Cât produce și cum îți alegi un sistem fotovoltaic

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 вер 2022
  • Link calculatoare: globalsolaratlas.info/
    re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools...
    Aveți aici toate produsele din oferta noastră:
    www.spy-shop.ro/electrice-fot...
    Date vreme: climateknowledgeportal.worldb...
    Ne poți gasi și pe:
    Site: www.spy-shop.ro​
    Facebook: / spyshop.ro​
    Instagram: / spyshopromania
    #Spyshop #panourifotovoltaice #canadiansolar
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 187

  • @andreialex3124
    @andreialex3124 2 місяці тому +1

    Multumesc foarte frumos pentru video!

  • @claudiupricop251
    @claudiupricop251 Рік тому +1

    Super! Apreciez studiul tau. Multumesc si pentru link-uri!

  • @catalinionita2562
    @catalinionita2562 Рік тому +6

    În privi ta invertorlui ac, e cel mai mic consum.!! Merge pana la - 15 grd. E foarte ok! Nu se merita alt sistem de în incalzire, e comod și consuma puți (659w pentru menținerea temperaturii). Dar trebuie și o rezerva, unul pe gaz, de exemplu!

  • @adventuuresofalifetime
    @adventuuresofalifetime Рік тому

    Multumim pt acest video, foarte util!

  • @tohaneanionel
    @tohaneanionel Рік тому +1

    Salut, ai mentionat in mai multe videoclipuri ca se poate face solicitarea de schimbare a contorului cu unul dublu sens inainte de finalizarea instalarii, respectiv depunereadosarului de prosumator. Ne poti spun cum se poate proceda ? Sau poti face un video pe aceasta tema ? Eu personal am intrebat mai multi instalatori si mi-au spus ca nu este posibil. De asemenea , am deschis un tichet catre electrica furnizare insa si acestia mi-au raspuns ca trebuie sa depun dosarul si mi-au trimis in atasament contractul, cererea de compensare respectiv GDPR.

  • @ApiRoty
    @ApiRoty Рік тому

    Sall o întrebare dacă nu deranjez aceste camere surprind o mișcare umana doar în raza pe care o are în unghiul care este poziționată sau detectează la 360 grade? Multumesc o zi faina

  • @cartiinterzise487
    @cartiinterzise487 Рік тому

    fain

  • @eugen-m
    @eugen-m Рік тому

    Buna ziua tuturor. Am o intrebare ce tine un pic de legislatie. Firma mea doreste sa si monteze panouri fotovoltaice sistem on grid. Acoperisul firmei nu permite este foarte denivelat. Poate patronul sa montteze la o alta adresa pe numele sau un sistem ce va injecta in sistem energie si sa si recupereze la firma consumul ? As vrea ai pareri pro si contra caci nu toti putem avea posibilitatea sa punem panouri la o locatie desi posedam diferite locatii unde se poate. Daca nu se poate....ce se poate face , macar in viitor ? Multumesc

  • @powerwall
    @powerwall 5 місяців тому +1

    followed this channel

  • @marian2365
    @marian2365 10 місяців тому

    Salut,
    Pe lângă sistemele fotovoltaice clasice, mă interesează și un sistem cu jaluzele sau rulouri fotovoltaice pentru apartament unde personal am o expunere pe vest si am vreo 10m2 pe care aș putea să îi folosesc inteligent. Din păcate nu găsesc concret nimic pe piață în afară de reclame inovative. Poți face un clip despre așa ceva? Mulțumesc.

  • @paulnicusor4595
    @paulnicusor4595 Рік тому +4

    Salut Razvan! Un video si pentru ce-i ce nu vor sa fie prosumatori si sa stocheze eneriga in baterii ? Eu ma uitam si am gasit SAKO SUNON PRO, 5.5kw este 3700 de lei si suporta pana la 6kw , pentru mine si ce am eu nevoie ar fi tocmai bine. Imi poti spune o parere despre acest invertor sau recomanzi un alt invertor ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +4

      Sincer nu aș cumpăra niciodată acel brand. Am văzut pe site-ul lor că oferă doar un singur an garanție la invertoare. Față de cele de la Huawei cu 10 ani garanție sau Fronius etc. e extrem de puțin pentru un sistem ce trebuie să reziste 25-30 ani. Unul de 5KWp de la Huawei costă 5850 Lei și suportă panouri pâna la 7.5KWp, cât și baterii până la 10KWh.

    • @paulnicusor4595
      @paulnicusor4595 Рік тому +1

      @@SpyShopRomania mersi tare mult de răspuns și am să mai strâng puțin și iau unul mai bun. Până atunci incep la instalație . Mersi încă o dată și zi frumoasa!

  • @mirceatodosi4602
    @mirceatodosi4602 Рік тому

    👍!!!

  • @victorsevastin3073
    @victorsevastin3073 Рік тому +1

    Mulțumesc pentru informații mai ajutat foarte mult eu am o căsuță in care pe timpul erni trebuie încălzire cu aer condiționat si daca adaug boiler electric plus o plita electrica eu cre ca cu 5kw es foarte bine din iarna

    • @AlinaChereji
      @AlinaChereji 11 днів тому

      Bună! Cum este cu aerul condiționat iarna cu panouri fotovoltaice de 5? V-ați descurcat sau ați consumat și di rețea? Mulțumesc

  • @CaiusDehelean
    @CaiusDehelean Рік тому +1

    Bravo.....era necesar un astfel de clip! Instalatorii au și la sistemele fotovoltaice preturi speciale? Tricouri a-ți mai făcut? 😁

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Da, au și la fotovoltaice reduceri. Încă așteaptă tricoul, de când am promis data trecută!

  • @AlexandrustancuEmisar
    @AlexandrustancuEmisar Рік тому

    Va salut cu respect pentru munca depusa pentru informarea corecta!Ma puteți lămuriri dacă am un magazin unde am contract la curent pe firma,dacă instalez panouri pot devenii prosumator?mulțumesc anticipat!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Cum să nu. Și noi avem un sistem de 15KWp ce urmează să fie mărit la 30KWp. L-am prezentat aici: ua-cam.com/video/FcX6LZQe1N8/v-deo.html

  • @pozitivmoldova6900
    @pozitivmoldova6900 Рік тому +4

    RAZVAN MULTUMESC MULT PENTRU INFORMATIE, DAR 3 ANI IN URMA AM INSTALAT SISTEMUL MEU FOTOVOLTAIC SI STII APOXIMATIV COINCIDE CU CALCULATORUL EUROPEAN..... O SA MA FOLOSESC DE EL IN CONTINUARE.....APROPO E DE 7 kW

  • @_Dumi
    @_Dumi 11 місяців тому

    Te rog sa faci un video specific cu detalii despre încălzirea cu AC ...sună interesant ce zici despre această metodă.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  11 місяців тому

      Am explicat în mare la finalul videoului. Mai multe se pot discuta doar în funcție de particularitatea fiecărui locuințe din punct de vedere al izolației, suprafeței și consumului respectivului AC.

  • @marian2365
    @marian2365 Рік тому +2

    Am observat că puterea se modifică semnificativ dacă te joci puțin cu inclinația și azimutul. Datorită declinației magnetice, în funcție de zona în care ne flăm fiecare, sudul real poate fi diferit de zero (sau 180 grade dacă luămaltă notație). Asta pentru că axa de rotație a pâmântului face ca nordul geodezic să fie diferit de nordul de pe hartă și în oglidă se întâmplă același lucru și cu sudul care este opusul lui. De exemplu, în zona mea sudul real este de 5.9 grade est față de sudul de pe hartă. O astfel de orientare a azimutului îmi dă valori mai mari în aplicația de pe site-ul comisiei europene față de un azimut de zero grade. Totuși , am aproximat că acoperișul pe care voi pune fotovoltaicele are o deviație azimutală de 15 grade est față de sudul de pe hartă și deci în realitate cu vreo 10 grade abatere spre est față de sudul adevărat, ceea ce îmi scade puțin din eficiență. Oricum toate calculele sunt relative, pentru că depinzi direct de vremea de afară.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Am testat și eu mai multe ipoteze și majoritatea ajustărilor nu fac sens când mai poți adăuga încă un panou. Mai ales la ce prețuri mici sunt acum. Între 25° și 45° și tot e foarte bine ca și înclinație. Iar orientarea cât mai sudică posibil, dacă îți permite acoperișul. În cazul sistemelor la sol, da. Un suport ce se poate roti și inclina pentru a maximiza producția în fiecare sezon ar fi ideal. Iar acolo se pot testa toate teoriile de genul în timp real.

  • @dragosvezeteu188
    @dragosvezeteu188 Рік тому

    Salutare!
    Am si eu o intrebare!
    Montam panouri, depunem documetatia pentru prosumator, instalam invertor si tot ce e de instalat… e, din acest moment eu consum din ce produc? Chiar daca nu am contoar cu dublu sens? Adica de exemplu, produc 400kwh si am consumat 500kwh intr o luna. Eu cat platesc daca nu am acel contoar, daca nu sunt oficial prosumator?
    Multumesc anticipat!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Se poate folosi sistemul cât timp este oprită injectarea în rețea din invertor. Atunci se va utiliza energia furnizată de panouri doar în timpul producției dacă sunt consumatori. Vor produce doar cât este nevoie, în rest sistemul e în stand-by. Tot ce trece peste producția lor se va consuma din rețea în mod automat.

  • @nedelcustefan4964
    @nedelcustefan4964 Рік тому

    Salut, am un panou de 195w monocristalin o baterie agm 140 amperi, convertor 3000w, pot să alimentez un radiator de 1500w?
    Mulțumesc anticipat!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Depinde de rata ei maximă de descărcare și de cât de des vrei să folosești radiatorul. Cu un singur panou de 195W și o baterie de 1.6KW (bănuiesc că de 12V) maxim câte o oră la 4-5 zile în cel mai bun caz, asta dacă nu ar fi nicio limitare la descărcare și invertorul ar avea pierderi minime.

  • @sergiumitrea6437
    @sergiumitrea6437 9 місяців тому

    Cu stima si mult respect. Daca imi pun panouri de 5kw si invertor de 3 kwp ce se întâmplă imi produce anual 6000 kw sau e in functie de invertor? Va mulțumesc

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  9 місяців тому

      Poți folosi site-ul ce l-am prezentat și face câteva simulări în funcție de orientare și ce alte particularități mai sunt. De acolo pentru siguranță scăzut 20-30% în cazul în care vremea e nefavorabilă în anul respectiv.

  • @Bogdanbmm
    @Bogdanbmm Рік тому

    Foarte bun video-ul, merci frumos! 2 întrebări te rog cum sunt mai începător:
    1) sunt in programul CasaVerde și probabil eligibil - faceti instalații/montaj și in Satu Mare?
    2) pros and cons cu Smart Meter? Doar ce am auzit acum și nu știu dacă chiar ‘se merita’ costul adițional?
    Hai noroc, o zi buna!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Apreciez, iar ca să răspund la întrebări:
      1. Doar în Timiș și apropriere, la fel și în Bucuresți.
      2. Fără smart meter nu ai cum contoriza curentul consumat și injectat. E cam obligatoriu să folosești unul ca prosumator.

    • @Bogdanbmm
      @Bogdanbmm Рік тому

      Mulțumesc!
      1. Înțeleg, erați alegerea mea daca erați și pe Satu Mare, dar totuși am 2 prieteni in TM și le-am dat mai departe video și reco mea :)
      2. Bun, clar acum, aprox cât costa un SmartMeter decent? Contează și acolo calitatea mult ca la panouri, investigare, cabluri sau e more or less doar un tracker ce ar trebui sa fie cam standard deci fără mari variații de pret ? Voi de care folosiți și instalați ?
      Merci!

    • @Bogdanbmm
      @Bogdanbmm Рік тому

      3. Uitasem legat de prosumator: e adevărat ca decontarea se face la 2 ani și efectiv Cash nu primim pentru surplusul dat in retea, ci doar credit ulterior pentru facturi viitoare rolled over on and on? Ce am auzit si eu

    • @Bogdanbmm
      @Bogdanbmm Рік тому

      4. Uitat de asemenea, pot lua de la voi sistemul și instalarea sa o facă alta firma din Satu Mare? De altfel făceam tot cu voi! :)
      Sau nu le-ar plăcea celor din local / sau ar cere un pret f mare doar pe instalare? Merci fain

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@Bogdanbmm Depinde de invertor, dar la Huawei 340 lei cel monofazat și 675 lei cel trifazat. Unele invertoare vin direct cu smart meter ca cel de la SolPlanet.

  • @user-rn3nc7ng1f
    @user-rn3nc7ng1f 9 місяців тому

    Cum sa investesc in platforma de fotovoltaice?

  • @valighelmeci7292
    @valighelmeci7292 Рік тому

    Buna ziua,
    La un invertor de 5KW am conectate 6 panouri de 235 w . Care este maximul de panouri care se pot conecta ? Este un invertor mai “ciudat” ,am văzut pe diverse site-uri ca VDC pe invertor ajunge la 450 ,acesta are doar 46… Pot trimite atasat poze cu acesta
    Multumesc

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      De obicei se specifică puterea maximă în fișa tehnică. În general se poate merge fără probleme cu 30% putere mai mare a panourilor față de invertor. La Huawei de exemplu cu până la 50% mai mult. Cât despre voltajul optim, acolo se poate ajusta în funcție de panouri prin împărțirea pe string-uri. Dar recomandarea mea e să nu vă zgărciți niciodată la invertor, e cel mai important. Minim 8-10 ani garanție de la un brand cunoscut.

    • @valighelmeci7292
      @valighelmeci7292 Рік тому

      @@SpyShopRomania ,este un invertor de 5 kva la care pot pune conform specificațiilor tehnice doar 2400 w (putere instalată ). Teapa “începătorului”… Site-ul de la care am achiziționat a profitat de necunoștința in domeniu și și-a vândut produsul : 6 panouri 235 W /22V ,8 baterii Gel 12 V/120 AH ,invertor 48V care nu furnizează energie pentru nici 3 h. Probabil din setări ,configurație …dar o data produsul achiziționat nu am mai primit alt ajutor …

  • @m...e7941
    @m...e7941 Рік тому

    Buna ziua. Am 9kw putere instalata. As vrea sa montez un sistem ongrid de 15-20kw . Este posibil, sau trebuie sa fac eu ceva pentru schimbarea puterii sau se ocupa firma montatoare? Multumesc !

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Trebuie vorbit cu distribuitorul pentru ridicarea limitei branșamentului probabil. În rest nu văd nicio problemă.

    • @m...e7941
      @m...e7941 Рік тому

      @@SpyShopRomania multumesc

  • @VasileMelinte
    @VasileMelinte Рік тому

    Acel unghi de la 35 la 60 grd, nu se poate modifica pe timpul anului?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Dacă sistemul de prindere îți permite să modifici ușor unghiul, da. Altfel, un 35-45° e suficient pentru întregul an. Asta ca să nu ne complicăm inutil.

  • @pancgame7609
    @pancgame7609 Рік тому

    Buna ziua, ati realizat un video util cu informatii folositoare pentru orice persoana ce doreste sa porneasca pe acest drum. La 0:52 ati accesat site-ul european referitor la energia solara. Imi puteti spune o adresa de pe internet unde pot sa vizualizez aceleasi informatii dar pentru segmentul eolian?
    Va multumesc.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Desigur, se numește Global Wind Atlas.

    • @pancgame7609
      @pancgame7609 Рік тому

      @@SpyShopRomania Va multumesc pentru raspuns.
      Puteti sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare:
      Daca instalez un sistem de 5,8 sau 10 kw , asta inseamna ca in 24 de ore acesta nu poate produce mai mult de valoarea respectiva? Sau anume reprezinta numarul de 3,5 sau 10?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@pancgame7609 Am explicat și în video. Puterea instalată a panourilor este maximul obținut la peste 1000 W/m2 de lumină iradiată, producția instantă. Puterea maximă pe care o pot produce panourile în condiții optime. Se pot introduce toate valorile date de tine în calculator ca să vezi cât produce pe an fiecare.

    • @adinamadas3750
      @adinamadas3750 Рік тому

      Buna ziua !
      Pentru 1 ha de pamant de cate panouri fotovoltaice as avea nevoie si care ar fii mai bune ?Si pentru profitul lor cat as avea castig pe luna ?Si in cat timp mi-as scoate si banii pe ele ?astept pareri si pro si contra! (60%fonduri si 40% venit propiu!Care ar fii cel mai procentaj de putere.Merci

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 Рік тому

    Buna,ce parere aveti despre panourile sun power cu microinverter?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Sunt pe primul loc când vine vorba de eficiență și garanție. Am discutat despre ele în acest clip: ua-cam.com/video/czXJRggwMOo/v-deo.html

    • @AdydeAdy21
      @AdydeAdy21 Рік тому

      @@SpyShopRomania multumesc

  • @catalinionita2562
    @catalinionita2562 Рік тому

    Suntem sătui de teorii!! Eu vorbesc din practica! Calculul trebuie făcut pentru iarna, 15%pe zi. Altfel nu ai curent, off grid.

  • @valentine0606
    @valentine0606 Рік тому

    Salut, Răzvan. Am construit o casă cu o izolație termică foarte bună, zic eu (cărămidă Porotherm cu 6 camere, polistiren de 10cm pe exterior, tavanul cu polistiren de 10cm plus 5cm vată de sticlă, sub pardoseală polistiren extrudat de 3cm, ferestre PVC cu geamuri triple, etc.) cu o suprafață utilă de 96mp la parter și în jur de 80mp la mansardă (care nu va fi locuită) într-o zonă unde nu există gaze, și din motive personale am refuzat să-mi instalez o centrală pe lemne, așadar am decis să folosesc un boiler Potterton de 9KW care “duce” 6 calorifere. Inițial mă hotărâsem să instalez pe acoperiș un sistem de panouri fotovoltaice de 5KW în sistem prosumator, dar urmărind acest videoclip încep să cred că mai bine aș instala un sistem de 8KW, din diverse motive, cum ar fi poziționarea casei față de soare, faptul că pe lângă centrala de 9KW/h mai am și un boiler de 2KW plus alți consumatori (mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, aragaz electric, un frigider, un congelator, fierbător de apă, etc.).
    Am făcut și eu calculele pe care le faci tu în video, centrala va consuma (pe timp de iarnă) aproximativ 36KW/zi (așa sper eu 🫣) plus încă vreo 20KW boilerul, aragazul electric să zic încă 10KW, etc, deci am ajuns undeva la o medie de 80KW/zi, cam cât ar produce un sistem de 8KW în condiții ideale, adică 2400KW/lună.
    Eu locuiesc în UK (unde soarele se arată foarte rar și e mai tot timpul mohorât) și aici am pe casă un sistem de panouri de 3.5 KW care, spre surprinderea mea, m-a ajutat să reduc drastic factura la curent, în doi ani am plătit, practic, doar pentru 320KW (aproximativ 90€), luând în considerare că vara folosesc dușul electric, iarna un calorifer electric cu cărămizi (un model vechi, dar foarte bun, se numește “storage heater”, sunt sigur că ai auzit de el), mașină de spălat plus alți consumatori uzuali într-o casă de oameni). E adevărat că aici am centrală pe gaze, deci am “cotizat” pentru ea, însă nu într-atât de mult.
    Mi-ar prinde bine un sfat în această privință, dacă nu cer prea mult. Evident că un sistem de panouri de 8KW va produce mai mult, dar eu iau în considerare faptul că în următorii 5-6 ani nu mă pot întoarce acolo, dar vin în vacanțe (în general vara) și din ce am înțeles, producția de energie dintr-un an trebuie folosită în următorii doi ani altfel acei KW se “pierd”, deși cred că cel care a explicat asta n-a înțeles că în sistem prosumator KW-ii neconsumați se plătesc către cel care-i produce.
    Diferența de preț dintre un sistem de 5KW și unul de 8KW este de aproximativ £2500, salariul meu pe o lună, e adevărat, dar parcă i-aș cheltui pe altceva.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Poți merge pe cel de 5kW liniștit dacă nu ai rezidența permanentă acolo. Se poate face cerere oricum dacă ai injectat mai mult decât ai consumat ca să îți recuperezi banii. Dar cum ai zis și tu chiar dacă poate nu acoperă sistemul 100% din consum, tot reduce drastic cheltuielile. Exact ce ne și interesează.

    • @valentine0606
      @valentine0606 Рік тому

      @@SpyShopRomania
      Mulțumesc pentru răspuns.
      Nu am rezidență la casa respectivă, dar peste câțiva ani o să stau acolo, deci sistemul de 5 KW n-ar face față, cu toate că ar reduce la jumătate sau mai mult cheltuielile.
      Am pus deja ochii pe unul din sistemele de pe pagina voastră, cel complet de 8KW, dar trebuie s-o conving și pe nevastă-mea.🤓 Dacă e și ea de acord, o să vin în țară la sfârșitul lunii sau la începutul lunii viitoare și îl arestez.
      Dar, din ce am observat, sistemul respectiv are invertor trifazic și eu nu am trifazic la casa despre care vorbeam. Din puținele mele cunoștințe, un consum de 10 KW/h e cam mult pentru un sistem monofazat (dar poate mă înșel) deci presupun că voi fi nevoit să fac cerere la distribuitor să-mi tragă trifazic.
      Chiar nu mă pricep, poate mă luminezi tu. Din experiența ta, cam ce consum (în KW/h) are o centrală electrică așa cum este a mea (de 9KW)? Sincer, nu știu dacă are consum autoreglabil sau nu, așa cum mi s-ar părea firesc, dar nu m-ar mira dacă ăsta ar fi consumul ei atât timp cât funcționează (deci are fie zero, fie 9KW). Dacă ar fi consum fix de 9KW, calculele mele (menționate în postarea anterioară) îmi spun că n-ar trebui să funcționeze mai mult de 4, poate 5 ore pe zi pentru a menține o temperatură constantă în casă.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      @@valentine0606 Se pot veni și cu 2 invertoare de 5kW de exemplu pentru a păstra curentul monofazic. Dar tot trebuie cerut un spor de putere dacă spre exemplu e limitat la 6kW din cauza grosimii firelor de curent. Despre centrală nu am cum să mă pronunț, doar dacă se pot afla mai multe informații de la producător cu o estimare pe sezonul rece pentru a face o medie pe zi.

  • @marianradu6856
    @marianradu6856 Рік тому

    Salut. Ma poti ajuta putin te rog ? Am o oferta sa montez panouri pt 5KW prin casa verde. O anumita firma mi-a facut oferta cu 12 panouri de 380 W. Din calculele mele sunt 4560 W. Se calculează diferit sau oferta mea pt 5 KW nu e chiar de 5.. ? Multumesc

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Acolo trebuia să fie 13 panouri (4940W), sau cât mai aproape de 5KW. De exemplu la kitul de 3KW ce îl găsești pe site, el vine cu 7 panouri de 455W sau 3185W în total. Iar cel de 5KW, cu 11 panouri de 455W sau 5005W. Cam așa se procedează în general, dar poți să le ceri să mai suplimentere cu panouri. Dacă aportul tău pentru acest sistem depășește 12.000 Lei, eu îți recomand să mai cauți oferte și în altă parte.

  • @florinelgrigore9106
    @florinelgrigore9106 Рік тому +1

    Bună ziua am 10 panouri 310w cu voc 40,7 și am mai achiziționat 6 panouri 310w cu voc 44,7 am un invertor hibrid 5kw conectat la 10 panouri cu baterii gel am achiziționat 2 baterii litiu polimer 3,5 kw ce invertor hibrid sa achiziționez pt a folosi toate panourile și ce părere aveți despre invertor hibrid Hyd 6000 E P sau Deye hibrid 5 sau 6 kw rog un sfat va mulțumesc anticipat

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Aș merge oricând pe invertorul cu putere mai mare în cazul în care e nevoie de a suplimenta cu mai multe panouri.

    • @florinelgrigore9106
      @florinelgrigore9106 Рік тому

      @@SpyShopRomania va mulțumesc frumos ambele au fuctie paralel deci sofar 6kw sau deye 6kw .

  • @user-ec2dx7kr8y
    @user-ec2dx7kr8y 7 місяців тому

    Buna ziua ce ar trebui sa sleg da vreau sa incalzesc o baie si un hol ; cam 3 calorifere??

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  7 місяців тому

      E o întrebare extrem de generală. V-aș ajuta dar nu mă pricep la termoficare.

  • @palfiradu8320
    @palfiradu8320 Рік тому

    Salut,oare pentru a monta panouri in valoare de 20kW, de ce suprafata spui ca as avea nevoie?(m2)
    Multumesc!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Depinde de panou ce putere și dimensiune are. Ca exemplu cele de 450W de la Canadian Solar au 2.2 m2. Deci pentru 20kW ai nevoie de cel puțin de 99 m2 pentru panouri, calculat fără spațiile pe care trebuie să le lași între rânduri.

    • @palfiradu8320
      @palfiradu8320 Рік тому

      @@SpyShopRomania Multumesc frumos!

  • @geobynad
    @geobynad Рік тому

    Lămuriți-mă și pe mine, vă rog. Care este primul pas pt a-ți instala un sistem PV în calitate de prosumator? Contactarea unei firme care se ocupă de montaj sau o vizită la distribuitorul de energie electrica pt un ATR?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Primul pas ar fi schimbarea contorului, cu unul cu sens dublu, dacă nu există deja instalat unul. Apoi montarea sistemului, iar la final depunerea dosarului de prosumator și așteptarea contractului din partea distribuitorului.

  • @Bogdanbmm
    @Bogdanbmm Рік тому

    Super ! Nu știam ca AC au așa consum mic …

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      E vorba mai mult despre eficiența lor de încălzire, consumul nu e mic deloc. Cu același cost poți încălzi mai mult folosind curent electric, comparativ cu alte surse. Sistemul mult mai compact, simplu și multe altele.

    • @Bogdanbmm
      @Bogdanbmm Рік тому

      Bun am înțeles! Merci frumos! O zi buna!

    • @Bogdanbmm
      @Bogdanbmm Рік тому

      Deci practic e un calcul comparativ între mai multe variante atât ca și cost cât eficientă, confort, bătaie de cap/munca extra :) … am înțeles

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      @@Bogdanbmm Exact, mult mai ușor de instalat și întreținut un sistem electric de încălzire. Și cel mai mare plus e amortizarea consumului folosind panourile fotovoltaice.

  • @lixandrueugen3959
    @lixandrueugen3959 Рік тому

    Va salut . Cite panouri fotovoltaice sunt necesare la un sistem de 5 KW si care sunt dimensiunile unui panou?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +2

      Un panou Canadian Solar CS3W-450 are 2.2 m2. Cu 12 astfel de panouri ajungem la 5.4KWp, deci un total de 27 m2.

    • @gavrilaionatan7367
      @gavrilaionatan7367 Рік тому

      @@SpyShopRomania cat costă acest sistem cu montare și cele necesare? Măcar o medie mulțumesc!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@gavrilaionatan7367 Undeva sub 1200€/KWp instalată cu tot cu dosar de prosumator. Depinde de sistemul de prindere.

    • @M4V3RiCkU235
      @M4V3RiCkU235 Рік тому

      @@SpyShopRomania exact raspunsul care il cautam. Ideea e sa am vreo 10 KWp. Practic o sa vreau sa le pun pe un fel de... garaj deschis pe structura de lemn - as avea nevoie de 22-23 panouri Canadian Solar CS3W-450. In teorie trebuie 50 de mp - in practica cred ca ceva 7m x 10 metri ~70 mp. Ma gandesc si ca chestiile astea adunate ajung la ~ 600 de Kg. Nu stiu daca trebuie ceva extra la structura, dar trebuie sa o calculez. Va intrebati poate dc 10 KWp - ptr ca masina electrica ? Ptr Bucuresti/Ilfov e ideala ! 80% din drumuri pe aici le fac. LE: Cred ca le-as face si un sistem de schimbare a inclinatiei - 20 grade vara, 50+ grade iarna.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@M4V3RiCkU235 Ar fi soluția ideală ajustarea în funcție de anotimp.

  • @gabigabby3302
    @gabigabby3302 Рік тому +3

    Oare nu ar fi mai ieftin un sistem cu mai putine panouri care sa-si schimbe orientare fata de Soare, si astfel sa fie productia maxima in orice moment?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +3

      În teorie, da. În practică acel sistem de orientare către soare poate costa mai mult decât panourile. Așa mai bine dublezi puterea instalată și ești mai câștigat că nu ai stresul unui întreg mecanism ce trebuie să reziste 25-30 ani. Iar cu 2 panouri cât se pot pune pe un tracker și cel ma ieftin model cu un singur ax e peste 500-600€ fără panouri.

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 Рік тому +4

      @@SpyShopRomania Asa spui tu? Un sistem tracker home made pentru 8 panouri de 435W a costat in jur de 670 Euro ( -/+ 5% ) si este garantat sa functioneze minim 10 ani de zile. Incearca sa faci calculul care este surplusul de putere in cei 10 ani de zile si cat o sa fie saving-ul, apoi vedem cat ai amortizat din sistemul tarcker-ului pe care urmeaza sa-l utilizezi..
      E simplu sa spui - nu se poate, nu merita , e scump - in loc sa pui mana pe hartie si pix ca sa gandesti un sistem, sa-l realizezi si apoi sa vezi ca functioneaza. Stiu, tu esti teoretician ( cumperi lucruri deja facute) si nu poti sa gandesti dincolo de ce iti place sa vezi si sa crezi. Eu sunt teoretician si apoi practician si gandesc din prisma castigului pe termene lung, respectiv sa cheltui cat mai putin si sa fac cat mai mult - diferenta de abordare. La tine e minim de efort -maxim de confort, la mine este maxim de confort cu minim de cheltuiala si gandire cat mai multa.
      In cazul in care doresti sa-ti fac un astfel de sistem, o sa te coste pentru 8 panouri de 2 * 1,1 m, cam 3300 lei materialele si componentele comandate de pe aliexpress ( preturi din 2022 ianuarie ). Proiectul si manopera le platesti separat ca sunt "gandire si executie personala", iar astea costa daca vrei minim de efort. Bafta

    • @chersin
      @chersin Рік тому +3

      @@hardsoft21 nu te-a pus nimeni sa vizionezi acest clip astfel ca deranjul provocat de autor nu il vad motivat.
      #1. Sistemul tau "tracker home made" pentru care ai platit 670 Euro, exclusiv "gandirea si executi personala" este foarte bine venit pentru cine stie sa mestereasca
      #2. Pentru celelalte persoane nedotate cu calitatile tale am cautat de curiozitate cateva exemple "gata facute". Preturile variaza de la 2500 euro pentru un sistem de 3kW (o axa) si 6000+ euro, 7kW+ (doua axe).
      #3. Prin utilizarea unui "Solar Tracker" se obtine o crestere de 10-25% a randamentului.

    • @BogdanNourescu
      @BogdanNourescu Рік тому

      ​@@hardsoft21 Conteaza foarte mult cum este facut si unde este montat. De exemplu, pe un acoperis cu inclinatie de 30* (de casa normala) ca sa ajungi in sezonul rece la 50-60* ar trebui sa ridici una din laturile panoului mai sus. Daca nu lasi destul spatiu intre panouri, primul rand de panouri o sa iti umbreasca randul 2 de panouri. Partea numarul 2 la o astfel de tentativa este vantul (daca vant puternic, poate sa iti rupa sistemul si sa il strice) si zapada (trebuie sa reziste la o greutate destul de mare de zapada si la o forta in momentul in care aluneca zapada de pe acoperis/panouri)
      Nu zice nimeni ca nu se poate face, dar in 80-90% din cazuri, e mai ieftin sa mai pui cateva panouri in plus ca sa nu ai batai de cap cu productia/mentenanta unui sistem de tracker.
      In principal, cei care sunt offgrid si au montate panourile la sol fac un tracker manual pentru vara-iarna ca sa mareasca productia pe timpul iernii.

  • @mariusstanciu6785
    @mariusstanciu6785 6 місяців тому

    Bună ziua,
    Urmează să îmi instalez și eu panouri solare în putere de 8kw ,firma care urmează să îmi facă lucrarea îmi recomandă un invertor de la huawei de 6 kw.
    Întrebarea mea este dacă o să facă față invertorul sau este prea mic ?
    Firma îmi zice ca face față fără probleme
    Mulțumesc pentru răspuns !

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  6 місяців тому

      Huawei acceptă 150% din puterea invertorului în panouri. Deci cel de 6KW poate duce liniștit 9KW și beneficia de garanția lor de 10 ani. Singurul dezavantaj cel îl văd e upgrade-ul pe viitor. Dacă ai nevoie de mai mult de 9KW vei fi nevoit să schimbi invertorul. Dacă nu ai asemenea planuri pe viitor e o metodă des întâlnită și în Australia, cu subdimensionarea invertorului, pentru a maximiza producția în zilele mai puțin însorite. Costuri mai mici cu sistemul și producție mai mare. Win - win.

  • @ApiRoty
    @ApiRoty Рік тому

    Ma refer ca dacă o persoana nu întra în raza ei sa zicem ca o am poziționată pe poziția în fata și persoana întra din stânga dreapta sau dedejos de ea dar nu pe raza ei de 90 grade unghi de filmare decteteaza mișcarea sau o urmărește doar dacă întra în raza ei, întreb ca e posibil sa vadă în ce direcție este îndreptată camera și nu întra în raza aia și ocolește întra prin spate sau cum am spus mai sus

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Dacă la Cell 2 vă referiți, ea are un senzor PIR în față exact ca la un sistem de alarmă. El pornește camera la detecție și aceasta începe să înregistreze, dar trebuie să treacă prin fața ei, bineînțeles. Se poate monta în colț pe perete pentru a acoperi o arie cât mai mare de detecție. Sau să adăugați un sistem de alarmă wireless, cu senzori de mișcare în locațiile dorite.

  • @MrGigi-dz9cv
    @MrGigi-dz9cv Рік тому +1

    Salut. La un sistem pe care îl vindeți, pot opta la alt invertor, in afara de Huawei ?

  • @florinayasmin8792
    @florinayasmin8792 Рік тому

    Bună, eu nu înțeleg cu KW oră, familia mea consumă în 24ore 10kw ... deci .. cume cu ora?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Pentru a consuma spre exemplu 1 KWh trebuie să folosești un electrocasnic ce consumă 1 KW timp de 60 minute. Ca analogie poți folosi consumul instant de la mașină ce e exprimat în L/100KM. Dacă timp de 100KM ai mers constant vei folosi X litrii de combustibil. În KW se exprimă puterea și în KWh energia folosită.

  • @negrilaciprian
    @negrilaciprian Рік тому

    Salut
    Am in plan sa cumpar o casa, suprafata casei fiind de 140m2 utili, cu o pompa de caldura aer-apa de 16kw de la Samsung pe 2 moduri (incalzire/racire ).
    Cati kw mi-ar trebui instalati sa acopar toti consumatori casei? (Inclusiv plita electrica). Nr persoane ,2 adulti si un copil. Daca cunoști un caz asemănător mi-ar fi foarte util.
    Multumesc !

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +2

      Depinde de izolația casei, de temperatura setată, de consumul mediu lunar al energiei electrice. Pompa de căldură sigur va trece de 8000KWh pe an, la care se adaugă și restul consumului lunar. Cu o medie de 300KWh pe lună consumați plus pompa de căldură, pe an ajungem la aproape 12MWh. Deci un sistem de 10KWp sau mai mare, în funcție de consum.

    • @negrilaciprian
      @negrilaciprian Рік тому

      Ideea este ca nu am o factura concreta dupa care sa ma iau ,proprietarul nu locuieste in casa decat cateva saptamani pe timp de vara. O sa incerc sa fac o estimare dupa facturile pe care le are.Oricum de as avea nevoie mai putin de 10kw nu ar fi problema ca tot 10kw vreau sa instalez. Pompa este putin supradimensionata pentru necesarul casei . Ms

    • @livianmarin2386
      @livianmarin2386 Рік тому

      @@negrilaciprian Ciprian, daca iti cumperi un invertor un pic mai mare, poti suplimenta mai apoi cu panouri. Nu trebuie sa cumperi totul de la inceput. Insa trebuie sa ai grija ce invertor alegi!

  • @stripmeaning
    @stripmeaning 5 місяців тому

    se poate vinde energie electrica in retea din baterie ??? sau doar este posibil de a stoca in baterii ...

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  5 місяців тому

      Bateria e ca un tampon pentru a nu folosi curentul din rețea. Nu face sens să transformi curentul din alternativ în continuu și invers pentru injecție. Sunt pierderi mari și uzură inutilă a bateriilor. Poți stoca excesul de producție ori în baterii ori folosi rețeaua pe post de baterie. Rețeaua îți dă înapoi mai puțin dar e gratuită și nu se deteriorează ca și bateriile.

    • @stripmeaning
      @stripmeaning 5 місяців тому

      multumesc @@SpyShopRomania

  • @gabidijma5655
    @gabidijma5655 Рік тому +1

    În teorie totul sună frumos,da cum o sa gestioneze distribuitorii de curent ,prosumatorii?..întreb deoarece ăștia nu Sint in stare să emită niste facturi normale..și nu e vb de acum cînd,sa zicem,cînd ar avea o scuză (schimbări de legislație în fiecare zi),la mine e de vreo 2 ani și ceva..pai că prosumator ar trebui sa stau pe ăștia cu ochii că pe butelie (oricum nu rezolvi nimic)

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Se gestionează deja, unii distribuitori se descurcă mai bine, unii nu. În timp o să rămână doar cei buni. Dacă nu te mulțumește contractul actual se poate schimba cu unul mai bun, de la alt distribuitor, mai ales dacă sunt nereguli.

    • @gabidijma5655
      @gabidijma5655 Рік тому

      @@SpyShopRomania așa am zis și eu...am făcut cerere la hidroelectrica de 1 an...se pare că astia-s și mai slabi decit Enel 😂😂😂😂

  • @giovannimichele9276
    @giovannimichele9276 7 місяців тому

    Buna seara e posibil sa iau legatura cu dv in privat ? Mail telegram watz app etc ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  7 місяців тому

      Puteți lăsa aici orice întrebare aveți.

    • @butnariuangela1931
      @butnariuangela1931 Місяць тому

      Buna ziua ! Pentru un balcon ma interesează, am o garsoniera de 26mp.

  • @pi1325
    @pi1325 11 місяців тому

    Azimutul sudului e 180 grade. Azimutul se masoara de la nord. Sau la panouri e alta regula nescrisa?

    • @pi1325
      @pi1325 11 місяців тому

      Si cum se masoara daca asa este la pv? Spre est scade sau creste? Adica daca e spre E cu 5, atunci azimutul e 5 sau -5?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  11 місяців тому

      Exact. E aceeași regulă. Spre sud producția va fi cea mai mare. Dacă e spre est cu 5° atunci azimutul va fi 175°, și 185° spre vest.

  • @wonderfulgrandma1225
    @wonderfulgrandma1225 Рік тому

    Buna ziua. Va rog daca se poate sa-mi spuneti. Construim o casa in jud. Arad, 120 m 2 constuiti, numai parter. Fundatia a fost foarte bine izolata si vrem sa izolam toata casa daca se poate sa ajunga, pasiva. Noi am calculat ca v-om consuma in jur de 400 KW pe luna . Cu incalzire in pardoseala conectata la o centrala pe gaz in condensare. Acoperisul are inclinatia de 30 / casa este bine pozitionata. Imi spuneti va rog cate panouri fotovoltaice trebuie sa punem ca sa acoperim consumul chiar si iarna? Mulrumesc anticipat. Zi buna

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Recomandările mele se regăsesc în video spre final. Depinde de tipul sistemului și de buget.

    • @wonderfulgrandma1225
      @wonderfulgrandma1225 Рік тому

      @@SpyShopRomania multumesc frumos

  • @DemoNiq
    @DemoNiq Рік тому +1

    5:15 - alea sunt ore din zi, nu zile din luna...

    • @costelgigi31
      @costelgigi31 Рік тому +1

      la 5:01 spune "pe zi" și repetă.

  • @zsoltmihalyb
    @zsoltmihalyb Рік тому

    Salut va ocupati si de montaj si dosar de prosumator?

  • @BadescuIonut
    @BadescuIonut Рік тому

    Dar puțini stiu ca peste ceva vreme statul o să pună taxe la ele.
    Cum sa mai scoată bani dacă o sa fie foarte putini care plătesc curentul.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +2

      Dacă o să ajungem la așa ceva e doar vina noastră că nu ieșim în stradă și acceptăm toate mizeriile. Statul nu îți oferă ție curent, ci distribuitorii. La rândul lor ei cumpără energia electrică de pe bursă sau prin contract cu diverșii producători ce au hidrocentrale sau parcuri fotovoltaice. Țin să reamintesc tuturor că nu mai suntem un stat comunist de peste 32 ani.

    • @BadescuIonut
      @BadescuIonut Рік тому

      @@SpyShopRomania distribuitori sunt taxați Maxim
      Daca iti produci tu energia nu mai contribui la taxe si asta e o problemă.
      Cred ca in California a început sau deja se discută asta.

  • @damielfilip7188
    @damielfilip7188 Рік тому

    Salut , cat m -ar costa un sistem fotovoltaic on grid de 5 kw cu montaj si documentatie ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Până în 6000€, depinde de tipul de acoperiș și cât de ușor se poate accesa.

    • @damielfilip7188
      @damielfilip7188 Рік тому

      @@SpyShopRomania eu imi doresc ceva la sol , daca este posibil

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Se poate instala oriunde, nu e o problemă. Doar că pe partea de structură metalică nu vă putem ajuta. Doar dacă o realizați personal.

    • @damielfilip7188
      @damielfilip7188 Рік тому

      @@SpyShopRomania MULTUMESC PTR RASPUNS

  • @sorinsorin5134
    @sorinsorin5134 Рік тому

    Buna ziua, instalati in judetul Timis cu invertorul si panourile clientului? restul de structura montaj si alte materiale de la voi? ms

    • @Domogled
      @Domogled Рік тому

      Subscriu. Sunt interesat de un sistem de 5 -6 kw. Lângă Timișoara. Cum vă putem contacta?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      În teorie da, doar că nu pot să estimez o dată exactă. Doar dacă luați legătura telefonic cu noi. Aveți numărul de telefon pe site în colț dreapta sus.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Aveți site-ul în descriere, sunt acolo mai multe metode de contact.

    • @Domogled
      @Domogled Рік тому +1

      @@SpyShopRomania am scris email, am trimis mesaj pe WhatsApp și am sunat. Le-am făcut pe toate, dar degeaba. Mulțumesc pentru "promptitudine". Dacă și lucrați cum vă tratați inițial clienții, mă lipsesc total de serviciile voastre.
      Mi-e groaza că îmi veți lua banii, avansul de 60-70% și apoi nu mai răspundeți la telefon.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Salutare, @Zamolx Zamolx, in primul rand ne poti lasa datele tale de pe care zici ca ai incercat sa ne contactezi, intr-un mail sau mesaj privat pe Facebook. In al doilea rand, nu cere nimeni avans de 60-70%, nu stim de unde ai scos asta. In al treilea rand, avem multe metode de contact (mail, telefon, site chat, Facebook, site contact, UA-cam etc.) si pe toate raspundem in timp rezonabil. Asteptam informatiile de la tine si vom verifica. O zi buna!

  • @bebyfabry6831
    @bebyfabry6831 Рік тому

    1,6 ×3 =4,8 kw /oră .Chiar și cu 2,65kw/oră consum ,10 ore pe zi/30 zile = 795 kw + televizor,mașină de spălat vase,haine , frigider,boiler apă caldă,placă de păr ,uscător,călcătorie,becuri,smd. te duci la peste 1000 de kw/lună.La ce operator plătești factura la curent ? 225 kw plafonarea la un leu, restul cu cât plătești kw !

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Nu am înțeles întrebarea, dar am trecut prin prețuri și amortizare în celelalte videouri. Cred că ar ajuta informația completă.

    • @cornelcornel7416
      @cornelcornel7416 Рік тому +1

      Dacă scapi de femeie economisești mult mai mult 😁🤣🤣

  • @costelgigi31
    @costelgigi31 Рік тому +2

    Tehnic, să luăm un caz real, al meu. :) centrală pe gaz, încălzire în pardoseală, 3 invertoare.
    Spui în video că folosești invertoarele pentru a ajuta sistemul de încălzire.
    Să zicem că m-a înzestrat natura cu un oarecare IQ și deduc că atunci când se înserează, scade temperatura exterioară. Deci setez invertoarele să funcționeze fix 30 minute pe la ora 17. Încălzind aerul din camere, elimin rezistența pt încălzirea în pardoseală, rolul ei fiind acela de a menține temperatura ambientală.
    Așadar și prin urmare, ăăă, deci, invertoarele nu vor consuma niciodată în viața lor 2700 kwh pe an.
    Consum real, câțiva ani la rând: 1300 kWh/an (consum general) + 1400 mc gaz/an, temperatura medie 23 grade plus, nema economii la curent.
    Ma uit la sistemul de fotovoltaice strict pentru cazul in care se duc plafonarile si eventual un phev nou. La ora asta, pentru cei 2000 lei/an platiti la curent, investitia de 6000 euro nu prea o vad amortizata in timpul vietii mele.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Eu am spus consumul oferit de producător pe site. Nu știu datele exacte, dar m-am bazat că încălzirea în 80-90% din cazuri se face de către invertoare. Dacă se folosesc mai puțin clar consumul e mai mic, dar depinde și ce temperatură alege fiecare și cel mai important ce izolație are. Cât despre sistemul fotovoltaic, clar este un minim de consum pentru rentabilitate pentru anumită putere instalată. Cu cât e consumul mai mare cu atât e mai rapid de amortizat. Dar nu e necesar un sistem așa mare în cazul consumului tău. Un sistem mai mic, de 3KWp și la prețul actual la energie, s-ar amortiza în 7 ani jumătate dacă se renunță la încălzirea pe gaz, cu sumele spuse de tine. Asta în cazul în care nu se scumpește absolut nimic. Și dublu dacă ar fi amortizarea, tot îți mai rămân 10-15 ani de exploatare a sistemului.

    • @costelgigi31
      @costelgigi31 Рік тому

      @@SpyShopRomania Ca o intervenție mai radicală, pentru a diminua consumul de gaz pe motiv de prețuri fanteziste, aș putea folosi invertoarele vreo 2 ore/zi, probabil vreo 500-700 kwh în plus pe an (estimez consumul actual la 200 kWh/an). N-am idee ce aș reduce din gaz, poate 10-15% din consum, realist centrala funcționând maxim 6-10 ore pe zi, fiind un sistem optimizat cu recirculare, vas amestec, pompe, automatizare.
      Mai mult timp n-aș suporta invertoarele din cauza zgomotului, a circulației aerului, e aiurea să te simți ca la hotel la tine acasă. :)
      Fotovoltaicele ar fi de floricele, confort psihic. Pe termen lung văd un crowding inutil pe generare curent, crypto va dispărea din consum, tehnologia evoluează și vor apărea scăderi de prețuri pentru panouri în ciuda creșterii randamentului și a duratei de viață. Niciun vânzător de panouri nu va accepta ce spun, dar "In Germany, the price of a typical roof-mount PV system fell from 14,000 €/kWp in 1990 to 1,270 €/kWp in 2016."

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Exact ce ziceam, cu doar 1 oră sau 2 pe zi, clar nu se reduce prea mult din consumul de gaz. Dar când ai curentul gratis, e altfel situația. Cam ăsta e viitorul, electric. De consumul lui nu v-om scăpa niciodată. Sincer prefer acest crowding de generare de curent cât timp e din surse regenerabile. Clar că odată cu adopția la scară largă a unui produs, prețul să devină mult mai accesibil. Asta e de la telefoane pâna la headseturi de VR. Ce odată ne părea "cutting edge", acum le găsești la orice colț de drum.

    • @costelgigi31
      @costelgigi31 Рік тому +2

      @@SpyShopRomania Eu spuneam că nu-i ușor să-ți zbârnâie aerul condiționat. Programat, în perioade în care camerele nu sunt folosite, treacă-meargă.
      Cu încălzire în pardoseală, evident praful este colectat de micii chinezi și atunci viața devine posibilă, altfel, invertoarele ar face fog în casă. :)
      Pe calcule concrete, sistemul fotovoltaic nu e fezabil pt centrala electrică si este un moft oarecare la facturi de 150 lei/lună, la care se adaugă specialiști, mentenanțe regulate, ghinioane, etc.

    • @diy_ebikesq8162
      @diy_ebikesq8162 Рік тому +1

      👍👍👍, corect

  • @hardsoft21
    @hardsoft21 Рік тому +5

    Salut, eu zic ca acel consum de 400kWh pentru o casa este mai mult decat EXAGERAT. O casa normala cu o suprafata de 150 mp consuma undeva la 200-250 kWh in decursul unei luni de zile ( in functie de anotimp sau sezon ). Deci din start calculul tau este umflat, majorat, chair aproape dublat. Majoritatea locuintelor din Romania se incadreaza la un nivel intre 100 si 270 kWh consum lunar ( media din statistica de la ENEL privitor la consumul casnic zonal ). In zonele urbane consumul este mai mare si se indreapta spre 250-270 in timp ce in zonele rurale ea este undeva intre 100 si 200 kWh lunar. Hai sa incercam sa facem calculul doar pentru "cei bogati de la oras" ( cum sunteti si voi) si sa consideram 260kWh lunar. Daca ii impartim in cele 30 zile lunare ajungem la un 8,667 kWh zilnic. Hai sa rotunjim si sa consideram 9kWh zilnic ca un consum pt locuinta. Parca este altceva fata de 13,5 kWh cat doriti voi - adica e cu XX% mai mic fata de ce a fost prezenatat in clip..
    Poate doar amicul "BUHANICI" consuma la 400-600 kWh lunar, ca la el pana si nevasta este ELECTRICA ( ca de aia are fata de papusa Barbie minora ).
    Revenim la problema si incercam sa intelegem ca ce prezenati este frumos, placut dar e o mare gogoasa umflata si ca in final totul se reduce la salvarea banului din buzunar. Daca in trecut factura era in medie de 100-150 lei lunar, acum aceasta a ajuns la 180-250 lei iar in viitor o sa suie pe la 300-500 lei. Nu e ceva de speriat dar este bine sa gandim ca acesti bani ii putem salva prin investitia facuta CORECT in urmatoarea perioada de 5-7 ani de zile. De fapt asta e scopul unei instalatii fotovoltaice pusa pe casa, sa reduci cheltuiala si sa ai in acelasi timp energia necesara. IN REST - un clip instructiv, realizat decent si cu ceva informatii . Bafta!
    Alternative:
    Mai interesante sunt sistemele mixte - fotovoltaice si panouri solare pt ACM si aport la incalzire. Pt acelasi pret poti sa primesti mai mult - ceva de genul mai mult pt mai putin.
    Un amic care are acest sistem combinat nu a mai avut norocul sa porneasca centrala si sa consume curent din retea din luna Februarie pana la jumatatea lui Noiembrie. Iarna, cand a nins mai mult si a fost cerul acoperit a mai platit la ENEL si Distrigaz ceva acolo. In rest pauza pe toata linia din punct de vedere costuri - toate din cauza unui sistem hibrid 5kW si 2 panuri cu colector solar de cate 25 tuburi la care se adauga un puffer/boiler cu 2 serpentine si circuit individual de 500 litri. Cost total la vremea respectiva - putin peste 7300 euro. In 5 ani ( la preturile de atunci ) amortizeaza instalatiile - mai are putintel si iese pe plus ( iarna asta si iarna viitoare ).
    P.S.: Nu stiu daca Victron este brand-ul vostru de suflet sau cel care va sponsorizeaza, dar eu nu am incredere in aceste produse dupa patania unui prieten ale carui baterii au fost descarcate sub 20% din cauza ca sistemul lui genial VITRON nu a stiut sa se opreasca cand 3 din cele 8 bateriii au ajuns la sub 20%. Mai aveau putin si se distrugeau bateriile.
    Personal consider ca acel brand da produse pentru multi bani care in schimb ofera putin ( sau nimic ) din punct de vedere calitativ si tehnic . Bafta

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Dacă vi se pare exagerat puteți vedea grafic cu consum și producție pe luna Septembrie aici: i.imgur.com/Kx578nX.jpg
      Dacă încălzirea ar fi pe curent, acel consum ar fi mult mai mare. Majoritatea locuințelor nu sunt la casă, unde se poate instala un asemenea sistem. Exemplul e luat după sistemul de 5.4KWp ce l-am prezentat într-un video anterior. Nu am zis că e un sistem accesibil și că e pentru cei cu minimul pe economie. Prețul nu a fost ascuns nicidecum. Factura dacă trece de 255KWh nu mai beneficiază de plafonare. Sunt mulți cu contracte de 2-3 Lei/KWh la ora actuală. Vă rog întrebați în stânga și în dreaptă să vedeți. Vitron suplimentele de fier? Nu avem nicio legătură cu ei. Noi folosim panouri Canadian Solar și invertoare Huawei pentru calitatea și fiabilitatea lor. Clar ca și consumator de 100-200KWh pe lună momentan nu rentează un sistem fotovoltaic când ai 0.7 Lei/KWh și nu ai bani sau loc pentru așa ceva. Dar vom vedea cum evoluează prețurile în lunile viitoare. Și da, pompa de căldură e cea mai eficientă metodă de încălzire/răcire în combinație cu panourile fotovoltaice.

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 Рік тому

      @@SpyShopRomania Deci sistemele combinate sunt cele ce trebuie promovate si nu sistemele individuale. La o casa unde dai 10.000 euro pe un sistem fotovoltaic care asigura sa zicem 8-10kWp mai poti sa pui acolo 2000 euro si cumperi un sistem combinat ca sa impaci si capra si varza. La o estimare de 300-350 kWh consum lunar ( ca asa spui tu ) in decurs de 5,5-7 ani de zile amortizezi costurile de achizitie si instalare. Daca mai punem si o inflatie de 5% anual ( asa una sa-i zicem minima ) ajungem ca in decur se 5 ani de zile amortizam toata investitia.
      Privitor la Victron, ITechSol, Growatt, Huawei si alte invertoare zise minune ... personal nu spun ca sunt cele mai bune. Daca intrebi in Asia de ele te intreaba cei de acolo - " ce sunt alea, masini de spalat?" In Asia si India, Huawei se afla pe locul 5 ca preferinta dupa multe alte brand-uri care pe la noi nu prea se cunosc dar la ei sunt pe primele locuri. Sa nu uitam ca Asia, India si Orientul Mijlociu sunt populate cam de 50-55% din populatia globului pamantesc.
      Dar de, noi suntem o tara bananiera si mai tinem si coada sus ca suntem number one si ca noi nu e nimeni .
      Nu spun ca invertoarele Huawei sunt rele dar pentru acelasi ban dat , un invertor adus din China, Japonia ofera mult mai multe optiuni la acelasi pret ( hybrid cu adevarat si contine si filtre pentru partea de incarcat bateria + alte optiuni). Dar hai sa zicem ca Huawei sunt si ei acolo in frunte ... in primele 10 locuri. Bafta!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      @@hardsoft21 Nu știu la ce te referi ca și sistem combinat. Clar că sunt multe opțiuni ce la noi nu sunt la fel de populare, dar avem și o listă limitată de invertoare aprobate de ANRE, din care Huawei e pe primele locuri ca și calitate, la un preț sub Fronius sau Victron Energy.

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 Рік тому

      @@SpyShopRomania Lista ANRE se face pe "Miros" si "Atentie", dar asta e alta problema. Nu tine de ce poate un sistem sau altul sa faca.
      Normal ca sistemele care poti sa le compari intre ele sunt cele la care ai acces. Inutil sa spunem ca o sa comparam sistemul X cu sistemul Y, dar in Romanica nu se aduce sistemul Y ca nu exista piata de desfacere pt asa ceva. Si atunci comparam sistemul X cu ce exista pe piata din Romanica si nu cu Y care poate e cu 40-50% mai bun dar nu ajunge pe plaiuri mioritice.
      In plus pot sa spun ca la sistemele Huawei nu am vazut functia de paralel, functie foarte ceruta in ultima vreme. Invertorul Huawei SUN2000L-6KTL-L1, indiferent cat am cautat pe net nu am gasit sa spuna ca are functia de functionare in paralel, functie pe care GroWatt, MWPower sau EASun le au din constructie.
      Am vazut multe cazuri cand persoane care au cumparat sisteme de 3 - 5kW si au vrut sa le extinda nu au avut alternative. Deci exista Huawei cu functie de parelel? Intreb pentru ca nu stiu sa existe modele Huawei cu asa ceva. Multumesc

    • @livianmarin2386
      @livianmarin2386 Рік тому

      @@hardsoft21 Mai omule eu nu inteleg de unde te lansezi tu asa de tare in declaratii si de ce esti atat de suparat mai exact! Cine te-a deranjat si cu ce?
      Eu am o casa de aproximativ 110m2 si un consum de aproximativ 300kw/luna. Nu ma consider vre-un bogat, insa ma documentez in vederea achizitionarii unui sistem cu panouri fotovoltaice. Acest creator de content nu a facut decat sa ma ajute cu informatii si voi alege eu ce anume consider corect(comparativ cu ce am aflat pana acum) sau ce consider de ajutor.
      Insa si daca ceva nu mi se pare neaparat corect sau de ajutor, nu ma apuc sa arunc cu pietre. Chiar nu inteleg de ce esti atat de ofuscat! :)))
      Take a chill pill, inginere! Multa bafta!

  • @adriantalos7350
    @adriantalos7350 Рік тому +2

    Nu se spune panouri fotovoltaice,se spune celule.Panouri se spune la cele solare ptr încălzirea a.c. m.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Și fotovoltaice ce înseamnă?

    • @adriantalos7350
      @adriantalos7350 Рік тому

      @@SpyShopRomania, celula fotovoltaica este de fapt o o dioda foto care transformă lumina solară, sau orice sursă de lumină, în curent continuu.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +3

      @@adriantalos7350 Am înțeles eu greșit la ce te referi. Dar celulele astea nu sunt ele toate grupate pe un panou? Zic si eu, nu știu.

  • @florintimbuli2131
    @florintimbuli2131 Рік тому

    Fratele meu ce câștigi din astea

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Informarea corectă a celor interesați de sistemele fotovoltaice.

  • @viosog9661
    @viosog9661 Рік тому

    jIGODIILE PUN GLOABE PE SOARE

  • @danutavram831
    @danutavram831 Рік тому

    Oameni buni astia va spun ce vor ei ca sa promoveze marfa dar adevarul e ca vara consumul de energie este foarte foarte mic iar iarna cunsumul poate fi 2,3,4,5 X deci panourile dau randament exact invers !!! ok dai energie in retea dar la ce pret si la cat o iei inapoi sunt niste lucruri f importante, iar daca cumperi si baterii preturile ajung foarte sus iar in timp randamentul instalatiei scade treptat in timp, eu cred ca cei care si au pus la inceput panouri au ramas doar cu experienta 😂😂

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Putem vorbi doar din povești sau să cercetăm și să vedem informațiile reale. Posesorul sistemului de 5.4KWp din videoul de pe canal primește 539 Lei/MWh injectat deși pentru consum el plătește 900 Lei/MWh. Mult mai bine decât am estimat eu în acel clip cu 3 la 1. În realitate e 1.7 la 1 rația. Deci pentru a folosi 1KWh trebuie să injectezi 1.7KWh. Să zicem că din cei 6.6MWh ce îi poate produce sistemul de 5.4KWp, în realitate scoate doar 5MWh. Dacă ar fi injectați toți în rețea, tot ai putea folosi undeva la 3000KWh când dorești, fie vară sau iarnă. Asta fără să luam în calcul folosirea lor directă ce are rația de 1 la 1. Dacă e bine sau rău, știe fiecare în parte.

    • @danutavram831
      @danutavram831 Рік тому

      @@SpyShopRomania Pe mine ma intereseaza aceste panouri dar astepta o noua tehnologie in 4-5 ani, panourile de acum sunt scumpe si au un randament de ap 20% eu zic sa fie undeva peste 30% s mai ieftine ;) apropo Elon de ce a dat o de gard cu Solar City el avea de toate baterii performante panouri pe alese plus zona insorita a Californiei ??

  • @florintimbuli2131
    @florintimbuli2131 Рік тому

    Minciuni Adevărate

  • @A.Dude.
    @A.Dude. Рік тому

    E mai simplu... Te uiti cati bani ai in cont, iti lasi o rezerva confortabila si de restul cumperi cata energie ai chef... Daca n-ai bani in cont, stai pe kuru tau si nu te baga in rate caci esti un sarac! Cam asta e tot ce trebuie sa stii despre panouri solare...

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Asta se poate aplica la orice. Dacă nu îți permiți mai bine nu cumperi. Nu am sfătuit pe nimeni să își facă credite pentru sisteme fotovoltaice, dar decât să cumperi în rate o mașină ce se depreciază constant și costă bani chiar dacă stă pe loc, mai bine să investești banii în ceva ce îți va reduce permanent din cheltuieli. Asta cât timp poți plăti comfortabil rata pentru orice îți cumperi, desigur.

    • @A.Dude.
      @A.Dude. Рік тому

      @@SpyShopRomania Prietene, ai halit-o pentru ca nu intelegi sarcasmu'... E valabil si la masini, stai linistit. Vezi toti meltenii ca umbla in masini care nu sunt ale lor, aka, sunt ale bancilor... LOL! Lectia e una si crede-ma ca e foarte buna: Nu faceti credite!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      @@A.Dude. Nu știu ce abilități credeai că am, dar să intuiesc sarcasmul tău printr-un comentariu text pe net nu pot. Și e o diferență totuși. Nu trebuie făcut credit pentru pasive, adevărat, dar pentru active nu înțeleg de ce nu ți-ai face credit. Sau nu știi diferența dintre ele?

    • @A.Dude.
      @A.Dude. Рік тому

      @@SpyShopRomania Discut eu cu un agramat despre pasive si active... Invata sa scrii si abia apoi arunca-te in discutii. "nu ști diferența" Saracule!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@A.Dude. Mulțumesc, am corectat. Să te mai învăț ceva. Vezi că există și diacritice. Ai grijă de "kuru tau" te-am salutat.

  • @costelgigi31
    @costelgigi31 Рік тому +1

    "ce" se folosește în loc de "care" pentru a evita cacofoniile. Aruncat în toate propozițiile "ce" le emiteți pare pseudo-academic, dar și obositor. Se evită acuzativul "pe care" și în loc să părem mai culți, se întâmplă invers.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +8

      Îmi pare rău dacă a deranjat, era o discuție liberă și nu aveam intenția să par mai cult sau mai puțin cult, așa vorbesc eu.

    • @traianuritescu2389
      @traianuritescu2389 Рік тому

      Ești deștept ???

  • @Saimarica
    @Saimarica Рік тому

    Salut,
    Ce inseamna , supracharged la un sistem fotovoltaic?
    Am primit o oferta de la o firma care instaleaza panouri fotovoltaice, stiu ca inca nu au inceput inscrierile pt. noul program 2023.
    In oferta primita am , sistem 4 kWp - supracharged, 10 panouri, putere invertor 3 kW.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Are mai multe denumiri această practică, dar face același lucru. Maximizează producția prin instalarea maximului de panouri suportat de invertor. Practică care în același timp scade și prețul pe kW.

    • @Saimarica
      @Saimarica Рік тому

      @@SpyShopRomania Oferta este buna pt mine la o casa mica cu un consum de maxim lunar de 250 kW ?
      Mulțumesc.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@Saimarica Da, fără probleme. Dacă înclinația și orientarea sunt optime, iar produsele de calitate, media reală de producție ajunge la 300kW pe lună, deci se încadrează.

    • @Saimarica
      @Saimarica Рік тому

      @@SpyShopRomania Multumesc tare mult pt ajutor.