#1542

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 кві 2024
  • Ad Verbrugge in gesprek met bestuursadviseur en emeritus hoogleraar ondernemingsfinanciering en bestuur Kees Cools.
    Bekijk ook het gesprek dat Ad eerder had met Kees Cools: • #467: Het einde van he...
    --
    Steun De Nieuwe Wereld. Word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld of doneer op NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.
    Alvast bedankt.
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.
    Onze website: denieuwewereld.tv/
    DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

КОМЕНТАРІ • 47

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV  Місяць тому +1

    Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.

  • @ncadekok
    @ncadekok Місяць тому +14

    Ad, we hebben van onze lieve heer 2 oren en 1 mond gekregen. Probeer ze eens in die verhouding te gebruiken.

  • @monikavanelmpt6054
    @monikavanelmpt6054 Місяць тому +8

    Veel te veel onderbrekingen! Een gesprekspartner die amper de mogelijkheid krijgt zijn 'verhaal' te brengen en buitengewoon flexibel moet zijn om de essentie vast te houden. Chapeau voor de gast!
    Ad was eerder een stoorzender dan een gespreksleider.

  • @XanderNiks
    @XanderNiks Місяць тому +11

    Een zeer interessant en onderbelicht thema. De inrichting van de financiële achterkant van de samenleving is een grote oorzaak van de maatschappelijke problemen die spelen en ons raken.

  • @sytskebierma255
    @sytskebierma255 Місяць тому +14

    Ad, de reden dat ik jouw interviews zo weinig beluister is, dat jij zélf zo slecht luistert en alsmaar zelf iets wilt zeggen.

  • @ilsevandenberckt8424
    @ilsevandenberckt8424 Місяць тому +6

    Ik heb coöperaties enkele jaren bestudeerd, samen met andere juridische vormen, en weet bijgevolg hoe moeilijk het is om alle lagen van de coöperatie aan bod te laten komen, en begrijpelijk te verwoorden. Ik vond er hier tig terug. Chapeau. Lesmateriaal. Credits aan Kees Cools, een expert de naam van expert waardig. Credits aan DNW om alweer dergelijke expert 'te vinden'.

    • @bolandbert
      @bolandbert Місяць тому

      Ben sinds een half jaarweg van ‘mijn’ oude vertrouwde Rabo. Na 60 jaren‼️ Enge klup geworden.💸💸💸

  • @ottoplichters
    @ottoplichters Місяць тому +7

    Dus eigenlijk hebben we het over hebzucht.
    want ze hoeven hun personeel niet meer onder ogen te komen omdat de afstand zo groot is .
    Dus ze hoeven zich niet schuldig te voelen wat ze zien ze niet meer.

  • @ErikAart-xi7wb
    @ErikAart-xi7wb Місяць тому +3

    met en door die zgn gesprekken van Ad kan het niveau ervan onmogelijk boven dat van hemzelf uitkomen.

  • @XanderNiks
    @XanderNiks Місяць тому +14

    Ad laat je gast eens drie zinnen afmaken man. Dit gesprek is niet om aan te horen. Zet je ego gewoon een uur opzij...

  • @j.w.p.2328
    @j.w.p.2328 Місяць тому +11

    Dit zijn geen interviews, maar "gesprekken", zegt men bij DNW.
    Ad voert echter helaas ook nu weer geen "gesprek", maar onderbreekt z'n gast irritant vaak en laat hem nauwelijks tijd z'n eigen verhaal te vertellen. Jammer.

  • @ingridjobst1618
    @ingridjobst1618 Місяць тому +2

    @De Nieuwe Wereld TV mooi interview maar Ad Verbrugge onderbreekt zijn gast vaak en laat de gast vaak ook zijn zinnen niet afmaken. Of als de gast dan probeert zijn zin af te maken dan gaat Ad er overheen met zijn stem.

  • @peterstuifzand5522
    @peterstuifzand5522 Місяць тому +8

    Mijn overgrootvader die 100 jaar ouder was dan ik en mij nog heeft gekend heeft meer dan 100 jaar geleden als keihard werkende tuinder in Leiderdorp nog aan de wieg gestaan van de Boerenleenbank in Leiden samen met een aantal anderen. Tot zijn 85e was was hij nog betrokken bij deze bank wat later overging in de Rabobank. De man waarnaar mijn opa, mijn vader en ik vernoemd zijn, zou zeer boos zijn wanneer hij nu zou leven als hij zou zien hoe de Rabobank nu de tuinders, de boeren en de burgers (borgers) het leven zuur maakt. Zijn achterkleinzoon met dezelfde naam is momenteel ook niet heel erg amused. De Rabobank is mijn hele leven al mijn basisbank. Mijn vader, zijn kleinzoon dus, heeft me nog aan de rekening geholpen en het wordt steeds gekker. Ook qua controle op de rekening.

    • @blackbird8148
      @blackbird8148 Місяць тому +2

      Mee eens!
      Na 50 jaar alles opgezegd bij de Rabobank

  • @TheMrlandman
    @TheMrlandman Місяць тому +3

    Reuze interessante gast, maar het constante onderbreken, zelf aan het woord willen zijn, zinnen afmaken en bevestigen (‘ja’, ‘ja’) is niet om aan te horen.

  • @jaapvanrijswijk5407
    @jaapvanrijswijk5407 Місяць тому

    Principe is het volgende. Al is de centralisatie nog zo snel, de decentralisatie achterhaalt hem wel. En vervolgens treedt het omgekeerde verschijnsel op!!!

  • @hermankoopman9468
    @hermankoopman9468 Місяць тому +3

    Kees is een goede gast. Hij probeert wat te zeggen maar is bang voor iets?

  • @franek_izerski
    @franek_izerski Місяць тому +11

    Economie gaat allang niet meer over menselijk gedrag.

    • @icarusthefly5458
      @icarusthefly5458 20 днів тому

      Ik denk dat het 2 kanten op gaat. Economie gaat steeds meer los van de mens maar het kapitalisme staat nog nooit zo dicht bij de klant.
      Bedrijven kunnen, middels algoritmes en de zeeën van schermtijd, continu het onbewustzijn van mensen sturen. Mensen worden zo enorm in comfort gesust met allerlei gemakken. Hierdoor zitten mensen hoofdzakelijk in hun (hersen)type 1 waardoor mensen niet meer keuzes kunnen maken. Type 1 is enorm gevoelig voor misleiding en bedrijven maken hier misbruik van. Als tijgers die al op bijtafstand van hun prooi zitten.
      Advertentie algoritmes worden continu getweakt nav nieuwe wetenschap over het brein. Sterker nog, er is een nieuw veld dat Neuro-hacking wordt genoemd. Dat is nog een stap dieper dan menselijk gedrag. Hierbij wordt onderzoek gedaan dat je hersenen op zo'n manier geprikkeld worden dat ze automatisch overgaan op de gewenste reactie, oftewel kopen. Zonder tussenkomst van een keuze.
      De economie als geheel staat inderdaad een stuk losser. Hiervan is de beurs een heel goed voorbeeld van. Uit het niets ineens een crash terwijl er in realiteit niets gebeurd.

  • @Scientia.Et.Aequitas
    @Scientia.Et.Aequitas Місяць тому +2

    Dit is geen gesprek. Want in een gesprek dien je de gast niet steeds te onderbreken.

  • @karelmeijer2330
    @karelmeijer2330 22 дні тому +1

    Ook ing heeft dit spoor genomen, ! Telefonisch afspraken en dan komt er een student die de vragen beantwoord in gebrekkig Nederlands of Engels het kennisniveau is belabberd! Ze moeten iets op bepaalde punten met klanten afspreken want in de regio zijn er alleen nog maar service diensten en medewerkers die staande met mensen iets simpels kunnen bespreken en vaak is er een storing dus moet ik weer extra kilometers rijden of een grotere stadt bezoeken wat 100 kilometer verder weg betekent! Service kun je beter onder je schoenen schrijven!

  • @jasperwillem
    @jasperwillem Місяць тому +1

    Beetje vreemd wel die aanname dat mensen graag giraal willen bankieren. Onderbouw dat eens? Om mij heen storen mensen zich vooral aan het criminaliseren van cash geld en de slechte beschikbaarheid ervan.

  • @antoniusvanopstal1085
    @antoniusvanopstal1085 Місяць тому

    En dan heb je ook nog mengvormen waarbij bedrijven op de beurs staan maar de meerderheid van de aandelen of bij een familie ligt of bij een ledenraad (AJAX)

  • @MarieJoseO
    @MarieJoseO Місяць тому

    Ik ben wel benieuwd hoe het met de HEMA gaat. Die moest in 2023 enorm bedrag aan rente voldoen. Wanneer je bij deze winkel komt, zie je meer personeel dan klanten🤓

  • @Petruss67
    @Petruss67 Місяць тому

    Ad ik heb een vraag cq filosofische opdracht en die luidt "Verzin een Idee" (willekeurig) ik ben benieuwd of je dat kan.... Denk je dat een computer dat zou kunnen?

  • @mbart
    @mbart 24 дні тому +2

    Interessant gesprek, maar de gast ervaart vlgs mij onnodig veel druk. Ik heb de indruk dat hij zich opgejaagd voelt. Misschien heeft hij iets teveel tijd nodig om zijn punt te maken, maar van mij mag hij die gewoon krijgen. De vragen die Verbrugge stelt, laten wel een diepgaande interesse zien (heel belangrijk om een interessant gesprek te krijgen), maar verhouden zich m.i. niet helemaal met de input van dhr Cools. Hier is winst te behalen vlgs mij.

  • @1958janneke
    @1958janneke Місяць тому +1

    Ommesaris betekent je wordt weggevoerd. (Latijn) C er voor en er staat Commesaris. . C staat in mijn ogen voor China.

  • @edwinschaap5532
    @edwinschaap5532 Місяць тому

    1:12:50 McKinsey schrijft zijn rapporten in PowerPoint. Daar kijk ik van op. Waarschijnlijk met een behoorlijke lettergrootte.
    PowerPoint presentaties zijn meestal niet zo goed te begrijpen als je de presentatie niet hebt bijgewoond.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 Місяць тому

      Dat is er een slechte PowerPoint presentatie gemaakt. Hetgeen u zegt, zegt vooral veel over de kwaliteit van de maker van die presentatie. An dan niet in power point.

  • @jasperwillem
    @jasperwillem Місяць тому +1

    Wat een vermoeiend gesprek. Last meneer toch eens uitspreken.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 Місяць тому

    Een bedrijf heeft altijd maar een doel: winst maken. In zekere zin is dat terecht. Waarom zou je anders een bedrijf oprichten. Niettemin zou een bedrijf rekening moeten houden met het milieu. Dat gebeurt vaak niet. Ten tweede kent de baas van een bedrijf zichzelf een onevenredig groot salaris toe. Een directeur mag best iets meer verdienen, omdat hij immers het risico op zich neemt, maar het is belachelijk dat een directeur na tien jaar miljonair is, terwijl de werknemers zich uit de naad werken en hooguit een huisje kunnen kopen.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 Місяць тому

      Dat is waar het misgegaan. In de jaren ‘70 werd in de economie nog onderwezen dat de doelstelling van een bedrijf continuïteit is. Winst was volgens die leer een afgeleide doelstelling. Cynisch gezegd is de winst nu nog slechts de continuïteit voor de CEO.

    • @FaustsKanaal
      @FaustsKanaal Місяць тому

      Milieu ligt uiteindelijk bij de consument. Iedereen kan wel klagen dat shell benzine maakt, maar als er geen vraag zou zijn dan deden ze dat niet. Zuiniger leven, vaker de fiets pakken. Als iedereen dat doet is het snel opgelost. Wijzen naar bedrijven is symptoombestrijding. Men leeft op te grote voet.

  • @luukbos89
    @luukbos89 26 днів тому

    geweldig gesprek heren!! bedankt

  • @ranasen242
    @ranasen242 Місяць тому +2

    Ik vind juist dat de bijdrage van Ad het geheel in een kader zet en een filosofische perspektief dat voor mij verhelderend werkt 👍

  • @Susanne-ov8vo
    @Susanne-ov8vo 21 день тому

    Ik erger me aan Ad, pffff

  • @RTBosch
    @RTBosch Місяць тому

    Achterhaald ; theoretisch. Geen MNCs..Kan beter..