Salzburg Austria 2024 Greek narration English subtitles Σάλτζμπουργκ Αυστρία

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 сер 2024
  • Το κομμάτι Danse Macabre από τον καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση τη Άδεια Creative Commons Attribution 4.0. creativecommon... incompetech.com... incompetech.com/
    300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βιέννης, ακολουθώντας μια ειδυλλιακή διαδρομή ανάμεσα στις κοιλάδες των Άλπεων με τις πεντακάθαρες λίμνες και τις χιονισμένες κορυφές βρίσκεται η γραφική πόλη του Σάλτζμπουργκ.
    Ονομάστηκε Σάλτζμπουργκ από την ένωση δύο λέξεων , του αλατιού και του κάστρου, αφού από την αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή για την εξόρυξη χρυσού αλλά και αλατιού που ήταν εξίσου πολύτιμο υλικό, ενώ φυλασσόταν από διάφορα οχυρωματικά κτίσματα όπως το κάστρο ΧόχενΣάλτζμπουργκ που βρισκόταν στους λόφους που περιβάλουν την πόλη.
    Το Σάλτσμπουργκ είναι γνωστό σαν γενέτειρα ενός εκ των μεγαλύτερων συνθετών κλασσικής μουσικής, του Γιόχαν Χρυσόστομου Βόλφγκανγκ Θεόφιλου Μότσαρτ.
    Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1756 σε μια τριόροφη κατοικία δίπλα στον ποταμό Σάλτσαχ στην επταμελή οικογένεια του Λεοπόλδου και της Άννας Μαρίας Μότσαρτ.
    Η μουσική ιδιοφυΐα του φάνηκε από νωρίς όταν μόλις στα 5 του χρόνια συνέθεσε το πρώτο του μινουέτο που κατέγραψε με ακρίβεια όπως και τα μεταγενέστερα ο πατέρας του Λεοπόλδος.
    Το 1781 σε ηλικία 25 χρονών κατέληξε στην Βιέννη όπου και συνέθεσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του ενώ ένα χρόνο αργότερα νυμφεύθηκε την Κωνστάνζ Βέμπερ με την οποία απέκτησε 6 παιδιά με τα δύο μόνο να επιζούν.
    Τα επόμενα χρόνια γνώρισε καλλιτεχνική και οικονομική επιτυχία αλλά η κλονισμένη υγεία του και η ασθενής κράση του τον κατέβαλαν τελικά και στις 5 Δεκεμβρίου του 1791 σε ηλικία μόλις 35 χρόνων, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της κλασσικής μουσικής απεβίωσε.
    Στην σύντομη ζωή του αυτή η μουσική διάνοια με το μοναδικό ταλέντο συνέθεσε περισσότερα από 800 έργα συμφωνικής και εκκλησιαστικής μουσικής, με κάποια από τα διασημότερα να είναι, Ο μαγικός αυλός, Οι γάμοι του Φιγκαρό, Δον Τζοβάνι , Μικρή νυχτερινή μουσική, και δεκάδες άλλα.
    Στην Κάπιτελ Πλάτζ δίπλα στον καθεδρικό της πόλης εκτός της εντυπωσιακής θεάς του λόφου με το κάστρο ΧόχενΣάλτζμπουργκ στην κορυφή του βρίσκεται και η διάσημη χρυσή σφαίρα του Σάλτζμπουργκ, του γερμανού εικαστικού Στέφαν Μπάλκενχολ.
    Το φρούριο ΧόχενΣάλτζμπουργκ όπως είναι και η μετάφραση του, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Φέστουνγκσμπεργκ, και με διαστάσεις 250 επί 150 μέτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης.
    Η ανέγερση του φρουρίου ξεκίνησε το 1077 ενώ τους αιώνες που ακολούθησαν τα ξύλινα τείχη αντικαταστάθηκαν από πέτρινες κατασκευές με πύργους και πολλαπλές οχυρώσεις και το 1515 κατασκευάστηκε και ένα πρωτότυπο σύστημα γραμμών μεταφοράς εμπορευμάτων, ένα από τα πρώτα επίγεια τελεφερίκ του κόσμου.
    Βέβαια αυτός που ολοκλήρωσε το έργο που ξεκίνησε ο Άγιος Ρούπερτ, στην κατασκευή του καθεδρικού ναου είναι ο Άγιος Βιργίλιος.
    Γεννήθηκε το 700 μ.Χ σε αριστοκρατική οικογένεια της Ιρλανδίας και από νωρίς έδειξε την κλίση του στην εκκλησία, και ανήλθε σε εκκλησιαστικούς βαθμούς, ενώ στην πορεία του προς τους Αγίους τόπους, πέρασε από αρκετές επισκοπές προσυλλητιζοντας παγανιστικές φυλές των Άλπεων.
    Πολύ κοντά στον καθεδρικό της πόλης στην οδό Γκετράϊντεγκάσε στον αριθμό 9 , γεννήθηκε η μουσική ιδιοφυΐα που θεωρείται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους συνθέτες της κλασσικής μουσικής, που φιλοξενεί από το 1880 σαν μουσείο πλέον μερικά από τα σημαντικότερα κειμήλια του Αμαντέους Μότσαρτ.
    Έτσι εδώ εκτίθενται αρκετά από τα αυθεντικά μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος συνθέτης από την νεαρή ηλικία μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του.
    Στην δεύτερη κατοικία της οικογένειας Μότσαρτ στην άλλη πλευρά του ποταμού Σάλτσαχ στην πλατεία ΜάκαρτΠλάτζ, η οικογένεια μετακόμισε το 1773 αφού γύρισαν από την περιοδεία της Βιέννης.
    Εδώ εκτίθενται επίσης κάποια αυθεντικά μουσικά όργανα του συνθέτη ειδικά στην λεγόμενη μεγάλη αίθουσα χορού, αλλά και δεκάδες χειρόγραφα της οικογένειας Μότσαρτ, όπως η οικογενειακή αλληλογραφία, και αυθεντικές μοναδικές παρτιτούρες της εποχής του.
    Στην πλατεία ΜότσαρτΠλάτζ κοντά στον καθεδρικό, βρίσκεται το ορειχάλκινο άγαλμα του μεγάλου συνθέτη που τοποθετήθηκε το 1841, πενήντα χρόνια μετά τον θάνατο του και πολύ κοντά το οικογενειακό σπίτι της Κωνστάνζ Βέμπερ, συζύγου του Αμαντέους Μότσαρτ.
    Κοντά στην πλατεία Μάκαρτ βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Σάλτζμπουργκ, το παλάτι Μιραμπέλ που αποτέλεσε και κινηματογραφικό σκηνικό για την ταινία μελωδία της ευτυχίας που γεννήθηκε ο πρώτος βασιλέας της Ελλάδας, ο Όθωνας.
    Στην ΡέζιντεντζΠλάτζ εκτός από το μπαρόκ συντριβάνι του 1660 βρίσκεται και μια από τις εισόδους για το παλάτι Ρέζιντεντζ που αποτελεί μαζί με τους υπόλοιπους συνδεόμενους χώρους το λεγόμενο Ντόμ Κουάρτερ.

КОМЕНТАРІ • 3

  • @MariaPapastergiou
    @MariaPapastergiou 3 місяці тому

    Μα πόσο γραφικά 😍

  • @daponte71
    @daponte71 3 місяці тому

    Καλημέρα σας.
    Το Σάλτσμπουργκ, την εποχή του Μότσαρτ ήταν, όπως και σήμερα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής (Salzburgerland ) που τότε ήταν ανεξάρτητο κρατίδιο με κυβερνήτη τον Πρίγκηπα - Αρχιεπίσκοπο (πολιτική και θρησκευτική ηγεσία σε ένα πρόσωπο) που διοριζόταν από τον Πάπα. Κάποιοι από τους κυβερνήτες αυτούς κόσμησαν την πόλη με επιβλητικά και καλαίσθητα κτίρια, όπως είναι ο καθεδρικός ναός και το παλάτι Μιραμπέλ.
    Ο Λεοπόλδος Μότσαρτ , προερχόμενος από το Άουγκσμπουργκ του γειτονικού βασιλείου της Βαυαρίας, παντρεύτηκε την ωραία Άννα - Μαρία Περτλ και υπηρέτησε ως μουσικός στην Αυλή δύο διαδοχικών Πριγκήπων - Αρχιεπισκόπων. Ο δεύτερος ήταν ο αυταρχικός Κολλορέντο , με τον οποίο έμελλε να συγκρουστεί σφοδρά ο υιός Μότσαρτ (ο πατέρας ήταν πάντα συμβιβαστικός) και να εγκαταλείψει το Σάλτσμπουργκ για τη Βιέννη. Από τα παιδιά του Λεοπόλδου και της Άννας Μαρίας επέζησαν μόνο δύο: η Μαρία Άννα (χαϊδευτικά "Νάννερλ"), προικισμένη πιανίστα και συνθέτης, και ο Βόλφγκανγκ. Ο Λεοπόλδος ήταν προικισμένος μουσικοδιδάσκαλος αλλά και αυταρχικός πατέρας και ήταν και ο πρώτος ιμπρεσάριος για τα δυο του ταλαντούχα παιδιά: τα έπαιρνε μαζί του σε μουσικές περιοδείες σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να κερδίσουν χρήματα από συναυλίες και να κάνουν επωφελείς γνωριμίες σε ανώτερους κοινωνικά κύκλους. Τα συχνά και δύσκολα ταξίδια υπονόμευσαν την υγεία του φιλάσθενου μικρού Βόλφγκανγκ , γεγονός που συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στον πρόωρο θάνατό του από νεφρική ανεπάρκεια. Η Νάννερλ ως γυναίκα δεν είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί ως επαγγελματίας μουσικός και αφοσιώθηκε αρχικά στη φροντίδα του χήρου πατέρα της και κατόπιν στον γάμο της με έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο.
    Η ιστορία και η κουλτούρα του Σάλτσμπουργκ ήταν ίδια με της Βαυαρίας μέχρι την ενσωμάτωση του πριγκηπάτου στην Αυστριακή Αυτοκρατορία.

  • @MariaPapastergiou
    @MariaPapastergiou 3 місяці тому

    Πέρα από γραφικά, οφείλω να πω επίσης ότι είναι πεντακάθαρη πόλη.