Cum suna în realitate limba dacilor!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 вер 2024
  • Cum suna în realitate limba dacilor? Este o întrebare la care mulți lingviști au încercat să dea un raspuns pe baza listelor de plante în limba dacă, a toponimelor, antroponimelor dar și pe baza unor analogii cu limbile greacă, latină dar și a limbilor iranice și balto-slave. Ce însemna Decebal, Duras, Scorylo sau Diurpaneus? Cum ziceau dacii la apă, la alb, la urzică sau la scai? De unde vine cuvântul, mânz, mazăre sau toată limba albaneza? Sunt multe necunoscute dar totuși avem unele indicii. Inscripția de pe inelul descoperit la Ezerovo pare a fi într-o limbă tracica, la fel ca alte 2 inscriptii tracice descoperite în Bulgaria. Însă până la descoperirea acelei ipotetice Biblia bessica sau la un echivalent local al Pietrei de la Roseta, tot ce putem face sunt speculații și exerciții de imaginație.

КОМЕНТАРІ • 434

  • @luciancarp7496
    @luciancarp7496 4 місяці тому +9

    Sunt istorici care au o ipoteză, cel puțin, interesantă: dacii se pare că se înrudeau cu sarmații care erau o populație cu origini în Podişul Iranian. Se poate încerca o traducere din limba dacilor cu ajutorul limbii persane, kurde etc. Aceiaşi istorici afirmă că există posibilitatea ca geții să fie un popor deosebit de daci, cu care nici măcar nu se înrudeau. De asemeni, poate fi pusă sub semnul întrebării apartenența geților şi a dacilor la marele neam al tracilor. Marea dificultate în descoperirea mai multor texte în limba dacilor constă în faptul că nu se găsesc suficiente dovezi arheologice distincte pentru civilizația lor.

  • @alexmihai22
    @alexmihai22 5 місяців тому +10

    Prima impresie când am auzit Albaneza a fost că se aseamănă cu Lituaniana sau Letona după cum sună.
    Altfel și ADN-ul i2 din Balcani e înrudit cu i1 din zona Baltică. Nu cred că este o întâmplare.

    • @Anida-bk5pr
      @Anida-bk5pr 4 місяці тому +4

      Nu I întâmplător,au și cântece,, daine,, despre Dunăre...

    • @Alin-ro6jb
      @Alin-ro6jb Місяць тому

      E adn ul nostru străvechi i2 și acum în prezent cel mai răspândit în Balcani influențat în neolitic de fermierii anatolieni și asa ne am format dacii,tracii,macedonenii care erau tot traci,,ilirii,veneticii,o ramură a grecilor,frigienii etc..e și chestia cu limbile paleo-balcanice care arata gena noastră dinarică i2

    • @andreicosmin9703
      @andreicosmin9703 7 днів тому

      A scris Formula AS, în urmă cu ceva ani, un articol despre denumiri din Lituania cunoscute nouă ...

  • @cllaudiusd521
    @cllaudiusd521 4 місяці тому +12

    Singurul text in limba dacilor care s-a pastrat este o lista de plante medicinale . Deocamdata atat , oficial. Iar in limba traca este o inscriptie pe un inel descoperit la Iezerovo - Bulgaria. Plus inca doar cateva in traca.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  4 місяці тому +2

      Plus numele de locuri, ape și persoane. Din ele putem reconstitui că germe însemna cald, kaga însemna sacru, berza alb și alte câteva.

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +4

      Nu-i adevărat. S-au păstrat foarte multe și care sunt în română. Se găsesc la dacian words wikipedia, thracian language index, thracian Duridanov

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +2

      Și printre ele acolo sunt și așa ziselele cuvinte latine, slave dovada fiind că ele sunt în română din geto dacă și nu din latină, slavă

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +2

      ​@@nefiltrat6934 Germe care în pronunție pronunțat cu vocalele accentuate ca în franceză, engleză și ca și în Ardeal, Moldova azi la sat e, o, i azi numai deci palatal germe astfel pronunțat este irmă în auz de unde irimos și pe urmă inimos care înseamnă deci sufletist, bun dovada că irmă forma veche pentru inimă și inimă sunt în română din geto dacă și nu din latină

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +1

      ​@@nefiltrat6934 Germe scris în geto dacă ca și în indo europeanul germ cald

  • @constantinparaschiv5036
    @constantinparaschiv5036 5 місяців тому +17

    Daca mai vad imaginea aceea de pe Columna in care mama e despartita de copilul care plange intru in depresie gandinduma la ororiile pri care au trecut populatiile dominate sau invadate in trecut!😢😢😢

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому

      În trecut? În timpul bunicilor: invadarea Basarabiei de către hoardele roșii; deportări în Siberia (familii rupte), foamete etc. Instaurarea puterii comuniste în România: deportări în Bărăgan etc.

    • @corneliaene2764
      @corneliaene2764 4 місяці тому +3

      În orice epocă este la fel de dramatic...

    • @Vladimir-rs9id
      @Vladimir-rs9id 4 місяці тому +3

      Creștinismul a civilizat lumea .
      Altfel era și acum întuneric peste tot pământul

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 4 місяці тому

      @@Vladimir-rs9id Hm. Civilizații au existat și cu mult înainte de apariția creștinismului. Evul mediu a adus întuneric (deși a fost creștin). Iluminismul a adus ... lumină, deși s-a mai certat cu ultra-dogmaticii.

    • @mariuspopescu6089
      @mariuspopescu6089 4 місяці тому

      ​@@Vladimir-rs9idMare prostie. Creștinismul a distrus civilizația greco-romană și o grămadă de alte civilizații în zonele cucerite și creștinate forțat. Creștinismul a adus cu el un val de fanatism și intoleranță care nu exista in lumea antică.

  • @tudorm6838
    @tudorm6838 5 місяців тому +10

    Titlul e senzationalist si ne-istoric ca metoda (... de ziar :) ), cu toate ca continutul e ok si explicati detaliile.

    • @ZobGheorghe
      @ZobGheorghe 4 місяці тому +1

      e ocheie

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 4 місяці тому +1

      Multe videoclipuri ale acestui autor suferă de aceeași meteahnă în ceea ce privește titlul (clickbait).

  • @predabuzescu
    @predabuzescu 4 місяці тому +2

    Dintre români, sunt moții cei mai apropiați genetic de daci? De ce ponderea de blonzi printre moți este mai mare? Cine sunt moții? Puteți face un episod despre ei? Mulțumim!

  • @expectral259
    @expectral259 4 місяці тому +3

    m-am uitat pe niste pdf-uri cu cartile in care apar aceste termene de plante in limba daca, si am vazut ca mai sunt cateva care ar putea fi inrudite cu numele lor in româna

    • @b33b1m0v3
      @b33b1m0v3 4 місяці тому

      Nu încerca să-i convingi. Ăştia sunt deja îndoctrinați in latinofonă.

  • @bobpictor7960
    @bobpictor7960 5 місяців тому +12

    Stimate dl. realizator, as dori sa va adresez o intrebare si anume : ce a dorit poetul exilat la Tomis, Ovidius Nasso sa spuna intr-una din lucrarile sale, in care deplangea propria stare jalnica in care ajunsese, incat scrisese chiar in limba getilor, dorind sa ilustreze situatia decaderii lui intelectuale din calitatea de cetatean al Romei, ajuns sa scrie in limba barbarilor, limba pe care spunea ca o invatase, la fel ca si scita ? Sau poate a fost doar o exagerare ? Nu avem nici o scriere de-a lui in geta. Sau poate . . .

    • @seaman5705
      @seaman5705 5 місяців тому

      Mai cauta , in loc sa produci tot felul de aberatii dacopate de la Vinereanu si Roxin . Intelegem unde bati , dar Ovidius a spus ca limba getilor nu are nimic a face cu cea latina , iar din reconstructia de azi , poate intelegi ca nici "limba daca" reconstruita, nu are a face cu limba romana . Din singurele cuvinte certificate ca fiind dace , adica cele 20 nume de plante , poti sa deduci ca din nou nu avem ceva similituduni .
      Daca nu puteti sa intelegeti ca niste radacini comune indo-europene dau cuvinte similare in aproape TOATE limbile din Europa si multe din Asia , poate ca e cazul sa va determinati IQ-ul .

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +7

      Nu avem din păcate. Dar avem mărturia lui că limba geților era foarte diferită de latină, încât la început se înțelegea cu ei prin semne.

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому

      PUBLIUS OVIDIUS NASO CONOSCIUTO COSI IN LINGUA LATINA= OVIDIU A CUI STATUIE SE AFLA IN PIATA OVIDIU ,LA CONSTANTA IN REALTÀ SI CHIAMAVA PUBLIO OVIDIO NASONE.

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому +4

      ​@@nefiltrat6934Asta este adevarat,am auzit ca il amuza auzind limba getilor a Tomis.

    • @cirus6
      @cirus6 5 місяців тому +11

      @@luigiturri7193 e putin invers, pe geti ii amuza limba ce o vorbea Ovidiu.

  • @andreipopescu7872
    @andreipopescu7872 4 місяці тому +3

    Stramosii bulgarilor au fost prima oara in zona tarii noastre....dupa care au migrat catre sud...si asa au ajuns dacii sa se stabileasca de unde placasera bulgarii. Am observat ca avem cuvinte similare cu bulgarii in ziua de azi. E posibil ca si stramosii nostrii sa fi avut cuvinte similare...avand in vedere faptul ca suntem vecini de mii de ani.

    • @drumetul.obosit
      @drumetul.obosit 4 місяці тому +6

      Atunci când slavii au migrat la sud de Dunăre (începând cu sec. 5), s-au așezat pe un substrat tracic. Având în vedere că la acea vreme, limbile oficiale din actuala Bulgarie era latina și greaca ... asemănările dintre cele două limbi (Româna și Bulgara) sunt firești.
      Bulgarii (neam turcic) nu au avut un rol hotărâtor în formarea limbii Bulgare.

    • @Luiza-Macrishroshu
      @Luiza-Macrishroshu 3 місяці тому +2

      Două milioane de români din Grecia de nord nu au voie să vorbească limba română pentru că grecii iau de bună o teorie care spune că grecii au preluat limba romanilor și nu s au mai considerat a fi greci???!!!

    • @Alin-ro6jb
      @Alin-ro6jb Місяць тому

      ​@@Luiza-MacrishroshuSunt o parte aromân ( macedon) deci român din zona Greciei și grecii au inventat o teorie prin care spun ca suntem greci latinizati 😂😂😂😂😂 sa nu fim traci/latini , deși asta suntem din vechime neamul nostru vlah s a întins din Maramureș pana în Epir

    • @Alin-ro6jb
      @Alin-ro6jb Місяць тому

      ​@@Luiza-MacrishroshuS a și vorbit acum 100 de ani și în timpul celui de al doilea război mondial de unirea regiunii Macedonia ( unde sunt Aromânii) cu restul României ar fi fost genial

    • @Luiza-Macrishroshu
      @Luiza-Macrishroshu Місяць тому

      @@Alin-ro6jb Având în vedere faptul că în România de câteva luni a început să se studieze Istoria evreilor pe care domnul profesor Gică Manole a analizat o pe baza documentelor oficiale existente și a arătat că cei trei mii și ceva de evrei care au fost uciși în Iași de armata germană care a recunoscut și plătit pentru acele persoane au devenit paisprezece mii și apoi cincisprezece mii care se spune că au fost uciși din ordinul românilor nu m aș mira că astfel de teorii și nenumărate alte politici să facă parte din pregătirea dictaturii sioniste despre care se spune în cartea părintelui Paisie Aghioritul. De curând doamna avocată Diana Șoșoacă a explicat că legea 28 pe 1991 este ilegală și a avut numeroase implicații nefaste asupra dezvoltării antreprenorilor români de către o corporație cu sediul la Washington deși destul de probabil că banii scoși din România sunt destinați Israelului de fapt. Pe unele hărți se vedea că în zona Macedoniei a existat un stat numit Romania și tatăl lui tataia din partea mamei era venit din Macedonia deși pe fratele lui îl numeau Zdravev și el a a numit Zdrafcu. L am auzit și pe Stjepan Hauser spunând că în localitatea lui natală, Pula, jumătate din locuitori ar fi italieni și că el nu cunoaște limba deși la un concert l am auzit adresându se în limba română ,,Draghi prieteni" . Există unele studii genetice care arată că românii și bulgarii ar avea destule de multe în comun dar firește că s au găsit unii să interpreteze pe dos în sensul că românii ar fi slavi.

  • @danvasii9884
    @danvasii9884 5 місяців тому +2

    Există limbi strâns înrudite sau chiar descendente ale limbilor celtice și gotice: bretona, welșa, irlandeza, scoțiana. De limbi germanice ce să mai vorbim? Germana, suedeza, norvegiana, daneza, dar mai ales islandeza.

    • @vedranr.glavina7667
      @vedranr.glavina7667 4 місяці тому +2

      Islandeza este vechea norvegiana. Un text in vechea norvegiana a fost in mare parte inteles de elevi islandezi.

  • @bobpictor7960
    @bobpictor7960 5 місяців тому +8

    Chiar si analizele ADN-ului actuale demonstreaza inrudirea noastra cu popoarele balcanice, dar si cu lituanienii si polonezii si ar fi un argument in plus adus celui lingvistic. Intr-adevar ar fi o mare descoperire sa ajungem sa cunoastem limba getilor si sa o putem compara cu limbile tracilor si ilirilor, dar si cu latina si greaca. Sa ramanem optimisti. Sau macar sa gasim scris un text in geta, utilizand alfabetul grec sau latin si tot ar fi foarte important.

    • @cristianboldisor1175
      @cristianboldisor1175 5 місяців тому +2

      Suntem, genetic vorbind,apropiati de bulgari,sarbi si,oarecum surprinzator, destul de apropiati de unguri si austrieci. Austria de exemplu,desi o tara de limba germana, are un cu totul alt profil genetic decat Germania. Fata de polonezi,unde domina genele slave,suntem foarte diferiti.

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому +1

      @@alfa11dim 👍

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 5 місяців тому +1

      @@alfa11dim foarte corecte observațiile , e lucru știut deja că multe zeități grecești au fost preluate de la traci

    • @gogupinte5941
      @gogupinte5941 4 місяці тому

      @@alfa11dim îndrugi numai tâmpenii naţionaliste . Chiar crezi tu , că dă cineva vre-o ceapă degerată , pe motivul că ai fi coborâtor din traci ? Crezi că bulgarii , sârbii , polonezii , sau ungurii vor zice , tu române eşti coborâtor din daci şi eşti şeful nostru pt. acest lucru ? E doar istorie , adică un pic mai mult decât un basm , bun de arătat la turişti . Se închină cineva francezilor , doar pt, că Charlemain , sau Napoleon au cucerit Europa ? Îi venerăm cumva pe italieni , pt. că au avut un imperiu măreţ ? Admirăm 10 minute istoria lor şi apoi încercăm să le cucerim frumuseţile locale , sau ne delectăm cu specialităţile lor culinare . Dintr-un milion de turişti , doar 10 000 , sunt interesaţi de istoria locală , restul de cazare , servire , drumuri şi facilităţi . Au fost furate opere de artă antice , dovedite cu acte şi tot nu s-au putut recupera . Contează doar ce faci şi cum te comporţi acum .

    • @danamunteanu3866
      @danamunteanu3866 4 місяці тому +1

      ​@@alfa11dimVaticanul ascunde foarte multe dovezi despre daci.
      Spartacus era trac,primul rege al Nomandiei era trac și se numea Rollo.Deci nu vikingii au fost primii în Normandia.
      Rollo era bunicul lui Wilhelm Cuceritorul.
      De fapt ,in Anglia au existat triburi dacice până în sec V era noastră. Cum să fi dispărut atunci dacii din Dacia ?

  • @BlakeWater71
    @BlakeWater71 5 місяців тому +7

    Bravo !
    Esti pe drumul cel bun.

  • @cirus6
    @cirus6 5 місяців тому +3

    exceptional acest video, felicitari!

  • @constantinradu13
    @constantinradu13 5 місяців тому +2

    Respect💙💛❤️

  • @teofillacatusu3524
    @teofillacatusu3524 5 місяців тому +8

    CURIOS: nu se pot traduce, nu se pot citi, dar stim ca sunt "getodacice"...

    • @b33b1m0v3
      @b33b1m0v3 4 місяці тому

      Dacă te uiți cu atenție la lista de cuvinte dacice din plantele dacice, vezi cu uşurință ce "româneşte" sună cam toate cuvintele.

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +1

      ​@@b33b1m0v3 Păi sigur că dacă nu le pronunți vocalele cu accent ca în Ardeal și ca în franceză, engleză nu sună numele de plante dacice a română sau cuvintele geto dace de la dacian words wikipedia însă dacă le pronunți cu vocalele accentuate ca în Ardeal la sat, ca în franceză, engleză atunci cuvintele geto dace din numele de plante geto dace și mai ales cele de la dacian words wikiepedia, thracian language index sunt cuvintele românești atunci

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +1

      ​@@b33b1m0v3 Da și dacă nu știi să pronunți vezi că numele plantei geto dace Kinuboila compus din kinu și boila rădăcina kin precum în tracul Tranupara u sufix în cuvintele compuse deci rădăcina tran și numai așa fără să știi să pronunți vezi kin, î scris ca i mai demult ca propoziția în scrisă in deci kîn kin vezi deci și numai așa că rădăcina kîn, cîn este cea a lui câne forma la sat pentru câine din română kinuboila fiind compus din kinu care înseamnă câine și boila ca în lituaniană sinuboila înseamnă măr, poamă, mărul câinelui, poama câinelui vezi la dacian plants wikipedia și kin, kinu pronunțat cu vocalele accentuate ca în Ardeal, ca în franceză, engleză sună câne

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +1

      ​@@b33b1m0v3 Koikolina la fel nume de plantă geto dacă este românul chiorchioli, chiorcoli care înseamnă a se uita ca și chiorul, chiorâș la cineva la ceva și deci este verbul lui chior și la dacian plants wikipedia scrie exact că înseamnă Koikolina cea oarbă sau cea care are numai un ochi, un ochi bun și un ochi rău înseamnă cel care este chior

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 4 місяці тому +2

      ​@@b33b1m0v3 Apoi ce să mai zicem Petrodava Petro și dava/cetate, Petrodava care s-a identificat că este cetatea din apropiere de Piatra Neamț conform și coordonatelor date de grecul Ptolemeu pentru cetatea geto dacă Petrodava și care conform cu bagajul indo european de cuvinte penrru că geto dacii, tracii sunt indo europeni vezi getae, dacians, thracians la wikipedia deci Petro, piatră, cuvântul românesc piatră care este deci tot geto dac o din Petro fiind geto dac precum tracul Skaptopara numele de oraș trac iar Petr nu există în indo europeană ci numai petro, petra, Petrodava cetatea din zona pietroasă precum Utidava cetatea de lângă apă deci arată zona geografică lângă ce este cetatea sau ce are caracteristic cetatea, ruinele cetății Petrodava fiind deci exact sus pe munte pentru că pe lângă Piatra Neamț sunt tot munți ca și în orașul Piatra Neamț, înălțimi și pământul deci pe care sunt ruinele cetății Petrodava este exact unul calcaros deci cu elemente care intră și în compoziția pietrei deci elemente de ale pietrei în solul unde sunt ruinele cetății Petrodava

  • @corpi8784
    @corpi8784 5 місяців тому +3

    Dacă este chiar limba (Geto-)Dacă- atuncea într-adevăr sună asemănătoare cu limbile baltice....

  • @user-kq4bg7hn4w
    @user-kq4bg7hn4w 5 місяців тому +3

    Dacă s-ar studia îndeaproape lb.avesta/avestica și pazand, s-ar putea face multe corelații cu lb.daca.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +1

      ca să faci corelații între 2 subiecte, trebuie să cunoști ambele subiecte. Or, limba dacă este necunoscută.

    • @user-kq4bg7hn4w
      @user-kq4bg7hn4w 5 місяців тому

      @@ionbrad6753 Dacă cercetezi mai mult, mai bine, mai sus ..există multe inf....există și un "dictionar" în această lume mare...

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому

      ​@@user-kq4bg7hn4wSper!!

  • @Atoma001
    @Atoma001 5 місяців тому +2

    Oare cum suna proto- româna? Se poate reconstrui?

  • @teofillacatusu3524
    @teofillacatusu3524 4 місяці тому +1

    Sunt din PiatraNeamt unde toti cred ca ar fi o PETRODAVA: o fabulatie mai mult de cat penibila. Ruinile sunt clar medievale, plasate intr/un loc strategic (hotar, vama... secuime...) dar la inceput PCR a spus ce trebuie sa fie si cum sa se numeasca. Regret ca istoricii romani sunt atat de neseriosi (ca sa nu folosesc invective!) si nu citesc decat in limba romana si scris de absolventi de la St.Gheorghiu!!!

    • @andreicosmin9703
      @andreicosmin9703 7 днів тому

      Apropo vezi că s-au descoperit ruine de cetăți dacice în secuime ...

  • @iulianmunteanu9392
    @iulianmunteanu9392 5 місяців тому +1

    Înteresantă ar fi opinia lituanienilor... pentru că-mi amintește de limba lor, pe care am auzit-o mai multe ori

  • @adriansparlac8517
    @adriansparlac8517 4 місяці тому +3

    Da, eu care te-am criticat, ba chiar am dat în tine din pricina unor materiale pe care le-ai postat trebuie să recunosc că de data asta ai venit cu un material foarte interesant deși are un titlu mai mult decât curajos. O limbă dispare, atunci când un popor dispare însă în ceea ce privește poporul nostru, conform studiilor paleogenetice s-a dovedit că nu a dispărut (din păcate se lucrează la acest capitol) iar noi, în general, suntem descendenții direcți ai strămoșilor noștri. Bine-nțeles de-a lungul timpului autohtonii s-au amestecat cu nou veniții astfel că nu mai există nimeni cu o linie genetică pură 100%, în cazul nostru getică. Dar ADN-ul genetic al strămoșilor noștri de acum 6-7000 mii de ani se găsește în proporție de peste 70% în ADN-ul nostru ceea ce arată o continuitate a poporului nostru pe aceste meleaguri. Din punct de vedere cultural, dacă ne uităm la aspectul îmbrăcămintei dacilor de pe columna lui Traian, vedem că în mare a rămas neschimbat cu ceea ce se mai poartă încă în anumite regiuni de pe teritoriul patriei noastre. Conform acestui principiu, acelaș lucru s-a întâmplat și cu limba strămoșilor noștri care nu a murit însă a evoluat în ceea ce vorbim noi acum, astfel conform ultimelor cercetări lingvistice, fondul lexic al limbii pe care o vorbim acum are la bază lexicul tracic în proporție de 70%. Dacă mergem mai departe vedem că limbile romanice au în jur de acelaș procentaj de lexic identic cu al nostru. Asta nu înseamnă că latina se trage din tracă (sau dialecte tracice cum ar fi Ilira, geta, scita, etc) sau vice versa însă ambele au un numitor comun și anume o limbă străveche comună. Vorbitorii de această limbă erau numiți de romani, barbari. Și da, acești barbari care vorbeau o limbă asemănătoare cu latina, se aflau și pe teritoriul Poloniei și țerilor Baltice înainte de venirea primilor slavi pe acele meleaguri, lucruri spuse chiar de unii cronicari ai lor. Mă opresc aici pentru că este foarte mult de spus aici vis a vis de materialul de mai sus dar nu înainte de a menționa că toate sursele interne (inclusiv tăblițele de la Sinaia) și externe nu numai istorice trebuie luate în considerație pentru a putea face o reconstrucție cât mai apropiată de adevăr în ceea ce privește tema lingvistică prezentată în material.

  • @thecostyro74
    @thecostyro74 5 місяців тому +3

    Tablitele de la Sinaia nu foloseau tot alfabetul grec ?

    • @alxdava2004
      @alxdava2004 4 місяці тому

      Grecii erau inexistenți la vremea scrierii tăblițelor

    • @thecostyro74
      @thecostyro74 4 місяці тому +2

      @@alxdava2004 ba au fost cat se poate de contemporani . Poate confunzi cu cele de la Tartaria .

    • @alxdava2004
      @alxdava2004 4 місяці тому

      @@thecostyro74 6000 de ani nu înseamnă recent. Grecii erau niște inși pe niște bărci

    • @thecostyro74
      @thecostyro74 4 місяці тому +1

      @@alxdava2004 vrei cumva sa spui ca tablitele de la Sinaia au 6000 de ani ? :))

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 4 місяці тому

      ​​@@thecostyro74Dă -i pace .... că e 🖐️ 2 K-pat....alxdava ăsta

  • @TeodorBORDEI
    @TeodorBORDEI 4 місяці тому +2

    Uite așa, câte oleacă reconstituirea limbi dacilor pare să se miște în direcția cuvenită.

    • @clausion
      @clausion 4 місяці тому +3

      Adica spre literatura SF.

    • @cezarstefanseghjucan
      @cezarstefanseghjucan 4 місяці тому

      @@clausionSub nicio formă. Ne bazăm pe realități obiective, chiar dacă discutăm despre reconstrucție.

  • @andreicosmin9703
    @andreicosmin9703 7 днів тому

    Breaza (Prahova), Brezoi (Vâlcea), Brezoaia (Dâmbovița), Brezoa(i)ele (Dâmbovița), Bârzava (Arad), Bârzava (Harghita) ...
    Pare să aibă o rezonanță dacică .
    Sau nu ?

  • @sergiuromeo
    @sergiuromeo 4 місяці тому +2

    Daca sar studia istoria adevarata a Orientului Mijlociu cea veche de 5000-7000 ani vom vedea cu uimire ca Orientul Mijlociu suntem stapani peste aceste teritorii ca de altfel Nordul Africi apropo de baltici sunt frati cu noi sa nu uitam ca evolutia umana a pornit din Balcani special din Carpati ucraina ( CIMERIA) de astazi si Orientul Mijlociu deci cei mai apropiati sunt Orientul Mijlociu Nordici ( Swedia Norvegia , Danemarca ect ) pe hartile antice este scris GETLAND Teritori rasa ARIANA PURA vine din Carpati Romania de astazi care se intinse in Est pana in China ca dovada sau gasit mumi cu opinci sabia Getica cu manerul lung ca de altfel Samurai din Japonia sunt Getii la origine.Teritorii care au rezistat cu denumiri ca Masageti locuiau in jurul Mari Getice ( Marea neagra) si in jurul Mari Caspice apropo de Iran sunt frati primari cu noi o demonstreaza istoria lor relicvele statui bijuteri ect si insasi Regina Tomiris care la invazia lor din acea perioada Regina se adreseaza cu fraza de ce sa facem razboi intre Frati deci toate majoritatea razboielor antice sunt fraticide spre exemplu Sparta si Troia se stie ca greci la origine vin de la Nord de Dunare din Ahei Ionieni si Dorieni deci suntem frati Imperiul Roman este creat de Geto Traci Print ENEIA Tracul dupa razboiul Sparta Troia de 7 anii se retrage in peninsula Ytalica unde traiau Etrusci popor Geto Tracic ajutand la fondarea Imperiului Roman un alt aspect istoria Orientului Mijlociu este reala cu date relicve stravechi ceramics statui de Geti bijuteri ect in biblioteca din Bagdat care a fost distrusa de Americani ocupand Bagdatul sau descoperit arte facts vechi de peste 7000 ani referitor la noi Romani constructiile Megalictice din Liban Geordan Palestina Irak Iran Siria ect Nordul Africi Grecia antica Atena nume pur Trac (Zeita intelepciuni si a Razboiului) toti zei olimpici origine Geto Traca) am studiat prin multe cai chiar verbale cu diferite persoane Asa zise Arabe cu toate ca ei nu recunosc sunt Arabi numai cei din IEMEN arabi adevarati mai ales dupa caderea Bizantului invadarea lor in Orientul Mijlociu pana la granita cu China

    • @19libra73
      @19libra73 4 місяці тому +2

      Frate, dacă ai intenționat să fii sarcastic, ți-a ieșit perfect!!!
      Dacă nu... atunci e vraiște în capul tău. N-ar strica o sticlă cu vin ca să te culci și tu liniștit🥴

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 4 місяці тому

      Sergiu Romeo ...... EȘTI "PRAȘTIE" 👎👎👎👎👎👎👎🤮

  • @miletusdidim8556
    @miletusdidim8556 5 місяців тому +6

    Este evident că dacii nu aveau cultură scrisă. Inscripții sporadice s-au descoperit doar la sud de Dunăre, în idiomuri atribuite tracilor, despre a căror limbă nu știm cât era de apropiată de cea a dacilor. Probabilitatea cea mai mare de a descoperi inscripții în limba dacilor ar fi fost în zona lor sacră, din Munții Grădiștei, dar nu s-a descioerit nimic. Așa că șansele de a le reconstitui limba pe baze epigrafice sunt aproape nule. Acolo unde a existat p cultură a scrisului, au fost și descoperiri. Cel mai probabil, pentru daci nu se va descoperi nimic. Iar grecii ii considerau doar niște barbari și nu aveau nici cel mai mic interes să le studieze sau să le consemneze limba. Așa că mă îndoiesc că va apărea de undeva vreo „Rosetta stone”. Aceasta a fost realizată deoarece cultura egipteană se bucura de un mare respect în rândul grecilor antici.

    • @123ARES
      @123ARES 5 місяців тому +2

      Tablitele de la Sinaia, scrierea de la Tărtăria si scrierea danubiană (doar o parte din ele) ..... toate descoperite aici nu îți spun nimic?

    • @miletusdidim8556
      @miletusdidim8556 5 місяців тому +1

      @@123ARES Nu, pentru că nu mă interesează falsurile de la Sinaia. Cât despre simbolurile de la Tartaria, sunt mai multe probleme: 1) nu e deloc clar dacă reprezintă realmente o scriere; și 2) ele nu au legătură cu dacii, fiindcă țin de o cultură neolitică anterioară migrației populațiilor indo-europene din stepele nord-pontice. Deci, cei care au produs tăblițețe de la Tărtăria nu aveau nicio legătură cu indo-europenii în general sau cu dacii în special. Același lucru se poate spune și despre populațiile neolitice care au produs superba ceramică a culturii Cucuteni-Trypillia, care, fiind anterioare migrației indo-europene, nu are legătură cu dacii. (Da, surpriză, strămoșii dacilor au fost migratori de stepă 🙂)

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому

      @@123ARES Sinaia - este un fals, după opinia marii majorități a istoricilor serioși. Tărtăria a fost înainte de migrația indo-europenilor în Europa (deci cu mii de ani înainte de a exista ”daci”).
      Of, Doamne!

    • @dechamp0
      @dechamp0 5 місяців тому

      Scrierea danubiana ? Ce scriere danubiana ? Da-ne si noua aici o sursa istorica cu aceasta scriere danubiana, un link , un citat , un studiu istoric etc.Tăblițele sunt falsuri , cunoscute și recunoscute ca și falsuri de către toți specialiștii.

    • @gheorghecalin9110
      @gheorghecalin9110 5 місяців тому +1

      Nu s a sapat suficient in zona Sarmisegetusa si in apropiere. Am convingerea ca in viitor vom avea descoperiri relevante acolo...Nu cred ca trb sa ne hazardam in a afirma ca daco getii nu au avut o cultura scrisa...

  • @Sorin5780
    @Sorin5780 5 місяців тому +5

    Fitonimele tracice au câteva vocale lungi pe care nimeni nu le pronunță corect, iar dacă urmezi fonetismul literelor grecești ale perioadei, dacicul dyn (δυν) ”urzică” sau ”mărăcine”(la V.Pîrvan) se pronunța ca un albanez ”dyn” /dʉn/, adică y nu era /i/, ci se pronunța ca francezul u sau germ. ü din über. E posibil ca acest y să fi fost o vocală lungă *ū sau o transformare fonetică *ui ⇒ y. Vezi Buirebistas și Byrebistas la Ptolemeu. Din nou, cred că transformările fonetice albanoide se aplică și pentru limba dacă.
    Ca terminație -ē din Σκιάρη (Skiárē, Dipsacus, varga ciobanului) nu cred că se pronunța ca o vocală lungă, nici nu are legătură cu rom.scai. Greaca antică se baza pe dialectul attic care transforma desinența mai veche -ā în -ē. Acest ē (η) în loc de ā (ᾱ) separă acest dialect față de celelalte dialecte grecești, cu excepția ionienilor.
    *Blis (Amaranthus, ştir), notat βλής (blēs) în greacă, nu se citea *blis, ca în greaca modernă (η =i), ci blēs, dar nu știm dacă acesta era fonetismul său real.
    en.wiktionary.org/wiki/%CE%B7#Ancient_Greek
    Poate a fost grecizat după un tracic/ traco-dacic *blās ori *blāz. Poate blēs era un fonetism moessic. Am citit într-o carte că acest strat dialectal ar fi rămas mai conservator decât cel dacic, adică să păstreze un *ē în loc de dac.ā. Apoi limba dacă este dusă de către niște triburi prin mijlocul Balcanilor până în munții Rodopi, Bosnia de sud, Albania și probabil chiar până-n Epirul vechi, oglindind perfect distribuția Aromânilor din evul mediu. Între munții Balcani (m-ții Emului la vlahii/românii locali) și Dunăre se spune că Dacii/Geții ar fi asimilat lingvistic Moessia după sec.V î.d.Hr., dar este o afirmație fără susținere (Dacia la Troia, de V.Pîrvan). Este sigur totuși că recucerirea Transilvaniei (Daciei) pornește de undeva din nord-vestul Bulgariei de azi (cultura Padea-Panaghiurski Kolonii) și se termină cu eliminarea celților din Ardeal, Ungaria răsăriteană și parțial din Slovacia, uneori fizic, alteori prin asimilare lingvistică și culturală.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +2

      Munții Emului? Interesant. Evidentă înrudirea cu Haemus.

    • @alexmoeller1967
      @alexmoeller1967 5 місяців тому +4

      este de asemenea important de tinut cont cat de corupte pot fi cuvintele dacice in limba greaca. Daca aruncam o privire in dictionarul trilingv greco-albano-român al lui Kavalliotis de la 1770, ne putem forma o opinie despre cat de indoielnnica este perceptia greceasca asupra fonetismului unei alte limbi.

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      Haemus pronunțat cu vocalele accentuate precum în franceză, engleză așa cum pronunțau vocalele geto dacii, tracii este în auz Emin forma scurtă dispărută din română a lui eminență care înseamna și înălțime ca formă de relief mai demult vezi dicționarul român dex eminență forma scurtă emin pentru eminență, eminent fiind numele Eminescu, Emin și escu decin Emin scris Haemus însă și Haemon înseamnă Înalții/Înalți sau Înălțimile/Înălțimi pentru că sunt munți și în gotă la fel emin scris himins înseamnă cer, înălțimi/înălțime deci, la cer se spune și înălțimi/în înălțimi mai demult și înălțime/în înălțime

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      Dovada deci că eminență, eminent sunt în română din tracă deci din geto dacă și nu din latină

    • @masterdon3821
      @masterdon3821 4 місяці тому +1

      Credeam că sunt singurul care știe de cultura Pandea din Bulgaria, 😅

  • @viorelpiscanu9425
    @viorelpiscanu9425 5 місяців тому +2

    Ok... Interesante analogii... Mersi! Cred ca ati facut o eroare spunând ca " Decebal a cucerit Dacia"!!! Poate Traian... Ma rog, se INTAMPLA... Cuvinte din limba geto- daca avem si azi in vocabularul limbii române! Vreo 150... Din pacate Geto-Dacii nu aveau o limba scrisă... Cel puțin asa se stie pana acum...

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому +1

      Tare mult mi ar place sa se faca cit mai multe cercetari pentru descoperirea existentei poporului nostru si a limbii vorbite de catre stramosii nostri. Mi se pare asa de ciudat ca nu exista mult mai multe dovezi despre trecutul nostru.SIGUR A FOST UN POPOR VITEAZ ALTFEL TRAIAN NU CONSTRUIA COLUMNA,ASTA ESTE O MARE DOVADA SI IN PLUS CELELALTE STATUI DE DACI,PE ARCO DI TRAIANO ED ANCHE NEL VATICANO.🧓🏻👵🏻👍🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴❤❤❤🇮🇹🇮🇹🇮🇹

    • @ZobGheorghe
      @ZobGheorghe 4 місяці тому +1

      nici nu aveau

    • @viorelpiscanu9425
      @viorelpiscanu9425 4 місяці тому

      @@ZobGheorghe ASA SE STIE.... SO FAR... CAPISCI!?

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 4 місяці тому

      @@ZobGheorghe IO non crederò mai che i DACII non avevano una scrittura!!!!

    • @florinbica8956
      @florinbica8956 4 місяці тому

      Poate erau analfabeți total așa cum sunt urmașii lor ,dar cei mai deștepți din lume …..

  • @danamunteanu3866
    @danamunteanu3866 4 місяці тому +1

    Aveti o traducere a textului in limba dacă ?

  • @doce7678
    @doce7678 День тому

    „dAva” în limba sanscrită înseamnă „pădure”

  • @nikolaykolev1438
    @nikolaykolev1438 17 днів тому

    Ring of Ezerovo-5 ct.BH:RO LISTENE/ronyat listata-crumble the leaves/.A S NERENEA TI LTEA NISKO/i s nereene ti letyat nisko-and with a burst they fly low/land/.
    A RAZHEA DO MEAN TI LEZH/i blestyat do men-and shine next to me/.
    TI lEZH UP TA MI YERA ZHILTA/ti lezh varhu tazi mi toplina zhulta-you lie in this yellow warmth of mine/falen autumn leaves/.

  • @UrsoiSergius
    @UrsoiSergius 5 місяців тому +1

    În slavâ nu e Teodor ci Fiodof nume preluat de la bulgari şi transformat cu ceea ce este astâzi.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +4

      Slavii au preluat numele grec Theodoros în 2 feluri:
      a) împrumutat ca atare, stâlcit la ”Fiodor”;
      b) tradus pe componente (Theo - Bog; doros - dan) deci Bogdan.

    • @user-cs3tw7nd8x
      @user-cs3tw7nd8x 5 місяців тому

      ​@@ionbrad6753 in limba avesta bog este bagas

    • @user-kq4bg7hn4w
      @user-kq4bg7hn4w 5 місяців тому

      ​@@user-cs3tw7nd8x Vă rog să precizați care e cuvântul în avesta, și corespondentul în rom. Mulțumesc.

  • @nordilar
    @nordilar 14 днів тому

    Moldova, Mol-Dava ?

  • @calincimpianu2161
    @calincimpianu2161 4 місяці тому +2

    Garm in persana inseana cald.

  • @viorelchirita7270
    @viorelchirita7270 4 місяці тому

    Locuitorii acestor meleaguri sigur vorbeau o limbă, doar nu erau muți .Prea multe fluctuații de populație era în aceste locuri. Triburi în căutare......

  • @raresmarius368
    @raresmarius368 5 місяців тому +3

    Limba armeană este prima limbă indoeuropeană

  • @boycontry6172
    @boycontry6172 4 місяці тому +1

    Mie îmi sună puțin slavonă🤪

  • @romeochelaru7308
    @romeochelaru7308 13 днів тому

    Nu e ,per' dacic.Dacic este por- vezi nume ca Mucaporus,Piaporus...

  • @cmnndr987
    @cmnndr987 4 місяці тому

    ti-ai luat medicamentele?

  • @bobpictor7960
    @bobpictor7960 5 місяців тому +3

    Deva, nu ar veni de la Dava, mai ales ca-i atat de aproape de Sarmisegetuza ? Pare logic ca " dava " sa fie zid. Cuvantul "Nici" din romana actuala este si in Osetia cu acelasi sens si fonetica, ei fiind urmasii alanilor ( scitilor ), dar care este din iraniana.

    • @alexandruoana7766
      @alexandruoana7766 5 місяців тому

      Deva in indianà sanscrità inseamnà Zeu Devi inseamna zeità

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому

      Foarte probabil (Deva - Dava).

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому

      Nu se poate exclude dar ar fi un caz unic în România pentru că nicio altă așezare antică nu își păstrează denumirea în această zonă. O altă posibilitate este sa vină din slavă unde deva=fecioară.

    • @seaman5705
      @seaman5705 5 місяців тому +2

      @@ionbrad6753 johnbrad - ai lut-o pe aratura cu totul . Ia cerceteaza de cand exista numele Deva .

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +2

      @@seaman5705 Văd că prima atestare e în secolul 13. Asta nu spune nimic despre originea numelui. Dacă mâine întemeiem un sat ”Brusturet”, toponimul va fi de origine dacică chiar dacă dacii au dispărut de 1600-1700 ani.
      Nu, nu sunt dacopat.

  • @Anida-bk5pr
    @Anida-bk5pr 4 місяці тому

    Punctul de pornire al istoriei de după potop,este în jurul muntelui Arătat!!!.

  • @johnSmith-rr8rx
    @johnSmith-rr8rx 5 місяців тому +3

    dava... davaua... heroina 😂 Cum nu s a transmis? e pe Ferentari si Salajan plin de "dava" si davisti

    • @viorelpiscanu9425
      @viorelpiscanu9425 5 місяців тому

      Cu respect: Amice esti IDIOT! Ce dracu' cauti aici!? Du- te la alte mese...

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 5 місяців тому

      @@viorelpiscanu9425 crezi că în starea lui se poate ridica singur de sub masă ...?

    • @viorelpiscanu9425
      @viorelpiscanu9425 5 місяців тому

      @@paulrobu71 DEPINDE CAT DE INALTE SUNT PICIOARELE MESEI....

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 5 місяців тому

      @@viorelpiscanu9425 poate abia după un somn bun să poată ieși...

    • @viorelpiscanu9425
      @viorelpiscanu9425 5 місяців тому

      @@paulrobu71 La atata prostie e greu sa te si trezești../

  • @flaviucalin
    @flaviucalin 4 місяці тому

    Dacă asculți textul cu ochii închiși pare a fi asemănător cu limba greacă.

    • @ZobGheorghe
      @ZobGheorghe 4 місяці тому

      e greacă e făcătură dăjănească

    • @flaviucalin
      @flaviucalin 4 місяці тому +1

      @@ZobGheorghe - Ce-i aia "dăjănească"?

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 4 місяці тому

      Mai degrabă, dacă-l asculți cu mâinile pe urechi...

  • @romeochelaru7308
    @romeochelaru7308 13 днів тому

    Garmisara=Jarmisara=Jarm+ iezăr/apă caldă!

  • @calinradu1378
    @calinradu1378 5 місяців тому +4

    Manzo din cate știu eu există în italiană și înseamnă vițel dar se presupune de către majoritatea că provine de la un cuvând ilir. Varză vine de virdis adică verde în latină, brânză de la brandeum tot din latină, viezure este foarte probabil slavon iar barză este posibil să provină de la garcia în limba romanilor sau dacă nu din slavonă.
    Și mult trâmbițatul „moș” nu are o origine geto-dacă sigură. După unii ar proveni de la latinescul anosus (modificări atât de mari pot avea loc de exemplu iertare vine de la libertas, adică libertate). Iar originea în general latină și în unele cazuri salvonă a altor cuvinte presupuse a fi dacice este și mai clară. Ceea ce nu înseamnă că nu sunt unele care într-adevăr provin de acolo, dar mult mai puține decât se spune...

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +2

      Deci nimic de la substratul traco-getic, în opinia dvs : )

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому

      Da... Dacii erau muți... și au așteptat tot felul de neaveniți să le bage limba română pe gât... bineînțeles cu proveniențele sintetice !...
      Multă sănătate!​@@ionbrad6753

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 4 місяці тому

      VIVAT ROMA AETERNA 💪💪💪💪💪💪💪💪❤🙏👏

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 4 місяці тому

      @@ionbrad6753
      Ăsta era interesul...de peste tot să fie numai de aici nu... și acum sunt presiuni geopolitice și economice care nu permit ca anumite lucruri să provină de aici...!
      Vinul, gazele, petrolul, tehnologii, invenții, etc... trebuiesc trecute prin filtrul lor, ca să nu fie de aici !
      Multă sănătate!

  • @vdimhancu
    @vdimhancu 5 місяців тому +1

    Placutele de la Sinaia?

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +3

      Datează din sec. XIX. Adică falsuri...

    • @vdimhancu
      @vdimhancu 5 місяців тому +2

      Genial falsificator

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 5 місяців тому

      @@nefiltrat6934 ești un tolomac , atunci au fost făcute copiile în plumb , originalele erau din aur și au fost copiate , apoi topite din ordinul lui Carol I , care venise cu mîna în fund și două valize , iar acum avea nevoie de bani să-și finanțeze Peleșul ...

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 4 місяці тому +1

      ​@@vdimhancunenea IORGA ☝️☝️☝️

  • @jeliazkodimitrov3235
    @jeliazkodimitrov3235 5 місяців тому +1

    11:26 Bulgarian=New Thracian ua-cam.com/video/1HmP52IpSJQ/v-deo.html

    • @almeu433
      @almeu433 5 місяців тому

      😂😂😂...BulGAYrian

  • @ufohunter9165
    @ufohunter9165 3 місяці тому

    Daca vrei sa afli mai mult despre limba Dacilor o naratiune interesanta bazata pe dovezi logice care nu le gasesti in nici o istorie trimitemi o modalitate de contact in privat

  • @user-pm9lv1ct8u
    @user-pm9lv1ct8u 4 місяці тому

    Deva?

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  4 місяці тому +2

      Și ce înseamnă în românește?

    • @user-pm9lv1ct8u
      @user-pm9lv1ct8u 4 місяці тому +1

      @@nefiltrat6934 Presupun că are tot înțelesul de cetate, fiind ușor alterată peste vreme pronunția, de la Dava la Deva. Mai cu seamă că pe dealul din apropiere se află o cetate veche, al cărei istoric nu mi-l amintesc.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  4 місяці тому +1

      @@user-pm9lv1ct8u păi avea un înțeles dar la daci, în limba lor, în limba noastră nu există acest cuvânt...

    • @user-pm9lv1ct8u
      @user-pm9lv1ct8u 4 місяці тому +1

      @@nefiltrat6934 Și dacă dacii nu mai sunt, nu mai avem nicio idee despre ei?

  • @danamunteanu3866
    @danamunteanu3866 4 місяці тому +1

    Exista si latinopatia.
    Va e jenă să fiți asociat cu dacii ?Ăștia suntem.
    Toate popoarele au trecut prin aceste transformări și au rezultat popoarele de azi.

    • @Alin-ro6jb
      @Alin-ro6jb Місяць тому

      Cum sa i fie cuiva jena sa se asocieze cu dacii,tracii dacă o groaza de cercetători și străini și documentare străine vorbesc de cultura și puterea lor și de ce avansați erau si chiar ca dacii,tracii erau latini, pt ca teoria romanizarii e o mizerie ieftina

  • @miletusdidim8556
    @miletusdidim8556 5 місяців тому +2

    ἄξιος / axios in greacă înseamnă „vredinic”, „valoros”, „de preț”. De unde și denumirea acelei ramuri a filosofiei „axiologie” - ștința sau teoria valorilor. Prin urmare, Axiopolis nu însemna altceva decât „oraș vrednic”. În limbajul bisericesc avem exclamația „Axios!” care e echivalentă cu al nostru „Vrednic este!”

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +1

      Asta daca e in greaca, dar daca nu e in greaca se schimba datele problemei. Axena in persana veche inseamna negru.

    • @miletusdidim8556
      @miletusdidim8556 5 місяців тому +1

      @@nefiltrat6934 Păi, nu cred că avem vreun dubiu că e în greacă. Așezarea Axiopolis a fost întemeiată de Lysimachus, general al lui Alexandru Macedon, devenit ulterior satraapul sau regele elenistic al Traciei. Lysimachus era, la fel ca Alexandru, crescut și educat în limba și cultura greacă. Așa că Axiopolis e limpede ca lumina zilei de unde vine, nu e nevoie să speculăm etimologii iranice.

    • @user-kq4bg7hn4w
      @user-kq4bg7hn4w 5 місяців тому +1

      ​@@nefiltrat6934Da, f.corect, am dicționar pahlavi-englez.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому

      @@miletusdidim8556 Nu e limpede că Axiopolis e termen grec. Cum ai scris și tu, Lisimah a fost .. satrap (termen persan!).

    • @miletusdidim8556
      @miletusdidim8556 5 місяців тому

      @ionbrad6753 Nu contează că folosim termenul "satrap" la modul figurat. Lysimachus a fost dintre succesorii/ "diadohii" (Διάδοχοι) lui Alexandru Macedon, iar acești succesori au condus regate elenistice, de limbă și cultură greacă. Alexandru Macedon studiase cu Aristotel, nu cu vreun preot trac. Lysimachus, întemeietorul Axiopolisului, era fiu de grec din Thesalia. Așa că nu avem niciun motiv să cautam in altă parte explicații pentru un nume care este grecesc si are sens deplin in limba greacă.

  • @bogdangutu4494
    @bogdangutu4494 5 місяців тому +1

    toponimul „asti” îl găsești în Italia, în Piemonte. Orașul Asti se pare că ar data din perioada pre-romană... Prin urmare...fă tu singurel analogia. M-ai spuzit îngrozitor cu latinitatea ta!

    • @TarebossT
      @TarebossT 5 місяців тому

      Vai de capul tau! 🤣

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому +1

      👍

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому +1

      ​@@ovidiumarinelsava7928È così, ASTI e in Piemonte. Noi ( io italiano e mia moglie romena viviamo a Verona).🧓🏻👵🏻🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴❤❤❤❤🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому +2

      @@luigiturri7193
      Multă sănătate am fost și prin Italia... Torino și regiuni, Messina, câteva insule, Lipari, Capri...! Aproape un an...!

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому

      @@ovidiumarinelsava7928 SIAMO CONTENTI PER TE . PENSA CHE IO HO SPOSATO MIA MOGLIE NEL 1979,QUANDO C'ÈRA CEAUSESCU. ABBIAMO ASPETTATO 4 ANNI IL PERMESSO PER SPOSARCI E ADESSO ABBIAMO 3 FIGLI GRANDI ( OGNUNO A CASA SUA) E SIAMO INVECCHIATI INSIEME,IO 80 ANNI E LA MOGLIE FARÀ ANCHE LEI 76. SALUTE E SALUTI A TE E FAMIGLIA 🧓🏻👵🏻👏👏🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴🇷🇴❤❤❤❤🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹

  • @clairdelune6198
    @clairdelune6198 3 місяці тому +1

    Multe posibilitati, nici o certitudine.

  • @booneclaudi753
    @booneclaudi753 3 місяці тому

    Numai speculatii nimic stiintific. Apoi imparteala asta cu satem si centum nu cred ca merge aplicata in spatiul Daciei. Insasi termenii satem si centum se refera la limbi clare usor de a fi clasificate. Ce faci cand nu ai pasarea sau animalul disparut il mai clasifici dupa niste descrieri partiale ale aripilor sau ale membrelor inferioare? 😂😂😂

  • @bordincus
    @bordincus 5 місяців тому

    Mai exista un element omis prin care mai poate fi reconstituita limba dacilor, și ar fi mult mai la îndemână decât căutarea în inscripții și scrieri antice. Și anume la căutarea elementelor comune de substrat comune existente doar în cele doua limbi și anume Limba romana și albaneza. Exista în jur de 160 de cuvinte plus și alte caracteristici de fonetica comune doar celor doua limbi care nu se regăsesc în nici o alta limba și care cel mai probabil aparțin fondului paleo-balcanic.

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 4 місяці тому

      Corect. Dar rezultă o (mare) probabilitate, nu o certitudine. Autorul acxestui video ar trage concluzia că ne-am format în Albania și apoi am migrat la nord. Îi plac foarte mult migrațiile. În alt video ”demonstrează” că dacii au migrat la sud și sunt azi în Albania : )

  • @franciscnistiriuc-ivanciu506
    @franciscnistiriuc-ivanciu506 5 місяців тому +2

    Deva în limba sanscrită este ,,zeu”, davai în limba rusă este ,,a da”,,dă-mi”. Posibil ca dava să aibă aceeași semnificație ca în limba sanscrită ,,deva”, deci locul dăruit sau protejat de zeu.

    •  5 місяців тому +1

      etimologie forțată rău de tot. Sunt sanscritologi care cunosc bine de tot sanskrita și nu vin cu asemeni presupuneri. Uite de exemplu eu propun că Miercurea-Ciuc Poate veni de la Mercur-Tiut, care vine la la Mercurius-Theutos, care este Hermes Thot egiptean, deci Miercurea Ciuc este orașului lui Hermes Trismegistos. Sau ”pitar” care înseamnă brutar vine din sanscritul ”Pitar” care înseamnă ”Tată”, cel care pune pâinea pe masă.

    • @constantinbobu7235
      @constantinbobu7235 5 місяців тому +1

      (dava însemnând cetate precum Sucidava, Argedava ș.a.)

    • @franciscnistiriuc-ivanciu506
      @franciscnistiriuc-ivanciu506 4 місяці тому +1

      @ Deva chiar înseamnă zeu în limba sanscrită, indiferent de ce cred unii. Cuvântul dava există în limba sanscrită cu semnificația de pădure arsă.en.wikipedia.org/wiki/Deva_(Hinduism)

    • @franciscnistiriuc-ivanciu506
      @franciscnistiriuc-ivanciu506 4 місяці тому

      ​@ Din sanscrită. ,,Pitta translates roughly as fire. However, the term does not mean fire in the literal sense, in the way you might experience or sense it as candlelight or in an open fire. Pitta dosha, the heat energy in the body, is invisible. It manifests itself in your metabolism”

  • @alexandruoana7766
    @alexandruoana7766 5 місяців тому +2

    Indo europeanà sanscrità Deva egal Zeu ,,,,Devi egal zeiță

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +1

      Adică Deus latin (V -> U).

    • @rughinisstefan1318
      @rughinisstefan1318 5 місяців тому +2

      Devla in tiganeste !!

    • @romulusbuta9318
      @romulusbuta9318 4 місяці тому

      ​@@rughinisstefan1318...INDO - EUROPENI NOȘTRII DRAGI ☝️☝️☝️

  • @mannixgheorghe7884
    @mannixgheorghe7884 4 місяці тому +1

    Geme internetul de inventatori de istorie antică. Turnători, securei, ....

    • @ZobGheorghe
      @ZobGheorghe 4 місяці тому +1

      hăzărei, sionei, ......

  • @mirrorvlad
    @mirrorvlad 5 місяців тому +2

    Ar fi bine sa urmareasca mai multi contentul tau, poate asa toti nationalistii aburiti nu s ar mai da daci cand nu e cazul si ar recunoaste limitarile istorice si teritoriale

    • @larissagildarasina7580
      @larissagildarasina7580 5 місяців тому

      Hai-hai stimabile, te dai maret, sa nu aflam cumva ca te tragi din troglodytes... oricum, ne cam place sa invartim limba si sa negam din ce neam ne tragem. Daca va e rusine, nu va bagati in discutie. Oricum, suntem cam bagati in malaxorul istoriei...

    • @viorelpiscanu9425
      @viorelpiscanu9425 5 місяців тому

      Vai ce destept esti! Cum de le Stii asa de bine pe toate!? Sau asa trebuie sa postezi sa Iti iei solda!?

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +3

      Care content? Unul plin de aiureală. De pronunțat nu pronunță corect forma din scriere a cuvintelor geto dace și nu le pune corect cuvintele geto dace unul lângă celălalt, geto dacii punându-le ca în română nu cum le pune el

    • @larissagildarasina7580
      @larissagildarasina7580 5 місяців тому +5

      @@cristianmare1555 N-am apucat sa ascult in liniste, pe strada e cam galagie, dar titlul e "viral" :) si spectaculos. Si mie mi s-a parut pronuntia cam ciudata. Dar cred ca asta se urmareste, sa se cristalizeze ideea ca noi, romanii nu am fi urmasii dacilor. Poate chinezii???? :)

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +3

      ​@@larissagildarasina7580 Păi da bineînțeles că asta se urmărește

  • @expectral259
    @expectral259 5 місяців тому

    tocmai ma uitam pe net daca tracii si dacii vorbeau aceasi limba

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +3

      Mai degraba vorbeau limbi inrudite. Cat de inrudite, nu stim...

    •  5 місяців тому +2

      dacă napoletanii și sicilienii au limbi înrudite dar neinteligibile reciproc, ne putem imagina doar

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому

      ​@DA AI DREPTATE ,IN ITALIA SINT MULTE DIALECTE SI MULTI NU VORBESC LIMBA ITALIANA CLASICA,IATA DE CE NAPOLETANI NU SE INTELEG CU BERGAMASCHI SI CU CEI DIN SARDINIA. NOI TRAIM IN VENETO( DIALECT FOARTE SIMPATIC SI CU ANUMITE ATINENTE ALLE LIMBII ROMANE. EXEMPLU: CACIOLA = CACIULA).

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      Cum să nu vorbească aceeași limbă din moment ce Herodot spune că geto dacii erau traci

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      ​@@nefiltrat6934 Asta cu înruditul este un non sens. Înrudit ca foarte apropiat nu mai are sens de zis pentru că asta înseamnă 99,9% cuvinte comune

  • @thecostyro74
    @thecostyro74 5 місяців тому

    Si totusi reconstituirea asta de limba traco-getica suna destul de asemanator cu latina . Oare ar putea fi vre-o legatura cu faptul ca romanii sustineau ca sunt urmasii cetatii Troia ( Eneida ) care la randul ei fusese fondata de traci ? Hmm .

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +3

      Mai degrabă cu lituaniana decât cu latina.

    • @thecostyro74
      @thecostyro74 5 місяців тому

      @@nefiltrat6934 poate ai dreptate. Interesant ca unii istorici ziceau ca Dacia se intindea pana la marea baltica .

    • @clausion
      @clausion 4 місяці тому

      De unde ai scos Troia fondata de traci?

    • @thecostyro74
      @thecostyro74 4 місяці тому

      @@clausion pe vase antice troienii erau reprezentati cu cuşma frigiană element vestimentar tipic pentru etnia lor . Pe de alta parte istorici antici sustin ca Troia a fost fondata de tribul trac al dardanilor acelasi care a dat si numele stramtorilor .

    • @clausion
      @clausion 4 місяці тому

      @@thecostyro74 Dardanus care intemeiaza Troia este un mit, o legenda, ca si cel cu Romulus si Remus. Homer spune ca frigienii erau aliati ai Troiei, in razboiul troian, iar asocierea caciulii frigiene cu tracii este fortata. Chiar daca caciula frigiana este un element comun si pentru traci, daci, grecii care cunosteau ambele popoare, adica si pe traci si pe frigieni ii arata ca fiind popoare diferite.

  • @almeu433
    @almeu433 5 місяців тому +1

    Lituaniana?

  • @dinudumitru517
    @dinudumitru517 5 місяців тому +2

    Cucerirea Daciei de către Decebal, ai luat-o razna

    • @ZobGheorghe
      @ZobGheorghe 4 місяці тому

      Dacia l-a cerit pe Decebel

  • @cristianmare1555
    @cristianmare1555 5 місяців тому +3

    Limba geto dacilor e limba română veche. Cuvintele așa zis latine se găsesc printre cuvintele geto dace, trace la dacian words wikipedia, la thracian language index printre care dinuboila, kinuboila, sinuboila vezi kinuboila la google care e ca în lituanianul sinuboila și care înseamnă poama câinelui din care boila înseamnă măr, poamă și kinu deci kînu înseamnă câine din rădăcina indo europeană kin deci dovada că, câne, câine sunt în română din geto dacă și nu din latină

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      În tracă rumpea scris rhompaia vezi rhompaia la rhompaia wikipedia înseamnă sabia tracă pomenită de romani înaintea erei noastre cu un secol și ceva deci înainte ca romanii să fie în Tracia și care înseamnă și furtună, trăznet vezi la thracian language index la thracian words la google deci rupere de nori sau străpungere a norilor de fulgere, sabie deci cea care străpunge când înjunghie de unde a devenit deci și rupere de nori dovada deci că a rumpe, a rupe e din tracă deci din geto dacă în română și nu din latină întrucât geto dacii sunt traci spune Herodot

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      În geto dacă Susudava numele cetății geto dace de pe teritoriul Slovaciei de azi compus din Susu și dava cetate vezi Susudava la google despre care se știa, s-a scris de Ptolemeu că era înstărită deci era mai presus ca altele, era mai sus ca altele cum se spune în nord vestul Ardealului în loc de presus dovada că sus, presus sunt în română din geto dacă și nu din latină

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +3

      Pur și simplu, nu! Nimic din cele cunoscute despre limba dacă nu seamănă a română. Serios, lăsați ipotezele astea absurde!

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому

      În tracă Vrzelna vezi la thracian Duridanov la google vezi la Verzella ella, elna fiind sufixe precum Markela, Markella vezi tot la thracian Duridanov la google deci rădăcina Vrz care legat pronunțat se aude urzî și Urzilă deci scris Verzella e epitetul pus de traci lui Dyonis care era și cel al reîncarnarii la traci cu sensul de cel care era invocat de tracii răi pentru a face să apară spirite rele care să ia chip uman deci să se reîncarneze în chip uman deci Dyonis era cel al șamanismului, al vrăjitoriei deci la traci și vezi dicționarul român dex a urzi a însemnat și a ursi care înseamnă a face vrăji cuiva sau în fața cuiva creind imagini ireale în fața celui căruia se fac vrăji. De unde știm că tracii nu au luat urzi din latină? Din faptul că în gotă e la fel urzean, urzian scris airzjan/j=i înseamnă a înșela, a înșela prin vorbe, a vrăji deci, a ursi, a urzi deci la figurat și în limbile germanice vechi err înseamnă a înșela deci dovada că sensul din tracă a lui urzi de a vrăji nu a derivat din latinul ordire a aranja ci are legătură cu gota, cu indo europeanul err, germanicul vechi err care înseamnă exact a înșela, a vrăji la figurat și prin faptul că în tracă e cu z ca în gotă și aceeași rădăcină urzi e dovada încă o dată că goții sunt traci deci geți/geto daci

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +2

      ​@@ionbrad6753 Ce nu seamănă mă susu nu e sus? câne nu e kin din care kînu, kîn precum în ca propoziție e din in deci î e din i și pe care wikipedia îl dă din kin, cin care e același cu cel din care provine câine din română. rhompeia cu h se aude exact rumpea care e același cu a rumpe sau oricum aproape identic. Atunci e ca și cum am spune că rău din română la fel nu are legătură cu latinul revus pentru că vezi domnule nu e exact, exact la fel la formă. Vai de tine. Deci ceea ce am scris eu toate cuvintele geto dace, trace de mai sus corespund cu româna. Și vrei să spui și că și wikipedia, Duridanov greșesc? Las-o baltă

  • @ZobGheorghe
    @ZobGheorghe 4 місяці тому

    Dubios

  • @Iulian-my9cm
    @Iulian-my9cm 5 місяців тому

    Cernavodă înseamnă Negru Vodă.

    • @almeu433
      @almeu433 5 місяців тому +1

      Apa Neagra..

  • @user-pm9lv1ct8u
    @user-pm9lv1ct8u 5 місяців тому

    Seamănă cu româna, frapant, nu?

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +3

      Cât struțul cu gâsca...

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      Vai de voi. Vai de tine. Asta nu-i geto daca. Cuvintele din română așa zis latine sunt din geto dacă în română și nu din latină precum am dovedit prin multele cuvintele așa zis latine care se găsesc în geto dacă precum am postat mai sus câteva precum câine, sus, a rupe și precum ți-am dat dincolo știi tu unde unde ai mai intrat tu cu latina ta contra dacilor

    • @cristianmare1555
      @cristianmare1555 5 місяців тому +1

      ​@@nefiltrat6934 Tu nici nu știi să pronunți în geto dacă și ai aranjat cum ai vrut tu, ai pus ce cuvinte ai vrut tu unul lângă celălalt și nu precum le puneau dacii ca în română

  • @costinsima3915
    @costinsima3915 4 місяці тому

    Sună mai mult în latină, deci nici o legătură cu limba dacilor!

    • @Alin-ro6jb
      @Alin-ro6jb Місяць тому

      Dacii vorbeau o limbă latină...

  • @user-kr2mw7pk5o
    @user-kr2mw7pk5o 5 місяців тому +1

    Avem 85% cuvinte autohtone, adică de origine traco-dacă dintr-un total de 50 000 de cuvinte.

    • @raulepure9840
      @raulepure9840 5 місяців тому +4

      Atat de putine? nu se poate, mai pune acolo 15-20 de procente ca doar nu doare, sau cel putin asa spune proverbul!

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +10

      Atunci poate ne traduci tu ce inseamna Napoca, Drobeta sau orice alt nume dacic. Faptul ca ele nu inseamna nimic in romaneste, e o dovada a faptului ca nu vorbim o limba derivata din cea a dacilor. Cuvintele de substrat sunt foarte putine, vreo 150, substrat fiind orice limba pre--romana, nu neaparat dacica/tracica....

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому

      ​@@nefiltrat6934
      Ce găselniță tâmpită !...
      Dacii erau muți... i-ar denumirea de astăzi este români... care nu au căzut din lună să le bagi tu tot felul de cuvinte în gură!...

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому

      ​​​@@nefiltrat6934
      Dacă pentru tine nu este suficient că Drobul are și derivate... plus diverse regionalisme și transformări diverse de-a lungul a câtorva mii de ani...(natural, fără școlarizare). apucăte de ceva pentru care ești competent !

    • @user-kr2mw7pk5o
      @user-kr2mw7pk5o 5 місяців тому

      @@raulepure9840 Mai puneți, nu mai pune ! Care este explicația că toți ăștia care ne insultă istoria sânt nesimțiți ??

  • @rughinisstefan1318
    @rughinisstefan1318 5 місяців тому

    Mai informeaza.te..Bogdan inseamna ziua domnului, Radu inseamna muncitorul..etc

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому

      Bogdan este Theodor pe bulgărește. Bog danie, darul lui Dumnezeu.

  • @cosmincasuta486
    @cosmincasuta486 5 місяців тому

    Nu sciti...sarmati!!!

  • @expectral259
    @expectral259 5 місяців тому

    ANDREA BARBATA LMAO

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  5 місяців тому +9

      La greci si la italieni Andr(i)ea e nume de barbat. Vine de la andros=barbat in greaca. Dar cum stramosii nostri nu stiau greceste, l-au dat si la fete :)

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 5 місяців тому +1

      Cu andrele faci un fular ceva. Andreea este altceva.

    • @corpi8784
      @corpi8784 5 місяців тому +3

      Andrea Bocelli
      Andrea Doria
      Etc
      Bărbati nu femei

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому

      ​@@corpi8784ESATTO

  • @Sofia-0001
    @Sofia-0001 4 місяці тому +1

    Nu va lasati deloc de amatorisme si insinuari anti romanesti.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  4 місяці тому +1

      Ar fi foarte grav ca românismul sa fie sinonim cu falsificarea istoriei. Din fericire nu e asa, dimpotriva, stramosii trebuie respectati pentru ceea ce au fost, nu transformati in personaje ireale sau mai rau, denigrati ca invadatori sau cotropitori. Romanii sunt adevaratii noastri stramosi pentru ca le vorbim limba si le purtam numele, acum 100 de ani asta era motiv de mandrie, a nega originea noastra latina echivala pe atunci cu act de antiromanism, asta ca tot ati folosit termenul...

    • @Sofia-0001
      @Sofia-0001 4 місяці тому +1

      @@nefiltrat6934 Tocmai asta este ideea, ca nu trebuie sa mergem la extreme, indiferent in ce directie sunt acestea. Cu un vocabular in proportie de 30% de origine Latina apartenenta la Romanitate a daco-romanilor e indiscutabila. Dar la fel de grav e cand ignoram sau denaturam perioade pre si post Romane, inventand tot felul de identitati si bazaconii lingvistice, spre a ne distanta sau apropia de un anume presupus trecut.
      Cam cum au 'reconstruit' si grecii acropolele, distrugand 700 de ani de perioada Romana imprejur, dupa ce 1500 de ani s-au dat Romani. Sau cum si-a imaginat Evans ca ar fi aratat templul din Knossos, 'reconstruindu-l' si spoindu-l cu fresce murale de secol 20.

    • @Sofia-0001
      @Sofia-0001 4 місяці тому

      Din punctul meu de vedere si mai sunt lingvisti importanti care impartasesc aceasta opinie, chiar fara a cunoaste limba Romana, Aromana si Romana Arhaica, Albaneza este un amalgam cu o baza est Germanica - Baltica, formata in nordul Europei, peste care s-a suprapus o asimilare masiva, mai degraba o incorporare dupa sec 6-11, a unei populatii complet Romanizate. Albaneza mai contine si elemente vechi de provenienta Proto Armeana si influente Iranice, ce ar trada un aport din bronzul tarziu sud Caucazian.
      Este posibil totusi ca in periplul, cel mai probabil Vandal, spre locatia actuala, sa fi inclus si populatii Dacice, precum Costobocii, supusi de Asdingi spre sfarsitul sec 2, la nord de Carpati; Sau Albocensii, Romanizati deja, alaturi de care s-au asezat in Banat in sec 3 si impreuna cu care au plecat spre Iberia la inceputul sec 5.
      Nu sunt de acord cu interpretarile date termenilor propusi si mi se pare chiar pueril sa promovezi idei cum ca Axium ar insemna Negru, sau Dava ar gasi un corespondent, complet eronat, doar in limba Curda.
      Nu ca nu ar exista alte corespondente in limba Curda, o pupulalie inrudita cu Geto - Dacii, dar Iranizata dupa sec 6 ien, odata cu expansiunea Persiei.

  • @ovidiumarinelsava7928
    @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому +3

    Limba Dacă se vorbește astăzi într-o formă modernă literară... Limba română !...

    •  5 місяців тому +2

      exact cum limba latină se vorbește acum în Franța și Italia!!! Bravo!!!

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому +3

      @
      Cred că mai degrabă derivate din limba română, căci au mai multă apropiere de limba română decât de Latină!
      Limba română arhaică natural fonetică, răspândită datorită, transhumanței și a altor factori de migrație în toată Europa... nu a necesitat în mod obligatoriu alfabetizare... Greaca, Latina, Slavona, Germana sunt limbi sintetice concepute în funcție de anumite necesități, militare, religioase etc. La care pentru învățare și transmitere a necesitat alfabet...propriu, s-au împrumutat!
      Deci limba română arhaică s-ar putea să existe încă din neolitic !

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому

      ​​@ROMANIA,ITALIA,FRANTA,SPANIA,PORTUGALIA SI RETRO- ROMANA ,ASTA AM INVATAT EU LA SCOALA CA LIMBI LATINE.

    • @ovidiumarinelsava7928
      @ovidiumarinelsava7928 5 місяців тому +1

      @@luigiturri7193 Da... oficial ne merge bine!... Dacă s-ar accepta acest adevăr, vor fi deranjate multe orgolii ale unor mari puteri, revizioniste!

    • @luigiturri7193
      @luigiturri7193 5 місяців тому

      @@ovidiumarinelsava7928 DE ASTA SINT SIGUR,AI DREPTATE.🧓🏻👍👏👏

  • @MrMarianuram
    @MrMarianuram 5 місяців тому +1

    E pe țigănește, că am înțăles tot!

    • @paulrobu71
      @paulrobu71 5 місяців тому

      probabil te-a făcut mă-ta cu un țigan , de asta ai înțeles...

    • @ZobGheorghe
      @ZobGheorghe 4 місяці тому

      Așa-i să moară mama