Valmetissa on hydrosstaatinen ohjaus. Hydraulipaineen puuttuessa hätävarana toimii ohjaajan hauislihakset. Orbitrolin kehitti hotellin yöportsari, täysin maallikko-nero. Toki mahdoton käsivoimin hallita isoa matkustajakonetta. Hyvä että miehellä on sellainen asenne että on myös sellaisia asioita joita ei tiedä. Toisin kuin myyntimiehillä jotka tietää kaiken !
morjens! itseäni ainakin kiinnostaa nämä koneiden tekniikkaan liittyvät videot. lentokoneiden Bongaus helsinki-vantaan kentän lähettyvillä taas aloitettu laskeutuvia koneita olin lauantain katselemassa.
Mielenkiintoinen jakso! Hydraulipumpun kavitointi lisää kyllä lämmöntuottoa, mutta pahempi vaikutus on, että se rikkoo pumpun ja tuottaa niitä metallihiukkasia kiertoon. Ei se heti rikki mene, mutta pidempiaikainen kavitointi rikkoo pumpun varmasti. Sitä voisi verrata auton moottorin nakutukseen.
Ennen näitä Tapion videoita sitä on luullut, että eihän se lentäminen ole muuta kuin ottaa kepistä kiinni ja kartasta suunnan. Sitten kun lennonjohto sanoo, että saa mennä, niin sitten lähdetään... 😄 Todella mielenkiintoisia. Kiitos näistä!
Kiitos Tapio. Aivan mahtava saada knoppitietoa vähän mystisemmastakin välineestä, kuten lentsikasta. Harvoinpa sitä tulee lentokoneella matkustaessaan tuollaista ajatelleeksi.
Hauska yhteensattuma, mä viime lennolla ihmettelin tuota ääntä 😅 noh, nyt sain selityksen asialle 🙏 muutenkin hyvin avattu ja purettu asiaa, josta mulla ainakaan ei ollut mitään käsitystä ennen tätä videota, kiitos taas mielettömästi vaivannäöstäsi ☺️🤩
Olisi kiva saada lisää tietoa lentokoneiden navikointijärjestelmistä. Varsinkin kun tuo naapuri häiriköi gps seurantaa tai signaalia. Tiedän kyllä että niitäkin on jokunen, mut olisi kiva tietää lisää.
Todella mielenkiintoista! Yllättävän pienet on nuo hydrauliikan säiliöt. Omissa työkaluissa melko normaali on +60l säiliö. Paineet kuitenkin huitelee jokseenkin samassa luokassa. Mitenköhän, esim peräsimeen menee ilmeisesti nyt sitten kolmet eri letkut, onko siellä myös kolmet eri sylinterit liikuttamassa peräsintä 🤔 sylinteritkin taitaa olla melko jykeviä. Mahtaakohan letkut olla aivan samaa tavaraa mitä tulee paikallisesta letkuliikkeestä haettua 🤔
Kiitos Tapio, että näet niin paljon vaivaa, että me nojatuoli lentäjät ymmärtäisimme asioita paremmin. Ainakin omasta mielestäni informaatiota ei ollut liikaa vaan oikein sopivasti. On varmaan aika työlästä koostaa tällaista videota kuvineen ja kuvakaappauksineen. Ja esitystapasi on täyttä timanttia 👍 Välillä tuntuu, että olet siellä ohjaamossa väärissä hommissa. Sinun pitäisi olla koulutus yms. tehtävissä. Mutta varmaan itse tiedät, missä paras paikka on ☺️. Mielenkiinnolla uutta videota odotellen ……
Moninkertaisia varmistuksia, mutta kun onnettomuus tapahtuu, niin siinä on menny yleensä monta asiaa putkeen pieleen. Näin ainakin siinä onnettomuustutkintasarjassa. Ja uusia onnettomuuksia tulee kokoajan.
Mielenkiintoinen video jälleen. Ehdottomasti lisää tälläisiä aiheeseen syvällisemmin paneutuvia videoita. Oisko mahdollista tehdä jossain vaiheessa videota lentokoneen lentopinnoista eli esim näistä aileroneista ja elevatoreista. Vaikka oonkin kaikki lentostoryt nähnyt niin en muista, että näistä olisi erikseen tehty videota.
Kiva video! Olisi kiinnostavaa kuulla vielä erilaisia skenaarioita näistä tilanteista miten esim noissa tuplahäiriöissä menetellään. Myös noista eri lentotiloista, että miten lentäjä toimii vaikkapa jos kone ylösalaisin ja jos varakenttää ei ole saatavilla niin millaisia laskupaikkoja priorioidaan. Onko esim maajusseilta kysytty että kenen pellolle posautetaan luvan kanssa jos tilanne on vakava 😂 Hyviä lentoja!
Mielenkiintoinen video 👍 Treenataanko vikatilannetietämystä muulloinkin kuin simullaattorikoulutusten yhteydessä? Sinulla asiat tuntuvat ainakin olevan hyvin selkärangassa. Voisiko joskus aiheena olla lennonjohto. Ohjaajathan ovat lennon aikana yhteydessä moneen lennonjohtoon aina asematasolta alkaen.
Lennonjohtoaiheisesta videosta oli aikaisemmin Tapiolla puhetta että mikäli yhteistyö heidänkanssaan järjestyisi voisi sellainen video tulla mutta ilmeisesti aika hankala toteuttaa.
"Hyvät matkustajat, koneessamme on vihreän hydrauliikkapiirin häiriö. Spoilerit 1 ja 5 ei toimi, huonon kelin lähestyminen ei toimi, normaali jarrutus ei toimi, reverssi 1 ei toimi, yaw damper 1 ei toimi, laskutelineen ylösnosto ei toimi. Alamme perämiehen kanssa laskemaan riittääkö polttoaine varakentälle ja kykenemmekö ylittämään edessä olevan vuoren."
Aihe oli todella kiinnostava.Täytyy nostaa hattua lentäjille kun ko.järjestelmä antaa vika-ilmoituksen ja täytyy suoriutua silti lentämisestä.Teeppä video ilmailussa esiintyvästä turbulenssista ja ilma-siiristä,oliko se oikea nimi?
Nää tekniikkavideot lämmittää entisen insinöörin mieltä kovasti. Vaikken lentokoneesta mitään ymmärräkään, niin tekniikasta jotakin ja kiva kun joku esittää asioita tutulla kielellä.
Tee ETOPS-video. Esim miten varakentät lasketaan Atlantin ylilennoissa ja Suomi-pohjoisnapa-Japani välillä. Kerro esimerkki mitä kaikkea voisi pohjoisnapa reitillä koneessa reitin pahimmassa kohtaa hajota mutta silti päästäisiin yhä varakentälle.
Kiitos jälleen perusteellisesta videosta. Tuo Uralin kaltainen tapaus kävi aikanaan myös Hapag-Lloydin Airbussille, kun Kreetalta lähtiessä jäivät telineet alas, mutta miehistö päätti jatkaa alemmalla korkeudella määräänpäätä kohti, Saksan Hannoveriin. Tankkauspaukkoja olisi ollut mutta luulivat että polttoainetta riittää pidemmälle. Sitten tuli hätä. Onneksi tässäkin selvittiin kuten Uralin tapauksessa, vaikka kone ei kiitotielle aivan päässyt. Miksei koneen tietokoneeseen ole ohjelmoitu tätä skenaariota varoittavaa järjestelmää? Toki voisi olettaa että miehistö myös seuraa kulutusta myös normaalitilanteessa ja osaavat kiinnittää huomiota normaalia suurempaan kulutukseen. Mutta voisihan siitä jokin kilkutin ohjelmoida varoittamaan? Usein onnettomuuksissa kun tuntuu olevan se ihminen siinä ketjussa joka tekee jonkun virhearvion.
Siinä Hapag-Lloydin tapauksessa perämies lukuisia kertoja sanoi kipparille, että pitää mennä laskuun. Polttoaine ei riitä perille. Kippari sattui olemaan firman johtoportaassa ja hänen päätöksentekoonsa vaikutti vahvasti kustannukset mitä syntyy kun kone päätyy rampana xx kentälle. Hän halusi väkisin ajaa koneen kotipesään. Perämies totesi koneen ohjaamotallentimelle, että hän on eri mieltä kaikesta kipparin kanssa. Lopputulos oli että koneesta loppui polttoaine kesken lähestymisen. Kipparilta otettiin, oikeutetusti, lentolupakirja pois. Ura päättyi siihen.
Kuuntelen tämän videon työmatkalla kohta. Teetkö videon joskus paljon tapetilla olleesta GPS-häirinnästä ? Nythän oli tapaus jossa Finnair koki häirintää Virossa. Oletko itse kokenut moista häirintää ?
Itse pidän tuota termiä "fuel penalty factor" huonona. Factor kun tarkoittaa kerrointa. Joten minä ainakin tekisin ihan saman virheen, kuin veli venäläinen eli kertoisin normikulutuksen 180%:lla eli 1,8:lla. Tyyppikoulutuksen saaneen lentäjän pitäisi toki osata tulkita oikein, mutta kun on se stressitilanne, tulee varmaan helposti tehtyä tuollainen moka.
Niin kyllä prosentit on prosentteja eikä mitenkään tulkinnanvaraisia. On eria asia mitä sillä tiedolla omassa päässä alkaa tekemään. Tosiaan kun kyseessä on lisäkulutus niin se on se mitä kulutetaan enemmän normaaliin nähden. Eli toki pitää muistaa, että jotain se kuluttaisi myös ilman tuota lisäkulutusta jolloin tullaan lopputulokseen että kone kuluttaa 1,8x normikulutus ja sen lisäksi myös se normaali kulutus :)
Air Portugalin Airbus A330-900 lähtee Madeiralta. Niin pitkään kuin kamera seuraa konetta, niin kone ei näytä vetävän laskutelineitä sisään. Mikähän mahtaa olla syynä? Eihän tuo ole normaalia? Tuoretta videomateriaalia: ua-cam.com/video/BQiq6e6MDCA/v-deo.html
Moi, Olen pitkään seurannut sun kanavaa ja kun kaveri voitti lopulta lentopelon ja oli airBalticin Airbus A220 kyydissä (ekaa kertaa liikennelentokoneessa ylipäätään= niin kysäisi multa että mitä ne siiven alapinnalla olevat pitkulaiset "kanootin" näköiset on joita on muutama kpl per siipi ja ovat pitkittäin ? Tiedät varmaan mitä tarkoitan ? En muistanut suoraan että oletko selittänyt näistä niinpä hetin kyssärin tästä.
Tulipa mieleen noista simuista: kuinka tarkasti sulla on etukäteen tiedossa, mitä häiriötilanteita on luvassa? Tuleeko esim. tuo videolla mainittu hydrauliikkahäiriö ihan "puskista", kuten tosielämässä tulisi, vai onko etukäteen tiedossa, että tänään harjoitellaan juuri tuota tilannetta?
Finskin A330 joutui sammuttamaan toisen moottorin eilen Usan:n päällä. Eli tämähän aiheuttaa sitten myös "hydrauliikkavian". Ehkä voisit tehdä videon miten toimitaan kun ollaan normaalisti cruise-tilassa ja toinen moottori syystä tai toisesta sammuu / joudutaan sammuttamaan. Millaisia tarkastuksia pitää tehdä ja miten mietitään mihin tullaan laskuun? Painava polttoainelasti, epäbalanssi tästä kun vain toinen moottori kuluttaa polttoainetta, miten polttoainetta kuluu kun ajetaan vai yhdellä moottorilla, ainakin pitää tulla alemmaksi, eli aiheuttanee korkeampaa kulutusta? Mikä päätelmä mihin laskuun, hätätilanne, vaiko hyvin aikaa miettiä mihin laskeudutaan, huolto-organisaatio, varaosien saanti, muut syyt? Esim. meren ylityksillä, käännytäänkö takaisin vai jatketaanko johonkin saarelle. Kuten Azorit tai Islanti Atlantin ylityksellä.
Tuosta Finskin tapauksesta en tiedä yksityiskohtia, mutta juuri se PTU huolehtii siitä että moottorihäiriötilanteessa kaikki 3 hydraulijärjestelmää toimii. Mutta hyvä videoehdotus. Pistetään listalle.
Kiitos erittäin hyvästä jaksosta. Aivan loistavaa!!! Lentokoneiden hydraulijärjestelmät ovat aina kiehtoneet minua. Miten hyvin A320 on lennettävissä jos kaikki 3 järjestelmää tyhjenee? Itse olen saanut vastauksen että ei ole lennettävissä mutta meneekö trimmipyörästä suora yhteys korkeusperäsimeen kuten 737:ssa? Tosin ainakin maassa ilman hydraulipaineita A320 trimmipyörä on kyllä jäykkä.
Ei sitä enää oikein silloin lennetä siinä vaiheessa. Trimmipyörää voi mekaanisesti liikuttaa, ja epäsymmetrisellä moottoriteholla ohjata kaartoja, mutta vaikeaa se on.
On vähän off-topic tähän videoon mutta kysyn kuitenkin. Jokin aikaa sitten Q&a videon kommenteissa eräs seuraajasi kysyi kysymyksen johon vastasit ja vastaus jäi askarruttamaan mieltäni. Pakko nyt kysyä tarkennusta. Kysymys kuului että pystyisitkö tuomaan jumbojetin maahan asiallisesti jos olisit matkustajana koneessa jonka molemmat tai kaikki omat lentäjät olisivat poissa pelistä. Vastauksesi oli selkeä "en pystyisi". Unohdetaan manuaalilentäminen, niin tehdessä voisi sitten olla ettei onnistuisi. Mutta jos käytetään automatiikkaa hyväksi niin pitkälle kuin mahdollista. Eli eroaako jumbojetin ja esim A320 FMS, autopilotti ym jutut niiiiin paljon toisistaan ettei niitäkään käyttäen hallittu laskeutuminen onnistuisi? Edes jos saisi radiollla maasta vähän jelppiä? Olen elänyt käsityksessä että nykyaikaisella koneella voi tulla automatiikalla aivan maahan asti.
Mä en tunne jumbojetin tai muutenkaan Boeing avioniikkaa ollenkaan. En pysty vertailemaan. Mutta kun vertaan CRJ vs. EMB vs. A320 on ne erot sen verran merkittäviä että ilman koulutusta ei se laskeutuminen tule onnistumaan. Eli ei, ei se Jumbon laskeutuminen onnistu ilman koulutusta. Netistä voi katsoa miten se koulutetuiltakin piloteilta Jumbon laskeutuminen voi joskus mennä pahasti pieleen, niin turha sitä on toiveajattella että itse osaisi kylmiltään yhtään paremmin.
@@Tapioonthemove Kiitos vastauksesta, uskon että asia on näin. Mutta edelleen ihmettelen miksi esim. Mentour Pilot julkaisee oheisenlaisia videoita! No, sitähän sinä et tietenkään voi tietää mutta kuitenkin. Tuon videon perusteella tulee kuva että se vaikein rasti olisi ensimmäisenä eli saada yhteys maahan radiolla kun kukaan ei ole neuvomassa. Olen paljon seurannut hänen videoitaan eikä mitenkään ole jäänyt mielikuva että hän olisi joku huuhaa ukko joka puhuu mitä sylki suuhun tuo. ua-cam.com/video/ePDl1JNqjpM/v-deo.html
Miulla tulee vaan mieleen miksi Airbussilla nuo on värikoodattuja liittyisi mahdollisesti jotenkin suunnittelu piirroksiin josta värikoodatut on helpommin tunnistettavissa kuin numero koodatut.
Voiko Gran Canarialla tehdä parallelilaskeutumisen 03R:le visuaalina (muuta ei ole tarjolla) esim. ruuhka-aikaan? Mitä olen fr:sä seuraillut, niin harvemmin käytetään 03R:ää. Militaarikoneet tietenkin käyttää sitä ja siellä lukee kenttäinfossakin, notta militaarikoneille ainoa käytettävissä oleva rata. Edes paikallisliikenteen atikat ei näytä käyttävän tuota rataa.
03L on käytännössä se päälaskukiitotie ja 03R lentoonlähtöihin. Oikeastaan 03R tulee käyttöön laskuja varten vain kun 03L on huollon tai jonkin muun syyn vuoksi kiinni. Ruuhka-aikana kun molemmat on käytössä, lasku 03R:lle tekee elämän kaikille osapuolille hankalaksi, paitsi sotilaskoneille.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta! Onko siitä mitään listaa, mille kentille voi laskeutua, jos vikaa on hydraulijärjestelmissä ja sitä kautta take off on haastavaa?
Sinulta on tullut paljon tietoa kaikenlaisista järjestelmistä mitä lentsikoissa on, äkistään ei osaa kuvitellakkaan kuinka monimutkainen tuo masiina voi olla. Enpä enää ihmettele että konetyypin vaihdon yhteydessä joutuu kuukausiksi koulun penkille opiskelemaan tuon kaiken tiedon.
Moi, tänään katselin videota missä lennettiin Boeing 737 koneella. Silmiin pisti pyöreät laikat tehonsäätövipujen molemmin puolin. Laika pyörivät välillä aika rivakasti, elikkä mihin liittyvät?
Nyt ei kysymys koske videon aihetta, mutta asiaan mitkä ovat kaksi punaista palloa Tuulilasien keskipilarissa lähellä yläreunaa. Muistaakseni CRJ:ssä olen nähnyt pallukat.
Kiinnostaisi saada infoa noista koneiden tietone järjestelmistä. Pari viikkoa sitten Finnairin kone Dallasiin teki u käännöksen ja palasi Helsinkiin. Kuulutuksessa sanottiin että koneesta oli hajonnut kaksi tietokonetta, toinen joka kertoo nopeuden ja toinen joka kertoo korkeuden, varmasti tieto on "pakattu" yksinkertaiseen muotoon? Info jatkui että kapteeni on päättänyt että yhdellä compuutterilla tämä bussi ei lähde ylittämään atlanttia. Voisitko valaista mitä siellä on hajonnut ja mitä kaikkea nyt tiedätkään näistälaskenta ihmeistä.
En mä tällä infolla osaa yhtään sanoa mitään mikä siellä on ollut taustalla. Aihe on huomattavasti monimutkaisempi eikä ole reilua alkaa sitä myöskään yksinkertaistamaan. Täysin mahdotonta sanoa ohjaamon ulkopuolelta mikä on ollut casessa kyseessä.
Mainitset tällä videolla A320 keskinäytön, jos hydrauliikkajärjestelmässä (kaikessa laajuudessaan) on vika/herjaa viasta, niin tulee mahdollinen vikailmoitus aina tähän yhteen? keskinäyttöön, josta molempien lentäjien/tai toisen lentäjän on se vaikka esim. lentoonlähtörullauksen aikana viimeistään huomattava vikailmoitus ja tuleeko (missään vaiheessa) varoitussummeri/merkkivalo peliin ja antaako A320 tietokone koneelle "luvan lähteä ilmaan" , jos tietojärjestelmä "herjaa" hydrauliikkaviasta (tai vaatiiko lentäjiltä kytkimien ym.tietokoneen asetteluja ,jotta lentoonlähtö onnistuu).PS.Toivottavasti ymmärsit kysymykseni tarkoitusperän.
Kiitos näistä vastauksista. Sitten olisi vielä videotoive uudesta videosta esim. lentotietokoneesta ja/tai Fly By Wiresta (jos et ole jo aikaisemmin näitä videollasi käsitellyt!).
Haluaisitko avata hieman viime päivinä uutisissa olleista itänaapurin gps häirinnöistä? Miten lentoyhtiö ottaa huomioon tällaiset ulkopuoliset häiriötekijät, onko eri skenaarioita ja miten vaikuttaa lentämiseen?
Jos joutuu laskeutumaan pellolle niin mennäänkö sinne mielummin laskutelineet alhaalla vai ylhäällä? (Tuossa Venäjän tapauksessahan ei pilotti voinut valita mutta siinä tapauksessa että on mahdollista päättää) Maallikkona voisi ajatella että kone liukuisi pellolla paremmin ilman laskutelineitä, mutta mitkä asiat vaikuttavat tässä tapauksessa?
Hiukkasen hydrauliikkaa ymmärtävänä sanoisin ettei ole lähellekkään Hiabin öljyä. Lentokoneen hydraulinesteeltä vaaditaan melkoisesti laajempaa viskositeettialuetta. Liemen pitää pysyä suht järkevästi liikkuvana -60 asteessa ja pysyttävä astiassa Abu Dhabin platalla. Veikkaisin sen olevan melkoisen lirumpaa kuin nosturihydrauliikan aineet ja sitä paitsi vaaditaan ihan omat luokitukset.
Jos,oikein ymmärsin niin on mahdollista esim.moottorin räjähtäessä, että lähtökohtaisesti (nyky)matkustajakoneessa noi kaikki 3 hydraulliikkajärjestemää vaurioituu/on poissa pelistä??Kuinka usein ja kuinka hyvin em. mahdollisia tilanteita harjoitellaan simulaattorissa??
Jos tarkoitat UA 232-lentoa,niin olen nähnyt kyseisen lentoturmatutkintajakson. Kaikenkaikkiaan erittäin loistavaa työtä lentäjiltä erittäin haastavissa olosuhteissa!
Ai, se olikin eri onnettomuus tarkemmin kyseessähän oli Learjetin onnettomuus lähellä Etelä-Dakotaa, josta tänään televisiosta tuli jakso, jota edellä tarkoitit .Ikävä juttu tosiaan tämäkin.
@@zoneskin osa hakijoista karsituu papereiden perusteella. Se on monen asian summa mikä siihen vaikuttaa, lukion päättötodistus on yksi niistä. Kannattaa hakea jokatapauksessa jos ala kiinnostaa.
Todella mielenkiintoista! Hienosti purettu, perattu ja selitetty, lisää tällaista! Kiitos
Ainoa vika tässä videossa on että voi antaa vain yhden yläpeukun. Aivan loistava esitys insinööritekniikan ja kansantajuisuuden väliltä!
Erittäin hyvällä tasolla oli tekninen osuus ainakin näin lentokoneista kiinnostuneelle. Kiitos Tapio!
Todella mielenkiintoinen eikä yhtään liian syvällinen, lisää samankaltaisia!
Erittäin mielenkiintoinen luento taasen. Tulipa ihan kunnon tietopaketti. Lisää vain tälläisia koneen mielenkiintoisia asioita. 👍😊.
Valmetissa on hydrosstaatinen ohjaus. Hydraulipaineen puuttuessa hätävarana toimii
ohjaajan hauislihakset. Orbitrolin kehitti hotellin yöportsari, täysin maallikko-nero.
Toki mahdoton käsivoimin hallita isoa matkustajakonetta.
Hyvä että miehellä on sellainen asenne että on myös sellaisia asioita joita ei tiedä.
Toisin kuin myyntimiehillä jotka tietää kaiken !
Ai että miten mielenkiintoinen video! Ei varmasti ihan jokaiselle, mutta lentokoneista kiinnostuneille todellakin oli herkkua. Lisää näitä 🙏
Olis kiva kuulla miten inman vaihto toimii. Oot ehkä tehnytkin. Mulle yks finskin kippari kerran kerto, mut meni vähän ohi.
Jälleen loistavasti tietoa sopivan napakasti. 👌
Mielenkiintoista asiaa näin ajoneuvohydrauliikkaan perehtyneelle.
morjens! itseäni ainakin kiinnostaa nämä koneiden tekniikkaan liittyvät videot. lentokoneiden Bongaus helsinki-vantaan kentän lähettyvillä taas aloitettu laskeutuvia koneita olin lauantain katselemassa.
Mielenkiintoinen jakso!
Hydraulipumpun kavitointi lisää kyllä lämmöntuottoa, mutta pahempi vaikutus on, että se rikkoo pumpun ja tuottaa niitä metallihiukkasia kiertoon. Ei se heti rikki mene, mutta pidempiaikainen kavitointi rikkoo pumpun varmasti. Sitä voisi verrata auton moottorin nakutukseen.
Ennen näitä Tapion videoita sitä on luullut, että eihän se lentäminen ole muuta kuin ottaa kepistä kiinni ja kartasta suunnan. Sitten kun lennonjohto sanoo, että saa mennä, niin sitten lähdetään... 😄 Todella mielenkiintoisia. Kiitos näistä!
Kiitos Tapio. Aivan mahtava saada knoppitietoa vähän mystisemmastakin välineestä, kuten lentsikasta. Harvoinpa sitä tulee lentokoneella matkustaessaan tuollaista ajatelleeksi.
Hauska yhteensattuma, mä viime lennolla ihmettelin tuota ääntä 😅 noh, nyt sain selityksen asialle 🙏 muutenkin hyvin avattu ja purettu asiaa, josta mulla ainakaan ei ollut mitään käsitystä ennen tätä videota, kiitos taas mielettömästi vaivannäöstäsi ☺️🤩
Nyt oli kyl huippu video!!! Olipas mielenkiintoinen kun oli nuita koneen systeemejä esillä
Mielenkiintoinen video, kiitos. Sopivan simppeli ymmärtää. Lisää näitä.
Kiitos, mielenkiintoinen video ! Ei yhtään liian tekninen, koska esitys oli niin havainnollinen ja selkeä, että pysyi kärryillä maallikkokin 👍
Aivan mahtavaa tietoa tuli taas.
Tuo kulutus laskutelineet alhaalla oli yllättävän kovaa.
Lisää vaan näin syvällistä ja mielenkiintoista tietoa👍
Olisi kiva saada lisää tietoa lentokoneiden navikointijärjestelmistä. Varsinkin kun tuo naapuri häiriköi gps seurantaa tai signaalia. Tiedän kyllä että niitäkin on jokunen, mut olisi kiva tietää lisää.
Oli kyllä hyvä, miten selitit tuota esimerkki vikaa, oli tosi kiinnostavaa!
On siinä lentokoneessa paljon tietämistä ja tosi mielenkiintoisia nää tekniikkaan liittyvät jutut.
Hyvin mielenkiintoinen, ei kaikkea tuosta ees ymmärtänyt.
Todella mielenkiintoista! Yllättävän pienet on nuo hydrauliikan säiliöt. Omissa työkaluissa melko normaali on +60l säiliö. Paineet kuitenkin huitelee jokseenkin samassa luokassa. Mitenköhän, esim peräsimeen menee ilmeisesti nyt sitten kolmet eri letkut, onko siellä myös kolmet eri sylinterit liikuttamassa peräsintä 🤔 sylinteritkin taitaa olla melko jykeviä. Mahtaakohan letkut olla aivan samaa tavaraa mitä tulee paikallisesta letkuliikkeestä haettua 🤔
Huippu mielenkiintoinen, lisää näitä👍🏻
Todella mielenkiintoinen ja hyvä video.👍
Mahtavia videoita! Auttaa tämmöistä lentopelkoista🎉
Tiedäthän, että olet saanut taitosi Jumalalta😊. On kiitoksen aihetta🙏
Kiitos Tapio, että näet niin paljon vaivaa, että me nojatuoli lentäjät ymmärtäisimme asioita paremmin. Ainakin omasta mielestäni informaatiota ei ollut liikaa vaan oikein sopivasti. On varmaan aika työlästä koostaa tällaista videota kuvineen ja kuvakaappauksineen. Ja esitystapasi on täyttä timanttia 👍 Välillä tuntuu, että olet siellä ohjaamossa väärissä hommissa. Sinun pitäisi olla koulutus yms. tehtävissä. Mutta varmaan itse tiedät, missä paras paikka on ☺️. Mielenkiinnolla uutta videota odotellen ……
Moninkertaisia varmistuksia, mutta kun onnettomuus tapahtuu, niin siinä on menny yleensä monta asiaa putkeen pieleen. Näin ainakin siinä onnettomuustutkintasarjassa. Ja uusia onnettomuuksia tulee kokoajan.
Mielenkiintoinen video jälleen. Ehdottomasti lisää tälläisiä aiheeseen syvällisemmin paneutuvia videoita. Oisko mahdollista tehdä jossain vaiheessa videota lentokoneen lentopinnoista eli esim näistä aileroneista ja elevatoreista. Vaikka oonkin kaikki lentostoryt nähnyt niin en muista, että näistä olisi erikseen tehty videota.
Hyvin selitetty. Hyvä tietää että noinkin hyvin on varmisteltu jos jokin osio putoaa pelistä pois.
Aivan loistava video! Kiitos kovasti!
Kiva video! Olisi kiinnostavaa kuulla vielä erilaisia skenaarioita näistä tilanteista miten esim noissa tuplahäiriöissä menetellään. Myös noista eri lentotiloista, että miten lentäjä toimii vaikkapa jos kone ylösalaisin ja jos varakenttää ei ole saatavilla niin millaisia laskupaikkoja priorioidaan. Onko esim maajusseilta kysytty että kenen pellolle posautetaan luvan kanssa jos tilanne on vakava 😂 Hyviä lentoja!
Mielenkiintoinen video 👍 Treenataanko vikatilannetietämystä muulloinkin kuin simullaattorikoulutusten yhteydessä? Sinulla asiat tuntuvat ainakin olevan hyvin selkärangassa.
Voisiko joskus aiheena olla lennonjohto. Ohjaajathan ovat lennon aikana yhteydessä moneen lennonjohtoon aina asematasolta alkaen.
Lennonjohtoaiheisesta videosta oli aikaisemmin Tapiolla puhetta että mikäli yhteistyö heidänkanssaan järjestyisi voisi sellainen video tulla mutta ilmeisesti aika hankala toteuttaa.
@@DDramKing ok. Tarvittaessa ihan sanallinen selostuskin riittää lennonjohdosta etenemisen eri vaiheissa 👍
tosi mielenkiintoista
Kiitoksia! Insinööri tykkää.
Kiitos videosta!
Hyvä video! Tällaisia lisää!
Tää on asiaa ,tosi hyvä.
"Hyvät matkustajat, koneessamme on vihreän hydrauliikkapiirin häiriö. Spoilerit 1 ja 5 ei toimi, huonon kelin lähestyminen ei toimi, normaali jarrutus ei toimi, reverssi 1 ei toimi, yaw damper 1 ei toimi, laskutelineen ylösnosto ei toimi. Alamme perämiehen kanssa laskemaan riittääkö polttoaine varakentälle ja kykenemmekö ylittämään edessä olevan vuoren."
avoimuus matkustamoon ei aina ole se paras keino pilotilta
Aihe oli todella kiinnostava.Täytyy nostaa hattua lentäjille kun ko.järjestelmä antaa vika-ilmoituksen ja täytyy suoriutua silti lentämisestä.Teeppä video ilmailussa esiintyvästä turbulenssista ja ilma-siiristä,oliko se oikea nimi?
Windshear on termi mitä siitä käytetään ammattilaisten kesken. Siihen ei ole mitään järkevää suomenkielen vastinetta.
Mahtava video jälleen!
Nää tekniikkavideot lämmittää entisen insinöörin mieltä kovasti. Vaikken lentokoneesta mitään ymmärräkään, niin tekniikasta jotakin ja kiva kun joku esittää asioita tutulla kielellä.
Todella hyvä video taas kerran !
Tee ETOPS-video. Esim miten varakentät lasketaan Atlantin ylilennoissa ja Suomi-pohjoisnapa-Japani välillä. Kerro esimerkki mitä kaikkea voisi pohjoisnapa reitillä koneessa reitin pahimmassa kohtaa hajota mutta silti päästäisiin yhä varakentälle.
Kiitos jälleen perusteellisesta videosta.
Tuo Uralin kaltainen tapaus kävi aikanaan myös Hapag-Lloydin Airbussille, kun Kreetalta lähtiessä jäivät telineet alas, mutta miehistö päätti jatkaa alemmalla korkeudella määräänpäätä kohti, Saksan Hannoveriin. Tankkauspaukkoja olisi ollut mutta luulivat että polttoainetta riittää pidemmälle. Sitten tuli hätä. Onneksi tässäkin selvittiin kuten Uralin tapauksessa, vaikka kone ei kiitotielle aivan päässyt.
Miksei koneen tietokoneeseen ole ohjelmoitu tätä skenaariota varoittavaa järjestelmää? Toki voisi olettaa että miehistö myös seuraa kulutusta myös normaalitilanteessa ja osaavat kiinnittää huomiota normaalia suurempaan kulutukseen. Mutta voisihan siitä jokin kilkutin ohjelmoida varoittamaan? Usein onnettomuuksissa kun tuntuu olevan se ihminen siinä ketjussa joka tekee jonkun virhearvion.
Siinä Hapag-Lloydin tapauksessa perämies lukuisia kertoja sanoi kipparille, että pitää mennä laskuun. Polttoaine ei riitä perille. Kippari sattui olemaan firman johtoportaassa ja hänen päätöksentekoonsa vaikutti vahvasti kustannukset mitä syntyy kun kone päätyy rampana xx kentälle. Hän halusi väkisin ajaa koneen kotipesään. Perämies totesi koneen ohjaamotallentimelle, että hän on eri mieltä kaikesta kipparin kanssa. Lopputulos oli että koneesta loppui polttoaine kesken lähestymisen. Kipparilta otettiin, oikeutetusti, lentolupakirja pois. Ura päättyi siihen.
Kiitos taas kerran hyvästä videosta.
Oli hyvä video! Maallikollekin hyvää tietoa et mistä mikäkin ääni johtuu. Lisää tällaisia tietoiskuja.
GPS häirinnästä myös video kiinnostaisi, vieläkö kartalla ja kompassilla pääsee hernerokkasumussa perille?
Kiitos!
Juuri sopivasti teknik 👌
Ja hydrauliikkaöljynä skydrol nykyisin mutta, DC kolmosessa fluid 41
👍👍
Eilen Chicagosta lähtenyt Finnairin a330 kone, niin tuli toiseen moottoriin vika ja joutui laskeutumaan yhdellä moottorilla New Yorkiin.
Kuuntelen tämän videon työmatkalla kohta. Teetkö videon joskus paljon tapetilla olleesta GPS-häirinnästä ? Nythän oli tapaus jossa Finnair koki häirintää Virossa. Oletko itse kokenut moista häirintää ?
Itse pidän tuota termiä "fuel penalty factor" huonona. Factor kun tarkoittaa kerrointa. Joten minä ainakin tekisin ihan saman virheen, kuin veli venäläinen eli kertoisin normikulutuksen 180%:lla eli 1,8:lla. Tyyppikoulutuksen saaneen lentäjän pitäisi toki osata tulkita oikein, mutta kun on se stressitilanne, tulee varmaan helposti tehtyä tuollainen moka.
Niin kyllä prosentit on prosentteja eikä mitenkään tulkinnanvaraisia. On eria asia mitä sillä tiedolla omassa päässä alkaa tekemään. Tosiaan kun kyseessä on lisäkulutus niin se on se mitä kulutetaan enemmän normaaliin nähden. Eli toki pitää muistaa, että jotain se kuluttaisi myös ilman tuota lisäkulutusta jolloin tullaan lopputulokseen että kone kuluttaa 1,8x normikulutus ja sen lisäksi myös se normaali kulutus :)
voisitko tehdä videon jossa kerrot CAT I II ja III single ja dualin sun muun erot!
Toi lopussa mainittu polttoaineenkulutuksen lisäys pitäisi ilmasta muodossa +180% tai "2,8x" niin ei tulisi niin helposti väärinkäsityksiä
Oletko samaa mieltä että atr 72 500 lentokoneessa on aika hienot äänet ne mitkä tulee niistä moottoreista
Air Portugalin Airbus A330-900 lähtee Madeiralta. Niin pitkään kuin kamera seuraa konetta, niin kone ei näytä vetävän laskutelineitä sisään.
Mikähän mahtaa olla syynä? Eihän tuo ole normaalia?
Tuoretta videomateriaalia: ua-cam.com/video/BQiq6e6MDCA/v-deo.html
Siinä voi olla montakin syytä. Ensimmäisenä tulee mieleen siirtolento telineet alhaalla. Niitä joskus tehdään
@@Tapioonthemove Ok. Kiitos vastauksesta 🙂
Moi, Olen pitkään seurannut sun kanavaa ja kun kaveri voitti lopulta lentopelon ja oli airBalticin Airbus A220 kyydissä (ekaa kertaa liikennelentokoneessa ylipäätään= niin kysäisi multa että mitä ne siiven alapinnalla olevat pitkulaiset "kanootin" näköiset on joita on muutama kpl per siipi ja ovat pitkittäin ? Tiedät varmaan mitä tarkoitan ? En muistanut suoraan että oletko selittänyt näistä niinpä hetin kyssärin tästä.
Ne ovat muotosuojia, joiden sisällä on mekanismi mikä liikuttaa siiven laippoja.
Tulipa mieleen noista simuista: kuinka tarkasti sulla on etukäteen tiedossa, mitä häiriötilanteita on luvassa? Tuleeko esim. tuo videolla mainittu hydrauliikkahäiriö ihan "puskista", kuten tosielämässä tulisi, vai onko etukäteen tiedossa, että tänään harjoitellaan juuri tuota tilannetta?
Aiheteemat on selvillä etukäteen, jotta niihin voi syventyä ja valmistautua. Mikä se häiriö tarkalleen tulee olemaan on sitten yllätys.
Tärkeätä tietoa hydrauliikasta ja hätätilasta. Cessnalla lentäessä ei ollut näitä ongelmia😅😊
Finskin A330 joutui sammuttamaan toisen moottorin eilen Usan:n päällä. Eli tämähän aiheuttaa sitten myös "hydrauliikkavian". Ehkä voisit tehdä videon miten toimitaan kun ollaan normaalisti cruise-tilassa ja toinen moottori syystä tai toisesta sammuu / joudutaan sammuttamaan. Millaisia tarkastuksia pitää tehdä ja miten mietitään mihin tullaan laskuun? Painava polttoainelasti, epäbalanssi tästä kun vain toinen moottori kuluttaa polttoainetta, miten polttoainetta kuluu kun ajetaan vai yhdellä moottorilla, ainakin pitää tulla alemmaksi, eli aiheuttanee korkeampaa kulutusta? Mikä päätelmä mihin laskuun, hätätilanne, vaiko hyvin aikaa miettiä mihin laskeudutaan, huolto-organisaatio, varaosien saanti, muut syyt? Esim. meren ylityksillä, käännytäänkö takaisin vai jatketaanko johonkin saarelle. Kuten Azorit tai Islanti Atlantin ylityksellä.
Tuosta Finskin tapauksesta en tiedä yksityiskohtia, mutta juuri se PTU huolehtii siitä että moottorihäiriötilanteessa kaikki 3 hydraulijärjestelmää toimii.
Mutta hyvä videoehdotus. Pistetään listalle.
Kiitos erittäin hyvästä jaksosta. Aivan loistavaa!!! Lentokoneiden hydraulijärjestelmät ovat aina kiehtoneet minua. Miten hyvin A320 on lennettävissä jos kaikki 3 järjestelmää tyhjenee? Itse olen saanut vastauksen että ei ole lennettävissä mutta meneekö trimmipyörästä suora yhteys korkeusperäsimeen kuten 737:ssa? Tosin ainakin maassa ilman hydraulipaineita A320 trimmipyörä on kyllä jäykkä.
Ei sitä enää oikein silloin lennetä siinä vaiheessa. Trimmipyörää voi mekaanisesti liikuttaa, ja epäsymmetrisellä moottoriteholla ohjata kaartoja, mutta vaikeaa se on.
Näitä lisää! 👌🏻👌🏻
On vähän off-topic tähän videoon mutta kysyn kuitenkin.
Jokin aikaa sitten Q&a videon kommenteissa eräs seuraajasi kysyi kysymyksen johon vastasit ja vastaus jäi askarruttamaan mieltäni.
Pakko nyt kysyä tarkennusta.
Kysymys kuului että pystyisitkö tuomaan jumbojetin maahan asiallisesti jos olisit matkustajana koneessa jonka molemmat tai kaikki omat lentäjät olisivat poissa pelistä. Vastauksesi oli selkeä "en pystyisi". Unohdetaan manuaalilentäminen, niin tehdessä voisi sitten olla ettei onnistuisi.
Mutta jos käytetään automatiikkaa hyväksi niin pitkälle kuin mahdollista.
Eli eroaako jumbojetin ja esim A320 FMS, autopilotti ym jutut niiiiin paljon toisistaan ettei niitäkään käyttäen hallittu laskeutuminen onnistuisi? Edes jos saisi radiollla maasta vähän jelppiä?
Olen elänyt käsityksessä että nykyaikaisella koneella voi tulla automatiikalla aivan maahan asti.
Mä en tunne jumbojetin tai muutenkaan Boeing avioniikkaa ollenkaan. En pysty vertailemaan. Mutta kun vertaan CRJ vs. EMB vs. A320 on ne erot sen verran merkittäviä että ilman koulutusta ei se laskeutuminen tule onnistumaan. Eli ei, ei se Jumbon laskeutuminen onnistu ilman koulutusta. Netistä voi katsoa miten se koulutetuiltakin piloteilta Jumbon laskeutuminen voi joskus mennä pahasti pieleen, niin turha sitä on toiveajattella että itse osaisi kylmiltään yhtään paremmin.
@@Tapioonthemove Kiitos vastauksesta, uskon että asia on näin.
Mutta edelleen ihmettelen miksi esim. Mentour Pilot julkaisee oheisenlaisia videoita! No, sitähän sinä et tietenkään voi tietää mutta kuitenkin.
Tuon videon perusteella tulee kuva että se vaikein rasti olisi ensimmäisenä eli saada yhteys maahan radiolla kun kukaan ei ole neuvomassa.
Olen paljon seurannut hänen videoitaan eikä mitenkään ole jäänyt mielikuva että hän olisi joku huuhaa ukko joka puhuu mitä sylki suuhun tuo.
ua-cam.com/video/ePDl1JNqjpM/v-deo.html
Miulla tulee vaan mieleen miksi Airbussilla nuo on värikoodattuja liittyisi mahdollisesti jotenkin suunnittelu piirroksiin josta värikoodatut on helpommin tunnistettavissa kuin numero koodatut.
Voiko Gran Canarialla tehdä parallelilaskeutumisen 03R:le visuaalina (muuta ei ole tarjolla) esim. ruuhka-aikaan? Mitä olen fr:sä seuraillut, niin harvemmin käytetään 03R:ää. Militaarikoneet tietenkin käyttää sitä ja siellä lukee kenttäinfossakin, notta militaarikoneille ainoa käytettävissä oleva rata. Edes paikallisliikenteen atikat ei näytä käyttävän tuota rataa.
03L on käytännössä se päälaskukiitotie ja 03R lentoonlähtöihin. Oikeastaan 03R tulee käyttöön laskuja varten vain kun 03L on huollon tai jonkin muun syyn vuoksi kiinni. Ruuhka-aikana kun molemmat on käytössä, lasku 03R:lle tekee elämän kaikille osapuolille hankalaksi, paitsi sotilaskoneille.
wizzairin koneessa sama "koiran ääni"
Kyllä
Kiitos mielenkiintoisesta videosta! Onko siitä mitään listaa, mille kentille voi laskeutua, jos vikaa on hydraulijärjestelmissä ja sitä kautta take off on haastavaa?
Ei erillistä listaa ole koska jokainen tilanne on yksilöllinen ja siitä tehdään päästös ohjaamossa minne sitten mennään.
Sinulta on tullut paljon tietoa kaikenlaisista järjestelmistä mitä lentsikoissa on, äkistään ei osaa kuvitellakkaan kuinka monimutkainen tuo masiina voi olla. Enpä enää ihmettele että konetyypin vaihdon yhteydessä joutuu kuukausiksi koulun penkille opiskelemaan tuon kaiken tiedon.
erinomainen video👍
Moi, tänään katselin videota missä lennettiin Boeing 737 koneella. Silmiin pisti pyöreät laikat tehonsäätövipujen molemmin puolin. Laika pyörivät välillä aika rivakasti, elikkä mihin liittyvät?
Stabilizer trim wheel...
Asiallista!
Nyt ei kysymys koske videon aihetta, mutta asiaan mitkä ovat kaksi punaista palloa Tuulilasien keskipilarissa lähellä yläreunaa. Muistaakseni CRJ:ssä olen nähnyt pallukat.
Ne on lentäjille, että istuimen voi säätää oikealle kohdalle, jolloin silmät näkee ulos aina samasta kulmasta.
Onko mahdollista vetää laskutelineitä sisään koneen ollessa asematasolla, niin että kone rysähtää maahan?
Se on teknisesti estetty että teline ei mene sisään maassa ollessa.
Kiinnostaisi saada infoa noista koneiden tietone järjestelmistä. Pari viikkoa sitten Finnairin kone Dallasiin teki u käännöksen ja palasi Helsinkiin. Kuulutuksessa sanottiin että koneesta oli hajonnut kaksi tietokonetta, toinen joka kertoo nopeuden ja toinen joka kertoo korkeuden, varmasti tieto on "pakattu" yksinkertaiseen muotoon? Info jatkui että kapteeni on päättänyt että yhdellä compuutterilla tämä bussi ei lähde ylittämään atlanttia. Voisitko valaista mitä siellä on hajonnut ja mitä kaikkea nyt tiedätkään näistälaskenta ihmeistä.
En mä tällä infolla osaa yhtään sanoa mitään mikä siellä on ollut taustalla. Aihe on huomattavasti monimutkaisempi eikä ole reilua alkaa sitä myöskään yksinkertaistamaan. Täysin mahdotonta sanoa ohjaamon ulkopuolelta mikä on ollut casessa kyseessä.
Mainitset tällä videolla A320 keskinäytön, jos hydrauliikkajärjestelmässä (kaikessa laajuudessaan) on vika/herjaa viasta, niin tulee mahdollinen vikailmoitus aina tähän yhteen? keskinäyttöön, josta molempien lentäjien/tai toisen lentäjän on se vaikka esim. lentoonlähtörullauksen aikana viimeistään huomattava vikailmoitus ja tuleeko (missään vaiheessa) varoitussummeri/merkkivalo peliin ja antaako A320 tietokone koneelle "luvan lähteä ilmaan" , jos tietojärjestelmä "herjaa" hydrauliikkaviasta (tai vaatiiko lentäjiltä kytkimien ym.tietokoneen asetteluja ,jotta lentoonlähtö onnistuu).PS.Toivottavasti ymmärsit kysymykseni tarkoitusperän.
ECAM näytölle tulevasta hydrauliikka viasta tulee lentäjille sekä ääni- että valomerkillä hälytys.
Kiitos näistä vastauksista. Sitten olisi vielä videotoive uudesta videosta esim. lentotietokoneesta ja/tai Fly By Wiresta (jos et ole jo aikaisemmin näitä videollasi käsitellyt!).
Haluaisitko avata hieman viime päivinä uutisissa olleista itänaapurin gps häirinnöistä? Miten lentoyhtiö ottaa huomioon tällaiset ulkopuoliset häiriötekijät, onko eri skenaarioita ja miten vaikuttaa lentämiseen?
Juu. Ens videolla käydään tätä läpi
Jos joutuu laskeutumaan pellolle niin mennäänkö sinne mielummin laskutelineet alhaalla vai ylhäällä? (Tuossa Venäjän tapauksessahan ei pilotti voinut valita mutta siinä tapauksessa että on mahdollista päättää) Maallikkona voisi ajatella että kone liukuisi pellolla paremmin ilman laskutelineitä, mutta mitkä asiat vaikuttavat tässä tapauksessa?
Telineet alhaalla ehdottomasti
Pitihän tämäkin nähdä, että päädyit sitten lopulta hydrauliikka videoihin
😂
Tervehdys Tapio. Onko tuo hydraulikka neste / öljy sama kuin esim kuorma-auton HIAB nosturissa ???
En osaa sanoa.
@@Tapioonthemove Oukki doukki.
Hiukkasen hydrauliikkaa ymmärtävänä sanoisin ettei ole lähellekkään Hiabin öljyä. Lentokoneen hydraulinesteeltä vaaditaan melkoisesti laajempaa viskositeettialuetta. Liemen pitää pysyä suht järkevästi liikkuvana -60 asteessa ja pysyttävä astiassa Abu Dhabin platalla. Veikkaisin sen olevan melkoisen lirumpaa kuin nosturihydrauliikan aineet ja sitä paitsi vaaditaan ihan omat luokitukset.
Ei ole samaa, lentokoneissa käytetään Skydrol nimistä palonkestävää hydraulinestettä
@@vilttu82 Ok
Jos,oikein ymmärsin niin on mahdollista esim.moottorin räjähtäessä, että lähtökohtaisesti (nyky)matkustajakoneessa noi kaikki 3 hydraulliikkajärjestemää vaurioituu/on poissa pelistä??Kuinka usein ja kuinka hyvin em. mahdollisia tilanteita harjoitellaan simulaattorissa??
Jos kaikki hydrauliikka menee niin sitten siitä tulee lentoturmatutkintajakso myöhemmin telkkarista.
Jos tarkoitat UA 232-lentoa,niin olen nähnyt kyseisen lentoturmatutkintajakson. Kaikenkaikkiaan erittäin loistavaa työtä lentäjiltä erittäin haastavissa olosuhteissa!
Ai, se olikin eri onnettomuus tarkemmin kyseessähän oli Learjetin onnettomuus lähellä Etelä-Dakotaa, josta tänään televisiosta tuli jakso, jota edellä tarkoitit .Ikävä juttu tosiaan tämäkin.
Tänään kuulin että finskin kone oli juotunut tekee käänöset ja palanut nykkin oli jokin mootori vika tiedäkö siitä jotain
En tiedä aiheesta mitään.
Mitenkäs tuo hydrauliikka neste? Ei tada olla ihan tavanomaista huotoasema tavaraa?
En osaa sanoa tarkemmin hydraulinesteestä mitään.
@@Tapioonthemove Lentskareiden hydrauliikkaneste on sen verran tujua tavaraa ettei sitä käsitellä ihan tavan haalareissa...
Mielenkiintoinen video tekniikasta vähän syvällisemmin :)
Eikö se koiranhaukunta ole nauhoitettu Airbussin toimarin koiran haukunnasta.
mites vuotaakos toi öljy mahollisesti maahan asti vai onkos tommonen letsikka nii tiivis että se tulvii vaa siellä alapohjassa
Se riippuu missä hydraulivuoto mahdollisesti sijaitsee. Esim laskutelineen ollessa kyseessä valuu se maahan
2:40 "Pressure per square inch", tarkoitit kai "pound(-force) per square inch" :)
Joo, tottakai.
onko toi verkkosivuna?
Vaikka ilmailuopistoon pääsykoe materiaali englanniksi, niin onko myös koe?
Kokeet on englanniksi.
@@Tapioonthemove voiko lukio c papereilla päästä pääsykokeeseen? Olen ymmärtäny että kaikki ei edes pääse pääsykokeeseen…
@@zoneskin osa hakijoista karsituu papereiden perusteella. Se on monen asian summa mikä siihen vaikuttaa, lukion päättötodistus on yksi niistä. Kannattaa hakea jokatapauksessa jos ala kiinnostaa.
@@Tapioonthemove ihan pikku pojasta asti kiinnostanut👌
@@Tapioonthemove suositteletko maantiedon kirjoittamista katsotaanko se hyvänä asiana jos se on käyty?
Mielenkiintoinen video, kiitos. Sopivan simppeli ymmärtää. Lisää näitä.