De ondergang van Europa | De Avondshow met Arjen Lubach (S6)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 жов 2024
  • We luiden de noodklok over de toekomst van Europa! Zes zonden gaan onze ondergang betekenen. Zijn we nog te redden?
    Kijk de hele uitzending hier: bit.ly/deavond...
    'De Avondshow met Arjen Lubach' zie je iedere maandag tot en met donderdag om 22.10 uur op NPO 1 en dit kanaal.
    Volg 'De Avondshow' op Instagram: / deavondshowmetarjenlubach
    Volg 'De Avondshow' op Threads: www.threads.ne...
    Arjen Lubach duikt in 'De Avondshow met Arjen Lubach' via de waan van de dag langs inspirerende gasten tot op de bodem van het nieuws.
    www.vpro.nl/de...
    #VPRO

КОМЕНТАРІ • 616

  • @VVCepheiii
    @VVCepheiii 6 годин тому +141

    Ik kom vaak in de VS en dat BBP zegt niet zoveel. Mensen verdienen daar veel, dat klopt, maar het leven is ook veel duurder, er zijn 0 sociale vangnetten, werknemersrechten bestaan niet, ziektekosten zijn bizar hoog (bevalling kost tussen de 10.000 en 30.000 dollar, geen grap), ziektekostenverzekering is heel duur, zeker als je part time werkt, nagenoeg al het voedsel is tot de laatste gram volgepropt met (veelal in de EU verboden) conserveringsmiddelen om de ‘shelf life’ maar zo lang mogelijk te houden, mensen gaan eerder dood, gaan later met pensioen, hebben een handjevol vakantiedagen per jaar, mogen maar een handjevol dagen per jaar ziek zijn anders mogen ze ontslagen worden, hebben enorm grote inkomensongelijkheid en zo kan ik nog wel even door gaan.
    Europa is misschien iets te streng, maar de VS blijft wat regulering aangaat nog altijd het wilde westen waardoor je inderdaad makkelijker veel geld kan verdienen, maar het gebrek aan vangnet en regulering zorgt er ook voor dat de inkomensongelijkheid gigantisch is. Onder de streep lijkt het leuk dat de BBP zo lekker hoog is, maar de welvaart zit maar bij een beperkte groep mensen en de rest mag stikken.

    • @arnoudh6203
      @arnoudh6203 6 годин тому +11

      Het is een iets completer plaatje zo, maar de grote vraag blijft wel of de "betere" economie van Amerika het uiteindelijk beter overleeft dan de misschien minder toekomst bestendige Europese economie.

    • @_.-948
      @_.-948 6 годин тому +16

      Dank voor de analyse. Dit miste ik wel echt even in Arjens stuk.

    • @siegfriedfurtwanglerknappe6188
      @siegfriedfurtwanglerknappe6188 6 годин тому

      Ik kom wel eens in NL. Mensen verdienen bijna niks. Hebben veel vakantiedagen maar kunnen niets doen want ze hebben geen geld en alles is te duur.
      Niemand kan een huis betalen en je kunt bijna niet ademenen vanwege stikstof.

    • @VVCepheiii
      @VVCepheiii 6 годин тому

      Wat de EU zou kunnen doen is wat minder streng zijn op fusies van grote Europese bedrijven. Nu mogen grote bedrijven vaak niet fuseren, want monopolie, maar al die ‘kleine’ bedrijven vergroot de kans dat het vervolgens opgekocht wordt door een Chinees of Amerikaans bedrijf waardoor je er ook niks mee opschiet. Ook de kapitaalmarkten kunnen aangepakt worden, maar het probleem daar weer is dat al die losse bedrijven dan weer dwars gaan liggen, want concurrentie van andere eu landen wil men niet. Dus sta om te beginnen wat grotere fusies toe binnen Europa. Dan staan die firma’s globaal gezien sterker in de markt en je kunt de bedrijven daarna nog prima reguleren.

    • @user-d32658
      @user-d32658 4 години тому

      Je klinkt als een enorme socialist die zijn leven lang afhankelijk wil zijn van de overheid. Man man man, je beschrijft precies waardoor Europa helemaal wordt weggeconcurreerd.

  • @AmphiptereSiX
    @AmphiptereSiX 7 годин тому +724

    Toch ben ik blij dat ik in Europa woon en me niet dood loop te werken in Amerika met 2 weken vakantie per jaar.

    • @Feedthesoul420
      @Feedthesoul420 7 годин тому +21

      Of in 1 van de vele 3e wereld landen

    • @Zoranurai13
      @Zoranurai13 7 годин тому +75

      @@Feedthesoul420op dit moment is de vs een vermomd 3e wereldland

    • @piderman871
      @piderman871 7 годин тому +34

      Niet zo snel he, 2 weken vrij krijg je pas als je 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt!

    • @NiceOldWine
      @NiceOldWine 7 годин тому

      Maar je laptop is ondertussen wel van Apple, je zoekt met Google, scrolt door Instagram en kijkt naar Netflix.

    • @AmiyaStore
      @AmiyaStore 7 годин тому +1

      @@Feedthesoul420de 3e wereldlanden zoals thailand lopen ver voor op europe haha😂

  • @pjgr5685
    @pjgr5685 6 годин тому +162

    Als je vanuit een andere invalshoek vergelijkt, dan zie je dat de levensverwachting in vrijwel heel europa hoger is, en op de "world happiness index" staan ook alle europese landen boven de USA. Ma.w. amerikanen zijn rijker, wij zijn gelukkiger en leven langer. Natuurlijk moeten we aan de modernisering van de economie werken en concurrerender worden, verder moeten we wel gewoon onzelf blijven.

    • @worldeconomicfella3228
      @worldeconomicfella3228 6 годин тому

      Amerikanen en Chinezen leven anders veel meer op de pof dan de Europeanen. De EU als totaal heeft ongeveer dezelfde schuld naar BBP ratio als India, terwijl China qua schuldratio een beetje vergelijkbaar is met Japan (welke
      nog een tandje is dan Griekenland) en de VS met Frankrijk en Spanje. Zegt trouwens niet alles. Rusland heeft bijzonder weinig schulden, maar toch is het een arm land en wordt het alleen nog maar armer dankzij die oorlog die ze per se moeten voeren met Oekraïne en indirect tegen de EU en de NAVO. Het lijkt haast net dat een hoge staatsschuld een rem zet op ongeremd imperialisme en instabiliteit van het regime.

    • @KootFloris
      @KootFloris 5 годин тому

      Je wil ook zeker niet Amerikaanse voedingswetten hier, die maken dat Amerikanen die lang in Europa waren ziek worden van het voedsel in de VS, met haar slechte consumenten bescherming. Arjen's verhaal dient de plunderaars, niet de bewoners

    • @TheImbeseal
      @TheImbeseal 5 годин тому +12

      gaat moeilijk als de halve tweede kamer een kut crisis probeert uit te roepen voor niets inplaats van echte problemen proberen aan te pakken.

    • @tigrlili26
      @tigrlili26 5 годин тому +1

      live longer and dont have children.. 🤔

    • @user-d32658
      @user-d32658 4 години тому

      @@TheImbesealKlopt, die zogenaamde klimaatcrisis is een hoax.

  • @HetEendje
    @HetEendje 7 годин тому +275

    Het lijkt mij niet verstandig om de VS achterna te gaan met hun techbedrijven. Uiteindelijk zijn het toch deze bedrijven die de democratie omver aan het werpen zijn. Over 10 jaar ben ik wel benieuwd wie er (ook economisch) beter voor staat. Wat betreft van kwaliteit van leven weet ik het wel.

    • @thijsfrauenfelder4029
      @thijsfrauenfelder4029 6 годин тому +17

      Probleem is dat ze onze democratie ook niet veel goeds doen

    • @nathanl4083
      @nathanl4083 6 годин тому

      wel jammer dat die amerikaanse techbedrijven onze democratie ook gwn om zeep helpen

    • @YipYop-w6i
      @YipYop-w6i 6 годин тому +2

      Tech bedrijven kan je reguleren

    • @inforuimteschip5970
      @inforuimteschip5970 6 годин тому +2

      @@YipYop-w6i Robert Weinstein doet hier onderzoek naar. die manipulatie gaat verder dan iets dat je met wat regeltjes fixed.

    • @theeaglesshadow449
      @theeaglesshadow449 5 годин тому +2

      @@inforuimteschip5970 Ben erg benieuwd erna. En ja ik denk dat je daar in Amerika gelijk in hebt, maar kijk alleen al naar hoe de financiën van politieke campagnes in de wet geregeld zijn (nauwelijks). Er is daar dus veel ruimte voor grote bedrijven om mega donaties te doen. In nederland is die ruimte er een stuk minder, en kan een bedrijf niet betalen aan een politieke campagne in geld (voor zover ik weet). Dat laat uiteraard ruimte voor andere manieren van corruptie en ik denk dat we daar onder Rutte al behoorlijk wat van hebben kunnen zien, maar ik heb zo het idee dat onze regelgeving het toch wel een stuk lastiger maakt dan hoe het (niet) geregeld is in Amerika.

  • @rupsjenooitgenoeg804
    @rupsjenooitgenoeg804 6 годин тому +33

    Als je het mediaan inkomen vergelijkt zul je zien dat de cijfers veel dichter bij elkaar liggen. De inkomensongelijkheid in de VS is absurd waardoor dit een vertekend beeld geeft.

    • @farsalami8605
      @farsalami8605 3 години тому

      dit ging niet over welvaart van bevolking... of kwaliteit van leven....
      Dit was zelfs te mild.... West Europa is zichzelf kapot aan het maken. ja nu merk je het niet.... nooit hebben mensen gemerkt dat ze aan het imploderen waren.... als het uitgehold is.... ineens zie je het en dan is het te laat. Vooral bezig zijn met dopjes van flesjes en rietjes oid lol

    • @argh100100
      @argh100100 Годину тому +2

      Hij benoemd de verdeling van geld ook. Maar dat neemt niet weg dat we per hoofd van de bevolking minder materiele waarde creëeren. En dat zie je ook door de producten die op de markt zijn, bijna niets wordt hier geproduceerd. We lopen op bijna alle ontwikkelingen achter.

    • @liepsan
      @liepsan 25 хвилин тому

      Waar je niet aan denkt is dat wij al die producten van die grote Amerikaanse bedrijven moeten kopen. Omdat wij die producten niet zelf kunnen maken worden ze zo duur dat wij straks automatisch mee gaan doen met die ongelijkheid.

  • @Jowie123
    @Jowie123 7 годин тому +184

    Huidig economisch systeem is ook niet houdbaar, gaat uit van oneindig groei. Daardoor zijn de maatstaven ook scheef geworden, bijv bnp per inwoner. De gene die het BNP heeft verzonnen heeft hier toen ook voor gewaarschuwd. Je kan niet alles quantificeren in geld. Zoals geluk en welzijn.

    • @opoxious1592
      @opoxious1592 6 годин тому +4

      Feit blijft dat "geluk en welzijn" geen snee brood extra op tafel brengt.

    • @DeZwijger6399
      @DeZwijger6399 6 годин тому +6

      Je vergeet het punt dat Arjen zelf ook maakt, namelijk het feit dat materiële welvaart (geld) nodig is om de immateriële welvaart (welzijn) te kunnen onderhouden.

    • @cloweee__
      @cloweee__ 6 годин тому +3

      @@opoxious1592 maar zonder brood zou 'geluk en welzijn' nooit hoog kunnen zijn, toch

    • @nathanl4083
      @nathanl4083 6 годин тому +14

      @@DeZwijger6399 heel leuk en aardig, maar waarom is in amerika, waar meer geld wordt verdiend, het welzijn dan niet beter dan hier? Nee hij heeft het hier over onze welzijn (pensioen, aantal werkuren, beschermingen tegen big techt ect) die we moeten opofferen zodat wat mega bedrijven hier wat meer geld verdienen.

    • @bzuidgeest
      @bzuidgeest 6 годин тому +5

      ​@@DeZwijger6399dat klopt natuurlijk ook wel, maar je hoeft niet het rijkste land van de wereld te zijn. Er moet balans zijn tussen de twee.
      En let wel, de meeste van die rijkdom in de vs, ligt bij minder dan 1% van de inwoners. De meeste in de vs, zijn armer, minder gelukkig, werken harder.
      Die tech bedrijven maken onze bbp vast hoger, maar ze dragen niets bij aan onze welvaart, bbp kan je met zo min eten als geluk.

  • @KrulKrulSprietSpriet
    @KrulKrulSprietSpriet 7 годин тому +126

    Laatst nog een quote gehoord bij NRC die hier heel goed past. Amerika verzint het, China maakt het en wij/europa maken de regels.
    Dat gezegd hebben ben ik wel heel erg benieuwd naar hoe Europa zich de komende jaren ontwikkelt

    • @jellepetje
      @jellepetje 7 годин тому +1

      America innovates, China fabricates and Europe regulates

    • @TheSegert
      @TheSegert 6 годин тому

      Ik denk dat met de volgende economische crisis de EU er erg goed vanaf komt. Wij beschermen ons nu door wat we geleerd hebben. China en de VS heeft triljoenen schuld Europa daarentegen niet zo veel. Beide economieën zijn grote zeep bubbels. die kunnen knappen.

    • @SturmZebra13
      @SturmZebra13 2 години тому

      Sorry voor mijn Nederlands, maar
      Ik denk de regels doen is ook niet so slecht. De mogelijkheden worden natuurlijk minder, maar er is ook meer zekerheid over planning van projecten. In China kan je niet weten, wat in toekomst legal zou zijn, want de regering mag alles. En in de VS kan je dat niet weten, omdat zij in toekomst nog regels moeten invoeren en er nog geen concreet antwoord is over legaliteit van bepaalde (certain) projecten.

  • @phantasmal914
    @phantasmal914 7 годин тому +137

    Toch heeft Europa de meest gelukkige landen op aarde vergeleken met de VS. Wij hebben de beste infrastructuur en sociale voorzieningen. Wij perken bedrijven voor de BURGER en niet andersom.
    Elke keer dat ik naar Beethoven's 9de Symfonie luister (Volkslied van de Europese Unie), heb ik wel een ontzettende trots op ons continent (Nee ik ben niet oud, ik ben onder de 20, ik hou gewoon van klassieke muziek). Ik ben ontzettend dankbaar voor Europa en hoop dat wij blijven bestaan. Helaas heeft een populist die wij niet op gaan noemen, hier een andere mening over. Ik snap anti-EU retoriek volkomen niet. Na duizende jaren oorlog op het continent, hebben we eindelijk een langbestaande vrede die al bijna 80 jaar oud is. En dan willen we dat weggooien? Pure populistische waanzin.

    • @AbCd-kq3ky
      @AbCd-kq3ky 7 годин тому +1

      Begin eens bij het andere probleem, anti-Amerika retoriek.

    • @AdoptieMoeder
      @AdoptieMoeder 6 годин тому +5

      Vrede op t continent? Volgensmij ligt Oekraine nogsteeds in Europa. Verder wel eens met wat je zegt hoor

    • @siegfriedfurtwanglerknappe6188
      @siegfriedfurtwanglerknappe6188 6 годин тому +2

      Geluk is moeilijk meetbaar en erg beinvloed door de cultuur. Welvaart laat zich objectiever meten.

    • @theeaglesshadow449
      @theeaglesshadow449 6 годин тому

      Goed punt die 80 jaar vrede. Dat is weer eens wat anders dan een 80-jarige oorlog. Of een honderd jarige oorlog.

    • @megustAslagt
      @megustAslagt 6 годин тому

      ​@@siegfriedfurtwanglerknappe6188Welvaart meten heeft een sterkere conclusie, maar in de praktijk is ook welvaart heel subjectief

  • @newjones1754
    @newjones1754 6 годин тому +120

    Weinig zin om 60 tot 80 uur te gaan werken.
    Dan maar wat minder welvaart.

    • @f0x4nn3
      @f0x4nn3 6 годин тому +8

      Als je 40 uur per week werkt is dat al 2000 uur (32, 1800 uur) dus meer dan de 1500 uur dat als gemiddelde word gegeven in deze video.

    • @PinThisCommentPlease
      @PinThisCommentPlease 6 годин тому +1

      Efficiëntie is belangrijk, meer automatisch doen en dus meer tijd over houden voor leuke dingen

    • @rolyars
      @rolyars 6 годин тому +5

      We hebben een tekort aan arbeid omdat iedereen vanaf de jaren 90 manager en consultant is geworden. Dat levert heel veel op, maar wel alleen op papier.

    • @janklas7079
      @janklas7079 6 годин тому +1

      Het probleem is dat men geen 60-80 u p/w wil werken, maar wél de welvaart wil alsof men 60-80u p/w werkt.
      Het is het één of het ander.

    • @echtblikbonen
      @echtblikbonen 6 годин тому +2

      nee maar dat betekent dat jij lui bent!!! ofzo, idk ik vond dit niet zo'n goed stukje

  • @Cristal3
    @Cristal3 7 годин тому +194

    Zucht...*Pakt Hamer en Sikkel uit de opslag*

    • @TheSegert
      @TheSegert 6 годин тому +14

      Ik doe mee kameraad

    • @omaroe666
      @omaroe666 6 годин тому +5

      Comrade!

    • @JCNL871
      @JCNL871 6 годин тому +4

      we zullen allemaal even arm zijn, love it.

    • @YipYop-w6i
      @YipYop-w6i 6 годин тому +1

      Neejoh we moeten goedkoop werken voor een buitenlands grootmacht en onze media en politiek door ze laten funderen

    • @HenkjanDeKaasboer
      @HenkjanDeKaasboer 6 годин тому +4

      ONS Europa, kameraad

  • @fantasiaslime
    @fantasiaslime 6 годин тому +39

    Als Amerika zometeen cyberpunk is en China 1984 dan ben ik toch wel blij dat ik in Europa woon ookal is het dan miss iets minder “advanced”

    • @Danger12233
      @Danger12233 3 години тому

      Volgens mij zou de vergelijking met Brave New World beter opgaan wat betreft China.

    • @Buceesfanmaarten
      @Buceesfanmaarten 2 години тому

      Helaas begint de EU steeds sneller op 1984 te lijken. Het mooie aan de VS is juist dat het zo veel vrijer is dan Europa.

  • @atropatene3596
    @atropatene3596 6 годин тому +8

    Ik denk oprecht dat Jonathan eigenlijk geen afleveringen hoort te bedenken. Niet meer doen hoor.

  • @Ommelanden
    @Ommelanden 7 годин тому +42

    Zij zijn rijk in geprinte briefjes wij zijn rijk in cultuur
    Wat mij betreft een prima verdeling

    • @AbCd-kq3ky
      @AbCd-kq3ky 7 годин тому +6

      Als je niks zinnigs te zeggen hebt, hou je snars dan.

    • @13tuyuti
      @13tuyuti 6 годин тому +11

      Wij consumeren anders behoorlijk wat Amerikaans cultuurgoed hier in Europa.

    • @Gerkozielman
      @Gerkozielman 6 годин тому

      @@AbCd-kq3ky Correct me if i'm wrong.
      Waar deze persoon ook op doelt is de nationale schuld die ligt in amerika ook veel hoger, dan in nederland.

    • @danielvantland
      @danielvantland 6 годин тому

      Wil niet veel zeggen maar de VS heet de ''Melting Pot'' om een reden. Letterlijk gebouwd op immigratie in diversiteit.

    • @theeaglesshadow449
      @theeaglesshadow449 5 годин тому +1

      @@13tuyuti Mar we importeren geen 2000 jaar aan geschiedenis (en dus ook cultuur) uit Amerika. Culuut bestaat uit meer dan alleen films, muziek en de mode die je draagt.

  • @arnoudvandaveren8323
    @arnoudvandaveren8323 7 годин тому +28

    Toch denk ik dat de meeste Europeanen zich rijker voelen dan dan de meeste Amerikanen. Voor gen z in Amerika geld ook dat het nog veel lastiger is om een huis te kopen

    • @siegfriedfurtwanglerknappe6188
      @siegfriedfurtwanglerknappe6188 6 годин тому +3

      Amerikanen verdienden gemiddeld 20 000 per jaar maar gecorrigeerd op koopkracht vergeleken met NL. Vergelelen met de EU zo'n 35 000 meer per jaar, denk dat je er toch behoorlijk naast zit.

    • @pietjeBell-q9w
      @pietjeBell-q9w 5 годин тому

      @@siegfriedfurtwanglerknappe6188 Als je bovenstaande leest, dan wordt je toch behoorlijk hopeloos.

  • @dutchcourage70
    @dutchcourage70 7 годин тому +32

    Helaas heeft Arjen niet laten zien welke wisselkoers hij gebruikt om de BBPs van de VS en Europa te vergelijken. Wel een belangrijk basis dingetje als je dit soort analyses maakt.

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 6 годин тому +3

      Heb jij een andere wisselkoers dan DE wisselkoers dan ?

    • @dutchcourage70
      @dutchcourage70 5 годин тому +1

      @@arjensmit6684 Ja. De PPP (purchasing power parity) wisselkoers. Dat is de wisselkoers die ervoor zorgt dat je voor $1 hetzelfde mandje aan producten en diensten kan kopen als voor $1 in Euro’s. De wisselkoers in de financiële markten kan op enig moment behoorlijk afwijken van die PPP wisselkoers.

    • @theeaglesshadow449
      @theeaglesshadow449 5 годин тому +1

      gezien de data onderandere van de Wereld bank komt is de kans zeer groot dat het allemaal verekend is naar USD met PPP (purchasing power parity). Je zal de bronnen die je gewoon bij de grafieken kan vinden er even op na moeten lezen of dat inderdaad correct is, maar dat is de standaard voor het vergelijken van economiën van landen. En gezien de gebruikte bronnen (volkskrant, wereld bank, etc) lijkt het mij dat dat wel goed zit. Wil je het echt zekerweten duik dan even in de bronnen.

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 5 годин тому

      @@dutchcourage70 Als er niets vermeld is, is het niet de PPP natuurlijk.

    • @danielvantland
      @danielvantland 2 години тому

      ​​@@dutchcourage70Dat is niet de definitie van wisselkoers. Een wisselkoers is de marktwaarde van een valuta tegenover een andere valuta, in dit geval EUR tegen USD. Nominale bbp kan je in dollars of eigen valuta (lcu) krijgen. De world Bank waar Arjen's team de data vandaan heeft heeft opties in lcu usd constante lcu constante usd, PPP en constante PPP. In dit geval hebben ze constante usd gepakt, lijkt me een redelijke keuze aangezien het in de wereld niet uitmaakt hoeveel je eigen inwoners neertellen maar juist hoeveel economische waarde er geproduceerd wordt.

  • @olenabutriy2403
    @olenabutriy2403 7 годин тому +72

    BBP betekent bruto binnenlands product per persoon. Verkoopt de VS olie en gas, waar bijna niemand werkt, en wordt het BBP per persoon toegevoegd. Verkoopt de VS wapens en betekent dit het bruto binnenlands product per persoon ... Iemand die in de VS wil zijn, is nog nooit in de VS geweest buiten New York of Californië.

    • @mishaoosterhuis5260
      @mishaoosterhuis5260 7 годин тому +9

      Yeah, de VS is een derdewereldland met een paar miljardairs aan de top.

    • @siegfriedfurtwanglerknappe6188
      @siegfriedfurtwanglerknappe6188 6 годин тому +5

      ​@@mishaoosterhuis5260 Wat is Nederland dan als men hier 20 000 per jaar minder heeft te besteden gemiddeld? Dan in een rijtjeshuis woont met een Twingo erbij. Vrij triest.

    • @matthijs.tieleman
      @matthijs.tieleman 6 годин тому +3

      LOL! Ik woon in de VS. Het is omgekeerd. Buiten New York en California is het juist beter.

    • @mishaoosterhuis5260
      @mishaoosterhuis5260 6 годин тому +7

      @@siegfriedfurtwanglerknappe6188 20.000 minder te besteden maar je moet ook de in de VS kneiterdure gezondheidszorg daarvan zelf betalen, plus helemaal zelf je pensioen ermee fixen, plus er is nauwelijks een vangnet aan werkeloosheids- of arbeidsongeschiktheidsregelingen. Do I need to go on? Dan maar 20.000 minder 'in het handje' maar de boel wel beter geregeld.

    • @sasjadevries
      @sasjadevries 6 годин тому

      New York is ook nogal derde wereld. De halve stad staat leeg, overal "store for rent", "store for lease", en winkels die niet leeg staan, hebben vaak tijdelijke huurders.

  • @jessthecactus
    @jessthecactus 2 години тому +2

    Ben wel blij dat BBP van Ierland direct benoemd wordt. Im woon er al 10 jaar en het is echt geen reflectie van hoe rijk Ierland is. Zo erg is de misrepresentatie zelfs dat binnen Ierland we niet meer BBP gebruiken en een soort van interne maatstok hebben.

  • @mikehulsman4735
    @mikehulsman4735 6 годин тому +13

    Het is net zoals de met de landbouwcrisis. We hebben de kennis, in veel gevallen al innovatieve oplossingen, en we hebben het geld. We moeten met behulp van Europa investeren op plaatsen waar het iets doet. Kweekvlees en nieuwe irigatiesystemen zijn de toekomst. Onze toekomst is binnen handbereik, we moeten die slechts pakken.
    Ook moeten we inmiddels inzien dat belangrijke industrie verplaatsen naar enge landen, en in diezelfde landen onze brandstoffen halen een slecht idee is.
    Ook moet Europa inmiddels even een (zonodig millitaire) voorbeeld rol geven aan de wereld. Niet meer bang zijn want China, Rusland en de VS zijn ontspoord. En de VN is waardrloos. Als we vrede willen dan zullen we dat zelf actie moeten ondernemen.

    • @tomjohn8524
      @tomjohn8524 6 годин тому

      Kweekvlees geloof ik echt niet in maar er is zeker de kennis in europa om iets te gaan doen. Verder snap ik niet hoezo we niet onz eigen techbedrijven kunnen starten? Het lijkt me niet super duur en ingewikkelt om een eigen digitale infrastruktuur op te zetten, liefst dan op zn europeaans met meer toezicht van de overheden.

    • @mikehulsman4735
      @mikehulsman4735 6 годин тому

      @@tomjohn8524 Helemaal mee eens. Techbedreiven zijn enorm belangrijk, maar de individuen en buitenlandse mogendheden zijn daar niet mee te vertrouwen. Kijk maar naar Musk. Die is al rijk van Tesla en SpaceX maar gaat het liefst z'n eigen gang. Hij gaat nu ook al zijn social media bedrijf ook voor politieke ambities gebruiken. En dan kun je zeggen van de overheid wat je wil maar dat is nog altijd democratischer dan enge meneertje zoals Musk.

    • @user-dp7iq3pz4l
      @user-dp7iq3pz4l 43 хвилини тому

      @@tomjohn8524 omdat een tech bedrijf niet zomaar gemaakt kan worden. Het kost veel en zit veel risico aan denk aan bugs, penetration testing, cybersecurity hele dure equipment etc etc

  • @semdehoop2708
    @semdehoop2708 7 годин тому +20

    Ik weet niet hoor. BBP in VS is mss hoger maar de koopkracht tegenover inkomen moet misschien ook even naar gekeken worden want ze hebben misschien lagere belastingen, maar gezondheidszorgkosten stijgen de pan uit

    • @theteeve
      @theteeve 7 годин тому +4

      klopt, wij hoeven teminste niet een arm en een been te betalen voor een ritje in een ziekenwagen.

    • @siegfriedfurtwanglerknappe6188
      @siegfriedfurtwanglerknappe6188 6 годин тому +5

      Dat verschil zit al in koopkracht nummers verwerkt. Als je dat meerekent hebben Amerikanen als nog zo'n 20 000 per jaar meer te besteden.

    • @VVCepheiii
      @VVCepheiii 5 годин тому

      Houd er hierbij ook wel even rekening mee dat het niet zo is dat iedere Amerikaans zoveel meer te besteden heeft. De ongelijkheid in de VS is veel groter dan hier in Europa. Dat is iets dat sinds Reagan is ingezet en tot op de dag van vandaag erger en erger is geworden. De miljonairs en miljardairs verdienen meer en meer terwijl de ‘gewone’ Amerikaan bij lange na niet dezelfde welvaartssprong gehad hebben. Het is niet voor niets dat de VS zoveel slechter scoort op armoede en GINI score. Dan klinkt een hoge GDP heel leuk, maar dan heb je daar als gewone lower class Amerikaan die feitelijk als slaaf voor het kapitalisme 3 banen moet nemen om rond te komen helemaal niks aan.

    • @pietjeBell-q9w
      @pietjeBell-q9w 5 годин тому +1

      @@theteeve Iets gemist over wat Arjan Lubach vertelde over de verzorgingsstaat wellicht?

  • @nielsvanoosten
    @nielsvanoosten 7 годин тому +14

    6 zie ik niet als een heel groot probleem. Ik ben blij dat Europa de enige wereldmacht is die tegen de grote technologie-bedrijven op durft te staan

    • @liltop1980
      @liltop1980 6 годин тому +1

      Jij ziet dat niet als probleem nee maar investeerders wel🙄

    • @joepbresser3974
      @joepbresser3974 6 годин тому +2

      Het bekende Brussel-effect is een groot goed, en er zijn gelukkig veel voorbeelden waar wij de regels voor de hele wereldmarkt opleggen. Maar er komt een punt dat Europa zoveel economische macht verliest dat de rest v/d wereld niet meer bereid is onze regels te volgen.

    • @Visualization1
      @Visualization1 6 годин тому +1

      Nadelen van de Digital Markets Act (DMA):
      • Meerdere appstores geven verwarring: Gebruikers raken het overzicht kwijt.
      • Minder veiligheid: Risico op slecht gecontroleerde of onveilige apps neemt toe.
      • Abonnementen niet centraal: Abonnementen verspreid over meerdere platforms, moeilijker te beheren.
      • Minder gebruikersvriendelijk: Versnippering van apps en updates leidt tot een minder gestroomlijnde ervaring.
      • Geen keuze voor een gesloten systeem: Gebruikers die een veilig, gesloten ecosysteem prefereren, verliezen deze optie.
      • Minder innovatie: Standaarden zoals USB-C kunnen verdere technologische ontwikkelingen belemmeren.
      Nee, van mij mogen de huidige EU voor big tech regels direct de prullenbak in.

  • @trax72
    @trax72 7 годин тому +22

    Tja in Amerika werken ze zich dood met meer uren en minder vakantie, dus meer productiviteit in absolute termen (relatief gezien waarschijnlijk niet) en worden ze dus ook minder oud. Zeker met het zorgstelsel wat ze daar hebben.

    • @dojadog4223
      @dojadog4223 6 годин тому +1

      Het is sowieso de vraag in hoeverre productiviteit nog met arbeid samenhangt. Het heeft vooral te maken met het zo laag mogelijk houden van arbeidskosten.

    • @theeaglesshadow449
      @theeaglesshadow449 5 годин тому

      Oh! dus dat is de oplossing! gewoon harder werken, dan worden mensen vanzelf minder oud en dat komt de economie weer ten goede. (Dit is een grap uiteraard. Ik denk dat er betere oplossingen zijn.)

    • @pietjeBell-q9w
      @pietjeBell-q9w 5 годин тому

      Hoe wordt dat zorgstelsel gefinancierd hier in Nederland dan?

  • @ShinOSRS
    @ShinOSRS 7 годин тому +44

    Dus waarom is dit een probleem, vraagt men?
    Omdat onze koopkracht achteruitgaat als we economisch achterlopen, alles wordt dan duurder, middelen worden schaarser, met als gevolg dat onze levenskwaliteit achteruit gaat.
    Daarnaast is er een ander belangrijk aspect: vrede, oorlog, defensie en macht. Vrede is niet vanzelfsprekend, het vereist veel, waaronder een sterke militaire macht. En die militaire macht komt voort uit een sterke economie. Zonder sterke economie, geen sterke militaire macht. Zonder sterke militaire macht ben je volledig afhankelijk van wat machtigere landen willen, en dat maakt je weerloos. Daarom is het van belang dat we er economisch goed voor staan.
    Dus als we niet productiever worden, wordt het leven steeds duurder, verliezen we de levenskwaliteit die we nu hebben, en worden we afhankelijk en kwetsbaar. Uiteraard zijn er nog vele andere gevolgen, en vele andere toekomstpaden, maar dit zijn wel de voornaamste.

    • @VVCepheiii
      @VVCepheiii 6 годин тому +1

      Koopkracht gaat niet achteruit. Het stijgt relatief gezien aan de VS en China minder snel.

    • @rolyars
      @rolyars 5 годин тому

      @@ShinOSRS Nee, dit is een misverstand. Productiviteit is echt het probleem niet. Voor zover we onze productie niet uitbesteden aan de derde wereld wordt doorgaans maar een deel van onze productiecapaciteit benut omdat er simpelweg helemaal niet voldoende vraag is (zie secular stagnation). Stagnatie van moderne economieën komt juist voort uit een overschot aan aanbod (overproductie). Het enige probleem waar we echt niet omheen kunnen is schaarse energie en een kwetsbare planeet. Maar dat negeren we liever.

    • @vinvic1578
      @vinvic1578 Годину тому

      ​@@VVCepheiii ja dus hoeveel je van andere landen kunt kopen wordt minder ... Aka internationaal koopkracht gaat achteruit 🙃🙃

  • @Leo-p1m3z
    @Leo-p1m3z 6 годин тому +12

    Je slaat de plank aardig mis dit keer Arjen, veel te oppervlakkig...

  • @lolicantthinkofabettername3437
    @lolicantthinkofabettername3437 6 годин тому +3

    Purchasing power parity (weet de Nederlandse term niet) is een betere manier om welvaart te vergelijken dan bbp per persoon. Dit aangezien bbp vergelijken met de VS geen goed beeld geeft. Zij gebruiken de dollar en wij de euro waardoor wisselkoersen een rol spelen en omdat de dollar een uitzonderingspositie geniet geeft vergelijken een verkeerd beeld. Het meeste dat we kopen kan op de wereldmarkt verhandeld worden in dollar ja, maar dingen als de kapper niet. Niemand gaat naar de VS alleen voor een kappersbezoek als het daar goedkoper is. Met ppp wordt het verschil in dat soort aankopen meegenomen, waardoor europa toch wat beter uit de bus komt dan bij de vergelijking van bbp per persoon.

    • @jbird4478
      @jbird4478 6 годин тому

      Koopkrachtpariteit.

  • @jimmysnowmanthe7003
    @jimmysnowmanthe7003 6 годин тому +16

    Of we richten ons op een ander type cultuur ipv de moordende competitive cultuur van China vs US. Is de eeuwige verplichte groei van de economie niet achterhaald inmiddels?

    • @arnoudh6203
      @arnoudh6203 6 годин тому +4

      Eeeh neem het van iemand die economie studeert:nee. Als we nu zouden stoppen met groeien en de rest gaat door, is het hier binnen 10 jaar een 2e wereld land, en dan *niet* eentje waar we nog wel gelukkig kunnen leven omdat alles netjes is geregeld als nu.

    • @user-d32658
      @user-d32658 4 години тому

      Voor Europa wel, daarom rent Europa achteruit in welvaart.

  • @sjoervanderploeg4340
    @sjoervanderploeg4340 6 годин тому +5

    Slaat SAP over omdat die niet weet wat het bedrijf doet :D

  • @marcod5027
    @marcod5027 6 годин тому +12

    bpp is een ontzettend slechte graadmeter voor hoe het gaat met de economie, laat staan voor hoe het gaat met mensen.
    Nog harder werken dan we nu al doen gaat ten koste van onze gezondheid, kinderen, sociale cohesie en ga zo maar door.
    Wel weer geinig, maar inhoudelijk moah, LUI zou Lubach zeggen.

    • @user-d32658
      @user-d32658 4 години тому +1

      In Nederland wordt juist ontzettend weinig gewerkt. Dat is nu juist een van de grote problemen. Man man man.

  • @officialyassine
    @officialyassine 3 години тому

    Het ligt niet aan dat we te lui zijn. Het ligt eraan als we meer willen gaan werken dan gaan we erop achteruit. Ik zou heel graag meer willen werken maar dan moet het wel voordelig blijven

  • @DIVADNOMIS1313
    @DIVADNOMIS1313 3 години тому +1

    love dat er geen argument tegen china was lmao

  • @joehoe222
    @joehoe222 5 годин тому +2

    Maarten van Rossem heeft hier al heel uitgebreid over gesproken. We zitten qua productielevel echt niet onder de VS. Echt niet. We redistribueren het anders. We werken wel minder lang en als 'we' iets meer uren gaan draaien ( minder parttime), vangen we al een groot deel van het gat op. Bovendien hebben Europeanen minder spullen nodig om te leven dan Amerikanen en dat scheelt ook weer in vraag en behoefte. Europa doet het echt niet slecht hoor. Alleen demografie, dat blijft een zwaktepuntje de komende decennia.

    • @user-d32658
      @user-d32658 3 години тому

      Haha Maarten van Rossem met zijn diploma uit de pretpakket-grabbelton.

  • @remcovanhartevelt588
    @remcovanhartevelt588 7 годин тому +3

    Geurkaars biefstuk klinkt eigenlijk helemaal niet zo slecht

  • @NJBaars
    @NJBaars 5 годин тому +1

    Laatste keer dat we besloten dat het meer als Amerika moest omdat we achterliepen en er geen geld meer was is begonnen met de sloop van instituties en zorg. Plukken we nu de vruchten nog van.

  • @MushramboMu
    @MushramboMu 5 годин тому +1

    Amerika heeft te veel invloed in Europa. Dagelijks promoten veel Europese landen Amerikaanse spullen, Amerikaanse bedrijven hebben meer dan 4% invloed op het internet ziggo en kpn, Microsoft en Google worden helaas door veel Europeanen gebruikt, etc.

    • @pietjeBell-q9w
      @pietjeBell-q9w 4 години тому

      Volgens mij heb jij de boodschap gemist. De man met de hamer is nog niet langs gekomen.

  • @Patatteke1
    @Patatteke1 6 годин тому +2

    Merkwaardige aflevering. Groei ten koste van alles.
    Vergelijk de Europese en Amerikaanse wetgeving op voedselveiligheid b.v. De Europese uitgaven op collectieve voorzieningen. Europese arbeidsverhoudingen. Etc.
    Untergang des Abendlandes??

    • @pietjeBell-q9w
      @pietjeBell-q9w 4 години тому

      Verbanden leggen is lastig hè. Als je deze video niet begrijpt, dan is er weinig hoop. Denk daar maar eens over na.

  • @lodewijk.
    @lodewijk. 6 годин тому +5

    De lange segmenten zijn meestal het sterkst, maar deze vind ik toch zwakker dan normaal. De argumenten die gemaakt worden vind ik niet heel sterk overtuigend en vrij makkelijk te onderhalen. De beginstelling dat het Europese BBP een probleem is wordt ook niet echt onderbouwd, er wordt aangenomen dat de kijker het daar mee eens is.

  • @MorganaThot
    @MorganaThot 6 годин тому +2

    Dit is de eerste keer dat ik Arjen Lubach zie zeggen dat we eigenlijk wel een beetje meer rechts kunnen worden. Hoeft natuurlijk niet in alles maar kunnen wel een keer gaan kijken naar waar er geld te verdienen is en wat daar nu de blokkades voor zijn. Best verfrissend. Natuurlijk hoeven we de work slave arbeit van US niet over te willen nemen. Maar bureaucratie, overregulatie, er zijn vast wel zaken te vinden waar we stappen kunnen maken. Alleen voor veel dingen hebben we denk ik meer EU slagrecht nodig.
    Eu moet meer gaan integereren met defensie inkoop, en ook voor bepaalde dingen als belasting voor multinationals en kapitaal zou een verbetering zijn t.o.v. minder belasting op inkomen van de middenklasse zodat die meer ruimte krijgen om te ondernemen, en er ook meer drijfveer is om dat kapitaal dat belasting heeft ook een goed rendement ergens voor zien te vinden. Alleen voor maatregelen als belasting voor kapitaal of multinationals kun je alleen op globaal level doen. Daar is europa een mooie start voor maar de samenwerking moet nog breder dan dat. En dat blijft nog steeds heel moeizaam.

    • @user-d32658
      @user-d32658 3 години тому

      ‘Zie zeggen’ 😂 En jij luistert naar foto’s en schilderijen?

  • @nickvang7
    @nickvang7 5 годин тому

    4:33 Had nooit verwacht dat de uitvinder van suikerbrood zo'n fan van puddingbroodjes zou zijn

  • @GoldenEldiablo
    @GoldenEldiablo 2 години тому

    Dat Nederlands-Engels accent is niet te missen. Iedereeen spreekt zo hier 😂

  • @ninovalentijn
    @ninovalentijn 6 годин тому +1

    Andere delen van de wereld verzieken het voor zichzelf (en de rest), dus dan moeten wij ook maar.

  • @sevenprovinces
    @sevenprovinces 5 годин тому +1

    Dit toont ook maar weer aan dat BBP heel, heel weinig zegt over de welvaart van een land.
    Ik heb in zowel de VS als Rusland gewoond, heb een bachelor EU & International law. Ik zie dat Iowa vrij hoog staat
    in deze ranglijst. Laat ik nou net toevallig in Iowa hebben gewoond. Allemaal leuk en aardig maar de infrastructuur is daar helemaal niet te vinden.
    Eén tornado en je leuke prefab huisje is weg en dan mag je met je dure pick-up chevrolet of dodge weer zoeken naar een nieuwe woning.
    Maar niet té lang zoeken, want je moet wel gewoon blijven werken en het is maar de vraag of je verzekeraar je nog wel uitbetaalld.
    In de tussen tijd wordt je om de oren geslagen met onzin 'nieuws' en gaat het grootste gedeelte van je belastingen naar het financieren van het
    duurste leger in de wereld.

  • @Stefan-ei7nr
    @Stefan-ei7nr 6 годин тому +1

    Waarom zou je naar de bbp kijken? Het is toch logischer als je naar de koopkracht kijkt en dat vergelijkt, dan valt het namelijk reuze mee. De koopkracht is veel belangrijker dan de bbp.

  • @_.-948
    @_.-948 6 годин тому +3

    Op de een of andere manier kan ik me hier echt niet druk om maken en ben ik blij dat we niet in het kapitalische of cyber producerende hart van de wereld zitten. Maar dat maakt me vast een echte Europeaan haha.

    • @user-d32658
      @user-d32658 3 години тому

      Ja dat is vrij dom en lui.

  • @DIVADNOMIS1313
    @DIVADNOMIS1313 3 години тому +1

    gaan we dan volgende week gewoon hardop pleiten voor reaganomics en neoliberalisme ?

  • @jeffafa3096
    @jeffafa3096 6 годин тому +2

    De innovatie in Europa kan grote sprongen maken als we gaan inzetten op de energiemarkt. Olie en gas is eindig, en we hebben nieuwe bronnen nodig voor onze energievoorziening. Maar hier vinden we het blijkbaar belangrijker om migranten terug te sturen en boeren een hand boven het hoofd te houden...

    • @olenabutriy2403
      @olenabutriy2403 5 годин тому

      De EU saboteert de landbouwsector door geen schone technologieën aan veehouderijen te voorzien.

  • @Gerkozielman
    @Gerkozielman 6 годин тому

    Mooie woordspelingen !! van Schoof schuift aan tot Europa pa (van Joost) en het aanvullen met snippertjes van bekende liedjes.

  • @stateofmind578
    @stateofmind578 5 годин тому +1

    Ik woon toch liever in Europa, waar burgerrechten, consumenten rechten en arbeidsrechten en dergelijke veel beter geregeld zijn dan in de VS

  • @loisarends3968
    @loisarends3968 6 годин тому +1

    En dank god dat we ons niet zo dood werken als Amerikanen. Ik vind het goed dat dit onderzocht word maar het feit dat een land dat zo kapitalistisch is rijker is dan de EU is niet echt iets positiefs of iets wat we moeten volgen vind ik.

  • @emma_tm
    @emma_tm 5 годин тому +2

    Amerika is rijk, maar amerikanen zijn niet een klein beetje rijk

  • @reneaquarius
    @reneaquarius 41 хвилина тому

    Oneindige economische groei bestaat alleen als je andere belangrijke aspecten in het leven zoals vrij tijd, natuur en sociale interactie in de prullenbak gooit.

  • @florisbokx
    @florisbokx 7 годин тому +5

    Zeer interessant ouderwets ZML-stijl item!!

  • @robertsandee3349
    @robertsandee3349 5 годин тому +1

    De uren die Amerikanen maken zijn niet iets om jaloers op te zijn Arjen.

  • @Appa-the-husky
    @Appa-the-husky 4 години тому +2

    Kijk naar de gelukkigste landen ter wereld, staat de top vol met EU landen. Geld is niet alles.

    • @user-d32658
      @user-d32658 3 години тому

      Het is hier oorlog man, doe normaal.

    • @Appa-the-husky
      @Appa-the-husky 2 години тому

      @@user-d32658 Doe zelf normaal haha

  • @BoyRoy18
    @BoyRoy18 Годину тому

    Ik denk dat als je de milieu maatregelen gelijk legt aan de VS, dan hebben we meteen veeeeeel meer geld en welvaart.

  • @escwilde222
    @escwilde222 6 годин тому +10

    Eigenlijk moet deze video ook even in het Engels om heel Europa te bereiken.

  • @TomSistermans
    @TomSistermans 5 годин тому

    In de jaren 90 groeide de Spaanse economie enorm hard, sneller dan alle andere Europese economiën, het zou in 2015 Duitsland gaam inhalen... maar toen was het 2008 en de Spaanse economie is nog steeds herstellende van die crisis. Hetzelfde geldt voor Japan, daar was zelfs angst in de VS in de jaren 80 dat de Japanse economie de Amerikaanse zou overnemen. Inmiddels is de Japanse economie een schaduw van wat het ooit was. Snelle economische groei is totaal nietszeggend.

  • @RacingPepe
    @RacingPepe 4 години тому

    14:55 Er bestaan al geurkaarsen met benzine, diesel, of "racing fuel" geur. Al jaren. Heb al genoeg dieselkaarsen opgebrand door de jaren heen.

  • @Anonymous-sb9rr
    @Anonymous-sb9rr 6 годин тому

    In de VS is de bevolking ook heel hard gegroeid tussen 1990 en nu, in Europa niet. Als je kijkt naar de groei van het BBP per inwoner, dan is het verschil tussen de EU en de VS vrij klein.

  • @basmca1
    @basmca1 6 годин тому +4

    Ik zou voor geen goud in de VS willen wonen en werken. Ze mogen daar misschien wat meer geld verdienen dan wij hier in Nederland doen, maar de kwaliteit van leven is in Nederland VEEL hoger.

    • @tigrlili26
      @tigrlili26 4 години тому

      not exactly true. I am from Connecticut living in the Netherlands. And as far as social safety nets, health care, child care, etc. the Netherlands is a slum compared to Connecticut. Same for Massachussetts, California, Hawaii, Alaska, heck even Minnesota. Yes giving birth came at 30,000 dollar price tag, but my insurance covered it all. And it was the best healthcare that exists. Here healthcare is... well it is definitely ...adequate. and universal, i'll give you that. But poor people also get the best healthcare whether they can afford it or not, you do realize that right?

    • @basmca1
      @basmca1 4 години тому

      @@tigrlili26 And what if your insurance didn't cover it?
      Things like social safety are measureable and the US simple doesn't even compete.
      You can also argue all you want that 'The healthcare in the US is better' but it just isn't for the average person and health and life expectency stats reflect that very clearly.
      The median Dutch person is more wealthy, healthy, happy, free and safe than the median US citizen.
      Hawaii, really? Hawaii is one of the best examples of inequality in the US, to the point where people born in Hawaii often become economic refugees and have to leave to the mainland to survive.

  • @LucidTrading
    @LucidTrading 7 годин тому +2

    Lubach is de GOAT!

  • @VolrinSeth
    @VolrinSeth 32 хвилини тому

    Is werktijden vergelijken nu echt een goed argument? In Amerika werken ze inderdaad meer, daar werken mensen zich letterlijk kapot, omdat ze anders niet rondkomen.

  • @chrismurphy5787
    @chrismurphy5787 5 годин тому +1

    ja maar jij bent veel gelukkiger dan Mississippi en Oklahoma. Ik woon in Massachusetts en ja, het is "wicked fucking pissah, kid". Maar ik ben in MS geboren

  • @olenabutriy2403
    @olenabutriy2403 5 годин тому

    Meer is niet altijd nodig. Meer betekent zeker meer entropie, maar niet altijd iets van toegevoegde waarde.
    De economie is als een vreugdevuur. U kunt al uw hout in één keer in het vuur doen en voor 30 minuten warm krijgen, maar dan de rest van de nacht zit u in de kou.

  • @Kevin-xq2tv
    @Kevin-xq2tv 5 годин тому +1

    iets meer geld ja maar betaal jij graag 13 dollar voor een bakje voorgesneden watermeloenen of 56 doller voor babyvoeding?

  • @20131
    @20131 7 годин тому +9

    Leuk, maar waarom moeten we zo veel mogelijk geld verdienen eigelijk? Waarom wil je meelopen, met China en de VS als je ziet dat de manier van leven daar vele malen slechter is? wellicht is onze bescheiden economie dan zo slecht nog niet

    • @siegfriedfurtwanglerknappe6188
      @siegfriedfurtwanglerknappe6188 6 годин тому +1

      Hoe meet je dat? In het woningstekort of omdat veel NLers moeite hebben met de energierekening?

    • @misterkuul267
      @misterkuul267 6 годин тому +1

      ​@@siegfriedfurtwanglerknappe6188Er zijn meerdere internationale instanties die dat bij houden, meeste kende zijn verschillende binnen de VN.
      De berekening die dit programma toons zijn voor vele experts binnen die organisatie verouderd. Zaken zoals gezondheid en welvaart voor de individuele bevolking word niet (vatsoenlijk) meegerekend.
      Gemiddeld zijn de Amerikanen rijker. Maar ze leven korter, leven een duurder leven (zelfs met huisprijzen meerekent) waardoor veel van dat geld niet overblijft, en leven in een corrupter en minder democratische samenleving.
      Er zijn absoluut zaken wat we van de VS kunnen leren, maar we moeten ook niet vergeten dat de Nederlandse burger, zelfs de armste kan makkelijker een beter leven dan de meeste Amerikanen.

    • @pietjeBell-q9w
      @pietjeBell-q9w 5 годин тому

      Jij hebt een hoop gemist de afgelopen jaren merk ik wel. Lubach zegt: 1 bouwvakker die heel veel moeten onderhouden. En dan doelt hij niet echt op de oudjes. Want, die hebben er al jaren werk en belasting op zitten!

  • @Knive777
    @Knive777 5 годин тому +1

    Alles gaat toch volledig volgens plan … be happy enzo …

  • @Beertje21
    @Beertje21 6 годин тому +1

    Lopen we niet voorop met de klimaatdoelen dan?

  • @kaibakker5626
    @kaibakker5626 4 години тому +4

    Wat heb je liever werken voor 0,02 cent in een fabriek waar geen arbeids wetten zijn in China en Amerika waar de binnenstad gevuld staat met wolkenkrabbers maar 3 blokken verder een hele dakloze gemeenschap leeft of een europa met goeie hulp als je arm of ziek wordt, goeie arbeids regels hebt en dat de belasting centen voor iets goed worden gebruikt in plaats van bullshit dingen

  • @japanse_samurai9456
    @japanse_samurai9456 5 годин тому +1

    Europa is mooi

  • @JanSanono
    @JanSanono 6 годин тому +1

    toch blijf ik hier tot ik dood ga

  • @fricod4396
    @fricod4396 5 годин тому +1

    hmmm, nu zeg je dat we meer moeten durven met kapitaal maar ik herinner me ook nog een "en nu is het afgelopen" waarop de eindconclusie is dat we nu toch echt eens moeten stoppen met cryptocurrencies zoals Bitcoin want de financiele wereld heeft helemaal geen innovatie nodig. Zijspoortje: ben ik de enige die het grappig vindt dat Bitcoin een soort "En nu is het afgelopen!" reactie is op banken en hun rol in de huizenmarktcrisis van 2008?

  • @psychwolf7590
    @psychwolf7590 6 годин тому +4

    Dit hele item maken en het woord "klimaatbeleid" niet 1x noemen. Dat is wel een hele prestatie.

    • @arnoudh6203
      @arnoudh6203 6 годин тому

      Nou leg uit

    • @bzuidgeest
      @bzuidgeest 6 годин тому

      Totaal niet relevant ook.

    • @Rosebakker5242
      @Rosebakker5242 6 годин тому

      Niet opgelet?
      We moeten innoveren domoor, met fossiele brandstoffen kan je niet meer innoveren. Dat I uitgeinnoveerd, elektrische auto's en andere dergelijke ecologische innovaties zijn de innovatie die we nodig hebben

    • @arnoudh6203
      @arnoudh6203 6 годин тому

      @@Rosebakker5242 denk niet dat dat het punt was van de orginele commenter. Zoals je het nu uitlegt, klinkt het alsof:
      - elektrisch rijden goed :)
      -Amerika/China hebben betere elektrische autos
      -Dus Amerika/China zijn beter bezig
      (Ik realiseer me dat je dit waarschijnlijk niet denkt en ook niet was wat je bedoelt maar:)
      Wat de oorspronkelijke comment waarschijnlijk op doelt is dat Amerika en China juist gigantische industrieën heeft die gigantisch vervuilen terwijl Europa wat dat betreft minder schuldig is(meer omdat we geen industrie hebben dan dat we anders zo goed zijn, maar goed). Hebben we uiteindelijk niets aan want de effecten en de veroorzaking van klimaatverandering is wereldwijd.

    • @Rosebakker5242
      @Rosebakker5242 5 годин тому

      @@arnoudh6203 nee dat zeg ik niet, maar door te innoveren breng je ook de mogelijkheid om de klimaatcrisis op te lossen.
      Men kan nieuwere, goedkopere en duurzamere batterijen maken, meer efficiënte zonnepanelen, meer dingen electrificeren. Dingen waar wij in Europe heel goed ik kunnen zijn en de infrastructuur voor hebben. Er moet gewoon een zetje in de rug komen door publieke investeringen

  • @daawg93KD
    @daawg93KD 2 години тому

    sinds de marschall hulp van de wederopbouw van europa na wo2 hebben wij onze souveraniteit verkocht

  • @roossipkes444
    @roossipkes444 5 годин тому +1

    Echt raar item dit… Beetje teleurstellend dat de Avondshow hier aandacht aan besteed op deze manier! (BNP en oneindige economische groei zijn allebei súper achterhaald en totaal niet realistisch)

  • @rolyars
    @rolyars 6 годин тому

    Als China zo'n groot voorbeeld is waarom leggen we het grootkapitaal dan niet helemaal aan ketting? Dan kunnen ze ook niet meer weg en belasting ontduiken. Verder is het noemenswaardig dat de Amerikaanse staatsschuld (als % van bbp) ruim 2 keer zo hoog is als die van ons.

  • @Skrean
    @Skrean 6 годин тому +1

    Verrassend niet zo een linkse aflevering, ben naar Brazilie verhuisd btw.

    • @pietjeBell-q9w
      @pietjeBell-q9w 4 години тому

      De hele economisch ontwikkelde bevolking wil ook gaan. Zeker gezien bovenstaande en onderstaande opmerkingen.

    • @olenabutriy2403
      @olenabutriy2403 4 години тому

      In Brazilië is de levensverwachting 64 jaar...

  • @Noutelus
    @Noutelus Годину тому

    Ik dacht juist dat de massa immigratie ons zou moeten redden maar volgens deze statistiek heeft het dus een averechts effect

  • @PHAD-rf3oe
    @PHAD-rf3oe 6 годин тому

    14:10 Lubach is nu opeens helemaal om met "Oihana Kapili"😢😢😢

  • @liltop1980
    @liltop1980 7 годин тому +3

    We zijn niet lui! Het levert gewoon niet veel meer op als je ook meer werkt. Hoe zou dat toch komen? BELASTING!!!

    • @nomennescio7457
      @nomennescio7457 6 годин тому

      Elk uur meer levert meestal hetzelfde op als het uur ervoor. De belasting op beide is hetzelfde tenzij je onder het hogere tarief gaat vallen (boven €75.500)

  • @davidfrankelguitar
    @davidfrankelguitar 6 годин тому

    Heel leuk show!

  • @echtblikbonen
    @echtblikbonen 6 годин тому +1

    HÉ, de Gilmore Girls hebben dus wel een gang!

  • @stijntje_0338
    @stijntje_0338 6 годин тому +1

    1:20 welke aflevering ging over Ilja gord

  • @theemperor5244
    @theemperor5244 7 годин тому +4

    Dit is al best oud nieuws. . .

    • @arnoudh6203
      @arnoudh6203 6 годин тому

      Voor mensen die opletten en weten waar ze moeten kijken ja. Maar dit is een mainstream programma

  • @redelephantsdotnl
    @redelephantsdotnl Годину тому

    Die sponsjes zijn echt de bom.

  • @dotonthehorizon9620
    @dotonthehorizon9620 2 години тому

    Tenminste kan ik naar de supermarkt gaan zonder vuurwapen

  • @HielkeHendriks-wg4xu
    @HielkeHendriks-wg4xu 6 годин тому +3

    Vind t echt een heel slecht item.

  • @FluteboxFan
    @FluteboxFan 6 годин тому

    Niet te veel zorgen maken, die belletjes in de US barsten binnenkort wel.

  • @monkey_D_ray
    @monkey_D_ray 7 годин тому +4

    Conclusie SP500 etf's kopen 😂

    • @PokeBowl82
      @PokeBowl82 6 годин тому +1

      ja mn euro stoxx etf heb ik allang verkocht 😁

    • @wouterg
      @wouterg 6 годин тому +1

      Precies, het geld verdienen in Amerika en ervan rentenieren in Europa

  • @JorisVanEysendeyk
    @JorisVanEysendeyk 6 годин тому +6

    als onze welvaart blijft zoals die is .
    dan is het goed.
    steeds meer hoeft niet

    • @user-d32658
      @user-d32658 3 години тому +2

      Dat is dus juist niet het geval. Man man man.

    • @Buceesfanmaarten
      @Buceesfanmaarten 2 години тому +1

      Maar dat blijft het natuurlijk niet, het is volstrekt onhoudbaar zeker met het groeiende overheidsapparaat en massamigratie. Het is een kwestie van tijd voordat de hele economie implodeert.

  • @pallas12345
    @pallas12345 6 годин тому

    Wij hebben straks de meeste ambtenaren per 100 inwoners dat is ook wat waard

  • @tailortelhais1744
    @tailortelhais1744 4 години тому

    19:27 de vorm van Finland ...

  • @RamonDeKlein
    @RamonDeKlein 5 годин тому +1

    Beetje incompleet lijstje waarom de verzorgingsstaat zo duur wordt…

  • @NovaiaCentre
    @NovaiaCentre 6 годин тому

    Harder werken, miss wel ja. Maar vooral slimmer werken door bv op de juiste manier inzetten van ai. En hiermee de productiviteit van medewerkers x5 te laten gaan. En idd, daar minder bang voor zijn.

    • @user-d32658
      @user-d32658 3 години тому

      AI komt uit Amerika, slimmerd.

  • @swiftwop73
    @swiftwop73 5 годин тому

    Ok maar vergelijk bbp even met koopkracht, en haal de top 1% er even af, dan krijg je cijfers die ook echt uitmaken voor de normale burgers

  • @The-Sharky-Show
    @The-Sharky-Show 6 годин тому

    Billions must watch lubach

  • @ptttelepost8814
    @ptttelepost8814 6 годин тому

    als het goed is dan is het goed.

  • @eudorian111
    @eudorian111 3 години тому

    8:25 Dus een Europeaan draagt 74 Dollar toe aan de Europese economie per uur? Dat is wel vreemd inderdaad, daar kun je echt helemaal niks voor kopen in Europa.

  • @RoyceVera
    @RoyceVera 6 годин тому +3

    Wat een slecht betoog. Het draait niet om geld. Maar om kwaliteit van leven.

  • @FunnyProducer
    @FunnyProducer 4 години тому

    AI & robots zullen hier veel van oplossen door meer zelf te produceren en veel minder importeren.

    • @uncleirohofthefirenation5987
      @uncleirohofthefirenation5987 4 години тому

      De industriële revolutie zou ook voor meer vrije tijd zorgen maar dat zou geld kosten dus moeten wij maar keihard door werken

    • @liepsan
      @liepsan 10 хвилин тому

      Dat denk ik ook en al die tech moeten we waarschijnlijk allemaal importeren.

  • @johndough3687
    @johndough3687 6 годин тому

    Geen woning = geen kinderen

  • @jimmysnowmanthe7003
    @jimmysnowmanthe7003 6 годин тому

    Alternatieve lijst:
    1. Lobbyisten
    2. Verdeeldheid
    3. EU apparaat wat corrupt af is
    4. Arbeidsmigratie uitbuiting
    5. Divestering in onderwijs