Cat produce un sistem fotovoltaic pe zi IARNA, cu o putere instalată a panourilor de 5500W?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 249

  • @hardsoft21
    @hardsoft21 2 роки тому +31

    Buna ziua. Interesante prezentarea dar exista anumite mici probleme tehmnice care nu sunt corect explicate. Nu uitati ca Romania se afla pe paralela 45 de grade latitudine nordica și meridianul de 25 de grade longitudine estica. Aplicand o corectie geometrica ( ca pamantul este rotund si se invarte inclinat cu 23 grd ) si daca faceti un desen o sa vedeti ca de fapt inclinarea corecta a panourilor este in functie de solstitii. Calculul e foarte simplu - extremele sunt la solstitii:
    Vara:45-23=22 grade
    Iarna:45+23=67 grade (fata de orizontala).
    Deci pentru a avea CANTITATE MAXIMA de curent produs de panouri este necesar ca acestea sa se deplaseze intre solstitii in prima jumatate de an de la 67 grd la 22 si inapoi cealalta jumatate de an de la 22 la 67. Complicata treaba, nu-i asa ? Atunci putem sa vorbim de capacitate de productie maxima a panourilor. Altfel vorbim de o productie a panourilor inclinate la 45 grd sau productia maxima pentru conditiile date pt unghiul fix de 45 grd . Corect?

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 2 роки тому +13

      Ca o completare . Curba de productie a panourilor se apropie foarte mult de clopotul lui Gausse. Adica la rasarit mai putin, crestem pana la amiaza si spre seara coboram iar spre zero.
      Ideal este ca panourile sa fie PERMANENT orientate spre soare si deci lumina lui sa cada PERPENDICULAR pe ele de la rasarit pana la apus. In acest caz putem sa spunem ca o sa avem o medie de 4,5 kw pe aproape toata ziua.
      Un sistem de urmarire a soarelui nu este chiar asa greu de facut , mai greu este suportul orientabil care sa se deplaseze dupa soare - din 10 in 10 minute sau cel mult din 30 in 30 minute . Acolo e de fapt maiestria instalatiei care sa produca cat mai mult si cat mai bine, ca pentru asta a fost instalata.
      Ce povestiti voi in prezentare putem denumi cel mult "optimul de productie pentru un sistem stationar la 45 grd inclinare" - atat si nimic mai mult.

    • @liviubla
      @liviubla 2 роки тому +1

      Foarte bine explicat, până și eu am înțeles:)

  • @mig21m13
    @mig21m13 2 роки тому +1

    Foarte foarte tare 🤣😂😂

  • @CristianGabrielStan
    @CristianGabrielStan 2 роки тому +24

    Am inteles puntul de vedere, dar daca imi permiti, ai ocolit elegant ideea din titu prezentand o zi relativ insorita. Iarna vorbim de zile intregi cu plafon jos de nori, cand 1-2 kW pe zi e un scenariu real, unde chiar si o baterie de 2-3 zile devine insuficienta. Aici intervine dificultatea de a supravietui din productia proprie. Din experienta mea de 2 ani, am avut in Decembrie - Ianuarie intervale de pana la o saptamana intreaga de negura, iar bateria de 28 de kW a avut saptamani intregi in care s-a incarcat peste zi cel mult la jumatate. Pozitionarea perfecta - Sud la 45 de grade nu ajuta cu nimic atunci cand afli fara echivoc de ce se numesc "panouri solare" si nu "panouri de nori".

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому +3

      Vezi pe www.cstech.ro este live sistemul meu. Nu am ocolit nimic, am prezentat intr-o zi de iarna cu soare. Poți vedea tot istoricul acolo.

    • @CristianGabrielStan
      @CristianGabrielStan 2 роки тому

      @@cstechromania Multumesc de reply. Tot ce pot sa spun e ca ai avut noroc de vreme frumoasa. In afara de 1-12 dec si 7-13 ian ai iesit bine pe plus. 👍

  • @AGC2021
    @AGC2021 2 роки тому +10

    Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w tare faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w.
    Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani.
    Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii.
    Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani.
    Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁

    • @Schumaher7305
      @Schumaher7305 2 роки тому

      Ai uitat s-a specifici, cat tea costat investitea si in cati ani se va amortiza dupa calculele facute!

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому +2

      Nu pot, afla soția 🫣

    • @Schumaher7305
      @Schumaher7305 2 роки тому +1

      @@cstechromania Corect! Asa am zis si eu dupa ce am dat o caruta de bani pe undite de pescuit, chiar daca nu merita, dar asta este pasiunea este pasiunea chiar daca cateodata te baga in faliment, dar principal este s-a nu afle sotia ca am aruncat banii pe geam...

    • @AGC2021
      @AGC2021 2 роки тому

      @@Schumaher7305 Panourile au costat cam 6000 lei, bateriile cam 10000 (daca te conectezi la retea nu sunt necesare, dar eu n-am avut posibilitatea asta), controlerul, invertorul si cablurile cam 2000-2500 lei... Sa zic cam 18500-19000 lei. Dar n-am avut toti banii pt toate astea de la inceput, le-am cumparat de-a lungul timpului si am tot completat sistemul cu panouri, cu inca o baterie... Intre timp am mai cumparat 4 panouri, voi mai cumpara inca 4 si apoi ma opresc din investit.
      E nevoie de inca 4 pt ca se scurteaza ziua si nu vor mai putea produce cat au produs in perioada aprile-septembrie...

    • @Schumaher7305
      @Schumaher7305 2 роки тому

      @@AGC2021 Am inteles, dar daca va pricepeti asa de bine ca a-ti alcatuit si instalat un asa sistem, ma gandesc ca si la calcule va pricepeti, ce rezultat va iesit in legatura cu amortizarea investitiei in ani ?

  • @mirceacalota3490
    @mirceacalota3490 Рік тому +6

    Buna . Ce bagi in retea iti da pretul din contract fara taxe,(hidro 25 bani), ce tragi din retea daca ai Kw bagati ziua ii vei plati taxele (diferenta dintre pretul final si pretul de productie sau achizitie a Kw (la hidro aprox 45 bani pe Kw). Concluzia este ca cel mai rentabil este sa consumi tu dinrect din ce produci cu cost zero

  • @Ghisisan_
    @Ghisisan_ 2 роки тому +4

    Da. Orientarea conteaza f mult. Clar.
    Personal am sistem offgrid de 8.8kw putere instalata, cu stocare de 9.5kw li-ion.
    Locatia e in centrul tarii. Dar nu am acoperis spre sud. Casa are acoperisul perfect E-V. Inclinatia e la 45 grade. Deci am panourile jumatate spre E si jumatate spre V. As fi pus panourile spre sud dar nu am avut aceasta posibilitate.
    Productia instant maxima din perioada asta a fost undeva la 2.8-3kw. Iar media e pe la 2.2-2.5. La inceputul lui ianuarie era sub 2kw dar creste vizibil odata cu "urcarea" soarelui pe cer.
    Chiar si asa, pe luna ianuarie am adunat aprox. 180kwh. Stiu, e putin comparativ cu un sistem similar orientat spre sud, dar asta e situatia.
    Vor veni lunile mai de vara cand productia va creste.
    Planul e sa reduc offgrid la un 6.5kw si ce ramane plus inca cateva panouri extra, sa adun un 4.5kw(tot e-v) pe care sa le atasez unui inverter ongrid care va injecta tot cat apuca in retea. Astfel, peste vara, sper sa acopar cu surplus produs si injectat in retea cosumul care va fi din retea peste iarna.
    Soare sa fie! :)

    • @alexandrualb6394
      @alexandrualb6394 2 роки тому

      Sint cam in aceasi situare geografica cu a d-vstra, si orientare pe E-V, dar o sa pun numai 5 KW produsi caci atit e loc pe casa. Ma intrebam daca merita sa stochez in baterii li-ion caci cele LIFE PO sint prohibitiv de scumpe. Sa aveti soare la greu!

  • @cristiradulescu3330
    @cristiradulescu3330 2 роки тому +4

    Foarte bune observații. Toți acei Oameni ce optează pentru soluții "m-ai mult decât practice"sunt adevărați deschizători de drumuri.
    Spre viitor. Dacă cinci la suta din populația acestui teritoriu ar avea astfel de opțiuni... s-ar "urni"totul (societate, cultura,economie s.a.m.d.) Cu respect pentru generația tânără.

  • @nicolaecristianvoica330
    @nicolaecristianvoica330 2 роки тому +2

    Salut… Super Canalul…zi-mi ce zici de invertorul de mai jos

  • @mariumoldoveanu3221
    @mariumoldoveanu3221 Місяць тому +1

    Sunt de acord cu dvd. dar iarna produce în general mai puțin pentru că ziua e mai mică.

  • @nicupetcu840
    @nicupetcu840 2 роки тому +5

    Daca se poate, ceva detalii despre sistemul prezentat. Ce fel de panouri are, stocare ce putere, etc. Multumesc!

    • @antirus5481
      @antirus5481 2 роки тому

      Ti-a pus omul linkuri in descriere, ti-e lane sa citesti?

  • @faulhaberliviu4952
    @faulhaberliviu4952 2 роки тому +6

    Salut! folosesc un sistem de 10Kw, trifazic de la Huawei si baterie de stocare de 10 Kw. Sistemul l-am montat in luna noiembrie 2021 si pana acum am produs 1100 kw. Puteam avea mai mult dar in fata casei la 200 m am un bloc cu 10 etaje si pe timp de iarna pana la ora 10 soarele nu prea se arata. in curand voi devenii si prosumator, documentatia fiind in lucru. Uitam un element important. La reteaua stradala de energie puterea varia pe o faza intre 230 si 268 V ceea ce a dus la un randament mai scazut de curent, deoarece invertorul avand protectie se decupla. inte timp am sesizat Delgaz grid, problema s-a rezolvat si sistemul merge perfect.

    • @Gamez4Breakfast
      @Gamez4Breakfast 2 роки тому

      Salut Liviu, si eu fac in primavara un sistem huawei trifazat de 12kw dar fara baterie, sunt doar curios ce fel de baterie ai? ca din cat am citit invertoarele huawei sunt compatibile doar cu bateriile de la huawei luna2000 si cele de la lg care sunt peste 6mii eur 10kw. si mai am o curiozitate ai montat sistemul singur? sau ai apelat la specialist. eu sunt pregatit sa fac montajul panourilor singur(am mai facut) dar pana la invertor .ca de acolo incolo nu ma mai pricep. ms fain

    • @faulhaberliviu4952
      @faulhaberliviu4952 2 роки тому +1

      @@Gamez4Breakfast Buna ziua! Am un acumulator model Huawei LUNA2000. Din luna Martie de cand se da drumul la legea compensarii 1 la 1 nu se va mai justifica acumulatorul, doar daca stai intr-o zona unde se ia des curentul.
      Succes!

    • @stefantoncu2601
      @stefantoncu2601 2 роки тому

      @faulhaber liviu: cum s-a rezolvat mai exact? Pt ce a fost cererea? Am observat un comportament similar la mine, cu variatii de tensiune / productie curent din panouri

    • @faulhaberliviu4952
      @faulhaberliviu4952 2 роки тому

      @@stefantoncu2601 Buna ziua! Am facut o sesizare la Delgaz grid, la sectiunea sesizari, am explicat ca sunt variatii de tensiune, am pus locul de consum, toate astea fiind online si in cateva zile a venit echipa de interventie si undeva la un stalp de la retea firele erau oxidate, le-au curatat si acum tensiunea este in parametri. Teoretic tensiunea nu trebuie sa depaseasca 256V pe o faza.
      Succes!

  • @floricelionadrian1377
    @floricelionadrian1377 2 роки тому

    interesant

  • @nicostefan4924
    @nicostefan4924 2 роки тому +2

    Bună totul a fost OK....dar nu ai explicat ce tip de panouri sunt...mono/poli....

  • @danielcolceru3840
    @danielcolceru3840 2 роки тому +2

    Salut, urmează să îmi instalez un sistem de 5 kw prin casa verde. Firma montează doar invertoare Huawei. Exista invertere Huawei Hybride? Merci

  • @19712000remus
    @19712000remus Рік тому +2

    Dupa un an de la instalarea sistemului si o iarna trecuta cu sistemul functional pot sa spun urmatoarele: Noiembrie, Decembrie si Ianuarie au fost catastrofale cu o productie medie de 5-6 kW/zi asta la un sistem de 6,16 kWp cu invertor de 6 kW si o orientare est-vest cu 2 stringuri impartite egal si o inclinare de 28 de grade. O fi bine , o fi rau? Nu stiu. Cum s-a lungit putin ziua in Februarie am sarit la o medie de 12 kW/zi. Cu tot cu pierderea de 30% din cauza orientarii tot nu ajungeam la o medie mai mare de 7-8kW/zi in lunile pacatoase. Asta e traita de mine si pot sa o arat, nu din auzite , nu din vorbite pe la colturi. Poate iarna viitoare o sa fie mai multe zile cu soare dar ma indoiesc.

  • @Mihai-M
    @Mihai-M 2 роки тому +3

    Salutare.Se mai merita sa stochezi in bateri la sistem offgrid,acum daca poti injecta in retea si dupa cand ai nevoie tragi.Am inteles ca acum e 1 la 1.

    • @FictiveX
      @FictiveX 2 роки тому +3

      Salut, e 1 la 1, dar cand consumi de la ei, ti se scade doar costul energiei active pentru nr de kwh pe care ii ai stocati la ei, in schimb, platesti pentru fiecare kilowat al tau, pe care il iei inapoi din retea, platesti deci, certificate verzi, contributie cogenerare, costuri transport, tot ce este pe factura...Va rog sa imi spuneti daca em inteles corect!

  • @kukuletz79
    @kukuletz79 2 роки тому +1

    Am o intrebare poate ma puteti ajuta. Un video puteti face cu actele si pasii necesari pentru marirea de putere instalata ? Am impresia ca am fost pacalit de hotii de la cez , am platit deja 800 Ron , am facut dosarul necesar , si tot cer alt dosar

  • @racherumarius
    @racherumarius 2 роки тому +12

    As vrea sa vad graficul acela pentru o zii inorat de februarie , cum dealt fel sunt majoritatea !

    • @pentrudreptate3342
      @pentrudreptate3342 2 роки тому +1

      Corect , februarie e o luna relativ buna ianuarie si decembrie e slaba productia.

    • @ThePantygun
      @ThePantygun 2 роки тому

      ua-cam.com/video/whNo9Mk2rlk/v-deo.html

    • @user-zy9ux9er4o
      @user-zy9ux9er4o 2 роки тому

      @@pentrudreptate3342 LUNA noiembrie este ceea mai proasta in privinta soarelui

  • @sorin1190
    @sorin1190 2 роки тому +2

    pentru o eficiență maximă pe timp de iarnă, panourile ar trebui să aibă 66 grade față de orizontală. totul pleacă de la faptul ca la solstițiul de iarnă razele soarelui cad perpendicular pe Tropicul Capricornului, care este la circa -23 grade față de Ecuator. așadar, rezultă unghiul de 66 grade (90-23). "înclinația" de 45 grade (și mai puțin) este pentru o eficiență ridicată pe timp de primavară - toamnă (cantitate producție kWh pentru un an | prosumeri)

    • @costelandrei200
      @costelandrei200 2 роки тому

      Exact. Eu le voi pune pe balamale astfel incat sa pot regla unghiul. Stii pe undeva vreun link unde se da unghiul in functie de luna anului ?

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 2 роки тому +6

      Asa este, corect ce spuneti dvs. Conform legilor din fizica aceste panouri, pentru o eficienta maxima tot timpul anului, trebuie sa se deplaseze de la 67 la 22 grade in prima jumatate de an si apoi de la 22 la 67 a doua jumatate de an. Altfel vorbim de o capacitate de productie zisa "maxima pentru conditiile fixe de 45 grade inclinare". Plus ca panourile trebuie sa fie asezate cu asa centrala de aliniere paralela cu axa de deplasare a soarelui , de la est spre vest. Daca sunt puse mai mult spre vest o sa produca mai mult dupa pranz , daca sunt puse mai spre est o sa produca preponderent dimineata. Sunt destul de multe chestiuni varianbile in aceasta ecuatie. Bafta!

    • @marianmarin3696
      @marianmarin3696 2 роки тому +1

      @@costelandrei200 Solar electricity handbook

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 2 роки тому +2

      @@marianmarin3696 E bine si ce spuneti dvs. dar mai simplu:
      Iarna - 67 grd
      Primavara - 45 grd
      Vara - 22 grd
      Toamna - 45 Grd
      adica in functie de soltitiu' sau echinoctiu' poate sa incline panourile. Nu prea cred c-o sa incline panourile saptamanal cu aproape 1,75 grd ca sa respecte inclinarea "perfecta" a lor. Cel mult le modifica din luna in luna cu aproximativ 7 grd ca sa zicem ca respecta incidenta maxima pe panou. Bafta!.

    • @benisovre9447
      @benisovre9447 Рік тому

      22 grade pt vara ii, totuși, prea puțin. Valabil doar în jurul solstițiului și doar la amiaza. Dimineața și seara soarelele are o înălțime mai redusa.

  • @boboescucosmin5517
    @boboescucosmin5517 2 роки тому +4

    Claudiu, dacă în cazul în care casa nu este poziționată corect nu există posibilitatea montării panourilor fotovoltaice pe un suport care să poată fi reglat vară iarnă în funcție de anotimp???? Mulțumesc anticipat !!! Mă refer undeva lângă casă sau să se monteze un carpot.

    • @carlos_sacalul
      @carlos_sacalul 2 роки тому +2

      Poti confectiona suport reglabil atat pe unghi cat si pe punctele cardinale. Am doua astfel de suporturi pe care le reglez pt iarna si pt vara,sporind astfel productia.

    • @bbogdanmircea
      @bbogdanmircea 2 роки тому +1

      @@carlos_sacalul Un link? Doar unghiul pe verticală nu ar fi destul cu niște balamale jos și ceva găuri sau filet în partea de sus. Diferența de unghi parcă era de vreo 45 de grade între vară și iarnă, iar pentru primăvară toamnă cel mai ok Este la 45 de grade cum au majoritatea.

  • @666vassa
    @666vassa 2 роки тому

    Vă salut.
    Am un sistem monofazat, on- grid de 8kw.
    Unghiul de 20 ⁰, am foarte slabă producția.
    O zi de soare, am avut 5 kw pe zi. dacă e o zi cu nori am 2 kw pe zi.
    Direct spre sud stau.
    E motivul unghiului doar, sau ar putea să fie și alte motive pentru o așa producție de ,, 2 bani '?

  • @ci5366
    @ci5366 2 роки тому

    interesant video si urmaresc de ceva timp. am si eu o intrebare pentru voi cei care va pricepeti... as investii cat de curand intr-un sistem fotovoltaic de aprox 7 kw monofazic , ma intereseaza un sfat referitor la ce anume ar trebuii sa cumpar ca sistemul sa aiba capabilitatea de on grid dar sa pot si stoca pentru perioada cand cade reteaua nationala. ce fel de inverter merita cumparat sau care e cea mai buna solutie. dupa cate filme am urmarit incep sa devin confuz la combinatii intre victron si fronius :) daca as fi fost miliardar lasam o companie sa se ocupe dar in situatia de azi o sa incerc sa le instalez eu ... am cunostinte relativ bunicele in electricitate... multumesc anticipat tuturor

  • @laurentiublendea4674
    @laurentiublendea4674 Рік тому

    Buna ziua,
    Recent am pus in functiune un sistem de 6,1 kw (Fronius). Pe data de 21.06.2023, o zi insorita toata ziua am ajuns la un maxim de 5,3 kw/h produsi (80% din puterea instalata). E in regula acest procent? Panourile sunt pe casa cu o orientare aprope pe sud (usor sud-vest). Ma asteptam ca macar pentru o perioada de timp sa ma apropii de 6 kw produsi (99% din puterea instalata). E posibil sa nu fie legat vreun panou? Se poate verifica daca produc toate panourile?

  • @kostykosty7886
    @kostykosty7886 2 роки тому

    👍✌👍

  • @mirceacalota3490
    @mirceacalota3490 Рік тому

    Buna Si cei cu panourile pe est sau pe vest ce fac. Au pierdut la putere instant, dar ca energie totala nu au pierdut (ma refer la cei cu deviatie de la sud)

  • @ionutciobanu8138
    @ionutciobanu8138 2 роки тому

    Salut marian

  • @danut_badea
    @danut_badea Рік тому

    salut, pentru un rig de minat cu un consum de 1500w ce kit de panouri fotovoltaice imi recomanzi ?

  • @gabrielclaudiu8020
    @gabrielclaudiu8020 2 роки тому

    Salutare un sistem de 6kw...putere panouri instalata și un invertor de 6kw putere și o baterie de 48v și 500Ah....am independenta energetica ??ms

  • @aureliansimion9272
    @aureliansimion9272 2 роки тому +2

    Da productia este 24kw , dar pe o perioada de timp. graficul arata , de la 8.00 / 17.00 media productiei este aproximativ 2.6 kw ( pe ora) , productia pe toata ziua este 24kw . varful sistemului a fost de 5 kwh (pe ora ) . asta este capacitatea lui de 5.5kwh nu poate produce 24kwh (pe ora )

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      Cine a zis de producție pe ora?

    • @vasilemorar4709
      @vasilemorar4709 2 роки тому

      @@cstechromania acel unghi de care vorbești de 45⁰ probabil ca e valabil în această perioadă a anului...

    • @aureliansimion9272
      @aureliansimion9272 2 роки тому +1

      @@cstechromania salut , tu spui in videoclip !

    • @alexandrudamian3122
      @alexandrudamian3122 2 роки тому +5

      Sistemul poate produce 5kWh intr-o ora. In 2 ore poate produce 2x5=10kWh, samd. Energia se masoara in kWh si este egala cu puterea (5 kW maxim, 2,6 kW medie, la noi) inmultita cu timpul de functionare. Sistemul a produs 2,6 kW x 9 h = 24 kWh.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      @@alexandrudamian3122 corect!

  • @petruandrici5476
    @petruandrici5476 2 роки тому

    Bună seara as vrea sa stiu cate panouri produc 5,5 kw...

  • @ionutsolomonea3985
    @ionutsolomonea3985 2 роки тому

    Salut . Dar cate panouri are și de câți wați????

  • @radu22vis
    @radu22vis 2 роки тому +1

    Pentru apartament la bloc, doua balcoane, sa zicem 2-4 panouri, cele mai bune, off grid. Ar putea duce un frigider si masina de spalat?

  • @stajerul957
    @stajerul957 2 роки тому

    Bună ziua cât costa unsistem identic

  • @marianalexandru24
    @marianalexandru24 2 роки тому

    Foarte bune informatiile, dar foarte generalizat. Trebuie sa fie panourile orientate 100% spre sud? Cum ramane cu solstitiu de iarna si cel de vara unde soarele rasare in alta parte? Daca luam in calcul soarele ca punctul observat panourile trebuie orientate la 180*azimut

    • @marianalexandru24
      @marianalexandru24 2 роки тому

      Ca sa putem vorbi de eficienta unui panou, trebuie in primul rand sa cunoastem tehnologiile de constructie a panourilor, numarulul de celule, tipul de celule si nu in ultimul rand numarul BB. Apoi putem discuta de inclinatia lor...

    • @gheorghemisoaga
      @gheorghemisoaga Рік тому

      Așa este, multi nu iau in calcul, pe langa unghiul de înclinație și faptul că vara și iarna se schimba azimutul (îl putem numi orar). Adica, ora de vârf din vara, 12.00-13.00 are un alt azimut fata de ora de vârf din iarna. Și cum vara ziua este mai lungă și producție suficientă, panourile ar trebuie sa fie orientate nu spre sud ci spre sud-vest ca pe timp de iarna sa optimizezi producția. In zona in care mă aflu eu așa mi se pare că ar fi mai ok.

  • @eduardv1869
    @eduardv1869 2 роки тому +3

    daca ai nevoie de aprox 3500-4000 kw/luna, de cate panouri ai nevoie? Suntem conectati si la retea dar vrem facturi mici :)

  • @laurentiudumitru3514
    @laurentiudumitru3514 Рік тому

    Dacă am un sistem de 4,6 kw și produce 1 până la 2,5 kw maxim pe zi cu siguranță nu este bine setat,în primele 4 zile din februarie când a fost montat aveam deja 20 de kw,iar toată luna martie 70 kw..,este limitat invertor ul ,multumesc.

  • @boppzoli
    @boppzoli 2 роки тому +1

    Salut! De ce peste tot citesc ca unghiul optim pt. tot anul este cel de 30 grade?

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      Iarna este 60, primăvara si toamna 45 iar vara 20, deci 30-35 este unghiul mediu!

    • @boppzoli
      @boppzoli 2 роки тому

      @@cstechromania Multumesc pentru raspuns! Iarna este foarte mare diferenta intre 30 grade si 45 de grade?

  • @juparoby
    @juparoby 2 роки тому

    Haide numa in nordul tarii unde acuma in noiembrie sunt pe saptamana 3 ore de soare ??? sa iti vad sistemul ... e usor de comentat din sud ...

  • @tepesbogdan934
    @tepesbogdan934 2 роки тому +2

    Totuși iarna nu te descurci cu cât produc panourile. De ce pacalesti lumea? Faci măsurători in februarie și nu în jurul datei de 21 decembrie când e ceea mai scăzută zi din an. Plus că dacă ai o săptămână noroasă rău nu produci într-o ora, decât aproximativ 1 % din puterea instalată. Și la o zi noroasă nu te avantajează nimic din poziția, unghiul și latitudinea sistemului. Sunt foarte multe variabile care influențează producția de curent cum ar fi latitudinea la care se afla sistemul, perioada din an când măsori, unghiul de înclinare al panourilor, orientarea fata de soare, tipul,calitatea (mă refer la toate aspectele începând cu eficiență, amperajul produs s.a.) și vechimea panourilor.
    Vorbesc în cunoștință de cauza, fiind posesor a unui sistem de 6kw offline grid situat in jud. Satu Mare, poziționat pe acoperis spre sud cu înclinație de 42grade.

  • @laurrentiu71
    @laurrentiu71 2 роки тому +1

    Buna dimineata ! A dorii si eu cateva informatii daca se poate ,din ce am inteles eu ,sistemul de 5 kw a produs 24kwh de la 8 dim la 17 ,pe langa cei 24 pe care i-a produs el a consumat 12 kwh din panouri ? ,as fi interesat cate baterii ar trebuii sa stochezi 20 kwh ? si cum trebuie calculat consumul de energie electrica ca sa-ti poti configura un sistem fotovoltaic? spre exemplu eu am calculat cat am consumat toata luna am impartit la 31 zile si iar am imparti la 24 ore ,din care mi-a rezultat un consum de energie de 1.4 kwh. Va multumesc

    • @vasilepopescu8409
      @vasilepopescu8409 2 роки тому

      Sistemul poate fi configurat. Ziua, consumul este asigurat din panouri, iar daca nu ajunge va trage din baterie, si daca nici asa nu ajunge, atunci va trage si din retea. Atunci cand consumul este mai mic decat produc PV, surplusul este trimis in baterie. In momentul in care bateria este plina si nu ai consum suficient de mare, daca nu trimiti in retea, ca prosumator, energia se pierde. La un consum de 30Kwh/zi, ponderea consumului este ziua. In general noaptea, dupa miezul noptii, consumul este de cateva sute de wati. Bateriile cu litiu sunt foarte bune, insa sunt mai scumpe. Pentru 20kw ai nevoie de 4 module. Costurile sunt mai bune pentru 3 module de 5kw fiecare.

  • @mirceacalota3490
    @mirceacalota3490 2 роки тому

    Buna
    De ce sa-i consumi noaptea ca poti sa- i consumi cand se produc ziua

  • @tinktink3805
    @tinktink3805 2 роки тому +1

    Salut daca eu am casa amplasata altfel decat ar fi ok ptr a monta panourile voltaice,pot face un suport metalic care se si poate misca stanga dreapta?

  • @ghiorghebanea8625
    @ghiorghebanea8625 2 роки тому +1

    Aș dori să cunosc cum pot înseria 6 p.v de puteri diferite sau mai precis, care este efectul în cazul că efectuiez cele prezentate.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      Toate o sa meargă la valorile celui mai mic panou.

    • @ghiorghebanea8625
      @ghiorghebanea8625 2 роки тому

      @@cstechromania Mulțumesc, ulterior am vizionat și un mat. care cred că vă aparține, mulțumesc mult.

    • @mirceacalota3490
      @mirceacalota3490 Рік тому

      Se va limita puterea la cel mai mic

  • @elvisasaftei
    @elvisasaftei 2 роки тому +1

    Citește normele la legea compensării si nu dezinforma pentru ca se compensează doar
    Energia activa adică 30% din suma plătită cu toate taxele de transport si distribuție ! E mult
    mai avantajoasa stocarea in LiFePo4 ( nu Li-Ion pt ca au de 6 ori mai multe cicluri )

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      Hai sa așteptăm normele si vedem :)

    • @elvisasaftei
      @elvisasaftei 2 роки тому

      @@cstechromania este deja documentul cu normele și este foarte popular pe toate grupurile de Facebook , toți au concluzionat ca e mai dezavantajos ca prețul Spot care era destul de bun în ultima perioada

    • @mariangavrilescu2800
      @mariangavrilescu2800 2 роки тому +3

      La compensarea 1:1 castigi adaosul furnizorului. Pretul pe care il platesti acum la energia activa este pretul spot+adaos+taxe. In acest moment taxele sunt de 0.42 lei/kWh. Daca faci un calcul cat te costa bateriile si imparti la perioada cat acestea functioneaza (7-8-10 ani in functie de calitate) vei vedea ca ajungi cam la acelasi pret. Avantajul la baterii este ca ai curent cand pica reteaua, dezavantajul este investitia mare si spatiul unde le pui. Pana acum taxele au reprezentat cam 2 treimi din pretul final, de cand au crescut preturile au ajuns la o treime.

  • @OvidiDiumarin
    @OvidiDiumarin 2 роки тому

    stimabile, daca la acestsistem, conectam o eoliana, care va produce cand e vreme urata (de obicei bate vantu) ...se poate?
    voi comercializati kit-uri fotovoltaice?

  • @AdrianVay-kp6te
    @AdrianVay-kp6te 2 місяці тому

    Am pus fofovoltaice în chimniță și am produs condens de am udat grădina, chiar umblă!!!

  • @bbogdanmircea
    @bbogdanmircea 2 роки тому +1

    La 24kWh într-o zi de iarnă, dacă pui o pompă de căldură aer-aer și nu este foarte frig afară, cred că poți încălzi 2-3 camere la 22 de grade fără probleme?

    • @Akdemx
      @Akdemx 2 роки тому

      Și unde este economia? Atâta timp cât investești mii de euro în sistem + mentenanță în câțiva ani...ideal ar fi ca ce produci vara sa beneficiezi iarna de compensație

  • @ElenaIfrim-s9l
    @ElenaIfrim-s9l 2 місяці тому

    Bună ziua! Vă rog să mă ajutați să înțeleg! Cum este mai ieftin sa inlocuies actualul Fronius Primo an grid de 8,2 kw cu unul hibrid gen.24 de 8 kw SI baterii de stocare de 10 kw BYD sau sa adaug un Victron de 4 kw SI baterii corespunzătoare.Sau să renunț de tot la Fronius.Multumrsc.Sunt o persoana atehnica

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 місяці тому

      Poți adăuga liniștit un Victron căruia să-i pu ce stocare vrei fără sa fi limitat de ceva. Vezi ca avem grup de whatsapp unde se tot dezbate aceasta problema. cstech.ro

  • @ericandeva
    @ericandeva 2 роки тому

    Are panouri de 305 w micute rau...Acum 405 w e ceva frecvent, s-a ajuns și la 480w pt casa (sub 2m lungime)

  • @mariusiancu2656
    @mariusiancu2656 Рік тому

    Salut CS Tech o schita cu suportii reglabili pe inaltime imi poti da si mie, te rog? Multumesc anticipat

  • @VirgilRovinescu
    @VirgilRovinescu 2 місяці тому

    La un consum de nu 4 KW pe zi e ok...nu ?

  • @Manu-P8
    @Manu-P8 Рік тому

    Dacă panourile nu sunt orientate perfect către sud, ci sunt puțin spre SE sau SW, teoretic doar ai un offset la ora de producție maxima. Sau greșesc?

    • @ioanszilagyi5327
      @ioanszilagyi5327 Рік тому

      buna îmi pun panouri la sud est și sunt convins ca nu va produce ca la sud da chiar nu îmi pasa ca panourile sunt așa ieftine ca mai pun 2 3 panouri și produc la fel .așa sun panourile de bune ca produc și așa

  • @taa667
    @taa667 2 роки тому +8

    am un sistem de 11,5 kw din 2015 si pot sa zic ca atunci cand este inorat iarna am facut pe toata ziua 3 kw. astea is fapte masurate de mai multe ori , iar acum cateva zile cand a fost soare si frig afara am facut si 12kw/ora la un moment dat

    • @MrPandan70
      @MrPandan70 2 роки тому

      Cu tot respectul dar cum sa produceti 12kw/h cu un sistem care are 11.5 Kw?

    • @taa667
      @taa667 2 роки тому +2

      @@MrPandan70 simplu. daca de ex ar fi niste oglinzi care ar devia soarele pe panouri acestea ar produce mai mult. in cazul meu de fata din cauza ca afara era frig iar cerul era si cu nori, atunci cand soarele a iesit din nori a batut pe panouri iar acestea erau f reci. din cauza asta avand rezistenta electrica mai mica au produs mai mult fata de conditiile stabdard. eu nu mint in legatura cu ce va spun pt ca am 3 invertoare puse cate unul pe fiecare faza si chiar an vazut cat o produs. dar asta s-a intamplat cateva minute , pana ce panourile s-au incalzit

    • @costelandrei200
      @costelandrei200 2 роки тому +1

      @@MrPandan70 Puterea e una ( 11,5 kW ) si energia e alta : Pxh !!! ( kWh)

    • @yolpan8793
      @yolpan8793 2 роки тому

      Deci în februarie cu o putere instalată de 11,5 KW a produs în 24h
      -pe vreme înorata 3kwh
      -pe soare și frig 12kwh.

    • @taa667
      @taa667 2 роки тому +1

      @@yolpan8793 exact iar cand a fost f inorat toata ziua am produs cel mai putin, 3 kw pe zi

  • @geo7847
    @geo7847 2 роки тому +1

    Dar panourile nu Sar putea face sa se roteasca exat Ca sorele. Te rog frumos Sami spui un tel eu sint intersant

    • @Akdemx
      @Akdemx 2 роки тому +2

      Exista sistem care să rotească panourile după soare

  • @raduion3396
    @raduion3396 2 роки тому

    Buna ziua,va urmaresc pe UA-cam.Am nevoie sa ma invatati:
    la un invertor Huawei monofazat de 6kw legat la 16 panouri LG de 390w.
    Cum se leaga cele 16 panouri la cele doua intrari ale invertorului (serie-paralel),cu un string,cu doua.....?
    Tin foarte mult la informatia dumneavoastra ptr.a putea asigura un randament optim instalatiei.
    Bineinteles si sa fiu mai bine informat in relatia cu cei care pe viitor imi vor monta panourile.
    Va multumesc

    • @mirceacalota3490
      @mirceacalota3490 Рік тому

      Panourile se inseriaza in functie de tensiunea de intrara in invertor (cred ca M0 are Umax 600 V, iar M1 are 1100V)

  • @eusingur9300
    @eusingur9300 2 роки тому +1

    In speranta ca veti lua in considerare si acest comentariu va rog sa va dat doar o parere despre ce va voi prezenta. Am un invertor Steca 2.4 kw care cu 4 panouri Canadian Solar de 285w inclinate la 50 grade, producea in momentul maxim 1080w. Dupa ce reprezentantul firmei care l-a instalat mi-a mai suplimentat sistemul cu inca 2 panouri(dar de 330w), varful de productie nu mai depaseste 900w. De la 800w consumatori, trece automat pe retea si mai produce in jur de 100w, apoi revine la panouri si produce 700-800w pentru scurt timp si iar trece pe retea. Daca las consumatori pana la 600w ramane pe panouri cat e soare. Ma refer la perioadele cu soare fara nori, la amiaza. Doresc sa achizitionez un sistem de 5 kw on grid prin Casa Verde, dar nu stiu daca sa mai apelez la aceeasi firma. Desi ne intelegem bine,comunicam des dar nu intelege de ce produce asa putin.

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 2 роки тому

    Buna ziua,dacă ,casa este est-vest e de bine sau nu?dacă le pun pe teren ,mai contează poziționarea casei?

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому +1

      Cel mai vine merge pe S, dacă ai E-V o sa fie cam 80% din producția de pe SUD.

    • @AdydeAdy21
      @AdydeAdy21 2 роки тому

      @@cstechromania ca sa compenseze aceasta pierdere,trebuie sa suplimentez sistemul de la 5 la 8 kW?

    • @vasilepopescu8409
      @vasilepopescu8409 2 роки тому +2

      Eu am 16 panouri, 8 spre est si 8 spre vest si sunt multumit de cum lucreaza. Pe vremea asta incepe sa incarce de la 7.20 pana pe la 17.20.

    • @AdydeAdy21
      @AdydeAdy21 2 роки тому

      @@vasilepopescu8409 ce putere instalată?

    • @vasilepopescu8409
      @vasilepopescu8409 2 роки тому

      6Kw PV si un invertor Huawei de 6kw (maxim 9kw), baterii 2 buc. LUNA 2000 cu litiu (10kw). Azi pe vreme inchisa si lapovita a produs 5kw.

  • @pauletubita7293
    @pauletubita7293 2 роки тому

    Ce suprafata m2 ocupa panouri de 5.5 kv ?

  • @gheghepetrache9738
    @gheghepetrache9738 2 роки тому

    Nu se poate accesa acest site. De ce? Cum putem accesa acest site? Multumesc

  • @danielardelian2
    @danielardelian2 2 роки тому

    De curiozitate, cate panouri are sistemul "Sasu Claudiu" de pe site?

  • @valdandan
    @valdandan 2 роки тому

    Eu zic , ca in perioada de iarna (noiembrie pana in aprilie) la Cluj , un sistem de 5,5kw , bine orientat NU PRODUCE IN MEDIE MAI MULT DE 6 - 8 KW PE ZI ! Astept comentarii de la cei cu panouri din zona Clujului .

  • @bogdano.2850
    @bogdano.2850 2 роки тому +1

    Daca detin un sistem de panouri fotovoltaice instalat de mine, pot deveni prosumator?

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      Găsești o firma autorizată ANRE, o plătești sa verifice tot. După verificare, dacă are propuneri de modificare le va efectua si îți va emite documente de instalare. După poți aplica ca prosumator.

    • @emultimag
      @emultimag 2 роки тому

      @@cstechromania Invertoarele trebuie sa fie autorizate ANRE sau poti folosi orice invertor ?

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому +2

      Dacă nu sunt agresate ANRE, se fac măsurători si se pun sisteme de insularizare. Dacă trec testul, se aproba.

    • @bogdano.2850
      @bogdano.2850 2 роки тому

      @@cstechromania multumesc pentru informatii

  • @ionutalexandrustan6635
    @ionutalexandrustan6635 2 роки тому

    Oare cât timp o sa lase guvernul legea cu compensare 1:1..eu as pune un sistem de 7 kw dar îmi este frica ca ăștia o sa se întoarcă ca la Ploiești și o sa cada legea asta.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      S-au sucit deja! O sa revin cu video...

  • @bogdanflorin7721
    @bogdanflorin7721 2 роки тому +1

    Întrebare: care este prețul sistemului pe care l-ai analizat în videoclip?

    • @mihaisecara1210
      @mihaisecara1210 2 роки тому +2

      deja daca ai auzit de inverter victron este f.scump si f.prost...un inverter performant are stabilizatorul inclus in el,si panourile nu lucreaza cu bateria,doar o incarca si atat

  • @B.Cv.22.89
    @B.Cv.22.89 2 роки тому

    Săptămâna viitoare montam un sistem de 5500w. Vom da în rețea surplusul, deci nu luam baterii. Cu asa sistem mic, exista vre- o șansă iarna sa încălzim cu calorifere electrice, măcar parterul casei?

    • @mobracska
      @mobracska 2 роки тому

      1: Strict la intrebare: depinde. Dacă ai izolație termică bună, îți supraîncălzește casa. Dacă e canci... incheți.

    • @mobracska
      @mobracska 2 роки тому +2

      2: În luna decembrie vei avea producția cea mai slabă. Dacă vrei să încălzești casa/ACM tot anul, cu asta ar trebui să calculezi. Totuși există o greșeală în video. Unghiul de înclinație perfectă nu este de 45 grade. În decembrie unghiul perfec ar fi undeva apropae de 66 grade, pentru că soarele nu se ridică prea mult. vara însă ar fi undeva pe la 30și ceva grade. Deci atenție în ce unghi instalezi, trebuie să faci niște calcule cum merită. Dacă poți, fă un sistem semi-reglabil, unde cam de 4 ori pe ani schimbi înclinația panourilor. Dacă nu, depunde: dacă nu ești prosumator, orientează-le pe la la 60 grade, să maximizezi producția de iarnă, când îl vei utiliza 100%, pentru că vara vei supraproduce și degeaba.dac[ e;ti prosumator, fă-ți calculele. E posibil ca la o altă orientare, maqximizând producția de vară vei avea un surplus, pe costul căruia iarna vei cumpăra mai multă energie decât ar produce un sistem optimizat pentru vară.

    • @mobracska
      @mobracska 2 роки тому +1

      3. Neapărat, dacă nu ești prosumator: instalează-ți 2 țiruri de panouri, una orientată spre SV, alta pe SE. În acest fel niciodată nu vei avea producția aceea de 5kw (cât de cât inutil, că doar nu ai ce face cu puterea aia, maxim încălzirea unui puffer), în schimb vei avea producție mult mai mare dimineața și seara. Deci producția va fi distribuită mai egal pe toata ziua.

    • @marianaciulpan1224
      @marianaciulpan1224 2 роки тому +1

      @@mobracska ingheti

    • @raducora7159
      @raducora7159 2 роки тому +2

      @@mobracska 45 de grade e inclinatia ideala (in Romania) la nivel de medie anuala, daca NU dispui de sistem reglabil. Evident ca daca ai sistem reglabil, schimbi si unghiul in functie de perioada anului. Cel mai simplu mod de a determina inclinatia medie ideala e latitudinea: noi suntem aproximativ pe paralela 45 => unghi de 45 de grade. Daca stai mai aproape de Ecuator, pe la paralela 25 => inclinatie 25 de grade.

  • @19712000remus
    @19712000remus 2 роки тому +1

    Am un sistem de 6kW on-grid dar am limitat productia doar la autoconsum si produc si pe vreme cu nori . Azi am produs 5 kWh ca atat am avut nevoie. Daca puteam sa injectez cred ca producem si mai mult. Sistemul meu e montat est-vest...

    • @misterc3835
      @misterc3835 2 роки тому

      Ce invertor folosești?

    • @19712000remus
      @19712000remus 2 роки тому

      @@misterc3835 Fronius Symo 6.0.3-M

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 2 роки тому

      @@19712000remus Intrebare. Acest invertor nu este hibrid - Fronius Symo 6.0.3-M. Nu era mai bun pt dvs. un invertor hibrid daca in viitor aveti de gand sa injectati in retea? Multumesc

    • @19712000remus
      @19712000remus 2 роки тому

      @@hardsoft21 Invertorul Fronius Symo 6.0.3-M nu este hibrid, doar on-grid. Acum daca ar trebuii sa aleg din nou a-si alege unul hibrid si in acest fel a-si avea energie si cand cade reteaua. Dar acum nu mai am ce sa schimb ca implica costuri prea mari pentru moment.

    • @Catalin-iu7yv
      @Catalin-iu7yv 2 роки тому

      Presupun ca pe un acoperis in doua ape.
      Per total, cat ti-a generat un astfel de sistem pe un an de zile?
      Multumesc.

  • @gabigabi1111
    @gabigabi1111 2 роки тому

    Eu vreau sa montez 30 de panouri cu 500 W putere

  • @iosif973
    @iosif973 2 роки тому

    Casa mea este construita in camp am 2 camera bucatarie si baie cate panorui am ne voie

    • @felixmotanul5242
      @felixmotanul5242 2 роки тому +2

      Ramai asa cum esti. Cu banii pe care trebuie sa-i dai pe sistem iti faci alta casa mai aproape de civilizatie. Trebuie sa intelegeti ca 60% din cei care scriu sau raspund in mediul online sunt Samsari de echipamente Solare. Ca exemplu : un panou fotovoltaic de 420Wp in China costa 20 USD. In Romania se vinde cu + 200 Euro. Tara p...i.

  • @tanasiedaniel9828
    @tanasiedaniel9828 2 роки тому

    Cât costa sistemul acela ?

  • @teodorescusandu8295
    @teodorescusandu8295 4 місяці тому

    Buna ziua.Apelez la ajutorul dvs pt ca va urmaresc postarile,sunt un novice in ale energiei electrice si sunt de cateva zile unul dintre prosumatorii cu dreturi depline.Asta insemnand ca am un contract de vanzare,respectiv,cumparare a surplusului de energie dintr-un sistem de panouri fotovoltaice de 4 kw.Nu stiu cine,cum si cand trebuie sa seteze invertorul pentru a produce in conditii normale,ce aplicatie trebuie sa am pe telefon pt a urmari productia si consumul casei si cine ar trebui sa ma initieze in utilizarea corecta si eficienta a sistemului.Firma montatoare este la mare distanta de locul de montaj si îmi este greu sa accept ca vor mai veni pana la mine.Sunt multe intrebari dar inerente unui profan si incepator.Probabil/posibil ca o data cu trecerea tipului sa pot sa satifac insumi aceste neclaritati.Sper ca-mi veti da cateva sfaturi initiale atat cat sa continuui sa rezolv dilemele mele.Multumesc anticipat pt ajutorul dvs.

    • @cstechromania
      @cstechromania  4 місяці тому

      Intră te rog pe grupul nostru de WhatsApp, sunt colegii mei și te pot ajuta. www.cstech.ro/whatsapp

  • @jaxwins12
    @jaxwins12 2 роки тому

    Cat a produs media zilnica pe lunile noiembrie,decembrie,ianuarie? Cat a produs in cea mai proasta zi/saptamana din intervalul asta?

  • @sorinciotoi8455
    @sorinciotoi8455 2 роки тому

    Care sînt cele mai bune panouri fotovoltaice?

  • @florinvasile2149
    @florinvasile2149 4 місяці тому

    Am panouri de 4 kw și nu produc decât 5 kw pe zi puteți sa mi spuneți care este motivul?

    • @cstechromania
      @cstechromania  4 місяці тому

      Orientare greșită, montaj greșit, invertor setat prost...lipsa soare, sunt N motive, nu pot sa îți dau ceva concret pana nu vad sistemul :)

  • @mariusionutlemnaru2524
    @mariusionutlemnaru2524 2 роки тому

    Bună. un nr de tel .as dori sa montez un kit de panouri de 10kw cu acumulare în baterii și dacă este posibil sa mă îndrumați se unde as putea face o achiziție completă .

  • @iuliukoteles1280
    @iuliukoteles1280 Рік тому

    Ce inseamna 5,5kWp?

  • @radu1006
    @radu1006 2 роки тому +2

    Media pe o luna de iarna ar fi mult mai buna. O zi optima nu inseamna nimic. Este o exceptie.

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      Ai pe www.cstech.ro graficele și producția pe 2 ani, poți verifica oricând :)

  • @FermadinBrad
    @FermadinBrad 2 роки тому +1

    Eu am un sistem de 5.250 kwh si astazi , fara soare aproape de loc , intunecat mai toata ziua , a produs 23 de kwh , despre ce vorbim.

  • @ElGoogKO
    @ElGoogKO 2 роки тому +3

    Care lege 1 pe 1?
    Ar putea proprietarul sa isi exporte productiile zilnice intr-un spreadsheet pe google docs accesibil public?
    Ar fi ideal pentru a vedea a la long, cum se prezinta productia (in cazul sau)
    Si astfel cu cat mai multi astfel de proprietari care isi impartasesc experienta, cu atat mai mult se poate motiva lumea sa isi faca si ei si sa scape de dependenta de enel, cez si reztul mizerabililor.
    Ah, te mai folosesti iarna de 100kWh sa suplimentezi daca e o iarna rea, asta e, dar restul anului nu te mai intereseaza.
    Si asa renunti si la gaze, ca acolo alta mafie. Consumi metri cubi de gaz, dar baga baietii spmecheri o formula a lor si platesti putere calorica.
    Ca cacat?! Consum, mc de gaz, platesc mc de gaz, nu platesc smecheriile tale. Ce treaba am eu cu puterea ta calorica ce o inventezi tu.

    • @ruzsaerno3429
      @ruzsaerno3429 2 роки тому

      Si eu as vrea sa vad un istoric sau a medie de productie pe lunile ian si febr.

    • @philodacus5077
      @philodacus5077 2 роки тому

      @@ruzsaerno3429 E foarte mica această producție, în acele luni.

  • @cplm81
    @cplm81 2 роки тому

    Ca sa inmagazinezi 12kw in baterii , să-i pot folosi pe timp de noapte fara a le distruge .de cite baterii am nevoie (amperi)

    • @leonardandrei7549
      @leonardandrei7549 2 роки тому +1

      Undeva la 4 euro tear costa bateriile

    • @leonardandrei7549
      @leonardandrei7549 2 роки тому

      Scuze 4000 euro

    • @cplm81
      @cplm81 2 роки тому

      @@leonardandrei7549 ma interesează specificații tehnice nu pretu

    • @vasilepopescu8409
      @vasilepopescu8409 2 роки тому

      @@cplm81 , eu folosesc 2 baterii LUNA2000, total 10 kw. Sunt baterii cu litiu foarte performante. Cele 2 module de 5kw au costat cca 20.000 lei.

    • @ThePantygun
      @ThePantygun 2 роки тому

      @@vasilepopescu8409 ua-cam.com/video/4mqzeHAzIg0/v-deo.html

  • @gabigabi1111
    @gabigabi1111 2 роки тому

    Salut, dacă sistemul e de 5.5kw... Într-o ora cum face 24kw pe ora?.... Nu trebuie sa facă 5.5kw pe ora x 10 ore =550kw

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому +2

      Le-ai făcut praf :) dacă este de 5.5kWp, poate intr-o ora sa producă 5kW. Energia este putere x timp :)

    • @mariannicolae7265
      @mariannicolae7265 2 роки тому

      @@cstechromania un nr de telefon va rog

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      0376442001, interior 3

  • @GreenRaptorSpace
    @GreenRaptorSpace 2 роки тому

    Aveti o comparatie cu un sistem de putere similara orientat E-V?

    • @cstechromania
      @cstechromania  2 роки тому

      Salut, o sa vina câteva materiale cu detalii clare. Stai cu noi!

  • @ionutciobanu8138
    @ionutciobanu8138 2 роки тому

    Ce mai știi legat de orosumator?

  • @MonicaSerb-h7b
    @MonicaSerb-h7b 10 місяців тому

    Totul depinde de cate ore sau zile de soare sunt in luna respectiva , ceea ce va spune Claudiu aici este productia intr-o zi cu soare ceea ce nu va spune este productia in zile fara soare , eu am un sistem de 4.5kwp si suntem in 15 ianuarie 2024 iar productia mea pe luna Ianuarie este de 45.8kw ceea ce inseamna undeva la 3kw pe zi , asa ca cei 24kw/zi sunt daca ai soare de dimineata pana apune soarele restul sunt povesti.

    • @cstechromania
      @cstechromania  10 місяців тому

      Am materiale cu zile fără soare. Uneori este dezastru când vorbim de producție :)

  • @prenumenume8158
    @prenumenume8158 2 роки тому

    Orientarea in azimut nu conteaza ? Soarele nu rasare la 180 grade ... daca elevatia este asa importanta, azimutul nu este ? .. sau e prea complicat sa urmaresti Soarele in azimut, cu montira de panouri ?🤔

  • @sebastianbacanu736
    @sebastianbacanu736 2 роки тому

    Salut, la un apartament cu un perete de 7 lungime 3 latine (si 2 ferestre de 1.2/1 ).
    Un calcul făcut de mine ar fii cam 8,9 panouri, și cam cat ar costa la gata.

    • @titaiablanita9556
      @titaiablanita9556 2 роки тому

      3 kw minimum 3000 euro nu merita

    • @titaiablanita9556
      @titaiablanita9556 2 роки тому +1

      depinde de puterea panourilor nu e sfiriiala daca nu bagi in retea da iei 1pt. 1

  • @pupacila26
    @pupacila26 2 роки тому

    cand zici ai pierdut, zici de parca pierzi 20%. Pierzi cateva procente daca n-ai unghiul potrivit. NU?

  • @cr7cristiancr736
    @cr7cristiancr736 2 роки тому +4

    AR FI FOST BN CA GUVERNUL SA OBLIGE PE TOTI SA FACA SISTEME PENTRU PRODUCEREA ENERGIEI ELECTRICE ASA CUM OBLIGA PE TOTI CU MASTI SI VACCINURI ..DAR CAND VOR ACORDA BANII NECESARI PENTRU FIRMELE COMPETENTE SA AJUTE TARA ...

  • @emilcristianionescu6519
    @emilcristianionescu6519 2 роки тому

    montează un astfel de sistem în Brașov unde Intr o zi de februarie nu ai atâta soare iar temperatura ext este mult mai mică și calculează atunci.dvs înmulțiți 24 de kw cu 30 zile că și cum februarie este iulie sau august.nu vi se pare că incercati să manipulați? de ce nu arăți cat produce un astfel de sistem când plouă sau ninge sau este inorat aproape toată ziua???

  • @pentrudreptate3342
    @pentrudreptate3342 2 роки тому +1

    Februarie nui cea mai rea luna , Decembrie si ianuarie cele mai nefaforabile.

  • @binderharald1820
    @binderharald1820 Рік тому

    deci cei care lasa comentariile ca n-ar produce curent, au sau nu panouri solare?

  • @titaiablanita9556
    @titaiablanita9556 2 роки тому +1

    oameni buni investitia e mare ...panouri bune CANADIAN SOLAR invertor de minimum 5 kw slab produce iarna daca nu consumi si nu ai baterii nu te apuca investitie daca le monteaza o firma 5 kw 5000 euro cind scoti investitia ..? daca ai si ghinion sa se arda invertorul ai pierdut dupa pererea mea nu merita.

    • @19712000remus
      @19712000remus 2 роки тому

      Legat de recuperarea investitiei am o intrebare , cand iti recuperezi investitia facuta cu achizitionarea masinii?

    • @felixmotanul5242
      @felixmotanul5242 2 роки тому

      Cum am scris mai sus. Tara de SAMSARI. 5 KW= 5000 euro? Chinezariile astea ptr. 5 Kw nu costa mai mult de 2500-3000 dolari. Restu este manopera. +2000 euo in cateva ore. JAVRE.

    • @gabiemil5682
      @gabiemil5682 2 роки тому

      @@felixmotanul5242 Ai mare dreptate.Dar sunt asa de multi fraieri.............As vrea sa-i vad cind curata panourile de pe casa de zapada.

  • @marcelpopa59
    @marcelpopa59 Рік тому

    Fara soare nu produci curent.
    Iarna nu este ca vara.

  • @romeoromeo2328
    @romeoromeo2328 2 роки тому

    conecteaza-te la panouri monocristaline si lasă gargara cu sisteme fara detalii!

  • @danutavram831
    @danutavram831 2 роки тому

    Numai vrajeli pe youtube 😂😂😂

  • @marianbalteanu9637
    @marianbalteanu9637 2 роки тому

    Bună ziua " Va rog din suflet daca doriti să ma ajutati si pe mine : Am un inverter EAsun SV II 5KW 48V 80A PV 450 hibrid va rog din suflet spunetimi și mie cîte panouri pot folosi pentru acest inverter ma refer la numarul de panoui , volti amperi și wati la fie care panou de exemplu imi trebuie sa zicem 10 panouri de .....fie care panou ... și mai am o rugăminte va rog ajutatima cu foto o eticheta de pe panou bifată de dumneavoastra ce trebuie sa fie principal adivă amperi volti și wati va multumesc

  • @silviuteohar6203
    @silviuteohar6203 Рік тому

    Imi poti lasa un nr de tel??

  • @sammyandrey5308
    @sammyandrey5308 4 місяці тому

    când îți spunea lumea ca mănânci cu regula 1/1 ziceai ca nu 😂 defapt e un 3/1

    • @cstechromania
      @cstechromania  4 місяці тому

      Vezi ca este 1/4 🤦

    • @sammyandrey5308
      @sammyandrey5308 4 місяці тому

      @@cstechromania pai cam e. vinzi cu un leu cumperi cu 4-5

  • @OvidiDiumarin
    @OvidiDiumarin 2 роки тому

    ...dar nu a intrat legea1:1 ? PARCA intrat, sau cel putin asa se face reclama!

    • @Just-Florin
      @Just-Florin 2 роки тому +1

      Salut Ovidiu, apropo, stii ceva despre 1:1?

    • @OvidiDiumarin
      @OvidiDiumarin 2 роки тому +1

      @@Just-Florin intre timp am reusit. Sunt prosumator! 1:1
      Succes

    • @Just-Florin
      @Just-Florin 2 роки тому

      @@OvidiDiumarin ma bucur pt tine, cati kw? Exista in continuare aceasta lege?(am auzit vorbe cum ca, tine doar cateva luni)
      Multumesc anticipat.

    • @OvidiDiumarin
      @OvidiDiumarin 2 роки тому +1

      @@Just-Florin . 12kw
      Nu cred! Inca e valabil!!!

  • @ionutciobanu8138
    @ionutciobanu8138 2 роки тому

    Prosumator

  • @user-ll4pb7hd8z
    @user-ll4pb7hd8z 2 роки тому

    legea 1:1 ....poate 1:3 o sa fie

    • @bogdano.2850
      @bogdano.2850 2 роки тому

      E directiva Europeana, nu merge cu jumatati de masura

    • @user-ll4pb7hd8z
      @user-ll4pb7hd8z 2 роки тому

      @@bogdano.2850 Acum se foloseste reteaua ca si baterie.Se strica chestia asta sigur . Sa fie 1:1 doamne ajuta.

    • @bogdano.2850
      @bogdano.2850 2 роки тому

      @@user-ll4pb7hd8z ziceam de 1:1

    • @bogdano.2850
      @bogdano.2850 2 роки тому

      @@user-ll4pb7hd8z si nu stiu daca e mai profitabil sa fie 1:1, per total poate iesi mai bine cu vanzarea surplusului, depinde de puterea sistemului

    • @mariangavrilescu2800
      @mariangavrilescu2800 2 роки тому +1

      @@bogdano.2850 Exact. Daca consumi intr-un an mai mult decat produci (tot intr-un an) atunci merita compensarea 1:1. Daca consumi mult mai putin decat produci, atunci merita compensarea financiara.