Minulla oli edellisessä pyörässä takaratas pyörinyt toista kymmentä vuotta. Kuluneisuuden huomasin, kun töihin pyöräillessä kuului mieletön paukahdus ja poljintuntuma hävisi hetkeksi. Onneksi olin lähes perillä. Takapakka oli nimittäin haljennut. Sen jälkeen aloin seurata rattaita ja ketjuja hieman enemmän. Kantapää on mainio opettaja. Kiitos vinkkivideosta.
Kiitos videosta! On todella hyvä, kun teeet kattavasti näitä ohjeita, niin löytyy aina yhden auktoriteetin alta kaikki tieto selkeästi selitettynä. Tuo ketjun takertuminen eturattaaseen tunnetaan ilmeisesti maailmalla nimellä chain suck.
Kauan sitten alkoi pitkän maastolenkin loppupuolella ketju nypytteleen eturattaaseen tarraten. Lenkkikaveri neuvoi googlettamaan (kotona, aikaa ennen älypuhelimia) chain suck ja kertoi ongelman poistuvan pienellä viilan käytöllä. Ja oikeassa oli.
Miulla oli sama ajoin aluksi aivan loppuun voimansiirron ja se pomppi vain jota sitte ajattelin korjata uudella ketjulla joka vain pahenti tilannetta koska rattaat oli menneet niin huonoon kuntoon, koko voimansiirto uusiksi niin sillä korjautui. Tuo oli mielenkiintoinen vinkki että jos ajaisikin 3 ketjulla ja vaihtaisi niitä tasaisin väliajoin. Itse olen viritellyt sellaisen kombon jossa käytän pakkaa 13-26 8v edessä 42 ja ulkosyrjässä kammessa 36t jossa tarkoituksena on käyttää 42 piikkisellä välityksiä 15/17 ja 36 välityksiä 13/14. 36 ratas on kammessa uloimpana koska sillä on tarkoitus ajaa noilla 2 pienimmällä jotta ketjulinja olisi suora ja 42 sisempänä kammessa koska sillä on tarkoitus käyttää näitä ei pienimpiä rattaita jolloin yhdelle pakalle saadaan mahdollisimman paljon kilometrejä kun on mahdollista käyttää 4 eri ratasta likipitäen samalla välityksellä. 9 vaihteisiin pakkoihin myydään paremmin irtorattaita jolloin se että ajaa paljon tietyllä välityksellä olisi mahdollista uusia vain se yksi ratas eikä koko pakkaa, 8 vaihteisille en ole nähnyt että saisi vain yhtä ratasta ostettua.
Ite en päässy isommal keskirattaalla eteen päin...AIVAN LIIAN KULUNUT...löi vaan tyhjää kun rupes tulee painetta polkies...täs oli mun ongelma..kiitos pyörä tohtori:)
Tuo ketjun takertuminen eturattaaseen johtuu siitä, kun eturattaan hampaat alkavat litistyä kasaan, niin silloin hampaan leveys myöskin suurene. Vanha ketju, joka on kulunut leveämmäksi ei aiheuta vielä ongelmia, mutta kun uusi ketju on kapeampi niin tarttuu herkästi leventyneisiin hampaisiin. Tämä tapahtuu, jo ennen kuin hampaat alkavat hioutua terävemmiksi.
Selkeä ja hyvä esitys, kiitos! Minulla uusi ketju tarttui vanhaan, vaihtamattomaan eturattaaseen kerran kyllä, taisi SheldonBrown selittää, että ovat hampaat kuluneet vedossa kuopalle haineviksi
Kyllä, itselläni 2x9 maasturi johon iski juuri tuo eturatasongelma. Ketju lähti kelautumaan toiselle kierrokselle, erityisesti pienemmällä eturattaalla. Monta kertaa ketjut sykkyrässä ja sormet rasvassa lenkillä. Kun vaihtoi molemmat eturattaat uusiin ongelma poistuu. Ketjut ja takapakka oli uudet
Itselläni tuota ketjun "tarttumista" eturattaaseen tapahtuu etenkin sähköavusteisessani joka varustettu Bosch:n Gen2 moottorilla, eli siinä on tuo sisäinen välityssuhteen muunnos ja vain 15-piikkinen eturatas. Tuo oieni eturatas tuntuu olevan erittäin herkkä tuohon taipumukseen silloin kun eturatas alkaa olemaan suhteellisen kulunut (etenkin jos on vaihtanut ketjun vähemmän aikaa sitten kun eturattaan).
Hei, kiitos näistä videoista. Ketjut on jonku aikaa hyppineet. Katsoin videon ja kävin ostamassa setin paikalliselta huoltoliikkeeltä ja rataspakan. Mikänparasra otin kaks poikaani mukaan vaihtamaan sitä. Hyvin meni ja tutkittiin ja vaihdettiin yhdessä.
Venynyt ketju syö myös takavaihtajan rissat nopeasti loppuun. Mielestäni on turvallisuusriski ajaa ketjut ja rattaa ihan loppuun. Seisaaltaan polkiessa on vaarana lentää päälleen, mikäli ketju hyppää yli, tai menee jopa poikki.
Alkaa olemaan rataspakat loppu maailmasta, tietyillä XT pakoilla toimitusaika 68viikkoa. Itse ajan yksillä ketjuilla ja käytän ultraäänipesuria, nopea ja erittäin tehokas.
@@aapi566 Veikkaisin et sikspä juuri ei löydy. Siis kova kysyntä. Aluksi korona varmasti vaikutti myös tuotantoon, mutta varsinaisesti kapasiteetin kasvattaminen ei käy kädenkäänteessä eikä missään tapauksessa ole halpaa. Joten kun kyse on kysynnän koronapiikistä, on vähän vaikeaa arvioida uuden tehtaan kannattavuutta kun ei ole mitään tietoa kysynnän kasvun jatkumisesta tai mille tasolle se se suunnilleen asettuu koronan jälkeen.
@@temefromfinland 8min ja vaihdan nesteen ja sit uudelleen 8min. Pesuri on noin 20€ korupesuri. Pesen ketjut 100-200km välein joka pidentää niiden ikää. Nyt ajanut noin 3000km viime syksystä ja ketjuihin ei mene vieläkään 0.75 tulkista.
@@aapi566 Siihen vaikuttaa moni asia, kontit on jenkeillä ja tavara tulisi aasian maista. Kysyntä räjähtänyt ihan käsiin, joissain pyörämalleissa on 20x kysyntä tuotantoon nähden.
Itse vaihda maantiefillariin kerran vuodessa/10000km välein ketjun ja takarataspakan. Saattaisi mennä pidempäänkin mutta pyrin vaihtamaan ennen kun alkaa tulemaan mitään vaihtamis- tai muita oireita kesken lenkin. Eturattaat vaihdan joka toisen tai kolmannen ketjun ja takarataspakan vaihdon yhteydessä. Mukava ajella taas kuin uudella fillarilla.
Mä olen joskus ajanut ketjut loppuun 3*7 vaihteistossa, niin että alkoi hyppimään rattaalla. Nyt vaihdan 3 ketjuja. Ajaminen on vähentynyt aika paljon ratasvaihteisilla pyörillä. Ajan lähinnä asiointiajoa napavaihteisella pyörällä. Siinä on kyllä kulumaa eturattaassa. Pyörittäessä ketju kiristyy ja löystyy silminnnähden. Eturatas kuluu epätasaisesti. En ole uusinut vielä, mutta hyvä olisi uusia ketjut ja rattaat. Kiirettä ei vielä ole. Pitää uusia kampi ja kampiratas samassa paketissa. Käytän bilteman ruostumatonta ketjua ja kylvetän sitä parafiinissa. Se on ollut ihan kestävä menetelmä, vaikkakin pitää ketju irrottaa kylvetyksen ajaksi.
Eturarattaita voi kääntää 1/4 kierrosta, jolloin kuormitus ei satu kuluneimpaan kohtaan ja kuluneimmasta kohdasta voi piikkejä madaltaa. Riippuen keskiöstä ja innosta säästää. Tein noin ja usean ketjun vuorokäytöllä ajoin paljon. Yhden takapakan ajoin yhden rattaan vuoksi vaihtokuntoon kesässä.
Itselläni on tapahtunut tuo takertumisilmiö sähkömaasturin eturattaassa ja mielestäni johtui hampaiden kulumisesta hieman koukkumaiseksi. Rauhallisesti ajaessa ei takertunut, mutta heti kun laittoi painetta polkimille, niin nappasi ketjun mukaan.
Uudemmilla voimansiirroilla ainakin park Tool suosittelee jo 0.5 venymällä ketjua vaihtoon. Lainaus "when a chain reaches .5% and .75% "stretch," the points at which most chain manufacturers suggest replacement. For 9 and 10-speed chains, replace chain just as the gauge fits the 0.75% side fits flat into the chain. For 11 and 12-speed chain, replace as the 0.5% side fits."
Joskus on lähtenyt vetämään eturatas ketjuja mukanaan.Molemmat oli pyörän alkuperäisiä osia ja molemmat meni vaihtoon, samoin kuin takakiekko. Kilometrejä oli kyllä jo takana paljonkin ja kyllähän niissä eturattaissa kulumaakin alkoi jo huomaamaan, varsinkin kun uuteen vertasi. Just tuossa vaihdoin yhteen omista pyörääni etummaisen hammasrataspakan, kun ei meinannu ketju pysyä keskimmäisellä kiekolla (3x8 vaihteinen, vähän vanhempi maastopyörä). Oli sen verta kulunu keskimmäisestä kiekosta just todennäköisesti siitä kohtaa, mikä helpottaa sitä katjun vaihtumista pienemmälle kiekolle. Vanhat ketjut vaan pomppi siinä keskikiekon päällä, mutta ei joka kampikierroksella ja sekin vaikutti, että millä kiekolla takaa oli ketjut, joten ongelmaa ei tullut yhdistettyä edes etupakkaan, ennen kuin vaihtoi ketjut ja takapakan. Mutta sitten syyllinen löytyikin jo reippaan kilometrin ajon jälkeen. Ensin oletin sen olevan vanhojen ketjujen pikalinkki, joka olis jostain syystä venynyt vähän enemmän, kuin muu ketju, joka siellä sen pomppisen aiheuttaa, toinen samassa paketissa ollut pikalinkki kun oli jo aiemmin meinannut mennä poikkikkin... Ko. pikalinkkien merkkiä en muista, joskus ne, muita osia tilatessa joko Rosebikesiltä tai CRC:ltä tilasin, kun halvalla myivät, en pikaiseen muista, että kummalta, kun molemmista liikkeistä olen poistomyynnissä olleita osia kuitenkin tilannut, jossain sellaisessa tilauksessa ne kuitenkin oli
Napavaihtaja ja hiilikuituremmi niin ei tartte moisista ongelmista kärsiä! Remmi pitää toki vaihtaa 20000-30000 km jälkeen mutta muut osat kestää vaikka isältä pojalle. On myös pitkän päälle halvin vaihtoehto.
Mulla oli kaikki kuvatut oireet. Vähällä käytöllä ollut pyörä ruuhkavuosina, niin kitkuttelin loppuun osat. Pirullisen kalliita noissa sramin paremman pään sarjoissa... Tuo ketjun takertuminen tuli uudella ketjulla loppuun ajetulla eturattaalla. Siinäpä sitten takavaihtajan korvakkokin vääntyi. Onneksi ei mennyt vaihtaja! Tein sitten täysremontin. Onneksi löytyi vielä bikesteristä kaikki x0 tasoiset osat. Viimeiset hyllyssä olevat taisin joistain komponenteista tilata. Yllä olevassa kommentissa nykyajan leluosista on kyllä totuuden siemen. Alumiini ei ole se materiaali, minkä itse valitsen materiaaliksi hammasrattaisiin, kun suunnittelen laitteita. Maastopyörän voimansiirto on vielä erittäin epäsuotuisissa olosuhteissa koko käyttöikänsä ajan. Loistavia videoita! Muutama työvaihe olisi varmasti opetteluttanut ilman sun selkeitä ohjeita ja vinkkejä. Kiitos!
Itsellä meni takarataspakka vaihtoon 1300km jälkeen sähköpyörässä. Työmatka ajoa kesä ja talvi, vajaa vuosi meni. 3 pienintä ratasta oli teräviä jo ja ketju hyppi hampaiden yli kun polkaisi. Vaihdoin myös uuden ketjun. Yllättävän nopeaa kului hampaat rattaista.
Hyviä videoita 👍 Selkokielellä ja jelposti ymmärrettäviä 😊 Minulla 2020 Trek ja keväällä alkoi hyppimään sekä krunksahtelee. Kilometrejä varmaan takana vasta 2000 mutta voisiko olla jo että pelkällä ketjun vaihdolla ei tällöin selvitä? Ketjut toki alkuperäiset
Riippuu kuinka voimansiirrosta on pidetty huolta. Puhtaana pidettynä rataspakka voi kestää kymppitonninkin. Vaihteiden takkuilu voi toki johtua muustakin kuin kulumasta - esim säädöistä tai vaihtajan korvakkeen vääntymisestä.
Vaihdoin sähköpyörään kasetin ja ketjut. Ketjut hyppii 1 ja 2 tattaalla kun antaa voimaa. Onko mitään vinkkiä antaa, mikä voisi olla vialla? Kasetin palaset on oikeassa järjestyksessä ja kireällä, ketjut saman mittaiset kuin alkuperäiset. Vaihteet toimii moitteetta, mutta hyppii 1 ja 2 rattaalla. 12 vaihteen kasetti.
polkaisen liikkeelle itseni ja pyörän esim liikenne valoista niin rataspakka rätisee niin rataspakka menee luultavasti vaihtoon ?? ääni ei ole normaali PS yv laitettu
Oliko takertuvalla eturataspyörällä ahkerasti ajettu talviaikaan? Itsellä käynyt tekemään juuri samaa talven aikana ja on vedetty ahkerasti hangessa ja loskassa. Voisiko esim. voimansiirtoon pakkautuva jää aiheuttaa epänormaaleja rasituspisteitä rattaiden ja ketjujen välillä, jolloin ne kuluvat mielenkiintoisiksi?
Minusta nää avomallin vaihteet ei sovi talviolosuhteisiin ollenkaan. Kappavaihde on talvella ihan ylivoimainen ja eikä sitä tarvii olla koko aika säätämässä ja lumia rattailta pois koputtelemasta ja ne kestää ja kestää...
Sitten kun ois vielä joku, joka kertois oikotien onneen osasarjojen ja varaosien valinnassa. Melko kirjava kattaus ketjuja, rattaita, vaihtajia... Niinkun on tietysti pyöriäkin. Huhhuh.
Taas on eturattaasta neljästä hampaasta kärjet poikki ja ketju ei pysy kunnolla rattaalla, yritän aina pitää ketjua suorassa ja laittaa wetlubea talvella, mutta aina vaan sama homma, täytyy taas vaihtaa kaikki. Juuri viime vuonna tai toissavuonna vaihdoin voimansiirrosta kaikki samasta syystä kun kärjet hajosivat hampaista ja ketju putosi, ilmeisesti rattaat eivät vaan kestä talvikäyttöä kun on niin raskasta ja jatkuvaa lämpötilan vaihtelua, en oikein muuta syytä ole keksinyt, onko muilla samanlaisia ongelmia ja mitä tälle voisi tehdä että rattaat kestäisivät? Vai onko paras vaihtoehto sinkulapyörä talvella tai joku vanha Jopo, en kyllä siihenkään rupea?
@@Velogi Ei oikein vaihde vaihdu jos en yhtään pyöritä, ongelma voi olla alaspäin vaihtaminen liian myöhään ja varsinkin silloin kun on rattaat jäässä ja sohjossa, niin menevät poikki helpommin kuin normaalisti. Olen talvella lähinnä käyttänyt etuvaihtajaa kun takavaihtaja on ihan jäässä ja siitähän tuo nyt varmaan sitten johtuu.
Itse olen päätynyt ratkaisuun, että kierrätän kolmea eri ketjua 500 km välein ja kun jotain hajoaa, vaihdan kerralla aina uudet ketjut, kasetin, rissat ja edestä yleensä eniten käytetyn rattaan. Kesäpyörän kanssa näin on käynyt 13000-17000 km välein, eli 2-3 vuoden välein. Tämä on ollut pienimmän vaivan metodi, voi ajella huoleti pitkään ilman riskiä siitä, että joku juttu leviää kesken matkan. Useimmiten ongelmat ovat alkaneet ketjun hyppimisellä, mutta kyllä joskus ketjutkin ovat katkenneet ja rissojen laakerointi kulunut niin väljäksi, että heiluivat yli sentin suuntaansa.
Onko olemassa video jossa neuvotaan vaihteiden säätäminen? Ongelma on kun pojan pyörästä (21vaih.) lähtee ketjut pois päältä jatkuvasti.Vai onko syy vain se ettei osaa käyttää vaihteita?
Kyllä se on säätöongelma. Video löytyy sekä takavaihtajasta ua-cam.com/video/SUB-1_BWio4/v-deo.html että etuvaihtajasta ua-cam.com/video/jaLlLp-KqRc/v-deo.html Tuo oire viittaa rajoitinruuvien säätötarpeeseen.
Minulla on Tunturi polkupyörä 21 vaihteinen ja siinä on klappia etukeskiössä. Auttaako kiristäminen tähän? Pitääkö paikkansa kun Korjaaja sanoi, että voisi ehkä auttaa kiristäminen? Napa on ns. kasetti ei kierteellä ja sitä ei voi itse purkaa kun se vaatii erikoiset avaimet. Voiko etummaisen hammasrattaiden kuluneisuus aiheuttaa sen rutinan joka kuuluu kun polkee raskaasti ja se pienin hammasratas takaa käytössä. Kaikki muut vaihteet toimii normaalisti ja takana on uusi vaihtaja, hammasratas pakka sekä uusi ketju. Säätämällä sitä rutinaa ei saa pois.
Ei press fit mallin keskiöön kiristys auta - tai ei sitä voi kiristää. Kammet tietty voi olla löysällä. Jos pakka ja ketju on vaihdettu, todennäköisesti vanha eturatas on sen verran kulunut että ketju ei enää istu ja oireet ilmenee ääriasennossa. Todennäköisesti häipyy kun vähän aikaa ajaa.
Moi Velogi, kuinka usein takapakka tulisi vaihtaa sähköpyörissä? Itse olen tehnyy pyörään pienemmät huollot mutta liikkeissä isommat ja kausihuollot. Riippuen huoltoliikkeestä ohjeet takapakan vaihtoon heittelee kovasti. Osa vaihtavat ne aina kun ketjut vaihdetaan koska kuulema uusi ketju ei toimi vanhan pakan kanssa, toiset vaihtavat sen kilometrin määrän mukaan ja toiset jos ne näyttävät kuluneelta. Jotenkin tässä luottamus alan liikkeitä kohtaan on vuosien varrella heikentynyt.
Riippuu kovasti siitä kuinka käyttää vaihteita, kuinka pitää voimansiirron puhtaana, millaiset ketjut on käytössä jne. Tästä syystä käytäntöjäkin on monia. Jos ajaa yksillä ketjuilla niin kauan kuin alkaa tulla ongelmia, tilanne on tuo että rataspakka ja ketju menee molemmat vaihtoon - voi mennä eturataskin koska tosiaan uusi ketju hylkii kuluneita rattaita. Jos kierrättää useampaa ketjua niin tätä sykliä saa pidennettyä. Maantiepyörässä itsellä menee yli 10 000 km pakalla, mutta maastopyörästä en ole kilometrejä kirjannut vaan vaihtanut sitten kun olen ajanut kaksi kertaa kolmen ketjun kierron niin että kaikkien venymä on se puoli prosenttia.
Kaikki oireet löytyy ja siittä kysymykseen onko normaalia että ollaan tässä pisteessä noin 10-13 000km jälkeen pitäskö kestää pidempään ? 2 pyörää saanu samaan kuntoon samassa ajassa ja noin noilla kilometreillä (toine varastettii välissä)
Riippuu toki osasarjasta ja käytöstä, mutta kyllä nuo jo ihan normaalit kilometrit on. Maantiepyörällä olen ajanut pakalla 20 000 km - siinä kun olosuhteet on pääosin helpommat kuin maastossa ajaen.
@@Velogi ketjujen venymisestä ja kulumista en edes osaanut ajatella ennnun kun aloin etsimään ensiapu ohjeita pyörän hualtoo täältä :D paljon hyviä vinkkejä tulevaisuude varalta kiitos.
Olisiko antaa asiantuntevaa arviota seuraavaan probleemaan: Pyörä mallia cyclocross. Keväällä alkoi ketjut hieman pomppia, ketjuilla oli ajettu n 2tkm, päätin vaihtaa uusiin. Pomppiminen jatkui, ja huomasin että eturataskin on vaihtokunnossa, vaihdatin eturattaan ja aiemmin keväällä olin uusinut myös rissapyörät. Eturattaan ja ketjun vaihdon jälkeen ongelma jatkui yhä edelleen. Takapakalla oli ajettu noin 1,5 kesää, päätin vaihtaa vielä senkin. Nyt siis koko voimansiirto vaihdettu uusiin osiin. Nyt voi jo polkea voimalla ylämäessä ilman, että ketjut pamahtaa piikkien yli, mutta kyllä yhä edelleen kuuluu aika ajoin pientä pauketta ja tuntuu kun ketju yrittäisi asettua paikalleen. Ketjun mitta tsekattu pyörähuoltoliikkeessä. Tuskastuttaa 😅
Kuulostaa oudolta. Millaisia kilometrimääriä noilla uusituilla osilla on ajettu? Onko oire vain tietyillä rattailla vai kaikilla? Onhan ketju varmasti oikean levyinen? Jos on Shimano, niin onhan ketju oikein päin (tekstipuoli ulos)?
eturattaalla ja ketjulla on ajettu noin 300km, takapakalla ehkä 150km. Ketju on sama shimanon 10-lehtiselle pakalle kuin mikä fillarissa aina on ollut. Ja ketju vaihdettiin huollossa, minusta teksti on ulospäin. Täytyypä vielä varmistaa toi kuitenkin! Kiitos vastauksesta @@Velogi
Ongelma tulee usein kun pysähtyy esimerkiksi liikennevaloihin tm, että pyörä on paikallaan. Liikkeelle lähtiessä kuuluu ja tuntuu kun ketju hieman naksahtaa paikalleen.
Menee jo arvailuksi, mutta onhan sekä rataspakka että eturattaat kunnolla kiinni? Tsekkaa pakasta myös että rattaat eivät elä sivusuunnassa vaikka lukkorengas olisi kiristetty.
Talvipyörässäni saattoi käydä tuo viimeinen, mutta en varmaksi osaa sanoa. Seuraus oli kuitenkin se, että parin vuoden ikäinen takavaihtaja tuhoutui. No, voimansiirron muita komponentteja ei ollutkaan tullut vaihdettua koko pyörän elinikänä, koska kaikki näytti hyvältä ja pyörä tuntui toimivan. Korjaustoimenpide voisi olla toteuttaa suunnittelamani täydellinen voimansiirron päivitys 3x7 Acera -> 1x10 Deore tai jotain siihen suuntaan. Hinta hirvittää jo etukäteen, mutta pyörän tämänhetkinen arvo on 0€ :D
Kyllä tuli tehtyä virhe, että eturattaita ei vaihdettu , kun takarattaat ja kettingit vaihdettiin. Semmoinen herkkyys ja keveys jäi puuttumaan poljinnasta.
Tuo pienin ratas kuluu väkisinkin ennen aikojaan kun pyörällä ajetaan enimmäkseen tiellä. Pikkurattaan hampaat joutuu muutenkin kovalle rasitukselle kun ketju välittää voimaa rattaaseen vain muutaman hampaan kautta. Saako näitä lehti-pakan irtolehtiä ostettua erikseen? Ei tarvis uusia koko pakkaa kun vain ne pari pienintä lehteä.
Riippuu pakan kokoonpanosta mitkä lehdet ovat irrallisia, mutta esim. 11 lehtisessä se pienin 11 tai 12 piikkinen on vapaarattaan rakenteesta johtuen aina erillään ja sitä myös saa ostettua erikseen.
Minä pyöräaikoina ajoin jollai 300€ halppis maasturilla ilman mitään huoltoja, toki ilmaa renkaisiin ja se oli siinä. Samoilla kejuilla ja rattailla ajelin 3-4v.😁 hyvi se kesti
Eikö näissä kiristetä ketjuja siirtämällä rengasta taaksepäin? Vai koskeeko se vain vaihteettomia pyöriä. Mikä on hyvä määrä chain slackiä polkupyörän ketjussa?
Joo näissä takavaihtajan jousi hoitaa ketjun kireyden. Vaihteettomissa ja napavaihteisissa sentti puolitoista saa ketju heilua ylös alas : ua-cam.com/users/shortsdEMby5k47DI?si=Gc4NjgX8MZS3V6e7
Minulla noin 2v sitten cyclon kanssa alkoi hyppimään ja sain huollossa palautetta, että ajan liian yksipuoleisesti, vaihdettiin taakse ratas ja yritin muuttaa ajoa, mutta kyllä ongelma palasi ja huollossa sitten vaan sanottiin että kuluvia osia, no sillä kertaa en vaihtanut enää kun kuitenkin ajo sujui jotenkin. Viime vuonna ajoin toisella pyörällä jolla nytkin aloittanut pyöräilyn, mutta nyt kyl tarkoitus kaivaa jälleen cyclo esiin ja jännittää miten nyt sujuu?
Vaikka polkupyörästä löytyy useampi ratas niin ei se velvoita kaikkia käyttämään vaan ajetaan sillä mikä tuntuu luontevimmalta, en lähtisi yksipuoleisuudesta syyttämään. Saattaa johtua usein ajettavan maaston luonteestakin että löytyy vain muutama käyttökelpoinen välitys.
Kuinka pyörällä kuuluisi ajaa, että kaikki rattaat kuluisivat yhtä tasaisesti? Jos ajelu on työmatkaa (sama reitti) pääosin ja muuta satunnaista ajelua, niin tuntuu ainakin itsestä loogiselta ajella niitä samoja reittejä samoilla vaihteilla.
Paras ohjenuora tuohon on kun seuraa kadenssia ja pitää sen suht tasaisena vaihteiden avulla. Se ei toki takaa että kaikki rattaat kuluvat, jos reitillä ei esim. ole tiheintä välitystä edellyttävää ylämäkeä.
Hei. Tulinpa kyselemään tyhmiä. Eli pyörässäni on tällä hetkellä alkuperäiset eturatas 38T ja takaratas 11-38T. Jos ostan uuden rataspakan taakse niin käykö siihen esim 11-30T? Pyöräni on 8 -vaihteinen.
Noin päin se käy helpommin että isoin ratas pienenee, siitä selviää vaihtajan B ruuvin säädöllä. Ison rattaan suurentuessa voi vaihtajan kapasiteetti tulla vastaan. 8 piikkiä on kyllä käytännössä liian iso ero samalla eturattaalla, mutta tämä lienee esimerkki.
No tulipa hoksattua että pyöräni tuotesivulla on virheellistä tietoa tuosta takarattaasta. Oikeasti pakka on 11-34T kun tarkistin. Tämä voi helpottaa asioita.
Terve oisko vinkkiä siitä että kun lumipyryllä ja lumisella tiellä ajaa niin onko kehitelty jotaki takarataspakan suojaa ettei lumi keräänny sinne että pysyis ketju rattaalla eikä alkais pomppimaan
Parasta aikaa tuo eturattaan ongelma että ketjut meinaa tarttua matkaan toiselle kierrokselle😂. Helkaman fe8 kyseessä ja ajettu vasta alle 500km MUTTA pelkkää metsä ja hankalaa maasto ajoa.
Aika nopeaan on mennyt, mutta halvat ketjut kuluu nopeasti varsinkin maastokäytössä kun puhtaus on ohimenevää. Laita seuraavat vähän tyyriimmät niin kestää enemmän käyttöä.
Saako kysyä vähän asian vierestä?Olen käymässä Campan jarrupalojen kimppuun,antakaa vinkkiä miten onnistuu parhaiten.Pitääkö irrottaa kengät längistä,vai saako kumit liukumaan pois paikallaan?Kiitoksia.
Ne Campan jarrupalat joihin olen kulutuspinnan vaihtanut ovat olleet niin tiukalla sovitteella, että ei saa vaihdettua palan ollessa paikallaan. Useimpiin Shimanoihin pystyy, koska kulutuspinta ei ole niin tiukassa ja se on varmistettu erillisellä ruuvilla.
Voitko tehdä videon missä kokeilet boch merkkiin sopivaa speedboxia olisi kiva saada siitä suomalainen arvostelu. Kiitos jo etukäteen jos teet kyseisen videon. olen ajatellut itse hommata sen omaan pyörään mutta haluan pyöristä tietävän arvostelun siitä ennen kuin ostan sen😊🚲🚲
Mulla on tilanne, jossa Trekin kolmen eturattaan systeemissä ongelmia on vain isoimman rattaan kanssa. Alussa se ilmeni lähinnä siinä, että vaihdevipua sai painaa pitempään kuin muilla vaihdoila. Nyt ei mee enää isolla rattaalla vaihteet päälle ollenkaan
En tiedä onko joku jo kommentoinut mutta eturatas voi mennä uusiksi pelkästään silloinkin jos kampi hajoaa koska nämä saattavat olla kiinni toisissaan. Ite oon tässä tilanteessa tällä hetkellä, oikean kammen jengat oli maanantailaatua jonka takia poljinta ei saa millään ruuvattua enää takaisin (poljin irtosi kammesta kesken ajon, selvisin tilanteesta säikähdyksellä). Mutta tämä uusien kampien hankita pistää raapimaan päätä kun niitäkin on niin eri mittasia sekä erilaisille keskiöille tarkoitettuja, itsellä nelikanttikeskiö. Ja sitten kun on sekä eturattaalla olevia että ilman rattaita olevia kampia. Vasemmassa kammessa unohin aikanaan että niissä on vasenkätiset jengat jonka takia pilasin sen puolen jengat heti kättelyssä. Se oli taas omaa tyhmyyttäni.
En tiedä tuon parempaa suomenkielistä nimeä sille, chain hook nimellä sitä myydään. Joissain ketjutulkeissa on selkäpuolella vastaavat sakarat ja jotkut muotoilee sen vaikka vanhasta pyörän pinnasta.
Kilometrit sinänsä ei kerro koko totuutta, kuluminen riippuu osien laadusta ja voimansiirron kunnossapidosta. Kyllä ainakin ketjun tuossakin kilometrimäärässä vaihtokuntoon saa, mutta epäilen silti säätöongelmaa. Jos pyörässä on ketjuvaihtaja, olethan katsonut aiheeseen liittyvät videot ua-cam.com/video/SUB-1_BWio4/v-deo.html
Ei ole ikinä takertunut ketju eturattaaseen. Entinen pyörä ei tykännyt märästä kelistä, alkoi ketju hyppiin rattaan yli, kuivalla kelillä ei taasen tehnyt sitä temppua koskaan..
Onko nuo nykypyörät ihan leluja nykyään. Muilla on 3-vaihteinen kappavaihteellinen Nopsa jostain 1980-luvun lopulta. Ikinä en ole siihen ketjuja vaihtanut saatikka mitään rattaita. Öljyä olen joskus ruuttaillut lisää ja nyt ne on jo aika pikiset. Pyörällä on ajettu arvioini mukaan noin 30000 km. Hyvin pelaa edelleen, ihmeellistä huoltorumpaa nuo nykyajan avovaihteelliset pyörät. Ei jatkoon!
Minulla oli edellisessä pyörässä takaratas pyörinyt toista kymmentä vuotta. Kuluneisuuden huomasin, kun töihin pyöräillessä kuului mieletön paukahdus ja poljintuntuma hävisi hetkeksi. Onneksi olin lähes perillä. Takapakka oli nimittäin haljennut. Sen jälkeen aloin seurata rattaita ja ketjuja hieman enemmän. Kantapää on mainio opettaja.
Kiitos vinkkivideosta.
Lyhyt ja helposti ymmärrettävä video, huippua. Ja kaikki tekniikkaan liittyvä on niin varmaa faktaa ettei tarvitse kuin katsoa ja oppia.
Kiitos videosta! On todella hyvä, kun teeet kattavasti näitä ohjeita, niin löytyy aina yhden auktoriteetin alta kaikki tieto selkeästi selitettynä.
Tuo ketjun takertuminen eturattaaseen tunnetaan ilmeisesti maailmalla nimellä chain suck.
Kauan sitten alkoi pitkän maastolenkin loppupuolella ketju nypytteleen eturattaaseen tarraten. Lenkkikaveri neuvoi googlettamaan (kotona, aikaa ennen älypuhelimia) chain suck ja kertoi ongelman poistuvan pienellä viilan käytöllä. Ja oikeassa oli.
Miulla oli sama ajoin aluksi aivan loppuun voimansiirron ja se pomppi vain jota sitte ajattelin korjata uudella ketjulla joka vain pahenti tilannetta koska rattaat oli menneet niin huonoon kuntoon, koko voimansiirto uusiksi niin sillä korjautui. Tuo oli mielenkiintoinen vinkki että jos ajaisikin 3 ketjulla ja vaihtaisi niitä tasaisin väliajoin. Itse olen viritellyt sellaisen kombon jossa käytän pakkaa 13-26 8v edessä 42 ja ulkosyrjässä kammessa 36t jossa tarkoituksena on käyttää 42 piikkisellä välityksiä 15/17 ja 36 välityksiä 13/14. 36 ratas on kammessa uloimpana koska sillä on tarkoitus ajaa noilla 2 pienimmällä jotta ketjulinja olisi suora ja 42 sisempänä kammessa koska sillä on tarkoitus käyttää näitä ei pienimpiä rattaita jolloin yhdelle pakalle saadaan mahdollisimman paljon kilometrejä kun on mahdollista käyttää 4 eri ratasta likipitäen samalla välityksellä. 9 vaihteisiin pakkoihin myydään paremmin irtorattaita jolloin se että ajaa paljon tietyllä välityksellä olisi mahdollista uusia vain se yksi ratas eikä koko pakkaa, 8 vaihteisille en ole nähnyt että saisi vain yhtä ratasta ostettua.
Ite en päässy isommal keskirattaalla eteen päin...AIVAN LIIAN KULUNUT...löi vaan tyhjää kun rupes tulee painetta polkies...täs oli mun ongelma..kiitos pyörä tohtori:)
Tuo ketjun takertuminen eturattaaseen johtuu siitä, kun eturattaan hampaat alkavat litistyä kasaan, niin silloin hampaan leveys myöskin suurene. Vanha ketju, joka on kulunut leveämmäksi ei aiheuta vielä ongelmia, mutta kun uusi ketju on kapeampi niin tarttuu herkästi leventyneisiin hampaisiin. Tämä tapahtuu, jo ennen kuin hampaat alkavat hioutua terävemmiksi.
Kuulostaa loogiselta!
Selkeä ja hyvä esitys, kiitos! Minulla uusi ketju tarttui vanhaan, vaihtamattomaan eturattaaseen kerran kyllä, taisi SheldonBrown selittää, että ovat hampaat kuluneet vedossa kuopalle haineviksi
Kyllä, itselläni 2x9 maasturi johon iski juuri tuo eturatasongelma. Ketju lähti kelautumaan toiselle kierrokselle, erityisesti pienemmällä eturattaalla. Monta kertaa ketjut sykkyrässä ja sormet rasvassa lenkillä. Kun vaihtoi molemmat eturattaat uusiin ongelma poistuu. Ketjut ja takapakka oli uudet
Itselläni tuota ketjun "tarttumista" eturattaaseen tapahtuu etenkin sähköavusteisessani joka varustettu Bosch:n Gen2 moottorilla, eli siinä on tuo sisäinen välityssuhteen muunnos ja vain 15-piikkinen eturatas. Tuo oieni eturatas tuntuu olevan erittäin herkkä tuohon taipumukseen silloin kun eturatas alkaa olemaan suhteellisen kulunut (etenkin jos on vaihtanut ketjun vähemmän aikaa sitten kun eturattaan).
Hei, kiitos näistä videoista. Ketjut on jonku aikaa hyppineet. Katsoin videon ja kävin ostamassa setin paikalliselta huoltoliikkeeltä ja rataspakan. Mikänparasra otin kaks poikaani mukaan vaihtamaan sitä. Hyvin meni ja tutkittiin ja vaihdettiin yhdessä.
Mun pitäisi vaihtaa kilikilikello. Telineessä murjottu dokmannin alu huonoksi.
Venynyt ketju syö myös takavaihtajan rissat nopeasti loppuun. Mielestäni on turvallisuusriski ajaa ketjut ja rattaa ihan loppuun. Seisaaltaan polkiessa on vaarana lentää päälleen, mikäli ketju hyppää yli, tai menee jopa poikki.
Alkaa olemaan rataspakat loppu maailmasta, tietyillä XT pakoilla toimitusaika 68viikkoa.
Itse ajan yksillä ketjuilla ja käytän ultraäänipesuria, nopea ja erittäin tehokas.
Kauanko pidät niitä yleensä pesurissa?
@@aapi566 Veikkaisin et sikspä juuri ei löydy. Siis kova kysyntä. Aluksi korona varmasti vaikutti myös tuotantoon, mutta varsinaisesti kapasiteetin kasvattaminen ei käy kädenkäänteessä eikä missään tapauksessa ole halpaa. Joten kun kyse on kysynnän koronapiikistä, on vähän vaikeaa arvioida uuden tehtaan kannattavuutta kun ei ole mitään tietoa kysynnän kasvun jatkumisesta tai mille tasolle se se suunnilleen asettuu koronan jälkeen.
@@temefromfinland 8min ja vaihdan nesteen ja sit uudelleen 8min. Pesuri on noin 20€ korupesuri. Pesen ketjut 100-200km välein joka pidentää niiden ikää. Nyt ajanut noin 3000km viime syksystä ja ketjuihin ei mene vieläkään 0.75 tulkista.
@@aapi566 Siihen vaikuttaa moni asia, kontit on jenkeillä ja tavara tulisi aasian maista. Kysyntä räjähtänyt ihan käsiin, joissain pyörämalleissa on 20x kysyntä tuotantoon nähden.
Itse vaihda maantiefillariin kerran vuodessa/10000km välein ketjun ja takarataspakan. Saattaisi mennä pidempäänkin mutta pyrin vaihtamaan ennen kun alkaa tulemaan mitään vaihtamis- tai muita oireita kesken lenkin. Eturattaat vaihdan joka toisen tai kolmannen ketjun ja takarataspakan vaihdon yhteydessä. Mukava ajella taas kuin uudella fillarilla.
Mä olen joskus ajanut ketjut loppuun 3*7 vaihteistossa, niin että alkoi hyppimään rattaalla. Nyt vaihdan 3 ketjuja. Ajaminen on vähentynyt aika paljon ratasvaihteisilla pyörillä. Ajan lähinnä asiointiajoa napavaihteisella pyörällä. Siinä on kyllä kulumaa eturattaassa. Pyörittäessä ketju kiristyy ja löystyy silminnnähden. Eturatas kuluu epätasaisesti. En ole uusinut vielä, mutta hyvä olisi uusia ketjut ja rattaat. Kiirettä ei vielä ole. Pitää uusia kampi ja kampiratas samassa paketissa. Käytän bilteman ruostumatonta ketjua ja kylvetän sitä parafiinissa. Se on ollut ihan kestävä menetelmä, vaikkakin pitää ketju irrottaa kylvetyksen ajaksi.
Hyvät vinkit Ripeltä taas kerran eli kitoooooos ni
Outo video sinänsä, tuli lmoitus videosta mutta ei näkynyt kuitenkaan luettelossa. Noh varmaan jotain ohimenevää häikkää
Kolmen ketjun kierrätys, todellinen pro tip 👍🏻 suhteellisen halpa tapa siirtää suurempaa ratasremonttia. Iso kiitos tästä!
Eturarattaita voi kääntää 1/4 kierrosta, jolloin kuormitus ei satu kuluneimpaan kohtaan ja kuluneimmasta kohdasta voi piikkejä madaltaa. Riippuen keskiöstä ja innosta säästää. Tein noin ja usean ketjun vuorokäytöllä ajoin paljon.
Yhden takapakan ajoin yhden rattaan vuoksi vaihtokuntoon kesässä.
Itselläni on tapahtunut tuo takertumisilmiö sähkömaasturin eturattaassa ja mielestäni johtui hampaiden kulumisesta hieman koukkumaiseksi. Rauhallisesti ajaessa ei takertunut, mutta heti kun laittoi painetta polkimille, niin nappasi ketjun mukaan.
Uudemmilla voimansiirroilla ainakin park Tool suosittelee jo 0.5 venymällä ketjua vaihtoon. Lainaus "when a chain reaches .5% and .75% "stretch," the points at which most chain manufacturers suggest replacement. For 9 and 10-speed chains, replace chain just as the gauge fits the 0.75% side fits flat into the chain. For 11 and 12-speed chain, replace as the 0.5% side fits."
Tottahan se on että mitä enemmän lehtiä sitä pienemmät toleranssit.
Joskus on lähtenyt vetämään eturatas ketjuja mukanaan.Molemmat oli pyörän alkuperäisiä osia ja molemmat meni vaihtoon, samoin kuin takakiekko. Kilometrejä oli kyllä jo takana paljonkin ja kyllähän niissä eturattaissa kulumaakin alkoi jo huomaamaan, varsinkin kun uuteen vertasi.
Just tuossa vaihdoin yhteen omista pyörääni etummaisen hammasrataspakan, kun ei meinannu ketju pysyä keskimmäisellä kiekolla (3x8 vaihteinen, vähän vanhempi maastopyörä). Oli sen verta kulunu keskimmäisestä kiekosta just todennäköisesti siitä kohtaa, mikä helpottaa sitä katjun vaihtumista pienemmälle kiekolle. Vanhat ketjut vaan pomppi siinä keskikiekon päällä, mutta ei joka kampikierroksella ja sekin vaikutti, että millä kiekolla takaa oli ketjut, joten ongelmaa ei tullut yhdistettyä edes etupakkaan, ennen kuin vaihtoi ketjut ja takapakan. Mutta sitten syyllinen löytyikin jo reippaan kilometrin ajon jälkeen. Ensin oletin sen olevan vanhojen ketjujen pikalinkki, joka olis jostain syystä venynyt vähän enemmän, kuin muu ketju, joka siellä sen pomppisen aiheuttaa, toinen samassa paketissa ollut pikalinkki kun oli jo aiemmin meinannut mennä poikkikkin... Ko. pikalinkkien merkkiä en muista, joskus ne, muita osia tilatessa joko Rosebikesiltä tai CRC:ltä tilasin, kun halvalla myivät, en pikaiseen muista, että kummalta, kun molemmista liikkeistä olen poistomyynnissä olleita osia kuitenkin tilannut, jossain sellaisessa tilauksessa ne kuitenkin oli
Napavaihtaja ja hiilikuituremmi niin ei tartte moisista ongelmista kärsiä! Remmi pitää toki vaihtaa 20000-30000 km jälkeen mutta muut osat kestää vaikka isältä pojalle. On myös pitkän päälle halvin vaihtoehto.
Mulla oli kaikki kuvatut oireet. Vähällä käytöllä ollut pyörä ruuhkavuosina, niin kitkuttelin loppuun osat. Pirullisen kalliita noissa sramin paremman pään sarjoissa... Tuo ketjun takertuminen tuli uudella ketjulla loppuun ajetulla eturattaalla. Siinäpä sitten takavaihtajan korvakkokin vääntyi. Onneksi ei mennyt vaihtaja! Tein sitten täysremontin. Onneksi löytyi vielä bikesteristä kaikki x0 tasoiset osat. Viimeiset hyllyssä olevat taisin joistain komponenteista tilata.
Yllä olevassa kommentissa nykyajan leluosista on kyllä totuuden siemen. Alumiini ei ole se materiaali, minkä itse valitsen materiaaliksi hammasrattaisiin, kun suunnittelen laitteita. Maastopyörän voimansiirto on vielä erittäin epäsuotuisissa olosuhteissa koko käyttöikänsä ajan.
Loistavia videoita! Muutama työvaihe olisi varmasti opetteluttanut ilman sun selkeitä ohjeita ja vinkkejä. Kiitos!
Itsellä meni takarataspakka vaihtoon 1300km jälkeen sähköpyörässä. Työmatka ajoa kesä ja talvi, vajaa vuosi meni. 3 pienintä ratasta oli teräviä jo ja ketju hyppi hampaiden yli kun polkaisi. Vaihdoin myös uuden ketjun. Yllättävän nopeaa kului hampaat rattaista.
Sähköavusteisella tulee helposti ajettua liian harvalla välityksellä. Kannattaa käyttää vaihteita monipuolisesti kuten normi pyörässä.
Hyviä videoita 👍 Selkokielellä ja jelposti ymmärrettäviä 😊 Minulla 2020 Trek ja keväällä alkoi hyppimään sekä krunksahtelee. Kilometrejä varmaan takana vasta 2000 mutta voisiko olla jo että pelkällä ketjun vaihdolla ei tällöin selvitä? Ketjut toki alkuperäiset
Riippuu kuinka voimansiirrosta on pidetty huolta. Puhtaana pidettynä rataspakka voi kestää kymppitonninkin. Vaihteiden takkuilu voi toki johtua muustakin kuin kulumasta - esim säädöistä tai vaihtajan korvakkeen vääntymisestä.
Tuota eturattaaseen tarttumista on sattunut, tosin tässä tapauksessa taisi johtua huonosta voitelusta... Mutta, tuttu ilmiö kyllä.
Kiitos vinkistä.!!!
👍 nyt oli taas asia video
Eturattaat kuluu epätasaiseti polkemisen voimasta. jos sen rakenne sallii, kääntely tasaa kulumista. Kulumispiikkejä voi viilata alemmas.
Vaihdoin sähköpyörään kasetin ja ketjut. Ketjut hyppii 1 ja 2 tattaalla kun antaa voimaa. Onko mitään vinkkiä antaa, mikä voisi olla vialla? Kasetin palaset on oikeassa järjestyksessä ja kireällä, ketjut saman mittaiset kuin alkuperäiset. Vaihteet toimii moitteetta, mutta hyppii 1 ja 2 rattaalla. 12 vaihteen kasetti.
Vaijerin kireyden hienosäätöä voisi kokeilla pienin muutoksin vaikuttaako. 12s on aika tarkka ja uusi ketju on sivusuuntana ryhtevämpi kuin vahnha.
polkaisen liikkeelle itseni ja pyörän esim liikenne valoista niin rataspakka rätisee niin rataspakka menee luultavasti vaihtoon ?? ääni ei ole normaali PS yv laitettu
Se on yksi vaihtoehto. Voi se ketju hypätä kuluneelta eturattaaltakin, mutta jos ääni paikantuu taakse niin todennäköisesti näin.
Crescentin hybridissä enemmän sääntö kun vähääkään kuluneempi voimansiirto, että edestä pienemmälle vaihtaessa tuo takertuminen
Oliko takertuvalla eturataspyörällä ahkerasti ajettu talviaikaan? Itsellä käynyt tekemään juuri samaa talven aikana ja on vedetty ahkerasti hangessa ja loskassa. Voisiko esim. voimansiirtoon pakkautuva jää aiheuttaa epänormaaleja rasituspisteitä rattaiden ja ketjujen välillä, jolloin ne kuluvat mielenkiintoisiksi?
Päädyttiin siihen että alumiininen ratas oli voiman alla litistynyt vaikka se oudolta kuulostaakin
CDX hihnaveto/sinkula, ei tarvii ihmetellä kovin usein :)
Talvipyöräily syö rattaita ja ketjuja paljon. On tullut vastaan kaikki videon ongelmat. Kerran meni etuvaihtaja, kun ketju takertui eturattaaseen.
Minusta nää avomallin vaihteet ei sovi talviolosuhteisiin ollenkaan. Kappavaihde on talvella ihan ylivoimainen ja eikä sitä tarvii olla koko aika säätämässä ja lumia rattailta pois koputtelemasta ja ne kestää ja kestää...
Sitten kun ois vielä joku, joka kertois oikotien onneen osasarjojen ja varaosien valinnassa. Melko kirjava kattaus ketjuja, rattaita, vaihtajia... Niinkun on tietysti pyöriäkin. Huhhuh.
Taas on eturattaasta neljästä hampaasta kärjet poikki ja ketju ei pysy kunnolla rattaalla, yritän aina pitää ketjua suorassa ja laittaa wetlubea talvella, mutta aina vaan sama homma, täytyy taas vaihtaa kaikki. Juuri viime vuonna tai toissavuonna vaihdoin voimansiirrosta kaikki samasta syystä kun kärjet hajosivat hampaista ja ketju putosi, ilmeisesti rattaat eivät vaan kestä talvikäyttöä kun on niin raskasta ja jatkuvaa lämpötilan vaihtelua, en oikein muuta syytä ole keksinyt, onko muilla samanlaisia ongelmia ja mitä tälle voisi tehdä että rattaat kestäisivät? Vai onko paras vaihtoehto sinkulapyörä talvella tai joku vanha Jopo, en kyllä siihenkään rupea?
Onko sulla veto päällä kun vaihdat vaihdetta? Ei tuo millään muotoa normaalia ole.
@@Velogi Ei oikein vaihde vaihdu jos en yhtään pyöritä, ongelma voi olla alaspäin vaihtaminen liian myöhään ja varsinkin silloin kun on rattaat jäässä ja sohjossa, niin menevät poikki helpommin kuin normaalisti. Olen talvella lähinnä käyttänyt etuvaihtajaa kun takavaihtaja on ihan jäässä ja siitähän tuo nyt varmaan sitten johtuu.
Pyörittää pitää, mutta ei voimalla eli ei ketju kireällä. En ole koskaan saanut eturattaasta piikkiä poikki.
Itse olen päätynyt ratkaisuun, että kierrätän kolmea eri ketjua 500 km välein ja kun jotain hajoaa, vaihdan kerralla aina uudet ketjut, kasetin, rissat ja edestä yleensä eniten käytetyn rattaan. Kesäpyörän kanssa näin on käynyt 13000-17000 km välein, eli 2-3 vuoden välein. Tämä on ollut pienimmän vaivan metodi, voi ajella huoleti pitkään ilman riskiä siitä, että joku juttu leviää kesken matkan. Useimmiten ongelmat ovat alkaneet ketjun hyppimisellä, mutta kyllä joskus ketjutkin ovat katkenneet ja rissojen laakerointi kulunut niin väljäksi, että heiluivat yli sentin suuntaansa.
Tämä on hyvä metodi.
Kiitos!
Hei, tiedät varmaan käykö sr suntourin kammelle shimanon ketjupyörät? Jakohalk. Näyttää olevan kuitenkin sama.
Pitäisi käydä jos BCD mitta ja pulttien lukumäärä täsmää.
@@Velogi Kiitos ja kiitos hyvistä videoista.
Onko olemassa video jossa neuvotaan vaihteiden säätäminen? Ongelma on kun pojan pyörästä (21vaih.) lähtee ketjut pois päältä jatkuvasti.Vai onko syy vain se ettei osaa käyttää vaihteita?
Kyllä se on säätöongelma. Video löytyy sekä takavaihtajasta ua-cam.com/video/SUB-1_BWio4/v-deo.html että etuvaihtajasta ua-cam.com/video/jaLlLp-KqRc/v-deo.html Tuo oire viittaa rajoitinruuvien säätötarpeeseen.
@@Velogi Kiitos
Minulla on Tunturi polkupyörä 21 vaihteinen ja siinä on klappia etukeskiössä. Auttaako kiristäminen tähän? Pitääkö paikkansa kun Korjaaja sanoi, että voisi ehkä auttaa kiristäminen? Napa on ns. kasetti ei kierteellä ja sitä ei voi itse purkaa kun se vaatii erikoiset avaimet. Voiko etummaisen hammasrattaiden kuluneisuus aiheuttaa sen rutinan joka kuuluu kun polkee raskaasti ja se pienin hammasratas takaa käytössä. Kaikki muut vaihteet toimii normaalisti ja takana on uusi vaihtaja, hammasratas pakka sekä uusi ketju. Säätämällä sitä rutinaa ei saa pois.
Ei press fit mallin keskiöön kiristys auta - tai ei sitä voi kiristää. Kammet tietty voi olla löysällä. Jos pakka ja ketju on vaihdettu, todennäköisesti vanha eturatas on sen verran kulunut että ketju ei enää istu ja oireet ilmenee ääriasennossa. Todennäköisesti häipyy kun vähän aikaa ajaa.
Moi Velogi, kuinka usein takapakka tulisi vaihtaa sähköpyörissä? Itse olen tehnyy pyörään pienemmät huollot mutta liikkeissä isommat ja kausihuollot. Riippuen huoltoliikkeestä ohjeet takapakan vaihtoon heittelee kovasti. Osa vaihtavat ne aina kun ketjut vaihdetaan koska kuulema uusi ketju ei toimi vanhan pakan kanssa, toiset vaihtavat sen kilometrin määrän mukaan ja toiset jos ne näyttävät kuluneelta. Jotenkin tässä luottamus alan liikkeitä kohtaan on vuosien varrella heikentynyt.
Riippuu kovasti siitä kuinka käyttää vaihteita, kuinka pitää voimansiirron puhtaana, millaiset ketjut on käytössä jne. Tästä syystä käytäntöjäkin on monia. Jos ajaa yksillä ketjuilla niin kauan kuin alkaa tulla ongelmia, tilanne on tuo että rataspakka ja ketju menee molemmat vaihtoon - voi mennä eturataskin koska tosiaan uusi ketju hylkii kuluneita rattaita. Jos kierrättää useampaa ketjua niin tätä sykliä saa pidennettyä. Maantiepyörässä itsellä menee yli 10 000 km pakalla, mutta maastopyörästä en ole kilometrejä kirjannut vaan vaihtanut sitten kun olen ajanut kaksi kertaa kolmen ketjun kierron niin että kaikkien venymä on se puoli prosenttia.
Kaikki oireet löytyy ja siittä kysymykseen onko normaalia että ollaan tässä pisteessä noin 10-13 000km jälkeen pitäskö kestää pidempään ? 2 pyörää saanu samaan kuntoon samassa ajassa ja noin noilla kilometreillä (toine varastettii välissä)
Riippuu toki osasarjasta ja käytöstä, mutta kyllä nuo jo ihan normaalit kilometrit on. Maantiepyörällä olen ajanut pakalla 20 000 km - siinä kun olosuhteet on pääosin helpommat kuin maastossa ajaen.
@@Velogi pitää varmaan koittaa ketjujen vaihtoa useammin kun 0 kertaa kun saan tän huollettua
Juu se toki myös vaikuttaa monellako ketjulla ajaa.
@@Velogi ketjujen venymisestä ja kulumista en edes osaanut ajatella ennnun kun aloin etsimään ensiapu ohjeita pyörän hualtoo täältä :D paljon hyviä vinkkejä tulevaisuude varalta kiitos.
Olisiko antaa asiantuntevaa arviota seuraavaan probleemaan:
Pyörä mallia cyclocross. Keväällä alkoi ketjut hieman pomppia, ketjuilla oli ajettu n 2tkm, päätin vaihtaa uusiin. Pomppiminen jatkui, ja huomasin että eturataskin on vaihtokunnossa, vaihdatin eturattaan ja aiemmin keväällä olin uusinut myös rissapyörät. Eturattaan ja ketjun vaihdon jälkeen ongelma jatkui yhä edelleen. Takapakalla oli ajettu noin 1,5 kesää, päätin vaihtaa vielä senkin. Nyt siis koko voimansiirto vaihdettu uusiin osiin.
Nyt voi jo polkea voimalla ylämäessä ilman, että ketjut pamahtaa piikkien yli, mutta kyllä yhä edelleen kuuluu aika ajoin pientä pauketta ja tuntuu kun ketju yrittäisi asettua paikalleen. Ketjun mitta tsekattu pyörähuoltoliikkeessä. Tuskastuttaa 😅
Kuulostaa oudolta. Millaisia kilometrimääriä noilla uusituilla osilla on ajettu? Onko oire vain tietyillä rattailla vai kaikilla? Onhan ketju varmasti oikean levyinen? Jos on Shimano, niin onhan ketju oikein päin (tekstipuoli ulos)?
eturattaalla ja ketjulla on ajettu noin 300km, takapakalla ehkä 150km. Ketju on sama shimanon 10-lehtiselle pakalle kuin mikä fillarissa aina on ollut. Ja ketju vaihdettiin huollossa, minusta teksti on ulospäin. Täytyypä vielä varmistaa toi kuitenkin! Kiitos vastauksesta @@Velogi
Ongelma tulee usein kun pysähtyy esimerkiksi liikennevaloihin tm, että pyörä on paikallaan. Liikkeelle lähtiessä kuuluu ja tuntuu kun ketju hieman naksahtaa paikalleen.
Menee jo arvailuksi, mutta onhan sekä rataspakka että eturattaat kunnolla kiinni? Tsekkaa pakasta myös että rattaat eivät elä sivusuunnassa vaikka lukkorengas olisi kiristetty.
Nekin on tuplatsekattu ja kiristetty. Näillä mennään, ei näytä jostain syystä loppuvan 😅
Talvipyörässäni saattoi käydä tuo viimeinen, mutta en varmaksi osaa sanoa. Seuraus oli kuitenkin se, että parin vuoden ikäinen takavaihtaja tuhoutui. No, voimansiirron muita komponentteja ei ollutkaan tullut vaihdettua koko pyörän elinikänä, koska kaikki näytti hyvältä ja pyörä tuntui toimivan. Korjaustoimenpide voisi olla toteuttaa suunnittelamani täydellinen voimansiirron päivitys 3x7 Acera -> 1x10 Deore tai jotain siihen suuntaan. Hinta hirvittää jo etukäteen, mutta pyörän tämänhetkinen arvo on 0€ :D
Tietty yksi vaihtoehto on nämä wattireidet, mutta en oikein usko ;)
Kyllä tuli tehtyä virhe, että eturattaita ei vaihdettu , kun takarattaat ja kettingit vaihdettiin. Semmoinen herkkyys ja keveys jäi puuttumaan poljinnasta.
Ainakin nuo alumiinirattaat on kyllä aika kuluvaa tavaraa 😬
Tuo pienin ratas kuluu väkisinkin ennen aikojaan kun pyörällä ajetaan enimmäkseen tiellä.
Pikkurattaan hampaat joutuu muutenkin kovalle rasitukselle kun ketju välittää voimaa rattaaseen vain muutaman hampaan kautta.
Saako näitä lehti-pakan irtolehtiä ostettua erikseen? Ei tarvis uusia koko pakkaa kun vain ne pari pienintä lehteä.
Riippuu pakan kokoonpanosta mitkä lehdet ovat irrallisia, mutta esim. 11 lehtisessä se pienin 11 tai 12 piikkinen on vapaarattaan rakenteesta johtuen aina erillään ja sitä myös saa ostettua erikseen.
@@Velogi Ok. Kiitoksia vinkistä. Tää on tosiaan 10 lehtinen ja pienin(ja se kulunein) on tuo 11 piikkinen.
Minä pyöräaikoina ajoin jollai 300€ halppis maasturilla ilman mitään huoltoja, toki ilmaa renkaisiin ja se oli siinä. Samoilla kejuilla ja rattailla ajelin 3-4v.😁 hyvi se kesti
Eikö näissä kiristetä ketjuja siirtämällä rengasta taaksepäin? Vai koskeeko se vain vaihteettomia pyöriä. Mikä on hyvä määrä chain slackiä polkupyörän ketjussa?
Joo näissä takavaihtajan jousi hoitaa ketjun kireyden. Vaihteettomissa ja napavaihteisissa sentti puolitoista saa ketju heilua ylös alas : ua-cam.com/users/shortsdEMby5k47DI?si=Gc4NjgX8MZS3V6e7
Mistäköhän johtuu kun mun pyörästää kuuluu välillä inhottava naksahdus? Yleensä se kuuluu kun polkasee kovaa.
Voi olla keskiön laakeri. Kiristäminen tai uusiminen auttaa. Joskus polkimen laakerikin voi naksua.
@@Ridge4ev kiitos
Samat epäilyt. Jotain vinkkiä voit saada videolta ua-cam.com/video/1k5dS44lwoo/v-deo.html
Minulla noin 2v sitten cyclon kanssa alkoi hyppimään ja sain huollossa palautetta, että ajan liian yksipuoleisesti, vaihdettiin taakse ratas ja yritin muuttaa ajoa, mutta kyllä ongelma palasi ja huollossa sitten vaan sanottiin että kuluvia osia, no sillä kertaa en vaihtanut enää kun kuitenkin ajo sujui jotenkin. Viime vuonna ajoin toisella pyörällä jolla nytkin aloittanut pyöräilyn, mutta nyt kyl tarkoitus kaivaa jälleen cyclo esiin ja jännittää miten nyt sujuu?
Vaikka polkupyörästä löytyy useampi ratas niin ei se velvoita kaikkia käyttämään vaan ajetaan sillä mikä tuntuu luontevimmalta, en lähtisi yksipuoleisuudesta syyttämään. Saattaa johtua usein ajettavan maaston luonteestakin että löytyy vain muutama käyttökelpoinen välitys.
Kuinka pyörällä kuuluisi ajaa, että kaikki rattaat kuluisivat yhtä tasaisesti? Jos ajelu on työmatkaa (sama reitti) pääosin ja muuta satunnaista ajelua, niin tuntuu ainakin itsestä loogiselta ajella niitä samoja reittejä samoilla vaihteilla.
Paras ohjenuora tuohon on kun seuraa kadenssia ja pitää sen suht tasaisena vaihteiden avulla. Se ei toki takaa että kaikki rattaat kuluvat, jos reitillä ei esim. ole tiheintä välitystä edellyttävää ylämäkeä.
Hei. Tulinpa kyselemään tyhmiä. Eli pyörässäni on tällä hetkellä alkuperäiset eturatas 38T ja takaratas 11-38T. Jos ostan uuden rataspakan taakse niin käykö siihen esim 11-30T? Pyöräni on 8 -vaihteinen.
Noin päin se käy helpommin että isoin ratas pienenee, siitä selviää vaihtajan B ruuvin säädöllä. Ison rattaan suurentuessa voi vaihtajan kapasiteetti tulla vastaan. 8 piikkiä on kyllä käytännössä liian iso ero samalla eturattaalla, mutta tämä lienee esimerkki.
@@Velogi Alright. Kiitos
No tulipa hoksattua että pyöräni tuotesivulla on virheellistä tietoa tuosta takarattaasta. Oikeasti pakka on 11-34T kun tarkistin. Tämä voi helpottaa asioita.
Terve oisko vinkkiä siitä että kun lumipyryllä ja lumisella tiellä ajaa niin onko kehitelty jotaki takarataspakan suojaa ettei lumi keräänny sinne että pysyis ketju rattaalla eikä alkais pomppimaan
Jotkut on suihkuttaneet voimansiirtoon silikonispraytä jotta lumi ei tarttuisi.
Voi kun ihmiset ymmärtäisivät pestä pyöriään. Monenlaista tullut vastaan kun noita huoltelen.
Parasta aikaa tuo eturattaan ongelma että ketjut meinaa tarttua matkaan toiselle kierrokselle😂. Helkaman fe8 kyseessä ja ajettu vasta alle 500km MUTTA pelkkää metsä ja hankalaa maasto ajoa.
paina kampea, jos ketju kiipeää yleisimmin käytetyllä eturattaalla niin jotain tarttis tehdä
Onko normaalia että maastopyörässä ketjut kuluu 500km:ssä 0,5%.
Olen käyttänyt kmc halvimpia s8 ketjuja.
Aika nopeaan on mennyt, mutta halvat ketjut kuluu nopeasti varsinkin maastokäytössä kun puhtaus on ohimenevää. Laita seuraavat vähän tyyriimmät niin kestää enemmän käyttöä.
Onko jotain ketjuja joita suosittelet ja hyvä hinta laatu suhde.
Kalliimman pään ketjut on kaikilla hintansa väärtejä juuri kulutuskestävyytensä vuoksi. Shimanon maastosarjoista XT.
Saako kysyä vähän asian vierestä?Olen käymässä Campan jarrupalojen kimppuun,antakaa vinkkiä miten onnistuu parhaiten.Pitääkö irrottaa kengät längistä,vai saako kumit liukumaan pois paikallaan?Kiitoksia.
Ne Campan jarrupalat joihin olen kulutuspinnan vaihtanut ovat olleet niin tiukalla sovitteella, että ei saa vaihdettua palan ollessa paikallaan. Useimpiin Shimanoihin pystyy, koska kulutuspinta ei ole niin tiukassa ja se on varmistettu erillisellä ruuvilla.
@@Velogi Okei,otetaan irti ja ruustukkiin kiinni.Kiitos vastauksesta ja hyvistä videoista.
Yritä saada ihan käsissä - ruuvarin kärjellä väännät vanhan pois ja uutta kun pujotat niin kumivasaralla tai vaikka puupalikalla koputat paikalleen.
@@Velogi okei,kiitos vinkistä.
@@Velogi Palat tuli vaihdettua.Terävällä ruuvarilla vanhat lähtikin aika helposti.Kiitos ja hyvää tulevaa kesää.
Napavaihteisto + fauber keskiö niin rattaat vaihdetaan sit kun ketju ei pysy enää päällä. Ketjun ollessa voimansiirron kallein osa.
Voitko tehdä videon missä kokeilet boch merkkiin sopivaa speedboxia olisi kiva saada siitä suomalainen arvostelu.
Kiitos jo etukäteen jos teet kyseisen videon. olen ajatellut itse hommata sen omaan pyörään mutta haluan pyöristä tietävän arvostelun siitä ennen kuin ostan sen😊🚲🚲
Lähtökohtaisesti en testaa selkeästi laittomia tuotteita.
Mulla on tilanne, jossa Trekin kolmen eturattaan systeemissä ongelmia on vain isoimman rattaan kanssa. Alussa se ilmeni lähinnä siinä, että vaihdevipua sai painaa pitempään kuin muilla vaihdoila. Nyt ei mee enää isolla rattaalla vaihteet päälle ollenkaan
Niin ketju ei nouse enää edessä isolle rattaalle? Olisiko vaijeri katkeamassa?
@@Velogi Siitäkin se saattaa johtua. Täytyy katsoa mistä johtuu ja laittaa kuntoon.
Tätä vaijeri ongelmaa minäkin sanoisin. Oletko kiristänyt vaijeria, vai onko jo säätövaraloppu?
En tiedä onko joku jo kommentoinut mutta eturatas voi mennä uusiksi pelkästään silloinkin jos kampi hajoaa koska nämä saattavat olla kiinni toisissaan. Ite oon tässä tilanteessa tällä hetkellä, oikean kammen jengat oli maanantailaatua jonka takia poljinta ei saa millään ruuvattua enää takaisin (poljin irtosi kammesta kesken ajon, selvisin tilanteesta säikähdyksellä). Mutta tämä uusien kampien hankita pistää raapimaan päätä kun niitäkin on niin eri mittasia sekä erilaisille keskiöille tarkoitettuja, itsellä nelikanttikeskiö. Ja sitten kun on sekä eturattaalla olevia että ilman rattaita olevia kampia. Vasemmassa kammessa unohin aikanaan että niissä on vasenkätiset jengat jonka takia pilasin sen puolen jengat heti kättelyssä. Se oli taas omaa tyhmyyttäni.
mikä ton "Ketjunpidin" virallinen nimi on joka sulla on videossa ?
En tiedä tuon parempaa suomenkielistä nimeä sille, chain hook nimellä sitä myydään. Joissain ketjutulkeissa on selkäpuolella vastaavat sakarat ja jotkut muotoilee sen vaikka vanhasta pyörän pinnasta.
Ons mun pörän ratasja ketjusvikaa 2000 mitaris ja ainakaan pelaa?
Kilometrit sinänsä ei kerro koko totuutta, kuluminen riippuu osien laadusta ja voimansiirron kunnossapidosta. Kyllä ainakin ketjun tuossakin kilometrimäärässä vaihtokuntoon saa, mutta epäilen silti säätöongelmaa. Jos pyörässä on ketjuvaihtaja, olethan katsonut aiheeseen liittyvät videot ua-cam.com/video/SUB-1_BWio4/v-deo.html
Pystyykö ne pyöritettävät vaihteet vaihtaa sellaisiin liipasinvaihteisiin?
Pystyy - kunhan on yhtä monta pykälää molemmissa. Vaijerin joutuu varmaan vaihtamaan.
@@Velogi okei
10 000 kilsaa ajoin, sitten alko hyppiin, remontille tulee hintaa reilu 200e.No tänää kävin sähköfillaria kurkkiin.Teetkö videoita sähköfillareista?
Toki sähköpyöristäkin löytyy videoita: ua-cam.com/play/PLsDJucv3JYFWaw3ehUGXB0JuZ-eZCvQqU.html
Ei ole ikinä takertunut ketju eturattaaseen. Entinen pyörä ei tykännyt märästä kelistä, alkoi ketju hyppiin rattaan yli, kuivalla kelillä ei taasen tehnyt sitä temppua koskaan..
Onko nuo nykypyörät ihan leluja nykyään. Muilla on 3-vaihteinen kappavaihteellinen Nopsa jostain 1980-luvun lopulta. Ikinä en ole siihen ketjuja vaihtanut saatikka mitään rattaita. Öljyä olen joskus ruuttaillut lisää ja nyt ne on jo aika pikiset. Pyörällä on ajettu arvioini mukaan noin 30000 km. Hyvin pelaa edelleen, ihmeellistä huoltorumpaa nuo nykyajan avovaihteelliset pyörät. Ei jatkoon!
Napavaihde on tuossa mielessä hyvä että ketjun ja rattaiden kunto ei vaikuta vaihtamiseen.
Olen samaa mieltä. Vanhat pyörät on kestävämpiä. Periaatteella "Jos joku toimii, älä koske siihen! " on menty.
99% huoltoon tulleista pyöristä tarvii uuden rataspakan ketjun uusimisen kanssa, eturatas noin 10%.
Eli huoltoon tullaan vasta sitten kun on jo oireita.
Vanhaa pyörää koskee tyyliin kaikki 5 kohtaa... 20v ajettu :D
vanhassa pyörässä rupes lyömään tyhjään...ketjut hyppis yli piikeistä :D
Niin siinä lopulta käy.
Olinko eka