Mehmet bey, size cok tesekkür etmek istememin sebeplerini listelemek istedim: - diger evde bira yapimi videolarindaki gibi göze batacak ve videodan %30 zaman calacak kadar herhangi ürünün reklamini yapmiyorsunuz ve bundan ötürü germiyorsunuz izleyiciyi - izleyicilerinize temel konulari anlasilir sekilde iletiyorsunuz, gereksiz konulara hic girmeden - izleyicilerinize karsi saygin ve efendi tavriniz takdire sayan. " degerli dostlar" diye hitabiniz, ayrica kisa pantolon giymeyip fermente kabina sirayi dökerken insanlarin gözüne killli erkek bacagi ile görüntü kirliligi yapmadiginizdan ötürü cok sagolun efendim. kisa pantolon dileyen giysin, karsi degilim, fakat her bira yapimi videosunda kisa pantolon giymek insani bira ustasi yapmaz, tam tersine ana akima uyan görgüsüz yapar, sonucta halkin karsisina yüksek ses ile bagirip don ile cikmak nedir kardesim? diger bira apimi videolarinin %50 si bu sekilde. efendim siz cok sagolun mehmet bey. bizden de saygilar
Merhaba Mehmet bey, videonuz diğer videolarınız gibi çok güzel ve ilham verici. En kısa zamanda bu tarifi deneyeceğim. Merak ettiğim bir şey var 1664 kronenbourg blanc diye tuborg markasının getirdiği bir bira var. Bu birada narenciye ve kişniş aroması var. Bu tadı elde etmek için ne yapmamız gerekiyor acaba. Bu tarif üzerinden bir uyarlama yapılabilir mi ? Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
Serdar kardeşim, Blanc biraz limonlu bira gibi aslında. Bu tarifte kaynatma esnasında biraz limon ve portakal kabuğu kullanılırsa bence yakın bir tat elde edilebilir.
Doğrudur Aytuğ kardeşim, ekmek mayası kullanacaksan 10-12 gramlık bir paketin üçte ikisini kullanman yeterli. Büyük paket var ise 4 çay kaşığı kullanabilirsin.
Rusya'da sağda solda her yerde satılır ve alkol oranı %0.05-1.44 olduğu için yaş sınırı yoktur. Alkol memleketi olan bi ülke olduğu için bu değerler orada ALKOLSÜZ meşrubat sınıfına girmesini sağlıyor. Kola fanta vb. meşrubatlar yerine çocuğundan yaşlısına kadar çoğu insan Kvas içerler. Ben de çok severim. Tarifi daha önceden biliyodum yine de izledim emeğine sağlık. Ben zencefil koymadan 20 litre olarak yapıyorum yıllardır kola vb içtiğim yok. Bi dahaki sefer zencefille denicem.
@@ferhatserif1761 Tencereler hava alma ihtimali var kapak kısmından ancak düdüklü tencere olur. Fakat en ekonomik ulaşılabilir kapağı iyi olan malzeme pet şişeler. Yapacağınız miktara göre 5-10 litrelik su bidonu da olur. Ben 1 fermente kovası ve 6 tane 10 litrelik su bidonu ile çeşitli ürünleri aynı anda yapıyorum.
@@ferhatserif1761 Evet bildiğimiz pet 5-10 litrelik su bidonları. Kapakları gayet güzel kapanıyo gazlanma için delik açıp hortum takıp hortumu da daha küçük bi şişede suyun içine sokarsın. Balon takıp çok küçük delik açsan da olur ama hortum daha güvenli oluyor. Hatta internette "hava kilidi" diye aratırsan onlardan da alabilirsin hortumla uğraşmak yerine.
@@mehmetportakal1789 abi bir de ben desektef olarak kolanya kullaniyom bakderiler olsun diye temislikde sonra suyla duruluyor olurmu abi boyle şişe temisliginde mahseme temisliginde
Kolonya dezenfekte eder fakat kullanmanızı önermem. Suyla durulansa da tat ve koku bırakabilir. Kolonya kullanmadan, dikkatli bir şekilde çaydanlıkla kaynatılmış su ile durulama daha etkili olur.
@@autumnneverendsdenedim, oldukça biramsı bir tat oldu, şerbetçiotunun verdiği Reha ile. Yemeğin, mangalın yanında muhteşem gidiyor. Mümkünse şekerle birlikte koyarken bal da koymanızı tavsiye ederim. Mehmet ağabeyin şişeleme tarifine riayet etmeniz gerekiyor.
Eğer üzüm şarabı yapacaksanız ve maya bulamıyorsanız, üzümün kabuğundaki maya şarabı oluşturur. Üzümü yıkasanız bile mutlaka az da olsa maya kalır. Biraz geç olur ama olur. Yani maya kullanmanıza gerek yok. Bu durum, birçok meyve için geçerlidir.
Ben biliyorum, onun için buğdayı çimlendirip değirmenden geçireceksin sonra su koyup kaynatacak pekmez gibi yapacaksın sonra süzeceksin azerbaycanlılar yapıyor onu diyorsun heralde@@bozbahce87
Meçhul kardeşim, öncelikle içimi çok güzel. Farklı bir tat; ama endüstriyel bira tadı beklememek gerekiyor. Sonuçta arpa veya buğday özünden yapılmıyor. Tarif kızarmış ekmek aroması ve zencefil ile bira acılığı içeriyor. Teknik olarak fermentasyon sonrası şarap elde ediyoruz, sonrasında ise bira da yaptığımız gibi bir miktar şeker atıp şişeleyip gazlanmasi için bekliyoruz. Sonuç... gazlı, köpüklü, alkollü, lezzetli bir bira elde ediyoruz. Denemelisin.
Endüstriyel biranın yanına yaklaşması için 120 km saat hızla 1 yıl yol alması gerekir .Arkadaş Yotuber olmak istiyor da pek bilgi yok işlediği konular hakkında .
@@zeringuney4492 , bu tarif ekmek birası yani normal kit biradan bahsetmiyorum ve evet haklısınız endüstri biralar ile kit biralar asla kıyaslanamaz zira kit bira muhteşem. 3 yıldan beri dışarıdan, bakkal marketten ticari bira içmiyorum bundan sonra içmemde. Tanıdığım herkese kendi biralarını ve şaraplarını yapmalarını tavsiye ediyorum. Kit bulunmuyor şu sıralar arpadan demlemeler yapıp kendi reçetemi oluşturmaya çalışıyorum. Beni eleştirmişsiniz elbette ki hakkınız ama yaptığınız yorumu sanırım kit bira olarak düşünüp yazmışsınız.
@@mehmetportakal1789 Bayide ticari bira fiyatı 5 liraya insin bir tane kit satılmaz .Kit bira şu an 4 lira gibi bir maliyeti var Pilsner bira .Arada 8 tl fark var o yüzden millet kite saldırıyor iyi olduğundan değil .Çeşit kitler denedim ,kendim arpadan malt bira da yaptım , fakat ticari bira pahalı olmasa ben değil her kes kite bakmaz .Alkol fiyatı yükseldikçe alternatif aranıyor , kitlere rabet olunca onlarda pahalılaştı .Kit bulunmuyor diyorsunuz Butik birada her çeşit var da onlar da zam yapmış 90 tl ye aldığım pisner 139 tl olmuş .
Hadi bakalım kolay gelsin😊. Fermentasyon sonunda şişeledikten sonra birkaç gün dinlendirip berrak kısmı tortudan ayırarak başka şişelere aktar kardeşim. Bu işlemi şişelerin dibinde tortu kalmayana kadar tekrar et. ( Birkaç kere yeterli olacaktır) Çok güzel bir sonuç alacağına inanıyorum.
Ümit kardeşim yok şeker eklemiyoruz başka. Yalnız yanlış anlaşılma olmasın. Şarap olarak tüketeceksen yukarıdaki önerimi uygula; ama gazlandırıp bira olarak tüketeceksen ilk yorum geçersiz. Başka şişelere aktarma olmayacak. Bir kere yarım litre için 4gr şeker atıp şişeyi kapaklayip 15-20 gün gazlanmasini bekliyorsun.
@@Alexandros22 ekmek birası deneyimim pek iyi değildi. Zencefil ağır bastı ve kokusu bile rahatsız etti fakat alkolü gayet güzeldi. Daha sonrasında mürdüm eriği ile şarap yaptım ve de efsaneydi. Hatta arkadaşlarım bile beğendi. O günden beri nerde meyve veya şıra bulsam 5 litrelik su bidonuna serum hortumu takarak mayalıyorum. Afiyet olsun 😊
@@ismailakdogan6380 kardeşim merhabalar, elbette olur ama damıtma - distilasyon çok kapsamlı bir iş. Hata kaldırmaz. Yapabileceğinize eminseniz alkollü her fermente içkiden ( bira dahil) damıtma olur.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler başkan aslında internetten yapan arkadaşlardan bilgi toplama mühendislik bilgim kapsamlı derken siz tabiki izledim kadarıyla bizden daha bilgi sahibisiniz siz bile yapmıyorsunuz sanırım demekki muhendilsik gerektiren bir iş ben bir kaç senedir öyle damitma videolarına bakıyorum kendim yapmadım ama yapılır yapmaktan ziyade yaptığın malzemenin lanaraturda testini yatırabilse insan yoksa damitim çok zor deyil ama çıkan nihayi ürünü net test yapılma şansı olan labaratuar olsa dimi sizde aynı dusuncedemisiniz saygılar ha bu arada sizin videolarıniz en anlaşılır net reis
Teşekkür ederim İsmail kardeşim. Aynen öyle. Aslında damıtma yapmak evet düzgün bir mühendislik ister ama ilkel yöntemlerle bile yapılabiliyor. Ben hiç yapmadım. Bunun iki nedeni var. Öncelikle yasal değil ve riskli. Distilasyon içikiyi kendiniz yapamazsınız der. Ama fermente içkileri yıllık 350 litre olmak ve satışını yapmamak kaydıyla evde yapabiliyoruz. İlgili kanun: "4733 sayılı TAPDK Kanunu' nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde fermente içecek üretimine izin verilmekle birlikte bu ürünlerin satışı kesinlikle yasaktır. İlgili kanunları ve detaylarını bilmek ve uymak tüketici sorumluluğundadır." O yüzden fermente içki yapmak hem yasal hem de sağlık açısından çok düşük risk taşır. Risk derken yanlış bir malzeme kullanımında elbette mümkün ama 3000 yıllık bira ve şarap tarihinde biradan veya şaraptan zehirlenip ölen vaka sayısı kayıtlarda yoktur. Yani fermente içkiye devam :)
Merhaba Mehmet bey. Videolarınızı severek izledim. Elinize sağlık. Bİr sorum olacak mümkünse. Bu işlerden pek anlamıyom. yeni başlayacağım. hidrometrem de yok. Her %1 alkol derecesi için 1 litre suya kaç gram pancar şekeri konulması gerekir (takriben). Yanıtlayabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Merhabalar, alkol oranını, kullanacağınız maya ve mayaya göre şeker oranı belirler. O yüzden de mayanın alkol dayanımı ve üretimini bilmemiz gerekir. Örneğin; instant kuru ekmek mayası %9-11 arasında hatta 12 ye kadar alkol üretebilir. Bunun için 1080 yoğunlukta şıra hazırlamamız gerekir. Bu da her 1 litre suya 240gr şeker yapar. Şarap mayası, %12-14 arasında alkol üretir. Bunun için de 1100 yoğunlukta, her 1 litre su için 300gr şeker ile şıra hazırlamamız gerekir. Videolarımın arasında, istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Merhabalar, kullandığımız silikon sıcak silikon. Sadece kapakta en üstte sızdırmazlık için kullanıyoruz ve sıvıya temas etmiyor. O yüzden herhangi bir sorun olmaz.
@@mehmetportakal1789 yanıtınız için teşekkür ederim 😊 ama sanki sıvı ile temas etmese bile özellikle iç kısımdaki silikon hava ile temas ettiği ve sıvıdan çıkan yoğun gazın etkisiyle sıvıyla gözle göremesek dahi temas ve dolayısıyla kimyasal geçirim sağlar gibi geliyor. Onun için hamurla kapatma yapılırsa hem daha sağlıklı hem de malzemenin evde bulunması açısından daha pratik olur. Ne dersiniz? Bütün bilgiler için tekrar teşekkürler, elinize sağlık, kolay gelsin 😊
Sıcak silikon sağlığa zararlı değil diye biliyorum. Camcıların kullandığı şeffaf keskin kokulu silikonlar olmaz zaten. Ama içinize sinmiyorsa elbette hamurla kaplayabilirsiniz. Bu konuya dikkat çektiğiniz için ben teşekkür ediyorum.
İlk başta hocam özlettin kendini harika bir video olmuş sizin birkaç görüsünü alacam sorularıma başlıyorum saygılarımla.. 1.sorum 100 yüz elma suyundan sarap yaptım içine 3 diş karanfil ekledim normal sarap mayası kullandım ama tadı güzel gelmedi fermentasyon süresi 20 gün sürdürdüm şimdi ise 20 günde dinlerdirme yapıyorum buzdolabında burda nerde hata yaptım 2.sorum ise nar portakal limon karsımı yüzde 50 meyve nektarından bunada yine normal sarp mayası ve 2 diş karanfil ekledim bununda tadını alamadım alkolu fazla geldi.. buda aynı 20 gün fermentasyon sürüdü onuda dinlendirme moduna aldım 3. sorum ise mutlu olarak yaptıgım yüzde 35 meyve nekterı suyundan 2 diş karanfil ekledim ve normal sarap mayası kulandım 20 gün sürdü ve tadına baktıgımda resmen gözümden tam olmuş bir sarp tadı aldım ..artık dedim sadece kırmızı meyvelerden sarap yapacam orjinal sarap maya alınca ne maya kokusu nede sirke tadı yok düşüncelerini ve nerede hata yaptıgımı yazarsanız sevinirim Son olarak bunlar kalorifer yanında durdular oda sıcaklık 25 ve 26 derece civarı sabitti sevgiler saygılar....
Merhaba Mehmet kardeşim, öncelikle teşekkür ediyorum. Sorularına gelince bir bütün olarak cevaplandırmaya çalışayım. Daha önceki videolarımda bahsetmiştim. Şarap en güzel şarap mayası ile olur. Tariflerimde ekmek mayası kullanmamın amacı kolay bulunabilmesi idi. Sen de şampanya mayası kullanmış ve doğru seçim yapmışsın. Meyve şaraplarında beyaz şarap veya şampanya mayası kullanılır. Bu şekilde meyvenin tadını ve alkol oranını en yüksek miktarda alabiliriz. Ekmek mayasının da iyi iş çıkardığını belirtmeliyim. Beğenmediğini belirttiğin şarabın tadını tarif etmen gerekiyor ki neyin yanlış gittiği hakkında yorum yapabileyim. Fermenteri kaloriferin yakınına koyduğunu belirtmişsin, eğer çok yakında ise yüksek ısı almıştır bu da mayayı bozar. Şampanya mayası çok etkili bir mayadır ve az miktarda kullanılmalıdır. Eğer yüksek miktarda maya kullandıysan bu da şarabın tadını bozar. Meyve şaraplarında karışım yapacaksan aynı türde meyve kullanmalısın. Yani Portakal ve limon olabilir ama yanına nar eklersen sorun olur. Meyve suyu olarak güzel bir tada sahip olabilir ama şarap olarak bu şekilde olmaz. Olmaz demeyeyim aslında şekerli olan herşeyin suyu ile şarap yapılabilir ama her sonuç güzel olmayacaktır. Bunlara dikkat edilmesi önemlidir.
@@mehmetportakal1789 hocam ilk etabta cavabın için tesekkür ederim ilk önce sıcaklık konusunda ve maya bozulması ile sıkıntım yok onuda söyle açıklayım 3 adaet yaptıgım için vişne sarabım hem kokusu hem tadı on numaradı o dedigini eledim maya olarak zaten beyaz sarap mayası kullandım onuda eledim sadece sorun olarak karışım olarak birbirine denk meyve suyularını bulmam gerek tad konusunda ise ben biraz dinlendirip ondan sonra sana paylasırım mehmet hocam sevgiler saygılar
Hocam merhaba ben de bu biradan yapıcam ama bir kaç çeşit birden düşünüyorum acaba unu güzel olan bir beyaz ekmek kullanabilirmiyim kızartmadan ve yulaf ile yine beyaz veya kepekli ekmek ile denemek istiyorum aynı tarif doğrultusunda sizce olurmu. Bide şey var şimdi bunların alkolleri düşük oluyor benimde ölçmek için alkol metrem yok hangisini almamı tavsiye edersiniz her alkolmetre düşük seviyeyi ölçmüyor diye biliyorum.
Merhabalar Baycu Noyan kardeşim. Öncelikle biraya tadını veren ekmeğin kızartılmış olması, o yüzden istediğin ekmeği kullanabilirsin ama tava, fırın ya da tost makinesinde kızartmak şart. Bu yaptığımız aslında teknik olarak şaraptır ve ölçümü alkolmetre ile değil hidrometre ile yapmak gerekir. Videolarım arasında alkolmetre ve hidrometreyi anlattığım bir video var, oradan ayrıntılı bilgi alabilirsin. Ayrıca son videolarımda yine şeker oranı ve hidrometre kullanımı hakkında bir videom var, onu da izlemeni öneririm.
@@mehmetportakal1789 hocam son olarak benim elma şarabı fermantasyonum çok hızlI gaz atıyor normalde 4-5 saniyede bir olurya bu her Saniye atıyor. Bide bende şimdi starsan vb malzemeler yok onun yerine şişe temizliği için sadece fırça sıcak su ve sirke kullanırsam yeterli olurmu. Bide bu alttan hortumla şişeleme var onu illa her birada yapmak zorunda mıyız ve hard seltzer videonuz nerede kaldı :)
Baycu kardeşim, gaz atma bazen çok hızlı olabilir, durum normal endişe etme. Şişe veya ekipman temizliğini sıcak su ve sirke ile yapabilirsin elbette ama durulama suyu mutlaka çok temiz olmalıdır. Videolarım arasında, pratik sanitasyon adlı video var. Orada alternatif temizlik yöntemi anlatıyorum. Ayrıca pratik bilgiler adlı seri videolar var, oradan da izleyebilirsin. Alttan yukarı doğru bira dolumunun amacı, biranın oksijenle en az temasını sağlamaktır. Hard zeltser videosuna gelince, bazı aksilikler oldu bu yüzden birkaç deneme yaptım. Sonuç almam uzun bir süreç oldu. Hepsine videoda değineceğim. Yani net oranlarla bir anlatım yapacağım
Ama bir gün ile elinizde şarap olmaz. Tekrar fermentere alın, hava kilidini kontrol edin. Şu anda içilmez, fermantasyon henüz başlamışken elinizde şekerli, maya tadı baskın bir içecek vardır.
Meraba üstad bu gün 50 .gün pirinç sarabi mi filtre kağıdında dağıtılmaya sundum içimi güzel ama tam olarak normal şaraplar la eslestiremedim biraz limonata tadı gibi gırtlaktan mideye kadar yanma yaptı inerken sonuç iyi gibi ama tam olarak bilemedim gözlerde herhangi 1 pusluluk yapmadı
Volkan kardeşim, Pirinç Şarabı tat olarak biraz beyaz şarap biraz şampanya biraz vanilya aroması içerir. Yani ben bu şekilde algılıyorum. Alkol oranı ise aynı tarifi uyguladıysan ve ekmek mayası kullandıysan %12.7 olacaktır. Aslında iyi bir oran. Ama daha yüksek etki beklememelisin. Daha yüksek bir oran için şampanya mayası kullanabilirsin; fakat onun da oranı tüm şartlar ideal ise en yüksek%17 olacaktır.
Merhabalar, demlenme için bu süre gereklidir ama beklemek zorunda değilsiniz elbette. Olduğu kadarıyla da yapılabilir. Yani bunu çay gibi düşünün, yeterince demlenerise daha lezzetli olur.
Hocam ikinci defa yaziyorim kusuta bakmayin, ben yaptim islemlerin ve ölçülerin aynisini, fermantasyon hic baslamadi, sonra cok az maya daha ilave edil tekrar iyice calkaladim, bukez fermantasyon 3 gün sürdü durdu...neden ters gitmiş olabilir? Siselemeye korkuyorum çünkü sekerden dolayi sise patlar diye cekiniyorum
Merhabalar Sumeyya Hanım. Vinomarket ve fermantasyon market adlı internet sitelerinden bakabilirsiniz. Özellikle önereceğim bir marka yok. Orada satılan 3 markadan da denedim hepsi kaliteli ve güvenilir. O yüzden maya bilgilerine bakarak çalışma sıcaklığı, alkol dayanımı, tortu derecesi ve sindirim oranı gibi bilgileri kıyaslayarak seçiminizi yapabilirsiniz. Özellikle bulunduğunuz yerin ortam sıcaklığına uygun çalışabilecek maya seçmelisiniz.
Ümit kardeşim, her ne kadar bira desek de sonuçta bira değil bu ama farklı bir lezzet olarak değerlendirmek lazım. Tadı ise, hafif yanık ekmek aromalı şarap diyelim. Farklı bir tat. İnan tarif etmek zor; ama denemelisin bence. Videolarım arasında "bira mayası yerine şampanya mayası kullanımı" var orada tam olmuş sonucu gösteriyorum. En azından görsel olarak daha güzel görünüyor. Dediğim gibi, bence denemelisin.
Merhabalar, bence, önce az miktarda yapıp deneyin. Tat olarak ne elde edeceğinizi görün derim. 20kg yüksek bir miktar. Bana göre güzel sonuç alınıyor, fakat alışageldiğimiz bir tat değil.
Neriman Hanım, yeniden kurmanızı ve eski şarabı karıştırmamanızı öneririm. olan şarabı beğenmediyseniz yeni kuracağınız şarabın içime karıştırırsanız aynı maya yenisini de bozacaktır.
Merhabalar, ölçülerin katlarını kullanarak istediğiniz oranda yapabilirsiniz elbette. Fermentasyon süresi miktar ne olursa olsun değişmez. Çünkü maya miktarı da aynı oranda artacaktır. Kuru üzüm yerine incir de olur tabi ama orjinal kwas tarifinde kuru üzüm kullanılır. Tercih sizin tabi neden olmasın. Miktar olarak göz kararı atmanız gerekiyor zira daha önce denemedim o yüzden size belirli bir ölçü veremiyorum üzgünüm.
@@mehmetportakal1789 anladım abi teşekkür ederim. yüzde beş alkolle şarap olarak içmek hammallık gibi olabilir en iyisi bira gibi içmek ama bir de şekeri fazla tutarsak daha fazla alkol elde edebilir miyiz acaba
@@hhhjmkjjmjk7640 kardeşim, şekeri fazla tutarsak diyerek, sanırım hazırlık esnasında mayşe-şıraya eklediğimiz şekerden bahsediyorsun. Yoksa Şişeleme şekerini fazla tutmak sadece içeceği tatlı hale getirir. Mayşe-şıra hazırlığında şekeri fazla tutarsan maya bunun hepsini alkole dönüşturemez, dolayısıyla tatlı bir şarap elde ederiz. Yani ne kadar çok şeker o kadar alkol önermesi doğru bir kavram değil. Ama alkolü yüksek olsun istiyorsan şampanya mayası kullanabilirsin ama şeker oranını da yükseltmelisin. Bu arada tarifteki malzemeleri de yükseltmelisin yoksa yapılan mayşe-şıra tat olarak sadece şeker odaklı bir içki olur ve tarifin tadını alamazsın. Yani bu durumda sonucu şeker Şarabı olarak da adlandırabiliriz. Bu tarz alkollü içecekler hafiftir keyif içindir. Kafa etkisi için ya çok tüketmek gerekir ya da daha yüksek alkollü başka bir içecek tercih etmek gerekir. İlerleyen günlerde daha yüksek alkollü tarifler paylaşacağım. Denemelerim sürüyor ama sonuç almam çok zaman alıyor. O yüzden beklediğim sonuca ulaşana kadar sabırla bekliyorum.
Merhabalar, videonun başında ve açıklamalar kısmında malzemeler listesinde belirtmiştim, sanırım kaçırmışsınız😊. Kuru maya kullandım ama varsa şampanya mayası kullanmanızı tavsiye ederim. Alkol oranı ve tat olarak çok daha güzel bir sonuç alırsınız.
Yaptım. Mayalanıyor. Fakat şeker tadı çok az. Şeker oranı yükselince, alkol derecesi de artar. Bu gerçeği bilmeyen yoktur. Neden şekeri ve kuru üzümü az koydunuz, anlamadım! Ayrıca normalde 4 litrelik şarap yaparken 1 çay kaşığı maya koyulur. Tabii, şarap mayası. Ekmek mayası olduğu için mi, 2 litreye, 2 - 2 buçuk kaşık maya koydunuz?
Semih kardeşim, şeker oranı arttıkça alkol oranı da artar bu doğru ama şeker belli oranın üstünde alkole dönüşmez. O yüzden fazladan atılacak şeker sadece şekerli bir tat oluşturur. Kuru üzüm ise tarifte yeterli oranda. Ama isterseniz daha fazlasını ekleyebilirsiniz elbette. Maya, aslında her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır, ekmek mayası olduğu için bu şekilde kullandım.
Josef kardeşim, her ne kadar bira desek de sonuçta bira değil bu ama farklı bir lezzet olarak değerlendirmek lazım. Tadı ise, hafif yanık ekmek aromalı şarap diyelim. Farklı bir tat. İnan tarif etmek zor; ama denemelisin bence.
Mehmet kardeşim, şişelendikten sonra aynı normal bira gibi ortam sıcaklığında en az iki hafta bekletilmeli. Eğer şişeleriniz standart bira şişesi ise ultraviole olduğu için güneş ışığı almadığı taktirde ortamda saklanabilir; ama şeffaf şişe ise karanlıkta saklanmalıdır zira normal şişeler ultraviole değildir ve biranızın bozulmasına neden olur. Bira şişelerinin renkli olması bu nedenledir. (Bazı istisnalar vardır elbet)
hocam biraz zerdeçal ekledim tarife. fermantasyon bitti. çok baskın bir zerdeçal ve zencefil kokusu var, tadı da çok acı. şişeledim gazlandırdım fakat içilir mi çok ciddi şüphelerim var. Ne düşünürsünüz bu durumla ilgili?
Merhabalar, evet, zerdeçal, karanfil ve zencefil baskın baharatlardır. Maalesef bu andan itibaren yapacak birşey yok. İçilmeye içilir, bir zararı yoktur ama dediğiniz gibi baskın baharat ve acı tat olacaktır.
@@mehmetportakal1789 hocam iyi akşamlar. 6 gün gazlandırdığım zerdeçallı ve zencefilli kvası dayanamadım bir tanesini açtım. Tadı şişelerkenki kadar kötü değil. Lakin keşke zerdeçal koymasaymışım.. Çok baskın gelmiş, zencefili bile baskılamış. Sadece zencefil koysaymışım çok güzel olacakmış belli.Hiç şeker tadı almıyorum.
Hocam 350 gram çavdarli karabuğday ekmeği aldım Instast kuru maya da aldım 5 litre naximum %5 alkollü bira yapmak istiyorum oranları nasıl ayarlanır teşekkür ederim
Josef kardeşim, yaklaşık bir oran verebilirim, zira mayanın çalışmasına bağlı olarak değişir çünkü. Şeker oranını, her 1 litreye 40 gr şeker olacak şekilde oranlarsan %5 alkol elde edersin.
Berkant kardeşim, 3 saate başlaması gerekiyordu aslında. Sıcaklık önemli. Mayayı attığında sulandırılmış reçel ortam ısısında olmalı. Çok sıcaksa maya ölür. Sabaha kadar başlamazsa hava kilidini kontrol etmelisin. Yüzeyde köpüklenme olmuşsa maya çalışıyor demektir. Ama köpüklenme kabarma olmamışsa bir şeyler ters gitmiş demektir. Yarın sabah kontrol edin bir daha görüşelim.
Üstadım, bugün benim tam 1 hafta oldu. Fermenterden numune almak için açtım. Malzemeleri sizin kullandığınız miktarda kullanmıştım. Aldığım numunede şeker namına hiç bir şey kalmamış, tadı ekşimsi, hafif küflenmiş ekmek tadı gibi... Kokusu sanki bozuk veya çürük bi şey gibi kokuyor fakat içiliyor. Yarım yudum içtim, bi mayhoşluk var, alkolü olduğu belli sanki.. Durum normal midir bilmiyorum... Bugün de şeker atıp şişelemeyi düşünüyorum.
Ümit kardeşim, küflenmiş tat hariç anlattıkların uyuyor. Ama 1 hafta erken bence . Gaz çıkışı tamamen kesildiyse birkaç gün de çökeltme için beklemelisin. Tat olarak evet biraz yanık ekmek aromalı bir tat almalısın ama küf olayı kafamı kurcaladı.
mehmet portakal tarif ederken benzetme maksatlı bi ibare aslında küf . Öyle olsaydı rengi de değişirdi, bozulurdu vs. Ama içiliyor, kokusu biraz çürüksü bi koku gibi olunca belki küf gibi algıladım. 2-3 sonra şişeleyip 10 gün sonra da denerim, gazlanma durumuna göre.
Tadı güzel ama tat göreceli elbette. Öncelikle etrafta buna benzer, tadını tarif edebileceğim bir içecek yok. Yanık ekmek tadı ya da isli olarak tarif edebileceğim, şarap gibi, hafif şekerli, alkollü, gazlandırma yaptığımız için de bira ya da şampanya gibi gazlı baloncuklu bir tat.
Öyle her şeye bira diyemiyoruz. Bir şeyin bira olması için yapıldığı ürünün en az yüzde altmışının arpa olması gerekir. Bu yaptığınız ne bilmiyorum ama kesinlikle bira değil.
Arkadaşım, elbette ki bira değil. Ama kültürümüzde olan bir içecek değil. O yüzden de bir isim vermek gerekirse gazlı alkollü içecek olduğu için bira dedim. Videonun başlığı ekmek şarabı ya da birası zaten. Ya da! Kullandım farkındaysanız. Tespitiniz için yine de teşekkürler.
Estağfurullah Cüneyt Bey, siz sadece durum tespitinde bulundunuz. Gerçekten dinleyince bir süre sonra baygınlık veriyor. Sonraki videolarımda dikkat etmeye çalıştım. Sağlıcakla kalın.
Arkadaşım, izlemediğin belli. Aslında Şarap olduğunu ve gazlandırdığımı zaten söyledim. Sanite etmediğimi ne biliyorsun? Neresi yanlış? Yanlış olsa sonuç olmazdı. Beğenmek zorunda değilsin ve eleştiri yapabilirsin elbette ama izle sonra eleştiri yap.
@@mehmetportakal1789 bence siz çektiğiniz videoyu uzun zaman geçti diye unutmuşsunuz. sonuna kadar izleyip yazdım emin olabilirsiniz videoda sanitasyon adına bir şey söylenmiyo kullandığınız kepçe huni vs gibi şeyler için kaldı ki yapatığınız işi kötülemedim kendimce gördüğüm ihmali yazdım
Akın Bey, hepsi sanite edildi emin olun. Evet sanitasyondan bahsetmedim doğru ; ama bahsetmemiş olmam yapmadığım anlamına gelmiyor. Bir çok videomda sanitasyondan bahsetmiyorum.
@@mehmetportakal1789 tamam doğrudur benim gibi ilk defa kanalınıza gelip videonuzu izleyen insanlar bilmeyebilir yaptığınız uygulamaları. ben uyarı amaçlı yazdım. kolay gelsin saygılar
Videolarında Dakika başı sanitasyon diyen insanların kendi sitelerinde sanitasyon ürünü sattıklarını ve aslında bunun reklamını yaptıklarını umarım hesap etmişsinizdir. Yoksa kılı tüyü sanite eden insanların herşeyden önce eldiven ve maske takması gerekir, saçını sakalını kapatır, donla da video çekmezler. Hijyenik üretim böyle yapılır. Hatta bir tanesi sanitasyon şart derken kamera karşısında sigara içiyordu. Binlerce sene önce şarap yapan insanlar sanırım Starsan kullanmıyorlardı..
biranın bütün süreçlerini paylaştığınız ve bekletmediğiniz için teşekkürler güzel bir sunum olmuş
Mehmet bey, size cok tesekkür etmek istememin sebeplerini listelemek istedim:
- diger evde bira yapimi videolarindaki gibi göze batacak ve videodan %30 zaman calacak kadar herhangi ürünün reklamini yapmiyorsunuz ve bundan ötürü germiyorsunuz izleyiciyi
- izleyicilerinize temel konulari anlasilir sekilde iletiyorsunuz, gereksiz konulara hic girmeden
- izleyicilerinize karsi saygin ve efendi tavriniz takdire sayan. " degerli dostlar" diye hitabiniz, ayrica kisa pantolon giymeyip fermente kabina sirayi dökerken insanlarin gözüne killli erkek bacagi ile görüntü kirliligi yapmadiginizdan ötürü cok sagolun efendim. kisa pantolon dileyen giysin, karsi degilim, fakat her bira yapimi videosunda kisa pantolon giymek insani bira ustasi yapmaz, tam tersine ana akima uyan görgüsüz yapar, sonucta halkin karsisina yüksek ses ile bagirip don ile cikmak nedir kardesim? diger bira apimi videolarinin %50 si bu sekilde.
efendim siz cok sagolun mehmet bey. bizden de saygilar
Ben teşekkür ederim, yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım.
Eline sağlik reis
Eline emeğine sağlık...deniyecem kardeşim
BATIRDIK Ortalığı 09: 50 koptum yaa :)))))v emeğinize sağlık
Merhaba Mehmet bey, videonuz diğer videolarınız gibi çok güzel ve ilham verici. En kısa zamanda bu tarifi deneyeceğim.
Merak ettiğim bir şey var 1664 kronenbourg blanc diye tuborg markasının getirdiği bir bira var. Bu birada narenciye ve kişniş aroması var. Bu tadı elde etmek için ne yapmamız gerekiyor acaba. Bu tarif üzerinden bir uyarlama yapılabilir mi ?
Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
Serdar kardeşim, Blanc biraz limonlu bira gibi aslında. Bu tarifte kaynatma esnasında biraz limon ve portakal kabuğu kullanılırsa bence yakın bir tat elde edilebilir.
Mehmet hocam reçetedeki su miktarı 4 litre olursa maya 8 gr mı olmalı?
Doğrudur Aytuğ kardeşim, ekmek mayası kullanacaksan 10-12 gramlık bir paketin üçte ikisini kullanman yeterli. Büyük paket var ise 4 çay kaşığı kullanabilirsin.
Rusya'da sağda solda her yerde satılır ve alkol oranı %0.05-1.44 olduğu için yaş sınırı yoktur. Alkol memleketi olan bi ülke olduğu için bu değerler orada ALKOLSÜZ meşrubat sınıfına girmesini sağlıyor. Kola fanta vb. meşrubatlar yerine çocuğundan yaşlısına kadar çoğu insan Kvas içerler. Ben de çok severim. Tarifi daha önceden biliyodum yine de izledim emeğine sağlık. Ben zencefil koymadan 20 litre olarak yapıyorum yıllardır kola vb içtiğim yok. Bi dahaki sefer zencefille denicem.
Yok, cam kavanoz olmaı şart değil. Zaten kola şişesinde fermente ettik. Hazırlarken tencere kullanıyoruz tabi.
@@ferhatserif1761 Tencereler hava alma ihtimali var kapak kısmından ancak düdüklü tencere olur. Fakat en ekonomik ulaşılabilir kapağı iyi olan malzeme pet şişeler. Yapacağınız miktara göre 5-10 litrelik su bidonu da olur. Ben 1 fermente kovası ve 6 tane 10 litrelik su bidonu ile çeşitli ürünleri aynı anda yapıyorum.
@@erhanorak8057 teşekkür ederim. bir de bu 10 litrelik su bidonu dediğin şey pilastik mi oluyor. erikli sırma gibi markaların 10 lt su kapları mı?
@@ferhatserif1761 Evet bildiğimiz pet 5-10 litrelik su bidonları. Kapakları gayet güzel kapanıyo gazlanma için delik açıp hortum takıp hortumu da daha küçük bi şişede suyun içine sokarsın. Balon takıp çok küçük delik açsan da olur ama hortum daha güvenli oluyor. Hatta internette "hava kilidi" diye aratırsan onlardan da alabilirsin hortumla uğraşmak yerine.
@@erhanorak8057 peki teşekkür ederim.
Mehmet abi ben beş litre kurcam maya iki cay kaşıgı olurmu şekerde üç su bardagı koysam olurmu
3 su bardağı şeker kullanacaksanız 3 çay kaşığı dolusu maya kullanın.
@@mehmetportakal1789 abi bir de ben desektef olarak kolanya kullaniyom bakderiler olsun diye temislikde sonra suyla duruluyor olurmu abi boyle şişe temisliginde mahseme temisliginde
Kolonya dezenfekte eder fakat kullanmanızı önermem. Suyla durulansa da tat ve koku bırakabilir. Kolonya kullanmadan, dikkatli bir şekilde çaydanlıkla kaynatılmış su ile durulama daha etkili olur.
Eksi ekmek mayasimi,yoksa hamur isi mayasimi kullanacagiz
İnstant kuru ekmek mayası olmalı.
Kvasın derecesi baya düşük diye biliyorum. Baya meşrubat gibi içiyorlar, sokakta satılıyor. O ilaçsı tadına rağmen sıcak havalarda çok ferahlatıyor.
Abi ekmegi iyice kızartıp daha sonra un gibi ufalasak olurmu
Olur ama süzmesi zor olur. Size kalmış tabi, bir sakınca yoktur.
Zencefille beraber dryhop gibi az şerbetçi otu da atsak nasıl olur acaba abi?
Aroma için olabilir ama acılık artacaktır.
@@mehmetportakal1789 bu tarife göre şerbetçiotu koyduğumuzda zaten bira olmuş oluyor. Zencefil koymaz isek daha iyi olacaktır
Olabilir elbette.
denedin mi
@@autumnneverendsdenedim, oldukça biramsı bir tat oldu, şerbetçiotunun verdiği Reha ile. Yemeğin, mangalın yanında muhteşem gidiyor. Mümkünse şekerle birlikte koyarken bal da koymanızı tavsiye ederim. Mehmet ağabeyin şişeleme tarifine riayet etmeniz gerekiyor.
Maya olarak ekmek mayası mı kullandınız
Doğru, ekmek mayası kullandım.
Mehmet bey videoların içeriği çok güzel ama bir kamera ve mikrofon şart.
Haklısınız. Daha profesyonel cihazlar kullanmam gerekiyor.
@@mehmetportakal1789
Hocamm.. ekmek olarak mısır yada tahıldan ekmek ve içinede şerbetçi otu katsak şahsımcaaa biraya daha yakın tat olur gibi
Abi sana bişey soricam diyelim ki maya bulamiyacagimiz biryerdeyiz ekmekle nasıl yapıyorlar fermantasyonu bayat ekmekmi kullaniyorlar
Eğer üzüm şarabı yapacaksanız ve maya bulamıyorsanız, üzümün kabuğundaki maya şarabı oluşturur. Üzümü yıkasanız bile mutlaka az da olsa maya kalır. Biraz geç olur ama olur. Yani maya kullanmanıza gerek yok.
Bu durum, birçok meyve için geçerlidir.
@@mehmetportakal1789 abi şeker maysesi için ekmekle nasıl yapilir
Ekmekle nasıl yapılır bilmiyorum ama en basit en küçük bakkalda bile instant kuru ekmek mayası bulunur.
Ben biliyorum, onun için buğdayı çimlendirip değirmenden geçireceksin sonra su koyup kaynatacak pekmez gibi yapacaksın sonra süzeceksin azerbaycanlılar yapıyor onu diyorsun heralde@@bozbahce87
Hocam nasıl bir keyfi var yani endüstiriyel biralar kadar keyif verir mi ??
Meçhul kardeşim, öncelikle içimi çok güzel. Farklı bir tat; ama endüstriyel bira tadı beklememek gerekiyor. Sonuçta arpa veya buğday özünden yapılmıyor. Tarif kızarmış ekmek aroması ve zencefil ile bira acılığı içeriyor. Teknik olarak fermentasyon sonrası şarap elde ediyoruz, sonrasında ise bira da yaptığımız gibi bir miktar şeker atıp şişeleyip gazlanmasi için bekliyoruz. Sonuç... gazlı, köpüklü, alkollü, lezzetli bir bira elde ediyoruz.
Denemelisin.
Endüstriyel biranın yanına yaklaşması için 120 km saat hızla 1 yıl yol alması gerekir .Arkadaş Yotuber olmak istiyor da pek bilgi yok işlediği konular hakkında .
@@zeringuney4492 , bu tarif ekmek birası yani normal kit biradan bahsetmiyorum ve evet haklısınız endüstri biralar ile kit biralar asla kıyaslanamaz zira kit bira muhteşem. 3 yıldan beri dışarıdan, bakkal marketten ticari bira içmiyorum bundan sonra içmemde. Tanıdığım herkese kendi biralarını ve şaraplarını yapmalarını tavsiye ediyorum. Kit bulunmuyor şu sıralar arpadan demlemeler yapıp kendi reçetemi oluşturmaya çalışıyorum.
Beni eleştirmişsiniz elbette ki hakkınız ama yaptığınız yorumu sanırım kit bira olarak düşünüp yazmışsınız.
@@mehmetportakal1789 Bayide ticari bira fiyatı 5 liraya insin bir tane kit satılmaz .Kit bira şu an 4 lira gibi bir maliyeti var Pilsner bira .Arada 8 tl fark var o yüzden millet kite saldırıyor iyi olduğundan değil .Çeşit kitler denedim ,kendim arpadan malt bira da yaptım , fakat ticari bira pahalı olmasa ben değil her kes kite bakmaz .Alkol fiyatı yükseldikçe alternatif aranıyor , kitlere rabet olunca onlarda pahalılaştı .Kit bulunmuyor diyorsunuz Butik birada her çeşit var da onlar da zam yapmış 90 tl ye aldığım pisner 139 tl olmuş .
@@zeringuney4492 butik birada satış yok hocam sadece fiyat yazıyor. 4- 5 aydır bu böyle
Üstad ben 4 litre kurdum. Maya olarak da ekmek mayası kullandım. 1 saat önce kurdum. Şu anda fermantasyon başladı ☺️
Hadi bakalım kolay gelsin😊. Fermentasyon sonunda şişeledikten sonra birkaç gün dinlendirip berrak kısmı tortudan ayırarak başka şişelere aktar kardeşim. Bu işlemi şişelerin dibinde tortu kalmayana kadar tekrar et. ( Birkaç kere yeterli olacaktır) Çok güzel bir sonuç alacağına inanıyorum.
mehmet portakal üstad her aktarmada şeker atacak mıyız peki
Ümit kardeşim yok şeker eklemiyoruz başka. Yalnız yanlış anlaşılma olmasın. Şarap olarak tüketeceksen yukarıdaki önerimi uygula; ama gazlandırıp bira olarak tüketeceksen ilk yorum geçersiz. Başka şişelere aktarma olmayacak. Bir kere yarım litre için 4gr şeker atıp şişeyi kapaklayip 15-20 gün gazlanmasini bekliyorsun.
Tadı nasıldı ?
@@Alexandros22 ekmek birası deneyimim pek iyi değildi. Zencefil ağır bastı ve kokusu bile rahatsız etti fakat alkolü gayet güzeldi. Daha sonrasında mürdüm eriği ile şarap yaptım ve de efsaneydi. Hatta arkadaşlarım bile beğendi. O günden beri nerde meyve veya şıra bulsam 5 litrelik su bidonuna serum hortumu takarak mayalıyorum. Afiyet olsun 😊
hocam sakız adasımda günlük yapılıp günlük tüketilen sakız birası yaparmısınız.
Süleyman kardeşim, sakız birasını bilmiyorum ama bir araştırıp deneyebilirim.
@@mehmetportakal1789 başkan saygılar bunları damitsak daha saf güzel içkiler yapsak sizce riskli olurmu yani tabiki kaynama derecesini takip ederek
@@ismailakdogan6380 kardeşim merhabalar, elbette olur ama damıtma - distilasyon çok kapsamlı bir iş. Hata kaldırmaz. Yapabileceğinize eminseniz alkollü her fermente içkiden ( bira dahil) damıtma olur.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler başkan aslında internetten yapan arkadaşlardan bilgi toplama mühendislik bilgim kapsamlı derken siz tabiki izledim kadarıyla bizden daha bilgi sahibisiniz siz bile yapmıyorsunuz sanırım demekki muhendilsik gerektiren bir iş ben bir kaç senedir öyle damitma videolarına bakıyorum kendim yapmadım ama yapılır yapmaktan ziyade yaptığın malzemenin lanaraturda testini yatırabilse insan yoksa damitim çok zor deyil ama çıkan nihayi ürünü net test yapılma şansı olan labaratuar olsa dimi sizde aynı dusuncedemisiniz saygılar ha bu arada sizin videolarıniz en anlaşılır net reis
Teşekkür ederim İsmail kardeşim. Aynen öyle. Aslında damıtma yapmak evet düzgün bir mühendislik ister ama ilkel yöntemlerle bile yapılabiliyor.
Ben hiç yapmadım. Bunun iki nedeni var. Öncelikle yasal değil ve riskli. Distilasyon içikiyi kendiniz yapamazsınız der. Ama fermente içkileri yıllık 350 litre olmak ve satışını yapmamak kaydıyla evde yapabiliyoruz. İlgili kanun:
"4733 sayılı TAPDK Kanunu' nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde fermente içecek üretimine izin verilmekle birlikte bu ürünlerin satışı kesinlikle yasaktır. İlgili kanunları ve detaylarını bilmek ve uymak tüketici sorumluluğundadır."
O yüzden fermente içki yapmak hem yasal hem de sağlık açısından çok düşük risk taşır. Risk derken yanlış bir malzeme kullanımında elbette mümkün ama 3000 yıllık bira ve şarap tarihinde biradan veya şaraptan zehirlenip ölen vaka sayısı kayıtlarda yoktur. Yani fermente içkiye devam :)
*Abi et suyundan şarap olur mu mesela?*
*İçine şeker katsak*
Aslında deve sidiğinden yapıp helâl şarap diye bu hoca geçinen zevada içirmek lazım
Yapılır da kanka,manyak mısın ne gerek var?
Usta zencefil yerine serbetci otu koysam olurmu bir bidon geldi😅
Merhabalar, şerbetçiotu ile denemedim ama olabilir elbette.
denedin mi
peki bira mayası olmuyor mu . ekmek mayası mı lazım
Olur tabi, kolay bulunabilir olduğu için ekmek mayası kullanıyoruz.
bugün 4 litre olarak kuruyorum bakalım nasıl olacak
Umarım güzel sonuç alırsınız.
Merhaba Mehmet bey. Videolarınızı severek izledim. Elinize sağlık. Bİr sorum olacak mümkünse. Bu işlerden pek anlamıyom. yeni başlayacağım. hidrometrem de yok. Her %1 alkol derecesi için 1 litre suya kaç gram pancar şekeri konulması gerekir (takriben). Yanıtlayabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Merhabalar, alkol oranını, kullanacağınız maya ve mayaya göre şeker oranı belirler. O yüzden de mayanın alkol dayanımı ve üretimini bilmemiz gerekir. Örneğin; instant kuru ekmek mayası %9-11 arasında hatta 12 ye kadar alkol üretebilir. Bunun için 1080 yoğunlukta şıra hazırlamamız gerekir. Bu da her 1 litre suya 240gr şeker yapar.
Şarap mayası, %12-14 arasında alkol üretir. Bunun için de 1100 yoğunlukta, her 1 litre su için 300gr şeker ile şıra hazırlamamız gerekir.
Videolarımın arasında, istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim. Elinize sağlık
Fermenterde silikon kullanmak zararlı değil mi? Cevap verirseniz şimdiden teşekkür ederim 😊
Merhabalar, kullandığımız silikon sıcak silikon. Sadece kapakta en üstte sızdırmazlık için kullanıyoruz ve sıvıya temas etmiyor. O yüzden herhangi bir sorun olmaz.
@@mehmetportakal1789 yanıtınız için teşekkür ederim 😊 ama sanki sıvı ile temas etmese bile özellikle iç kısımdaki silikon hava ile temas ettiği ve sıvıdan çıkan yoğun gazın etkisiyle sıvıyla gözle göremesek dahi temas ve dolayısıyla kimyasal geçirim sağlar gibi geliyor. Onun için hamurla kapatma yapılırsa hem daha sağlıklı hem de malzemenin evde bulunması açısından daha pratik olur. Ne dersiniz? Bütün bilgiler için tekrar teşekkürler, elinize sağlık, kolay gelsin 😊
Sıcak silikon sağlığa zararlı değil diye biliyorum. Camcıların kullandığı şeffaf keskin kokulu silikonlar olmaz zaten. Ama içinize sinmiyorsa elbette hamurla kaplayabilirsiniz. Bu konuya dikkat çektiğiniz için ben teşekkür ediyorum.
Ben bunu bulgurdan yapardım yıllar önce, içine de bir kaç damla limon sıkar içerdim(bittikten sonra)
şişelerde gazlanma sürecinde patlama oluyormu
Evet maalesef oluyor. O yüzden yeterli boşluk bırakılmalıdır.
15 litre yapmak icin magzemeyi yaza bilmeiz mümkünmü
Merhabalar, listedeki oranların katlarını kullanarak istediğiniz miktarda yapabilirsiniz.
Usta diyer yaptigımız kiraz sarabnıda bu sekilde gazli yapa bilirmiyiz
Yapılabilir elbette. Şampanya yapımı adlı videoda ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
İlk başta hocam özlettin kendini harika bir video olmuş sizin birkaç görüsünü alacam sorularıma başlıyorum saygılarımla..
1.sorum 100 yüz elma suyundan sarap yaptım içine 3 diş karanfil ekledim normal sarap mayası kullandım ama tadı güzel gelmedi fermentasyon süresi 20 gün sürdürdüm şimdi ise 20 günde dinlerdirme yapıyorum buzdolabında burda nerde hata yaptım
2.sorum ise nar portakal limon karsımı yüzde 50 meyve nektarından bunada yine normal sarp mayası ve 2 diş karanfil ekledim bununda tadını alamadım alkolu fazla geldi.. buda aynı 20 gün fermentasyon sürüdü onuda dinlendirme moduna aldım
3. sorum ise mutlu olarak yaptıgım yüzde 35 meyve nekterı suyundan 2 diş karanfil ekledim ve normal sarap mayası kulandım 20 gün sürdü ve tadına baktıgımda resmen gözümden tam olmuş bir sarp tadı aldım ..artık dedim sadece kırmızı meyvelerden sarap yapacam orjinal sarap maya alınca ne maya kokusu nede sirke tadı yok düşüncelerini ve nerede hata yaptıgımı yazarsanız sevinirim
Son olarak bunlar kalorifer yanında durdular oda sıcaklık 25 ve 26 derece civarı sabitti sevgiler saygılar....
Merhaba Mehmet kardeşim, öncelikle teşekkür ediyorum.
Sorularına gelince bir bütün olarak cevaplandırmaya çalışayım. Daha önceki videolarımda bahsetmiştim. Şarap en güzel şarap mayası ile olur. Tariflerimde ekmek mayası kullanmamın amacı kolay bulunabilmesi idi. Sen de şampanya mayası kullanmış ve doğru seçim yapmışsın. Meyve şaraplarında beyaz şarap veya şampanya mayası kullanılır. Bu şekilde meyvenin tadını ve alkol oranını en yüksek miktarda alabiliriz. Ekmek mayasının da iyi iş çıkardığını belirtmeliyim.
Beğenmediğini belirttiğin şarabın tadını tarif etmen gerekiyor ki neyin yanlış gittiği hakkında yorum yapabileyim.
Fermenteri kaloriferin yakınına koyduğunu belirtmişsin, eğer çok yakında ise yüksek ısı almıştır bu da mayayı bozar.
Şampanya mayası çok etkili bir mayadır ve az miktarda kullanılmalıdır. Eğer yüksek miktarda maya kullandıysan bu da şarabın tadını bozar.
Meyve şaraplarında karışım yapacaksan aynı türde meyve kullanmalısın. Yani Portakal ve limon olabilir ama yanına nar eklersen sorun olur. Meyve suyu olarak güzel bir tada sahip olabilir ama şarap olarak bu şekilde olmaz. Olmaz demeyeyim aslında şekerli olan herşeyin suyu ile şarap yapılabilir ama her sonuç güzel olmayacaktır.
Bunlara dikkat edilmesi önemlidir.
@@mehmetportakal1789 hocam ilk etabta cavabın için tesekkür ederim ilk önce sıcaklık konusunda ve maya bozulması ile sıkıntım yok onuda söyle açıklayım 3 adaet yaptıgım için vişne sarabım hem kokusu hem tadı on numaradı o dedigini eledim maya olarak zaten beyaz sarap mayası kullandım onuda eledim sadece sorun olarak karışım olarak birbirine denk meyve suyularını bulmam gerek tad konusunda ise ben biraz dinlendirip ondan sonra sana paylasırım mehmet hocam sevgiler saygılar
Hocam merhaba ben de bu biradan yapıcam ama bir kaç çeşit birden düşünüyorum acaba unu güzel olan bir beyaz ekmek kullanabilirmiyim kızartmadan ve yulaf ile yine beyaz veya kepekli ekmek ile denemek istiyorum aynı tarif doğrultusunda sizce olurmu. Bide şey var şimdi bunların alkolleri düşük oluyor benimde ölçmek için alkol metrem yok hangisini almamı tavsiye edersiniz her alkolmetre düşük seviyeyi ölçmüyor diye biliyorum.
Merhabalar Baycu Noyan kardeşim. Öncelikle biraya tadını veren ekmeğin kızartılmış olması, o yüzden istediğin ekmeği kullanabilirsin ama tava, fırın ya da tost makinesinde kızartmak şart.
Bu yaptığımız aslında teknik olarak şaraptır ve ölçümü alkolmetre ile değil hidrometre ile yapmak gerekir. Videolarım arasında alkolmetre ve hidrometreyi anlattığım bir video var, oradan ayrıntılı bilgi alabilirsin. Ayrıca son videolarımda yine şeker oranı ve hidrometre kullanımı hakkında bir videom var, onu da izlemeni öneririm.
@@mehmetportakal1789 hocam son olarak benim elma şarabı fermantasyonum çok hızlI gaz atıyor normalde 4-5 saniyede bir olurya bu her Saniye atıyor. Bide bende şimdi starsan vb malzemeler yok onun yerine şişe temizliği için sadece fırça sıcak su ve sirke kullanırsam yeterli olurmu. Bide bu alttan hortumla şişeleme var onu illa her birada yapmak zorunda mıyız ve hard seltzer videonuz nerede kaldı :)
Baycu kardeşim, gaz atma bazen çok hızlı olabilir, durum normal endişe etme.
Şişe veya ekipman temizliğini sıcak su ve sirke ile yapabilirsin elbette ama durulama suyu mutlaka çok temiz olmalıdır. Videolarım arasında, pratik sanitasyon adlı video var. Orada alternatif temizlik yöntemi anlatıyorum. Ayrıca pratik bilgiler adlı seri videolar var, oradan da izleyebilirsin.
Alttan yukarı doğru bira dolumunun amacı, biranın oksijenle en az temasını sağlamaktır.
Hard zeltser videosuna gelince, bazı aksilikler oldu bu yüzden birkaç deneme yaptım. Sonuç almam uzun bir süreç oldu. Hepsine videoda değineceğim. Yani net oranlarla bir anlatım yapacağım
alkollu bi şarapmı oluyor peki ?
Elbette. %9-11 arasında alkol oluşur.
Efendim dedinizi tamamen uyguladım baloncuk çıkıyor ama benimki 1günden bitti sizve fermantasyon tamamlanmışmıdır
Merhaba, yok, 1 günde fermantasyon bitmez. En az en az 10 gün gereklidir. Genelde 15 gündür. Hava kilidinde sızıntı olabilir, kontrol etmelisiniz.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler efendim
Efendim ben şişeledim ve şişelediğimde çok pis kokuyordu sizce içilirmi
Ama bir gün ile elinizde şarap olmaz. Tekrar fermentere alın, hava kilidini kontrol edin. Şu anda içilmez, fermantasyon henüz başlamışken elinizde şekerli, maya tadı baskın bir içecek vardır.
Meraba üstad bu gün 50 .gün pirinç sarabi mi filtre kağıdında dağıtılmaya sundum içimi güzel ama tam olarak normal şaraplar la eslestiremedim biraz limonata tadı gibi gırtlaktan mideye kadar yanma yaptı inerken sonuç iyi gibi ama tam olarak bilemedim gözlerde herhangi 1 pusluluk yapmadı
Volkan kardeşim, Pirinç Şarabı tat olarak biraz beyaz şarap biraz şampanya biraz vanilya aroması içerir. Yani ben bu şekilde algılıyorum. Alkol oranı ise aynı tarifi uyguladıysan ve ekmek mayası kullandıysan %12.7 olacaktır. Aslında iyi bir oran. Ama daha yüksek etki beklememelisin. Daha yüksek bir oran için şampanya mayası kullanabilirsin; fakat onun da oranı tüm şartlar ideal ise en yüksek%17 olacaktır.
Hocam 12 saat beklemek zorunda mıyım soğuduktan sonra 2 yada 3 saat sonra fermenteye alsak
Merhabalar, demlenme için bu süre gereklidir ama beklemek zorunda değilsiniz elbette. Olduğu kadarıyla da yapılabilir. Yani bunu çay gibi düşünün, yeterince demlenerise daha lezzetli olur.
Hocam ikinci defa yaziyorim kusuta bakmayin, ben yaptim islemlerin ve ölçülerin aynisini, fermantasyon hic baslamadi, sonra cok az maya daha ilave edil tekrar iyice calkaladim, bukez fermantasyon 3 gün sürdü durdu...neden ters gitmiş olabilir? Siselemeye korkuyorum çünkü sekerden dolayi sise patlar diye cekiniyorum
Merhabalar, ortam sıcaklığı düşük kalmış olabilir. Herşeyi düzgün yaptıysanız en büyük sorun ortam sıcaklığıdır. Hava kilidi sızdırıyor olabilir.
@@mehmetportakal1789 hocam calkalayip sicak bir ortama tekrar alsam olurmu?
Çalkalamaya gerek yok. Sadece sıcak ortama almanız yeterli olacaktır.
abi fermantasyondan sonra tüketilebilir mi, şişelemeden ?
Tüketilebilir elbette Mehmet kardeşim; ama gazsız olur, şarap gibi olur.
@@mehmetportakal1789 tamamdır abi teşekkür ederim
Ekmegini biraz fazla kattım sanırım 2 litre sudan 1250 ml çıktı
Önerdiğiniz ve internetten temin edebileceğimiz bir şampanya mayası markası var mı?
Merhabalar Sumeyya Hanım. Vinomarket ve fermantasyon market adlı internet sitelerinden bakabilirsiniz. Özellikle önereceğim bir marka yok. Orada satılan 3 markadan da denedim hepsi kaliteli ve güvenilir. O yüzden maya bilgilerine bakarak çalışma sıcaklığı, alkol dayanımı, tortu derecesi ve sindirim oranı gibi bilgileri kıyaslayarak seçiminizi yapabilirsiniz.
Özellikle bulunduğunuz yerin ortam sıcaklığına uygun çalışabilecek maya seçmelisiniz.
Şarap mayası olurmu
Elbette olur, hatta daha güzel olur.
Üstad, tadı ne gibi. İçerken lezzet alabiliyor muyuz. Ben de deniycem. Tavsiye olarak ekstradan önereceğiniz bir malzeme var mı
Ümit kardeşim, her ne kadar bira desek de sonuçta bira değil bu ama farklı bir lezzet olarak değerlendirmek lazım.
Tadı ise, hafif yanık ekmek aromalı şarap diyelim. Farklı bir tat. İnan tarif etmek zor; ama denemelisin bence. Videolarım arasında "bira mayası yerine şampanya mayası kullanımı" var orada tam olmuş sonucu gösteriyorum. En azından görsel olarak daha güzel görünüyor.
Dediğim gibi, bence denemelisin.
Usta 20 kg yapacam bu gün sonuc ne cıkacak
Merhabalar, bence, önce az miktarda yapıp deneyin. Tat olarak ne elde edeceğinizi görün derim. 20kg yüksek bir miktar. Bana göre güzel sonuç alınıyor, fakat alışageldiğimiz bir tat değil.
@@mehmetportakal1789 yaptım usta bakacaz güzel olcakmı 20 kilo sabah süzecem sizin tariflere göre kiraz sarabı yaptım süper oldu 100 kilodan yaptım
Şimdiden afiyet olsun.
@@mehmetportakal1789 sezin paylasimlarınız ve bilgileriniz sayesinde emyinize saglik
Üzüm şarabım fermetesını beyenmedim yenıden şarabını şıra ile karışıyorsam fermete olurmu
Neriman Hanım, yeniden kurmanızı ve eski şarabı karıştırmamanızı öneririm. olan şarabı beğenmediyseniz yeni kuracağınız şarabın içime karıştırırsanız aynı maya yenisini de bozacaktır.
Merhaba. Acaba bu tarifi iki katı ölçüde daha önceden elimde olan bira yapımı kovası ile yapsam olur mu? Bekleme süresi değişir mi? Teşekkürler.
Ayrıca kuru üzüm yerine kuru incir kullansam olur mu? Olursa hangi miktarda olmalı. Şimdiden teşekkürler. 🙏🏻
Merhabalar, ölçülerin katlarını kullanarak istediğiniz oranda yapabilirsiniz elbette. Fermentasyon süresi miktar ne olursa olsun değişmez. Çünkü maya miktarı da aynı oranda artacaktır.
Kuru üzüm yerine incir de olur tabi ama orjinal kwas tarifinde kuru üzüm kullanılır. Tercih sizin tabi neden olmasın. Miktar olarak göz kararı atmanız gerekiyor zira daha önce denemedim o yüzden size belirli bir ölçü veremiyorum üzgünüm.
Çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla bira mayalama kovası kullanabilirim yani. ☺️
@@runmaryrun5376 1 yada 2 tane yetiyor bu gram yeterli 2 tane atınca cok tatlı oluyor ama bira gibi kokuyor. tadına bakmadım şuan 😀
abi şarap olarak içmek istesek ilk fermantasyondan sonra tekrar bekletmeyi tavsiye eder misin yoksa direkt içebilir miyiz
Direkt içilebilir ama her alkollü içki gibi bu da bekledikçe güzelleşiyor. Ben her iki şekilde de denedim gayet güzel olmuş.
@@mehmetportakal1789 anladım abi teşekkür ederim. yüzde beş alkolle şarap olarak içmek hammallık gibi olabilir en iyisi bira gibi içmek ama bir de şekeri fazla tutarsak daha fazla alkol elde edebilir miyiz acaba
@@hhhjmkjjmjk7640 kardeşim, şekeri fazla tutarsak diyerek, sanırım hazırlık esnasında mayşe-şıraya eklediğimiz şekerden bahsediyorsun. Yoksa Şişeleme şekerini fazla tutmak sadece içeceği tatlı hale getirir.
Mayşe-şıra hazırlığında şekeri fazla tutarsan maya bunun hepsini alkole dönüşturemez, dolayısıyla tatlı bir şarap elde ederiz. Yani ne kadar çok şeker o kadar alkol önermesi doğru bir kavram değil.
Ama alkolü yüksek olsun istiyorsan şampanya mayası kullanabilirsin ama şeker oranını da yükseltmelisin. Bu arada tarifteki malzemeleri de yükseltmelisin yoksa yapılan mayşe-şıra tat olarak sadece şeker odaklı bir içki olur ve tarifin tadını alamazsın. Yani bu durumda sonucu şeker Şarabı olarak da adlandırabiliriz.
Bu tarz alkollü içecekler hafiftir keyif içindir. Kafa etkisi için ya çok tüketmek gerekir ya da daha yüksek alkollü başka bir içecek tercih etmek gerekir. İlerleyen günlerde daha yüksek alkollü tarifler paylaşacağım. Denemelerim sürüyor ama sonuç almam çok zaman alıyor. O yüzden beklediğim sonuca ulaşana kadar sabırla bekliyorum.
@@seckinsubas1003 %30 nasıl yaptın
Mehmet bey, kullandığınız mayayı da açıklarmısınız, kuru maya mı yaş maya mı
Merhabalar, videonun başında ve açıklamalar kısmında malzemeler listesinde belirtmiştim, sanırım kaçırmışsınız😊. Kuru maya kullandım ama varsa şampanya mayası kullanmanızı tavsiye ederim. Alkol oranı ve tat olarak çok daha güzel bir sonuç alırsınız.
Yaptım. Mayalanıyor. Fakat şeker tadı çok az. Şeker oranı yükselince, alkol derecesi de artar. Bu gerçeği bilmeyen yoktur. Neden şekeri ve kuru üzümü az koydunuz, anlamadım! Ayrıca normalde 4 litrelik şarap yaparken 1 çay kaşığı maya koyulur. Tabii, şarap mayası. Ekmek mayası olduğu için mi, 2 litreye, 2 - 2 buçuk kaşık maya koydunuz?
Semih kardeşim, şeker oranı arttıkça alkol oranı da artar bu doğru ama şeker belli oranın üstünde alkole dönüşmez. O yüzden fazladan atılacak şeker sadece şekerli bir tat oluşturur.
Kuru üzüm ise tarifte yeterli oranda. Ama isterseniz daha fazlasını ekleyebilirsiniz elbette.
Maya, aslında her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır, ekmek mayası olduğu için bu şekilde kullandım.
Tadı neye benziyor
Josef kardeşim, her ne kadar bira desek de sonuçta bira değil bu ama farklı bir lezzet olarak değerlendirmek lazım.
Tadı ise, hafif yanık ekmek aromalı şarap diyelim. Farklı bir tat. İnan tarif etmek zor; ama denemelisin bence.
@@mehmetportakal1789 cevap için teşekkürler bira şişeleme yaparken standart boşluk oranını korusam olurmu tekrar teşekkür ederim
Aynen öyle. Yeterli boşluk bırakılırsa sorun olmadan gazlanır.
Merhaba, şişelendikten sonra nerde bekletiliyor 2 hafta boyunca (buz dolabındamı, normal karanlık bir yerdemi?
Mehmet kardeşim, şişelendikten sonra aynı normal bira gibi ortam sıcaklığında en az iki hafta bekletilmeli. Eğer şişeleriniz standart bira şişesi ise ultraviole olduğu için güneş ışığı almadığı taktirde ortamda saklanabilir; ama şeffaf şişe ise karanlıkta saklanmalıdır zira normal şişeler ultraviole değildir ve biranızın bozulmasına neden olur. Bira şişelerinin renkli olması bu nedenledir. (Bazı istisnalar vardır elbet)
mehmet portakal çok teşekkürler çok naziksiniz, fakat bira şişem yok ben küçük kavanozlar kullanacam😉
Üzüm suyuna beyaz ekmek koyun şeker bekletin süper şarap oluyor beyaz ekmek olsun
Üzüm suyu bulsak zaten..Üzüm pahalı malzeme. Ucuz malzemeden yapmalı. Bayat ekmek, mısır, bulgur falan olur
hocam biraz zerdeçal ekledim tarife. fermantasyon bitti. çok baskın bir zerdeçal ve zencefil kokusu var, tadı da çok acı. şişeledim gazlandırdım fakat içilir mi çok ciddi şüphelerim var. Ne düşünürsünüz bu durumla ilgili?
Merhabalar, evet, zerdeçal, karanfil ve zencefil baskın baharatlardır. Maalesef bu andan itibaren yapacak birşey yok. İçilmeye içilir, bir zararı yoktur ama dediğiniz gibi baskın baharat ve acı tat olacaktır.
@@mehmetportakal1789 hocam iyi akşamlar. 6 gün gazlandırdığım zerdeçallı ve zencefilli kvası dayanamadım bir tanesini açtım. Tadı şişelerkenki kadar kötü değil. Lakin keşke zerdeçal koymasaymışım.. Çok baskın gelmiş, zencefili bile baskılamış. Sadece zencefil koysaymışım çok güzel olacakmış belli.Hiç şeker tadı almıyorum.
bir dahakine sadece sizin tarifinize sadık kalacağım.
Hocam 350 gram çavdarli karabuğday ekmeği aldım Instast kuru maya da aldım 5 litre naximum %5 alkollü bira yapmak istiyorum oranları nasıl ayarlanır teşekkür ederim
Josef kardeşim, yaklaşık bir oran verebilirim, zira mayanın çalışmasına bağlı olarak değişir çünkü. Şeker oranını, her 1 litreye 40 gr şeker olacak şekilde oranlarsan %5 alkol elde edersin.
@@mehmetportakal1789 hocam maya instant maya kuru kaç çay kaşığı olacak teşekkür ederim
Her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ediyorum hocam akşam mayalama yapacağım yeni videolarınızı bekliyorum
Hocam yaptım güzel oldu maya kokusu kesinlikle yok buzdolabta 1 hafta dinlendi aktardım şimdi bunu cider bira yapmak isteesem olurmu
Abi çarpılacaz diye korkuyorum ekmek koymadan yapsak olurmu 😂
Usta incir reçeli sarabı yaptım ekmek mayası kullandım ama 3 saat oldu fermantasyon başlamadı daha süresi varmı bilemiyorum
Berkant kardeşim, 3 saate başlaması gerekiyordu aslında. Sıcaklık önemli. Mayayı attığında sulandırılmış reçel ortam ısısında olmalı. Çok sıcaksa maya ölür.
Sabaha kadar başlamazsa hava kilidini kontrol etmelisin. Yüzeyde köpüklenme olmuşsa maya çalışıyor demektir. Ama köpüklenme kabarma olmamışsa bir şeyler ters gitmiş demektir. Yarın sabah kontrol edin bir daha görüşelim.
valla ısı oda sıcaklığında şuan karanlıkta yaparken soğuk birşey kullanmadım ama bilmiyorum fermente başlamadı
@@mehmetportakal1789 tamam sabah yine bakıcam ilgin için teşekkür ederim reis
Fermente bâşladı reis daha yeni geç oldu ama başladı
Hadi geçmiş olsun kardeşim. Ben denemedim bitince tadı nasıl diye paylaşırsan hepimiz için yararlı olacaktır, merak ediyorum sonucu.
Ben pancarla yapılan tarifi istiyorum sebebi pancar kan yapıcıdır ve ben onu içebilirim bana hitap eder
Biraz baskın bir tat oluşuyor, herkese hitap etmeyebilir diye tarifi kolay olan ile yaptım.
Üstadım, bugün benim tam 1 hafta oldu. Fermenterden numune almak için açtım. Malzemeleri sizin kullandığınız miktarda kullanmıştım. Aldığım numunede şeker namına hiç bir şey kalmamış, tadı ekşimsi, hafif küflenmiş ekmek tadı gibi... Kokusu sanki bozuk veya çürük bi şey gibi kokuyor fakat içiliyor. Yarım yudum içtim, bi mayhoşluk var, alkolü olduğu belli sanki.. Durum normal midir bilmiyorum...
Bugün de şeker atıp şişelemeyi düşünüyorum.
Ümit kardeşim, küflenmiş tat hariç anlattıkların uyuyor. Ama 1 hafta erken bence . Gaz çıkışı tamamen kesildiyse birkaç gün de çökeltme için beklemelisin.
Tat olarak evet biraz yanık ekmek aromalı bir tat almalısın ama küf olayı kafamı kurcaladı.
mehmet portakal tarif ederken benzetme maksatlı bi ibare aslında küf . Öyle olsaydı rengi de değişirdi, bozulurdu vs. Ama içiliyor, kokusu biraz çürüksü bi koku gibi olunca belki küf gibi algıladım. 2-3 sonra şişeleyip 10 gün sonra da denerim, gazlanma durumuna göre.
mehmet portakal zencefilin aroması yoğun geldiği için bence o koku
O zaman sorun yok Ümit kardeşim. Zencefil biraz yoğun kalmışsa doğrudur. Afiyet olsun.
Bunun tadım videosunu göremedim nasıl oldu beyendiniz mi?
Tadı güzel ama tat göreceli elbette. Öncelikle etrafta buna benzer, tadını tarif edebileceğim bir içecek yok.
Yanık ekmek tadı ya da isli olarak tarif edebileceğim, şarap gibi, hafif şekerli, alkollü, gazlandırma yaptığımız için de bira ya da şampanya gibi gazlı baloncuklu bir tat.
Öyle her şeye bira diyemiyoruz. Bir şeyin bira olması için yapıldığı ürünün en az yüzde altmışının arpa olması gerekir. Bu yaptığınız ne bilmiyorum ama kesinlikle bira değil.
Arkadaşım, elbette ki bira değil. Ama kültürümüzde olan bir içecek değil. O yüzden de bir isim vermek gerekirse gazlı alkollü içecek olduğu için bira dedim. Videonun başlığı ekmek şarabı ya da birası zaten. Ya da! Kullandım farkındaysanız. Tespitiniz için yine de teşekkürler.
pek gazlanmamış, uçtu gitti 2 saniyede köpük
Köpük uçabilir, ama gazlanma iyi olur. Bira gibi, kola gibi gazlı kalır. Bir yerde sorun olmuş olmalı.
Abi çok arkadaşlar diyorsun bu kadar gerek yok
Merhabalar, doğrudur. Farkında olmadan söylüyordum, sonraki videolarda dikkat etmeye çalıştım. Bu kadar tekrar hoş olmamış tabi.
@@mehmetportakal1789 eyvallah abi
cam şişede olur kvas.Olmamış hocam
Şeker oranını arttırısak daha fazla alkol elde etmez miyiz
Evet artar elbette Hayrettin Bey ama belli oranları geçemeyiz. Yani belli bir şeker yoğunluğunu yakalamak gerekir.
.
Şunun adı türkçesi boza be
3 dakıkada anlatılacak olay 18, dakıka
Amma çok arkadaşlar dediniz :))
Ruslar Buna KVAS DER
kalan ömrümün tamamına bile fazla gelecek sayıda ' ARKADAŞLAR ' işittim.....midem bulanıyor. !!
Haklısın kardeşim, o dönemler farkında olmadan çok kullanıyordum.
@@mehmetportakal1789 zerafetinizle beni mahcup ettiniz..sözümü geri alıyorum
Estağfurullah Cüneyt Bey, siz sadece durum tespitinde bulundunuz. Gerçekten dinleyince bir süre sonra baygınlık veriyor. Sonraki videolarımda dikkat etmeye çalıştım. Sağlıcakla kalın.
Sevmedim
İçmeyin Haram Haram
1. sanitasyon adına hiç bir şey doğru değil emeğiniz iyi çöp olmamış
2. şarap gazlandırılınca bira değil köpüklü şarap yani şampanya olur
Arkadaşım, izlemediğin belli. Aslında Şarap olduğunu ve gazlandırdığımı zaten söyledim. Sanite etmediğimi ne biliyorsun? Neresi yanlış? Yanlış olsa sonuç olmazdı.
Beğenmek zorunda değilsin ve eleştiri yapabilirsin elbette ama izle sonra eleştiri yap.
@@mehmetportakal1789 bence siz çektiğiniz videoyu uzun zaman geçti diye unutmuşsunuz. sonuna kadar izleyip yazdım emin olabilirsiniz videoda sanitasyon adına bir şey söylenmiyo kullandığınız kepçe huni vs gibi şeyler için kaldı ki yapatığınız işi kötülemedim kendimce gördüğüm ihmali yazdım
Akın Bey, hepsi sanite edildi emin olun. Evet sanitasyondan bahsetmedim doğru ; ama bahsetmemiş olmam yapmadığım anlamına gelmiyor. Bir çok videomda sanitasyondan bahsetmiyorum.
@@mehmetportakal1789 tamam doğrudur benim gibi ilk defa kanalınıza gelip videonuzu izleyen insanlar bilmeyebilir yaptığınız uygulamaları. ben uyarı amaçlı yazdım. kolay gelsin saygılar
Videolarında Dakika başı sanitasyon diyen insanların kendi sitelerinde sanitasyon ürünü sattıklarını ve aslında bunun reklamını yaptıklarını umarım hesap etmişsinizdir. Yoksa kılı tüyü sanite eden insanların herşeyden önce eldiven ve maske takması gerekir, saçını sakalını kapatır, donla da video çekmezler. Hijyenik üretim böyle yapılır. Hatta bir tanesi sanitasyon şart derken kamera karşısında sigara içiyordu. Binlerce sene önce şarap yapan insanlar sanırım Starsan kullanmıyorlardı..