În acest video discut despre cele mai des întâlnite probleme care pot duce la apariția unui incendiu la un sistem fotovoltaic. fotovoltaice.info/de-ce-iau-foc-panourile-fotovoltaice/ Studii care au investigat această problemă: assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/786882/Fires_and_solar_PV_systems-Investigations_Evidence_Issue_2.9.pdf www.energy.gov/eere/solar/articles/assessing-fire-risks-photovoltaic-systems-and-developing-safety-concepts-risk
VA MULTUMESC DE ACESTE INFORMATII PE CARE DUPA CUM STIU -NU EXISTA PE NET . AM SA FIU PRUDENT LA FOLOSIREA ACESTOR PANOURI DESPRE CARE SE SCURGE NUMAI LAPTE SI MIERE PE TOATE CANALELE. FELICITARI PENTRU DOCUMENTARE
Foarte utile aceste informatii! Se pare ca in cazul sistemelor fotovoltaice nu merge celebra fraza ,, lasa ca merge si asa". Sanatate si spor in continuare
La căldurile de 38grade, iau foc te la temperatura mare plus ca sint și închise la culoare. Faceți o probă, puneți un fund de borcan în fata soarelui, iar sub el la o distanta mica puneți niște frunze uscate și veți avea surpriza la un timp fiindcă vor lua foc de la temperatura și de la lupa borcanului
Este ceva normal,atât timp cei care fac cursuri (pt diplome) au cu totul alta calificare !!!!!! Domeniul electric si electronic este foarte diversificat .(fără o școala in domeniu ,liceu terminat este foarte greu sa asimilezi informații tehnice)
DUMITRESCU IULIAN , Bineee punctat RESPECT !!! M-ai uns pe suflet , la care se adaugă ( zic eu ) și experiența dobândită în ani de zile de activitate... 👍
Foarte interesant film , am vazut ca scheletul din spatele canapelei te aproba si prin limbajul semnelor ne-a transmis ca el a ajuns asa din cauza unor dorei
Salutare. Acest tip de Huawei SUN2000-8KTL-M1 ar fi potrivit pentru cele 2 funcții importante menționate ? În Descrierea tehnică propusă de firmă se menționează: 1) Insulation monitoring - Monitorizarea izolației -Yes (este identic cu funcția Insulation resistance - Rezistența izolării ?) ; 2) Arc fault protection - Protecție împotriva arcului electric - Yes (este identic cu funcția Arc Fault Circuit Interrupter (AFCI)- - Întrerupător de circuit defect de arc ?). Menționez că am folosit și dicționarul englez-român on-line, în eventualitatea unor zâmbete...tehnice...Mulțumesc anticipat.
Cred ca problema devine serioasă deoarece sistemele fotovoltaice lucreaza la tensiuni foarte mari si aici trebuie mai multa grija decat la 230v. La povestea asta adaugam posibilitatea de contacte imperfecte si lipsa impamantarii corespunzătoare si distractia incepe. Tensiunea este mare si amperajul la fel si trebuie multa grija si protectii.
Am facut primele panouri fotovoltaice in 1997. Merg si acum. In Arges au ars 5 case in 3 luni, de la panourile fotovoltaice. Voi dezvolta tehnilogia proprie care e bazata pe PSA/ risk evaluation.
Multumim pentru info❤ Crezi ca o alta cauza poate fi vremea extrema ? Fulgerele , grindina , canicula , cand acoperisul poate atinge 70+ grade ? Si nu ma refer direct ci indirect prin declansarea unor procese de degradare. Referitor la asta cat de fiabile si rentabile sunt azi panourile in conditii extreme , caldura excesiva urmata de furtuna cu grindina ce poate atinge dimensiunea unui pumn ?
Da, este posibil sa apara si deteriorari de la vremea extrema, e bine ca ati adus vorba. Dar astea sunt considerate cauze externe, care nu sunt neaparat sub controlul nostru. Din cate stiu izolatia la fire rezista fara probleme la 90 de grade exterior, 120 grade conductorul. Cel putin in fisa tehnica de la Helukabel (din asta am folosit la mine), la cablul lor standard SolarFlex, asa specifică.
@@fullelectricro mulțumesc pentru răspuns. Ca o idee poate naiva dar cine știe. Știm că panourile fotovoltaice funcționează optim într o plaja de temperaturi peste care nu mai dau randament. Ce crezi dacă sub ele s ar folosi panouri termodinamica pentru încălzirea și obținerea de apa calda ( schimbătoare de călduță) am citit ca prin acel panou agentul termic ajunge la întrare în jur de 1...4 grade , el urmând a fi încălzit de aerul atmosferic știind ca acest tip de sistem produce apa calda și căldură și iarna la minus 5 grade. Acum ma gândesc dacă sub PV punem acele panouri poate ajuta la răcirea lor pe canicula pentru a nu se defecta. Ar fi un fel de simbioza fiecare sistem ajutandu se reciproc. Dvs ce ziceți??😇😇😇
Există deja panouri hibrid, pe spate au circuit de apă, și se folosesc precum panourile solare. Numai că sunt mai scumpe și au greutateai mare. Eu chiar mă gândeam la așa ceva.
Normativul anre nu prevede instalarea unei siguranțe lângă panouri(considera eronat invertorul producător de energie deci cere sa se pună siguranță lângă invertor)prima problema grava.Mai trebuie spus ca sunt situații când invertorul poate trimite tensiune 220v alternativ pe traseul către panouri cc în cazul unei defecțiuni.Am făcut un filmuleț în care explicam importanta acelei siguranțe montate la plecarea din panouri .Siguranta se montează lângă generator nu lângă consumator!
asa crezi tu ca siguranta daca e langa panouri ajuta cu ceva . eu doar te rog sa faci experiment sa pui siguranta oriunde in circuit sa vezi ca efectul e acelasi . poate nu stii ca, curentul intrun circuit e acelasi in orice punct dintre cinsumator si generator . iar curentul in circuit este dat de consumator si nu de generator . 😂
Siguranță pe partea de CC ai nevoie doar de la 2 șiruri în paralel în sus. Siguranța pe intrarea AC protejează de cazul (foarte puțin probabil) ca invertorul să bage 220 pe circuitul de CC. În general invertoarele transformeless sunt așa gândite încât și în caz de defect să nu bage 220 pe partea de CC.
@@fullelectricro te contrazic . siguranta pe partea cc ai nevoie oricum ,fie un string fie doua . si cel mai bine e ca fiecare string sa aibe siguranta lui cabluri trase separat pana in tabou paralelizarea sa se faca dupa sigurante nu inainte cu rahaturile alea de conectori Y , iar sigurantele care trebuie puse pe cc sunt doar gpv fuzibile . bagate in portfuzibil , nu umblati cu rahaturi din astea automate . camera de stingere trebuie facuta in nisip nu aer . aigurantele in cc au si rol de separator de sarcina . si separatorul.se actioneaza doar in momentul cand nu ai consum pe invertor . multi fac putin cunosc chiat tehnica de punere in functiune sau oprirea sistemului . la oprire e strict necesar sa urmezi pasii , altfel teai fript rau.
Mai am videouri in care am discutat aceste aspecte. Da, siguranțele fuzibile nu se deschid în sarcină. Separator ai nevoie in plus fata de siguranțe, ăla se poate deschide în sarcina, poate ai o urgenta și trebuie să întrerupi circuitul de CC. Fuzibilele nu sunt necesare sub 2 șiruri in paralel, decât dacă cere tipul de SPD utilizat. Am explicat in video-ul despre protecție la sistemele fotovoltaice de ce. Este scris și în standardul SR HD 60364-7-712 când sunt necesare siguranțe.
Am lucrat sase ani in domeniul. Problema este ca la montaj oamenii nu sunt instruiti suficient si asta deoarece cei mai multi provin din diverse tari insa nu exista nici la Ora actula scoli de asa ceva am lucrat in 21 de tari printe care si romania insa majoritate firmelor lucreaza la ora ceea ce grabesc lucratorii si dupa cum se stie se comit greseli si da conectorii odata montati nu mai ai voie sa ii deschizi deloc modulul este in continua sarcina la orice raza de lumina si caldura.
Frumoasa povestea cu panourile fotovoltaice si mai ales cele montate pe casa .Sunt curios daca cineva a facut un calcul de rentabilitate pentru ele .Oare cata energie ar trebui sa consumi pana sa le amortizezi? Dar pe bune nu pe subventii si alte prostii ..O alta notiune tampita este cea de prosumator . Multi se vad deja milionari in euro din vanzarea energiei "verzi" .Aiureli si spalare de creier . Nu s-a facut decat sa se mute sarcina de a produce energie electrica de la firmele mari la consumatorii particulari care pot fi fraieriti .Sa dai 1 la 3 kw in conditiile in care tu dai energie direct in joasa suna a excrocherie .Asa ca nu trebuie sa ne mire de ce iau foc panourile solare.Pe casa nu le va intretine nimeni . Unele vor lua foc altele nu .Este pur si simplu o loterie chiar de au fost bine lucrate .
Nicio reclamă la fotovoltaice sau la pompe de căldură NU va face vorbire de recuperarea investiției!!! Toți vorbesc doar de avantaje😢😢. Din păcate sunt inflenceri bine plătiți, cazul Buhnici, care păcălesc oamenii creduli.
Prima protectie este sa lasi doar 1 string / 1 mppt. cand pui deja 2 stringuri /1 mppt deja sistemele de protectii ori nu mai functioneaza ori functioneaza aleatoriu. Pe locul 2 sunt conectorii mc4 si sertizarea lor. Sper pe viitor sa apara invertoare casnice la 1500v , astfel sunt riscuri si mai mici de incendiu.
Salut! Poate si o montare mai putin ,,inspirata" la serie-paralel a panourilor diferite( diferite caracteristici tehnice fara a se putea echilibra). As si dorit daca se poate sa explici unde se monteaza diodele in cazul legarii serie si paralel(mixt in sir) ptr a evita scurt circuit si consumul intre ele. Poate ai facut un video clip.
Salut...pe aplicația de la Huawei eu ca și client nu pot sa vad setările invertorului sau cel puțin nu vad nimic de AFCI ...doar instalatorul are opțiunile acestea ..pot sa ii cer să îmi de-a opțiune de vizualizare sau ceva de genul?
Da, o sa recomand pe cineva pe care il cunosc ca este serios si face calitate, dar o sa numim si mai multe firme care au oferte bune, ca sa nu discriminam. Urmariti pe canal ca o sa punem in urmatoarele zile.
Buna ziua. Multumesc pentru postare. Va rog sa-mi spuneti de ce sare siguranta de langa invertor cand e furtuna ? Asa se manifesta funtia de protectie a invertorului de care ati amintit? Cei de la firma de montaj spun ca am un consumator in casa care "" trage la masa"". Multumesc
Am mai spus și într-un alt comentariu, conectorii de la panou sunt Staubli MC4 EVO 2 cam la 99% din panourile de pe piață (este specificat și in fișa tehnică a produsului) Deci recomand conectorii Staubli.
Inevitabil o sa amesteci mai multe tipuri de conectori mc4 - între panouri ai conectorii OEM (original equipment manufacturer) ai panourilor dar la capatul stringului ai conectorii tai care aproape sigur sunt alta marca fata de cei OEM …
Asa este, o observatie foarte buna. Dar toti producatorii de panouri folosesc conectori MC4 care sunt certificati. O parte din producatori folosesc conectori facuti de MultiContact (actualul Staubli). De exemplu pe fisa tehnica a panourilor CanadianSolar scrie si modelul de conector utilizat, MC4-EVO2, produs de Staubli. De aia eu recomand utilizarea conectorilor MultiContact (Staubli). Chiar daca unii producatori de panouri nu folosesc conectori produsi de Staubli, ei sunt certificati sa fie compatibili cu Staubli.
Puteți să îmi spuneți de ce se oprește invertorul?Și cu cine să vorbesc (cei care au montat sau cei de la firma de electricitate)?Sunt de două luni prosumator și până acum s-a oprit de vreo 5 ori.
@@LeoDanutinseamna ca esti undeva aproape de transformator si atunci cand nu exista consum in retea tensiunea este prea mare si decupleaza. Ii pacat pentru ca tocmai atunci cand ai productie mai buna probabil ca ti se decupleaza. La noi au fost in general probleme cu tensiunea prea mica (fiind departe de transformator) si chiar daca injectez cu 15 KW tensiunea retelei nu trece de 235V.
Cum asiguri electroizolarea corecta a firelor la tensiuni mari + protecția de factori externi ? + sa execuți totul in timp util ? Statul pe un acoperis inclinat nu e foarte comod; sa faci asta vara cu soarele pe tine nici peatat …. montatori de panouri nu sunt ingineri electrici ci muncitori la care trebuie sa le Simplifici la maxim procedura de lucru …
Salut acum 2 zile am instalat kit de 6 kw inverter cu 15 panouri fotovoltaice,luni 25 martie 2024 imi depune dosarul de prosumator,dar instalatorul mi-a spus ca pot consuma energia de la panouri pt mine si ia din retea daca nu produce suficient chiar dacă nu am contract de prosumator,am zis oo ce bine si am bagat consumatori mari si pe aplicatie zicea ca produce 3,7kw si 2 kw consum eu si 1,7 in retea(repet eu inca nu sunt prosumator de abia pe 21.03.2024 mi-a instalat kitul de 6kw) Si cand m-am uitat la index chiar azi,am consumat 6 kw in 2 ore pe index chiar daca panourile produceau 3kw,de ce? Eu ma asteptam ca pe contoar de la enel sa nu crescă kw mai ales ziua ca era si soare azi 23.03.2024,si sunt un pic supărat ca mi-a zis una si alta sa intamplat,va rog frumos sunt nou pe canal la dvs,care este rezolvarea? Ma puteti ajuta? Care este problema. Multumesc anticipat.
De exemplu: www.eviastore.ro/cumpara/set-mufa-mama-tata-mc4-staubli-electrical-1388 Dar si Helukabel sunt buni, de exemplu: wifimag.ro/fotovoltaice/conector-helukabel-mc4-mama-plus-model-pv-kbt4-6ii-ur
Eu am cumpărat de la Sesto un clește HAUPA. Foarte bun. Cică e garantat 50k sertizari. www.emag.ro/cleste-sertizat-pentru-conectori-mc4-haupa-hc05-2-5-6-mm-213096/pd/D0KRS5MBM/
Am folosit și un no Name de la neotools și un knipex de la un coleg; prefer neotools și sa îl schimb la 1-2000 conector deoarece e mult mai comod de utilizat; la knipex ai nevoie de 2 mani sa îl strângi deoarece are designul de actionare mecanica mai ineficient și mânere mai scurte … poți sa strângi knipexul și cu o mâna dar e obositor și incomod …
Salutare. Acest tip de Huawei SUN2000-8KTL-M1 ar fi potrivit pentru cele 2 funcții importante menționate ? În Descrierea tehnică propusă de firmă se menționează: 1) Insulation monitoring - Monitorizarea izolației Yes , este identic cu funcția Insulation resistance - Rezistența izolării ? ; 2) Arc fault protection - Protecție împotriva arcului electric Yes, este identic cu funcția Arc Fault Circuit Interrupter AFCI - Întrerupător de circuit defect de arc ?. Menționez că am folosit și dicționarul englez-român on-line, în eventualitatea unor zâmbete...tehnice...Mulțumesc anticipat.
Asa cum am explicat și în video, fie e izolația deteriorată și apare arc intre tabla de pa acoperiș și conductoare, fie apar contacte imperfecte la conectori, aceștia se topesc, și ajung sa facă arc electric cu tabla. Sunt mai multe mecanisme posibile, dar astea sunt cele mai des întâlnite.
Salutare, de cand esti client Hidroelectrica, ai primit factura de prosumator? Eu sunt la ei de la 1 decembrie 2022. Si nu am primit nici-o factura. Nici de prosumator nici normala.
Au băgat frica în mine ăștia cu restaurantul, a mai luat foc un restaurant nou la Domnești tot de la panouri. Urmează să montez și eu acum prin casa verde și am o teamă că se grăbesc la instalare și dau de naiba! 😄
@@boby-bo777by Prietene, pune-le la sol și elimini aceasta frica. Plus că ai o serie de avantaje, poți face structura rotativa și câștigi un 35-40 % randament fata de structura fixa, sunt mai ușor de întreținut (spălat vara, curatat zăpadă iarna), elimini pierderile din sistem pe timp de vara datorita creșterii temperaturii (aproximativ 20% pierderi datorita faptului că se încinge tabla și temperatura creste foarte mult). Se diminuează riscul la trăznet și fulgere pe timp de furtuna, practic se urca potențialul zero (pământul) deasupra casei atunci când de montează pe acoperiș. Strica aspectul casei etc. Costă în plus structura metalica dar se merita. Daca vrei mai multe detalii despre structurii fixe și mobile lasă-mi un număr de whats-up.
@@gheorghemisoagaEste bine sa fie montate pe un garaj sau price alta structura de beton cu acoperis plat. Si sa aiba structura prin care se poate schimba unghiul oricand Este nevoie. Nu Este recomanda sa fie pe acoperisuri
@@avarora Pe garaj nu poate lua foc? Este același lucru doar că pagubele sunt mai mici. Pe structura rotativa de care zic eu, se reglează stat unghiul pe azimut cât și unghiul de inclinatie pe cele patru anotimpuri.
@@fullelectricro Aș avea loc pt. necesarul unei case nu pentru profit, gen parc de panouri. Cred că aș fi foarte safe așa. Însă aș vrea să mai știu dacă această distanță de la panouri la casă, unde ar fi camera tehnică pt. aparatură sau baterii ar afecta eficiența producției panourilor. Sau poate o gheretă lângă panouri, la o anumită distanță de casă ar fi mai ok, spre casă să meargă doar curentul pentru consum. Și cred că așa ar fi mult mai practic, pt. că fiind la sol, aș putea să și curăț panourile mul mai ușor, și de zăpadă și de mizerii și verificarea lor ar fi mult mai ușoară. Ce părere aveți, cum ar fi mai ok să fac ??
Eu as monta la sol si as veni cu partea de curent continuu pana in camera tehnica la invertor. Bateriile de obicei au nevoie de temperaturi peste 0 grade, si stau mai bine in camera tehnica. Pierderile sunt nesemnificative pe distante rezonabile daca configurati sirurile cu tensiune mai mare. Puteti calcula aici pierderile: fotovoltaice.info/calculator-sectiuni-cabluri-fotovoltaice/
E bine, rama panourilor se leaga la impamantare. Dar acest fapt nu asigura numai el ca nu va exista risc de incendiu. Dupa cum am spus si in video, legaturile si cablurile sa fie ok.
Daca cablurile electrice sant in tevi metalice, nu exista posibilitatea sa is foc. In legatura cu connectorii la panouri, se intimpla mai rar sa cauzeze foc.
Ei câte case se aprind de la prize tot din cauza asta... bagă în priză, scoate din priză... se lărgesc lamelele din priză și nu mai fac contact... Bună te trezești că arde casa
Nu lărgirea contactelor e problema la 16 A ci oxidarea lor - poate ai intrat in diverse locuințe neaerisite iarna unde e ca in sauna . sau o alta cauza ar fi depunerea pe contacte de mizerie - de ex intr-o Bucătărie unde gospodina pune mâna murdara pe bornele și apoi o bagă in priza … ;) Și r de evitat sa îți cumperi prize de pe aliexpress …. Nu ca nu ai putea găsi modele de calitate acolo dar intri la ei pentru ca vrei ieftin…. Dar toate prizele pe care le-am văzut încălzite la consumuri de nici 1000w au fost oxidate fie ele fie bornele de la stecher ;)
Se întâmplă două trei cazuri în toată Europa și se face mult tam-tam pentru că la maimuțe le trebuie distrasă atenția de la aspectele extrem de importante.
fotovoltaicule, alexandru ene, vorbeste-ne despre "gazele de sist" si despre defragmentare! Daca mai ai timp, spune-ne si despre "eoliene"!!! - NU MA CONSIDER MAIMUTA.
"Iau foc când" - SE FACE CACOFONIE Cumpara matale masina electrica NOUA, si compar-o cu un ELECTROCAR din 1975 din Gara de Nord!!! (TIMPUL este masura lucrului bine facut. In 1999 NU MAI VEDEAM ELECTROCARE in gara = nu erau bune!)
E un exemplu de care știu personal. Mai sunt și Fronius și SMA care mai au sisteme de genul. Și anumite modele de Growatt. Trebuie văzut in fisa tehnica a fiecăruia....
Asa cum am mai spus ca raspuns la alt comentariu, majoritatea panourile vin cu conectori MC4 de la Staubli (MC4-EVO2), scrie in fisa tehnica a panourilor.
Si eu sunt curios de "sursa" problemei. Din moment ce s-a intamplat atat de repede cel mai probabil a fost de la conector daca incendiul a pornit de pe acoperis si nu de la zona invertorului.
Si TUV daca e asa destept cum a ajuns la conclusia cu conductoarele alea din otel in loc de cupru ???? Cred ca la tot omul prin conductoare mai ales de amperaj se intelege doar cupru. Totul pe bani foarte multi ca au TUV.
„Pocăiți-vă dar și întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se șteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare” Faptele Apostolilor 3:19 .
CE - m-ai umplut de RESSSPECT. PHILIPS - nu mai produce la el acasa!!! BOSCH - scrie pe toate "chinezariile" ! TEFLON - este tigaie, nu firma! Daca este sa privim "si mai adanc": FORD, face masini in Turcia. ARCTIC, face "fack-uri" pentru a vinde BEKO - tot Turcia este vinovata. TASTATURA (telefonul) matale, stie ca cel care foloseste tastele NU A CITIT STIRI - chiar si FACKE ...???
@@alexandru-ileagreșit - am fost la un parc fotovoltaic de un MW vechi de vreo 9 ani sa iau notițe cu ce probleme apar in timp unde erau mai multe panouri arse - și o parte erau aprinse de la cutia de legături între panou și cabluri și in ele diodele arse deși nu cred ca ele au fost cauza ci doar s-au străpuns de la caldura … încă mai caut informatii pe metode de aprindere a panourilor …
Dacă ar fi așa de fiabile de ce LG solar a dat faliment la începutul anului ? Erau cotate in top ;) ii drept ca dacă vrei cel mai ieftin de pe China poți avea probleme dar nu neaparat ;)
În acest video discut despre cele mai des întâlnite probleme care pot duce la apariția unui incendiu la un sistem fotovoltaic.
fotovoltaice.info/de-ce-iau-foc-panourile-fotovoltaice/
Studii care au investigat această problemă:
assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/786882/Fires_and_solar_PV_systems-Investigations_Evidence_Issue_2.9.pdf
www.energy.gov/eere/solar/articles/assessing-fire-risks-photovoltaic-systems-and-developing-safety-concepts-risk
VA MULTUMESC DE ACESTE INFORMATII PE CARE DUPA CUM STIU -NU EXISTA PE NET . AM SA FIU PRUDENT LA FOLOSIREA ACESTOR PANOURI DESPRE CARE SE SCURGE NUMAI LAPTE SI MIERE PE TOATE CANALELE. FELICITARI PENTRU DOCUMENTARE
Foarte buna prezentare, eu am gasit conector MC4 cu izolatia topita-deformata, la un control de rutina. Un contact imperfect.
Mulțumesc mult pentru explicații și Sfaturi sunt foarte utile și necesare.
Foarte utile aceste informatii! Se pare ca in cazul sistemelor fotovoltaice nu merge celebra fraza ,, lasa ca merge si asa". Sanatate si spor in continuare
Sincer, ești number one la prezentarea tehnică! Ai făcut varză fizica aplicată...😢😢😢
Va multumesc pentru toate informatiile, pentru munca dvs.
Mulțumim pentru informații, foarte utilă prezentarea.
Foarte ffrumos si clar si interesant acest om
Util clip. Acum astept sa monteze panourile cu Casa Verde, sa stiu la ce sa fiu atent.... La curent chiar nu vreau sa am emoții 😮
La căldurile de 38grade, iau foc te la temperatura mare plus ca sint și închise la culoare.
Faceți o probă, puneți un fund de borcan în fata soarelui, iar sub el la o distanta mica puneți niște frunze uscate și veți avea surpriza la un timp fiindcă vor lua foc de la temperatura și de la lupa borcanului
Totusi, SUNT PANOURI, NU BORCANE!
@@dumitru5061nu înțelege omu fizica, e grea fizica. Nu a aflat ca fundul unui borcan e concav și apare efectul de lupă
Bă, ești prost? Ard panourile fotovoltaice?
@@dumitru5061e tâmpit! Ăsta crede că panourile solare folosesc "lupe" sau cururi de sticle😂😂😂😂😂😂😂
Felicitari pentu continut tehnic!
Este ceva normal,atât timp cei care fac cursuri (pt diplome) au cu totul alta calificare !!!!!! Domeniul electric si electronic este foarte diversificat .(fără o școala in domeniu ,liceu terminat este foarte greu sa asimilezi informații tehnice)
DUMITRESCU IULIAN , Bineee punctat RESPECT !!! M-ai uns pe suflet , la care se adaugă ( zic eu ) și experiența dobândită în ani de zile de activitate... 👍
❤❤❤SUPERB. FELICITARI PENTRU POSTARE ❤❤❤
Foarte interesant film , am vazut ca scheletul din spatele canapelei te aproba si prin limbajul semnelor ne-a transmis ca el a ajuns asa din cauza unor dorei
:))
Salutare. Acest tip de Huawei SUN2000-8KTL-M1 ar fi potrivit pentru cele 2 funcții importante menționate ? În Descrierea tehnică propusă de firmă se menționează: 1) Insulation monitoring - Monitorizarea izolației -Yes (este identic cu funcția Insulation resistance - Rezistența izolării ?) ; 2) Arc fault protection - Protecție împotriva arcului electric - Yes (este identic cu funcția Arc Fault Circuit Interrupter (AFCI)- - Întrerupător de circuit defect de arc ?). Menționez că am folosit și dicționarul englez-român on-line, în eventualitatea unor zâmbete...tehnice...Mulțumesc anticipat.
Mulțumesc.
Multumesc mult, de fapt, imi permit sa vorbesc in numele celor care nu detin informatiile intr-un mod profesionist, multumim mult!!!
Vrem fotovoltaice sigure și de bună calitate cu sisteme de stocare și care sa nu facă probleme
Cred ca problema devine serioasă deoarece sistemele fotovoltaice lucreaza la tensiuni foarte mari si aici trebuie mai multa grija decat la 230v. La povestea asta adaugam posibilitatea de contacte imperfecte si lipsa impamantarii corespunzătoare si distractia incepe. Tensiunea este mare si amperajul la fel si trebuie multa grija si protectii.
Am facut primele panouri fotovoltaice in 1997. Merg si acum. In Arges au ars 5 case in 3 luni, de la panourile fotovoltaice. Voi dezvolta tehnilogia proprie care e bazata pe PSA/ risk evaluation.
😅😅😅 ce amuzant! Ține-o' n buze să se amuze.
Diferența de contact este un motiv important în pentru defecte, dar și clasa de izolație care de multe ori este sau mai bine nu este!?
Multumim pentru info❤
Crezi ca o alta cauza poate fi vremea extrema ? Fulgerele , grindina , canicula , cand acoperisul poate atinge 70+ grade ? Si nu ma refer direct ci indirect prin declansarea unor procese de degradare. Referitor la asta cat de fiabile si rentabile sunt azi panourile in conditii extreme , caldura excesiva urmata de furtuna cu grindina ce poate atinge dimensiunea unui pumn ?
Da, este posibil sa apara si deteriorari de la vremea extrema, e bine ca ati adus vorba. Dar astea sunt considerate cauze externe, care nu sunt neaparat sub controlul nostru.
Din cate stiu izolatia la fire rezista fara probleme la 90 de grade exterior, 120 grade conductorul. Cel putin in fisa tehnica de la Helukabel (din asta am folosit la mine), la cablul lor standard SolarFlex, asa specifică.
@@fullelectricro mulțumesc pentru răspuns. Ca o idee poate naiva dar cine știe. Știm că panourile fotovoltaice funcționează optim într o plaja de temperaturi peste care nu mai dau randament. Ce crezi dacă sub ele s ar folosi panouri termodinamica pentru încălzirea și obținerea de apa calda ( schimbătoare de călduță) am citit ca prin acel panou agentul termic ajunge la întrare în jur de 1...4 grade , el urmând a fi încălzit de aerul atmosferic știind ca acest tip de sistem produce apa calda și căldură și iarna la minus 5 grade. Acum ma gândesc dacă sub PV punem acele panouri poate ajuta la răcirea lor pe canicula pentru a nu se defecta. Ar fi un fel de simbioza fiecare sistem ajutandu se reciproc. Dvs ce ziceți??😇😇😇
Există deja panouri hibrid, pe spate au circuit de apă, și se folosesc precum panourile solare. Numai că sunt mai scumpe și au greutateai mare. Eu chiar mă gândeam la așa ceva.
Asa este dar si guvernul este de vina!
Normativul anre nu prevede instalarea unei siguranțe lângă panouri(considera eronat invertorul producător de energie deci cere sa se pună siguranță lângă invertor)prima problema grava.Mai trebuie spus ca sunt situații când invertorul poate trimite tensiune 220v alternativ pe traseul către panouri cc în cazul unei defecțiuni.Am făcut un filmuleț în care explicam importanta acelei siguranțe montate la plecarea din panouri .Siguranta se montează lângă generator nu lângă consumator!
asa crezi tu ca siguranta daca e langa panouri ajuta cu ceva . eu doar te rog sa faci experiment sa pui siguranta oriunde in circuit sa vezi ca efectul e acelasi . poate nu stii ca, curentul intrun circuit e acelasi in orice punct dintre cinsumator si generator . iar curentul in circuit este dat de consumator si nu de generator . 😂
Siguranță pe partea de CC ai nevoie doar de la 2 șiruri în paralel în sus. Siguranța pe intrarea AC protejează de cazul (foarte puțin probabil) ca invertorul să bage 220 pe circuitul de CC. În general invertoarele transformeless sunt așa gândite încât și în caz de defect să nu bage 220 pe partea de CC.
@@fullelectricro te contrazic . siguranta pe partea cc ai nevoie oricum ,fie un string fie doua . si cel mai bine e ca fiecare string sa aibe siguranta lui cabluri trase separat pana in tabou paralelizarea sa se faca dupa sigurante nu inainte cu rahaturile alea de conectori Y , iar sigurantele care trebuie puse pe cc sunt doar gpv fuzibile . bagate in portfuzibil , nu umblati cu rahaturi din astea automate . camera de stingere trebuie facuta in nisip nu aer . aigurantele in cc au si rol de separator de sarcina . si separatorul.se actioneaza doar in momentul cand nu ai consum pe invertor . multi fac putin cunosc chiat tehnica de punere in functiune sau oprirea sistemului . la oprire e strict necesar sa urmezi pasii , altfel teai fript rau.
Mai am videouri in care am discutat aceste aspecte. Da, siguranțele fuzibile nu se deschid în sarcină. Separator ai nevoie in plus fata de siguranțe, ăla se poate deschide în sarcina, poate ai o urgenta și trebuie să întrerupi circuitul de CC. Fuzibilele nu sunt necesare sub 2 șiruri in paralel, decât dacă cere tipul de SPD utilizat. Am explicat in video-ul despre protecție la sistemele fotovoltaice de ce. Este scris și în standardul SR HD 60364-7-712 când sunt necesare siguranțe.
Am lucrat sase ani in domeniul. Problema este ca la montaj oamenii nu sunt instruiti suficient si asta deoarece cei mai multi provin din diverse tari insa nu exista nici la Ora actula scoli de asa ceva am lucrat in 21 de tari printe care si romania insa majoritate firmelor lucreaza la ora ceea ce grabesc lucratorii si dupa cum se stie se comit greseli si da conectorii odata montati nu mai ai voie sa ii deschizi deloc modulul este in continua sarcina la orice raza de lumina si caldura.
Aveți perfecta dreptate.
Daca trebuie sa lucrezi la sistem il deconectezi seara dupa ce apune soarele si a doua zi lucrezi la el.
De ce nu se renunță la mufele de conexiune? Firmele care instalează, ar putea să facă conexiunile direct între fire, fără conectori.
Un conector bun, utilizat corect, este mai sigur decat o conexiune intre fire.
@@fullelectricrobă! Ești nebun? Mufe?😂😂😂
Fullelectrocrocobau! Tu nu ai cunoștințe de fizică?
Frumoasa povestea cu panourile fotovoltaice si mai ales cele montate pe casa .Sunt curios daca cineva a facut un calcul de rentabilitate pentru ele .Oare cata energie ar trebui sa consumi pana sa le amortizezi? Dar pe bune nu pe subventii si alte prostii ..O alta notiune tampita este cea de prosumator .
Multi se vad deja milionari in euro din vanzarea energiei "verzi" .Aiureli si spalare de creier .
Nu s-a facut decat sa se mute sarcina de a produce energie electrica de la firmele mari la consumatorii particulari care pot fi fraieriti .Sa dai 1 la 3 kw in conditiile in care tu dai energie direct in joasa suna a excrocherie .Asa ca nu trebuie sa ne mire de ce iau foc panourile solare.Pe casa nu le va intretine nimeni . Unele vor lua foc altele nu .Este pur si simplu o loterie chiar de au fost bine lucrate .
Nicio reclamă la fotovoltaice sau la pompe de căldură NU va face vorbire de recuperarea investiției!!! Toți vorbesc doar de avantaje😢😢. Din păcate sunt inflenceri bine plătiți, cazul Buhnici, care păcălesc oamenii creduli.
Prima protectie este sa lasi doar 1 string / 1 mppt. cand pui deja 2 stringuri /1 mppt deja sistemele de protectii ori nu mai functioneaza ori functioneaza aleatoriu. Pe locul 2 sunt conectorii mc4 si sertizarea lor. Sper pe viitor sa apara invertoare casnice la 1500v , astfel sunt riscuri si mai mici de incendiu.
Da, mă...te-ai spart și tu în termeni tehnici și calcule...😂
@@DanielBenga-b9r tu esti cel care rade in hohote cand pompierii sting incendii 🤦♂️
Salut! Poate si o montare mai putin ,,inspirata" la serie-paralel a panourilor diferite( diferite caracteristici tehnice fara a se putea echilibra). As si dorit daca se poate sa explici unde se monteaza diodele in cazul legarii serie si paralel(mixt in sir) ptr a evita scurt circuit si consumul intre ele. Poate ai facut un video clip.
Eu consider ca diodele de sens(blocare) nu sunt necesare daca ai 2 siruri cu acelasi tip de panouri, sau macar echilibrate ca tensiuni. O sa fac video
Salut...pe aplicația de la Huawei eu ca și client nu pot sa vad setările invertorului sau cel puțin nu vad nimic de AFCI ...doar instalatorul are opțiunile acestea ..pot sa ii cer să îmi de-a opțiune de vizualizare sau ceva de genul?
Cu stima si mult respect. O sa faceți și o lista cu recomandare firme?
Da, o sa recomand pe cineva pe care il cunosc ca este serios si face calitate, dar o sa numim si mai multe firme care au oferte bune, ca sa nu discriminam. Urmariti pe canal ca o sa punem in urmatoarele zile.
Buna ziua. Multumesc pentru postare. Va rog sa-mi spuneti de ce sare siguranta de langa invertor cand e furtuna ? Asa se manifesta funtia de protectie a invertorului de care ati amintit? Cei de la firma de montaj spun ca am un consumator in casa care "" trage la masa"". Multumesc
E greu sa faci o diagnoza. E siguranta diferentiala? Ce invertor? Ce specificatii are siguranta?
Cred, că î-i este foame. Trage și tu la masă.
Cum se numeste setarea care activeaza protectia la arc electric
AFCI, am atasat printscreen din pagina de administrare: bit.ly/45e935v
Buna
Panourile vin cu mufe MC4 si stringul trebuie conectat si folosesti alti conectori diferiti fata de cei de la panou
Am mai spus și într-un alt comentariu, conectorii de la panou sunt Staubli MC4 EVO 2 cam la 99% din panourile de pe piață (este specificat și in fișa tehnică a produsului) Deci recomand conectorii Staubli.
Poti recomanda o firma care tine cont de toate aceste aspecte?
care sunt cele mai bune panouri, acumulatori, conectori etc...dă ne și nouă niște mărci etc ,te rugăm frumos🙏 mulțumim !
Conectori Helukabel (fostul MultiContact.)
nu se poate instala niste sigurante care să dea afara, când sunt probleme, ca sa nu mai fie necazuri
Salut.
Growatt SPF 5000 ES stii sa aiba ceva sisteme de protectie ca si in cazul celor de la Huawei?
Sigur nu are AFCI, nu stiu sigur daca detecteaza probleme de izolatie...
Inevitabil o sa amesteci mai multe tipuri de conectori mc4 - între panouri ai conectorii OEM (original equipment manufacturer) ai panourilor dar la capatul stringului ai conectorii tai care aproape sigur sunt alta marca fata de cei OEM …
Asa este, o observatie foarte buna. Dar toti producatorii de panouri folosesc conectori MC4 care sunt certificati. O parte din producatori folosesc conectori facuti de MultiContact (actualul Staubli). De exemplu pe fisa tehnica a panourilor CanadianSolar scrie si modelul de conector utilizat, MC4-EVO2, produs de Staubli. De aia eu recomand utilizarea conectorilor MultiContact (Staubli). Chiar daca unii producatori de panouri nu folosesc conectori produsi de Staubli, ei sunt certificati sa fie compatibili cu Staubli.
Chiar voiam sa intreb de conectorii MC4 de calitate, multumesc
Salutare! Subdimensionarea cablurilor electrice/solare cum suna?!
Da, poate fii și asta o problemă.
Puteți să îmi spuneți de ce se oprește invertorul?Și cu cine să vorbesc (cei care au montat sau cei de la firma de electricitate)?Sunt de două luni prosumator și până acum s-a oprit de vreo 5 ori.
Prima data cu cei care l-au montat. Ei pot vedea eroarea care a dus la oprire. Altfel putem doar specula.
Mulțumesc mult!Am luat legătura cu ei!Cam zgârciți in vorbe!Diseară imi dau un răspuns!
@@LeoDanut Poate sa fie fie un defect la montaj fie ca in retea exista o tensiune prea mare (ex: daca trece de 250V invertorul se opreste automat).
@@alexandru-ilea Mulțumesc!Cei de la montaj mi-au spus că sunt fluctuații mari de tensiune.Imi apare cod eroare 2067
@@LeoDanutinseamna ca esti undeva aproape de transformator si atunci cand nu exista consum in retea tensiunea este prea mare si decupleaza. Ii pacat pentru ca tocmai atunci cand ai productie mai buna probabil ca ti se decupleaza. La noi au fost in general probleme cu tensiunea prea mica (fiind departe de transformator) si chiar daca injectez cu 15 KW tensiunea retelei nu trece de 235V.
si daca renuntam la conectori, legam direct cablurile , sau folosim bride metalice cum se folosesc la retelele electrice de medie-inalta ?
Cum asiguri electroizolarea corecta a firelor la tensiuni mari + protecția de factori externi ? + sa execuți totul in timp util ? Statul pe un acoperis inclinat nu e foarte comod; sa faci asta vara cu soarele pe tine nici peatat …. montatori de panouri nu sunt ingineri electrici ci muncitori la care trebuie sa le Simplifici la maxim procedura de lucru …
Conectorii au fost ganditi special sa fie ok. Problema e sa folosesti conectori de calitate, sertizati corect.
Salut acum 2 zile am instalat kit de 6 kw inverter cu 15 panouri fotovoltaice,luni 25 martie 2024 imi depune dosarul de prosumator,dar instalatorul mi-a spus ca pot consuma energia de la panouri pt mine si ia din retea daca nu produce suficient chiar dacă nu am contract de prosumator,am zis oo ce bine si am bagat consumatori mari si pe aplicatie zicea ca produce 3,7kw si 2 kw consum eu si 1,7 in retea(repet eu inca nu sunt prosumator de abia pe 21.03.2024 mi-a instalat kitul de 6kw)
Si cand m-am uitat la index chiar azi,am consumat 6 kw in 2 ore pe index chiar daca panourile produceau 3kw,de ce? Eu ma asteptam ca pe contoar de la enel sa nu crescă kw mai ales ziua ca era si soare azi 23.03.2024,si sunt un pic supărat ca mi-a zis una si alta sa intamplat,va rog frumos sunt nou pe canal la dvs,care este rezolvarea? Ma puteti ajuta? Care este problema.
Multumesc anticipat.
Nu ar trebui sa consumi decat diferenta dintre productia lor si consum.
Multumesc pentru info,clip! Ce conectori recomanzi ,link?
Recomand Staubli, la o cautare pe net dupa "conectori MC4 Staubli" gasesti mai multe rezultate.
De exemplu: www.eviastore.ro/cumpara/set-mufa-mama-tata-mc4-staubli-electrical-1388
Dar si Helukabel sunt buni, de exemplu: wifimag.ro/fotovoltaice/conector-helukabel-mc4-mama-plus-model-pv-kbt4-6ii-ur
Te rog recomanda un cleste de seretizare profesional.
Eu am cumpărat de la Sesto un clește HAUPA. Foarte bun. Cică e garantat 50k sertizari. www.emag.ro/cleste-sertizat-pentru-conectori-mc4-haupa-hc05-2-5-6-mm-213096/pd/D0KRS5MBM/
Am folosit și un no Name de la neotools și un knipex de la un coleg; prefer neotools și sa îl schimb la 1-2000 conector deoarece e mult mai comod de utilizat; la knipex ai nevoie de 2 mani sa îl strângi deoarece are designul de actionare mecanica mai ineficient și mânere mai scurte … poți sa strângi knipexul și cu o mâna dar e obositor și incomod …
Salutare. Acest tip de Huawei SUN2000-8KTL-M1 ar fi potrivit pentru cele 2 funcții importante menționate ? În Descrierea tehnică propusă de firmă se menționează: 1) Insulation monitoring - Monitorizarea izolației Yes , este identic cu funcția Insulation resistance - Rezistența izolării ? ; 2) Arc fault protection - Protecție împotriva arcului electric Yes, este identic cu funcția Arc Fault Circuit Interrupter AFCI - Întrerupător de circuit defect de arc ?. Menționez că am folosit și dicționarul englez-român on-line, în eventualitatea unor zâmbete...tehnice...Mulțumesc anticipat.
Da, 1. arc fault protection este identic cu AFCI si 2 Insulation monitoring este identic cu functia de verificare a rezistentei izolatiei.
Bună unde se poate produce un arc electric pe acoperiș???
Asa cum am explicat și în video, fie e izolația deteriorată și apare arc intre tabla de pa acoperiș și conductoare, fie apar contacte imperfecte la conectori, aceștia se topesc, și ajung sa facă arc electric cu tabla. Sunt mai multe mecanisme posibile, dar astea sunt cele mai des întâlnite.
Salutare, de cand esti client Hidroelectrica, ai primit factura de prosumator? Eu sunt la ei de la 1 decembrie 2022. Si nu am primit nici-o factura. Nici de prosumator nici normala.
Inca nu.
Salut. Dacă ia foc acoperișul de la panouri nu ar trebui să răspundă firma montatoare, măcar cît este lucrarea în garanție?
Cel mai bine polița de asigurare, că apoi se îndreaptă ei asupra firmei...
Au băgat frica în mine ăștia cu restaurantul, a mai luat foc un restaurant nou la Domnești tot de la panouri. Urmează să montez și eu acum prin casa verde și am o teamă că se grăbesc la instalare și dau de naiba! 😄
@@boby-bo777by
Prietene, pune-le la sol și elimini aceasta frica. Plus că ai o serie de avantaje, poți face structura rotativa și câștigi un 35-40 % randament fata de structura fixa, sunt mai ușor de întreținut (spălat vara, curatat zăpadă iarna), elimini pierderile din sistem pe timp de vara datorita creșterii temperaturii (aproximativ 20% pierderi datorita faptului că se încinge tabla și temperatura creste foarte mult). Se diminuează riscul la trăznet și fulgere pe timp de furtuna, practic se urca potențialul zero (pământul) deasupra casei atunci când de montează pe acoperiș. Strica aspectul casei etc. Costă în plus structura metalica dar se merita. Daca vrei mai multe detalii despre structurii fixe și mobile lasă-mi un număr de whats-up.
@@gheorghemisoagaEste bine sa fie montate pe un garaj sau price alta structura de beton cu acoperis plat. Si sa aiba structura prin care se poate schimba unghiul oricand Este nevoie. Nu Este recomanda sa fie pe acoperisuri
@@avarora
Pe garaj nu poate lua foc? Este același lucru doar că pagubele sunt mai mici. Pe structura rotativa de care zic eu, se reglează stat unghiul pe azimut cât și unghiul de inclinatie pe cele patru anotimpuri.
Vă rog să-mi spuneți dacă pot să montez panourile fotovoltaice la sol, în apropierea casei și nu pe casă ?? Cred că ar fi mai în regulă așa.
Se pot monta daca aveti loc destul.
@@fullelectricro Aș avea loc pt. necesarul unei case nu pentru profit, gen parc de panouri. Cred că aș fi foarte safe așa.
Însă aș vrea să mai știu dacă această distanță de la panouri la casă, unde ar fi camera tehnică pt. aparatură sau baterii ar afecta eficiența producției panourilor.
Sau poate o gheretă lângă panouri, la o anumită distanță de casă ar fi mai ok, spre casă să meargă doar curentul pentru consum. Și cred că așa ar fi mult mai practic, pt. că fiind la sol, aș putea să și curăț panourile mul mai ușor, și de zăpadă și de mizerii și verificarea lor ar fi mult mai ușoară.
Ce părere aveți, cum ar fi mai ok să fac ??
Eu as monta la sol si as veni cu partea de curent continuu pana in camera tehnica la invertor. Bateriile de obicei au nevoie de temperaturi peste 0 grade, si stau mai bine in camera tehnica. Pierderile sunt nesemnificative pe distante rezonabile daca configurati sirurile cu tensiune mai mare. Puteti calcula aici pierderile: fotovoltaice.info/calculator-sectiuni-cabluri-fotovoltaice/
@@fullelectricro Vă mulțumesc frumos !
Mai am o întrebare, dacă aș deveni prosumator aș mai avea nevoie de acumulatori ??
Nu neaparat. Doar daca vrei.
Am legat inpamantarea din invertor la panouri este bine
E bine, rama panourilor se leaga la impamantare. Dar acest fapt nu asigura numai el ca nu va exista risc de incendiu. Dupa cum am spus si in video, legaturile si cablurile sa fie ok.
Daca cablurile electrice sant in tevi metalice, nu exista posibilitatea sa is foc. In legatura cu connectorii la panouri, se intimpla mai rar sa cauzeze foc.
Cei de la panouri nu fac probleme, e vorba de conectorii de pe stringuri. În studiile alea conectorii au fost principala cauză
Ei câte case se aprind de la prize tot din cauza asta... bagă în priză, scoate din priză... se lărgesc lamelele din priză și nu mai fac contact... Bună te trezești că arde casa
Nu lărgirea contactelor e problema la 16 A ci oxidarea lor - poate ai intrat in diverse locuințe neaerisite iarna unde e ca in sauna .
sau o alta cauza ar fi depunerea pe contacte de mizerie - de ex intr-o Bucătărie unde gospodina pune mâna murdara pe bornele și apoi o bagă in priza … ;)
Și r de evitat sa îți cumperi prize de pe aliexpress …. Nu ca nu ai putea găsi modele de calitate acolo dar intri la ei pentru ca vrei ieftin….
Dar toate prizele pe care le-am văzut încălzite la consumuri de nici 1000w au fost oxidate fie ele fie bornele de la stecher ;)
Cât de proști pot fi corigenții la fizică..
Pe vârf la casă precum parabolica😂 având impresia de randament mai bun
🤣🤣🤣👋✔
Poa să fie un panou scump ..că o singură lipitură internă proastă poate să se supraîncălzească 😮😂
Da! "Poa" să fii prost ,dar să-ți dai cu părerea. Ce te "coastă"?
Se întâmplă două trei cazuri în toată Europa și se face mult tam-tam pentru că la maimuțe le trebuie distrasă atenția de la aspectele extrem de importante.
fotovoltaicule, alexandru ene, vorbeste-ne despre "gazele de sist" si despre defragmentare!
Daca mai ai timp, spune-ne si despre "eoliene"!!! - NU MA CONSIDER MAIMUTA.
Incediile apar pe timpul zilei in deosebi? Sau si noaptea?
Ziua mai ales
Așa va trebuie!! Dacă v-ați luat după Buhnici😅😅😅
Buhni-va-r soba în ochi! 😅😅😅
Nimic nu-i bun în ziua de azi . Murim cu tehnologie cu tot . Ajungem tot timpul de unde plecăm ...
Cum anume ''de ce iau foc panourile fotovoltaice?''. Pentru ca sunt concepute pentru a diminua tendinta încalzirii globale. 😝
Iau foc când lumea se zgarceste la preț și pune cu un Dorel.. 😂😂
"Iau foc când" - SE FACE CACOFONIE
Cumpara matale masina electrica NOUA, si compar-o cu un ELECTROCAR din 1975 din Gara de Nord!!!
(TIMPUL este masura lucrului bine facut. In 1999 NU MAI VEDEAM ELECTROCARE in gara = nu erau bune!)
Salut e normal sa bazie panourile ?
Care este firma respectiva cu incendiu? Sa ne ferim
Eu zic ca ei ar fi acum cei mai buni, ca s-au ars o data :))
daca da fulgeru si impamantarea nu e corecta se alege praful :)
deci Huawei zici?
E un exemplu de care știu personal. Mai sunt și Fronius și SMA care mai au sisteme de genul. Și anumite modele de Growatt. Trebuie văzut in fisa tehnica a fiecăruia....
Nu ai cum sa pui MC4, de la același producător, din moment ce, panoul vine cu mufele lui.
Asa cum am mai spus ca raspuns la alt comentariu, majoritatea panourile vin cu conectori MC4 de la Staubli (MC4-EVO2), scrie in fisa tehnica a panourilor.
Da...
Marți mi-au montat 7 panouri, iar duminică mi-a ars casa.
Îmi pare rău. Au aflat exact de la ce a pornit?
Si eu sunt curios de "sursa" problemei. Din moment ce s-a intamplat atat de repede cel mai probabil a fost de la conector daca incendiul a pornit de pe acoperis si nu de la zona invertorului.
De la pizza? 🍕
Ei pe dracu: legarea in seie a panourilor duce la obtinerea unor tensiuni mari in cc ceea ce favorizeaza strapungerea izolatiei.
Așa este
Si TUV daca e asa destept cum a ajuns la conclusia cu conductoarele alea din otel in loc de cupru ???? Cred ca la tot omul prin conductoare mai ales de amperaj se intelege doar cupru. Totul pe bani foarte multi ca au TUV.
de impamantare n ati vb nimica..
Eu am vorbit strict de cauzele cele mai des întâlnite conform studiilor amintite.
„Pocăiți-vă dar și întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se șteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare”
Faptele Apostolilor 3:19 .
Așteptăm să ne mai trimită un fiu îndrăcit
Allahu Akbar!
Nu mai Lătra la lună ! Și ia-ți Medicamentele !
@@ahnehtub2ai vrut sa zici Acu la bar fă! 😅😂
@@neculaimunteanu4286oamenii simpli la gândire sunt naivi :)
Eu sunt pro montate panouri fotovoltaice dar pe casa doar daca ai asigurate pe casa 😂 sau langa casa departe de casa 😂😂😂 spor la fraierit
SIMPLU!! PANOURILE VOLTAICE IAU FOC DEOARECE SUNT FĂCUTE IN CEAINA 👎👎👎...!!! CELE DIN COMUNITATE AU PREȚ ...DAR SUNT MULT MAI FIABILE!!!👍👍👍
CE - m-ai umplut de RESSSPECT.
PHILIPS - nu mai produce la el acasa!!!
BOSCH - scrie pe toate "chinezariile" !
TEFLON - este tigaie, nu firma!
Daca este sa privim "si mai adanc": FORD, face masini in Turcia.
ARCTIC, face "fack-uri" pentru a vinde BEKO - tot Turcia este vinovata.
TASTATURA (telefonul) matale, stie ca cel care foloseste tastele NU A CITIT STIRI - chiar si FACKE ...???
PROSTIE-LA-RANG-DE-CINSTE!
Bravoooo, mircea petrariu! - meriti literele mici din "titlu" !!!
Nu panourile iau foc in general ci mufele/cablurile. Panoul ia foc doar de la montare proasta (surubul atinge panoul cum explica in video).
@@alexandru-ileagreșit - am fost la un parc fotovoltaic de un MW vechi de vreo 9 ani sa iau notițe cu ce probleme apar in timp unde erau mai multe panouri arse - și o parte erau aprinse de la cutia de legături între panou și cabluri și in ele diodele arse deși nu cred ca ele au fost cauza ci doar s-au străpuns de la caldura … încă mai caut informatii pe metode de aprindere a panourilor …
Dacă ar fi așa de fiabile de ce LG solar a dat faliment la începutul anului ? Erau cotate in top ;) ii drept ca dacă vrei cel mai ieftin de pe China poți avea probleme dar nu neaparat ;)