@@JohanAntonissen Wihihin een wuppie! Heb jij soms zo'n wuppie gewonnen? Dan ga je in yuppies en wappies denken, hè? Da's handig voor het escaleren, hoef je ook nooit meer na te denken, want je leider zegt alles zo mooi. Word zelf nou ook eens wakker! Maar dat durf je vast niet.
@@JohanAntonissen Als je gewoon een beetje logisch kunt nadenken heeft dat niets met wappie's te maken. Het zegt eigenlijk: Niets is wat het lijkt. En laat je vooral niet in je kont naaien door mensen die doen alsof ze het beste met je voor hebben. En de wereld zit net iets anders in elkaar dan jou verteld werd op school. En het Journaal is niet altijd helemaal 100% zoals het zit, meer niet. Maar dat had jij natuurlijk al wel begrepen Johan. Slimmerik.
Ik moedig u aan om ook buiten uw veilige comfort zone (vpro/npo) uw bronnen te zoeken. Hopelijk begrijpt u nu waarom, want Tegenlicht is ruim 15 jaar te laat met het delen deze publieke kennis.
@@bvcvcc1289ach hou op man. We weten al 30 jaar van de zwarte kant van fossiele industrie en doen er nog steeds te weinig mee. Leg dat niet op het bord van de npo.
@@jrvs444 zwarte kant? Welke zwarte kant? Het heeft de wereld laten exploderen in rijkdom. U gelooft het debiele co2 verhaal maar dat zegt meer voor over uw denkvermogen. De zee is nog nooit zo rustig geweest als de afgelopen miljoenen jaren. Als u zegt dat groene energie een diep zwarte kant heeft dan kan ik het begrjipen hhaha. Want daar is weinig positiefs over te melden
Mooi inhoudelijk docu en echt een paar dikke pluimen voor Pitron die met hele simpele, mooie maar zeer duidelijke metaforen het probleem aan het licht zet. We zullen het inderdaad toch moeten hebben over minder consumeren. Dat kan volgens mij pas echt als de resources echt bijna op is en iedereen op de planeet is uitgebuit. 😞
Het zijn kleine details die er zo goed als niets tot doen, daarnaast zou je kunnen zeggen dat zonder Elon Musk was Tesla nooit zo ver gekomen als het vandaag is. Grote kans dat Tesla al lang failliet was geweest zonder hem.
dit weten de meeste wel al hoor .. het probleem is dat er niemand iets aan kan doen.. er ligt een plan en dat word ten koste van alles en iedereen uitgevoerd.
@@harmhoeks5996 ja want heel de wereld doet precies wat er in de agenda staat van 2030, puur toeval dat het allemaal overal het zelfde gaat. en in davaux ze er over praten in een praat groepje
@@pietikke5598 oude zeikerd. Mensen zijn zwak. Kunt geen eens in 1 kamer de neuzen dezelfde kant op krijgen. Ga je dochters opvoeden om meer kinderen te krijgen
Gezien de high-tech wereld waarin we nu (2024) leven is de weg terug tamelijk moeilijk. Maar het volgende is mogelijk, iets wat wat we in de ‘80er jaren “consuminderen” noemden: niet iedere 3 of 4 jaar een nieuwe auto, niet iedere 2 jaar een nieuwe smartphone, reparaties van elektrische en elektronische apparatuur tegen lage prijzen (op kostenniveau verplichten door de fabrikanten tot zeg 10 jaar na aankoop), dus lang doen met elektrische/elektronische apparatuur en andere consumptiegoederen, stoppen met het idee dat nieuwer beter is, geen elektrische auto’s, geen Tesla’s, geen constant mislukkende raketten van SpaceX, stoppen met het idee dat we ooit op Mars of op de maan gaan wonen, niet steeds nieuwe Windows versies (scheelt miljoenen (?) tonnen CO2), waar mogelijk thuiswerken, snel vrede sluiten met de Russische Federatie, wapenindustrie stoppen, geen zonnelampjes en gadgets meer uit China, weer gewoon “leren” koken zodat gemaksvoedsel minder nodig is, de boeren in de EU hun eigen dingen laten doen en stoppen met hen te belasten met allerlei regels, zonnepanelen installeren, kleding langer dagen, kosten voor de zorg voor de consument sterk omlaag, invloed van de EU beperken en zo zijn er nog wel véél meer dingen te bedenken. Dit soort dingen hebben een enorme impact (in de goede zin) op het milieu. 28 April 2024. Verder een mooie en interessante documentaire.
Als de mens zo zou werken zou dit idee praktisch zijn, maar we zijn fundamenteel niet "gemaakt" om met een mindering in comfort te leven. We moeten ons er uit innoveren.
@@kreech9682 "We moeten ons er uit innoveren." Wellicht, maar er is nog geen zicht op een innovatie die ons gaat helpen. Dus het lijkt mij nog steeds verstandiger om hier niet ons geld op in te zetten en dus keihard te gaan afbouwen met die uitstoot en decadentie. Doen wij prive al meer dan 14 jaar inmiddels.
@@kreech9682 Er is geen enkel bewijs dat innovatie gaat helpen. Tot nu toe is gebleken dat met elke 'innovatie' die is gedaan we weer andere fundamentelen problemen krijgen. We lopen steeds achter de feiten aan. Het idee van innovatie en 'niet gemaakt om met een mindering in comfort te leven' is een foutief idee dat in iedereens hoofd is gestopt om op kort termijn veel geld te winnen.
Vooropgesteld, ik ben niet groen of klimaat activist oid, maar meer logisch nadenken en wat terughoudend wat gaat aan gaat. Maar zou het niet veel meer helpen te richten op reductie IPV transitie. Prima, een led-lamp, maar is het echt nodig er een chip in te doen om hem vanaf je telefoon van kleur te veranderen, wrs via een server die 24/7 draait. Super handig zo'n VanMoof fiets die je zonder sleutel kunt ontgrendelen. Totdat de eigenaar van de server de stekker er uit trekt. Dan kun je hem weggooien. Leuk al die AI waarvan voorstanders zeggen "maar het is groene energie". Ok, ja dikke prima, maar als die energie niet nodig was, had je ook wat minder gas of kolen kunnen verstoken. Wat hier wordt verteld was mij al enige tijd bekend. Bij de productie van zeldzame aarden voor 1 windmolen komt een paar ton radioactief afval vrij. Als je deze hoeveelheid afval wilt maken in een kerncentrale heb je veel meer energie dan een windmolen in z'n levensduur zal maken.
Stroom gebruik en de welvaart en technologische ontwikkeling van een maatschappij zijn 1 op 1 aan elkaar gecoroleerd. Simpelweg minder energie verbruiken betekend dus een achteruitgang van ontwikkeling op alle niveaus van de samenleving. Een heel slecht plan.
Daarnaast ga je er vanuit dat een overheid de "juiste" keuze maakt in wat goed en wat slecht stroom verbruik is. Dat hebben we in het verleden ook gezien doormiddel van het stellen van quotas in de Soviet unie. Helaas is ook dat niet de oplossing.
De transitie is nodig en we gaan alleen maar meer gebruiken, dat is gewoon hoe dat werkt. Hetzelfde is van toepassing met het gebruik van autos of het verwarmen van huizen. Vroeger verwarmde je 1 kamer in het huis en sliep je onder meerdere lagen dekens (nooit meegemaakt maar daar ga ik even vanuit) nu verwarmen we ons hele huis en sommige mensen verwarmen zelfs hun schuur of kelder. Zelfde is van toepassing met de auto. Hoe meer er is, hoe meer mensen gaan gebruiken maar we kunnen niet door blijven gaan met het verbranden van (fossiele) brandstoffen voor het winnen van energie of het verwarmen van ons huis. Ja we verplaatsen momenteel het probleem naar andere landen, maar dat is logisch, uiteindelijk worden die landen er ook weer beter van, natuurlijk is het soms jammer om te zien dat de werkomstandigheden daar soms erg slecht zijn, maar dat hebben ze uiteindelijk zelf grotendeels in de hand en met tijd zal dat ook veranderen. Ook het financiële plaatje is erg interessant, als we ons energie 100% lokaal kunnen opwekken, betekent dat wij geen geld hoeven te stoppen in fossiele brandstoffen die uit andere landen komen. Plus we houden nu het geld in ons eigen zak en dat geld kan weer gaan naar nieuwe ontwikkelingen of innovaties, dat is beter dan wanneer het geld beland in andere landen. Elektriciteit is aardig efficiënt, natuurlijk gaat er wat verloren aan warmte maar uiteindelijk is dat makkelijker te produceren of verkrijgen dan nieuwe fossiele brandstoffen. En mensen die cloud producten gebruiken die enkel werken met internet zijn gewoon dom. Ik heb bijvoorbeeld Philips Hue verlichting maar dat blijft gewoon werken met of zonder hun server. En dat laatste, over dat er een paar ton radioactief afval vrijkomt voor het winnen van grondstoffen voor windmolens is dikke vette onzin. Misschien dat er tijdens het winnen van bepaalde grondstoffen wat radioactief afval vrijkomt maar dat is dan met alles zo. Voel je vrij om een aantal betrouwbare bronnen te linken die dat tegen spreken.
@huttersvuur dat is niet waar. We kunnen best minderen en ontwikkelen. Veel vervuiling komt voort uit decadentie, hier kan prima iets mee gedaan worden
Het verschil in afhankelijkheid is wel dat afhankelijkheid van olie onophoudelijk is. Je verbrandt het en hebt daarna weer nieuwe olie nodig. De afhankelijkheid van zeldzame metalen is hoog gedurende de transitie (de komende 20 a 30 jaar), maar wel grotendeels eenmalig. Op de lange termijn wordt recycling het belangrijkst.
Ik begrijp je logische redenering, maar u gaat er aan voorbij dat recycling juist veel moeilijker is met de nieuwe technologieën. Metalen en bouwmaterialen worden al sinds mensen heugenis gerecycled en daaraan komt juist nu een eind. Dat willen we niet, dus kijken we maar weg.
Dit is ook precies waarom we veel beter verbrandings motoren kunnen hebben die gebruik maken van waterstof. Er is gewoon niet genoeg metaal in de wereld om alles elektrisch te doen! Alle accu’s alle transformatoren en alle kabels die het stroom moeten transporteren. Met waterstof kunnen we gas leidingen en tank wagens gebruiken….
@@MisterRockAlot op dat punt zijn we nog lang niet. Tot die tijd moeten we toch iets hebben dat werkbaar is. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat het plan om alles te op elektriciteit te laten lopen gewoon niet werkbaar is. Helemaal als we de schoonste vorm van elektriciteit (kern energie) uitsluiten
@@sovietgunnernapkin tja ik ben vooral geïnteresseerd in lange termijn oplossingen en waterstof en kernenergie zijn zo een beetje de gevaarlijkste. Mogelijk goede tijdelijke oplossingen maar ik denk zeker niet de beste optie op de lange termijn. Hoe langer en grootschaliger we deze gevaarlijke technologieën gebruiken hoe groter de kans dat het mis gaat.
Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Het maken verlies je 30% en bij transport en opslag ook nog eens 15%. Zou jij toch ook niet leuk vinden als jouw benzinetank met dat percentage leegloopt....
Het antwoord op de vraag waar de metalen vandaan komen is: Innovatie. Het idee dat metalen altijd gedolven moeten worden is ruimschoots achterhaald. Er zijn meer dan genoeg technologieen in wording om dat probleem op te lossen. Als je op je handen wil gaan zitten totdat de hele keten schoon en gesloten is, gaan we er nooit komen. En hoe zit dat met al dat nucleaire afval? Wanneer wordt dat probleem nu eindelijk eens opgelost? Ik gok erop dat veel van deze problemen ergens in een geheime denktank ergens op een terrein van een Amerikaans defensiebedrijf waarschijnlijk 30 jaar terug al is opgelost, maar het is niet winstgevend genoeg ten opzichte van het door laten gaan van de status quo. Zo is het altijd al gegaan, op zijn minst sinds de jaren 50 en daarvoor ook toen iemand koper moest verkopen in plaats van dat we draadloze stroom gingen gebruiken, zeg maar even 150 jaar terug. Het is vooral een kwestie van geloof, vooruitziende blik en macht. Alle problemen kunnen opgelost worden, het is alleen een kwestie van wil en een open mindset.
Onzin. Het is volstrekt niet duidelijk dat dit een, groene, weg is in de toekomst. Wishful thinking. Daar ga je het niet mee halen. Absoluut niet zelfs.
Proficiat Tegenlicht! Toch knap dat jullie een jaar of 10 achter de feiten aan lopen en nu het licht hebben gezien dat de energietransitie een schaduwkant heeft. Echt chapeau dat jullie dit al in 2024 weten te adresseren....
Er zijn zoveel belangrijke onderwerpen die op zich al lang bekend, maar waar de meeste mensen niet van weten. Programma's als Tegenlicht zijn juist bedoeld om deze onderwerpen bij een groter publiek bekend te maken, niet om de eerste te zijn.
@@cmonc1984 Vreemd dat het pas altijd op de momenten komt dat ze er niet meer omheen kunnen, dan pas zo'n item maken. Terwijl dit allang duidelijk was. Meebewegen met het narratief van de massa heeft niks met kritische journalistiek te maken.
Onderzoekers van de TU Delft hebben een speciale batterij ontwikkeld op basis van natrium en natrium hebben we genoeg ! Dus er zijn zeker alternatieven op de metalen.
Interessant! Aan het einde van deze video gaat het ook over alternatieve batterijen voor elektrische auto's, die bijvoorbeeld geen gebruik maken van kobalt. Maar deze hebben ook nadelen vooralsnog. Wat wordt de toekomst? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten.
Natrium is voor warmteaccumulatie als ik me niet vergis. Voor energieopslag zijn er ook natrium batterijen maar boor een EV heb je her dan waarschijnlijk over een batterij met de afmeting van een grote tandemas caravan en dito gewicht ratio.
Extreem netjes gemaakt deze docu. Ik werk in de maakindustrie en heb mij al jaren afgevraagd hoe deze klimaat gekte is bedacht. Hoe kunnen politici nu tekenen voor iets waar ze het verhaal nog niet eens 100% compleet hebben. Om iets te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Het lijkt alsof de politiek alleen oog heeft voor het eindproduct / resultaat.
Goed voor bewustzijn, maar wordt wel een beetje moe van het feit dat we als burger steeds de dupe zijn van de geopolitieke spelletjes van landen, regeringen en machtige groepjes belanghebbende
je hoeft niet machteloos toe te kijken. neem je eigen leven in handen en verander je levensstijl. zo inspireer je anderen om dat ook te gaan doen. Als iedereen maar meedoet met onze obese levensstijl en dat als norm wordt gezien is een persoon of groep mensen het voorbeeld dat anderen nodig hebben om zelf stappen te zetten om te veranderen. Daar zijn de `machtige belanghebbenden` het meest bang van. Maar de keus heb je dus wel. Niet dat het makkelijk gaat zijn je levensstijl te veranderen, maar het gaat het wel waard zijn
@@hetedeleambacht6608 Ik kijk niet machteloos toe. Ik neem verantwoordelijkheid over waar ik invloed op heb. Ik heel mijzelf van de schaduw die ook in mij zit. Echter mag deze waarheid wel genoemd worden. Je uitspreken is belangrijk.
En toch, de mensen die pro olie en kolen zijn staan meestal vooraan om dit argument te gebruiken, hoe valide ook. Op een zekere manier is dat ook een soort greenwashing want er wordt vervolgens gezegd ‘zie je wel die fossiele brandstoffen zijn zo slecht nog niet’. De gedachte om je te ontwikkelen in een andere, betere richting vind ik per definitie al beter dan alles bij het oude laten als bekend is wat voor schade dat aanricht. Ja de groene revolutie is in zekere mate hypocriet omdat er wel degelijk vervuild wordt, maar dan nog wort er iets gedaan om het te verbeteren. Niks doen zodat je je oude verdienmodel in stand kan houden (olieindustrie) vind ik veel cynischer en egoistischer. Het moet beter kunnen, als we daar niet in geloven kunnen we net zo goed alles rucksichtlos naar de verdoemenis helpen en een paar mensen astronomisch rijk maken en houden.
Prachtige rapportage, maar helaas zijn er dus geen korte termijn oplossingen/alternatieven voor de energietransitie. Gedrag van de mens veranderen is zo goed als onmogelijk (oorlog voeren, materialisme en korte termijn denken) en we moeten maar wachten tot de technologie rondom accu's verbeterd is zodat we minder vervuilende grondstoffen nodig hebben.
De regeringen zouden er goed aan doen om harde limieten in te stellen, maar dan lopen kiezers weg. Dus wie is nu voor een groot deel verantwoordelijk? Het invididu.
Die alternatieven zijn er al lang, al heel lang zelfs. Een kleine 100 jaar ongeveer. Meneer Tesla wiens naam zo flagrant misbruikt wordt voor marketing doeleinden dezer dagen was daar al achter voor zijn dood. Sla de een na laatste aflevering van de The Why Files hier op UA-cam er maar eens op na. Ook over Tesla zelf hebben ze een goede aflevering. Vrije energie ofwel zero point energy is reeds meermaals uitgevonden en ook net zo hard weer onderdrukt. Het enige nadeel; er zit geen verdienmodel aan.. Iets wat "The powers to be" graag zo lang mogelijk in stand houden. Wat zouden we tenslotte zijn zonder de petro dollar?
@@tegenlicht Ik heb totaal geen hoop meer. Al blijf ik samen met mn vrouw wel doorgaan met verbeteren van ons gedrag en verminderen van onze uitstoot, zowel direct als indirect. Al is het alleen maar omdat we een goed voorbeeld willen zijn voor onze zoon.
men heeft ons wijsgemaakt dat we niet zonder auto kunnen. Men heeft ons wijsgemaakt dat je een koelkast, groot huis nodig hebt, 4 vakanties per jaar, en elke dag vlees. Dat medicijnen slikken beter is dan meer te gaan bewegen of gezonder gaan eten. Tot de jaren vijftig waren deze dingen allemaal ongehoord. Als men ons dit kan wijsmaken, kunnen we ook van het tegengestelde overtuigd worden.
Uiteindelijk is deze klimaatkwestie er vooral 1 van willen en niet zozeer van kunnen. Maar de trend is duidelijk hoor, de meeste mensen die ertoe doen willen hun gedrag niet of nauwelijks veranderen. Velen zoeken naar manieren/excuses om vast te houden aan het oude gedrag en dit werkt niet voldoende als we een oplossing willen. Natuurlijk zijn metalen e.d. nodig bij een transitie, maar zolang we niet in de eerste plaats ernstig versoberen gaat het allemaal niet helpen op een wijze die we nodig hebben. Het individu hierbij is vitaal en het individu doet te weinig over t algemeen. De regeringen weten dit en zijn dan ook niet geneigd om harde limieten in te stellen omdat dit kiezers afschrikt. En zo houden de kiezers de boel behoorlijk gegijzeld. Wij hebben thuis al jaren geen auto meer, vliegen nog amper, doen heel veel dingen een stuk minder of helemaal niet meer. Als we met zn allen dit zouden doen, zou dit ook direct merkbaar zijn voor de handel en regering en dan krijgen we ze mischien sneller overstag. Maar ik ben niet naief, ik kijk hier al tientallen jaren naar, er is nog geen enkel zicht op structurele verbetering op dit vlak. Ik heb totaal geen hoop, maar blijf me nog wel inzetten.
Minder verbruiken, dan ben je pas goed/groen bezig. Prachtige docu. En die mensen die wel iets unieks uitvinden wat goed is voor het milieu zijn ineens dood. Het draait alleen maar om economie en vervuiling over de schutting gooien. En wat weinig benoemd wordt is de energie die nodig is om het te maken.
In Nederland is arbeid te duur geworden en spullen te goedkoop. Je kan voor 30 euro een degelijke waterkoker kopen, maar je betaald 60 euro om een loodgieter 30 minuten aan je lekkende kraan te werken. Om die reden is de reparatie economisch onrealistisch geworden. Stel je wil die "waterkoker" laten repareren. Als het in 30 minuten gedaan kan worden kost het 60 euro. Maar de kans is groot dat het langer duurt dan 30 min om het te repareren en riskeer je wellicht een rekening van 120 euro. Kun je beter maar een nieuwe van 30 euro kopen. Maar als je een duurzame economie wilt, zul je voor een reparatie economie moeten gaan. Want dan hoeft er niet steeds een hele nieuwe waterkoker gemaakt te worden als er eentje stuk gaat, alleen het onderdeel dat vervangen moet worden. Maar om dat realistisch te maken in een land waar een loodgieter 60 euro per halfuur kost, zal zo'n waterkoker rond de 1200 euro moeten kosten, pas dan wordt reparatie "een optie". Maar ik weet zeker dat die linkse actie voerders die de A12 bezetten, niet in een land willen wonen waar waterkokers 1200 euro kosten of hun telefoons 12.000 euro. Als het er echt op aankomt gooien we liever onze rotzooi over de schutting zodat ons eigen tuintje schoon is.
@@GodofGamesss Ik vind dat een heel goed idee. Maak luxedingen gewoon kneiteduur. En er zijn vandaag de dag veel dingen luxe, al doen we alsof het basisbenodigdheden zijn 🙄
Het tempo waar we onze grondstoffen aan het verbruiken zijn is waanzinnig. Expansie leidt altijd tot ondergang ( dat is een natuurlijk fenomeen). We moeten stappen terug nemen, willen we als samenleving verder . Nee we moeten het niet in oplossingen zoeken ,( dat is zoeken naar manieren om op de zelfde weg door te gaan).
men wil toch een zo breed mogelijk publiek trekken. Als het nog beschouwender wordt haken veel mensen af. Ik denk dat ze er goed over nadenken hoe ze een onderwerp benaderen/framen.
Diep van binnen weten we het wel, maar we steken liever de kop in het zand en hopen dat iemand anders het oplost. De afgelopen 5 dagen zijn er weer voor miljoenen aan subsidies uitgekeerd voor de EV. Hopelijk kunnen we ze goed recyclen. En ondanks dat er een overschot is aan stroom overdag, blijft men zonneparken aanleggen (met panelen uit China wellicht). Gelukkig is het allemaal ver van mijn bed. 😳
Mooie documentaire, maar… Innovatie blijft hier enorm belangrijk. Het lijkt dat er veel kritiek is op Elon Musk in deze video omtrent nieuwe producten, en als het over materialen gaat. Onterecht, want de elektrische auto is juist de start van de hernieuwbare revolutie die in gang is gezet, door minder olie en steenkool te gebruiken. Dat is alvast het doel. Hij is trouwens sterke voorstander om ook de mijnbouw hernieuwbaar te maken en Tesla heeft zulke projecten lopen. Tesla’s grootste inkomsten zijn trouwens sinds kort niet de verkoop van auto’s maar de energie divisie. Bovendien staat recycling heel erg hoog op de agenda! Verder zijn de filmpjes van SpaceX ook een totaal vertekend beeld. Willen we raketten van de jaren ‘60 en Russische raketten blijven gebruiken die voor 95% opbranden in de atmosfeer?!?! SpaceX heeft de space industrie voor goed veranderd, veel efficiënter en herbruikbaar(!). Dus niet 100% akkoord met het filmpje ;-)
de belangrijkste `innovatie` is sociaal en menselijk. we moeten van onze consumeerverslaving af, dat is de innovatie waar we al sinds de jaren 50 op zitten te wachten. Innovatie zit m niet in weer een nieuw technologietje uit de grond stampen.
Voor het eerst in vier jaar eerlijke en informatieve berichtgeving op de MSM. Groen is niet zo groen als wordt voorgespiegeld. Of zit er weer een addertje onder het gras?
Een dikke python zelfs. 'We moeten minder consumeren' is de logische uitkomst van ogenschijnlijk wanbeleid en blind optimisme. Dat dit allemaal juist de bedoeling was is zo doorzichtig als wat. Het Westen wordt een kopje kleiner gemaakt, dáár gaat het om!
Ten eerste is MSM een redelijke dooddoener. Ten tweede klopt het niet wat je zegt, er is bij de reguliere media (in NL en veel andere landen) veel eerlijke en informatieve berichtgeving. Ook dit specifieke onderwerp in het filmpje is niet nieuw.
Goeie docu! Als je uit het westen komt en de rest van de wereld niet ziet als mens natuurlijk. "Opening mines in populated countries is risky" "Nobody comes to the places where pollution is made"
21:57 good to see that workers have received safety glasses and that they are wearing them on their head. Still somehow doesn't feel quite right, safety-wise.
Er staan meerdere van deze docu's op youtube - deze video legt duidelijk de vinger op de wonde en het is duidelijk dat onze politici door hun kortzichtigheid hier waarschijnlijk zelfs niet aan denken want hun beleid wordt gestuurd door de VN/IPCC
Hun beleid wordt amper beïnvloed door ipcc. Deden ze dat maar. IPCC geeft duidelijk aan dat de uitstoot omlaag moet en dan is versobering als eerste nodig. Kiezers willen dit over algemeen niet, daar zit een groot probleem
Ik moet op zulke momenten altijd terugdenken aan de docu over de auto van de toekomst met daarin een motor van general moters die (ongeveer) 1:160 reed. Dan heb je in ieder geval geen elektrische auto’s nodig.
Misschien vind je dit artikel van ons dan interessant: www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2024/nieuwsverhalen/davos-wef-elite-belastingstelsel.html
Battery tech has moved away from Cobalt already. Sodium will be replacing lithium in many situations. As an EV owner I knew about mining, I'm fine to have mining in Europe. 🤷♂️
Misschien helemaal niet erg om terug te gaan naar de Nokia 3610. Niet meer de ruimte in, geen groeiende economie, het is mi ook wel een keertje genoeg. Begin eens met vlees en dieren niet meer te exporteren, elk land eet zn eigen dieren. En dan door naar de rest van de spullen.
Iedereen die weleens Mark Mills op youtube heeft gezien wist dit al jaren. Maar goed, beter laat dan nooit. Overigens meen ik dat we de komende decennia zoveel mogelijk uit de grond moeten halen voordat de bevolkingkrimp toeslaat.
Hahah, nog een wake up call? Hoe zit het met die vorige wake up call? Wij betalen dubbel zoveel aan energie kosten. Terwijl ik gisteren lees dat Rusland maar 13% minder minder inkomsten heeft van Europa.. Het raakt on harder, en dat nieuwe gedoe met China gaat ons nog harder raken.
Respect to China for all this progression, outsmart every country included Amerika. They dont even have to attack Taiwan, the fear is enough, and ofcourse the jealousy . remember the guy who went from the Netherlands to China, on a bicycle! everything is possible now..
Als je alle cijfers bij elkaar optelt kun je het beste...doorgaan met olie, gas en kolen en kernenergie stimuleren. Laat de markt producten produceren en de mensen laten kiezen. Als de vervangende technologie klaar is ga DAN je systeem veranderen. Wat we nu doen is de kar voor het paard spannen. De nederlandse gas velden gaan nog een rol spelen. Dan moet wel de huidige generatie politici het veld ruimen..
Technologie is nooit klaar als het niet wordt gebruikt en gekocht. De zuinige auto van nu was onmogelijk geweest als we in 1913 zeiden: iedereen blijft met paard en wagen rondrennen totdat de auto minimaal 1:25 kan rijden. Dus dat is een grote illusie. Er moet namelijk ervaring worden opgedaan, waarvan geleerd kan worden en dat verbeteren. Er is geld nodig om dat te doen, want arbeiders en het ontwikkelen kost ontzettend veel geld. Niemand hout graag geld in zaken die Aken op papier bestaan, waarvan onduidelijk is of het werkt. De vraag is meer: moet het in deze mate als wij doen. Moet het ook zodanig dat je onzin ritten gaat doen, bijv omdat je ver van je werk gaat wonen, de baas een controlefreak is en eist dat je op kantoor komt, dat bouwbedrijven uit Groningen naar Maastricht gaan voor een klus en andersom. Dat draagt minder bij en verhoogd de vervuiling. En zelfs dat is weer niet absoluut, want denk aan de magere km-range van EV's. Doordat het onmogelijk was om er ver mee te rijden kwam men tot inzicht dat batterijtechnologie efficiënter moest, tot gevolg hogere capaciteiten, sneller laden, de zoektocht naar andere grondstoffen. Dat is niet van belang voor de auto kilometers, maar heeft de industrie geboost in technologie dat ook voor woningbatterijen kan worden toegepast. Zo zie je dat met alles. Tech uit de ruimtevaart komt terug in heel andere dingen, maar wel dankzij dat we vervuilende raketten de lucht in stuurden.
"Laat de markt producten produceren en de mensen laten kiezen. " Dit is nu juist het probleem, keuzevrijheid en vrijheid in zn algemeenheid. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook voor vrijheid. Maar wat er nu gebeurt is dat die vrijheid ons nekt. Laten we aub eens doorpakken en dingen flink gaan limiteren, zodat er mogelijk in de toekomst nog wat leuks overblijft om met onze vrijheid te doen.
Afhankelijk van China voor schaarse aardmetalen, en afhankelijk van de Amerikanen voor onze bescherming. Bovendien verslaafd aan Big Tech. Wat hebben we het toch goed voor elkaar :)
😂 "no one was thinking about metals" De slome Duitsers niet ja, anderen wel. Jb Straubel was hier al sinds 2016 mee bezig, en daarna in 2018 ook de Chinezen die Afrika nu in handen hebben.
Dat kan natuurlijk alleen de zuinige minderheid die dat al lang doet (martplaats etc), maar die spullen moeten door íemand nieuw gekocht worden, waarvoor wij schrapers dankbaar mogen zijn.
35 jaar geleden was het idee dat de EV revolutie zou moeten staan op de schouders van H2 en vooral Hybride auto's. Dit om de EV infrastructuur op de juiste wijze te kunnen inzetten en op te bouwen. Echter wij hebben geen ministerie van Wetenschap en Technologie die dit in goede banen kan leiden. Politiek (perceptie) staat natuurlijk altijd boven de Wetenschap (observatie) en Technologie (bewijs).
Het maakt niet uit. Wat we gebruiken of nodig hebben. Wij zijn homo sapians. Wij hebben de beste aanpassingsvermogen van alle species op deze planeet. En we vinden altijd een alternatief. Als alles op aarde is verkloot en opgebruikt. Tegen die tijd hebben we al een andere planeet gevonden om te wonen.
nee . metalen zijn schijkundige elementen , en dat valt niet in noemenswaardige hoeveelheden te maken van iets anders . dat is een van de redenen dat kweekreactoren nog steeds niet werken : het lukt niet om voldoende hoeveelheden van het metaal plutonium te fabriceren .
Ja en nee, diamand is feitelijk een crystalijne vorm van element koolstof (geen metaal en veelvoorkomend). De metalen hier genoemd zijn elementen in de onderste regio van het periodiek systeem. Ze komen weinig voor omdat ze ontstaan vanuit kernfusie bij zeldzaam en extreme galactische gebeurtenissen, zoals het ontploffen van een grote ster (supernova). Theoretisch zou je met kernfusie deze metalen kunnen maken, maar wel met krachten waarmee ons hele zonnestelsel weg is. 😊
Diamant is geen element. Het is gemaakt van een element, koolstof. Metalen zijn elementen en alles zwaarder dan waterstof wordt gemaakt in sterren. De ster gaat supernova aan het einde van de levensduur van de ster. Uit interstellair gas en de resten van die ster(ren) onstaan nieuwe sterren en planeten.
Ze hoeven alleen maar oost oekraine te bevrijden van de russen, daar ligt bakken met metalen in de grond… geeft gelijk antwoord op de vraag waarom het oosten van oekraine hoe dan ook behouden moet blijven 😉
Alleen een beetje jammer, dat als China dik voorlopig in ontwikkeling, dat we in Europa ineens heel druk zijn onze eigen industrie te beschermen..en de Chinese auto's niet willen...misschien dan toch ook lokale productie ipv boten volstoppen met producten en de wereld over laten varen? Oh ja, Europese productie is duur, omdat wij 4 dagen in de week willen werken en vakantie gaan, en elk jaar 3% erbij willen omdat we de hypotheek niet meer kunnen betalen......😂
Heel interessant maar dat esoterische, bijna spirituele hoeft niet. Ik bedoel het gaat om technologie enzo, ik zit toch niet naar de EO te kijken of new age shizzle??😑
Dusssss….de zogenaamde groene oplossingen hebben net zo goed fossiele ‘brandstoffen’ nodig….dit keer in de vorm van metalen. Erg groen en duurzaam hoor 🤔🤔
Diezelfde crypto klimaat bewust gekkies die willen dat ik mijn porsche inruil voor een bakfiets, zijn zwaar afhankelijk en verbruiken enorm veel stroom door gebruik van AI. Enig idee hoeveel "AI" grapjes kosten? er is zelfs een nieuwe nucleaire centrale gebouwd in amerika om een datacenter ernaast voor AI te kunnen voorzien van stroom .
Overigens is dit een waardevolle documentaire, die niet vaak genoeg herhaalt kan worden, om de consument wakker te schudden.
WORD WAKKER! of is dit geen wappie topic? 😊
@@JohanAntonissen Wihihin een wuppie! Heb jij soms zo'n wuppie gewonnen?
Dan ga je in yuppies en wappies denken, hè? Da's handig voor het escaleren, hoef je ook nooit meer na te denken, want je leider zegt alles zo mooi. Word zelf nou ook eens wakker! Maar dat durf je vast niet.
@@JohanAntonissen Als je gewoon een beetje logisch kunt nadenken heeft dat niets met wappie's te maken. Het zegt eigenlijk: Niets is wat het lijkt. En laat je vooral niet in je kont naaien door mensen die doen alsof ze het beste met je voor hebben. En de wereld zit net iets anders in elkaar dan jou verteld werd op school. En het Journaal is niet altijd helemaal 100% zoals het zit, meer niet. Maar dat had jij natuurlijk al wel begrepen Johan. Slimmerik.
ua-cam.com/video/gYMLl3UDhEw/v-deo.htmlsi=UYU57rjQwQTZK_Gw
Heel goed en duidelijk, mooi werk VPRO en Guillaume Pitron.
IQ check, neem je dit aan. 100%gevaccineerd ook.
@@050Gr0ningen050En jij gelooft dat de aarde plat is als ik je profiel zo check. Teleurstellend dat dit kan in Nederland.
@@lars3104gniffel
De kracht zit hem niet in de materie, maar in de mens, die de materie verantwoordelijk gebruikt! Bedankt voor deze bijzondere documentaire!
Een sloganske uitspraak. Nja...
~verantwoordelijk~ *minder
degrowth is de enige oplossing
Wat jammer dat de toekomst niet gebouwd kan worden op "gebakken lucht" want dan was Nederland Hofleverancier!
😂😂😂😂
Inderdaad 😂
Waterstof kan wel, hebben we ook zat.
@@grijzekijker : MESTOVERSCHOT OOK! Joepiedepoepie!
@@grijzekijkerveel energie nodig om waterstof te maken( helaas)
Dit filmpje zet mij aan het denken !
Ik moedig u aan om ook buiten uw veilige comfort zone (vpro/npo) uw bronnen te zoeken. Hopelijk begrijpt u nu waarom, want Tegenlicht is ruim 15 jaar te laat met het delen deze publieke kennis.
In wat voor manier? Ga jij jezelf nu aanpassen of wat veranderd er nu voor jou? Ben wel benieuwd
Beetje laat......
@@bvcvcc1289ach hou op man. We weten al 30 jaar van de zwarte kant van fossiele industrie en doen er nog steeds te weinig mee. Leg dat niet op het bord van de npo.
@@jrvs444 zwarte kant? Welke zwarte kant? Het heeft de wereld laten exploderen in rijkdom. U gelooft het debiele co2 verhaal maar dat zegt meer voor over uw denkvermogen. De zee is nog nooit zo rustig geweest als de afgelopen miljoenen jaren.
Als u zegt dat groene energie een diep zwarte kant heeft dan kan ik het begrjipen hhaha. Want daar is weinig positiefs over te melden
Mooi inhoudelijk docu en echt een paar dikke pluimen voor Pitron die met hele simpele, mooie maar zeer duidelijke metaforen het probleem aan het licht zet. We zullen het inderdaad toch moeten hebben over minder consumeren. Dat kan volgens mij pas echt als de resources echt bijna op is en iedereen op de planeet is uitgebuit. 😞
precies dat wat je zegt. De mens moet het gaan voelen dat het niet langer kan, dan pas verandert het.
Pitron heeft echt geen metaforen nodig voor deze bizarre politiek. Wat zijn we als mensheid toch ongelooflijk stupide !
Kleine correctie, Elon Musk heeft niet Tesla opgericht. Dat waren Martin Eberhard en Marc Tarpenning.
Het zijn kleine details die er zo goed als niets tot doen, daarnaast zou je kunnen zeggen dat zonder Elon Musk was Tesla nooit zo ver gekomen als het vandaag is. Grote kans dat Tesla al lang failliet was geweest zonder hem.
@@dsdf_fdp1858 tja als je 10% van het werk hebt gedaan vs Elon musk 90% van het werk dan maken de feiten niet meer uit
Elon musk is net als bil gates.. profiteren van andermans vakwerk🤮
Dit is de meest insignificante fout in de gehele documentaire. Er is zo veel meer belangrijkere dingen op aan te merken. Ongeveer elke zin is fout.
@@LiveMedia123 Musk is de aandachtshoer van Tesla...
Fantastische video, echt een onderwerp die niemand snapt en toch iedereen het over heeft.
Niemand.... dus u ook niet
Mis deze info in het dagelijke gezeur over klimaatverandering
mee eens. En over het CO2 probleem valt ook nog het nodige te zeggen.
dit weten de meeste wel al hoor ..
het probleem is dat er niemand iets aan kan doen.. er ligt een plan en dat word ten koste van alles en iedereen uitgevoerd.
Er is geen plan. Elk mens doet maar wat.
@@harmhoeks5996 ja want heel de wereld doet precies wat er in de agenda staat van 2030, puur toeval dat het allemaal overal het zelfde gaat. en in davaux ze er over praten in een praat groepje
@@harmhoeks5996Er is wel degelijk een plan. En een hele enge ook wie dat nu nog niet ziet ziet het waarschijnlijk nooit meer.
@@pietikke5598 oude zeikerd. Mensen zijn zwak. Kunt geen eens in 1 kamer de neuzen dezelfde kant op krijgen.
Ga je dochters opvoeden om meer kinderen te krijgen
@sebastian er kan wel iets aan gedaan worden. Er kunnen limieten ingesteld worden bv
Gezien de high-tech wereld waarin we nu (2024) leven is de weg terug tamelijk moeilijk. Maar het volgende is mogelijk, iets wat wat we in de ‘80er jaren “consuminderen” noemden: niet iedere 3 of 4 jaar een nieuwe auto, niet iedere 2 jaar een nieuwe smartphone, reparaties van elektrische en elektronische apparatuur tegen lage prijzen (op kostenniveau verplichten door de fabrikanten tot zeg 10 jaar na aankoop), dus lang doen met elektrische/elektronische apparatuur en andere consumptiegoederen, stoppen met het idee dat nieuwer beter is, geen elektrische auto’s, geen Tesla’s, geen constant mislukkende raketten van SpaceX, stoppen met het idee dat we ooit op Mars of op de maan gaan wonen, niet steeds nieuwe Windows versies (scheelt miljoenen (?) tonnen CO2), waar mogelijk thuiswerken, snel vrede sluiten met de Russische Federatie, wapenindustrie stoppen, geen zonnelampjes en gadgets meer uit China, weer gewoon “leren” koken zodat gemaksvoedsel minder nodig is, de boeren in de EU hun eigen dingen laten doen en stoppen met hen te belasten met allerlei regels, zonnepanelen installeren, kleding langer dagen, kosten voor de zorg voor de consument sterk omlaag, invloed van de EU beperken en zo zijn er nog wel véél meer dingen te bedenken. Dit soort dingen hebben een enorme impact (in de goede zin) op het milieu. 28 April 2024. Verder een mooie en interessante documentaire.
Als de mens zo zou werken zou dit idee praktisch zijn, maar we zijn fundamenteel niet "gemaakt" om met een mindering in comfort te leven. We moeten ons er uit innoveren.
@@kreech9682 "We moeten ons er uit innoveren."
Wellicht, maar er is nog geen zicht op een innovatie die ons gaat helpen.
Dus het lijkt mij nog steeds verstandiger om hier niet ons geld op in te zetten en dus keihard te gaan afbouwen met die uitstoot en decadentie.
Doen wij prive al meer dan 14 jaar inmiddels.
@@kreech9682 Er is geen enkel bewijs dat innovatie gaat helpen. Tot nu toe is gebleken dat met elke 'innovatie' die is gedaan we weer andere fundamentelen problemen krijgen. We lopen steeds achter de feiten aan. Het idee van innovatie en 'niet gemaakt om met een mindering in comfort te leven' is een foutief idee dat in iedereens hoofd is gestopt om op kort termijn veel geld te winnen.
Wat nou mindering in comfort. Mijn Saab uit 1986 heeft prima comfort 😅.
Pff ga lekker zelf dat doen, doe je ook niet, hypocriet.
Er is genoeg voor iedereen, geloof niet alle angst porno van de media
heel klare en duidelijk kijk op wat de mensheid doet. Veel info waar iedereen goed over moet nadenken en moet handelen.
En oorlog over moet voeren
Deze documentaire moet een grotere podium hebben
Wat is Wolfram,een metaal die de mensen niet kennen !!!
Als ggs student in utrecht moet ik zeggen, vet interessante docu👌
ggs?
@@corinegerda gss
Bijzonder waardevolle documentaire.
Vooropgesteld, ik ben niet groen of klimaat activist oid, maar meer logisch nadenken en wat terughoudend wat gaat aan gaat. Maar zou het niet veel meer helpen te richten op reductie IPV transitie. Prima, een led-lamp, maar is het echt nodig er een chip in te doen om hem vanaf je telefoon van kleur te veranderen, wrs via een server die 24/7 draait. Super handig zo'n VanMoof fiets die je zonder sleutel kunt ontgrendelen. Totdat de eigenaar van de server de stekker er uit trekt. Dan kun je hem weggooien. Leuk al die AI waarvan voorstanders zeggen "maar het is groene energie". Ok, ja dikke prima, maar als die energie niet nodig was, had je ook wat minder gas of kolen kunnen verstoken.
Wat hier wordt verteld was mij al enige tijd bekend. Bij de productie van zeldzame aarden voor 1 windmolen komt een paar ton radioactief afval vrij. Als je deze hoeveelheid afval wilt maken in een kerncentrale heb je veel meer energie dan een windmolen in z'n levensduur zal maken.
Stroom gebruik en de welvaart en technologische ontwikkeling van een maatschappij zijn 1 op 1 aan elkaar gecoroleerd. Simpelweg minder energie verbruiken betekend dus een achteruitgang van ontwikkeling op alle niveaus van de samenleving. Een heel slecht plan.
Daarnaast ga je er vanuit dat een overheid de "juiste" keuze maakt in wat goed en wat slecht stroom verbruik is. Dat hebben we in het verleden ook gezien doormiddel van het stellen van quotas in de Soviet unie. Helaas is ook dat niet de oplossing.
De transitie is nodig en we gaan alleen maar meer gebruiken, dat is gewoon hoe dat werkt. Hetzelfde is van toepassing met het gebruik van autos of het verwarmen van huizen. Vroeger verwarmde je 1 kamer in het huis en sliep je onder meerdere lagen dekens (nooit meegemaakt maar daar ga ik even vanuit) nu verwarmen we ons hele huis en sommige mensen verwarmen zelfs hun schuur of kelder. Zelfde is van toepassing met de auto. Hoe meer er is, hoe meer mensen gaan gebruiken maar we kunnen niet door blijven gaan met het verbranden van (fossiele) brandstoffen voor het winnen van energie of het verwarmen van ons huis. Ja we verplaatsen momenteel het probleem naar andere landen, maar dat is logisch, uiteindelijk worden die landen er ook weer beter van, natuurlijk is het soms jammer om te zien dat de werkomstandigheden daar soms erg slecht zijn, maar dat hebben ze uiteindelijk zelf grotendeels in de hand en met tijd zal dat ook veranderen.
Ook het financiële plaatje is erg interessant, als we ons energie 100% lokaal kunnen opwekken, betekent dat wij geen geld hoeven te stoppen in fossiele brandstoffen die uit andere landen komen. Plus we houden nu het geld in ons eigen zak en dat geld kan weer gaan naar nieuwe ontwikkelingen of innovaties, dat is beter dan wanneer het geld beland in andere landen. Elektriciteit is aardig efficiënt, natuurlijk gaat er wat verloren aan warmte maar uiteindelijk is dat makkelijker te produceren of verkrijgen dan nieuwe fossiele brandstoffen.
En mensen die cloud producten gebruiken die enkel werken met internet zijn gewoon dom. Ik heb bijvoorbeeld Philips Hue verlichting maar dat blijft gewoon werken met of zonder hun server.
En dat laatste, over dat er een paar ton radioactief afval vrijkomt voor het winnen van grondstoffen voor windmolens is dikke vette onzin. Misschien dat er tijdens het winnen van bepaalde grondstoffen wat radioactief afval vrijkomt maar dat is dan met alles zo. Voel je vrij om een aantal betrouwbare bronnen te linken die dat tegen spreken.
@huttersvuur dat is niet waar. We kunnen best minderen en ontwikkelen. Veel vervuiling komt voort uit decadentie, hier kan prima iets mee gedaan worden
Low tech niet is het nieuwe high tech
Het verschil in afhankelijkheid is wel dat afhankelijkheid van olie onophoudelijk is. Je verbrandt het en hebt daarna weer nieuwe olie nodig.
De afhankelijkheid van zeldzame metalen is hoog gedurende de transitie (de komende 20 a 30 jaar), maar wel grotendeels eenmalig.
Op de lange termijn wordt recycling het belangrijkst.
Je kunt niet eindeloos recycleren.
Ik begrijp je logische redenering, maar u gaat er aan voorbij dat recycling juist veel moeilijker is met de nieuwe technologieën. Metalen en bouwmaterialen worden al sinds mensen heugenis gerecycled en daaraan komt juist nu een eind. Dat willen we niet, dus kijken we maar weg.
dan kunnen we al gaan mijnen op andere planeten. Te beginnen bij psyche 16 of gewoon goud produceren in het lab net zoals nu al gebeurd met diamant
Dit is ook precies waarom we veel beter verbrandings motoren kunnen hebben die gebruik maken van waterstof. Er is gewoon niet genoeg metaal in de wereld om alles elektrisch te doen! Alle accu’s alle transformatoren en alle kabels die het stroom moeten transporteren. Met waterstof kunnen we gas leidingen en tank wagens gebruiken….
Nog genoeg metalen in de ruimte die om de aarde heen draaien. We moeten gewoon wat verder kijken dan onze neus lang is.
@@MisterRockAlot op dat punt zijn we nog lang niet. Tot die tijd moeten we toch iets hebben dat werkbaar is. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat het plan om alles te op elektriciteit te laten lopen gewoon niet werkbaar is. Helemaal als we de schoonste vorm van elektriciteit (kern energie) uitsluiten
@@sovietgunnernapkin tja ik ben vooral geïnteresseerd in lange termijn oplossingen en waterstof en kernenergie zijn zo een beetje de gevaarlijkste. Mogelijk goede tijdelijke oplossingen maar ik denk zeker niet de beste optie op de lange termijn. Hoe langer en grootschaliger we deze gevaarlijke technologieën gebruiken hoe groter de kans dat het mis gaat.
er is ook niet genoeg olie om voor altijd meer te gebruiken. snap je de term renewables?
Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager.
Het maken verlies je 30% en bij transport en opslag ook nog eens 15%.
Zou jij toch ook niet leuk vinden als jouw benzinetank met dat percentage leegloopt....
Het mag allemaal wel wat minder want met meer zal het nooit wat worden
Onze apparaten zijn zuiniger geworden, maar niemand (op een enkeling na) is zuiniger geworden.
@@GodofGamesss Precies, dat!!!! Hehe er zijn nog mensen die het snappen
@@GodofGamessswe leven in een wegwerp samenleving ( wereldwijd).
Geweldig die sardaukar chant op het einde.
Eindelijk een serieuze analyse. Den Haag: kijk mee!
hoe heeft dat Nummer aan het einde?
Talking Heads - City of Dreams
Het antwoord op de vraag waar de metalen vandaan komen is: Innovatie. Het idee dat metalen altijd gedolven moeten worden is ruimschoots achterhaald. Er zijn meer dan genoeg technologieen in wording om dat probleem op te lossen. Als je op je handen wil gaan zitten totdat de hele keten schoon en gesloten is, gaan we er nooit komen. En hoe zit dat met al dat nucleaire afval? Wanneer wordt dat probleem nu eindelijk eens opgelost? Ik gok erop dat veel van deze problemen ergens in een geheime denktank ergens op een terrein van een Amerikaans defensiebedrijf waarschijnlijk 30 jaar terug al is opgelost, maar het is niet winstgevend genoeg ten opzichte van het door laten gaan van de status quo. Zo is het altijd al gegaan, op zijn minst sinds de jaren 50 en daarvoor ook toen iemand koper moest verkopen in plaats van dat we draadloze stroom gingen gebruiken, zeg maar even 150 jaar terug. Het is vooral een kwestie van geloof, vooruitziende blik en macht. Alle problemen kunnen opgelost worden, het is alleen een kwestie van wil en een open mindset.
Onzin.
Het is volstrekt niet duidelijk dat dit een, groene, weg is in de toekomst.
Wishful thinking.
Daar ga je het niet mee halen.
Absoluut niet zelfs.
Proficiat Tegenlicht! Toch knap dat jullie een jaar of 10 achter de feiten aan lopen en nu het licht hebben gezien dat de energietransitie een schaduwkant heeft. Echt chapeau dat jullie dit al in 2024 weten te adresseren....
Wat ben jij ongelofelijk scherp Richard!😂 Zeker de gezelligste thuis.
Er zijn zoveel belangrijke onderwerpen die op zich al lang bekend, maar waar de meeste mensen niet van weten. Programma's als Tegenlicht zijn juist bedoeld om deze onderwerpen bij een groter publiek bekend te maken, niet om de eerste te zijn.
@@cmonc1984 Vreemd dat het pas altijd op de momenten komt dat ze er niet meer omheen kunnen, dan pas zo'n item maken. Terwijl dit allang duidelijk was. Meebewegen met het narratief van de massa heeft niks met kritische journalistiek te maken.
Onderzoekers van de TU Delft hebben een speciale batterij ontwikkeld op basis van natrium en natrium hebben we genoeg ! Dus er zijn zeker alternatieven op de metalen.
Interessant! Aan het einde van deze video gaat het ook over alternatieve batterijen voor elektrische auto's, die bijvoorbeeld geen gebruik maken van kobalt. Maar deze hebben ook nadelen vooralsnog. Wat wordt de toekomst? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten.
Natrium is voor warmteaccumulatie als ik me niet vergis. Voor energieopslag zijn er ook natrium batterijen maar boor een EV heb je her dan waarschijnlijk over een batterij met de afmeting van een grote tandemas caravan en dito gewicht ratio.
Extreem netjes gemaakt deze docu.
Ik werk in de maakindustrie en heb mij al jaren afgevraagd hoe deze klimaat gekte is bedacht.
Hoe kunnen politici nu tekenen voor iets waar ze het verhaal nog niet eens 100% compleet hebben.
Om iets te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Het lijkt alsof de politiek alleen oog heeft voor het eindproduct / resultaat.
Goed voor bewustzijn, maar wordt wel een beetje moe van het feit dat we als burger steeds de dupe zijn van de geopolitieke spelletjes van landen, regeringen en machtige groepjes belanghebbende
Steeds de dupe? Idd omdat de regeringen geen harde limieten willen instellen en omdat burgers t massaal laten afweten
je hoeft niet machteloos toe te kijken. neem je eigen leven in handen en verander je levensstijl. zo inspireer je anderen om dat ook te gaan doen. Als iedereen maar meedoet met onze obese levensstijl en dat als norm wordt gezien is een persoon of groep mensen het voorbeeld dat anderen nodig hebben om zelf stappen te zetten om te veranderen. Daar zijn de `machtige belanghebbenden` het meest bang van. Maar de keus heb je dus wel. Niet dat het makkelijk gaat zijn je levensstijl te veranderen, maar het gaat het wel waard zijn
@@hetedeleambacht6608 Ik kijk niet machteloos toe. Ik neem verantwoordelijkheid over waar ik invloed op heb. Ik heel mijzelf van de schaduw die ook in mij zit. Echter mag deze waarheid wel genoemd worden. Je uitspreken is belangrijk.
@@hetedeleambacht6608 gewoon stapje bij stapje. Elke stap in de goede richting is er een.
👍🫶@@hetedeleambacht6608
Denk maar aan hoe ze in China je zonnepanelen produceren voordat je je op de borst gaat slaan hoe groen je bent. Of voordat je in je EV stapt..😄
En toch, de mensen die pro olie en kolen zijn staan meestal vooraan om dit argument te gebruiken, hoe valide ook. Op een zekere manier is dat ook een soort greenwashing want er wordt vervolgens gezegd ‘zie je wel die fossiele brandstoffen zijn zo slecht nog niet’. De gedachte om je te ontwikkelen in een andere, betere richting vind ik per definitie al beter dan alles bij het oude laten als bekend is wat voor schade dat aanricht. Ja de groene revolutie is in zekere mate hypocriet omdat er wel degelijk vervuild wordt, maar dan nog wort er iets gedaan om het te verbeteren. Niks doen zodat je je oude verdienmodel in stand kan houden (olieindustrie) vind ik veel cynischer en egoistischer. Het moet beter kunnen, als we daar niet in geloven kunnen we net zo goed alles rucksichtlos naar de verdoemenis helpen en een paar mensen astronomisch rijk maken en houden.
Klagen, klagen, klagen
@@harmhoeks5996 je zou in principe op elke tesla een dood afrikaans kindje moeten zetten
Nope realiteit realiteit realiteit
EV’s zijn zoooo overgewaardeerd.
De fallout lore komt toch nog eens uit, de vraag is nu wie zal de grote oorlog beginnen
Als Rusland besluit nucleaire bommen in te zetten, kun je binnenkort een plekje in de dan letterlijk uit de grond gestampte vaults reserveren
Minder nutteloos gamen, erg slecht voor het weer.
Prachtige rapportage, maar helaas zijn er dus geen korte termijn oplossingen/alternatieven voor de energietransitie. Gedrag van de mens veranderen is zo goed als onmogelijk (oorlog voeren, materialisme en korte termijn denken) en we moeten maar wachten tot de technologie rondom accu's verbeterd is zodat we minder vervuilende grondstoffen nodig hebben.
De regeringen zouden er goed aan doen om harde limieten in te stellen, maar dan lopen kiezers weg.
Dus wie is nu voor een groot deel verantwoordelijk? Het invididu.
Bedankt voor het compliment en we snappen je gevoel, maar zoals Guillaume Pitron aan het einde zegt: we moeten hoopvol blijven!
Die alternatieven zijn er al lang, al heel lang zelfs. Een kleine 100 jaar ongeveer. Meneer Tesla wiens naam zo flagrant misbruikt wordt voor marketing doeleinden dezer dagen was daar al achter voor zijn dood. Sla de een na laatste aflevering van de The Why Files hier op UA-cam er maar eens op na. Ook over Tesla zelf hebben ze een goede aflevering. Vrije energie ofwel zero point energy is reeds meermaals uitgevonden en ook net zo hard weer onderdrukt. Het enige nadeel; er zit geen verdienmodel aan.. Iets wat "The powers to be" graag zo lang mogelijk in stand houden. Wat zouden we tenslotte zijn zonder de petro dollar?
@@tegenlicht Ik heb totaal geen hoop meer. Al blijf ik samen met mn vrouw wel doorgaan met verbeteren van ons gedrag en verminderen van onze uitstoot, zowel direct als indirect.
Al is het alleen maar omdat we een goed voorbeeld willen zijn voor onze zoon.
men heeft ons wijsgemaakt dat we niet zonder auto kunnen. Men heeft ons wijsgemaakt dat je een koelkast, groot huis nodig hebt, 4 vakanties per jaar, en elke dag vlees. Dat medicijnen slikken beter is dan meer te gaan bewegen of gezonder gaan eten. Tot de jaren vijftig waren deze dingen allemaal ongehoord. Als men ons dit kan wijsmaken, kunnen we ook van het tegengestelde overtuigd worden.
Uiteindelijk is deze klimaatkwestie er vooral 1 van willen en niet zozeer van kunnen.
Maar de trend is duidelijk hoor, de meeste mensen die ertoe doen willen hun gedrag niet of nauwelijks veranderen.
Velen zoeken naar manieren/excuses om vast te houden aan het oude gedrag en dit werkt niet voldoende als we een oplossing willen.
Natuurlijk zijn metalen e.d. nodig bij een transitie, maar zolang we niet in de eerste plaats ernstig versoberen gaat het allemaal niet helpen op een wijze die we nodig hebben.
Het individu hierbij is vitaal en het individu doet te weinig over t algemeen. De regeringen weten dit en zijn dan ook niet geneigd om harde limieten in te stellen omdat dit kiezers afschrikt.
En zo houden de kiezers de boel behoorlijk gegijzeld.
Wij hebben thuis al jaren geen auto meer, vliegen nog amper, doen heel veel dingen een stuk minder of helemaal niet meer. Als we met zn allen dit zouden doen, zou dit ook direct merkbaar zijn voor de handel en regering en dan krijgen we ze mischien sneller overstag.
Maar ik ben niet naief, ik kijk hier al tientallen jaren naar, er is nog geen enkel zicht op structurele verbetering op dit vlak. Ik heb totaal geen hoop, maar blijf me nog wel inzetten.
Minder verbruiken, dan ben je pas goed/groen bezig. Prachtige docu. En die mensen die wel iets unieks uitvinden wat goed is voor het milieu zijn ineens dood. Het draait alleen maar om economie en vervuiling over de schutting gooien. En wat weinig benoemd wordt is de energie die nodig is om het te maken.
In Nederland is arbeid te duur geworden en spullen te goedkoop. Je kan voor 30 euro een degelijke waterkoker kopen, maar je betaald 60 euro om een loodgieter 30 minuten aan je lekkende kraan te werken. Om die reden is de reparatie economisch onrealistisch geworden. Stel je wil die "waterkoker" laten repareren. Als het in 30 minuten gedaan kan worden kost het 60 euro. Maar de kans is groot dat het langer duurt dan 30 min om het te repareren en riskeer je wellicht een rekening van 120 euro. Kun je beter maar een nieuwe van 30 euro kopen.
Maar als je een duurzame economie wilt, zul je voor een reparatie economie moeten gaan. Want dan hoeft er niet steeds een hele nieuwe waterkoker gemaakt te worden als er eentje stuk gaat, alleen het onderdeel dat vervangen moet worden. Maar om dat realistisch te maken in een land waar een loodgieter 60 euro per halfuur kost, zal zo'n waterkoker rond de 1200 euro moeten kosten, pas dan wordt reparatie "een optie".
Maar ik weet zeker dat die linkse actie voerders die de A12 bezetten, niet in een land willen wonen waar waterkokers 1200 euro kosten of hun telefoons 12.000 euro.
Als het er echt op aankomt gooien we liever onze rotzooi over de schutting zodat ons eigen tuintje schoon is.
@@GodofGamesss Ik vind dat een heel goed idee. Maak luxedingen gewoon kneiteduur. En er zijn vandaag de dag veel dingen luxe, al doen we alsof het basisbenodigdheden zijn 🙄
@@GodofGamesss Er zijn repairshops die elektronische apparaten repareren en recyclen.
@marijncochius6481 de meeste apparaten zijn niet eens te recyclen. We leven in een wegwerpmaatschappij!
De energie neutraal reclames die tussen de video worden gestopt door UA-cam lijken ineens krankzinnig :)
Eerder onzinnig😅
Dat zijn ze zelfs, jammer dat je het nu pas in deze context ziet.
Precies dat!
Wat een goede video!
Het tempo waar we onze grondstoffen aan het verbruiken zijn is waanzinnig.
Expansie leidt altijd tot ondergang ( dat is een natuurlijk fenomeen).
We moeten stappen terug nemen, willen we als samenleving verder .
Nee we moeten het niet in oplossingen zoeken ,( dat is zoeken naar manieren om op de zelfde weg door te gaan).
are there any metals to find on moon ore titan ore mars ?
Yes...
Absolutely
Een prachtige video. Voor alleen die dit zien: lees Plato's revenge van William Ophuls.
fijn om tegenlicht te zien, maar het mag nog wel dieper
men wil toch een zo breed mogelijk publiek trekken. Als het nog beschouwender wordt haken veel mensen af. Ik denk dat ze er goed over nadenken hoe ze een onderwerp benaderen/framen.
Spice vertalen met "Specie" !!??
Ik had bijna geen zin meer om dit te bekijken.
Absurd slechte vertaling.
Spijs? Goed punt hoor!
misschien auto type fail?
Serieus…
Diep van binnen weten we het wel, maar we steken liever de kop in het zand en hopen dat iemand anders het oplost.
De afgelopen 5 dagen zijn er weer voor miljoenen aan subsidies uitgekeerd voor de EV. Hopelijk kunnen we ze goed recyclen.
En ondanks dat er een overschot is aan stroom overdag, blijft men zonneparken aanleggen (met panelen uit China wellicht).
Gelukkig is het allemaal ver van mijn bed. 😳
Weer een top docu!
Weer?
Vergeet niet de hoeveelheid neodymium in windmolens... Ufh....
Kijk, voor dit soort reportages is de NPO bedoeld en daar wil ik graag belastinggeld aan bijdragen. Niet aan linkse staatspropaganda!
Goeie documentaire! P.s die von Leysen is toch wel echt een engerd
Mooie documentaire, maar… Innovatie blijft hier enorm belangrijk. Het lijkt dat er veel kritiek is op Elon Musk in deze video omtrent nieuwe producten, en als het over materialen gaat. Onterecht, want de elektrische auto is juist de start van de hernieuwbare revolutie die in gang is gezet, door minder olie en steenkool te gebruiken. Dat is alvast het doel. Hij is trouwens sterke voorstander om ook de mijnbouw hernieuwbaar te maken en Tesla heeft zulke projecten lopen. Tesla’s grootste inkomsten zijn trouwens sinds kort niet de verkoop van auto’s maar de energie divisie. Bovendien staat recycling heel erg hoog op de agenda!
Verder zijn de filmpjes van SpaceX ook een totaal vertekend beeld. Willen we raketten van de jaren ‘60 en Russische raketten blijven gebruiken die voor 95% opbranden in de atmosfeer?!?! SpaceX heeft de space industrie voor goed veranderd, veel efficiënter en herbruikbaar(!). Dus niet 100% akkoord met het filmpje ;-)
de belangrijkste `innovatie` is sociaal en menselijk. we moeten van onze consumeerverslaving af, dat is de innovatie waar we al sinds de jaren 50 op zitten te wachten. Innovatie zit m niet in weer een nieuw technologietje uit de grond stampen.
@@hetedeleambacht6608 welja, een elektrische auto gaat veel langer mee dan een op olie en stoot niks uit. Dat is toch wat je wil zeggen eh? 🫤
Voor het eerst in vier jaar eerlijke en informatieve berichtgeving op de MSM. Groen is niet zo groen als wordt voorgespiegeld. Of zit er weer een addertje onder het gras?
Een dikke python zelfs. 'We moeten minder consumeren' is de logische uitkomst van ogenschijnlijk wanbeleid en blind optimisme. Dat dit allemaal juist de bedoeling was is zo doorzichtig als wat. Het Westen wordt een kopje kleiner gemaakt, dáár gaat het om!
Ten eerste is MSM een redelijke dooddoener.
Ten tweede klopt het niet wat je zegt, er is bij de reguliere media (in NL en veel andere landen) veel eerlijke en informatieve berichtgeving.
Ook dit specifieke onderwerp in het filmpje is niet nieuw.
Ik heb een idee!! Kunnen we niet alles van gewoon ijzer maken? The great equalizer
Erg goede post!
Rare earth = Money.
Goeie docu! Als je uit het westen komt en de rest van de wereld niet ziet als mens natuurlijk.
"Opening mines in populated countries is risky"
"Nobody comes to the places where pollution is made"
The like already came when I saw the Frank Herbert quote.
21:36 He makes a good point right there.
21:57 good to see that workers have received safety glasses and that they are wearing them on their head. Still somehow doesn't feel quite right, safety-wise.
In our quest to realize our dreams we create bigger nightmares , this will go on untill we can't sleep anymore or stop to wake up.
Jammer dat het nog wel even duurt voordat we iets aan Per Geijer hebben.
Er staan meerdere van deze docu's op youtube - deze video legt duidelijk de vinger op de wonde en het is duidelijk dat onze politici door hun kortzichtigheid hier waarschijnlijk zelfs niet aan denken want hun beleid wordt gestuurd door de VN/IPCC
Hun beleid wordt amper beïnvloed door ipcc. Deden ze dat maar. IPCC geeft duidelijk aan dat de uitstoot omlaag moet en dan is versobering als eerste nodig. Kiezers willen dit over algemeen niet, daar zit een groot probleem
Mooie docu, NPO ❤😊 Elon Musk is een held voor het bieden van een platform voor het vrije woord op internet.
Ik moet op zulke momenten altijd terugdenken aan de docu over de auto van de toekomst met daarin een motor van general moters die (ongeveer) 1:160 reed. Dan heb je in ieder geval geen elektrische auto’s nodig.
Stop de WEF!!!
Misschien vind je dit artikel van ons dan interessant: www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2024/nieuwsverhalen/davos-wef-elite-belastingstelsel.html
@@tegenlicht Dank.
De schaduwkant van energietransitie..Zit er een zonnekant aan dan ?
Als je denk dat spice specy is in Nederlands heb je echt een probleem als je in Engeland een gebouw bouwt. Slecht vertaald.
Dat is gewoon de officiële vertaling die in Dune wordt gebruikt hoor, hoe gek ook.
ik voel me weer wat minder alleen. thanks tegenlicht. Zeg al jaren dat marketing de boosdoender is van vervuiling hedendaags, greenwashing.
Waar halen we het vandaan inderdaad en waar laten wij afgedankte zonnepanelen en batterijen? Juist…….😢😢
Zo ook de windturbines!
Battery tech has moved away from Cobalt already. Sodium will be replacing lithium in many situations.
As an EV owner I knew about mining, I'm fine to have mining in Europe.
🤷♂️
And what about the other metals.
You only talk about batteries now.
Minimal problem.
Misschien helemaal niet erg om terug te gaan naar de Nokia 3610. Niet meer de ruimte in, geen groeiende economie, het is mi ook wel een keertje genoeg. Begin eens met vlees en dieren niet meer te exporteren, elk land eet zn eigen dieren. En dan door naar de rest van de spullen.
Lood is geen lied. Het is led. In het Engels. Waar leren Fransen toch Engels? Hoe KAN dat nou? Wat een rare man.
lekker belangrijk, dit
Iedereen die weleens Mark Mills op youtube heeft gezien wist dit al jaren. Maar goed, beter laat dan nooit. Overigens meen ik dat we de komende decennia zoveel mogelijk uit de grond moeten halen voordat de bevolkingkrimp toeslaat.
Dit is een wake up call!
Hahah, nog een wake up call? Hoe zit het met die vorige wake up call? Wij betalen dubbel zoveel aan energie kosten. Terwijl ik gisteren lees dat Rusland maar 13% minder minder inkomsten heeft van Europa.. Het raakt on harder, en dat nieuwe gedoe met China gaat ons nog harder raken.
Welterusten…
The only metal we need: Slayer!!
Respect to China for all this progression, outsmart every country included Amerika. They dont even have to attack Taiwan, the fear is enough, and ofcourse the jealousy . remember the guy who went from the Netherlands to China, on a bicycle! everything is possible now..
Als je alle cijfers bij elkaar optelt kun je het beste...doorgaan met olie, gas en kolen en kernenergie stimuleren. Laat de markt producten produceren en de mensen laten kiezen. Als de vervangende technologie klaar is ga DAN je systeem veranderen. Wat we nu doen is de kar voor het paard spannen.
De nederlandse gas velden gaan nog een rol spelen. Dan moet wel de huidige generatie politici het veld ruimen..
Technologie is nooit klaar als het niet wordt gebruikt en gekocht. De zuinige auto van nu was onmogelijk geweest als we in 1913 zeiden: iedereen blijft met paard en wagen rondrennen totdat de auto minimaal 1:25 kan rijden. Dus dat is een grote illusie.
Er moet namelijk ervaring worden opgedaan, waarvan geleerd kan worden en dat verbeteren. Er is geld nodig om dat te doen, want arbeiders en het ontwikkelen kost ontzettend veel geld. Niemand hout graag geld in zaken die Aken op papier bestaan, waarvan onduidelijk is of het werkt.
De vraag is meer: moet het in deze mate als wij doen. Moet het ook zodanig dat je onzin ritten gaat doen, bijv omdat je ver van je werk gaat wonen, de baas een controlefreak is en eist dat je op kantoor komt, dat bouwbedrijven uit Groningen naar Maastricht gaan voor een klus en andersom. Dat draagt minder bij en verhoogd de vervuiling.
En zelfs dat is weer niet absoluut, want denk aan de magere km-range van EV's. Doordat het onmogelijk was om er ver mee te rijden kwam men tot inzicht dat batterijtechnologie efficiënter moest, tot gevolg hogere capaciteiten, sneller laden, de zoektocht naar andere grondstoffen. Dat is niet van belang voor de auto kilometers, maar heeft de industrie geboost in technologie dat ook voor woningbatterijen kan worden toegepast. Zo zie je dat met alles. Tech uit de ruimtevaart komt terug in heel andere dingen, maar wel dankzij dat we vervuilende raketten de lucht in stuurden.
"Laat de markt producten produceren en de mensen laten kiezen. "
Dit is nu juist het probleem, keuzevrijheid en vrijheid in zn algemeenheid.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook voor vrijheid. Maar wat er nu gebeurt is dat die vrijheid ons nekt.
Laten we aub eens doorpakken en dingen flink gaan limiteren, zodat er mogelijk in de toekomst nog wat leuks overblijft om met onze vrijheid te doen.
Er zijn ook batterijen zonder rare earth metals
Afhankelijk van China voor schaarse aardmetalen, en afhankelijk van de Amerikanen voor onze bescherming. Bovendien verslaafd aan Big Tech. Wat hebben we het toch goed voor elkaar :)
We zitten als Nederland zwaar in de flop.
Ok, terug naar 100 jaar gelden. Probleem opgelost.
👍 👍 👍 👍 👍 👍
😂 "no one was thinking about metals"
De slome Duitsers niet ja, anderen wel. Jb Straubel was hier al sinds 2016 mee bezig, en daarna in 2018 ook de Chinezen die Afrika nu in handen hebben.
en harm hoeks in 1984?
✅
From space 🌱📈
Alles 2de hands kopen en recycleren
Dat kan natuurlijk alleen de zuinige minderheid die dat al lang doet (martplaats etc), maar die spullen moeten door íemand nieuw gekocht worden, waarvoor wij schrapers dankbaar mogen zijn.
helemaal mee eens op. mijn slips, sokken en bhs na, is alles wat ik aan materie heb, tweedehands.
maar wij hebben woke en co2 als export
ALS we nu eens stoppen met die alfa mannetje Stop met het gevecht.. ga samen werken en ga met elkaar in gesprek..
ja maar het gaat waar schijnlijk over geld dus het gaat weer over lijken,, maar ik ben het met je eens
Zeldzame metalen zijn... zeldzaam? Wauw... Wie had dat gedacht zeg
Ze zijn niet zeldzaam, maar moeilijk te winnen en refinen. En zijn in lagere concentraties aanwezig.
35 jaar geleden was het idee dat de EV revolutie zou moeten staan op de schouders van H2 en vooral Hybride auto's.
Dit om de EV infrastructuur op de juiste wijze te kunnen inzetten en op te bouwen.
Echter wij hebben geen ministerie van Wetenschap en Technologie die dit in goede banen kan leiden.
Politiek (perceptie) staat natuurlijk altijd boven de Wetenschap (observatie) en Technologie (bewijs).
We gebruiken de planeet om vervolgens de planeet te mollen. 🎉
Het maakt niet uit. Wat we gebruiken of nodig hebben. Wij zijn homo sapians. Wij hebben de beste aanpassingsvermogen van alle species op deze planeet. En we vinden altijd een alternatief. Als alles op aarde is verkloot en opgebruikt. Tegen die tijd hebben we al een andere planeet gevonden om te wonen.
maar WIJ moeten allemaal boeten voor deze industrie. WIJ moeten minder gebruiken en meer betalen zodat HUN meer kunnen doen...
Degenen die boeten zijn degenen die de vuile giftige arbeid moeten verrichten ( vaak kinderen)!
Ik denk al jaren dat elektrische wegen de beste oplossing is ,draadloos dus
En ondertussen achterhaald.
Diamanten kunnen gemaakt worden in een frabriek.. metalen ook?
de grondstoffen van diamant zijn niet zo duur in tegenstelling tot die van metaal.
nee . metalen zijn schijkundige elementen , en dat valt niet in noemenswaardige hoeveelheden te maken van iets anders . dat is een van de redenen dat kweekreactoren nog steeds niet werken : het lukt niet om voldoende hoeveelheden van het metaal plutonium te fabriceren .
Theoretisch zou je metalen kunnen maken met een deeltjesversneller maar dat kost zoveel energie dat het bijna onhaalbaar is
Ja en nee, diamand is feitelijk een crystalijne vorm van element koolstof (geen metaal en veelvoorkomend). De metalen hier genoemd zijn elementen in de onderste regio van het periodiek systeem. Ze komen weinig voor omdat ze ontstaan vanuit kernfusie bij zeldzaam en extreme galactische gebeurtenissen, zoals het ontploffen van een grote ster (supernova). Theoretisch zou je met kernfusie deze metalen kunnen maken, maar wel met krachten waarmee ons hele zonnestelsel weg is. 😊
Diamant is geen element. Het is gemaakt van een element, koolstof.
Metalen zijn elementen en alles zwaarder dan waterstof wordt gemaakt in sterren.
De ster gaat supernova aan het einde van de levensduur van de ster.
Uit interstellair gas en de resten van die ster(ren) onstaan nieuwe sterren en planeten.
waarom rijden we uberhaupt massaal met autos, wie heeft dat bedacht
Waarom is het OV niet gratis en beter geregeld.
Immers alles draait om geld!
Ja dit wist iedereen die verder kijkt dan zijn neus lang is...
Degrowth
Jammer dat hij zegt dat Elon de 'oprichter' is van Tesla...
Pffff😢....
Thnx.
En weer heeft het Westen een reden om het Afrikaanse continent uit te buiten.
Ze hoeven alleen maar oost oekraine te bevrijden van de russen, daar ligt bakken met metalen in de grond… geeft gelijk antwoord op de vraag waarom het oosten van oekraine hoe dan ook behouden moet blijven 😉
China en Rusland doen dit veel beter
@@Vrijheid-Blijheiddaar draait deze oorlog om. De hebzucht van de amerikanen. Zo ook alle oorlogen in het M-O!
Ruil mn1991 e300 mercedes nooit in voor een ev ,
Echte auto vs telefoon op wielen
Dat is toch iets persoonlijks. Een echte auto voor mij is er 1 die me ergens veilig en comfortabel naartoe brengt. Al rijdt ie op rozenwater.
Alleen een beetje jammer, dat als China dik voorlopig in ontwikkeling, dat we in Europa ineens heel druk zijn onze eigen industrie te beschermen..en de Chinese auto's niet willen...misschien dan toch ook lokale productie ipv boten volstoppen met producten en de wereld over laten varen? Oh ja, Europese productie is duur, omdat wij 4 dagen in de week willen werken en vakantie gaan, en elk jaar 3% erbij willen omdat we de hypotheek niet meer kunnen betalen......😂
Heel interessant maar dat esoterische, bijna spirituele hoeft niet. Ik bedoel het gaat om technologie enzo, ik zit toch niet naar de EO te kijken of new age shizzle??😑
Oh, wat tof dat de EO ook Dune referenties gebruikt! ;)
@@tegenlicht Wat voor iemand zit bij jullie op de redactie antwoorden te typen? Een of ander simpel grietje of influencer mannetje
Dusssss….de zogenaamde groene oplossingen hebben net zo goed fossiele ‘brandstoffen’ nodig….dit keer in de vorm van metalen. Erg groen en duurzaam hoor 🤔🤔
Diezelfde crypto klimaat bewust gekkies die willen dat ik mijn porsche inruil voor een bakfiets, zijn zwaar afhankelijk en verbruiken enorm veel stroom door gebruik van AI. Enig idee hoeveel "AI" grapjes kosten? er is zelfs een nieuwe nucleaire centrale gebouwd in amerika om een datacenter ernaast voor AI te kunnen voorzien van stroom .
Europe is dead decades ago already hahahaha