Tapsan videot on kyllä helpottaneet lievää lentopelkoa uskomattoman paljon, rauhallinen olemus jolla selität asiat selkeästi ja ymmärrettävästi tekee asiasta vakuuttavan, kiitos siitä!
I guess Im asking randomly but does any of you know a tool to log back into an instagram account..? I was dumb forgot my account password. I appreciate any assistance you can offer me
Löysin sun kanavan sattumalta eilen kun oli youtuben ehdotuksissa, ja ihan mieletöntä että tää tuli vastaan! Tosi mielenkiintosia videoita, järjettömän hyvin selitetty ja visuaalisestikkin havainnoitu asiat tavalliselle tallaajalle. Mahtavaa kun löytyy vieläpä suomen kielinen kanava tästä aiheesta, asiat joita oon pitkään miettinyt ja ihmetellyt ja pieni lentokammokin takaraivossa ja sinä selität kaiken NIIN hyvin ja helposti että luotto lentokoneisiin ja sen miehistöön on näiden videoiden jälkeen kasvanut 100%! Kiitos että teet näitä videoita!
Kiitos loistavasta kanavasta! Kysymys seuraavaan Q&A:han, Iltalehti tuossa uutisoi kuinka humalainen ja agressiivisesti käyttäytynyt matkustaja oli poistettu koneesta Pariisin kentälle matkalla Malaga-Helsinki. Osaatko sanoa/arvioida kuinka paljon tällaisesta operaatiosta tulee laskua poistetulle henkilölle? Netistä tästä löytyi aika hatarasti faktaa. Entä onko väliä onko ylimääräisen välilaskun syy matkustajan häiriökäyttäytyminen/humala tai sairaskohtaus yms. joutuuko matkustaja aina maksamaan laskeutumisesta aiheutuneet kulut?
Äsken laskeuduttiin Helsinkiin Lontoon Heathrowista lähteneellä lennolla ja ilmeisesti voimakas myötä-tai vastatuuli aiheutti laskeutumisen, jossa kaikki pyörät osuivat maahan samaan aikaan, joka johti pieneen hyppäämiseen kiitotietä ja se se säikäytti erittäin lentopelkoisen pikkusiskoni... Lentokone oli siis Airbus 321.
Just Infinite Flight simulaattorilla A320:lla yrittänyt saada onnistunutta laskua. Se, millä nopeudella ja mikä korkeus/ laipat ym. onkin yllättävän haastava. Nostan hattua kyllä kapteeneille ja perämiehille. Kovaa työtä varmasti.....mutta jokainen lentotunti tuo varmasti kokemusta lisää.....tuskin täysoppinutta löytyy noissakaan ammateissa....Kiitos videosta!
Ovatko nuo kuvituksena käyttämäsi esimerkkilaskut sinun lentämiäsi? Maaefektistä olisi kiva kuulla tarinointiasi. (En ole niin kauan ollut tilaaja, että muistaisin, oletko jo siitä aiemmin kertonut.)
Jälleen kerran paras video!😊👍❤✈🛫🛬💺 Seuraavaa videota odotellessa!😊👍❤✈🛫🛬💺 Itse kävin katsomassa Helsinki-Vantaan lentokentän näköalatasanteella lentokoneita sunnuntaina ja kävin myös Helsinki-Vantaan lentokentän sisällä! Haluaisin mennä tutustumaan joskus Helsinki-Vantaan lentokentän työhön ja lentokonehenkilökunnan työhön!😊👍❤✈🛫🛬💺 Maanantaina olin katsomassa Susijengin koripallopeliä Hartwall Arenalla ja oli paras peli!😊👍❤🏀 En olisi halunnut lähteä kotiin, kun Helsinki-Vantaan lentokenttä on Suomen paras!😊👍❤✈🛫🛬💺
@Jonttu periaatteessa, koska pitää mennä periaatteessa kovempaa, kun takalaskutelineiden takana on enemmän runkoa, joten nokkaa ei pysty nostamaan niin paljoa. Tosin nopeus pysytytään kyllä korvaamaan laipoilla.
Sen uskaltaisin melkein faktana sanoa että Jumbojettejä airbus A380 / boeing 747 on 10x helpompi tuoda alas massiivisten tuulipuuskien aikana verrattuna pienempiin koneisiin. En ole toki itse lentänyt, niin paha sanoa varmuudella. Mutta, oisko puolisen vuotta sitten kun oli järkyttävä myrsky keski euroopassa ja joku oli kuvannut näitä laskuja, niin Jumbot tuli kyllä suht helponnäköisesti alas ottaen huomioon olosuhteet. Pienemmillä koneilla se touhu näytti kyllä erittäin haastavalta.
jkthelad jumboilla, superjumboilla ja kaikilla muillakin isoilla koneilla on suurempi massa, kuin pienemmillä koneilla, joten tämän takia kone ei reagoi niin kovaa turbulenssiin ja tuuliin. Kuitenkin tässä pätee myös se, että nokkaa ei voi nostaa niin paljoa jumboissa, kun esim. 737-700- koneessa tai vastaavassa 319- koneessa
Morjes Tapio ! Autopilotilla lähestytään, lasku tehdään ns. käsin, mutta mites maassa reitti ns.parkkiin määräytyy, ohjaako lennonjohto kokoajan, vai onko etukäteen saatu ns. kartta pysäköintiä varten ?
Voisitko kertoa miten etäisyys ja korkeus saadaan tietoon koko laskeutumisen ajan että kone osuu just oikeaan paikkaan maassa? Millaisilla mittareilla? Onko lasku automaattinen (mihin saakka?) vai pitääkö itse tehdä toimenpiteitä jo kaukana kentästä? Kuinka kaukana kentästä laskeutuminen aloitetaan?
Mahtava video! Onko laskeutumisnopeus tyypillisesti suurempi merkittävässä sivutuulessa? Jos on, käytetäänkö tällöin enemmän reverse thrustia koneen pysäyttämiseksi? Voiko lentäjä siis säädellä reverse thrustin voimakkuutta ja jos voi, tuoko maksimikapasiteetti merkittävän lisäjarrutusvoiman vs. "normaali" laskeutuminen?
Lähestymisnopeus on aina suurinpiirten sama. Puuskittainen tuuli aiheuttaa sen että lennetään noin 10 solmua kovempaa, jotta on marginaali yllättäviin tuulen nopeuden muutoksiin, mutta jos sivutuuli on tasainen ei sen vuoksi lennetä nopeampaa. Lentäjät voivat itse kaasuvipujen avulla määrittää reverse thrustin määrää, mutta suurin jarrutusteho tulee kuitenkin pyöräjarruilta. Jos tehdään kuivalle kiitotielle max reverssi ja max pyöräjarru laskeutuminen niin silloin osuu kyllä osalla matkustajista otsat edessä olevan istuimeen.. Varsinkin kevyt kone pysähtyy sillon kuin seinään.
Kun tulin Kööpenhaminasta Finnairilla a321-231 koneella niin laskeutuminen oli hyvin jämäkkä, sillä kone jarrutti 04R kiitotiestä ehkä 1/5. kone oli muutenkin aika täysi
lentokenttä ja matkustamohenkilökunta pitää sinusta hyvää huolta. Lento on lyhyt, joten se menee nopeasti. ota mukavaa luettavaa tai jotain kiinnostavaa kuunneltavaa/katseltavaa mukaan.
Tapio on the move Mikä paikka olis lentopelkoiselle parhain? Että näkis esim.huonoiten ulos jne. Onko sellaista paikkaa? Entä onko eroa noin muuten, tuntuuko se lentäminen yhtä "kamalalta" kaikilla paikoilla? 😣
Hieno, mielenkiintoinen ja informatiivinen video jälleen. Laskeutumisvideot on mukava lisä. Kysymykseni koskee laskeutumista ja paineen tasausta. Lensin pari viikkoa sitten pitkästä aikaa (Helsinki-Berliini-Helsinki, Finnair ) ja paluumatkalla toinen korvistani meni lukkoon laskun aikana. Paineen vaihtelut jopa sattuivat hieman toiseen korvaan. Korva pysyi lukossa laskun jälkeen junamantkan suunnilleen Tikkurilaan asti jolloin se itsekseen aukesi. Onko koneen ohjaamossa matkustamosta erillinen paineistus, ja koskeeko tuollainen korvien lukkiintumisriesa myös ammatikseen konetta lentäviä pilotteja? Mukavaa kesää sinulle Tapsa! :)
Vaikuttaa siltä että sinulla on ollut ehkä alkava flunssa kun olet matkustanut. Koko lentokoneessa on sama painestus, ja juuri pienikin nuha tai flunssa vaikeuttaa ihmisen paineentasausta, nenäkorvaputken tukkoisuus aiheuttaa tämän. Eli kun pilotilla on pientäkään flunssan poikasta -> on syytä jäädä sairauslomalle kunnes paranee.
Itseäni kiinnostava lentostoryn aihe voisi käsitellä sitä, mitä lentäjä kirjoittaa lokikirjaansa lennon aikana/jälkeen, ja muuta yleistä diipadaapaa lokikirjoista, perinteinen vs. sähköinen, missä tilanteessa sitä tarvitaan, yms.
Mainitsit, ettet ole koskaan urallasi tehnyt "autolandia". Oletko koskaan ollut sellaisen koneen kyydissä, jolla on tehty autoland? Miten se eroaa manuaalisesta laskeutumisesta? Ihan mielenkiinnosta kyselen.
Kuinka korkealta lentokoneen voi turvalisesti "pudottaa" siihen kiitotien kosketuskohtaan? Se on kaiketikin riippuvainen konetyypistä, säästä, kiitotien profiilista jne.? Mutta noin yleisesti ottaen, onko jotain semmosta metrimäärää josta sen vielä voi, konetta rikkomatta, pudottaa kiitotielle?
Itse joudun työn puolesta matkustamaan paljon ATR72:lla. Onko ko. koneella helpompi laskeutua kuin isommalla koneella? Nopeasti ajatellen pienempi on altis kaikille ulkopuolisille vaikutuksille.
Vaikea sanoa kun en ole koskaan ATR:llä lentänyt ja mihin sitä vertaisi. Massa tuo aina vakautta, joten siinä mielessä kevyempi kone on alttiimpi nopeille heilahduksille, mutta niiden korjaaminen on myös helppoa ja nopeaa. Raskaan koneen lentäminen vaatii paljon kärsivällisyyttä, koska ohjainliikkeet näkyvät vasta viiveellä jolloin esim. puuskien aiheuttamien koneen liikkeiden korjaaminen on haastavaa.
Kiitos videosta! Mainitsit tossa 6:49 paikkeilla, että jokainen lentosi on tehty käsin eikä yhtäkään autopilotilla - en ole koskaan ns. "auto-landista" kuullut, että milloin ja miksi sitten näitä autopilottilaskeutumisia tehdään? Tietyillä konetyypeillä, tietyissä olosuhteissa?
Autoland tehdään niillä lentokoneilla missä tämä lisävaruste on asennettu ja lentoyhtiön toimesta valittu, silloin kun tehdään huonossa näkyvyydessä ns. kategoria lähestymisiä. Eli todella harvoin.
etkös sä lentäny embraer aikasemmi vai muistanko aivan väärin? millasii työtunteja teillä on viikossa ja miten monelle eri kentälle lennätte keskimäärin?
Onko lenkoneen nousuissa/lentoon lähdöissä eroa yhtiöiden välilä? Välillä on tuntunut, että toisten yhtiöiden koneet nousee paljon jyrkemmin kuin toisten. Sama pätee varmaan myös laskuihin?
Jokainen lentoonlähtö on yksilöllinen. Lentoonlähtöön vaikuttaa ilman lämpötila, ilmanpaine, kiitotien pituus, tuuli, ympärillä oleva maasto eli esteet, konetyyppi ja massa sekä lähtökentän määräykset esimerkiksi meluvaimennus menetelmistä.
Miten usein matkustajakone joutuu tekemään ylösvedon laskeutuessaan, ja mitä siitä seuraa esimerkiksi lennonjohdon näkökulmasta katsottuna? Oletko ikinä itse joutunut tuollaiseen tilanteeseen?
Silloin tällöin. Mulle niitä osuu kohdalle keskimäärin 2-3 vuodessa. Se on normaali lentomenetelmä ja tehdään turvallisuuden vuoksi. Syitä ylösvetoon voi olla monia ja lentäjille ja lennonjohdolle ne aiheuttavat vähän lisätöitä, ei muuta.
nyt ymmärrän miksi laskeutuminen samokselle noin viikko sitten oli kova, ensiksi käännyttiin hyvin jyrkästi josta suoristettiin kone nopeastin ja pum maassa oltiin. Kuulin että kiitorata oli lyhyt joten ymmärrän hyvin miksi meillä oli kova laskeutuminen.
Oon seurannut sua jo jonkun aikaa, ja videosi on tosi kiinnostavia. Lensin tänään Oulusta Hkiin, oli kova tuuli ja kapteeni jo nousun jälkeen varoitteli pomppuisesta laskusta, ja sitä se tosiaan oli. Kyllä aika paljon pelotti, olin silmät kiinni ja hengittelin syvään. Mietin samalla sinua lentäjänä ja sitä kun olet useaan kertaan sanonut että sua ei pelota. Mietin kyllä siinä tilanteessa että miten on mahdollista että joku ei pelkää tuollaisessa pompussa. Pelosta huolimatta luotin ja tiesin koko ajan että tulemme turvallisesti laskuun, tämä johtui suurelta osin sun videoista 👍🏻
Lensin tänään itsekin Helsinkiin. Tuuli oli kova ja puuskainen sekä aiheutti turbulenssia, mutta tämän päivän sää ei pääse top 10 myräköiden joukkoon minne olen lentänyt. Toivottavasti pelkosi helpottaa jatkossa. ✈️
Kova tai pehmeä lasku. Missä raja kulkee vs mittarilla? Onko pilotilla mahdollisuuksia itse selvittää asiaa lennon päätteeksi? Tässä muuten lienee hieman kovahko td. ua-cam.com/video/CjuiB8JPFC4/v-deo.html
Ei siihen ole mitään raja-arvoa. Jokainen kokee laskeutumisen kovuuden erilailla. Kyllä pilotti voi halutessaan saada tietyn laskeutumisen datan käyttöönsä analysoitavaksi jos haluaa.
Hyvä Juttu! Kaikki Ihmiset ei tiedo että siinä kolme elementtiä + Sivu tuulet. Sekä kaikki painot huomioitava vaikka aikoinaan ei mulla pikku koneella ihan samaa painojen kanssa! KIITOS TEILLE että Matkustajat Turvassa!! Luotan Lentäjiin!!! "Ja sopimus että Älä Koskaan kavele matkustajana siiven Alta"!! Aikoinaan Teoria että 20000h ja vaara tilanne. Se oli Jo 1980 ja sen jälkeen jos ilmassa 40 000h niin "teorian" mukaan olisi kenties uusi? Lentämnen Turvallista!!
Kuinka usein lentokone joutuu dumppaamaan polttoainetta ennen laskeutumista? Hurjaa ajatella ympäristön ja ihmisten kannalta, että tuhansia litroja voidaan pudottaa tuosta vaan?
Terve Tapsa.Hiukan aiheesta poiketen olisi kysymys pitot-putkien jäätymisestä.Tässä aikanaan muutama kone tuli tonttiin kun koneen nopeustiedot aiheutti tietokoneille ongelmia ja sitä kautta konetta ohjaaville piloteille.Onko putkiin tehty parannuksia?
En tiedä oletko jossain toisessa videossa jo vastannut kysymykseen, mutta oletko pohtinut tekeväsi näitä videoita englanniksi. Voisi olla merkittävä lisäys jo nyt merkittäviin katsojamääriin!
Hei tuli mieleen että missä sä olit armeijassa ku viime videos sanoit et olit ekaa kertaa hävittäjän ohjaamossa eli et varmaa lentävään liittyvässä vai?
Tiivistä asiaa kuten aina, OK! Kun kone lähestyy kentää, se luettelee etäisyyttä kiitorataan X-pisteeseen vai etäisyyttä suoraan alas? ua-cam.com/video/j3SSqSe22mA/v-deo.html
Sitä epäilinkin, toki se etäisyys menee nollaan kiitoradan pisteessä johon lasku tähdätään. Kun noita Cockpit-videoita kattelee joissain laskuissa kone antaa muitakin ilmoituksia kun pelkän korkeuden.
riippuu massasta, valitusta laippa asetuksesta, tuulioloista tms. Tapsan koneella vref pyörinee 125-135kts (kerrotaan 1,85lla saadakseen km/h). Vref on siis 50ft korkeudessa kynnysnopeus ja saadaan kertomalla sakkausnopeus 1,3:lla.
Tässä ehkä hieman harhaanjohtavasti puhut kovasta laskusta, joka ei ole sama asia kuin ammattikielessä hard landing, joka johtaa koneen läpikohtaiseen tarkistamiseen. Vai? Pointti on kuitenkin kiittää kun jaksat näitä videoita tehdä. Tosi hyviä!
Tämän videon tarkoitus on kertoa lentokoneen laskeutumisesta ja esim. siitä että kova lasku ei ole automaattisesti huono lasku. Mainitsemasi hard landing on aivan oma lukunsa ja sitä en sivua tällä videolla ollenkaan. Jos kone tekee hard landingin ja joutuu sen jälkeiseen tarkastukseen, niin lasku ei ole silloin mennyt nappiin.
Tapsan videot on kyllä helpottaneet lievää lentopelkoa uskomattoman paljon, rauhallinen olemus jolla selität asiat selkeästi ja ymmärrettävästi tekee asiasta vakuuttavan, kiitos siitä!
Olipa jälleen hieno selvitys kyseisestä aiheesta, Kiitos Tapio !
Oot ihan mahtava tyyppi ja tosi ammattitaitoinen sekä motivoitunut tohon työhön😀! Munki lentokapteenin viran kiinnostus heräsi! Tosi siistiä!!😎❣️
Nämä herran "opetus" -videot on äärimmäisen hyviä!
I guess Im asking randomly but does any of you know a tool to log back into an instagram account..?
I was dumb forgot my account password. I appreciate any assistance you can offer me
@Lyle Israel instablaster =)
Lyle israel elä kysy sitä täällä?
Nyt oon taas fiksumpi. Kiitos! 😁
Mahtava pätkä, noi B-rollit tuki kyllä selityksiä niin viimesen päälle, autto havainnoimaan tosi hyvin.
Hyvä ja kiinnostava video jälleen Tapio!
Kiitos oon lentänyt simulaattoria paljon nytten niin oon harjoitellut laskeutumista mutta vielä pitää harjoitella
Tosi hyviä videoita ja selität asioita ymmärrettävästi, niin että tavallinen tallaajakin pääsee mukaan 😂👍🏼
Kiitos ! Rupee eläkkellä opettamaan fysiikkaa !
hei kiitos tästä videosta! aina miettiny näitä juttuja, kun lennän paljon ulkomaille. Tänäänkin Frankfurttiin...
Onnea 40k! Suomen paras UA-cam-kanava 👍
todellaki!
Joo ei kahta sanaa! Asiaa joka videossa,huumoria unohtamatta!
Todella hyvä ja avaava pätkä jälleen kerran. Kiitos :)
Mielenkiintoisia nämä sun videot!
Löysin sun kanavan sattumalta eilen kun oli youtuben ehdotuksissa, ja ihan mieletöntä että tää tuli vastaan! Tosi mielenkiintosia videoita, järjettömän hyvin selitetty ja visuaalisestikkin havainnoitu asiat tavalliselle tallaajalle. Mahtavaa kun löytyy vieläpä suomen kielinen kanava tästä aiheesta, asiat joita oon pitkään miettinyt ja ihmetellyt ja pieni lentokammokin takaraivossa ja sinä selität kaiken NIIN hyvin ja helposti että luotto lentokoneisiin ja sen miehistöön on näiden videoiden jälkeen kasvanut 100%! Kiitos että teet näitä videoita!
Tosi mukava kuulla että olet löytänyt mun kanavan ja että sisältö kiinnostaa. Uusia videoita on pian taas luvassa.
Kiitos loistavasta kanavasta!
Kysymys seuraavaan Q&A:han, Iltalehti tuossa uutisoi kuinka humalainen ja agressiivisesti käyttäytynyt matkustaja oli poistettu koneesta Pariisin kentälle matkalla Malaga-Helsinki. Osaatko sanoa/arvioida kuinka paljon tällaisesta operaatiosta tulee laskua poistetulle henkilölle? Netistä tästä löytyi aika hatarasti faktaa. Entä onko väliä onko ylimääräisen välilaskun syy matkustajan häiriökäyttäytyminen/humala tai sairaskohtaus yms. joutuuko matkustaja aina maksamaan laskeutumisesta aiheutuneet kulut?
Paras asia mitä odottaa sunnuntailta!
Loistava video jälleen kerran tästäkin videosta opin niin paljon uutta jatka samaan malliin. :)
Äsken laskeuduttiin Helsinkiin Lontoon Heathrowista lähteneellä lennolla ja ilmeisesti voimakas myötä-tai vastatuuli aiheutti laskeutumisen, jossa kaikki pyörät osuivat maahan samaan aikaan, joka johti pieneen hyppäämiseen kiitotietä ja se se säikäytti erittäin lentopelkoisen pikkusiskoni... Lentokone oli siis Airbus 321.
Tosi kiinnostava video👍🏼
Just Infinite Flight simulaattorilla A320:lla yrittänyt saada onnistunutta laskua. Se, millä nopeudella ja mikä korkeus/ laipat ym. onkin yllättävän haastava. Nostan hattua kyllä kapteeneille ja perämiehille. Kovaa työtä varmasti.....mutta jokainen lentotunti tuo varmasti kokemusta lisää.....tuskin täysoppinutta löytyy noissakaan ammateissa....Kiitos videosta!
Mielenkiintoinen video jälleen🐒
Mahtava video jatka näiden tekemistä!!!
Mahtava video. Unelmatyöni olisi olla lentäjä ja sinulta olen jo paljon tietoa saanut :)👍
Hyvin mielenkiintoista.
Todella hyvä lentostory taas kerran! ✈ 🛬
On vakuuttavaa ammattitaitoa! 8)
tykkään susta ku et alussa mainosta että tykkää, tilaa ja jne
Teetkö 40K spessuu?
Ovatko nuo kuvituksena käyttämäsi esimerkkilaskut sinun lentämiäsi?
Maaefektistä olisi kiva kuulla tarinointiasi. (En ole niin kauan ollut tilaaja, että muistaisin, oletko jo siitä aiemmin kertonut.)
joo, kaikki videon esimerkkilaskeutumiset on minun tekemiä ja kuvaamia
Jälleen kerran paras video!😊👍❤✈🛫🛬💺 Seuraavaa videota odotellessa!😊👍❤✈🛫🛬💺 Itse kävin katsomassa Helsinki-Vantaan lentokentän näköalatasanteella lentokoneita sunnuntaina ja kävin myös Helsinki-Vantaan lentokentän sisällä! Haluaisin mennä tutustumaan joskus Helsinki-Vantaan lentokentän työhön ja lentokonehenkilökunnan työhön!😊👍❤✈🛫🛬💺 Maanantaina olin katsomassa Susijengin koripallopeliä Hartwall Arenalla ja oli paras peli!😊👍❤🏀 En olisi halunnut lähteä kotiin, kun Helsinki-Vantaan lentokenttä on Suomen paras!😊👍❤✈🛫🛬💺
Onko pidempien koneiden laskeutuminen haastavampi kuin lyhyempien koneiden? Esim. B777-300ER ja a340-600 😁
@Jonttu periaatteessa, koska pitää mennä periaatteessa kovempaa, kun takalaskutelineiden takana on enemmän runkoa, joten nokkaa ei pysty nostamaan niin paljoa. Tosin nopeus pysytytään kyllä korvaamaan laipoilla.
Xplane Finland Loogistahan tuo on! Kiitos vastauksesta!
Jonttu Juu ei mitään :D
Sen uskaltaisin melkein faktana sanoa että Jumbojettejä airbus A380 / boeing 747 on 10x helpompi tuoda alas massiivisten tuulipuuskien aikana verrattuna pienempiin koneisiin. En ole toki itse lentänyt, niin paha sanoa varmuudella. Mutta, oisko puolisen vuotta sitten kun oli järkyttävä myrsky keski euroopassa ja joku oli kuvannut näitä laskuja, niin Jumbot tuli kyllä suht helponnäköisesti alas ottaen huomioon olosuhteet. Pienemmillä koneilla se touhu näytti kyllä erittäin haastavalta.
jkthelad jumboilla, superjumboilla ja kaikilla muillakin isoilla koneilla on suurempi massa, kuin pienemmillä koneilla, joten tämän takia kone ei reagoi niin kovaa turbulenssiin ja tuuliin. Kuitenkin tässä pätee myös se, että nokkaa ei voi nostaa niin paljoa jumboissa, kun esim. 737-700- koneessa tai vastaavassa 319- koneessa
nää on tosi mielenkiintosia!
Oon nyt kattonut melkein kaikki nämä sun videot ja oon todella kiinnostunut lentämisestä. Haaveena tulevaisuudessa lentäjäksi👍😃
Morjes Tapio ! Autopilotilla lähestytään, lasku tehdään ns. käsin, mutta mites maassa reitti ns.parkkiin määräytyy, ohjaako lennonjohto kokoajan, vai onko etukäteen saatu ns. kartta pysäköintiä varten ?
60K!! 👍👍👍
Tässä tuli paljon tärkeää tietoa ja mikä oli parasta lentokoulussa teoriassa ja käytännössä?
Voisitko kertoa miten etäisyys ja korkeus saadaan tietoon koko laskeutumisen ajan että kone osuu just oikeaan paikkaan maassa? Millaisilla mittareilla? Onko lasku automaattinen (mihin saakka?) vai pitääkö itse tehdä toimenpiteitä jo kaukana kentästä? Kuinka kaukana kentästä laskeutuminen aloitetaan?
Mahtava video! Onko laskeutumisnopeus tyypillisesti suurempi merkittävässä sivutuulessa? Jos on, käytetäänkö tällöin enemmän reverse thrustia koneen pysäyttämiseksi? Voiko lentäjä siis säädellä reverse thrustin voimakkuutta ja jos voi, tuoko maksimikapasiteetti merkittävän lisäjarrutusvoiman vs. "normaali" laskeutuminen?
Lähestymisnopeus on aina suurinpiirten sama. Puuskittainen tuuli aiheuttaa sen että lennetään noin 10 solmua kovempaa, jotta on marginaali yllättäviin tuulen nopeuden muutoksiin, mutta jos sivutuuli on tasainen ei sen vuoksi lennetä nopeampaa. Lentäjät voivat itse kaasuvipujen avulla määrittää reverse thrustin määrää, mutta suurin jarrutusteho tulee kuitenkin pyöräjarruilta. Jos tehdään kuivalle kiitotielle max reverssi ja max pyöräjarru laskeutuminen niin silloin osuu kyllä osalla matkustajista otsat edessä olevan istuimeen.. Varsinkin kevyt kone pysähtyy sillon kuin seinään.
Kun tulin Kööpenhaminasta Finnairilla a321-231 koneella niin laskeutuminen oli hyvin jämäkkä, sillä kone jarrutti 04R kiitotiestä ehkä 1/5. kone oli muutenkin aika täysi
Kummasta lentokone tyypistä tykkäät enemmän? Boeing 757 vai ATR 72.
&Budgie Bricks aika erilaisii koneita
Voitko tehdä jossain vaiheessa videon lentokoneen jarruista ja jarruttamisesta?
Onko aerospatiale/aleina ATR72 luotettava lentokone
On.
Mää oon täl hetkel Nizzassa ja tulin tänne eilen ja meillä oli aika huono laskeutuminen
@Kalle Airaksinen Ryanair? XD
Xplane Finland 😂😂😂
Löytyiskö nousuista videota jossa selitetään take-off tilanteen vaiheet tms? :) en löytänyt
Oulun kentällä on semmonen nyppylä puolivälissä kiitotietä kun kattoo lähtevää konetta hailuovosta päin niin täkyy vaan puolikonetta
Lennän ens torstain yksin ruotsist suomeen ja jännittää iha sika, onko sulla jotain vinkkejä siihen?? Oon vast 13
lentokenttä ja matkustamohenkilökunta pitää sinusta hyvää huolta. Lento on lyhyt, joten se menee nopeasti. ota mukavaa luettavaa tai jotain kiinnostavaa kuunneltavaa/katseltavaa mukaan.
Tapio on the move kiitos avusts
Tapio on the move
Mikä paikka olis lentopelkoiselle parhain? Että näkis esim.huonoiten ulos jne. Onko sellaista paikkaa? Entä onko eroa noin muuten, tuntuuko se lentäminen yhtä "kamalalta" kaikilla paikoilla? 😣
@@natali3589 laajarunkokoneilla voi varata keskipenkit. Ne on loogisesti turvallisempia ja mukavempia!
Ai kamala. Oon lentopelkoinen ja ens viikolla olis lentokoneeseen nousu tiedossa! Kädet hikoo jo nyt. 😯
you are amazing videoblogger
Hienosti osaat kertoa asijoista :)
Mikä on mielipide TAP Air Portugalista?
Tommi 08
Kaverit Portugalista sanonu että ihan kuraa, joka kerta myöhässä. Jos erityisen paljon halvempi niin kannattaa toki ottaa.
Hieno, mielenkiintoinen ja informatiivinen video jälleen. Laskeutumisvideot on mukava lisä. Kysymykseni koskee laskeutumista ja paineen tasausta. Lensin pari viikkoa sitten pitkästä aikaa (Helsinki-Berliini-Helsinki, Finnair ) ja paluumatkalla toinen korvistani meni lukkoon laskun aikana. Paineen vaihtelut jopa sattuivat hieman toiseen korvaan. Korva pysyi lukossa laskun jälkeen junamantkan suunnilleen Tikkurilaan asti jolloin se itsekseen aukesi.
Onko koneen ohjaamossa matkustamosta erillinen paineistus, ja koskeeko tuollainen korvien lukkiintumisriesa myös ammatikseen konetta lentäviä pilotteja?
Mukavaa kesää sinulle Tapsa! :)
Vaikuttaa siltä että sinulla on ollut ehkä alkava flunssa kun olet matkustanut. Koko lentokoneessa on sama painestus, ja juuri pienikin nuha tai flunssa vaikeuttaa ihmisen paineentasausta, nenäkorvaputken tukkoisuus aiheuttaa tämän. Eli kun pilotilla on pientäkään flunssan poikasta -> on syytä jäädä sairauslomalle kunnes paranee.
Itseäni kiinnostava lentostoryn aihe voisi käsitellä sitä, mitä lentäjä kirjoittaa lokikirjaansa lennon aikana/jälkeen, ja muuta yleistä diipadaapaa lokikirjoista, perinteinen vs. sähköinen, missä tilanteessa sitä tarvitaan, yms.
Laiskanmiehen löyhä lentolokikirja on automaattinen. Kännykkä, jossa verkko-operaattoritervehdysviestit.
Hyvä vidi👏👏👏
Mainitsit, ettet ole koskaan urallasi tehnyt "autolandia". Oletko koskaan ollut sellaisen koneen kyydissä, jolla on tehty autoland? Miten se eroaa manuaalisesta laskeutumisesta? Ihan mielenkiinnosta kyselen.
kyllä näissä tuntee ihtesäkki aika viisaaksi, niin on rautalankaa ruohonjuureen, grreat.
Mites liukkaalla kelillä jarruttaessa, lähteekö kone miten helposti lapasesta ja ulos kiitotieltä? Joskus tätä mietiskellyt.
Kuinka korkealta lentokoneen voi turvalisesti "pudottaa" siihen kiitotien kosketuskohtaan? Se on kaiketikin riippuvainen konetyypistä, säästä, kiitotien profiilista jne.? Mutta noin yleisesti ottaen, onko jotain semmosta metrimäärää josta sen vielä voi, konetta rikkomatta, pudottaa kiitotielle?
Itse joudun työn puolesta matkustamaan paljon ATR72:lla. Onko ko. koneella helpompi laskeutua kuin isommalla koneella? Nopeasti ajatellen pienempi on altis kaikille ulkopuolisille vaikutuksille.
Vaikea sanoa kun en ole koskaan ATR:llä lentänyt ja mihin sitä vertaisi. Massa tuo aina vakautta, joten siinä mielessä kevyempi kone on alttiimpi nopeille heilahduksille, mutta niiden korjaaminen on myös helppoa ja nopeaa. Raskaan koneen lentäminen vaatii paljon kärsivällisyyttä, koska ohjainliikkeet näkyvät vasta viiveellä jolloin esim. puuskien aiheuttamien koneen liikkeiden korjaaminen on haastavaa.
Helppoo hommaa on tehny itekki monia kertoja ja viel maze bankin katollekki
Kiitos videosta! Mainitsit tossa 6:49 paikkeilla, että jokainen lentosi on tehty käsin eikä yhtäkään autopilotilla - en ole koskaan ns. "auto-landista" kuullut, että milloin ja miksi sitten näitä autopilottilaskeutumisia tehdään? Tietyillä konetyypeillä, tietyissä olosuhteissa?
Autoland tehdään niillä lentokoneilla missä tämä lisävaruste on asennettu ja lentoyhtiön toimesta valittu, silloin kun tehdään huonossa näkyvyydessä ns. kategoria lähestymisiä. Eli todella harvoin.
etkös sä lentäny embraer aikasemmi vai muistanko aivan väärin? millasii työtunteja teillä on viikossa ja miten monelle eri kentälle lennätte keskimäärin?
Kyllä vain. Lensin emppua 2013-2016. Karkeasti arvioituna keskimäärin viikossa tulee 35-40 työtuntia ja käydään 8-10 eri kentällä.
Hyvä video! Voitkod käsitellä nuo lentokentän valot joskus?
Niinkuin videolla mainitsin, tulee video kiitotien valoista ja merkinnöistä syksyllä.
Onko lenkoneen nousuissa/lentoon lähdöissä eroa yhtiöiden välilä? Välillä on tuntunut, että toisten yhtiöiden koneet nousee paljon jyrkemmin kuin toisten. Sama pätee varmaan myös laskuihin?
Jokainen lentoonlähtö on yksilöllinen. Lentoonlähtöön vaikuttaa ilman lämpötila, ilmanpaine, kiitotien pituus, tuuli, ympärillä oleva maasto eli esteet, konetyyppi ja massa sekä lähtökentän määräykset esimerkiksi meluvaimennus menetelmistä.
Miten usein matkustajakone joutuu tekemään ylösvedon laskeutuessaan, ja mitä siitä seuraa esimerkiksi lennonjohdon näkökulmasta katsottuna? Oletko ikinä itse joutunut tuollaiseen tilanteeseen?
Silloin tällöin. Mulle niitä osuu kohdalle keskimäärin 2-3 vuodessa. Se on normaali lentomenetelmä ja tehdään turvallisuuden vuoksi. Syitä ylösvetoon voi olla monia ja lentäjille ja lennonjohdolle ne aiheuttavat vähän lisätöitä, ei muuta.
nyt ymmärrän miksi laskeutuminen samokselle noin viikko sitten oli kova, ensiksi käännyttiin hyvin jyrkästi josta suoristettiin kone nopeastin ja pum maassa oltiin. Kuulin että kiitorata oli lyhyt joten ymmärrän hyvin miksi meillä oli kova laskeutuminen.
Oon seurannut sua jo jonkun aikaa, ja videosi on tosi kiinnostavia. Lensin tänään Oulusta Hkiin, oli kova tuuli ja kapteeni jo nousun jälkeen varoitteli pomppuisesta laskusta, ja sitä se tosiaan oli. Kyllä aika paljon pelotti, olin silmät kiinni ja hengittelin syvään. Mietin samalla sinua lentäjänä ja sitä kun olet useaan kertaan sanonut että sua ei pelota. Mietin kyllä siinä tilanteessa että miten on mahdollista että joku ei pelkää tuollaisessa pompussa. Pelosta huolimatta luotin ja tiesin koko ajan että tulemme turvallisesti laskuun, tämä johtui suurelta osin sun videoista 👍🏻
Lensin tänään itsekin Helsinkiin. Tuuli oli kova ja puuskainen sekä aiheutti turbulenssia, mutta tämän päivän sää ei pääse top 10 myräköiden joukkoon minne olen lentänyt. Toivottavasti pelkosi helpottaa jatkossa. ✈️
Onnea 40k!
Voitko joskus kertoo mitä pitää tehdä jos kone tippuu
Hyvä video
Kova tai pehmeä lasku. Missä raja kulkee vs mittarilla? Onko pilotilla mahdollisuuksia itse selvittää asiaa lennon päätteeksi?
Tässä muuten lienee hieman kovahko td. ua-cam.com/video/CjuiB8JPFC4/v-deo.html
Ei siihen ole mitään raja-arvoa. Jokainen kokee laskeutumisen kovuuden erilailla. Kyllä pilotti voi halutessaan saada tietyn laskeutumisen datan käyttöönsä analysoitavaksi jos haluaa.
Lentotaidetta vai -osaamista.
Muista flaps 5 10 20 ja täysi! Regards from an Microsoft Simulator flyer!
Osaatko tehdä Auto Landingin, jos sellaista et ole koko urasi aikana kertaakaan tehnyt? Ihan tuli vaan kysmys mieleen.
Sitten kun koulutus autolandiin käyttöön on tehty. Mun konetyypissä ei ole Autoland optiona, joten sitä ei ole tarvinnut opetella.
Sun opetusvideot On parhaita
Hyvä Juttu! Kaikki Ihmiset ei tiedo että siinä kolme elementtiä + Sivu tuulet. Sekä kaikki painot huomioitava vaikka aikoinaan ei mulla pikku koneella ihan samaa painojen kanssa! KIITOS TEILLE että Matkustajat Turvassa!! Luotan Lentäjiin!!! "Ja sopimus että Älä Koskaan kavele matkustajana siiven Alta"!! Aikoinaan Teoria että 20000h ja vaara tilanne. Se oli Jo 1980 ja sen jälkeen jos ilmassa 40 000h niin "teorian" mukaan olisi kenties uusi? Lentämnen Turvallista!!
Muuten eikö olekke että peinellä konella laskeudutaan niin että kaikki rattaat yhtä aikaa?
Kaikilla koneilla tehdään laskeutuminen päälaskutelineille.
Kuinka usein lentokone joutuu dumppaamaan polttoainetta ennen laskeutumista? Hurjaa ajatella ympäristön ja ihmisten kannalta, että tuhansia litroja voidaan pudottaa tuosta vaan?
Todella harvoin
Tämä oli siinä mielessä valaiseva, että tuli hyvin perusteltu, miksi ns pehmeä laskeutuminen ei ole aina se paras mahdollinen.
Ite oon puolassa aika halvalla pääsi turusta Gdanskiin wizzairilla
Terve Tapsa.Hiukan aiheesta poiketen olisi kysymys pitot-putkien jäätymisestä.Tässä aikanaan muutama kone tuli tonttiin kun koneen nopeustiedot aiheutti tietokoneille ongelmia ja sitä kautta konetta ohjaaville piloteille.Onko putkiin tehty parannuksia?
Ne kyseiset pitot putket olivat tietyn valmistajan putkia, valmistajia on siis useita. Tarvittavat muutokset on kyllä tehty.
Mikä on sun pisin lento?
Frankfurt - barcelona muistaaksenk
Jos laskussa tulee moottorihäiriö ja kone alkaa sakkaamaan, nostetaanko perää peräsimellä vai miten kyseisessä tilanteessa toimitaan?
Moottorihäiriö laskeutumisen aikana ei aiheutta sakkausta. Toiseen moottoriin lisätään tehoa jolloin nopeus pysyy halutussa tavoitenopeudessa.
En tiedä oletko jossain toisessa videossa jo vastannut kysymykseen, mutta oletko pohtinut tekeväsi näitä videoita englanniksi. Voisi olla merkittävä lisäys jo nyt merkittäviin katsojamääriin!
Toistaiseksi teen suomeksi sisältöä. Se on tällä hetkellä järkevää. Tulevaisuudesta ei vielä tiedä.
Ootko alottamassa lennot airbussilla ku tos ku näytit et pitää vetää nokkaa ylös nii ”vedit” vähä niinku side stickiä
Xplane Finland yaw'sta lentopoika kyllä puhui, mutta miten lie bussiin siirtyminen?
Ei ole Cityjetillä yhtäkään Airbussin konetta, jolla Tapio voisi lentää?
Miklu sassilla on 350 340 jne
Miklu SAS omistaa esim. 319, 320, 330, 340 ja 350 koneita.
Jos en aivan väärässä ole Tapio työskentelee Cityjetille, ei SASsille
Jatkuuko työt milloin?
Työt jatkuu loman jälkeen
Enpäs tienny tuota että pehmeä laskeutuminen on hyvä laskeutuminen ps oot paras👍😀
alataso kone ja ylätaso kone? mistä tietää onko ala vai ylä koneen kyydissä?
kattoo ikkunasta? 😂 alatasoja on käytännössä kaikki matkustajakäytössä olevat airbussit ja boeingit, ylätasoja esim. ATR:t, Dash-8 jne.
Hei tuli mieleen että missä sä olit armeijassa ku viime videos sanoit et olit ekaa kertaa hävittäjän ohjaamossa eli et varmaa lentävään liittyvässä vai?
Maavoimissa
Tapio on the move selvä, onko maavoimat joku tietty ryhmä vai onko tarkempaa nimeä?
Suomen puolustusvoimilla on ilmavoimat, merivoimat ja maavoimat. Minä palvelin maavoimissa.
Tapio on the move okei. tekisi mieli kysyä miljoona kysymystä mutta en enempään häiritse 👍
hienoo
Tiivistä asiaa kuten aina, OK! Kun kone lähestyy kentää, se luettelee etäisyyttä kiitorataan X-pisteeseen vai etäisyyttä suoraan alas? ua-cam.com/video/j3SSqSe22mA/v-deo.html
Se on radiokorkeusmittari, joka luettelee korkeutta suoraan alaspäin jaloissa.
Sitä epäilinkin, toki se etäisyys menee nollaan kiitoradan pisteessä johon lasku tähdätään. Kun noita Cockpit-videoita kattelee joissain laskuissa kone antaa muitakin ilmoituksia kun pelkän korkeuden.
Vieläkö matkustajilla on tapana antaa aplodit laskun jälkeen?
Hyvin harvoin
Kerroit lentokoneen ohjaamisesta nopeasti mutta mitä sillä ratilla tehdään?
3:08
Sillä ohjainsauvalla ohjataan lentokonetta.
niin ja sitten on vielä tuo tilleri, eli nokkapyörää kääntävä ratti
Paljon on nopeutta kun kone koskettaa kiitotietä?
riippuu massasta, valitusta laippa asetuksesta, tuulioloista tms. Tapsan koneella vref pyörinee 125-135kts (kerrotaan 1,85lla saadakseen km/h). Vref on siis 50ft korkeudessa kynnysnopeus ja saadaan kertomalla sakkausnopeus 1,3:lla.
Toinen turha asia lentäjille on yläpuolella oleva ilmatila :-)
Se on ihan totta 😃
Onko Lontoo City kentän C kategoria juurikin tuon lyhyen kiitotien takia?
Se ja liukukulma on 5,5 astetta normaalin 3,0 asteen sijaan ja tämä tekee kentästä hyvin vaativan ja kaikilla lentokoneilla ei voi sinne edes lentää.
@@Tapioonthemove joo huomasin että isoin kone jolla sinne voi lentää on airbus a220-100 :) eikös yli 5asteen liukukulma ala olemaan suurimpia mitä on?
@@laspohj5816 en tiedä jyrkempää liukua. A319 pääsee Cityyn vielä.
muistaakseni jyrkin liukukulma on 6.6 astetta, mutta en muista missä se oli :)
Tässä ehkä hieman harhaanjohtavasti puhut kovasta laskusta, joka ei ole sama asia kuin ammattikielessä hard landing, joka johtaa koneen läpikohtaiseen tarkistamiseen. Vai?
Pointti on kuitenkin kiittää kun jaksat näitä videoita tehdä. Tosi hyviä!
Tämän videon tarkoitus on kertoa lentokoneen laskeutumisesta ja esim. siitä että kova lasku ei ole automaattisesti huono lasku. Mainitsemasi hard landing on aivan oma lukunsa ja sitä en sivua tällä videolla ollenkaan. Jos kone tekee hard landingin ja joutuu sen jälkeiseen tarkastukseen, niin lasku ei ole silloin mennyt nappiin.
Kiitos vastauksesta. "Oikea" kovalasku voisi olla myös hyvä aihe tulevaisuudessa. Niitäkin kun tapahtuu.
Uskotko että teknologia tulee korvaamaan lentäjät lähitulevaisuudessa tai myöhemmin
@50 9 tällä hetkellä lentäjä on toiseksi vähiten mahdollinen ammatti korvata robotiikalla, ehkä tulevaisuudessa saattaa kaksi pilottia vaihtua yhteen.
Xplane Finland ilmeisesti olisi mahdollista mutta lentoyhtiöt eivät ole innostuneet siitä
@50 9 periaatteessa olisi mahdollista, mutta aika harva varmaan uskaltaisi mennä robotin ohjaamaan lentokoneeseen.
Xplane Finland samaa mietin
Mikä on kapteenin tehtävä on lentokoneessa
Hän on ilma-aluksen päällikkö ja on vastuussa kaikesta kyseisessä ilma-aluksessa.
oletko koskaan laskeutunut oulun kentälle tai antaliaan
En ole kumpaakaan