Eline emeğine sağlık bende geçen sene yaptım 25 tl koca kış içtim gerçekten Harika bir tad oluyor şekeri biraz fazla kaçırdım tatlı şarap oldu ama çok fena çarpıyor
Merhabalar.bende karaduttan 1,5 ay önce şarap yaptim.oranlari çilek şarabı videonuzdaki gibi ayarladım.sonuc gerçekten cok güzel oldu. Karpuz ve kavun şarabı yapımıyla ilgili videoları da bekliyoruz.iyi gunler.
Teşekkür ederiz Mehmet bey. Sirke yapmak için gidilen yoldan dönüp şarap yapma olasılığı nedir, şu anda karadutlar dibe Çöktü ana yapmasını bekliyorum bunu acaba şaraba döndürme olasılığı olabilir mi şu anda sanıyorum ki içinde sıfır şeker var gerçi ölçüm yapmadım ama ne dersiniz
Merhabalar, ilk 3 günden sonra hava kilidine alınmalıdır. Eğer yeni kurduysanız, her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası ekleyip hava kilidi takarsanız fermantasyon gerçekleşir.
Merhabalar, kavun şarabı, yapımı en zor şaraplardan biridir. Kesinlikle hata kaldırmaz ve hemen bozulur. O yüzden de paylaşım yapmıyorum aslında. Zaten dikkat ederseniz kavun şarabı ile ilgili fazla video bulamazsınız. Gerçekten zordur. Fakat, pratik bir yöntemini bulursam paylaşırım elbette.
Merhaba Mehmet hocam nasılsınız iyi misiniz iyisinizdir inşallah Mehmet hocam yardımlarınız için çok teşekkür ederim Mehmet hocam bir şey danışacaktım bu meyve şarapları ve Roses şarap yapımında şeker oranının 1070 değilde 1100 olmasında bir sakınca var mı nedir öğrenebilir miyim
Merhaba, diğer sorunuza cevap vermiştim, ayrıntılı olarak oradan okuyabilirsiniz. 1070 yoğunluk gereken şıra 1100 yapılırsa maya hepsini sindiremez ve şarap şekerli kalır.
Abi senin agız zevkine göre nar, siyah üzüm, vişne ve karadut arasında lezzet sıralaması nasıl? Daha önce vişne ve nar içmiştim nar; nar ekşisi gibi gelmişti. Vişne hoşuma gitmişti. Ona göre yapıcağımda ondan merak ettim.
Merhaba, vişne şarabı yapmadım ama kiraz şarabı yapmıştım. Sıralamam ise şöyle olur. Kırmızı erik şarabı, siyah üzüm şarabı, kiraz şarabı, dut şarabı ve nar şarabı.
Merhabalar, hobi amaçlı yapılan şaraplar , yıllandırmaya uygun değildir, fakat 1 yıla kadar saklanabilir. Konuyla ilgili videolarım arasında bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. m.ua-cam.com/video/US2QUhipSi4/v-deo.html
Merhaba hocam birsey danışıcaktım Cilek..erik..dut.. Ayri ayri fermnetelerini yapmak istiyorum da nasıl yapabilirim.. şimdiden çok tesekkürler hayırlı günler hocam
Merhabalar, videolarım arasında hepsinin ayrı ayrı videoları bulunuyor, ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, yardımı olacaktır. Sayfama girerseniz hepsini ve daha fazlasını bulabilirsiniz.
Üstad bişey sormak istiyorum. Karadut bulmak kaynatmak çok zor. Karadut özü satıyorlar ondan yapılır mı? Kıvamı çok koyu oluyor suyla açmak mı gerekir nasıl olur?
Merhaba, pekmezden denemedim ama, gerçek öz ise, seyrelterekolabilir. Fakat, maya, karamaelize şekeri tercih etmez, fruktoz, yani meyve şekerinş tam sindirebilir. Ama başka şeker olmayınca çalışabilir. Dediğim gibi, hiç denemedim.
Ustat, Ben bidonun kapagina igne ile delerek fermantasyon yapip iciyorum. Sorum, fermantaston bitince, deliksiz bir kapak kapatmali miyim? Kapatmazsam, o delikli kapak ile, istedigim zaman acip icebilir miyim?
Delikli kapak fermantasyonun ilk bir haftası için iş görebilir, çünkü iç basınç oluşunca dışarıdan içeriye hava girmez. Fakat sonrasında, fermantasyon yavaşlayınca bu iç basınç düşer. Balon tekniğinde bunu, ilk hafta şişkin ve sonrasında yavaşça sönen bir balon olarak görürsünüz. İşte asıl sorun bundan sonra başlar zaten. Eğer delik çok küçükse içeri oksijen neredeyse girmez diyebilirim. Ama biraz genişse kesinlikle girer ve şarapta sirke oluşumu başlar. Bir diğer sorun ise şaraptaki alkol zamanla o delikten çıkar ve elinizde, fermente edilmiş ama alkolsüz şarap kalır. Özetle, mutlaka hava kilidi kullanmalısınız. Hangisi kolayınza gelirse onu uygulayın. Balon en basitidir. Fermantasyon bitiminde normal kapak ile kapatabilirsiniz elbette, fakat eğer içeride hafif fermantasyon devam ederse gazlanma oluşur. Şişe patlayabilir, patlamazsa elinizde şampanya gibi bir sonuç olur.
yıllarca bidon kapağına toplu ile bir ya da iki delik açarak yapıyoruz, sorun olmuyor, hava kilidi, balon gereksiz, fermantasyon bitince kapağı deliksiz kapak ile değiştirin ya da bant yapıstırın. Amerikalı dayılar da mesela kapağı delmiyor ama gaz çıkacak kadar hafif gevşek kapatıyor.
@@autumnneverends hocam bende ayni yontemle yapiyorum. Simdi de kavanozda yapmaya basladim bakalim. Su seker pirinc ve maya. Kavanozun kapagini deldim. 1 hafta sonra acip iciyom. Amac kafa bulmak zaten :)
Hocam erik sarabi tarifinize göre şarap hazirladim, bugün 6.gunu. Yerinden oynatmadim ama arada bir sallamalı mıyım fermente şişesini, bir zarari olur mu fermantasyona
Sekeri kaynar hakdeyken mi yoksa buraz ılıklasinca mi eklediniz acaba, geriye dönük videolara bakmadim ama sanki sekeri kaynatmiyorduk diye hatırlıyorum.
Mehmet abi helal olsun valla yapmadığın meyve kalmadı 💙 Abi bir sorum var ben yarın 5 litre kadar vişne suyu alıcam hazır ve şarap kurucam fakat ucuzluk bulduğum meyve sularından almayı düşünüyorum 100%100 olmasa alacağım meyve suları gene alkol oluşurmu tadı benim için önemli değil yani bu kurduğum içkileri sadece kafa yaşamak için kuruyorumda sormak istedim abi
%100 olması gerekir, aksi halde fermantasyon oluşmaz. Yani, mevzu tat değil. Maya, yapay şekeri sindirmez. Hazır meyve suları, aroma, glikoz, yapay tatlandırıcı, koruyucu madde vs içerir. Maya bunları asla besin olarak almaz. Özetle, ya gerçek meyve ya da hazır meyve suyu kullanacaksanız %100 yazan meyve suyu ile yapmalısınız.
@@mehmetportakal1789 tamamdır abi yarın ne kadar 100%100 meyve suyu bulursam hepsini alıp 10 lt kadar kurucam çok fazla içen biri değilim aydan aya içiyorum ama bir kenara istifliycem ve bu içki bana aylarca yetecek 😁
Mehmet hocam selamlar fermantasyonun 1.5 gününde şişe sertçe sallandığı için fermantasyon kabarcıkları dağıldı şimdi fermantasyon devam ediyor bunun bir zararı olur mu acaba
Merhaba, yok, dökmeyin sakın. Hava kilidinde sızıntı vardır, kontrol edin. Çarpmayla ya da devrilmeyle hava kilidi hasar almış olabilir. Bunun dışında bşr sorun olmaz, fermantasyon devam eder.
Merhaba mehmet bey almış olduğum etili kaynatma yoluyla test edeyim dedim tüpü yaktım 1 dakika sonra etil kaynamaya başladı termometre 40 daydı sebebi ne olabilir
Merhabalar, alkolün 40C° de kaynaması çok zordur. Termometre bozuk olabilir. Başka bir termometre ile teyit edin. Alkolün kaynama noktası Bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Çünkü rakım yükseldikçe kaynama noktası sıcaklığı düşer; fakat 40C° ye de inmez. Bu arada test işlemini mutlaka aspiratör altında yapın. Uçan alkol tutuşabilir.
Merhaba.. sirkeli suda beklettikten sonra tekrar normal suda yıkama yaptınız mı ? Bide hocam kaynatma esnasında bir miktar su ve şeker ilave etsek miktarda artma olması için sizce şarabımız yine olur mu
Merhabalar, evet, sirkeli suda beklettikten sonra tekrar yıkadım, videoda görülüyor zaten, sanırım kaçırmışsınız. Su eklerseniz yoğunluğu seyretmiş olursunuz. Zaten şeker ekliyoruz, daha fazla rafine şeker eklemek meyvenin tadının geri planda kalmasını sağlar. Size kalmış elbette.
@@mehmetportakal1789teşekkür ederim ve çok özür dilerim hocam sirkeli suda lavraları gösterdikten sonra direk tencere de ezdiğinizi gördüm ondan ötürü sordum. Ama videonun başında çok kes iyice yıkandıktan sonra demişsiniz haklısınız özür 🙏 3 kilo dut 2,5 litre şişe su ilave edip kaynattım ve 1 kilo şeker ekledim soğumaya bıraktım. Şekerli seviyorum hocam tatlı güzel oluyor 😊
Merhabalar, fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür, fakat bu bir kural değildir genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterir. Uygun şartlar sağlandığında 15 günde şarabınız hazır olur.
Diğer sorunuza cevap vermiştim ama buradan da cevap vereyim, okuyanlar için açıklama olur. Evet olur elbette, buna Suma deniyor, genelde rakı yapımı için hazırlanır. Fermantasyon bittikten sonra distilasyon ile saf alkol elde etmek için yapılır. Ama fermantasyon bitiminde teknik olarak şaraptır ve o şekilde de içilebilir.
Hocam 2 gün önce dutları topladım iş güçten ilgilenemedim . Üst kısmında hafif hafif beyaz küf olmuş. Küflü kısmı attıp dutları bir bezle süzdüm şuan fermenterde duruyorlar . Kaynatıp soğuduktan sonra şarap mayası ile mayalayayımmı yoksa kaynatmadan şeker ve maya ekleyip devam edeyim .
@@mehmetportakal1789abi o özü ve pakmayanın kuru hamur mayasını kullanarak şarap yapmaya çalıştım. İlk denemem 2-3 gün önceydi onda maya uyandırma yapmadım ve hava çıkışı gözlemleyemedim bir türlü. Şişenin içine attığım hortumda hala su bulunuyor ve ilerlemiyor. Bişeyi yanlış yaptım heralde diyerek dün tekrardan yaptım bu sefer maya uyandırma işlemi yaptım ama gene de sonuç aynı. Mayalar felan mı ölü anlayamadım bir türlü sorun nedir sizce? Hava kaçırmıyor. Şişeyi sıktığımda borudaki su ilerliyor.
Şieyi sıkınca su ilerler, çünkü basınç uygulayınca içerideki havayı itiyorsunuz. Maya, instant kuru ekmek mayası olmalı. Aktif maya da çalışır ama mutlaka uyandırma yapmanız gerekir. Bu arada öz, şekerle yapılmadıysa, yani tatlandırıcı ya da glikoz kullanılmışsa maya hiçbir şekilde çalışmaz.
Evet hava kaçırmadığını belirtmek adına demiştim buradaki suyun ilerlediğini. Şu an da garip bir durum söz konusu, uyandırma işlemi yaptığım şaraptaki su ilerlemek yerine gerilemiş. Maya dan kaynaklı galiba cidden. Onca öz boşa gitti desenize. İnstant kuru ekmek mayası alıp ekleme yapsam sorun çıkar mı acaba? Çöpe gitmesin bunlar şimdi. Özler kaliteli, tatlandırıcı yok, oldukça mayhoş bir tadı var
Tatlandırıcı yoksa mayanın çalışması lazım. Siz, instant maya kullanın, çalışacaktır. Bu arada şıra sıcak mıydı, sıcakken maya eklediyseniz maya ölmüştür. Ortam sıcaklığı da önemli. 20C° nin altında ise maya çalışmaz. 25-30C° arasında olmalıdır.
Abi ben yaptım 1 günlük fermente başladı hava hortumuna biri çarpmış tekrardan koydum tekrardan baloncuklar çıktı sorun olur mu abi acil dönerseniz olur mu
Videolar çok iyi . Bende genelde sarap yapıyorum. Ekmek mayasi ile 11 derecelerde sonuçlar alıyorum. Raki yapımına başlıcam onerileriniz varmi tesekkurler
Sadece fermantasyon ile ilgili videolar paylaşıyorum. Yasal olmadığı için rakı yapımı ile ilgili video yapmıyorum ve paylaşmıyorum. Hata yapılırsa sonucu kötü, o yüzden o riske hiç girmiyorum.
Üstad yeni videolarınızı görmek sevindirici devamı bekliyorum
Mehmet Bey çok iyi icerikleriniz var. Böyle devam edin efendim çok başarılı
Eline emeğine sağlık bende geçen sene yaptım 25 tl koca kış içtim gerçekten Harika bir tad oluyor şekeri biraz fazla kaçırdım tatlı şarap oldu ama çok fena çarpıyor
Teşekkürler, şekerli tat yakışıyor bu şaraba.
@@LastKing29 merhaba şarabı nasıl muhafaza ettiniz Teşekkürler
@@cloud141 güneş görmeyen serin bir yerde tutmanız ve içeceğiniz kadarını alın geri kalan kısmını da kapağı sağlam bir şişeye koyun hiç bir şey olmaz
@@LastKing29 teşekkür ederim
Merhabalar.bende karaduttan 1,5 ay önce şarap yaptim.oranlari çilek şarabı videonuzdaki gibi ayarladım.sonuc gerçekten cok güzel oldu.
Karpuz ve kavun şarabı yapımıyla ilgili videoları da bekliyoruz.iyi gunler.
Güzel sonuç almanıza sevindim, afiyet olsun. Karpuz ve kavun şarabı tarifleri de yakında gelecek, henüz tam mevsimi değil.
Mehmet rica ediyorum sizden bana incir şarabı tarifi verebilir misiniz.. kuru incirim var şarap mayam var.. bana tarif verebilir misiniz
En çok karaduttan olan meyve şarabını seviyorum ben ama karadut çok pahalı, sulandırarak yapıyorum mecburen. Ağacı olan çok şanslı😊
emeğine sağlık teşekkür ederiz 🙋
Başarılı 👍
Teşekkür ederiz Mehmet bey. Sirke yapmak için gidilen yoldan dönüp şarap yapma olasılığı nedir, şu anda karadutlar dibe Çöktü ana yapmasını bekliyorum bunu acaba şaraba döndürme olasılığı olabilir mi şu anda sanıyorum ki içinde sıfır şeker var gerçi ölçüm yapmadım ama ne dersiniz
Merhabalar, ilk 3 günden sonra hava kilidine alınmalıdır. Eğer yeni kurduysanız, her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası ekleyip hava kilidi takarsanız fermantasyon gerçekleşir.
@@mehmetportakal1789 ilginiz için teşekkür ederim
Rica ederim.
Mehmet hocam güzel tarif sağolun. Dut ve yaban mersini yarı yarıya karıştırsak nasıl olur acaba
Teşekkürler, denemedim ama olabilir bence. İkisi akraba zaten, uyum sağlar.
Elinize sağlık❤
Ustam merhabalar kavun şarabı da yapar mısınız acaba teşekkür ediyorum 🙏🙏
Merhabalar, kavun şarabı, yapımı en zor şaraplardan biridir. Kesinlikle hata kaldırmaz ve hemen bozulur. O yüzden de paylaşım yapmıyorum aslında. Zaten dikkat ederseniz kavun şarabı ile ilgili fazla video bulamazsınız. Gerçekten zordur. Fakat, pratik bir yöntemini bulursam paylaşırım elbette.
Merhaba Mehmet hocam nasılsınız iyi misiniz iyisinizdir inşallah Mehmet hocam yardımlarınız için çok teşekkür ederim Mehmet hocam bir şey danışacaktım bu meyve şarapları ve Roses şarap yapımında şeker oranının 1070 değilde 1100 olmasında bir sakınca var mı nedir öğrenebilir miyim
Merhaba, diğer sorunuza cevap vermiştim, ayrıntılı olarak oradan okuyabilirsiniz.
1070 yoğunluk gereken şıra 1100 yapılırsa maya hepsini sindiremez ve şarap şekerli kalır.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim mehmet hocam meyve şaraplarına şeker değilde hakiki bal ile şeker oranını ayarlasak değişen bir şey olurmu.
Abi senin agız zevkine göre nar, siyah üzüm, vişne ve karadut arasında lezzet sıralaması nasıl? Daha önce vişne ve nar içmiştim nar; nar ekşisi gibi gelmişti. Vişne hoşuma gitmişti. Ona göre yapıcağımda ondan merak ettim.
Merhaba, vişne şarabı yapmadım ama kiraz şarabı yapmıştım.
Sıralamam ise şöyle olur.
Kırmızı erik şarabı, siyah üzüm şarabı, kiraz şarabı, dut şarabı ve nar şarabı.
@@mehmetportakal1789 sağ olasın abi
Yani en üstteki en çok beğendiğiniz mi@@mehmetportakal1789
@@mehmetportakal1789yani kırmızı erik birinci beğendiğiniz mi hocam.
@ahmetsedatcabar5949 merhaba, evet, benim favorim kırmızı erik şarabı oldu.
Bu yapılan şaraplar kaç yıl dayanıklı şekilde kalıyorlar. Yıllanmaya müsaitlermi yoksa hemen tüketilmelilermi. Elinize sağlık
Merhabalar, hobi amaçlı yapılan şaraplar , yıllandırmaya uygun değildir, fakat 1 yıla kadar saklanabilir. Konuyla ilgili videolarım arasında bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
m.ua-cam.com/video/US2QUhipSi4/v-deo.html
Merhaba hocam birsey danışıcaktım
Cilek..erik..dut..
Ayri ayri fermnetelerini yapmak istiyorum da nasıl yapabilirim.. şimdiden çok tesekkürler hayırlı günler hocam
Merhabalar, videolarım arasında hepsinin ayrı ayrı videoları bulunuyor, ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, yardımı olacaktır. Sayfama girerseniz hepsini ve daha fazlasını bulabilirsiniz.
Üstad bişey sormak istiyorum. Karadut bulmak kaynatmak çok zor. Karadut özü satıyorlar ondan yapılır mı? Kıvamı çok koyu oluyor suyla açmak mı gerekir nasıl olur?
Merhaba, pekmezden denemedim ama, gerçek öz ise, seyrelterekolabilir. Fakat, maya, karamaelize şekeri tercih etmez, fruktoz, yani meyve şekerinş tam sindirebilir. Ama başka şeker olmayınca çalışabilir. Dediğim gibi, hiç denemedim.
Süpersin hocam.
Ustat, Ben bidonun kapagina igne ile delerek fermantasyon yapip iciyorum.
Sorum, fermantaston bitince, deliksiz bir kapak kapatmali miyim? Kapatmazsam, o delikli kapak ile, istedigim zaman acip icebilir miyim?
Delikli kapak fermantasyonun ilk bir haftası için iş görebilir, çünkü iç basınç oluşunca dışarıdan içeriye hava girmez. Fakat sonrasında, fermantasyon yavaşlayınca bu iç basınç düşer. Balon tekniğinde bunu, ilk hafta şişkin ve sonrasında yavaşça sönen bir balon olarak görürsünüz.
İşte asıl sorun bundan sonra başlar zaten. Eğer delik çok küçükse içeri oksijen neredeyse girmez diyebilirim. Ama biraz genişse kesinlikle girer ve şarapta sirke oluşumu başlar. Bir diğer sorun ise şaraptaki alkol zamanla o delikten çıkar ve elinizde, fermente edilmiş ama alkolsüz şarap kalır.
Özetle, mutlaka hava kilidi kullanmalısınız. Hangisi kolayınza gelirse onu uygulayın. Balon en basitidir.
Fermantasyon bitiminde normal kapak ile kapatabilirsiniz elbette, fakat eğer içeride hafif fermantasyon devam ederse gazlanma oluşur. Şişe patlayabilir, patlamazsa elinizde şampanya gibi bir sonuç olur.
@@mehmetportakal1789 cok tesekkur ederim hocam degerli bilgileriniz icin. Senden cok sey ogreniyorum ustadim. Var ol.
yıllarca bidon kapağına toplu ile bir ya da iki delik açarak yapıyoruz, sorun olmuyor, hava kilidi, balon gereksiz, fermantasyon bitince kapağı deliksiz kapak ile değiştirin ya da bant yapıstırın. Amerikalı dayılar da mesela kapağı delmiyor ama gaz çıkacak kadar hafif gevşek kapatıyor.
@@autumnneverends hocam bende ayni yontemle yapiyorum. Simdi de kavanozda yapmaya basladim bakalim. Su seker pirinc ve maya. Kavanozun kapagini deldim. 1 hafta sonra acip iciyom. Amac kafa bulmak zaten :)
Hocam erik sarabi tarifinize göre şarap hazirladim, bugün 6.gunu. Yerinden oynatmadim ama arada bir sallamalı mıyım fermente şişesini, bir zarari olur mu fermantasyona
Merhaba, sadece posalı fermantasyonlards çalkalama yapıyoruz, o da en fazla 1 hafta olur zaten.
@@mehmetportakal1789 cok teşekkür ederim hocam
Sekeri kaynar hakdeyken mi yoksa buraz ılıklasinca mi eklediniz acaba, geriye dönük videolara bakmadim ama sanki sekeri kaynatmiyorduk diye hatırlıyorum.
Merhaba, haklısınız kaynatmıyorduk. Ocağı kapatıp kaynama durunca şekeri ekliyoruz. Videoda , yapacağımız işlemleri anlatırken söylemiştim ama ayrıca vurgulamadım. Şekeri eklerken kaynamanın durduğu görülüyor.
Abi siyah üzüm şarabı neza man yapılır video ğelsin ❤❤❤❤
Videolarım arasında siyah üzüm şarabı yapımına dair iki tarif var zaten. Oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Mehmet abi helal olsun valla yapmadığın meyve kalmadı 💙
Abi bir sorum var ben yarın 5 litre kadar vişne suyu alıcam hazır ve şarap kurucam fakat ucuzluk bulduğum meyve sularından almayı düşünüyorum 100%100 olmasa alacağım meyve suları gene alkol oluşurmu tadı benim için önemli değil yani bu kurduğum içkileri sadece kafa yaşamak için kuruyorumda sormak istedim abi
%100 olması gerekir, aksi halde fermantasyon oluşmaz. Yani, mevzu tat değil. Maya, yapay şekeri sindirmez. Hazır meyve suları, aroma, glikoz, yapay tatlandırıcı, koruyucu madde vs içerir. Maya bunları asla besin olarak almaz.
Özetle, ya gerçek meyve ya da hazır meyve suyu kullanacaksanız %100 yazan meyve suyu ile yapmalısınız.
@@mehmetportakal1789 tamamdır abi yarın ne kadar 100%100 meyve suyu bulursam hepsini alıp 10 lt kadar kurucam çok fazla içen biri değilim aydan aya içiyorum ama bir kenara istifliycem ve bu içki bana aylarca yetecek 😁
@Yusuf20m umarım güzel bir sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789 👍💙
@@Fakegarson fermantasyonu bidonun kapagina sadece bi toplu igne ile 1 yerden delerek yapabilirsin dostum.
Benimde amac sadece kafa bulmak.
Mehmet hocam selamlar fermantasyonun 1.5 gününde şişe sertçe sallandığı için fermantasyon kabarcıkları dağıldı şimdi fermantasyon devam ediyor bunun bir zararı olur mu acaba
Hocam baktım fermantasyon durmuş sizce dökeyim mi ne olur bu sirkeye çevirebilir miyiz yoksa çöp mü oldu
Merhaba, yok, dökmeyin sakın. Hava kilidinde sızıntı vardır, kontrol edin. Çarpmayla ya da devrilmeyle hava kilidi hasar almış olabilir. Bunun dışında bşr sorun olmaz, fermantasyon devam eder.
Merhaba mehmet bey almış olduğum etili kaynatma yoluyla test edeyim dedim tüpü yaktım 1 dakika sonra etil kaynamaya başladı termometre 40 daydı sebebi ne olabilir
Merhabalar, alkolün 40C° de kaynaması çok zordur. Termometre bozuk olabilir. Başka bir termometre ile teyit edin.
Alkolün kaynama noktası Bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Çünkü rakım yükseldikçe kaynama noktası sıcaklığı düşer; fakat 40C° ye de inmez.
Bu arada test işlemini mutlaka aspiratör altında yapın. Uçan alkol tutuşabilir.
@@mehmetportakal1789 teşekkür ederim
Merhaba.. sirkeli suda beklettikten sonra tekrar normal suda yıkama yaptınız mı ? Bide hocam kaynatma esnasında bir miktar su ve şeker ilave etsek miktarda artma olması için sizce şarabımız yine olur mu
Merhabalar, evet, sirkeli suda beklettikten sonra tekrar yıkadım, videoda görülüyor zaten, sanırım kaçırmışsınız.
Su eklerseniz yoğunluğu seyretmiş olursunuz. Zaten şeker ekliyoruz, daha fazla rafine şeker eklemek meyvenin tadının geri planda kalmasını sağlar. Size kalmış elbette.
@@mehmetportakal1789teşekkür ederim ve çok özür dilerim hocam sirkeli suda lavraları gösterdikten sonra direk tencere de ezdiğinizi gördüm ondan ötürü sordum. Ama videonun başında çok kes iyice yıkandıktan sonra demişsiniz haklısınız özür 🙏
3 kilo dut 2,5 litre şişe su ilave edip kaynattım ve 1 kilo şeker ekledim soğumaya bıraktım. Şekerli seviyorum hocam tatlı güzel oluyor 😊
Hocam minimum fermantasyon süresi kaç gündür acaba yaptıktan ne kadar süre sonra içilebilir bu tür şaraplar
Merhabalar, fermantasyon süresi genel olarak 15 gündür, fakat bu bir kural değildir genellemedir, şartlara göre değişiklik gösterir. Uygun şartlar sağlandığında 15 günde şarabınız hazır olur.
Merhaba hocam su şeker mayadan su şarabı olur mu
Diğer sorunuza cevap vermiştim ama buradan da cevap vereyim, okuyanlar için açıklama olur.
Evet olur elbette, buna Suma deniyor, genelde rakı yapımı için hazırlanır. Fermantasyon bittikten sonra distilasyon ile saf alkol elde etmek için yapılır. Ama fermantasyon bitiminde teknik olarak şaraptır ve o şekilde de içilebilir.
Karpuz şarabı bekliyoruz.
Merhaba, evet, çok soran oluyor. Mevsimi tam gelince bir paylaşım yapacağım.
@@mehmetportakal1789 teşekkürler hocam
Hocam 2 gün önce dutları topladım iş güçten ilgilenemedim . Üst kısmında hafif hafif beyaz küf olmuş. Küflü kısmı attıp dutları bir bezle süzdüm şuan fermenterde duruyorlar . Kaynatıp soğuduktan sonra şarap mayası ile mayalayayımmı yoksa kaynatmadan şeker ve maya ekleyip devam edeyim .
Şahsi düşüncem elimdeki dut suyunu kaynatıp yabani maya ve küf oluşumunu sağlayan bakterileri öldürüp şarap mayası ile mayalamak . Kaynatmadan yaparsam tekrar küf oluşur diye düşünüyorum . Sizin düşüncenizi bekliyorum hocam
Hafif kaynatırsanız, başak küf varsa öldürmüş olursunuz. Daha iyi olacaktır.
@@mehmetportakal1789 sağolun teşekkürler
Hocam köyceğizin karadut özü var. %100 öz olduğunu iddia ediyor, onu sulandırıp yapsak olur diye düşünüyorum. Fikriniz nedir?
Yapılabilir, fakat aynı lezzette olmaz. Öz elde etmek için kaynatıp yoğunluğu artırılıyor. Ama olabilir.
@@mehmetportakal1789abi o özü ve pakmayanın kuru hamur mayasını kullanarak şarap yapmaya çalıştım. İlk denemem 2-3 gün önceydi onda maya uyandırma yapmadım ve hava çıkışı gözlemleyemedim bir türlü. Şişenin içine attığım hortumda hala su bulunuyor ve ilerlemiyor. Bişeyi yanlış yaptım heralde diyerek dün tekrardan yaptım bu sefer maya uyandırma işlemi yaptım ama gene de sonuç aynı. Mayalar felan mı ölü anlayamadım bir türlü sorun nedir sizce? Hava kaçırmıyor. Şişeyi sıktığımda borudaki su ilerliyor.
Şieyi sıkınca su ilerler, çünkü basınç uygulayınca içerideki havayı itiyorsunuz. Maya, instant kuru ekmek mayası olmalı. Aktif maya da çalışır ama mutlaka uyandırma yapmanız gerekir.
Bu arada öz, şekerle yapılmadıysa, yani tatlandırıcı ya da glikoz kullanılmışsa maya hiçbir şekilde çalışmaz.
Evet hava kaçırmadığını belirtmek adına demiştim buradaki suyun ilerlediğini. Şu an da garip bir durum söz konusu, uyandırma işlemi yaptığım şaraptaki su ilerlemek yerine gerilemiş. Maya dan kaynaklı galiba cidden. Onca öz boşa gitti desenize. İnstant kuru ekmek mayası alıp ekleme yapsam sorun çıkar mı acaba? Çöpe gitmesin bunlar şimdi. Özler kaliteli, tatlandırıcı yok, oldukça mayhoş bir tadı var
Tatlandırıcı yoksa mayanın çalışması lazım. Siz, instant maya kullanın, çalışacaktır.
Bu arada şıra sıcak mıydı, sıcakken maya eklediyseniz maya ölmüştür. Ortam sıcaklığı da önemli. 20C° nin altında ise maya çalışmaz. 25-30C° arasında olmalıdır.
Abi ben yaptım 1 günlük fermente başladı hava hortumuna biri çarpmış tekrardan koydum tekrardan baloncuklar çıktı sorun olur mu abi acil dönerseniz olur mu
Fermantasyonun başında olduğu için bir sorun olmaz endişe etmeyin.
Başkan gelmis hg
Selamlar bir mail adresi varmi sorular ve irtibat icin
Merhaba, buradan yazabilirsiniz, en kısa sürede cevap vermeye çalışıyorum.
Videolar çok iyi . Bende genelde sarap yapıyorum. Ekmek mayasi ile 11 derecelerde sonuçlar alıyorum. Raki yapımına başlıcam onerileriniz varmi tesekkurler
Sadece fermantasyon ile ilgili videolar paylaşıyorum. Yasal olmadığı için rakı yapımı ile ilgili video yapmıyorum ve paylaşmıyorum. Hata yapılırsa sonucu kötü, o yüzden o riske hiç girmiyorum.
@@emrea.2378 ekmek mayası ile 11 c oldugunu hidrometre ile ilk ve son ölçümleri alarak mı tespit ettiniz.
Karaduttan soğudum yeminle 🤮