Hocam kira tespıt davasında bilirkişi raporu istenılen bedelden düşük sunulmuşsa ,talep edilen miktarı keşif raporundan sonra düşürebilirmiyiz?Aksi taktirde vekalet ücreti ödemek zorunda kalabılıyoruz
Kadir Bey, ev sahibi 3. Yilda sözleşmeye uymayarak yasal artiş orani olan; %17.09 a karşın %120 kira artis talebinde bulunup, isine gelmezse evi bosalt diyerek psikolojik baski yapti. Anlasma yoluna gidip orani %80 e çekip bu artışı da 2 ay one cekerek 14 ay odemeyi kabul ettim. 6.yilin sonunda kira tespit davasi açtı. 3. Yilda haksiz zenginlesmeye giderek sözleşmeye uymamış olmasi. O sözleşmeyi gecersiz kilar mi? Artişta sözleşmeyi yenilemeyi teklif ettim. Bizim sözleşmemiz var zaten dedi... Uymadiktan sonra sozlesmenin ne anlami var? Sözleşmede artis oranı var. 30 gun onceden ihtar çekmedi. Kasim 2023 te acilan davada tespit edilen kira bedelini 2023 Ocak itibariyla talep etmiş... Videonuzda 6. Yilda en az gun önce artış talepli ihtar çekilmez ise belirlenen artisli kira 2024 döneminden başlatılır demişsiniz. Bunu görüşmede delil olarak kullanmak isterim ancak ilgili kanun maddesini bilmiyorum. Paylasir misiniz? Saygılarımla, iyi günler...
Türk Borçlar Kanunun 345. Maddesinde geçiyor. Keşke %80 artış yapmasaydınız şimdi mahkeme o oran üzerinden gidecek ancak size eski kiraci olmanızdan dolayı mahkeme 6. Yıl için eski kiraci indirimi yapacak diğer yıllar için artık ne kadar artış oranı belirlediyse o geçerli olur.
bir yıllık kira kontratı var. kiracı 4.defa bunu kullanıyor. bu aralık ayında bu 4 sene bitecek. kira çok düşük emsallerine göre. bu kasım ayına kadar yani 5 sene başlamadan kira uyarlama davası açılsa dava sonucunda belirlenecek tutar dava açıldığı tarihten itibaren olan kiraları da kapsar mı yani uyralma davası sonucu eğer yeni kaira kontratı dönemimnden önce açılan dava için geriye dönük olarak işler mi yoksa kira uyarlaa davası sadece ileriye dönük mü işler.? 5.sene için uyarlama davası açtıktan sonra 6 sene başlamadan bir ay önce ihtarname gönderimi sonrası tespit davası da açılabilir mi? burada amaç kiracının 5 sene bitmesini bekleyerek bir sene daha düşük kira vermesinin yanına kar kalmasınıönlemek.. 5 sene için uyarlama davası ile düşük ödediği kiraların farklarını almak. yani 4 sene bitecek ararıl ayında ama 5.senenin bitmesini de beklemek ve düşük kiraya bir sene daha katlanmak zorundayız. bunun önüne geçmek için kira uyarlama davası açmak doğru ve mantıklı yol mudur? 5.sene bittikten sonra 6.sene için tespit davası açarken bu bize sorun çıkarı mı? yani uyarlama dvası sonuçlanmadı diyelim zaten kira uyarlama davası açılmış o yüzden kira tespit sdavası açamazsın gibi bir durum olur mu? ya da kira uyarlama davası sonuçlansa ama bu seferde istediğimiz kira tutarından düşük kalsa kira tespit davası açtığımızda zaten kira uyarlama davası ile bir kira belirlendi şimdi buna karşı kira tespit davası açılamaz gibi bir durum söz konusu olur mu? en iyisi bir sene daha düşük kiraya katlanarak sadece kira tespit davası açmak mı? kira diye ödenen miktar cep harçlığı seviyesinde komik .. yani bir sene daha bu haksızlığa tahammül etmek zorundamıyız illa ki?
@nezircaglar2381 Öncelikle kira bedelinin uyarlanması davasında da kira bedeli tespiti davasında da dava tarihinden itibaren oluşan fark gelecek kira dönemine ait kira bedelinden mahsup edilir. Söz gelimi 1 yıl daha beklediniz ve kira bedelinin tespiti davası açtınız. dava kaç yıl sürerse sürsün, mahkemenin hükmettiği artırım yeni kira döneminin başlangıcından itibaren geçerli olmak üzere hesap edilecektir. Böylece dava sona erdiğinde birikmiş bir alacak meydana gelmiş olacaktır. Kısaca şuan iki bin lira kira ödüyorsa mahkeme de 2 sene sonra kıranın çok düşük olduğunu ve on bin lira yaptı ama kiraci dava süresince iki bin ödedi işte dava tarihinden itibaren biriken eksik miktarları davayı kazanınca talep ediyorsunuz. Ardından da yeni kiraları 10 bin lirada yatırıyor bu kısım böyle gelelim ikinci sorunuza. Kira uyarlama actiysaniz devam ederken kira bedelinin tespitini açarsanız davanız reddedilir derdest bir dava var. Üçüncü sorunuza gelecek olursak kira uyarlama davası açmanız daha mantıklı tabi şartlarını sağlıyorsanız. Çünkü kira bedelinin tespiti davasını 1 yıl bekleyeceksiniz o zamana kadar düşük kira verecek bir de bedel tespit davasında 5 yıldır oturuyor dava açtınız 2 sene sonra kesinleşti 7 yıl oturmuş oldu işte mahkeme 6. Yıla uygulama da hak ve nesafet dönemi deniliyor eski kiraci indirimi uyguluyor 6. Yıla ardından gelecek yıllara zam uygulanıyor. O yüzden şartlar sağlanıyorsa kira bedelinin uyarlanma davası açmak daha mantıklı.
@@AvKadirLALE peki avukat bey bu sene için tahliye davası açsak ve bir sene sonrası için yani 6. sene başında kira tespit davası da açabilir miyiz? tahliye davası üç sene sürerse ve lehimize sonuçlanırsa kiracı çıksa bile tespit davası sonradan sonuçlanınca tespit davası açıldığı tarihten itibaren evi tahliye kararı ile boşalttığı tarihe kadar yeni kira bedeli üzerinden borçlu mu olur? yani tahliye davası boyunca düşük kira ödemeye devam ettiği için tahliye davasını istinaf vs ile uzatmaya devam etmesine bir caydırıcı unsur olmaz mı aynı zamanda tespit davası açılmış olması? zaten tespit davası da var, tahliye davasını uzatmam benim yararıma olmaz düşüncesi oluşsun istiyorum kiracıda.
@@nezircaglar2381 Bu anlattığınız şekil de davayı açabilirsiniz ama tahliye davası önce biterse bedel tespit davasında hukuki yararın olmadığı gerekçesiyle dava aleyhinize sonuçlanabilir. Direkt olarak bedel tespit açın zaten dava tarihinden itibaren ödediği kira bedelleri ile mahkemenin yeni bedeli arasındaki farkı alırsınız ve yeni kira döneminde de zaten bedel yüksek olduğu için kiraci kendisi tahliye ediyor. Yeter ki bedel tespit lehinize sonuçlansın.
@@AvKadirLALE bende bu düşünce tahliye davasının istinaf vs ile 3-4 sene sürdüğü tespit davasını ise 18 ay sonunda sonuçlandığı bilgisini bir yerlerde okuduğum için oluştu. benim amacım şu eğer tahliye davası devam ederken ihtarnem ve arabulucu sonrasında tespit davası da açar isem kiracının zaten tahliye davası sonucunda 2 sene sonra çıkacağım düşüncesiyle bu iki sene için tespit davası masrafı üzerine kalmasın diye tahliye ve tespit davası sonucu beklemeden hemen daireyi boşaltacağı umudu..yani tespit davası sonuçlansın diye 18 ay daha beklemiyeceğim. tahliye davası sonucunda 3 yıl boyunca daireyi başkasına kiraya veremeyeceğim şartından kurtulurum hem de tahliye davası bitsin diye 3 -4 yıl beklemem .tabii bu kumarı oynamaya gerek var mı tartışılır. sizin dediğiniz yol daha basit ve mantıklı olan ama insan tespit davası ile makul oranda bir yükselme olmaz ve kiracının yüzde 20 indirimi ile yine kiracı için makul bir miktar ortaya çıkar ise kiracının evde kalmaya devam etmesinden çekiniyorum. bu ahlaksız adamın evden çıkmasını istiyorum açıkçası. bunun için tahliye ve tespit davası masraflarını karşılmayı da göze alıyorum.
kira kontratımda artış bedeli tüfe ye göre olacak maddesi var ise bir artış oranı var diyebilir miyiz? yoksa illa yüzde 20 gibi bir kesin oran mı belirtilince kira artış oranı belli olan kontrat oluyor?
Nezir bey dediğiniz gibi tüfe'ye göre ibaresi varsa bu sözleşmede artış oranı kararlaştirilmiştir demek oluyor ve kira bedelinin tespiti davası açamaz 5 yıllık süre dolmadan.
20000 tl kiralık daşrede oturan kiracı 5000 tl ödüyor kimse ev sahibi haklı demiyor.Ekonomi çok kötüye gitmiş,5 yıl geçmeden dava açamazsın,ekonomi düzelirse kiracı dava açabilir,hiç hakkanşyete sığmıyor.
@saniyeergur6650 Saniye hanım 5 yıl beklemenize gerek yok. Dediğiniz gibi etraftaki diğer daireler 20.000 - TL gibi bir rakama kiraya veriliyorsa sizin kiraci da 5.000 - TL gibi bir rakama oturuyorsa "kira bedelinin uyarlanması davası" açabilirsiniz.
@@cengizalmac4053 5 yıldan önce kira bedelinin tespiti davası açılamaz. Açılabilmesi için tarafların kira sözleşmesin de kira artış oranını kararlaştirmamiş olmaları halinde 5 yıllık süre dolmasa da açılabilir. Şimdi kira uyarlama davası başka kira bedelinin tespiti başka dava, kira uyarlama davasinda herhangi bir süre sınırı yok istediğiniz zaman açabilirsiniz bu yüzden çelişki yok.
Merhaba, ev sahibim 7. Yilda kira artis gününe 18 gun kala dava acti ,ben de yuzde 25 yaptim ve 4 ay sonra evden çıktım,dava 2024 ocak ayında görülecek sizce durum ne olur? Ayrica kendisi 2023 ocak ayindan itibaren kiram 7-8 bin olmali diyerek dava acmis ,yani zam ayindan 6 ay sonra kiram 7 bin olmali diyerek 2023 mayis ayunda dava acti, ama 18 gun kala. Umarim anlatabildim şimdiden teşekkürler
Özcan bey merhaba anlattiklariniza göre bir problem olmaz davası reddedilir. Basiretli tacir gibi davranmamış yani dediğiniz gibi zam yaptıktan sonra dava açmasinin bir anlamı yok imkanı varken yapmamış.
@@AvKadirLALE hocam şu şekilde tam olarak 7. Senem zam ayımız Haziran 16 o Mayıs 18 de dava açtı, benim bildiğim 30 gün önce açması gerekiyor. Dava ilk durusma 2024 Ocak ayına verildi bende 2023 Haziran ayında yüzde 25 yaptım ve ekim ayında evi tahliye ettim yani dava görülmeden evden çıktım ve ben bir ay önceden dava açması gerekiyor iken açmadı bu yüzden davanin red olma ihtimalini düşündüm, teşekkür ederim yorumunuz için
@@ozcansanbas5502 Özcan bey kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak yeni kira döneminden en geç otuz gün öncesine kadar dava açarsa yeni kira dönemi için geçerli olur. Şimdi siz taşindiginiz için yeni kira döneminin bedelinin belirlenmesine gerek kalmayacak avukatınız bu noktaya değinsin dava konusuz kalır ve ev sahibinin kiracısı değilsiniz diye bir şey elde edemez. Kısaca davası reddedilecektir.
Kadir bey tbk 345/3 göre kira sözleşmesinde artış oranı varsa ihtar ve 30 gun onceden dava acilmamis olsun. yeni dönemde açılan dava yeni dönemin başından itibaren geçerli olur mu. Bu konuda fazla konuşulmuyor. Farklı fikirler var.
@cengizhanarsal1586 Kira sözleşmesinde yeni kira döneminde kiranın arttırılacağına ilişkin hüküm var ise, yeni kira döneminin sonuna kadar kira bedelinin tespiti davası açmanız gerekiyor yani 30 gün önceden dava açmazsaniz veya ihtarname çekmezseniz. Sözleşmede de artış olacağını belirlediyseniz kira süresinin son gününe kadar hakkınız var. 30 gün önceden açmamaniz problem olmaz. Yeter ki kira dönemi sonuna gelmeden 1 gün önceden de olsa davayı açmış olmanız gerekiyor.
@@AvKadirLALE6.yildaki artış için 30 gün önceden ihtar çekilmeden açılan kira tespit davasinda; belirlenen kiranin toplu ödemesi. Hangi dönemden başlatılır hocam?
30 gün önceden dava açmazlar veya ihtarname çekmemişlerse bir sonraki yıl için geçerli olur. Örneğin dava veya ihtar cekselerdi 01.01.2023 yeni kira yılından itibaren olacaktı ama cdkmedilerse 1 yıl sonra yani 01.01.2024 yılı
Merhabalar 1,5 - 2 yıl en fazla yine mahkemenin yoğunluğa göre farklılık gösterebilir. Örneğin İstanbul, Ankara gibi illerde biraz daha fazla sürmektedir.
1,5 - 2 yıl kadar sürer tabi mahkemenin iş yoğunluğunun azlığına çokluğuna göre bu süre azabilirde artabilirde ancak bir zararı olmaz çünkü bedeli uyarliyorsunuz aradaki kira farkları talep ediliyor.
@@gkn7511 Hocam her ikisi de ileriye dönük. Geçmişe dönük olmuyor. Zaten kira bitiminden önce açtığınız için yeni kira dönemini kapsıyor her ikiside sadece işte diyelim haziran ayında 1 yılı doluyor siz dava açtınız ama adam haziran ayı ve sonraki ayları yine eski kiradan ödüyor davayı kazanınca haziran ayından alıyor.
Kira sözleşmesinde kira artış oranı var ise 5 yıl dolmadan açamazsınız. Ancak kira artış oranı sözleme de yazmıyorsa 3 yıl olmasının bir önemi olmadan kira bedelinin tespiti davasını açabilirsiniz.
Slm sayın avukat bey ben daireyi kiraya verirken sözleşmeye tüfe oranını yazıp imzaladık kiracım şimdi yüzde 25 diyor ben kabul etmiyorum benim imzam tüfe benim diğer kiracım 7.500 öderken daha eski kiracı yeni kiracıyı daha ucuza oturtmak eski kiracıya haksızlık olmazmı mahkeme işi olmaz 2sene 3sene uğraş olmaz kaba kuvvet çirkeflikte yapmak istemiyorum kimse ev vermezken ben evimi indirimli verdim şimdi çözüm ne
@@sezer1439 aleyküm selam malesef sezer bey %25 kira artış oranı 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldıği için bu artış oranını belirlemek zorundasınız. Gelinen bu nokta da doğrusu haklılık haksızlık birbirine girmist durumda.
@@AvKadirLALESozlesmede kira artış oranı varsa dava direkt red mi ediliyor yoksa kabul ediliyor da olumsuz mu sonuçlanıyor? Matbu sözleşmelerin çoğunda yüzde 10 vs. diye belirtilmemişse tufe yaziyor zaten.
Bilgiler için teşekkür ederim avukat bey
Hocam kira tespıt davasında bilirkişi raporu istenılen bedelden düşük sunulmuşsa ,talep edilen miktarı keşif raporundan sonra düşürebilirmiyiz?Aksi taktirde vekalet ücreti ödemek zorunda kalabılıyoruz
Güzel değinmişsiniz
İzmirden selamlar kadir bey
Ev sahibi olanların işine çok yarayacak 😊👏
Kadir Bey, ev sahibi 3. Yilda sözleşmeye uymayarak yasal artiş orani olan;
%17.09 a karşın %120 kira artis talebinde bulunup, isine gelmezse evi bosalt diyerek psikolojik baski yapti.
Anlasma yoluna gidip orani %80 e çekip bu artışı da 2 ay one cekerek 14 ay odemeyi kabul ettim.
6.yilin sonunda kira tespit davasi açtı.
3. Yilda haksiz zenginlesmeye giderek sözleşmeye uymamış olmasi.
O sözleşmeyi gecersiz kilar mi?
Artişta sözleşmeyi yenilemeyi teklif ettim.
Bizim sözleşmemiz var zaten dedi...
Uymadiktan sonra sozlesmenin ne anlami var?
Sözleşmede artis oranı var. 30 gun onceden ihtar çekmedi.
Kasim 2023 te acilan davada tespit edilen kira bedelini 2023 Ocak itibariyla talep etmiş...
Videonuzda 6. Yilda en az gun önce artış talepli ihtar çekilmez ise belirlenen artisli kira 2024 döneminden başlatılır demişsiniz.
Bunu görüşmede delil olarak kullanmak isterim ancak ilgili kanun maddesini bilmiyorum.
Paylasir misiniz?
Saygılarımla, iyi günler...
Türk Borçlar Kanunun 345. Maddesinde geçiyor. Keşke %80 artış yapmasaydınız şimdi mahkeme o oran üzerinden gidecek ancak size eski kiraci olmanızdan dolayı mahkeme 6. Yıl için eski kiraci indirimi yapacak diğer yıllar için artık ne kadar artış oranı belirlediyse o geçerli olur.
bir yıllık kira kontratı var. kiracı 4.defa bunu kullanıyor. bu aralık ayında bu 4 sene bitecek. kira çok düşük emsallerine göre. bu kasım ayına kadar yani 5 sene başlamadan kira uyarlama davası açılsa dava sonucunda belirlenecek tutar dava açıldığı tarihten itibaren olan kiraları da kapsar mı yani uyralma davası sonucu eğer yeni kaira kontratı dönemimnden önce açılan dava için geriye dönük olarak işler mi yoksa kira uyarlaa davası sadece ileriye dönük mü işler.?
5.sene için uyarlama davası açtıktan sonra 6 sene başlamadan bir ay önce ihtarname gönderimi sonrası tespit davası da açılabilir mi? burada amaç kiracının 5 sene bitmesini bekleyerek bir sene daha düşük kira vermesinin yanına kar kalmasınıönlemek.. 5 sene için uyarlama davası ile düşük ödediği kiraların farklarını almak. yani 4 sene bitecek ararıl ayında ama 5.senenin bitmesini de beklemek ve düşük kiraya bir sene daha katlanmak zorundayız. bunun önüne geçmek için kira uyarlama davası açmak doğru ve mantıklı yol mudur? 5.sene bittikten sonra 6.sene için tespit davası açarken bu bize sorun çıkarı mı? yani uyarlama dvası sonuçlanmadı diyelim zaten kira uyarlama davası açılmış o yüzden kira tespit sdavası açamazsın gibi bir durum olur mu? ya da kira uyarlama davası sonuçlansa ama bu seferde istediğimiz kira tutarından düşük kalsa kira tespit davası açtığımızda zaten kira uyarlama davası ile bir kira belirlendi şimdi buna karşı kira tespit davası açılamaz gibi bir durum söz konusu olur mu?
en iyisi bir sene daha düşük kiraya katlanarak sadece kira tespit davası açmak mı? kira diye ödenen miktar cep harçlığı seviyesinde komik .. yani bir sene daha bu haksızlığa tahammül etmek zorundamıyız illa ki?
@nezircaglar2381 Öncelikle kira bedelinin uyarlanması davasında da kira bedeli tespiti davasında da dava tarihinden itibaren oluşan fark gelecek kira dönemine ait kira bedelinden mahsup edilir. Söz gelimi 1 yıl daha beklediniz ve kira bedelinin tespiti davası açtınız. dava kaç yıl sürerse sürsün, mahkemenin hükmettiği artırım yeni kira döneminin başlangıcından itibaren geçerli olmak üzere hesap edilecektir. Böylece dava sona erdiğinde birikmiş bir alacak meydana gelmiş olacaktır. Kısaca şuan iki bin lira kira ödüyorsa mahkeme de 2 sene sonra kıranın çok düşük olduğunu ve on bin lira yaptı ama kiraci dava süresince iki bin ödedi işte dava tarihinden itibaren biriken eksik miktarları davayı kazanınca talep ediyorsunuz. Ardından da yeni kiraları 10 bin lirada yatırıyor bu kısım böyle gelelim ikinci sorunuza.
Kira uyarlama actiysaniz devam ederken kira bedelinin tespitini açarsanız davanız reddedilir derdest bir dava var.
Üçüncü sorunuza gelecek olursak kira uyarlama davası açmanız daha mantıklı tabi şartlarını sağlıyorsanız. Çünkü kira bedelinin tespiti davasını 1 yıl bekleyeceksiniz o zamana kadar düşük kira verecek bir de bedel tespit davasında 5 yıldır oturuyor dava açtınız 2 sene sonra kesinleşti 7 yıl oturmuş oldu işte mahkeme 6. Yıla uygulama da hak ve nesafet dönemi deniliyor eski kiraci indirimi uyguluyor 6. Yıla ardından gelecek yıllara zam uygulanıyor. O yüzden şartlar sağlanıyorsa kira bedelinin uyarlanma davası açmak daha mantıklı.
@@AvKadirLALE peki avukat bey bu sene için tahliye davası açsak ve bir sene sonrası için yani 6. sene başında kira tespit davası da açabilir miyiz? tahliye davası üç sene sürerse ve lehimize sonuçlanırsa kiracı çıksa bile tespit davası sonradan sonuçlanınca tespit davası açıldığı tarihten itibaren evi tahliye kararı ile boşalttığı tarihe kadar yeni kira bedeli üzerinden borçlu mu olur? yani tahliye davası boyunca düşük kira ödemeye devam ettiği için tahliye davasını istinaf vs ile uzatmaya devam etmesine bir caydırıcı unsur olmaz mı aynı zamanda tespit davası açılmış olması? zaten tespit davası da var, tahliye davasını uzatmam benim yararıma olmaz düşüncesi oluşsun istiyorum kiracıda.
@@nezircaglar2381 Bu anlattığınız şekil de davayı açabilirsiniz ama tahliye davası önce biterse bedel tespit davasında hukuki yararın olmadığı gerekçesiyle dava aleyhinize sonuçlanabilir. Direkt olarak bedel tespit açın zaten dava tarihinden itibaren ödediği kira bedelleri ile mahkemenin yeni bedeli arasındaki farkı alırsınız ve yeni kira döneminde de zaten bedel yüksek olduğu için kiraci kendisi tahliye ediyor. Yeter ki bedel tespit lehinize sonuçlansın.
@@AvKadirLALE bende bu düşünce tahliye davasının istinaf vs ile 3-4 sene sürdüğü tespit davasını ise 18 ay sonunda sonuçlandığı bilgisini bir yerlerde okuduğum için oluştu. benim amacım şu eğer tahliye davası devam ederken ihtarnem ve arabulucu sonrasında tespit davası da açar isem kiracının zaten tahliye davası sonucunda 2 sene sonra çıkacağım düşüncesiyle bu iki sene için tespit davası masrafı üzerine kalmasın diye tahliye ve tespit davası sonucu beklemeden hemen daireyi boşaltacağı umudu..yani tespit davası sonuçlansın diye 18 ay daha beklemiyeceğim. tahliye davası sonucunda 3 yıl boyunca daireyi başkasına kiraya veremeyeceğim şartından kurtulurum hem de tahliye davası bitsin diye 3 -4 yıl beklemem .tabii bu kumarı oynamaya gerek var mı tartışılır. sizin dediğiniz yol daha basit ve mantıklı olan ama insan tespit davası ile makul oranda bir yükselme olmaz ve kiracının yüzde 20 indirimi ile yine kiracı için makul bir miktar ortaya çıkar ise kiracının evde kalmaya devam etmesinden çekiniyorum. bu ahlaksız adamın evden çıkmasını istiyorum açıkçası. bunun için tahliye ve tespit davası masraflarını karşılmayı da göze alıyorum.
@@nezircaglar2381 O zaman deneyeceksiniz başka yol kalmıyor Nezir bey. Yani yargılama giderlerini göze aldığınızı söylediğiniz için diyorum.
Sözleşmede tüfe bçye göre artış yapılıyorsa ihtarsız dava açabilşrsiniz deniyor bir video da
Videonun tamamına bakmak lazım saniye hanım
kira kontratımda artış bedeli tüfe ye göre olacak maddesi var ise bir artış oranı var diyebilir miyiz? yoksa illa yüzde 20 gibi bir kesin oran mı belirtilince kira artış oranı belli olan kontrat oluyor?
Nezir bey dediğiniz gibi tüfe'ye göre ibaresi varsa bu sözleşmede artış oranı kararlaştirilmiştir demek oluyor ve kira bedelinin tespiti davası açamaz 5 yıllık süre dolmadan.
Kadir abi ben mustafa ibrahim direkin yegeniyim
20000 tl kiralık daşrede oturan kiracı 5000 tl ödüyor kimse ev sahibi haklı demiyor.Ekonomi çok kötüye gitmiş,5 yıl geçmeden dava açamazsın,ekonomi düzelirse kiracı dava açabilir,hiç hakkanşyete sığmıyor.
@saniyeergur6650 Saniye hanım 5 yıl beklemenize gerek yok. Dediğiniz gibi etraftaki diğer daireler 20.000 - TL gibi bir rakama kiraya veriliyorsa sizin kiraci da 5.000 - TL gibi bir rakama oturuyorsa "kira bedelinin uyarlanması davası" açabilirsiniz.
5 yıldan önce kira tesbit davası açılabilir mi yok diyorsunuz ama cevapta kira uyarlama davası diyorsunuz celiski değil.mi?
@@cengizalmac4053 5 yıldan önce kira bedelinin tespiti davası açılamaz. Açılabilmesi için tarafların kira sözleşmesin de kira artış oranını kararlaştirmamiş olmaları halinde 5 yıllık süre dolmasa da açılabilir. Şimdi kira uyarlama davası başka kira bedelinin tespiti başka dava, kira uyarlama davasinda herhangi bir süre sınırı yok istediğiniz zaman açabilirsiniz bu yüzden çelişki yok.
Tesekkürler Kadir bey
@@cengizalmac4053 Rica ederim Cengiz bey.
Merhaba, ev sahibim 7. Yilda kira artis gününe 18 gun kala dava acti ,ben de yuzde 25 yaptim ve 4 ay sonra evden çıktım,dava 2024 ocak ayında görülecek sizce durum ne olur? Ayrica kendisi 2023 ocak ayindan itibaren kiram 7-8 bin olmali diyerek dava acmis ,yani zam ayindan 6 ay sonra kiram 7 bin olmali diyerek 2023 mayis ayunda dava acti, ama 18 gun kala. Umarim anlatabildim şimdiden teşekkürler
Özcan bey merhaba anlattiklariniza göre bir problem olmaz davası reddedilir. Basiretli tacir gibi davranmamış yani dediğiniz gibi zam yaptıktan sonra dava açmasinin bir anlamı yok imkanı varken yapmamış.
@@AvKadirLALE hocam şu şekilde tam olarak 7. Senem zam ayımız Haziran 16 o Mayıs 18 de dava açtı, benim bildiğim 30 gün önce açması gerekiyor. Dava ilk durusma 2024 Ocak ayına verildi bende 2023 Haziran ayında yüzde 25 yaptım ve ekim ayında evi tahliye ettim yani dava görülmeden evden çıktım ve ben bir ay önceden dava açması gerekiyor iken açmadı bu yüzden davanin red olma ihtimalini düşündüm, teşekkür ederim yorumunuz için
@@ozcansanbas5502 Özcan bey kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak yeni kira döneminden en geç otuz gün öncesine kadar dava açarsa yeni kira dönemi için geçerli olur. Şimdi siz taşindiginiz için yeni kira döneminin bedelinin belirlenmesine gerek kalmayacak avukatınız bu noktaya değinsin dava konusuz kalır ve ev sahibinin kiracısı değilsiniz diye bir şey elde edemez. Kısaca davası reddedilecektir.
@@AvKadirLALE çok teşekkür ediyorum 👏
@@ozcansanbas5502 rica ederim Ozan bey.
Merhaba hocam kira tespit davasını 6. Yılın sonunda acabilirmiyim
Merhabalar hocam evet açabilirsiniz engel bir durum yok.
Kadir bey tbk 345/3 göre kira sözleşmesinde artış oranı varsa ihtar ve 30 gun onceden dava acilmamis olsun. yeni dönemde açılan dava yeni dönemin başından itibaren geçerli olur mu. Bu konuda fazla konuşulmuyor. Farklı fikirler var.
@cengizhanarsal1586 Kira sözleşmesinde yeni kira döneminde kiranın arttırılacağına ilişkin hüküm var ise, yeni kira döneminin sonuna kadar kira bedelinin tespiti davası açmanız gerekiyor yani 30 gün önceden dava açmazsaniz veya ihtarname çekmezseniz. Sözleşmede de artış olacağını belirlediyseniz kira süresinin son gününe kadar hakkınız var. 30 gün önceden açmamaniz problem olmaz. Yeter ki kira dönemi sonuna gelmeden 1 gün önceden de olsa davayı açmış olmanız gerekiyor.
İlginiz için teşekkür ederim
@@cengizhanarsal1586 Rica ederim.
@@AvKadirLALE6.yildaki artış için 30 gün önceden ihtar çekilmeden açılan kira tespit davasinda; belirlenen kiranin toplu ödemesi.
Hangi dönemden başlatılır hocam?
30 gün önceden dava açmazlar veya ihtarname çekmemişlerse bir sonraki yıl için geçerli olur. Örneğin dava veya ihtar cekselerdi 01.01.2023 yeni kira yılından itibaren olacaktı ama cdkmedilerse 1 yıl sonra yani 01.01.2024 yılı
Merhaba hocam kira tesbit davası kaç yılda sonuçlanır
Merhabalar 1,5 - 2 yıl en fazla yine mahkemenin yoğunluğa göre farklılık gösterebilir. Örneğin İstanbul, Ankara gibi illerde biraz daha fazla sürmektedir.
Kadir abi benmustafa
uyarlama davalari kac yil suruyor
1,5 - 2 yıl kadar sürer tabi mahkemenin iş yoğunluğunun azlığına çokluğuna göre bu süre azabilirde artabilirde ancak bir zararı olmaz çünkü bedeli uyarliyorsunuz aradaki kira farkları talep ediliyor.
@@AvKadirLALE tsk avukat bey
@@serkaow68 Rica ederim Serkan bey
@@AvKadirLALEKira uyarlama davası geleceğe yönelik kira tespit davası ise geçmiş ve sonraki kiralara yönelik sonuclanmiyor muydu hocam?
@@gkn7511 Hocam her ikisi de ileriye dönük. Geçmişe dönük olmuyor. Zaten kira bitiminden önce açtığınız için yeni kira dönemini kapsıyor her ikiside sadece işte diyelim haziran ayında 1 yılı doluyor siz dava açtınız ama adam haziran ayı ve sonraki ayları yine eski kiradan ödüyor davayı kazanınca haziran ayından alıyor.
Kiracım 3 yıldır oturuyor yine de bedeli yükseltmek için dava açabilecek miyiz
Kira sözleşmesinde kira artış oranı var ise 5 yıl dolmadan açamazsınız. Ancak kira artış oranı sözleme de yazmıyorsa 3 yıl olmasının bir önemi olmadan kira bedelinin tespiti davasını açabilirsiniz.
@@AvKadirLALE malesef kira artış oranını yazmıştık teşekkürler cevap verdiğiniz içiin
Slm sayın avukat bey ben daireyi kiraya verirken sözleşmeye tüfe oranını yazıp imzaladık kiracım şimdi yüzde 25 diyor ben kabul etmiyorum benim imzam tüfe benim diğer kiracım 7.500 öderken daha eski kiracı yeni kiracıyı daha ucuza oturtmak eski kiracıya haksızlık olmazmı mahkeme işi olmaz 2sene 3sene uğraş olmaz kaba kuvvet çirkeflikte yapmak istemiyorum kimse ev vermezken ben evimi indirimli verdim şimdi çözüm ne
@@sezer1439 aleyküm selam malesef sezer bey %25 kira artış oranı 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldıği için bu artış oranını belirlemek zorundasınız. Gelinen bu nokta da doğrusu haklılık haksızlık birbirine girmist durumda.
@@AvKadirLALESozlesmede kira artış oranı varsa dava direkt red mi ediliyor yoksa kabul ediliyor da olumsuz mu sonuçlanıyor?
Matbu sözleşmelerin çoğunda yüzde 10 vs. diye belirtilmemişse tufe yaziyor zaten.