Ik keek het filmpje uit! Mooie bijdrage weer! Herkenbaar op meer dan één punt. Ik vrees dat ik een hoofd vol tips heb, ik beperk mij er tot drie: 1) Gebruik een noise cancelling koptelefoon. De ene wereld sluit zich en de ander opent zich. 2.) Sinds kort hanteer ik het uitgangspunt: kopen = lezen. Aan een vers gekocht boek (nieuw/oud) kleeft nog de nieuwigheid, het geluk van de nieuwe aanwinst. Bovendien zorgt dit ervoor dat die ellendige leesschuld binnen de perken blijft. 3.) Zorg voor een goede afdronk. Ga na een leessessie een flink stuk wandelen of hardlopen (zonder oortjes!) en laat het gelezene op je inwerken. Lees dus niet te veel.
Ik ben trots op je! 1. Ah, ik doe dit alleen bij schrijven. Als ik het ook nog bij lezen zou doen ben ik de hele dag ontoegankelijk. Denk niet dat mijn vriendin dat zou trekken. 2. Deed ik dat maar. De schaamtestapel rijkt tot het plafond. 3. Interessant idee, dat van een afdronk. Ik pak soms meteen een ander boek, niet de ideale manier om het te verwerken, waarschijnlijk. Soms wil je iets ook vooral wegspoelen.
Hallo Floris, Ik ben sinds kort zelf begonnen met lezen van non fictie boeken alleen merk ik nu dat ik na mijn eerste boek van 450 bladzijdes uit te hebben gelezen nog weinig over het boek weet op te halen. al lees ik met volle aandacht bij het boek steek ik er nog weinig van op. Ik moet hierbij wel twee dinge vermelden: de boeken die ik lees zijn in het Engels wat er voor zorgt dat ik op zijn tijd woorden oversla die ik niet begrijp (woorden zijn meestal niet van belang in het verhaal) en het tweede ding is dat ik per dag 150 bladzijdes wegwerkte. Ik heb er zelf al over nagedacht om boeken meerdere keren te lezen of te samenvatten alleen lijkt mij dit nogal contraproductief aangezien dit de hoeveelheid tijd wat in het lezen van zo’n book verhoogd. Weet jij hoe ik dit probleem van het tekort aan opnemen van informatie uit boeken kan oplossen?
Ik zou altijd samenvatten. Doe ik zelf ook. Dit zorgt ervoor dat je je het boek eigen maakt. Ja, het kost tijd. Maar lezen zonder iets te onthouden heb je bij non-fictie ook weinig aan. Misschien maak ik ooit nog wel eens een video over hoe ik aantekeningen maak, mochten mensen dat nuttig vinden.
Ik keek dit filmpje nadat ik anderhalf uur had gelezen. (De leertijd, van Iris Murdoch.) Zodadelijk lees ik weer verder. Of toch maar even naar Facebook kijken? Heel even? 😉 Bij mij hebben de 'verplichte' boeken in mijn schooltijd mij wel de weg gewezen naar de literatuur. Maar het is absoluut waar dat je heel wat van die boeken beter leest op latere leeftijd. Eline Vere is een goed voorbeeld.
Je verhaal bij tip 1 klinkt bekend: ik las ook vooral veel op de basisschool, maar haakte af zodra ik verplicht leesverslagen van boeken moest maken die qua niveau aansloten bij de gemiddelde middelbare scholier. De literatuurlijst was niet eens het grootste probleem: ook al trokken die boeken mijn interesse niet helemaal, ze waren in ieder geval al een stuk uitdagender en beter geschreven dan de meuk die je geacht wordt te lezen in de eerste middelbare schooljaren. Maar zelfs nu ik vrij veel literatuur lees trekt de Nederlandse canon me nog steeds niet echt. Het was eigenlijk pas toen ik aan het eind van de middelbare school uit eigen interesse non-fictie boeken ging lezen over geopolitiek, geschiedenis, economie e.d. dat ik weer opnieuw ontdekte dat lezen vermakelijk kon zijn. En zo vond ik ook weer mijn weg terug naar de wereld van de fictie. In eerste instantie via Huxley, Orwell, Fitzgerald en dat soort werk, en later richting Houellebecq, Dostoyevsky, Umberto Eco en vele anderen. Ik weet daarom ook niet zeker of ik iedereen stap 2 zou aanraden. Als ik terugkijk naar mijn eigen leeservaringen waren het juist de weinig uitdagende boeken van de middelbare school waardoor ik afhaakte, en hervond ik pas weer het plezier bij de moeilijkere, maar hoger aangeschreven boeken die ik later ging lezen. Ik denk dat het per persoon verschilt waar iemand behoefte aan heeft, en als iemand zin heeft om met Oorlog en vrede te beginnen zou ik dat zeker aanmoedigen.
Ah, inderdaad, de verslagen. Volgens mij was scholieren.com wat mij daar doorheen heeft gehaald. Pijnlijk te bedenken dat scholieren waarschijnlijk nu mijn filmpjes kijken voor eenzelfde functie. What comes around, goes... Zit wat in, uiteraard. Kan twee kanten opvallen en komt dan neer op: lees waar jij je goed bij voelt.
Ik heb nog lopen zoeken, maar nee. Wat ik heb uitgeprint en onderstreep was een ander inspirerend lijstje: nl.wikibooks.org/wiki/Wereldliteratuur/TOP_100_Wereldliteratuur
Good idea! Perhaps one day I will. I'm starting an English based channel and while it will have a different theme (our broken relation to the internet), a video about the power of reading, and how to do it more, might earn a place.
Mijn tip: koop een e-reader! Dan heb je geen dikke winterjas meer nodig om een boek mee te kunnen nemen - de meeste e-readers passen gewoon in je broekzak. Bovendien heb je dan niet één boek altijd bij, maar een volledige bibliotheek! Ik begrijp dat voor veel mensen die willen gaan lezen de romantiek die aan een fysiek boek kleeft juist een motivatie is om te willen lezen, maar in mijn ervaring zorgt die romantiek er vooral voor dat je veel boeken koopt en weinig boeken leest. Voor een e-boek is er echt geen enkele reden om het te kopen zonder het te lezen.
Ik heb ook pas elementaire gewoontes van James Clear gelezen. Ik vind het een fantastisch goed boek. Ik ben nu de aandacht verloren van Johann Hari aan het lezen over het gebrek aan cocentratie door met name het gebruik van social media en de smart phone. Misschien is dat boek ook wat voor jou.
Ha, ken dat niet. Maar leef dus als zonder smartphone en behalve UA-cam en 1x per maand naar Twitter heb ik geen socials. Dus wat betreft gaat het wel goed.
In plaats van een heel grote winterjas heb ik een heel mooie rugtas met een speciaal boekenvak. Ik nam de rugzak voor het eerst mee naar mijn werk - ik werk als docent Nederlands op een middelbare school - en toen zei de eerste leerling die mijn lokaal binnenkwam het volgende: "In dat vak zit een boek!" Betrapt...
Ik ben 15 en ben nu voor Nederlans het boek De Stille Kracht van Louis Couperus aan het lezen. Ik heb gemerkt dat, ondanks het klagen van leeftijdsgenoten, ik veel leer van dit boek. Echter snap ik ook dat dit boek een "hoge tree" kan zijn voor veel leeftijdsgenoten, die net van de Donald Duck af zijn.
Nog een reden om boeken te gaan lezen: ‘omdat het heerlijke manier kan zijn om je te ontspannen. Overigens is ‘lezen’ van boeken’ een relatief begrip. Zelf luister ik gesproken boeken. Omdat ‘lezen met mijn oren’ me beter afgaat dan ‘lezen met mijn ogen’
Ik heb mijn tieners van 13 jaar aan het lezen gekregen met de “boekenleesregeling”. Voor elke 10 blz. verdienen zij 70 cent, met bonussen vanaf 20, 25 en 30 boeken. Eind van deze maand eindigt de regeling. Elk van de zonen heeft duizenden bladzijden gelezen. Zelf noemen ze het ‘geld verdienen’. :)
@@m30arianne Ik wou dat ik zo'n moeder had. Had ik nu een inkomen gehad :-) Even serieus. Denk je dat ze hierdoor lezen ook gaan liefhebben of dat je kleine kapitalisten kweekt? Lijkt me altijd het lastige met kinderen belonen met geld. Ik kreeg vroeger wel eens geld voor de berm opruimen enzo, werd het niet leuk van.
@@Florisleest Toch werkt het goed; ze raken verdiept in hun boeken en tegen de tijd dat de geldstroom opdroogt, zijn ze verslaafd. :). Toen ze jonger waren, moesten ze verplicht 50 blz lezen voordat ze beeldscherm tijd kregen. Ook dat werkte goed; na verloop van tijd vergaten ze te stoppen bij 50 blz en lazen ze veel meer.
In het verlengde van tip 5: doe je televisie (letterlijk) de deur uit. Je mist zo verschrikkelijk weinig en krijgt opeens zeeën van tijd. Ik ben van een al wat oudere generatie, dus zaken als Instagram, Facebook, Netflix doe ik niet aan. En jouw filmpje op You Tube ? Tja; daar kwam ik opeens toen ik een recensie wilde horen over het boek van Lale Gül. Een knappe typering !
Non-fictie lees ik wel door elkaar. Fictie altijd maar 1 boek per keer. Tenzij het een bundel met korte verhalen is. Die leg ik vaak wel wat langer opzij. Groet!
Hey Floris, ik weet niet of je nog reageert op video´s van een jaar geleden maar ik vroeg mij af of je de leeslijst van Ger Groot zou kunnen delen? Ik ben nu wel erg benieuwd welke boeken hij een toekomstige filosoof aanraadt. :)
Ha Martijn, ik zag je comment gewoon verschijnen, dus ja. Het probleem is alleen dat ik die lijst niet meer heb. Het was een los a4tje. Ik geloof dat iemand het nog aan Ger gevraagd had, zonder antwoord. Zo bijzonder was die lijst ook niet. Ik denk dat www.thegreatestbooks.org/ een redelijke overlap heeft!
Die heb ik helaas niet meer. Wat ik in de video gebruikte was een ander lijstje, eveneens bewonderenswaardig: nl.wikipedia.org/wiki/Belangrijkste_boeken_uit_de_wereldliteratuur
Hoi Floris, heb je een tip over het volgende: ik stop vaak met lezen omdat ik het boek niet goed vind. Bv peter buwalda bonita avenue. Had dezelfde kritiek die jij hebt op otmars zonen. Moet ik boeken toch uitlezen of op zoek naar een boek dat ik wel goed vind? Welke methode zorgt dat ik meer lees? Groet Theo
Even ter verduidelijking: een boek dat ik uitlees dat ik niet goed vind kost me drie weken. Het zoeken van een goed boek kost me ook veel tijd. Dilemma? Theo
Uitstekende vraag! Ik werk aan (nog) een video met leestips en een van de punten die ik wil bespreken is precies dit. Wanneer leg je een boek weg? Dus bij deze ben je de proefkonijn voor mijn advies. Ik denk dat tenzij je een belangrijke externe reden hebt om iets te lezen - studie, leesclub, een video die je over een boek wil maken - je niet te streng hoeft te zijn. Als een boek niet bevalt, leg het weg. Begin aan een ander boek. Je hoeft het echter ook niet te zien als definitief wegleggen. Soms bevalt een boek op dat moment niet, of komt er iets tussendoor. Ik geloof dat ik drie keer aan Anna Karenina was begonnen voor ik het uitlas. Hetzelfde geldt voor de Broers Karamazov.
Ik zou minder tijd spenderen aan het zoeken van 'goede boeken.' Pluk ze uit mini-biebs, vraag ze aan vrienden, leen ze van de bieb in grotere getalen. Begin, en zie of het je trekt. Als een boek je werkelijk intrigreert, dan lees je het wel uit. Of het nou in een ruk is, of verspreid over de jaren. Wees inhalig als het gaat om boeken in huis halen, wees spaarzaam als het gaat om boeken tegen je plezier uitlezen. Want ja, als je er geen lol aan beleeft, waarom dan? Het is niet je beroep.
Echt same gewoon! Vroeger las ik zoveel boeken niet normaal. Echt 10 in 5 dagen. Toen kwam Nederlands met de literatuur en dat heeft het voor mij echt verpest. Ik had het idee dat alle boeken voor volwassenen gewoon mega saai en traag waren. Ben nu nog steeds een soort verloren. Ik lees veel mindfulness boeken, maar de rest kan me gewoon niet meer interesseren. Zo jammer...
Ik loop rond met een e-reader. Deze zijn de commentaren van de mensen uit mijn omgeving: 1. Zeg, wat heb je toch een grote mobiele telefoon! 2. Ben jij een Bijbel aan het lezen? 🤣
Goede vraag. Ik heb dit ooit gehad voor het Engels, maar wellicht in mindere mate. Stug doorploeteren? Korte verhalen lezen van die auteurs die je tof vindt? Eerst het verhaal in je moederstaal lezen, daarna in het Nederlands?
Ik keek het filmpje uit!
Mooie bijdrage weer! Herkenbaar op meer dan één punt. Ik vrees dat ik een hoofd vol tips heb, ik beperk mij er tot drie:
1) Gebruik een noise cancelling koptelefoon. De ene wereld sluit zich en de ander opent zich.
2.) Sinds kort hanteer ik het uitgangspunt: kopen = lezen. Aan een vers gekocht boek (nieuw/oud) kleeft nog de nieuwigheid, het geluk van de nieuwe aanwinst. Bovendien zorgt dit ervoor dat die ellendige leesschuld binnen de perken blijft.
3.) Zorg voor een goede afdronk. Ga na een leessessie een flink stuk wandelen of hardlopen (zonder oortjes!) en laat het gelezene op je inwerken. Lees dus niet te veel.
Ik ben trots op je!
1. Ah, ik doe dit alleen bij schrijven. Als ik het ook nog bij lezen zou doen ben ik de hele dag ontoegankelijk. Denk niet dat mijn vriendin dat zou trekken.
2. Deed ik dat maar. De schaamtestapel rijkt tot het plafond.
3. Interessant idee, dat van een afdronk. Ik pak soms meteen een ander boek, niet de ideale manier om het te verwerken, waarschijnlijk. Soms wil je iets ook vooral wegspoelen.
Wat een bron van inspiratie 😊 Bedankt voor de tips en motivatie 😊
Oke, nu wil ik een nieuwe winterjas.
Leuk filmpje, Floris!
Geweldig, inspiratie van het doen ipv het doen alsof in gedachten...
Heerlijke grap op 4:34
Altijd mooi als iemand het opmerkt.
@@Florisleest Volgens mij heb je dat boek alleen maar bewaard om er dit soort grappen over te kunnen maken.
Ja! Daar moest ik ook om gniffelen. Arme Herman.
I absolutely love this video Floris! Great job. I love how you did it in Dutch as well and that's why you want one in English now.
Mijn doel ik ook om 100 boeken in een jaar te lezen. Echt goed van je dat je dat al kan. Echt gaaf.
Hoeveel lees je nu? Ik denk dat hoeveelheid boeken niet meest interessante graadmeter, is, hoor (ondanks de titel). Eerder hoeveel uur je leest.
@@Florisleest dat is zeker waar. Het gaat erom hoeveel je eruit kunt halen. Ik kom nu tot de 40 boeken.
Hallo Floris,
Ik ben sinds kort zelf begonnen met lezen van non fictie boeken alleen merk ik nu dat ik na mijn eerste boek van 450 bladzijdes uit te hebben gelezen nog weinig over het boek weet op te halen.
al lees ik met volle aandacht bij het boek steek ik er nog weinig van op. Ik moet hierbij wel twee dinge vermelden: de boeken die ik lees zijn in het Engels wat er voor zorgt dat ik op zijn tijd woorden oversla die ik niet begrijp (woorden zijn meestal niet van belang in het verhaal) en het tweede ding is dat ik per dag 150 bladzijdes wegwerkte. Ik heb er zelf al over nagedacht om boeken meerdere keren te lezen of te samenvatten alleen lijkt mij dit nogal contraproductief aangezien dit de hoeveelheid tijd wat in het lezen van zo’n book verhoogd. Weet jij hoe ik dit probleem van het tekort aan opnemen van informatie uit boeken kan oplossen?
Ik zou altijd samenvatten. Doe ik zelf ook. Dit zorgt ervoor dat je je het boek eigen maakt. Ja, het kost tijd. Maar lezen zonder iets te onthouden heb je bij non-fictie ook weinig aan.
Misschien maak ik ooit nog wel eens een video over hoe ik aantekeningen maak, mochten mensen dat nuttig vinden.
@@Florisleest dankjewel voor je antwoord
Ik keek dit filmpje nadat ik anderhalf uur had gelezen. (De leertijd, van Iris Murdoch.) Zodadelijk lees ik weer verder. Of toch maar even naar Facebook kijken? Heel even? 😉
Bij mij hebben de 'verplichte' boeken in mijn schooltijd mij wel de weg gewezen naar de literatuur.
Maar het is absoluut waar dat je heel wat van die boeken beter leest op latere leeftijd.
Eline Vere is een goed voorbeeld.
Heel goed! :-)
Fijn om te horen dat het ook anders kan.
Je verhaal bij tip 1 klinkt bekend: ik las ook vooral veel op de basisschool, maar haakte af zodra ik verplicht leesverslagen van boeken moest maken die qua niveau aansloten bij de gemiddelde middelbare scholier. De literatuurlijst was niet eens het grootste probleem: ook al trokken die boeken mijn interesse niet helemaal, ze waren in ieder geval al een stuk uitdagender en beter geschreven dan de meuk die je geacht wordt te lezen in de eerste middelbare schooljaren. Maar zelfs nu ik vrij veel literatuur lees trekt de Nederlandse canon me nog steeds niet echt.
Het was eigenlijk pas toen ik aan het eind van de middelbare school uit eigen interesse non-fictie boeken ging lezen over geopolitiek, geschiedenis, economie e.d. dat ik weer opnieuw ontdekte dat lezen vermakelijk kon zijn. En zo vond ik ook weer mijn weg terug naar de wereld van de fictie. In eerste instantie via Huxley, Orwell, Fitzgerald en dat soort werk, en later richting Houellebecq, Dostoyevsky, Umberto Eco en vele anderen.
Ik weet daarom ook niet zeker of ik iedereen stap 2 zou aanraden. Als ik terugkijk naar mijn eigen leeservaringen waren het juist de weinig uitdagende boeken van de middelbare school waardoor ik afhaakte, en hervond ik pas weer het plezier bij de moeilijkere, maar hoger aangeschreven boeken die ik later ging lezen. Ik denk dat het per persoon verschilt waar iemand behoefte aan heeft, en als iemand zin heeft om met Oorlog en vrede te beginnen zou ik dat zeker aanmoedigen.
Ah, inderdaad, de verslagen. Volgens mij was scholieren.com wat mij daar doorheen heeft gehaald. Pijnlijk te bedenken dat scholieren waarschijnlijk nu mijn filmpjes kijken voor eenzelfde functie. What comes around, goes...
Zit wat in, uiteraard. Kan twee kanten opvallen en komt dan neer op: lees waar jij je goed bij voelt.
Favoriete moment van de video bij uitstek: 4:33
Het doet me goed dat het is opgemerkt :-)
Toch weer het Koch van het koren gescheiden.. :)
Ben wel benieuwd naar die lijst
Is die lijst van Ger Groot ook ergens terug te vinden? Wel handig zo’n inspiratiebron :)
Ik heb nog lopen zoeken, maar nee. Wat ik heb uitgeprint en onderstreep was een ander inspirerend lijstje: nl.wikibooks.org/wiki/Wereldliteratuur/TOP_100_Wereldliteratuur
@@Florisleest Heel erg bedankt!
Ik ben terug hier, na twee jaar. Ik lees nog steeds minder dan ik zou willen en in 2024 ga ik 52 boeken lezen, á la Ger Groot. Beloofd.
Update?
HONDERD boeken?!?! Wat goed!!! Handige tips en jullie nieuwe plekje + boekenkast zien er echt super gezellig uit, leuk!
Dank je, Kirsten!! Groetjes van Lieske
Goed bezig Floris
Dank je!
My Dutch is not fantastic, but I love this video. Please make one in English. I would love to share it with my students :)
Good idea! Perhaps one day I will. I'm starting an English based channel and while it will have a different theme (our broken relation to the internet), a video about the power of reading, and how to do it more, might earn a place.
5:04 Korte verhalen: Alberto Moravia👍🏼
Haha wat herkenbaar!
Ik heb een tijd lang met Orwells 1984 in mijn winterjas rondgelopen :P
Ook gelezen? Bedenk me nu dat iemand mij ooit een keer sloeg (semi-vriendschappelijk) op het boek in de jaszak. Boeken kunnen je leven redden.
Heerlijk ontspannend
Mijn tip: koop een e-reader! Dan heb je geen dikke winterjas meer nodig om een boek mee te kunnen nemen - de meeste e-readers passen gewoon in je broekzak. Bovendien heb je dan niet één boek altijd bij, maar een volledige bibliotheek! Ik begrijp dat voor veel mensen die willen gaan lezen de romantiek die aan een fysiek boek kleeft juist een motivatie is om te willen lezen, maar in mijn ervaring zorgt die romantiek er vooral voor dat je veel boeken koopt en weinig boeken leest. Voor een e-boek is er echt geen enkele reden om het te kopen zonder het te lezen.
Ooit geprobeerd. Denk dat ik er anderhalve boek op heb gelezen. Klikken voelt toch niet hetzelfde als een pagina omslaan. Papierfetisjist hier.
Interessante video. Momenteel ben ik vooral bezig om elke dag een gedeelte uit de Bijbel te lezen. Zo af en toe pak ik er een ‘normaal’ leesboek bij.
Dank je. Dat zou ik ooit ook nog eens willen doen.
hey ik leef je inhoud en het heeft me echt geholpen met het leren van Nederlands
Tof! leuk om te horen!
Ik heb ook pas elementaire gewoontes van James Clear gelezen. Ik vind het een fantastisch goed boek.
Ik ben nu de aandacht verloren van Johann Hari aan het lezen over het gebrek aan cocentratie door met name het gebruik van social media en de smart phone.
Misschien is dat boek ook wat voor jou.
Ha, ken dat niet. Maar leef dus als zonder smartphone en behalve UA-cam en 1x per maand naar Twitter heb ik geen socials. Dus wat betreft gaat het wel goed.
In plaats van een heel grote winterjas heb ik een heel mooie rugtas met een speciaal boekenvak. Ik nam de rugzak voor het eerst mee naar mijn werk - ik werk als docent Nederlands op een middelbare school - en toen zei de eerste leerling die mijn lokaal binnenkwam het volgende: "In dat vak zit een boek!" Betrapt...
Ik ben 15 en ben nu voor Nederlans het boek De Stille Kracht van Louis Couperus aan het lezen. Ik heb gemerkt dat, ondanks het klagen van leeftijdsgenoten, ik veel leer van dit boek. Echter snap ik ook dat dit boek een "hoge tree" kan zijn voor veel leeftijdsgenoten, die net van de Donald Duck af zijn.
Top video! 🙌🏻
Dank je!
Nog een reden om boeken te gaan lezen: ‘omdat het heerlijke manier kan zijn om je te ontspannen. Overigens is ‘lezen’ van boeken’ een relatief begrip. Zelf luister ik gesproken boeken. Omdat ‘lezen met mijn oren’ me beter afgaat dan ‘lezen met mijn ogen’
Absoluut waar!
Heb je zelf ook nog tips/strategieën om meer te lezen? Laat van je horen!
Ik heb mijn tieners van 13 jaar aan het lezen gekregen met de “boekenleesregeling”. Voor elke 10 blz. verdienen zij 70 cent, met bonussen vanaf 20, 25 en 30 boeken. Eind van deze maand eindigt de regeling. Elk van de zonen heeft duizenden bladzijden gelezen. Zelf noemen ze het ‘geld verdienen’. :)
@@m30arianne Ik wou dat ik zo'n moeder had. Had ik nu een inkomen gehad :-)
Even serieus. Denk je dat ze hierdoor lezen ook gaan liefhebben of dat je kleine kapitalisten kweekt? Lijkt me altijd het lastige met kinderen belonen met geld. Ik kreeg vroeger wel eens geld voor de berm opruimen enzo, werd het niet leuk van.
@@Florisleest Toch werkt het goed; ze raken verdiept in hun boeken en tegen de tijd dat de geldstroom opdroogt, zijn ze verslaafd. :). Toen ze jonger waren, moesten ze verplicht 50 blz lezen voordat ze beeldscherm tijd kregen. Ook dat werkte goed; na verloop van tijd vergaten ze te stoppen bij 50 blz en lazen ze veel meer.
In het verlengde van tip 5: doe je televisie (letterlijk) de deur uit. Je mist zo verschrikkelijk weinig en krijgt opeens zeeën van tijd. Ik ben van een al wat oudere generatie, dus zaken als Instagram, Facebook, Netflix doe ik niet aan. En jouw filmpje op You Tube ? Tja; daar kwam ik opeens toen ik een recensie wilde horen over het boek van Lale Gül. Een knappe typering !
Hey Floris! Lees jij meerdere boeken in dezelfde periode, of begin je pas aan een ander boek wanneer je er eentje uit hebt gelezen?
Non-fictie lees ik wel door elkaar. Fictie altijd maar 1 boek per keer. Tenzij het een bundel met korte verhalen is. Die leg ik vaak wel wat langer opzij.
Groet!
Hey Floris, ik weet niet of je nog reageert op video´s van een jaar geleden maar ik vroeg mij af of je de leeslijst van Ger Groot zou kunnen delen? Ik ben nu wel erg benieuwd welke boeken hij een toekomstige filosoof aanraadt. :)
Ha Martijn, ik zag je comment gewoon verschijnen, dus ja. Het probleem is alleen dat ik die lijst niet meer heb. Het was een los a4tje. Ik geloof dat iemand het nog aan Ger gevraagd had, zonder antwoord.
Zo bijzonder was die lijst ook niet. Ik denk dat www.thegreatestbooks.org/ een redelijke overlap heeft!
@@Florisleest Dat is natuurlijk helemaal waar, een lijstje van iemand is ook maar een lijstje van iemand. Bedankt in ieder geval voor de moeite!
Top video
Oke ik ben denk ik verliefd! 😅 leuk filmpje trouwens :)
Goede tips! Thanks
Er zijn veel games waarbij lezen ook een significant onderdeel is van de ervaring.
Dat is waar. Steeds meer inderdaad.
Nuttige video! 🙂
Wauw, wat een leuke video! Bedankt!
Dank je!
Kan je die lijst met klassiekers delen met ons? 👌🏽
Die heb ik helaas niet meer. Wat ik in de video gebruikte was een ander lijstje, eveneens bewonderenswaardig: nl.wikipedia.org/wiki/Belangrijkste_boeken_uit_de_wereldliteratuur
Hoi Floris, heb je een tip over het volgende: ik stop vaak met lezen omdat ik het boek niet goed vind. Bv peter buwalda bonita avenue. Had dezelfde kritiek die jij hebt op otmars zonen. Moet ik boeken toch uitlezen of op zoek naar een boek dat ik wel goed vind? Welke methode zorgt dat ik meer lees? Groet Theo
Even ter verduidelijking: een boek dat ik uitlees dat ik niet goed vind kost me drie weken. Het zoeken van een goed boek kost me ook veel tijd. Dilemma? Theo
Uitstekende vraag!
Ik werk aan (nog) een video met leestips en een van de punten die ik wil bespreken is precies dit. Wanneer leg je een boek weg? Dus bij deze ben je de proefkonijn voor mijn advies.
Ik denk dat tenzij je een belangrijke externe reden hebt om iets te lezen - studie, leesclub, een video die je over een boek wil maken - je niet te streng hoeft te zijn. Als een boek niet bevalt, leg het weg. Begin aan een ander boek. Je hoeft het echter ook niet te zien als definitief wegleggen. Soms bevalt een boek op dat moment niet, of komt er iets tussendoor.
Ik geloof dat ik drie keer aan Anna Karenina was begonnen voor ik het uitlas. Hetzelfde geldt voor de Broers Karamazov.
Ik zou minder tijd spenderen aan het zoeken van 'goede boeken.' Pluk ze uit mini-biebs, vraag ze aan vrienden, leen ze van de bieb in grotere getalen. Begin, en zie of het je trekt.
Als een boek je werkelijk intrigreert, dan lees je het wel uit. Of het nou in een ruk is, of verspreid over de jaren. Wees inhalig als het gaat om boeken in huis halen, wees spaarzaam als het gaat om boeken tegen je plezier uitlezen. Want ja, als je er geen lol aan beleeft, waarom dan? Het is niet je beroep.
Samen lezen? Kom bij de Floris Leestclub: petjeaf.com/florisleest
Dankjewel voor dit filmpje. Groeten van viona futselaar
Alstu!
Echt same gewoon! Vroeger las ik zoveel boeken niet normaal. Echt 10 in 5 dagen. Toen kwam Nederlands met de literatuur en dat heeft het voor mij echt verpest. Ik had het idee dat alle boeken voor volwassenen gewoon mega saai en traag waren. Ben nu nog steeds een soort verloren. Ik lees veel mindfulness boeken, maar de rest kan me gewoon niet meer interesseren. Zo jammer...
Weet je nog welke boeken je voor die tijd las? Misschien kan je daar weer beginnen.
Ik leesde in een week 2 boeken
Welk boek zou ik lezen na: de meeste mensen deugen ( ik ben 14 jaar)
Norwegian Wood van Murakami, kan een interessante spiegel voorhouden als je een jonge man bent (zeg ik uit ervaring ;)
Je had dat boek niet moeten lezen, Thomas, verkwisting van je tijd en jeugd. Begin bij Homeros.
@@blauwebanaan4756 heel erg bedankt!
@@dragonmartijn heel erg bedankt voor je advies
@@thomasm5031 Wat vond je De meeste mensen deugen? En wat voor boeken vind je verder leuk? Het is altijd lastige om 'algemene adviezen' te geven.
Terwijl ik deze video kijk zie ik rechts boven mijn scherm Oblomov liggen. Helaas is de kracht van UA-cam vandaag iets te sterk. 😔
Heb je de wereld van Sofie wel eens gelezen :)?
10:25 ik lees altijd de comments tijdens het filmpje ;)
Ooit, lang, lang geleden. Laatst ook een keer de graphic novel versie.
Op een gegeven moment werd het woord lezer, "laser".
Te veel focus
@@Florisleest Haha 👌
Ironisch genoeg lees ik voornamlijk boeken over software en de ontwikkeling hiervan.
Leestip: lees geen zelfhulpboeken
En als je het wel doet: houd het bij 1 per jaar.
Ik voel me ineens heel kut dat ik de toverberg in de kast heb liggen om deze zomer te gaan lezen...
Sowieso doen!
Ik loop rond met een e-reader. Deze zijn de commentaren van de mensen uit mijn omgeving:
1. Zeg, wat heb je toch een grote mobiele telefoon!
2. Ben jij een Bijbel aan het lezen?
🤣
Hahaha. Misschien andere omgeving zoeken ;-)?
Wat als je een waarom hebt, maar toch vind je het moeilijk omdat de meeste leuke boeken moeilijke woorden bevatten.
Goede vraag. Ik heb dit ooit gehad voor het Engels, maar wellicht in mindere mate. Stug doorploeteren? Korte verhalen lezen van die auteurs die je tof vindt? Eerst het verhaal in je moederstaal lezen, daarna in het Nederlands?
Haha fuck Het Diner inderdaad