#1550

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 кві 2024
  • Wat is vrijheid? Wat is moderniteit? Vragen die al eeuwen op verschillende manieren worden beantwoord. Een gesprek over het belang van de filosofie en de toekomst van Nederland. "Rituelen? Nee meneer dat kost teveel!"
    In dit samenvoegende deel uit de serie 'Doordenkers' gaat Rogier van Bemmel in gesprek met oprichters van de Filosofische School Nederland; Ad Verbrugge en Gabriel van den Brink. De hele serie vindt u hier: • Doordenkers: verdiepen...
    Bronnen en links bij deze uitzending:
    - FSN organiseert een open dag op 6 juni 2024. Bijwonen? Neem contact op met Jonathan op jonathan@filosofischeschool.nl
    Voor meer informatie: www.filosofischeschool.nl
    - Gesprek tussen Gabriel van den Brink en Jelle van Baardewijk: • Dit is waarom Wilders ...
    --
    Steun De Nieuwe Wereld. Word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld of doneer op NL61 RABO 0357 5828 61 t.n.v. Stichting De Nieuwe Wereld.
    Alvast bedankt.
    --
    De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk en Marlies Dekkers.
    De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met de Filosofische School Nederland.
    Onze website: denieuwewereld.tv/
    DNW heeft ook een Substack. Meld je hier aan: denieuwewereld.substack.com/

КОМЕНТАРІ • 146

  • @DeNieuweWereldTV
    @DeNieuweWereldTV  29 днів тому +2

    Welkom in de commentaarsectie bij deze uitzending. Voor bronnen en links, zie de beschrijving onder de video. Vond u dit een interessant gesprek? Steun ons dan en word patroon op petjeaf.com/denieuwewereld.

    • @joopvandermast
      @joopvandermast 29 днів тому +2

      Beste Ad, ik wil niet nog meer zien. Hetgeen ik nu reeds waarneem, kan ik al niet meer delen met de meeste van mijn medemensen, omdat het beeld dat ik met ze deel en schets zoveel angst oproept, dat men het niet wil aannemen als zijnde het geen op ons afkomt als toekomst.
      Ik vermoed dat Spengler dit precies ook al wist en het daarom heeft opgeschreven.
      We weten wat daarmee gedaan is tot op de dag van vandaag en blijven we geloven dat we er nog iets aan kunnen veranderen.
      Lof voor jullie pogingen, hierin verlichting te brengen.
      Vrede zijn jullie allen.

    • @janus302
      @janus302 29 днів тому

      Hey Ad,kapper nog met vakantie?

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 29 днів тому

      @@joopvandermast U kunt het niet meer delen en daarom wil u niet meer zien. Ik begrijp u hoor, maar ik kies ervoor om afscheid te nemen in de situatie die u schetst. Liever alleen en eenzaam (u en ik zijn overigens echt niet de enigen) dan in gelid omdat dat voor anderen meer comfortabel is.
      Ik wil mezelf kunnen blijven aankijken in de spiegel, elke dag.

  • @frankzatout6789
    @frankzatout6789 29 днів тому +21

    Ik heb ad voor t eerst gezien bij het filosofisch kwintet, dat waren nog eens tv programma's vaak met andere filosofische mastodonten geweldig die tijd! Toen was geluk nog heel gewoon 😂

    • @XanderNiks
      @XanderNiks 29 днів тому +8

      Fantastisch was dat. Destijds had je ook interessante series van HUMAN over filosofen e.d. Tegenwoordig is het WokeTV...

    • @PimVree
      @PimVree 27 днів тому

      Leuk. Maar wat heb je er aan gehad? Of was het voor jou wat bijv. sterrenjacht voor een ander was?

  • @jaapvanrijswijk5407
    @jaapvanrijswijk5407 29 днів тому +7

    Ik verzorg wel filosofie leergangen over ‘ Oordelen en beslissen’ voor managers en bestuurders. Een van die deelnemers verzocht mij een bijeenkomst over waarnemen en denken te verzorgen voor de 12 monteurs van zijn Technische Dienst. Dat werd een groot succes. De monteurs verklaarden dat zij door die filosofielessen beter gingen begrijpen wat zij doen tijdens ‘storing zoeken en repareren’ . Ad, ik zou wel eens willen met je afstemmen.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 29 днів тому +7

    Zeer goed gesprek. Dit is de essentie.

  • @esengersma5391
    @esengersma5391 29 днів тому +9

    Wederkerigheid centraal in onze beschaving:
    Waarom?
    Belangrijk voor individueel en collectief welzijn
    Bevordert samenwerking, solidariteit en rechtvaardigheid
    Leidt tot sterke, veerkrachtige samenlevingen
    Hoe?
    Bewustwording en educatie: empathie, compassie, belang van wederkerigheid
    Praktische stappen: lokale gemeenschappen steunen, lokaal kopen, relaties opbouwen, kennis delen
    Maatschappelijke verandering: beleid, financiering, bedrijven aanspreken, diversiteit bevorderen
    Dank Gabriel

    • @anderlecht1969
      @anderlecht1969 29 днів тому

      Goede samenvatting

    • @diederikmajoor1019
      @diederikmajoor1019 27 днів тому

      Dat je een zaak van meerdere kanten kunt bekijken, maar ook steeds van dezelfde geeft ook te denken natuurlijk. #filosofie

  • @ericspoor8175
    @ericspoor8175 29 днів тому +1

    Het glas met water, het houvast voor elke filosoof die gegrond tracht te blijven. Een mooi ritueel.

  • @Maria-oc7jq
    @Maria-oc7jq 29 днів тому +2

    In mijn laatste twee commentaren heb ik geklaagd dat de interviewers hun gasten niet lieten uitpraten. Dit gesprek was fantastisch. De drie heren hebben tot het laatste toe zonder onderbrekeningen naar elkaar geluisterd.
    I vond het een inspirerend en leerzaam gesprek, en het gaf me veel stof tot nadenken. Dank u wel! En ja, er moet op vele vlakken meer balans komen in de maatschappij, en een grotere mate van zelfbezinning speelt daar een zeer belangrijke rol in.

  • @mh60648
    @mh60648 29 днів тому +7

    Ik begrijp wat Ad bedoelt, maar het is wel belangrijk om erbij te vermelden, dat je niet werkelijk een stap terug kan doen. Je kan alleen maar vooruit, eventueel met het (hernieuwd) in acht nemen van wat je eerder geleerd hebt. Dat is echter nooit hetzelfde als wat was, want je plaatst het in een compleet nieuwe omgeving. De oude vorm is dus niet meer één op één terug te brengen en hoeft als zodanig ook niet conservatief te zijn. Daarvoor is het kennen en begrijpen van de filosofische kern van het eerder geleerde weer enorm belangrijk, want daarmee kan je het in de huidige tijd plaatsen.

    • @GfaDriewerf
      @GfaDriewerf 27 днів тому

      Evolutie is spiraalsgewijs?

    • @mh60648
      @mh60648 27 днів тому

      @@GfaDriewerf Het is moeilijk om te achterhalen wat je hier precies mee wil zeggen, want evolutie is een algemene term. Evolutie in het algemeen kan verschillende vormen aannemen en ook in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast hangt het bv ook af van wat er evolueert. Zou je nog meer informatie en uitleg over je vraag kunnen geven?

    • @GfaDriewerf
      @GfaDriewerf 27 днів тому

      @@mh60648 circulair tijdsbesef: er is verandering maar je kom steeds op hetzelfde punt terug uit. Lineair: enkel verandering: verleden heden toekomst. Spiraalsgewijs is combinatie van de twee

    • @mh60648
      @mh60648 27 днів тому

      @@GfaDriewerf Zo heb ik dat wel ooit op school geleerd, maar het zit in werkelijkheid een flink stuk ingewikkelder in elkaar. Er is in evolutie bijvoorbeeld een constante metamorphose gaande, en er zijn fractale uitingen en ontwikkelingen aanwezig, maar er komen ook steeds weer werkelijk nieuwe elementen bij, waardoor het niet alleen het op een hoger plan doorlopen van dezelfde cyclus is. De spiraalvorm is daarom wat mij betreft toch een iets te simpel beeld ervoor.

  • @user-wu8vt4ec4j
    @user-wu8vt4ec4j 29 днів тому +1

    Mooi inzicht van Gabriel van den Brink over dat er een herwaardering moet plaats vinden voor 'geven en zorgen'.

  • @mh60648
    @mh60648 29 днів тому +6

    Het mensbeeld dat uit de economie voortkomt, heeft de schijn van rationaliteit, maar is in werkelijkheid gebaseerd op bevooroordeelde en oppervlakkige observatie en 'cherry picking' van feiten. Rationeel denken kan op vele manieren worden gebruikt, maar zonder een diepergaande filosofie en mensbeelden, is de informatie waarmee gewerkt oppervlakkig en het resultaat onjuist.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 29 днів тому +2

      Juist! En mooi gezegd...

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 29 днів тому +2

      Ooit was er een regeerakkoord met de titel ‘Werk, werk, werk!’. Een tunnelvisie in optima forma. Het heette nog net niet ‘arbeid maakt vrij’.
      Werken om te leven is sinds lange tijd getransformeerd in leven om te werken. Middelen en doelen verwisselen. Het is wel een filosofie, maar nooit de mijne geworden.

    • @Jannette-mw7fg
      @Jannette-mw7fg 29 днів тому

      @@yourchoice9361 Ook niet de mijne, en al vind ik het bewonderenswaardig dat veel mensen, veel kunnen opbrengen {dingen die mooi of nuttig zijn} ik heb moeite met mensen die "hard" werken om het harde werken, of alleen maar voor meer geld {bovenop dat wat echt nodig is en dan een beetje extra voor de leuke dingen}. Zonder na te denken over wat de gevolgen zijn van de arbeid die ze doen en de tijd die ze er aan verspillen en de schade aan het geheel van onze moraal. en samenleving {en dan bedoel ik niet per se het milieu}....

  • @mbart
    @mbart 23 дні тому

    Mooi gesprek. Oude waarden die niet verouderd zijn.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 29 днів тому +2

    Huntington zou iedereen moeten lezen, maar ook "Vrijheid' van Annelien de Dijn. Ik ben dit laatste boek aan het lezen en het is zeer de moeite waard.

  • @user-gh6zb3rl2l
    @user-gh6zb3rl2l 22 дні тому

    Het klinkt leuk en interessant al die denkers van vroeger steeds weer te benoemen. Het gaat er om dat je met eigen ogen de wereld inkijkt: je krijgt dan het meest zuivere op je netvlies zonder tussenkomst van wat anderen zien/denken. Te veel lezen beïnvloed je eigen zuivere kijk op de wereld.

    • @DeNieuweWereldTV
      @DeNieuweWereldTV  22 дні тому

      Aan studie doen eischt dagelijks meer.
      Aan Tau doen eischt dagelijks minder.
      Minder en minder tot niet-doen bereikt is.
      Met niet-doen kan men alles doen.

  • @belneste
    @belneste 29 днів тому +3

    2002 Fortuyn, was het begin van de polarisatie. De gevestigde orde zag het gevaar van het aantasten van haar hegemonie en sindsdien is de wereld (in Nederland) hartgrondig verdeeld geraakt.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 29 днів тому +4

      Met alle respect voor Pim, maar onder andere boer Koekoek en Janmaat gingen hem voor. Zij het veel minder succesvol.

  • @PimVree
    @PimVree 27 днів тому

    Overeenkomst: beide mensen veranderden significant toen er een kind in hun leven kwam. Verschil: de ene van passieve beschouwer tot handelend actor en de ander vise versa. Hoe mooi is dat! Blijft overigens wel de vraag in mijn hoofd hangen:
    stel dat er geen kind in hun leven gekomen was ...

  • @yourchoice9361
    @yourchoice9361 29 днів тому +7

    Mooi gesprek. Kunnen we in gesprek met iemand uit Afrika?
    Een gesprek tussen bijvoorbeeld een FvD stemmer en een D66 stemmer is niet eens mogelijk. En ‘onze’ parlementariërs geven drie dagen per week het voorbeeld hoe elk gesprek uit de weg wordt gegaan.
    Waar is de zorgzame herder?

  • @adrianavandenenden2090
    @adrianavandenenden2090 29 днів тому +4

    De kunst van het vertellen en het uitleggen. Super deze 3 wijze mannen

  • @FransHeerink
    @FransHeerink 28 днів тому

    Fijn gesprek; inspirerend, elkaar aanvullend en goed geleid, heb ervan genoten,🎉

  • @sunavanbekkum
    @sunavanbekkum 27 днів тому

    Inspirerend gesprek. Enige kanttekening die ik zou willen maken is dat mensen die voor Wilders hebben gestemd niet perse op zoek zijn naar een sterke leider maar meer naar iemand die de vrijheidsbeperkende maatregelen zoveel mogelijk wil stoppen zodat de bevolking zélf meer haar eigen keuzes kan maken.

  • @zegvoeding
    @zegvoeding 28 днів тому +1

    Dank voor het mooie gesprek weer. Toch een opmerking. Als ik het goed begrijp wordt hier toch veel gesproken over mensen met bestuurlijke functies op allerlei niveau's. Bestuurders die onderwerpen als bijvoorbeeld - zorgen - weer terug op de agenda moeten gaan zetten. En dat zij moeten gaan kijken wat hun handelen voor invloed heeft op hun bestuurlijke functies. Wat ik mis in deze discussie is, waar ligt nu de verantwoordelijkheid van degene die bestuurd wordt? Neem bijvoorbeeld de Handelaar. De Handelaar is afhankelijk van de consument die zijn handel koopt. Handelt de Handelaar in onverantwoordelijke handel en koopt de consument gedachteloos deze handel, zijn ze beiden verantwoordelijk. Het geldt overigens ook voor de Heilige en alle andere H's. Wanneer komt nou het moment dat we met z'n allen verantwoordelijkheid gaan voelen?

    • @josjer703
      @josjer703 28 днів тому

      Nooit. De meeste mensen willen helemaal geen verantwoordelijkheid. Of in ieder geval zo weinig mogelijk. Daarom moeten de sterkeren deze verantwoordelijkheid voor ze dragen.

    • @cphvanschelven5807
      @cphvanschelven5807 26 днів тому +1

      Op het moment dat je je wezenlijk verbonden voelt, wederkerigheid voelt, komt de behoefte aan verantwoordelijkheid nemen.

  • @BodilPonti
    @BodilPonti 29 днів тому +6

    Luisteren is iets anders dan gehoorzamen.

  • @b25671
    @b25671 29 днів тому

    Interessant en mooi gesprek.

  • @robgehl1041
    @robgehl1041 20 днів тому

    Het is heerlijk om jullie hierover te horen praten. Het zou fijn zijn dat alles goed komt, in Nederland! Maar het is volgens mij onmogelijk dat dit gaat gebeuren omdat Nederland niet meer een land op zich is, het is onderdeel, niet alleen van Europa maar ook van de rest of de wereld. Substantieel verschil van jaren 70 en daarvoor. We hebben te maken met de tijd nu en ik verwacht dat het eerder gecompliceerder wordt dan dat de situatie drastisch veranderd in een meer controleerbaar geheel, jammer. Ik blijf luisteren, hoor maar er is een verschil tussen wat wenselijk is in onze maatschappij en wat de realiteit is buiten ons kikkerlandje.

  • @jaapvanrijswijk5407
    @jaapvanrijswijk5407 29 днів тому

    Wat is waarheid en wat is vrijheid? Hierover denken brengt ons verder en dat is mijns inziens pure filosofie. Hoe komt de mens tot werkelijk weten van zichzelf en de wereld?

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 29 днів тому +4

    42:40 In de zorg wordt ervan uitgegaan door verzekeraars dat de besteedde tijd effectief moet zijn geweest (het doel dient en verder niets). Terwijl de verlener zich indenkt dat hij of zij een geestelijke bijdrage heeft geleverd die de patient gelukkiger moet maken (ook effectief).
    Terwijl daaraan door te wassen vrijwel geen bijdrage is geleverd. Het is op een illusie gebaseerd.
    Maar die wel op die manier voort kan leven binnen de korte termijn doelstelling. Het is beperkt effectief.
    In ziekenhuizen geldt echter uitsluitend het belang van winstbejag. Wat door de directie gehandhaafd wordt en tot allerlei nodeloze handelingen leidt. Zoals van alles eerst een scan of een rontgenfoto maken. Terwijl de ervaren specialist daar helemaal niet om gevraagd heeft.
    Er wordt nooit naar specialisten geluisterd, omdat zij geen gevoel voor kosten en prijzen zouden hebben. Nee, dat hebben ze niet. Maar nu is de kwaal nog erger geworden.
    Want de CEO directeur denkt alleen maar aan geld, zodat de patient dit aan allerlei nodeloze handelingen en medicijnen uitgeeft. Het systeem is embedded geworden.
    Men weigert te geloven dat medicijnen dikwijls niet werken.
    Men schrijft iemand die nooit in de zon komt vitamine D voor. Het is op nonchallance gebaseerd.
    Men volgt de gemakkelijkste weg om winst (het voorgrstelde doel) te behalen. Materialisme.
    Juist geen Hippocrates principe. Oftewel niet eens intelligent te noemen.

    • @henkkienhuis8120
      @henkkienhuis8120 9 днів тому

      bestede tijd en niet besteedde

    • @petervandenengel1208
      @petervandenengel1208 9 днів тому

      Bij besteden wat een werkwoord is. Kan deze als bedoeling zowel nog plaats moeten vinden. Dan gaat de aanduiding over bestede tijd. Als dat die al plaatsgevonden heeft. Als besteedde tijd.
      Terwijl het wegens de grammatica toch altijd op een verleden tijd lijkt.
      Want anders was het te besteden tijd geweest. Als economische eenheid: de te besteden tijd. Niet de bestede tijd.
      Om aan te geven dat die nog moest komen.
      Iets wat al gepasseerd is kan niet bestede genoemd worden en wanneer het om een economische eenheid gaat dan is ze al besteed. Het kan niet nog steeds niet besteed zijn geweest.
      Wanneer de bedoeling als altijd al besteedde tijd, in het begrip tegelijkertijd ook mogelijk is. Dan kan dit de besteedde tijd genoemd worden.
      Omdat verleden en toekomst geen verschil meer in de kwalificatie uit kan maken.
      Allebei is goed.

  • @willemgroen8710
    @willemgroen8710 29 днів тому +2

    een bedrijf als sociaal gemeenschap ontwrichter ;) (klasse verschil, alles eigendom, bezitting/materialisme en de staat er in als grote regel gever/ gedrags veranderaar/ d.m.v polis (voorwaarde) door geld (modernisme) gevormd worden(producten ontwikkelen voor economie( in onnatuurlijk financieel stelsel) wat gekoppeld is aan tijd. (tijd geld beleving/stress)

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 29 днів тому +3

    29ste minuut: helemaal eens. Vooral bestuurders kunnen en willen niet luisteren.

  • @orlandofurioso357
    @orlandofurioso357 29 днів тому +1

    33ste minuut: Ad: vrijheid: Lees Annelien de Dijn, Vrijheid!

  • @mh60648
    @mh60648 29 днів тому +2

    Ongeacht het probleem waar je tegenaan loopt en waar je een zo breed mogelijke visie voor zoekt, het begin altijd in jezelf. Zo weinig mensen zoeken nog naar waarheid, en bijna iedereen zoekt naar (bevestiging van) zijn of haar gelijk. Wie waarheidsvinding voorop zet, stapt met die keuze al enigszins over de eigen kleinere visie heen, maar er is daarnaast wel ook een bepaald soort zelfobservatie voor nodig om dat aan te kunnen, en om de innerlijke weerstanden te overwinnen, die opstijgen zodra we geconfronteerd worden met ideeën die afwijken van de onze. En wie heeft daar in deze tijd nog de wil en de kracht voor? Dat is een enorm beperkte groep mensen, die dat meestal al vanaf jongs af aan deden, en die bovendien in de afgelopen jaren vaak naar de rand van de samenleving zijn geduwd.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 29 днів тому +1

      Vanavond nog mee gemaakt in een gesprek. “Ik heb iedereen gevraagd hoe ze erover denken en ze zijn het allemaal met me eens”. Mijn reactie daarop: joh, fijn voor je. Maar ik sta er anders in. En nu? Toen voel t gesprek stil.

    • @mh60648
      @mh60648 29 днів тому

      @@yourchoice9361 Ik herken dat ‘gebrek aan een echt gesprek’. Er zijn ook veel onderwerpen waar men zelfs helemaal niet over wil praten.

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 29 днів тому

      @@mh60648 In mijn jongerejaars waren er wat taboes. Langzamerhand verdwenen de taboes, behalve die van de dood. En nu? Er zijn inmiddels zoveel taboes en de lijst ervan groeit met de maand. De angst om werkelijk te praten is kennelijk enorm.

  • @joopvandermast
    @joopvandermast 29 днів тому +1

    Wanneer gaat het nou gebeuren dat filosofie niet meer binnen het paradigma van denken wordt geplaatst, maar dat we ons weer gaan richten op de oneindigheid binnen het niets, welke onnoembaar is?
    Zou werkelijkheid het gevolg kunnen zijn, van hetgeen wij waar noemen?
    Wellicht toch nog maar wat dieper in taal duiken?
    De nieuwe wereld lijkt mij in de goede richting te ontwikkelen. Houd vol jongens en vrede zij jullie allen.

  • @karinv1128
    @karinv1128 29 днів тому +4

    Mooi gesprek! wat een passie ....

  • @poekie1838
    @poekie1838 29 днів тому +7

    Filosofie is voeding voor de mind (geest). Daar hebben wij genoeg van. Spiritualiteit is voeding voor de ziel. Daar hebben wij niet genoeg van. Wij zitten in een revolutie van het innerlijk leven. Maar de mind (geest) zal de oplossing niet brengen.

    • @ericspoor8175
      @ericspoor8175 29 днів тому +1

      zou 'mind' met 'verstand' vertalen, aangezien 'geest' eerder met 'spirit' vertaald wordt en dus direct met spiritualiteit geassocieerd wordt. Maar volkomen eens voor de rest. edit: Nee toch niet helemaal eens, aangezien filosofie wijsbegeerte is. Wijsbegeerte zou idealiter een combinatie moeten zijn van introspectie in de beleving/ervaring en rhetoriek om dit over te brengen. Het is aan het individu zelf hoe metafysisch en/of spiritueel dit zich uit.

    • @joopvandermast
      @joopvandermast 29 днів тому

      Volgens mij zit je behoorlijk in de goede richting.
      Binnen de Oosterse filosofie, zowel de vedanta als de Dao, wordt verwezen naar Geest, als zijnde volumineus en ziel als lijn zonder volume. Ziel kan doordringen in Geest, andersom kan niet.
      Geest denkt, ziel beleeft en ervaart.
      Mediteer en beleef. Vele bronboelken spreken over het gevaar van vertalen, dus Wees gewaarschuwd.
      Vrede zij u.

    • @poekie1838
      @poekie1838 29 днів тому

      @@joopvandermast Is het verstand onderdeel van de geest? Die denkt namelijk ook. Of denkt de geest door het verstand?

    • @joopvandermast
      @joopvandermast 29 днів тому

      @@poekie1838 volgens mijn bescheiden weten, ja.
      Denken bestaat binnen het door de denkende geest gecreëerde paradigma en verstand lijkt te wijzen naar een plaats, of afstand, van waaruit wij zaken zien.
      Veraf of dichtbij,
      Vrede zij u.

  • @MarieJoseO
    @MarieJoseO 27 днів тому

    Tja, de ondernemer die goed voor zijn personeel moet zorgen; zolang een medewerker nuttig voor hem is, zal de ondernemer zorgen dat deze gezond blijft, hulp krijgt bij problemen, om zo optimaal gebruik te kunnen maken van zijn arbeid. Maar als er ontslagen moeten vallen, om het bedrijf gezond te houden, zal hij deze medewerker ontslaan...

  • @ReinoutW-hm3qq
    @ReinoutW-hm3qq 28 днів тому

    Als Ad lid wordt van de Katholieke kerk, dan is de cirkel rond? Maar de vraagstukken van fundamentele vernieuwing of wedergeboorte en leiderschap in deze tijd (nog) onbeantwoord?

  • @user-jl7ys1yw7c
    @user-jl7ys1yw7c 29 днів тому

    Mooi gesprek vraagje hoe ga je om met een paar mensen die de wereld uit moorden komt net een update uit Japan iraan/Israël. Ik geloof dat denken, spiritualiteit, moraal, ethiek nu in de ijskast kan en dat de overleving drang nu gaat heersen, niet best😢

  • @j.bosman2516
    @j.bosman2516 29 днів тому

    Een leuke conversatie is mijn observatie van de gesprekken. Over en weer worden filosofische gedachten van heden en weleer gemengd met als resultaat een groot vraagteken en verdere observatie drang of lust.
    Wat mij opvalt in de gesprekken is dat alleen grieks gestoelde voorgedachten worden geraadpleegd die bij niet voldoen het eigen inzicht aan bod laat komen met een zelfde resultaat.
    De codex die ik regelmatig tot Mij neem bespreekt een economisch systeem waarbij de menselijke factor wordt uitgeschakeld en daarmee een balans creëert nuttig voor de samenleving. Iedere 49 jaar is er sprake van een economische reset. Daarmee voorkomend dat volgende generaties kansloos blijven zoals het heden dat laat zien.

  • @t.h.a.orders2086
    @t.h.a.orders2086 29 днів тому +1

    vrijheid staat gelijk aan het fibonacci effect met de gulden snede als doorlopende basis

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 29 днів тому

    50:35 Het komt er in de praktijk eigenlijk op neer dat het volk als een kind altijd meer wil (een zeer simpel principe). Maar niet weet hoe.
    Het hangt altijd van de vindingrijkheid van de nieuwe leider af (en de tijd waarin ze leeft) of en hoe ze haar zin krijgt.

  • @jonhagedoorn4874
    @jonhagedoorn4874 29 днів тому +1

    Als u gaat filosoferen dan komt de gedachten-politie achter u aan.
    Op een dag staan ze ook een keer bij 'De Nieuwe Wereld' voor de deur, en bellen ze aan.

  • @louisminderhoud6010
    @louisminderhoud6010 29 днів тому +3

    Kletsen over het vernis en de verf laat het plaatje nog niet zien.
    ua-cam.com/video/vrFXzi5Q0AQ/v-deo.htmlsi=hl2KFWXzy6gY0ig0

  • @janmetdekorteachternaam5719
    @janmetdekorteachternaam5719 29 днів тому

    Ik vind het ook moeilijk als ik Dornach bij Basel het dubbele op een paar kilometer maar heeft veel overeenkomsten

  • @esengersma5391
    @esengersma5391 29 днів тому

    15.49 interessante vraag over het praktisch neerzetten van 'iets nieuws' blijft onbeantwoord? Wat kunnen deze beide heren met hun handen? Goede rol van Wouter, die wel wat meer bij de vraag zou kunnen blijven en niet op voorhand al te veel uit willen diepen?

  • @user-es4px5nc6o
    @user-es4px5nc6o 29 днів тому

    Tom Nelson, van Climate the movie uitnodigen met zijn visie op het klimaat. Ja de beshaving staat op het spel.

    • @DeNieuweWereldTV
      @DeNieuweWereldTV  29 днів тому +1

      U wordt op uw wenken bediend: ua-cam.com/video/tFw0UgBWmWI/v-deo.html

  • @petervandenengel1208
    @petervandenengel1208 29 днів тому

    28:19 Je moet achter de empathie komen van wat een cultuur drijft. Die is nooit onvoorstelbaar, nog eenduidig.
    Ze neemt alleen een andere postie in de tijd in. Het zijn allemaal mensen.

  • @user-dp6wi1xc1k
    @user-dp6wi1xc1k 29 днів тому

    👌🏻

  • @Huize-Triangel
    @Huize-Triangel 27 днів тому

    Wanneer de term 'homo economicus' voorbij komt, moet ik telkens denken aan dit nummer. Een leuke artistieke kenschets van de moderne tijd en de noodzaak tot verandering. ua-cam.com/video/TO4sZmvJljE/v-deo.html

  • @t.h.a.orders2086
    @t.h.a.orders2086 29 днів тому

    analyse over wat is een mens en wat wil je als mens,,,ondertussen vanaf minuut 20 ,,,precies de mens wat is het nog,, en dan een afweging maken met de hedendaagse feiten,, wat is het om mens te zijn en welke waarden zitten daar aan ,,lees ,,karaktertrekken en benodigdheden.

  • @kayschwarz2765
    @kayschwarz2765 29 днів тому +1

    De hoogste interne en externe vrijheid is democratie, dezer dagen is het gelijkheidsdenken de hoogste mores dat heelveel afdoet aan het volledig menszijn.

  • @mh60648
    @mh60648 29 днів тому

    Wat is vrijheid? Dat is zeker iets waar ook het individu iets mee kan, maar omdat het in het gevoelsleven is geplaatst, wordt er een bijna onzichtbare, onbewuste kracht over het hoofd gezien, die van veel grotere invloed is op de keuzes van de huidige mens. Die invloed is instinctief en maakt de mens juist onvrij. De mens zou hiervan veel vrijer kunnen zijn, bijvoorbeeld door een ander soort opvoeding en cultuur, die rekening houdt met dit fenomeen. Die opvoeding ontvangt momenteel bijna niemand, waardoor alleen bepaalde ervaringen en zelfopvoeding dit nog voor ons kunnen doen.
    Het is ook dit onbewuste instinctieve element dat wordt gebruikt om mensen te manipuleren, bijvoorbeeld via propaganda, marketing- en sales-technieken, enzovoort. Maar omdat het onbewust werkt, lijken we oppervlakkig gezien toch vrije keuzes te maken, simpelweg omdat we niet weten hoe dit in onszelf werkzaam is. Wie vervolgens het (zogenaamde) rationele denken inschakelt, is zich er regelmatig niet van bewust, dat hij of zij dit aanstuurt vanuit een instinctief-emotionele lading, die voor veel onbewuste vooroordelen (cognitive biases: www.verywellmind.com/cognitive-biases-distort-thinking-2794763) door ons denken heen werkt.

  • @johnf.r.gilbertph.d.2780
    @johnf.r.gilbertph.d.2780 28 днів тому

    Wat bepaalt het maatschappelijk leven: het denken dat analyses en alternatieve ideologieen aandraagt (de bovenbouw) of economische belangen die zich vertalen in allerlei vormen van open en bedekte macht (de Unterbau). Beleidsmakers en bedrijfsleiders kunnen wel anders denken doch ze blijven dezelfde dynamiek van het maken van meerwaarde uitvoeren.

  • @dini7363
    @dini7363 29 днів тому +1

    13:00 "We hebben een lichaam", inderdaad, maar zijn we ook ons lichaam? Of bestaat ons "zijn" uit drie lichamen: het emotie-, het mentale- én het fysieke lichaam? M.i. bevinden de mens(-heid) en de habitat, waarin zij leeft, de planeet Aarde, zich in een overgangsfase van fysiek-mentaal- naar emotioneel-spiritueel bewustzijn. We evolueren in een verfijndere trillingsfrequentie van ons bestaan. Signalen hiervan zijn: het menselijk lichaam verdraagt dierlijke voeding steeds minder; de tweepolige mens, man of vrouw, groeit steeds meer naar androgyn; er is een steeds groter zielsbewustzijn aan het ontstaan, zeker in de jongere generaties; dualiteiten : oorlog/vrede; gehechtheid aan materiële zaken/onthechting-vrijheid; individualisering/samenheid groeien naar éénheid. De "oude" filosofen bieden slechts gedeeltelijke antwoorden. Alleen nog verder terug dan de archaïsche Grieken, vinden we de Hermetische filosofie, die een éénmakende oplossing voor onze verdeelde, chaotische tijd zou kunnen zijn. Altruïsme is hiervan de basis en zorg een menselijke vanzelfsprekendheid, die geen geschreven "contract" nodig heeft. Ik pleit voor een terugkeer van Hermes Tismegistos, alias, de Christus, alias Matreya, alias de Messias, alias de Imam Mahdi, als Wereldleraar, die door alle godsdiensten, trouwens, wordt verwacht. Beschaafd is de mens, die zich ervan bewust is dat wij geestelijke wezens zijn, die een lichamelijk-materiële ervaring ondergaan.....

  • @PimVree
    @PimVree 26 днів тому

    Jazeker, de filosofie kan en moet een uitermate belangrijke rol gaan spelen bij de transitie van de wereld waarin die zich nu bevindt - wat o.a. DNW nu actief aan het doen is, waarvoor respect - maar dit lukt de filosofie nu niet (meer) alleen. De ratio gaat ons nu niet meer redden, nee eerder naar de afgrond helpen. Het rationele en het irrationele dienen elkaar in deze evolutiefase van de mensheid te ontmoeten en te omarmen. De filosofie en de spiritualiteit hebben elkaar te ontmoeten, te respecteren en eventueel te omarmen.
    Filosofie kan de mens aan het denken brengen, op nieuwe manieren, wat tot nieuwe - minder destructieve - inzichten kan leiden. Klopt, dat was zo. Maar verandering op uitsluitend mentaal niveau werkt niet meer - kijk naar de coronacrisis - het zal nu tevens op het spirituele gevoelsniveau moeten plaatsvinden om te beklijven.

    • @DeNieuweWereldTV
      @DeNieuweWereldTV  26 днів тому +1

      Dank voor uw reactie. Het onderwijs van de Filosofische School Nederland vindt plaats in een kleinschalige setting, waarbij de interactie met de docenten en de groep als geheel een wezenlijk element vormt van het eigen ervarings- en leerproces. Deze opzet maakt dat deelname aan de leergangen veel meer omvat dan het rationele, mentale niveau.

  • @janvisser6643
    @janvisser6643 29 днів тому +1

    Graag wat minder vaag gepraat in de ruimte. Zeg gewoon wat je bedoelt. Nu zat ik soms tien minuten te luisteren zonder dat er ook maar iets gezegd werd.

  • @eduardgeenen9349
    @eduardgeenen9349 29 днів тому +11

    Nooit, maar dan ook nooit hebben jullie aandacht besteed aan de gewone arbeidende mensen in de arbeiderswijken. Alleen praten met de bovenlaag en praten over die arbeiders. Tja, die schrijven geen boeken dus tellen niet mee.

    • @anderlecht1969
      @anderlecht1969 29 днів тому +5

      Correct. Dat is tot nu toe het zwakke punt van dit kanaal.

    • @jaapveerman3621
      @jaapveerman3621 29 днів тому +3

      Maar kijken die mensen ook naar dit programma???

    • @EdwinRieswijk
      @EdwinRieswijk 29 днів тому +7

      Ik vind het nogal meevallen, zeg ik als iemand, die afkomstig is uit een "arbeidersmilieu". Men probeert wel degelijk deze groep te emanciperen, voor zover dat nog niet is gebeurd. Bovendien zijn de zaken die hier besproken worden, wel degelijk van belang, óók voor degenen, die niet direct begrijpen waarover filosofen het hebben.

  • @jokevandijk4867
    @jokevandijk4867 29 днів тому +1

    Mooi gesprek van twee diep betrokken mensen.

  • @ultracurvenl3664
    @ultracurvenl3664 29 днів тому +2

    nou ad, je bent zeker geen conservatief.
    je leid een youtube kanaal met de naam ' de nieuwe wereld' en je bent constant aan het naden ken over hoe we vooruit moeten..
    een conservatief denk na over hoe we hier blijven niet hoe we daar komen..

    • @Danilo44
      @Danilo44 29 днів тому +1

      Conservatief zit het woord conserveren in.
      Wil je dat?
      In het huidige politieke systeem blijven.
      Progressief, progressie maken, betekent eigenlijk,
      Verbeteren.
      Maar als dat samen gaat met het "opdringen van...." aan andere.
      Dan is dat een verkeerde invulling.
      Laten we conserverend progressie maken en elkaar lekker met rust laten.
      ✌️😉

    • @ultracurvenl3664
      @ultracurvenl3664 29 днів тому +2

      @@Danilo44 ik ben niet met je eens dat progressie maken, verbeteren betekent...
      voortgang is niet persee beter...
      dat is ook een beetje de oorzaak van de kloof momenteel.
      we hebben iets teveel geschoolde denkers aan het roer die dagelijks uit hun kamertje komen en dan verklaren dat ze er over na gedacht hebben en ons een nieuwe methode komen voortspiegelen die het allemaal beter zal maken....
      ergens heel lang over nadenken, iets van alle hoeken bekijken en dan roepen dat je denken over zaken beter zal zijn omdat het zo gecultiveerd is helpt ook al niet.
      teveel groepen claimen ' moral highground' omdat hun denken zo verheven is..
      vooral filosofen kunnen niet begrijpen wat bhuda manifesteerde, omdat dat vooral buiten het denken valt...
      en het vreemde is met denken en bewustzijn en gelukkig zijn, dat als de schoen past, je hem niet voelt...
      bewustzijn en heelheid vooral ervaren word als de rijstkom leeg is...
      maar dat is niet een staat waar veel denkers zich begeven...

    • @Danilo44
      @Danilo44 29 днів тому

      @@ultracurvenl3664 😁😁
      Ik ben het volledig met je eens.
      En de uitdrukking...
      Als de schoen past dan voel je 'm niet vind ik echt prachtig.
      (Geldt ook voor de ondernemers die jarenlang EU vruchten hebben geplukt en nu zitten te piepen en Wilders hebben gestemd..😉)
      En Boedha,
      Ik weet toevallig dat de boeddhistische leer heel ingewikkeld is, een Amerikaanse monnik die ik lang geleden op UA-cam tegen kwam ging het ff uitleggen....
      10 video's van ieder een uur!
      😁
      Ze begon de eerste video met...
      De boeddhistische leer staat gelijk aan een universitaire opleiding.
      Geen woord gelogen want na 20 minuten begreep ik er al geen reet van.
      Maar simplistisch gezien begrijp ik je punt.
      Let wel, wat veel mensen niet weten, er zijn in de zero's grote protesten geweest tegen de Dalai Lama, zowel in het westen als in het oosten, omdat hij een gedeelte van de boeddhistische leer had veranderd.
      Maar dat terzijde voor nu.
      I'm just saying.
      En ik ben het helemaal eens over progressie, ik ben nog wel de laatste die op innoverende techno onzin zit te wachten, echt waar.
      Of die GL progressief links gedachtegoed.
      Maar conserveren is het toch ook niet?
      Ja, familiewaarden in stand houden ben ik zeer zeker voor, maar dat zijn we zwaar voorbij.
      Mosterd na de maaltijd.
      In mijn optiek, bijna iedereen, ook in alt media, is met hun eigen ego carrière bezig, en willen daar nog donaties voor ook.
      Anyway,
      Bedankt voor je inhoudelijke reactie!
      Hier kunnen we wat mee.
      Progressie.
      😁😁😉
      De gulden middenweg misschien?
      Is dat wat?
      Il ga wel van lekker eten in Frankrijk genieten, ik ben al een paar kilo aangekomen geloof ik.
      😉✌️

  • @t.h.a.orders2086
    @t.h.a.orders2086 29 днів тому

    jaaaa visie is zo broodnodig ,,,imagination intuition en creativity

  • @esengersma5391
    @esengersma5391 29 днів тому

    Hiërarchie: nuttig instrument of onnodige ketting? De context bepaalt!

  • @ottoplichters
    @ottoplichters 29 днів тому +1

    Ik zie vrijheid als de keuzevrijheid hoe iemand wil leven of met wie.
    Of wat iemand wil eten.
    Wat ik niet begrijp is waarom word mijn vrijheid bekrompen door de overheid .
    Vaak gestuurd door een paar klimaat/milieu activiteiten.
    Waarom is mijn vrijheid ondergeschikt aan die van hun.
    Waarom moet ik mijn leven aanpassen naar hun wereldbeeld of omdat hun ergens anders in geloven?
    Waarom word mij de keuzevrijheid ingeperkt door extra belastingen op wat ik wil eten?

    • @yourchoice9361
      @yourchoice9361 29 днів тому +1

      De vraag stellen is hem beantwoorden. Ga niet mee in hun verwachtingen en spreek je daar eventueel over uit.

  • @NelsinhoNL
    @NelsinhoNL 29 днів тому +1

    Ieslam

  • @koenraad4618
    @koenraad4618 28 днів тому +2

    Je blijft filosoferen tot in het blaue hinein over het heden, als je vooral alle "complot theorieën" buiten de deur houdt. Leuke filosofie truuk, maar daar trappen de meesten niet in. Ad, wees eens wat minder verliefd op je eigen stem, want je praat veeeeeel te veel. Ik ken meer van die extraverte types die nooit in staat zijn eens een nieuwe conclusie te trekken, eeuwig van A naar B kletsen, en weer terug. "We geloven niet in complot theorieën", wat een bak.

  • @troelalul
    @troelalul 29 днів тому +1

    Verbruggen druk bezig met het zweverig hegelig verkopen van zn boek en cursussen Plato aan "organisaties". De handelaar-filosoof als professioneel sentiment-duider voor de (ook niet-politieke!) elite. :)

  • @t.h.a.orders2086
    @t.h.a.orders2086 29 днів тому

    neo conservatief ad ! organic liberalisme,,

  • @petrusbisschop5143
    @petrusbisschop5143 29 днів тому

    Lees tip : ECOFILOSOFIE van HENRYK SKOLIMOWSKI voor een nieuwe manier van leven !!! Harte groet uit de "AMBASSADE "!!!!!!!

  • @PimVree
    @PimVree 27 днів тому +1

    16.85 Ad: 'je wilt dat mensen meer gaan zien'. Deze missie is lovenswaardig. Tegelijkertijd vormen deze woorden een prachtige spiegel voor hemzelf denk ik. Want ik zie bij hem een levensgrote blinde vlek: een innerlijke 'strijd' tussen het rationele en het irrationele. Maar daar kan ik naast zitten. (Misschien ontmoet ik mijn eigen spiegel hier)
    Vragen aan Ad (en ieder ander wereldverbeteraar) ter zelfreflectie:
    - wat is het dat je wilt dat mensen meer gaan zien?
    - vanaf welke leeftijd en ik welke situatie ontstond dit in jou?
    - waarom wil je dat mensen meer gaan zien?
    - wat is het mogelijke individuele resultaat daarvan?
    - wat is het mogelijke maatschappelijke resultaat daarvan?
    - en wat wil je dat ze gaan zien? Of is er geen wat?
    - welk recht heb je om je met anderen op dit vlak te bemoeien?

  • @marcozegikniet9301
    @marcozegikniet9301 16 днів тому

    Filosofie is niks meer en minder dan keihard zeuren en alles beter willen weten !

  • @BodilPonti
    @BodilPonti 29 днів тому +1

    Vraag mensen maar eens wat altruïsme is.. de meesten weten het niet.

    • @evelienhoogendoorn8192
      @evelienhoogendoorn8192 29 днів тому

      Onvoorwaardelijk.. hetgeen de mens niet kan zijn. Maar wat je aan woorden niet weet.. is altijd te vinden op internet 😅ik een dyslect red me prima

  • @Petruss67
    @Petruss67 23 дні тому

    Juist !