Kun je woestijnen vergroenen? Ja, en het is nog makkelijk ook! | VPRO Tegenlicht

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 269

  • @tegenlicht
    @tegenlicht  10 місяців тому +1

    En of we ook de aarde kunnen afkoelen? Daarover gaat deze video: ua-cam.com/video/VdLwnUJJEV8/v-deo.htmlsi=8tmyIp4mXvZEjcD4

  • @AVanHeuven
    @AVanHeuven Рік тому +136

    Het leuke is dat je dit ook in je eigen achtertuin kan doen. 3 jaar geleden trof ik hier een steen woestijn aan, nu is het een klein paradijs met vlinderstruiken, citroenplanten, etc en het zoemt van de bijen. Kosten? €0,- de natuur heeft alles zelf gedaan. Heb alleen de stenen er uit hoeven halen en een wadi gegraven. De kracht van de natuur is indrukwekkend!

    • @GierJoost
      @GierJoost Рік тому +5

      De citroenbomen en vlinderstruiken zijn spontaan opgekomen? Wat een geluk. Maar mooi gedaan, alleen al stenen vervangen door groen kan in kleine schaal al zoveel betekenen.

    • @prrrrify
      @prrrrify Рік тому +12

      @@GierJoost Ik kan het mis hebben maar vermoedelijk wordt er citroenmelisse bedoeld met citroenplanten, niet citroenbomen ;)

    • @bonnobomonkey
      @bonnobomonkey Рік тому

      Zit u toevallig op het autistische spectrum, dat u niet tegen misinformatie kan? @@GierJoost

    • @fredjansen2659
      @fredjansen2659 Рік тому +20

      @@bonnobomonkey moest je van de vrouw op de bank slapen, slecht humeur? of ben je altijd zo.?

    • @ellievanruiten163
      @ellievanruiten163 Рік тому +14

      En dan moet je buren hebben die klagen over iedere grasspriet die door de schutting heen steekt. Mijn buren vinden mijn groene tuin verschrikkelijk.
      Het wachten is op de nieuwe generatie die de waarde van groen weer in gaat zien.

  • @vlaardingerrr
    @vlaardingerrr Рік тому +52

    “Orange peel dumped Costa Rica” is ook een mooi verhaal. Hoe een stortplaats van sinaasappelschillen de natuur een boost geeft ten opzichte van omliggende percelen. Onderzoekers moesten meerdere keren terugkomen omdat ze iedere keer dachten dat ze op een verkeerd perceel bezig waren.

    • @hoidoei941
      @hoidoei941 Рік тому +6

      Dan moeten er geen anti-schimmel middelen in de schil zitten en chemische wax zoals hier vaak het geval is

    • @hdevries28
      @hdevries28 Рік тому +4

      @@hoidoei941 in het buitenland zijn de sinaasappels niet zoals hier.

  • @GRoss074
    @GRoss074 Рік тому +34

    Super inspirerend! Ik wil hier meer van weten en hopelijk wat kunnen doen voor de wereld hierin. Een bijdrage leveren aan een beter bestaan. John D. Liu bedankt voor jouw onderzoek. Het is dat wat wij vanuit de westerse wereld hier op gaan acteren.

    • @ian4683
      @ian4683 Рік тому +1

      Er zijn gelukkig ook een aantal initiatieven van "regenerative farming" die de kwaliteit van het ecosysteem ondersteunen terwijl boeren er nog steeds van kunnen leven. Veel staten in de VS kampen met vergelijkbare problemen en de oplossing is zo "simpel" als het tijd geven aan de natuur tussen begrazingsperioden van vee. Constante begrazin zorgt voor overbegrazing zoals ook in deze film uitgelegd. Periodieke begrazing kan echter juist een regenererend effect hebben.
      Fascinerend om te zien hoe sommige boeren daar met enorme kuddes door het land bewegen en er een groene oase aan overhouden, terwijl de buur-percelen niets anders zijn dan zand.

    • @neonbomber2323tekno
      @neonbomber2323tekno Рік тому

      Niet wij, maar de gene die hier verandering in kan brengen is eind verandwoordelijk, wie hier tegen op kan treden is de 1%, maar die zit lekker achter een gordijn een sigaar te roken terwijl zijn huisslaaf hem druiven voert.

    • @AVanHeuven
      @AVanHeuven Рік тому +1

      Dat kan, begin in je eigen tuin of balkon! Stenen er uit, regenwater afkoppelen en niet meer riool in, wadi graven en de natuur doet de rest. Wel af en toe ongewenste exoten uit de tuin halen.

  • @adriaanbertdeveldeharsenhorst
    @adriaanbertdeveldeharsenhorst Рік тому +31

    Rondom mijn huis 🏡 in Thailand tot nu toe ruim 1000 bomen geplant. Inmiddels is de temperatuur zo'n 10 ⁰ C lager en een boompje kost vrijwel niets (3 cent per stuk voor yukas)

  • @GupStar
    @GupStar Рік тому +15

    Een van mn favoriete tegenlicht afleveringen. Paar keer opnieuw gekeken de afgelopen jaren

  • @robheusd
    @robheusd Рік тому +30

    Het is vooral China die deze technologie heeft ontwikkeld en toepast (al vanaf de jaren '80), en vervolgens ook exporteert. O.a. Saudi arabie huurt chinese expertise in om haar woestijnen te vergroenen. Ook Africa werkt aan de bouw van een groene muur om woestijnvorming tegen te gaan de "green wall of africa" die van Senegal tot aan Eritrea moet lopen. Het is een ambitieus project, ca. 15% er van is gereed maar het project is nu deels gestagneerd, onder meer omdat in Mali en Niger rebellen groepen (extremistische moslims aangestuurd door o.m. Qatar) actief zijn waardoor het gebied onveilig is geworden. Naast woestijnvorming is er ook sprake van het oprukken van de tse-tse vlieg in de meer zuidelijke en nattere gebieden van west afrika, waardoor veehouders naar meer noordelijk en droger gebied trekken, terwijl vanuit het noorden woestijnen oprukken en mensen naar het zuiden trekken, wat leidt tot clashes. De bevolking groeit daar door hoge geboortecijfers en immigratie, terwijl de landbouw grond jaarlijks inkrimpt door woestijnvorming, een recept voor een humanitaire ramp.
    Overigens is Rusland (Wagner groep) in dit soort gebieden actief om op te kunnen treden tegen islamistische rebelgroepen.
    Nederland heeft overigens technologie om ook in droog gebied bomen te kunnen planten ontwikkeld door Groasis, de waterboxx, een waterreservoir dat ondergronds geplaatst wordt om jonge bomen om tijdens de groei in water te voorzien, waardoor de overlevingskans van de boom toeneemt.

    • @hoidoei941
      @hoidoei941 Рік тому

      China doet anders ook heel veel om de boel te verbloemen zoals alles groen spuiten en camouglagenetten ophangen, en velden met nepbloemen zodat het vanaf satelietfoto’s groen lijkt. Als ze ergens geen fuck om milieu geven is het Azie

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 Рік тому

      De Wagner groep ondersteunt dictators in het onderdrukken van het volk in ruil voor goud en diamanten.

    • @bluestudios1564
      @bluestudios1564 Рік тому

      Wat mij in dit bericht opvalt is dat het climaat probleem geschoven wordt op islamitische rebellen en qatar. En frankrijk helemaal niet word genoemd in dit verhaal. Dit is typisch een suspected white supremacist. De white supremacist is de oorzaak van klimaat verandering. Europa heeft ervoor gezorgt dat er competitie is op alle producten waardoor er nu een race is ontstaan op elke product die je kan bedenken, tegelijkertijd neo coloniseren ze nog steeds andere landen onder de mom van democratische herstel. En de na effecten hiervan is dat mensen nu geen reden hebben om nog voor de natuur te zorgen want als ze hun focus niet op de white supremacist zetten dan hebben ze later geen toekomst meer in dit wereld. Dus de conclusie is. Dat zolang white supremacy actief is en hun hebzucht voor geld blijft. De wereld alleen maar achteruit gaat.

    • @orwellianyoutube8978
      @orwellianyoutube8978 Рік тому

      lol, aangestuurd door Qatar? Je bedoeld ''rebellen'' die niet meer aan de infuus van de EU en het westen (vooral Frankrijk) willen liggen en leeggeroofd worden? Toch bijzonder hoe men alles opschuift op extremisme als men hun rechten en soevereiniteit eist van hun uitbuiters.

  • @junfeng4293
    @junfeng4293 Рік тому +10

    Been living close to the lossplatau and seen the transformation amazing process no machinery was used only human power !

  • @jimmy6282
    @jimmy6282 Рік тому +11

    mooie documentaire👌

  • @lydiaheijne1476
    @lydiaheijne1476 Місяць тому

    Wat een geweldige en inspirerende documentaire!

  • @VeraYve
    @VeraYve Рік тому +4

    Wat fijn zo'n positieve aflevering over de veerkracht van de natuur💚

  • @TheWytzepakito
    @TheWytzepakito Рік тому +6

    Dit was geweldig! Please laten we hier aan werken

  • @gerard7997
    @gerard7997 Рік тому +22

    Wat een fantastische projecten! Dit is een win win situatie voor veel regio's. Zelfs een deel oplossing voor massa immigratie. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat klimaat- en CO2- gekkies dergelijke projecten niet op de agenda zetten. Of heeft het toch te maken met de mouwen opstropen en het hebben van toekomstvisie?
    Het kan dus wel....

  • @matrixview
    @matrixview Рік тому +32

    Een herhaling van een legendarische Tegenlicht aflevering. Voor meer info: Regenerative Agriculture, Permaculture, Allan Savory

    • @richardd177
      @richardd177 Рік тому +2

      Interessant recent debat op YT met George Monbiot en Alan Savory op de Universiteit van Oxford.

    • @h.e.hazelhorst9838
      @h.e.hazelhorst9838 Рік тому

      Ja. Ik zou het verhaal om woestijnen terug te dwingen niet verwarren met de onzin die Alan Savory uitkraamt over de geweldige voordelen van het laten grazen van koeien en schapen. Die discussie op UA-cam is stuitend: Savory geeft gewoon nergens concreet antwoord op en blijft hangen in algemeen geklets over management, kunst en cultuur en zaken die allemaal niks met de vernietiging van de biosfeer te maken hebben. De voorstanders van permaculture en regenerative farming moeten duidelijk afstand nemen van deze charlatan. Wat overigens voor de chinese ‘badlands’ geldt, is nog niet automatisch van toepassing op de Sahara bijvoorbeeld.

    • @MrRollingEgo
      @MrRollingEgo Рік тому

      Allan Savory is een charlatan

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому +2

      "The Biggest Little Farm" is een bioscoopfilm over dit onderwerp. Prachtige film.

  • @stichtingedugis369
    @stichtingedugis369 Рік тому +1

    Grappig om deze terug te zien. De aflevering was op TV op Tegenlicht - Groen Goud - 30 april 2012. Er is ook een deel 2.

  • @MrWouzke
    @MrWouzke Рік тому +6

    Could we get this video to be watched in the Europeaan parlement? Vote UP!

  • @kayasper6081
    @kayasper6081 Рік тому +13

    Het wordt gepresenteerd als een heel slimme "uitvinding", maar in werkelijkheid ligt het toch totaal voor de hand. Natuurlijk kan het. Het probleem in de wereld is echter dat de mens het meestal eenvoudigweg _niet wil_

    • @robheusd
      @robheusd Рік тому +6

      Binnen dit systeem wordt daar geen geld mee verdiend, dus gebeurd het niet, althans niet op de schaal waarop dat nodig is. Het omgekeerde wel, aan wapens wordt nog het meest verdiend, en zijn oorlogen dus lucratief.

    • @henkholdingastate
      @henkholdingastate Рік тому

      It's a shame that people find it more annoying to put money into weapons, while a fraction of that solves many reasons for going to war (war = you have something I want, I'll steal it from you, just try to stop me)

    • @truusmeijers675
      @truusmeijers675 Рік тому +2

      En dat men ook hard bezig is om al wat natuurlijk is opzettelijk te vernietigen!!

    • @w18853
      @w18853 6 місяців тому +2

      Weet je wat ook kan? Niet je bossen omhakken. Dan hoef je later in een (gobi)woestijn niet al die moeite te nemen om daar bos van te maken

    • @Mixxster
      @Mixxster 2 місяці тому

      ​@@w18853er is pas enkele 10tallen jaren duidelijk dat klimaatverandering speelt, en pas sinds de industriële revolutie is het gigantisch toegenomen. Globalisatie en internet hebben zeker geholpen bij besef van wat er over de wereld gebeurd. Het is ook schade herstellen van 100en jaren ervoor, en daarnaast het toekomstbestendig maken van gebieden voor de gevolgen van klimaatverandering.

  • @lucgasthuys2736
    @lucgasthuys2736 Рік тому +6

    Dit is nu een voorbeeld hoe het kan. Hoe het makkelijk en goedkoop het is. Denk maar aan de schade en het verlies bij de recente doelstellingen, daar kun je veeeel bomen mee kopen😊. De moeilijkheid is, hoe kan je de mensen overtuigen..😌

    • @ljbmv7305
      @ljbmv7305 Рік тому

      Om te beginnen zou t al fijn zijn als zo’n op zich interessant onderwerp niet doorkrast zou worden met snerpende geluiden, harder dan de stem. En daarna, dat er niet regeltjes zijn die ons verbiedt geveltuintjes aan te leggen bij de woningen. Wij moesten alles weghalen.

  • @Amber-zg5ex
    @Amber-zg5ex 7 місяців тому +1

    Geweldig mens, hij verdient een prijs🎉

  • @videovoer8130
    @videovoer8130 Рік тому +22

    Heel mooi dat jullie dit uitzenden. Dit laat ook zien dat China heel goed bezig is om klimaatverandering en milieuvervuiling aan te pakken, ook al wordt er in het westen een ander beeld naar buiten gebracht.

    • @hoidoei941
      @hoidoei941 Рік тому

      Oordeel zelf ua-cam.com/video/Cvc7VymDa4c/v-deo.html

    • @windmill2517
      @windmill2517 Рік тому +4

      @@hoidoei941Jij begrijpt het, Serpertza, China Truths, China Observer geven het echte China weer. Niet alle mooie praatjes die Videovoer leest.

    • @andrevdende8244
      @andrevdende8244 Рік тому +1

      Ze hebben jouw goed te pakken 😂

    • @P10cwm20
      @P10cwm20 Рік тому

      Nou inderdaad, zonder China was het een stuk slechter gesteld geweest met het klimaat ;)

    • @ddv267
      @ddv267 Рік тому

      ​@@windmill2517 Echt niet! Die sukkels zijn al zo vaak gedebunked door veel Chinezen en westerlingen die (nog steeds) in China wonen! 🤦‍♀️ Alleen "white supremacists & idiots" geloven in die sukkels.

  • @robheusd
    @robheusd Рік тому +22

    Waar we in Nederland de politieke discussie over moeten voeren is of we in plaats van miljarden te besteden aan klimaat beleid, waarvan de effecten nauwelijks meetbaar zijn en zeker geen korte termijn oplossing, niet beter deels kunnen investeren in het omvormen van gedegradeerde grond en die weer omvormen naar bos en landbouw gebied, waarvan de resultaten al binnen 10-20 jaar merkbaar zijn. Daarnaast zijn ook landbouw technieken nodig om water te besparen in de landbouw, zoals aquaponics systemen zodat ondanks beperkte hoeveelheden zoet water toch landbouw bedreven kan worden. China ontwikkelt zelfs technieken om viskwekerijen in woestijnen toe te passen. Dus ook in woestijnen kun je voedsel produceren zodat daar mensen kunnen bestaan.

    • @satyavan9631
      @satyavan9631 Рік тому +4

      Ik kwam achter en wel van KNMI dat de echte broeikast gas waterdamp is nl. door de enorme hoeveelheid en kan op zijn hoogst 40.000 ppm zijn en is 3X potenter dan CO2. Dat vond ik wel vreemd waarom niemand opstaat en dit beter naar buiten brengt. Dankzij waterdamp is ons planeet behoorlijk aangenaamd en is de gemiddelde temperatuur ±20-25°C en zonder waterdamp zou de temperatuur naar -33°C gaan.
      Dat gaf me te denken dan zou toch harde bewijs moeten zijn en die is er. Vergelijken we de Amazone en de Sahara, de Amazone max aan waterdamp en de Sahara praktisch niets vandaar woestijn. Wat blijk nu de Sahara kan in de middag +50°C zijn en in de nacht naar -10°C gaan de CO2 kan de energie van de dag totaal niet vasthouden. De Amazone daar aan tegen wel want gedurende de dag ergens ±35°C en in de nacht koelt weinig af en dat dankzij waterdamp. Eigenlijk is dit zulk harde bewijs dat CO2 geen probleem is dat voor mij een enorme raadsel is dat klimaat wetenschappers het niet ziet.
      NU gaan wij duizenden miljarden Euro's uitgeven van ons gewone mensen die beter besteed kan worden zoals wereld wijd voor de komende 30 jaar 1200 miljard bomen planten voor 1 euro per plant. In plaats dat het uiteindelijk geld kost brengt het geld op als we 1/3 vruchten en noten bomen planten, 1/3 hout voor papier en timmerhout, 1/3 hardhout. Op deze manier wordt het probleem van milieu en voor klimaat fanaten opgelost een win, win, win oplossing lijk me.

    • @stevannikolic3933
      @stevannikolic3933 Рік тому

      @@satyavan9631 omdat elite dan geen cent kan vertinnen

    • @princesschariclea
      @princesschariclea Рік тому +4

      Ja dat! Zet het geld in om positieve verandering te creëren in plaats van de boeren weg te jagen. Prachtig voorbeeld van China hoe het wél goed kan.

    • @dutchman7623
      @dutchman7623 Рік тому +5

      We kunnen onze gemalen eens een weekje uitzetten, en de boel weer drassig maken.
      Maar nee, dan zakt die twee ton tractor van boer Jansen wel vijf centimeter in de klei bij het zaaien.
      En als de planten groeien klaagt boer Jansen dat z'n land te droog is. Misschien moeten we 'n jaartje niet luisteren naar boer Jansen...

    • @JasperKlijndijk
      @JasperKlijndijk Рік тому

      Weet je wat alle klimaatdoelstellingen voor Nederland in een keer zou halen? Veestapel terug dringen naar enkel en alleen kinderboerderijen. Geen melk en vlees produceren en beter ook 90% minder consumeren. Is dat realistisch? Nee

  • @DCRlive
    @DCRlive Рік тому +3

    Great Man-Made River in Africa, ook zo mooi project...

  • @satyavan9631
    @satyavan9631 Рік тому +8

    De inzicht van velen is dat geld waarde heeft dankzij de printje op dat papier en kan ruilen tegen goederen en diensten. Feitelijk zijn het de mensen die werkelijke waarde heeft want zij produceren die goederen en diensten en eigenlijk rijkdom produceert. De werkelijke waarde is feitelijk de eco systeem want die maakt alles daar boven mogelijk. Helaas dit beseft is maar bij weinigen.

  • @Michiel1972
    @Michiel1972 Рік тому +5

    Er zijn tal van enkelingen die een verschil hebben gemaakt: Yacouba Sawadogo, Jadav Payeng, David Bamberger, Peter Andrews, Antonio Vicente, Dashrath Manjhi, Hugh Wilson, Huang Dafa, Mbah Sadiman, ... etc.

  • @vpnconsult
    @vpnconsult Рік тому +6

    Inspirerend.

  • @maarten1964
    @maarten1964 Рік тому +21

    Fantastisch! Goede documentaire, want het laat de scheppende kracht van de mens zien, en tegelijk de mens' kracht om het kapot te maken.

    • @kvdz6679
      @kvdz6679 Рік тому

      de conclusie is dat we met z'n allen in staat zijn tot grootste dingen!

    • @tegenlicht
      @tegenlicht  10 місяців тому

      We zijn benieuwd wat jullie denken over Geo engineering! ua-cam.com/video/VdLwnUJJEV8/v-deo.htmlsi=8tmyIp4mXvZEjcD4

  • @badenglish5162
    @badenglish5162 Рік тому +10

    Löss is zo ongeveer de meest vruchtbare grond die er bestaat, dus als het ook nog regelmatig regent, is het niet moeilijk om er iets te laten groeien. Dit geldt helaas niet voor de meeste andere woestijnen.

    • @MarcoReekers01
      @MarcoReekers01 Рік тому +4

      Ik beveel u van harte Geoff Lawwton aan met zijn Greening the Desert project in Jordanie. Hierin ziet u een vergroening van enorm zoute woestijngrond naar een voedselbos dat de lokale bevolking ondersteunt.

    • @dragnar12
      @dragnar12 Рік тому

      dat komt omdat de heele woestijn is kaal grefreten.

    • @rutgercolinkips7453
      @rutgercolinkips7453 Рік тому

      Het lijkt me dat het verhaal van Terra Preta daar weer positieve inspiratie voor kan bieden...
      en.wikipedia.org/wiki/Terra_preta

  • @JasperKlijndijk
    @JasperKlijndijk Рік тому +2

    Hier een leuke gedachte om mee te spelen.
    De wereld heeft niet te veel mensen, maar te veel veeteelt.

    • @Mixxster
      @Mixxster 2 місяці тому

      Nmi spelen beiden een rol, zeker in de huidige consumptie maatschappij. Dat geld voor vlees, maar net zo voor alle (electronische) apparatuur, goederen en transport. 3 miljard, kan de planeet met de huidige maatschappij aan. Als het aantal niet verminderd, dan moet de mindset/consumptie veranderen.

  • @levinatube
    @levinatube Рік тому +2

    ja, prachtig...alle oplossingen zijn er gewoon, als we het maar doen!

  • @m-nnoholly
    @m-nnoholly Рік тому +15

    Allan Savory legt nog beter uit hoe je verwoestijning tegen gaat. Die heeft het al beter in praktijk gebracht. EN iedereen profiteert hier nog meer van, met dieren geïntegreerd. Met ook nog minder menselijk inbrengen.
    Marijn Poels heeft hier een documentaire over.

    • @Needlestitch
      @Needlestitch Рік тому

      Aan hem (Savory) dacht ik meteen toen ik de eerste beelden van deze bovenstaande video zag. De geboden oplossing was mij toen eigenlijk direct bekend.

  • @printilingrid
    @printilingrid Рік тому +2

    Super interessant dit❤

  • @rubenverheij4770
    @rubenverheij4770 Рік тому +2

    Viktor Schauberger
    was talking already
    about this, and also
    repair environments.

  • @steinature
    @steinature Рік тому +7

    Fijn, ik denk dat het goed is om ook de goede dingen en raakvlakken te zien dan alleen de ellende zoals Oeigoeren kampen. Goed bezig China 🇪🇺📈🌱💪🇨🇳

    • @ddv267
      @ddv267 Рік тому

      Idd. Overigens, de foto's vd "Oeigoeren in kampen" die in het westen steeds gebruikt worden zijn al eerder gedebunked. Chinezen (dus ook bewoners van Xinjiang) begrijpen niet waarom westerse media steeds beelden gebruiken van een afkickcentrum of gewone gevangenis in Xinjiang. Want uiteraard, Chinezen willen het ook wel weten hoe het nou zit in Xinjiang. Dus gingen velen daar kijken. Misschien moet China ook maar eens naar een gewone gevangenis in Rotterdam gaan en dat als bewijs gebruiken van genocide op minderheden. 🤷‍♀️Lolz

  • @ingvar1996
    @ingvar1996 Рік тому +5

    Heel interessant!

  • @metalspinningworks8605
    @metalspinningworks8605 Рік тому +2

    so good to see this

  • @Zero-State
    @Zero-State Рік тому +12

    Prachtige docu, met een simpele oplossing gebaseerd op oude kennis, feiten en de eigenschappen van de natuur. Heel erg jammer dat jullie commentaarstem nog even heel manipulatief de mening van 1 wetenschappelijke ideologie benoemd: De door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Wat slecht, deze docu heeft geen NL commentaarstem nodig. Het klimaat veranderd continue dat gaan we niet tegenhouden. We kunnen en moeten wel veel meer in balans en connectie met de natuur leven en met dit soort technieken kun je misschien zonder de zon te blokken en gewoon hand in hand met de natuur, betere en duurzamere resultaten bereiken

    • @robheusd
      @robheusd Рік тому

      De Sahara en het arabische schiereilenand waren ooit groen en vol met flora en fauna, ca. 10.000 jaar geleden. Toen dat woestijn werd door de natuurlijke klimaatverandering (Milankovic cycli) moesten mensen migreren naar gebieden waar nog wel voldoende water was (o.a. de Eufraat, Tigris en de Nijl) waardoor de landbouw werd ontwikkeld en vele andere ontwikkelingen volgden.
      In de huidige periode van klimaat verandering zullen we een nieuwe landbouw revolutie moeten gaan ontwikkelen, nl. om met bepekte hoeveelheden water toch landbouw te kunnen bedrijven (gesloten cyclus landbouw systemen zoals aquaponics, waarbij voedingssoffen en water volledig gerecycled worden) en om woestijnvorming tegen te gaan en om te keren via aanplant van bomen. Miljoenen hectares aan landbouw grond die nu woestijn zijn of dat dreigen te worden kunnen dan hersteld worden.
      Afrika heeft bijv. heel veel grond die op zo'n manier hersteld kan worden en heel veel arbeidskrachten beschikbaar, maar beschikt niet over technologie of kapitaal om dat in voldoende mate te ontwikkelen.
      Rijke landen zouden via een systeem van goedkope leningen en transfer van technologie (oa samenwerken met China en andere landen die dat soort technologie al jaren toepassen) aan kunnen bijdragen dat deze technologie op grotere schaal wordt toegepast. Voor wat betreft het creeren van ontwikkelings mogelijkheden voor arme landen, het voorkomen van vluchtelingen stromen, oorlogen, voedseltekorten, etc., scoren dit soort projecten veel beter dan wat we tot nu toe doen aan klimaat beleid, bovendien zijn de resultaten al in 10-20 jaar merkbaar, en is dat een betere besteding van klimaat geld dan enkel de enerie transitie, die duur is en op korte termijn vrijwel niet effectief is, het verhoogd slechts de kostprijs van voedsel en energie voor mensen die nu al moeilijk kunnen rondkomen.
      We moesten toch een vluchtelingen crisis tegen gaan? Investeringen in afrika en elders om woestijngrond om te zetten naar bos en landbouw gebied is de methode om vluchtelingen stromen uit dat soort regio's tegen te gaan en te voorkomen. Wanneer valt het kwartje?

    • @gerritgerritsen9894
      @gerritgerritsen9894 Рік тому

      @Zero-State: blijkbaar heb je de commentaar kontrolle tegen het zere been geschopt want één antwoord is al verdwenen. Maar ja ook manipulatie werkt niet meer. Het "tij" is gekeerd..

  • @cathodion
    @cathodion Рік тому

    Mooie video! Toepasselijke muziek op 7:45. De impact van deze kennis is "stellar" :)

  • @rikmarx107
    @rikmarx107 Рік тому +2

    Promote nature and love , end hatred and degeneration .

  • @tim_peaky
    @tim_peaky Рік тому +5

    Had graag een betere uitleg gekregen van hoe ze het precies aanpakken…

    • @tientje124
      @tientje124 6 місяців тому

      Dan moet je just diggit even opzoeken. Zij leggen er meer over uit.

  • @tvamsterdamonline
    @tvamsterdamonline Рік тому +1

    Het begon opeens te regenen in het Saoudiese schiereiland en binnen 3 dagen was er een groene oase door het gehele continent. Onder het woestijnzand liggen zaden begraven die er met een beetje water direct een oerwoud van produceren. Het gebied is zo groot dat menselijke interventie geen schijn van kans maakt het te verdoezelen.

  • @Mike-sBike
    @Mike-sBike 6 місяців тому

    Gaaf man!, zou me zo aansluiten bij ze als dat kon

  • @AlmerosMusicCode
    @AlmerosMusicCode Рік тому +3

    Ik denk dat het nederlandse initiatief Justdiggit hier door is geïnspireerd. Ook de moeite waard om eens te googlen.

  • @mack8488
    @mack8488 Рік тому +2

    Wat mensen ALTYD doen als ze iets goeds hebben is het net zo lang intensief gebruiken tot het op of stuk is.....relaties,grond,lucht water...met je poten áfblyven is voor de mens heeeel moeilyk

  • @Harry-Hartmann
    @Harry-Hartmann Рік тому +1

    Interessante Video 👍🏻

  • @Kipskie
    @Kipskie Рік тому +2

    Je kunt idd met grote meerjarige bouwprojecten valleien vergroenen door terrassen aan te leggen, bomen te planten en dammen te bouwen om het water te reguleren. Maar woestijnen "makkelijk" vergroenen zoals de titel suggereert is gewoon niet waar.

  • @gerardvriend729
    @gerardvriend729 Рік тому +3

    En we hebben het nog niet begrepen

  • @h.e.hazelhorst9838
    @h.e.hazelhorst9838 Рік тому +3

    Interessante en informatieve documentaire. Maar er is een verschil tussen lokale factoren (slecht beheer van het land, ontbossing, overbegrazing, vekeerde aanplant) en een structureel tekort aan regen als gevolg van klimaatverandering. Het één versterkt het ander, maar je moet niet denken dat je de wereldwijde uitstoot van CO2 en methaan teniet kunt doen door het verbeteren van het grondgebruik. Het is EN-EN, niet OF-OF!

    • @freiat.9734
      @freiat.9734 Рік тому +1

      Genoeg bomen zal al helpen om de temperatur te doen dalen.

  • @kolendamp3360
    @kolendamp3360 Рік тому +4

    Overbegrazing is een vorm van armoede, de herders zijn uiteindelijk de klos

  • @NukeDavos
    @NukeDavos Рік тому +5

    Heel makkelijk: Graven naar waterbronnen zijn er zat en Co2...ja Co2!! En wat mest klaar...Heel Afrika kan groen worden...Maar dat willen sommige hele rijke mensen niet..

  • @miso31000
    @miso31000 Рік тому +1

    Ik weet niet of ik het echt goed begrijp, hier wordt gezegd dat land zich hersteld doordat je daar een tijd niets doet.
    Wat eenmaal groen is geweest dat begrij ik dat je op deze manier het laat herstellen.
    Maar een woestijn waar zand is zie ik niet groen worden.
    Complete verhaal is wel zeer leerzaam en zou onderdeel moeten worden van de leerstof op schoolen.

    • @Needlestitch
      @Needlestitch Рік тому

      Toch zien we aan de randen van de Afrikaanse woestijn vergroening ontstaan. Het zal me niets verbazen als dat door de aangrenzende landbouw eromheen is gebeurd.

  • @evleer
    @evleer Рік тому

    Het herstellen/creëren van gezonde ecosystemen zou de allerhoogste prioriteit voor de mensheid moeten zijn. Terugdringen van CO2 en dáár duizenden miljarden aan uitgeven is een dwaalweg. Een gezonde aarde is weerbaar en kan prima omgaan met hogere CO2 niveaus. Sterker nog: planten gedijen beter met als gevolg meer biomassa, meer voedsel en meer biodiversiteit. Een complex systeem als onze aarde kan alleen 'gemanaged' worden via holistische methoden. Laten we onze kennis en resources daarom dáárvoor inzetten: om de optimale voorwaarden te scheppen waaronder de natuur kan doen waarin zij in miljoenen jaren evolutie zo goed is geworden: het creëren van overvloed.

  • @boterberg278
    @boterberg278 Рік тому +6

    En ondertussen maken we ons druk als we niet meer weekendje naar Rome kunnen vliegen omdat er te weinig personeel is op Schiphol, en rijden we lekker in onze auto alleen naar ons werk.
    Wat een vreselijke mensen zijn we geworden.

  • @corvavw6447
    @corvavw6447 6 місяців тому

    Dit is geen uitvinding, maar herontdekken hoe je met de natuur samen kunt leven.

  • @mwashie
    @mwashie Рік тому +1

    Peter Andrews heeft in Australie laten zien hoe het ook kan.

  • @ferry602
    @ferry602 Рік тому +4

    Daar was Khaddafi al vroeger mee begonnen.

  • @hugerleesooper1286
    @hugerleesooper1286 Рік тому +1

    Beautiful👍👍💪💪🙏

  • @tabularasa0606
    @tabularasa0606 2 місяці тому

    Alleen hebben woestijnen ook een ecosysteem wat beschermd moet worden, dus moeten we voorzichtig zijn met ingrijpen.

  • @timmit2158
    @timmit2158 Рік тому +2

    Plantsoen diensten in Nederland gaan te werk als de geiten in deze serie daarom staan vele perken erbij als de kale woestijnen in deze serie

    • @puckgroeneweg115
      @puckgroeneweg115 Рік тому

      Als je ziet wat ze doen, is gewoon belachelijk, er komt een groep om het groen bij de bomen te verwijderen, er komt een groep om het hoge onkruid wat een half jaar staat te verwijderen, en laat alles liggen en doen een halve straat, er komt een groep om bij de struikjes in de straat, het onkruid weg te halen, dan komt er nog een groep om de heggen te knippen, maar laat alles liggen, wordt alleen weg geblazen, en af en toe komt de veger…maar het meeste groen afval ligt er nog…dit is nou de gemeente, die de plantien diensten hebben uit besteed, en er is niemand die er naar om kijkt..geeft mijn maar het oude systeem, want die mensen deden het duizend maal beter, wat nu is, is triest, verwaarlozing heet dat, en kost denk ik nog meer dan vaste mensen in dienst te nemen…zoals vroeger…en in mijn straat zijn veel bomen weg gehaald en in al die jaren zijn er maar twee nieuwe voor in de plaats gekomen…dat heet zeker bij de gemeente vergroening…..triest, wel betalen, maar er niks voor terug krijgen…wij doen het zelf maar…..alleen als je ziet hoe de slootkanten, de grasvelden wordt onderhouden…triest, triest, dan dan schreeuwen zij dat de aarde te heet wordt…

  • @Phalanizer
    @Phalanizer Рік тому +1

    Tegenwoordig zouden ze het vol leggen met zonnepanelen

  • @mbsbe
    @mbsbe 6 місяців тому

    11:50 this is how the atmosfeer was created. Waarom wordt dit vertaald als (ontstaan) in de ondertiteling?

  • @WilcoJarno
    @WilcoJarno Рік тому +1

    Ja graag.

  • @vodamanaman
    @vodamanaman Рік тому

    I love this❤how could I help

  • @FrankHeuvelman
    @FrankHeuvelman Рік тому

    Zolang er verschillende belangengroepen zijn die elkaar koste wat kost tegenwerken zal er niets wezenlijks veranderen.
    Onze beschaving is gedoemd.
    Gegarandeerd.

  • @spijkerpoes
    @spijkerpoes Рік тому +7

    Gelukkig krijgen we straks een oldskool agro lobbyist als minister president

    • @11hans111
      @11hans111 Рік тому

      ja, dan kunnen de zandverstuifingen en heide, alle gekapte bossen weer bos worden. geen bomen meer verbranden voor groene stroom.

    • @spijkerpoes
      @spijkerpoes Рік тому

      trouwens de mevrouw heeft bedankt voor de taak. Zal wel iemand een beetje boos zijn op haar nu

    • @harm7602vicount-Visconti
      @harm7602vicount-Visconti Рік тому

      Toch mooi hoe het iedereen lukt om iets positiefs negatief te maken. Wat heb ik inmiddels een hekel aan Nederlanders gekregen. Bah.

    • @spijkerpoes
      @spijkerpoes Рік тому

      Ik wil het wel, maar ik zie het niet. Het vliegt altijd uit de bocht in waanzin en komt terecht bij Joe Rogan. Daar wordt t omgebogen in pro vlees debiel anti wook shizzle en klaar ben je weer. In t program van de BBBQ partijbeweging staat duidelijk dat in hun ogen mislukte natuur gebieden dichtgebouwd moeten worden. Jap ik ben negatief. Dat komt van partijprogramma's lezen. Ik ben ws de enige die dat doet, daarom is de rest zo vrolijk.
      @@harm7602vicount-Visconti

  • @ceesheemskerk2397
    @ceesheemskerk2397 Рік тому +1

    Meer CO2 helpt ook de vergroening...... Daar hoor je niemand over, sinds de CO2 verdoeming wat het klimaatsprookje betreft.....

  • @chriskappert1365
    @chriskappert1365 Рік тому +11

    Laten we eens beginnen met onze eigen verharde " tuintjes " te vergroenen , stroom het regenwater beter weg ...........

    • @AVanHeuven
      @AVanHeuven Рік тому +1

      Ben daar 3 jaar geleden ook mee begonnen, heb alleen de infra aangelegd en de natuur doet zelf de rest. Nu staat de tuin vol vlinderstruiken, citroenplanten, etc en zoemt het van de bijen. Een klein paradijsje dat 3 jaar terug een woestijn was. Dat kan jij ook en kost bijna niets.

    • @chriskappert1365
      @chriskappert1365 Рік тому

      ​@@AVanHeuvengefeliciteerd , ik heb al vanaf 1992 twee groene tuintjes . 😊

  • @reneetje17
    @reneetje17 Рік тому +1

    Het wordt eens tijd dat die gekkies op de A12 hiernaar kijken.....

  • @struisvogel1330
    @struisvogel1330 Рік тому +3

    Meer co2 in de lucht ,helpt ook tegen verwoestijning . Planten verdampen dan minder water doordat ze minder bladmondjes aanmaken .

    • @alexkalfsbeek4371
      @alexkalfsbeek4371 Рік тому

      Co2 verhoogt fotosynthese dus meer groei.

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому +1

      @@alexkalfsbeek4371 CO2 betekent meer warmte, meet droogte, meer hoosbuien, en dus helaas minder groei en meer woestijn. Helaas.

  • @Needlestitch
    @Needlestitch Рік тому

    Er ontstaat een drive onder mensen met geduld bij het herstellend groen en water wanneer blijvende voedselproductie met _eerste_ _klas_ _rentmeesterschap_ _en_ _bezitsvorming_ _en_ _meer_ _door_ _en_ _voor_ _groepen_ _mensen_ een gezond ecosysteem in stand kunnen houden, met natuurlijk zonlicht, ruim kooldioxide en een behoorlijke stikstofbron.

  • @MsAdnaloj
    @MsAdnaloj 2 місяці тому

    ❤❤❤

  • @Skoda130
    @Skoda130 Рік тому +1

    Economie draait om return on investment, dus het kan niet anders dan dat we waarde hechten aan het product, in plaats van de bron.

    • @TjerkWolterink
      @TjerkWolterink Рік тому +3

      Fout. Als de bron veel produceerd is die in financiële termen veel waard. Het is namelijk een asset

    • @freiat.9734
      @freiat.9734 Рік тому

      Het is toch niet omdat de economie draait op return on investment (ten voordele van 1% van de (rijkste) bevolking) draait, dat dat zo moet blijven, ten nadele van de rest van de bevolking.

  • @ThomasBergfiets
    @ThomasBergfiets 5 місяців тому

    En wat betekent dit voor de NL (manier van) landbouw?

  • @nielsliefveld4099
    @nielsliefveld4099 Рік тому

    Wat is de functie van woestijnen op het globaal systeem? Wat is het gevolg als we die veranderen?

  • @remconijveld8899
    @remconijveld8899 Рік тому +2

    Is al oud staat al lang op UA-cam

  • @reneharkamp4309
    @reneharkamp4309 Рік тому

    Werd tijd

  • @Ecclesia_
    @Ecclesia_ Рік тому +11

    Koolstofatomen zijn de legoblokjes van de natuur. Er is een beperkt aantal koolstofatomen op de planeet. Zowel planten als dieren bestaan uit die legoblokjes. Als je meer groen wilt, betekent dat automatisch minder graasvee, varkens, kippen, etc. Dus ja, de mens moet minder vlees gaan eten. (helemaal geen vlees hoeft niet hoor, maar een stuk minder mag wel).

    • @evitoonbundit2453
      @evitoonbundit2453 Рік тому

      CO2 is inderdaad planten bouwstof. Meer CO2 helpt, want NASA registreert een 10+% toename biomassa over de laatste 2+ decennia. Geen wonder want CO2 is op geologische tijdschaal continu gedaald van boven de 5000 ppm naar 300 ppm in 1700AD. Die 400ppm helpt echt want daarom injecteren we in kassen ook CO2 to 1200 ppm of zo. Die daling van CO2 kwam door permanente binding in calciumcarbonaat zee sediment (bijvoorbeeld White Cliff of Dover). We bevinden ons overigens in een record koele periode op geologische tijdschaal.
      Veel grasland is nauwelijks geschikt voor landbouw en veeteelt is een uitstekende methode om dat land productief te houden.
      Die overbevolking projectie is misleidend. Behalve Afrika heeft de vrijwel de hele wereld een geboorte deficit. Economische ontwikkeling is overigens de beste methode om bevolkingsgroei af te remmen. Voor die economische ontwikkeling is een betrouwbare energievoorziening essentieel. Bijvoorbeeld het IMF blokkeert dat met allerlei duurzaamheids eisen.

    • @StofStuiver
      @StofStuiver Рік тому

      Das complete onzin. Er is ZAT koolstof op aarde. Het is een kringloop, diverse kringlopen zelfs, maar vlees eten is geen enkel probleem. Het meeste ademen we weer uit, wat voedsel is voor planten. Er IS geen CO2 probleem en ook geen N probleem. Das allemaal WEF kul om mensen te controleren.

  • @spacebeastnoise-art-music-spac
    @spacebeastnoise-art-music-spac 6 місяців тому

    Yeahhhhh

  • @ivanivanofivansson8551
    @ivanivanofivansson8551 6 місяців тому

    0:39 gewoon veel bonemeal gebruiken van skeletten

  • @p.h.m.kletersteeg117
    @p.h.m.kletersteeg117 Рік тому +1

    08.30: of course the animals can walk there and eat. BUT close of an area, mill the ground, get water up there, and put grass seed, the Dutch way. The grass will grower faster than the animals can eat it.....
    Several centuries ago, sheep were put on fields, mainly for their manure production.
    The wild grasses form roots; that is true, but have very little grass production. Cultivated types will do better.

  • @Misterdandamanify
    @Misterdandamanify Рік тому

    Dus hij begon als gewone cameraman. Zijn er ook ongewone cameramensen?

  • @mathijsbeaujean8378
    @mathijsbeaujean8378 10 місяців тому

    Mooie projecten. En toch mis ik een stukje duiding vanuit een onafhankelijke specialistische bron. We moeten nu het woord van een cameraman, en een Ethiopische prof aannemen als waarheid, waarbij beiden erg veel baat hebben bij een positief beeld. Een prof uit Wageningen met een gepaste "ja, maar" was wel zo eerlijk geweest.
    Dit soort projecten staat of valt trouwens met de participatie van de lokale bevolking. En hoe motiveer je die als je niet toevallig een dictatuur bent? Over dictaturen gesproken: in China wordt op grote schaal groene verf over de grond gespoten en plastic boompjes geplant om satellieten van de overheid voor de gek te houden dat er daadwerkelijk succes geboekt wordt met dit soort projecten.
    Kortom: wat meer onafhankelijk tegengeluid was misschien op zijn plaats geweest. Dit zijn fantastische projecten en eenzijdige belichting doet ze een beetje te kort.

  • @Blabla0124
    @Blabla0124 Рік тому +5

    Tja. Die Jordaniërs kunnen ook de grens even oversteken en kijken hoe het wel moet. De oplossing ligt letterlijk naast de deur. Uurtje rijden hoogstens.
    Maar daar zul je de VPRO niet over horen.

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому

      Je bedoelt zoals Isreël water van buurlanden jat? Ja, een heel goede manier, not.

  • @theobolt250
    @theobolt250 10 місяців тому

    Als er ELK JAAR 1miljard mensen bij komen... dat zal denk ik niet kloppen? Maar iets anders: als het vergroenen dan echt zo makkelijk gaat? Waarom lijkt er dan zo weinig van terecht te komen? Die indruk heb ik ten minste wel.

  • @11hans111
    @11hans111 Рік тому +4

    geen elektrische auto,s of waterpompen voor dit???? he ..

  • @theumbrellastudent411
    @theumbrellastudent411 Рік тому +1

    10 jaar oude docu!

  • @sjaakvaak5439
    @sjaakvaak5439 Рік тому +2

    Meer co2 = meer groen ✅

  • @best-of-dutch-music3791
    @best-of-dutch-music3791 Рік тому +2

    Gelukkig is er iets meer CO2 in de atmosfeer gekomen. Dat maakt de vergroening gemakkelijker. (Maar dat is op dit moment een ''inconvenient truth'' geworden.)

  • @-htl-
    @-htl- Рік тому +3

    Sterk punt is dat de migratie naar Europa niet alleen bestreden moet worden maar beter gemanaged vanwaar de input en transformatie plaats vind. Geef hulp niet in Euro's geef het in kennis aan de landen met migratie in het oplossen van (ecologische) problemen en stabiliseren van bevolkingsgroei in ratio van wat een land kan dragen. Anders hoe aardig ook voorgesteld in China met een totalitair regime hadden de mensen geen keuze meer, het was do or die in één of andere fabriek of opvoedingskamp.

    • @gerritgerritsen9894
      @gerritgerritsen9894 Рік тому +1

      @htl-x: "hulp geven", vooral ongevraagd, verlaagt ALTIJD de motivatie en de intelligentie van de hulpontvanger. Daarom willen vooraanstaande Afrikaanse geleerden al lang van deze hulp af. Maar de groot kapitalisten, de ideologen en de religies willen hun invloed mét deze hulp strikt bijbehouden.

  • @Miss.Matruschka
    @Miss.Matruschka Рік тому

    Het idee is niet nieuw het bestaat al langer. In Egypte doen ze het al tientalle jaren (Sekem) heet het daar.

  • @Misterdandamanify
    @Misterdandamanify Рік тому

    21:17 plastic bags 😢😢

  • @markmcselec
    @markmcselec Рік тому

    Ieder jaar een miljard mensen erbij. Daar zouden ze wat aan moeten doen.

  • @Bambeakz
    @Bambeakz Рік тому +4

    Hoe vertel je dit de lokale bevolking in China ….Hmm 🤔
    Hou die dieren binnen of je mag vanaf nu in een werkkamp leven. Dat jullie mee doen aan die propaganda 😂

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому

      "Hey, jullie buren hebben dit gedaan, ga maar kijken. EN oh ja, het kost even moeite maar terwijl het zich ontwikkelt krijg je van ons eten".

  • @JK-Visions
    @JK-Visions Рік тому

    En dan 20 jaar later moet de natuur weer terug in orginele staat😅

  • @Misterdandamanify
    @Misterdandamanify Рік тому +3

    Wel vreemd want de schapen of geiten zwerven toch rond. Ze staan toch nooit lang op 1 plek? Nomaden trekken ook door.

  • @marcelcreemers1000
    @marcelcreemers1000 2 місяці тому

    Nou Nederland nog.

  • @NederlandsTransatlanticus
    @NederlandsTransatlanticus Рік тому

    Laten we 'm maar niet vertellen over het bestaan van de Veluwe! 😉

  • @BeyondContext
    @BeyondContext Рік тому +2

    Wilhelm Reich's cloudbuster --> meest waardig, meest eenvoudig, meest goedkoopste oplossing

    • @freiat.9734
      @freiat.9734 Рік тому

      Dan nog moet men zorgen dat die regen met het goede slib/aarde wegspoelt.

  • @jeroenkoeleman4348
    @jeroenkoeleman4348 Рік тому +1

    En in Nederland maar bomen kappen

    • @truusmeijers675
      @truusmeijers675 Рік тому

      Inderdaad, hoe meer hoe liever is het groene credo..

  • @steefv0000
    @steefv0000 10 місяців тому

    Dus hebben we het huidige klimaatbeleid niet meer nodig. Toch?

  • @1337watchtower
    @1337watchtower Рік тому

    wat een langdradig programma... hele lage informatiedichtheid