Hyvä video. Erityismaininta ja kunnia siitä, että uhrien joukossa muistit mainita JAL:in kyydissä olleet kaksi eläintä - jotka moni jättäisi huomioimatta.
Pieni vinkki: Kun kone alkaa laskeutua matkakorkeudesta kohti lentokenttää, varmistakaa, että passi, lompakko ja kännykkä ovat housujen taskuissa. Tällöin ei mahdollisen evakuoinnin aikana tule niin herkästi mieli alkaa ottamaan mukaan niitä käsimatkatavaroita.
@@TheUglyGnome Taisi olla niin että siinä kohtaa voisi olla varauloskäynti mutta tässä konfiguraatiossa oli mahdollista lentoyhtiön valita vaihtoehto missä siihen oven tilalle asennetaan "tulppa" joka käytännössä on sitten ihan tavanomainen seinä, joskin rakenteellisesti silti erillinen osansa eikä kiinteästi rungossa kiinni.
Tässä tapauksessa oli yksi moottori jäänyt päälle ja sitä ei saatu sammutettua ja koneen henkilökunta ei avannut hätäpoistumistietä, joka olisi johtanut hyvin lähelle käynnissä olevaa moottoria. Myös tällaiset asiat pitää tarkistaa todella nopeasti ja samalla toimia kylmän rauhallisesti. Ei voi muuta sanoa kuin että todella esimerkillistä toimintaa koneen miehistöltä sekä matkustajilta. Uskaltaisin väittää, että melkein missä muussa maassa, olisi tullut kuollonuhreja matkustajien käyttäytymisen takia.
Tästä koneen näkymisestä on hyvä esimerkki yhdessä lentoturmatutkinta-jaksossa (onnea vaan etsintään). Siinä oli vastaava tilanne: pimeällä paikallaan oleva lentokone kiitotiellä ja toinen kone tuli laskuun. Siinä näyttivät, miten hyvin (eli huonosti) koneen valot näkyvät valaistulta kiitotieltä. Käytännössä maassa ollut kone pystyi häviämään täysin kentän valoihin. Tutkijat mahdollisesti lensivät helikopterilla asiaa tutkiessaan eivätkä pystyneet näkemään konetta kiitotiellä, vaikka TIESIVÄT sen olevan siellä. Lähtökohtaisesti lentäjän oletus lienee, että kiitotie on tyhjä, jos sinne on laskulupa. Silloin voi olla todella vaikea muuttaa käsitystään tilanteesta ja tehdä uutta arviota tilanteesta. Tätä tilannekuvan muuttamista kaiketi harjoitellaan simulaattorissa (toivottavasti). Toisaalta ei tuollainen Airbussin kokoinen möhkäle kykene tekemään kovin nopeita liikkeitä. Tämän määrittävät jo fysiikan lait. Välttämättä koneen havaitsemisen ja asian tiedostamisen jälkeen, ei vaan ole ole enää mahdollisuutta tehdä ylösvetoa. Kone ei vaan ennätä muuttaa liikesuuntaansa. Toki tämä on jossittelua, että olisiko kone pystynyt välttämään onnettomuuden ylösvedolla, jos olisivat huomanneet toisen koneen kiitotiellä.
Tiukkaa faktaa! Erinomainen selitys lento-onnettomuuksien synnystä, kyllä siinä vaan näkee että miksi onnettomuudet kuulostavat joskus jopa koomisilta ja epätodellisilta. Erityismaininta koneen miehistölle joka hoiti homman kotiin!
Hyvä video. 👍 Kuten kommentoin jo toisaalla: 1. Kuten sanoitkin, ne tavarat jätetään koneeseen, kuten tässä tehtiinkin. Menneisyydestä on surullisia vasta-esimerkkejä. 2. Transponderi oli ilmeisesti Dashissa pois päältä tai ei olemassa. Ilmeisesti normikäytäntö sotilaskoneissa, mutta olisi voinut pelastaa tässä tilanteessa. Jotenkin tuntuu oudolta, että isolla lentokentillä on koneita ilman transpondereita tai mitä tahansa teknologiaa, joka tietää missä kaikki koneet on. Ihmiset kuitenkin tekee virheitä kun on paljon liikennettä, ja se on vaan ajan kysymys. 3. Tuosta kuulutusjärjestelmästä. Epäilen vahvasti, että itse kaiuttimet ovat menneet (kaikki) rikki, kai ne nyt vähän G-voimia voi kestää, varmasti sotilaskoneissakin on kaiuttimia jotka kestää paljon suurempia G-voimia. Mitä oikeasti epäilen tapahtui on, että siellä on suora kaapeli niihin järjestelmiin, joka on vioittunut. Tätä varten on olemassa pakettireititetty ja moniredundantti verkko, esim. AFDX (Airbus Ethernet). Eli täysin sama idea kuin Internetissä, on useampia reittejä mitä kautta informaatio voi kulkea. Itseasissa Internet tehtiin alunperin samasta syystä sotilaskäyttöön. Tämä on hyvin lähellä omaa alaa. Jos ymmärrän oikein, megafonilla tuolla huuteleminen on aika hankalaa, ainakin toinen pilotti näin asiaa kommentoi. 4. On olemassa myös ASDE-X ja AMASS järjestelmiä, jotka käyttävät transpondereita, tutkaa jne. tilennekuvan tekemiseen. Tämäkin onnettomuus olisi ollut teknologialla estettävissä. Loppujen lopuksi tuollainen liikennevalo-toiminta ei nyt mitään kvanttifysiikkaa ole. Esim. jenkeissähän on ollut 17-46 vastaavaa läheltäpiti-tilannetta viime vuoden aikana (lähde Wikipedia), jossa on ollut isompia koneita osallisena. 5. Olen muuten lentänyt Japan Airlinesin A350:lla Japaniin, tosin en Hanedan kentälle. Mutta tärkeimpänä sivuhuomiona, Japan Airlinesin safkat oli parempia kuin Finnairin. 6. Asiaan täysin mitenkään liittymättä, milloinhan lentokoneisiin tulee LIDAR:it eli tutkat, jotka näkee ilmaturbulenssia (CAT). Itse maksaisin helpostikin kympin pari ekstraa lipusta.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta taas, itse katsoin youTubesta suoraa lähetystaä japanista ja siinä näkyi tuo törmäys oli kyllä hurjan näköinen onnettomuus ja onneksi niinkin monta ihmishenkeä selviytyi ainekset oli kyllä paljon isompaan katastrofiin.
Aivan mahtava analyysi. Itse tullut kaikki, noi aircrash investigationit katsonut, mutta ne aina vähän dramatisoituja. Toki dramaattisia lento-onnettomuudet aina, mutta tämä ylitti odottamukset ja tuli uutta tietoa!
Taas hyvää tietoa, kiitos. Harjoitteleeko lentohenkilökunta toimintaa onnettomuustilanteissa määräajoin kuten laivoissa kerran kuukaudessa palo-ja pelastusvene harjoitukset?
Huh järistyttävän erinomaista faktaa! Kunpa kaikki matkustajat vastaavissa valitettavissa onnettomuuksissa toimisi näin. Eikä sitä jos mä nyt ton repun repäsen mukaan, kun siellä on mun voikkarit ja anopin valokuva, kyllä me ehditään!
Kiitos tästä videosta! Tämä onnettomuus kosketti jotenkin erityisen paljon, kun just lensimme Japanin kautta Uuteen-Seelantiin ja olimme lentäneet kotiin Hong Kongin kautta 3pv ennen tätä onnettomuutta ja vielä 2/4 lennoista oli A350-900:lla. Sellaista mietin noista käsimatkatavaroista, että miksi niitä luukkuja, jossa ihmiset matkatavaroitaan säilyttää, ei saada lukittua ohjaamosta käsin tällaisessa tilanteessa? Olisi aika kätevää, jos luukut saisi kiinni eikä kukaan pääsisi kaivelemaan laukkujaan paniikissa 🤔 Tässähän ei nyt sitä ongelmaa ollut, mutta kuten totesit, niin esimerkkejä tällaisesta löytyy.
Hyvä kysymys tuo hattuhyllyn lukitseminen. Pari syytä miksi sitä ei tehdä -monimutkainen järjestelmä asentaa, se voi vikaantua ja luo ylimääräisiä kustannuksia. -ne luukut pitää saada turvallisuuden vuoksi heti auki. Esim tulipalo käsimatkatavaroiden joukossa. Niitäkin on sattunut.
Kunhan pohdin, että voisiko lentoliikenteessäkin tulevaisuudessa homma mennä enemmän tietotekniikkaan perustuen, voisiko lentoonlähdöt ja laskut sopia tietoteknisesti eikä puheella. Ja lentokoneissakin olla vastaavaa kuin junissa kun kuljetaan lentokentällä rullausteillä, että annetaan kulkutie(sensorein katsotaan että se menee reittiä) ja jos mennäänkin "ns" punasia päin niin järjestelmä stoppaa kulun.
Toisaalla spekuloitiin, että evakuointi onnistui nopeasti siksi, että pääosa matkustajista oli järjestäytyneitä japanilaisia. Olisiko lopputulos ollut sama, jos kyydissä olisi ollut esim. jenkkejä? edit: jaa käsittelitkin asiaa lopussa :D.
Kiitos taas hyvästä videosta! Menisikö homma liian vaikeaksi jos laskeutumiseen (tai nousuun) juuri käytettävälle kiitoradalle incursio estettäisiin valojen lisäksi vaikkapa mekaanisesti?
Oli hyvä maininta, että matkustajan kannalta saattaa hetken näyttää ettei mitään tapahdu (siis onnettomuuden aikana) mutta henkilökunta tekee silloin tärkeää tilannearviota. Olisikin aika tyhmää avata vaan kaikki varauloskäynnit ja osan matkusajista laskevan liukumäkeä vaikka suoraan tulipaloon tms. Tämä oli hyvä video!
Mietittytää vähän että päätettiinköhän että ei sammuteta vaan antaa palss kun ei ole ketään sisällä. Näin minimoitiin riskit palokunnalle. Näyttää nimittäin liekit niin pieniltä tuossa evakuonnin aikana että olis kuvitellut että pystyy sammuttamaan.
Liikennevaloissa on kolme väriä siksi että tietää mitä seuraavaksi voi odottaa. Jos olisi vain yksi punainen niin voisi vain arvailla onko se rikki vai lupa mennä. Lentokentillä ei tuota ongelmaa ole? Yksi tikkarimies olisi pelastanut tilanteen. Juorupeilikin auttaisi. Maantieliikenteen säännöt pelaisi kentilläkin.
Japanin viranomaiset julistaneet keskustelut koneiden ja lennonjohdon välillä. Ainakin niiden perusteella Airbussille annettu lupa laskeutua ja rannikkovartioston koneelle käsky odottaa kiitotien risteyksessä. Tosiaan stop valot eivät olleet toiminnassa. 18 minuuttia meni muuten törmäyksestä että viimeinen matkustaja saatiin ulos Airbussista.
Tarkoitin juuri viimeistä matkustajaa, kapteeni varmisti että kaikki on päässyt pois, kuten kuuluu. Törmäys tapahtui n.17:47 ja viimeinen matkustaja pääsi ulos n.18.05. Eli tuo 90 sekunnin evakuointi vaatimus puolilla hätäuloskäynneillä ei kuitenkaan toteutunut.
Sulla on ajantasaisempaa tietoa kuin mulla. Kiitos tarkennuksesta 👍 Toki törmäyksen jälkeen kone vielä on liikkeessä sen 1-2 minuuttia ennen kuin se pysähtyi ja sitten vielä oma aikansa ennenkuin evakuointi oikeasti alkoi, kun ovet avattiin. Mutta silti yllättävän pitkä aika. Ehkä siellä on ollut pyörätuolimatkustajia mitkä on pitäny kantaa ulos 🤷♂️ muutoin tuo on kyllä epäilyttävän pitkä aika, koska ihan normaali koneesta poistuminen lennon jälkeen kestää sen vartin maksimissaan. Loppuraporttia odotellessa..
Kiitos! Tosi mahtavaa ja asiallista sisältöä! Voisit tehdä videon, siitä miten lento-onnettomuuksia tutkitaan. Mainitsit videolla nuo kaksi kuollutta eläintä koneen ruumassa. Surullinen juttu😢 Oon miettinyt, että onko ruumassa matkustavilla lemmikeillä mahdollisuutta selviytä tämän tapaisesta onnettomuudesta?
Voitko tehdä videon jossa sä laskeudut a320. Ite tykkään tosta koneesta koska oon ajanut simulaattorissa ja kotona on oma joka on tietty a320 simulaattori
Katotaan miten ehdin. Tässä pitäis itsekin lentää 😅✈️ jos mä vaan ehdin kerätä aineistoa ja oikeaa tietoa, niin ehkä on mahdollista, että sunnuntaina käsittelen tätä casea.
Olihan karu tapaturma ja hyvää analyysia eri prosesseista. Tuki toki spekulaationa mieleen, että jos olisi ehtinyt nähdä esteen kiitotiellä, niin kuin nopeasti ja tehokkaasti pystyy tekemään ylösvedon? Hetken varmasti ottaa aikaa se päätöksen teko jonka jälkeen sit toimenpiteet. Simulaattorissa lienee noita tehdään? Miten käytännön harjoittelussa, tuleeko ohjaajalta yllättäviä komentoja mihin pitää reagoida, esim yllättävällä ylösvedolla?
Kiitos taas erittäin mielenkiintoisesta videosta. Jos lentäjän reaktioaika ylösvetoon on se 1-2 sekuntia niin kuinka nopeasti esim 320 reagoi? Eli kuinka monta sekuntia tai metriä kone laskee ennen kuin lähtee nousemaan.
Onko lento- ja meriliikenteellä yhteistä radiokanavaa. Ajatellen mahdollista veteen laskeutumista hätätilanteissa? Marine Traffic:n mukaan vesiliikennettä tuntuu olevan lentoreittien läheisyydessä.
Onko totta Tapsa, että Yhdysvaltojen lentokentät ovat ainoita maailmassa, jossa standardina lisätään 'hold short' rullausluvalle, indikoiden, että koneen pitää pysähtyä ennen kiitotielle siirtymistä. Näinkö ATC ei sanoa vakiona Euroopassa, tai Aasiassa?
Kyllä hold short on ihan standardi fraseologiaa Euroopassa. Aasiassa en ole lentänyt, niin en osaa siitä mantereesta sanoa. Eli jenkit eivät missään nimessä ole ainoita.
Airbussilla kun on kaikenlaisia auto-take-off ja ROPS projekteja meneillään niin olisi hieno jos turvatoimena RAAS:n lisäksi olisi myös jonkinlainen systeemi mikä kiitotielle mennessä skannaa kiitotien jatkeen. Jos siellä vaikka olis kone alle 3 NM loppuosalla niin antaisi varoitusta :D mutta eipä se Dash-8 tilanteessa auttaisi. Jotkut lentäjät taitaa kyllä vihata RAASia kun on niin kovaääninen ja saattaa peittää lennonjohtajan selvitykset. Onko Discoverilla käytössä?
Lentokoneiden nokkaan voisi yrittää suunnitella kameran, joka näkyy sille joka ohjaa konetta, joka käynistetään tietyssä korkeudessa, jotta näkee myös onko kiitotiellä mitään ylimääräistä, jotta voitaisiin ajoissa tehdäylösveto.
Tosiasiassa iso huoli milloin tapahtuu seuraava "Teneriffa" nyt oltiin tässä jo todella lähellä. Paljon uutta kokematonta väkeä lennonjohdossa sekä myös lentävässä henkilöstössä. Lisätään vielä vaikkapa tämä paljon puhuttu some ja sen käyttö, puhelin on kourassa aina kun vaan välttää.. Eli kriittisiin paikkoihin, kännykät pois.. Lennojohtotorneissa kännykät jää alakertaan, lentokoneissa kippari ja perämies jättää puhelimen vaikkapa jemmaan matkustamon lukittavaan lokeroon. Mikä lie vaikutti tuon Dash-8 koneen luvattomaan kiitotielle menemiseen, saapa nähdä voiko henkiin jäänyt kapteeni kertoa mitään.
10 місяців тому
Mulla tuli mieleen tästä se Teneriffan lentoonnettomuusnvuodelta 1977
Tää on varmaan tyhmä kysymys kun ei ole missään käytössä, mutta miksi ei kiitotiellä ole lisävaloja jotka palaa vain niinä hetkinä kun kone on laskeutumassa, silloinhan kiitotielle haluava näkee myös niistä valoista että kone on laskeutumassa... Vai onko kiitoteillä jo liikaa valoja?
Ei ole ollenkaan tyhmä kysymys. Itseasiassa todella hyvä kysymys. Oma näkemys miksi tälläisiä valoja ei ole tehty on se, että niitä on hyvin vaikea ja kallis laittaa käytäntöön. Koska se pitäisi olla täysin automatisoitu systeemi ja kiitotie pitäisi varustaa koko matkaltaan sensoreilla.
@@Tapioonthemove kiitos vastauksesta. Mikäänhän ei ole liian kallista kun ihmishenget kyseessä (mun mielestä 😎). Ne lisävalot voisivat toimia signaalilla laskeutuvasta lentokoneesta, jolloin ne ovat automatisoidut. Toki jokainen turvaratkaisu voi pettää, mutta jos kaikki pettää kerralla niin jotain radikaalia on kehitettävä.
@@Tapioonthemove tai jos edullisempaa vaihtoehtoa niin Lentokoneisiin taaksepäin suunnattuja kirkkaita stroboja kun ovat maassa... Tiedä sitten erottuisko ne sen paremmin kiitotien valoista pimeällä...
Olisi ollut mielenkiintoista kuulla evakuointilogiikasta että jos matkustamohenkilökunta ei saa järkevässä ajassa päivitystä lentäjiltä niin millon ne saa itse päättää evakuoida koneen. Onhan sekin mahdollista että liikaa jäätiin arpomaan päätöstä tai että lentäjät kuolivat/pyörtyivät savuun? Tässä japanin tapauksessa koko kone täytty savusta kuitenkin videoiden perusteella. Kuulostaa hullulta että evakuoinnissa kesti 18 minuttia kokonaisuudessaan laskeutumisesta lähtien.
Onnettomuustutkinnan loppuraportti on varmasti mielenkiintoinen, siinä selviää tuokin asia. Matkustamohenkilökunta voi aloittaa evakuoinnin itsenäisesti tulipalossa/pakkolaskussa veteen.
Häiritseekö yhtään se kun teette esim. lentoonlähtöä tai mitä tahansa kun olette lentämässä ja kuulokkeissa kuuluu aina lennonjohdon puhe? Jotenkin tuntuu itsellä hankalalta edes se että kuuntelee ja lukee samaan aikaan :D
Miten venäjä nykyään toimii? Käyttävätkö englantia vai puhuvatko omassa liikenteessään omaa kieltään? Kun kumminkin on kiinalaisia yms koneita heidän maassa liikennöimässä
olisi pitänyt nähdä eikö jokainen lentokone ole enemmän tai vähemmän nokka pystyssä laskeutuessaan onko sieltä mitään mahollisuutta edes nähdä toista konetta.
@@Tapioonthemove olen Suomen ufo tutkijoiden ufo harrastelija lentävälautanen on nähty Helsinki Vantaan lasku reitin yläpuolella 4-5km ennen kiitotien alkua Google ufo tutkijat sekaan sieltä Jyväskylän Ilkka 🛸
Tapsa on kertonut, että yhtiö ei anna toistaiseksi tehdä ohjaamo videoo, oiskohan turvallisuus kysymys??, mutta hyvinhän Tapio on aikaisemmista videoista selvinnyt, ei kuvaamiset haitannut työskentelyä
Ohjaamosta ei ole koskaan tulossa livekuvaa. Jos työnantajani ohjeistus joskus tulevaisuudessa muuttuu, voin harkita ohjaamovideoiden tekoa. Mutta toistaiseksi niitä ei ole tulossa.
Tuleeko siitä mitään sanktioita kun kerroit että esim ranskassa tai espanjassa kommunikointi paikallisten kesken lennonjohtoon on usein omalla kielellä mitä ei kaikki ymmärrä jos virallinen työskentely kieli on kuitenkin englanti radiossa? Vai miten sitä "valvotaan" että kaikki puhuisi samaa kieltä
Vaikka ei ihan sama asia ole, niin usein olen Räyskälässä (ei ole toki lennonjohtoakaan, vain oma taajuus) jos tulee ulkolainen kone, niin moni (kaikki suunnilleen) lentäjä kentän lähellä vaihtaa englantiin, kun huomaavat että joku puhuu englantia. Koskee tietysti varsinkin rullauksia, nousuja ja laskuja. Vaikka se ei ole vaatimus, niin hyvä ja turvallisuutta lisäävä tapa, koska sen englanninkielisen pilotin tilannetaju muista koneista paranee. Ja veikkaan että lähes kaikki "poutahaukat" ja purtsikkapilotit(kin) klaaraa englannin ehkä paremmin kuin nuo vaikkapa japsit ja fransmannit tornissa ja ohjaamossa.
Moi Tapio,kysyisin olen paljon lentänyt Hki.ivalo,mikä on tarkoitus ennen ivaloa kaarrossa laitetaan ilmajarrut ,onko tarkoitus näyttää Ivaloa,siitä 10min.vasta flabsit?
En osaa sanoa. Jokainen lento on yksilökohtainen ja vain koneen ohjaajat voi sanoa että missä vaiheessa ovat mitäkin tehneet. Mutta noin yleisesti spoileria otetaan ulos jotta kone hidastuisi tai pystynopeutta halutaan suurentaa.
Hyvä video. Erityismaininta ja kunnia siitä, että uhrien joukossa muistit mainita JAL:in kyydissä olleet kaksi eläintä - jotka moni jättäisi huomioimatta.
Jaha että vai niin. Tietävätkö elukat kuolevansa - En usko - Siis jos eivät tiedä , mitä suret?
Pieni vinkki: Kun kone alkaa laskeutua matkakorkeudesta kohti lentokenttää, varmistakaa, että passi, lompakko ja kännykkä ovat housujen taskuissa. Tällöin ei mahdollisen evakuoinnin aikana tule niin herkästi mieli alkaa ottamaan mukaan niitä käsimatkatavaroita.
Hyvä vinkki!
@@metsa12 Kännykkä on kaikkein tärkein. Muulla ei niin väliä.
Taitaa olla että pääset kertomaan ensi viikolla lisää onnettomuuksista ja 737:sta.
Se seinäräppänä 737 MAX Jo parissa kilometrissä.
@@jarikinnunen1718 Varauloskäynti - ei mikään "räppänä".
@@TheUglyGnome Taisi olla niin että siinä kohtaa voisi olla varauloskäynti mutta tässä konfiguraatiossa oli mahdollista lentoyhtiön valita vaihtoehto missä siihen oven tilalle asennetaan "tulppa" joka käytännössä on sitten ihan tavanomainen seinä, joskin rakenteellisesti silti erillinen osansa eikä kiinteästi rungossa kiinni.
@@TheUglyGnome Huumoria. Jos sen paikkaa mallaava levy lähtee lentoon, on jotain tyritty.
Lentostory on viikon kohokohta!🔥
Tässä tapauksessa oli yksi moottori jäänyt päälle ja sitä ei saatu sammutettua ja koneen henkilökunta ei avannut hätäpoistumistietä, joka olisi johtanut hyvin lähelle käynnissä olevaa moottoria. Myös tällaiset asiat pitää tarkistaa todella nopeasti ja samalla toimia kylmän rauhallisesti. Ei voi muuta sanoa kuin että todella esimerkillistä toimintaa koneen miehistöltä sekä matkustajilta. Uskaltaisin väittää, että melkein missä muussa maassa, olisi tullut kuollonuhreja matkustajien käyttäytymisen takia.
Hieno suoritus JAL miehistöltä saada kaikki ihmiset ulos hengissä, harmillista kuitenkin että eläimet menehtyivät😢
Tästä koneen näkymisestä on hyvä esimerkki yhdessä lentoturmatutkinta-jaksossa (onnea vaan etsintään). Siinä oli vastaava tilanne: pimeällä paikallaan oleva lentokone kiitotiellä ja toinen kone tuli laskuun. Siinä näyttivät, miten hyvin (eli huonosti) koneen valot näkyvät valaistulta kiitotieltä. Käytännössä maassa ollut kone pystyi häviämään täysin kentän valoihin. Tutkijat mahdollisesti lensivät helikopterilla asiaa tutkiessaan eivätkä pystyneet näkemään konetta kiitotiellä, vaikka TIESIVÄT sen olevan siellä. Lähtökohtaisesti lentäjän oletus lienee, että kiitotie on tyhjä, jos sinne on laskulupa. Silloin voi olla todella vaikea muuttaa käsitystään tilanteesta ja tehdä uutta arviota tilanteesta. Tätä tilannekuvan muuttamista kaiketi harjoitellaan simulaattorissa (toivottavasti).
Toisaalta ei tuollainen Airbussin kokoinen möhkäle kykene tekemään kovin nopeita liikkeitä. Tämän määrittävät jo fysiikan lait. Välttämättä koneen havaitsemisen ja asian tiedostamisen jälkeen, ei vaan ole ole enää mahdollisuutta tehdä ylösvetoa. Kone ei vaan ennätä muuttaa liikesuuntaansa. Toki tämä on jossittelua, että olisiko kone pystynyt välttämään onnettomuuden ylösvedolla, jos olisivat huomanneet toisen koneen kiitotiellä.
Tiukkaa faktaa! Erinomainen selitys lento-onnettomuuksien synnystä, kyllä siinä vaan näkee että miksi onnettomuudet kuulostavat joskus jopa koomisilta ja epätodellisilta. Erityismaininta koneen miehistölle joka hoiti homman kotiin!
Hyvä video. 👍 Kuten kommentoin jo toisaalla:
1. Kuten sanoitkin, ne tavarat jätetään koneeseen, kuten tässä tehtiinkin. Menneisyydestä on surullisia vasta-esimerkkejä.
2. Transponderi oli ilmeisesti Dashissa pois päältä tai ei olemassa. Ilmeisesti normikäytäntö sotilaskoneissa, mutta olisi voinut pelastaa tässä tilanteessa. Jotenkin tuntuu oudolta, että isolla lentokentillä on koneita ilman transpondereita tai mitä tahansa teknologiaa, joka tietää missä kaikki koneet on. Ihmiset kuitenkin tekee virheitä kun on paljon liikennettä, ja se on vaan ajan kysymys.
3. Tuosta kuulutusjärjestelmästä. Epäilen vahvasti, että itse kaiuttimet ovat menneet (kaikki) rikki, kai ne nyt vähän G-voimia voi kestää, varmasti sotilaskoneissakin on kaiuttimia jotka kestää paljon suurempia G-voimia. Mitä oikeasti epäilen tapahtui on, että siellä on suora kaapeli niihin järjestelmiin, joka on vioittunut. Tätä varten on olemassa pakettireititetty ja moniredundantti verkko, esim. AFDX (Airbus Ethernet). Eli täysin sama idea kuin Internetissä, on useampia reittejä mitä kautta informaatio voi kulkea. Itseasissa Internet tehtiin alunperin samasta syystä sotilaskäyttöön. Tämä on hyvin lähellä omaa alaa. Jos ymmärrän oikein, megafonilla tuolla huuteleminen on aika hankalaa, ainakin toinen pilotti näin asiaa kommentoi.
4. On olemassa myös ASDE-X ja AMASS järjestelmiä, jotka käyttävät transpondereita, tutkaa jne. tilennekuvan tekemiseen. Tämäkin onnettomuus olisi ollut teknologialla estettävissä. Loppujen lopuksi tuollainen liikennevalo-toiminta ei nyt mitään kvanttifysiikkaa ole. Esim. jenkeissähän on ollut 17-46 vastaavaa läheltäpiti-tilannetta viime vuoden aikana (lähde Wikipedia), jossa on ollut isompia koneita osallisena.
5. Olen muuten lentänyt Japan Airlinesin A350:lla Japaniin, tosin en Hanedan kentälle. Mutta tärkeimpänä sivuhuomiona, Japan Airlinesin safkat oli parempia kuin Finnairin.
6. Asiaan täysin mitenkään liittymättä, milloinhan lentokoneisiin tulee LIDAR:it eli tutkat, jotka näkee ilmaturbulenssia (CAT). Itse maksaisin helpostikin kympin pari ekstraa lipusta.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta taas, itse katsoin youTubesta suoraa lähetystaä japanista ja siinä näkyi tuo törmäys oli kyllä hurjan näköinen onnettomuus ja onneksi niinkin monta ihmishenkeä selviytyi ainekset oli kyllä paljon isompaan katastrofiin.
Aivan mahtava analyysi. Itse tullut kaikki, noi aircrash investigationit katsonut, mutta ne aina vähän dramatisoituja. Toki dramaattisia lento-onnettomuudet aina, mutta tämä ylitti odottamukset ja tuli uutta tietoa!
Ai vähän..... :D
Taas hyvää tietoa, kiitos. Harjoitteleeko lentohenkilökunta toimintaa onnettomuustilanteissa määräajoin kuten laivoissa kerran kuukaudessa palo-ja pelastusvene harjoitukset?
Harjoittelee.
@@Tapioonthemoveihan täyden koneen evakuointia?
Kiitos taas mielenkiintoisesta videosta. Ainakin minä sain taas uutta tietoa rullaus / kiitoteiden turvallisuus systeemeistä.
Huh järistyttävän erinomaista faktaa! Kunpa kaikki matkustajat vastaavissa valitettavissa onnettomuuksissa toimisi näin. Eikä sitä jos mä nyt ton repun repäsen mukaan, kun siellä on mun voikkarit ja anopin valokuva, kyllä me ehditään!
Kiitos hyvin tehdystä ja informatiivisesta videosta
Jösses Tapio miten hieno video. Taas!!! Kiitos!
Kiitos tästä videosta! Tämä onnettomuus kosketti jotenkin erityisen paljon, kun just lensimme Japanin kautta Uuteen-Seelantiin ja olimme lentäneet kotiin Hong Kongin kautta 3pv ennen tätä onnettomuutta ja vielä 2/4 lennoista oli A350-900:lla. Sellaista mietin noista käsimatkatavaroista, että miksi niitä luukkuja, jossa ihmiset matkatavaroitaan säilyttää, ei saada lukittua ohjaamosta käsin tällaisessa tilanteessa? Olisi aika kätevää, jos luukut saisi kiinni eikä kukaan pääsisi kaivelemaan laukkujaan paniikissa 🤔 Tässähän ei nyt sitä ongelmaa ollut, mutta kuten totesit, niin esimerkkejä tällaisesta löytyy.
Voikohan niiden luukkujen takana olla matkustamohenkilökunnalle tilanteessa tärkeää materiaalia? 🤔
@@jukkasillanpaa8459 totta, hyvä pointti 🤔
@@jukkasillanpaa8459 On, mutta vain muutamassa tietyssä paikassa.
Hyvä kysymys tuo hattuhyllyn lukitseminen.
Pari syytä miksi sitä ei tehdä
-monimutkainen järjestelmä asentaa, se voi vikaantua ja luo ylimääräisiä kustannuksia.
-ne luukut pitää saada turvallisuuden vuoksi heti auki. Esim tulipalo käsimatkatavaroiden joukossa. Niitäkin on sattunut.
Kiitos! @@Tapioonthemove Onhan nuo ihan loogisia juttuja, kun miettii asiaa pidemmälle.
Erittäin hyvä video. Selvisi myös asioita toimenpiteille nousuissa ja laskuissa.
Ihan upea ja mielettömän upeasti kerrottu. Helppo ymmärtää. Todella mielenkiintoinen. Surullinen tapahtuma, vaikka tapahtui paljon hyvää.
Kiitoksia mielenkiintoisesta videosta! 👍
Mahtava video, kiitos!
Uskomaton tuuri ettei kukaan a350 matkustajasta ja miehistöstä menehtynyt!
Olisiko onnistunut jonkun afrikkalaisen tai jenkkien lentokoneen kera - epäilen!
Hyvä video paljon asiaa ammatti ihmisen kertomana.
Kiitos jälleen,tiedot erittäin hyviä.Ja rauhoittavaa !!❤
Japanista kun on kyse niin päättävien tahojen ja viranomaisten julkinen kasvojen menetys on todella kova juttu onnettomuudesta johtuen.
Luemmeko kohta rannikkovartioston kapun harakiristä?
Kunhan pohdin, että voisiko lentoliikenteessäkin tulevaisuudessa homma mennä enemmän tietotekniikkaan perustuen, voisiko lentoonlähdöt ja laskut sopia tietoteknisesti eikä puheella. Ja lentokoneissakin olla vastaavaa kuin junissa kun kuljetaan lentokentällä rullausteillä, että annetaan kulkutie(sensorein katsotaan että se menee reittiä) ja jos mennäänkin "ns" punasia päin niin järjestelmä stoppaa kulun.
Tähän suuntaan on yksi askel videolla mainittu RIAS järjestelmä. Veikkaan että tulevaisuudessa tulee maaoperaatioihin liittyviä innovaatioita.
Todella hyvä video. Tarkasti selitetty kaikki.
Hieno video, mikä käy laajennetusta turvaopastuksesta ennen lentoa.
Kiitos hyvästä videosta 👍🏻
jumankauta et oon ilonen et äijö tekee taas vidoita, ilmailu kiinnostanu pienestä asti ja olisinkin varmaa lentäjä jos sairaus ei estäisi.
Kiitos!
Toisaalla spekuloitiin, että evakuointi onnistui nopeasti siksi, että pääosa matkustajista oli järjestäytyneitä japanilaisia. Olisiko lopputulos ollut sama, jos kyydissä olisi ollut esim. jenkkejä? edit: jaa käsittelitkin asiaa lopussa :D.
Japanilaisista on syytä ottaa mallia.
Kiitos taas hyvästä videosta! Menisikö homma liian vaikeaksi jos laskeutumiseen (tai nousuun) juuri käytettävälle kiitoradalle incursio estettäisiin valojen lisäksi vaikkapa mekaanisesti?
Kannatan ennemmin tuota videolla mainittua RIAS järjestelmää
Oli hyvä maininta, että matkustajan kannalta saattaa hetken näyttää ettei mitään tapahdu (siis onnettomuuden aikana) mutta henkilökunta tekee silloin tärkeää tilannearviota.
Olisikin aika tyhmää avata vaan kaikki varauloskäynnit ja osan matkusajista laskevan liukumäkeä vaikka suoraan tulipaloon tms.
Tämä oli hyvä video!
Ohhoh, kerrankin ajoissa kattomassa 😅
Hyvä ja kattava video!
Mietittytää vähän että päätettiinköhän että ei sammuteta vaan antaa palss kun ei ole ketään sisällä. Näin minimoitiin riskit palokunnalle. Näyttää nimittäin liekit niin pieniltä tuossa evakuonnin aikana että olis kuvitellut että pystyy sammuttamaan.
Liikennevaloissa on kolme väriä siksi että tietää mitä seuraavaksi voi odottaa. Jos olisi vain yksi punainen niin voisi vain arvailla onko se rikki vai lupa mennä. Lentokentillä ei tuota ongelmaa ole? Yksi tikkarimies olisi pelastanut tilanteen. Juorupeilikin auttaisi. Maantieliikenteen säännöt pelaisi kentilläkin.
Hyvin selitit nämä asiat, kiitos❤ voitko puhua siitä Lentokone jutusta kun oli se seinä repeytynyt irti kun kone oli ilmassa?
No Katotaan, miten on kalenterissa aikaa
Kiitos hyvästä videosta! Olisiko uutta videota aiheesta sitten kun onnettomuustutkintaraportti julkaistaan?
Japanin viranomaiset julistaneet keskustelut koneiden ja lennonjohdon välillä. Ainakin niiden perusteella Airbussille annettu lupa laskeutua ja rannikkovartioston koneelle käsky odottaa kiitotien risteyksessä.
Tosiaan stop valot eivät olleet toiminnassa. 18 minuuttia meni muuten törmäyksestä että viimeinen matkustaja saatiin ulos Airbussista.
Tarkennuksena, että matkustajat oli jo kauan aikaa aiemmin saatu ulos. Kapteeni poistui viimeisenä kun oli varmistanut että kaikki on päässet ulos.
Ei ollut italialainen kippari...@@Tapioonthemove
Tarkoitin juuri viimeistä matkustajaa, kapteeni varmisti että kaikki on päässyt pois, kuten kuuluu. Törmäys tapahtui n.17:47 ja viimeinen matkustaja pääsi ulos n.18.05. Eli tuo 90 sekunnin evakuointi vaatimus puolilla hätäuloskäynneillä ei kuitenkaan toteutunut.
Sulla on ajantasaisempaa tietoa kuin mulla. Kiitos tarkennuksesta 👍
Toki törmäyksen jälkeen kone vielä on liikkeessä sen 1-2 minuuttia ennen kuin se pysähtyi ja sitten vielä oma aikansa ennenkuin evakuointi oikeasti alkoi, kun ovet avattiin. Mutta silti yllättävän pitkä aika. Ehkä siellä on ollut pyörätuolimatkustajia mitkä on pitäny kantaa ulos 🤷♂️ muutoin tuo on kyllä epäilyttävän pitkä aika, koska ihan normaali koneesta poistuminen lennon jälkeen kestää sen vartin maksimissaan.
Loppuraporttia odotellessa..
Kiitos! Tosi mahtavaa ja asiallista sisältöä! Voisit tehdä videon, siitä miten lento-onnettomuuksia tutkitaan. Mainitsit videolla nuo kaksi kuollutta eläintä koneen ruumassa. Surullinen juttu😢 Oon miettinyt, että onko ruumassa matkustavilla lemmikeillä mahdollisuutta selviytä tämän tapaisesta onnettomuudesta?
Ruumassa ei käytännössä ole mitään mahdollisuuksia selvitä hengissä vastaavissa onnettomuuksissa.
Entä miten toimitaan matkustamossa olevien eläinten kanssa evakuointi tilanteissa?
Voitko tehdä videon jossa sä laskeudut a320. Ite tykkään tosta koneesta koska oon ajanut simulaattorissa ja kotona on oma joka on tietty a320 simulaattori
Se ei valitettavasti nykyisillä työnantajan säännöillä ole mahdollista.
monta kertaa ,mitä olen huomannut ennen lentoon lähtöä flabits on sisällä,tai lentoon lähdön kannalla liiaan pienet.
Lentäjien ammattitaito pelasti matkustajakoneen matkustajat+kabiinin 😢😊henkilökunta
Onko tulossa videota Yhdysvalloissa irronneesta lentokoneen ovesta? Kuinka moinen voi olla mahdollista?
Katotaan miten ehdin. Tässä pitäis itsekin lentää 😅✈️ jos mä vaan ehdin kerätä aineistoa ja oikeaa tietoa, niin ehkä on mahdollista, että sunnuntaina käsittelen tätä casea.
aivan mahtava video. KIITOS🎉
Olihan karu tapaturma ja hyvää analyysia eri prosesseista. Tuki toki spekulaationa mieleen, että jos olisi ehtinyt nähdä esteen kiitotiellä, niin kuin nopeasti ja tehokkaasti pystyy tekemään ylösvedon? Hetken varmasti ottaa aikaa se päätöksen teko jonka jälkeen sit toimenpiteet. Simulaattorissa lienee noita tehdään? Miten käytännön harjoittelussa, tuleeko ohjaajalta yllättäviä komentoja mihin pitää reagoida, esim yllättävällä ylösvedolla?
Ylösveto tehdään sekunneissa. Siihen ei mene aikaa juuri yhtään. 1-2 sekuntia max.
Kiitos taas erittäin mielenkiintoisesta videosta. Jos lentäjän reaktioaika ylösvetoon on se 1-2 sekuntia niin kuinka nopeasti esim 320 reagoi? Eli kuinka monta sekuntia tai metriä kone laskee ennen kuin lähtee nousemaan.
1-2 sekuntia. Olen tehnyt A320:lla ylösvedon 30 jalan korkeudesta. Renkaat eivät osuneet maahan ✈️🚀
Onko lento- ja meriliikenteellä yhteistä radiokanavaa. Ajatellen mahdollista
veteen laskeutumista hätätilanteissa? Marine Traffic:n mukaan vesiliikennettä
tuntuu olevan lentoreittien läheisyydessä.
Ei ole. Meri ja ilmaliikenteen radiotaajuudet ovat eri kanavilla.
Onko totta Tapsa, että Yhdysvaltojen lentokentät ovat ainoita maailmassa, jossa standardina lisätään 'hold short' rullausluvalle, indikoiden, että koneen pitää pysähtyä ennen kiitotielle siirtymistä. Näinkö ATC ei sanoa vakiona Euroopassa, tai Aasiassa?
Kyllä hold short on ihan standardi fraseologiaa Euroopassa. Aasiassa en ole lentänyt, niin en osaa siitä mantereesta sanoa.
Eli jenkit eivät missään nimessä ole ainoita.
Inhimillinen virhe, kuten lukuisat muut matkustajaliikenteessä tapahtuneet kautta aikojen
Siltä näyttää
Airbussilla kun on kaikenlaisia auto-take-off ja ROPS projekteja meneillään niin olisi hieno jos turvatoimena RAAS:n lisäksi olisi myös jonkinlainen systeemi mikä kiitotielle mennessä skannaa kiitotien jatkeen. Jos siellä vaikka olis kone alle 3 NM loppuosalla niin antaisi varoitusta :D mutta eipä se Dash-8 tilanteessa auttaisi.
Jotkut lentäjät taitaa kyllä vihata RAASia kun on niin kovaääninen ja saattaa peittää lennonjohtajan selvitykset. Onko Discoverilla käytössä?
ROPS ja RAAS on hyvä järjestelmiä 👍 Discoverilla niitä ei kuitenkaan ole.
Olis ihan hyvä jos voisit kertoa tuosta tutkimusesta lisää tulevilla videoilla jos satut kuulemaan siitä mitään.
Lentokoneiden nokkaan voisi yrittää suunnitella kameran, joka näkyy sille joka ohjaa konetta, joka käynistetään tietyssä korkeudessa, jotta näkee myös onko kiitotiellä mitään ylimääräistä, jotta voitaisiin ajoissa tehdäylösveto.
Ja nimen omaan lämpö tai pimeänäkö kamera
@@eelisphoto riippuu, vähä missä olosuhteissa ja milloin.
Parempi estää eteen meno koska tietyissä vaiheissa ylösveto ei ole mahdollista. Teneriffan kolarissa se jäi pari metriä vajaaksi. 500 uhria.
Tosiasiassa iso huoli milloin tapahtuu seuraava "Teneriffa" nyt oltiin tässä jo todella lähellä. Paljon uutta kokematonta väkeä lennonjohdossa sekä myös lentävässä henkilöstössä. Lisätään vielä vaikkapa tämä paljon puhuttu some ja sen käyttö, puhelin on kourassa aina kun vaan välttää.. Eli kriittisiin paikkoihin, kännykät pois.. Lennojohtotorneissa kännykät jää alakertaan, lentokoneissa kippari ja perämies jättää puhelimen vaikkapa jemmaan matkustamon lukittavaan lokeroon. Mikä lie vaikutti tuon Dash-8 koneen luvattomaan kiitotielle menemiseen, saapa nähdä voiko henkiin jäänyt kapteeni kertoa mitään.
Mulla tuli mieleen tästä se Teneriffan lentoonnettomuusnvuodelta 1977
Mulla lähinnä SAS:n onnettomuus Milanossa 2001.
Tää on varmaan tyhmä kysymys kun ei ole missään käytössä, mutta miksi ei kiitotiellä ole lisävaloja jotka palaa vain niinä hetkinä kun kone on laskeutumassa, silloinhan kiitotielle haluava näkee myös niistä valoista että kone on laskeutumassa... Vai onko kiitoteillä jo liikaa valoja?
Ei ole ollenkaan tyhmä kysymys. Itseasiassa todella hyvä kysymys. Oma näkemys miksi tälläisiä valoja ei ole tehty on se, että niitä on hyvin vaikea ja kallis laittaa käytäntöön. Koska se pitäisi olla täysin automatisoitu systeemi ja kiitotie pitäisi varustaa koko matkaltaan sensoreilla.
@@Tapioonthemove kiitos vastauksesta. Mikäänhän ei ole liian kallista kun ihmishenget kyseessä (mun mielestä 😎). Ne lisävalot voisivat toimia signaalilla laskeutuvasta lentokoneesta, jolloin ne ovat automatisoidut. Toki jokainen turvaratkaisu voi pettää, mutta jos kaikki pettää kerralla niin jotain radikaalia on kehitettävä.
@@Tapioonthemove tai jos edullisempaa vaihtoehtoa niin Lentokoneisiin taaksepäin suunnattuja kirkkaita stroboja kun ovat maassa... Tiedä sitten erottuisko ne sen paremmin kiitotien valoista pimeällä...
Oot sä kyllä Tapsa ihan kunnon lentäjäpoika :)
Olisi ollut mielenkiintoista kuulla evakuointilogiikasta että jos matkustamohenkilökunta ei saa järkevässä ajassa päivitystä lentäjiltä niin millon ne saa itse päättää evakuoida koneen. Onhan sekin mahdollista että liikaa jäätiin arpomaan päätöstä tai että lentäjät kuolivat/pyörtyivät savuun? Tässä japanin tapauksessa koko kone täytty savusta kuitenkin videoiden perusteella. Kuulostaa hullulta että evakuoinnissa kesti 18 minuttia kokonaisuudessaan laskeutumisesta lähtien.
Onnettomuustutkinnan loppuraportti on varmasti mielenkiintoinen, siinä selviää tuokin asia.
Matkustamohenkilökunta voi aloittaa evakuoinnin itsenäisesti tulipalossa/pakkolaskussa veteen.
Häiritseekö yhtään se kun teette esim. lentoonlähtöä tai mitä tahansa kun olette lentämässä ja kuulokkeissa kuuluu aina lennonjohdon puhe? Jotenkin tuntuu itsellä hankalalta edes se että kuuntelee ja lukee samaan aikaan :D
Ei häiritse, koska siihen tottuu hyvin nopeasti.
👍👍
Oisko niin että (taas) olisi mennyt sekaisin rullaa odotuspaikalle/lähtöpaikalle?
Se selviää tutkinnan aikana. Mutta jokin sekaannus siellä on käynyt
Seuratko näitä , ehkä et , poikani missä heidän FA 35 , muuta ei sitten:ua-cam.com/video/Ui3xpG5E9l0/v-deo.html
Miten venäjä nykyään toimii? Käyttävätkö englantia vai puhuvatko omassa liikenteessään omaa kieltään? Kun kumminkin on kiinalaisia yms koneita heidän maassa liikennöimässä
Olen pyrkinyt välttämään Venäjän ilmatilaa, joten en tiedä mitä siellä radioon puhuvat.
Voisiko koneen "selkään" asentaa vaikka kirkas oranssi vilkkuva valo, olisiko se turhaa ja teknisesti vaikea,
@@mikajarvinen2905 kyllä siellä jo sellainen punainen ”beacon” valo on.
@@Tapioonthemove kiitos hyviä videoita. tosi kiinostavia.
Käykö ne japanissa sitä lentoradio kieltä englanniksi??? Koska ne käyttää niin paljo kääntäjiä erillaisissa palkintotilaisuuksissa muualla maailmassa.
Käyttää
olisi pitänyt nähdä eikö jokainen lentokone ole enemmän tai vähemmän nokka pystyssä laskeutuessaan onko sieltä mitään mahollisuutta edes nähdä toista konetta.
Kyllä täältä ohjaamosta näkee ihan hyvin ulos. Ei se koneen nokka ole näkökentän tiellä. Pimeällä on vaikea nähdä muita lentokoneita.
ua-cam.com/video/6Sxa1sg0ews/v-deo.htmlsi=Y206NCoL4jCIPbgZ
Tiede ja -ilmailutoimittajan analyysi.
Kiitos linkistä 👍
Onko 787 dreamliner samanlainen kuin a350?
Molemmat ovat pääosin komposiittia ja kilpailevia malleja toistensa kanssa
kestääkö se mustalatiko kovaa kuumuutta ja säilykö kaiki tieto Jyväskylän Ilkka 🛸
Kestää
@@Tapioonthemove olen Suomen ufo tutkijoiden ufo harrastelija lentävälautanen on nähty Helsinki Vantaan lasku reitin yläpuolella 4-5km ennen kiitotien alkua Google ufo tutkijat sekaan sieltä Jyväskylän Ilkka 🛸
Mikä sun varasin lento
Onko se klisee, että kapteeni poistuu viimeisenä?
kuuluu kapteenin toimenkuvaan.. kaikki ei sitä noudata
Joo muistamme Italialaisen laivakapteenin joka häipyi ensimmäisenä ja ei jäänyt edes rannalle katsomaan miten käy.
Koska live koneesta onko maholista
Tapsa on kertonut, että yhtiö ei anna toistaiseksi tehdä ohjaamo videoo, oiskohan turvallisuus kysymys??, mutta hyvinhän Tapio on aikaisemmista videoista selvinnyt, ei kuvaamiset haitannut työskentelyä
Ohjaamosta ei ole koskaan tulossa livekuvaa.
Jos työnantajani ohjeistus joskus tulevaisuudessa muuttuu, voin harkita ohjaamovideoiden tekoa. Mutta toistaiseksi niitä ei ole tulossa.
Teetkö tiktokissa sisältöä kun joku ainakin tekee sun nimellä?
Aloitin kokeilemaan tiktokia mielenkiinnosta.
joo toi oli paha rysäys
Mp wizzair
Tuleeko siitä mitään sanktioita kun kerroit että esim ranskassa tai espanjassa kommunikointi paikallisten kesken lennonjohtoon on usein omalla kielellä mitä ei kaikki ymmärrä jos virallinen työskentely kieli on kuitenkin englanti radiossa? Vai miten sitä "valvotaan" että kaikki puhuisi samaa kieltä
Kuka sitä valvoisi? Ei siitä tule mitään sanktioita. Osoittaa vaan välinpitämättömyyttä yhteisiä sääntöjä kohtaan.
Vaikka ei ihan sama asia ole, niin usein olen Räyskälässä (ei ole toki lennonjohtoakaan, vain oma taajuus) jos tulee ulkolainen kone, niin moni (kaikki suunnilleen) lentäjä kentän lähellä vaihtaa englantiin, kun huomaavat että joku puhuu englantia. Koskee tietysti varsinkin rullauksia, nousuja ja laskuja. Vaikka se ei ole vaatimus, niin hyvä ja turvallisuutta lisäävä tapa, koska sen englanninkielisen pilotin tilannetaju muista koneista paranee. Ja veikkaan että lähes kaikki "poutahaukat" ja purtsikkapilotit(kin) klaaraa englannin ehkä paremmin kuin nuo vaikkapa japsit ja fransmannit tornissa ja ohjaamossa.
Foliohatut aina haluaisi kysyä pilotilta että pakotetaanko heidät vannomaan joku vala että he eivät saa paljastaa sitä että maa on lätty🤫😁
🤦♂️
pbs.twimg.com/media/EIyCxZiVUAAekU_.jpg
Oot paras😢
Moi Tapio,kysyisin olen paljon lentänyt Hki.ivalo,mikä on tarkoitus ennen ivaloa kaarrossa laitetaan ilmajarrut ,onko tarkoitus näyttää Ivaloa,siitä 10min.vasta flabsit?
En osaa sanoa. Jokainen lento on yksilökohtainen ja vain koneen ohjaajat voi sanoa että missä vaiheessa ovat mitäkin tehneet. Mutta noin yleisesti spoileria otetaan ulos jotta kone hidastuisi tai pystynopeutta halutaan suurentaa.