Dezavantaje ca prosumator

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 жов 2024
  • Discutăm cum e mai bine să îți montezi panourile fotovoltaice, avantajele și dezavantajele fiecărui tip de sistem în parte.
    Site ANRE: www.anre.ro/ro...
    Aveți aici toate produsele din oferta noastră:
    www.spy-shop.r...
    Ne poți gasi și pe:
    Site: www.spy-shop.ro​
    Facebook: / spyshop.ro​
    Instagram: / spyshopromania
    #Spyshop #panourifotovoltaice #prosumator

КОМЕНТАРІ • 277

  • @popnicable
    @popnicable 2 роки тому +4

    Foarte bun material, felicitari. Sunt pentru a deveni prosumator insa nu o fac din cauza celui de al doilea contor de dupa invertor.

  • @SerbanDumitru
    @SerbanDumitru 2 роки тому +7

    Multumesc pentru informatii ! Nu sunt specialist dar nu este greu sa gandesti putin inainte si in functie de cat consumi sa ti faci un sistem cu o putere apropiata , ca sa nu pierzi prea mult injectand in retea ! Si sa alegi un contract cu pretul cel mai mic , acum Hidroelectrica !

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +6

      Exact! Dar dacă sistemul tău produce mai mult decât consumi atunci un contract cu un preț mai mare e mult mai bine-venit pentru că vei primi mai mult pe KWh injectat.

    • @marius-gabrielpopescu675
      @marius-gabrielpopescu675 Рік тому

      @@SpyShopRomania Da, adevarat dar cum iti calculezi sistemul sa ai o productie apropiata de consumul tau, stiind ca vara produci mai mult si iarna ai consumul mai mare? Deci o data esti ,,producator" si o data consumator, important este ca pe ansamblu sa poti iesi pe + avantaj net ,,prosumator".

    • @cipriancarpaci5760
      @cipriancarpaci5760 Рік тому +1

      @@SpyShopRomania Salut dar și rețeaua plătește puțin ?
      Ar fi ok sa ai un sistem hibrid?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@cipriancarpaci5760 Nu e necesar, dar acoperă posibilele probleme cu rețeaua.

    • @silviucat
      @silviucat 2 місяці тому +1

      @@marius-gabrielpopescu675 Si mai ales trebuie luat in vedere inabilitatea retelei de a suporta injectia vara. Practic iti va fi imposibil sa injectezi dar nu vei avea probleme sa consumi iarna :) Si sa consumi la pret mare nu e pont. Mai bine nu castigi decat sa pierzi

  • @trazcotraz2798
    @trazcotraz2798 Рік тому +6

    Nu vreau sa devin prostsumator pentru ca (și aici vorbesc din experiența):
    - ENEL Distribuție este (și atenție afirm acest lucru cu probe și după 10 ani pierduți în instanta cu acești hoti) este !singurul! producător și transportator de curent electric. Restul asa-zisilor furnizori sunt doar niște agenți/brokeri și nu furnizează decât facturi în funcție de necesitățile !lor! financiare. Pana ajungi sa anulezi facturi enorme emise abuziv cheltui de 10 ori mai mult decât ti-ai instala un sistem off-grid mixt (și aici vorbesc de sistem PV-eolian). Asta fără a vorbi de timpul pierduți și nervii tocați.
    - la cât costa acum instalarea unui nou post electric la o casa, prefer off-grid de calitate
    - dacă tot instalez, deci cheltui proprii bani, un sistem ce produce energie electrica și practic (și prin intermediul meu) le extind și le creez un sistem de producție fără a pune un ban, de ce nu asigura măcar o servisare periodica a sistemelor? Raspuns: de hoți.
    - compensarea nu este echitabila sub nici o forma.
    - contorul stricat nu vin sa-l schimbe decât după 60 de zile și mai au tupeul sa ma taxeze pentru asta.
    - inclusiv prețul de bază a kW nu este fix (citiți cu atentie orice contract); nu mai vorbim de celelalte taxe.
    - săptămâna trecută șeful ANRE-ului declara public la TV ca sunt blocați de zeci de mii (atenție! zeci de mii) de reclamatii privind facturile supra-evaluate abuziv dar recomanda consumatorilor sa se înțeleagă cu furnizorii și sa le plătească eșalonat; scuzele, dar băă ești nebun????
    - la ultima recalculare/reeșalonare sai cum dr..ul le mai zice, mi-au trimis o factura de 8700lei, cu un index vechi din 2019, la care au mai adăugat 1000kW, deși factura dinainte nu numai ca era plătită la zi, dar era plătită și în plus (și aici vorbim de o casa cu un frigider A+++, 4 becuri led de 15W și 2 laptopuri); reclamații peste reclamatii fără nici un rezultat; ANPC și ANRE ne dau dreptate, in schimb, pe baza unui OG emis în 2020, suntem somati prin executor sa plătim fără proces.
    Asa ca, nu numai ca nu vreau sa devin prostsumator, dar definitiv ne-am făcut instalație OFF-GRID!!!
    Dacă tot este sa dau atâția bani, măcar investim pentru noi, nu pentru cursul unor birocrați
    Apropo, panourile CanadianSolar 450W (12) le-am luat de la voi după ce am primit ultima "recalculare". Merg foarte bine.

    • @trazcotraz2798
      @trazcotraz2798 Рік тому

      Dacă toți nu am mai umbla după gheshefturi de tipul "prostsumatorului" și am deveni off-grid mixt, și i-am atinge serios la buzunar, atunci ar oferta într-adevăr un preț ok.
      Nu de alta, dar în fapt sistemul energetic din România (care a fost al nostru și furat sau dat cadou de tot felul de impotenți guvernamentali) este al treilea producător energetic din Europa.
      Doar ca energia noastră este data cadou sau la preturi derizorii tarilor vestice din EU

  • @ionellaculiceanu6964
    @ionellaculiceanu6964 Рік тому

    Am urmărit cu interes acest video. Probabil în videoclipuri anterioare ați explicat ca invertoare huawei sunt compatibile doar cu smart meter huawei și bateri huawei. Puteți explica ca se poate instala și invertor hibrid care suporta ori ce baterie (baterie nissan leaf 25 kw) si bineînțeles invertoare hibrid care fuctioneaza eolian solar plus generator și bineînțeles conectat la rețea. Zic și eu probabil informațiile mele sunt greșite.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Am vorbit mai mult la modul general de invertoarele hibrid. Dar nu am intrat în detalii pentru că mediile de stocare sunt încă scumpe, oricare ar fi brandul, și nu se justifică cât timp ai rețeaua pe post de baterie. Asta dacă nu ești într-o locație izolată fără acces la rețea, bineînțeles. Cazuri destul de rare, ce nu le poți considera o majoritate. Sunt multiplii producători ce au compatibilitate cu orice tip de baterie, deși acumulatorii LiFePO4 sunt singurii ce ar trebui folosiți. Cel puțin dacă te interesează o performanță bună pe termen lung (5-10 ani). Bateriile de mașină, ca Tesla sau Leaf cum ai dat exemplu mai sus, sunt și ele o opțiune dar majoritatea abuzează de cerere și vând la prețuri exagerate un produs cu un nivel necunoscut de uzură. La sume de genul mai bine cumperi acumulatori noi, cu garanție.

  • @Koyaanisqatsi007
    @Koyaanisqatsi007 Рік тому +1

    Incalzirea la blocurile din Polonia cu ce se face? Centrale electrice si calorifere, aer conditionat?
    Din fotovoltaice au si apa calda menajera?

  • @kikiryki
    @kikiryki Рік тому +7

    Consumați, nene, voi tot ceea ce produceti și nu va mai complicați cu toți terminații..

  • @piponel
    @piponel 2 роки тому +2

    Salut! Multumim mult de toate materialele si informatiile prezentate!
    In prezent am un sistem on-grid de 5kwh putere instalata cu 14 panouri Canadian Solar si un invertor Fronius de 4.5 trifazic. Loc pe acoperisul casei mai este si as extinde sistemul. Din pacate nu am gandit in perspectiva pt aceasta situatie. Intrebarea este: care e varianta cea mai fezabila financiar?
    Inteleg ca am nevoie de x panouri in plus. Insa ce nu imi e prea clar este situatia cu invertorul. Pun inca unul care sa duca noile panouri? Il schimb pe cel existent? Pt varianta a 2-a, este piatza de invertoare second? Adica as putea recupera ceva din costurile pt un invertor mai mare prin vanzarea invertorului meu actual? Sistemul este pus in functiune din 18 Mai 2022.
    Multumesc anticipat pt sfat!!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Trebuie verficat în fișa tehnică cât poate susține maxim acel Fronius, dar în general un 30% în plus față de puterea lui, nu ar trebui sa fie o problemă, mai ales la brandurile mari. Huawei, spre exemplu, merg până la 50% în plus. Cât despre invertor, sigur se poate vinde, mai ales la ce cerere este acum, dar la fel de bine se mai poate adăuga unul mai mic, fără probleme.

    • @piponel
      @piponel 2 роки тому

      @@SpyShopRomania Super mersi de raspuns!! 30% peste 4.5 ar fi cam 6.... chiar si 50% peste ar fi 6.75.... deci tot nu ajunge la cei 10 cat as dori sa am in total... asa ca, ramane de vazut cum da mai bine: sa adaug inca unul sau sa vand asta si cumpar unul care sa duca tot sistemul. Toate cele bune!

    • @ALEXALEX-eb9kv
      @ALEXALEX-eb9kv Рік тому

      Va salut domnul Cristian .Ma intereseaza invertorul daca va decideti sa il scimbati . Multumesc !

    • @piponel
      @piponel Рік тому

      @@ALEXALEX-eb9kv sunt in faza de "investigatii" si apoi decid daca fac investitia acum sau mai astept putin. Factorul principal in decizie: mi-ar placea sa am 12 luni de activitate si bazat pe asta + consumul meu sa decid daca sa extind sau nu. Nu vreau sa va tin cumva incurcat!

  • @MrLush1970
    @MrLush1970 Рік тому +6

    Salut! Vreau sa te informez că în Alba Iulia avem un constructor care deja este în faza de dare in folosință al primului bloc cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură,exact cum ai arătat tu din Polonia. Mă număr printre norocoșii care sunt înscriși la cel de-al doilea care va fi gata anul viitor.Până atunci o să avem și un feedbacķ de la primii locatari.Deci nu o să mai avem gaz deloc,încă nu știu dacă e de bine sau de rău...timpil ne va spune.
    Respect!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +2

      Mă bucur să aud asta. Când e gata te rog să revi cu un mesaj, chiar merită promovate astfel de proiecte.

    • @zb1065
      @zb1065 Місяць тому

      După un an, putem afla detalii?

  • @livianmarin2386
    @livianmarin2386 Рік тому +4

    Nu știu exact cine e "Nea" din clipul citat, nici ce expertiză are, dar mi se pare că vorbește așa după ureche! 🤣

  • @Marius-Victor-1978
    @Marius-Victor-1978 Рік тому

    Eu am așteptat în jur de 2 săptămâni pentru controlul dublu sens și am platit și montarea curentului trifazic și îți schimbă și cablajul până la stâlp 😂. La mine este o diferență la 1000 de kw de 10 sau 15 kw și este și normal fiindcă clasa de precizie diferă de ceasul montat de Enel față de smart meterul montat 😂. Ce a prezentat Buhnici era cu totul altceva cum te fură de curent și a fost un caz izolat 😂. Nu are legătură cu subiectul discutat ce spune dânsul 😂

  • @mariusmihai1292
    @mariusmihai1292 Рік тому +7

    Avand in vedere ca doar unele firme pot fi agreate de stat sa instaleze panouri eu cred ca ar trebui sa aibă si obligații. Nu sa vina doar cand au un profit care le convine.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +3

      Orice firmă poate instala și întocmi un dosar de prosumator cât timp are un electrician aprobat ANRE. Dar sunt perfect de acord cu tine. Majoritatea nu sunt foarte bine informați și oferă sisteme generice ce nu se potrivesc în toate situațiile.

    • @cipriandetunata1839
      @cipriandetunata1839 Рік тому

      Xfc

  • @liviuhaures2351
    @liviuhaures2351 Рік тому +1

    Și eu am o instalație personala și nu găsesc o firma pt documentatie și tot ce tine de prosumator. Cunoaște cineva o firma dispusa sa verifice și sa aprobe contracost?

  • @Don_Tube
    @Don_Tube 2 роки тому +4

    Si eu sunt offgrid cu sistem hibrid din cauza ANRE (ordinul 15/2022), au cerut pentru a fi prosumator, sa-mi puna inca un contor la iesirea din invertor si sa-mi contorizeze bateria. Am zis pas. Solutia unui sistem secundar finantat de stat cu contoarele la limita proprietatii am avut-o la aparitia ordinului de mai sus. Dar programul "Casa Verde" e o gluma proasta. Firma instalatoare colecteaza toata subventia.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +1

      Doar invertoare hibrid am instalat și nu am auzit niciodată de așa ceva. Ține de distribuitor locația instalării contorului și nu văd de ce ar contoriza bateria. Trebuia să îi trimiteți direct în instanță.

    • @Don_Tube
      @Don_Tube 2 роки тому +3

      @@SpyShopRomania Din ordinul ANRE 15/2022 "SECȚIUNEA a 2-a
      Cerințe privind măsurarea energiei electrice produse din surse regenerabile și livrate în rețeaua electrică de prosumatori, respectiv privind suportarea costurilor aferente grupurilor de măsurare a energiei electrice
      din instalațiile acestora
      Art. 7. -(3) Dacă schema electrică a centralei electrice conține
      instalație de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, costurile cu achiziția, montarea, sigilarea,
      verificarea, inclusiv înlocuirea, dacă este cazul, a grupurilor de măsurare a energiei electrice produse în instalația de stocare
      respectivă, amplasate în instalațiile prosumatorului, se suportă de către OD la rețeaua căruia se află racordate centralele
      electrice respective, fiind recunoscute în programul de investiții luat în considerare de ANRE la aprobarea tarifelor pentru tariful
      de distribuție a energiei electrice.
      (4) În vederea montării, sigilării, verificării, inclusiv înlocuirii, dacă este cazul, a grupurilor de măsurare a energiei electrice
      prevăzute la alin. (2) și (3) de către OD, prosumatorul va asigura accesul acestuia la instalațiile proprii, inclusiv pentru activitățile ulterioare de verificare a grupurilor de măsurare respective."
      Dupa cum vedeti mai sus in acest act normativ pe langa contorizarea la iesirea din invertor se contorizeaza si bateria, iar la punctul 4 te obliga sa permiti accesul in instalatia proprie(adica pe proprietate). Urmatorul pas va fi impozitarea consumului local.
      portal.anre.ro/PublicLists/Ordin/GetOrdinFisier?IdOrdin=555538

    • @trazcotraz2798
      @trazcotraz2798 Рік тому +2

      Ramai off-grid. Este mai inteligent asa.

    • @Don_Tube
      @Don_Tube Рік тому +2

      Exact cum am prevazut. Dupa 6 luni de la ordinul ANRE a aparut si ordonanta "taxa pe soare"

  • @pi1325
    @pi1325 8 місяців тому

    Tu cu ce distribuitor și ce preț pe kwh ai contractul?

  • @sammyandrey5308
    @sammyandrey5308 2 місяці тому

    pai poate deveni .. hybrid dar fara injectie in retea, daca are nevoie trage din retea, dar daca are surplus pru si simplu il pierde

  • @marius-gabrielpopescu675
    @marius-gabrielpopescu675 Рік тому +3

    Salut! Comentariu ,, in paralel" bun, competent dar putin partinitor- Eu sunt langa punctul de transformare am 238v si mi s-a spus ca este putin probabil sa pot fiu prosumator intrucit trebuie sa injectez in retea dar voi dezechilibra sistemul fiind nevoit sa injectez mai mult de 240V?!?
    Ce sa mai spunem de cei care au montate contoarele cu dublu sens de ceva timp(3 Luni) si nu li se face contractul de prosumator in schimb au injectat si injecteaza chiar Mw in retea si nu le plateste.
    Este corect sa se plateasca la pretul de productie deci mult mai ieftin decit cel de vanzare trebuiesc acoperite toate cheltuielile adiacente plus ,,Fondul Eco" de care se poate beneficia.
    Asta este Romania Avem legi bune, dar nu si ,,Instructiuni de aplicare" Cu respect!

    • @benisovre9447
      @benisovre9447 3 місяці тому

      Eu am peste 240 volți pe capăt de rețea, la 1 km de transformator. Cei de la distribuție spun ca ii ok pana în 255 v. Uneori trece și de 250. Mă întreb la cât ii reglat transformatorul?

  • @alinmoraru
    @alinmoraru Рік тому +2

    Luna aceasta este prima luna care mi-a venit pe minus :P -145 lei

  • @CorneliuTalu
    @CorneliuTalu Рік тому +1

    Am un sistem PV de 8 kw cu un invertor SUN2000 - 6KTL -L1(monofazic) putere aprobata 8,055 kw ; am inteles din comentariile d-voastra ca se poate mari puterea pe monofazic prin cascadarea cu un alt invertor si un SmartDongle WLAN FE(as vrea sa produc 8 kw); Intrebare : in cazul meu ce invertor sa achizitionez ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Puterea maximă ce o suportă invertorul de 6Kw de la Huawei este de 9Kw de panouri, după cum scrie și în fișa tehnică. Pentru 8Kw nu mai este necesar decât suplimentarea panourilor.

  • @zb1065
    @zb1065 Місяць тому

    În cazul blocurilor, cum se procedează? Se împarte costul instalației în mod egal (sau după cotă-parte deținută)? În acest caz, cel care are un consum mai mic din producția comună, ar fi dezavantajat, pentru că la același cost al investiției recuperează mai puțin, crescându-i perioada de amortizare.
    Ori, fiecare apartament cu panoul, poate chiar și cu invertorul său propriu?
    Stau la bloc, mi-aș dori panouri, dar nu agreez să am bunuri deținute și folosite în comun. Nici măcar invertorul. Nu e "sănătos"... Pentru că ce se întâmplă, dacă se strică ceva în sistem (invertorul, de ex.), și vecinii n-au bani sau disponibilitate să-l repare? Ori, până ce adună banii în tranșe, trec poate luni, în care nu se produce curent...

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  10 днів тому

      Vă invit să vedeți videoul despre Casa Verde 2024 în care am discutat și despre asta : ua-cam.com/video/gTZ1pknIAzY/v-deo.html

    • @zb1065
      @zb1065 10 днів тому

      @@SpyShopRomania
      Am văzut și acel episod, am și comentat... Acolo aduceți exemplul unui bloc de 13 etaje cu mai multe lifturi, așadar, având un consum semnificativ de curent la comun. Dar sunt destule blocuri și fără lift, la care consumul comun de curent se rezumă la iluminarea casei scării, costul acestuia fiind derizoriu.
      Ceea ce voiam să aflu, este că,
      1. de ce spuneți în episodul respectiv (min. 9:28) că, nu rentează să-ți pui panou fotovoltaic (individual?), dacă stai la apartament, pentru că nu amortizezi investiția? Din moment ce și consumul unui apartament poate fi la fel de mare ca al unei case. Și
      2. Dacă toți (sau mai mulți) proprietari(i) vor să-și pună panouri, cum se procedează? Fiecare apartament cu sistemul său propriu, ori, un singur sistem la comun? În primul caz situația e clară, nu ridică întrebări, desigur, dacă e fezabilă lucrarea în acest mod. Însă, în cel din urmă caz, din punct de vedere tehnic, cum se poate împărți producția de energie electrică între apartamente? De unde pot ști coproprietarii sistemului fotovoltaic unic, cât poate consuma fiecare din producția comună?
      La aceste două întrebări nu există răspunsuri în conținutul niciunui videoclip dintre cele două.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  10 днів тому

      @@zb1065 În general consumul la bloc nu trece în medie de 100-150kWh și atunci durează mai mult amortizarea și nici nu poți injecta în rețea pentru că nu te va putea racorda nimeni ca prosumator la bloc. Asta momentan. La sistemul la comun se va consuma cât se poate din producție iar restul din rețea. Eventual montat un smart meter la fiecare apartament pentru date mai exacte.

    • @zb1065
      @zb1065 7 днів тому

      ​@@SpyShopRomania
      Sincer, nu văd de ce un apartament ar avea un consum mai mic de electricitate, decât o casă. În ambele cazuri, de regulă, doar acele încăperi sunt iluminate unde se desfășoară o activitate, indiferent de mărimea imobilului, iar electrocasnicele sunt la fel.
      Iar dacă vrei să-ți și încălzești apartamentul, respectiv apa menajeră cu energie electrică, chiar și măcar parțial, consumul va sări lejer peste cele 100-150 kWh/lună. Așadar, la o adică, poți avea un consum de curent chiar mai mare la un apartament decât la o casă încălzită prin alte mijloace. În fine!
      Iar în cazul sistemului în comun, sigur, se consumă din producție, dar întrebarea este cum anume se poate împărți producția, proporțional cu cota-parte a fiecărui apartament? Doar dacă nu cumva există vreun dispozitiv, care să distribuie fiecărui apartament doar partea sa de energie din producția comună. Altfel, s-ar risca să apară conflicte între vecini, pe tema: cine a consumat mai mult în defavoarea celuilalt. Nu știu dacă există un asemenea dispozitiv, însă în lipsa acestuia nu văd cum anume se poate împărți în mod just energia produsă de un sistem fotovoltaic deținută în comun. (De exemplu, cei care sunt acasă în timpul zilei, s-ar putea să consume instant toată energia produsă, și să nu rămână energie de pompat în rețea sau în acumulatori, și astfel, cei care se întorc acasă seara, să rămână cu ochii în soare. Vorba vine... Căci, de unde soare, seara? Și evident, cei care consumă mai mult din energia fotovoltaică comună, și-ar amortiza mai repede investiția, pe spinarea mai puțin norocoșilor vecini...). Sigur, un contor ar putea înregistra consumul fiecăruia, însă nu poate prezice cât va fi producția, astfel încât să știi cât îți revine ție din producția comună. Iar dacă s-ar recurge la decontări între vecini, despăgubindu-i pe cei rămași fără kWh solari, vă dați seama, la ce încurcături s-ar ajunge...).
      Și atunci, practic, ar rămâne doar varianta sistemelor individuale; adică, fiecare pe cont propriu.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  6 днів тому

      @@zb1065 Deja am ajuns la o conversație de domeniul SF-ului. Dacă se trece pe curent pentru încălzire și apă e normal să crească consumul, dar majoritatea au centrală și gaz pentru gătit, iar trecerea la curent pe toate astea ridică niște costuri foarte mari. De împărțit la virgulă energia produsă pentru fiecare apartament încă nu am auzit dar mă aștept să apară o soluție în următorii ani. La fel, costurile nu cred că vor fi mici și nici justificate la 100-150kWh în medie.

  • @danieldragota2985
    @danieldragota2985 2 роки тому +10

    Eu ma uit la ce spui tu ...tu faci la fel?😊...pai ia sa vedem...eu investesc in echipament 50.000 ron si ,,devin,,... prosumator...si lepra de ,,retea nimic...cind apare avaria ,,retelei,,toata lumea este in bezna inclusiv eu ,,desteptu' ,, ...sa dus pe apa simbetei o tona de carne din congelatoare..fara sa fac infarct, trec cuminte cu luminarea prin noapte ,...,,reteaua...draga de ea,,...mersi bine...,,ma/i inteles,,?(vorba lu' neaGigi😊.)...te ascult!(jur)

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +7

      Echipamentul e bun personal ce îți oferă beneficii. Că poți folosi rețeaua ca o baterie ce nu se degradează niciodată și acceptă orice producție și descărcare nu ați luat în calcul. Nu vă faceți griji că rezistă 1 tonă de carne într-un mediu izolat mai bine de 24h. Ar fi culmea ca firma de distribuție să vă asigure bunurile personale. Se face prea mare caz din asta când e o pană de curent la câteva luni în cel mai rău caz. Dar dacă asta e o problemă așa mare se poate atașa o baterie oricând, cât timp invertorul e unul hibrid, exact pentru situații de genul.

    • @danieldragota2985
      @danieldragota2985 2 роки тому +3

      @@SpyShopRomania Dragos are dreptate....dupa parerea ta banca si ,,reteaua,, sunt prietenele oamenilor asa este?,da?....mmm😊👋👋

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +5

      Eu sunt realist. La mine ce oferă cel mai bun raport calitate/preț câștigă întotdeauna, nu contează brandul sau produsul. Banca și rețeau sunt niște afaceri ca oricare altele ce încearcă să își maximizeze profiturile. Ține de tine dacă ști să folosești inteligent resursele lor în avantajul tău.

    • @danieldragota2985
      @danieldragota2985 2 роки тому

      @@SpyShopRomania Da?...ce bine ca esti realist.. eu,...eu nu sunt, nu?😊...daca ar fi (zic!) eu as investi linga tine ...25.000€ fara nici o rezerva ...dar sigur, tu nu crezi asta.👋👋👋

    • @elementulzero
      @elementulzero 2 роки тому

      Ramai in bezna doar daca consumi mai mult decat produci, ptr ca tu dai surplusul in retea , nu ce consuma casa si 2 la mana nu te opreste nimeni sa pui si baterii in sistemul respectiv ca sa-ti asigure functionarea 2-3 ore ( mai ales ca in pretul de 50.000 de lei , eu zic ca intra lejer niste baterii si un sistem de 5kw ) . Eu nu inteleg de ce lumea merge pe ideea de prosumator cand zici on-grid , poti la fel de usor sa fii on-grid , dar sa nu dai nimic in retea , doar sa o ai de back-up .

  • @danibic3563
    @danibic3563 6 місяців тому

    Buna
    Cat de bune vedeti panourile Longi ? Mersi.

  • @gavrilassconstantin2952
    @gavrilassconstantin2952 Рік тому +2

    Eu am pus cu bani mei ,si dau la 3 vecini fara contract ,cu 0,60 bani kw

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Foarte bună ideaa. Aș face la fel dacă ar fi de acord vecinii.

  • @natasakonik3189
    @natasakonik3189 Рік тому

    Buna ziua.
    cum se poate accesa finantarea de la APM 2023? Se apeleaza la o firma penru un proiect si antecalcul? sau ?Fotovoltaice prosumator, necesar 3Kw , casnic.Din jud Hunedoara sunt.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Trebuie discutat cu o firmă ce se află în programa guvernamentală. De acolo se vor ocupa ei de proiect în funcție de buget și necesități.

  • @CatalinLavric-t3k
    @CatalinLavric-t3k 9 місяців тому

    Salut cam an cat timp se amortizeaza afacerea

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  9 місяців тому +1

      Acum destul de repede din moment ce au ajuns panourile de 450W la 400 și ceva de lei bucata. Depinde și de prețul plătit pe KW. Pentru 5KW cred că undeva la 5-6 ani dacă consumul lunar e în jur de 200-300 lei. Cu cât prețul pe KW e mai mare cu atât se va amortiza mai repede.

  • @Marius-Victor-1978
    @Marius-Victor-1978 Рік тому +1

    Respect pentru explicațiile date m-am abonat la canalul dumneavoastră cu mare plăcere 🥰

  • @oltean27
    @oltean27 Рік тому +1

    Deci am analizat offgrid rămâne.

  • @ioancovaciu6567
    @ioancovaciu6567 Рік тому

    Salut ,
    Doresc să-mi instalez panouri solare pe o casa in zona Tg-Mures. Incerc sa accesez programul Casa Verde, dar până atunci mă gândesc să-mi cumpăr pe banii mei 3kw on-grid și să suplimentez capacitatea cu Casa Verde până la vreo 7 kw.
    -as putea cumpăra un invertor de 3 kw și să adaug inca unul cu Casa Verde? Se pot monta 2 invertoare? dacă invertoarele nu sunt de același producător pot lucra împreună?
    -as dori sa investesc minimul posibil la montarea sistemului cumpărat din bani proprii, ca la o eventuală upgradare cu Casa Verde sa pot folosi suma subventionata de 20000 lei in upgrade nu în schimbare de inverter șamd.
    - sunt client Hidroelectrica, cum trebuie sa procedez sa cer schimbarea contorului monofazat unidirecțional pe care îl am acum cu unul bidirectional ( inteligent, ca să devin prosumator, sa nu trebuiască să aștept)?
    - cat costa și cine îl plătește?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Nu știu ce să zic despre ideea asta. Încă nu am lucrat prin acest program, urmează la anul. Din moment ce se aprobă cererea de fonduri nu cred că mai verifică cineva după dacă ai sau nu un sistem fotovoltaic, deși nu e cea mai etică alegere. Cred că e mai simplu să aștepți fondurile ca să instalezi un sistem mai mare din start la care vei plăti tu diferența de bani. Așa ști sigur că nu vor exista discuții sau complicații. Dar schimbarea contorului din timp clar e o idee foarte bună. Costul lui ori va fi suportat de distribuitor, ori adăugat la factură pe o perioadă de timp. Limitarea branșamentului ar fi bine de ridicat pentru sisteme de peste 7KWp, sau trecerea la curent trifazat.

  • @Marius-Victor-1978
    @Marius-Victor-1978 Рік тому +1

    După părerea mea doar un instalator autorizat ar trebui să unble la modificarea instalației electrice el e brutar și își pune panourile și invertorului și habar nu are ce trebuie făcut fiind necesare cunoștințe în domeniu! Ca la mașină lăsa ca schimb eu plăcuțele de frână fiindcă știu eu și dă peste tine cu mașina 😂 Doar in Romania vezi așa ceva să montezi sisteme fotovoltaice fără nici o școală în domeniul electric este o crimă 😂. Dar na la noi merge până îi ia foc casa😂

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Sunt total de acord. Dar și dacă faci asemenea instalații, măcar să nu mai zici la nimeni. Nu pe deasupra să te apuci să îi și înveți pe alții pe internet.

  • @catalinrus123
    @catalinrus123 2 роки тому

    Baterie Luna 5kw se pote un pret?! Multumesc!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Aveți toate detaliile pe site-ul din descriere.

  • @RoBeRt79232
    @RoBeRt79232 7 місяців тому

    Salut am si eu o intrebare urmeaza sa cumpar undeva la 15 panouri solare cu tot cu invertor si sistem de montare din afara Romaniei imi poti spune te rog daca le pot monta acasa in Romania urmeaza a fi montate de un prieten care are o companie de montaj panouri solare in NL , pot deveni prosumator in contextul asta ? Precizez ca in prezent sunt racordat la retea si este o casa existenta din 2003 . Multumesc anticipat

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  7 місяців тому

      Cât timp îți întocmește cineva dosarul de prosumator, da.

  • @adinadranga2681
    @adinadranga2681 Рік тому

    Am cumpărat panouri pentru un sistem de 8,2 KW am făcut cerere la Enel să vină să îmi pună contuar cu dublu sens dar mi sa spus că trebuie întâi să montez sistemul apoi vor veni să îmi schimbe conturul de ce?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Au nevoie de o dovadă bănuiesc (factură sau contract de la AFM) că veți instala un sistem ca să nu schimbe mii de contoare fără sens. Dar mai insistați.

  • @ADIBVA
    @ADIBVA 2 роки тому +4

    Dezavantaje ca prosumator....ca si(ul) este la stână.

  • @sea_wolf7652
    @sea_wolf7652 5 місяців тому +1

    Cat m-ar costa un sistem de 5, 6kw cu panouri și invertor dar fără să fiu prosumator ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  5 місяців тому

      Doar dacă luați legătura cu echipa noastră de fotovoltaice Solar West. Ori pe site direct, ori pe facebook.

  • @simionflorin1209
    @simionflorin1209 Рік тому

    Și dacă îmi montez un sistem mai mare decât consum, un 10kwh și devin prosumator, nu ies în avantaj dacă prețul nu este 1 la 1? Plus că vreau să încălzesc și iarna casa.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Pentru încălzire clar e necesar un sistem supradimensionat. Cel mai mare avantaj al unui prosumator e folosirea rețelei pe post de baterie. Restul depinde de multe variabile. Sunt foarte multe de discutat.

  • @lapusan-cindeacristian-dan1425

    Eu mă gândeam să fiu proconsumator cu un sistem de 25 kw pe suport fixare pe sol.Cu plăcile Canadiansolar + invertor Hauwei ,cât ar costa toată afacerea asta ( cu tot cu autoritățile necesare), și ce profit aș scoate lunar (plus-minus)? Mersi.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Depinde de distribuitor și ce preț vă oferă pe megawatt. Prețul ajunge între 1000-1200€, depinde de cât costă și sistemul de prindere. Ca exemplu undeva la 500-600 Lei/MW e o sumă medie, pe an ar produce undeva la 3000€+. Dar cum am zis se poate obține mai mult sau mai puțin. Interesul ar fi ca prețul de bază să fie cât mai mare 2-3-4 Lei pe KW, dar nu cred că pe injecție se va primi la fel de mult.

  • @PuiuM3u
    @PuiuM3u Рік тому

    Pãi LOGIC... Pe litere,analizam situatia. :? '' Oare este bine daca nu mai platesc factura de curent ? Sau o platesc partial... 20% ? '' LOGICA PAMANTULUI !!! :D

  • @IonatanDamoc
    @IonatanDamoc Місяць тому

    Salut! Dar ce parere ai despre rezistența panourilor solare? Spre exemplu in caz de da o gheață medie spre mare, rezolista sau sunt sparte toate 20 sau 30 cate am....

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Місяць тому

      Se poate sări în picioare pe ele, am testat asta pe Canadian Solar. Puțină gheață nu cred că le face absolut nimic.

  • @danielmihaila8772
    @danielmihaila8772 2 роки тому +1

    Buna ziua, executati montaj si in Bacau ?
    As fi interesat de un sistem trifazic de minim 7kw (depinde si de cate panouri incap pe acoperis (pe sud) cu prindere tigla metalica), client eon, cu dosar prosumator, etc...

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Nu vă pot ajuta din păcate. Montaj asigurăm doar în jud. Timiș. Dar produsele le putem trimite oriunde în țară. Aveți site-ul în descriere pentru mai multe detalii de preț și stocuri.

  • @Koyaanisqatsi007
    @Koyaanisqatsi007 Рік тому

    Deci ca prosumator primesti din extra productie KWh, injectata in retea bani CASH pe card? Eu oricum am un consim mediu de 250KWh/luna. Catcsa-mi mai scada factura? Daca vin cu "---" nu ma "incalzesc" doar facturile pe "0" zero, creau si bani cascaval frate. Nu vreau vouchere! Intelegi?

  • @stelic9515
    @stelic9515 2 роки тому

    Bună ziua și mulțumesc pentru informații.
    Deci se poate prosumator numai cu invertor aprobat ANRE??
    Am ocazie să aduc unul din China la preț foarte bun, dar oare se aprobă??
    Mulțumesc

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Depinde de model. Găsiți lista completă cu un search pe Google. Vă recomand unul cu garanție cât mai mare dacă prioritatea e longevitatea și nu costurile cât mai mici.

    • @stelic9515
      @stelic9515 2 роки тому

      @@SpyShopRomania Mulțumesc mult , vreau sa cumpăr un growat. care are garanție 5 ani, dar eu nu o să am garanție dacă cumpăr din China.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +2

      @@stelic9515 Căutați și la noi că nu mai sunt diferențe mari de preț. Pe aliexpress cum intră toată lumea au crescut prețurile foarte mult. De obicei găsesc în țară cu TVA același produs mai ieftin sau la diferență foarte mică de preț.

  • @Marius-Victor-1978
    @Marius-Victor-1978 Рік тому

    Eu am montat tot prin firmă și cu garanție și ei au hotărât toate echipamentele ce s-au montat fiindcă în cazul unei defecțiuni o să plângi fiindcă instalatorul îți va spune ți-ai cumpărat singur panourile ocupate tu să le schimbi pe garanție 😂. Așa e simplu ei răspund pentru tot ce fac 🤭. Din păcate uni suntem prea săraci și spunem hai că ies m-ai ieftin 😂 Dar pe termen lung iesi m-ai prost

  • @mugurelsumanariu259
    @mugurelsumanariu259 2 роки тому +1

    De la 1 iulie s-a schimbat legea si modul de calcul al pretului de compensare. Compensarea se face la pretul de achizitie al furnizorului nu al consumatorului.

  • @ganatolii5252
    @ganatolii5252 4 місяці тому

    Ce spuneti de RISEN 690w bifaciale dual GLASS?

  • @adrianchicos5182
    @adrianchicos5182 Рік тому

    Explica-i lu mata mare și vezi dacă înțelege ceva din tot ce vrei tu sa ne explici
    Este difuz tot ce explici

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Îți recomand să pui pauză sau să revezi încă o dată părțile mai "grele" din video. Tot formatul e bazat pe argument și contraargument.

  • @jap2227
    @jap2227 2 роки тому

    Asta am pățit eram convenit cu Ecoalternativ Sistem să fiu prosumator am plătit milioane euro pentru nimic el nu avea atestat Anre..Acum am probleme cu Datallogerul am sunat și nu mai vreau colaboreze.O Rușine. Bătaie de Joc

  • @sergiugrosu6802
    @sergiugrosu6802 6 місяців тому

    Trebuie să știi putina fizica și economie că sa poți spune ceva despre asta

  • @mihainicon9496
    @mihainicon9496 Рік тому

    Unele dintre cele mai bune panouri sunt cele de la Trina

  • @liviubat7914
    @liviubat7914 8 місяців тому

    "Canadian solar"?Mai vedeți țara de proveniență înainte de a vorbii.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  8 місяців тому +1

      Se produc în multe țări panourile lor solare, în funcție de proiect și necesități.

  • @sylenzyostampa
    @sylenzyostampa 2 роки тому +2

    In momentul in care o sa primesc 4 ron pe KW injectat , arunc bateriile si devin prosumator pe viata ::)))🤣🤣... din pacate, pana acum am auzit numai mizerii si tepe din partea furnizorilor .

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Adevărul e că se propagă mult mai repede lucrurile negative decât cele pozitive. Și pâna la urmă totul e un risc, vom vedea în timp dacă bateriile au fost o investiție bună sau nu.

  • @failchanel1922
    @failchanel1922 4 місяці тому

    dar acum serios...de ce sa pun panouri pe casa cand oricum se face compensare? De ce nu injectez direct in retea si ma mai complic sa leg la casa sistemul?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  4 місяці тому

      Dacă îți permiți baterii de asemenea capacitate (mai ales pe timpul iernii) eu nu am nimic împotrivă. Și să nu uiți să incluzi și costul de a le reînlocui după 10-15 ani în funcție de exploatare.

    • @failchanel1922
      @failchanel1922 4 місяці тому

      @@SpyShopRomania mai cititi inca o data intrebarea

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  4 місяці тому

      @@failchanel1922 Compensarea se face doar la facturile viitoare. Și nu e 1 la 1 din păcate. Nu la prețul final cel puțin. Dacă folosești din ce produci vrei apropia și mai tare rația aceea de 1 la 1. Cu cât folosești din producție mai mult cu atât vei amortiza sistemul mai repede.

  • @danieldragota2985
    @danieldragota2985 2 роки тому +1

    Firma ta vinde echipament? Cit costa un invertor de 5,5kw...?(hibrid,48 V,450V inpv.)multumesc😊

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +1

      Aveți un link în descriere cu toată gama de produse. Un Huawei hibrid de 5KW costă 5.850 Lei.

    • @danieldragota2985
      @danieldragota2985 2 роки тому +1

      @@SpyShopRomania Este scump...700€ este suficient pentru el ca produs si ca functie...asta pentrulocul asta ce/i spunem ,,tara noastra,,.Multumesc.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +2

      Aici nu e vorba de suficient, avem costuri de producție, transport, taxe, TVA, depozitare, promovare și multe altele. Să nu mai zicem și de cererea extrem de mare. Suntem printre puținii care nu au umflat prețurile. La o scurtă privire pe google sunt multe firme ce vor peste 1400-1500€ pe KWp instalată și asta cu produse mult mai ieftine. Dacă ar folosi aceleași branduri cine știe la ce prețuri ar ajunge.

    • @danieldragota2985
      @danieldragota2985 2 роки тому

      @@SpyShopRomania Salutare,😊...sa stii ca te cred si da,esti unul din putinii corecti...Romstal are o oferta ,,tentanta,, de ...3412€ pentru Easy solar ,fara tva...noaptea mintii,nu?.Multumesc , apreciez atitudinea ta.👋👋👋

  • @powerwall
    @powerwall Рік тому

    subscribed.

  • @ioanboldura187
    @ioanboldura187 Рік тому

    Ce spuneți despre compensarea energiei injectate în rețea pentru care plătești când o folosești?

  • @totalimpact5725
    @totalimpact5725 Рік тому

    Tu te faci ca nu intelegi, el isi face 2 sisteme , 1 off grid sa nu depinda deloc de energie hotilor , si unu onn grid sa mai vanda şi ceva sa faca banuti, cand dau drumu baietii la black out el sta linistit cu sistemul off grid

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Nu poți să zici că deocamdată nu îți permiți să schimbi invertorul și în același timp să faci aroganțe că îți pui 2 sisteme fotovoltaice... Și dacă e un sistem hibrid on-grid se poate folosi pe baterii cu sau fără black-out. După mine să își pună fiecare panouri unde vrea. Și în casă pe pereți dacă doresc, dar nu înseamnă că o să facă și sens financiar în același timp.

  • @Zimmsters
    @Zimmsters Рік тому

    Canadian Solar e o firmă cu capital chinezesc 100%, la fel Longi ș.a. Canadian, Longi.... au doar un nume ce sună oarecum înșelătoare. . Sunt branduri bune de panouri, doar că nu nu lasă impresia că ar fi 100% branduri chinezești. La fel invertoarele Growatt, sună oarecum a produs nemțesc.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Fondatorul și CEO Canadian Solar este Dr. Shawn Qu care a făcut masteratul și doctoratul în Canada. Din 1987 până în 1995, iar în 2001 a înființat firma după ce a lucrat în industria fotovoltaicelor în Ontario. Ca și producție, fabrica din Ontario scoate peste 500MW pe an, dar au și fabrici în China, Indonezia, Vietnam, Tailanda, Taiwan și Brazilia pentru diferitele componente ale panourilor solare. Este absolut irelevantă locația cât timp este o firmă publică listată la NASDAQ cu peste 7.5 miliarde de dolari cifră de afaceri în 2022, cu o calitate și inovație în top 3 global. Dar te las pe tine să faci mai mult research pe această temă. Ghidează-te după calitate, nu după nume sau locația producției.

  • @boppzoli
    @boppzoli Рік тому

    Este adevarat ca voltajul de injectie a invertorului este limitat de catre instalaltor la valoarea de 253V (in cazul prosumatorilor)??? Am prieteni care zic ca atunci cand ar fi productia mai mare, electrica mareste in retea voltajul si ei nu mai pot injecta in retea ... Ce se poate face intr-o astfel de situatie?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Nu există așa ceva. Dacă "electrica" ar mări voltajul în rețea ar fi împotriva celui + - 10% legal față de 220V.

    • @mirceacalota3490
      @mirceacalota3490 Рік тому +1

      Din cauza prosumatorilor creste tensiunea in retea si scade energia injectata

  • @enegeorge1275
    @enegeorge1275 Рік тому

    Prosumator niciodata ! calcule nereale

  • @razvanon
    @razvanon 2 роки тому

    Eu am un sistem fotovoltaic (din luna mai, din banii mei) de 9kw care nu este nici on-grid ,nici off-grid si nici hibrid. Cum e asta?!
    Am cerut spor de putere la Enel (adica sa trec la curent trifazic) din noiembrie anul trecut. Mi-au făcut branșamentul in luna iunie dar nu mi-au montat contor nici acum. Cica nu au niciun fel de contor electronic ,nici smart si nici simplu.
    Sistemul o sa fie on-grid dar deocamdată nu-l pot porni pt ca am invertor trifazat dar tensiune monofazat
    Asa ca nu e deloc simplu (gen cerere) că sa primești orice fel de contor , se pare.
    Contorele vin doar din Italia dar nu sunt in stare sa fabrice destule. De la AEM nu mai sunt bune .

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Aici e vorba și de o trecere de la monofazat la trifazat, dar nu e o scuză pentru distribuitor pentru timpii ăștia de așteptare. Recomandat era să faceți asta înainte de instalarea sistemului pentru a evita astfel de probleme sau eventual să schimbați distribuitorul dacă e posibil.

    • @razvanon
      @razvanon Рік тому

      @@SpyShopRomania pai cat mai înainte? Am cerut spor de putere in noiembrie si eu am montat in 17 iunie sistemul iar Enel a făcut branșamentul in 26 iulie dar contorul nu e pus nici acum

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      @@razvanon Deci ei au schimbat branșamentul și contorul la unul trifazat dar fără dublu sens? Dosarul de prosumator a fost depus?

    • @razvanon
      @razvanon Рік тому

      @@SpyShopRomania Nu. Au schimbat doar branșamentul si au pus bmpt-ul (cutia aia alba mare) , dar fara sa puna niciun contor in cutie. Inca functionez pe branșamentul vechi,cu contor monofazat. Pana nu pune contor trifazat de orice fel in bmpt bransament nou ,nu ma poate decupla de la cel monofazat.
      Nu se poate începe niciun dosar de prosumator pana nu am contorul de la bransamentul trifazat ,pe motiv ca in contul de pe pagina enel (pe care trebuie sa-l ai ) nu se poate deschide alta cerere (adica de prosumator in cazul meu) pana nu apare "caz inchis" sau ceva asemănător , adica atunci cand monteaza contorul si branșamentul nou trifazat e functional

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +2

      @@razvanon Am înțeles, deci e o semi instalare. Nici nu mă puteam aștepta la altceva din partea lor. Nu sunt sigurul ce a avut probleme cu ei. Singura soluție ce o mai văd e să vorbiți cu alt distribuitor de această problemă și dacă se poate rezolva dacă vă mutați la el. E trist că toată lumea se răzbună pe sistemele fotovoltaice și nu pe distribuitori pentru astfel de probleme.

  • @nicumarinoiu5358
    @nicumarinoiu5358 2 роки тому

    In romanica încă se merge pe minciuni si pe soparle...

  • @ionutdragos7529
    @ionutdragos7529 2 роки тому

    Te salut, daca esti prosumator si produci mai mult de cat consumi si esti platit la pretul de energie/kw cum zici tu, merita sa faci contract cu un furnizor cat mai scump pentru ca esti platit mult mai bine. Gen electrica iti plateste kw-ul ce il injectezi in retea cu1,08,- ron si eon cu 4,14,- ron din ce zici tu nu? Merci de informatii!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +2

      Nu neapărat mai scump, dar cel care are prețul de bază cel mai apropiat de cel final. Sau dacă acoperi cu mult consumul, atunci da, poți merge pe cel mai mare preț de bază pe care îl găsești.

    • @trazcotraz2798
      @trazcotraz2798 Рік тому +3

      Nu merita pentru în realitate nu vei primi niciodată facturi cu minus astfel încât sa-ti toarne ei bani în cont.

    • @trazcotraz2798
      @trazcotraz2798 Рік тому +2

      E ca și dobânda la bancs

    • @emivrinceanu5189
      @emivrinceanu5189 Рік тому

      Vorbiti din presupuneri .

  • @IosifSain-j6q
    @IosifSain-j6q Рік тому

    Cum urmăresc prin aplicație producția dar și consumul pentru a nu depăși consumul față de producție?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Se poate face o limitare din aplicația invertorului pentru a nu injecta în rețea. Dacă producția va fi depășită se va consuma din rețea. Altfel consumatorii vor rămâne fără curent.

  • @danielc.5681
    @danielc.5681 5 місяців тому

    Cine ar trebui sa monteaze acel Smart meter care este diferit de cel de la electrica? Firma care montează panourile solare? Felicitări pentru informațiile date si Respect 😊

  • @cruceruflorin2652
    @cruceruflorin2652 Рік тому

    mai este un fapt ce nu se intelege , oriunde faci contractul mai mult de 0.19-0.25 lei nu primesti ori 1000kw zi =200lei trebuie sa produci 10000kw =2000 lei cit trebuie sa produci ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Eu am arătat în video contractul cu furnizorul ce oferă 0.539 Lei/KWh injectat. Dar depinde de fiecare ce preț de bază are la energia electrică. Pentru hidroelectrica e posibil să fie 0.25 Lei/KWh pentru că atât au ei prețul de bază, dar sub acea sumă nu are cum să fie pentru că ei au cel mai mic preț de pe piață.

  • @eugenstratulat2700
    @eugenstratulat2700 Рік тому

    Dacă nu te incalzesti electric iarna tre sa fii tampit să ti gauresti acoperisul ! Dacă nu e 1:1 tot tâmpit ești !

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Asta am și recomandat, pentru că sunt destule locuințe ce au aer condiționat cu inverter. Cât timp folosești aproape toată producția sau ai o baterie ce acoperă 1 sau 2 zile de consum, e cam 1:1. Dar și chiar dacă nu primești la fel înapoi, rețeaua e practic o baterie pe care nu trebuie să o schimbi niciodată. Dacă nu ai bugetul necesar pentru achiziționarea sau întreținerea pe termen lung a bateriilor, e a doua cea mai bună opțiune totuși.

  • @mirceacalota3490
    @mirceacalota3490 Рік тому

    Buna ziua
    Daca nu locuiesc in locatia unde se produce, mai este rentabil sa devin prosumator? la Hidroelectrica cu 25 de bani / Kw, unde numai dosarul de prosumator costa productia centralei de 5 Kw pe doi ani, si primesti banii dupa 2 ani fara dobanda si fara inflatie

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      E destul de clar din ce ați scris mai sus. Doar dacă schimbați distribuitorul pentru a primi mai mult pe kWh.

  • @valentinmoraru5884
    @valentinmoraru5884 Рік тому

    Un nr de telefon ,vă rog.

  • @macarascunicusor3580
    @macarascunicusor3580 Рік тому

    Salut te urmaresc cu multa placere si vad ca esti foarte bine informat ,ce parere ai de microinvertoarele astea iesite acum pe piata de 1500 w. Microinvertor monofazat Hoymiles HM-1500 1F W 4 MPPT tensiune 220V se pot pune 4 panouri.Multumesc

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Astăzi am primit 2 microinvertoare de la Enphase ce o să le testez și prezint și pe canal. Am căutat puțin acest brand și am văzut că oferă o garanție standard de 12 ani ce mi se pare foarte ok, cât despre calitate și fiabilitate rămâne de văzut. Dar pentru sistemele de buget sunt o soluție excelentă aceste microinvertoare.

  • @janetamihaelamihailescu2899
    @janetamihaelamihailescu2899 2 роки тому +2

    Dacă am deja o centrală fotovoltaică de 3 kw cumpărată de mine și insuficiientă, mai pot monta o altă centrală de 3 kw dar cu programul casa verde?

  • @tofanviorel5571
    @tofanviorel5571 2 роки тому

    Eon facturează consumul de echilibrare a rețelei, obligându-i pe clienți să plătească facturile la scadență neluînd în calcul compensarea având în vedere că am injectat în rețea 4000 KW iar consumul de echilibrare a rețelei pe care eliberează factura este 30 KW lună .Multă abureală pentru importatorii de fotovoltaice care dau comisioane grase celor ce știu să convingă clientul final pentru achiziție.Totul e o afacere pentru băieții deștepți.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Am auzit de multe nereguli din partea distribuitorilor, dar asta nu înseamnă că e o normalitate. Trebuie luate măsuri. Noi suntem importatori direcți pentru Canadian Solar și vă zic sigur, că pe cantități mari, nu găsiți un preț mai mic. Nu e nimic de convins când există de mult cerere și oameni informați legat de acest subiect.

    • @ioalexa20
      @ioalexa20 2 роки тому +1

      Buna. Eu sunt la Eon cu energia electrica. Nu am pe factura de prosumatot dezechilibre facturate, iar taxele (transport, accize, tva...etc) imi sunt facturate dar nu trebuie sa le platesc eu separat din mana, mi se scad din soldul de prosumator. Asta este experienta mea. O zi frumoasa si SA FIE SOARE

  • @teodorpelan8107
    @teodorpelan8107 Рік тому

    Daca investesti 50 000 ron ..cati ani platesti consumul ..fara batai de cap ..gen ..schimbat baterii...schimb panouri care maresc investitia spre dublu . Merita bataia de cap ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Depinde de consum, dacă lunar media de consum se aproprie de 800kWh atunci face sens acea investiție de 50.000 Lei. De baterii ai nevoie doar dacă nu te poți racorda la rețea. Curentul oricum trebuie platit fie că vrei sau nu, așa ști că dupa ce amortizezi sistemul nu vei plăti nimic 20-25 ani.

    • @benisovre9447
      @benisovre9447 3 місяці тому

      Mai mult de 10 ani nu cred ca rezista sistemele. Se oferă garanție în cazul grindinei?

  • @bujoralex2910
    @bujoralex2910 Рік тому

    Vezi ca in curand o sa platesti taxa pe soare , ca sa te bucuri de panouri xD

  • @cruceruflorin2652
    @cruceruflorin2652 Рік тому

    este un fapt care nu se intelege , si e vorba de cei ce nu au bani de investitii si ei o iau incetul cu incetul adica cu second hand astfel panouri second ,invertor etc ieftineala asta inseamna ca n-o sa devi prosumator niciodata ,la asta se refera , si prima data incepi cu un panou apoi nr bateri si controler pentru panou respectiv pe rind , ca sa fi prosumator trebuie sa investesti foarte mult odata totul nou totul ca la carte si te costa foarte multi bani de asta e mai bine sa incepi sa nu fi prosumator dupa ce nu mai platesti facturi sa devi si prosumator din economiile pe care le faci

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      De asta există microinvertoare. Dacă nu îți permiți înseamnă ca oricum nu ai un consum prea mare de energie, deci clar că ai nevoie de un sistem destul de mic. Am primit în teste 2 modele de la Enphase pe care o să le prezint ce vor acoperii și problema aceasta. Practic poți pleca la început chiar și de la un singur panou.

  • @naturesounds3059
    @naturesounds3059 Рік тому

    Salut. Daca vreau sa imi montez panouri pe terenul de langa casa, pot monta panouri care sa imi produca mai mult decat consum eu lunar? Compensarea se face lunar? Voi primi banii lunar inapoi? Sau dupa cele 24 de luni, voi primi bani pe enegia produsa dar neconsumata?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +2

      Da, nu te oprește nimeni să pui un sistem mai mare cât timp te încadrezi în limitele branșamentului. Cât despre injectarea în rețea, acele 24 luni sunt un termen scadent, nu un timp de așteptare. Pentru retragerea sumei nu știu cât poate să dureze. Depinde de fiecare distribuitor. Trebuie întrebat în prealabil.

  • @keyyoutube1924
    @keyyoutube1924 7 місяців тому

    La off grid am nai multe bateri de amperaj diferit si le leg in paralel se intinmpa ceva . De 12v si 200ah si de 110 ah 235 ah e desechilibru se intinpla ceva ?

    • @alexandruilea915
      @alexandruilea915 4 місяці тому

      Nu se întâmplă nimic, bateriile sunt ca și niște vase comunicante. Trebuie să urce voltajul uniform in toate, iar cele cu amperaj mai mare au nevoie de mai multă energie pentru a ridica voltajul.

    • @alexandruilea915
      @alexandruilea915 4 місяці тому

      Cel puțin eu așa îmi aduc aminte de la orele de fizică.

  • @SolarSmart
    @SolarSmart 2 роки тому

    Bine punctat.

  • @crisomega
    @crisomega Рік тому

    Salutare vreau sa știu și eu cat da statul pentru proiectul casa verde???? Ca mar interesa și pe mine 😁😁😁

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Suma exactă e de 20.000 Lei. Problema cea mare e numărul imens de cereri depuse, ce duce la timpi foarte mari de așteptare până la aprobarea și trimiterea fondurilor la firma instalatoare. Dar eu zic că merită așteptat dacă nu dispui de suma totală.

  • @olteanuradu
    @olteanuradu Рік тому

    Salut ,
    Ce recomandari ai pentru constructia unui parc fotovoltaic pe o suprafata de 3000m2 ? Ce tip de panouri recomanzi astfel incat randamentul sa fie bun iar investitia sa fie acoperita intr-o perioada cat mai scurta.
    Multumesc.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Clar aș merge pe panouri monocristaline cu cel mai mare număr de W/m2. Astfel și ca preț ieși mai bine pe kW, dar și ca suprafață vei oconomisi o tonă de spațiu. Depinde și de buget destul de mult. Dar dacă prioritatea ta e să ai o capacitate cât mai mare într-un loc limitat, asta aș face. Dacă nu, cu cât e mai ieftin sistemul cu atât se va amortiza și ajunge la profit mai repede.

  • @laur123
    @laur123 2 роки тому

    Hidroelectrica pret de baza 0.25 diferenta o reprezinta taxele de retea Electrica pret de baza 1.0x pret final 1.7x difrenta e taxa de retea si accize ca si in primul caz Deoarece vorbim de kw contra kw pretul in sine nu are importanta pentru ca taxele de retea si accizele sunt aceleasi la fiecare furnizor Cred eu

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Sunt diferențe și la taxe dar și la prețul de bază între distribuitori. Asta se poate analiza în detaliu pe site-ul celor de la ANRE din descriere. Idea de reținut era să îl alegem pe cel ce ne oferă cât mai mult pe KWh injectat.

  • @sorinciuculeasa3968
    @sorinciuculeasa3968 Рік тому +1

    Eu rămân off grid. Nu întrețin panourile statului nu pun terenul meu sau acoperișul gratis la dispoziția statului gratis. Întreținerea panourilor si inverterul sunt în întreținerea mea eu le spăl pentru stat asta niciodată. Sau mai rău să cumpăr după baterii iar noaptea sa consume statul la preț de nimic. La un parc fotovoltaic unde probabil as avea de câștigat poate as accepta termenul de om grid.

  • @mirceatodosi4602
    @mirceatodosi4602 Рік тому

    👍!!!

  • @dumitrupreda5921
    @dumitrupreda5921 2 роки тому

    Salut de pe ce sait pot lua și eu panourile unde se găsesc mai ieftin

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +1

      Vă recomand Canadian Solar, sunt top 3 ca eficiență. Le găsiți pe site-ul din descriere.

  • @mariangabor6247
    @mariangabor6247 Рік тому

    Salut!
    Mulțumesc pentru toate informațiile pe care ni le oferi!
    Întrebare: ce preț per kilowat se folosește pentru un prosumator-consumator cu o putere instalata de 10 kw in relatia cu furnizorul pentru un kilowat injectat in rețea?
    Exemplu: inchei contract cu E-on cu 5 lei kilowatul, din care 4 lei pretul energiei active. Voi primi 4 lei pentru fiecare kilowat injectat in retea sau se va folosi la calcul PZU-ul, care in luna septembrie este de 1.8 lei kilowatul?
    Daca se foloseste pretul egal cu cel folosit de furnizor iti convine atunci sa inchei contract cu furnizorul care are un pret cat mai mare, taxele fiind undeva la 1 leu pe kilowat.
    Mulțumesc!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому

      Așa ar fi cel mai avantajos după părerea mea, să optezi pentru distribuitorul ce îți oferă cel mai mult pe KWh injectat. Cât vei primi exact, poți ști doar când ai contractul în față, nu aș vrea să vorbesc prosti.

    • @mariangabor6247
      @mariangabor6247 Рік тому

      Am înțeles! Mulțumesc si spor in toate!

  • @robertrotaru1540
    @robertrotaru1540 2 роки тому

    Explicate te rog esenta din videoclipul lui Buhnici, de ce a platit omul ala facturi umflate si ce inseamna "factorul k" despre care se vorbea. Ca sa inteleaga tot omul. Si de ce nu ne afecteaza pe noi, consumatorii casnici acea problema. :)

    • @pcoctettehnoproiect9586
      @pcoctettehnoproiect9586 2 роки тому

      E o vrăjeală, deci nu te mai chinui!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +1

      Pe scurt, un factor de corecție pentru pierderile în transformatoare. Problema e reglementarea acestui factor și posibilitatea recuperării diferențelor de consum cu mult peste cele doar 3 sau 6 luni practicate de unii distribuitori.

  • @gicuhutanu8200
    @gicuhutanu8200 2 роки тому

    Spuneți că este foarte simplu să devin prosumator cu o instalație gata făcută... ei bine eu mă chinui din 2018 să devin prosumator și nimeni nu face pentru instalație gata făcută. Vă rog și pe dumneavoastră să mă faceți prosumator. Am o instalație mixtă solar-eolian de 12,5 kw/h și vara pierd cam un Mw lunar. Iarna î-mi ajunge aproape cât produc.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Dacă sistemul e în jud. Timiș vă putem ajuta. Asta dacă invertorul se încadrează în lista aprobată de ANRE. Cel mai important e contorul cu dublu sens și a nu depăși puterea maximă acceptată de distribuitor.

    • @gicuhutanu8200
      @gicuhutanu8200 2 роки тому

      Așa răspunsuri dau toți dar într-un final toată lumea își urmărește scopul acela de a băga pe gât la fraieri tot felul de povești și produse cåt mai scumpe. Cât trebuia să cheltui eu pe un sistem de 12,5kw la renumitul Huawei și pe urmă vă spun cât am cheltuit eu.

    • @enegeorge1275
      @enegeorge1275 Рік тому

      Pai vezi ,de-aia oamenii nu vor prosumator !

    • @mirceacalota3490
      @mirceacalota3490 Рік тому

      @@gicuhutanu8200 In situatia dvs sunt si eu am 4,8 Kw in panouri si 10 Kw invertorul si nu vreau sa mai dau 2000 de lei pentru dosar prosumator

  • @enegeorge1275
    @enegeorge1275 Рік тому

    De ce se asteapta atat pentru contoar , care e problema ? De ce nu pot sa iau alt contoar de la alta firma, treaba nu e roza ! Pierzi sau castigi off grid e al tau , nu ai treaba cu nimeni . Succes la gandire!

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Asta trebuie întrebat distribuitorul. Se poate achiziționa contor de oriunde cât timp e instalat de ei. Nici la sistemul off-grid nu e totul roz. Fiecare tip de sistem are avantajele și dezavantajele lui, dar off-grid clar nu e opțiunea superioară.

    • @trazcotraz2798
      @trazcotraz2798 Рік тому +1

      Ca "off-grid nu este opțiunea superioara" este o afirmație hazardat și fara fond

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Рік тому +1

      Aștept atunci să enumeri avantaje și dezavantaje și vom vedea exact ce fel de afirmație e.

  • @rocapetronel1427
    @rocapetronel1427 2 роки тому

    Salut da invertorul Hybrid nu este acceptat pentru a devenii prosumator

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Din moment ce s-a încheiat un contract de prosumator, eu cred că este acceptat.

    • @rocapetronel1427
      @rocapetronel1427 2 роки тому

      @@SpyShopRomania m-am interesat și au zis ca accepta doar sisteme on grid cei de la Eon

  • @flaviuf8585
    @flaviuf8585 2 роки тому

    Stiti ce nu intaleg eu vorbesc in cunostinta de cauza avem in România o gramada de hidrocentrale care merg in gol, apa energie inepuizabila cel putin in unele zone ale tari lasati apa sa isi faca traba sa invarta turbinele, o sa ajungem un cimitir de panouri fotovoltaice duse din tiate tarile avansate vom vedea ce înseamă reciclare panouri, acumulatori.....

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Țara se bazează pe 36.3% hidroenergie și doar 7.6% energie solară. Restul fiind cărbune 16.9%, hidrocarburi 14.3%, eolian 16.5% și nuclear 7.7%. Eu zic că e loc pentru înlocuirea energiei ce poluează cu energie regenerabilă.

    • @filippxx
      @filippxx 2 роки тому

      Merg pe draq hidrocentralele in gol, astea sunt texte de pe vremea lui Nea Nicu ca Romania e cea mai bogata tara si noi muream de foame in ea. Hidrocentralele si Cernavoda sunt defapt baza sistemului energetic si pe langa ele e mult mai multa nevoie si ardem carbune si gaze grupa mare.

    • @trazcotraz2798
      @trazcotraz2798 Рік тому +1

      tara se bazează aprox pe 37% energie hidro pentru ca restul zboară pe export

    • @totalimpact5725
      @totalimpact5725 Рік тому

      @@SpyShopRomania stii ca asa zisa poluare şi amprenta de carbon e o fumigena? De fotosinteza ai auzit? Procesul prin care plantele absorb co2 si elibereaza oxigenul in natura. Fara dioxid de carbon viata pe pamant nu mai continua, restu cu incalzirea climatica şi poluarea e abureala

  • @GreenRaptorSpace
    @GreenRaptorSpace 2 роки тому

    Salut. AM sunat la voi, am primit numarul unui coleg de-al vostru la care i-am trimis datele cerute dar de 3 zile nu m-a mai contacatat nimeni.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Nu știu despre ce e vorba, îmi poți da mai multe detalii?

    • @GreenRaptorSpace
      @GreenRaptorSpace 2 роки тому

      @@SpyShopRomania Ma gandeam ca poate cunosti cum e procesul de contracatre la SoyShop, sau cat de mult dureaza. Am primit oferta de pret de la voi, am trimis si niste documente insa de atunci nu am mai fost contactat de nimeni.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      @@GreenRaptorSpace Vă rog să reveniți cu un telefon ca să vedem despre ce e vorba și rezolvăm.

  • @photon2580
    @photon2580 Рік тому

    Clar ca prosumator! Cu compensarea 1:1 folosești rețeaua ca și pe o baterie. Simplu.

    • @eugenstratulat2700
      @eugenstratulat2700 Рік тому

      E 1:1 ?

    • @photon2580
      @photon2580 Рік тому

      @@eugenstratulat2700 unu la unu

    • @mirceacalota3490
      @mirceacalota3490 Рік тому

      Da 1/1, dar numai pentru pretul de productie (achizitie) taxele le platesti si pentru energia trasa din retea daca ai ceva impins

  • @viosog9661
    @viosog9661 Рік тому

    jIGODIILE PUN GLOABE PE SOARE

  • @burlacumarius6790
    @burlacumarius6790 2 роки тому

    Poți sa scoți 380 din fotovoltaic ?

    • @gicuhutanu8200
      @gicuhutanu8200 2 роки тому

      Da cu trei invertoare care au funcția de paralel. Găsiți pe Aliexpres la un preț avantajos și sunt foarte fiabile

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Nu are rost să iei 3 invertoare când ai invertoare trifazice. Cele folosite de noi, de la Huawei se găsesc atât mono cât și trifazice. Vă rog nu mai dați sfaturi dacă nu vă pricepeți.

  • @paulnicusor4595
    @paulnicusor4595 2 роки тому

    Ce părere ai despre invertoarele in paralel ?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Dacă e singura opțiune sau îți oferă avantaje în anumit caz, nu văd de ce nu ai apela la 2 sau 3 invertoare.

    • @elementulzero
      @elementulzero 2 роки тому

      te referi la invertoarele mici pe grupuri de 2-4 panouri sau individuale ? Sau 2 invertoare puse in paralel ?

    • @gicuhutanu8200
      @gicuhutanu8200 2 роки тому

      Eu am invertoare în paralel și sunt foarte multumit de ele și cred că pentru puteri mari este cea mai viabilă și mai puțin costisitoare opțiune

  • @AlexandruIulianVlad
    @AlexandruIulianVlad 2 роки тому

    Salut. Sa inteleg ca nu exista cadru legislativ care sa permita unui consumator sa devina prosumator daca locuieste la bloc? Unde locuiesc eu spre exemplu, un numar de mai multe blocuri au instalate pe terasa acestora sisteme de 25kW de catre o firma care injecteaza in retea. Ma gandesc de ce o persoana fizica nu ar putea face acelasi lucru. Ce parere ai?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +1

      Încă nu am auzit de prosumatori la bloc, dar dacă branșamentul poate susține puterea ta de producție nu văd o problemă. Asta pe lângă discuția cu vecinii pentru acordul de a le monta pe acoperiș.

    • @bebyfabry6831
      @bebyfabry6831 2 роки тому +1

      @@SpyShopRomania Nu există cadru legal pentru prosumator la bloc. Prin programul Casa Verde ,ai nevoie la dosar de extras CF pe un imobil proprietare personală, degeaba te înțelegi cu vecinii din bloc ,nici măcar dintr-o vilă cu mai mulți proprietari. Eu am trecut prin asta !

    • @pcoctettehnoproiect9586
      @pcoctettehnoproiect9586 2 роки тому +2

      @@bebyfabry6831 Ce legătură are Casa Verde cu a deveni prosumator? O poți face și fără pomana de la stat.

    • @bebyfabry6831
      @bebyfabry6831 2 роки тому

      @@pcoctettehnoproiect9586 Corect ,doar că trebuie să faci un dosar b.cu care te duci la primărie și la furnizorul de energie electrică. În dosar trebuie să prezinți un extras CF ,ai extras CF pe bloc ,unic proprietar ?

    • @pcoctettehnoproiect9586
      @pcoctettehnoproiect9586 2 роки тому

      @@bebyfabry6831 Daca dosarul se face pe persoană fizică nu poți instala mai mult de 5kW, deci pentru un bloc este insuficient și nu îmi dau seama cum poți să te împaci cu toți proprietarii din bloc.
      Dacă ești persoana juridică, atunci poți accesa cu programul Electric-up 100.000 euro, dar nu cred că poți realiza asta la un bloc de locuințe.
      Eu cred că o varianta pe banii proprietarilor este cea mai optimă și rapidă metodă de implementare a unui sistem fotovoltaic. Ai putea monta atât pe terasă sau acoperiș cât și pe fațada, iar producerea(un număr de panouri) o poți aloca fiecărui proprietar, așa este toată lumea mulțumită. Se poate crea și o zonă comună de consum, pentru casa scării, lift, etc .

  • @catalindanciu1208
    @catalindanciu1208 2 роки тому +1

    Cred ca pentru multi dintre urmaritori, printre care si eu, ar fi foarte util un video despre alegerea invertorului. Din ce am vazut cele monofazate sunt pana pe la 6kw, mai sus sunt cele trifazate. Ce facem, cum alegem invertorul daca vrem mai mult de 6 kw (de ex 15kw) iar instalatia pe care o avem acasa este monofazata (ma refer aici la constructii mai vechi are au deja instalatia interioara facuta)? De asemenea cele trifazate de 15 kw de ex, sunt si acestea hibrid, se pot conecta acumulatori sau doar la cele monofazate se poate? Pentru a fi prosumator trebuie sa ai obligatoriu invertor trifazat sau merge si cu cel monofazat? Daca ai un sistem cu invertor trifazat, dau acelasi ex de 15 kw, din ce am inteles puterea se imparte in mod egal cate 5kw pe faza, in casa cum functioneza asta daca la un moment dat de ex ai ca si consumatori un boiler electric, o plita cu inductie, un cuptor electric si alti consumatori care la un anumit moment e posibil sa depaseasca 5 kw? Trebuie impartiti consumatori pe faze in asa fel incat sa nu depaseasca puterea pe o faza? Invertoarele monofazate hibrid pot fi legate in paralel pentru cresterea puterii instalate (m-ar interesa in mod special cele comercializate de dvs, adica huawei-urile)?

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Treaba e destul de simplă. La Huawei cel puțin, tot ce e peste 6KW e trifazat. Se schimbă doar branșamentul și contorul pe unul trifazic, în rest se poate folosi instalația veche fără probleme atât timp cât se face o echilibrare a consumatorilor pe faze. Invertorul va ști singur pe ce fază să suplimenteze, asta nu e o problemă. Cele hibrid pleacă de la 3KW până la 10KW. Se găsesc mai multe detalii în fișa tehnică. Dacă e nevoie de mai mult, se pot adăuga invertoare extra fără probleme. Poți fi prosumator atât pe mono cât și pe trifazic cât timp folosești un invertor agreat de ANRE.

    • @danieldragota2985
      @danieldragota2985 2 роки тому

      @@SpyShopRomania ,,Se schimba doar bransamentul,,...cu trifazic...ce dragalas esti...pe banii cui? ...si in cit timp ...spune tot ..asa este corect,nu?...sa stie omul ca mai plateste la ,,cererea lui,,inca aprox.10.000 ron...,, retelei,,👋👋👋😊

    • @mariusforcos7881
      @mariusforcos7881 2 роки тому

      @@SpyShopRomania si invertoarele hybrid de la Huawei ,sunt agreate de ANRE?

    • @Schumaher7305
      @Schumaher7305 2 роки тому

      @@mariusforcos7881 Da, de aceea 90 % dintre firmele care comercializeaza si monteaza sisteme solare lucreaza cu produse huawei, dar si pentru ca sunt m-ai ieftine, si pana la urma nu se compara cu un Victronic sau Fronius.

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Credeam că e destul de logic că modificările se fac pe banii proprietarului ca până acum. Și până la urmă nu e obligatoriu să treci pe trifazic. Poți pune 2 sau mai multe invertoare mono și limitezi injecția la maximul admis de distribuitor.

  • @AIexMan
    @AIexMan 2 місяці тому

    Alt video cu basme de Ion Creanga. Incredibil cat de multa lume pune botu la asa zisi specialisti. Nu mai prostiti lumea, nu mai promiteti si nu mai faceti calcule pe o situatie actuala. nimeni nu stie ce va fi in 2-3 ani iar voi astia "Specialisti" pretindeti ca detineti adevarul pe 10-20 de ani. Povestea aia cu blocu din polonia este demna de un roman SF. Cine stie putina matematica poate sa determine ca este imposibil sa acoperi mai mult de 10% din necesarul unui bloc doar din suprafata acoperisului

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  Місяць тому +1

      Nu a pretins nimeni că știe adevărul absolut. Nu mă apuc de calcule pentru că nu știu câți dintre locatari folosesc sistemul fotovoltaic dar dacă ai până în 100kWh lunar eu zic că acoperă destul de multe apartamente un sistem de 30-40kWp în cei 80-100m2.

    • @zb1065
      @zb1065 10 днів тому

      Și ce dacă nu acoperă tot consumul? Și o compensare parțială tot binevenită este. Mai important decât acoperirea completă a consumului este, să-ți amortizezi investiția, și să treci cât mai repede pe profit.

  • @ioncamasoi9553
    @ioncamasoi9553 Рік тому

    Este mare tapa cu panoul solar

  • @razvanchirodea5776
    @razvanchirodea5776 2 роки тому +1

    Contoar (cu varianta acceptată de DOOM - comptoar), din franţuzescul comptoir, având aceeaşi formă de plural ca şi contor - contoare, respectiv comptoare, are sensul de: 1. Birou de comerț (în special al unui bancher). 2. Birou, masă pentru numărat banii, pentru etalat mărfuri (mici) etc. 3. Agenție comercială într-un stat străin (DEX).

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Domnul știe că nu e corect, dar așa îi place să îi spună.

  • @AndreiIR000
    @AndreiIR000 Рік тому

    ce porcarie

  • @buzasdaniel306
    @buzasdaniel306 2 роки тому

    Canadia sunt chinezesti

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому +5

      Deja în 2022 mi se pare irelevantă locația producției. Calitatea și performanța e tot ce contează.

    • @Schumaher7305
      @Schumaher7305 2 роки тому

      Toate sunt produse sau ansamblate in china, poate sunt si exceptii gen Fronius, poate sunt produse in austria.

    • @nick-rt3xg
      @nick-rt3xg 2 роки тому +1

      Indiferent ce cumperi si de unde...sunt china 90-100%!
      Asta nu inseamna ca nu sunt bune!

  • @catalincretu4989
    @catalincretu4989 2 роки тому

    La minutul 1 incepi deja sa minti. Huawei sunt hibrid dar pe un circuit separat care functioneaza doar cand e pana de curent si suportă un maxim de 3kw. In plus ai nevoie de smart meter si backup box care nu sunt chiar ieftine, de baterii ce sa vorbim? Proprietare, scumpe...

    • @SpyShopRomania
      @SpyShopRomania  2 роки тому

      Eu zic să consulți fișa tehnică. Invertorul suportă baterii PowerMate ESS de la 5-30KWh ce se pot folosi oricând, nu doar în cazul penelor de curent. Smart meter ai nevoie la orice sistem on-grid. Dar nu te obligă nimeni să le achiziționezi. Poți folosi rețeaua ca baterie la fel de bine.

    • @catalincretu4989
      @catalincretu4989 2 роки тому +3

      @@SpyShopRomania eu zic sa intelegi fisa tehnica inainte de a da ceva pe canal, ca sunt oameni care se iau dupa experti si ajung cu buzunarele goale si buzele umflate. Bateriile alea (Luna) sunt folosite pentru peak shaving sau ess prin circuit dedicat consumatorilor importanti si controlat de Backup box. Nu inseamna ca daca se ia curentul toata casa i-mi merge mai departe din baterie si/sau din soare fara ca eu sa fac ceva. Nu, chiar nu o sa ai curent ca vecinul fara panouri. Asta daca nu iti instalezi backup box si consumatorii importanti pe circuit separat dedicat. Faci pariu ca am dreptate?