın tam oluşması zordur, bunu da belirteyim.
Geçen kış benim de fermentasyon kitlenmişti. Evin dışı sayılabilecek soğukta kalan bir odada yapıyordum. Eski çeyiz sandığının içini atık straforlarla kapladım üstüne de eski bi battaniye atmıştım yalıtım için. İçine de evcil hayvanlar için üretilen ısıtıcı padlerden yerleştirdim. Geceleri açıyordum birkaç saat. En mantıklısı kışa yeterli stokla girmek. Bu sene icat çıkarmaya gerek yok. Umarım birilerine yardımcı olur. Video için teşekkürler, sağlıklı mutlu günler dilerim.
Sizin tarifinizle yaptığım elma şarabım o kadar güzel olmuştu ki yine yaptım. Şimdi fermenterde berraklaşmasını bekleme dönemindeyim. Her şeyi sizden öğrendim, çok çok teşekkür ederim. Ve anladım ki şarap yapmak özellikle bir tutku.
Kesinlikle tutku. Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım, afiyet olsun.
👏👏👏👏 Süpersin Mehmet Portakal. Çok teşekkürler.
Soğukta en güzel yöntem kova yöntemi. Bir kova suyun içine fermentasyon kabımızı koyarız sonra kovaya bir akvaryum ısıtıcısı koyar 28 dereceye ayarlarız işlem tamamdır 👍
Kovadan su eksilirse tamamlamayı unutmayın sadece.
Kesinlikle işe yarar bir yöntem.
Hocam ben bu sene biraz geciktim havalar serinleyince hava kilidini ancak bağladım çalışma oldu ancak cansız devam ediyordu ben hiç maya kullanmıyorum sonra femantasyonu banyoya alıp birde ısıtıcı koyup 25 derecede tuttum sıcaklığı doğal mayası tamgaz çalışmaya başladı ve 5 gün sürdü şu an çok kaliteli 40 lt şarabım var. Verdiyiniz bilgiler benim işime çok yaradı ve yarıyor bunun için çok teşekkür ederim
Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım, afiyet olsun.
Önümüzdeki günlerden yeniden portakal veya mandalina şarabı yaparken video çekerseniz bizim için yol gösterici nitelikte olur abi. Emeğine sağlık.
Mehmet Bey, tam mevsiminde faydalı bir video olmuş. Emeğiniz için teşekkür ederim. Ekmek mayası ile yaparsak fermantasyonu kaç derecede sürdürmeliyiz. Birde ekmek mayası ile yapılan şarabın tadını normalleştirmek için uyguladığınız aktarma yönteminin videosunun linkini verirseniz memnun olurum.
Ekmek mayası için ideal sıcaklık 25-30° dir. Ama 35C° ye kadar çok rahat çalışır.
Berraklaştırma ve maya tadını azaltma videosu linkini aşağıya bırakıyorum.
m.ua-cam.com/video/MKw1TGAJtUs/v-deo.html
@mehmetportakal1789 Çok teşekkür eder8m.
@ilhanalaybeyi3400 rica ederim.
Mehmey Bey merhaba. Kış aylarında hangi mayayı tercih etmeliyiz ?
Merhaba, videoda da dediğindim gibi, ya bulunduğumuz ortam sıcaklığında çalışacak maya kullanacağız ya da ortam sıcaklığını mayaya uygun hale getireceğiz. O yüzden, duruma en uygun mayayı seçmemiz gerekir. Maya satılan yerlerde, mayanın karakteristik özellikleri verilir. Bunlara bakarak seçimimizi yapmamız lazım.
Abi özlemişiz seni videoyu görünce girdim hemen. Ellerine sağlık özletme kendini ;)
Hangi mayayı kullanacağımı bilemedim önerebileceğiniz bir yer var mı acaba hem bira hem şarap için maya önerisi
Merhaba, vinomarket, fermantasyonmarket, katkıdeposu gibi sitelerden temin edebilirsiniz. Maya özellikleri verilir, buna göre seçim yapabilirsiniz.
Tesekkurler
Elinize sağlık Mehmet Bey. Bir buçuk litrelik şişede yapıyorum, kaç çay kaşığı maya ve kaç su bardağı şeker koymam lâzım?
Ne şarabı yaptığınıza ve kullanacağınız maya tipine göre değişir. Bu arada 1,5 litrelik şişede 1 litre yapabilirsiniz , genleşme payı bırakmalısınız. Bu da fermenterin en az %25 idir.
@mehmetportakal1789 Dimes %100 elma-vişne'den yapacağım. Dr Oatker Maya kullanıyorum genelde.
@mehmetportakal1789 Cevap için teşekkürler.
Rica ederim, o zaman 1,5 litre fermentere 1 litre meyve suyu koyabilirsiniz. 1,5 çay bardağı şeker ekleyin. 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası ekleyin. Fakat sıcaklık önemli. Ekmek mayası için 25-30C° aralığında olmalıdır.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkürler Mehmet Bey.
Elinize sağlık hocam. Hazır Meyve suyundan yapılan şaraplarda fermantasyon bitiminde şişeleyip içtim. Bir fermantasyona daha mı almak lazımdı hocam
Merhaba, bir fermantasyon daha ile neyi kast ettiğinizi anlayamadım. Tek aşama ile fermantasyon bitiminde şişelenip biraz dinlendirip içilebilir.
@mehmetportakal1789 tamam hocam teşekkür ederim.
@ramazanbelge2493 rica ederim
Ağabey ilk öncelikle işin gücün rast gelsin bir sorum olacaktı
Aynı sizin yaptiginiz tarz şarap yapmak istiyorum ama alkolü biraz dişe değer olmasını istiyorum bunun için verebileceğiniz bir püf noktası var mı?
Merhaba, teşekkür ederim.
Yüksek alkollü güzel bir şarap yapmak istiyorsanız, şampanya mayası kullanmanızı öneririm. Tabi, gerekli şeker dengesini sağlamalısınız.
Yok, kaliteli olmasa da olur derseniz, gerekli şeker dengesini sağlayarak turbo maya kullanabilirsiniz, ( bu arada kaliteli değil derken, şampanya mayası gibi lezzetli bir sonuç olmaz sadece). Bunun için, fikir vermesi açısından videolarım arasında aşağıya linkini bırakacağım videoyu izlerseniz yardımı olacaktır.
m.ua-cam.com/video/JCvSzUp_EbY/v-deo.html
@mehmetportakal1789 tamamdır ağabey çok teşekkür ederim.
@Barış-s4e rica ederim.
uzun zamandır piyasadan maya almadım, güncel hangi mayayı kullanıyorsunuz,
Merhaba, genelde SIHA kullanıyorum , IOC, Lalvin, Proferm de kaliteli mayalardır.
Kuru maya koymayı unuttum.. kuru maya sipariş verdim, kaç gün bu şekilde bozulmadan bekleyebilir ?
Merhaba, serin ortamda 2-3 gün bekleyebilir, ama sonra küflenme başlar. Yaz aylarında bu süre çok kısadır. Ertesi gün bile küflenme başlayabilir.
merhaba kardeşim,4 lt meyve suyu şarabımın fermant.bitt.içine biraz etil alkol katsam ne olur
Merhabalar, ekleyebilirsiniz elbette, bir sorun olmaz.
Mehmet abi .alfasol marka turbo maya ile maya besini aldım.bir lt deneme amaçlı hazırladım elma suyundan %100.hava kilidi hortum çok iyi hazırladım.bes lt ye 18 Gr turbo maya demiştin önceki videolarindA.bende bir lt ye ortalama 1.5 çay kaşığı turbo ile aynı derecede maya besini attım.su an 12 saat geçti şişe üst ttarafinda köpüklenme var ortalama 15 saniye de bir baloncuk atıyor.yani demem şimdiye turbo çok hızlı çalışması lazım degilmi? Ortam sıcaklığı da çok iyi.sartlar on numara ama bu baloncuk atma zayıflığı beni çok gerdi harbi sıkıldım.yardimci olursan sevinirim
Merhaba, turbo maya hızlı çalışır ama sıcaklık 25C° olmalıdır. Daha düşükse maya yavaş çalışır. Ortam sıcaklığını biraz yükseltin.
Tamam abi tskr ederim.onuda yapalim
Hocam merhabalar. Son zamanlarda kovada beklettiğim biralarda uygun sıcaklıklar olmasına rağmen hava kabarcığı gözlemi oluşmamakta. Ancak kova kenarlarında krausen oluşumu mevcut. Bu normal mi? Ne kadar kovada bekletsemde yoğunluk 1010'dan aşağı düşmüyor. Bir kaç sefer şişeledim ama bazı şişelerde yoğun köpük açtığım zamanlarda dışarı çıkıyor. Şişelemek için uygun mu koşullar bilemedim sizce ne yapmalıyım?
Merhaba, krausen oluşmuşsa fermantasyon gerçekleşiyor demektir, fakat kabarcık atma görmüyorsanız sızıntı vardır. Bu sızıntı yerini mutlaka bulup önleminizi almalısınız.
Bu arada uygun sıcaklık derken, videoda da dediğindim gibi, mayanın çalışma sıcaklığı (özellikle ale mayalar için) 15-25 değil, 20-25C° arasıdır. Yani siz, zaten sınırlar içerisinde deyip 18C° de fermente ediyorsanız maya çok yavaş çalışır, hatta geceleri soğuyunca durur, gündüz ısınınca devam eder.
Yoğun köpük, erken şişelenirse de olur, maya kaynaklı da olabilir. Önemli olan, tortunın tamamen dibe çökmüş olmasıdır. Biranız berrak ise şişleyebilirsiniz. Bulanık ise, fermantasyon tam bitmemiştir.
Merhabalar. Bu soğuk aylarda kaç gün fermente olması gerekiyor. 15 gün mü, 30 gün mü?
Merhaba, uygun ortam sıcaklığında 15 gündür, ortam sıcaklığı uygun değilse, biraz düşükse fermantasyon süresi uzar, ama bunun belirli bir süresi yoktur. Sıcaklık daha fazla düşerse , maya çalışmayı durdurur.
@mehmetportakal1789 Çok teşekkürler.
Rica ederim
Hocam hoş gelmişsiniz
Eyvallah, hoşbuldum.
@@mehmetportakal1789ustaad nasisilsin sizle özelden konuşma şansımız varmi
Merhaba hocam. bal şarabı yapıyorum 3. Hafta olucak fermantasyon 3-4 gündeki gibi devam ediyor durana kadar beklemem mi gerek acaba
Merhaba, evet beklemeniz gerekiyor. Bal şarabı yapımı uzun sürer.
Merhaba ağabeyim, marketten hazır elma suyu aldım 1 litresinde 114 gr şeker var. Alfasol beyaz şarap mayası aldım, bu mayanın alkol toleransı %15,5 imiş. Yüksek alkollü bir şarap elde etmek için şıraya kaç gr şeker ilave etmem gerekir acaba?
Merhaba, litre başına 300gr şeker geçilmemelidir. Evet, alkol dayanımı yüksek olsa da sakaroz yani bildiğimiz beyaz sofra şekerini maya tamamen sindiremez. Fruktoz, yani Meyve şekeri için geçerlidir. Buna göre, elinizdeki meyve suyuna litre başına 186gr şeker ekleyin.
@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim abi cansınız :) İyi geceler dilerim 🙌
@@mehmetportakal1789 Bu arada dr oetker ile yaptığım "maya uyandırma" işlemini bu mayayla da yapabilir miyim?
@HALiL_6335 rica ederim
@HALiL_6335 evet aynı şekilde yapılabilir
Hocam evde sake tarifinizi yaptım şarap mayası ile 15. gün kabarcık atmayı bıraktı artık hiç kabarcık atmıyor fermantasyon bitmişmidir 4 5 gün daha bekleyimmi şişelemek için yoksa artık şişeleyimmi
Merhaba, havalar soğuk, ortam sıcaklığı uygun olmalıdır. Sıcaklık düşükse maya yavaş çalışır ve fermantasyon uzun sürer, daha düşük olursa maya çalışmaz. Süreye aldanmayın , sizi yanıltmasın. Ortam sıcaklığı uygunsa fermantasyon bitmiştir, birkaç gün daha bekleyip şişeleyebilirsiniz, uygun değilse daha ılık bir ortama alın, fermantasyon bitmemişse maya uyanıp devam edecektir.
abi uzun zaman oldu iyiki çektin bu videoyu uzun zaman kaybolma lütfen.5 adet 5 er lt elma suyu şarap fermantasyon devam ediyor ama çok zor gerçekten yaza göre çok farklı
Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Ortam sıcaklığını biraz yükseltirseniz fermantasyon hızlanacaktır.
@@mehmetportakal1789 abi bir kaç gün önce fermantasyon balon atımı durdu.peteklerin sıcaklığını biraz artırdım birde damacanaları az birşey çalkaladım.tekrar başladı.21 günü geçenler var balon atma devam ediyor ben bozmadım biraz daha gitsin.
@yavuzyavuzer7128 evet, iyi yapmışsınız , kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleyebilirsiniz.
Mehmet hocam çoğu videonu izlemiş biri olarak merak etttiğim bir şey vvar. kendim 1 litre olarak aldığım hazır %100 meyve suyuna şeker ilavesi ile 1160 başlangıç şekeri ile başlattım 10 gün sonra 1000 e kadar indi. Bunda metanol yoğunluğu çok olur mu yoksa güvenle içiilebilinir mi?
Merhaba, videolarımı izlediyseniz, bu konuyla ilgili olarak ayrıca bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Evde yapılan fermantasyonlarda metil alkol oluşmaz, çok çok düşük bir ihtimaldir.
Hocam merhaba ..
İnternetten hidrometre aldım mezura şıra koyup içine bırakınca en yükseğe çıkıyor yani en alttaki boğuma kadar sonra mezura sadece su koydum ona bıraktım yine yukarı fırladı , mezurdan dışarı çıkıyor , hatalı üretim olabilirmi..
Merhaba, su ölçümü yaptığınızda dibe doğru çöker ve 1000 değerini görürsünüz. Eğer sıvıda şeker varsa yukarı doğru çıkar ve olan yoğunluğa göre değer okunur. Bunun dışında davranıyorsa bozuktur.
Abi bira kurulumu yaptim arkadasin evinde , 68 saat oldu henuz hava kilidinde bir hareket yok bu normal mi ? Fermantasyon kovasinda termometre 16.5 derece de, seker eklemedim malt ile yaptim maya olarak bira mayasi kullandim british ale. Dun aksam battaniye ekledik ustune mudahale etmemiz gereken bir sey varmi sence ?
Merhaba, videoda da dediğindim gibi sıcaklık çok önemli. 16,5C° bira mayası için düşük kalıyor. 20-25C° aralığına getirmelisiniz. Sadece battaniye ile olmaz. Isı kaynağı konmalıdır.
4 gün dusuk ısıda kaldi bu saatten sonra maya ölmüş olabilirmi?
@ParsBaver yok, sadece uykuya geçmiştir. Ilık ortama alın, maya uyanıp çalışmaya başlar.
Merhaba bende fermantasyon hatası yaptım sanirim şarabım tatlı oldu çaresi varmidir
Merhaba, eğer düşük ısıdan dolayı şekerli kaldıysa, kurtulma ihtimali var. Hava kilidi takılı vaziyette ılık bir ortama alırsanız maya tekrar uyanacaktır. Tabi çok zaman geçmemiş olması gerekir.
Fazla şeker eklediyseniz bunun çaresi yok maalesef. Bu şekilde tüketin, bir sakınca yoktur. Bir sonraki yapımlarda dikkat edersiniz.
Şu an hala hava kilitli sıcak ortamda duruyor şeker eklemedim aldığım uzum ler çok şekerli kuru uyumluydu cabernet frank üzümü ne kadar zaman kalması gerekli hava kilitli
@GemlikDoğan, fermantasyon süresi uygun ortam sıcaklığında 15 gündür. Ama şekerli kaldığına göre fermantasyon bir şekilde takılmış. Hata yaptım dediniz, nerede hata yaptınız? Ona göre çözüm bulmaya çalışalım.
@@mehmetportakal1789 tam sezon bittiğinde üzümleri aldım ben aldığım yer şarap.fabrikasi mayayida bana onlar veriler ben 325 kilo ile denedim ilk yapısimmdi çok pişman oldum zaten çok.zahmetliydi saplarindan ayırmak beni çok yordu havalar soğuktu ve garajda yapmak zorunda kaldım maya ile yaklaşık 30 gün falan bekledi sanirim sonra sıktım 2 fermantasyon için tekrar karanlık sıcak olmayan bir odada beklettim 20 gün sonra alt tortusunu almak için açtığımda Çok sekerliydi tandidik biri sıcak ortama al dedi sonra sıcak yere aldım ama yaklasik 1 aydır sıcak yerde hava kilitli ve yine çok tatli
Hocam Merhaba,
Tariflerinizden çok şarap yaptım, bu sefer hazır kitlerden Bock Bira yapmayı deniyorum. Ortalama 18-19 derecelik 15 günlük mayalama sonrasında 1010 ölçü ile toz şeker kullanarak şişeledim. Fakat daha şişelerden köpürdü. 10 gün sonra bir kaç şişeyi açınca fazla köpürme devam etti. Tadı ise biraz ekşimsi... ? Sizce daha beklemeli miyim? Yoksa?
Merhaba, aslında 20C° nin altında maya yavaş çalışır, 18 in altımda uykuya geçer. 1010 değer ölçtüyseniz, fermantasyon tam bitmemiş demektir. 1004-1008 arasında şişeleme uygundur. Bock biralar diğer kitlere göre daha köpüklü olur. Ayrıca gazlandırma süresi en az 15 gün olmalıdır, ideal süre ise 4 haftadır. Gazlanma yüksek olursa şişeler patlar, buna dikkat etmelisiniz. Şişeleri mutlaka sağlam bir kutuya ya da kapaklı bir dolaba kaldırın. Patlarsa etrafa zarar vermesin.
Özetle, fermantasyon tam bitmeden şişelemişsiniz, gazlandırma süresi tamamlanmadan açmışsınız. Biraz daha beklemelisiniz.
Bu acımsı tat da fermantasyonun bitmemesinden veya enfekteden değil mi...
Teşekkürler zaman ayırdığınız için. 🙏
@mtugtepe yok, bock ve stout biralar genelde diğer bira tiplerine göre daha acıdır. Yine de bock bira stout biraya göre daha yumuşaktır. Ben, yüksek acılığından dolayı stout bira yapmıyorum mesela. Birada acılık sevmiyorsanız daha açık renkli ve yumuşak içimli kitleri tercih etmelisiniz.
👍🎉
Mehmet Bey, litre başına bir su bardağı şeker atmamız gerekiyor galiba. Bir su bardağı şeker atarsak alkol oranı kaç olur? Veya 2 su bardağı şeker olsa kaç alkol oranına sahip olur?
Merhaba, kullandığınız meyve suyunun şeker yoğunluğuna ve maya tipine göre değişiklik gösterir. Onları da belirtirseniz yaklaşık bir değer bulabiliriz. Eklenecek şeker %6,7 yükseltir.
@mehmetportakal1789 Genelde Dimes vişne-elma kullanıyorum. Şeker oranı ise 13'e tekâbül ediyormuş. 1 su bardağı şeker ile alkol oranı ne kadar olur?
@JohntheTheologian ekmek mayası kullanırsanız şeker miktarını azaltmanız gerekir. 1,5 çay bardağı şeker ekleyin. Bu şekilde uygun ortam sıcaklığında %11 civarında olur.
Şarap mayası kullanırsanız, 1 su bardağı şeker ekleyin, bu şekilde uygun ortam sıcaklığında %13,5 alkol oranı olur.
@@mehmetportakal1789 Anladım. Ekmek mayası kullanıyorum. %13-14 alkol civarında yapmak istiyorum, bunun için 2 su bardağı şeker yeter sanırım.
@JohntheTheologian hayır, o kısmı anlamamışsınız. Ekmek mayası kullanacaksanız şeker miktarını azaltmanız gerekir diye yazmıştım. Litre başına 1,5 çay bardağını geçmeyin. Maya hepsini sindiremez ve şarap şekerli kalır. Yüksek alkol olsun istiyorsanız, maya değişikliği yapmanız lazım. O zaman şekeri yükseltebilirsiniz. Konuyu daha anlamanız için aşağıya iki ayrı link bırakıyorum.
m.ua-cam.com/video/gXGbeZSKq4k/v-deo.html
m.ua-cam.com/video/R9oQeaK_EBw/v-deo.html
Abi yazdan erik kaynatip kavanoz yapmiştım elimde hidrometre olmadiği için 1 litre erik suyunun şişe gramı duşulmuş haldeki agirligini buldum 1030gr çıktı internetten bakarak hesablamalarima gore 70 gr şeker ekledim fakat biraz daha baktiktan sonra ortalama ayni sonuclari alan meyvesularina 125 gr şeker ekliyorlar. 2. Gun bugun fermantasyon başladi kapağı açıp şeker ilave edersem bozulurmu
Merhaba, fermantasyon başladıktan sonra müdahale iyi değildir, ama çok kısa sürede eklerseniz sorun olmaz. Hava ile en az temas olmalıdır.
@mehmetportakal1789 çok teşekkur ederim abi
@sezerinalll rica ederim.
selamlar bir haftadır videolarınızı izliyorum iyice heveslendim ve dün ilk şarabımı kurdum (dipnot:merak etmeyin reşitim) internetten Sıha Proferm H+² Maya Besinini şarap mayası sanarak almıştım ama maya besini olduğunu öğrenince hüsrana uğradım yine de iade etmek istemedim ve ekmek mayasıyla birlikte interletten aldığım maya besinini kullanarak bir şıra hazırladım bu daha ilk denemem olduğu için bir litre mayaladım eğer güzel olursa sonrakine 4 litre myayalamayı düşünüyorum sizce güzel olurmu kullanığım bu malzemelerle? (dipnot2: %100 elma suyu be bir su bardağı şeker yarım çay kaşığından biraz fazla ekmek mayası yarım çay kaşığından biraz fazla maya besini)
Merhaba, umarım güzel bir sonuç alırsınız, şimdiden afiyet olsun.
Maya miktarı az olmuş ama, yarım çay kaşığı daha eklemelisiniz. Bir de ekmek mayası için ideal sıcaklık 25-30C° dir. Bu sıcaklığı sağlamazsanız maya çalışmaz.
selamlar fermatasyon başlayalı 1 ayı geçti ama hala çok ufakta olsa kabarcık atıyor 2. şişeyi direk dışarı koydum 3 gün kadar bekledi epey rengi açıldı ama hala puslu görüntü var ama sanırım daha berraklaşamaz gibi geliyor bunun neden ise ekmek bayasından alakalı olacağını düşünüyorum bu doğrumu, yoksa bekletilirse daha rengi açılması mümkün mü ? ilk şişeyi daha falza bekletmeye gerek varmı, onuda soğuga katmam yeterlimi ?
Merhaba, soğuk havalardan dolayı fermantasyon süresi uzar. Buzdolabında birkaç gün bekletip dipteki tortuyu kaldırmadan şişelere aktarın, gerekirse işlemi tekrarlayın.
@@mehmetportakal1789 ama ev petekli 20 ila 30 drece sıcaklık var ona rağmen uzamaz herhalde birini yeni şişeye aktardım dipte baya tortu birikti onuda rengi kayda değer açıldı tekrar soğukta bekletiyorum şuan
O zaman maya kaynaklı olabilir.
@@mehmetportakal1789 2 litre için silme bir çay kaşığı maya kullandım(biraz daha az olabilir) mayayı az katmış olamam sanırım
Ekmek mayası kullandıysanız, mayayı az kullanmışsınız. Her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu olmalıdır. Şarap mayası kullandıysanız ölçünüz normal. Çünkü her 4-5 litre için 1 çay kaşığı dolusu şarap mayası kullanıyoruz.
Abi turbo mayadan bahsetmemişsin onun derece aralığı ne oluyor bir de bildiğim kadarıyla koku bırakmıyor
Merhaba, genel olarak turbo maya kullanılmadığı için bahsetmedim. Turbo maya aslında dediğiniz gibi koku ve tat bırakmaz. Genel olarak fermantasyon sıcaklığı 23-27C° arasıdır. Alkol oranı daha yüksektir. Yine genel olarak şeker fermantasyonlarında kullanılır. Yani meyve şarapları için tercih edilmez, çünkü şeker yoğunluğu düşük kalır. Mutlaka maya besini ile kullanılmalıdır.
@@mehmetportakal1789 Ben turbo maya aldım da üzerinde Saccharomyces cerevisiae mantarı olduğu yazıyor bu sanırım ekmek mayasıyla aynı tür sadece içine azot ihtiyacını kolay karşılaması için çeşitli katkılar ile karıştırmışlar şuan 21 derecede fermantasyon yapabiliyorum bu maya ile son hızda yapıyor sorun yok. Acaba ekmek mayası gibi yüksek sıcaklık toleransı da mı aynı onu bilemiyorum
Evet, ikisi de aynı aileden. Bu konuyu anlattığım bir videom var. Ekmek mayası gibi sıcağı sevmez, yukarıdaki mesajda da yazdığım gibi 23-27C° arası ideal sıcaklıktır.
Aşağıdaki linki izlerseniz mayaların aynı aileden olduğunu anlatıyorum.
m.ua-cam.com/video/V7QI1bBaynM/v-deo.html
@@mehmetportakal1789 Nazik yanıtlarınız için teşekkür ederim
Rica ederim.
Mehmet bey merhabalar,
Bu işi hoby olarak sizin paylaşımları izleyerek öğrenmiştim,kendime göre bir çok şeyde geliştirdim,öncelikle bu öğretici samimi paylaşımlar için kendi adıma teşekkür ederim elinize kolunuza yüreğinize sağlık,,
Yazmamdaki sebepde yazları köye gidiyorum,orda bunları yapma imkanım her anlamda daha kolay ve iyi oluyor,
Bazı şişe kapatma aparatları alacağım,Taç kapak ve Mantarlama için,
Bunlarında hem çift kolluları yananlara doğru açılarak basılan var,hemde tezgah üstü tek kol yukardan aşağı basılan var,
Bu konuda bilgim olmadığı için kararsız kaldım,Tezgah üstü yukardan aşağı basılan daha mantıklı geldi ama yinede sorayım,
Hangisi daha kulllanışlı olur,bunlar ile ilgili deneyiminiz varmı,,?
Saygılar,,
Merhaba, güzel sonuçlar almanıza sevindim.
Tezgah üstü kapaklama aletini tavsiye ederim. Hatta benim eski videolarımda şişelemeyi anlattığım bir videom vardı. Linkini aşağıya bırakıyorum.
m.ua-cam.com/video/mUX2-QhwLk0/v-deo.html
Bir de bira yapımını baştan sona ayrıntılı anlattığım bir videom var, orada da aynı makina ile şişe kapatıyordum, kullanımını görebilirsiniz.
@mehmetportakal1789 Eyvallah hocam ilginiz için teşekkürler,
Rica ederim
1 hafta önce kurdum soğuk ortamdaydı 2 gün önce sıcak ortama aldım üzerinde köpürme reaksiyonları var ama hava kabarcığı atmıyor sebebi nedir
Merhaba, köpürme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır, ama sızıntı olabilir, kontrol etmelisiniz ya da henüz başladıysa iç basınç yeterli düzeye gelmemiştir.
Hocam bidonun kafasina eldivən gecirdim bir ay oldu aksamlari əldivən iniyor.tamamdir oldu diyorum gunuzleri biraz isi olunca kalkiyor ufacik kabarmalar oluyor bekleyimmi yoksa ne yapim
Merhaba, anlattığınıza göre fermantasyon bitmemiş. Sıcaklık düşük kalıyor demektir. Ortam sıcaklığını yükseltin, maya daha hızlı çalışacaktır. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün bekleyip şişeleyebilirsiniz.
@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim sağolun
@atesaliyev121 rica ederim
Dolabın için elektrikli battaniye ile yalıttım. Ortam sıcaklığı 15 iken dolap sıcaklığı 22 derecelerde. 80 watt tam güç çalışırsa Aylık 120 tl gibi bir maliyeti olacak.
Güzel yöntem, bir ay fazla bile, 15 gün stabil sıcaklık verse yeter.
Elektrikli battaniyenin çok uzun süre çalışması riskli. Bir keresinde ısınma amaçlı kullanırken kapatmayı unutmuştum. Maalesef battaniye yandı. Farketmesem evde yanardı. Yorumlarda kova yöntemi diye bir yöntem okudum. Fermenteri kovaya koyup, kovayı suyla doldurup bir akvaryum ısıtıcısını 28 dereceye ayarlayıp kovaya koymayı tavsiye ediyordu. Bana mantıklı geldi.
@@ilhanalaybeyi3400 Merhaba elektrikli battaniye şimdilik işe yarıyor, iyi bir marka alırsanız yüksek akım ve aşırı ısıtmaya karşı iki sigortası olduğundan güvenilir. Çok fazla fermentör ile uğraşılmıyorsa su ısıtma yöntemi de mantıklı ancak suyun doldurulduğu kap plastik olursa ısıtıcının plastiğe değmediğinden emin olmak gerek.
Hocam meyve suyu şarabı yaptım 18 gün oldu tadına baktım alkol var ama yinede çok tatlı kaldı
Merhaba, videoda da dediğindim gibi sıcaklık çok önemli. Eğer sıcaklık, mayanın çalışma sıcaklığından düşükse maya yavaş çalışır, yani burada süre önemli. Normal şartlarda 15 günde fermantasyon biter. Maya yavaş çalışmış ya da durmuş olabilir, bu da şarabın şekerli kalmasını sağlar.
Merhabalar ustam sizin tarifinize göre şarap yaptım sadece tek merak ettiğim ve korktuğum şarabın içinde bakteri vs. Bizi Zehirleyebilecek Bir şey oluşabilir mi bir tehlikesi var mi
Fermanteri ideal ısıda tutmak için ben atķı sardım. Fermantasyonda aksama olmadı.Tabi balkona koymadım. Evin içinde..
Merhaba, atkı tek başına yeterli değil, soğuğu kısmen keser elbette, ama ısı kaynağı gerekir.
@@mehmetportakal1789Mutfakta duruyor. Mutfak ısısını ölçtüm. 20 derece..
@@mehmetportakal1789Şeker şarabı tarifinizi yaptım. Çok güzel oldu. Sake kurdum. O hala fermante oluyor. Bakalım sırada mandalina şarabı ve elma şarabı yapacağım. Verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Turbo mayayla yapıyorum ona rağmen şu soğuk havalarda çok uzun sürüyor sabır önemli
Merhaba, doğrudur. Biraz da sıcaklık uygun olursa fermantasyon devam daha kolay olur
Abi sorma ya 10 litre şarabım 18 gün lük oldular fakat hala soğukta tam fermente olamadılar sobalı evde oturuyorum birde soba sönünce ortalığı buz kesiyor evde ailemden gizli yapıyorum sürekli rahat ta muhafaza edemediğimden bu sefer başarılı olamadım ama yazın çok güzel sonuçlar elde etmiştim
Kışın hazır içiçem yazın para vermiycem abi 😅😅
Evet, büyük sorun. Ama videodaki sıcak su torbası yöntemini kullanarak ısıyı muhafaza edebilirsiniz. Bir deneyin, faydası olacaktır.
@mehmetportakal1789 tamamdır abi
Merhaba
Tarifinize göre 1000 gr su 300 gr şeker kullanılarak şıra yaptım. Daha önce şampanya mayası ile yaptığım elma şarabını süzdüm. Elma şarabını dibinde kalan mayalı tortunun üzerine tarifinize göre hazırladığım şeker şırasını ekledim. Mayalanma başladı kabarçık çıkışı normal seviyede. Ama mayalanma bir aydır devam ediyor. Çok uzun sürdü. Bunun sebebi maya besini yerine elma şarabı tortusunu kullanmam olabilir mi?
Ayrıca ortam ısısı da var. Merkezi sistemde kaloriferler 24 saat çalışmıyor. Isı geceleri düşüyor. Kış olduğu için şeker şarabının durduğu oda zemini ısısı ile odanın iç ısısıda fark ediyor. Kalorifer çalıştığı zaman şıranın bulunduğu zemin 19-20 derece civarı oluyor. Çalışmadığı zaman zemin ısısı 18 dereceyi hatta dış ortam çok soğuduğunda 16-17 dereceleri bile görüyor.
Mayalanma durmadı ama bu kadar uzun sürmesinin sebebi hangisi olabir?
Birde şeker şarabı ile ilgili aklımda bir plan var. Mayalanma bitince şarabın içine limon kabuğu ekleyeceğim ( Beyaz kısmı acı oluyormuş kabukları beyaz kısmını almadan soyarak ekleyeceğim.) Kabukların şaraba tadını vermesi için içinde kaç gün kalması gerekir? Şarabın içine ayrıca limonun suyunuda eklemeli miyim? Bunu ilk defa deneyeceğim. Litre başına kaç limonun kabuğunu eklemeliyim? Limon suyunu da ekle derseniz litre başına kaç gr ( Ya da ML, mutfak tartısı olduğu için gram hesabı daha iyi oluyor. ) limon suyu eklemeliyim?
Belki içine şeker de ekleyerek biraz tatlı şarap şeklinde şişelesem nasıl olur? Şeker ekle derseniz litre başına kaç gr olsun? Tabi şeker ekleyince buzdolabında saklarım gazlanıp şişeyi patlatmasın diye.
Yada planım mantıksız mı😅
Kusura bakmayın epey soru oldu. Hiç yapmadığım bir şey olduğu için bilmediğim çok şey var.
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, öncelikle tortudaki mayayı kullandığınız için verim düşük olur, bunu, eğer izlediyseniz maya geri kazanım videomda anlatmıştım. Bu da fermantasyonun uzun sürmesini sağlar. Diğer bir konu ise sıcaklık , kalorifer çalıştığı zaman bile maya için düşük bir sıcaklık, bu da süreyi uzatır.
Limon kabuğu eklemeyi fermantasyonun başında yapmalıydınız. Sonra da ekleyebilirsiniz elbette, ama aromanın geçmesi için en az bir hafta daha bekletmelisiniz. Yine de tam olacağı kanısında değilim.
Miktar için birşey diyemem, denediğim bir yöntem değil. O yüzden oran vermem yanlış olur. Damak zevkinize göre deneyerek bulmalısınız. Turunç, Portakal ve mandalina şaraplarındaki yöntem dışında aromanın tam oluşması zordur, bunu da belirteyim.
Teşekkürler. Bir video da limon şarabı tarifi verirseniz sevinirim.
Rica ederim, denemesini turunç şarabındaki yöntem ile yapmıştım ama çok ekşi olmuştu. Başka bir yöntem ile deneyeceğim. Mutlaka paylaşırım elbette.