Apartman Denetimi Nasıl Yapılır? (Apartman ve Toplu Yapılarda Denetim)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 лют 2025

КОМЕНТАРІ • 44

  • @hekimmayis3708
    @hekimmayis3708 3 роки тому +2

    Merhaba,
    Eğitici, bilgilendirici video için teşekkürler.
    Banu Hanım' a da anlatımları için ayrıca teşekkürler.
    Videoyu iki kez izledim, olası olumsuzlukları da soru cevap yapmışsınız çok güzel.
    Fakat aklımdaki soruya cevap bulamadım.
    Genel Kurul da
    Yönetim Kurulu ile birlikte seçilmiş, onaylamış denetçi (kişi; istifa yok) görevini yapmaz (işletme Defter kontrolü) ise ,
    yeni yönetim; İbra edilmeyen bütçe ile seçilebilir mi?
    İşletme Defteri, başka bir şekilde denetleme kontrolü yapılabilinir mi?
    Nasıl bir yol izlenmelidir?
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
    NOT: Videonun düzenlemesi çok güzel olmuş.
    Emeklerinize sağlık.
    Saygılar...

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +2

      Yeni yönetimin seçimi bir işletme projesine bağlı değildir. Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar. Bu proje,kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında, karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır.
      Eğer kat malikleri kurulunda bir işletme projesi kabul edilmişse bu proje kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara, imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla genel kurul kararı ile bildirilir. Bu durumda kat maliklerinin itirazlarını dikkate ​almaya da gerek yoktur.
      Mevcut yönetimin hesaplarını denetleyecek olan denetçi istifa etmiş ise yerine yedeği yedek seçimi yapılmamış ise de yeniden olağanüstü surette toplanılarak denetçi seçilmeli idi. Bu hususta yönetim planındaki hükümleri değerlendirmek gerekir. Eğer yönetim planında deneticinin istifası sebebi ile neler yapılacağına dair bir hüküm bulunmuyorsa da sorun yoktur. Toplanacak kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir. Yönetim planında yazmadıkça da denetici seçimi zorunlu değildir. Deneticinin görevi ve yetkisi her halükarda kat malikleri kurulunundur.
      İşletme defterinde gelirler ve giderler yazılıdır. Dolayısı ile işletme defterinden hesapları denetlerken bir yandan da bu gelir ve giderlere sebep olan belgelerin incelenmesi, şüphe halinde gider belgelerinin gerçekliği hakkında yerinde inceleme yapılması yeterlidir. Diğer taraftan eğer bir muhasebe sistemi kullanılıyorsa mizan kontrolü, özet kesin hesabın değerlendirilmesi, bilançonun incelenmesi , mevcut işletme projesi ile harcama kalemlerinin değerlendirilmesi de denetim yöntemlerindedir.

  • @tcyalandunya3224
    @tcyalandunya3224 3 місяці тому

    Önemli bir detay atlanmış o da şu: yönetimin denetlenmesi başlikli 41. Maddeye göre yonetimi denetleme görevi kat malikleri kuruluna ait ve kurul İSTERSE Kendi arasindan denetçi secip bu görevi denetçiye VEREBİLİR. Yani denetçi seçmek zorunlu degil

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 місяці тому

      Öncelikle tapu sicilinde yönetim planında denetçi ile ilgili hususlar geçerlidir. Yönetim planı ya da metninde denetçi / denetim kurulu seçimine ilişkin bir husus yok ise o taktirde Kat Mülkiyeti Kanununun 41. maddesi geçerlidir.
      Bu durumda denetçi / denetim kurulu seçmek zorunlu değildir.
      Bir çok video ve blog yazımızda bu durumu yazdık ve ifade ettik. Bu videomuz içeriği dahilinde ihtiyaç olmadığından verilmemiştir.
      Konu ile ilgileniyorsanız daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
      www.youtube.com/@Apsiyon/search?query=denetim
      www.apsiyon.com/blog/arama-sonuc?q=denetim

  • @renaissance2004
    @renaissance2004 2 роки тому +1

    Merhabalar, değerli bilgiler için teşekkür ederiz. Genel kurulda oy çokluğu ile seçilen Denetçi istifa nasıl edebilir istifasını kime sunmalıdır

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Deneticinin İstifası:
      Denetici veya denetim kuruluda kat maliklerine göre aynı yönetici gibi bir vekil olarak ( denetim faaliyeti açısından) sorumludur. Eğer denetici ve/veya denetim kurulu genel kurul / temsilciler kurulu tarafından seçildi ise dolayısı ile istifasını da olağanüstü genel kurula vermek durumundadır. İstifa aslında tek taraflı sonuç doğurur, kurulun istifayı kabul edip etmemesi söz konusu değildir. Ancak görev alınan kurula istifa sunulmadıkça denetçinin sorumluluğunun devam ettiği düşüncesindeyiz. Genel kurul toplanarak yeni denetçi / denetim kurulu seçer veya seçemez o durum artık eski denetçinin sorumluluğunda değildir.
      Yönetim kurulu ve eski denetçi olağanüstü genel kurul çağrısını yapmadığı taktirde veya yapsa da yeni denetici seçilmediği taktirde bu durum yönetim kurulunun faaliyetlerini engellemez. Doğal olarak yönetim kurulu görevlerine devam eder. Kat Mülkiyeti Kanunu açısından denetçinin seçimi zorunlu değildir. Denetçi yok ise denetim işini kanuna göre Kat Malikleri Kurulu / Temsilciler Kurulu yapar. Bir kez da bu ifadelerimizin tapu sicilinde kayıtlı yönetim planından kontrol edilmesi gerekir. İfadelerimiz ile çelişen yönetim planı maddesi var ise yönetim planı geçerlidir.

  • @izmirtk
    @izmirtk 2 роки тому +1

    Bilgilendiri videolarınız için teşekkürler.
    10 yıldan fazladır 20 daireli binada oturuyorum bir tane denetim raporu görmedim
    1-)Denetci seçimi yapılmış fakat rapor varsa bile bana gelmiyor , denetim konularını mahkeme vasıtasıyla isteyebilir miyim?

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.
      Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.
      Yıl sonu denetim raporu malik olarak tarafınıza gönderilmiyorsa , genel kurulda deneticinin görevini yerine getirmediğini ifade edebilirsiniz. Denetim raporunun genel kuruldan önce maliklere gönderilmesi yönetici ve deneticinin sorumluluğundadır. Kendilerinden istemeniz gerekir.
      Genel kurullara katılmıyorsanız , genel kurul kararı tarafınıza tebliğ edildikten sonra en geç 30 gün içinde sulh mahkemesine denetim raporu ile ilgili alınan kararın iptali için dava açabilirsiniz. Ancak denetim raporunun mahkeme yolu ile edinilmesi amacı ile dava açılması mümkün değildir. Açılacak davada denetim raporu mahkeme dosyasına teslim edildiğinde incelemeniz de mümkündür.

  • @zubeydesimsek9735
    @zubeydesimsek9735 2 роки тому +1

    Denetloyoruzda ne.oluyor kim denetletiyor yada acik ciksa kimin umurundaki bunlar kanunla korunmadikca hicbir ise yaramiyor illa davami acmak lazim

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Mevzuatta denetimin kat malikleri veya kat maliklerinden seçilen denetici / denetim kurulu tarafından yapılmasına ilişkin hüküm vardır. Herhangi bir sorunda sulh hukuk mahkemesine başvuru hakkı saklı olup, güveni kötüye kullanma söz konusu ise savcılıklara suç duyurusunda bulunabilir. Kat malikleri kendilerine düşen denetim ve hesap sorma görevlerini yapmadıkça mağduriyetler artacaktır.
      Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.
      Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.
      Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.

  • @cahideunlupulan3470
    @cahideunlupulan3470 4 роки тому +2

    2018- 2019 su gideri 2020 de ödenmiş bu konuyla bilgi verirseniz sevinirim. teşekkürler...

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      2018 ve 2019 da ödenmemiş ise su borcu anagayrimenkulün ortak gideri olduğundan 2020 yılında ödenmelidir.
      2018 ve 2019 yılları kesin hesabını incelemeniz gerekir, söz konusu su gideri borç olarak kayıt altına alınmış mı? Ödenmiş mi?

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 3 роки тому +1

    Super!

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      Thank you very much!

  • @espera88
    @espera88 2 роки тому +1

    Yönetici aidat vs ödemem para isterim diyor denetçi olarak bende aidat ödemek istemiyorum ve bu kararlar karar defterinde yazılı değil sözlü olarak ödeme yapmam diyor yönetici ne yapmam lazım

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Yöneticinin Ücret Alması :
      Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir. Bu sebeple öncelikle tapu sicilinde kayıtlı yönetim planını incelemeniz gerekmektedir. Yönetim planında ücret verileceğine dair hüküm yok ise yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir. Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. Bu şartlar halinde yönetici kendisine düşen ödemeleri yapmaz ise kat maliklerinden birisi ( denetçi de kat malikidir) kendisi hakkında borçlarından dolayı icra takibi yapabilir.
      Denetçinin Ücret Alması:
      Yukarıda "yöneticinin ücret almasından farklı olarak" denetçinin ücretine ilişkin Kat Mülkiyeti Kanunu bir düzenleme getirmemiştir. Bununla beraber aynı yönetici de olduğu üzere yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir. Bu sebeple öncelikle tapu sicilinde kayıtlı yönetim planını incelemeniz gerekmektedir. Yöneticinin aksine ; yönetim planında denetçiye ücret verileceğine dair hüküm yok ise deneticinin ücret alması için kat malikleri kurulunda karar alınması gerekir. Yönetim planındaki hüküm deneticinin ücret almayacağına ilişkin ise kat malikleri kurulu deneticinin ücret almasına karar veremez. Bu şartlar halinde denetici kendisine düşen ödemeleri yapmaz ise kat maliklerinden birisi ( yönetici de dahil olmak üzere ) kendisi hakkında borçlarından dolayı icra takibi yapabilir.

  •  2 роки тому +1

    Site yönetimi harcama belgelerini muhasebeci tutup bu usulle kaydettiriyor. Denetçimizde denetim yapacağım diyor işletme defteri ve belgelerin kendisine teslim edilmesini istiyor. Yönetimse belgeler ve işletme defteri muhasebecimizde kendisiyle görüştük haber verdik orada hesap denetiminizi yapabilirsiniz diyor. Yönetimin çekincesi denetçinin belge yok etmesi ve buna istinaden suçlama yapması. Bu durumda denetim nasıl yapılır. Denetçinin belgeleri ve işletme defterini kendisi alıp evinde inceleme hakkı varmı. Yoksa yönetimin yada muhasebecinin nezaretindemi yapması gerekir. Denetimin usul ve esasları hakkında bilgilerinizi bekliyorum teşekkürler.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +1

      Denetimin yapılacağı yer öncelikle evrakların ve kayıtların bulunacağı yerdir. Eğer denetçi ile bir güven sorunu var ise evraklar kopyalanmak sureti ile denetçiye verilebilir. Bu işlem ve masrafı karşılayacak imkan ve süre mevcut değilse denetçiye incelemesi için evraklar götürülebilir, denetçi davet edilebilir, denetim süresinde kendisine nezaret edilebilir. Kanuna göre evrakların saklanması yöneticinin mesuliyetindedir. Bu sebeple yöneticinin bu konuda alacağı önlemlere denetçi uymak mecburiyetindedir.

    •  2 роки тому +2

      Değerli bilgileriniz için teşekkürler.
      Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

    • @pruvasitesi7760
      @pruvasitesi7760 2 роки тому +1

      @ Bizi izlediğiniz için teşekkürler.

  • @osmandogan8249
    @osmandogan8249 5 місяців тому

    Merhaba.
    Apartman da yapılacak bir iş için ihale açmak zorunlumu. Veya bunun maddi bir limiti var mı.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  4 місяці тому

      Kat Mülkiyeti mevzuatında ihale gibi bir zorunluluk yoktur. Tapu sicilinde kayıtlı yönetim planında büyük işler için alınması gereken teklif sayısı veya yapılacak büyük işin kararıın alındığı genel kurulda satın alma komisyonu kurulması gibi kararlar alınabilir.
      Kararda yöneticiye yetki verildi ve yukarıdaki zorunluluklar yok ise yönetici ihale yapmayabilir.

  • @esatkara33
    @esatkara33 Рік тому

    Merhabalar site olarak apsiyon ile çalışmaktayız. Site denetimde görevliyim apsiyon proğramından ne konularda yararlanabılırım?
    Kat maliki eş ise ben denetimci olabilirmiyim.? Geçmişe dönük denetim raporu hazırlanırmı? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому +1

      Yönetiminizin size denetçi olarak yetki vermesini talep edebilirsiniz. Raporlar> Dökümler> menüsünden Denetim Raporu, Denetim Tablosu ve diğer döküm rapolarını kullanarak hesap dönemine kolaylıkla hakim olabilir, raporunuzu yazabilirsiniz.
      Sorularınız için egitim.apsiyon.com/ linkinden çarşamba günleri 10.00-14.00 arasında soru-cevap eğitimlerimize kayıt olabilirsiniz.
      Tapu sahibinin ( kat maliki) eşi denetçi olamaz.
      Geçmişe yönelik denetim raporunu dönem denetçisi kendisine genel kurul/ temsilciler kurulu görev vermedi ise hazırlayamaz.
      Denetçi (denetim kurulu) seçildikleri dönem için ara denetim ve yıl sonu denetim raporlarını hazırlayabilir.

  • @hamzabey2731
    @hamzabey2731 3 роки тому +1

    hocam merhabalar. bizim sitemizin yönetimi özel bir yönetimde iken 2019 yılında bize devredildi. o günden bu yana sürekli yönetim ve denetim kurulları değişti. Bu süre zarfında seçilen denetim kurulları hiçbir denetim yapmadılar. her seçilen denetim kurullarının çok geçmeden bir üyesi kendini liyakatli görmeyerek istifa etti. Denetim yapmayarak istifa eden bu denetim kurulu üyelerinin bir sorumluluğu var mıdır? Ben yönetim kurulu üyesi olarak görevimi yapıyorum. Ancak bu denetimsizlik durumu bizleri de rahatsız ediyor. bu gidişle temsilciler kurulunda denetim kuruluna seçilmeyen kişi kalmayacak. bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      Sayın Hamza Bey, denetim kurulu ve denetçi veya kurulun üyeleri de aynı yönetici ve yönetim kurulu üyeleri gibi kat maliklerinin denetim işi için görevlendirdiği vekillerdir. Görevleri yönetimin yönetime ilişkin faaliyetleri, tutum ve davranışları ile hesaplarını denetlemektir. Denetici veya denetim kurulu ya da kurul üyelerinden biri görevini yerine getirmiyor ve denetim yapmadığı için sitede kat malikleri adına bir zarar oluşuyorsa ya da görevini hatalı yapıyorsa, denetim görevini eksik, hatalı ya da kanuna aykırı yaptığından dolayı uğratılan zarar kendisinden dava yolu ile istenebilir. Ayrıca sulh hukuk mahkemesine başvurarak idari para cezası talep edilebilir. Ancak karar mahkemenin yetkisinde olup, çıkacak ceza cüzi olacaktır.

  • @tcyalandunya3224
    @tcyalandunya3224 3 місяці тому

    Yönetim planı:
    Madde 28 - Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler.
    Yönetici Hakları:
    Madde 40: Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir.
    Sorum şu : yöneticiye verilecek uygun ücretin üst sınırı var mıdir?
    Mesela 20 daireli bir apartmanda yoneticiye asgari ucret kadar ucret verilecegi karari alınırsa bu karara karsi çikanlar dava açtiginda hakim bu ucretin fazla olup olmadigini neye gore tespit eder

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 місяці тому

      Öncelikle mahkeme maliklerin kararının yönetim planı ve Kat Mülkiyeti Kanununa uygun olup olmadığına bakar.
      Özellikle yüksek meblağlı işletme projelerinin uygulandığı toplu yapılarda (sitelerde) yönetim işi aslında “profesyonel bir işi icra etme” haline dönüşebilmektedir. Bütçeler yüksek, blok ve bağımsız bölüm, çalışan, hizmet veren şirket sayıları fazla, yönetim işini yapmanın yöneticiye getirdiği riskler bulunmaktadır. Yöneticiler kat maliklerinin vekili oldukları ortak yerlerdeki yöneticilik işlerini yaparken, gelirlerini sağladıklarını asıl işlerinden ve özel hayatlarından zaman ayırmaktadırlar. Dolayısı ile kat malikleri arasından seçilen ve herhangi bir ücret almayan yönetici ya da yönetim kurulu üyeleri için site yöneticiliği işi bir yüklentiye (angaryaya) dönüşmektedir. Oysa Anayasa 18. maddesinde hiç kimsenin zorla çalıştırılamayacağına hükmetmiş ve yüklentiyi ( angaryayı ) yasaklamıştır.
      Yöneticilik ücretinin “hangi meblağda olması gerektiği hakkında” mevzuattaki hüküm açık olup, “yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir”. Bu ücretin miktarı şüphesiz yöneticilerin idaresine bırakılan işletme projelerinin büyüklüğüne, blok sayısı, bağımsız bölüm sayısı, çalışan sayısı ve hizmet alınan şirket sayısına daha doğrusu işlem sayısına ve yönetim işini yapmanın yöneticiye getirdiği risklere bağlı olarak genel kurul / toplu yapılarda temsilciler kurulunda belirlenmelidir.
      Daha fazla bilgi için "Huzur Hakkı Nedir, Yöneticinin Huzur Hakkı Ne Olmalıdır?" konulu www.apsiyon.com/blog/huzur-hakki-nedir-yoneticinin-huzur-hakki-ne-olmalidir linkindeki yazımızdan faydalanabilirsiniz.

  • @veda886
    @veda886 2 роки тому +1

    Merhabalar sayın yetgili, 24 dairelik bir yazlık sitede daire sahibiyim. 4 senedir aidatlar yükseliyor. Bu senede 250 TL den 650 TL çıkardılar.7200 TL yillik arti 6000 TL extra tadilat için istiyorlar.
    Sitede 3 aylık iş var ,havuz. bina , bahce temizliği. Sonra bir kapıcı diye bir emekli adamı koymuşlar karısı sigortası yatırıyor yönetim. 3 çeşit zarar , Eylül 15 havuz kapanıyor, is bitiyor yok adam binayı bekliyor diyorlar. 160 bin TL toplanıyor 100 bin bu adama gidiyor. Gerisi su elektrik. Kapiciya bir boya kutusu veriyorlar boyadık diyorlar. Sonucta adam sigortasiz risicolu çalışıyor. Uyardım konuşunca başladı tehdit.
    Benim sorum şu yonetimi mahkemeye versem avukat mahkeme onlara yükleyebilirmiyim.
    Aidatı ödemesem bir şey yapabilirler mi , tehdit ediyorlar vermezsen seni icraya veririz. Ali kesen baş kesen yönetici kapiciyi da yanında kata kulle , al takke ver külah.
    Kapıcı şartı varmi sonucta 24 daire , kışın 3 daire kalıyor, adam bizim parayla bedava ev ,maaş, sigorta karısının. Su elektrik bedava arti emekli. Diger daire sahipleri oylamada yine bunları seçti. Hepsi itiraz etti ama yine kandırdılar, yok bina harabe olur. Sigorta yapalım dedim sigortalar üç kağıtçı diyorlar. Yani her şeye bir bahane..
    Aidati vermesem başım ağrır mı. Korkumuzdan şikayet edemiyoruz. Tazminatı sorun olurmu çünkü tezgah var kim kapıcı, kim çalışıyor, kim emekli belli degil.
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Sağolun faydalı videolar için..
    Hayırlı günler dileriz.

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  2 роки тому +2

      İfade ettiğiniz konulardan en önemlisi emekli de olsa karısının sigorta yapılması. İleride bir uyumsuzlukta kat malikleri tazminat ve idari para cezası ödemek zorunda kalabilirler.
      Diğer konularınız tamamı ile kat malikleri kurulu ile ilgili. Kat malikleri kurulu kararlarına göre yönetiliyorsa herhangi bir sorun yok. Dolayısı ile size düşen ortak gider ve avans paylarını ( aidatlarınızı) ödemelisiniz. Aksi taktirde icra takibine muhatap kalırsınız, itiraz ederseniz de sulh hukuk mahkemesi yönetim lehine karar verecektir.
      Genel kurullara katılıp alınan kararlardan uymadıklarınıza itiraz edip ( kanuna , yönetim planına aykırılık varsa) genel kurul tutanağına itirazi şerhinizi koyarak, kararın iptali için sulh hukuk mahkemesine müracaat edebilirsiniz.

    • @veda886
      @veda886 2 роки тому +1

      @@Apsiyon çok faydalı bilgiler için teşekkür ederiz. Sağolun var olun. Allah'a emanetsiniz selam ve dua ile..

  • @gulsumbilti4099
    @gulsumbilti4099 Рік тому

    Kat maliki denetçi, apartmanda oturması gerekmezmi, başka yerde oturduğu halde sirf ev sahibi diye nasil denetimci olabilir ki, lütfen bilgi verirmisiniz

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому

      Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre denetçinin kat maliki olması yeterlidir. Denetçi seçimi sırasında onu seçen kat maliklerinin ifade ettiğiniz hususları dikkate alarak denetçi seçimi yapmaları gerekir.

    • @gulsumbilti4099
      @gulsumbilti4099 Рік тому

      @@Apsiyon 150 dairelik sitede toplanti yapildı ,toplantida 5 kişi denetçi olarak seçildi fakat bir öncek dönemde aynı kişiler denetçi oldular, , bunlar 3 kişi hep aynı, diger 2 kisiyi ise çıkartmak istiyorlar, toplantida bunlarda kabul edildikleri halde, sorum su olacak, sürekli ayni kisiler seçilmesi denetmen olarak doğrumu birde 150 dairelik sitede kaçtane denetmen olmasi gerek kanunen, bilgilendirirseniz sevinirim,tesekkürler

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  Рік тому +1

      @@gulsumbilti4099 Denetçi veya denetim kurulunun kaç malikten oluşacağı tapu sicilindeki yönetim planında yazılıdır. Eğer bu hususta yönetim planı bir değerlendirme yapmamış ise Kat Mülkiyeti Kanunun 41. maddesine göre "kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir."
      Görüldüğü üzere yönetim planında belirlenmediği taktirde denetçi veya denetim kurulunun seçimine ilişkin zorunluluk hem ihtiyaridir, hem de bir denetçi veya üç kişilik bir denetim kurulu seçilebilir.
      Eğer yönetim planında denetim kurulu 5 malikten oluşur ifadesi var ise o halde denetim kurulu bu sayıdan oluşacaktır. DOlayısı ile denetim kurulu üye sayısı bağımsız bölüm sayısına bağlı değildir.
      Yine yönetim planında bir kısıtlama hükmü yok ise malikler birden fazla dönemde denetçi veya denetim kurulu üyesi seçilebilirler.

  • @haticebaysal2632
    @haticebaysal2632 7 місяців тому

    Merhaba Ben 6 bloklu bir sitenin yöneticisiyim Ocak 2024'te yapmış olduğumuz toplantıda 3 tane Denetçi seçmiştik yılda 2 defa denetleme olacak karar defterine yazıldı Haziran sonunda 3 kişiye birden mi verilecek 3 tane kişi sitede ikamet eden Denetçi bunlar bir araya mı gelip denetleyecek tek tek mi denetleyecek Bunu öğrenmek istiyorum

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 місяців тому +1

      Denetim kurulu seçildiğine göre ortaya çıkacak rapor bir denetim kurulu raporu olacaktır. Olağan durumda denetim kurulunun tümünün rapora iştirak etmemesi söz konusu olabilir. Bu durumda rapora imza atan denetim kurulu üyelerinin imzası ile teslim edilir/ yayınlanır. Denetim kurulundan bir tanesine raporu yazımı sırasında bilgi ve belgelerin gösterilmesi yeterli olup, denetim kurulu üyelerinin tamamı ya da bir kısmı aynı anda ya da farklı zamanlarda inceleme talep etmeleri halinde eğer yönetim planında denetim biçimi açıkça yazılmamışsa yönetimin bu taleplere de uyum sağlaması gerekir.
      Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.
      Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir. Tapu siciline kayıtlı olan yönetim planında denetim zamanı yazılı değilse kat malikleri kurulu / toplu yapılarda temsilciler kurulu denetim zamanlarını belirleyebilir.
      Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.
      Daha fazla bilgi için aşağıdaki yaı ve videolarımızı inceleyebilirsiniz.
      "Denetim Raporu Neler İçermelidir?" www.apsiyon.com/blog/denetim-raporu-neler-icermelidir-
      "Denetim Sürecinde Planlama" www.apsiyon.com/blog/denetim-surecinde-planlama
      "Apartman ve Toplu Yapılarda Denetim" www.apsiyon.com/blog/apartman-ve-toplu-yapilarda-denetim
      ""Denetçiden Memnun Değiliz, Denetçinin Yeniden Seçimi İçin Ne Yapmalıyız?”" www.apsiyon.com/blog/-denetciden-memnun-degiliz-denetcinin-yeniden-secimi-icin-ne-yapmaliyiz--ozgur-biyan-cevapliyor-
      "Denetim Kurulu Raporu Örneği" www.apsiyon.com/blog/denetim-kurulu-raporu-ornegi
      "Yönetimin Denetlenmesi" www.apsiyon.com/blog/yonetimin-denetlenmesi
      "Bağımsız Denetçiler Site Yönetimlerini Denetleyebilir Mi?" www.apsiyon.com/blog/bagimsiz-denetciler-site-yonetimlerini-denetleyebilir-mi-
      "Yöneticinin ve Yönetim Kurulunun Hesap Vermesi" www.apsiyon.com/blog/yoneticinin-ve-yonetim-kurulunun-hesap-vermesi

    • @haticebaysal2632
      @haticebaysal2632 7 місяців тому

      @@Apsiyon Çok teşekkür ediyorum zaman ayırıp cevapladığınız için güzel günler dilerim kolaylıklar

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  7 місяців тому

      @@haticebaysal2632 Bizi izlediğiniz için teşekkürler. Takip etmeniz dileği ile.

  • @sengulbalasar3866
    @sengulbalasar3866 3 роки тому +1

    Denetçiler maaş+aidat+demirbaş+sitede yapılacak ekstra parayıda ödemiyorlar bu doğrumu

    • @Apsiyon
      @Apsiyon  3 роки тому +1

      Yönetim planında yazılı bir hüküm yok ise kat maliklerinden seçilmesi gereken yöneticiler ücret almazlar. Ortak gider ve avans paylarından da muaf tutulmazlar. Tapu sicilinde kayıtlı yönetim planına bakınız.

    • @espera88
      @espera88 2 роки тому +1

      Denetçiler diyor siz yöneticinin haklarını söylüyorsunuz

    • @tcyalandunya3224
      @tcyalandunya3224 3 місяці тому

      ​@@ApsiyonYönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir. (Madde 41) YANLIŞ BİLGİ VERMEYİN ,bizim millet kanunu açıp okumuyor biliyorsunuz diye size soruyor

  • @muhammedhalildelen9585
    @muhammedhalildelen9585 4 роки тому +1

    👏🏼👏🏼