Aina oon pitänyt lentämistä turvallisena mutta kyllä yllättää miten pitkälle kaikki onkaan varmistettu ja suunniteltu. Melkosta insinööritaitoa on kyllä kaiken tämän taustalla. Kiitos taas opettavaisesta videosta!
Inertiasuunnistuksesta varmasti saisi omankin videon. Ei haittaa vaikka ryssä häiritsisi gps:ää kun voidaan suunnistaa inertialla. Paitsi jos lentokentällä on gps-lähestyminen eikä ilssiä ja huono sää...
Taas saatiin uutta ja tarpeellista tietoa pätevöittämään paikallisen Esson baarissa käytäviä aamukeskusteluja. Oma kokemukseni lentämisestä rajoituu Juhannusaaton iltaan jolloin lensin samasta kapakasta kaksi eri kertaa ja jälkimmäisestä muistikuvatkin ovat varsin hataria. Ei taida edes lentopisteitä kertyä.🤣
Mielenkiintoinen, erityisesti esim. A380 vielä tulee alas yhdellä moottorilla. Tee joskus video tuosta maailman pisimmästä lennosta Lontoosta Sydneyhin. Mitä se kestää yli 24h?
@@Riddle99-v7q Yep. Ja lentokoneteollisuus ja lentoyhtiöt eivät tee läheskään tarpeeksi lentoturvallisuuden eteen, vaikka voisivat. Boeingin palasiksi repeilevät koneet ovat vain jäävuoren huippu. Onneksi vielä laivat ja autot kulkee.
Hyvää settiä taas. Toiveena Q&A ja erityisesti moottoreista. Kuinka paljon tehoa on esim A320 koneissa vs Boeing 737-800? Ja ylipäätään kuinka paljon koneella jo valmiiksi ilmassa ollessa voidaan kiihdyttää vauhtia jos tulee tarve esim go around tilanteessa?
Teet laadukkaita videoita. Isäni oli lentäjä, olin paljon kyydissä lapsena ja itse harrastin ja kilpailin giant-scale mallilennokeilla aikanaan. Jotain ymmärrän lajista:) Mieleenpainuvin lentomatka oli ysärin alussa, kun tehtiin vanhalla ysillä välilasku Kuopioon, ja jatkettiin siitä Joensuuhun. En tiedä oliko syy sää, lyhyt matka vai mikä, mutta lensimme Kuopiosta Joensuuhun ysillä aivan pinnoissa, ihan minimissä koko matkan. Oli vauhdikas pyrähdys, maa vilisti lähellä aika haipakkaa. Sitä oli hieno nuorena seurata ikkunasta, tuossa vilahti Heinävesi, viuh! Keli oli huono, pilvikatto oli arviolta jossain tuhannessaviidessasadassa jalassa jalassa. Pysyttiin sen alla juuri ja juuri koko matkan ajan. Toinen hauska oli kun poljin ysärillä fillarilla Stadista Kuusamoon, ja tulin ysillä takaisin. Olin ainoa matkustaja:) Fillari heitettiin ruumaan ja sit mentiin. Kasarin alussa tuli lennettyä matkustajana myös 134-Tupolevilla, se oli raaka rassi. Tehoa oli.
Olisipa aivan mahtavaa saada syväluotaavampi video koneen ohjaamosta, ja eritoten kaikista kytkimista ja paneeleista sekä hydrauli- ja polttoainejärjestelmien toiminnasta lentäjän käyttöpinnan näkökulmasta. Toisin sanoen, mitä nappeja siellä painetaan missäkin tilanteessa ja miten ne vaikuttavat koneen mekaaniseen ja elektroniseen toimintaan.
Jos A320:ssa vuotaa Blue hydrauliikkapiiri tyhjäksi ja PTU ei toimi ja ykkösmoottori sammuu niin ollaan enää yhden Yellow hydrauliikkapiiriå varassa kakkosmoottorista +elec pump. Onnistuuko laskeutuminen paremmin kuin jos meillä olisi pelkkä Green käytössä? En ole koskaan tehnyt dual hyd failure laskeutumista.
Kiitoksia hienosta videosta, Tapio! 👍 Tällaisen videon katsomisen jälkeen lentokoneessa matkustaminen tuntuu huomattavasti turvallisemmalta, varsinkin, jos matkustaa Tapion kyydissä. Voisitko tehdä videon lentoemäntien suorittamasta koulutuksesta? Olen kuullut, että heillä on esimerkiksi sairaanhoitopuolella lähes lääkäritason koulutus.
Jos joku kriittinen esim. Hydraulijärjestelmä vikaantuu ilmassa niin tuletteko laskuun mahdollisimman nopeasti vai jatkatteko varajärjestelmillä määränpäähän asti?
Kiitän videosta! Inkapasitaatio on hieno sana.👌🏻 Mites jos kone joutuu EMC-pulssiin ja jampoilla pädit / sähkölaitteet pimenee? Lennetäänkö "persetuntumalla" mikä sekin lienee tietynlainen varajärjestelmä?
Kevennystä 2x: Miksi yleensä pienissä lentokoneissa on propelli nokalla? No se vilvoittaa pilottia, koska kun propellin pyörintä lakkaa, niin heti tulee pilotin otsalle hiki. Ja toinen: Miksi vähän isommissa 2-moottorisissa propellikoneissa on kaksi moottoria? Koska kun toinen moottoreista sammuu, niin jäljelle jääneellä moottorilla päästään onnettomuuspaikalle.
Kiitos hyvästä videosta. Oon miettinyt mitä jos v1 jälkeen molemmat moottorit rikkoutuu (mikä on tietenkin hyvin epätodennäköistä) onko peli menetetty?
Jos kaikki moottorit menetetään eikä mahdollisuutta lentoon lähdön keskeyttämiseen, niin eihän sillä alas enää turvallisesti tulla. Kaikista turvallisinta olisi joka tapauksessa aloittaa hätäjarrutus vaikka päätöspiste olisi ohitettu. Näitä maailmassa tehtykin, esimerkiksi kun lentokoneen merkittävä ohjauspinta v1 jälkeen irronnut. Päätynyt kiitotien ylitykseen, mutta turvallisempaa se kuin tulla ilmassa rytinällä alas.
Hei, haluisin hakea lentäjäksi sio:lle niin voisitko vastata tähän kysymyykseen että onko siinä ikä raja ja mitä jos ei pääse eka kerralla?, onko kokeet ja testit ovat suomen kielellä vai?
Hei Tapio, oletko mahdollisesti katsonut videon siitä, kun lentokoneessa olevalla matkustajalla oli alkanut anafylaktinen sokki ja onneksi oli lääkäri, joka pelasti matkustajan hengen? ua-cam.com/video/QWfFaOoUVF0/v-deo.html Mitä meiltä olet siitä, että jokaisessa koneessa pitäisi olla ensiapupakkauksessa voimassa oleva adrenaliini-injektori?
En mä ota tähän mitään kantaa. Lääketieteen ammattilaiset ovat päättäneet yhdessä lentoyhtiön kanssa mitä koneissa on ja mulla ei tähän ole hirveästi lisättävää kun en ole lääkäri. Jos jenkkifirmalla ei ole epipeniä, niin se ei kuitenkaan tarkoita etteikö sitä olis jossakin muista firmoissa. Video ei ollut ennestään tuttu, hyvä että oli lääkäri kyydissä 👍
Jos muuten ohjaamon ikkuna hajoaisi korkealla niin siinähän tulee todella kylmä joten onko ohjaamossa esim pakko olla jotkut hanskat tai muuta lämmikettä jotta lentäminen onnistuisi?
Miten ihmeessä lentäjät voi muistaa kaiken tämän. Teillä ei ilmeisesti ole mitään työmuistia? :D Teillä täytyy olla aktiivisessa muistissa kokoajan aivan valtavamäärä asiaa... Hattu päästä.
Olipa selkeää tietoa jälleen,kiitos! Kysyn tällaista hullua asiaa kun katselen paljon youtubesta eri kentille tulevia koneita ja laskeutumistilanteessa jo lähellä kenttää ohjaamosta kuuluu 3 kertaa joku ääni,niinkuin äänimerkki? Mitä silloin kokeillaan?
Hyvä video jälleen. Varajärjestelmistä puheen ollen. niin onko se totta, että eräiden ikävien lento-onnettemuuksien jälkeen on tullut sellainen varajärjestelmä, että kahden pilotin ohjaamossa, jos toinen poistuu (wc.hen tms), on aina oltava jokin koneen henkilökunnasta korvaamassa tilapäisesti poistuneen pilotin?
En nyt muista onko tästä aikasemmin jo ollu mut vois joskus sivuta aiheena miten toimitaan matkustajien sairas kohtauksisa on jopa kuolemia tai vastaavasti synnytyksiä tuleeko nykyään onko lääkäriä lennolla yms..lennetäänkö aina perille vai tapaus kohtasii..
Nämä tapaukset on aina tapauskohtaista. Joskus lääkäri tai sairaanhoidon ammattilaisia saattaa löytyä matkustajien joukosta, se tietty on tuurista kiinni. Sairaustapauksia tulee silloin tällöin. Synnytyksiä hyvin harvoin, niitä useammin kuolee matkustajia sairauskohtauksiin. Toki nekin ovat harvinaisia.
Yritin tuossa Premieressä kysyä, mutta taisi mennä ohi. Eli kuinka pitkän matkan ottaa esim. A320 pysähtyä pelkillä moottoreiden reverseillä + spoilereilla ilman jarruja? Riittääkö kiitotie?
Lentokonemekaanikko (ei siis lentäjä) ystäväni joskus sano et kone ei oikein voi itekseen mennä ilmassa rikki niin että sitä ei vois lentää (siis pitää ilmassa), jos siis lentäjät tietää et mihinkään tietokoneeseen ei voi luottaa. Vaan jos kaik menee perseelleen nii sitä on tosivaikee tuoda alas ehjänä 😅
Moro Tapsa! Ehedottaisin, että jos voisit ja haluaisit tehdä suomenkielisiä "selitysvideoita" vaikkapa joistakin lento-onnettomuuksista vähän englanninkielisen Mentour Pilot -tubettajan tapaan, niin se olis siistiä. Toki varmaan videoista tulis aika pitkiä yms, mutta jos oot perehtynyt joihinkin tiettyihin tapauksiin niin olis nastaa kuulla suomeks jotain tämmöstä.
Mun mielestä se on jo vähän koluttu aihe. Muut ovat tehneet niitä ja on myös lentoturmatutkinta, niin en koe että mulla on aiheeseen hirveästi annettavaa.
En muista onko tästä ollut juttua, mutta kun Finnair esimerkiksi lentää pohjoisnavan yli säännöllisesti missä ”tavallinen” kompassi ei toimi, niin miten toimitaan siellä suunnistuksen kanssa? Voisko tästä tehdä videota?
Navigointivideon voisin tehdä jossakin vaiheessa. Pohjoisnavan yli lennetään ns. tosi suunnilla ja Finskin tapauksessa A350 tietokoneet osaa ottaa sen huomioon
Mielen kiintoinen video. Tuli noista järjestelmisä mieleen, etä jos ne jumittuu tai sekoaa nousun, lennon tai laskeutumisen aikana, että saako missään niissä kohdissa ”buuttata järjestelmiä”, eli käynistää uudelleen? Vai voiko ton tehdä vain kun kone on maanpinnassa liikumattomana?
@@TapioonthemoveTekisitkö tästä joskus oman videon, et mitkä järjestelmistä voi buutata myös ilmassa ja mitkä vain maassa ollessa? Ja mitä käy jos sammuttaa sellaisen järjestelmän ilmassa jota ei saa sammuttaa ilmassa olessa?
Toki saa. Mutta se on tehtävä oikein. Tästä on surullinen esimerkki Indonesia AirAsia:n lento 8501, jossa pilotit ensin toimivat oikein, mutta lopuksi (kun buuttaus ei auttanut) kävivät käsiksi sulaketauluun sillä seurauksella, että joutuivat yllättävään tilanteeseen (josta toki olisi voinut pelastua), mutta menettivät ilmeisesti hätäännyksissään tilannetajun ja kone syöksyi mereen. en.wikipedia.org/wiki/Indonesia_AirAsia_Flight_8501
Ensi sunnuntain jouluaattospesiaaliksi olisiko jotakin talveen liittyvää esim de icing hommeleita ellei ole jo tehty video liittyen aiheeseen. (Ellei sitten ole jo tehty ensi su video)
Nyt on pakko udella onko tää sattumaa vai mitä kun julkaset 74 gearin kaa lähes niinku täysin samaa aikaa uuden videon, ei siis oo eka kerta vaa tän sun comebackin jälkee aikalailla kaikki videot tullu samaa aikaa 😅 seki siis joku lentäjä jäbä.
Laskeutumisesta erittäin tuulisella säällä olisi mielenkiintoista kuulla lisätietoa, eilisen Manchesterin Pia-myrskyn jälkimainingeissa. Otsikot lienee vähän liiankin dramaattisia tuosta Finnairin lennosta, mukamas siipi lähellä maakosketusta. Eiköhän ollut kapteenin harkittu liike tulla ns. vähän poikittain maahan. Mm. tästä kuulis mielellään lisää.
Air France pitot oli aika jännä. Silloin oli kaksi perämiestä ohjaamossa eikä kumpikaan tiennyt mitä tehdä. Toinen kiukutteli ja toinen ei osannut toimia. Ois pitot sulanut jos olisivat osanneet toimia oikein.
@@Tapioonthemove eli ei oo litteä? sun pitää lentäjänä kokoajan ns. laskee sitä konetta ettei nokka osoita ylöspäi jos meet suoraa ja pallo pyöree alla? Ihan oikeesti kysyn täs ku en ite lennä ja nykypäivänä vaikee enää sanoo mikä on totta mikä ei tuntuu ainaki siltä ku osa sanoo toista osa toista.
@@Tapioonthemove Pyysin sukulaasta ottamaa videoo katotaa miltä näyttää ku tulee takas, ohan sullaki lento videoita mut ne ovat kuulemma go prolla kuvattu mis pyöree linssi mikä pyöristää tjsp emmä tiiä mut toi kamera ei oo go pro et pitääs näyttää oikeeta. lets see :D;D vähä skeptinen itekki mut ainoo sata varma juttu minkä tiiän on se että en tiiä, mulle vaa sanottu näin ja noin koulus tai mis ny ikinä.
@@Tapioonthemove no sitä minäkin sanoin tolle sukulaiselle mut kaveri lentäny yli 10v niin mitä mä oon sanomaan mitä se näkee? Sen takii kysyn sulta. ainoo yks outo juttu on kyl et pystyt kameran zoomilla zoomaa semmosia matkoja mitkä eivät pitäisi olla mahdollista mikäli maa on sen kokoinen ku ne sanoo plus pallo viel kaupa päälle, jo se pistää miettii. pitää venaa se video ja tsekkaa horisontti onko täys vaaka vai ei.
Tuli safety feeling.. kiitos taas😊😊
Eipä ole tullut mieleen että näin monikertaisia varmistuksia on. Hienoa nippelitietoa jälleen kerran!
Lisää infoa poistamaan lentopelkoa, kiitos.
Aina oon pitänyt lentämistä turvallisena mutta kyllä yllättää miten pitkälle kaikki onkaan varmistettu ja suunniteltu. Melkosta insinööritaitoa on kyllä kaiken tämän taustalla. Kiitos taas opettavaisesta videosta!
Todella hyvä tietopaketti! Auttaa lentopelkoisia tietää näitäkin asioita. :) Kiitos
Olin itse kerran ABP matkustaja, siiven vieressä Malagasta Berliinin välilaskun lennolla. Lentoemäntä kertoi miten tarvittaessa pitää toimia.
Inertiasuunnistuksesta varmasti saisi omankin videon. Ei haittaa vaikka ryssä häiritsisi gps:ää kun voidaan suunnistaa inertialla. Paitsi jos lentokentällä on gps-lähestyminen eikä ilssiä ja huono sää...
Taas saatiin uutta ja tarpeellista tietoa pätevöittämään paikallisen
Esson baarissa käytäviä aamukeskusteluja.
Oma kokemukseni lentämisestä rajoituu Juhannusaaton iltaan jolloin
lensin samasta kapakasta kaksi eri kertaa ja jälkimmäisestä
muistikuvatkin ovat varsin hataria. Ei taida edes lentopisteitä kertyä.🤣
Kiitos paljon videosta 😊 Kiva kun jaksat tehdä näitä oman työsi lisäksi 👍
Kiitos, lisää tietoa :)
Mielenkiintoinen, erityisesti esim. A380 vielä tulee alas yhdellä moottorilla. Tee joskus video tuosta maailman pisimmästä lennosta Lontoosta Sydneyhin. Mitä se kestää yli 24h?
Ihan nappi video taas! Joskus jopa mielenkiintoisempia nämä varajärjestelmät, kuin päälaitteet itse.
Ainoastaan siiville ei ole varajärjestelmää... Laskuvarjo istuimen alla olis kiva...
@@mikkorenvall428 Eiköhän noi varajärjestelmät päde ihan jokaisen koneessa olijan selviytymiseen yhtä paljon.
@@Riddle99-v7q Yep. Ja lentokoneteollisuus ja lentoyhtiöt eivät tee läheskään tarpeeksi lentoturvallisuuden eteen, vaikka voisivat. Boeingin palasiksi repeilevät koneet ovat vain jäävuoren huippu. Onneksi vielä laivat ja autot kulkee.
Hyvää settiä taas. Toiveena Q&A ja erityisesti moottoreista. Kuinka paljon tehoa on esim A320 koneissa vs Boeing 737-800? Ja ylipäätään kuinka paljon koneella jo valmiiksi ilmassa ollessa voidaan kiihdyttää vauhtia jos tulee tarve esim go around tilanteessa?
Oli hyvin mielenkiintoinen video.
Teet laadukkaita videoita. Isäni oli lentäjä, olin paljon kyydissä lapsena ja itse harrastin ja kilpailin giant-scale mallilennokeilla aikanaan. Jotain ymmärrän lajista:) Mieleenpainuvin lentomatka oli ysärin alussa, kun tehtiin vanhalla ysillä välilasku Kuopioon, ja jatkettiin siitä Joensuuhun. En tiedä oliko syy sää, lyhyt matka vai mikä, mutta lensimme Kuopiosta Joensuuhun ysillä aivan pinnoissa, ihan minimissä koko matkan.
Oli vauhdikas pyrähdys, maa vilisti lähellä aika haipakkaa. Sitä oli hieno nuorena seurata ikkunasta, tuossa vilahti Heinävesi, viuh! Keli oli huono, pilvikatto oli arviolta jossain tuhannessaviidessasadassa jalassa jalassa. Pysyttiin sen alla juuri ja juuri koko matkan ajan. Toinen hauska oli kun poljin ysärillä fillarilla Stadista Kuusamoon, ja tulin ysillä takaisin. Olin ainoa matkustaja:) Fillari heitettiin ruumaan ja sit mentiin. Kasarin alussa tuli lennettyä matkustajana myös 134-Tupolevilla, se oli raaka rassi. Tehoa oli.
Työnhakuprosessista olisi mielenkiintoista saada videota. Mitä kaikkea työnantaja testaa hakijoilta?
Olisipa aivan mahtavaa saada syväluotaavampi video koneen ohjaamosta, ja eritoten kaikista kytkimista ja paneeleista sekä hydrauli- ja polttoainejärjestelmien toiminnasta lentäjän käyttöpinnan näkökulmasta. Toisin sanoen, mitä nappeja siellä painetaan missäkin tilanteessa ja miten ne vaikuttavat koneen mekaaniseen ja elektroniseen toimintaan.
Kiitos ehdotuksesta. Käytännössä äärimmäisen vaikea toteuttaa, mutta katsotaan mitä voin tehdä.
Jos A320:ssa vuotaa Blue hydrauliikkapiiri tyhjäksi ja PTU ei toimi ja ykkösmoottori sammuu niin ollaan enää yhden Yellow hydrauliikkapiiriå varassa kakkosmoottorista +elec pump. Onnistuuko laskeutuminen paremmin kuin jos meillä olisi pelkkä Green käytössä? En ole koskaan tehnyt dual hyd failure laskeutumista.
Jos vain yksi järjestelmä on käytössä, niin mieluiten Green.
Kiitoksia hienosta videosta, Tapio! 👍 Tällaisen videon katsomisen jälkeen lentokoneessa matkustaminen tuntuu huomattavasti turvallisemmalta, varsinkin, jos matkustaa Tapion kyydissä. Voisitko tehdä videon lentoemäntien suorittamasta koulutuksesta? Olen kuullut, että heillä on esimerkiksi sairaanhoitopuolella lähes lääkäritason koulutus.
No ei ole. Tukka kiinni ja tiukka hame se riittää
Käytetäänkö varajärjestelmissä saman toimittajan komponentteja ym osia vai tuleeko ne eri paikoista tusinavian varalta?
Eiköhän ne ihan saman valmistajan järjestelmiä ole.
Olisiko jakson aiheeksi joku "Hassuja /Outoja kokemuksia lentäjän urallani"?
Seuraava Lentostory on varmasti sitten mielenkiintoinen 😉
Jos joku kriittinen esim. Hydraulijärjestelmä vikaantuu ilmassa niin tuletteko laskuun mahdollisimman nopeasti vai jatkatteko varajärjestelmillä määränpäähän asti?
Se riippuu täysin tilanteesta, mikä on siinä kohtaa järkevin vaihtoehto. Siihen vaikuttaa myös olennaisesti kiitotie vaihtoehdot ja vallitseva sää
Kiitän videosta!
Inkapasitaatio on hieno sana.👌🏻 Mites jos kone joutuu EMC-pulssiin ja jampoilla pädit / sähkölaitteet pimenee? Lennetäänkö "persetuntumalla" mikä sekin lienee tietynlainen varajärjestelmä?
Kevennystä 2x: Miksi yleensä pienissä lentokoneissa on propelli nokalla? No se vilvoittaa pilottia, koska kun propellin pyörintä lakkaa, niin heti tulee pilotin otsalle hiki. Ja toinen: Miksi vähän isommissa 2-moottorisissa propellikoneissa on kaksi moottoria? Koska kun toinen moottoreista sammuu, niin jäljelle jääneellä moottorilla päästään onnettomuuspaikalle.
😂👏
Gasolino finito, propello stoppo
Kiitos hyvästä videosta. Oon miettinyt mitä jos v1 jälkeen molemmat moottorit rikkoutuu (mikä on tietenkin hyvin epätodennäköistä) onko peli menetetty?
Jos kaikki moottorit menetetään eikä mahdollisuutta lentoon lähdön keskeyttämiseen, niin eihän sillä alas enää turvallisesti tulla. Kaikista turvallisinta olisi joka tapauksessa aloittaa hätäjarrutus vaikka päätöspiste olisi ohitettu. Näitä maailmassa tehtykin, esimerkiksi kun lentokoneen merkittävä ohjauspinta v1 jälkeen irronnut. Päätynyt kiitotien ylitykseen, mutta turvallisempaa se kuin tulla ilmassa rytinällä alas.
Kiitos hienosta videosta. Kerroit käsimerkeistä ja valomerkeistä, voisitko avata tätä tulevassa videossa?
Hei, haluisin hakea lentäjäksi sio:lle niin voisitko vastata tähän kysymyykseen että onko siinä ikä raja ja mitä jos ei pääse eka kerralla?, onko kokeet ja testit ovat suomen kielellä vai?
SIO:n sivuilta löytyy aina ajantasainen tieto hakuun liittyen. Jos ekalla ei onnistu, voi aina hakea uudestaan.
Hei Tapio, oletko mahdollisesti katsonut videon siitä, kun lentokoneessa olevalla matkustajalla oli alkanut anafylaktinen sokki ja onneksi oli lääkäri, joka pelasti matkustajan hengen? ua-cam.com/video/QWfFaOoUVF0/v-deo.html Mitä meiltä olet siitä, että jokaisessa koneessa pitäisi olla ensiapupakkauksessa voimassa oleva adrenaliini-injektori?
En mä ota tähän mitään kantaa. Lääketieteen ammattilaiset ovat päättäneet yhdessä lentoyhtiön kanssa mitä koneissa on ja mulla ei tähän ole hirveästi lisättävää kun en ole lääkäri. Jos jenkkifirmalla ei ole epipeniä, niin se ei kuitenkaan tarkoita etteikö sitä olis jossakin muista firmoissa. Video ei ollut ennestään tuttu, hyvä että oli lääkäri kyydissä 👍
Jos muuten ohjaamon ikkuna hajoaisi korkealla niin siinähän tulee todella kylmä joten onko ohjaamossa esim pakko olla jotkut hanskat tai muuta lämmikettä jotta lentäminen onnistuisi?
On siellä hanskat, mutta ne on eri käyttötarkoitusta varten siellä ohjaamossa.
Eikö renkaat oo painneistetty typellä jos syttyy palamaan niin typpi sammutta sen?
Renkaat on täytetty typellä, kyllä.
Olen kuullut yhdestä lennosta, josta hajosi ohjaamon ikkuna kesken lennon jonka seurauksena toinen lentäjistä ajautui puoliksi ulos tästä ikkunasta.
Onhan sellainen tapahtunut
Miten ihmeessä lentäjät voi muistaa kaiken tämän. Teillä ei ilmeisesti ole mitään työmuistia? :D Teillä täytyy olla aktiivisessa muistissa kokoajan aivan valtavamäärä asiaa... Hattu päästä.
Kiitos!
Tulipa miltei samanlainen olo kuin olisi kurssilla luentoa kuulemassa, mikä on just hienoa. Näin se tieto karttuu!
Olipa selkeää tietoa jälleen,kiitos!
Kysyn tällaista hullua asiaa kun katselen paljon youtubesta eri kentille tulevia koneita ja laskeutumistilanteessa jo lähellä kenttää ohjaamosta kuuluu 3 kertaa joku ääni,niinkuin äänimerkki?
Mitä silloin kokeillaan?
Taidat tarkoittaa autopilotin irtoamisääntä. Kun autopilotti otetaan pois päältä, kuuluu 3 kertaa varoitus ääni.
Kiitos tiedosta!
Vlogeja olisi kiva nähdä
Niitä on tarkoitus tehdä ensi vuonna 👍
Okei mahtavaa
Hyvä video jälleen. Varajärjestelmistä puheen ollen. niin onko se totta, että eräiden ikävien lento-onnettemuuksien jälkeen on tullut sellainen varajärjestelmä, että kahden pilotin ohjaamossa, jos toinen poistuu (wc.hen tms), on aina oltava jokin koneen henkilökunnasta korvaamassa tilapäisesti poistuneen pilotin?
Tähän turvallisuusaiheeseen en ota kantaa.
@@Tapioonthemove Kiitos kuitenkin, kun vastasit jotakin. Vaikka olikin vain yksi rivi, niin siinäkin "rivien välissä" on asiaa.
En nyt muista onko tästä aikasemmin jo ollu mut vois joskus sivuta aiheena miten toimitaan matkustajien sairas kohtauksisa on jopa kuolemia tai vastaavasti synnytyksiä tuleeko nykyään onko lääkäriä lennolla yms..lennetäänkö aina perille vai tapaus kohtasii..
Nämä tapaukset on aina tapauskohtaista. Joskus lääkäri tai sairaanhoidon ammattilaisia saattaa löytyä matkustajien joukosta, se tietty on tuurista kiinni. Sairaustapauksia tulee silloin tällöin. Synnytyksiä hyvin harvoin, niitä useammin kuolee matkustajia sairauskohtauksiin. Toki nekin ovat harvinaisia.
Yritin tuossa Premieressä kysyä, mutta taisi mennä ohi. Eli kuinka pitkän matkan ottaa esim. A320 pysähtyä pelkillä moottoreiden reverseillä + spoilereilla ilman jarruja? Riittääkö kiitotie?
Ehdin nipin napin vastata siihen. Noin 2-2,5 km. Riippuu tosi paljon säästä ja koneen massasta.
ai että, tuleepa nostalginen olo seurailla taas lentostooreja🥲
Lentokonemekaanikko (ei siis lentäjä) ystäväni joskus sano et kone ei oikein voi itekseen mennä ilmassa rikki niin että sitä ei vois lentää (siis pitää ilmassa), jos siis lentäjät tietää et mihinkään tietokoneeseen ei voi luottaa.
Vaan jos kaik menee perseelleen nii sitä on tosivaikee tuoda alas ehjänä 😅
Moro Tapsa! Ehedottaisin, että jos voisit ja haluaisit tehdä suomenkielisiä "selitysvideoita" vaikkapa joistakin lento-onnettomuuksista vähän englanninkielisen Mentour Pilot -tubettajan tapaan, niin se olis siistiä. Toki varmaan videoista tulis aika pitkiä yms, mutta jos oot perehtynyt joihinkin tiettyihin tapauksiin niin olis nastaa kuulla suomeks jotain tämmöstä.
Mun mielestä se on jo vähän koluttu aihe. Muut ovat tehneet niitä ja on myös lentoturmatutkinta, niin en koe että mulla on aiheeseen hirveästi annettavaa.
@@Tapioonthemove Ok 👍
Oisko videota staattisestapaineesta ja pitotputkesta?
Muistelisin, että tämä aihe on jo käsitelty videolla.
Onko A320:sen ohjaamosta tulossa videota?
Ei ole valitettavasti tulossa
kertoisitko tarkemmin noista hätäliukumäistä kun niistä ei löydy oikein suomenkielisiä videoita
Paljonko matkustajakone kuluttaa polttoainetta ja paljonko pitää olla ylimääräistä?
En muista onko tästä ollut juttua, mutta kun Finnair esimerkiksi lentää pohjoisnavan yli säännöllisesti missä ”tavallinen” kompassi ei toimi, niin miten toimitaan siellä suunnistuksen kanssa? Voisko tästä tehdä videota?
Navigointivideon voisin tehdä jossakin vaiheessa. Pohjoisnavan yli lennetään ns. tosi suunnilla ja Finskin tapauksessa A350 tietokoneet osaa ottaa sen huomioon
Onko näissä ohjaamoissa käytössä minkäälaista tutkaa mistä voisi seurata muuta lentoliikennettä?
Toisiotutka löytyy kyllä
Mielen kiintoinen video. Tuli noista järjestelmisä mieleen, etä jos ne jumittuu tai sekoaa nousun, lennon tai laskeutumisen aikana, että saako missään niissä kohdissa ”buuttata järjestelmiä”, eli käynistää uudelleen? Vai voiko ton tehdä vain kun kone on maanpinnassa liikumattomana?
Riippuu järjestelmästä. Jotku voi jotku ei.
@@TapioonthemoveTekisitkö tästä joskus oman videon, et mitkä järjestelmistä voi buutata myös ilmassa ja mitkä vain maassa ollessa? Ja mitä käy jos sammuttaa sellaisen järjestelmän ilmassa jota ei saa sammuttaa ilmassa olessa?
Toki saa. Mutta se on tehtävä oikein. Tästä on surullinen esimerkki Indonesia AirAsia:n lento 8501, jossa pilotit ensin toimivat oikein, mutta lopuksi (kun buuttaus ei auttanut) kävivät käsiksi sulaketauluun sillä seurauksella, että joutuivat yllättävään tilanteeseen (josta toki olisi voinut pelastua), mutta menettivät ilmeisesti hätäännyksissään tilannetajun ja kone syöksyi mereen.
en.wikipedia.org/wiki/Indonesia_AirAsia_Flight_8501
Radion käytöstä voisi olla mukava kuulla lisää. Etenkin käytännön erot vhf/hf välillä
Mutta onko varajärjestelmällä X varajärjestelmää?
Ei ole
Ensi sunnuntain jouluaattospesiaaliksi olisiko jotakin talveen liittyvää esim de icing hommeleita ellei ole jo tehty video liittyen aiheeseen. (Ellei sitten ole jo tehty ensi su video)
Jouluaaton Lentostory on jo kuvattu 🌲😉
Kuinka vanhat koneet on vielä moderneja?
Kaikki koneet mitä vielä valmistetaan.
Hyvä video! Voitko tehdä B737 Max 8 videon. Sen korjauksesta jne.
Muistaakseni A350 on vain 2 hydraulijärjestelmää mutta siellä on sitten jo kaikenmaailman ristiinsyöttö mahdollisuudet ja muut
Pitää paikkaansa.
Nyt on pakko udella onko tää sattumaa vai mitä kun julkaset 74 gearin kaa lähes niinku täysin samaa aikaa uuden videon, ei siis oo eka kerta vaa tän sun comebackin jälkee aikalailla kaikki videot tullu samaa aikaa 😅 seki siis joku lentäjä jäbä.
Lentostory on tullut aina (vuodesta 2016 lähtien, pl tuotantotauko) sunnuntaisin klo 17:30.
12:00 Jarruvarjot siipien kärjessä auttaisi pois lattakierteestä.
Muista kyllä Helsinki - Vantaalta kun näin lentäjiä matkalla koneelle sen helkkarin ison attaseasalkun kanssa
Laskeutumisesta erittäin tuulisella säällä olisi mielenkiintoista kuulla lisätietoa, eilisen Manchesterin Pia-myrskyn jälkimainingeissa. Otsikot lienee vähän liiankin dramaattisia tuosta Finnairin lennosta, mukamas siipi lähellä maakosketusta. Eiköhän ollut kapteenin harkittu liike tulla ns. vähän poikittain maahan. Mm. tästä kuulis mielellään lisää.
Suht mielenkiintoista, ite tykkään lentämisestä kuin hullu puurosta. Mutta kaipaisi lisää lentovideoita
Lentovideoita ei valitettavasti ole enää mahdollista tehdä
@@Tapioonthemove ilmeisesti työnantajasta kiinni
@@JohtajanMatkassa kyllä
Onko jokin kiinteä raja lennon/lentoajan pituudessa, jonka jälkeen lentäjiä täytyy 3 tai 4 kpl?
Ei oikein kiinteää rajaa ole, koska siihen vaikuttaa aikaeron määrä, reitin pituus ja kyseisen yhtiön työehtosopimus
Hyvä video milloin myday
My day videota ei ole nyt suunnitteilla
on tullu istuttua juurikin siipipaikalla.. mukavasti enempi jalkatilaa siin
Air France pitot oli aika jännä. Silloin oli kaksi perämiestä ohjaamossa eikä kumpikaan tiennyt mitä tehdä. Toinen kiukutteli ja toinen ei osannut toimia. Ois pitot sulanut jos olisivat osanneet toimia oikein.
yks perämies hidasti konetta pitämällä nokkaa ylhäällä. kapteeni huomas liian myöhään.
Moi. Onko ikinä ollut haasteita lennonjohdon puutteellisen kielitaidon tai vaikkapa aksentin takia?
On silloin tällöin.
Q&A
Osaaksä sanoa miks mun sukulainen joka lentää kans, väittää kiven kovaa et maailma muka litteä?
😂🤷♂️
@@Tapioonthemove eli ei oo litteä? sun pitää lentäjänä kokoajan ns. laskee sitä konetta ettei nokka osoita ylöspäi jos meet suoraa ja pallo pyöree alla? Ihan oikeesti kysyn täs ku en ite lennä ja nykypäivänä vaikee enää sanoo mikä on totta mikä ei tuntuu ainaki siltä ku osa sanoo toista osa toista.
@@Tapioonthemove Pyysin sukulaasta ottamaa videoo katotaa miltä näyttää ku tulee takas, ohan sullaki lento videoita mut ne ovat kuulemma go prolla kuvattu mis pyöree linssi mikä pyöristää tjsp emmä tiiä mut toi kamera ei oo go pro et pitääs näyttää oikeeta. lets see :D;D vähä skeptinen itekki mut ainoo sata varma juttu minkä tiiän on se että en tiiä, mulle vaa sanottu näin ja noin koulus tai mis ny ikinä.
Maapallo on navoiltaan litistynyt pallo. Ihan peruskoulujuttu.
@@Tapioonthemove no sitä minäkin sanoin tolle sukulaiselle mut kaveri lentäny yli 10v niin mitä mä oon sanomaan mitä se näkee? Sen takii kysyn sulta. ainoo yks outo juttu on kyl et pystyt kameran zoomilla zoomaa semmosia matkoja mitkä eivät pitäisi olla mahdollista mikäli maa on sen kokoinen ku ne sanoo plus pallo viel kaupa päälle, jo se pistää miettii. pitää venaa se video ja tsekkaa horisontti onko täys vaaka vai ei.
Eikös lentokoneen ohjaamon ovikin ole perjaatteessa varajärjestelmä joka erottaa ohjaamon ja matkustamon?
Nyt tulee lentokentällä onnettomuus kun meen lentokoneseen
Tai sitten ei..
@@Tapioonthemove ke meen klm lennolle mitä ohje on sinne mulle
Nauti lennosta. KLM on oikein hyvä yhtiö ja matkustan mielelläni heidän lennoillaan ✈️
Mä oon lentopelkonen turbulenssi
Entä jos hydrauliikka pettää
Yksi tarvitaan lentämiseen. 2 voi mennä rikki.