Οι αναφορές περί απώλειας ή όχι βιταμίνης C με τη θερμική κατεργασία φρούτων/λαχανικών είναι λίγο αντικρουόμενες, άλλες λένε ότι είναι ελάχιστες πάνω από 70 βαθμούς κελσίου, άλλες ότι δεν είναι τόσες όσες περίμεναν, άλλες ότι είναι της τάξης του 15%, άλλες ότι υπάρχουν απώλειες στις υψηλές θερμοκρασίες και ότι είναι καλύτερο οι παρασκευές να γίνονται στους 70 βαθμούς κελσίου. Εν ευθέτω χρόνο που θα ξαναφτιάξω το σιρόπι θα στείλω δείγμα σε χημείο για να δώ την επακριβή περιεκτικότητα αυτής της παρασκευής σε ασκορβικό οξύ και θα σας ενημερώσω εδώ. Όπως και να έχει σε αυτό το βίντεο ακολουθώ τη παλιά συνταγή που χρησιμοποιήθηκε κατά το Β’ ΠΠ στη Βρετανία και βοήθησε πολύ κόσμο. Σήμερα που όλοι έχουμε ψυγεία, θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να πέρνουμε την βιταμίνη C από τους καρπούς όλο το χρόνο, αν πάμε μόνο γι αυτήν και όχι για τις άλλες χρήσεις που μπορεί να έχει ένα σιρόπι, είναι η κατάψυξη τους και η κατανάλωση τους όπως έχουν όταν το θέλουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα κόψουμε στη μέση, να βγάλουμε σπόρους και τριχίδια, να τα ζεματίσουμε κάτω από ένα λεπτό για να σταματήσουμε τη δράση των ένζυμων και στη συνέχεια να τα βάλουμε σε μικρά σακουλάκια (όχι σε ένα σακούλι) και στην κατάψυξη.
@@offthecity Αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Αναρωτήθηκα πόσο στοιχίζει μια τέτοια διαδικασία. Δεν πειράζει. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας. Το σίγουρο είναι ότι μόνο όφελος έχουμε από τα δώρα του Θεού που δεν μας τα έδωσε τυχαία.
Το φθινόπωρο που μας πέρασε έκανα σιρόπι με κυνόροδα, σύκα, ρόδια, κυδώνια, τσάπουρνα, σταφύλια και δαμάσκηνα. Τα δυο τελευταία τα αγόρασα. Τα άλλα τα μάζεψα από τους αγρούς. Έκανα το σιρόπι με μέλι. Καταναλώνω κάθε μέρα ένα κουτάλι της σούπας και μου έχει μείνει ένα τελευταίο μπουκάλι. Έγινε πολύ νόστιμο και πέρασα δυο φορές γριπούλες πολύ ήπια με μια μέρα ενόχληση στο λαιμό και αυτό ήταν όλο. Οι υπόλοιποι στην οικογένεια αρρώστησαν ξανά και ξανά επί τριημέρου με πυρετούς, πονόλαιμους και συνάχι. Επιπρόσθετα, πίνω καθημερινά βάμματα που έχω κάνει από διάφορα βότανα. Βοηθούν το ανοσοποιητικό όλα αυτά τελικά και είναι το μεγαλύτερο όπλο μας. Πολύ ωραίο το κανάλι σου και χρήσιμο. Προσπαθώ να μάθω όσο γίνεται περισσότερα για να τα βρώσιμα χόρτα και τα βότανα. Το οπλοστάσιο μας στις δύσκολες εποχές που έρχονται. Έκανα εγγραφή. Ευχαριστώ πολύ.
Δυναμίτης το σιρόπι που φτιάξατε! Όπως τα λέτε, οι παρατηρήσεις μου για τα σιρόπια είναι παρόμοιες. Χαίρομαι που σας αρέσει το κανάλι και ευχαριστώ για την εγγραφή. Να είστε πάντα καλά!
Γειά σου Γιάννη ωραία η ιδέα για γλυκό κουταλιού ασυνήθιστο. Θα χαρώ πολύ αν μας έγραφες τις αναλογίες.Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερομε. Καλό βράδυ, χαιρετισμούς από Γερμανία.
@@johannamichail6299 Γεια σου Johanna. Θα προσπαθησω να το ανεβάσω στο κανάλι μου κάποια στιγμή μιας και ειναι ο καιρος που τα μαζεύω τωρα. Εχει αρκετό κόπο να τα καθαρίσεις αλλα πραγματικά ειναι φοβερό!!!!Θα το βαλω μες στο προγραμμα 🙂. Καλο βραδυ!!!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να πινόταν / συντηρούνταν ο χυμός και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Πρόσεξε στον τρόπο αποθήκευσης, τα μπουκάλια που χρησιμοποιείς, αν βλέπω καλά έχουν αυτό το καπάκι με την άσπρη επίστρωση (όπως τα βάζα μελιού κλπ). Αυτή η άσπρη επίστρωση είναι εξαιρετικά τοξική γιατί περιέχει BPA. Αυτό δεν είναι πρόβλημα γενικώς, αλλά μόνο όταν θερμαίνεται, γιατί διαρρέουν μικροποσότητες BPA. Το BPA έστω και σε ελάχιστη ποσότητα δρα ως ορμονικός διαταρράκτης (και οι ορμόνες στο σώμα μας σε ελάχιστες ποσότητες εκκρίνονται και έχουν αυτή τη μεγάλη - φυσιολογική - δραστικότητα).
Εγώ ευχαριστώ! Στα πρόσφατα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε κατ' εξοχήν σαν σιρόπι ως πηγή βιταμίνης C για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιούταν και χρησιμοποιείτε για διάφορους άλλους λόγους, όπως ως δροσιστικό διαλυμένο σε νερό , ως σιρόπι σε βάφλες ή παγωτά, ανακατεμένο με σόδα κ.α. Οπότε έχει πολλές χρήσεις.
Πολυ ωραια τα θεματα αυτα και πολυ ενδιαφεροντα για την υγεια μας και ειναι βιολογικα οταν φτιαξεις αυτο το σιροπι ποια ειναι η δοσολογια της καθημερινης χρησης
Καλημέρα Μαρία, ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι ισούται με τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ένα παιδί. Οπότε για ένα ενήλικα ένα κουτάλι της σούπας είναι μια χαρά για ημερήσια κατανάλωση.
Ποσο θα ηθελα να περπατήσω σε αυτα τα μερη... Μενω Καναδα και στην μαζονετα που μενω στο πάρκινγκ Και εχουν και αυτες της τριανταφιλες.. Θα παρακολουθήσω την συνταγη για να φτιξω..ευχαριστω..
Καλησπέρα σας κυρία Αναστάσια, αν κατάλαβα καλά η ερώτηση σας είναι πως συντηρούμε το σιρόπι κυνόροδου? Σε αυτή την περίπτωση, η ζάχαρη αναλαμβάνει το ρόλο του συντηρητικού, μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου αλλά αν το ανοίξετε, το συντηρείτε μετά μέσα στο ψυγείο. Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα σας, ανοίξτε τους καρπούς στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους, περάστε τους από νερό να καθαρίσουν και στη συνέχεια βάλτε σε ένα πλαστικό δοχείο μια λεπτή στρώση βερμικουλίτη ή περλίτη (ή και άμμο) που έχετε μουσκέψει, βάλτε από πάνω τους σπόρους και σκεπάστε τους πάλι με μια λεπτή στρώση από το ίδιο υλικό. Αφήστε το στο ψυγείο για 3 μήνες (λογικά σε αυτό το διάστημα θα έχουν πετάξει βλασταράκια) και στη συνέχεια φυτέψτε τα σε μικρά γλαστράκια.
@@elenizaga8292 προσπαθείς να μιμηθείς τη φύση αλλά σε γρήγορη κίνηση, οι καρποί πολλές φορές μένουν πάνω στο θάμνο ένα ολόκληρο χρόνο και πέφτουν στο έδαφος τον επόμενο, εκεί η σάρκα θα κάτσει κάποιο διάστημα μέχρι να διασπαστεί και οι σπόροι δε θα βλαστήσουν παρά μόνο όταν παρέλθει ένα διάστημα με κρύο και υγρασία, δηλαδή ο χειμώνας, οπότε θα βλαστήσουν την άνοιξη. Αυτό δηλαδή θα γίνει το δεύτερο χρόνο ή ακόμα και τον τρίτο. Εσύ μαζεύοντάς τους καρπούς και βγάζοντας από μέσα τους σπόρους, πηδάς στην ουσία δύο χρόνια που θα χρειαζόταν για τον καρπό να πέσει κάτω και να διασπαστεί η σάρκα του απελευθερώνοντας του σπόρους. Μετά βάζοντας τους μέσα σε υγρή άμμο ή περλίτη και στο ψυγείο, κάνεις εξομοίωση της υγρασίας και του κρύου που περιμένει ο σπόρος να αντιμετωπίσει, (χειμώνας) πριν βλαστήσει (άνοιξη). Οπότε σε 3 μήνες έχεις κάνει ότι θα χρειαζόταν η φύση να κάνει σε δυο χρόνια. Ελπίζω να βοήθησα.
Καλησπέρα σας, για παιδιά σύμφωνα και με τη δοσολογία που είχαν δώσει οι αρχές της Αγγλίας στο Β' ΠΠ ένα κουταλάκι του γλυκού ή αλλιώς 5ml. Για έφηβους και ενήλικες 2 κουταλάκια του γλυκού τη μέρα. Το σιρόπι μπορείτε να το πιείτε ως έχει ή να το διαλύσετε σε ένα ποτήρι νερό.
Μπορει να γίνει και με καστανή ζάχαρη ναι, αλλά αλλοιώνεται γευστικά και χάνει το ωραίο χρώμα που βγάζει ο καρπός. Δεν έχω δοκιμάσει με λιγότερη ζάχαρη, οι συνταγές που έχω μιλάνε για 450 και 750 γρ., τη ζάχαρη τη βάζουμε ως μέσο συντήρησης, λογικά γίνεται και με λιγοτερη αλλα ίσως να χαλάει πιο γρήγορα.
Καλησπέρα, στο βίντεο ακολουθώ τον παλιό τρόπο όπου το νερό βράζει. Κάποιες καινούριες επιστημονικές μελέτες λένε ότι για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι απώλειες της βιταμίνης C πρέπει οι καρποί να επεξεργάζονται στους 70 βαθμούς κελσίου, δηλαδή πριν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού. Διάβασε και το σχόλιο μου που έχω καρφιτσωσει.
Καλησπέρα σας κυρία Τσακαλίδου, διαβάστε το καρφιτσωμένο σχόλιο μου. Σε συμπλήρωση αυτών που αναφέρω σε αυτό να προσθέσω ότι τον καιρό που είχα φτιάξει το βίντεο είχα υπόψιν μου επιστημονική δημοσίευση που είχε γίνει για τα λαχανικά και τη σταθερότητα της βιταμίνης C μετά από βράσιμο, πάνω σε αυτό είχα στηριχτεί και ανέφερα τα σχετικά στο βίντεο και δευτερευόντως σε μια παλιά έρευνα από το 1942. Μόλις μπορέσω θα ξαναεντοπίσω όλες τις έρευνες που έχω βρει πάνω στο θέμα από τότε και θα βάλω συνδέσμους στις πληροφορίες του βίντεο. Αν έχετε εσείς πάλι κάποια έρευνα σχετική στείλτε τη μου αν σας είναι εύκολο να την βάλω και αυτή. Ευχαριστώ
Μια φιλικη συμβουλη για την απιστευτη γνωση που δινεις. Κανεις που κανεις φυσικες γευσεις , νομιζω καλο ειναι να χρησημοποιεις για παραδειγμα βιολογικη ζαχαρη η ακομα ισως καποιο φυσικο σιροπι..
Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την εύστοχη παραίνεση, η ζάχαρη σε κάθε μορφή της είτε ως σουκρόζη είτε ως φρουκτόζη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό παράγοντα, είναι η τροφή πολλών ασθενειών, γι' αυτό χρειάζεται μετριασμό. Στο βίντεο ακολουθώ την αυθεντική συνταγή της εποχής, η ζάχαρη ήταν άφθονη, εύκολο να βρεθεί, φθηνή όπως και τώρα και καλύτερη ως μέσο συντήρησης από άλλα γλυκαντικά, ένας άλλος λόγος χρήσης της είναι ότι δεν αλλοιώνει το χρώμα του σιροπιού αλλά ούτε και τη γεύση του καθώς η γεύση της είναι ουδέτερη, κατά τα άλλα ναι μπορεί να γίνει και με πιο "υγιεινά" γλυκαντικά με επιπτώσεις όμως ως προς τη γεύση, συντήρηση, χρώμα. Σε μελλοντικά βίντεο θα χρησιμοποιήσω άλλες πιο παραδοσιακές γλυκαντικές ουσίες. Να είστε καλά!
Καλησπέρα ελευθερία, για τη συγκεκριμένη παρασκευή ακολούθησα τη συνταγή του υπουργείου τροφίμων της Βρετανίας κατά το Β' ΠΠ, από εκεί και πέρα αν θες μπορείς να πειραματιστείς με μέλι, αλλα αν το βράσεις θα χάσεις πιθανόν τις οποιες ιδιότητες του, το ίδιο ισχύει στον ίδιο η μικρότερο βαθμό και για άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Ευχαριστω για το σχόλιο σου.
Μπραβο σας!! Πολυ χρησιμα ολα αυτα.. Εγω πηρα απο τα βιολογικα αποξηραμενα...και τα τριχοειδη ,και ολα αυτα που αναφερετε ειναι μεσα στον καρπο... Το βαζω σε βραστο νερο 5 λεπτα...και το πινω σαν τσαι....για να παιρνω την βιταμινη C... Εσεις τι λετε ειναι σωστο να το πινω ετσι;;; Και εχω τους καρπους απο περιση....εχουν χασει την θρεπτικη τους αξια;;;
Καλησπέρα σας, να το σουρώνετε πρώτα με μια γάζα για να κρατά τα τριχίδια πριν πιείτε το τσάι. Καλύτερα να είναι της φετινής χρονιάς κ ακόμα καλύτερα αν το μαζεύεται μόνη σας γιατί αυτά από τα καταστήματα δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε μαζεύτηκαν. Να είστε καλά!
Καλησπέρα, προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά γνωρίζω ότι γίνεται και με αποξηραμενους καρπούς, προσοχή μόνο στην προελευση τους να μην είναι ραντισμενοι. Καλή επιτυχία!
Στην προσπαθεια μου να βρω επιπλεον συνταγες του πως να αξιοποιησω τα κυνοροδα που μαζεψα φετος, ετυχε κι ειδα το βιντεο σου, το οποιο με βοηθησε αρκετα με τις επεξηγησεις κι ολες αυτες τις επιμερους λεπτομερειες στην αφηγηση σου! Μου εκανε εντυπωση και δεν το γνωριζα, οτι υπαρχουν κι αλλες ποικιλιες αγριας τριανταφυλλιας και μαλιστα αειθαλεις! Επισης εκτος απο τα κοτσανακια τους, καθαριζουμε και το κατω μαυρο μερος του καρπου; Πως το πινουμε, ποια η δοσολογια του ; Σ΄ευχαριστω πολυ και σε ακολουθω με ολα τα καμπανακια στο φουλ!!!
Καλησπέρα χρυσαφένια και με συγχωρείς για την αργοπορημένη απάντηση, μάζευα ελιές..λοιπόν όχι δεν είναι απαραίτητο να καθαρίσεις το κάτω μέρος του καρπού. Ναι στην πατρίδα μας έχουμε 25 είδη άγριας τριανταφυλλιάς, η Rosa semprevirens που είναι αειθαλής είναι κοινό είδος αλλά οι καρποί της είναι λίγο μικροί. Ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι ισούται με τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ένα παιδί. Οπότε για ένα ενήλικα θεωρώ ότι ένα κουτάλι της σούπας είναι μια χαρά για ημερήσια κατανάλωση. Μπορείς να το πιείς κατευθείαν ή να το βάλεις στο τσάι ή ακόμη και να το δυαλίσεις σε ένα ποτήρι νερό, θα μπορούσες ακόμη να το δυαλίσεις μεσα σε σόδα και να γίνει σαν αναψυκτικό. Προσωπικά μου αρέσει να το τρώω και με γιαούρτι ή με πουρέ. Θα σου πρότεινα σε περίπτωση που ξέρεις αγγλικά να διαβάσεις το άρθρο για τα κυνόροδα στο μπλογκ μου γιατί εκεί αναφέρω και πράγματα που δεν αναφέρω εδώ. usefulforestplants.wordpress.com/2020/10/15/rosehips-or-how-to-fortify-your-immune-system
@@offthecity ευχαριστω για ολες αυτες τις λεπτομερειες και θα παρακολουθω και το blog σου, διοτι με ενδιαφερουν τα οσα γραφεις! Μια τελευταια ερωτηση! Το σιροπι ειναι πηκτο τοσο οσο και της βυσσιναδας που φτιαχνουμε;
@@Xryssafenia Της βυσσινάδας δε θυμάμαι πόσο πηκτό είναι οπότε μη σου πω ψέματα.Το σιρόπι εξαρτάται από σένα πόσο πηκτό θα το κάνεις, αν το αφήσεις να σιγοβράσει ακόμα περισσότερο από όσο το άφησα εγώ, θα γίνει πιο πηκτό, αλλά συγχρόνως θα ελλατωθεί και η ποσοτητά του, προσωπικά δε το κάνω πηκτό αλλά πιο ρευστό για να έχω μεγαλύτερη ποσότητα. Απλά για να δείς αν είναι έτοιμο, ασχέτως της πυκνότητάς του, κάνε το εξής, πάρε ένα πιατάκι και ρίξε λίγες σταγόνες σε ένα σημείο, πέρασε το δάχτυλό σου από πάνω του χωρίζοντάς το δε δύο μέρη, αν αυτά τα δύο μέρη δεν ενωθούν ξανά είσαι έτοιμη. Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση εδώ είμαι. Ελπίζω να βοήθησα. Ευχαριστώ!
@@offthecity Καλημερα και καλη εβδομαδα! Ακριβως ετσι κανουμε για τα σιροπια, ακομα και για τα γλυκα κουταλιου οταν θελουμε να δουμε αν εδεσε το σιροπι τους! Ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια σου! Να εισαι καλα και καλη συνεχεια!
@@offthecity να σας πω πως χρησιμοποιώ τα κινοροδα τα κόβω και τα καθαρίζω από σπόρους και τρίχες τα ξεραίνω τα κάνω στο μήλο του καφέ σκόνη και την προσθέτω στο μέλι πήγε μου αν είναι σωστός αυτός ο τρόπος άλλος τρόπος γεμίζω ένα βάζο με κινοροδα και προσθέτω πολυ καλό τσίπουρο δικό μας και όταν το τσίπουρο γίνει κόκκινο χριαζετε μήνες το πίνω ένα σφηνάκι την ημέρα του χειμώνα
@@eleftheriatraka6226 πολύ ωραίοι οι τρόποι που το χρησιμοποιείτε, εγώ εδώ αναφέρω τον τρόπο με τον οποίο συστάθηκε να γίνετε η χρήση του κατά το Β' ΠΠ από τις Βρετανικές αρχές. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, απλά δε ξέρουμε με βεβαιότητα αν είναι πιο αποτελεσματικοί. Προσωπικά κάποια από αυτά τα καθαρίζω όπως και εσείς και τα βάζω στην κατάψυξη και όποτε θέλω τα τρώω όπως είναι σαν σνακ.
Μπορείς να το κάνεις και με μέλι, είναι πιο υγιεινό αλλά δε θα έχει ωραίο χρώμα και γευστικά χάνει. Καλό είναι το μέλι να μη το βράσεις για να μη χάσεις τις ουσίες του. Σε ευχαριστώ!
Κάνω με εσπεριδοειδή και βάζω μέλι κρατάει 2μηνες σέ ψυγείο δεν έχω δοκιμάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η ποσότητα που βάζω είναι όσο ο ζωμός σέ ποτήρια τόσο και μέλι.Για αυτό ρώτησα για το μέλι. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση
@@giasemaki13 Ευφροσύνη αν κατάλαβα καλά, παίρνεις το χυμό τους και τον αναμιγνύεις με ισόποση ποσότητα από μέλι χωρίς να τα βράσεις. Λογικό αλλά θα βγαίνει πολύ γλυκό το αποτέλεσμα καθώς το μέλι είναι γλυκύτερο της ζάχαρης. Είναι ένας τρόπος συντήρησης πιο υγιεινός αλλά και πιο ακριβός και σαν μέσο συντήρησης έχει λιγότερη διάρκεια. Σημαντικό είναι το μέλι που χρησιμοποιείς να είναι ακατέργαστο. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Ναι αυτό κάνω το μέλι είναι από συγγενή μου πού παράγει μόνο για οικογένεια φτιάχνω ποσότητα που φτάνει για 2μηνες , προτιμώ το μέλι γιατί το δίνω στα παιδιά μόυ προσπαθώ να αποφεύγω την ζάχαρη Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αφήσει ποτέ το σιρόπι περισσότερο για να δοκιμάσω αν χαλάει γιατί δεν κάνω την διαδικασία βρασμού τών δοχείων στο τέλος όπως κάνετε εσείς, απλά τά βάζω στο ψυγείο μόλις κρυώσουν.Την συνταγή την έχω πάρει από βοτανοθεραπευτρια , δυστυχώς τά μόνα προϊόντα που μπορώ να έχω καθαρά είναι πορτοκαλί, λεμόνι και μανταρίνι γιατί δεν έχω πρόσβαση σε βουνό έχω από ένα δέντρο του κάθε είδους στον κήπο μου και αν βρώ ρόδια η πετιμέζι που φτιάχνει ο πατέρας μου.Αλλα η συνταγή σάς είναι πολύ καλή γιατί ξέρω πόση αξία έχουν τα κυνοδορα και γενικά ότι παράγει η μητέρα φύση.
@@giasemaki13Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου! έχεις δίκιο για τη ζάχαρη, καλά κάνεις. Εφόσον το μέλι είναι και οικογενειακής παραγωγής ακόμα καλύτερα, ξέρεις τι χρησιμοποιείς. Απέφυγε το όμως αν έχεις μωρά κάτω του ενός έτους. Δεν πειράζει αυτοσχεδιάζουμε χρησιμοποιώντας αυτά που έχουμε εύκαιρα. Μπορείς βέβαια με λίγη προσπάθεια να μεγαλώσεις ένα θάμνο αγριοτριανταφυλλιάς στον κήπο σου από σπόρους.
Οι αναφορές περί απώλειας ή όχι βιταμίνης C με τη θερμική κατεργασία φρούτων/λαχανικών είναι λίγο αντικρουόμενες, άλλες λένε ότι είναι ελάχιστες πάνω από 70 βαθμούς κελσίου, άλλες ότι δεν είναι τόσες όσες περίμεναν, άλλες ότι είναι της τάξης του 15%, άλλες ότι υπάρχουν απώλειες στις υψηλές θερμοκρασίες και ότι είναι καλύτερο οι παρασκευές να γίνονται στους 70 βαθμούς κελσίου. Εν ευθέτω χρόνο που θα ξαναφτιάξω το σιρόπι θα στείλω δείγμα σε χημείο για να δώ την επακριβή περιεκτικότητα αυτής της παρασκευής σε ασκορβικό οξύ και θα σας ενημερώσω εδώ. Όπως και να έχει σε αυτό το βίντεο ακολουθώ τη παλιά συνταγή που χρησιμοποιήθηκε κατά το Β’ ΠΠ στη Βρετανία και βοήθησε πολύ κόσμο.
Σήμερα που όλοι έχουμε ψυγεία, θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να πέρνουμε την βιταμίνη C από τους καρπούς όλο το χρόνο, αν πάμε μόνο γι αυτήν και όχι για τις άλλες χρήσεις που μπορεί να έχει ένα σιρόπι, είναι η κατάψυξη τους και η κατανάλωση τους όπως έχουν όταν το θέλουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα κόψουμε στη μέση, να βγάλουμε σπόρους και τριχίδια, να τα ζεματίσουμε κάτω από ένα λεπτό για να σταματήσουμε τη δράση των ένζυμων και στη συνέχεια να τα βάλουμε σε μικρά σακουλάκια (όχι σε ένα σακούλι) και στην κατάψυξη.
Έστειλες δείγμα σε χημείο τελικά; Θα ήθελα πολύ να μάθω. Αν έχεις νέα ενημέρωσε μας. Ευχαριστώ.
@@maggiemakeupnails1056 Το προσπάθησα αλλά ήταν αρκετά τα χρήματα. Ελπίζω φέτος να τα καταφέρω.
@@offthecity Αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Αναρωτήθηκα πόσο στοιχίζει μια τέτοια διαδικασία. Δεν πειράζει. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας. Το σίγουρο είναι ότι μόνο όφελος έχουμε από τα δώρα του Θεού που δεν μας τα έδωσε τυχαία.
@@maggiemakeupnails1056 Όπως τα λέτε είναι!
Μπράβο σου και ευχαριστούμε θερμά για την εργασία σου.
Ευλογημένος να είσαι.
Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη ευχή σας, να είστε καλά!
Σευχαριστουμε υγεια ναχετε❤
Οταν βρισκω στο UA-cam καναλι οπως το δικο σου ,χαιρομαι πολυ ...
σαν να ανακαλυπτω θησαυρο !
Ευχαριστουμε που μοιραζεσαι τις γνωσεις σου.
Σοφη χαίρομαι πολύ που σου αρέσει, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
πολυ ενημερωτικο βιντεο και ωραια παρουσιαση.. μπραβο φιλε μου..👏👏👏👏👍👍😊😊😊
Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!
Το φθινόπωρο που μας πέρασε έκανα σιρόπι με κυνόροδα, σύκα, ρόδια, κυδώνια, τσάπουρνα, σταφύλια και δαμάσκηνα. Τα δυο τελευταία τα αγόρασα. Τα άλλα τα μάζεψα από τους αγρούς. Έκανα το σιρόπι με μέλι. Καταναλώνω κάθε μέρα ένα κουτάλι της σούπας και μου έχει μείνει ένα τελευταίο μπουκάλι. Έγινε πολύ νόστιμο και πέρασα δυο φορές γριπούλες πολύ ήπια με μια μέρα ενόχληση στο λαιμό και αυτό ήταν όλο. Οι υπόλοιποι στην οικογένεια αρρώστησαν ξανά και ξανά επί τριημέρου με πυρετούς, πονόλαιμους και συνάχι.
Επιπρόσθετα, πίνω καθημερινά βάμματα που έχω κάνει από διάφορα βότανα. Βοηθούν το ανοσοποιητικό όλα αυτά τελικά και είναι το μεγαλύτερο όπλο μας.
Πολύ ωραίο το κανάλι σου και χρήσιμο. Προσπαθώ να μάθω όσο γίνεται περισσότερα για να τα βρώσιμα χόρτα και τα βότανα. Το οπλοστάσιο μας στις δύσκολες εποχές που έρχονται. Έκανα εγγραφή. Ευχαριστώ πολύ.
Δυναμίτης το σιρόπι που φτιάξατε! Όπως τα λέτε, οι παρατηρήσεις μου για τα σιρόπια είναι παρόμοιες. Χαίρομαι που σας αρέσει το κανάλι και ευχαριστώ για την εγγραφή. Να είστε πάντα καλά!
Πώς κάνεις το βάμμα;;
Τελειο!!! Παρα πολυ καλο. Εγω το εχω κανει αυτο γλυκο του κουταλιού και ηταν απίστευτα ωραιο και super food. Καλη συνεχεια 👍
Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη! Πολύ καλή η ιδέα σου, δε το είχα σκεφτεί, θα το δοκιμάσω!
Γειά σου Γιάννη ωραία η ιδέα για γλυκό κουταλιού ασυνήθιστο. Θα χαρώ πολύ αν μας έγραφες τις αναλογίες.Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερομε.
Καλό βράδυ, χαιρετισμούς από Γερμανία.
@@johannamichail6299 Γεια σου Johanna. Θα προσπαθησω να το ανεβάσω στο κανάλι μου κάποια στιγμή μιας και ειναι ο καιρος που τα μαζεύω τωρα. Εχει αρκετό κόπο να τα καθαρίσεις αλλα πραγματικά ειναι φοβερό!!!!Θα το βαλω μες στο προγραμμα 🙂. Καλο βραδυ!!!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να πινόταν / συντηρούνταν ο χυμός και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Πρόσεξε στον τρόπο αποθήκευσης, τα μπουκάλια που χρησιμοποιείς, αν βλέπω καλά έχουν αυτό το καπάκι με την άσπρη επίστρωση (όπως τα βάζα μελιού κλπ). Αυτή η άσπρη επίστρωση είναι εξαιρετικά τοξική γιατί περιέχει BPA. Αυτό δεν είναι πρόβλημα γενικώς, αλλά μόνο όταν θερμαίνεται, γιατί διαρρέουν μικροποσότητες BPA. Το BPA έστω και σε ελάχιστη ποσότητα δρα ως ορμονικός διαταρράκτης (και οι ορμόνες στο σώμα μας σε ελάχιστες ποσότητες εκκρίνονται και έχουν αυτή τη μεγάλη - φυσιολογική - δραστικότητα).
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο. Να είσαι καλά!
Σε ευχαριστουμε για. Το βιντεακι, το σιροπι. Χρησιμοποιειτε σαν χυμος η σαν θεραπευτικο βοτανo?
Εγώ ευχαριστώ! Στα πρόσφατα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε κατ' εξοχήν σαν σιρόπι ως πηγή βιταμίνης C για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Από εκεί και πέρα χρησιμοποιούταν και χρησιμοποιείτε για διάφορους άλλους λόγους, όπως ως δροσιστικό διαλυμένο σε νερό , ως σιρόπι σε βάφλες ή παγωτά, ανακατεμένο με σόδα κ.α. Οπότε έχει πολλές χρήσεις.
Ευχαριστω. Καλη δυναμη,
@@taniamantza9305 Επίσης, να είσαι καλά!
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍❤
Πολυ ωραια τα θεματα αυτα και πολυ ενδιαφεροντα για την υγεια μας και ειναι βιολογικα οταν φτιαξεις αυτο το σιροπι ποια ειναι η δοσολογια της καθημερινης χρησης
Καλημέρα Μαρία, ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι ισούται με τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ένα παιδί. Οπότε για ένα ενήλικα ένα κουτάλι της σούπας είναι μια χαρά για ημερήσια κατανάλωση.
Μπορούμε να δούμε και το ελαιο για περιποίηση πως γίνεται ?
Θα το βάλω στο πρόγραμμα και αυτό
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Ποσο θα ηθελα να περπατήσω σε αυτα τα μερη...
Μενω Καναδα και στην μαζονετα που μενω στο πάρκινγκ
Και εχουν και αυτες της τριανταφιλες..
Θα παρακολουθήσω την συνταγη για να φτιξω..ευχαριστω..
Γειά σας και στον Καναδά που μένετε η φύση είναι απαράμιλλη! Οπωσδήποτε όμως σαν την πατρίδα πουθενά, να είστε καλά και εύχομαι καλή επιτυχία!
Μπορούμε αντί θα ζάχαρη να χρησιμοποιηθεί μέλι;
Καλησπέρα σας, ναι μπορείτε!
Πως κρατάμε το χυμό από ροδίτη βάζουμε μέσα ευχαριστώ
Καλησπέρα σας κυρία Αναστάσια, αν κατάλαβα καλά η ερώτηση σας είναι πως συντηρούμε το σιρόπι κυνόροδου? Σε αυτή την περίπτωση, η ζάχαρη αναλαμβάνει το ρόλο του συντηρητικού, μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου αλλά αν το ανοίξετε, το συντηρείτε μετά μέσα στο ψυγείο.
Σας ευχαριστώ!
Εγώ έχω κυνόδορα από δέντρο άγριοτριανταφυλλιας που έκοψα,αλλά θέλω να τα φυτέψω για το άνθος του,πως να το κάνω;
Καλησπέρα σας, ανοίξτε τους καρπούς στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους, περάστε τους από νερό να καθαρίσουν και στη συνέχεια βάλτε σε ένα πλαστικό δοχείο μια λεπτή στρώση βερμικουλίτη ή περλίτη (ή και άμμο) που έχετε μουσκέψει, βάλτε από πάνω τους σπόρους και σκεπάστε τους πάλι με μια λεπτή στρώση από το ίδιο υλικό. Αφήστε το στο ψυγείο για 3 μήνες (λογικά σε αυτό το διάστημα θα έχουν πετάξει βλασταράκια) και στη συνέχεια φυτέψτε τα σε μικρά γλαστράκια.
@@offthecity Γιατί στο ψυγείο;;;;
@@elenizaga8292 προσπαθείς να μιμηθείς τη φύση αλλά σε γρήγορη κίνηση, οι καρποί πολλές φορές μένουν πάνω στο θάμνο ένα ολόκληρο χρόνο και πέφτουν στο έδαφος τον επόμενο, εκεί η σάρκα θα κάτσει κάποιο διάστημα μέχρι να διασπαστεί και οι σπόροι δε θα βλαστήσουν παρά μόνο όταν παρέλθει ένα διάστημα με κρύο και υγρασία, δηλαδή ο χειμώνας, οπότε θα βλαστήσουν την άνοιξη. Αυτό δηλαδή θα γίνει το δεύτερο χρόνο ή ακόμα και τον τρίτο. Εσύ μαζεύοντάς τους καρπούς και βγάζοντας από μέσα τους σπόρους, πηδάς στην ουσία δύο χρόνια που θα χρειαζόταν για τον καρπό να πέσει κάτω και να διασπαστεί η σάρκα του απελευθερώνοντας του σπόρους. Μετά βάζοντας τους μέσα σε υγρή άμμο ή περλίτη και στο ψυγείο, κάνεις εξομοίωση της υγρασίας και του κρύου που περιμένει ο σπόρος να αντιμετωπίσει, (χειμώνας) πριν βλαστήσει (άνοιξη). Οπότε σε 3 μήνες έχεις κάνει ότι θα χρειαζόταν η φύση να κάνει σε δυο χρόνια. Ελπίζω να βοήθησα.
@@offthecity Πολύ! Ευχαριστώ πολύ!
@@offthecity Όταν εννοείτε μουσκεψει;;;Να το ραντισω;;;
Παρακαλώ, πόση ποσότητα από το σιρόπι καταναλώνουμε ενήλικες και παιδιά. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας, για παιδιά σύμφωνα και με τη δοσολογία που είχαν δώσει οι αρχές της Αγγλίας στο Β' ΠΠ ένα κουταλάκι του γλυκού ή αλλιώς 5ml.
Για έφηβους και ενήλικες 2 κουταλάκια του γλυκού τη μέρα. Το σιρόπι μπορείτε να το πιείτε ως έχει ή να το διαλύσετε σε ένα ποτήρι νερό.
Με καστανή ζάχαρη μπορεί να γίνει; Πρέπει τόση να είναι η ποσότητα της ζάχαρης, ή γίνεται και με λιγότερη;
Μπορει να γίνει και με καστανή ζάχαρη ναι, αλλά αλλοιώνεται γευστικά και χάνει το ωραίο χρώμα που βγάζει ο καρπός. Δεν έχω δοκιμάσει με λιγότερη ζάχαρη, οι συνταγές που έχω μιλάνε για 450 και 750 γρ., τη ζάχαρη τη βάζουμε ως μέσο συντήρησης, λογικά γίνεται και με λιγοτερη αλλα ίσως να χαλάει πιο γρήγορα.
@@offthecity μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με πετιμέζι;
@@ikaruschris2575 Καλησπέρα σας, λογικά μπορείτε να το κάνετε ναι, αλλά ισχύουν τα ίδια με την καστανή ζάχαρη.
Δεν κατάλαβα αρα τα βάζουμε σε βραστό νερο η τα βάζουμε σε απλά ζεστό?
Καλησπέρα, στο βίντεο ακολουθώ τον παλιό τρόπο όπου το νερό βράζει. Κάποιες καινούριες επιστημονικές μελέτες λένε ότι για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες οι απώλειες της βιταμίνης C πρέπει οι καρποί να επεξεργάζονται στους 70 βαθμούς κελσίου, δηλαδή πριν το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού. Διάβασε και το σχόλιο μου που έχω καρφιτσωσει.
Αυτό που λέτε ότι δεν καταστρέφετε η βιταμίνη c πάνω από τους 70 βαθμούς ποιός το τεκμηριώνει;
Καλησπέρα σας κυρία Τσακαλίδου, διαβάστε το καρφιτσωμένο σχόλιο μου. Σε συμπλήρωση αυτών που αναφέρω σε αυτό να προσθέσω ότι τον καιρό που είχα φτιάξει το βίντεο είχα υπόψιν μου επιστημονική δημοσίευση που είχε γίνει για τα λαχανικά και τη σταθερότητα της βιταμίνης C μετά από βράσιμο, πάνω σε αυτό είχα στηριχτεί και ανέφερα τα σχετικά στο βίντεο και δευτερευόντως σε μια παλιά έρευνα από το 1942. Μόλις μπορέσω θα ξαναεντοπίσω όλες τις έρευνες που έχω βρει πάνω στο θέμα από τότε και θα βάλω συνδέσμους στις πληροφορίες του βίντεο. Αν έχετε εσείς πάλι κάποια έρευνα σχετική στείλτε τη μου αν σας είναι εύκολο να την βάλω και αυτή. Ευχαριστώ
Μια φιλικη συμβουλη για την απιστευτη γνωση που δινεις.
Κανεις που κανεις φυσικες γευσεις , νομιζω καλο ειναι να χρησημοποιεις για παραδειγμα βιολογικη ζαχαρη η ακομα ισως καποιο φυσικο σιροπι..
Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την εύστοχη παραίνεση, η ζάχαρη σε κάθε μορφή της είτε ως σουκρόζη είτε ως φρουκτόζη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό παράγοντα, είναι η τροφή πολλών ασθενειών, γι' αυτό χρειάζεται μετριασμό. Στο βίντεο ακολουθώ την αυθεντική συνταγή της εποχής, η ζάχαρη ήταν άφθονη, εύκολο να βρεθεί, φθηνή όπως και τώρα και καλύτερη ως μέσο συντήρησης από άλλα γλυκαντικά, ένας άλλος λόγος χρήσης της είναι ότι δεν αλλοιώνει το χρώμα του σιροπιού αλλά ούτε και τη γεύση του καθώς η γεύση της είναι ουδέτερη, κατά τα άλλα ναι μπορεί να γίνει και με πιο "υγιεινά" γλυκαντικά με επιπτώσεις όμως ως προς τη γεύση, συντήρηση, χρώμα. Σε μελλοντικά βίντεο θα χρησιμοποιήσω άλλες πιο παραδοσιακές γλυκαντικές ουσίες. Να είστε καλά!
Αν δεν βάλουμε ζαχαρι δεν γίνετε ;
Καλησπέρα ελευθερία, για τη συγκεκριμένη παρασκευή ακολούθησα τη συνταγή του υπουργείου τροφίμων της Βρετανίας κατά το Β' ΠΠ, από εκεί και πέρα αν θες μπορείς να πειραματιστείς με μέλι, αλλα αν το βράσεις θα χάσεις πιθανόν τις οποιες ιδιότητες του, το ίδιο ισχύει στον ίδιο η μικρότερο βαθμό και για άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες. Ευχαριστω για το σχόλιο σου.
Μπραβο σας!!
Πολυ χρησιμα ολα αυτα..
Εγω πηρα απο τα βιολογικα αποξηραμενα...και τα τριχοειδη ,και ολα αυτα που αναφερετε ειναι μεσα στον καρπο...
Το βαζω σε βραστο νερο 5 λεπτα...και το πινω σαν τσαι....για να παιρνω την βιταμινη C...
Εσεις τι λετε ειναι σωστο να το πινω ετσι;;;
Και εχω τους καρπους απο περιση....εχουν χασει την θρεπτικη τους αξια;;;
Καλησπέρα σας, να το σουρώνετε πρώτα με μια γάζα για να κρατά τα τριχίδια πριν πιείτε το τσάι. Καλύτερα να είναι της φετινής χρονιάς κ ακόμα καλύτερα αν το μαζεύεται μόνη σας γιατί αυτά από τα καταστήματα δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε μαζεύτηκαν. Να είστε καλά!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Καλησπέρα, προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά γνωρίζω ότι γίνεται και με αποξηραμενους καρπούς, προσοχή μόνο στην προελευση τους να μην είναι ραντισμενοι. Καλή επιτυχία!
@@offthecity ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Στην προσπαθεια μου να βρω επιπλεον συνταγες του πως να αξιοποιησω τα κυνοροδα που μαζεψα φετος, ετυχε κι ειδα το βιντεο σου, το οποιο με βοηθησε αρκετα με τις επεξηγησεις κι ολες αυτες τις επιμερους λεπτομερειες στην αφηγηση σου!
Μου εκανε εντυπωση και δεν το γνωριζα, οτι υπαρχουν κι αλλες ποικιλιες αγριας τριανταφυλλιας και μαλιστα αειθαλεις!
Επισης εκτος απο τα κοτσανακια τους, καθαριζουμε και το κατω μαυρο μερος του καρπου;
Πως το πινουμε, ποια η δοσολογια του ;
Σ΄ευχαριστω πολυ και σε ακολουθω με ολα τα καμπανακια στο φουλ!!!
Καλησπέρα χρυσαφένια και με συγχωρείς για την αργοπορημένη απάντηση, μάζευα ελιές..λοιπόν όχι δεν είναι απαραίτητο να καθαρίσεις το κάτω μέρος του καρπού. Ναι στην πατρίδα μας έχουμε 25 είδη άγριας τριανταφυλλιάς, η Rosa semprevirens που είναι αειθαλής είναι κοινό είδος αλλά οι καρποί της είναι λίγο μικροί. Ένα κουταλάκι του γλυκού σιρόπι ισούται με τη μισή ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ένα παιδί. Οπότε για ένα ενήλικα θεωρώ ότι ένα κουτάλι της σούπας είναι μια χαρά για ημερήσια κατανάλωση. Μπορείς να το πιείς κατευθείαν ή να το βάλεις στο τσάι ή ακόμη και να το δυαλίσεις σε ένα ποτήρι νερό, θα μπορούσες ακόμη να το δυαλίσεις μεσα σε σόδα και να γίνει σαν αναψυκτικό. Προσωπικά μου αρέσει να το τρώω και με γιαούρτι ή με πουρέ. Θα σου πρότεινα σε περίπτωση που ξέρεις αγγλικά να διαβάσεις το άρθρο για τα κυνόροδα στο μπλογκ μου γιατί εκεί αναφέρω και πράγματα που δεν αναφέρω εδώ.
usefulforestplants.wordpress.com/2020/10/15/rosehips-or-how-to-fortify-your-immune-system
@@offthecity ευχαριστω για ολες αυτες τις λεπτομερειες και θα παρακολουθω και το blog σου, διοτι με ενδιαφερουν τα οσα γραφεις! Μια τελευταια ερωτηση! Το σιροπι ειναι πηκτο τοσο οσο και της βυσσιναδας που φτιαχνουμε;
@@Xryssafenia Της βυσσινάδας δε θυμάμαι πόσο πηκτό είναι οπότε μη σου πω ψέματα.Το σιρόπι εξαρτάται από σένα πόσο πηκτό θα το κάνεις, αν το αφήσεις να σιγοβράσει ακόμα περισσότερο από όσο το άφησα εγώ, θα γίνει πιο πηκτό, αλλά συγχρόνως θα ελλατωθεί και η ποσοτητά του, προσωπικά δε το κάνω πηκτό αλλά πιο ρευστό για να έχω μεγαλύτερη ποσότητα. Απλά για να δείς αν είναι έτοιμο, ασχέτως της πυκνότητάς του, κάνε το εξής, πάρε ένα πιατάκι και ρίξε λίγες σταγόνες σε ένα σημείο, πέρασε το δάχτυλό σου από πάνω του χωρίζοντάς το δε δύο μέρη, αν αυτά τα δύο μέρη δεν ενωθούν ξανά είσαι έτοιμη. Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση εδώ είμαι. Ελπίζω να βοήθησα. Ευχαριστώ!
@@offthecity Καλημερα και καλη εβδομαδα! Ακριβως ετσι κανουμε για τα σιροπια, ακομα και για τα γλυκα κουταλιου οταν θελουμε να δουμε αν εδεσε το σιροπι τους! Ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια σου! Να εισαι καλα και καλη συνεχεια!
παρα πολη ορεα δεν ειξερα οτη γηνετε και σηροποι ειξερα μονο μαρμελαδα και τσαιευχαριστουμε
Να είσαι καλά Καλούδα, ευχαριστώ για το σχόλιο.
@@offthecity και εσης να ειστε καλα με υγεια και ευλογια
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν μπορούμε να το κρυώνουμε και αντί ζαχαρι να βάλουμε μέλι
Μπορείτε να το δοκιμάσετε και έτσι ναι, θα έχει όμως μικρότερη διάρκεια συντήρησης.
@@offthecity να σας πω πως χρησιμοποιώ τα κινοροδα τα κόβω και τα καθαρίζω από σπόρους και τρίχες τα ξεραίνω τα κάνω στο μήλο του καφέ σκόνη και την προσθέτω στο μέλι πήγε μου αν είναι σωστός αυτός ο τρόπος άλλος τρόπος γεμίζω ένα βάζο με κινοροδα και προσθέτω πολυ καλό τσίπουρο δικό μας και όταν το τσίπουρο γίνει κόκκινο χριαζετε μήνες το πίνω ένα σφηνάκι την ημέρα του χειμώνα
@@eleftheriatraka6226 πολύ ωραίοι οι τρόποι που το χρησιμοποιείτε, εγώ εδώ αναφέρω τον τρόπο με τον οποίο συστάθηκε να γίνετε η χρήση του κατά το Β' ΠΠ από τις Βρετανικές αρχές. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, απλά δε ξέρουμε με βεβαιότητα αν είναι πιο αποτελεσματικοί. Προσωπικά κάποια από αυτά τα καθαρίζω όπως και εσείς και τα βάζω στην κατάψυξη και όποτε θέλω τα τρώω όπως είναι σαν σνακ.
Θα το κανω και γω.Δεν ηξερα πως θα καταναλωθη ατο το φρουτο.Ηξερα μονο της ιδιοτητες του..Τωρα ξερω.
Να το κάνεις οπωσδήποτε, πολύ σημαντικό!
Δεν θά ήταν καλύτερα μέλι;
Μπορείς να το κάνεις και με μέλι, είναι πιο υγιεινό αλλά δε θα έχει ωραίο χρώμα και γευστικά χάνει. Καλό είναι το μέλι να μη το βράσεις για να μη χάσεις τις ουσίες του. Σε ευχαριστώ!
Κάνω με εσπεριδοειδή και βάζω μέλι κρατάει 2μηνες σέ ψυγείο δεν έχω δοκιμάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η ποσότητα που βάζω είναι όσο ο ζωμός σέ ποτήρια τόσο και μέλι.Για αυτό ρώτησα για το μέλι. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση
@@giasemaki13 Ευφροσύνη αν κατάλαβα καλά, παίρνεις το χυμό τους και τον αναμιγνύεις με ισόποση ποσότητα από μέλι χωρίς να τα βράσεις. Λογικό αλλά θα βγαίνει πολύ γλυκό το αποτέλεσμα καθώς το μέλι είναι γλυκύτερο της ζάχαρης. Είναι ένας τρόπος συντήρησης πιο υγιεινός αλλά και πιο ακριβός και σαν μέσο συντήρησης έχει λιγότερη διάρκεια. Σημαντικό είναι το μέλι που χρησιμοποιείς να είναι ακατέργαστο. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Ναι αυτό κάνω το μέλι είναι από συγγενή μου πού παράγει μόνο για οικογένεια φτιάχνω ποσότητα που φτάνει για 2μηνες , προτιμώ το μέλι γιατί το δίνω στα παιδιά μόυ προσπαθώ να αποφεύγω την ζάχαρη Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αφήσει ποτέ το σιρόπι περισσότερο για να δοκιμάσω αν χαλάει γιατί δεν κάνω την διαδικασία βρασμού τών δοχείων στο τέλος όπως κάνετε εσείς, απλά τά βάζω στο ψυγείο μόλις κρυώσουν.Την συνταγή την έχω πάρει από βοτανοθεραπευτρια , δυστυχώς τά μόνα προϊόντα που μπορώ να έχω καθαρά είναι πορτοκαλί, λεμόνι και μανταρίνι γιατί δεν έχω πρόσβαση σε βουνό έχω από ένα δέντρο του κάθε είδους στον κήπο μου και αν βρώ ρόδια η πετιμέζι που φτιάχνει ο πατέρας μου.Αλλα η συνταγή σάς είναι πολύ καλή γιατί ξέρω πόση αξία έχουν τα κυνοδορα και γενικά ότι παράγει η μητέρα φύση.
@@giasemaki13Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου! έχεις δίκιο για τη ζάχαρη, καλά κάνεις. Εφόσον το μέλι είναι και οικογενειακής παραγωγής ακόμα καλύτερα, ξέρεις τι χρησιμοποιείς. Απέφυγε το όμως αν έχεις μωρά κάτω του ενός έτους. Δεν πειράζει αυτοσχεδιάζουμε χρησιμοποιώντας αυτά που έχουμε εύκαιρα. Μπορείς βέβαια με λίγη προσπάθεια να μεγαλώσεις ένα θάμνο αγριοτριανταφυλλιάς στον κήπο σου από σπόρους.