SR-132M Carpați - Cel mai mândru camion românesc! (
Вставка
- Опубліковано 10 січ 2025
- Cunoscut mai bine sub denumirea de Carpați, acest camion produs la uzinele Steagul Roșu din Brașov de pe la începutul anilor `60 a fost, alături de fratele său mai mare, Bucegi, unul din caii de povară cu care s-au realizat marile proiecte de infrastructură ale României.
Autocamioanele Carpați și Bugegi au dăinuit pe străzi chiar și după anii 2000, însă trebuie să recunosc că niciunul dintre exemplarele pe care le-am văzut la treabă în copilărie nu arăta atât de spectaculos precum acest SR-132M recondiționat de domnul Cristi Mălușelu.
Episod susținut de ROM Autentic - Senzații tari. Românești.
___________________
Stația grafică refurbished de la Server Config pe care am editat acest video o găsiți aici:
www.server-con...
---------------------------------
Pentru mai multe discuții despre mașini noi și vechi, mă puteți găsi și pe Facebook & Instagram & TikTok:
/ masinistul
/ masinistul
/ masinistul_ro
_______________________
Mașinistul: Alin-Alexandru Ionescu
Camera: Kartal Horasanli
Montaj: #atâtsaputut
Asistent producție: Diesel
O producție Mașinistul
Reproducerea materialelor video fără acordul scris al producătorului este strict interzisă.
Am facut scoala de soferi in armata la Bistrita in 1980 pe acest tip de masina.Nu aveam voie sa pornim la cheie.Manivela era singurul mod de pornire daca opream motorul din greseala.Noi spuneam ca pornestesi daca sufli in paletele ventilatorului datorita pornirii usoare . Minunata masina .Felicitari proprietarului pentru conservarea acestei masini.
Numai militara nu era camionul....
Nici o protecție pentru oameni
@@radubujorianu3947 ai f[cut armata ? Ai mai v[zut si alte camioane militare din acei ani ?
Ce amintiri!...ce timpuri!....oamenii inca mai erau oameni
Foarte interesantă istoria acestui camion.Prin anii 1966-67 am lucrat la motoarele acestuia,un motor foarte bine echilibrat,de turație,cu 8 cilindri în V,un compresor mult prea zgomotos.
Respect si La multi ani tuturor Romanilor de pretutindeni!
Salut Tavi
Mue la toata Leprã romina
La multi ani,un super material despre aceste fiare istorice chiar ma bucur sa cunosc istoria camioanelor noastre,din fericire bunicul meu mi-a povestit ca el a facut scoala de soferi pe un asemenea camion in 1966,dupa aceea a lucrat in orasul Timisoara pe modelul acesta pana in anul 1970 si mi-a povestit tot felu de amintiri din vremea aceea.
El a fost sofer pe camion din 1966 pana in anul 1996 cand a iesit la pensie si a condus tot felu de camioane istorice cum ar fi:Carpati,Bucegi,Roman.
Imi place sa il ascult de fiecare data cand imi povestete deoarece parca ma conecteaza in acele timpuri.
Un episod impecabil, ca de fiecare dată. Continuă să ne faci nouă, pasionaților de fiare vechi, zilele mai frumoase! La mulți ani, Mașinistul!
Am luat permis cu aceasta masina in anul 1975 la Brasov. Mi-aduc aminte ca la mersul cu spatele , sau la parcarea laterala trebuia sa ies pe scara , cu o mana pe volan , cu o mana tineam portiera , un picior pe acceleratie , iar celalat , era pe scara. In ziua de azi pare ciudat , dar atunci asa era normal.
Exact așa mi-a zis și Cristi că se parca camionul, nu am avut timp să încerc. 😁
Eu am făcut școala de șoferi mai târziu, la Turda, pe SR 114,procedura de parcare era aceeași.
amintiri din copilarie...la bunici in vacanta, venea Nea` Lae cu Carpatiul, ma lua si pe mine si mergeam la cules de piersici.
Cel mai arătos camion produs în România! 🚚🇷🇴
Cicat
Am făcut școala de soferi pe crpati și în armată am condus cîteva luni chiar un SR 132 M !
În acea perioadă era un camion grozav.
Cu SR101 uni șoferi reușeau să facă 250000 de mi-i km fără reparații capitale!
Cabina a fost desenată de ing.proiectant Diaconu Virgil de la Steagu-Roșu și prezentată în mai multe variante primului Ministru Chivu Stoica.Vezi videoclipurile cu Dr .iNg.Călin Hilohi, cel care a condus echipa de încercări ptr camionul SR 132. Apoi schițele și desenele au fost trimise în Franța unde s-au făcut mici ajustări la unele curburi pentru a se produce matrițele cabinei.
Foarte tare...nu știam. Chiar ma gândeam dacă inginerii romani chiar au proiectat vre.o cabina 100% românească.
Cabina a fost desenata dupa Ford.
@@mateiciuc1953 Nu numai după Ford, ci după mai multe mărci inclusiv Dodge, la partea din spate.
din ce țin minte, cabina venea de la Chausson și motorul de la Ford, deși n-aș fi surprins dacă s-au inspirat de la camioanele Americane ale epocii... în ceea ce privește motorul Ford, era de tip Y-Block, găsit la mai multe mașini renumite în perioada 1954-1965 în State (în mare parte Ford și Mercury).
Marii ingineri romani nu stiua nici macar care sunt cerintele pt. a putea presa o tabla. Normal, stiau sa faca doar din ciocan.
Frumos camion am lucrat an 1985 pana 1990 la ijtl oradea pe bucegi
Superb. Este primul pe care-l aud zumzăind aV8 , am mai auzit câteva dar sfârâiau a Diesel a ceainic uitat pe foc... Am lucrat la IRA 13 Timișoara, în armată am avut 30 de SR-uri și 2 M 461 la parcul auto știu bine cum "zumzăie"aceste motoare. Felicitări pentru felul în care l-ați recondiționat.
Felicitări celor care au salvat aceasta dovadă vie ca românii au făcut și lucruri bune...
Oglinzile de la min 10.49 sint cele originale. Cele mari au aparut odata cu MAN-ul. Vezi secventa din filmul romanesc Dragoste la 0 grade, tipa se joaca cu un Carpati rosu! Si nu avea al doilea suport! Felicitari pentu filme!
Imi amintesc o poveste din copilarie, aveam vreo 3 sau 4 ani cand tata avea nevoie de un sac de ciment pentru reparatii la casa si m-a luat cu el la depozit la marginea orasului sa cumpere... Gasise un sofer de camion sa i-l transporte pana acasa, care l-a incarcat in camion in cabina in fata la sofer 😮😅....
Pana s-a dus tata sa plateasca sacul , ca sa nu ma pierd pe acolo mi-a zis sa stau sa pazesc eu camionul pana se intoarce...
Camionul era identic cu acesta, si imi amintesc ce mandru eram eu ca pazesc singur camionul..... ✌️😁
Pe un astfel de camion am făcut școală de șoferi în 1987. Ce frumos! Felicitări și mulțumiri Masinistule!
Multumesc!
La multi ani Romania 🥳🚗, La multi ani Masinistule 🥳🚗
Delicios sa vezi un camion vechi romanesc ! Felicitari pentru reconditionare :)
Ai vazut cum arata original? Reconditionare era daca o facea tot așa.
Multi înainte!
La mulți ani sanatosi Masinistule. În armata am luat permisul pe acest camion .
Din 91 pina în 97 am fost instructor pe acest tip SR132 M...am parcurs aproximativ 75000 km, fără mari probleme..depășea Daciile 1300...
Mai ales daca scoteai cardanu de pe fata, zbura Sr-ul.
@@ThunderMan88 Cum adică de tot ??
La Multi Ani România!! Felicitări pentru episodul de azi super fain. Tatăl meu a lucrat multi ani pe așa camion.
-Il avea un vecin, ma uitam cu jind la el cum merge pe strada , vroiam si eu unul dar nu-mi permiteam! SUperb review!
Am avut ocazia sa il filmam in cadrul unei intalniri Retromobil pe centura orasului Pitesti . Masina ca masina , dar proprietarul este de nota 20 !
Seez-re ce faci pe alte canale?
@@dangregorian7751 eu sunt mare consumator de youtube !
@@caesar170988 în calitate de youtu.ber oltean din Craiova merita o prezentare de olsit astazi
@@dangregorian7751 noi tot cautam dar nu am gasit pe nimeni dispus sa ni-l dea la prezentare . La ultima intalnire retromobil craiova nu a fost nici un oltcit .
Este filmarea pe atelier
Bravoo!!!! Am facut scoala de soferi in armata pe un SR114 .Super camion. Le porneam la manivela. Avea diferential blocabil din Cabina, simplu si super eficient.
Un astfel de camion fusese abandonat pe la mine prin cartier si toti copii ne jucam in el. Multumesc ca mi-ati retrezit amintirile :)
Un documentar excelent despre realizari veritabil romanesti. Vremuri de mult apuse dar privesti inapoi cu drag. E incredibil cit a decazut economia romaneasca sub loviturile rusesti din ultimii 30 ani. Benzina era de 75 octane ( nu, 70) care costa prin anii 60 1.75 lei/l. Apoi s-a scumpit la 2.50 lei/l. Mai era benzina de 90 si de 98 ( pentru Dacia teoretic, dar multi mergeau cu 90 pe Dacii).
Dupa prima criza din 1974 benzina de 98 Premium s-a facut 4 lei/l . Felicitari Masinistului pentru toate episoadele. Sint grozave !
"sub loviturile rusesti din ultimii 30 ani" ?????!!!!!😄🤣🤣🤣.........Săracul de tine......Trebuie ca trăiești intr-o lume numai a ta......
Fantastic ce-am fost, și ce-am ajuns,o minune de mașină fabricata de noi
Doar pentru videoul special al masinistul astept eu sa vină in fiecare an 1 Decembrie:)))
Sunt foarte curios de un viitor clip cu camioane ROMAN (noi sau vechi). La multi ani și felicitări, un clip superb !
Fain camion .Îmi aduc aminte ca tatăl meu era șofer și venea acasă cu un astfel de camion .
Am făcut un Carpați luat de pe butuci l am reparat și m am dus la munca am învățat meserie după aceia am luat un bugeag era frumoasa verde de te era mai mare dragul sa te uiți la ea.
Nu ai cum sa nu dai cel puțin like 👍 la asa filmările. Felicitări masinistule ,o bucata de istorie automobilistica !
Bordul e sr se
Motor in v,, licență ford
Crăciun liniștit și fericit alaturi de cei dragi !!!
SUPER CA MAI LE TINETI IN VIATA !
Două filme excelente, le-am urmărit cu plăcere. Felicitări pentru munca depusa și mult respect acestor pasionați care țin în viață aceste mașini. La multi ani români și drum bun tuturor!
felicitari pentru inca un episod demn de nota 10 ! imi aduc aminte de vremea cand SR-urile astea erau inca relativ comune inca pe strada, prin anii '90. Imi aduc aminte ca aveam cam 7-8 ani si eram la mare. M-a trimis taicamiu sa ii aduc ceva de la masina, iar in parcarea hotelului era un SR 132. M-am oprit si "am vorbit" cu el aproape 10 minute in timp ce il admiram... imi aduc aminte ca il consideram chiar si la vremea acea ca pe un "batran obosit peste care a trecut vremea". Felicitari proprietarului ca inca tine in viata asemenea "mosnegi" :).
exact asa mi s`a intamplat si mie, la sf de 80, aveam tot varsta pe care ai amint. Un vecin o parca la bloc, cabina albastra. si mi se parea din alt film. o batrana :)
tot albastra era si cel cu care am vbit eu :))
În 2000 și eu am făcut școală de șoferi în armată pe un astfel de camion (la Bistrița).
Am poză cu bunicul meu în armată, iar în anii '60 tot cu acest camion a făcut școala de șoferi în armată ...
Permite-mi sa dau share acestui video . Felicitări pentru producție!!
Sunt de acord cu spusele proprietarului referitor la ,, curentul" acesta de vânzări de masini si piese supraevaluate. Mai toate grupurile retro sunt ,,patronate" de acești SAMSARI care nu au nici o legătură cu pasiunea , cu mașinile,, old"
Felicitări proprietarului pentru acest camion deosebit!
La mulți ani fericiți, Mașinistule! Felicitări pentru ceea ce faci!
Respect pentru efortul de a menține în funcție o astfel de mașină.
Foarte frumos camionul... Sa ii dea Dumnezeu sănătate lui Cristi
și coloana sonoră face toți banii! felicitări!
Salutare!
Mașina aceasta îmi amintește de școala de șoferi, făceam "poligonul" pe un SR132,în martie 1992. Vremuri frumoase 🤗 ... apoi,prima mașină pe care am mers/condus a fost tot un SR 132 , la unitatea militară de la Topraisar 👍
O seară frumoasă tuturor!
cred ca ai gresit anul Adrian Gole, in anul 1992 nu se mai facea scoala cu SR uri
@@ioanpacurar9643
Da,ai dreptate. Era în martie '93, la um 01225 Pitești 🤗
@@adriangole3770 poate am gresit eu,probabil in armata se mai facea scoala cu SR- uri in acel an
Chiar mi s-a facut poftă de o ciocolată Rom 💵😂
Fain Fain felicitări!
La mulți ani Masinistul!!! Un episod de excepție, cu una din comorile țării diin trecut!!! Merita sa îl vizitezi pe Dinu Romano, cel mai mare colecționar de camioane militare românești și nu numai!!!
Excelente cadre... ROMÂNIA!!!
Super surpriza,cu cardanul in masina.Foarte interesant ar fi fost povestea in imagini reconditionarii camionului .Oricum felicitari proprietarului.
Felicitări propietarului!
Era sa lacrimez de la melodia de pe fundal de la începutul video-ului
respect
ce bine merge muzica da la Comisarul Moldovan pe la 10 min ;) și apoi în tot clipul
La mai multe povești multi ani!👍
Calitate video si continut exemplare!
Ai pute sa faci o expoziție cu plata cu toate camioanele astea, si finanțați acești oameni
Excepțional video, felicitări! Istorie, mecanică și entertainment de nota 10!
Impecabila prezentare!
La multi ani Romania!
frumos si interesant video sa mai faci altele
Fain de tot
Nu mai vrem reclame așa subtile.. 😂
Cata pasiune!
Respect!!!!
La mulți ani românule 🇷🇴
Felicitări și proprietarului ca are grija de o bijuterie istorica .
Felicitari foarte frumos
foarte, foarte tare! felicitări maxime restauratorului! excelent!
Felicitări, frumos camion !
Singurul camion românesc adevărat
Super tare felicitări
Super proprietarul si masina bineinteles!Drumuri bune
Foarte fain! Felicitari si asteptam mai multe!
BRAVO CEAUSESCU.
Felicitari, Masinistule!Asteptam demult aceste 2 editii de colectie.
O masina cu svac la drum,se aseza super pe serpentine si era nemaipomenita la padure
La mulți ani Mașinistule!
Super mașinile. Cu aceaste mașini sa construit
Sunetul de la 10:41, foarte mișto, mai frumos ca in jocul Mafia
FRUMOS !
Am impresia ca era poreclit BUCEAG... tata era sofer pe un camion dinasta..mama era gravida cu mine..cand I s a rupt apa.. si a trebuit sa vina taicamiu sa o ia pe mama sa o duca la spital sa ma nasca pe mine ... noroc cu buceagul lu tata sunt capabil sa scriu acum :) anul 78
BUCEAG-ul era una iar ăsta e CARPATI
@@liviuarapalescu2940 semanau leite domne..:))
@@mariuspetre1613 aveau cabine identice, erau diferite șasiurile ca lungime, transmisiile și forma carterului punții din spate( BUCEAG-ul avea sarcina utila de 5t dar cu supraînălțarea obloanelor..... Iar CARPATIU-ul era de 3t). Motoarele aveau 140 cp in ambele cazuri. Mai aveau pe cabina un "triunghi" pliabil care se ridica atunci când tractau remorci.
Felicitări pentru videoclip
Eu am facut scoala de soferi in liceu 1993-1994 pe SR 131 Carpati parca, o perioada, apoi au primit de la armata 3 camioane aproape noi, 5 trepte, frane pe aer, dar nu stiu ce model exact, daca SR 113 sau SR 211 Bucegi
Carpațiul de armată 👍🤘🇷🇴
Ar fi super sa gasesti si un SR 101
Superb
Salutare .niste utb am dorii pe viitor
Camioane bune la timpul lor, dar cu multe lipsuri din punct de vedere tehnic.
Motor 8v,ordine aprindere
1-5-4-8-6-3-7-2.
Defectiuni foarte dese:
Fisuri intre ploții de la capacul delcoului.
Platinile se oxidau foarte si condensatorul se strapungea foarte des, fiind de proasta calitate.
Fisuri in portelanul de izolatie a bujiilor.
Fișele de înaltă tensiune se strapungeau pentru ca erau apropiate de galeriile de evacuare.
Probleme la membrana si pstilele (supape) de la pompa de bunzină.
Defectiuni dese ale carburatorului, plutitorul, cuiul pontou, jiglerele, dereglări frecvente, aer fals cu amestec sărac, ori amestec prea prea bogat trecand de un consim de peste 33 l%km.Defectiunile dinamului, fiind cărbunii foarte casanți, ori făinoși, iar releul conjunctor-disjumctor, cu cele trei bobine, se autodereglau.
Stergatoarele de parbriz, se derglau, iar garnitura de pe lame se rupea foarte des.
Oglinzile retrovizoare foarte mici si mereu in vibrație.
Trei locuri într-o cabină foarte mică, foarte friguroasă iarna, nefiind izolată termic, bătea vântul pe lângă pedala ambreiajului format din pârghii si tije mecanice, la fel si pe lângă uși, de la nou din fabrica, având un calorifer mic 150mm x 150mm în bord, foarte sus fata de nivelul motorului. Incălzirea făcându-se direct de la ventilatia motorului, uneori aerul călduț însoțit cu gaze. demontând capacul de sub bord, inspre compartimentul motorului, iar dezghetarea parbrizului se facea cu niste rezistențe electrice montate prin ventuze.
Frâna de ajutor(de mână) la inceput a fost cu maneta în podea, apoi sub bord, actionată fiind cu o centură din tablă, potcovită cu plăcuță din ferodou, care actiona pe un tambur montat pe flanșa cardanului de la cutia de viteze, frânare neeficace pentru ca daca era puțin mai reglată, putea să ia foc, iar dacă se destrângea o tură de filet din piulita de M10 de centură, nu mai actiona ferodoul centurii pe tambur.
Frâna de serviciu, vacum-o hidraulică, ineficace din cauza pierderii vacumului, ori intrarea aerului in instalatie, ori distrugerii garniturilor din pompa centrală de frână, ori cele din cilindrii receptori care se dizolvau din cauza lichidului de frână de proastă calitate.
La sistemul de franare cu servo hidro-pneumo-hidraulic, motorul avea anexat un compresor si butelii de rezervă cu aer comprimat.
Din cauza simeringurilor de proastă calitate, cedau vaselina din butucul rotii, înspre saboți,ungând tamburul si sabotii, nemaiavând frânare pe acea roată.
Grupul conic al diferentialului, pinion de atac-coroană, sateliții, si rulmenții cu ace era foarte simplu, și se uza foarte des, si cu acest tip de diferential pentru camionul Carpați, se împotmolea in noroi sau zăpadă. Mai târziu, au aparut grupurile conice ,,șapte bai" cu reductor, cu pinion planetar blocabil prin actionare cu cameră pneumatică.
Planetarele fiind lungi dintr-o singură bucată, fara a fi trecute prin reductoare laterale in butucii rotilor , se torsionau si forfecau foarte des.
Directia mecanică foarte greoaie mai ales atunci când camionul era încărcat mai către in față, lângă cabină.
Numai mie imi place mai mult cum era inainte?! Adică pe lângă culoare care mi se pare mai faină aia veche, plasa aia de camuflaj si prelata din spate mi se pare urâtă tare. In rest respect si felicitări pentru pasiune si munca depusă, mă bucur ca mai sunt salvate mașini vechi! 👍
Cu mașinile acestea sa construit România
Domnul Mașinist, era drăguț de ne arătați și noua motorul , câte trepte are cutia (cred ca 4 din câte am văzut ) dacă are la mare și mic... în rest fain camionul:))
Exista un cadru cu motorul, am să mai pun pe Facebook poze și filmulețe cu motorul.
Da exista, de acolo mi a stârnit curiozitatea . Apreciez ca mi ai răspuns.
Aștept episod nou cu Graz :))
La mulți ani ! Super video, super camoin, felicitări proprietarului !
Oare anvelopele alea originale sunt puțin deformate? Cam țopăie
Mișto melodia din seria de filme Sergiu Nicolăescu!
asa se pare :)). Numai Tv`ul mai topaia asa :)))
Sr 101 a fost construit în aprox. 55.000 unități.
Exact, tata a luat permisul cand era in armată..
🥰🥰🥰
Erau pline regimentele mecanizate de aceste camioane .
Prin 89 erau multe și SR 114 de asemenea, la plutoanele de antiaeriana tractau instalațiile MR 4
DUPA 90 au trecut pe DAC de artilerie.
felicitari. am o curiozitate, ce fel de benzina consuma. ca benzina fara plumb nu mai exista
Fain episod ca de obicei!
De Jeep ce se mai aude?
Nu am avut timp să mă ocup, revin în Decembrie la AutoK9 să ne apucăm de treabă.
Multă reclamă la ROM... Da' e bun rău al 'req!