#Ιμάμ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 10

  • @ΤατιάναΚοντογιάννη

    Ωρεω μπραβω απορω με τωση ντομάτα και περνετε της βρωμηες; Στα κουτηα😮😮😮

    • @ART_OF_GREEK_COOKING
      @ART_OF_GREEK_COOKING  25 днів тому

      Για πια κουτιά λετε ; Το φαγητό έχει φρέσκες ντομάτες

  • @pavloskarantzouvalis5505
    @pavloskarantzouvalis5505 4 місяці тому +2

    Παραδοσιακή ελληνική συνταγή με τουρκική ονομασία ! Το έχουν και οι Τούρκοι αυτό το φαγητό. Ποιος είναι ο … «κλέφτης» ; Ρίξτε μια μάτια σε κάποια εγκυκλοπαίδεια και θα διαπιστώσετε ότι είναι τουρκικό φαγητό, που παρασκευάζεται ΚΑΙ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία. «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν, ότι είναι αληθές» Διονύσιος Σολωμός.

    • @ART_OF_GREEK_COOKING
      @ART_OF_GREEK_COOKING  4 місяці тому

      Το ιμάμ μπαϊλντί είναι φαγητό που οι Έλληνες της Πόλης το κατατάσσουν στα γεμιστά-λαδερά. Παρότι έχει τουρκικό όνομα (όπως αρκετά από τα φαγητά που μαγείρευαν οι Ρωμιοί της Πόλης και όλης της Μικράς Ασίας, καθότι η τουρκική ήταν η επίσημη γλώσσα), έχει καταβολές ελληνικές. Ανήκε στην κατηγορία των έντεχνων, εκλεπτυσμένων ρωμαίικων πιάτων, που ενθουσίασε τον τουρκικό πληθυσμό κυρίως γιατί περιείχε ελαιόλαδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του τουρκικού πληθυσμού δεν είχε εξοικείωση με το ελαιόλαδο - ήταν ακριβό για να το αγοράσει και, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστος ο τρόπος καλλιέργειας της ελιάς στα βάθη της Τουρκίας. Προτιμούσαν λοιπόν το άφθονο βούτυρο που είχαν διαθέσιμο, και με αυτό

    • @ART_OF_GREEK_COOKING
      @ART_OF_GREEK_COOKING  4 місяці тому

      μαγείρευαν.

    • @ART_OF_GREEK_COOKING
      @ART_OF_GREEK_COOKING  4 місяці тому

      Όταν τα λαδερά άρχισαν να σκορπίζουν τις μυρωδιές τους μέσα από τις ελληνικές κουζίνες, ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος, και είναι αρκετές οι ανάλογες ιστορίες κάπως υπερβολικών αντιδράσεων. «Όταν μια Ελληνίδα νοικοκυρά ετοίμαζε το λαδερό που σήμερα ονομάζουμε ιμάμ, η γειτονιά πλημμύριζε ευωδιές - όλοι ήξεραν ότι η Τάδε κάτι καλό μαγειρεύει, και βέβαια η Τάδε όλο και κερνούσε τους γείτονες έναν μεζέ από αυτό που έφτιαχνε. Διόλου απίθανο, λοιπόν, ανάμεσά τους να υπήρχε και ένας ιμάμης, που σχεδόν έχασε τις αισθήσεις του από το πρωτόγνωρο μαγείρεμα με λάδι», μας λέει η Πολίτισσα ερευνήτρια και συγγραφέας Σούλα Μπόζη σχολιάζοντας το τουρκικό όνομα της συνταγής που σημαίνει ο ιερωμένος (ιμάμης) λιποθύμησε (μπαϊλντί) όταν δοκίμασε τη νοστιμιά του φαγητού ή έστω όταν μύρισε τη μεθυστική, γλυκιά μυρωδιά του, την ώρα που σιγοψηνόταν με το λάδι του.

    • @nikostsaros
      @nikostsaros 3 місяці тому +2

      @@ART_OF_GREEK_COOKING Οι Έλληνες της πόλης πως το ονόμαζαν το φαγητό αυτό πριν λιποθυμήσει ο ιμάμης? Δεν αναφέρει τίποτα σχετικό η κυρία Μπόζη?

    • @pavloskarantzouvalis5505
      @pavloskarantzouvalis5505 3 місяці тому +1

      @@ART_OF_GREEK_COOKING Συγγνώμη, αλλά τα πράγματα είναι πιο απλά από μια συναισθηματική περιγραφή. Ανοίξτε ένα λεξικό και θα διαπιστώσετε αν είναι ή όχι τουρκικό φαγητό. Δείτε πχ στην ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.