Erkcan hoca gibi insanlar bu ülkenin çok önemli bir değeridir ve mükemmel bir kişiliktir. Kendisi Stanford'tan mezun olduktan sonra dünyanın istedigi üniversitesinde hoca olma imkani var iken Türkiye'ye dönüp hizmet etmektedir. Elimde olsa 10 katı maaş bağlarım kendisine...
Maaş pek önemli değil araştırma yapmak için imkan verilmeli yurt dışındaki bilim insanlarına çok yüksek maaş verilmiyor ama araştırmaları için yüksek araştırma fonları veriliyor .Ülkenin gelişmemesindeki bir sebeplerden birtaneside insanların ailesi veya çevresindeki toplumun sevdikleri iş yerine en yüksek maaş alacakları işe yönlerdirilmesidir
@@mehmetalialkan9391 çok güzelbir yere temas etmişsiniz. bu insanlar parayı değil mesleğini ve fiziği anlatmayı seviyor. en büyük ödül yurt dısındaki gibi bilimadamlarının imkanlarıyla kendi ülkesinde araştırma yapmaktır. Milliyetçilik bu kadar koyal ve bu kadar güzel aslında. bu kişi kendini dunyanın herhangi bir zengin ülkesinde tatmin edebilirdi ama memleketinde kalmak ve burayı zenginleştirmek istedi. ne kadar gurur duysak ne kadar tesekkur etsek azdır. var ol Erkcan Hocam..
Ben flutv sayesinde tanıdım Erkcan Hoca'yı Gerçekten bilgili ve sorduğunuzda deli gibi anlatabilecek bir insan. Gerçek akademisyen, gerçek eğitimci. Kitaptan bile okuyamayan üniversite profesörlerinden değil.
Lisans 4 sınıf bir fizik öğrencisiyim . En zevk alarak dinlediğim tedx konuşmalarından biriydi. Fizik o kadar büyülü ki ne kadar öğrenirsen öğren bitmiyor.. Buradan sayın hocama saygılar,sevgiler gönderiyorum umarım bir gün yüz yüze fizik konuşabiliriz...
izlerken hissettiğim yegane şey şuydu ki: aklından geçenlere ağzı yetişmeyen insanlardan birisi :) seviyorum böyle insanları. sıklıkla sunumları malesef alışıla gelen showmenliği yakalayamasa da izlemesi hep keyif veren insanlar. dolu insanlar bunlar. yaptığı espirilerin naifliği espirilerin kendisinden daha çok gülümsetti beni. emeğinize dilinize sağlık.
2 sene sonra umarım sizin öğrenciniz olarak tanışma imkanımız olur ben ve benim gibi bilimi merak eden gerçekten anlamak isteyen öğrenciler için erkcan özcan gibi çok değerli bir öğretim üyesinin olması çok büyük şans
Ahh o egitim sistemimiz. Ne olabilecek matematikciler, fizikciler, bilim ve sanat insanlari carklarinda ufalanip sonrada fabrikadan cikmis konserve gibi öbur uctan cikiyorlar. Erkcan bey gibi insanlar egitim sistemine ragmen olabilmis insanlar. Butun bu degerli insanlarimiz birde yaratici bir egitim sisteminden gecmis olsalar ne olurlardi diye dusunuyorum.
* Atasözü : "Bu dere akar akar, sende öyle bakarsın." demiş, geçmiş Ata'larımız. Ne Yazık ki ; Ülkemizin en hayırlı değerleri, saha dışında yedek koltuğunda bekletiliyorlar..! Oysa ki ; Büyük ATATÜRK, Yurt Dış'ına lisans üstü Eğitime gönderdiği öğrencilerine yazdığı mektupta : "Ben, sizleri birer kıvılcımlar olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönecek ve Ülkenize hizmet edeceksiniz."
Ben de otuzlu yaşlarımdan sonra keşfettim fiziğin zevkini. Bu saatten sonra anca popüler bilim içerikleri tüketebiliyorum haliyle. Erkcan hoca da dinlemeyi en sevdiğim bilim insanlarından birisi, çok değerli bir insan.
Erkcan hocamın bir şeyler anlatırken sıkça "ondan sonra" demesini çok özlemiştim, demedi ama olsun, anlattıklarını kısa bir aradan sonra yeniden dinleyebilme şansı elde edebilmek çok güzel..
"Ondan sonra" dememek için ne kadar çok uğraştım anlatamam. Öte yandan bu da konuşmamın doğallığını yitirmesine sebep oldu. Ondan sonra :-) da olanlar ortada. Pandemi şartları geçsin, dileyenleri "kahve"ye beklerim.
@@Erkcan hocam sizin ayırdığınız her saniyenin bizim için kıymetini bilemezsiniz.. Lidyef2018 ekibi olarak verdiğimiz molaları sizden bir şeyler öğrenmek için, sadece soru sorarak geçiriyorduk, en değerli molalarımızdı. Siz davet ettikten sonra tabii geliriz:)
bu abiye bayılıyorum. harika bir bilim adamı olmasının yanında harika bir de bilim anlatıcıdır kendisi. Fiziği sevmemdeki her olguyu tüm carpıcılığıyla anlatmış. çay demlerken, araba sürerken, bisiklete binerken traşolurken diş fırçalarken banyo yaparken her yerde fizik var ama bu abi gibi kişler hayatın her saniyesind ebu fizikle eğlenebiliyor keyif alabiliyorlar. fizik en sevdiğim dersti ve hep öyle de olacak. ama en güzeli fizik bilen insanlarla muhabbet etmek. senin gibi düşünen ve hayata senin gibi bakabilen insanları görünce insan çok mutlu oluyor. iyi ki varsın Erkcan Hocam. Seviliyorsun............
üniversitede derse asistanını yollayıp yüzünü görmediğimiz, sınavda hep geçen senenin sorularını soran, ezberleyip anlamadan geçtiğimiz hocaların yerine keşke sizin gibi bir hocamız olsaydı. türkiye şartlarında sizi dinlemek umut veriyor.
Erkcan Hoca candır tüm konuşmalarını takip ediyorum. Boş yorum yapanlara şunu söylemek istiyorum, EGO ile itham edenler asıl kendileri EGOİSTTİR. Erkcan Hoca ülkemizin değerli hocalarındandır kıymetini bilelim gurur duyalım.
@@New-mo8xy dersleri hem turkce hem ingilzce anlatiyor. Her zaman fikirlerimizi sunmamizi istiyor. Dersten sonra 1 saate yakin tartisma saatleri yapıyor. Her fikre saygi gosteriyor. Ozgurce fikir beyan etmek, en onem verdiği konu. Hatta bunun icin piazza uzerinde isimsiz oturum actiriyor herkes ismi gorunmeden rahat konussun diye. Sinavlar acik kitap. Ben makinedeyim ama fizik den cok ders aldim. Bizim okulun fizigi gerçekten cok ıyi. Burcin Hocam, Hakan Hocam hepsi baya iyi ve öğrencilere cok deger veriyorlar. Ama Erkcan hoca bambaska, herkesin cok sevdigi bir hoca.
@@gokhantore3651 ben fizik okumak çok istiyorum. Endişelerim var fakat. Çok zor o bölüm, sonu yok, ne olacaksın ki.. düşünceleri var insanlarda maalesef. Ben de o yüzden tedirgin olmuyorum değil.
Erkcan hocam yüreğinize sağlık. Sadece kitaba bağlı kalmayıp yaparak ve mantığına inanarak öğrenmeyi siz burada çok güzel dile getirmişsiniz. Gençlerimiz için çok güzel ve etkili bir sunum olmuş.....
Hocam çok güzel bir konuşma olmuş zaten Boğaziçi Fizik Dörtlüsü kanalınızı da takip ediyorum orada da güzel içerikler ortaya koyuyorsunuz bunların hepsi için teşekkürler.
böyle insanlardan ülkemizde ne kadar çok olursa okadar gelişir bu ülke, avrupa amerika bunu biliyor o yüzden tüm dünyadaki donanımlı eğitimli akıllı insanları topluyor ve bu sayede hızla ilerliyor, bizimde gecikmeden hemen bilim teknoloji eğitim deney arge üniversite ortamlarını geliştirmemiz çoğaltmamız lazım ki bizede bolca gelsinler.
15 dakika sonra bu konuşma nereye gidiyor diye düşünürken neyse az kaldı zaten diyip son 45 saniyede olayın güzel bir noktaya bağladığını görmek tatmin ediciydi.
Müthiş bir adam, anlatımı, yaklaşımı adamı diğer bilim insanlarından ayırıyor, keşke 2 yıl- daha önce odtüye girseydim de adamla öğrenciyken tanışabilme şansım olsaydı
Ben hayatımda çok nadiren çok az sözü aklımda tutarım. Ama bu söz 15:56 gerçekten videoyu durdurup "Ya benim sürekli düşündüğüm(bu bence böyledir) şeyi kelimelere döktü Erkcan hocam". dememi sağladı.
Nasreddin hocanın bir hikayesi geldi aklıma. Biri gelip hocaya; hocam dünyanın ortası neresi diye sormuş. Hoca da ayaklarının ucunu göstererek burası demiş. Adam: dalga geçme hocam,olur mu öyle şey diye çıkışınca,hoca da,İnanmıyorsan ölç demiş.
çok güzel anladım gerçekten sade bir dil ve bilime adanmış bir ömür gurur duydum, eğitim sistemimiz hakkındaki düşüncenize sonuna kadar katılıyorum, çok şahane beyinler var ülkemizde ama yok olup heba olup gdiyor bu eğitim sistemi yüzünden :(
Ben hayatımda çok nadiren çok az sözü beğenirim ve aklımın bir köşesine yazarım. Ama bu söz(15:56) gerçekten videoyu durdurup ''Ya bu söz benim de sürekli düşündüğüm(ezbere bilgi bence kıymetsizdir dediğim ve üzerinde kafa yorduğum) birşey, Erkcan hocam bunu dile getirip çok güzel bir şekilde kelimelere dökmüş'' dememi sağladı. Bu sebepten bu kelimeyi bundan sonra unutacağımı hiç sanmıyorum.
çocukluktan beri nefret ettiğim fiziği, bir anlatışla bana 38 yaşında sevdiren hocama saygılar, bir de, okula silah zoruyla gelen, sürekli nefretle bakıp dayak atmak için sırada bekleyen eski fizik öğretmenlerime selam.
Alparslan Yazar : "Türkiyede yaşıyoruz sonuçta." Böyle bir Türkiye, kaderimiz olmak zorunda mı..!? Bizi, aşağı çekenlerin güdümünde mi yaşamak kaderimiz..!?
@@gokturk7305 Düşünmeden yazmışım sanırım. Ama yorumları görünce öyle hissetmişim fevri bir davranış. Muhtemelen çoğu ülkede gerçekten değerli insanlar hak ettikleri değeri almıyorlar sanırım. Öte yandan tabi ki bizim kaderimiz bu değil, benim kendime ve nesildaşlarıma inancım tam. Bugün Türkiye bu potansiyelsizlerin olabilir ama gelecek bizimdir.
@@alparslanyazar Evet haklisiniz değerlerimiz ziyan olmamalı ve kaderimiz, asla bu olamaz-olmamalı. Gelecek Bizim ve Gelecek Nesillerimiz olan, Cumhuriyetimizin emanetçisi Gençliğimizin. * K.ATATÜRK : " 🇹🇷 GENÇLİĞE Hitabe "
@@kmimarlik atom görülen birşey deyil.atom.modelleri. A şeklini görünce hepinize A sesini hatırlattığı gibi. Elementlerin özelliğini anlatan doğru modellerdir. Bam başka bir tarif ve modellere anlatılabilir. Zaten yetersiz kaldıkça modeller değişmektedir.
Fiziğin dünyayı anlamamızı sağlayan ve merak uyandıran konularından bahsedilmeden kuru bir bilgi gibi aldığımız tüm fizik ve matematik eğitimleri manası anlaşılamadığı için bir çöp...Zihin gelişimi hayal edemediği sürece bilgi yazı olarak elimiz de yalnızca harf...yalnız ezber ! Büyük kayıplar verdik...Nice Akıllar bu bilgilerden mantıksızca...Okuldan ve derslerden soğutuldu. Eğitimin ana amacı öğrenmekken biz sınavlar da boğulduk...Şimdi ise fizik, matematik ders videolarını izlerken ne kadar keyif aldığımı anlatamam...Çünkü sınav stresi yok, başarısızlık korkusu yok...Yalnızca öğrenme arzusu var...Amaç ne para kazanmak ne dünyayı kurtarmak sadece anlamak ve mananın peşinden yürümek.
Böyle bir öğretmeni olan ogrencinin hayati bile degisebilir. Bir de her dersin ogretmeninin boyle oldugunu hayal edin. Iste egitim sistemini düzeltmek bu kadar kolay. Yaptigi seye gercekten ilgi duyan ondan zevk alan insanlar lazim.
Erkan hoca harika bir insan. Ancak ben neden Tedx İstanbul konuşmacılarından Tedx global'deki heyecanı duyamıyorum, bir şeyler öğrenmiş gibi hissedemiyorum ya da ilham alamıyorum. Bizim konuşmacılarımız biraz kendi şovlarını yapıyorlar sanki.
Sunum güzel olmuş, "Kendiniz deneyin, her şeyi olduğu gibi kabul etmeyin" öğüdü de çok iyi. Fotoğrafın çekildiği kameranın lensi konusunda dozzi birkanın sorusuna yanıtınızı göremedim. Ayrıca düz dünya teorisinde güneşin çok daha küçük varsayıldığını da bildiğinizi düşünüyorum. Fakat sunumunuzda bundan bahsetmediniz. Her kim öğretirse öğretsin, bildiğimizi sandığımız şeylere ne kadar ters düşerse düşsün, yalnızca gerçekleri öğrenmek isteyen biri olarak cevaplarınızı merak ediyorum.
Yanıt vermenin bir yere götürmeyeceğini düşünüyorum. Zaten konuşmanın amacı dünya düz diyenlerle münakaşaya girmek değil. Dünyanın şekli ile ilgili anlattıklarım sadece bir örnek. Neyi örneği? 1. Bilim sorgulayarak ve ardından somut deneyler gerçekleştirilerek yapılıyor, konuşmanın ana noktası da bu. 2. Konuşmanın yan mesajı da, bilimlerin birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğu. Maalesef eğitim sistemimizin çok ciddi bir açığı konuları birbirinden bağımsız adalar gibi anlatması. En klasik örnek tarih dersindedir mesela, Roma İmparatorluğu'nun tarihini anlatırken ve Göktürklerin tarihini anlatırken, bunlardan hangisi daha önce, hangisi sonra, birbirlerini etkilemiş olabilirler mi, bilemiyor öğrencilerin çoğunluğu. Bilim dersleri açısından bu bir felaket oluyor, çünkü hiçbir kavramın nasıl keşfedildiğini bilmiyoruz ve keşiflerin aslında nasıl bir örümcek ağı veya beyindeki nöronlar gibi birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu anlayamıyoruz. Örneğin şu an bu mesajları paylaştığımız bilgisayarın çalışmasını sağlayan kuantum mekaniği, aynı zamanda kara cisim ışımasını da açıklıyor, o kara cisim ışıması Güneş'in sıcaklığını ölçmemizi sağlıyor, Güneş'in o sıcaklıkta olması için nasıl nükleer enerji ürettiğini biliyoruz ve o nükleer enerjiyi üretebilmek için bir yıldızın merkezindeki basıncın ne olması gerektiğini ve dolayısıyla yıldızın en ufak ne kadar olabileceğini. Yani "Benim şöyle bir kuramım var, Güneş şu kadarcık olsun" diyemezsiniz, eğer derseniz, söylediğinizin bir çok başka sonucu oluyor ve o sonuçların başka deneylerle uyumsuzluğu gösterilmiş durumda. Mesela eğer nükleer enerji ile ilgili formüller de yanlıştır derseniz, o zaman da nükleer santrallerin nasıl çalıştığını açıklayacak, evrende gördüğümüz milyonlarca yıldızın verisini açıklayacak, laboratuvarda topladığımız verileri de açıklayacak kuramlara ihtiyacınız var. "Laboratuvarda topladığımız veriler yanlış, yıldızları gösteren teleskoplar bozuk, nükleer santraller de aslında şansına işliyor veya aslında nükleer enerji değil, gizli gizli kömür yakıyorlar" diyen birisi de, pek ikna edici değil. O kişiyi de hâlâ dinlerim, ama görüş ayrılığımızı bu noktada münakaşa ile gideremeyeceğimiz açık değil mi? İnsanoğlu bu ikna çabasını binlerce yıl denedi. Tek tük kendi fikrimizi destekleyen gözlemleri bahane edip farklı felsefi pozisyonlara çevremizdekileri ikna etmeye çalıştık. Bir kısım insanları ikna edebildik, bir kısmını ise edemedik. Ancak bir noktada bilimsel yöntemi keşfettik: birbirimizi sadece fikirlerle ikna etmeye çalışmayı bırakıp sistematik somut deneyler yapmaya başladık. Kuramlarımızın, onları türetmemize neden olan gözlemlerin dışındaki öngörülerini hesaplayıp, o öngörüleri sınadık. Bu yöntem kimi zaman hoşumuza gitmeyen sonuçlar getirdi, deney yapıp beklentimizin tersi çıkınca hüsrana uğradık. Ancak evren, insan olarak beklentilerimize, coşkumuza veya hayallerimize, hoşumuza gidip gitmemesine bakmıyor. Deney anahtarımız oldu, gizemlere gerçek yanıtlar bulabilmek için. İnsanlık olarak binlerce yılda öğrendiğimiz bu ders, kuru kuruya münakaşayı anlamsız kılıyor. Benim söylediğim herhangi bir sözü, veya gösterdiğim fotoğrafı eleştirmek kolay (ki o eleştirilerin büyük kısmı da maalesef internette yankı odalarında tekrarlanan kulaktan duyma eleştiriler). Ama anlamsız. Ben elimden geleni yaptım, kendim oturup denedim, ürettim ve sınadım. Sıra iddia sahiplerinde, öngörüler ortaya koyma, bunları deneyle sınama ve sonuçlarını şeffaflıkla sunma zamanı. (Ya da "Bu kişi de yalancı, şarlatan, satılmış" diye suçlamayı tercih edebilirler, kendi tercihleri olur. Ben ancak üzülebilirim, çünkü bence yüreklerindeki sorgulama ve isyan etme gücünü, şu yaşadığımız sistem yanlış yöne ittirmiş diye düşünüyorum. Dünyada hemen her yerde mücadele edilecek bir çok haksızlık varken, böyle insanların enerjilerini boşa harcatıyor eğitim sistemimiz.)
@@Erkcan Cevabınız için çok teşekkür ederim. Böyle uzun bir cevap vermeniz iyi niyetli, temiz yurekli bir insan olduğunuz izlenimini verdi. Ben bir sistem analistiyim. Sorunları analiz eden, çözüm için yazılım geliştiren, üniversite mezunu 49 yaşında bir kişiyim. Dünyanın düz olduğuna, gezegen olmayıp evrenin tabanı olduğuna, ucu bucağı olmadığına, varsa da herhangi bir insanın sınırlarını görmediğini, ay ve güneşin düz dünya üzerinde oğlak ve yengeç dönenceleri arasında sipraller cizdigine, dünyadan çok küçük ve yakın olduğuna, ay, güneş, gezegenler (onlar da yıldız) ve yıldızların katı maddeler olmayan enerjiler olduğuna, dünyanın kuzey kutbunun manyetik bir merkez olduğuna, tüm gök cisimlerinin bu merkez etrafında değişmez bir rotayla döndüğüne, ve bu sistemin Allah tarafından kurulup döndürüldüğüne, insanın yüceliğine (e bu kadar savaş, cinayet, tecavüz ne o zaman derseniz, iyi kalpli mükemmel insanlar da var derim), tesadüf eseri oluşmadığımıza, bilakis çok yüksek bir zekanın tasarımı oldugumuza... inanan bir insanım. Amacım başkalarını ikna etmek değil. Mesleğim (Sistem analistliği) 30 yıllık meslek hayatımda şunu öğretti bana. GERÇEK BASİTTİR. İnsan olgunlaştıkça bir çok ön yargı sahibi olur ve basit gerçekleri kavrayamaz hale gelir. Keşke sizinle karşılıklı, yüz yüze sohbet edebilsek. Birbirimizden öğrenebilecek çok şeyin olduğuna inanıyorum. Sağlıkla kalın.
@@engintamturk İşte bu yazdığınız ve inandığınız hayali varlıklardan ötürü, bilimsel düşünce ve yöntemlerle dini dogmatik ve skolastik düşüncenin taban tabana zıt olduğunu anlamış oluyoruz.. Yani bir insan kendinden üstün bir varlığın mutlak varlığına mutlak olarak inanıyorsa, o artık bilimsel düşünme ekseninden çıkmış demektir. Soru soramaz ve sorgulayamaz. Burada da düz dünyanın varlığını kendinize ait hiçbir kanıta ve deneye, kendi çabanıza başvurmadan , @ErkcanOzcan hoca gibi deneyini yaparak gözlemlemiş yuvarlak dünya kuramına karşıt olarak savunabiliyorsunuz. Bu savunmayı yaparak dogmatik düşüncenin ve dini saplantılı bir beynin "soru sormayı ve sorgulama yeteneğini" ne derece kaybetmiş olduğunu bize ispatlıyorsunuz.
@@onder84 Dozzi Birkan kamera lensi ile ilgili bir soru sormuş, ben de onu hatırlattım. Bunun din ile ne alakası var? Ufuk çizgisi ne kadar yükselirsek yükseltelim dün düz. Dünya küre ise bu matematiksel olarak mümkün değil. Kıyıdan uzaklaşan gemi dünyanın eğiminin arkasında kalıyor diyorlar. Peki geminin kaybolduğu noktada soldan sağa neden bir eğim görülmüyor? Bunlar gibi 30 soru sorabilirim. Hiç birinin din ile alakası yok. Sizce var mı?
@@Erkcan * Uğur MUMCU : " Bilgi Sahibi olmadan, Fikir Sahibi olmak. " Ne Yazık ki ; Ülkemizin ve Genç Nesillerimizin "Beyin Gücüne" rağmen içine sürüklendiği durum bu, ısrarla aşağı çekilmek..! Bizler ; bugünümüzü kaybettik..! Lütfen Siz ve Sizin gibi Beyin Gücümüz ; Gelecek Nesillerimiz için, Yarını inşa etmeye devam edin.
Hocam harika sunum olmuş ilk başta daha çok akademik bir konuşma gibi olacak sandım ama ana fikir olarak sorgulamanın üzerine gitmişsiniz. Herkese hitap eden bir sunum olmuş. Çok teşekkürler.
Bu dünyayı gördükçe ben de korkuyorum valla. Çok dikkatli olmak lazım, bana olmaz dememek lazım. Umarım olmaz. Öte yandan şu dünyadaki süremiz dolmadan, ufak da olsa kalıcı bir fark yaratmak istiyorum, riske değer diye ümit ediyorum.
Bu sabah bir başka olsun istedim. Yatağımdan kalkayım Güneş beni sarsın. Bir sıcaklık sakin Uzaktan gelen mavili iyot kokusu da olsun. Dünyam hayallerimin gerçekleştiği yer olsun, aş olsun ekmek olsun, sıcacık Cenneten atılmış, evrenin ücra köşeleinden birinde, Soluk mavi noktanın dümdüz görünen bağrında seni özledim çocuk Düşler kurdum senin yarınlarına, bir ağaç oldu budadılar dallarını kırdılar. Her baharın neşesinde yeniden yeşil. Özledim çocuk. Nerdesin şimdi?
tam olarak değil bilim işe fizik yasalarının ebedi olduğu ve evrensel olduğu ön kabulü ile yani buna iman ederek başlıyor birde sebep-sonuç ilişkisi ile bir olayın gerçekleşme sebebinin gene o olayın kendisinde bir yerinde olduğuna iman ediyor dışarıdan bir müdahale olduğunu kabul etmiyor
@@burakyigitgulsun3833 bilimde inanca yer yoktur yeni bir keşif tez ya da teori geçmiştekileri geçersiz kılarsa geçmiştekiler rafa kalkar bilim tarihinde buna benzer birçok örnek var bununla birlikte kimse geçersiz kılınanın peşinden gitmeye ısrar etmez ancak işin içinde inanç varsa söz konusu inanç ritüelinin ardı sıra onlarca yenileri gelmiş olsa bile eskilerini devam ettirmeye çalışanlar muhakkak olur bilim inanç sistemi değildir
Erkcan hoca gibi insanlar bu ülkenin çok önemli bir değeridir ve mükemmel bir kişiliktir. Kendisi Stanford'tan mezun olduktan sonra dünyanın istedigi üniversitesinde hoca olma imkani var iken Türkiye'ye dönüp hizmet etmektedir. Elimde olsa 10 katı maaş bağlarım kendisine...
Maaş pek önemli değil araştırma yapmak için imkan verilmeli yurt dışındaki bilim insanlarına çok yüksek maaş verilmiyor ama araştırmaları için yüksek araştırma fonları veriliyor .Ülkenin gelişmemesindeki bir sebeplerden birtaneside insanların ailesi veya çevresindeki toplumun sevdikleri iş yerine en yüksek maaş alacakları işe yönlerdirilmesidir
CERN de çalıştı 8 sene sonra Boğaziçi’ne geldi adam gibi adam!
@@mehmetalialkan9391 çok güzelbir yere temas etmişsiniz. bu insanlar parayı değil mesleğini ve fiziği anlatmayı seviyor. en büyük ödül yurt dısındaki gibi bilimadamlarının imkanlarıyla kendi ülkesinde araştırma yapmaktır. Milliyetçilik bu kadar koyal ve bu kadar güzel aslında. bu kişi kendini dunyanın herhangi bir zengin ülkesinde tatmin edebilirdi ama memleketinde kalmak ve burayı zenginleştirmek istedi. ne kadar gurur duysak ne kadar tesekkur etsek azdır. var ol Erkcan Hocam..
Ben flutv sayesinde tanıdım Erkcan Hoca'yı Gerçekten bilgili ve sorduğunuzda deli gibi anlatabilecek bir insan. Gerçek akademisyen, gerçek eğitimci. Kitaptan bile okuyamayan üniversite profesörlerinden değil.
işini severek yapan her insan farkını ortaya koyuyor. 👍
Lisans 4 sınıf bir fizik öğrencisiyim . En zevk alarak dinlediğim tedx konuşmalarından biriydi. Fizik o kadar büyülü ki ne kadar öğrenirsen öğren bitmiyor.. Buradan sayın hocama saygılar,sevgiler gönderiyorum umarım bir gün yüz yüze fizik konuşabiliriz...
Her konuştuğunun altını dolduran insanlardan. Güzel anlamlı bir sunumdu. Teşekkürler hocam
izlerken hissettiğim yegane şey şuydu ki: aklından geçenlere ağzı yetişmeyen insanlardan birisi :) seviyorum böyle insanları. sıklıkla sunumları malesef alışıla gelen showmenliği yakalayamasa da izlemesi hep keyif veren insanlar. dolu insanlar bunlar. yaptığı espirilerin naifliği espirilerin kendisinden daha çok gülümsetti beni. emeğinize dilinize sağlık.
flu tv de olmaz öyle saçma bilim adında programı vardı onları da izlemeni öneririm.
Bu adama hayranım pırıl pırıl bir zekası, doymak bilmez bir merakı var.
2 sene sonra umarım sizin öğrenciniz olarak tanışma imkanımız olur ben ve benim gibi bilimi merak eden gerçekten anlamak isteyen öğrenciler için erkcan özcan gibi çok değerli bir öğretim üyesinin olması çok büyük şans
Nasıl gidiyor ne oldu
@@t1faker229ben de merak ettim
Ahh o egitim sistemimiz. Ne olabilecek matematikciler, fizikciler, bilim ve sanat insanlari carklarinda ufalanip sonrada fabrikadan cikmis konserve gibi öbur uctan cikiyorlar. Erkcan bey gibi insanlar egitim sistemine ragmen olabilmis insanlar. Butun bu degerli insanlarimiz birde yaratici bir egitim sisteminden gecmis olsalar ne olurlardi diye dusunuyorum.
* Atasözü :
"Bu dere akar akar, sende öyle bakarsın."
demiş, geçmiş Ata'larımız.
Ne Yazık ki ;
Ülkemizin en hayırlı değerleri, saha dışında yedek koltuğunda bekletiliyorlar..!
Oysa ki ;
Büyük ATATÜRK, Yurt Dış'ına lisans üstü Eğitime gönderdiği öğrencilerine yazdığı mektupta :
"Ben, sizleri birer kıvılcımlar olarak gönderiyorum, alevler olarak geri dönecek ve Ülkenize hizmet edeceksiniz."
Neden kıvılcım ülkemizin kendisinde değil?barutumuz tükendi mi?alev olsan söndürülmen an meselesi:))
30 yasimda fizikci olmak istedim. Harikasiniz hocam👏🏻👏🏻
Asla geç değil ki
Ben de otuzlu yaşlarımdan sonra keşfettim fiziğin zevkini. Bu saatten sonra anca popüler bilim içerikleri tüketebiliyorum haliyle. Erkcan hoca da dinlemeyi en sevdiğim bilim insanlarından birisi, çok değerli bir insan.
Erkcan hocamın bir şeyler anlatırken sıkça "ondan sonra" demesini çok özlemiştim, demedi ama olsun, anlattıklarını kısa bir aradan sonra yeniden dinleyebilme şansı elde edebilmek çok güzel..
"Ondan sonra" dememek için ne kadar çok uğraştım anlatamam. Öte yandan bu da konuşmamın doğallığını yitirmesine sebep oldu. Ondan sonra :-) da olanlar ortada. Pandemi şartları geçsin, dileyenleri "kahve"ye beklerim.
@@Erkcan hocam sizin ayırdığınız her saniyenin bizim için kıymetini bilemezsiniz.. Lidyef2018 ekibi olarak verdiğimiz molaları sizden bir şeyler öğrenmek için, sadece soru sorarak geçiriyorduk, en değerli molalarımızdı. Siz davet ettikten sonra tabii geliriz:)
Aslında söyledi benim dikkatimi çekmişti izlerken .
17:27 tam bu yorumu okurken dedi :)
@@haruner_ aynı şeyi 5:14 te yaşadım
Hayatımda gördüğüm en mütevazı insan ve düşüncelerini hayata gecirirse hayatımızı değiştirebilecek bilim insan.
bu abiye bayılıyorum. harika bir bilim adamı olmasının yanında harika bir de bilim anlatıcıdır kendisi. Fiziği sevmemdeki her olguyu tüm carpıcılığıyla anlatmış. çay demlerken, araba sürerken, bisiklete binerken traşolurken diş fırçalarken banyo yaparken her yerde fizik var ama bu abi gibi kişler hayatın her saniyesind ebu fizikle eğlenebiliyor keyif alabiliyorlar. fizik en sevdiğim dersti ve hep öyle de olacak. ama en güzeli fizik bilen insanlarla muhabbet etmek. senin gibi düşünen ve hayata senin gibi bakabilen insanları görünce insan çok mutlu oluyor. iyi ki varsın Erkcan Hocam. Seviliyorsun............
üniversitede derse asistanını yollayıp yüzünü görmediğimiz, sınavda hep geçen senenin sorularını soran, ezberleyip anlamadan geçtiğimiz hocaların yerine keşke sizin gibi bir hocamız olsaydı. türkiye şartlarında sizi dinlemek umut veriyor.
Erkcan Hoca candır tüm konuşmalarını takip ediyorum. Boş yorum yapanlara şunu söylemek istiyorum, EGO ile itham edenler asıl kendileri EGOİSTTİR. Erkcan Hoca ülkemizin değerli hocalarındandır kıymetini bilelim gurur duyalım.
Tek kelimeyle müthiş! Saatlerce dinleyebilirim Erkcan Hocayı 👏👏
Bu ülkenin bu tarz adamlara çok ihtiyacı var. İyi ki varsın Erkcan hocam
hava atmak gibi olmasın kendisi şu an Boğaziçi'nde hocam :) süper bir adam
Çok şanslısın yalnız
@@biravsarturkiyeyanyor3298 evet gercekten
@@gokhantore3651 biraz bahseder misiniz kendisinden ve boğaziçi fiziğin eğitiminden
@@New-mo8xy dersleri hem turkce hem ingilzce anlatiyor. Her zaman fikirlerimizi sunmamizi istiyor. Dersten sonra 1 saate yakin tartisma saatleri yapıyor. Her fikre saygi gosteriyor. Ozgurce fikir beyan etmek, en onem verdiği konu. Hatta bunun icin piazza uzerinde isimsiz oturum actiriyor herkes ismi gorunmeden rahat konussun diye. Sinavlar acik kitap. Ben makinedeyim ama fizik den cok ders aldim. Bizim okulun fizigi gerçekten cok ıyi. Burcin Hocam, Hakan Hocam hepsi baya iyi ve öğrencilere cok deger veriyorlar. Ama Erkcan hoca bambaska, herkesin cok sevdigi bir hoca.
@@gokhantore3651 ben fizik okumak çok istiyorum. Endişelerim var fakat. Çok zor o bölüm, sonu yok, ne olacaksın ki.. düşünceleri var insanlarda maalesef. Ben de o yüzden tedirgin olmuyorum değil.
"Fizikçi hiç bir şeyi olduğu gibi kabul etmez, elini kirletir,test eder."
Erkcan hocam yüreğinize sağlık. Sadece kitaba bağlı kalmayıp yaparak ve mantığına inanarak öğrenmeyi siz burada çok güzel dile getirmişsiniz. Gençlerimiz için çok güzel ve etkili bir sunum olmuş.....
ERKCAN. ÖZCAN. hoca çok kıymetli bir fizik hocası.. Maşallah.
Öğrenmenin hazzı keşifle başlar bence bu çok önemlidir!
Öğrenmenin kendisi haz ile başlar.
Bu adama bayılıyorum saatlerce usanmadan fizik dinleyebilirim, bu değerli insanla tanışmayı çok isterdim.
Hocam çok güzel bir konuşma olmuş zaten Boğaziçi Fizik Dörtlüsü kanalınızı da takip ediyorum orada da güzel içerikler ortaya koyuyorsunuz bunların hepsi için teşekkürler.
YKS'ye hazırlık sürecinde olan ve fizik okumayı isteyen biri olarak bana inanılmaz motivasyon oldu bu konuşma 🥹💝
ÇOOOKKK ÇOK DOĞRU HOCAM. %100 HAKLISINIZ. EĞİTİM SİSTEMİMİZ SORGULAMAYA VE İNNOVASYONA KAPI AÇMIYOR. TEKRARA VE EZBERE DAYALI TAMAMEN.
böyle insanlardan ülkemizde ne kadar çok olursa okadar gelişir bu ülke, avrupa amerika bunu biliyor o yüzden tüm dünyadaki donanımlı eğitimli akıllı insanları topluyor ve bu sayede hızla ilerliyor, bizimde gecikmeden hemen bilim teknoloji eğitim deney arge üniversite ortamlarını geliştirmemiz çoğaltmamız lazım ki bizede bolca gelsinler.
15 dakika sonra bu konuşma nereye gidiyor diye düşünürken neyse az kaldı zaten diyip son 45 saniyede olayın güzel bir noktaya bağladığını görmek tatmin ediciydi.
👍🤓🐾👽🌃
Müthiş bir adam, anlatımı, yaklaşımı adamı diğer bilim insanlarından ayırıyor, keşke 2 yıl- daha önce odtüye girseydim de adamla öğrenciyken tanışabilme şansım olsaydı
Ben hayatımda çok nadiren çok az sözü aklımda tutarım. Ama bu söz 15:56 gerçekten videoyu durdurup "Ya benim sürekli düşündüğüm(bu bence böyledir) şeyi kelimelere döktü Erkcan hocam". dememi sağladı.
Flu TV'ye teşekkür ederim, kendisini ilgiyle dinliyorum. Erkcan Özcan'a da teşekkür ederim.
Allah razı olsun. İnşaAllaj gençler örnek alırlar
Bir matematik öğretmeni olarak ben de nasıl bir ezberci sistem içinde olduğumuzu görüyorum çok teşekkürler
Nasreddin hocanın bir hikayesi geldi aklıma. Biri gelip hocaya; hocam dünyanın ortası neresi diye sormuş. Hoca da ayaklarının ucunu göstererek burası demiş. Adam: dalga geçme hocam,olur mu öyle şey diye çıkışınca,hoca da,İnanmıyorsan ölç demiş.
"Ondan sonra." Erkcan Özcan
çok güzel anladım gerçekten sade bir dil ve bilime adanmış bir ömür gurur duydum, eğitim sistemimiz hakkındaki düşüncenize sonuna kadar katılıyorum, çok şahane beyinler var ülkemizde ama yok olup heba olup gdiyor bu eğitim sistemi yüzünden :(
Ben hayatımda çok nadiren çok az sözü beğenirim ve aklımın bir köşesine yazarım. Ama bu söz(15:56) gerçekten videoyu durdurup ''Ya bu söz benim de sürekli düşündüğüm(ezbere bilgi bence kıymetsizdir dediğim ve üzerinde kafa yorduğum) birşey, Erkcan hocam bunu dile getirip çok güzel bir şekilde kelimelere dökmüş'' dememi sağladı. Bu sebepten bu kelimeyi bundan sonra unutacağımı hiç sanmıyorum.
çocukluktan beri nefret ettiğim fiziği, bir anlatışla bana 38 yaşında sevdiren hocama saygılar, bir de, okula silah zoruyla gelen, sürekli nefretle bakıp dayak atmak için sırada bekleyen eski fizik öğretmenlerime selam.
😂
gözlerim dolarak izliyorum... sebebini sorgulamak istemiyorum ama bu içinizin güzelliği olsa gerekir
"Eğer ki siz bir bilgiyi keşfetmediyseniz ya da nasıl keşfedildiğini anlamadıysanız o bilgiye sahip değilsiniz"
Sayıları çoğalması dileğiyle :)
sona doğru duygulandı sanki eğitim sisteminin ona bu güzellikleri zamanında göstermediğinden dolayı belki de daha başaralı olabilirdi :)
Türkiyenin en mükemmel en zevkli profesörlernden
Erkcan hoca gerçekten mükemmel bir bilim insanı, flutvde keşfettim kendisini. Severek takip ediyorum.
Tanımadan çok sevdim harika bir insan, tabi böyle kaliteli insanları herkesin anlamasını beklemek yanlış olur. Türkiye'de yaşıyoruz sonuçta
Ondan sonra 😊😊😊😊
Alparslan Yazar :
"Türkiyede yaşıyoruz sonuçta."
Böyle bir Türkiye, kaderimiz olmak zorunda mı..!?
Bizi, aşağı çekenlerin güdümünde mi yaşamak kaderimiz..!?
@@gokturk7305 Düşünmeden yazmışım sanırım. Ama yorumları görünce öyle hissetmişim fevri bir davranış. Muhtemelen çoğu ülkede gerçekten değerli insanlar hak ettikleri değeri almıyorlar sanırım. Öte yandan tabi ki bizim kaderimiz bu değil, benim kendime ve nesildaşlarıma inancım tam. Bugün Türkiye bu potansiyelsizlerin olabilir ama gelecek bizimdir.
@@alparslanyazar
Evet haklisiniz değerlerimiz ziyan olmamalı ve kaderimiz, asla bu olamaz-olmamalı.
Gelecek Bizim ve Gelecek Nesillerimiz olan, Cumhuriyetimizin emanetçisi Gençliğimizin.
* K.ATATÜRK :
" 🇹🇷 GENÇLİĞE Hitabe "
izleyiciler penguen esprisini harcamış..
Mühendis espirisi allah muhafaza !
nerdeydi
@@OyuncuDomuzcuk 7:30 da basliyo galiba
@@kmimarlik atom görülen birşey deyil.atom.modelleri.
A şeklini görünce hepinize A sesini hatırlattığı gibi.
Elementlerin özelliğini anlatan doğru modellerdir.
Bam başka bir tarif ve modellere anlatılabilir.
Zaten yetersiz kaldıkça modeller değişmektedir.
@@idriscebeci8484 Mühendis şakası ne kadar kötüyse açıklaması da 2 kat :)
Erkcan Bey'in emeğine sağlık.
Hocam 1 sene sonra görüşürüz umarım
Harikaydı💫
Eğer ki siz bir bilgiyi kendiniz keşfetmediyseniz ya da nasıl keşfedildiğini anlamadıysanız aslında o bilgiye sahip değilsiniz.
-Erkcan Özcan
Bir ınsanı eğitmek istıyorsanız işe ebeveynlerinden başlayın sözünün en iyi örneği, Dedesi ve dedesinin mesleğini çok merak ettim
Teşekkürler Erkcan hocam
Hocam çok teşekkürler
Fiziğin dünyayı anlamamızı sağlayan ve merak uyandıran konularından bahsedilmeden kuru bir bilgi gibi aldığımız tüm fizik ve matematik eğitimleri manası anlaşılamadığı için bir çöp...Zihin gelişimi hayal edemediği sürece bilgi yazı olarak elimiz de yalnızca harf...yalnız ezber ! Büyük kayıplar verdik...Nice Akıllar bu bilgilerden mantıksızca...Okuldan ve derslerden soğutuldu. Eğitimin ana amacı öğrenmekken biz sınavlar da boğulduk...Şimdi ise fizik, matematik ders videolarını izlerken ne kadar keyif aldığımı anlatamam...Çünkü sınav stresi yok, başarısızlık korkusu yok...Yalnızca öğrenme arzusu var...Amaç ne para kazanmak ne dünyayı kurtarmak sadece anlamak ve mananın peşinden yürümek.
Hocam keske meslek lisesinde egitim alsaydiniz..deneme ve ikna olma olayini 15 yasinda hissederdiniz...Bu ulke icin degerlisiniz..saygilarimla
Fiziği bana bu kadar sevdirebilecek bir Walter Lewin vardı şimidide siz hocam 👍
💐… bu sevimli bir o kadar da zeki ve insancıl insanın rektörümüz olmasını çok istemiştim … fakat … 😔
Keşke eğitim sistemimizi değiştirebilsek hemen şimdi çünkü fiziği bu kadar sevmeme rağmen beni soğutmalarini istemiyorum
Muhteşem..❤️
Haydi başlıyoruz lise 1 ve evet meraklıyım üzülsemmi sevinsemmi bilemedim
Böyle bir öğretmeni olan ogrencinin hayati bile degisebilir. Bir de her dersin ogretmeninin boyle oldugunu hayal edin. Iste egitim sistemini düzeltmek bu kadar kolay. Yaptigi seye gercekten ilgi duyan ondan zevk alan insanlar lazim.
Harika bir insan...
1:10 kuantum başım yanardı
6:38 :D
15:56
Eğer! göz merceğimiz yuvarlak yerine köşegen olsaydı, ; Dünyayı nasıl görürdük? yada kamera mercekleri....
Teşekkür bu güzel konuşma için
Harikasınız..
Çok güzel bir konuşma, başlığı ise pek oturmamış Tedx eleştirim size
seviyorum bu adamı.
Harika konuşma
Hocam ben niye çok geç keşfettim seni :(
Beğendiyseniz FluTV kanalında çok keyifli serisi var, tavsiye ederim: "Olmaz Öyle Saçma Bilim"
Bogazicinde görüşürüz hocam
Harika
Hocam yaaa, inanilmaz birisisiniz.
Em iyi tedx videolaeından biri en az izlemmiş
harikasınız hocam
Erkan hoca harika bir insan. Ancak ben neden Tedx İstanbul konuşmacılarından Tedx global'deki heyecanı duyamıyorum, bir şeyler öğrenmiş gibi hissedemiyorum ya da ilham alamıyorum. Bizim konuşmacılarımız biraz kendi şovlarını yapıyorlar sanki.
Adamın dibi dibi..
Erkcan hocanin Bilkent muadili Ceyhun Bulutay hocadir. Cok merak ediyorum, acaba Ceyhun hoca da benzer deneyimler yasamis misidir?
2 seneye gümbür gümbür geliyoruz hocam
Nereye geliyorsun , fizikçi mi olucaksın ?
Çok teşekkür ederim.
8:30 en iyi espri hahaha
Sunum güzel olmuş, "Kendiniz deneyin, her şeyi olduğu gibi kabul etmeyin" öğüdü de çok iyi. Fotoğrafın çekildiği kameranın lensi konusunda dozzi birkanın sorusuna yanıtınızı göremedim. Ayrıca düz dünya teorisinde güneşin çok daha küçük varsayıldığını da bildiğinizi düşünüyorum. Fakat sunumunuzda bundan bahsetmediniz. Her kim öğretirse öğretsin, bildiğimizi sandığımız şeylere ne kadar ters düşerse düşsün, yalnızca gerçekleri öğrenmek isteyen biri olarak cevaplarınızı merak ediyorum.
Yanıt vermenin bir yere götürmeyeceğini düşünüyorum. Zaten konuşmanın amacı dünya düz diyenlerle münakaşaya girmek değil. Dünyanın şekli ile ilgili anlattıklarım sadece bir örnek. Neyi örneği?
1. Bilim sorgulayarak ve ardından somut deneyler gerçekleştirilerek yapılıyor, konuşmanın ana noktası da bu.
2. Konuşmanın yan mesajı da, bilimlerin birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğu. Maalesef eğitim sistemimizin çok ciddi bir açığı konuları birbirinden bağımsız adalar gibi anlatması. En klasik örnek tarih dersindedir mesela, Roma İmparatorluğu'nun tarihini anlatırken ve Göktürklerin tarihini anlatırken, bunlardan hangisi daha önce, hangisi sonra, birbirlerini etkilemiş olabilirler mi, bilemiyor öğrencilerin çoğunluğu. Bilim dersleri açısından bu bir felaket oluyor, çünkü hiçbir kavramın nasıl keşfedildiğini bilmiyoruz ve keşiflerin aslında nasıl bir örümcek ağı veya beyindeki nöronlar gibi birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu anlayamıyoruz.
Örneğin şu an bu mesajları paylaştığımız bilgisayarın çalışmasını sağlayan kuantum mekaniği, aynı zamanda kara cisim ışımasını da açıklıyor, o kara cisim ışıması Güneş'in sıcaklığını ölçmemizi sağlıyor, Güneş'in o sıcaklıkta olması için nasıl nükleer enerji ürettiğini biliyoruz ve o nükleer enerjiyi üretebilmek için bir yıldızın merkezindeki basıncın ne olması gerektiğini ve dolayısıyla yıldızın en ufak ne kadar olabileceğini. Yani "Benim şöyle bir kuramım var, Güneş şu kadarcık olsun" diyemezsiniz, eğer derseniz, söylediğinizin bir çok başka sonucu oluyor ve o sonuçların başka deneylerle uyumsuzluğu gösterilmiş durumda. Mesela eğer nükleer enerji ile ilgili formüller de yanlıştır derseniz, o zaman da nükleer santrallerin nasıl çalıştığını açıklayacak, evrende gördüğümüz milyonlarca yıldızın verisini açıklayacak, laboratuvarda topladığımız verileri de açıklayacak kuramlara ihtiyacınız var. "Laboratuvarda topladığımız veriler yanlış, yıldızları gösteren teleskoplar bozuk, nükleer santraller de aslında şansına işliyor veya aslında nükleer enerji değil, gizli gizli kömür yakıyorlar" diyen birisi de, pek ikna edici değil. O kişiyi de hâlâ dinlerim, ama görüş ayrılığımızı bu noktada münakaşa ile gideremeyeceğimiz açık değil mi?
İnsanoğlu bu ikna çabasını binlerce yıl denedi. Tek tük kendi fikrimizi destekleyen gözlemleri bahane edip farklı felsefi pozisyonlara çevremizdekileri ikna etmeye çalıştık. Bir kısım insanları ikna edebildik, bir kısmını ise edemedik. Ancak bir noktada bilimsel yöntemi keşfettik: birbirimizi sadece fikirlerle ikna etmeye çalışmayı bırakıp sistematik somut deneyler yapmaya başladık. Kuramlarımızın, onları türetmemize neden olan gözlemlerin dışındaki öngörülerini hesaplayıp, o öngörüleri sınadık. Bu yöntem kimi zaman hoşumuza gitmeyen sonuçlar getirdi, deney yapıp beklentimizin tersi çıkınca hüsrana uğradık. Ancak evren, insan olarak beklentilerimize, coşkumuza veya hayallerimize, hoşumuza gidip gitmemesine bakmıyor. Deney anahtarımız oldu, gizemlere gerçek yanıtlar bulabilmek için.
İnsanlık olarak binlerce yılda öğrendiğimiz bu ders, kuru kuruya münakaşayı anlamsız kılıyor. Benim söylediğim herhangi bir sözü, veya gösterdiğim fotoğrafı eleştirmek kolay (ki o eleştirilerin büyük kısmı da maalesef internette yankı odalarında tekrarlanan kulaktan duyma eleştiriler). Ama anlamsız. Ben elimden geleni yaptım, kendim oturup denedim, ürettim ve sınadım. Sıra iddia sahiplerinde, öngörüler ortaya koyma, bunları deneyle sınama ve sonuçlarını şeffaflıkla sunma zamanı. (Ya da "Bu kişi de yalancı, şarlatan, satılmış" diye suçlamayı tercih edebilirler, kendi tercihleri olur. Ben ancak üzülebilirim, çünkü bence yüreklerindeki sorgulama ve isyan etme gücünü, şu yaşadığımız sistem yanlış yöne ittirmiş diye düşünüyorum. Dünyada hemen her yerde mücadele edilecek bir çok haksızlık varken, böyle insanların enerjilerini boşa harcatıyor eğitim sistemimiz.)
@@Erkcan Cevabınız için çok teşekkür ederim. Böyle uzun bir cevap vermeniz iyi niyetli, temiz yurekli bir insan olduğunuz izlenimini verdi. Ben bir sistem analistiyim. Sorunları analiz eden, çözüm için yazılım geliştiren, üniversite mezunu 49 yaşında bir kişiyim. Dünyanın düz olduğuna, gezegen olmayıp evrenin tabanı olduğuna, ucu bucağı olmadığına, varsa da herhangi bir insanın sınırlarını görmediğini, ay ve güneşin düz dünya üzerinde oğlak ve yengeç dönenceleri arasında sipraller cizdigine, dünyadan çok küçük ve yakın olduğuna, ay, güneş, gezegenler (onlar da yıldız) ve yıldızların katı maddeler olmayan enerjiler olduğuna, dünyanın kuzey kutbunun manyetik bir merkez olduğuna, tüm gök cisimlerinin bu merkez etrafında değişmez bir rotayla döndüğüne, ve bu sistemin Allah tarafından kurulup döndürüldüğüne, insanın yüceliğine (e bu kadar savaş, cinayet, tecavüz ne o zaman derseniz, iyi kalpli mükemmel insanlar da var derim), tesadüf eseri oluşmadığımıza, bilakis çok yüksek bir zekanın tasarımı oldugumuza... inanan bir insanım. Amacım başkalarını ikna etmek değil. Mesleğim (Sistem analistliği) 30 yıllık meslek hayatımda şunu öğretti bana. GERÇEK BASİTTİR. İnsan olgunlaştıkça bir çok ön yargı sahibi olur ve basit gerçekleri kavrayamaz hale gelir. Keşke sizinle karşılıklı, yüz yüze sohbet edebilsek. Birbirimizden öğrenebilecek çok şeyin olduğuna inanıyorum. Sağlıkla kalın.
@@engintamturk İşte bu yazdığınız ve inandığınız hayali varlıklardan ötürü, bilimsel düşünce ve yöntemlerle dini dogmatik ve skolastik düşüncenin taban tabana zıt olduğunu anlamış oluyoruz.. Yani bir insan kendinden üstün bir varlığın mutlak varlığına mutlak olarak inanıyorsa, o artık bilimsel düşünme ekseninden çıkmış demektir. Soru soramaz ve sorgulayamaz. Burada da düz dünyanın varlığını kendinize ait hiçbir kanıta ve deneye, kendi çabanıza başvurmadan , @ErkcanOzcan hoca gibi deneyini yaparak gözlemlemiş yuvarlak dünya kuramına karşıt olarak savunabiliyorsunuz. Bu savunmayı yaparak dogmatik düşüncenin ve dini saplantılı bir beynin "soru sormayı ve sorgulama yeteneğini" ne derece kaybetmiş olduğunu bize ispatlıyorsunuz.
@@onder84 Dozzi Birkan kamera lensi ile ilgili bir soru sormuş, ben de onu hatırlattım. Bunun din ile ne alakası var?
Ufuk çizgisi ne kadar yükselirsek yükseltelim dün düz. Dünya küre ise bu matematiksel olarak mümkün değil.
Kıyıdan uzaklaşan gemi dünyanın eğiminin arkasında kalıyor diyorlar. Peki geminin kaybolduğu noktada soldan sağa neden bir eğim görülmüyor?
Bunlar gibi 30 soru sorabilirim. Hiç birinin din ile alakası yok. Sizce var mı?
@@Erkcan
* Uğur MUMCU :
" Bilgi Sahibi olmadan, Fikir Sahibi olmak. "
Ne Yazık ki ;
Ülkemizin ve Genç Nesillerimizin "Beyin Gücüne" rağmen içine sürüklendiği durum bu, ısrarla aşağı çekilmek..!
Bizler ; bugünümüzü kaybettik..!
Lütfen Siz ve Sizin gibi Beyin Gücümüz ; Gelecek Nesillerimiz için, Yarını inşa etmeye devam edin.
Eger bir bilgiyi siz keşfetmediyseniz, veya nasil keşf edildigini anlamadiysaniz. O bilgiye sahip deyilsiniz. Müthiş bir söz 16. Dakika
👍
Bu adam UA-cam a her gün video atsın
Flu TV kanalında videoları var Erkan hocanın.
Hocam harika sunum olmuş ilk başta daha çok akademik bir konuşma gibi olacak sandım ama ana fikir olarak sorgulamanın üzerine gitmişsiniz. Herkese hitap eden bir sunum olmuş. Çok teşekkürler.
Varolun
Çok doğru.
En sevdiğim fizikçi.
Bu adam çok yakın zamanda aşırı popüler olacak inşallah ünlülükten kafayı yemez
Bu dünyayı gördükçe ben de korkuyorum valla. Çok dikkatli olmak lazım, bana olmaz dememek lazım. Umarım olmaz. Öte yandan şu dünyadaki süremiz dolmadan, ufak da olsa kalıcı bir fark yaratmak istiyorum, riske değer diye ümit ediyorum.
@@Erkcan inanın o farkı yarattınız hocam
Hozom emeginize saglik.
8:33 Hocam kimse de anlamamış esprinizi. Bence zorlamayın kendinizi bizim insanlarımız bu gibi konularda Fransız. Fakat güzel espriydi.
müthiş bir insan
Adam ezbere öğrenmeyin demiş anlayarak sorgulayarak öğrenin demiş
👍
Çift Yarık deneyi de çok güzeldir.
Bu sabah bir başka olsun istedim.
Yatağımdan kalkayım
Güneş beni sarsın. Bir sıcaklık sakin
Uzaktan gelen mavili iyot kokusu da olsun.
Dünyam hayallerimin gerçekleştiği yer olsun, aş olsun ekmek olsun, sıcacık
Cenneten atılmış, evrenin ücra köşeleinden birinde,
Soluk mavi noktanın dümdüz görünen bağrında seni özledim çocuk
Düşler kurdum senin yarınlarına, bir ağaç oldu budadılar dallarını kırdılar.
Her baharın neşesinde yeniden yeşil.
Özledim çocuk. Nerdesin şimdi?
Hoca, çok yaşa...
bilim inanç değil kabulleniştir bilim daha iyisini keşfedinceyedek sonkeşfi kabul görerek referans alınır
tam olarak değil bilim işe fizik yasalarının ebedi olduğu ve evrensel olduğu ön kabulü ile yani buna iman ederek başlıyor birde sebep-sonuç ilişkisi ile bir olayın gerçekleşme sebebinin gene o olayın kendisinde bir yerinde olduğuna iman ediyor dışarıdan bir müdahale olduğunu kabul etmiyor
@@burakyigitgulsun3833 bilimde inanca yer yoktur yeni bir keşif tez ya da teori geçmiştekileri geçersiz kılarsa geçmiştekiler rafa kalkar bilim tarihinde buna benzer birçok örnek var bununla birlikte kimse geçersiz kılınanın peşinden gitmeye ısrar etmez
ancak işin içinde inanç varsa söz konusu inanç ritüelinin ardı sıra onlarca yenileri gelmiş olsa bile eskilerini devam ettirmeye çalışanlar muhakkak olur
bilim inanç sistemi değildir
Asıl sorulacak İş atomu. Gerçekçi değil. Sorgulanacak şey pozitif bilimin dogmatik anlayışı
Erkcan Özcan ın askerleriyiz
çok sempatik adam