Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

[UPDATE] Zonnepanelen op NOORD??

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 лип 2024
  • Praktijkvoorbeeld van zonnepanelen op Noord.
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/...
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 196

  • @gijsqwerasdf
    @gijsqwerasdf Місяць тому +26

    0:37 Hij piekt net na de middag (gedeeltelijk) omdat in Nederland de zon niet op het hoogste punt staat om 12.00. We willen als Nederland graag dezelfde tijd als onze oosterburen. Daarom is de zon op zijn piek tussen 13.25 en 13.45 in de zomertijd en een uur vroeger in de wintertijd.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Місяць тому +5

      Exact. Vroeger, tot 1909, had iedere stad in ons land zelfs zijn eigen tijd. Vanaf 1909 was de Amsterdamse tijd leidend voor het hele land en deze werd in 1937 afgerond op UTC+0:20. Onder de Duitse bezetting werd de klok aangepast naar de Berlijnse tijd UTC+1 en dat is nooit meer teruggedraaid, hoewel de zomertijd wel een tijdje is weggeweest. De zon staat daardoor momenteel in Amsterdam op z'n hoogst omstreeks 13:40 en in Enschede is dat een kleine tien minuten eerder.

    • @highkicker11
      @highkicker11 Місяць тому

      @@WhoStoleMyAlias ja de Duitsers houden Nederland nog steeds onder hun duim met het feit dat we niet in onze natuurlijke tijd zone zitten namelijk GMT als je kijkt naar waar we qua tijd zones zitten.

  • @JohnVissercvoptimalisatie
    @JohnVissercvoptimalisatie Місяць тому +6

    Goed gedaan.. 👍🏻 gewoon doen wat andere zeggen wat je niet moet doen..
    Wij hebben ze al 10 jaar op het zuidwesten en noordoosten liggen.. geen dag spijt van..
    Ik zei 20 jaar geleden al dat je ze op oost/west en noord moest legggen .. toen werd ik voor gek verklaart.. en nu pas krijgen ze andere inzichten..

  • @EtaCarinae-z9g
    @EtaCarinae-z9g Місяць тому +8

    Ik heb extra panelen laten leggen op Noord-Oost. Let wel, ik heb een klein dak. In de lente, zomer en herfst doen ze prima hun werk als de zon schijnt. Echter voor mij zit de grootste winst in de winter bij bewolkt weer. Dan is de (beperkte) opbrengst verdubbeld en stelt me ruim in staat het sluipverbruik te compenseren. En dat is de helft van mijn verbruik.

  • @sdewaard
    @sdewaard Місяць тому +1

    Heel goed Rick, heb zelf al jaren 12 panelen op puur noord. Die leveren bij mij ongeveer 55% vergeleken met puur zuid panelen op de andere kant van mijn dak. En precies zoals je zegt, wanneer je het vermogen het meest nodig hebt, op een bewolkte dag in de winter, dan leveren ze net zoveel op als zuid panelen. Ik heb mijn panelen gratis gekregen en de installatie was voornamelijk DIY met de lokale dakdekker, dus de terugverdientijd was heel laag, misschien 2 jaar 🙂

  • @Moerman1
    @Moerman1 Місяць тому +10

    precies zoals ik het 3 jaar geleden ook bekeken en gedaan heb. Liever lang dan piek en hoog. Nu wachten op de kleine thuis accu nog van homewizard

  • @ProMace
    @ProMace Місяць тому +14

    Ik heb er sinds vorig jaar 10 op zuid en 12 op noord en geen moment spijt gehad van die keuze, tegen alle betweters in die beweren dat panelen op noord een desinvestering zouden zijn. De jaaropwek over de periode juni 2023 - juni 2024 is 7800 kWh. Ik schat dat zo'n 40 procent daarvan van noord komt (zou het precies kunnen nagaan door alle meetwaarden van APsystems te downloaden en analyseren). Inderdaad hebben we in de avonduren de meeste opwek op noord en dat helpt om zo min mogelijk van de grid te hoeven trekken. Als het bewolkt is - wAt In NeDeRlAnD zElDeN VoOrKoMt - heb ik grofweg de dubbele opwek ten opzichte van wat ik op zuid alleen zou hebben gehad. Moderne panelen wekken ook bij diffuus licht flink wat op. In maart komen twee HomeWizard-accu's en dan heb ik m'n afhankelijkheid van de grid nog kleiner gemaakt.

    • @RockyTDR
      @RockyTDR Місяць тому

      Welk vermogen (wattpiek) aan zonnepanelen heb je geplaatst? Dan zou je moeten kunnen berekenen wat het verschil is met een installatie die volledig zuidgericht is en zo bepalen welk percentage 'noord-opgewekt' is. 40 procent lijkt mij zeer hoog, maar zou wel super zijn omdat mijn grootste beschikbare dakoppervlakte noordgericht is.

    • @patrickd9551
      @patrickd9551 Місяць тому

      40% is wel erg gunstig voor noordpanelen, maar je gebruikt ook de juiste woorden "ik schat". Schatten en andersoortige aannames doen is leuk als het gaat om 100 euro, maar in geval gaat het vaak om duizenden euro's.
      Met 60% opbrengst ten opzichte van zuidpanelen is je terugverdientijd gewoon omgekeerd evenredig langer en met de huidige energiegeintjes zoals terugleverkosten is je totaalrendement simpelweg negatief. Je geld levert dan meer op als het op een bankrekening staat.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +6

      @@patrickd9551Al die vergelijkingen met bankrekeningen e.d. gaan voorbij aan energiezekerheid wanneer de prijzen weer door het dak gaan. Iedereen lijkt de aanname te doen dat dat nooit meer kan gebeuren, maar dat is uiteraard nergens op gebaseerd.

    • @ProMace
      @ProMace Місяць тому +2

      @@KetelKlets Zoals je zelf in een andere comment al eens hebt aangegeven: het is ook hedging tegen de instabiliteit in de wereld en de daaraan gekoppelde volatiliteit van energie- en andere markten.

    • @chirkensai
      @chirkensai Місяць тому +2

      Ik heb ook een zuid-noord opstelling van 8-8. Ik heb nog geen volledig jaar gehad; maar in de eerste helft van dit jaar hebben mijn noord panelen gemiddeld 160kwh per paneel opgewekt (tot nu toe) en de zuid panelen gemiddeld 240kwh 160 / (160+240) komt precies uit op 40% van de totale opwek. De installatie is 16 x Jinko 435 + S500B optimizers en een SE5000H 1 fase omvormer. Dat is dus best flink overgedimensioneerd maar dat kan vanwege de panelen op noord
      Ook hier geen moment spijt gehad.

  • @royconvents2888
    @royconvents2888 Місяць тому +2

    Ik heb sinds 2018, 30 Ja solar 295 wp panelen op Noord. Werkt super. Op de langere dagen van 6 tot 21 uur zeker opbrengst. Alleen in December en Januari met de laagstaande zo'n heb ik een stukje minder opbrengst. In 2018 verklaarde iedereen me voor gek. Nou ik ben blij dat ik ze heb.

  • @MB-hj5zx
    @MB-hj5zx Місяць тому +1

    Ik heb recent ook panelen met enphase iq8 op mijn Noord dak laten toevoegen door SamenStromen. Blij mee, helemaal na het zien van jouw video. Dank!

  • @pdeboer8044
    @pdeboer8044 Місяць тому +6

    Mooi om te zien wat de panelen op de noordzijde opwekken! Houd er wel rekening mee dat de zon hoog staat in deze periode van het jaar.
    Bij mij komt de zon het grootste gedeelte van het jaar helemaal niet op de noordkant. Dan heb je geen rechtstreekse zoninval maar alleen het difusse zonlicht. Ook mooi meegenomen natuurlijk, maar wel iets om rekening mee te houden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +3

      @@pdeboer8044 Die opwek met difuus licht is wel vaak het meeste waard

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 Місяць тому +4

    Weer bedankt voor deze interessante Video. Zon op Noord.😊👍

  • @HMBMeij
    @HMBMeij Місяць тому +1

    Bij bijv. Eneco en Greenchoice is de netto (wat overblijft na salderen) iets hoger dan de terugleverkosten. Als je al meer terug leverde dan je saldeerde dan levert het bijleggen allen maar op.

  • @mlies37
    @mlies37 Місяць тому +1

    Ik heb er vier op Noord-Oost. Hardstikke blij mee, zeker met het vooruitzicht va van niet meer kunnen salderen. Sochtends lekker mn havermout magnetronnen op zonnestroom

  • @voorhammetje
    @voorhammetje Місяць тому +4

    Bedankt

  • @krakakapaul
    @krakakapaul Місяць тому +1

    65kwh opwek per dag, daar kan je een elektrische auto mee vol laden.
    Ben er achtergekomen dat je je verbruik aardig omlaag van helpen met home assistant. Verlichting, àlles automatisch laten schakelen dmv mmWave aanwezigheids detectie.
    Met airco aan kom ik niet boven de 10kwh verbruik uit.

  • @marcowinkelman77
    @marcowinkelman77 Місяць тому +2

    Ik heb al 5 jaar 10 panelen op pal noord 13° en 20 op zuid 13° plat dak Flatfix Fusion. Cijfers: mijn opbrengst over 2020 t/m 2023 is gemiddeld 1.05 kWh/Wp op zuid en 0.82 kWh/Wp op noord, dus de noord panelen opbrengst zit op 78% van zuid..! In de herfst/winter bij bewolkt weer leveren ze evenveel als de zuid panelen.

  • @jonas7431
    @jonas7431 Місяць тому +1

    Geniaal, all-electric word precies als revolutionair beschouwd, terwijl de keuken van mijn grootouders in de jaren 60 all all-electric was, verwarming was sinds eind jaren 70 volledig elektrisch met accumulatie.
    Tot de jaren 90 was alles volledig elektrisch.
    Want dat was toen het goedkoopst!
    (Jaren 70 oliecrisis en nieuwe kerncentrales in België).
    Intussen zijn er hier dermate veel heffingen en distributiekosten dat stroom veel duurder is dan gas en of mazout…
    Dus de laatste jaren zag je hier vooral de beweging van elektrische toepassingen (elektrische boilers of elektrische verwarming) naar gas of mazout…
    Maar zoals je zegt eigen opwek eerst, is nu ook gewoon het slimste. Het is het meest voordelige.
    Maar ik vrees toch wat voor die eigen opwek in de winter…

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@jonas7431 Die beweging hebben we in Nederland ook gehad. In de jaren '60 hadden veel huishoudens een elektrische boiler en dat werd daarna vervangen voor een CV-ketel op gas met warm water erbij.

  • @chrix2381
    @chrix2381 Місяць тому +1

    Leuke grafiek voor een situatie in hoog zomer. Ik ben benieuwd naar dezelfde vergelijking in de maanden dat de zon niet meer op de panelen schijnt, bijvoorbeeld van oktober tot maart? Dan nog 200 Wh of zo?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      We zullen zien, ik zal het delen t.z.t.

    • @chrix2381
      @chrix2381 Місяць тому

      @@KetelKlets Met Suncalc (zie ua-cam.com/video/kGROuoVrjaA/v-deo.html ) kun je goed simuleren welke maanden er nog zon rechtstreeks op de panelen schijnt. Ik volg het met belangstelling!

  • @DaHennep
    @DaHennep Місяць тому

    Ik denk heel eerlijk, gezien het veranderende landschap bij de energiemaatschappijen, dat dit soort opstelling steeds interessanter gaan worden. Lange tijd was vol op het zuiden de beste weg, maar gezien het massale overschot tijdens piekuren (~ 11:00 - 15:00) wordt het steeds belangrijker om te kijken naar nuttig vermogen.
    Ik heb onlangs zelf m'n schuurtje gevuld met een Oost/West opstelling: 12 panelen (6 O - 6 W), totaal 5KWP op een 4KW SolarEdge omvormer; helling zo'n 30 graden. Wat ik zie na ongeveer een maandje is dat op dagen waar mijn 7.4KWP Growatt single string vol zuid opstelling ca 50kwh opwekt, het solaredge systeem zeker niet onder doet met ca. 30kwh aan opwek. Let wel, de zuid opstelling is bijna 50% "groter", dus een vergelijkbare grootte oost / west zou richting de 45KWH opwekken - niet slecht! Het mooie is dat de curve van dit vermogen veel egaler is, sochtends en savonds heb je meer (en gaat net iets langer door ;) ) en de piek tijdens de middaguren is zichtbaar vlakker (piekvermogen zo'n 3.5KW door de "ongunstige" ligging). Veel meer "nuttig" vermogen dus en straks met een dynamisch contract ook waardevollere kwh's.
    Wat ik mensen zeker eens wil adviseren is om eens te shoppen op bijvoorbeeld marktplaats. Deze hele installatie heeft me net iets meer dan 1200 euro gekost door goed rond te kijken.
    - Omvormer (SE4000H HD-Wave), jaartje oud met lange fabrieksgarantie: 250 euro
    - 12x S440 optimizers, idem ca jaartje oud met garantie: 300 euro
    - 12 Longi 420WP panelen "overjarig" model: 450 euro
    - Montage Materiaal (Esdec Clickfit) via handelaartje op MP: 280 euro.
    Solar kabel had ik nog liggen (vorige installatie ook zelf geplaatst), m'n vader is elektricien dus die heeft de meterkast voor me gedaan :). Alles binnen 6 uurtjes gelegd en aangesloten, verwachtte terugverdientijd ruim voordat de salderingsregeling weg is!

  • @MrValles10
    @MrValles10 15 днів тому

    Ben benieuwd naar 't zelfde resultaat in de winter

  • @emmokaemingk9448
    @emmokaemingk9448 Місяць тому +2

    weer bedankt voor jouw video's. Ik vraag mij echter af hoe de opbrengst er uit gaat zien als de zon minder lang gaat schijnen. Als de zon eerder onder gaat schijnt hij helemaal niet meer op die nieuwe panelen. Wat overblijft is een lage opbrenst gedurende een korte tijd en dan wordt de terugverdientijd een stuk langer.
    Zelf heb ik een dynamisch contract bij easy energy. Wat blijkt: de gemiddelde prijs die ik krijg voor teruggeleverde stroom is de helft van de prijs die ik betaal als ik stroom afneem. Ik heb geen extra terugleverkosten, dat dan weer wel. Verder komen de negatieve stroomprijzen steeds vaker voor, waardoor dat verschil alleen maar groter wordt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@emmokaemingk9448 Dat is volgens mij de BTW en EB. De TLV is bij alle dynamische aanbieders 100% van het *kale tarief* . En als je meer opwekt dan zelf gebruikt ís dat kale tarief je stroomprijs vanwege de salderingsregeling.

  • @keers41
    @keers41 Місяць тому +2

    Het is een sport en uitdaging om zoveel mogelijk stroom direct van de panelen te gebruiken. Vandaag 2 wassen gedraaid, vaatwasser gedraaid, 2 boilers van 10 en 80 liter opgewarmd en gekookt op inductie. Maar besef me ook dat dit voor mensen met een huurwoning allemaal niet haalbaar is en dat die overgeleverd zijn aan woningbouwvereniging en huurbaas. Dat zorgt wel voor een grotere ongelijkheid tussen mensen met eigen woning en huur. Het zou mooi zijn als ik mijn stroom die ik teveel heb zou kunnen weggeven aan iemand die het wat minder breed heeft. Iemand een idee hierover?

    • @dj__grizzly
      @dj__grizzly Місяць тому

      Niet enkel huurders.. ik vertrek elke morgen om kwart na 8 naar het werk. Als ik geluk heb ben ik rond 19u terug thuis (het kan ook wel 22u uur en later zijn als onze vrachtwagens in de file staan of pech hebben onderweg)
      Ik ben dus zelden of nooit thuis als de zon schijnt. Ik kan dan proberen om de vaatwas vol te proppen en het aanrecht vol te zetten zodat ik tijdens het weekend de vaatvkan doen en wasmachine doe ik ook enkel in het weekend maar.. dan moet de zon toevallig nog es schijnen ook. :)

  • @florisjanvermeer1525
    @florisjanvermeer1525 Місяць тому +2

    Heb nu 12 panelen op zuidoosten liggen, zat al te denken om ook een paneel of 4 op noordwesten te leggen. Daarnaast denk ik mijn 2 mhi airco's aan te vullen met een kleine thuisaccu van 2 tot 5 kwh in combinatie met een elektrische boiler voor de cv. Eerst maar eens van 1 naar 3 fase stroomaansluiting gaan en me wat verder oriënteren.

    • @ProMace
      @ProMace Місяць тому +3

      Ik heb twee thuisaccu's van HomeWizard besteld (2 x 2,7 kWh). Heb sindsdien ook nog zitten rondkijken naar powerstations (die van EcoFlow kunnen zelfs aan het net / je huis leveren via PowerStream, net als de HomeWizard-accu), maar die zitten allemaal (ver) boven de 517 euro / kWh van HomeWizard en hebben uiteraard niet de integratie met de P1-meter, hoewel je met de API daarvan in combinatie met een smart plug een eind zou kunnen komen. Of je moet aan zelfbouw beginnen, maar daar ga ik me niet aan wagen omdat ik het nooit beter ga doen - ook qua veiligheidsmaatregelen! - dan HomeWizard.

    • @florisjanvermeer1525
      @florisjanvermeer1525 Місяць тому +1

      @@ProMace zeker een mooi apparaat, hoewel het een flink bedrag is kan ik het spreiden door eerst 1 homewizard thuisaccu te kopen en wanneer nodig een tweede.

  • @martinmooren9536
    @martinmooren9536 Місяць тому

    Hier ook 18 gebruikte 250Wp panelen opgelegd 2 jaar geleden (helaas net te vroeg gekocht) maar volgend jaar al uit de kosten.
    Ze beginnen al heel vroeg met opwek vanwege nno richting en doen over het hele jaar 2/3e van mijn opwek. Blij mee.
    Enig puntje van aandacht is de spiegeling van de zon op de panelen voor de achterburen.😊

    • @martinmooren9536
      @martinmooren9536 Місяць тому

      Opbengst zou normaal op zuid 0.88 × 250Wp = 3960kWh zijn.
      Nu vanaf februari (22 weken) 1550kWh opgewekt.

  • @janportengen1425
    @janportengen1425 Місяць тому

    Heb mijn oude panelen van zuid naar noord laten verplaatsen, en een nieuwe set op zuid laten plaatsen.
    Levert zeker voldoende op.
    Begint vroeger en loopt 's avonds langer door.

  • @wimphilipsen2651
    @wimphilipsen2651 Місяць тому +1

    En nu nog afwachten wat het in de winter wordt met de “noordpanelen”
    Ik heb de indruk dat het ook een hobby is mijnheer Ketel.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@wimphilipsen2651 Ik zal de winteropbrengst zeker delen (ook icm met de andere windrichtingen).

  • @hendrien0
    @hendrien0 Місяць тому +1

    Heb je enig idee wat de terug verdien tijd is op het bijplaatsen van PV panelen op Noordwest, en is het ook gunstig op zuid oost. Ik heb nl nog een plat dak en beide optie, of één van beide is mogelijk

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@hendrien0 Hangt van je stroomcontract af. Ik denk nog steeds dat terugverdienen binnen ~5 jaar mogelijk is, maar dat merk ik vanzelf aan de hand van mijn grafieken.

  • @Freddystapersma69
    @Freddystapersma69 Місяць тому +1

    Hier komen er nog 6 bij en 3 van de bestaande 16 panelen gaan allemaal op noord/west. heel simpel omdat ik ook heb gekeken naar hoe mijn elektra verbuik is binnen het huishouden. die piek is na 17.00 dus meer om die tijd nodig.

  • @willemzwaan7067
    @willemzwaan7067 Місяць тому +1

    Even een vraag: liggen deze panelen die op het noorden liggen op een plat dak of op een schuin dak?
    En de opbrengstgrafieken die je liet zien; in welke periode van het jaar heb je die gemaakt (winter, lente, zomer of herfst) zit denk ik nog wel een fors verschil in kan ik me voorstellen.
    Ik lees net dat de relatief grootste winst in de winter is. Lijkt logisch maar had ik me nooit gerealiseerd.
    Ik heb een schuin dak op het noord-oosten. Wat is je advies? Doen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@willemzwaan7067 Ze liggen op een schuin dak, ongeveer 40 graden. En inderdaad is de opgewekte stroom in de winter het meeste waard.

  • @the_energycoach
    @the_energycoach Місяць тому +2

    Beste een aparte keuze om wel te investeren in extra zonnepanelen (die een betere dekking over de dag verzorgen), maar niet te investeren in een batterij (die 24 uurs dekking kan verzorgen). Batterij brengt veel meer op en verdiend zich sneller terug.
    Uitstekend idee om de Noordzijde een keer te promoten. Ik denk dat die van mij er ook nog een keer aan gaan geloven als ik genoeg terugverdiend heb van huidige investeringen en mijn verbruik dit wenselijk maakt.
    Wanneer gaan we een video over je muren krijgen 🙂?

    • @Denniswen01
      @Denniswen01 Місяць тому

      Batterij is duur en werkt in de winter bijna niet, beter is een auto kopen die bidirectioneel kan laden dan sla je 2 vliegen in 1 klap!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Eerst eigen opwek, dan pas een thuisaccu. Zonder panelen val je straks ten prooi aan de BTW en Energiebelasting die je mag betalen over elke kWh die je vanuit het net naar binnen haalt. Je eigen opwek gebruiken is per definitie belastingvrij simpelweg omdat het niet langs de slimme meter gaat.

    • @Denniswen01
      @Denniswen01 Місяць тому

      @@KetelKlets juist, dus bidirectioneel laden met een ev

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@Denniswen01Zal niet helpen, want die BTW en EB moeten ook worden afgedragen op de plek waar je laadt en dat wordt verdisconteerd in de kWh-prijs. Tenzij je gratis kunt laden bij de baas uiteraard. Zelf kies ik de route van gratis laden vanuit mijn eigen panelen middels een gekoppeld laadpunt met mijn omvormer.

  • @rblom1632
    @rblom1632 Місяць тому

    Heb laatst eens gekeken naar solar voor Californië... Mijn conclusie daarover is eigenlijk best bizar. Volgens mij:
    1) Stroom kost daar ca 30 ct..?
    = 30% rendement per jaar op je Installatie
    2) Het is daar erg zonnig..
    3) Amerika heeft een behoorlijk energieprobleem. Met een dubbele koelkasten e.d...
    4) Ze hebben een heleboel perfecte daken, van die grote winkelcentra..
    5) Niemand heeft solar..
    Volgens mij geloven ze het niet terwijl rendementen daar perfect zijn.. Gemiddelde stroomprijs in de usa is 17 ct. Maar in CA is het duurder. In het noorden werkt het dus lang zo goed niet.
    Volgens mij liggen daar enorme kansen voor ondernemers..
    Misschien aardig om eens te kijken in welke landen solar perfect werkt.
    A) aantal zonuren
    B) de stroomprijs..
    C) aanwezigheid van geschikte daken e.d.
    D) Doen ze dat daar ook?
    Fietspaden zouden ze eigenlijk ook op veel meer plekken moeten doen, maar dat komt er in veel landen gewoon niet van.. Soms is het ook cultuur, gewoonte..

  • @DjowieD
    @DjowieD Місяць тому +2

    Welk dynamisch contract zou je aanbevelen ik zou hier graag een video over zien. alvast bedankt

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@DjowieD Alle dynamische contracten zijn in feite hetzelfde, op deze pagina staat een tabel waar je de overige kosten per aanbieder kunt vergelijken: www.energievergelijk.nl/energievergelijker/dynamisch-energiecontract

    • @DjowieD
      @DjowieD Місяць тому +2

      @@KetelKlets Je bent een held! Dankjewel deze vergelijker is een stuk overzichtelijker als de andere.

  • @jak51
    @jak51 24 дні тому

    brief van stedin ze gaan mijn meterstanden per kwartier uitlezen ik heb 6 panelen en eneco wat is het nut daarvan?

  • @reallyme3573
    @reallyme3573 Місяць тому

    Geen idee wat er aan de hand is, wat ze ons niet vertellen, maar de zon gaat tegenwoordig in het west-noord-westen onder.
    Dat zou zonnepanelen op het noorden inderdaad een beetje meer interessanter maken dan vroeger.

    • @rrooggiieerr
      @rrooggiieerr Місяць тому +1

      Misschien is het wel gewoon zomer, en dat daardoor de zon in het west-noord-westen onder gaat? Zou zomaar kunnen he?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Je weet toch wel dat het niet geheel toevallig is dat de 360 (kompas)graden en de 365 dagen in het jaar bijna matchen qua aantal?

  • @gertsiekmans9246
    @gertsiekmans9246 Місяць тому

    Waarom NW vermeld? Liggen ze nu op het noorden of noord west? Heb je ook de TLV lager gezet?

  • @B-100-Formula
    @B-100-Formula Місяць тому

    Zal het dan ook goed mogelijk zijn om een zonneboiler op het noorden te plaatsen, gezien ik op het zuiden geen ruimte heb hiervoor? Mogelijk zou het ongetwijfeld zijn, maar zal ik hier ook daadwerkelijk rendement uit kunnen halen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@B-100-Formula Ik twijfel of difuus licht voldoende is voor heatpipes of een vlakke plaat zonneboiler. Dat kun je het beste even navragen bij een leverancier.

  • @pg41226
    @pg41226 Місяць тому

    Ik heb vorige maand 10 nieuwe panelen op het zuidelijk dak laten plaatsen.
    3 boven dakkapel, 4 op dakkapel, 3 onder dakkapel.
    Tegen de afspraken in zijn de panelen op het dakkapel zuid geplaatst ipv oost en west… heeft het ‘zin’ om deze alsnog oost en west te laten plaatsen? De installateur heeft aangeboden dit te doen onder de garantie… maar weet niet zeker of het wel nut heeft qua moeite/opbrengst. Graag je mening 😊

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Zou ik wel doen: oost/west levert meer opwek op tijdens de 'dure' uren en oost/west heeft geen last van schaduwproblematiek op eventueel achterliggende panelen.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      Hangt van de hoek af. Als het gewoon vrij plat (13 graden) is dan maakt het vrijwel niks uit. Staan de panelen flink omhoog dan is het wel een discussie waard.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf Je kunt met oost/west meer panelen kwijt per m2 dak dan bij een zuid opstelling.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      @@KetelKlets Op een dakkapel is de vorm bepalend. Met een solarstell connect platdak setje kan je eigenlijk in elke richting leggen die je maar wilt. Zelfs de portait zuid set kan je omdraaen voor noord omdat die maar een hoek van 10 graden heeft. En je kan ze ook rug aan rug koppelen voor effecief geen onderlinge schaduw. Oost en west zijn dan wel mooi voor opvangen van de duck curve, maar voor de jaaropbrengst is zuid net iets beter. Natuurlijk is het wel handig om ze zo te leggen dat het schuine dak gewoon vol kan liggen met panelen zomder schaduw van de panelen op de dakkapel, maar dat geldt net zo goed als je daar een oost/west set op monteert.

  • @dutchbicycle9845
    @dutchbicycle9845 Місяць тому

    Ik ben benieuwd voor welke panelen heb je gekozen Keltelkelts?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@dutchbicycle9845 Canadian Solar CS6R-435

  • @wimcalant8425
    @wimcalant8425 Місяць тому

    Allemaal mooi maar 3 bedenkingen:
    Wat is de return in investment?
    Je verhaal gaat op in de zomer in de winter en herfst gaan je paneeltjes op het noorden echt niets doen. Zon zit dan.zo laag en.om 16 gaat ze onder.
    9 panelen op zuid of zuidwest geven heel wat meer opbrengst. In denk dat je dan beter voor een batterij gaat.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@wimcalant8425 Júist in de herfst, winter en lente renderen deze panelen als een malle. Ze leveren dan wellicht minder kWh, maar wat ze opleveren is wel veel waard op dat moment.

    • @wimcalant8425
      @wimcalant8425 Місяць тому

      @@KetelKlets zal idd afhangen van je verbruik profiel. Maar zelf ook ooit overwogen om panelen zuidwest te plaatsen ivm laden van phev. Maar in het najaar us de hoek van de zon tov aard oppervlak zo laag dat je al snel last krijgt van schaduw bv van bomen die ogenschijnlijk ver verwijderd staan maar toch hoor, hoge bomen geven schaduw zelf als ze 100m ver staan als de zon laag staat bv 15gr wat in de winter het geval is. Stond ikzelf van versteld. Kan je ook perfect uitrekenen.of simuleren in een cad programma. Maar idd koken op elek is frusterend als je zonnepanelen hebt. Vandaar dat ik ons lacanche gasfornuis zeker niet van de hand doe zolang het kan (België).

  • @Sonnysnepvangers
    @Sonnysnepvangers Місяць тому +1

    Welke tool gebruik je om deze grafieken te maken.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@Sonnysnepvangers HomeWizard

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 Місяць тому +1

    We hebben een All Electric keuken. Hoe is dat? Is dat voor warm water een close in Boiler 10 liter, Smart Inductiekoken, Airfryer Microwave Waterkoker???

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Een keuken zonder gasaansluiting waarbij ook het warme tapwater uit een close-in boiler of Quooker komt (zonder SWW leiding van de CV-ketel dus).

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Місяць тому +1

      @@KetelKlets hoe kook je dan? Hoe gemakkelijk is een keuken zonder Gas? En hoeveel kost dat? Een Cooker kost 2000 euro. Een Close in Boiler 125 euro. Smart inductie kookplaat 4 pits 250 euro stekkerklaar. Airfryer 150 euro, Microwave 50 euro. Alles op stroom van het dak. Dan ben je voor 600 Klaar. Keuken zonder Gas.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@willeisinga2089 Hoe? Op een keramische kookplaat of inductie, magnetron, oven, stoomoven, close-in boiler, waterkoker en twee airfryers. Wat het kost hangt af van wat je er aan uitgeeft (je kunt een keuken zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt).

    • @keers41
      @keers41 Місяць тому

      Je gaskookplaat vervangen voor inductie is geen grote investering. Hetzelfde geldt voor douchen met een boiler. Boiler op een smart stekker en laten opwarmen rond het middag uur. Een waterkoker heb je ook van 800watt duurt iets langer maar dan pakt ie minder snel stroom van het net. Kleine stapjes zetten en uiteindelijk heb je geen gas meer nodig.

    • @willeisinga2089
      @willeisinga2089 Місяць тому +1

      Wat ik bedoel te zeggen is. Dat het heel gemakkelijk en goedkoop is om van het gas af te gaan. En dat levert veel geld op. Lagere energierekening. Bij mij al 12 jaar nul. Begin met de keuken. Close in Boiler 125 euro. Smart inductie 250 euro. Airfryer 150 Microwave 50 Waterkoker 25. Klaar voor 600 euro. Geen Gas. Dan een Badkamer Boiler 189. Euro. Klaar. Keuken en badkamer zonder Gas. Dan voor de verwarming 2 ventilator kacheltjes. 2 x 35 euro. Dan kan het gas eraf. Met zonnepanelen stroom van het dak. Mijn warmtepomp is stuk. Zo heb ik het nu. Sinds 6 januari 2023. Misschien volgend jaar weer een warmtepomp 60 graden. LG Therma V Monoblock 9 KW. Al 12 jaar geen Gas. 👍👍👍☀️☀️☀️

  • @wimphilipsen2651
    @wimphilipsen2651 Місяць тому

    Als ik sommige commentaren lees is men het niet met het eens met meer opwekken dan je zelf nodig hebt omdat de mensen die geen panelen hebben er voor opdraaien. Maar mijnheer Ketel informeert ons wel. De beslissingen nemen we zelf.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@wimphilipsen2651 Ik draai ook op voor de kinderbijslag van anderen (terwijl ik zelf geen kinderen heb), daar zeur ik ook niet over 🙂

    • @wimphilipsen2651
      @wimphilipsen2651 Місяць тому

      @@KetelKlets
      Je weet dat ik dat niet bedoel.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      @@KetelKlets Daarom zijn al die mensen die klagen erg asociaal. Nederland is alleen zo goed met veel sociale systemen. Helaas zijn er steeds meer die alles asociaal willen. Dan wordt Nederland uiteindelijk een Griekenland met weinig overheid. Of te wel een half slecht land.

  • @WiljanWiljan
    @WiljanWiljan Місяць тому

    Mooie uitleg. Maar waarom niet gekozen ook voor solar edge zodat alles zichtbaar is in 1 app en overzicht?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@WiljanWiljan Omdat Enphase werkt met BurstMode zodat je ook net voor zonsopgang en net na zonsondergang nog opwek hebt, je voor SolarEdge 3-fase short string weer een omvormer in huis hebt en omdat ik bang was voor een te lage opstartspanning. Plus omdat ik Enphase ook een heel mooi product vind (naast SolarEdge).

    • @WiljanWiljan
      @WiljanWiljan Місяць тому

      @@KetelKlets dank voor de uitleg, maar geldt dit ook als je kiest voor solar edge met individuele optimizers voor elk paneel? Of is burstmode dan nog steeds beter? Of kun je solar edge ook nog anders instellen ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@WiljanWiljan Burst Mode is dan nog steeds beter omdat het ook opwek geeft als de paneelspanning eigenlijk nog te laag is. SolarEdge heeft daar niks voor. Vooral omdat ik de panelen als 3-fase aangelegd wilde hebben en geen grote omvormer in huis kwijt kon, viel de keuze gemakkelijk op Enphase.

  • @peterlosangelos4108
    @peterlosangelos4108 Місяць тому

    @KetelKlets Welke dag was dit en hoeveel Wp heb je totaal?

  • @r1destroyers
    @r1destroyers Місяць тому +1

    Heb je een dynamisch contract?
    Gezien dat 48kwh -12€ is en 65kwh maar -5€

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Oud variabel contract en nieuw vast contract

  • @klaasvanbelzen507
    @klaasvanbelzen507 Місяць тому

    Voor mij is een modelcontract gunstiger, gerekend naar vorig jaar zou ik €867,- terugleverkosten moeten betalen. Met model contract €17,50 per maand meer dus €210,- per jaar. Scheelt mij toch €650,- per jaar. Gaat dan nog wel de verminderde terugleververgoeding af voor mijn overschot.maar dat gaat om zo'n €70,- per jaar. Dus bespaar ik met mijn modelcontract toch ongeveer €580,- per jaar.
    Al zal de teruglevevering dit jaar wel minder zijn dan vorig jaar, gezien de weersomstandigheden de laatste tijd.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@klaasvanbelzen507 Besparen tegenover dezelfde energieleverancier wellicht, maar wat 'bespaar' je tegenover de concurrent of dynamisch?

  • @ErikPloeg-tq4py
    @ErikPloeg-tq4py Місяць тому

    Heb 12.3Kwp (560wp x 22) op Oost-West (11 om 11) voor Panelen+Installatie €5600.
    Installatie omvormer met noodstroom kostte €2140
    Met 12Kw deye omvormer met noodstroom installatie en 16Kwh apexium Diy batterij een totaal van €12300 voor 12.3 Kwp met een 16Kwh batterij.

  • @dennisvanderzwaard1336
    @dennisvanderzwaard1336 Місяць тому

    Onder welke hoek liggen je panelen? Of liggen ze op een platdak? Vooral bij schuine daken kun je met een oost-west een duidelijke afvlakking van je curve maken, maar het lijkt mij dat dit voor een platdak minder geldt. Of zie ik dat verkeerd.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@dennisvanderzwaard1336 Ik heb vanalles, 10 graden, 20, 35 en 40 🙂

    • @peterlosangelos4108
      @peterlosangelos4108 Місяць тому

      ​​@@KetelKletsWelke dag was dit en hoeveel Wp heb je nu totaal?

  • @daniharmsen
    @daniharmsen Місяць тому

    Heb 2 daken op noordwest. 10graden en 45graden. 10 graden heeft dan de voorkeur denk ik?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@daniharmsen Ik denk eerder 45 graden ivm de lagere zonstand, maar bij difuus licht is 10 graden weer in het voordeel omdat die meer lucht ziet (de horizon is vrijwel niet zichtbaar voor zulke panelen dus vangen ze meer licht).

  • @dj__grizzly
    @dj__grizzly Місяць тому

    Holy.. bijna 50kwu op 1 dag. Mooi
    Maar wat als straks teveel mensen dynamisch gaan en ook hier kosten worden aangerekend voor het terug sturen van niet verbruikte zonne energie? Sowiso verdwijnt het verdienmodel van dynamisch als teveel mensen op de kar springen.
    Batterij dan maar? Wat als teveel mensen een batterij nemen en we een "opslag taks" moeten betalen? We hebben ondertussen genoeg bewijs gezien dat we niet moeten lachen met dit soort voorspellingen want de mensen die enkele jaren terug voor gek verklaard werden met hun terug leverkosten en vroegtijdige afschaf van de saldering als teveel mensen panelen zouden hebben die staan nu ook te glunderen met hun gelijk ;-)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@dj__grizzly Ik verkoop het aan het net als het iets oplevert, probeer zoveel mogelijk zelf te gebruiken en als terugleveren beboet wordt dan laat ik het verloren gaan. Mijn kosten moeten zo dicht mogelijk de 0 naderen of (als het even kan) negatief gaan. Overigens, dat de salderingsregeling zou eindigen wist iedereen, dat noem ik geen vooruitziende blik. De mensen die nu echt lachen (waaronder ik) zijn zij die toch alles vol hebben laten leggen en nu alles al hebben terugverdient.

    • @dj__grizzly
      @dj__grizzly Місяць тому

      @@KetelKlets dat klopt (over de saldering) , tegen 2030 werd wel al jaren verteld, EN met afbouw. Ondertussen is alles al veranderd en valt de saldering helemaal weg over enkele jaren en moeten we straks onze installatie uit zetten of betalen omdat de zon schijnt. (tot zover het gezegde dat enkel de zon gratis is haha)
      Ik denk trouwens wel als je vandaag de dag panelen kan leggen aan 50-75 euro per stuk ipv 150-200 (zoals ik enkele jaren terug) dan denk ik dat het nu even goed nog een goed idee is, zelfs al ben je zelden thuis als de zon schijnt (zoals ik). Terugverdienen (en zeker als de prijs per kwu terug rond de 20ct staat tegenwoordig) zal wel langer duren dan iemand zoals ik die het geluk had er te kunnen leggen net voor de prijzen naar 1 euro per kwu gingen. Terwijl de collega's op het werk jammerden dat ze voorschotten van 300 euro en meer per maand moesten gaan betalen zat ik al uit te rekenen hoeveel ze daarvan gingen moeten terug betalen (alles, zo bleek, zelfs mijn mijn 100m3 gas (koken, douchen en huis voorverwamen voor de airco als het es paar dagen onder nul ging) was dat jaar gratis.
      Alhoewel ik dus toch een beetje vrees dat dit mooie verhaal van korte duur was en we op het einde van deze rit even veel of meer gaan betalen dan bv 5 jaar geleden toen we voor paar 100 euro heel de winter de cv lieten aanstaan. Ik volg de politiek te hard om tegen mezelf te durven zeggen dat het allemaal wel goed komt (want of het nu rechts of links gezinde partijen zijn die verkozen worden, maakt eigenlijk niet veel uit, erger nog, we zitten nu hoogst waarschijnlijk met Dick Schoof als premier dus ik verwacht van deze regering weinig positiefs als het over de bevolking gaat.)

    • @useruser-yp2sj
      @useruser-yp2sj Місяць тому

      laatste zin ? weinig goeds ivm bevolking gaat?

  • @denniskapper
    @denniskapper Місяць тому

    Tussen 0.7 en 1eu per wattpiek. Is dat incluis een hybride omvormer?

    • @RobinvanKekem
      @RobinvanKekem Місяць тому

      Hij heeft een Enphase systeem dus per zonnepaneel een omvormer.

    • @denniskapper
      @denniskapper Місяць тому

      @@RobinvanKekem check, maar ook direct geschikt voor opslag/batterij?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@denniskapper Bij Enphase is er geen sprake van 'hybride' omdat het een AC systeem is. Feitelijk geldt dat voor elk merk met micro omvormers.

    • @denniskapper
      @denniskapper Місяць тому

      @@KetelKlets oke. Dan heb ik iets over het hoofd gezien/nog niet scherp. Ga me hierop verder inlezen. Bedankt voor de snelle reactie

  • @Eric.T.Cartman
    @Eric.T.Cartman Місяць тому

    Ik geloof dat panelen op het noorden in de zomer een prima aanvulling is alleen heb je er ‘s winters heb je er niet veel aan denk ik.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@Eric.T.Cartman Juist wel, dan is elke extra kWh meer dan welkom

    • @djriezebos4941
      @djriezebos4941 Місяць тому

      In de maanden rond 21 december (korste dag) zul je met zonnepanelen op het noorden, NO of NW (op een gangbaar schuin dak) zeer weinig kWh opbrengst hebben, simpelweg omdat de zon dan opgaat cq ondergaat in het ZO cq ZW en er dus weinig to geen direct zonlicht op valt (de zon komt dan niet hoog genoeg / alleen wat diffuus licht van de wolken).
      Panelen geplaatst op het noorden (schuin geplaatst zoals de meeste daken) geeft nog wel wat opbrengst in de vroege ochtend cq late avond maar slechts alleen in de paar maanden rond 21 juni (langste dag) want dan komt de zon op / gaat de zon onder in het NO cq NW. Op jaarbasis lijkt me het financieel niet interessant qua terugverdientijd in een noord opstelling met een gangbaar schuin dak (eg 35-50 graden). Misschien nog wel als je (veel) panelen zelf kan plaatsen en dus alleen materiaalkosten zou hebben en als je dak op het NO of NW staat ipv op Noord.
      Het zou nuttig zijn om bv de opbrengst curve als een gemiddelde dag op jaarbasis te zien (evt zelfs gewogen tegen de dynamische stroomprijzen die in de zomer vaak lager zijn dan in de winter) ipv alleen van een zonnige dag in juni.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      ​@@djriezebos4941 Vooral met lichte bewolking doen mijn NO panelen meer dan mijn ZW panelen en dat gewoon op een 40 graden dak. Terug verdienen gaat prima, zeker als salderen wegvalt of je al terugleverkosten per kWh betaalt, want elke kWh die niet van het net komt met matig weer is er weer een.
      Pal noord zal slechter zijn op jaarbasis, maar als je je zuid dak toch al vol laat leggen dan gewoon noord er bij pakken voor de meestal relatief kleine meerprijs als ze toch al bezig zijn. Want een groot deel van de kosten is vast, ongeacht of je 1 paneel of 20 panelen neemt.

  • @NL-Chico
    @NL-Chico Місяць тому

    @ketelklets kan je mij vertellen wie het aangelegd heeft bij jou? Gister coolbleu weer gebeld, nog steeds €1.45 per wp vragen gewoon. Of misschien heeft iemand anders suggesties voor regio den haag die normale prijzen vraagt

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@NL-Chico Gewoon offertes opvragen. Een bekende van me heeft er 11 opgevraagd en het verschil tussen de goedkoopste en de duurste offerte was € 5.000,- bij 30 panelen. Landelijke aanbieders zou ik skippen, daar zitten de goede deals doorgaans niet.

  • @mischadebrouwer9855
    @mischadebrouwer9855 Місяць тому

    Dynamisch moet je alleen doen als je een thuisaccu hebt. Dan kun je overdag je accu laden, en in de avond tegen een veel hoger tarief ontladen. Als je een elektrische auto hebt en je hebt de mogelijkheid om die rond de lunchtijd te laden (in ieder geval in het weekend) dan helpt dat ook.
    Maar kaal met alleen zonnepanelen zou ik nooit een dynamisch contract nemen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@mischadebrouwer9855 De gemiddelde TLV ligt hoger dan op vaste contracten en je hebt geen terugleverboete. Plus dat mijn panelen automatisch afschakelen als de stroomprijs negatief gaat. Dat is win-win zelfs zonder accu (de verloren cyclus is nog altijd duurder dan de marge die je er veelal op maakt met een dynamisch contract).

  • @skinkie
    @skinkie Місяць тому

    Kun je eens een grafiekje maken van je actuele opwek in kW? Hoe erg schommelt het?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      De getoonde grafieken tonen de actuele opwek in Watt.

    • @skinkie
      @skinkie Місяць тому

      @@KetelKletsvolgens mij zie je in jouw grafiek wat de opwek in kWh is op een specifiek integratie interval. Ik ben benieuwd naar wat de omvormers zeggen in kW op een instantaan moment.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@skinkieDe grafiek is in kW actueel vermogen, het cijfer bovenin de opwek in kWh. Dat is ook logisch omdat _kWh per uur_ nergens op zou slaan.

    • @MartinMaat
      @MartinMaat Місяць тому +1

      Wat skinkie denk ik bedoelt is dat de mooie grafiekjes die SolarEdge je geeft gemiddeldes zijn over een minuut of tien. Dat ziet er dan goed uit maar dat kan nog steeds betekenen dat je in zo'n interval een deel van je verbruik uit het net trekt als er wat schapenwolkjes voorbij trekken. Je wil eigenlijk een dik condensatorpakket dat de grilligheden uitvlakt opdat je overdag niets meer uit het net hoeft te trekken. Daar zou een accu met een slimme regeling ook al goed voor moeten kunnen zijn. In hoeverre dit een praktisch probleem is moet de slimme meter kunnen vertellen. Met de overkill aan panelen die jij hebt liggen merk je dat wellicht niet maar ik kan me voorstellen dat dit voor bescheidener installaties een ding is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      @@MartinMaat De interval van de getoonde afbeelding is 5 minuten per punt op de grafiek.

  • @user-oz4ey9if2n
    @user-oz4ey9if2n Місяць тому +2

    Hoeveel kWh kan men op dak leggen met een meterkast van 3*25

    • @jayj7381
      @jayj7381 Місяць тому +1

      3x25x230 = 17K wp aan zonnepanelen

    • @skinkie
      @skinkie Місяць тому

      @@jayj7381 + eigen sluimer verbruik. Als je een omvormer hebt die een export limiet heeft, kun je altijd maximaal terugleveren.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +3

      3 x 25A x 230V = 17.250 Watt (max van je hoofdaansluiting)
      Bij gebruik van automaten zou je een achterliggende groep afzekeren op 3x20A (bij smeltpatronen is dat 3x16A) waardoor je uitkomt op een max van ongeveer 14 kW. Omdat we in Nederland nooit aan de 1000W/m2 zoninstraling komen reken ik met een factor van 0,8, waardoor je op 14 kW ongeveer 17 kWp kunt aansluiten. Dat delen door panelen van 430 Wp kom ik uit op ongeveer 40 panelen op een 3-fase omvormer (of micro's aangelegd in een 3-fase configuratie).

    • @jjonkie
      @jjonkie Місяць тому +2

      @@KetelKlets kan ook nog wel meer panelen oost-west-noord maar vermogen van de omvormers beperken tot 17kW.

    • @user-oz4ey9if2n
      @user-oz4ey9if2n Місяць тому

      @@KetelKlets bedankt voor je info, ik heb sinds 2009 panelen, 42 van 195 WP en later 25 van 350 WP, het is voor mij dus niet mogelijk om op het noorden nog een aantal te leggen, ik woon nl in een verbouwde boerderij dus dak ruimte genoeg, wel heb ik nog een set van 105 Heatpipes met een vat van 1000 ltr, sinds maart een warmtepomp en hierdoor dacht ik ook panelen op het noorden er bij, maar nogmaals bedankt voor je info.

  • @AM-pi7jy
    @AM-pi7jy Місяць тому

    Hoe goed werkt de set op noord (naar verwachting) in de winter, wanneer ze zon heel laag staat?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@AM-pi7jy Zolang er licht is doen ze mee. Bij bewolkt weer doen ze net zoveel als op zuid.

  • @olevant
    @olevant Місяць тому +5

    Waarom in een normaal huishouden 65kWh per dag opwekken?

    • @theDude9750
      @theDude9750 Місяць тому +3

      Ik vind het ook belachelijk veel, maar ik gok dat het z'n hobby is

    • @bwm9637
      @bwm9637 Місяць тому +2

      @@theDude9750dat is gevolg van, maar in de donkere maanden heb je dan nog redelijk vermogen om overdag net aan je verbruik te dekken ( in de zomer heb je altijd teveel ) s’winters heb je maar 5% van de zomer opwek MAW als je weinig panelen hebt dan heb je s’winter vrijwel geen opwek en in zijn geval dus wel

    • @baukeh.8375
      @baukeh.8375 Місяць тому +1

      Daardoor wordt de salderings regeling afgeschaft, is niet meer het normale verbruik afdekken maar een verdien model geworden. Wordt nu dus afgestraft met teruglever kosten.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems Місяць тому +1

      Curtailment, elektrische auto... warmtepomp.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +7

      @@olevant Waarom niet? Teveel geld verdienen is toch ook geen probleem, dat is een luxepositie. De warmtepomp en de EV moeten nog komen, dan komt dit zelf opgewekte vermogen als stroom uit mijn eigen 'benzinepomp' en als warmte of koude uit mijn 'cv ketel'. Ik speel er tzt dus mijn hele gas- en brandstofrekening mee weg, tel voor de gein maar eens uit hoeveel geld je daar jaarlijks aan verkwist, ik schrok er van.
      Wat ik tot slot nog aan vermogen overhoud verkoop ik terug aan het net en mocht de prijs negatief zijn, dan laat ik dat vermogen schieten middels het automatisch afschakelen van mijn omvormer.
      Win-win-win-win.

  • @antoniusvandermeijde5054
    @antoniusvandermeijde5054 Місяць тому

    Vraag, kan een accu niet hetzelfde voor je doen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@antoniusvandermeijde5054 Zonder salderingsregeling niet, dan betaal je over elke kWh vanuit het net BTW en EB.

  • @M.itcchh
    @M.itcchh Місяць тому

    Op welke dag was deze piek van O+W+ZO?

  • @crkuijer
    @crkuijer Місяць тому

    Een beetje offtopic. Ik kijk elke middag naar de Tour. Wat mij opvalt dat ik nergens zonnepanelen op de daken zie. Ook op andere plekken niet.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Ik weet niks van sport: waar was dat? In België zie ik ook veel panelen liggen dus wellicht heb je het over Frankrijk?

    • @crkuijer
      @crkuijer Місяць тому

      @@KetelKlets Ja de Tour is in Frankrijk. Vandaag in midden Frankrijk. Maar ook andere dagen

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      In Frankrijk zijn zonnepanelen nog relatief duur en niet elk dak is even stevig.

  • @felixborissilvesterter887
    @felixborissilvesterter887 Місяць тому

    Etenstijd vijf, zes uur, dan ben je wel een Nederlander van de oude stempel. Laat ze het in Zuid-Europa niet horen.

    • @dj__grizzly
      @dj__grizzly Місяць тому

      Niet enkel in spanje :)
      Mijn eetgewoontes
      Ontbijt? Nooit.
      Middagmaal? : op mijn werk
      Avond eten? Meestal na 22u, soms na middernacht.
      Gelukkig kook ik ( bijna) gratis op gas (meter geeft amper of geen verschil als je kookt op gas) dus maakt ni uit wanneer, niks verplicht aanpassen aan de politieke grillen van de dag, prijs voor gas is immers altijd dezelfde

  • @bysebastiaan3106
    @bysebastiaan3106 Місяць тому

    Wat een hoop haters in deze comments.

  • @roepieroepie5333
    @roepieroepie5333 Місяць тому +1

    Beste aanbeveling. Zonder zonnepanelen beter af... 😂😂😂😂

    • @bysebastiaan3106
      @bysebastiaan3106 Місяць тому +1

      Waarom kijk jij deze video?

    • @geertterharmsel
      @geertterharmsel Місяць тому +2

      Dat is dus gewoon niet waar. typische facebook troll dit.

    • @robvanderpeijl1326
      @robvanderpeijl1326 23 дні тому +1

      en dan lekker belasting betalen over je door jou gekochte stroom, nee dan liever gratis

  • @fdb-you
    @fdb-you Місяць тому

    En wat is je verbruik? Of zorg je alleen voor onbalans op het net 😜

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +3

      @@fdb-you ik wek nu ruim 2,5x meer op dan ik zelf gebruik. Maar dat is gauw afgelopen als de warmtepomp en de EV komt.