Cum afecteaza umbrirea partiala productia panourilor fotovoltaice?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 жов 2022
  • În acest video discut despre cum afectează umbrirea parțială producția unui panou și a unui sistem fotovoltaic. Discut un pic și de diodele bypass și cu ce ajută ele.
    Linkul către simulatorul de umbrire:
    www.pveducation.org/pvcdrom/m...
    O sinteză a tot ce am discutat în video se va regăsi și pe site-ul fotovoltaice.info la linkul:
    fotovoltaice.info/cum-afectea...
    Pentru orice întrebări vă aștept cu comentarii sau pe grupul de Facebook Totul despre Fotovoltaice www. groups/totuldespre...
    Atenție! Orice intervenție asupra echipamentelor electrice se face doar de către personal autorizat!
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 67

  • @iulianm1944
    @iulianm1944 Рік тому +2

    Bravo. Si eu te incurajez sa continui. Foarte bine explicat.

  • @ionitadionisie
    @ionitadionisie Рік тому +2

    Scurt si la obiect 👍
    Mulțam

  • @cristiangondac1361
    @cristiangondac1361 Рік тому +3

    Frumos și complet! Bravo

  • @antonacheion6688
    @antonacheion6688 Рік тому

    Foarte importante aceste informatii. Mii de multumiri

  • @Equilibrier
    @Equilibrier Рік тому +1

    Foarte utile explicatii, multumesc!

  • @ionofficial3942
    @ionofficial3942 Рік тому

    Bai esti foarte destept tare mai invatat multe

  • @stefancelmare3920
    @stefancelmare3920 Рік тому +2

    foarte util, Domnul sa te ajute!

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому +1

      Multumesc!

    • @stefancelmare3920
      @stefancelmare3920 Рік тому +1

      @@fullelectricro daca dispui de materiale, poate faci un video cu un panou solar si un ampermetru si un voltmetru sa vedem in realitate exact cum variaza in functie de umbra. Da e bun si asa, e un bun punct de plecare, pe care putini il spun/stiu.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      @@stefancelmare3920 am dat deja comanda (China) de un tester cu MPPT integrat pentru testare individuală de panouri și o sa fac un video. O sa fac teste și pe sistemul meu, dar eu am panouri half cell care reacționează un pic diferit in anumite situații. Următorul video o sa prezint despre ele teoretic, și apoi sper testul in realitate. Din ce am mai testat eu se confirma ce e in teorie, numai ca la half cell in anumite condiții contează și algoritmul MPPT, căci apar 2 puncte de putere maxima, unu local și unul global. Deja acolo intram in detalii mai avansate.

  • @nicumarinoiu5358
    @nicumarinoiu5358 Рік тому +1

    Super tare!

  • @PMusic-pc7rf
    @PMusic-pc7rf Рік тому +1

    Îmi place ceea ce faci.

  • @mihaianuflorin6330
    @mihaianuflorin6330 Рік тому +1

    Frumos

  • @iulian8576
    @iulian8576 Рік тому +1

    Salut,
    Sunt foarte interesante clipurile tale, scurte, clare ușor de înțeles.
    Te rog și te încurajez să continui, ar fi bine să faci un playlist "Fotovoltaice pe înțelesul tuturor" și să începi de la zero cu informațiile.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому +1

      Multumesc! Înseamnă foarte mult pentru mine ca cineva apreciază. Asta am de gând sa fac și eu. O sa fac și o serie despre curent electric la nivel de începător. Și o sa fac și un video de ansamblu pentru configurarea unui sistem hibrid, pas cu pas, cu referințe pentru fiecare etapa către un video care sa explice mai pe larg. Singura problema la mine este timpul, acesta fiind un hobby. Eu as vrea sa fie gata totul pana in vara viitoare.

    • @iulian8576
      @iulian8576 Рік тому +1

      @@fullelectricro dă-mi te rog un Nr. de telefon, vreau să-ți spun mai multe.
      🙂🤝

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      @@iulian8576 da-mi un mail pe mailul de contact al canalului te rog, ca nu vreau sa dau public telefonul.

  • @deliuioan7222
    @deliuioan7222 3 місяці тому

    Este indicat sa orientez panourile pe s s-e ? Foarte bine explicat ! Multumim pentru ceea ce faci ! ❤

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  3 місяці тому

      Ideal este sud, dar merge si est vest sau orice combinație intre. Vezi aici cum poți simula în funcție de unghi și orientare. ua-cam.com/video/hsaMtqnZsxY/v-deo.html

  • @adrianpetrescu5153
    @adrianpetrescu5153 Місяць тому

    Salut.
    Am și eu cinci PV și doresc sa le conectez in sistem mixt, serie paralel.Ma poti ajuta cu o diagramă?
    Acestea sunt caracteristicile Pv 240w,Imax 8.99 A,tensiune max panou 29.8 V, scurt circuit 9.49 A ,tensiune circuit deschis 32,8 V.
    Am invertorul pe 24 V.
    Multumesc anticipat.

  • @dorud3078
    @dorud3078 Рік тому +1

    Salut! Felicitari pentru videoclipuri! Pentru un numar de 12 panouri fotovoltaice Vendato Solar VDS-S144 (Pmax 450, Imp10,87, Vmp 41,4, Isc 11,61, Voc 49,2) care ar trebui sa fie solutia optima de montaj (in serie sau in paralel) daca o serie de 8 dintre ele sunt montate orientat catre SE iar alta serie de 4 dintre ele orientat catre SV (asa permite acoperisul casei)? Mentionez ca am un invertor ongrid GoodWe GW5K-DT, Putere 5 kW. Multumesc!

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Văd că acest invertor are 2 MPPT, sincer aș pune 8 in serie pe un MPPT si 4 in serie pe alt MPPT.

    • @dorud3078
      @dorud3078 Рік тому +1

      Multumesc mult!

  • @eugen-m
    @eugen-m Рік тому

    Eugen Macum 59 de minute
    Buna ziua tuturor. Am o intrebare ce tine un pic de legislatie. Firma mea doreste sa si monteze panouri fotovoltaice sistem on grid. Acoperisul firmei nu permite este foarte denivelat. Poate patronul sa montteze la o alta adresa pe numele sau un sistem ce va injecta in sistem energie si sa si recupereze la firma consumul ? As vrea ai pareri pro si contra caci nu toti putem avea posibilitatea sa punem panouri la o locatie desi posedam diferite locatii unde se poate. Daca nu se poate....ce se poate face , macar in viitor ? Multumesc

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Momentan din ce stiu, nu se poate deconta la alt loc de consum, dar cica este o propunere legislativă pentru asta. O sa vedem

  • @mp4338
    @mp4338 Рік тому

    Teoria si practica impamintarii (GND) este un capitol din electricitate care nu s-a finalizat inca. Inca se fac studii, masuratori, teste, descoperiri, etc. pt. ca aceasta operatie nu este simpla pre cum o cred multi specialisti si amatori. Teoria si practica impamintarii (GND) nu trebuie ignorata. In caz contrar aceasta poate produce distrugeri f. scumpe intr-un timp extrem de scurt. Standardele de impamintare (gnd) impun max. 4 ohm pt. instalatia electrica a casei si max. 1 ohm pt. paratraznet. O alta teorie si practica impun eliminarea curentilor parazitari care se pot crea in circuitele de impamintare din cauza anumitor surse de voltaj la diferite potentiale. Impamintarea salveaza personalul de exploatare si aparatura electrica si electronica tot mai sofisticata. Electronica de astazi, la 5v, 3,3v, 1,8v, este asa de sensibila pe circuitele de interfatare ca se distrug f. rapid. In orice circuit electronic teoria si practica impun 0v si nu tensiuni reziduale de diferite valori care depasesc limita de 0V pt. fiecare valoare de tensiune continua din aparatura electronica. S-ar dori 0v dar f. greu de realizat. Deci se cere sa se obtina valoarea cea mai mica posibila pt. 0v al GND, vorbesc din nou de digital voltage. Referitor la alte genuri de circuite de impamintare sint cerinte de impamintare pt: circuitele electrice de forta, de telecomunicatii, de GND digital, GND analog, etc. Deci trebuie dat mare atentie la acest lucru. Instalatia de impamintare trebuie facuta in ideea sa devina stea, cu punctul central al stelei sa fie punctul comun de intilnire, de conectare al diferitelor impamintari. Paratraznetul sa fie impamintat separat. Este total interzis conectarea firului de GND in serie intre carcasele consumatorilor. Fiecare consumator trebuie sa aiba firul lui de GND care se va conecta la bereta de GND din panoul electric. Aparatura electronica de astazi se conecteaza la GND dupa studierea documentatiei insotitoare. Va doresc spor la lucru. Keep going.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Aveti dreptate. In zona de audio de exemplu poate sa apara grounding loop care afecteaza calitatea sunetului si introduce interferente.

  • @adriancocias3297
    @adriancocias3297 11 місяців тому

    Salut. Am și eu o întrebare. Daca am pe un invertor de 10 kw huawei 2 stringuri cu unghiuri diferite : un string la 30 grade cu 15 panouri de 380w și altul de 38 grade cu 10 panouri tot de 380w, pe acest al doilea string pot sa mai adaug panouri dar la unghi diferit și aceeași orientare. Menționez că toate panourile au orientare sudica. Dar am făcut o terasa și aș mai completa cu inca 5 panouri pe acea terasa. Mulțumesc.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  11 місяців тому

      Presupun că sunt fiecare pe MPPT lui. Eu zic că se poate daca nu diferă mult înclinația, de genul 10-15 grade. Și să fie aceleași panouri, sau cu curent mai mare.

  • @valimica6802
    @valimica6802 Рік тому +2

    Și dacă îngheață iarna de la zăpada, ploaie? Exista varianta de dejivrare? Să zicem că ai o casa pe care nu te poți urca.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Dacă ai pantă peste 30 grade, cum dă soarele se curăță de zăpadă/gheata. Ele fiind negre se încălzesc imediat. Dacă ai mai puțin, nu știu o soluție sa îți dau… Poate ne mai spune cineva vreo varianta dacă știe…

  • @nimeniniciodata3617
    @nimeniniciodata3617 Рік тому

    Nu reusesc sa intru pe grupul de facebook,nu apare la grupuri!
    Cum pot intra?

  • @ciupaalex9935
    @ciupaalex9935 Рік тому

    buna... pt o instalatie de 12v cu 2 baterii de 12v 100ahce model de mppt as avea nevoie, de cati amperi, am 2 panouri de 480w si 31v iesire puse in serie sau paralel?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому +1

      Trebuie sa gasesti un MPPT care sa incarce cu 40-50 amperi bateriile (cu atat e maxim recomandat, 0,25C) si sa suporte tensiunea maxima de intrare minim vreo 35-40v. Limitarea pentru alegere montaj in serie sau paralel este tensiunea care o suporta MPPT-ul. De exemplu la asta: www.emag.ro/regulator-controler-solar-epever-model-mppt-40a-12v-24v-maxim-1040-w-tracer4210an/pd/DFWB9SBBM/ le poti pune in serie ca suporta maxim 100V.

    • @ciupaalex9935
      @ciupaalex9935 Рік тому

      @@fullelectricro ar fi mai ok sa le pun in paralel?

    • @ciupaalex9935
      @ciupaalex9935 Рік тому

      @@fullelectricro instalatia as vrea pe 12v

  • @petrusneacsu9858
    @petrusneacsu9858 Рік тому +1

    Nu era rau daca ati face si un video cu panouri fizice si cu masurari reale.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому +1

      Am ceva filmări, dar vreau sa comand un MPPT victron smart și să fac mai multe teste. Cred că până la finalul anului voi pune și filmulețe cu teste experimentale. În principiu se confirmă teoria, dar e mai complicat de testat dacă nu ai un MPPT care sa afișeze în timp real puterea.

    • @petrusneacsu9858
      @petrusneacsu9858 Рік тому +1

      @@fullelectricro Cautati pe internet dupa: "Auto MPPT Detection Photovoltaic Panel Power Supplys Multimeter Solar Panel MPPT Tester Open Circuit Voltage For Troubleshooting" E un aparat de masurat puterea panourilor si restul parametrilor (Voc, etc.) E portabil si costa doar 300 si ceva de lei.

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому +2

      Ieri mi-a venit, ey800w, dar sa văd cum se comporta. Duminica fac teste dacă am soare. As vrea apoi sa îl compar și cu un victron. Doar ca la asta ii dai tu manual sa caute punctul de maxim. Și teoretic e tester pentru un singur panou. Eu as vrea sa testez și un șir. … o sa vedem ce iese. Multumesc de informație!

  • @rihmah7042
    @rihmah7042 Рік тому

    Salut,umbra poate fi diminuată prin iluminare artificială asupra zonei umbrite?

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Da, dar nu are sens deoarece randamentul este sub 20%. Practic tu consumi sa zicem 100 wati sa luminezi și produci 20 wati. Poate sa folosești o oglinda pusa strategic care sa aducă lumina de la soare.

    • @rihmah7042
      @rihmah7042 Рік тому

      @@fullelectricro sau energie de la un panou fotovoltaic mai mic și proiector led.... m-am gândit la oglinzi,dar nu îmi mai amintesc multă fizica cu reflexia luminii și tipuri de oglinzi

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Orice conversie de genul un alt panou care sa alimenteze un proiector led care sa lumineze un panou nu va aduce nici un beneficiu. Orice conversie a energiei se face cu un randament subunitar. Soluția optima este evitarea umbririi fie din faza de proiectare, fie înlăturarea cauzei ulterior. Orice alta metoda nu este fezabila financiar.

  • @mihaianuflorin6330
    @mihaianuflorin6330 Рік тому +1

    Poti sa imi dai niste informatii in particular ( un nr de telefon)

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Intra te rog pe canalul de facebook, si de acolo ne putem auzi pe messenger.

  • @alexandruluncan786
    @alexandruluncan786 Рік тому +1

    salut,vreau un sfat am 6 buc.fotov.monoc.de 100 w,invertor KEMOT 12 V,700 W,si 2 acumul.de 12 V SI 120A-CUM SA FAC LEGATURILE IN SERIE SAU PARALEL,MULTUMESC-

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому +1

      Panourile le legați direct la baterii sau printr-un controler (MPPT sau PWM)? Dacă folosiți un controler îmi trebuie și specificațiile lui. Și specificațiile de la panouri, în special Voc.

    • @alexandruluncan786
      @alexandruluncan786 Рік тому +1

      @@fullelectricro In primul rind vreau sa-ti multumesc ca ti-ai rapit din timpul tau sa-mi raspunzi,iar acum datele solicitate despre invertor:Putere: 700 W Tensiunea bateriei: 12 V DC Mod de operare: PV (fotovoltaic) / AC Fotovoltaic - Gama de tensiune de intrare 12 Vdc - 50 Vdc - Curent de incarcare maxim: 20 A (in functie de celula fotovoltaică utilizată) - Eficienta maxima de conversie: 98% AC: - Domeniul tensiunii de intrare: 200 VAC ~ 275 VAC - Interval frecvență de intrare: 45-65 Hz - Domeniul tensiunii de ieșire: 215 VAC ~ 245 VAC - Eficiență: > = 96% - Curent de încărcare: 10 A Ieșire invertor Tensiune ieșire: 230 V, +/- 3% - MULTUMESC FRUMOS

    • @alexandruluncan786
      @alexandruluncan786 Рік тому

      @@fullelectricro In primul rind vreau sa-ti multumesc ca ti-ai rapit din timpul tau sa-mi raspunzi,iar acum datele solicitate despre invertor:Putere: 700 W Tensiunea bateriei: 12 V DC Mod de operare: PV (fotovoltaic) / AC Fotovoltaic - Gama de tensiune de intrare 12 Vdc - 50 Vdc - Curent de incarcare maxim: 20 A (in functie de celula fotovoltaică utilizată) - Eficienta maxima de conversie: 98% AC: - Domeniul tensiunii de intrare: 200 VAC ~ 275 VAC - Interval frecvență de intrare: 45-65 Hz - Domeniul tensiunii de ieșire: 215 VAC ~ 2-PANOUL ARE VOC=24,62 V

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Scuze de intarziere, dar mesajul initial mi-a intrat in spam, nu stiu de ce. Acesta este modelul de inverter? www.shopu.ro/invertor-solar-de-perete-kemot-700-w-12-v
      Limita stricta pentru un controller este tensiunea de intrare, Voc. Deci trebuie sa ne asiguram ca nu depasim cei 50v. Pentru asta ne asiguram ca daca legam panourile in serie nu depasim tensiunea asta. E cam la limita sa legati 2 panouri in serie, pentru temperaturi scazute. Acei 24,62v de la panou sunt la conditiile standard de testare, STC. La temperaturi negative Voc creste. E un filmulet pe canal despre cum se caluleaza VOC in functie de temperatura.
      Aveti 2 posibilitati, fie le puneti toate in paralel, (dar atentie, daca ai mai mult de 2 siruri in paralel (sau panouri) trebuie sa le protejezi cu o siguranta individual), fie faceti 3 siruri de cate 2 panouri in serie pe care apoi le legati in paralel, dar in acest caz e cam la limita. Acumulatorii ii puneti in paralel, si iar ar trebui o siguranta si la baterii pe pozitiv. Daca mai doriti mai multe detalii va rog sa ne mutam pe grupul de Fcebook facebook.com/groups/totuldesprefotovoltaice ca e mai usor acolo.

    • @alexandruluncan786
      @alexandruluncan786 Рік тому

      @@fullelectricro MULTUMESC FRUMOS,eu am vrut sa leg 3 cu 3 in serie si apoi in paralel

  • @ionutdraghici6757
    @ionutdraghici6757 4 місяці тому

    Ma puteți ajuta cu o informație va rog, imi puteți lasă un număr de telefon

  • @sorinstoenescu6727
    @sorinstoenescu6727 Рік тому +1

    Cun este treaba cu praful

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      Au fost efectuate studii multiple, și rezultatele sunt diferite in funcție de regiune și tipul de praf. Dar au fost observate in medie pierderi între 6,5% și pana la 50% din eficientă. Așa ca in perioadele lungi fără ploaie e bine sa le spălați.

    • @nicolaetomoiaga8098
      @nicolaetomoiaga8098 Рік тому +1

      Domnule Sorin. Am studiat îndeaproape și am făcut măsurători concrete pentru a afla în ce măsură afectează producția de energie electrică a panourilor fotovoltaice un strat fin de praf. Pierdere de vreme și consum inutil de apă ca să le speli. Stratul de praf de pe ele trebuie ca să fie cu adevărat gros, vizibil cu ochiul liber, pentru a afecta cantitatea de energie produsă. Am măsurat cantitatea de energie electrică produsă cu un strat gros de praf și apoi, după ce le-am spălat. A fost o diferență de 15-20 %. De aceea în cazul în care panourile fotovoltaice sunt pe un acoperiș unde accesul este dificil, ba poate chiar periculos, o spun deschis: mai bine să îți producă panourile ceva mai puțin decât să îți riști sănătatea sau viața. Am mers cu experiența mea mai departe. Am dorit ca să aflu în ce fel este afectată producția de energie electrică a panourilor fotovoltaice HALF CUT, cu 144 de celule, atunci când suprafața panourilor este acoperită de apă de la ploaie sau de un strat fin de gheață. Cum eu am montate panourile pe o suprafață orizontală, unde am acces la ele fără niciun fel de pericol, cu o răzuitor având o lățime de 45-50 cm pe care este montată o lamelă din cauciuc, -ceva de genul celor folosite de către cei care spală geamurile exterioare ale clădirilor-, de fiecare dată când suprafața panourilor este acoperită în mare parte de ploaie sau de gheață, în câteva minute, cu ajutorul acelui răzuitor lamelar, eu îndepărtez apa sau gheața de pe panouri. Să nu credeți că rezultaul o să fie, imediat, spectaculos. Însă, după ce suprafața panourilor apucă de se svântă, producția de energie electrică a panourilor se dublează sau chiar se triplează. De aceea eu, după ploaie sau gheață, fac pe hărnicuțul și le îndepărtez de pe panouri. O fac atât ținând cont că este eficient cât și deopotrivă cu nu mă expun niciunui pericol. Cocluzia mea este că, la acest fel de panouri, este mai bine să înlături imediat apa sau gheața de pe ele și să nu aștepți până apa se usucă sau gheața se topește. Bineînțeles că treaba se va face nu numai cu ustensila potrivită, ci cu mare grijă deoarece munca se face pe suprafața unei sticle. Am dorit să împărtășesc și cu alții din "joaca" mea. Numai bine.

  • @79cocosel
    @79cocosel Рік тому

    10 amperi ?🤣

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому

      ?

    • @79cocosel
      @79cocosel Рік тому

      Se face cam greu curentul mai ales iarna ,nici vara nu este mare brânză și este foarte costisitor tot ansamblul de producere stocare consum

    • @fullelectricro
      @fullelectricro  Рік тому +1

      Asta e un video de explicare, sunt niște valori rotunde, alese pentru a simplifica calculul și a înțelege fenomenul. E mai simplu decât sa vorbesc in procente.