Belvedere Vienna 2024 Greek narration English subtitles Παλάτι Μπελβεντέρε Βιέννη

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • Το κτιριακό συγκρότημα του Μπελβεντέρε αποτελείται από το άνω και κάτω παλάτι με τους ενδιάμεσους κήπους του, ενώ διοικητικά ανήκει σε αυτό το λεγόμενο Μπελβεντέρε 21 ένα νεώτερο κτίριο που φιλοξενεί κυρίως μοντέρνα τέχνη, αλλά και το μέγαρο του πρίγκηπα Ευγένιου στο κέντρο της πόλης.
    Τα δύο παλάτια χτίστηκαν σαν θερινή κατοικία του πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοΐας το 1712, ενώ περιλαμβάνουν εκτός από τους κήπους, ένα πορτοκαλεώνα, σταύλους και άλλους βοηθητικούς χώρους.
    Ο Πρίγκιπας Ευγένιος που όπως είπαμε σε προηγούμενο βίντεο ήταν γαλλικής καταγωγής, εντάχθηκε και διακρίθηκε στον αυστριακό στρατό πετυχαίνοντας μεγάλες νίκες κάτι που έκανε τον αυτοκράτορα Λεοπόλδο να τον ανταμείψει πλουσιοπάροχα.
    Έτσι με διαφορά λίγων χρόνων ξεκίνησε η κατασκευή των δύο παλατιών από τον αρχιτέκτονα Γιόχαν Λούκας φον ΧίΛντεΜπραντ.
    Τα παλάτια του Πρίγκηπα Ευγένιου της Σαβοΐας, εκτός από την πολυτέλεια τους ξεχωρίζουν για τις εντυπωσιακές νωπογραφίες στις οροφές της χρυσής και της μαρμάρινης αίθουσας που φιλοτέχνησαν οι διάσημοι Ιταλοί ζωγράφοι , Σολιμένα, Καρλόνε και Φάντι.
    Το 1752 η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία εξαγόρασε τα παλάτια και λίγο αργότερα αποφάσισε να μεταφέρει εκεί την αυτοκρατορική συλλογή των πινάκων που φιλοξενούνταν στο Χόφμπουργκ, ενώ το 1781 αποφάσισε να ανοίξει η έκθεση για το κοινό, κάνοντας το Μπελβεντέρε ένα από τα πρώτα δημόσια μουσεία του κόσμου.
    Συγκεντρώθηκαν έργα των Βίνσεντ βαν Γκογκ, του Κλόντ Μονέ, του Γκούσταβ Κλίμτ, του Έγκον Σίλε και πολλών άλλων ζωγράφων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα.
    Αν και το Άνω παλάτι ολοκληρώθηκε το 1723, η οροφή της μεγάλης αίθουσας αμέσως μετά την είσοδο ή αλλιώς σάλα τερένα, παρουσίασε δομικά προβλήματα, κάνοντας τον αρχιτέκτονα ΧίΛντεΜπραντ να δώσει μια εντυπωσιακή λύση, προσθέτοντας τέσσερις κίονες με υπερμεγέθη αγάλματα του Άτλαντα να στηρίζουν την οροφή.
    Αμέσως μετά την σάλα τερένα συναντούμε την αίθουσα με την μεγάλη σκάλα όπου κυριαρχούν τα περίτεχνα λευκά ανάγλυφα.
    Αν και η είσοδος των επισκεπτών γίνεται από την εσωτερική πλευρά των κήπων, η επίσημη είσοδος είναι από την νότια πλευρά με την εντυπωσιακή πρόσοψη με τα δεκάδες περίτεχνα αγάλματα.
    Ανεβαίνοντας από την αίθουσα της μεγάλης σκάλας συναντούμε την μαρμάρινη αίθουσα με το ύψος της να καλύπτει δύο ορόφους.
    Η μεγαλοπρεπής αίθουσα είναι διακοσμημένη με καφέ και κοκκινωπό μάρμαρο ενώ υπάρχει παντού επίχρυση ανάγλυφη διακόσμηση.
    Την διακόσμηση συμπληρώνουν μεγάλοι πίνακες ζωγραφικής του Ιγνάτιου Φον Χέϊζενταλ ενώ υπάρχουν και νωπογραφίες των Καρλόνε Κιαρίνι και Φάντι.
    Φυσικά αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η νωπογραφία της οροφής, του Καρλόνε, που παρουσιάζει την δόξα του πρίγκηπα Ευγένιου ανάμεσα στις αρετές του.
    Περνώντας στην πίσω πλευρά του Άνω Μπελβεντέρε συναντούμε τους λεγόμενους γαλλικούς κήπους που στην άκρη τους βρίσκεται και το κάτω Μπελβεντέρε.
    Ονομάζονται γαλλικοί , γιατί διαμορφώθηκαν από τον Ντομινίκ Ζεράρ το 1717, ο οποίος προγενέστερα είχε αναλάβει με επιτυχία την διαμόρφωση κήπων με συντριβάνια και διακοσμητικά σε Γάλλους και Βαυαρούς ευγενείς.
    Στον δεύτερο όροφο του Άνω παλατιού υπάρχουν τμήματα που παρουσιάζουν έργα από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του μπαρόκ που καλύπτουν χρονολογίες από το 1600 εως το 1800, του νεοκλασσικισμού από το 1800 έως 1865, και της Αρτ Νουβό των βιεννεζων καλλιτεχνών του 1900 αλλά και των λεγόμενων ΖεΤσεΣιονιστών.
    Απόσχιση η Ζετσεσιονισνος ονομάστηκε η αυτονόμηση κάποιοι καλλιτεχνών όπως ο Γκούσταβ από την επίσημη ένωση των καλλιτεχνών της Βιέννης, δημιουργώντας ένα νέο καλλιτεχνικό ρεύμα.
    Ο Γκούσταβ Κλιμτ γεννήθηκε στο Μπάουμγκάρντεν κοντά στην Βιέννη το 1862, και θεωρείται ένας απο τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Αρτ Νουβό και του λεγόμενου κινήματος της απόσχισης της Βιέννης.
    Συνέβαλε ώστε να αναγνωριστεί διεθνώς το αυστριακό καλλιτεχνικό κύμα που μεγαλούργησε στην χώρα ενώ ήταν και από τους πρώτους που συνδύασε την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.
    Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Γκούσταβ Κλίμτ ξεχώρισε σε σημείο που το 1888 ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε χρυσό μετάλλιο για την συνεισφορά του στην τέχνη, ενώ συμμετείχε στην διακόσμηση πολλών μεγάρων και δημοσίων κτιρίων στην Βιέννη.
    Παράλληλα με τους πίνακες του ο Γκούσταβ Κλίμτ εξελίσσει και άλλες δημιουργικές τεχνικές όπως τον συνδυασμό ζωγραφικής με ψηφιδωτά διαφόρων υλικών όπως χρυσό, σμάλτο και ημιπολύτιμους λίθους, όπως στον πιο διάσημο πίνακά του, το φιλί.
    Στον ίδιο όροφο στην άλλη άκρη της πτέρυγας βρίσκεται ένα πολύ ενδιαφέρον τμήμα που φιλοξενεί τις διάσημες κεφαλές του Φράντς Ξάβερ.
    Ο Φραντς Ξάβερ Μέσερσμιτ γεννήθηκε το 1736 και διακρίθηκε κυρίως για τις χάλκινες προτομές της βασιλικής οικογένειας αλλά και άλλες θρησκευτικής θεματολογίας.
    Προς το τέλος της δημιουργικής καριέρας του, πάσχοντας πιθανόν από ψυχολογικές διαταραχές ξεκίνησε να φιλοτεχνεί μια σειρά υπερρεαλιστικών προτομών σε εκφράσεις αγωνίας που πιθανολογείται ότι ήταν προσωπογραφίες του.

КОМЕНТАРІ • 1

  • @MariaPapastergiou
    @MariaPapastergiou 3 місяці тому

    Παραμυθένιοι οι κήποι. Και ωραία και η σύνδεση με την ελληνική αρχαιότητα.