Dubbele netwerkkosten bij zonnepanelen en laadpaal?!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 тра 2024
  • Artikel: www.nu.nl/economie/6314819/en...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 416

  • @willeisinga2089
    @willeisinga2089 Місяць тому +55

    Het is Oorlog in Nederland. Energieoorlog. Bedankt weer Ketel.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +15

      Mwa, we komen aan geld en belangen, dan wordt men altijd onrustig. _Keep calm and carry on_

  • @ktmray-100
    @ktmray-100 Місяць тому +25

    het word steeds minder leuk om goed bezig te zijn .

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому +2

      Die gedachte heb ik ook.

    • @jofo3197
      @jofo3197 Місяць тому

      Nederlanders en geld: dat ging in het verleden vaker op grote schaal mis.... En steeds meer en meer regels. Waar alleen de boekhouders continu brood mee verdienden.

  • @deBiezel
    @deBiezel Місяць тому +40

    Eerst wordt je zo’n beetje gemanipuleerd om zonnepanelen te nemen, een electrische auto te kopen en gas de deur uit te doen. Daarna kleden ze je verder uit en wordt je gestraft voor het feit dat je geïnvesteerd hebt. We leven in “interessante” tijden…

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +6

      Je zou bijna denken dat hier een fossiele lobby achter zit. Je hoeft je tegenwoordig nergens meer over te verbazen.

    • @Mcorpmike
      @Mcorpmike Місяць тому +8

      Dat krijg je als mensen afhankelijk zijn van je product dan maken ze misbruik van de situatie.

    • @rsport2053
      @rsport2053 Місяць тому +2

      Daarom nooit een thuisaccu nemen want ze verzinnen spontaan regels.

    • @WimvdBrink
      @WimvdBrink Місяць тому +3

      @@rsport2053 Met een thuisaccu verbruik je veel meer zelf en ben je juist minder belasting op het net, en wat van je zonnepanelen de accu in gaat ziet de netbeheerder niks van..

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому +1

      Zeg maar gerust "idiote tijden". Nog even en het is voordeliger om weer een gasaansluiting te nemen en eventueel elektriciteit op te wekken met verbranden van gas.

  • @juanvanginkel8245
    @juanvanginkel8245 Місяць тому +20

    Inderdaad (steel) Verdeel en Heers spelletje

  • @c.vanzon9255
    @c.vanzon9255 Місяць тому +3

    Mooi verwoord. Genuanceerd , daar hou ik van. Top

  • @jeroenzoujewelwillenweten8284
    @jeroenzoujewelwillenweten8284 Місяць тому +18

    Ik denk dat ik het punt begin te bereiken dat mijn flinke PV een dikke batterij en een aggregaat goedkoper en me onafhankelijk maakt van de graaiers

    • @meijerbc
      @meijerbc Місяць тому

      Ga je totaal niet redden. Ook bij een verdubbeling van netbeheer kosten, is een netaansluiting de goedkoopste oplossing.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому +1

      Het grote probleem is dat thuisbatterijen nog veel te duur zijn en een zeer beperkte levensduur hebben. Die ga je nooit terugverdienen. Nog niet tenminste. Eerst moet de prijs significant omlaag en moeten er nieuwe en duurzamere accutechnieken komen die een lagere degradatie mogelijk maken. Overal roepen ze dat die er al zijn, maar er is er nog geen één in productie laat staan op de markt.

  • @SXMaarten01
    @SXMaarten01 Місяць тому +2

    Als ik 'off grid" will gaan, dan kan ik kiezen voor een 3- fasen omvormer met een transfer switch. Ik behoud dan mijn verplichte net aansluiting, maar ik gebruik die niet.
    Decentrale opwekking is de nachtmerrie van elke energiemaatschappij, want daar hebben ze geen zeggenschap over. Ze hoeven enkel de wettelijke aansluiting voor een woning te garanderen.+
    Jaren geleden heb ik voor NUON gewerkt in de warkte-kracht- koppeling bij tuinders. Toen ik bij NUON werkte, moest ik schakelaars in WKK's laten installeren, waarmee NUON de WKK kon uitschakelen als ware het een storing. Monteur kwam, deed een rest op de schakelaar en geen probleem meer. En de kweker kreeg een rekening. Dat beroepsgeheim voor mij in die tijd

  • @EymertVRSTGT
    @EymertVRSTGT Місяць тому +17

    Het is te idioot voor woorden, als ze dat echt op basis van zonnepanelen en laadpaal gaan doen en dan bijvoorbeeld niet werkelijk naar piekvermogen zouden kijken.
    Want wat als iemand met een prive laadpaal en tientallen zonnepanelen nou gewoon netjes zn auto alleen oplaadt bij volle zon? Dan is hij juist goed bezig.

    • @jofo3197
      @jofo3197 Місяць тому

      En er na gewoon de hoofdschakelaar van de pv-installatie op nul! Principekwestie van maken. (Aanvulling: dc-zijdig afschakelen: met dank aan technische info Ketelklets).

    • @aquafan1491
      @aquafan1491 Місяць тому

      Wat burgers met zonnepanelen doen heeft geen enkele invloed op het stroomnetwerk, ook niet met tientallen zonnepanelen. Zonnepanelen wekken minder dan 20% van alle stroom op.
      In zonneparken liggen duizenden zonnepanelen, in Vlagtwedde liggen 350.000 zonnepanelen en er zijn plannen voor 2,5 miljoen zonnepanelen. Die hebben invloed! Bij veel zon schakelen die uit en als het aantal burgers met zonnepanelen beperkt wordt en als die minder stroom leveren aan hun buren kunnen die zonneparken met duizenden zonnepanelen langer stroom leveren. Dan maken zij meer winst en dat is de reden dat burgers met zonnepanelen tegen gewerkt worden.

    • @aquafan1491
      @aquafan1491 Місяць тому

      @@jofo3197 Meer dan 60% van alle zonnepanelen liggen in zonneparken en die worden automatisch uitgeschakeld. Als burgers hun pv-installatie uitschakelen, doen zij dat later en verdienen ze meer geld.

    • @jofo3197
      @jofo3197 Місяць тому

      @@aquafan1491 is dat zo? Dank. En geldt dat bij overproductie ook voor windvernogen? Zal veelal dezelfde producent zijn?

    • @aquafan1491
      @aquafan1491 Місяць тому

      @@jofo3197 Maar 40% van alle stroom is duurzaam. En van die 40% is minder dan de helft van zonnepanelen. Je hebt dus 80% dat kan worden uitgeschakeld als er voldoende stroom is en om overproductie te voorkomen. Maar 20% komt dus van zonnepanelen en daarvan ligt meer dan 60% in weilanden en die schakelen uit als die 80% dat niet doet. Dus maar 8% van alle stroom komt van burgers en die gebruiken zelf een groot deel van die stroom. Dan komt er maar heel weinig op het stroomnetwerk en dat gaat dan naar de eerstvolgende gebruiker van stroom en dat zijn je buren in de straat of woonwijk. Burgers met zonnepanelen ontlasten dus het stroomnetwerk, want anders had die stroom van ver moeten komen.
      Onbalans of overbelasting van het stroomnet wijten aan burgers met zonnepanelen is hetzelfde als het mestoverschot wijten aan muizen.

  • @photoshopafficionado
    @photoshopafficionado Місяць тому +2

    Super goede reactie op deze proefballon. Er is ook hier teveel politiek zonder inhoud. Meer mensen met kennis van zaken op dossiers en beoordeling op inhoud ipv random meningen is wat dit land nodig heeft.

  • @robertver5343
    @robertver5343 Місяць тому +3

    Goed uitgelegd!

  • @SuperHve
    @SuperHve Місяць тому +18

    Dit lijkt mij meer en verkapte manier om voorlopig een rem te zetten op de energietransitie, het gaat de netbeheerders allemaal iets te snel.
    En we weten allemaal wat de proefballon (Van de Bron) voor gevolgen heeft gehad.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +5

      Van de Bron is geen publiek bedrijf, Enexis wel. En Enexis is tevens een monopolist met verplichte winkelnering voor iedereen binnen het verzorgingsgebied.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +5

      Inderdaad. Ik denk dat er vandaag wel weer een paar EV's en warmtepompen minder verkocht zijn na dit artikel.

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Місяць тому +2

      ​@@SolAce-nw2hf Zeker! En, het onderstreept héél dik dat nóg meer EV's *nu al* tot nóg meer van dit soort kramp zal veroorzaken. Duidelijk geen haalbare kaart.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +3

      @@Ad__Rem Er moet inderdaad echt iets veranderen qua EV laden. Ik zie publieke laders overdag leeg staan terwijl de zon vol schijnt en in de avond is het een stoelendans geworden.
      Stedin wil de laadpalen graag uit zetten van 16:00 tot 21:00, maar ik denk dat het handiger is om sterk dynamische tarieven te verplichten. Dan mag je best voor een euro per kWh laden als je echt weg moet of misschien gewoon voor 10 cent per kWh als je lekker op zondag of tijdens de lunchpauze gaat laden. Voor de particulier loont het behoorlijk en de werkgever zal het voordeel vast ook wel willen.
      Nu zijn de laadpaal tarieven in mijn wijk gewoon altijd belachelijk hoog, en dat gaat natuurlijk nergens over met negatieve dynamische prijzen en een verlaagde energiebelasting.

    • @marcelzandbergen1787
      @marcelzandbergen1787 Місяць тому +1

      ​@@KetelKletsEnexis is wel ontstaan uit Eneco. Op papier is het publiek maar of dat in de praktijk ook werkelijk is...

  • @se032131
    @se032131 Місяць тому +8

    Heeft heel Nederland niet decennia teveel betaald aan netbeheerkosten? Immers het is al heel lang bekend dat het net verzwaard moet worden ivm meer energieverbruik en komst van zonnepanelen. De netbeheerders hebben wat dat betreft zitten slapen en geld zitten binnenharken, net als onze overheid.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Ik weet niet of de netbeheerders hebben zitten slapen of dat de politiek de netbeheerders heeft laten stikken.

    • @royalnuts
      @royalnuts Місяць тому +1

      Klopt niet. Al zeker vanaf 2014 hebben netbeheerders de politiek gevraagd om meer geld. Dat werd steeds dringender en vaker in de krant. Ik zou stellen dat het publiek en overheid jarenlang de kop in het zand heeft gestoken. Daar plukken we nu de vruchten van.

    • @pjee3975
      @pjee3975 Місяць тому

      Weer typisch gevalletje de gebeten hond/ domme consument spelen. Netbeheerders geven al een decenia lang aan dat er een krapte zit aan te komen. De politiek ageert hier niet op, mensen gaan het net steeds meer belasten en dan uiteindelijk de beheerder de schuld geven. Typisch Nederland dit.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому

      De netbeheerders die constant lopen te janken dat het net vol of overbelast is hebben dat volledig aan hun zelf te danken door totaal niet mee te groeien met de toegenomen vraag van elektriciteit, wat logisch is omdat er nu eenmaal steeds meer mensen bijkomen en men heel lang geleden als wist dat de verschuiving van gas naar elektriciteit er aan zat te komen. Ze hadden dus decennia geleden al moeten beginnen met het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet. In plaats daarvan hebben ze de boel verzaakt en geven nu de burger de schuld van de congestie. Daar de kosten neerleggen is natuurlijk een veel mooiere en makkelijkere oplossing.

    • @RudySablerolle
      @RudySablerolle Місяць тому +1

      @@KetelKlets De netbeheerders hebben al jaren geleden aangegeven dat het net verzwaard moest worden. Maar de politiek besloot niet te investeren maar te bezuinigen.

  • @321kosan
    @321kosan Місяць тому +7

    Toch grappig!!
    De mensen met zonnepanelen belasten het net doorgaans minder. Om dat ze local hun eigen stroom gebruiken. Dus ik zie het probleem niet.

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      Mensen met zonnepanelen salderen over het algemeen.
      Als er maar genoeg zonnepanelen zijn waarvan het overschot op het net wordt gedumpt, dan is het snel een probleem. Wij hebben 6,4kWh piek op het dak liggen en die verbruiken wij echt niet direct.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому +2

      Ik heb ook altijd al gezegd dat stroom wat lokaal wordt opgewekt niet van centrales af hoeft te komen en er zo dus minder druk is op het net.

  • @stefanwestrik
    @stefanwestrik Місяць тому +16

    Ik wou zeggen, ze mogen blij zijn dat ik elektrisch rijd. Ik laad namelijk alleen op zonnestroom dus ik help ze in feiten. Als de spanning oploopt zet ik de auto aan de lader.

    • @roepieroepie5333
      @roepieroepie5333 Місяць тому

      Wat een onzinnige beredenering. Een electrische auto trekt in zeer korte tijd stroom van een hele woonwijk weg. Dan mag u wel een heel groot dak hebben. Grootte voetbalveld

    • @stefanwestrik
      @stefanwestrik Місяць тому +3

      @@roepieroepie5333 als het goed zonnig is en iedereen leverd stroom terug dan zet ik mijn auto op vol vermogen aan de lader waardoor de spanning met 6 volt zakt.

    • @stefanwestrik
      @stefanwestrik Місяць тому +1

      @@bfiftytwo1155 en met 36 panelen kan ik hem idd op 2 fase volledig op eigen capaciteit laden

    • @nielsdaemen
      @nielsdaemen Місяць тому

      @@roepieroepie5333 Op het moment dat de zon volop schijnt, en de net spanning erg hoog is, leverd de wijk trafo stroom terug aan het middenspanningsnet. Als je dan je auto op gaat laden, zelfs met maximaal vermogen, ontlast je inderdaad juist het lokale net. Heel goed bezig👍
      Het probleem is dat de meeste mensen met een electrische auto deze vaak opladen als ze thuis komen van het werk en de zon (bijna) onder is en het net al hoog belast is door koken enzv.

    • @marcelreijnen
      @marcelreijnen Місяць тому

      Ik gebruik een app als Jedlix. De auto laadt alleen bij overschot op het net. Daarmee help ik de netbeheerder de boel stabiel houden. Stimuleer het gebruik van dit soort apps i.p.v weer geld te willen. Weinig creatief denken van deze netbeheerder.

  • @balconygarden2885
    @balconygarden2885 Місяць тому +2

    In Belgie hebben wij nu al anderhalf jaar capaciteits tarief (piek belasting). Vroeger was er een vaste netkost per kWh. De grap is dat mensen met een groot verbruik (auto, WP, ...) nu eigenlijk minder per kWh betalen. Mensen met zonnepanelen betalen nog minder (want die passen hun verbruik ook wat aan). Mensen met PV en Batterij (zoals mezelf) hebben nog nooit zo weinig netkosten betaald. (desondanks ik nog altijd 6MWh van het net haal.
    Uiteindelijk is gebleken dat mensen met een heel laag verbruik ook heel veel geld kosten, want een aansluiting kost geld. Daarnaast, door het invoeren van de piekbelasting zijn de mensen gaan nadenken over hun verbruik waardoor de totale piek gemeten op het net naar beneden is (en de kosten voor de netbeheerder dus ook naar omlaag zijn)

  • @bartbarenbrug3771
    @bartbarenbrug3771 Місяць тому +4

    Het artikel is er niet erg expliciet over hoe dan bepaald wordt of je moet verdubbelen of halveren (en zijn dat dan de enige 2 opties?). Er wordt meer over aparaten gesproken. Als iemand zowel panelen als ook een grootverbruiker als een elektrische auto of warmtepomp heeft, maar er dan een thuisbatterij tussen legt om de opbrengst van de panelen achter de meter te houden, dan helpt dat juist de belasting van het netwerk. Om zo'n batterij rendabeler te maken kun je die ook gebruiken om mee te handelen, wat een "peak shaving" effect heeft (gunstig voor het netwerk lijkt me). Maar dat levert totaal wel meer "verkeer" op, dus dat wordt dan ook ontmoedigd...

  • @coenmtb
    @coenmtb Місяць тому +1

    Los van een gelijkheidsbeginsel: een netbeheerder die een publieke taak heeft zou juist gericht moeten zijn op een energie- en milieu transitie, dan klinkt 'meer betalen voor minder uitstotende opties' als juist het tegenovergesteld van hun maatschappelijke doelstelling (en bijdrage aan het grotere geheel).

  • @roy-kaaschaaf
    @roy-kaaschaaf Місяць тому +3

    Het belang van Enexis van dit verhaal ligt natuurlijk bij dat zij de plicht dragen om het net te verzwaren. Echter kampen al die netbeheerders met grote personeel tekorten wat resulteert in gigantische wachttijden, wat weer resulteert in rechtzaken. Ik denk dat ze hopen dat door het duurder te maken van een dikkere kabel ze inweze het onaantrekkelijker willen maken zodat hun workload omlaag gaat en ze weer netjes aan hun plichten kunnen voldoen.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      Zij krijgen toch miljarden uit de staatskas om het net te verzwaren. Daar zijn toch fondsen voor? Klimaatzones wellicht?

  • @bartcox274
    @bartcox274 Місяць тому +4

    Enexis maakt er een potje van. Een consument betaalt de energieleverancier voor energielevering en de netbeheerder voor bemeting en netgebruik. Enexis loopt jaren achter met opwaardering van het net dus mag hand in eigen boezem steken.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому +2

      Juist. Zij hebben decennia lang de boel verzaakt uit te breiden en nu krijgt de consument de schuld en dus de rekening gepresenteerd.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf Місяць тому +23

    Enexis gooit hiermee in zijn eentje weer een enorme handrem op de energietransitie. Ik snap het wel, want zo kunnen ze lekker blijven cashen voor gebruik van de gasleidingen.
    Mijn inductieplaat is momenteel toch echt wel de grootverbruiker in huis met 11 kW en dan komen de oven van 3,5 kW, de magnetron van 1,5 kW en de overige apparatuur daar nog bovenop.
    De rest van de dag doet mijn woning bijna niks, zeker met zonnepanelen die het verbruik dempen. Dus als netbeheerders aan dit feest beginnen dan staat hier in no-time een 15 kWh thuisaccu en kunnen ze alsnog fluiten naar hun vaste inkomsten. Veel andere mensen kunnen dit niet en zullen dus lekker op gas blijven koken.
    Ik snap best wel dat ze wat extra willen voor een EV lader die heel lang piekt, maar dan mogen ze daar ook netjes een SAP aan hangen en je meteen naar 3x50A upgraden voor de structurele kosten.

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 Місяць тому

      Die inductie kookplaat trekt echt geen 11kW continu, ja als je alle pitten tegelijk op Boost zet ja, maar dan passen meestal niet alle pannen, dus reeel verbruik zal eerder tussen de 1 en 5kW liggen. Aansluitwaarde en echt vermogen zijn niet hetzelfde.
      Ook een auto hoeft niet continu 11kW te trekken, dat is een keuze tussen een uurtje 11kW (20% bij laden day to day) of paar uurtjes s'nachts op 3.5kW bijv.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      @@patrickfavier4310 een kleine 55 kWh EV vol laden met 11 kW kost zelfs zonder verliezen al 5 uur. In de praktijk gaan we nu al richting de 100 kWh EV's.
      En nee, mijn Inductie kookplaat gaat niet 30 minuten lang op vol vermogen, maar dat hoeft ook niet voor een blackout en er staat nog meer aan. Met de voorbereiding van uitgebreide kerstdiners zit ik hier op zo'n 15 kW op de P1 meter en dan heb ik geen EV en hangt de warmtepomp er dit jaar pas. Gaat nog spannend worden.

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf aan deze reactie zie je al dat je waarschijnlijk zelf geen EV rijdt. Hoe vaak, als je thuis laadt kom je thuis met een volledig lege EV? Hint, heel weinig. Misschien na een vakantie o.i.d. maar normaal dag gebruik voor woon/werk is niet zo veel. Ik laad 1 a 2x per week, en ook niet altijd perse omdat deze leeg is, als dit een ding wordt, dan prik je m elke nacht eraan, en dan moet je 10 a 20% bijladen in 95% van de situaties. Dus nee. En overigens, de trwnd is eerder naar kleinere batterijen, dan naar grotere. De sweet spot ligt een beetje tussen de 60 en 70 op t moment, waar hoger vaak is omdat het voertuig inefficient is.
      15kW zonder warmtepomp en EV.. ? Dan is dat een behoorlijk huishouden.

    • @arjanmus
      @arjanmus Місяць тому +1

      @@patrickfavier4310 Uiteraard is alles afhankelijk van hoe grote accu je hebt, hoeveel je rijdt enz. Nog een praktijkvoorbeeld hier: Slim laden op dynamische tarieven. Accu van 60kWh. Rij niet veel en kan dus vaak in het weekend laden wanneer de tarieven doorgaans extra laag zijn. Vermogen staat ingesteld op maximaal (11kW), want dan kan ik optimaal gebruik maken van de lage tarieven. Regelmatig staat de auto dus zeker wel 4 uren te laden. Maar dat gebeurt dus wel op momenten dat er voldoende aanbod (duurzame) energie is, want de prijzen zijn laag.

    • @eudorian111
      @eudorian111 Місяць тому +1

      Das wel ook een flinke magnetron zeg. En wat voor een maaltijden bereid je dat je 11kW nodig hebt? Een stoofpotje moet wel 4 uur opstaan, maar daar hoeft geen 44kWh aan hitte in toch?
      Als er veel mensen komen, ga ik altijd BBqen. Kost helemaal geen elektrische energie, alleen wat hout. Kun je zo gek maken als je zelf wilt.
      Mijn (keramische) kookplaat is ook 11kW, maar die tikt zelden meer dan 5kW aan. De EV's verbruiken veruit het meeste, maar die schakelen terug als er een overbelasting is.
      Ik heb nog wel tientallen apparaten die meer dan 2kW verbruiken, maar je moet ze gewoon niet allemaal tegelijk aan zetten. Gelukkig kan ik ook maar 1 ding tegelijk.

  • @wingnut2893
    @wingnut2893 Місяць тому +9

    Uiteindelijk zal het er wel op neer komen dat ze lekker van twee walletjes gaan eten. Hun verdienmodel mag niet in gevaar komen.

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      Dat verdienmodel heet ook wel bonus

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому

      Kortom, de burger trekt altijd aan het kortste eind.

  • @joszoet4003
    @joszoet4003 28 днів тому

    Goed idee van Enexis.. Want deze klanten veroorzaken alle problemen en opschaalkosten...

  • @fritslevie4461
    @fritslevie4461 Місяць тому +8

    Exact, dit is mensen tegen elkaar uitspelen, dan wil ik ook niet meer meebetalen aan hypotheekrente-aftrek en zorgtoeslag want dat is ook niet eerlijk. Nog een reden netbeheer en energievoorziening zo snel mogelijk te nationaliseren.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Netbeheer *is* al een publiek bedrijf... Hopelijk ziet men nu in dat nationaliseren niks uitmaakt.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@KetelKlets Met overheden als aandeelhouders de schijn wekken dat je geen private onderneming bent. Ze gedragen zich er gewoon wel naar.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@fritslevie4461Als dat zo was dan hoefden ze geen goedkeuring te vragen aan de ACM.

    • @dj__grizzly
      @dj__grizzly Місяць тому

      ik ben de laatste 10 jaar (of langer) misschien 1 keer naar de dokter geweest, dus ik volg je redenering.
      Op het gebied van energie en zeker hoe het nu gespeeld wordt ben ik ook van mening dat dit niet in handen zou mogen zijn van bedrijven die enkel bestaan om winst te maken. Dat zouden bedrijven zonder winstdoel moeten zijn zonder aandeelhouders, oliesjeiken of andere miljardairs die het geld uit onze zakken willen sleuren

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +5

      @@KetelKlets De ACM laat zaken toe waar ik toch wel wat twijfels bij heb.

  • @rbk9207
    @rbk9207 Місяць тому +1

    Erg knap over dacht!

  • @laurenssalens2377
    @laurenssalens2377 Місяць тому

    In België wordt je zo deels belast op het gemiddeld afgenomen piekvermogen. Er wordt dus gekeken naar de hoogste waarde die voorkomt in een maand gedurende een kwartier.
    Stel je hebt in december 6kw afgenomen gedurende een kwartier, in januari 4kw, etc.. dan nemen ze het gemiddelde van deze waarden over de laatste 12 maanden en hierop wordt je belast aan ±€40/kw/ jaar.
    Is je gemiddelde over een jaar 4,5kw betaal je dus €180.
    Grote voordeel is dat mensen bewuster omspringen met het aanzetten van grootverbruikers en auto´s langzamer laten opladen wat de druk op het E-net ten goede komt.

  • @jandeutz
    @jandeutz Місяць тому

    als ik de terugleveringskosten niet wil hebben is het dan slim om via enexis de meterstanden doorgave uit te zetten op mijn slimme meter. je kan namelijk dit via enexis regelen dat ze geen tussentijdse meterstanden doorgeven aan essent????

  • @troncooo409
    @troncooo409 Місяць тому +9

    Je kan ook het omgekeerde zeggen, mensen die te weinig stroom afnemen extra laten betalen. Die mensen doen niet mee aan de energietransitie.

    • @ReneArtoisMr
      @ReneArtoisMr Місяць тому

      Het zou in mijn beleving terecht zijn om huishoudens welke om wat voor reden dan ook geen aandeel kunnen nemen in de transitie, een transitievergoeding te laten betalen. Iedereen dient immers een aandeel te nemen.

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      Breng ze in Den Haag maar niet op dit soort ideeën.

  • @Bus2000
    @Bus2000 Місяць тому +3

    Ik ben benieuwd hoe ze dit bedacht hebben. Iemand met een warmtepomp en EV en geen zonnepanelen zal dan ook de sjaak zijn vrees ik. Dat is toch volledig tegenstrijdig met de energie transitie. Deze berichten gaan de markt niet helpen. Tijdens covid hebben ze de graaiflatie uitgevonden en daarmee gaan ze schaamteloos door.

  • @WimvdBrink
    @WimvdBrink Місяць тому

    Komt ook nog bij dat als de energieleverancier vervelend doet je op zoek kan naar een andere, maar de netbeheerder is niet inwisselbaar. Concurrentie 0 dus dus ze kunnen doen wat ze willen want de klanten kunnen niet weglopen. Mooie video weer. Tijd dat er wat energiespecialisten zoals jij en bv de green guys de kamerleden 's echt onbevooroordeeld informeren over de energiemarkt die helemaal geen makrt meer is zo onderhand.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому +1

      En als de één het doet, gaat de andere het ook doen, net als de energieleveranciers. Dus Liander en Stedin zien dit proefballonnetje van Enexis met enthousiasme tegemoet.

  • @cj77mikkie.
    @cj77mikkie. Місяць тому +3

    Wij doen met 4 buren (dus 4 st woningen) met 1 hoofdaansluiting. Water, gas,electra,glasvezel. Op 1 adres. Vanaf de meterkast ,
    gewoon door de tuinen gegraven. En ieder heeft zijn eigen tussen meters buiten in 1st centrale Rvs kast gas en electra . En 4st watermeters in 1 pe put. ( zoals op een recreatie park)
    2 dagen werk . Inclusief grondwerk.
    Spullen kun je gewoon bestellen bij gespecialiseerde recreatie installatie bedrijven. En ook laten aanleggen.

    • @DonHrvato
      @DonHrvato Місяць тому +3

      Dat mag wattelijk niet...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Ik weet niet of je technisch nog wel verzekerd bent met zo'n constructie.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 Місяць тому

      Vind ik een heel goed idee, je wisselt dan bij zonnepanelen met je buren ook nog energie uit die het net niet op hoeft.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@DonHrvatoDit is gewoon (energie)belastingfraude. Ik ben benieuwd wat de netbeheerder zegt als ze deze constructie tegenkomen. Zo'n bezoekje zou ik wel verwachten wanneer 3 huizen op rij een jaarlijks stroomverbruik hebben van 0 kWh of zelfs helemaal geen netaansluiting meer hebben. In omgebouwde flats (kantoorruimte naar appartementen) kom je dit nog wel eens tegen, maar daar heb je een VVE die contracthouder is voor de energiecontracten.

    • @retep323232
      @retep323232 Місяць тому

      dan mis je dus ook 3 keer de vermindering energie belasting, weet niet of dit nu wel zo voordelig is

  • @ringerheringa3052
    @ringerheringa3052 Місяць тому +6

    Gelegaliseerde diefstal!😵‍💫

  • @ARPost-kn2jl
    @ARPost-kn2jl Місяць тому +3

    Zonder functionerend kabinet gaan deze maatschappijen graaien zoveel ze kunnen.

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      Heeft het kabinet ooit gefunctioneerd dan!? Of gaan ze dat überhaupt ooit nog doen? Het is toch één grote kleuterklas daar in Den Haag.

  • @martijnkosters9024
    @martijnkosters9024 Місяць тому +4

    Maar wat is nu mijn fysieke invloed op het net of mijn eigen aansluiting? Ik zie Enexis niet vaker langskomen bij mensen met een grote driefasenaansluiting, ze verslijten niet meer kabels ofzo.
    Ja, het net moet groter vanwege de collectieve stroomvraag, maar dit voelt niet goed. Ga dan eens echt met bedrijven en elektrificerende industrie om tafel ipv 'mag ik effe vangen' bij een grote groep met een klein verbruik.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +1

      Particulier elektriciteitsverbruik is slechts 20% van het totaal, ze moeten niet zeuren bij Enexis.

  • @pg41226
    @pg41226 Місяць тому

    Mijn meterkast is vorige week voorbereid op 3 fasen door een elektricien… ik sta op het punt een afspraak met stedin in te plannen, maar ik wacht nog even. Heb verder geeb 3 fasen ‘nodig’ … geen laadpaal en warmtepomp, maar wacht nu wel even, kijken wat netbeheerders gaan doen.

  • @Craftypiston
    @Craftypiston Місяць тому

    Was toch benieuwd en ik ben even gaan kijken; ik woord aangeslagen voor 3x25a maar ik heb enkel een 1-fase aansluiting met zo'n oude schroef zekering van 1x35a.. Blijkbaar toch goed voor zo'n 8kw maar door de vergroening hier trek ik wel eens (behoorlijk kort) 7.2kw, dus het is een zooitje. Denk dat ik toch gewoon die 2x25 door laat lopen ivm de toekomst en de meterkast later upgraden..

  • @WhoStoleMyAlias
    @WhoStoleMyAlias Місяць тому +3

    Kennelijk ben ik de enige hier die ouder is dan 30, want tot 2009 betaalde je netbeheerkosten op basis van je actuele verbruik. Dat moest toen zo nodig veranderen omdat mensen met zonnepanelen dan helemaal niks meer zouden bijdragen en er is ook flink geïncasseerd omdat de meterstanden op 1-1-2009 geschat moesten worden hetgeen natuurlijk in het voordeel van de nebeheerders werd gedaan in plaats van de belastingdienst.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +3

      Het capaciteitstarief is destijds op buitengewoon slinkse wijze doorgevoerd, het zijn gewoon boefjes die voortdurend op zoek zijn zoveel mogelijk geld uit onze beurs te troggelen. Ze lezen hier ongetwijfeld mee 😊

  • @daantjuh23
    @daantjuh23 Місяць тому +7

    Onder het mom van "dubbel genaaid houdt beter".

    • @krazhuk
      @krazhuk Місяць тому

      3 dubbel genaaid bedoel je:
      Overheid die de saldering eraf wil/gaat gooien
      Energieleveranciers met hun terugleverkosten
      Netbeheerders met dit
      en over een jaar janken dat de energietransitie in het slop zit.

  • @retep323232
    @retep323232 Місяць тому +2

    mag ik het over een andere boeg gooien ?
    huidige situatie
    per mnd per mnd/A
    t/m 10 A € 11,07 € 1,11
    t/m 3 x 25 A € 35,58 € 0,47
    t/m 3 x 40 A € 148,59 € 1,24
    t/m 3 x 50 A € 218,63 € 1,46
    t/m 3 x 63 A € 288,67 € 1,53
    t/m 3 x 80 A € 358,71 € 1,49
    waarom zit er zo veel prijs verschil tussen 3 x 25 A en 3 x 40 A ? en waarom de kleinste staffel tot 10 A en dan de volgende meteen 7.5 keer zo veel ? zou het niet veel logischer zijn dat er naast tot 10 A ook tot een prijs was tot 20 (of25A) en nog een derde tot 40 A met alle ongeveer de zelfde prijs per A

    • @bjornvermeire
      @bjornvermeire Місяць тому +1

      Bij ons in Vlaanderen is het toch slimmer geregeld allemaal.
      Hier betaal je niet op het vermogen van de automaat, maar op werkelijk genomen piekermogen.
      Wij betalen nu minder dan vroeger, omdat we onze pieken lager houden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Omdat je mist dat alles tot 1x80A even duur is als 3x25A (dat staat namelijk niet expliciet in jouw tabel).

  • @user-hy8lj5ii3e
    @user-hy8lj5ii3e Місяць тому +6

    En ze hebben dit jaar al het vast recht verhoogt als ik het goed gelezen heb 100.00 euro p.j

  • @Ikbeneengeit
    @Ikbeneengeit Місяць тому +1

    En als ze iedereen gedwongen hebben om een thuisaccu te kopen, gaan ze zeggen dat we allemaal te weinig stroom afnemen en dat dat ook "oneerlijke" is?

  • @KMvrtr
    @KMvrtr Місяць тому +1

    De achterliggende vraag is hoe/door wie de energietransitie betaald moet worden.
    Probleem dat ik nu zie is dat de gebruiker/consument/burger/bedrijf die wel wil elektrificeren daarvoor 'gestraft' wordt.
    Er zit zo een enorme rem op verduurzaming.

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      'Gestraft' is de juiste woordkeuze inderdaad. Zo voelt het i.i.g. wel. Eerst moet iedereen van het gas af en daarna lekker de kosten voor elektriciteit aan alle kanten waar mogelijk duurder maken.

  • @joszoet4003
    @joszoet4003 Місяць тому +2

    Dit was te verwachten...Duurzaam ?
    Met al die panelen, warmtepompen en accus is het alleen maar duurder...

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      Vaak kan je beter niks doen en gewoon de rekening betalen.
      Mensen die zeg 10000 euro geinvesteerd hebben, en het duurt hen al 10 jaar om wat daarvan terug te verdienen. Daar kan je makkelijk 50 euro meer per maand betalen. Dat is 600 euro in het jaar. Over 15 jaar na 9000 euro betaald te hebben zie je weer verder. Nul risico.
      Ik heb ook zonnepanelen maar ben al 10x aan het denken voordat ik enig volgende stap in verduurzaming ga doen. Alleen isoleren is goed en lonend. Op kruipruimteisolatie en duurdere dubbelglas ramen na. Dat verdient zich ook maar langzaam terug. Quick wins doen en dan stoppen met verduurzamen op het moment.
      Want ook het komende kabinet doet maar weer wat. Getuige dat ze weer kerncentrales willen gaan bouwen. En dat kan over 4 jaar wel weer afgeblazen worden.

  • @rjansen5015
    @rjansen5015 Місяць тому

    Waarom moet er weer een stellingname gedaan worden? Er is al een stelling genomen en die wordt nu gehanteerd.
    En welk probleem wil Enexis oplossen?

  • @harmlampie
    @harmlampie Місяць тому +4

    Man man man, het houd ook niet op met dit hele energie verhaal. Ik begin er eigenlijk een beetje moe van te worden. Nu willen ze dat je extra gaat betalen als je meer afneemt, maar je moet ook extra betalen als je terug gaat leveren. En dan gaat de salderingsregeling er ook nog af. Hoe dat ook moet je de portemonnee trekken....

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +7

      Neu hoor, komen nog wel wat leuke video's aan hier 😉

    • @royalnuts
      @royalnuts Місяць тому

      Is toch logisch? Netcongestie moet worden opgelost. Maar ik vind ze veel te lief omdat ze via deze manieren erger willen voorkomen.
      Wat ze eigenlijk zouden moeten doen is: helemaal NIETS! Laat het land verder verzuipen in hoge negatieve kosten en 4x per week spontane uitval van het netwerk. Pas dan gaan mensen begrijpen waarom het nodig is.
      Nu is het allemaal maar vingerwijzen naar de vreselijke overheid en energiebedrijven. Boehoehoe.

  • @FatCandyProduction
    @FatCandyProduction Місяць тому +3

    Als medewerker van een van de netbeheerders hoop ik maar dat als ze dit bij ons ook gaan roepen dat ze een goed verhaal hebben. Ik zit niet hoog genoeg in de boom om hier enige invloed op te hebben maar ben het wel eens met Ketelklets en zal dat ook uitspreken intern. Maar verwacht niet dat het invloed heeft haha.

  • @dirkdaems841
    @dirkdaems841 Місяць тому +1

    Brief voor de Sint is klaar. Hopelijk komt Victron in de toekomst uit met een 3f omvormer geschikt voor high voltage batterijen met vermogen boost functie aan de binnenkant. Oja DC laden mogelijkheid van de batterij. Dan is beperkt AC vermogen aan de netkant wat de netleverancier graag heeft. Bij overspanning of net falen spring je naar off-grid mode en je PV panelen blijven nog je batterij vullen in off-grid mode. Niet zoals nu bij meeste omvormers die stoppen (vanwege de veiligheid) als het net weg is.

    • @Max1weber
      @Max1weber Місяць тому

      Victron... Mooi spul maar te duur en niet zo heel slim ...

  • @tiemenvanderbijl785
    @tiemenvanderbijl785 Місяць тому

    Pieken per tijdseenheid zal wel een verdere transitie duwen en of afdwingen bij mensen die de eerdere stappen al hebben genomen om door te lopen naar een thuisbatterij om die pieken weer weg te snijden. Is niet persee iets wat het hele verhaal eerlijker maakt.

    • @maartenvanrossen6138
      @maartenvanrossen6138 Місяць тому

      Er zijn een hoop maatregelen die genomen zouden kunnen worden die beter zouden zijn. Maar dan zullen ze in den Haag de energie wet moeten aanpassen. Het lijkt me bijvoorbeeld ook handig om tussen maart en november een extra tarief met telwerk te hebben op de meter midden op de dag. Maar omdat soort dingen te doen moet er anders gemeten worden en de wet voorziet daar vast niet in en de ACM heeft vast niet voldoende bevoegdheid om hier iets te wijzigen.

    • @tiemenvanderbijl785
      @tiemenvanderbijl785 Місяць тому

      @@maartenvanrossen6138 handig voor wie? jou en mij als consument? of voor de energie maatschappijen? want ik denk niet dat ze dat snel zien als iets wat in hun voordeel is

  • @stefan2796
    @stefan2796 Місяць тому

    Bij ons gaan de zonnepanelen uit zodra we ons verbruik hebben bereikt, simpel.

  • @Ardano62
    @Ardano62 Місяць тому +1

    Ik baal eigenlijk wel van mijn wallbox. Die kan minimaal 1,5kw laden. Ik zou heb graag op 1kw zetten of minder en de hele nacht aan laten. Nvm ik lees nu dat 6A het minimale is voor een EV. Dan moet ik maar weer op de adapter haha.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      Met dat soort "druppelladen" krijg je je batterij nauwelijks vol en waarom zou je? Mocht je zonnepanelen hebben laad dan zoveel mogelijk als het licht is,.

    • @Ardano62
      @Ardano62 Місяць тому

      @@fritslevie4461 ik laad altijd snachts en mijn batterij is altijd 20-80%. Kleine auto dus dat red ik makkelijk.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Klopt, onder 6A/1400W start je EV niet met laden, 6A is namelijk de ondergrens van het CP signaal tussen de EV en de laadpaal.

  • @iljitsch
    @iljitsch Місяць тому

    Beste oplossing is natuurlijk vaste kosten zo laag mogelijk en zo veel mogelijk in het per-kWh tarief waarbij je ook rekening houdt met de belasting van het net. Nu heb je al dynamische tarieven per kWh bij verschillende aanbieders, maar de netbelasting wordt hierbij niet meegenomen, de netkosten zijn vast.
    Als 's middags de zon hard schijnt kan de prijs per kWh laag zijn, maar de netbelasting hoog. En 's nachts is er geen zon dus vaak per opgewekte kWh meer kosten, maar weinig vraag dus de netbelasting laag. Dat moet meegenomen worden in wat je uiteindelijk betaalt.

  • @Mausy5043
    @Mausy5043 Місяць тому +2

    Doe mij maar 3x 80A en betalen naar verbruikt vermogen.

  • @dusliangames
    @dusliangames Місяць тому

    Het is wel grappig bij 1:35 dat hij zegt: "dat het niet allebei kan". Maar dat is precies hoe grootzakelijk wordt gefactureerd. Namelijk het "Contract transportvermogen" voor de grote van de aansluiting en het "Maximaal afgenomen vermogen" voor de hoogst gemeten piek in een maand. Dit is beide te vinden op internet bij de zakelijke tarieven van Enexis. Het kan dus beide en dit gebeurt ook al. Ik snap dat mensen met zonnepanelen (of etc) graag geen extra kosten willen betalen, maar het klinkt van de andere kant wel logisch dat de groep die de enorme uitbreiding op het net nog heeft wel hierbij misschien een beetje meer betaalt.

  • @joopterwijn
    @joopterwijn Місяць тому +1

    Vraag me zo wie zo af of die standaard (3x25 amp of 1x35 amp) nog wel een actuele waarde zijn. Ze verwachten dat we heel veel elektrisch gaan doen. In de minder opwek periode zal het met warmtepomp, elektrische auto etc wel krap worden.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +1

      Die aansluitwaarden volstaan ruimschoots kan ik je uit ervaring vertellen. Overigens kun je een ev gewoon opladen uit een normaal stopcontact, het duurt alleen wat langer. Dat hele verhaal van Enexis slaat kant noch wal.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому

      De netcongestie hebben ze volledig aan zichzelf te wijten door niet op tijd (10-20 jaar geleden) te beginnen met uitbreiding van het elektriciteitsnet. De consument de schuld geven van alle problemen is toch veel makkelijker?

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@ruudwilschut9095 mee eens, het is spijtig dat het steeds zo gespeeld wordt. Dat niet goed voor de sfeer in motivatie om te vergroenen in Nederland terwijl ze drommels goed weten welke kant we op moeten en ook gaan.

  • @DiAngeloTheSecond
    @DiAngeloTheSecond Місяць тому +2

    Enexis is een monopolist en gedraagt zich ook zo. Ze hebben jaren te weinig geïnvesteerd om de winst te optimaliseren en leggen de rekening nu bij de consument. Bah

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Dat klopt. Overigens is het omgekeerde daardoor ook waar: Enexis *moet* alle klanten accepteren, ook al willen ze dat liever niet 🙂

  • @marcjanssen1732
    @marcjanssen1732 Місяць тому +10

    Als ik binnen mijn huidige aansluiting (35 amp. Of 3x25 of anders) alles kan doen wat mogelijk is: laden auto, zonnepanelen, airco etc. Waarom zou ik dan in de toekomst voor de zelfde aansluiting opeens het dubbele moeten betalen? Mijn verbruik stijgt niet. En als Enexis dit eerlijk zou vinden dan zou de volgende stap van Enixis kunnen zijn dat ze over hun elektrische wagenpark massaal wegenbelasting gaan betalen. Per slot van rekening is dit ook eerlijk ten opzichte van mensen met een brandstofauto. 🤔

    • @MarkCornelissen
      @MarkCornelissen Місяць тому

      De beste reactie! Er zijn ook mensen met een zwembad of jacuzzi. Dus hoe is dit anders..

  • @laurenso2155
    @laurenso2155 Місяць тому

    Je wilt meer afnemen en gaat daarvoor extra betalen omdat het oneerlijk is. Deze energie leveranciers zouden juist een gat in de lucht moeten springen met de energie transitie; energie van Shell en BP wordt dadelijk door Enexis en Essent geleverd. Als ik bij de frituur, garage of Shell zeg "doe maar 3x zoveel", zijn zij blij. Echter deze bedrijven en instellingen vinden dat geen goed idee.
    Additioneel is het erg vreemd dat de overheid investeert in de energie transitie zodat mensen ook een stuk investeren om bijvoorbeeld een warmtepomp kunnen aanschaffen. Echter de winst vanuit die investering wordt nu 'doorgeschoven' naar de energieleveranciers. En dat te bedenken dat de overheid ook investeert in het uitbreiden van het elektriciteitsnet zodat het groene energie beter kan verwerken (bijvoorbeeld vanuit europa).
    Ik vraag me erg af of, als de saldering regeling afgeschaft wordt, dit soort regelingen ook afgeschaft worden; het kost de energieleveranciers dan een stuk minder.
    Ik vind het een vreemd verhaal...

  • @marctenhove874
    @marctenhove874 Місяць тому

    Een aantal jaren zijn we in Nederland overgestapt naar een capaciteitstarief op basis van aansluitwaarde, ongeacht of je dit ooit ging gebruiken. Dat vond ik toen al raar, want als kleinverbruiker werd je eigenlijk benadeeld. Nu gaan we weer terug naar het oude systeem dan?

  • @Dhrpedro
    @Dhrpedro Місяць тому +3

    Eerlijk voor anderen? Kan me niets schelen, ik kijk naar mijn portemonnee en niets anders.... er komtvecht niemand iets bijleggen omdat je zo lief bent hoor.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +2

      Over eerlijk gesproken. Waarom investeren die anderen niet in verduurzaming?

  • @peter-keetfm3577
    @peter-keetfm3577 Місяць тому

    Ik betaal al dubbel omdat we een 3x35A aansluiting hebben.
    We hadden in het begin toen het huis opgeleverd (2004) was 3x63A en dat heb ik terug laten zetten en gaat goed.
    Groot huis met zwembad in kelder sauna dat ook uit gezet i.v.m. hoge gasrekening.
    Ik zat nog te denken aan een warmtepomp maar is niet te doen.
    Wel een paar losse split airco,s aan de muur voor koeling/verwarming.
    Gelukkig nog niet van het gas af je weet het nooit hoe dit land het beleid regelt.
    Wel zelf een paar zonnepanelen geplaatst.
    Waar ik nu een boete per kw wat ik terug druk op het net 11,5 cent over betaal.
    Haha salderingsregeling gaat dan ook niet meer op.
    Het is te belachelijk voor woorden.

  • @SideQuestStijn
    @SideQuestStijn Місяць тому +6

    Gaan ze dan ook gelijk de zakelijke aansluitingen die >10.000kWh / jaar zitten een flinke prijsverhoging geven? Of is dat niet passend?
    Die stroom is heel goedkoop namelijk. Wat een stemmingmakerij!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +3

      Dat is ook een goede: fixed rate energiebelasting 🙂 Dat levert pas geld op!

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +1

      Laat die maar eens energiebelasting betalen naar verbruik geen gestaffeld tarief. Eens kijken of ze dat pikken 😀

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro Місяць тому

      Dan komen er veel aansluitingen vrij

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@Dhrpedro ze vertrekken ook naar het buitenland (en terecht)

  • @jandeutz
    @jandeutz Місяць тому

    beste ketel klets, ik heb nu een bericht gekregen van essent dat ik terugleverings kosten moet betalen. raar want eerst kan ik via essent zonnepanelen inkopen en op mijn dak laten leggen en ik krijg een terugverdien tijd te horen. nu blijken dat dus grote leugens te zijn. weet iemand een betere leverancier dan essent waar ik geen terugleveringskosten hoef te betalen. ik ben al 32 jaar bij essent maar ik ben nu zo woedend dat ik hoe dan ook ga overstappen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Hier staat een handig tooltje waar je per leverancier de terugleverkosten kunt zien. Vul wel goed je eigen opwek in: www.energievergelijk.nl/onderwerpen/terugleverkosten-zonnepanelen

  • @skinkie
    @skinkie Місяць тому

    Het wordt nog gekker! "Netbeheerder Enexis verhoogt in sommige gebieden bewust de spanning op het elektriciteitsnet als overbelasting dreigt. Daardoor vallen zonnepanelen sneller uit." Als dit waar is mag Rutger van der Leeuw dat zelf eens komen uitleggen. Daarom mensen: een technische universiteit met een echte studie en geen "advanced management program".

  • @ph0real444
    @ph0real444 Місяць тому

    Eerlijk is anders inderdaad. Maar als je alles bij elkaar optelt, kom je toch uit dat ze op verbruik gaan verrekenen? Hoe willen ze anders onderscheid maken tussen warmtepomp eigenaren en "normaal" cv verbruik? Het voorkeur van enexis is wel duidelijk lijkt me.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      Ja, grote stroomafnemers (als je een warmtepomp, zonnepanelen en electrische auto('s) hebt) is toch een ander verhaal dan iemand simpel met wat stroom en gas. Het scheelt je je gasaansluiting maar nu er problemen zijn ga je aan de andere kant ook meer betalen. Door jouw move betaalt die gasaansluiting ook elk jaar meer, dat komt ook door de mensen die al alles gedaan hebben.

  • @edwinbruckner4752
    @edwinbruckner4752 Місяць тому +3

    Dat de netwerk kosten gingen stijgen heeft iedereen met een beetje kennis van energie al lang aan zien komen.
    Hoe willen ze alle energie die nu nog door het gasnetwerk loopt in het stroomnetwerk krijgen ? Onmogelijk.
    Ik slinger de dieselaggregaat wel aan, wat een vooruitgang he, die energietransitie ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      De stroom die van mijn dak komt, komt helemaal niet uit het net. Dat is het gave van decentrale opwek. Dus alles wat op eigen dak wordt opgewekt moet je er nog wel vanaf halen. En dan wordt het al ineens een stuk minder spannend, tellen we de thuisaccu nog niet eens mee.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +2

      Op jaarbasis komt 36% van mijn stroom rechtstreeks uit mijn zonnepanelen, hiermee heb ik het net dus ontlast. Warmtepompen gebruiken overigens maar 25-30% van de energie wat je uit gas zou gebruiken.

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 Місяць тому

      Zolang je op het net aangesloten zit zal je gewoon moeten lappen. Kunnen er wel hele mooie praatjes bijkomen dat het allemaal wel meevalt, maar daar hebben onze overheid ( 13ct. per KW/u ) en energieboeren niet zoveel boodschap aan. Die willen gewoon geld zien.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@edwinbruckner4752 Klopt, ze willen alle gederfde (onrechtmatige) inkomsten compenseren. Linksom of rechtsom gaan we dat betalen.

    • @edwinbruckner4752
      @edwinbruckner4752 Місяць тому +1

      @@fritslevie4461 Dus als iedereen in de winter stookt met een warmtepomp betekend dat er alleen daardoor al 25 tot 30% meer energie door het stroomnet moet. Krappe boel wordt dat dan. Scheelt wel weer strooiwagens als de straat dan verwarmd wordt door gloeikabels.

  • @ruud1955rdg
    @ruud1955rdg Місяць тому

    Ik huur 11 zonnepanelen voor 50 euro per maand, maar ze leveren in de afgelopen 5 jaar gemiddeld 52 euro per maand op, dus 2 euro per maand winst wat te verwaarlozen is, maar beter voor het milieu zullen we maar zeggen. Nu lees ik bij Essent dat ik binnenkort een paar tientjes per maand boete ga krijgen voor terug geleverde stroom. Voorheen was dit gewoon salderen 100 euro verbruikt mocht ik 50 euro aftrekken en betaalde ik alleen die 50 euro verbruik. Zodra ik hun mail krijg hoeveel per maand ik moet gaan betalen en als dat meer is dan die 2 euro, dan gaat de stekker eruit, en laat ik de zonnepanelen van het dak halen natuurlijk. De offerte van de panelen weer ophalen heb ik al binnen en de kosten zijn goedkoper dan bijvoorbeeld elke maand 50 euro huur betalen en 20 euro terugleverkosten Essent. Na 1 jaar al weer winst en ook het aanschaffen van een elektrische auto gaat nu niet meer door. Ik vraag me af of er niet meer mensen zijn die dit jaar hun huur zonnepanelen gaan verwijderen en hoeveel procent dit is van alle zonnepanelen in Nederland.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Dus de set is al 5 jaar oud en je betaalt daar nog steeds € 50,- p/m voor? Die set zou ik ook van het dak laten halen, maar dat staat los van wat er nu in het nieuws is. Die set had al lang en breed afbetaald moeten zijn, is afkoop voor een schappelijk bedrag niet mogelijk? Kosten betalen om ze weg te laten halen is sowieso weggegooid geld en sommige verhuurders staan afkoop toe. Kan mogelijk gunstig zijn.

  • @jer3870
    @jer3870 Місяць тому

    Wat ik niet begrijp..
    Vroeger was het de bedoeling om in de avond en het weekend bijvoorbeeld je was en droger te doen omdat de stroom toen goedkoper was. De rede zou zijn dat overdag veel stroom vraag was door bedrijven en industrie ect.
    In de huidige tijd is daar naar mijn idee weinig in veranderd, de vraag is er nog steeds en is wellicht nog wel groter dan toen. Hoe kun je dan spreken over terugleverboetes. Als er inderdaad teveel aanbod is in het weekend kan ik begrijpen dat er terugleverkosten op dat moment worden gerekend maar doordeweeks zoiezo niet.
    Maar dan ten tweede. Er is elektriciteit nodig om bijvoorbeeld waterstof te maken. Grofweg heb je 66 kwh nodig om 1kg met een energieke waarde van 33 kwh waterstof te maken.
    Waarom wordt hier dan niet veel groter op ingezet als er inderdaad zo groot overschot is waardoor de kosten hoog zijn ect. Waterstof gaat prima door de al bestaande gasleidingen en met wat aanpassingen kun je er gewoon je huis mee verwarmen. Dus overschot zomer in zonnestroom omzetten naar waterstof en opslaan voor donkere tijden.
    En geen terugleverboete nodig. Uiteraard wel investeringen nodig maar door de ongelimiteerde geldprinter van het ecb zou dit geen probleem moeten zijn. Gewoon een lening tegen lage rente voor energiebedrijven om dit mogelijk te maken en wat ambtelijke stempels om opslagplekken te creëren.

  • @andrelaureijssen9537
    @andrelaureijssen9537 Місяць тому

    Ik ben benieuwd, mss betekent dit dan ook dat de Netbeheerders zelf de facturatie moeten gaan verzorgen, dit betekent, inrichten en uitvoeren. Als dat zo is dan kan het nog wel even duren. Ik verwacht namelijk dat als de ACM instemt, de methode voor alle Netbeheerders gelijk zal zijn. Het inrichten van processen en IT bij al deze bedrijven zou dan ook op de prio lijst moeten komen, en die staat al vol. Het zou trouwens wel wrang zijn als de mensen die gehoor hebben gegeven aan de wens van de overheid, gasloos te worden, nu dubbel gaan betalen voor de transitie. Ik denk dus dat het een politiek besluit moet zijn en niet aan de ACM wordt overgelaten. Aan de andere kant gaan de Netbeheerders wel steeds minder vastrecht binnen krijgen door het groeiende aantal gasloze woningen. Qua kosten groeit bij de Netbeheerders alles, personeelsbestand groeit, IT kosten groeien en ga zo maar door. Ik ben benieuwd waar dit naar toe gaat. Één ding is zeker, de liberalisering van de Energiemarkt gaat ons heel veel geld kosten dit dankzij rechtse regeringen. Het is een nutsvoorziening, dat is men in de jaren 90 even vergeten en nu helaas niet meer terug te draaien.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      Vroeger werd dat al apart gefactureerd.

  • @RamonSmits
    @RamonSmits Місяць тому

    Dan kunnen ze het beter dynamisch doen zoals in België. Het gemiddelde per kwartier en dat betaal je voor de hele maand.

  • @kaasmeester5903
    @kaasmeester5903 Місяць тому +1

    Grootverbruikers (of liever: mensen met een zware aansluiting) betalen al meer: als je boven de 1x35A of 3x25A uitkomt, dan gaat je vastrecht 4x over de kop (van €200 naar €800). En als alles elektrisch wordt is het wel fijn om een grotere aansluiting te hebben, zodat je nog eens wat aan kan zetten zonder dat de stoppen doorslaan. En ter vergelijking: in Engeland is al sinds de jaren-50 een 100A aansluiting min of meer de standaard.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      In Engeland hebben ze éénfase. Omgerekend heb je hier met 3x25 dan 75A

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      Op het net is er een bepaalde overboeking naarmate het de wijk in gaat. 100 woningen met ieder 3x25A zitten niet met 3x 2500A verbonden aan het middenspanningsnet. In veel oude wijken is er voor zo'n 100 huizen gemiddeld 1600W per aansluiting beschikbaar, wat ook de groeiende problematie met uitvallende omvormers verklaart. In nieuwere wijken ligt dit al aanzienlijk hoger, maar zelfs in een nieuwbouw woning heb je geen eigen dedicated 75A naar het hoogspanningsnet met je 3x25A aansluiting. Het gaat er allemaal van uit dat we niet tegelijk pieken met die 100 woningen, maar met volelectriche keukens, warmtepompen en vooral 6 uur lang ladende EV's (met 11 kW ofwel 3x 16A) zijn voor de netbeheerders een gigantische opgave als iedereen dit tegelijk doet en dan ook nog een warmtepomp heeft.
      Ik denk zelf dat we te snel gaan met EV's en laders gewoon allemaal verplicht aan een dynamisch contract zouden moeten (dus ook die aan woningen). Dan verandert het gedrag snel genoeg.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf het aantal ev's in NL is bijna te verwaarlozen, hooguit 5% Het gros (zeker zakelijk verkeer)laadt bij snellader of op het werk. Thuisladers laden zeker niet allemaal met 11kW bovendien heeft dat deel juist zonnepanelen waardoor de netbelasting veel kleiner is dan steeds wordt gepropageerd. We moeten voor oplossingen echt naar de grootverbruikers kijken (industrie) en niet steeds vingerwijzen naar de goedwillende particulier.

    • @kaasmeester5903
      @kaasmeester5903 Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf We weten al meer dan 15 jaar dat ons net ondergedimensioneerd is voor de energietransitie, maar er is maar bar weinig aan gedaan.
      Maar die energietransitie verloopt - ook door maatregelen als deze - geheel zoals ik voorspeld had destijds: je wordt niet aangespoord om investeringen te doen die zich mettertijd terug verdienen; je wordt gedwongen om investeringen te doen, waarvan een eventueel voordeel wordt afgeroomd middels belastingen of heffingen.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      @@fritslevie4461 Er staan in Nederland per april 473.126 BEV's geregisteerd en daarnaast nog 296.321 PHEV's
      En nee, die laden niet allemaal met 11 kW, maar als die wel tegelijk aan de beschikbare laadpalen hangen dan zit je al snel op GigaWatt schaal. En daarnaast zijn er ook nog superchargers die een enkele EV met 350.000W vol knallen, waarvoor je ongeveer 100 huizen aan zonnepanelen in optimaal weer nodig hebt. Dat is best wel significant als je even door trekt dat je met kerncentrale Borssele maar 1000 van dat soort snelladers kan voeden en zelfs op 11 kW laadpalen en het EV/PHEV wagenpark van vandaag niet meer uit komt met alleen de 4 geplande kerncentrales die er over 10 tot 20 jaar moeten staan.

  • @MHMHMH7087
    @MHMHMH7087 Місяць тому +1

    Je zag dit van mijlenver aan komen. Vergelijk het eens met de ontwikkeling van internet. Vroeger betaalde we voor de verbruikte MB’s. Nu voor de bandbreedte. Energie betaal je nu per kWh. Straks voor….. vul maar in ;)

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +3

      Ik betaal voor bellen en internet nog geen €12,- per maand, vroeger was ik duurder uit. Energie idem.

    • @MHMHMH7087
      @MHMHMH7087 Місяць тому +2

      @@fritslevie4461 precies. Deze aankondiging is de start van vooruitgang, men moet dat alleen nog inzien.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@MHMHMH7087Alle transities gaan met horten en stoten. Over 20 jaar is iedereen dit weer vergeten en vragen we ons af waarom we het ooit anders hebben gedaan.

    • @MHMHMH7087
      @MHMHMH7087 Місяць тому +1

      @@KetelKlets nee hoor, een transitie kan ook prima vloeiend gaan. Het enige dat elke transitie kenmerkt is de relatieve traagheid.

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr Місяць тому

    Volgens mij worden bedrijven (ziekenhuizen bijvoorbeeld) reeds aangeslagen op piek vermogen en niet op de capaciteit van de aansluiting zelf, vandaar de term peakshaving, het aftoppen van momentaan verbruik om een hogere inschaling van de netaansluiting te voorkomen. Dit in Nederland voor particulieren doorvoeren lijkt mij geen heksentoer. Wat mij het meest stoort is dat de overheid huishoudens aanzet of zelfs dwingt (van het gas af) om een energie transitie te bereiken, ook voor de kosten laat opdraaien. Degenen welke om wat voor redenen dan ook niets doen, worden gespaard en zijn lachende derde.

  • @alexZWL
    @alexZWL Місяць тому +4

    Ik zou prima kunnen leven met het Belgische capaciteitstarief. Het stimuleert om je verbruik te spreiden. Niet om 18:00 op vol vermogen je auto laden. Of juist wel bij veel zon je auto opladen. Zo loont het om te spreiden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Dat doet een dynamisch contract toch al in feite? Zit daar verdisconteerd in het uurtarief.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +2

      @@KetelKlets Het capaciteitstarief kijkt naar je hoogste verbruikpiek in een maand. Ik vermoed dan ook dat Enexis dit precies na wil gaan doen:
      "Hoe wordt het capaciteitstarief berekend bij een digitale meter?
      De digitale meter meet je elektriciteitsverbruik per kwartier in kWh. Tijdens dit kwartier neem je niet altijd evenveel elektriciteit van het net af waardoor er hogere en lagere pieken in elektriciteitsverbruik zijn. Het gemiddelde verbruik gedurende vijftien minuten noemen we het kwartiervermogen (in kW). De maandpiek is gelijk aan het hoogste kwartiervermogen in één maand.
      Voor het capaciteitstarief berekent de netbeheerder elke maand opnieuw het gemiddelde van de 12 laatste maandpieken. Stel dat je gemiddelde maandpiek voor een bepaalde maand lager ligt dan 2.5 kW, dan rekent de VREG voor die maand een minimumbedrag aan. Dat minimumbedrag komt overeen met een maandpiek van 2.5 kW."

    • @skinkie
      @skinkie Місяць тому +1

      @@SolAce-nw2hf jammer dat ze het kwartier vermogen dan ook niet per fase verdelen. Dan zou je pas echt mensen dwingen om het juiste te doen.

    • @dirkdaems841
      @dirkdaems841 Місяць тому

      Sorry maar het capaciteitstarief zal weinig opbrengen aan de netbelasting te spreiden. Dit is enkel een extra taks want de hoogste waarde van een periode van 15min verbruik wordt in rekening gebracht. 15min is 0,0372% van een maand ook al let je erop 99;9% van de tijd dan ben je nog altijd de klos.. Uw wagen een kwartier opladen of 4u lang opladen kost u evenveel met het capaciteitstarief.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +2

      @@skinkie De faseverdeling is niet zo'n grote factor. Dat verschil is niet meer dan ruis op een gemiddelde hoogspanningslijn. Maar in België is het capaciteitstatief niet bepaald bevorderlijk gebleken als je het over verduurzamen hebt. Menig Belg laat alles nu maar voor wat het is omdat er zo veel onzekerheid is over de extra kosten.

  • @AhSlagter
    @AhSlagter Місяць тому

    Ik heb een gas jaarverbruik < 500 kuub. Het capaciteitstarief is volgens de rekening van Essent > 500 kuub wat doorgesluisd naar Enexis. Volgens mij betekent dat je dan ook in een lager tarief komt. Dit zal bij meerdere mensen gebeuren denk ik. Dus mensen let op!!

    • @jwijn
      @jwijn Місяць тому

      Nee,je betaalt naar de grootte van je gasmeter net zoals de grootte van je eindzekeringen los van je verbruikEssent sluist dat niet door naar Enexis,maar andersom,bij kleinverbruik dan.Altijd een zo klein mogelijke meter eisen.een G4 bv.Is goedkoper dan G6 of G10 per maand en heeft ook een lagere Qmin,dat is de waarde waarbij een gasmeter nog zuiver kan meten.Ga je minder dan Qmin verbruiken enig moment dan meet de gasmeter onnauwkeurig en helaas teveel.Je gaat dan gas betalen dat niet eens door de meter is gegaan.Leuker kunnen ze het niet maken.

  • @tenij000
    @tenij000 Місяць тому

    vind wel eerlijker heb woning daar mogen geen panelen op ok dan zeg kies ander huis
    maar dan vast recht is heel duur dit mijn gemiddeld verbruik per maand 119 kWh
    is zelfde als met warmte net daar kan je ook niks op besparen ( kan je ook niet uit zetten vast bedrag per maand )

  • @Snisnasnappie1
    @Snisnasnappie1 Місяць тому

    Er moet eigenlijk een apparaat komen dat de niet gebruikte stroom vanuit je zonnepanelen omzet in energie, een heather bijvoorbeeld dat gekoppeld is aan je P1 meter. Zonnepanelen leveren 3000W, je huishouden vraagt 1000W, de overige 2000W zet dat ding om in warmte. Ze willen onze stroom niet, dan krijgen ze onze stroom niet!

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      Heb ik het nou mis of beschrijf je nou eigenlijk een bodem warmtepomp? Dus warmte in de zomer de grond in en in de winter er weer uit 😉

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +2

      Dat kun je doen met een HomeWizard Energy Socket. Alternatief is je omvormer instellen op _no export_ zodat je alleen produceert wat je op dat moment zelf gebruikt. Heb je wel een import/export meter voor nodig.

    • @Snisnasnappie1
      @Snisnasnappie1 Місяць тому

      ​@@KetelKletsinteressant. Ga ik mijzelf eens in verdiepen!

    • @Snisnasnappie1
      @Snisnasnappie1 Місяць тому

      ​@@elroyoyoyik heb net de prijzen zitten bekijken maar ik bedoel geen bodemwarmtepomp ;-)
      Maar als je bodemwarmtepomp centjes hebt, is dit fantastisch!

  • @leonwolters3946
    @leonwolters3946 Місяць тому

    In België wordt je aangeslagen naar het piekverbruik over 15 minuten. ben je de hele maand lekker zuinig bezig en de laatste dag van de maand verbruik je ergens 5000 watt een kwartier lang dan wordt je voor de gehele maand over 5000 watt aangeslagen. Dus ik ben bang dat ze dit hier ook zo gaan doen.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      Het is wel raar dat je maar één dag in de maand een hoog wattage nodig hebt.

  • @henknicovandenberg1211
    @henknicovandenberg1211 Місяць тому

    Wat is er oneerlijk aan als mensen die hun elektriciteitsaansluiting structureel zwaarder gebruiken daarvoor meer betalen dan mensen die hun aansluiting minder zwaar gebruiken 🤔?
    Ja het is anders dan we gewend zijn en ja het betekent voor sommigen minder financieel voordeel maar wat is er mis met deze manier van kosten verdelen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      Dat 1x een kwartier teveel vermogen trekken zorgt dat je voor de hele maand wordt aangeslagen in een hoger tarief. Dat gebeurt in België op dit moment.

  • @patrickleegte7178
    @patrickleegte7178 Місяць тому

    Heb je een stereo microfoon ?😂

  • @robdevent6080
    @robdevent6080 Місяць тому

    Ze verkopen de terugleverstroom van mensen die zonnepanelen hebben die er buiten het salderen een habbekrats voor krijgen wel voor veel meer centjes aan mensen mensen met een vast contract. De energiemaatschappij kan ook zeggen we verlagen de prijzen voor mensen zonder zonnepanelen wat die krijgen dan de terugleverstroom goedkoop

  • @PimVandeKrol
    @PimVandeKrol Місяць тому +7

    Ik koop nu zekergeen warmtepomp en elektrische auto,want de ACM opgericht om de consument te beschermen gaat wel weer mee.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +4

      Wat willen ze doen als ik mijn EV oplaad met mijn eigen zonne-opwek? Dat komt niet eens langs de slimme meter.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +1

      ​@@KetelKlets Precies dat probeer ik zoveel mogelijk maar in de winter red ik dat niet. Ik kan wèl het vermogen waarmee ik laad (max. 11kW) terugschroeven of met een "granny" uit de wcd laden (maar dat is eigenlijk niet de bedoeling)

    • @ed-pi9qs
      @ed-pi9qs Місяць тому +5

      Dat wordt dan belasting/ heffingen betalen wat je in je bezit hebt(PV's, EV, warmtepomp, airco's enz.enz). Ongeacht hoeveel je verbruikt of opwekt.
      Let maar op! Dit gaat in de nabije toekomst (in mindere mate)ook gelden voor mensen die regenwater opvangen. Ook die worden "bestraft", omdat er minder water van de waterleidingbedrijven wordt afgenomen en hun verdienmodel om zeep worden geholpen. Of de bedrijven denken: als je als individu minder af dan voorheen (=besparen/ denken aan het milieu); dan betaal je meer dan je buurman die dat niet doet.

    • @ditnooitweer
      @ditnooitweer Місяць тому +2

      @@KetelKlets Kwestie van kilometerheffing en daar ga je.

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому

      De ACM is er al een hele tijd niet meer voor de burger. Het is net als met het KIFID, het klachteninstituut voor financiële dienstverlening, wat vroeger voor de belangen van de burger op kwam in bankenzaken maar tegenwoordig steeds vaker voor de belangen van banken opkomt en hun in het gelijk stelt bij financiële geschillen.

  • @syproful
    @syproful Місяць тому +1

    Nederland heeft gewoon zeer snel iets nodig zoals wij in België het capaciteitstarief kennen. U betaald net tarief volgens de pieken dat u maakt. Deze worden per kwartier als gemiddelde berekend. Ongeveer 45€ per kW piek, en de meest zitten tussen de 2 en de 6. Als gevolg laad mijn EV dus max aan 6kW indien er geen andere verbruikers actief zijn. En totaal niet boven een bepaald nominaal verbruik.

    • @FatCandyProduction
      @FatCandyProduction Місяць тому

      Kost het 45 Euro per kilowatt piek per maand of per jaar?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Maar betalen jullie daarbovenop nog een vast bedrag jaarlijks voor de hoofdaansluiting (afzekerwaarde) en zo ja hoeveel?

    • @wiljotiele7565
      @wiljotiele7565 Місяць тому +1

      Dan heb je wel fors meer laadverlies helaas

    • @syproful
      @syproful Місяць тому

      ​@@KetelKlets Dit is op jaar basis. Met een piek van 6 betaalde ik vorig jaar op mijn afrekening 225,24 Euro plus dan nog 6% btw. Dan is er nog een Afname tarief van 331,97 Euro en dan nog een Databeheer van 12 Euro, wat andere taxen en dan de uiteindelijk prijs voor de energie. Factuur in België is een volledige lijst.
      Conclusie is dat dit een artificiële rem is op het verbruik/piek. Dat is ook net wat nodig was om het net recht te houden. Dus op zich werkt dat dan ook wel. Of dat nu goedkoper of duurder is doet er helemaal niet ter zake. De mensen moeten bewuster omgaan met de belasting van het net. En dat werkt.

  • @wvanrijswijkvanrijswijk7861
    @wvanrijswijkvanrijswijk7861 Місяць тому

    In het verhaal van Enexis mis ik hetzelfde verhaal voor het gasverbruik.

  • @wrnrt
    @wrnrt Місяць тому

    En het wordt.... (tromgeroffel).. op basis van maximaal opgenomen vermogen. Want dan kun je iedereen een nieuwe meter met allerlei ""features"" door de strot duwen.

  • @MikeHageman
    @MikeHageman Місяць тому

    @KetelKlets En wat vind je van dit nieuwsbericht van vandaag, 1 juni 2024? "Door noodmaatregelen van netbeheerders vallen zonnepanelen sneller uit.'
    Het lijkt op een 1-april-grap, maar de netbeheerders kunnen op sommige momenten het voltage van het net opschroeven tot boven de veiligheidslimiet (ca. 253 VAC) van de zonnepanelen inverters. Deze schakelen dan uit. Een Inverter moet altijd met een voltage boven de netspanning vermogen leveren (anders werkt deze simpelweg niet).
    Dus als het volgens de netbeheerders even niet meer te houden is, schakelen ze de zonnepanelen uit. De waarde van 253 VAC is al behoorlijk hoog voor wat oudere apparatuur, maar uitschakelen? Dit houdt in dat ook jouw eigen opwek voor eigen gebruik stopt!
    Fijn voor de beheerders, maar ook de leveranciers, want je gaat dan weer stroom van ze afnemen. Bizar naar mijn idee.
    Ben benieuwd of dit voor een rechter stand gaat houden, als het aangevochten wordt.
    Wat denk jij?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Bron?

    • @MikeHageman
      @MikeHageman Місяць тому

      @@KetelKlets Het nieuwsbericht is al meerdere malen aangepast, inclusief de titel. Gebruikelijk bij nu.nl…
      Andere bronnen zoek ik nog.

    • @MikeHageman
      @MikeHageman Місяць тому

      @@KetelKlets nu punt nl

    • @MikeHageman
      @MikeHageman Місяць тому

      nu punt nl/tech/6315001/zonnepanelen-vallen-op-meerdere-plekken-sneller-uit-door-ingreep-netbeheerder.html

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +1

      @@MikeHageman Had het gevonden inderdaad, video in de maak

  • @Obsidion.ZX77
    @Obsidion.ZX77 Місяць тому +1

    Mooie Netherlands waar banken verzekering and energy Marschapijen zijn gaan gaan (schaamteloos graaien)(o yeah zelf de regerend doet aan mee ) triest diep triest 😢

  • @antoniusvandermeijde5054
    @antoniusvandermeijde5054 Місяць тому

    Hoi Ketel klets, hou bij het verhogen van je afzeker waarde wel rekening met je Max amp van je hoofdschakelaar/aardlekschakelaars/bekabeling,

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      Klopt, maar ik wil alleen aangeven dat ze de hele staffeling van afzekerwaarde er gewoon uit moeten halen willen ze hun idee doorvoeren. Of op zijn minst de bijbehorende staffelkosten laten vervallen. Je kunt niet twee keer geld vragen voor hetzelfde.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +2

      @@KetelKlets Ik hoorde dat ze bij Enexis echt heel veel tijd over hebben voor het aanpassen van de afzekerwaarde op alle aansluitingen🤣

    • @martijnnieborg9475
      @martijnnieborg9475 Місяць тому

      @@SolAce-nw2hf net als slimme meters plaatsen. Ze hebben allemaal geen personeel om dit te kunnen doen. Je aansluiting aanpassen wat ketelklets zegt leuk idee maar daar hebben ze zeker de mankracht niet voor dus wordt vast weer een dom idee wat geld op moet leveren (gewoon vaste recht dus verhogen met x euro per maand)

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому

      @@martijnnieborg9475 Vertel mij wat. Ik kon bijna niet meer koken omdat ze geen tijd hadden voor een 3 fase meterwissel en mijn gaskookplaat vervangen werd door een 3 fase inductieplaat. Toen er eenmaal iemand was stond die binnen een half uur weer buiten omdat de kabels er al waren maar de zekeringen nog niet. Dus was eigenlijk een klusje van niks. Alleen de meter wisselen, zekeringen plaatsen en in de groepenkast de aardlekschakelaars goed verdelen. Meer werk was het niet.
      De nieuwe groepenkast hing er al bijna een half jaar en in die tijd was er bijna wekelijks een monteur van de netbeheerder in de straat bezig met oude draaischijfmeters vervangen.
      Je zou zeggen dat een beetje combineren van werkzaamheden loont qua overhead, maar dat dringt nog niet erg door bij de netbeheerders of het kan ze daar gewoon niks schelen.

  • @iljitsch
    @iljitsch Місяць тому

    Waar ik me wel ontzettend aan stoor is dat ik met 1 x 25 A net zo veel betaal als mensen met 3 x 25 A. Als ik de wasmachine, vaatwasser, elektrische oven, magnetron en waterkoker aan zet kan dat optellen tot 43 A. Ik moet dus opletten wat ik doe. Maar anderen krijgen drie keer zo veel en geen zorgen voor dezelfde prijs.

    • @Unisource355
      @Unisource355 Місяць тому

      Bij Enexis kun je hem (1x25A ) gratis upgraden naar 1x35A
      Wel heel veel geduld (duurt lang)

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому

      @@Unisource355 Tegenwoordig is dat geloof ik 1x40A bij enkele fase.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      @@ruudwilschut9095 Bij Liander kan dit ook gratis, 1x35A of 1x40A, net wat je wilt. Net even gechecked op hun website.

    • @iljitsch
      @iljitsch Місяць тому

      @@Unisource355 Maar dan heb je toch ook een nieuwe stoppenkast nodig en dergelijke?
      Ik zou liever zien dat 1 x 25 goedkoper was dan 3 x 25. Ik kan met 1 x 25 wel uit de voeten als ik uitkijk niet te veel spullen in de keuken tegelijk aan te zetten.

    • @Unisource355
      @Unisource355 Місяць тому

      @@iljitsch nee hoor, enexis verlangt alleen een hoofdschakelaar waarmee ze de boel spanningsloos kunnen maken
      De nieuwe zekering past in een nieuw aan te brengen “pasvoet “ op dezelfde plek als waar de oude zit
      T/m 35 A is gratis daarboven kost het je geld
      Geheel 15 min werk gok ik

  • @patrickfavier4310
    @patrickfavier4310 Місяць тому +1

    Top, laat ze maar doen. Op piek verbruik, zet een klein accu'tje neer van 3-5kWh, en laat die peak shaven. De auto de hele nacht laden op 6A i.p.v. 16A, en wedden dat gaat blijken dat die 3x25A, eigenlijk ook met een 3x10A had afgekund.. die optie heb je nu niet, 3x25 is t minimum, maar dat merken ze dan vanzelf.
    Ps. Wrange is, de nul-op de meter huurhuizen van Henk en Ingrid zijn hierbij t meeste de sjaak, die hebben geen mogelijkheden of middelen om om dit probleem heen te werken, betalen inmiddels wel meer huur door verbeterd energielabel van zonnepanelen, en gaan ook nog eens meer vastrecht betalen.. nee top idee.

    • @skinkie
      @skinkie Місяць тому

      Check de twee video's van Harold Halewijn over peakshaving.

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 Місяць тому

      @@skinkie net gedaan, goede uitleg. Victron is wwl duur spul, en nadeel is de 3 losse omvormers voor 3 fase systemen. (Heeel duur)
      Maar kan je mooie dingen mee maken. Maar t principe klopt wel. Peak shaving heb je als consument/huishouden nu niks aan, maar als netbeheerders gaan sturen op piek vermogen dan zeker wel. Probleem wat ik een beetje voorzie, er is jarenlang sturing geweest om nieuwe zonnepanelen en batterij installties aan te melden bij de netbeheerder, als ze daar de selectie op maken voor hun tarieven, los van elke sturing of verbruik(typisch voor huidige coalitie) dan zijn paneel/accu eigenaren de klos, en worden jaccuzi, sauna, en zwembad eigenaren ontzien.

    • @skinkie
      @skinkie Місяць тому

      @@patrickfavier4310 M'n Growatt SPH kan compleet over 3 individuele fases backflow voorkomen. De Growatt MOD kan dat cummulatief over drie fases. Dus batterij er bij en je kunt los. Maar wat betreft batterijen blijf ik nog lekker even wachten. Die markt gaat ook nog wel eens echt naar beneden. Ik ben het wel met je eens dat netbeheerders niet in het consumentenbelang handelen.

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 Місяць тому

      @@skinkie wachten kan nooit kwaad. Ben nu bezig met all electric nieuwbouw. Wordt sept. Okt. Opgeleverd. Al goed aan t rekenen en ontwerpen voor nieuwe situatie in t achterhoofd, met dynamische tarieven, einde saldering, teruglevertarieven en nu deze wending. T definitieve ontwerp gaat ze allemaal teniet doen is het doel.

    • @skinkie
      @skinkie Місяць тому

      @@patrickfavier4310 Leg in ieder geval twee keer 3 fase naar je omvormer. Dan kun je een omvormer met noodstroom veel makkelijker aansluiten.

  • @ruudwilschut9095
    @ruudwilschut9095 Місяць тому

    Heb steeds meer het gevoel dat mensen die verduurzamen worden afgestraft. Eerste met de steeds lager wordende terugleververgoeding, daarna met terugleverboetes en binnenkort afschaffing van de salderingsregeling en straks wellicht een dubbele aanslag van de netbeheerder? Waar zijn we in godsnaam mee bezig in dit land?
    Ik had geloof ik beter kunnen investeren in de aanleg van een schoorsteen en plaatsing van een houtkachel. Onlangs ben ik nog van het gas af gegaan en een warmtepomp geïnstalleerd en rij elektrisch. Kost allemaal een paar centen.. Dat is dus blijkbaar oneerlijk tegenover de mensen die die investering niet hebben gedaan.

  • @_Arthur-
    @_Arthur- Місяць тому

    Met eerlijke verdeling van de kosten heeft dit natuurlijk niets te maken. Wij hebben met zijn allen een regering gekozen. Die hebben bepaald dat we afmoeten van fossiele brandstoffen omdat we anders in de toekomst tegen (nog) hogere kosten aanlopen voor klimaatadaptatie.
    Voor die energietransitie is het nodig dat het stroomnet verzwaard wordt zodat uiteindelijk iedereen de transitie kan maken. Zoals bij elke transitie zijn er early adopters en meer afwachtende mensen (al dan niet noodgedwongen omdat ze de financiële middelen niet hebben).
    En nu moeten deze early adopters verhoudingsgewijs meer gaan betalen voor de verzwaring van het net, terwijl die verzwaring ten gunste komt aan alle gebruikers? (Je mag immers verwachten dat die verzwaring een beetje toekomstbestendig wordt en dus ook gericht is op de mensen die nog de transitie moeten maken).
    Alles behalve eerlijk dus.
    De earpy adopters zorgen er juist voor dat de CO2 uitstoot eerder daalt en daardoor minder kosten gemaakt hoeven te worden voor klimaatadaptatie. Krijgen deze mensen dan korting op hun belasting waar deze maatregelen van betaald worden? Dat zou pas eerlijk zijn.
    Overigens is het probleem van onbalans op het net niet nieuw. Daarvoor zijn ooit de meters voor dag en nachtstroom (piek-/daltarief bedacht). Waarom gebruiken we niet gewoon dezelfde methode voor het probleem van nu? Desnoods met een verdere opsplitsing. Bijvoorbeeld van 18:00 tot 00:00 hoogste tarief. Van 06:00 tot 18:00 gemiddeld tarief en van 00:00 tot 06:00 laag tarief. Voor iedereen. Eerlijk dus. En overzichtelijk.

  • @skinkie
    @skinkie Місяць тому +3

    Ik hoop dat je ook doorhebt dat de mensen die een warmtepomp hebben vaak al geen gasaansluiting meer hebben en gratis de leiding hebben kunnen weg laten graven (of bij nieuwbouw nooit hebben gekregen), en dat daardoor de netbeheerder gewoon de helft van de inkomsten per huishouden mis loopt?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +8

      En dat is mijn probleem? Het lijkt me niet meer dan logisch dat je niet hoeft te betalen voor iets wat je niet af (kunt) nemen?

    • @LGNO1
      @LGNO1 Місяць тому +7

      Arme netbeheerder. Ze weten al jaren van de transitie die eraan komt en dan moeten ze achteraf niet huilen.

    • @cheetahrunout
      @cheetahrunout Місяць тому +4

      Hoezo lopen ze inkomsten mis? Ze leveren mij toch ook geen diensten? (Op gebied van gas).

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      Onrechtmatige inkomsten.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Місяць тому +1

      Dat verplicht weghalen van de gasleiding hebben de netbeheerders zelf bedacht toen de klant nog geld moest betalen voor afsluiten om te voorkomen dat mensen van hun het gas af gingen.
      Helaas heeft dat verkeerd uitgepakt omdat de overheid vond dat de resterende klanten die kosten dan maar moest betalen. Ook hebben veel mensen gewoon hun gascontract opgezegd en geen opdracht gegeven tot weg laten halen, waarbij ze van de rechter gelijk kregen.
      Technisch gezien is afdoppen veilig zat, zeker nu de slimme gasmeters kunnen controleren dat er echt niks doorheen gaat. Dat is een kwestie van een alert af laten gaan als de meter ook maar iets registreert, waardoor het stelen van gas ook best wel lastig wordt. Deze aanwezige slimme gasmeters hebben inmiddels toch geen waarde meer aangezien nieuwe woningen uberhaupt geen gas meer krijgen.
      Persoonlijk laat ik mijn gasaansluiting nog even zitten tot meer mensen in de straat ook aan de warmtepomp durven. Dan kunnen we het met veel mensen tegelijk aanvragen en is zo'n ploeg tenminste niet elke keer een dag met 4 man aan het graven, slopen en herbestraten voor 1 adres.
      Gas is eindig, dus die leidingen weg halen moet een keer gebeuren. Van mij had dat best wel uit de staatskas mogen komen als ze het in combinatie met andere werkzaamheden (netverzwaring, glasvezel, riolering, herbestraten) per straat aan zouden pakken in plaats van het halve land afrijden met graafmachine en 4 man om iets te doen dat compleet zinloos is en de kans op schade aan andere leidingen alleen maar vergroot.
      En zoals KetelKlets al zegt: Het is niet ons probleem dat een netbeheerder zijn dienstenpakket verkleint. Het is ook niet alsof ik straks een vertrekpremie bij het tankstation moet betalen als ik daar geen benzine meer tank of een MRB afsluit rekening krijg als ik mijn auto weg doe. De netbeheerder is er voor ons, niet omgekeerd.

  • @ernstlemm9379
    @ernstlemm9379 Місяць тому

    Als iedereen evenveel vastrecht betaald per kw aansluitvermogen, dan lijkt me het ok. Maar dan niet i.c.m. sommige partijen korting geven.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      Dat doen we toch al? Je betaalt voor de zwaarte van je aansluiting. Of je daar nu een sauna, jacuzzi, waterbed of warmtepomp op aansluit doet er niet toe.

  • @marcvanheugten9472
    @marcvanheugten9472 Місяць тому

    Eigenlijk moet ik mijn contract afzeggen bij Enexis.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Місяць тому

      Zelfvoorzienend worden. Accu's met panelen neerzetten en een houtkachel voor de winter. En volledig offgrid gaan.

  • @AndreKlop-ks2sd
    @AndreKlop-ks2sd Місяць тому +1

    Lekker de kabel er af. Eigen accu. Generator met warmte terugwinning naar de woning als er niet voldoende zonne-energie is in de winter om de accu te laden.
    Is dat wat ze willen?
    Off-grid dan maar.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      Dan verzinnen ze wel weer een ander soort belasting.

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      En zo houden we elkaar bezig. Goh, en waarom is er ook alweer personeel tekort overal?

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@elroyoyoy Thuis zitten is ook zo wat 😀

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 Місяць тому

      Probleem van een thuisbatterij zijn de hoge kosten en snelle slijtage of degradatie. Voorlopig met de huidige Lithium Ion technologie is het nog veel te duur. Al jaren hoor je berichten over revolutionaire nieuwe accutechnieken die de wereld zouden veranderen. UA-cam staat er vol mee maar er is nog geen enkele echt duurzame accu met deze nieuwe technologie op de markt. Of de fabrikanten houden het tegen, want een duurzame accu die lang meegaat is natuurlijk een slecht verdienmodel, of ze hebben simpelweg de technologie nog niet zo ver ontwikkeld. Eerste en belangrijkste les is dus al die hallelujaverhalen over nieuwe accutechnieken niet te geloven. Eerst zien (in productie en leverbaar!) dan pas geloven.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@ruudwilschut9095 Ze zijn veel te duur, het is wachten op fatsoenlijke prijzen en veilige/duurzame producten. Vooralsnog vind ik het hierdoor voor mij geen optie.

  • @bertnoordzij3196
    @bertnoordzij3196 Місяць тому

    Semi publiek? Hier had nooit aan begonnen moeten worden. Bedankt politiek Den Haag😢

  • @julesvanlaar
    @julesvanlaar Місяць тому

    Ik heb al 3x35 en dat is al een stuk duurder dan 3x25 bij Enexis.

    • @alderthaak3870
      @alderthaak3870 Місяць тому

      Waar heb je dat voor nodig ? Gebruik je standaard meer dan 11 kW stroom ? 3x 35 A kost €148,59 p/maand versus 3x 25 A € 35,58 p/mnd …

    • @julesvanlaar
      @julesvanlaar Місяць тому

      @@alderthaak3870 is een gebouw waar zowel de woning is en twee bedrijven van mij.

    • @willardedel
      @willardedel Місяць тому

      Als je er bewust mee omgaat, ruim voldoende.. ik heb 1x 35A ..een warmtepomp , 2 airco’s, elektrische auto, kooker, kook elektrisch , vaatwasser enz

  • @leosmit1835
    @leosmit1835 Місяць тому

    Wat mij stoort en verbaast is dat 'ze' (volgens dit bericht) willen gaan belasten op hoe je de energie gebruikt (specifiek noemen ze laadpaal en warmtepomp).
    Ik verwacht dat dat wettelijk helemaal nog niet kan omdat het hun niet aangaat wat ik met de energie doe (behalve bij criminele of terroristische activiteiten) en verder heeft Rob Jetten heeft heel duidelijk aangegeven dat hij niet in de meterkast wil kruipen.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      En dat terwijl een warmtepomp nauwelijks stroom trekt, orde grootte van een stofzuiger of snelkoker.

    • @fritsp9309
      @fritsp9309 Місяць тому +1

      Rob Jetten is een politicus. Kwartje van Kok was ook tijdelijk.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@fritsp9309 Politici, makelaars en beursanalisten moet je nooit vertrouwen.

    • @ditnooitweer
      @ditnooitweer Місяць тому

      De nieuwe regering straks wel.

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@ditnooitweer ook die moet zich aan wetten houden. Nog voor er een kabinet is weten we al dat ze weinig kunnen uitvoeren van wat ze de kiezer voorspiegelen.

  • @BMWHP2
    @BMWHP2 Місяць тому

    Dus dan zou het verstandig zijn, om gas te blijven verbranden en diesel te blijven rijden.
    Zo vervuilend mogelijk, want dan ga je ook nog eens de helft minder betalen voor je vastrecht.
    En dat houd je vol tot ergens na 2035, als iedereen toch al over moet naar elektrisch.
    Dan hebben de milieu bewuste mensen die EV gingen rijden en verwarmen met een waterpomp, alle kosten van de versterking van het net betaald en kon je 10 jaar gratis meeliften.

    • @elroyoyoy
      @elroyoyoy Місяць тому

      Haha inderdaad. Leuk verhaal. Maar aan alle subsidies voor die EV rijders betaal je sowieso al mee in de vorm van belastingen.

  • @ruudvdbosch3666
    @ruudvdbosch3666 Місяць тому +5

    beter doe je nergens meer aan mee dan wordt je beloond ,zonnepanelen gelegd en dat is het eerste en laatste wat ik gedaan heb voor het klimaat enz

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому +8

      Nee, dan kunnen ze je blijven plukken, op elke liter benzine dikke accijns en BTW, op elke kWh uit het net EB en BTW enz enz. We komen aan de kip met de gouden eieren, daarom draaien de spindoctors overuren 🙂
      Qua milieuvoordelen zijn ze pro, maar nu ze beseffen dat duurzame energie vaak ook *decentrale* energie is, wordt dat als een nadeel gezien 🤷‍♂️

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому +4

      Het is ook niet "het" klimaat maar "ons" klimaat, we zijn ervan afhankelijk, het is in ons belang. Dát maakt het allemaal zo wrang dat een deel van de politiek en het volk dat niet inziet.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Місяць тому

      Dus wat jij door die PV aan lagere energiekosten betaalt maak jij over aan Unicef? Hulde, jij bent nou iemand met het hart op de goede plaats.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Місяць тому

      @@fritslevie4461Zie India waar mensen nu met bosjes omvallen van de hitte. Daar zitten wij op een slechte dag maar 11 graden onder...

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 Місяць тому

      @@KetelKlets over 50 jaar zijn dat soort landen onleefbaar met als gevolg honderden miljoenen klimaatvluchtelingen. Niemand die er op voorsorteert.

  • @johannateriele4975
    @johannateriele4975 Місяць тому

    Dat is al zo toen ik lang geleden het gas weg deed verdubbelde het vastrecht bedrag.