The Austrian Parliament Vienna 2024 Greek narration English subtitles Κοινοβούλιο της Βιέννης

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • Το εντυπωσιακό κτίριο του Αυστριακού κοινοβουλίου, βρίσκεται στην δυτική πλευρά της περίφημης ρινγκστράσε, της Λεωφόρου που περικλείει το ιστορικό κέντρο της Βιέννης ενώ κατασκευάστηκε το 1883.
    Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε να σχεδιάσει και να εκτελέσει αυτό το μεγαλοπρεπές έργο είναι ο γνωστός και στην ελληνική πραγματικότητα Θεόφιλος Χανσεν.
    Ο Δανός αρχιτέκτονας είχε επηρεαστεί βαθιά από την Ελληνική κλασική αρχαιότητα κάτι εμφανές στα διάσημα κτίρια που έχτισε στην Ελλάδα όπως το Ζάππειο, η Ακαδημία, η βιβλιοθήκη, το Αστεροσκοπείο κλπ αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς φυσικά και στην Βιέννη.
    Στην πρόσοψη με έντονα τα αρχιτεκτονικά και γλυπτικά στοιχεία αρχαιοελληνικού ναού, ξεχωρίζει η εντυπωσιακή σύνθεση με την θεά Αθηνά που δημιουργήθηκε από τρεις γλυπτές το 1893.
    Το σχέδιο του Θεόφιλου Χάνσεν χρησιμοποιεί την αλληγορία στις μορφές της βάσης του μαρμάρινου συντριβανιού.
    Τα γλυπτά αποδίδουν εξανθρωπισμένους τους βασικούς ποταμούς της αυτοκρατορίας, με την αντρική να αναφέρεται στον Δούναβη, και οι υπόλοιπες, στους Ινν, Έλβα και Μολδάβα.
    Την σύνθεση στο κάτω μέρος συμπληρώνουν ερωτιδείς με δελφίνια ενώ στο μεσαίο ξεχωρίζουν οι γυναικείες μορφές που αντιπροσωπεύουν την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία με άμεση αναφορά στο κτίριο.
    Στην κορυφή της στήλης δεσπόζει το άγαλμα της Αθηνάς που φέρει χρυσή πανοπλία και περίτεχνο κράνος , ενώ στο αριστερό χέρι κρατά το δόρυ και στο δεξί αγαλματίδιο της θεάς Νίκης.
    Η διακόσμηση του αετώματος περιλαμβάνει συμβολικά γλυπτά που αναφέρονται στις 17 επαρχίες της τότε Αυστροουγγαρίας, ενώ περιμετρικά στο κτίριο υπάρχουν 76 αγάλματα.
    Στον υπόλοιπο διάκοσμο στην οροφή συναντούμε συνεχώς τους μυθικούς γρύπες αλλά και 8 χάλκινες συνθέσεις με άρματα άλογα και Νίκες, καθώς και δύο τεράστιους κίονες στην πίσω πλευρά του κτιρίου με χρυσές γλυπτές συνθέσεις στην κορυφή.
    O αυτοκράτορας έδωσε την δυνατότητα στον Θεόφιλο Χάνσεν να επέμβει δραστικά σε όλους τους τομείς της κατασκευής και διακόσμησης του κτιρίου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
    Έτσι ο περίφημος Δανός αρχιτέκτονας επιμελήθηκε εκτός άλλων, τους πίνακες , τα έπιπλα , τους πολυέλαιους, τα εσωτερικά αγάλματα και την διακόσμηση, πετυχαίνοντας ένα τελικό αποτέλεσμα που έκανε τον Φρανζ Ζοζεφ, να απονείμει στον Θεόφιλο Χάνσεν τον τίτλο του Βαρώνου.
    Το μεγαλοπρεπές κτίριο καλύπτει πάνω από 14.000 τμ στους τέσσερις ορόφους του με περισσότερες από 100 αίθουσες που φιλοξενούν εκτός των δύο βασικών εθνικών σωμάτων, αίθουσες επιτροπών , βιβλιοθήκες , και διάφορους βοηθητικούς χώρους όπως μπαρ , εστιατόρια, γυμναστήρια κλπ.
    Ο Θεόφιλος Χανσεν δούλευε παράλληλα με την κατασκευή του κοινοβουλίου και άλλα εντυπωσιακά κτίσματα στην Βιέννη αλλά και στο ελληνικό Ζάππειο.
    Έχοντας σπουδάσει και στην Ελλάδα και με την ιδιαίτερη αγάπη που είχε για βυζαντινή αρχιτεκτονική αλλά κυρίως για την κλασσική ελληνική αρχαιότητα, μετέφερε τις γνώσεις του με ιδιαίτερη αισθητική στα κτίρια του.
    Ο ελληνικής καταγωγής ευεργέτης Νικόλαος Δούμπας, για τον οποίο είδαμε την συνεισφορά του στο βίντεο για την ελληνική συνοικία τον προσκάλεσε για να σχεδιάσει το Κοινοβούλιο το οποίο και συγχρηματοδότησε.
    Ενώ στην αρχή ο σχεδιασμός προέβλεπε δύο ξεχωριστά κτίρια για τα δύο σώματα, τελικά ενώθηκαν σε μια ενιαία κατασκευή που κεντρικά ενώνεται με μια μεγάλη υπόστυλη αίθουσα.
    Πιστός στην κλασσική αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική ο Θεόφιλος Χάνσεν θέλησε να παρουσιάσει χρωματιστό τον γλυπτό διάκοσμο όπως ήταν πραγματικά στην αρχαιότητα.
    Έτσι δοκιμαστικά δημιούργησε στην νότια πλευρά του κτιρίου μια χρωματιστή ζωφόρο με χρυσοκόκκινη διακόσμηση η οποία τελικά δεν εφαρμόστηκε σε ολόκληρο το κτίριο.
    Στις στενές πλευρές του κτιρίου ξεχωρίζουν οι είσοδοι με τις εντυπωσιακές στοές που σχηματίζουν οι οκτώ καρυάτιδες , εμφανώς επηρεασμένες από τις κόρες του Ερεχθείου της ακρόπολης.
    Υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε εσωτερικά το κοινοβούλιο για καθοδηγούμενη περιήγηση μέσω του κυβερνητικού σάιτ.

КОМЕНТАРІ • 4

  • @christostsirmbas3527
    @christostsirmbas3527 4 місяці тому

    Magnificent 😮

  • @daponte71
    @daponte71 3 місяці тому

    Εξαιρετική και πλήρης παρουσίαση. Ο Νικόλαος Δούμπας αξιώθηκε επίσης την τιμή να υπηρετήσει εντός του Αυστριακού Κοινοβουλίου ως μέλος της Βουλής της Κάτω Αυστρίας από το 1870 ως το 1896.

  • @MariaPapastergiou
    @MariaPapastergiou 4 місяці тому

    Τέλειο! Και το στοιχείο της ελληνικής αισθητικής.