Fizik Sohbetleri | Prof.Dr. Sadi Turgut | Zaman Yolculuğu Mümkün Müdür? / Nedensellik

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 14 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 252

  • @yunusozan530
    @yunusozan530 9 місяців тому +2

    Bir şeyleri bugün değiştirebilme durumumuz varken yarın olmasını bekleyip oradan düne dönüp degistirmek ve zor olanı başarmaya calismak😊

  • @meryemugur1000
    @meryemugur1000 4 роки тому +107

    Bence bölümün iletişimi en güçlü hocası Sadi hocadır. Hem İngilizce hem Türkçe daha iyi anlatım görmedim :) not:mezunum

    • @ka-me4fy
      @ka-me4fy Рік тому +2

      Profesör Birşey, ıııı birşey birşeyi birşey yaptı, ıııı böyle zor birşey işte..

    • @batustubble5058
      @batustubble5058 Рік тому +6

      @@ka-me4fyanlattığı şey fizik. ve pratik fizik de değil. uzay zaman ve görelilik anlatıyor. anlatması çok zor bi konu.

    • @emrtttnbld
      @emrtttnbld Рік тому +3

      ​@@ka-me4fysen anlat?

    • @futurexjam2
      @futurexjam2 Рік тому

      @@emrtttnbld olay ve oluşları dramatik şekilde etkileyen etkenler vardır. Örneğin suyun kaynama durumuna geçme süresini etkileyen basınç farkı gibi. Tüm her şey görelidir çünkü her koşul diğer koşulları etkiliyor, fiziksel ve kimyasal süreçleri etkiliyor. Zaman dediğimiz şey iki farklı olay oluş olduğu için var çünkü iki farklı olayı birbirine kıyaslayabildiğimiz için zaman ölçüm birimi var. Bizim en temel aldığımız olay ise dünyanın kendi ekseni etrafındaki bir tam turudur. Bunu 24 saate, her saati 60 dakikaya... ayırmışız ve her şeyi bu olaya göre ölçüyoruz aslında. İşte basıncın değişmesiyle suyun kaynamaya başlamasına kadar ki sürenin artıp azalmasını dünyanın kendi etrafındaki dönüşüne göre kıyaslıyoruz ve farklılığın bu sayede farkına varıyoruz. Kara delik gibi çok büyük kütleli cisimlere yaklaştıkça da işte atomlar moleküller atom altı parçacıklar etkilendiği için bir olayın gerçekleşme zamanı artıyor ve bunu yine dünyanın şu anki durumundaki kendi etrafındaki dönüşüne göre kıyaslayarak ölçüyoruz. Işık hızına yaklaşılan koşullarda falan hep aynı aslında. Burada değişen şey koşullardır ve bu koşullar yüzünden fiziksel ve kimyasal olayların oluşması etkileniyor ve biz bunu kıyaslayabiliyoruz ve buna zaman diyoruz. Kısacası zaman tek başına var olan bir yapı kurgu değildir, bir çıktıdır. Tabi ki sadece matematiksel denklemler üzerinde her bir parametreyi tek başına ele almak ve çok farklı hayaller kurmak mümkün ama fizikle kimyayla da ne kadar örtüştüğüne bakmak lazım bu hayallerin. Tabi ki hayal kurmak çok çok güzel bu sayede sadece matematikle bile farkına varamadığımız olası gerçeklikleri fark etme ihtimalimiz artıyor :)

  • @tayfunbayrakci822
    @tayfunbayrakci822 Рік тому +18

    Determinizm nedensellik dedikçe aklıma geldi schopenhauer “insan istediğini yapabilir, neyi istediğini isteyemez.” Demişti. Bunun gibi “everything everywhere all at once” filminde zamanda yolculuk değilse de paralel evrenlerde yolculuk mümkündü bunun içinde istemeyi en son isteyeceğimiz ihtimalleri kullanarak gerçekleşmesi son derece düşük olasılıkta olan bir evren yaratılıyor ve yolculuk buradan gerçekleştiriliyordu. Bilimkurgu açısından çok parlak bir fikir

    • @nimmienimnim
      @nimmienimnim Рік тому

      Anlamadım son kısmı. Birde neyi istediğini isteyemez derken?

    • @tayfunbayrakci822
      @tayfunbayrakci822 Рік тому +1

      @@nimmienimnim Bu özgür irade’nin konusu şöyle açıklıyım spinoza’nın meşhur sözü “eğer havaya atılan bir taş düşünebilseydi, yere kendi isteğiyle düştüğünü söylerdi.” Yani bazı şeyler kaçınılmazdır kendimiz seçtiğimizi zannederiz mesela müslüman coğrafyada doğan bir çocuğun din seçimi, mesela bir çocuğun annesini sevmesi, yada bir annenin cocuğunu sevmesi. Bir ilk bahar sabahı güneşle uyanan birinin çılgın gibi koşarak kırlara uzanması… evet bunları yaparız ama gerçekten istemiş miyizdir? Toplumsal baskıları da bir yana bırakırsak gerçekten seçimlerimizi yaparken özgür ve uniq bir seçim yaptığımızdan söz edebilir miyiz?

    • @sgcatr
      @sgcatr Рік тому

      İnsan fıtratı denen bir şey var bir kere. Tabii ki de hiçbir insan suyun içerisinde nefes almak istemez.. gibi

    • @msmile9528
      @msmile9528 Рік тому

      @@cybertouch923 Yapilan deneyler secimimize dogru yonelmeden once beyin nereye yonelecegimizi biliyor. Onceden bir bilis varsa, o zaman 'biz sectik' 'ozgur irade' cok iddialari sozler gibi geliyor bana.
      herseyden once algiya bagimliyiz. Algi da duyu organlarindan (az-cok-yeterli-yetersiz) geliyor. Bu algiyi yorumlayan gecmis yasanmisliklarin suzgecinden gecerek bizim biseye nasil yaklastigimizi belirliyor.
      Dolayisiyla ozgur irade ve secim bence ustunde dusunmemiz gereken olgular hala.

    • @tayfunbayrakci822
      @tayfunbayrakci822 Рік тому

      @@cybertouch923 gibi… aslında çok kafa karıştırmaya gerek yok şöyle bir örnek vereyim;
      Elimde bir iskambil destesi tutuyorum ve istediğin kadar kart çekebilirsin diyorum. “İstediğin kadar çok kart” çekince özgür bir karar mı vermiş oldun? Olay bu kadar basit.

  • @benimadimname5389
    @benimadimname5389 4 роки тому +28

    Sadi hocayla spekülatif videoların devamını bekliyoruz :)

  • @gokaydasdans
    @gokaydasdans Рік тому +3

    Sadi hocamız Back To The Future'daki Professor Emmett Brown'dur.. Bunu hala göremediyseniz şimdi saçlarını beyaz olarak tekrar hayal edin.. Ben kendisinin bir time traveler olduğu kanaatindeyim..

  • @GameDevCaptainBlack
    @GameDevCaptainBlack Рік тому +5

    belki de her şeyi bu kadar karmaşıklaştıran sadece biziz. Gerçekler belki de çok basittir.

  • @eylull84
    @eylull84 Рік тому +1

    Ne kadar kibar insanlar var ben de artık Bağcılar'da Suriyeli insanların arasından çıkıp böyle kaliteli insanların arasında bulunmak istiyorum

  • @ibrahimeke-io7ju
    @ibrahimeke-io7ju Рік тому +2

    Videoyu izlemeden önce zaman yolculuğunun mümkün olup olmadığı hakkında hiçbir bilgim yoktu. İzledim yine bir şey bilmiyorum. Hocam beni başladığım noktaya geri göndererek kısa bir yolculuk yaptırdı.

  • @erhanergulmd
    @erhanergulmd Рік тому +4

    Hocamızın odası da quantum mekaniği kadar düzensiz. 😅 Konu ile ilgili yorumum ise; bence cosmos ve yapısı multiverse. gelecekteki bizler geçmişte yaptığımız değişikliklerle alternatif geçmiş ve geleceğimizi değiştiriyoruz. Bu sonsuz pathwayleri, sonsuz evrenlere dağıtıyoruz. Her bir karar ve hareket için farklı evrenler mevcut. Bunu pratikte göstermemiz ve yasa haline getirmemiz ise mümkün değil gibi gözüküyor. Işık hızını geçebilecek bir teknoloji olduğunda dahi, geçmişe giden ve geleceği değiştiren kişi, geçmişten geleceğe tekrar teleport olup, değiştirdiği evreni gözlemleyemez.
    Örnek senaryo 1: Bir cihazımız var ve bu cihaz bizi ışık hızının çok çok ötesinde hız ile geçmişe götürüyor olsun. Bu cihazın bizimle beraber geçmişe gitmesi mümkün değil. Çünkü geçmişte o cihaz icat edilmedi. Yani geçmişteki uzay zaman dokusunda bu cihaz yok. O zaman geçmişe gidebileceğimiz en eski zaman, cihazın icat edildiği ilk an olacaktır.
    Örnek senaryo 2: Cihazın bizimle birlikte geçmişe gelebildiği durum. Bu senaryoda ise uzay zaman dokusu tamamen bozulmuş ve aslında o evrene ait olmayan bir makine zaman geçmişe aşınarak gelecekten getirilmiştir. Bu durumda akla şu soru gelir; bu cihaz ya bizimle beraber alternatif bir geçmişe geldi ve o alternatif geçmişte zaman yolculuğu mümkündü ya da cihaz aynı evrende bizimle birlikte geçmişe geldi (ki bu da bir paradoks çünkü gelecekte kullanma amacım zaten geçmişte makinenin olmadığı bir dilime gitmek, ve ben bu makine geçmişe gittiğimde makinenin olduğu bir dilime gitmiş oluyorum.)
    Bu paradoksu hocamızın da dediği gibi aşmanın tek yolu geçmişe cihaz ile birlikte gittiğimiz senaryoda dahi alternatif evren yarattığımız ve bu evrende zaman yolculuğu yapabilmenin çoktan mümkün olduğu durum olacaktır.

  • @alperen880
    @alperen880 Рік тому +3

    Bu değerli anlatımınız için teşekkürler

  • @gokhankucuk9088
    @gokhankucuk9088 Рік тому +6

    Hay Allah razı olsun. Hocamızın ve ekibin eline sağlık 🎉

  • @ali_kucuk
    @ali_kucuk Рік тому +3

    Zaman durmaz yada değişmez ışık sadece zamanı algılama yöntemimizdir ışıkla oynayınca zamanın değiştiğini düşünmek gece sarı ton lambayı açıp gündüz oldu demek gibi birşey. Zaman ve zamanın aslı yani yaşanmışlar değişmez algıda halüsinasyon gerçekleşebilir.

    • @mraybarsx
      @mraybarsx Рік тому

      O zaman size göre Einstein yanılıyor değil mi ? Bu cok temel bir konu, önce görelilik kuramını bir inceleyin

    • @ali_kucuk
      @ali_kucuk Рік тому +1

      @@mraybarsx 2+2 yi de karmaşık formüllerle 5 çıkartabilirsiniz ama bu onun gerçekte 5 olduğunu göstermez. Hiç ışık olmasaydı zaman olmayacak mıydı?

    • @mraybarsx
      @mraybarsx Рік тому

      Konuyu hic anlamamissiniz, bahsedilen sey isigin hizi, neyse eger einsteinin yanildigini iddia ediyorsaniz buyuk bir bilim adami olmalisiniz bence youtube size uygun biryer olmayabilir.@@ali_kucuk

    • @unalaltun
      @unalaltun Рік тому

      @@mraybarsx einstein yanılamaz mı hocam :) bence çok büyük bir bilimadamıydı ama zaman konusu en çok korktuğu konu ve kabusu idi ve quantum da einstein in zaman algısını yıkmış görünüyor.

    • @msdvltrno
      @msdvltrno Рік тому

      lab ebeligi yapma.

  • @cagdasklc7888
    @cagdasklc7888 4 роки тому +5

    Teşekkürler, keyifli bir sohbet olmuş.

  • @diofan84
    @diofan84 Рік тому +5

    Hocam uzun sürelerdir düzenli meditasyon yapan biri olarak paralel evrenleri, farklı yaşamlarımı gördüğümü söyleyebilirim. Yaptığımız her bir seçimle bir paralel evren ve ona bağlı olasılıklarla örülü bir hayat yaratıyoruz sanırım. Dediğiniz şekilde aslında herşey aynı anda yaşanıyor, buna paralel evrenlerle beraber geçmiş şimdi ve gelecekte dahil. Sanırım zaman sadece bizim 3. Boyutu algılayabilmemiz için var.

    • @Katir.0
      @Katir.0 Рік тому +8

      kardeşim bu çok ciddi bir keşif youtube yorumlarda kaynamasın. insanlık adına sana haykırıyorum hmn sadi hocayı bul, düzenlı medıtasyona başlat, keşfini aktar. hocam ister bunu bilim dünyasına açıklar, ister gizli kalması gereken bu sırrı korur ve paralel evrendeki tüm senlere tavsıye olarak çok fazla dark izlememeni söyler.

    • @burakaydn1334
      @burakaydn1334 Рік тому

      sen mantar yemişsin kardeşim

  • @Jason_Bourne_23
    @Jason_Bourne_23 Рік тому +16

    Böyle sanki Fizik eğlenceliymiş gibi görünse de o formüller işin içine girince insan doğduğuna pişman oluyor. 😂

  • @unalacikel456
    @unalacikel456 Рік тому +2

    Zaman yolculuğu mümkün. Bakın İsveç’ten uçağa binip Türkiye’ye geliyorsun 150-200 sene geriye gitmişsin hatta Afganistan’a devam edersen geriye doğru 1000 yıl yolculuk yapıyorsun.

  • @furkan6052
    @furkan6052 Рік тому

    çok güzel su şişeleri içeren bilimsel kalite kokan bir içerik

  • @AAAltay
    @AAAltay Рік тому +1

    gecmis gorulebilir ancak gidilemez

  • @kirtisozgur
    @kirtisozgur Рік тому +1

    Bu dünyanın en akademisyen videosu olabilir.

  • @mahmuta2217
    @mahmuta2217 Рік тому

    Olay sadece zamanda gitmek değil. Dünya güneşin, güneş galaksinin, galaksi de kendi merkezi etrafında dönüyor ve evren de ışık hızına yakın bir hızda genişliyor. O yüzden 100yıl önceki konumumuz uzayda çok uzak ve bilinmez bir yerde. Zamanda giderken, o noktaya da hareket etmemiz lazım.

  • @dox1755
    @dox1755 4 роки тому +14

    Hocamın hitabeti çok güzel

  • @aktugaltay
    @aktugaltay 4 роки тому +2

    Bir gün bir şekilde geçmişe mesaj göndermek veya bizzat geçmişe gitmenin yolunu bulabilirsek bunu asla kullanmamalıyız. Tüm insanlar hatta Evrenin geleceği tehlikeye girer.

    • @buraktrkn10
      @buraktrkn10 4 роки тому

      tehlikeye girmez bence çoklu evrenler doğar. yoksa dede-torun paradoxu doğar.

    • @honeystopdointhatshi
      @honeystopdointhatshi Рік тому

      dangalak bi de çok önemli bir şey yazmış gibi evrenin geleceği tehlikeye girer aşspğsömdpqweddş

  • @gnmmark
    @gnmmark 4 роки тому +7

    geçmişe yolculuk yapsan veya mesaj göndersen bile senin için bir şey değişmiyor paralel evrendeki diğer sen zengin oluyorsun :D

    • @tiktak4098
      @tiktak4098 3 роки тому +3

      Ben olamadım o olsun

  • @Endoplazmiqretiqulum.
    @Endoplazmiqretiqulum. Рік тому +3

    Sayısal loto tüpçünün elinde olduğu için istediğiniz kadar mesaj yollayın yada bin kere geri gidin sizin oynamadığınız sayıya çıkar sonuç 🤣

  • @MahsunB140
    @MahsunB140 Рік тому

    Bence mümkün olsa biile şuanki fizik bilgimizle bunu bilmemiz mümkün değil daha ileride neden olmasın

  • @serhendiefendi
    @serhendiefendi 4 роки тому +4

    insanın da nereden bileyim ben diyen birini de dinleyesi gelmiyor bilmeyince bilmediğini söylemek çok dürüstçe ve güzel bir şey. Kaç insan bilebilir zaten şuan herşey teoride insan nüfus ne kadar çok olsada çeşitli gruplar ile süzmeye filtrelemeye başlandığında geriye çok birşey kalmıyor

    • @serhendiefendi
      @serhendiefendi 3 роки тому

      @@mertm9466 kafanmı kırık kardeşim akli melekeleriniz mi yerinde değil neyi anlayamıyorsunuz anlamada güçlük çektiğiniz nokta neresidir sen istediğini dinle veya dinleme zaten senin tabirinle bulsa(!) fazlaca yankı uyandıran biri haline gelirdi. Sana konuda yüzlerce mantık yürütebilirim bileni dinleyeceksin tabi bilmeyenden ne bilgi alabilirsin.

    • @serhendiefendi
      @serhendiefendi 3 роки тому

      @@mertm9466 tamam güzel kardeşim sal beni sen haklısın. Sağlıklı bir iletişim senin bu üslubunla olamaz. Yaptığın mantık hatalarını saymakla bitiremem insanın kendini muhakeme etmesi zordur sen yinede bir dene.

    • @serhendiefendi
      @serhendiefendi 3 роки тому

      ​@@mertm9466 Belliki yaşın küçük gram beynin yok burada boş boş konuşuyorsun. Sözün bağlamı diye bir olgu söz konusu. Neyse ki biraz büyüyüp kendi yorumunu okuduğunda demek istediğimi anlayacaksın. Cümle kurmaktan kendini ifade etmekten acizsin bir de tartışmaya çalışıyorsun yazık etme kendine. Küçükken düşürdüler mi seni de bilse zaman yolculuğu yapardı gibi yakarıyorsun. Neye gocundun onuda anlamış değilim ama sözlerim seni yaralamışa benziyor zamanla geçer :D afacan çocuk. Önce devrik cümle kurmamayı öğren sonra düzgünce mantık yürütebil. Daha söylenenden neyin kastedildiğini ayırt edemiyorsun kısca saçmalık senin beyninde o kafa ile baktığın herşeyi saçma görmek zorundasın. Sana ücretsiz terapi gibi öğüt tepe tepe kullan.

    • @serhendiefendi
      @serhendiefendi 3 роки тому

      ​@@mertm9466 her duyduğun sözü doğru zannetme bilgi adı üstünden bilenden öğrenebileceğin birşey popüler bilim kitapları okuyup insan içine çıkınca gülünç duruma düşüyorsun sendrom sebebi ile farkında bile olamıyorsun. Beyin jimnastiği yap iyi gelir yoksa şuanki halin gibi pürüzsüz loba sahip olmayla övünürsün. Aynısını sana sormak lazım sana iki dakika tahammül edilmez belki evlat olsan sevilmezsin de sen hayatın boyunca kendine katlanmak zorundasın senin için acı verici olmalı geçrekten asdjasdas ergen seni ;)

    • @serhendiefendi
      @serhendiefendi 3 роки тому

      @@mertm9466 einstein'ın o sözü doğruda kendin yorumlamaya çalışmak ile adeta cümleye katliam yapmışsın sen. Anlamadıysan tekrark oku 50 defa da anlıyorsan o kadar oku ben tekrar etmem bir tane çelişki bul hesabına bin lira geçeyim ama ahmak olduğun için kafandaki şablona cevap veriyorsun benim sözlerime de değil. Bunu yapsan hoşuma gider. Zaten dişimin kovuğuna yetmezsin az zorlasam çarpılmuşa dönecek haberi yok zavallının.

  • @sinansaydan1524
    @sinansaydan1524 4 роки тому +10

    Boyle videolarin ne zamanki turkiyede milyonlarin izlendigine sahit olursam o zaman bu ulkede insanlarin bilime onem verdigine inanirim.
    Not:Bir on sene sonra buraya geldigimde sonuclar ne olucak merak ediyorum.
    11.02.2020

    • @yigitcelik5231
      @yigitcelik5231 4 роки тому +1

      şu anda virüs var söyleyeyim dedim😂

    • @sinansaydan1524
      @sinansaydan1524 4 роки тому +1

      @@yigitcelik5231 Ulkede insanlik yok olmaz herhalde:D

  • @whyamIsoweird
    @whyamIsoweird Рік тому +1

    dünyanın en iyi erikli reklamı

  • @denizalpaydin5022
    @denizalpaydin5022 Рік тому +1

    Fizik değil de felsefik bir sohbet olmuş.😊

    • @tufanyolcu2990
      @tufanyolcu2990 Рік тому +2

      Zaten Fizik ile Felsefe iç içedir. Bence bana sorarsan ölçülülük ve matematik de öyle. Bunlar her ne kadar farklı uğraşlar gibi görünseler bile birbirlerinden istifade ettiğimiz disiplinler. Pre-Sokratik dönemde tüm filozoflar neredeyse illa fizik, matematik ve geometri ile ilgilenmişlerdir.

    • @tufanyolcu2990
      @tufanyolcu2990 Рік тому

      Çünkü Pre-Sokratikler yani Sokrates öncesi dönem filozofları, üzerinde varolduğumuz tabiat üstüne yani yaşamın temel oluşumu üzerine kafa yormuşlardır. Sokrates ve Atina Okulu'ndan sonra felsefeye homo socius dediğimiz sosyal olan "insan" girmiştir.

  • @My_Forex
    @My_Forex Рік тому

    The time machine = Geçmişe gidiliyor ancak geçmişi değiştiremiyor. Alternatifler oluşuyor.
    Netice olarak böyle bir şey mümkün olsa bile bilinen dünya halkları tarafından yapılmaktan çok yine bilim insanları tarafından yapılabilir. Ancak bulan kişi ve gruplar insanlığın bilgisine sunar mı orası da ayrı bir konu.

  • @metin8549
    @metin8549 Рік тому +1

    Gece gündüz sarfet ilme amelin , ilimden ziyade güzel kar olmaz.

  • @HasanOngan
    @HasanOngan 4 роки тому +7

    Burayı neden bu kadar geç keşfettim kendime kızıyorum... 93 mezunuyum...Sadi Hocamı çok severim...

    • @berkaydogan7577
      @berkaydogan7577 3 роки тому +1

      Selamlar hocam :)

    • @HasanOngan
      @HasanOngan 3 роки тому

      @@berkaydogan7577 Merhaba. Sağlıcakla kalın....

    • @naturetraveler5407
      @naturetraveler5407 Рік тому +1

      Zararın neresinden dönsen kardır
      Geçi 30 yıl kaybın var ama iyi tarafı ölmeden burdasın
      Boş ver dert etme

  • @mehmetcilasin
    @mehmetcilasin Рік тому +1

    Sadi hocam istemeden doctor strange multiverse filminin konusunu işlemiş 🙂🫡 3:20

  • @emirzdm2082
    @emirzdm2082 4 роки тому +11

    Bu sene odtü fizikteyim .

  • @skylife67
    @skylife67 Рік тому

    Hocam uzay ve zaman mekan üçlüsü üzerinden x,y,z düzlemleri olduğundan hareketle Dünyanın uzayda spiral yol aldığını biliyoruz. Gelecekte bir noktanın uzay zamanına düz bir yol ile ulaşabilsek görece olarak zamanda sıçrama yapmış olacağımızı düşünüyorum. Dünya o noktaya spiral zamanda ulaşırken biz düz bir zamansal atışla ulaştığımızdan Işık hızına ihtiyacımız olmadan da zamanda ileri gitmiş olmaz mıyız.

  • @ardacaglar8254
    @ardacaglar8254 Рік тому +1

    geçmişe gidilmesi mümkün olsaydı gelecekten birileri dünyada olurdu ya da geçmişe gittiğimiz boyutun hayatımızın hangi alternatif yaşamı olduğunu bilemediğimizden boyutlar arasını etkileyecek müdahalelerde bulunamıyor olabilir.

    • @charlesdarwin6943
      @charlesdarwin6943 Рік тому

      busorunun cevabı şu,eğer çoklu paralel evrenler varsa bu sonsuz sayıda olurdu.şu halde gelecekteki zamanda yolculuğu başarmış insanlar bu sosuz sayıdaki alternatif geçmiş dünyalarından bazılarına gitmiş olabilirler.birde kendin için düşünsene sen zamanda yolculuk yapabilseidin,geçimişe giderek herekese bunu anlatırmıydın.

  • @splonist
    @splonist Рік тому

    Teşekkür ederiz hocam.

  • @Riflessione
    @Riflessione Рік тому +1

    Hocam guzel yorumlariniz icin teşekkür ediyorum ben şahsen bu tür konularda daha cok teolojideki cevapları daha mantıklı buluyorum zamanda yolculuk konusunda ozellikle musluman düşünürlere göre zamanda yolculuk mümkün ve insan oğlunun ulaşabileceği en yüksek yetenek olarak ifade ediliyor ozellik hz suleyman hakkinda cinleri kontrol etmek yada bir anda mekan değişikliği yapmak gibi yetenekleri varmış. ama zamanda geriye gitmekle ilgili şöyle bir sorun olduğunu ifade ediyorlar bir insan kader dedigi seyin tanrinin yarattığı tum olasiklar olduğunu ve insanlara verilen bir seçme istediği olduğunu ve insanında bu seçimleri yaparak tanrının sisteminde ilerlediğini söyledi bu aslinda islam itikadi görüşünde cebir inanci ve eşari arasında cok fazla düşünmeme sebep oldu şunu cok iyi idrak etmek lazım insanın hayal dünyasında kurduğu bir tasvir mekan ve zaman kavramlarına bagli kalıyor buda hic bir insanın mekansiz yada zamansiz bir düşünceye sahip olmadığını ve asla bu ikisinide müdahil olmadığını soylemek lazım. ayrica bazi hadislerden yola cikan mufesirler zamanın bir mahluk olduğunu bir yerde gelip bir yere gittiğini ifade etmiş bu süreçte bizim save dosyamızi tutuyor desek yanlış olmaz yalnız bu save dosyası zamanın olmadığı bir yerde olmalı ki buda teoloji de levhi mahfuz olarak ifade ediliyor 😏 saniyorum ki insan cok aciz bir varlık ve acınası bir halde ,

    • @MrBpoyraz
      @MrBpoyraz Рік тому +1

      Materyalist yaklaşımla zamanda yolculuğu idrak etmek mümkün değil.Fakat biz müslümanların zamanda yolculukla ilgili çok sağlam delilimiz var; mirac olayı. Mirac tam manasıyla zamanda ileriye doğru bir yolculukdur.Peygamber efendimiz(sav) bu yolculuğa tabi tutulmuş ve henüz var olmayan cennet ve cehennemi görmüş oralara düşenlerin hallerini bize aktarmıştır.Bu durum hocamızın bahsettiği neden - sonuç ilişkisini de tersine çevirerek sonuçları göstermiş ve bunlara nelerin sebep olacağını, Allah (cc) peygamberi vasıtasıyla, canlı bir ağızdan bize bildirmiştir.

    • @MrBpoyraz
      @MrBpoyraz Рік тому

      @@ugurozdemir2546 Haşa! Allah zamandan ve mekandan münezzehtir.
      Zaman ve mekan yaratılmıştır.Allah geçmişi,geleceği her şeyi bilendir,
      çünkü yaratan O dur.Eğer aynı mekanı ve zamanı paylaşıyor olsaydık O da
      bizim gibi gelecekten habersiz olurdu ki böyle bir Allah tasavvuru olamaz.
      Yaratan O dur yarattığından nasıl habersiz olur.Zamanı,anı yaşayan biziz.

    • @MrBpoyraz
      @MrBpoyraz Рік тому

      @@ugurozdemir2546 Üstad benim yazdığımdan böyle bir sonuç çıkmıyor.Tabiki fiziksel bir yolculuk,onun için sağlam bir delil diyorum.

    • @yunusozan530
      @yunusozan530 9 місяців тому

      ​@@MrBpoyrazMiraç olayı zamanda ileriye doğru gitmek değil de zamanın dışına çıkmak olayı desek daha doğru olur gibi

  • @TY-zh9ek
    @TY-zh9ek Рік тому +2

    Mümkün. Zira zaten zamanda yolculuk ediyoruz şu an. Mesele daha hızlı ya da ağır zamanın akması. Zamanda saniye saniye ileri gidiyorsak geri de akabiliriz. Aslında zaten yapabiliyoruz. Sadece hatırlayamıyoruz.

  • @cansuaydinseo
    @cansuaydinseo Рік тому

    Sadi Hoca'ya selamlar :')

  • @kmlk1923
    @kmlk1923 Рік тому

    biz de uzak başka galaksilerin ışıktan hızlı giden uzak galaksileriyızdir belki :) 9:50

  • @bunyaminaktas804
    @bunyaminaktas804 Рік тому

    Sohbet için teşekkürler.

  • @hicabisecer427
    @hicabisecer427 Рік тому

    zamanda yolculuk değil de zamana hükmetmek ve mekana hükmetmek ve maddeye hükmetmek gibi olasılıklar var kuranı kerimde bir çok ayette peygamberlerin ve ALLAH' ın izin verdiği kullarının ölüyü diriltme maddeleri konuşturma ve zamanı dondurma gibi özelliklerden bahseder kaderin sınırlarını aşmayacak şekilde müdahaleler var .

  • @KeremUlusoy
    @KeremUlusoy Рік тому

    Hocam Yenilmezler film serisinin sonunda gördük ki geçmişe yolculuk diye bir şey var. Lütfen öyle bilimsel bilimsel konuşmayın.

  • @olgudemir
    @olgudemir Рік тому

    hocanın sonda bahsettiği filmi bilen var mı?

  • @kadirmsrpuskulu3616
    @kadirmsrpuskulu3616 Рік тому

    hevesle bir bilgi öğrenelim diyoruz sagolun da yani be ses kaydı nedir ya metu de yok mu ses teknolojileri dersi falan anlamadım ki

  • @cihanseven6227
    @cihanseven6227 Рік тому +1

    Bana sorsanız ben de aynı cevapları verirdim. Fizikçi değilim, bu konulara azıcık ilgi duyan herkesin bildiği şeyleri anlatıyor. Olay ufkundan (event-horizon) bahsetmemiş olması da hayalkırıklığına uğrattı biraz. Bence bu hocamızın ana ilgi alanı değil bu konular. Anlatım tarzı güzel ve bir insanın bilmediği bir şeye bilmiyorum demesinin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Teşekkürler hocam.
    not: ne odtü ne fizik, tek yol matematik.
    not: matematikçi de değilim.
    not: çok soran olmuş, yazılımspor. ("gelecekten geçmişe mesaj" göndermesi... kıps! (umut sarıkaya bilenler fav) )

  • @literaturk-com
    @literaturk-com Рік тому +1

    Aynı veri setine sahip ‘bir bilen’ olabilir mi kuantum evrenlere ilişkin? Gidip gelen bilgi paketlerine ihtiyaç duymaksızın, aynı nedenlere aynı sonuçlarla cevap veren? Teşekkürler.

  • @alparslanyazar
    @alparslanyazar 4 роки тому +8

    Hocam kuantum dolanıklılığında, bir noktadaki değişimle başka bir noktadaki değişimi ışık hızından daha hızlı tetikleyebiliyor olmamız veri göndermemize olanak sağlayabilir mi acaba?
    Demeye çalıştığım kuantum dolanıklılığına sahip elektronların spinlerine göre veri kodlarsak [10], a noktasındaki değiştirdiğimiz spinlerin aynı anda b noktasında değişmesi, b noktasındaki bir spinlere göre veri yorumlayıcıyla neden mümkün olmasın ki? Yani yakın gelecekte çok da imkansız gibi görünmüyor.. Alanım fizik olmadığı için yanlış yorumlarda bulunuyor olabilirim, bu nedenle daha tecrübeli arkadaşların yorumlarını, eleştirilerini okumak bana mutluluk verecektir :)
    Işık hızı bizim için sabit ya da aşılamaz çünkü bizim herhangi bir veriyi işlememiz ancak en fazla ışık hızı ile mümkün oluyor. Şu andaki teknolojimiz ve insanî algılama potansiyelimizden dolayı. Uzaktaki galaksilerin ışık hızından daha hızlı hareket ediyor olma ihtimalinden dolayı bunu söyledim. Elbette uzaktaki galaksi ya da yakındaki herhangi bir şey ışık hızından daha hızlı hareket ediyor olsa bile fotonların o şeye ulaşıp bize o şeyden geri veri göndermesini bekleriz. Ancak ışık hızından daha hızlı hareket ediyor ise bu nasıl mümkün olabilir? Bizim kusurumuz evreni algılamamızı engelliyor. Bu nedende gördüğümüz ve algıladığımız en yüksek hız ışık hızı. Kuantum buna çözüm üretecek gibi duruyor.

    • @emreylmaz7732
      @emreylmaz7732 4 роки тому

      Velevki bahsettiğini yaptın ve evrende ışık hızından hızlı gidip 1 dakikada 100 ışık yılı hızlı giden bir parça ile 100 yıl önceki zamanı değiştirdin, değiştirdiğin şey sadece geçmişteki ışık parçaları olacaktır. Gerçekliği fiziksel boyutta değiştirmiyor.

    • @alikaankocogullari
      @alikaankocogullari 4 роки тому

      Konu hakkında şöyle iki yazı buldum.
      duzensiz.org/kuantum-ileti%C5%9Fim-nedir-38a14a224bc0
      bilimfili.com/kuantum-isinlanma-laboratuvar

  • @mrsmagic.
    @mrsmagic. Рік тому

    hoca sondaki filmin ismini verseydin?

  • @ertugrule
    @ertugrule Рік тому

    Madde alemi dışarıdan nasıl gözükürdü? Bir yazılımın içindeki veriler için metadata sürekli akıcılığı olan bir yapıya sahiptir. işlem baştan alınsa bile UUID ve REF number'lar değişeceğinden aslında işlem tekrar başlatılsa bile geçmişe gidilmiyordur. Peki yazılım alemi dışarıdan nasıl gözükürdü? İşlem başlangıçları, işlemler, sonuç ve döngülerin hepsi aynı anda karşımızda duruyor olurdu.
    Madde aleminin dışı da her şeyin başının, ortasının ve sonunun aynı anda karşımızda olması demektir. Zamanda ileri ve geri hareket edebilmek için, ve bu harekette özellikle geçmişe müdahale edebilmek için Madde ve zaman alemini aynen bu şekilde görebilmemiz lazımdır. Yoksa zaten var olan madde ve zaman kavramı içerisinde bu geri veya ileri hareketi yapmamız mümkün olmayacaktır.

  • @kaankaral
    @kaankaral Рік тому +1

    Zaman Yolculuğu Mümkün;ben zamanda ileri gidiyorum, 24Hr de 1 gün ilerliyorum

    • @huseyinduran328
      @huseyinduran328 Рік тому

      Sen de herkesle aynı zaman diliminde algılıyorsun olayları ne yazık ki :)

  • @birishh7871
    @birishh7871 4 роки тому +2

    47. saniyede tam olarak ne paradoksu deniyor? Faydalı bir video olmuş teşekkürler :)

  • @cihankartal4275
    @cihankartal4275 Рік тому

    hocamızın yakasına bir mikrofon taksanız daha iyi olur

  • @recepdalar
    @recepdalar Рік тому

    yıldız kapısı denen şey gerçek mi?dünyada yıldız kapılarının olduğu söylentileri var başka boyutlara açılıyormuş bilen var mı?

  • @mechuladam
    @mechuladam Рік тому +1

    Geçmiş geçmiştir geçtiği anda bitmiştir

  • @cemilmeric6043
    @cemilmeric6043 Рік тому

    Hocanın kafasında o kadar fazla düşünce var ve o kadar çok ifade edilecek şey var ki istemsizce sık sık neyse demek durumunda kalıyor

  • @eliferbas1459
    @eliferbas1459 4 роки тому +3

    Çok güzel bir video olmuş : )

  • @mertm9466
    @mertm9466 3 роки тому +4

    Geçmiş dışında gelecekle ilgili de bir şeyler konuşursanız çok iyi olur hocam 2 farklı kişinin farklı kütle çekime maruz kalması sonucu 2 sininde zaman algısını değiştirip arada bir zaman farkı yaratarak zamanda yolculuk yapmak aklıma geliyor ilk fizik mezunu veya okuyan arkadaşlar varsa ne kadar saçma olduğunu veya mantıksal olarak nasıl bir önerme olduğu hakkında bir yorum yaparsa çok sevinirim.

    • @yukselbakiozeken9551
      @yukselbakiozeken9551 2 роки тому +1

      Kütle çekim böyle çalışmıyor. Gözlemciye göre olay şekillenmiyor. İki kişi bir olayı farklı zaman algısıyla farklı da görseler, olay aynı oluyor. Olacak olan oluyor. Gözlemcinin gözlemi kütle çekimi ve farklı zamansal boyutları yaratmıyor

    • @mertm9466
      @mertm9466 2 роки тому +1

      @@yukselbakiozeken9551 hakliymissiniz hayalimi yapmak icin sadece biraz hareket etmem gerekiyormus

    • @ahmetsenturk
      @ahmetsenturk 2 роки тому

      @@yukselbakiozeken9551 Flu TV'deki " ua-cam.com/video/84_ySPcJQvc/v-deo.html " şu videonun son kısmında hoca, arkadaşın bahsettiği şeyden bahsediyor ama?

    • @yukselbakiozeken9551
      @yukselbakiozeken9551 2 роки тому

      @@ahmetsenturk ben ne dedim bi oku. Olay aynı ama iki kişi olayı farklı görür. İzafiyet teorisi bunu anlatır. Uzay zaman görecelidir. Evrim ağacının izafiyetle ilgili yazılarını oku orda basit ve anlaşılır anlatılıyor anlarsın ne demek istediğimi.

    • @ahmetsenturk
      @ahmetsenturk 2 роки тому

      @@yukselbakiozeken9551 peki linkte hocanın geleceği görmek hakkında bahsettiği şey ne, bir fikrin var mı? ( bu arada yazdıklarına katılıyorum )

  • @empatikokumalar8202
    @empatikokumalar8202 4 роки тому

    ışıktan hızlı mesaj gönderme yapılabilir. Ancak bu güneş sistemi içinde yapılamaz.

  • @Baryshx
    @Baryshx Рік тому

    Steins;Gate animesi bu konuda güzel bir dizi.

  • @AliGh-h8v
    @AliGh-h8v Рік тому

    Neşet usta ya benezemiomu?

  • @filozof3972
    @filozof3972 Рік тому

    ışığı geçemiyorsak, ışığın kendisini direkt kullansak

  • @mehmetkarabacak5581
    @mehmetkarabacak5581 Рік тому

    Selamlar hocam ışınlanma bulunursa kendimizi gideceğimiz zaman kadar uzağa ışınlarsak dünyanın geçmişini görürüz ve kendimizi yeniden dünyaya ışınlarsak geçmişe gitmiş oluruz. Geleceğe nasıl gideceğiz sonra orada sorun var

    • @Cici_Bici
      @Cici_Bici Рік тому +1

      Dediğin gibi ışınlanırsan geçmişi görebilirsin ama bu seninde bildiğin üzere ışığın hızından dolayı olur, eğer sen dünyaya tekrar ışınlanacak olursan tekrardan dünyaya şu an ki zamanda gitmiş olursun bu da seni geçmişe götürmez. Geleceğe gitme konusu aslında buna nazaran çok zor değil, ua-cam.com/video/V7vpw4AH8QQ/v-deo.html

  • @GuiltyKing
    @GuiltyKing Рік тому

    Adam iyi..konuşması açtıda Zaman Boyutu evren dahili bir memranmıdır olmasa bile kitabda söylendiği gibi Nurdan hızlı bir olgudur. "Anında hesabı." birde bahsi çok geçen Gravity Evren içi ve dışı 13. membran olarak Işığın zamanını bile belleyen çok güçlü ve en hızlı olgu olarak benimseniyor. ilgilenmediğim için detaya girmedim. hani evren bükücü olarak zaman yolculuğu yapılacak ise bu gravity ile olcaktır dermişim.

  • @belongstoau
    @belongstoau Рік тому

    Onuncu saniyedeki este video bitti sanıyorsunuz :)

  • @Smtkiran
    @Smtkiran Рік тому

    Sayısalı kazanmak için gelecekteki mesaj almalıyız

  • @gnmmark
    @gnmmark 4 роки тому

    dolaniklik teoremi neden mesajlaşma için kullanılamıyor? örneğin dolanık 2 elektronun spin bilgilerini neden bir mesaj olarak kullanamıyoruz?

    • @user-bd3fx6tj9d
      @user-bd3fx6tj9d 4 роки тому

      %50 olasılıkla 1 veya 0 olan anlamlı mesajlar iletilemez.

    • @gnmmark
      @gnmmark 4 роки тому

      @@user-bd3fx6tj9d ​ elimdeki elektronun spinini değiştirince karşı elektronun spini değişmiyor mu? %50 ihtimal olayını tam anlamadım

    • @user-bd3fx6tj9d
      @user-bd3fx6tj9d 4 роки тому

      @@gnmmark değişiyor işte ama ben fizikçi değilim bildiğim şu: 10 olasılığı anlaşılırda 10011001 olasılıkları muazzam düzeye çıkıyor +sanırım sadece pratik değil dolanıklıkta bozuluyor bu durumda.

    • @yunusemreozen571
      @yunusemreozen571 4 роки тому

      hocam bu konuyla alakalı kuantum bilgisayarlar alanında çalışmalar var

  • @zanngoc
    @zanngoc Рік тому

    Hocanın bahsettiği film: Primer

  • @offical_deathmanstudio
    @offical_deathmanstudio Рік тому

    Bence büyükbaba paradoksu gerçekleşmez. Bir şekilde geçmişe gittiğimizde farklı bir paralel zaman çizgisine geçeriz, o zaman çizgisinde büyükbabamız ölse biz de varolamayız ancak o zamana geldiğimiz zaman farklı bir zaman çizgisi olduğu için bizim varoluşumuz etkilenmez. Naçizane benim görüşüm bu şekilde.

    • @omerumit9718
      @omerumit9718 Рік тому

      Ermisler bir anda birden fazla mekanda bulunuyor. Tayyi mekan

    • @offical_deathmanstudio
      @offical_deathmanstudio Рік тому

      @@omerumit9718 ermiş diye bir şey yok baboli onlar masal

  • @cemilaksac9344
    @cemilaksac9344 Рік тому

    Zamanda yolculuk yapıp deminden şimdiye geldim.

  • @temmeltemmel
    @temmeltemmel Рік тому

    Gözüm sürekli su şişelerine kayıyor 😅

  • @SmeehK
    @SmeehK Рік тому

    Zaman yolcugu mumkun olsaydi zaten gelecekte binlerce yıl sonra bunu icat edip gunumuze gelen olurdu illa o yuzden mumkun degil diyebiliriz.

  • @dzertblue8015
    @dzertblue8015 4 роки тому +2

    En sonda bahsedilen filmin adı nedir? Hocamıza sorup yorum olarak yazabilir misiniz rica etsem?

    • @turhaniyianlar4561
      @turhaniyianlar4561 4 роки тому

      Interstellar gardas

    • @alparslanyazar
      @alparslanyazar 4 роки тому +2

      O filmde ilginç bir şey var. Karadeliğin içine girdiklerinde etrafta küpler şeklinde değişik görüntüler görünüyor, karadeliğin içinde farklı bir boyut olabileceğinden söz ediliyor. Tek boyut x uzunluğunda bir doğru ise türevi bir alt boyutu veriyor. 2 boyut bir kare ise X^2 nin türevi onu meydana getiren 2x yani 2 tane x uzunluğundaki temel boyutları gösteriyor. Yani 2 boyutun tek boyuttaki yansıması. X^3 de ise 3 boyutlu bir küpün türevi 3X^2 eder ki bu da Küpü meydana getiren 3 tane X^2 lik alanı gösteriyor. Yani 3 boyutun iki boyuttaki yansıması. Bundan yola çıkılarak 4. Boyutun X^4 olduğu ancak bizim bunu algılayamayacağımızı, bununla birlikte türevinin yani 3. Boyuttaki yansımasının 4X^3 olduğunu, yani küplerden meydana gelen bir sonsuz dizi olduğunu düşünerek o sahneyi izlemeni isterim :)

    • @yekas4371
      @yekas4371 4 роки тому +1

      benim aklıma Source Code geliyor. Şimdi spoiler vermiyim. Sadece şunu söyleyeyim hocamızın dediği gibi çelişki yaratmayan bir senaryosu var bence

    • @METUPhysicsSociety
      @METUPhysicsSociety  4 роки тому +10

      Hocam filmin adı Synchronicity

    • @alparslanyazar
      @alparslanyazar 4 роки тому

      @@Quadriceps4 teşekkür ederim inceleyeceğim 👍

  • @metafizikvekuantum
    @metafizikvekuantum 4 місяці тому

    izafiyet teorisi bir varlık sorunudur. Ah be astral :)

  • @Ahmet_Akcan
    @Ahmet_Akcan Рік тому

    Hocam farkli zaman cizgilerinde oluyosunuz ama farkli zaman cizgilerindr oldumuz kişilikler bilmyrz

    • @Ahmet_Akcan
      @Ahmet_Akcan Рік тому

      Ee boyle bi durumda farkli benliklere sahip oluyoruz cunku haberimiz olsaydi o kisi biz olurduk

    • @Ahmet_Akcan
      @Ahmet_Akcan Рік тому

      E ozaman biz o kişi olmuyomuyuz yani farkli zaman cizgisinde oldunu sandimiz kişi aslinda biz deilmiyiz

    • @Ahmet_Akcan
      @Ahmet_Akcan Рік тому

      Ee eyer bizsek neden haberimiz olmuyo

    • @Ahmet_Akcan
      @Ahmet_Akcan Рік тому

      Aslinda biz gecmise gitmiyoruz yada mesaj gondermiyoruz

    • @Ahmet_Akcan
      @Ahmet_Akcan Рік тому

      Biz alternatif evrenlerdeki o âna gidiyoruz

  • @idontbelieveinhumans
    @idontbelieveinhumans 2 роки тому +1

    vay be

  • @charlesdarwin6943
    @charlesdarwin6943 Рік тому

    rüyalar bence geleceğin halihazırda varolduğunu gösteren önemli bir işaret..birşekilde beynimiz rüyalar sayesinde gelecekte olabilecek olayları öngörebiliyor..ben bunu defalarca deneyimledim.

    • @sade-hq8rp
      @sade-hq8rp Рік тому

      merhaba, deneyimlerinden ve bu konudaki düşüncelerinden bahsedebilir misin?

  • @CanAdam666
    @CanAdam666 Рік тому

    hocam zorlama kibar olcam diye. Çekip vur büyük babanı iste

  • @vetyunus
    @vetyunus Рік тому

    Kader denilen olasılıklar havuzunda kulun bu olasılığın birini tercih ederek kaza denilen olayı yapmasının izahıdır. Hocama teşekkür ederiz. Yaradanın herşeyi bilmesi işte böyle birşey... Teknoloji aslında kuantum bilgisayar gibi işlem hızı çok cihazlar ile neredeyse sonsuz(!) bir veritabanı ile regresyonu 1 değerine getirmek istiyor. İşte bu da geleceği görmek olacak. Peki izin verilecek mi buna?

    • @msdvltrno
      @msdvltrno Рік тому

      islam teolojisi konusuyorsan yardan degil islamin ilahi al Lah ismiyle konusacaksin. islam teolojisinde al Lah sadece herseyi bilmez zaten bunda bir sikinti yok ama ayni zamanda al Lah herseyin NEDENIDIR. Su halde benim hangi path'i sececegimin kararini da al Lah verir. Yani ozgur bir irade olamaz. Ozgur irade yoksa imtihan suc/ceza konseptleri de bosa duser.

  • @ArtfairyTR
    @ArtfairyTR 3 роки тому

    Aslında benim çok merak ettiğim bişey var buna bi fizikçiden cevap bulurmuyum diye bu videoyu izledim ama aradağım cevapta burda değilmiş 😏

    • @futurexjam2
      @futurexjam2 Рік тому +1

      Zaman bir ölçüm birimidir. Farklı iki olayın kıyaslanması sonucu kullanabildiğimiz bir birim aslında. Kimi durumlarda ise olayların gerçekleşmesinde değişimler meydana gelebiliyor. Örneğin karadelik gibi çok büyük kütleli nesnelere yaklaşmak, ışık hızına yakın hızlara çıkmak, basınç vb.. Bu etmenler olayları etkiliyorlar. Aslında en temel ele aldığımız olay dünyanın kendi etrafında bir tam tur dönmesi. Bunu 24 parçaya ayırmışız, 24 parçanın her birini 60 parçaya vb... Sonra diğer olayları buna göre değerlendirebiliyoruz. Ve kimi durumlarda işte bir olay diyelim 24 birim süre alırken, yüksek basınç altında 28 birim sürede gerçekleşiyor. Bunu nedeni o olayda etkilenen, olayın içinde yer alan, değişen dönüşen madde/cisim. Örneğin bir kap su. Su molekülleri yüksek basınç nedeniyle, deniz seviyesinde daha uzun sürece kaynama noktasına ulaşırken dağın tepesinde daha kısa sürede kaynamaya başlar. Buna neden olan su moleküllerinin yüksek basınç altında rahat hareket edememeleri ama dağın tepesinde, görece daha az basınç altında su molekülleri daha rahat hareket edebiliyorlar. Yüksek kütle çekimi altında da moleküller, atomlar... rahat hareket edemiyorlar, o yüzden daha rahat hareket edebildikleri ortamlara göre bir olayın gerçekleşme süresi değişiyor, artıyor. Işık hızında da ışık hızına yaklaştığınızda bağıl hızlar toplamı ışık hızını geçemeyeceğinden, diyelim kütle olarak ışık hızına çok yakınsınız, göz kırpa hareketiniz dünyada bir saniye sürerken, bu sürat altında dünyaya göre yüzyıl da sürebilir. Aslında değişen dönüşen farklılaşan madde/cisimler var ve farklı şartlar altında davranışları değişiyor. Bu madde/cisimlerin meydana getirdiği olaylar üzerinden de kıyaslama yapma imkanımız oluyor ve iki olay arasındaki farkı da temel alınan bir olay üzerinden ölçebiliyoruz. Aslında zaman kendi başına bağımsız bir değişken, varlık, şey değil, bir çıktı aslında. Ama matematikte parametreleri, değişkenleri değiştirip, sanki tamamen bağımsız bir değişkenmiş gibi ele alıp çok farklı çıktılar kurmanız mümkün ama bu matematiksel yaklaşımların hangileri gerçeklikle alakalı hangileri değil bu da fizik bilimiyle çok ilgili. Tabi ki hayal kurmak çok önemli, kimi gerçekleri henüz dokunmadan, görmeden matematikle dokunup sonra gerçekliğini sorgulayabilirsiniz.

    • @huseyinduran328
      @huseyinduran328 Рік тому

      ​@@futurexjam2Ne hoş bir yazı.

  • @erologe613
    @erologe613 Рік тому

    sadi turgut hocamız çok saygıdeğer bir hoca
    ama konudan bağımsız mimikleri jack nicholson´a benziyor

  • @nerdennereye9405
    @nerdennereye9405 Рік тому

    Son gelişmelerle Kuantum Dolanıklığı o Büyük baba hikayesini çürütmez mi?

  • @natureandmusic4480
    @natureandmusic4480 Рік тому

    Ya geçmişteki tüm alternatifler mesaj göndere bilseydik. Yine bir paradadoks. Alternatif geçmişe gitsek geçmişe mi gitmiş sayılırız

  • @plexturk1108
    @plexturk1108 Рік тому

    Ben anladim.
    50% var, 50% Yok.
    😂

  • @EetFuk8
    @EetFuk8 Рік тому

    Mümkün genel müdür

  • @ussrrocks
    @ussrrocks Рік тому

    bu hocalar artık son. çoğu gitti, bir çoğu da yaşlandı… tek tük kalan var. bundan sonra ilahiyatçı fizikçiler, ilahiyatçı matematikçiler eğitecek çocukları. ona eğitim denirse. geçmiş olsun.

  • @ahmettahirbayramoglu4948
    @ahmettahirbayramoglu4948 Рік тому

    Mikrofon alın mikrofon

  • @dilekbasci899
    @dilekbasci899 Рік тому

    gelecege mesaj gönderelim..

  • @hadrumal
    @hadrumal Рік тому

    Hocamız çok güzel anlatmış teşekkür ederiz. Ancak hayatımda bu kadar fazla pet şişeyi bi arada görmedim; bi ilgilenseydiniz mekanla.

  • @Bozlak_hunturk
    @Bozlak_hunturk Рік тому

    Bilim kurgu fantastik olunca geçmiş e yolculuk yapılır 😂😂😂obdababa

  • @charlesdarwin6943
    @charlesdarwin6943 Рік тому

    büyük baba paradoksu aslında bir paradoks değil,geçmişe gderseniz o geçmiş sizin geleceğiniz oluyor,dolayısıyla büyükbabanızı öldürseniz bile siz var olmaya devam edrsiniz

    • @Novain1298
      @Novain1298 Рік тому

      Paralel evren falan giriyor o zaman değil mi?

  • @gulsen8015
    @gulsen8015 2 роки тому

    Termodinamiğin ikinci yasası gereği geçmişe gidilemez, mesaj da gönderilemez.Bunlar sadece filmlerde olabilecek şeylerdir.👻🚀

    • @betasimultaneous418
      @betasimultaneous418 Рік тому +2

      termodinamiğin 2. yassası bana instagramıı vermeni engellemiyor

  • @suleymanerkanat
    @suleymanerkanat Рік тому +1

    bırak hocam insanlar hayalleriyle mutlu kalsın geçmişe gidip hisse almak kripto para almak

  • @ilkaybatuhanburhan5670
    @ilkaybatuhanburhan5670 4 роки тому +3

    bu videoya neden dislike atarsın ki :(

  • @yigitgursoy9091
    @yigitgursoy9091 3 роки тому

    Ya ben anda kalsam yeter ahahahja

  • @return99a
    @return99a Рік тому

    Hocam yok de gitsin:))

  • @Cimbombomlu1
    @Cimbombomlu1 Рік тому

    Ama da uzattınız hocam, bilmiyorum desene en baştan 😁

  • @BioBionic
    @BioBionic Рік тому

    Yanımıza mükemmel bir teleskop alıp ışıktan binlerce kat hızlı hareket ederek uzayda yeterli uzaklıktaki bir noktadan dünyaya bakarsak geçmişi görebiliriz. Bunu zamanda yolculuk olarak kabul edersek mümkündür. Bunun dışında böyle bir şey mümkün değildir. Hocamız maalesef bir şey açıklamamış.

  • @futurexjam2
    @futurexjam2 Рік тому

    Hocam, ağzımda sakız varken zaman yolculuğu yapabilir miyim :))