Olipa kiinnostava aihe ja vieras! Haluaisin kysyä Tapiolta (tai kaikilta ilmailijoilta), että mitä eroa on erilaisilla laskeutumisjärjestelmillä? Olen oppinut #TheFlightChannel-kanavan videoista, että järjestelmiä on ainakin kolme: ILS, LPV ja LNAV/VNAV. Epäselväksi on jäänyt, miten nämä eroavat toisistaan. Riippuuko se konetyypistä, lentokentästä tai sääolosuhteista, että mitä näistä käytetään? En löytänyt Tapion kanavalta videota tästä aiheesta. Upea kanava kyllä muuten, laitoin tilaukseen! Toinen kysymys: miksi lentäjät ja lennonjohtajat puhuvat niin nopeasti? Olen yrittänyt kuunnella youtuben CVR-raitoja, mutta eihän niistä saa tolkkua. Luulisi, että tuossa on väärinymmärryksen riski, varsinkin jos radiotaajuudella on kohinaa. Kuuluuko se avioniikkaslangiin, että puhutaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vahvalla aksentilla?
Moi. Lähestymisjärjestelmiä on useita ja ne jaetaan tarkkuus- ja ei tarkkuuslähestymisiin. Tarkkuuslähestymisissä (esim. ILS) päästään lähemmäs maanpintaa ilman että lentäjät saavat katsekontaktin kiitotielle ja sen valoihin. Ei-tarkkuuslähestymisissä taas joudutaan tekemään päätös laskeutumisesta paljon korkeammalla eli huonolla säällä ei-tarkkuusjärjestelmällä ei pääse laskuun kun taas tarkkuusjärjestelmällä voi päästä. Se mitä missäkin on tarjolla riippuu, että mitkä järjestelmät ovat ko. lentokentälle asennettu. Mitä tarkempi järjestelmä, sitä kalliimpi. Pienellä, vähän liikennöidyllä kentällä ei kannata tehdä kallista lähestymisjärjestelmää. Myös ympäröivä maasto määrittää mitä voidaan rakentaa. Kaikkialle tarkkuusjärjestelmän rakentaminen ei ole mahdollista. Lentokoneissa yleisesti ottaen kaikki järjestelmät löytyvät, kun niillä operoidaan useille ei lentokentille. Radiopuhelinliikenteessä ei puhuta erityisen nopeasti. Se vain kuulostaa ulkopuolisen korvaan siltä. Radioon puhuminen ja kuunteleminen on ilmailun yksi helpommista osa-alueista oppia. Taustalla on tarkkaan määritellyt fraasit ja kuulija jo hyvin suurella todennäköisyydellä tietää etukäteen mitä toinen on sanomassa.
miten lentokoneet laskeutuu lentokentälle kun maapallo pyörii äänen nopetta pois alta, minne lentokoneen lentoperooli menee??? jet fuel hoax, ei lentokoneet käytä edes lentopetroolia, lentämisessä on paljon kusetuksia mielikuvia joihin ihmiset uskoo.
Tapio mainitsi urapolusta puhuttaessa armeijan. Väärinkäsitysten välttämiseksi: Miespuolisten liikennelentäjien ei tarvitse olla käynyt armeijaa. Asevelvollisuus pitäisi kuitenkin olla tavalla tai toisella suoritettu ennen liikennelentäjän opintoja. Lähinnä siitä syystä että vuosi armeijassa kesken lentouran ei ole hyväksi urapolulle, koska erilaiset kelpuutukset vanhentuvat nopeasti jos on useita kuukausia lentämättä. Tapio taisi itsekin omalla YT-kanavallaan selittää tämän joskus menneisyydessä.
Se lentämissää. Ite en pääse lentokonehuoltajaksi kun olen skitsofreenikko jos ei tule lakisäädöstä missä mun osaamiseni otetaan huomioon. Pitäskö mun unohtaa koko ala vaikka mielenkiintoa olisi.
Me kaikki katsojat odotimme lopussa kysymystä, että kuinka kauan Tapiolla itsellä hermo pitää lentohommia odotellessa. Entinen firma taisi hävitä kartalta.
@Tapio on the move Pari kysymystä juonii mieleen. Jos nyt tulisi tilanne jossa Islannin kenttä olisi pois käytöstä varakenttänä niin mikä olisi vaihtoehtoinen reitti. Atlannin toiselle puolelle matkatessa en itse oikein hahmota kovin hyvin miten reittiä voisi muuttaa. Jos joudutaan tekemään ylimääräinen välilasku jossa haetaan vain polttoainetta niin tyhjennetäänkö kone asiakkaista tankkauksen ajaksi?
Islantia lähimmät varakentät löytyy Norjasta ja Grönlannista, riippuen konetyypistä ja ETOPS hyväksynnästä ei välttämättä reittimuutosta tarvitse tehdä. Toki Islannissa on lukuisia lentokenttiä, joten on erittäin epätodennäköistä että ne kaikki olisivat samaan aikaan kiinni. Polttoainetankkauksen vuoksi ei välttämättä tarvitse matkustajien poistua koneesta. Tässäkin tosin vaikuttaa asiaan paikalliset lentoaseman määräykset, lentoyhtiön säännöt ja kapteenin päätös.
@@Tapioonthemove Jep Grönlannissa on varalentokenttä, jenkkien armeijan Thulen lentokenttä. Olin tenavana 90-luvulla siellä kun piti tehdä poikkeama tai hätälasku sinne ruuman palovaroituksen takia. Muistan vain ison jääkarhun turkin postitoimiston lattialla. Lentokone oli ehkä KLM:n 747.
Joskus väiteltiin, että saako lennolla kuuluttaa, että "olisiko matkustajien joukossa ketään lentäjää". Saako vai ei? ua-cam.com/video/ZcK5cVPYquk/v-deo.html
Sen verran härkin kyllä, että simussa flight simulator-kokemuksella saa kyllä sen värkin ilmaan ja alas, mutta perstuntumaa ei ole. Itse pääsin työn puolesta kokeilemaan Airbussin simua, jota käytetään a319, 320 ja 321 -konesarjan pilottien kouluttamiseen. Kouluttaja lupasi neuvoa, mutta totesin et älä sano mitään, kysyn tarvittaessa. Kouluttajalla leuka oli pudota kun insinöörisälli saa bussin portilta baanalle, värkin ilmaan ja viel sen värkin alaskin. :D. Lupakirjaa ei ole, vaikka toki aerodynamiikka yms fysiikan teoriat on insinöörinä tuttua.
Näin todella on. Lento ei lähde jos laukun omistaja ei tule itse lennolle tai laukku poistetaan. Onko pandemiapiikit vieneet terveyden kun ei enää näy Tapio täällä. Lentoyhtiöt ovat muutamat jo hakemassa piikittämättömiä terveitä lentäjiä. Huumeet, alkoholi, nukkuinen ovat olleet tärkeitä, mutta piikeillä tuhottiin monen lentäjän terveys ja henkikin.
Mutta kyse oli siitä että kerkiääkö kyseisen matkustajan matkalaukku kiireisessä vaihdossa koneeseen mukaan, aina ei kerkeä ja tulee perästä. Eri asia mikäli matkustaja myöhästyy itse lennolta/jättää saapumatta lennolle, johon selvästi viittaat. Itsellä muutaman kerran tulleet tavarat vasta myöhäisemmälle lennolla tiukan vaihdon takia.
Milläs ne myöhästyneet laukut sitten tulee perille, ellei esim. seuraavalla koneella, jossa ei kyseinen edellisellä koneella mennyt matkustaja matkusta 😉
Tarviiko lentokonetta ohjatessa tiputtaa nokkaa jatkuvasti ettei lennä avaruuteen vai voiko vaan lentää suoraan? Plane ja plane, tasanko ja lentokone...
29:00 Autopilotti olisi kätevä maassa hoitamassa homman. Se on se pahin sähläyspaikka. Automaattihinurit voisi siirrellä koneita. Autopilotti lentämään tulee lyhyille potkurikonereiteille koska miehistökustannukset on suhteellisesti suuret. Toyota on alkanut kehittämään yksipaikkaista tronia.
Lisäisin, että eri ETOPS hyväksynnät (esim. 120 tai 180 minuuttia) koskee ainoastaan kaksimoottorisia koneita, eli nelimoottoriset koneet voivat käytännössä lentää missä vaan.
Mikä on todenäköistä että Tapio toisi itse vieraan koneen maihin kun ymmärtää mikä joku kertoo radiossa ja osaa etsiä tiettyjä asioita. Lähtisikö Tapio kaveriksi kabiiniin vaikka radiomieheksi jos lentäjälle sattuisi jotain.
Lisäksi huomioitava autopilotissa se, että ohuessa ilmassa korkealla käsin lentäminen voi olla todella haastavaa. Siksi on parempi antaa autopilotin hoitaa lentäminen korkealla. Air Francen lennon 447 onnettomuuden yksi syy oli se, ettei kuskit olleet tottuneet lentämään käsin korkealla, kun ilman tiheys on ohutta.
Menikö terveys piikeillä tai henki? Moni lentäjä on kuollut piikkien ottamiseen ja hulppea määrä sairastunut. Nyt hakee moni yhtiö terveitä piikittämättömiä pilotteja.
Tapiolla menee laukut ja massat sekaisin. Luulis että se laukkukin on massaa mut sillä ei oo tapiolle mitään väliä. On koneen,polttoaineen,rahdin ja matkustajien massa ja sit ne laukut erikseen.
Ei Tapio sanonut että matkatavaroilla ei ole mitään väliä. Nehän on tottakai massaa, ja siten vaikuttaa tietenkin lentoonlähtöpainoon. Se että kenen laukut ruumassa on ja kenen ei, sillä ei ole lentohenkilökunnalle mitään merkitystä. Kun ruuma suljetaan niin ohjaamoon tuodaan tieto paljonko siellä painoa on. Sitten lasketaan onko paino sallituissa rajoissa.
Vaikka henkilökunta ei tietäisikään vastauksia kysymyksiinne, niin kokemuksesta voin sanoa, että henkilökunta voi venyä aikamoisiin suorituksiin niin hyvässä kuin pahassa yksilön kohdalla. Finnair on paras.
Hyvää juttua. Tapio selittää asiat hyvin.
Totta
Tapio on paras you tubettaja!😍❤👍😊✈🛫🛬💺 Oon katsonut Tapion videoita jo monta vuotta ja aina odotan seuraavaa videota!😍❤👍😊✈🛫🛬💺
Erittäin hyvää ja rentoa jutustelua. Tapiota seurannut hänen omalla kanavalla, mutta tämä oli hienosti toteutettu. Kiitos videosta!
Olipa kiinnostava aihe ja vieras!
Haluaisin kysyä Tapiolta (tai kaikilta ilmailijoilta), että mitä eroa on erilaisilla laskeutumisjärjestelmillä? Olen oppinut #TheFlightChannel-kanavan videoista, että järjestelmiä on ainakin kolme: ILS, LPV ja LNAV/VNAV. Epäselväksi on jäänyt, miten nämä eroavat toisistaan. Riippuuko se konetyypistä, lentokentästä tai sääolosuhteista, että mitä näistä käytetään?
En löytänyt Tapion kanavalta videota tästä aiheesta. Upea kanava kyllä muuten, laitoin tilaukseen!
Toinen kysymys: miksi lentäjät ja lennonjohtajat puhuvat niin nopeasti? Olen yrittänyt kuunnella youtuben CVR-raitoja, mutta eihän niistä saa tolkkua. Luulisi, että tuossa on väärinymmärryksen riski, varsinkin jos radiotaajuudella on kohinaa. Kuuluuko se avioniikkaslangiin, että puhutaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vahvalla aksentilla?
Moi.
Lähestymisjärjestelmiä on useita ja ne jaetaan tarkkuus- ja ei tarkkuuslähestymisiin. Tarkkuuslähestymisissä (esim. ILS) päästään lähemmäs maanpintaa ilman että lentäjät saavat katsekontaktin kiitotielle ja sen valoihin.
Ei-tarkkuuslähestymisissä taas joudutaan tekemään päätös laskeutumisesta paljon korkeammalla eli huonolla säällä ei-tarkkuusjärjestelmällä ei pääse laskuun kun taas tarkkuusjärjestelmällä voi päästä.
Se mitä missäkin on tarjolla riippuu, että mitkä järjestelmät ovat ko. lentokentälle asennettu. Mitä tarkempi järjestelmä, sitä kalliimpi. Pienellä, vähän liikennöidyllä kentällä ei kannata tehdä kallista lähestymisjärjestelmää. Myös ympäröivä maasto määrittää mitä voidaan rakentaa. Kaikkialle tarkkuusjärjestelmän rakentaminen ei ole mahdollista. Lentokoneissa yleisesti ottaen kaikki järjestelmät löytyvät, kun niillä operoidaan useille ei lentokentille.
Radiopuhelinliikenteessä ei puhuta erityisen nopeasti. Se vain kuulostaa ulkopuolisen korvaan siltä. Radioon puhuminen ja kuunteleminen on ilmailun yksi helpommista osa-alueista oppia. Taustalla on tarkkaan määritellyt fraasit ja kuulija jo hyvin suurella todennäköisyydellä tietää etukäteen mitä toinen on sanomassa.
miten lentokoneet laskeutuu lentokentälle kun maapallo pyörii äänen nopetta pois alta, minne lentokoneen lentoperooli menee??? jet fuel hoax, ei lentokoneet käytä edes lentopetroolia, lentämisessä on paljon kusetuksia mielikuvia joihin ihmiset uskoo.
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta nyt oli kova tieto pläjäys, jolle annan arvoa aika paljon. Touché, otetaan sille. 🙃🤟
Tapio mainitsi urapolusta puhuttaessa armeijan.
Väärinkäsitysten välttämiseksi: Miespuolisten liikennelentäjien ei tarvitse olla käynyt armeijaa. Asevelvollisuus pitäisi kuitenkin olla tavalla tai toisella suoritettu ennen liikennelentäjän opintoja. Lähinnä siitä syystä että vuosi armeijassa kesken lentouran ei ole hyväksi urapolulle, koska erilaiset kelpuutukset vanhentuvat nopeasti jos on useita kuukausia lentämättä. Tapio taisi itsekin omalla YT-kanavallaan selittää tämän joskus menneisyydessä.
no entä jos saanut vapautuksen? silloin ei voi siis koskaan ryhtyä lentäjäksi?? mutta silloin voi jos käyny armeijan esim siviilipalveluksena?
@@xvillexvilleville8464 Riippuu vähän miksi on saanut vapautuksen. Onko esimerkiksi jalka katki vai omassa mielessä ongelmia.
Tapio on looginen ja hyvä selostaa asioita!!!!
Oli kyllä hyvä video.
Lukekaa kirja:
Pelkään mutta en pakene.
Kiitos paljon!
Se lentämissää. Ite en pääse lentokonehuoltajaksi kun olen skitsofreenikko jos ei tule lakisäädöstä missä mun osaamiseni otetaan huomioon. Pitäskö mun unohtaa koko ala vaikka mielenkiintoa olisi.
Hyvä! Olisi ollut mielenkiintoista kuulla lentorahtitoiminnasta. Mikä on lentorahtitoiminnan tonnimäärä ja kohteet näin korona-aikana?
Tapio lentää matkustajia joten rahtitoiminnasta tuskin paljoa pystyy kertomaan.
Hyvä video
Me kaikki katsojat odotimme lopussa kysymystä, että kuinka kauan Tapiolla itsellä hermo pitää lentohommia odotellessa. Entinen firma taisi hävitä kartalta.
en odottanut.
Nykyään töissä Eurowings Discover yhtiössä eli ei kestänyt pitkään:)
Mistä koronasta?????
* Kyllä nyt on täälläkin aika uudistua ja ottaa trendikäs Arto Lauri
UA-cam kanavat tilaukseen. Niin tosiaan itselle, kuin kaveripiireille
kanssa.
olehan juippi hiljaa
@Tapio on the move
Pari kysymystä juonii mieleen. Jos nyt tulisi tilanne jossa Islannin kenttä olisi pois käytöstä varakenttänä niin mikä olisi vaihtoehtoinen reitti. Atlannin toiselle puolelle matkatessa en itse oikein hahmota kovin hyvin miten reittiä voisi muuttaa.
Jos joudutaan tekemään ylimääräinen välilasku jossa haetaan vain polttoainetta niin tyhjennetäänkö kone asiakkaista tankkauksen ajaksi?
Islantia lähimmät varakentät löytyy Norjasta ja Grönlannista, riippuen konetyypistä ja ETOPS hyväksynnästä ei välttämättä reittimuutosta tarvitse tehdä. Toki Islannissa on lukuisia lentokenttiä, joten on erittäin epätodennäköistä että ne kaikki olisivat samaan aikaan kiinni.
Polttoainetankkauksen vuoksi ei välttämättä tarvitse matkustajien poistua koneesta. Tässäkin tosin vaikuttaa asiaan paikalliset lentoaseman määräykset, lentoyhtiön säännöt ja kapteenin päätös.
@@Tapioonthemove Jep Grönlannissa on varalentokenttä, jenkkien armeijan Thulen lentokenttä. Olin tenavana 90-luvulla siellä kun piti tehdä poikkeama tai hätälasku sinne ruuman palovaroituksen takia. Muistan vain ison jääkarhun turkin postitoimiston lattialla. Lentokone oli ehkä KLM:n 747.
Joskus väiteltiin, että saako lennolla kuuluttaa, että "olisiko matkustajien joukossa ketään lentäjää". Saako vai ei?
ua-cam.com/video/ZcK5cVPYquk/v-deo.html
Aprillipilana ois hyvä
Sen verran härkin kyllä, että simussa flight simulator-kokemuksella saa kyllä sen värkin ilmaan ja alas, mutta perstuntumaa ei ole. Itse pääsin työn puolesta kokeilemaan Airbussin simua, jota käytetään a319, 320 ja 321 -konesarjan pilottien kouluttamiseen. Kouluttaja lupasi neuvoa, mutta totesin et älä sano mitään, kysyn tarvittaessa. Kouluttajalla leuka oli pudota kun insinöörisälli saa bussin portilta baanalle, värkin ilmaan ja viel sen värkin alaskin. :D. Lupakirjaa ei ole, vaikka toki aerodynamiikka yms fysiikan teoriat on insinöörinä tuttua.
Tapio on vähän väärässä tuossa matkalaukku asiassa. Matkalaukun ei pitäisi ikinä olla koneessa ilman todennettua omistajaa joka on koneessa.
Näin todella on. Lento ei lähde jos laukun omistaja ei tule itse lennolle tai laukku poistetaan. Onko pandemiapiikit vieneet terveyden kun ei enää näy Tapio täällä. Lentoyhtiöt ovat muutamat jo hakemassa piikittämättömiä terveitä lentäjiä. Huumeet, alkoholi, nukkuinen ovat olleet tärkeitä, mutta piikeillä tuhottiin monen lentäjän terveys ja henkikin.
Mutta kyse oli siitä että kerkiääkö kyseisen matkustajan matkalaukku kiireisessä vaihdossa koneeseen mukaan, aina ei kerkeä ja tulee perästä. Eri asia mikäli matkustaja myöhästyy itse lennolta/jättää saapumatta lennolle, johon selvästi viittaat. Itsellä muutaman kerran tulleet tavarat vasta myöhäisemmälle lennolla tiukan vaihdon takia.
Milläs ne myöhästyneet laukut sitten tulee perille, ellei esim. seuraavalla koneella, jossa ei kyseinen edellisellä koneella mennyt matkustaja matkusta 😉
Hyvä oli👍
Tarviiko lentokonetta ohjatessa tiputtaa nokkaa jatkuvasti ettei lennä avaruuteen vai voiko vaan lentää suoraan? Plane ja plane, tasanko ja lentokone...
29:00 Autopilotti olisi kätevä maassa hoitamassa homman. Se on se pahin sähläyspaikka. Automaattihinurit voisi siirrellä koneita. Autopilotti lentämään tulee lyhyille potkurikonereiteille koska miehistökustannukset on suhteellisesti suuret. Toyota on alkanut kehittämään yksipaikkaista tronia.
Tapsalle asiakkaan vaihtolentoyhteydet on turhaa tietoa millä ei tee mitään.
Lienee tarkoittanut ettei ko tiedolla ole mitään merkitystä kapteenille/perämiehelle..ei siis vaikuta heidän tekemiseen mitään.
Lisäisin, että eri ETOPS hyväksynnät (esim. 120 tai 180 minuuttia) koskee ainoastaan kaksimoottorisia koneita, eli nelimoottoriset koneet voivat käytännössä lentää missä vaan.
Seuraavaksi aleksi "aleksib" virolainen
Toi Ramin ponnari on hieman liian tiukkalla lähtee naama kohta irti
Mikä on todenäköistä että Tapio toisi itse vieraan koneen maihin kun ymmärtää mikä joku kertoo radiossa ja osaa etsiä tiettyjä asioita.
Lähtisikö Tapio kaveriksi kabiiniin vaikka radiomieheksi jos lentäjälle sattuisi jotain.
Kyllähän koneen kuka vaan maihin tuo ilman kokemustakin
2022 tuli sitten lentäjäpula eikä ala "yllättäen" kuollutkaan pois.
Lisäksi huomioitava autopilotissa se, että ohuessa ilmassa korkealla käsin lentäminen voi olla todella haastavaa. Siksi on parempi antaa autopilotin hoitaa lentäminen korkealla. Air Francen lennon 447 onnettomuuden yksi syy oli se, ettei kuskit olleet tottuneet lentämään käsin korkealla, kun ilman tiheys on ohutta.
😎🙏🤗
Tapio on hyvä👍🙏😷
Missä tapio nykyään
Taisi olla Lufthansalla lomalaisia lennättämässä, eli lentää taas.
Menikö terveys piikeillä tai henki? Moni lentäjä on kuollut piikkien ottamiseen ja hulppea määrä sairastunut. Nyt hakee moni yhtiö terveitä piikittämättömiä pilotteja.
Tapiolla menee laukut ja massat sekaisin. Luulis että se laukkukin on massaa mut sillä ei oo tapiolle mitään väliä. On koneen,polttoaineen,rahdin ja matkustajien massa ja sit ne laukut erikseen.
Laukkujen paino on tärkeä, omistussuhde ei.
Ei Tapio sanonut että matkatavaroilla ei ole mitään väliä. Nehän on tottakai massaa, ja siten vaikuttaa tietenkin lentoonlähtöpainoon. Se että kenen laukut ruumassa on ja kenen ei, sillä ei ole lentohenkilökunnalle mitään merkitystä. Kun ruuma suljetaan niin ohjaamoon tuodaan tieto paljonko siellä painoa on. Sitten lasketaan onko paino sallituissa rajoissa.
Vaikka henkilökunta ei tietäisikään vastauksia kysymyksiinne, niin kokemuksesta voin sanoa, että henkilökunta voi venyä aikamoisiin suorituksiin niin hyvässä kuin pahassa yksilön kohdalla. Finnair on paras.
Rosvo käyttää siis kahta eri kieltä. Äänen sävyä. Ei varmaan osaa soittaa instrumenttia missä on enemmän kuin 2 kieltä 🔪👎
👎🔪
mikä on? menkat?