Evde Bira Yapımında Şişeleme, Saklama Şartları ve Pratik Bilgiler

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 91

  • @mehmetportakal1789
    @mehmetportakal1789  4 місяці тому +2

    Dostlarım, gazlanma süresini söylemeyi unutmuşum. Gazlanma süresi en az iki hafta olmalıdır. Biranın gazının ve tadının tam oturması için 4 hafta bekletmenizi öneririm.

    • @burakCetin66
      @burakCetin66 Місяць тому

      Seti nerden alacaz hocam

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Місяць тому

      Vinomarket, biramarket, butikbira, birahouse gibi internet sitelerinden alabilirsiniz. Başka siteler de var ama aklıma ilk gelenler bunlar.

  • @turuncuonur
    @turuncuonur 4 місяці тому +2

    Şekeri şişeye biradan önce koyarsanız köpürme daha az oluyor. Ben genelde toz şeker kullanıyorum ve bir seferinde şişeye şekeri biradan sonra koyduğumda anında çok feci şekilde köpürmüştü.
    Bir diğer detay da şişelerin aynı tip olması. Bu da saklama konusunda kolaylık sağlıyor. O markanın kasalarından alırsanız rahatlıkla 5-6 kasayı üst üste koyup, fazla yer tutmadan saklayabilirsiniz.
    Bu konuda Tuborg’un şişeleri ve kasaları bana göre daha ideal bir ebatta.
    Ayrıca bir de iki kapaklı ucuz bir eşya dolabı alırsanız, bir tarafa dolu olan olgunlaşan biralarınızı, diğer tarafa da boş şişelerinizi koyabilirsiniz.
    Bu sayede olgunlaşan biralarınız da ışık görmemiş olur. Ve de şişeler göz önünde kalmamış olur

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому +1

      Aynen katılıyorum.

    • @serkankorkmaz8618
      @serkankorkmaz8618 Місяць тому

      yazacaklarımın hepsini yazmışsınız 3 başlığa da katılıyorum.sadece soda kapaklarını nasıl bulabiliriz

  • @erhanorak8057
    @erhanorak8057 4 місяці тому +1

    Mehmet hocam her videonuzu izlerim kaçırmam. Çok güzel bilgiler veriyorsunuz. Yeni başlayacak olan varsa eğer evet zahmetli ama mükemmel bir hobi. Ben uğraşırken zaman akıp gidiyor ve kafamdaki her sıkıntı karbondioksit gazı gibi uçup gidiyor. Arada sırada tekelden de bira alıyorum onlar da kazansın bu kültür ölmesin. Lakin taptaze kendi yaptığım daha güzel oluyor

  • @rodrigo601000
    @rodrigo601000 4 місяці тому

    Gazlandırma şekeri glikoz şurubu ve şırınga tavsiye ederim hem pratik hem daha iyi. Plastik kovada,çelik fermenterde,damacanada bira kurdum plastik ve çelikte hava çıkışı 2-3 günde biterken damacanada bir ay hava çıkışı oldu. Ben genelde tam tahıl bira 1 hafta bekliyorum hidrometre ile ölçtüğümde şişeleme değerine gelmiş oluyor zaten hava çıkışıda durmuş oluyor su seviyesi eşitleniyor. Patlama çatlama en çok şişe kaynaklı tuborg depozitolu şişeler zayıf ağırlık 300 küsür gr iken efes uzun şişeler 500 küsür gr şişe seçerken efes uzun şişeler tercih edin. Kapak kapatma makinesi en iyisi sizinde sahip olduğunuz uğur marka öteki küçük italyan tırıvırı. Şişe ağacı edinmenizi tavsiye ederim çok daha kullanışlı. Sanırım en ekonomik ve en randumanlı kullanılabilecek fermenter cam damacanalar sifonlama aparatinın ucuna dolum çubuğu takarak kolay ve tortusuz şişeleme yapılıyor plastik kova yerine bunu tavsiye ederim

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Merhaba, tavsiyeler için teşekkürler. Hepsi değerli bilgiler. Elinize sağlık.

    • @yumurtalkokarec1636
      @yumurtalkokarec1636 Місяць тому

      Merhaba 500 ml bira için glikoz şurubunu kaç cc koyuyorsunuz bendede var g40 normal şekere göre artıları nedir ?

  • @eugenheydrich26
    @eugenheydrich26 4 місяці тому

    Merhaba, videoyu her zamanki gibi ilgiyle izledim.
    Bira yapımı ile ilgili ilk izlediğim kanal burası. Çok şeyler öğrendim ve belki benim de buraya bir katkım olur diye, şişeleme şekerini ne şekilde uyguladığımı anlatmaya karar verdim.
    Fermentasyonun bittiğini hidrometre ile ölçüp görmeme rağmen, şişelere şekeri atınca çok köpürüyor, bazen de kapaklayamadan taşıyordu. Ben de bir yöntem geliştirdim bu konuda..
    45-46 şişe bira için, bir kapta 145ml suya 190g toz şekeri katıp ağzı kapalı olarak 1 dakika kaynatıyorum. Şeker eriyor ve soğumasını bekliyorum. Sanite ettiğim şırıngaya(20ml'lik) çekiyorum, birayı doldurmadan her şişeye 5'er ml olacak şekilde koyuyorum. Bu şekilde hiç köpürme olmuyor.
    Şeker ve su oranını deneme yanılma yoluyla bulmuştum.
    Bir alternatif olur belki...
    Hoşçakalın..

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Elinize sağlık, farklı yöntemler ile birbirimize destek olacağız. Öneriniz için teşekkürler.

  • @karedikprizma
    @karedikprizma 4 місяці тому

    Mehmet abim öncelikle afiyet olsun, bizimle bu güzel bilgileri paylaştığın için minnettarız.
    Benim iki hususta senin tecrübene bilgine ihtiyacım var abim. Birincisi taze mayşe ile kurulum yapıyor musun? İncelikleri nedir? İkincisi CO2 ile şişeleme yapıyor musun? Bunun incelikleri nelerdir?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Merhabalar, karbondioksit ile şişeleme yapmadım, o yüzden de o konuda birşey diyemiyorum.
      Taze mayşe ile kurulum yaptım. Bununla ilgili videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Hazır taze mayşe ile yapmıştım. Çok basit, kit ile kurulum yapmaktan çok çok daha kolay. Videoyu izleyince görürsünüz zaten.
      Bir de arpa maltından kurulum yaptım; fakat o çok zor, ayrıntısı fazla, dolayısıyla da hata yapma riski çok fazla. Bu yüzden de bununla ilgili paylaşım yapmadım. Çünkü nedense hata yapanlar beni suçluyor 😊, hiç kendilerinde hata aramıyorlar.

  • @Baksu2525
    @Baksu2525 4 місяці тому

    Mehmet bey ağzınıza sağlık. Çok güzel ve samimi bir anlatım. Tesekkurler❤

  • @battalbulut5154
    @battalbulut5154 4 місяці тому

    Güzel ve açıklayıcı olmuş.

  • @Angrycat..
    @Angrycat.. 4 місяці тому +1

    Anlatım mükemmel, videolarınızı çok beğendim

  • @ercanayar7175
    @ercanayar7175 3 місяці тому +1

    Abi merhaba ben Aydın da yaşıyorum ve havalar cok sıcak nazilli ilcesindeyim ,simdi kiti kursam sıcaklık ,25 ,ve üstü ne yapabilitim ve yapayacım yerde duvarlar rutubet li kokmuyor ama zemin kat olduğu icin hep öyle , eğer kurarsam mikrop kaparmıyım

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 місяці тому

      Merhabalar, ekipmanı sanite ettiğiniz ve sonrasında herhangi bir yere temas ettirmediğiniz sürece, kapalı kap içerisinde enfekte olmaz endişe etmeyin.
      Kovanın sıcaklığını uygun düzeyde tutmak için bazı yöntemler var. Kova kenarlarına buz şişeleri koyabilirsiniz.
      Bununla ilgili videolarım arasında kış ve yaz şartları için neler yapıldığını anlattığım bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz yardımı olacaktır.
      m.ua-cam.com/video/pu-4k4mM5I4/v-deo.html

  • @eseshamza
    @eseshamza 3 місяці тому

    Hocam yaş geçiyor, eski videolarınıza göre beyazlıklar artmış :)) Benim iki tane sorum var hocam: 1. Yüksek alkollü bira yapmak için; "Alkol oranını kuru malt özü veya şeker ekleyerek arttırabilirsin. Ekleyeceğin her 0,5 kg kuru malt özü alkol oranını %0,5 arttırır, ekleyeceğin her 0,5 kg toz şeker alkol oranını %0,8 arttırır.
    Yalnız alkol oranını sadece toz şeker kullanarak arttırmamak gerekli, çünkü toz şeker bazen mayalanmanın yarıda kalmasına sebep olabilir. Bunun sebebi şekerin mayanın gelişimi için gerekli aminoasit ve proteinleri içermemesidir. O yüzden alkol oranını arttırırken 1:1 oranında kuru malt özüyle şekere eşlik etmekte yararlı olacaktır.
    Alkol oranını %7,5’in üzerine çıkarmanı önermiyoruz. Çünkü bunun için hem ek bira mayası kullanmak gerekebilir hem de mayalanma tam kontrollü gerçekleşmeyebileceği için tamamlanmama veya kötü tat riski oluşmaktadır. Bira yapımını biraz daha ilerlettikten sonra bu oranının üzerine çıkmanı tavsiye ederiz." diye bir bilgi buldum,
    Benim 7,5 luk yüksek alkollu bira yapmam için 5 kg kuru malt özü mü kullanmam gerekiyor veya 1:1 ölçülerde yapsam 2,5 kg kuru malt ve 2,5 kg şeker kullansam ne farkeder, hangisi daha iyi olur?
    2. Mangrove Jack's Belçika Pale Ale Bira kitini denediniz mi tavsiye eder misiniz bu tür biraları? Manrove Jack's bira kitlerini?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 місяці тому +1

      Merhabalar, evet yaş geçiyor, artık akgandalf olmak üzereyim:)
      Okuduğunuz bilgiler doğrudur, rafine şeker yerine malt özü kullanmak elbette daha iyidir. Bu arada kit ile beraber gelen maya yeterli olmaz, alkol dayanımı yüksek bir başka maya kullanmalısınız.
      Mangrove Jack's kitlerini daha önce denemiştim, kaliteli kitlerdi, ama çok zaman oldu, ne kurduğumu hatırlamıyorum, yakın zamanda da kurmadım.

    • @eseshamza
      @eseshamza 3 місяці тому +1

      Teşekkür ederim hocam cevap için, o zaman hesaplamam doğru 👍

  • @emresertkaya1402
    @emresertkaya1402 4 місяці тому

    Abi bu iş gerçekten sabır işiymiş , ilk kitimi 24 gün önce kurdum 15 gün kovada beklettikten sonra şişeledim ve 3 gün sonra bi bakayım diye şişenin birini açtım içemedim nefret ettim , köpük yok tat yok çok kötüydü , şişelemenin 8. günü bugün dedim bir daha deneyeyim attım dolaba şuan 3.yü içiyorum harbi iyiymiş :D

  • @gokselkafes
    @gokselkafes 24 дні тому

    Abi yüzünü gören cennetlik yahu nerelerdesin sen

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  24 дні тому +1

      Eyvallah kardeşim, en son 20 gün kadar önce bir paylaşım yapmıştım. Çok sık paylaşım yapamıyorum.

    • @gokselkafes
      @gokselkafes 24 дні тому

      @@mehmetportakal1789 canın sağ olsun abi arada video at unutturma kendini ;)

  • @kemutly
    @kemutly 4 місяці тому +1

    Teşekkür ederiz bilgiler için abi. Bazı biraların ağızları farklı oluyor. Yani bomontinin gibi değil de daha ince ve kitin yanında gelen normal kapatma aleti kapatmıyor. Acaba sizin kullandığınız şişe kapatma aletinden alsam diğer şişeleride bira şişelemesinde kullanabilir miyim? Teşekkür ederim.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому +1

      Merhaba, ben de o yüzden aldım bu aleti. Her şişeyi kapatıyor. Yalnız uzun olan modeli alın, yoksa Efes in uzun şişelerini kapatamazsınız. N11, Trendyol gibi sitelerden bulabilirsiniz.

    • @kemutly
      @kemutly 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 teşekkür ederim. Şişeleri atmadığım iyi olmuş öyleyse. Tekrardan teşekkür ederim

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому +1

      Rica ederim.

    • @kemutly
      @kemutly 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 Mehmet bey bir şey danışmak istiyorum. Bu şişe kapatıcıyı büyük olanını aldığımızda yani metal olanı, bu kapatıcı ile şarap şişelerinin mantarlarını de kapatabilir miyiz acaba yoksa mümkün değil mi? İkisi bir arada olarak kullanabilir miyiz diye düşündüm ama şarap şişesi kırılabilir mi acaba?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому +1

      @kemutly yok, mantar kapatıcı alet biraz daha farklıdır. Bununla büyük küçük tüm kapaklanabilir şişeleri kapatabilirsiniz.

  • @zeiksbes
    @zeiksbes 13 днів тому

    yurt dışında insanlar bu işi gerçekten hobi olarak yaparken bizimkilerin mecburiyetten yapmaya çalışması çok üzücü lan
    bira dediğin basit içecek 3 kuruş olsa ki hakkı odur, kim çeker şu kahrı...

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  13 днів тому

      Ben de hobi olarak başladım ama sonradan mecburiyete döndü, çünkü artık ticari biraların tadı çok yavan geliyor, içemiyorum. Yapım maliyeti iki katına da gelse ben yine kendim yaparım. Siz yapmadıysanız, tadını almadıysanız aradaki farkı anlayamazsınız. Sadece bir deneyin, farkı göreceksiniz.

    • @zeiksbes
      @zeiksbes 13 днів тому

      @@mehmetportakal1789 ya aslında diyecek çok şey var ama anladım peki...

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  13 днів тому

      Yok, ben sizi anladım. Gerek Avrupa'da, gerek Amerika da , hatta Afrika'da bile bira neredeyse bedava. Burada o kadar çok vergi ekleniyor ki 3 bira içince , asgari ücretin günlük 1/3 i kadar para ödeniyor. Gerçekten üzücü.

  • @hasaninar3948
    @hasaninar3948 4 місяці тому

    Oooo Stout yapmışız.. afiyet olsun

  • @leventyildirim8405
    @leventyildirim8405 Місяць тому

    Merhaba üstat şişeleme esnasında ben bir adet küp şeker attım tat sorunu yada gazlanma sorunu yaşarmıyım.teşekkürler

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Місяць тому

      Merhabalar, tat olarak bir sorun olmaz; fakat gazlanma az ve geç oluşur. Yine de içilebilir durumda olacaktır endişe etmeyin.

  • @zeynephavvaozdemir8077
    @zeynephavvaozdemir8077 4 місяці тому

    İyi akşamlar Mehmet bey .kusuruma bakmayın lütfen çok soru soruyorum size ,videoları dinliyorum anlayamadım tam emin olmak için soruyorum.Bir mayıs da kurulum yaptım ,bu sefer malt özü ,ve eksport diye bir bira özü kullandım ,dört gün sonra hava çıkışı durdu ,hava alabilecek her yer kapalı ,ben hava kilidini dün çıkarıp hmn taktım tekrar yine etrafını sardım baya bı hava çıkışı oldu sonra tekrar durdu hava kilidindeki şu hemen hemen eşit duruyor ,umarım her şey yolundadır 😐

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Merhabalar, sıcak ortamda 4 günde kabarcık atma bitebilir, endişe etmeyin. Sızıntı olmadığından ve ortam sıcaklığının daha fazla yükselmediğinden emin olun.

    • @zeynephavvaozdemir8077
      @zeynephavvaozdemir8077 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789teşekkürler

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      @zeynephavvaozdemir8077 rica ederim.

  • @fatihgunes5436
    @fatihgunes5436 2 місяці тому

    Merhaba abi. Emeklerine saygılar. Benim bir sorum var. Şişeleme yaparken 5 gram seker ( 2 tane küp şeker) koydum. Bugün 4. Gün oldu şişelerde ve kapakta patlama ve sızdırma olmadı. Acaba bugunden sonra bir problem olma ihtimali var mı

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 місяці тому +1

      Merhaba, şeker miktarı fazla olmuş. Gazlanma süreci ilk 10-15 gün içinde olduğu için henüz tehlikesi yok. Asıl bundan sonra dikkat etmelisiniz. Mümkün olan en kısa sürede tüketmenizi öneririm , çünkü bekledikçe iç basınç yükselecektir. Mümkün olan en serin yerde bekletin. Kapalı kutu ya da dolapta bekletin. Eğer şişe patlarsa etrafına ciddi hasar verir. Hatta, 15 gün dolunca buzdolabına kaldırın, soğuk ortamda tehlike riski çok azalacaktır.
      Lütfen uyarılarımı dikkate alın, elinizde saatli bomba tutuyorsunuz.

  • @cagrioztan5900
    @cagrioztan5900 3 місяці тому

    Abi fermantasyon suresi bir ay olsa bir sikinti olurmu

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 місяці тому

      Ne kadar geç şişelerseniz gazlanma o kadar geç ve zor olur, hatta hiç gazlanma oluşmayabilir.

  • @erkanbabaoglu
    @erkanbabaoglu 3 місяці тому

    Üstad merhaba. 2 hafta oldu kovada halen gaz çıkışı devam ediyor. Şişeleme için gaz çıkışı tamamen bitmeli mi?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 місяці тому

      Merhabalar, evet gaz çıkışı tamamen bittikten sonra şişeleme yapmalısınız yoksa şişede gazlanma yüksek olur ve şişeler patlar.

  • @rdvanvural9307
    @rdvanvural9307 4 місяці тому

    Mehmet Hocam merhaba, wheat bira kiti ile mayalanma safhası için tüm işlemleri gerçekleştirerek kovayı kurdum, 24 saat hiç gaz çıkışı olmadı ancak bir sonraki gün kovanın kapağını patlayacak kadar şişmiş ve hava kilidinin içinin tamamını ise kahverengi köpüğe bulanmış halde buldum. Patlamasından korktuğum için kovayı açtım ve tüm kovayı ağzına kadar köpük içinde gördüğümden içindeki mayşeyi tamamen döktüm. Bu durumun sebebi ne olabilir acaba, bir kez daha yaşanmaması adına tecrübenizden faydalanmak istedim, şimdiden çok teşekkür ederim ilgiyle takip ediyorum çok selamlar.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому +1

      Merhabalar, üzülerek söylüyorum ki yanlış yapmışsınız, tüm kova heba olmuş.
      Buğday birası çok köpürür, hem fermantasyon esnasında hem de şişeleme esnasında şeker atınca şampanya gibi köpürüp taşar.
      Özetle, kovayı boşuna dökmüşsünüz. Tek yapmanız gereken, hava kilidini temizleyip tekrar takmak olmalıydı. Fermantasyon devam edecekti.
      Su seviyesi de önemlidir, 23 litre kesinlikle geçilmemelidir.

    • @rdvanvural9307
      @rdvanvural9307 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 yanıt için çok teşekkürler hocam, selamlar

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      @rdvanvural9307 rica ederim, kovanın heba olmasına üzüldüm. Keşke kovayı boşaltmadan önce sorabilseydiniz.

  • @mustafaapaydn2082
    @mustafaapaydn2082 2 місяці тому

    Hocam merhabalar. Kitimi kurdum ve serin bir yere bıraktım gece ama sabah 30 derecede olduğunu gördüm. Sonra buzdolabına alip 20 22de sabitledim. Sabaha kadar 30 derecede kalması mayayı öldürmüş müdür , boşuna beklemeyeyim mi ? Şimdiden cok teşekkür ederim 🙏

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  2 місяці тому

      Merhabalar, kesin olarak birşey diyemem ama beklemenizi öneririm. Maya çalışabilir. Sıcaklık 20-25C° arasında olursa fermantasyon gerçekleşir.

    • @mustafaapaydn2082
      @mustafaapaydn2082 2 місяці тому

      Çok teşekkürler ​@@mehmetportakal1789

  • @Dandamake
    @Dandamake 4 місяці тому

    bişey sorucam şişe yerine şu 19 litrelik damacanalara aktarsak fermantodan sonra olurmu acaba fermente için kullanan varda şişe yerine yapan duymadım yapılsa olurmu acaba

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Ağzı sıkı şekilde, gaz kaçırmayacak şekilde kapatılırsa olur; fakat açtığınız zaman hepsini bitirmeniz gerekir. Birkaç saat içinde gazı gider ve elinizde gazsız bira kalır. Çok kalabalık bir ortam, bir parti için hazırlanabilir. Tek seferde 34 şişe (17 litre) birayı dağıtmış olursunuz.

  • @eralpferah6587
    @eralpferah6587 4 місяці тому

    Mehmet hocam fermantasyon sürecindeyim şuan 7-8 . Gündeyim. Hava çıkışı durdu veya çok nadir hava çıkarıyor. Fakat sormak isteğim başka bir şey var. Flashı açıp içeriye ışıl tutup baktığımda kapağında köpükler var ve su damlaları görüyorum kova içerisinde. Bu kova içinde kapakta su damlalanması normal mi?

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Merhabalar, 7-8 günde kabarcık atma durabilir, artık hafif fermantasyon ve çökelme süreci başlayacak. Köpüklenme ve kapakta su damlaları normaldir endişe etmeyin.

    • @eralpferah6587
      @eralpferah6587 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 bu kadar hızlı geri döndüğün için teşekkürler hocam içimi rahatlattın her şey gönlünce olsun 🙏

    • @eralpferah6587
      @eralpferah6587 3 місяці тому

      Mehmet hocam şişeleme yaptım yaklaşık 1 buçuk hafta oldu. Fg ölcümü yapmadan şiş elemişti aletim olmasıgı ıcın. Şuan bi bira yı deneyim dedim merak edip ölcümü yaptım şişeledikten 10 gün sonra yani.. Şuan 1003 gösteriyor. Ama kapağı açtığım gibi köpürme oluyor şişeden hafif taşma yapıyor ( sogutmadım oda sıcaklığındaki birayı açtım ) ve tadı biraz meyvemsi gibi daha beklersem yada soğuk tüketilir de düzelir mi bu

    • @eralpferah6587
      @eralpferah6587 3 місяці тому

      Değer 1008 imiş hocam pardon

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  3 місяці тому

      Merhaba, gazlı iken ölçüm yapmanız sizi yanıltır. Ama 1008 değer normal.
      Bira sıcakken, yani ılıkken tat olarak farklı algılayabilirsiniz. Soğutup o şekilde deneyin. Kapağı açınca hafif köpürmesi normaldir ama şampanya gibi patlayıp köpürüyorsa maalesef enfekte olmuştur. O birayı kesinlikle içmeyin.

  • @egemertklnc3666
    @egemertklnc3666 4 місяці тому

    Ustam iyi günler yüksek alkollü bir bira yapmaktayim 2 5 şeker 3 kg malt özý kullaniyorum kovada ilk 3 gün kabarcij atimi güzeldi sonraki gün kalın köpük yapti ve 3 gün boyunca hava kilidini tıkadı bu tikanikligi her gün giderip starsanla trmizleyip tekrar taktim şuan normal şekilde gaz cikisi devam ediyor
    Sorum şu hava kildiini söküp takmamdan dolayi maya oksijen aldi bu yüzden birayi boznuş olabilirmiyim nasil anlarim şimdiden yanitin için teşekkürler

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Merhaba, hava kilitsiz olarak uzun süre kalmadıysa bir sorun olmaz endişe etmeyin. İç basınçtan dolayı içeri hava girmez.
      Bu arada her seferinde star san ile sanite etmenize gerek yok, temiz su ile yıkamanız yeterli olacaktır, kaynamış soğumuş su kullanabilirsiniz.

    • @egemertklnc3666
      @egemertklnc3666 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 tesekkur ederim yok uzun sure kalmadi en fazla 1 2 dakika

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      @egemertklnc3666 birşey olmaz, o zaman, endişe etmeyin.

  • @ata_demir
    @ata_demir 4 місяці тому

    Vaybe emektar kırmızı dolap kapakları artık yoklar

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Dikkatli gözlerden kaçmıyor, evet kırmızılar gri oldu.

  • @umutkarabag1031
    @umutkarabag1031 Місяць тому

    Hocam merhaba, ben de evde bira yaptım. Şişeleme yaptıktan sonra dolaba koydum fakat sonra evdekiler yer kaplamasın diye çatıya almışlar, 1 ay kadar çatıda normal oda sıcaklığının baya üstünde sıcaklıklarda kaldı, bozulmuş mudur yoksa içebilir miyim.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Місяць тому +1

      Merhabalar, şişeleme yaptıktan sonra sıcakta kalsa da içilebilir; fakat şişelerin patlama riski vardır. Çok dikkatli olun, elinizde saatli bomba taşıyacaksınız. Sıcak ile gazlanma yüksek oluşur. En kısa sürede ve çok dikkatlice şişeleri serin ortama almalısınız. Hatta şişeleri taşırken mutlaka koruycu gözlük takın. Çok ciddiyim.

    • @umutkarabag1031
      @umutkarabag1031 Місяць тому

      @@mehmetportakal1789 tamamdır hocam teşekkürler

  • @Fakegarson
    @Fakegarson 4 місяці тому

    Mehmet abim dün akşam 2 şer litre yani 6 litre elma şarabı kurdum şimdi baktığım da 1.şişe balonu şişirmiş fakat diğerlerinden ses geliyor fakat balonu o kadar şişmemiş 1.şişeye mayayı attığımda hafif çalkalamıştım diğerlerini direk attım harake ettirmeden karanlık ortama koydum diğerlerinide hafif çalkalayayımmı

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      Merhaba, çalkalamaya gerek yok aslında. Bence balonlarda sızıntı var, o yüzden de şişmiyor. Delikleri büyük açmış olabilirsiniz. Yüzeyde köpüklenme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır fakat sızıntı vardır.

    • @Fakegarson
      @Fakegarson 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 tamam abi 👍

    • @Fakegarson
      @Fakegarson 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 abi sızıntı yok bence iple bağladım balonları sıkı sıkı şimdi fenerle baktım üçünede alttan seri bir şekilde 3 şisedede baloncuklar çıkıyor yukarı ben yusufum abi o hesaptan sana bir çok soru sormuştum bu sefer 15 gün değil 30 gün sabır edicem

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому

      @Terios356 kolay gelsin, sızıntı yoksa bir sorun olmaz Yusuf kardeşim.

    • @Fakegarson
      @Fakegarson 4 місяці тому

      @@mehmetportakal1789 sağol abi 💙

  • @mertefemunzur1269
    @mertefemunzur1269 4 місяці тому

    hocam tecrübenize şüphem yok uzun zamandır da takip ederim. ama boşluk konusunda hatanız var. bunu ispatlamak için basit bir öneride bulunacağım. şu plastik kapaklı 250-300 ml olan bim gazozlarından iki tane alın. ikisini de yarıya kadar dökün veya için. sonra şişelerden birini elinizle sıkın ve hava boşluğu sıfıra yakın kalınca kapatın. diğerini ise sıkmadan kapatın. sonra ikisini de çalkalayın ve kapaklarını açın. boşluk olanda daha büyük gaz çıkışı olduğunu göreceksiniz. yani bira boğazındaki boşluk arttıkça gaz kendine sıvıdan çıkış sıkışacak yer bulur.

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  4 місяці тому +4

      Merhaba, dediğiniz doğru; fakat plastik şişede durum farklıdır. Cam şişede ise esneme olmadığı için iç basınç artınca, ya kapak atar ya da şişe patlar.
      Ben de size bir deney önereyim. Şişede normal boşluk bırakın, ama gazlandırma şekerini fazla atın. İç basıncı artırmış olacaksınız. Fakat, önleminizi alıp, bir kutu içine almanızı tavsiye ederim. Şişenin patladığını göreceksiniz.
      Bununla ilgili bir video paylaşmıştım. Şişelerin patlamış görüntüsünü de paylaştım.
      Şişeler patlıyor ve çok tehlikeli. Bana güven dostum, tecrübe ile sabittir. Seviyeyi düştükten sonra patlamalar kesildi.

  • @Metafizik.
    @Metafizik. Місяць тому

    Miller şişesiyle şişeleme olurmu hocam açılır kapanır şişe yoksa kaçırırmı

    • @mehmetportakal1789
      @mehmetportakal1789  Місяць тому +1

      Merhaba, çevir kapak şişeler maalesef olmuyor. Bazen tutabiliyor sma genelde sızıntı yapıyor.