Saint Stephen's Cathedral Vienna 2024 Καθεδρικός Αγίου Στεφάνου Βιέννη Greek narration English subs

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης και ίσως όχι άδικα αφού εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ιστορία του.
    Χτίστηκε επάνω σε αρχιτεκτονικά μέλη παλιότερων ναών που χρονολογούνταν στο 1147 στο 1230 αλλά και νεωτέρων συνεχόμενων προσθηκών.
    Είναι γοτθικού ρυθμού με την εντυπωσιακή είσοδο που λεγόταν πύλη των γιγάντων να περιβάλλεται από τους λεγόμενους ρωμανικούς πύργους ύψους 65 μέτρων.
    Η πύλη των γιγάντων πήρε το όνομα της από το μηριαίο οστό ενός απολιθωμένου μαστόδοντα που είχε τοποθετηθεί εκεί.
    Στο πίσω μέρος του ναού οι δύο πύργοι σχηματίζουν το σχήμα του σταυρού με τον νότιο που έχει ολοκληρωθεί να έχει ύψος 136 μέτρα και τον ημιτελή βόρειο 68 μέτρα.
    Ο Νότιος πύργος ξεκίνησε να χτίζεται το 1368 και ολοκληρώθηκε 65 χρόνια αργότερα το 1433.
    Φυσικά σήμα κατατεθέν του ναού εκτός των πύργων του είναι και η εντυπωσιακή πολύχρωμη στέγη του.
    Έχει μήκος 111 μέτρα και καλύπτεται από περισσότερα από 230.000 στιλβωμένα πολύχρωμα κεραμικά πλακίδια.
    Τα σχέδια της οροφής είναι ευδιάκριτα από τον δρόμο, αφού επιλέχθηκε πολύ μεγάλη κλίση στην οροφή για να απομακρύνεται άμεσα το χιόνι και η βροχή.
    Τα πλακίδια φτιάχτηκαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Τσεχία και ζυγίζουν περίπου 2,5 κιλά το καθένα ενώ τοποθετήθηκαν στα δοκάρια με χάλκινα καρφιά.
    Χρησιμοποιήθηκαν δέκα διαφορετικά χρώματα στην οροφή, με την νότια πλευρά να διακοσμείται με το σχέδιο ζιγκ Ζαγκ αλλά και τον δικέφαλο αετό της δυναστείας των Αψβούργων.
    Η ημερομηνία 1831 στην σύνθεση παραπέμπει στην χρονολογία οπότε και έγινε η αποκατάσταση της οροφής.
    Οι κατακόμβες του Αγίου Στεφάνου περιλαμβάνουν διαφορετικούς χώρους από καλά φωτιζόμενα παρεκκλήσια και κοιμητήρια, μέχρι και παραπάνω από τριάντα σκοτεινά δωμάτια που φυλάσσουν τα οστά περισσότερων των 11.000 θανόντων.
    Στην βόρεια πλευρά της οροφής υπάρχουν επίσης τα δύο οικόσημα που φέρουν τους αυτοκρατορικούς αετούς της Βιέννης και της Αυστρίας να κοιτούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
    Η οροφή καταστράφηκε το 1945 από μεγάλη πυρκαγιά και η ημερομηνία 1950 αναφέρεται στο πέρας της αποκατάστασης.
    Στην πίσω πλευρά του ναού βρίσκεται η είσοδος για τις κατακόμβες του ναού που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί με ένα μικρό αντίτιμο.
    Ο βόρειος πύργος στα αρχικά σχέδια προορίζονταν να έχει το ίδιο μέγεθος με τον μεγαλοπρεπή νότιο.
    Το 1511 όμως οι εργασίες σταμάτησαν στα 68 μέτρα και το 1578 τοποθετήθηκε ο χάλκινος τρούλος στην κορυφή που οι Βιεννέζοι αποκαλούν κορώνα του νερόπυργου.
    Οι Ρωμανικοί πύργοι εκατέρωθεν της πύλης έχουν τετράγωνο σχήμα στην βάση τους και στο τελείωμα της κορυφής τους σχηματίζουν οκτάγωνο.
    Στην βάση τους έχουν ανάγλυφο διάκοσμο και ένα στενό ζεύγος ψευδοκιόνων που καταλήγουν σε δύο ανάγλυφες παραστάσεις και από πάνω τους σε δύο ρολόγια.
    Το αριστερό ζεύγος καταλήγει σε ανάγλυφη παράσταση φαλλού με το χαρακτηριστικό μπλε ρολόι από επάνω του.
    Το δεξί ζεύγος καταλήγει σε λουλούδι που προσομοιάζει σε γυναικείο γεννητικό όργανο, ενώ από πάνω του υπάρχει αστρολογικός μηχανισμός
    Χρησίμευαν ώστε να υποδεικνύουν το τμήμα όπου έπρεπε να κατευθυνθούν οι άντρες και οι γυναίκες αντίστοιχα μπαίνοντας στον ναό.
    Υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες στο εξωτερικό του ναού όπως το σύστημα μέτρησης με τις λεγόμενες μπάρες Ελ πακτωμένες στον τοίχο του ναού καθώς ήταν συνηθισμένο φαινόμενο οι μητροπόλεις να έχουν δικά τους συστήματα μέτρησης, όπου έπρεπε να ακολουθούν όλοι οι έμποροι.
    Το εσωτερικό του ναού έχει δεκάδες παρεκκλήσια και 18 αγίες τράπεζες.
    Μπαίνοντας στον ναό στα δεξιά συναντούμε ένα από τα πιο σημαντικά παρεκκλήσια αυτό που φιλοξενεί την εικόνα της Μαρίας του Πέτς.
    Η εικόνα χρονολογείται στο 1676 και φιλοτεχνήθηκε από τον Ίστβαν Παπ στο ουγγρικό χωριό Πέτς.
    Ένα από τα πιο περίτεχνα σημεία του ναού είναι και ο άμβωνας που κατασκευάστηκε από τον Φλαμανδό γλύπτη Νίκολας Γκέρχερτ, με την μορφή του να βγαίνει από ένα παράθυρο στην βάση του άμβωνα με το καλέμι και τα σύμβολα των λιθοξόων.
    Αναφορά για το εκκλησιαστικό όργανο του καθεδρικού συναντούμε για πρώτη φορά το 1334.
    Όμως η μεγάλη φωτιά του 1945 το κατέστρεψε και έτσι κατασκευάστηκε στα πρότυπα του ένα ηλεκτρικό το 1960.
    Στις ιστορικές προσωπικότητες που αναπαύονται στον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου είναι και ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος ο Γ'.
    Η εντυπωσιακή περίτεχνη σαρκοφάγος φιλοτεχνήθηκε το 1513 από τον Νίκολας Γκέρχερτ.
    Το κεντρικό άγιο βήμα χρονολογείται στο 1647, και φιλοτεχνήθηκε από τον Τομπάϊας Πόκ κυρίως από μάρμαρο.
    Η λεγόμενη αγία τράπεζα Νεαπόλεως
    της Βιέννης χρονολογείται στο 1447, ενώ αποτελείται από δύο άνισα τρίπτυχα που στην πλήρη έκταση τους καλύπτουν σχεδόν 100 τμ.
    Ο Νότιος πύργος έχει 343 σκαλοπάτια που καταλήγουν στο λεγόμενο παρατηρητήριο με έχει θέα 360° της πόλης ενώ κατά την άνοδο μπορείτε να δείτε και κάποια από τα εντυπωσιακά γκαρκόϊλ.
    Ο βόρειος πύργος έχει περιορισμένη περιφερειακή θέα, αλλά σας δίνει την δυνατότητα να βγείτε σε εξωτερικό χώρο, να θαυμάσετε καλύτερα τα πλακίδια της οροφής αλλά και την τεράστια καμπάνα πιούμεριν.

КОМЕНТАРІ •