Ölçeklendirme kararları verilirken teknik olarak hangi kıstaslar göz önünde bulundurulabilir? İleride microservices mimarisini somut olarak anlatırken bahseder misiniz? Mesela horizontal olarak ölçeklendirmesi zor olan uygulamaları microservices mimarisi ile katmanlara ayırıp ayrı ayrı ölçeklendirmek daha kolay olabilir mi? Ya da tüm kod yapısının, algoritmaların mükemmel olduğunu varsayarak runtime'ların çalışma şekli, uygulamanın CPU bound ya da IO bound olması ölçeklendirmeyi nasıl etkiler? Teşekkürler.
Hepsinin cevabı "duruma bağlı". :) Genelde yazılmış bir uygulamayı sırf horizontal ölçeklemek için baştan yazmak yerine daha çok CPU/RAM eklemek daha mantıklı olabilir. CPU/IO bound uygulamalarda doğal olarak hem dikey hem yatay ölçeklemek gerekiyor. Fakat mikroservis mimarisinde genelde CPU-bound uygulamalar çok nadirdir. Bunlar ya async task ya da batch job olarak çalışır. Bu tip uygulamaları küçük makinalarda çalıştırmak için MapReduce gibi pattern'lar kullanılıyor.
@@ahmetb Teknik olarak anlatırken böyle farklı durumlara da değinir misiniz diye sormuştum :) Bunlar doğru-yanlış benim aklıma gelen sorular sadece. Siz daha çok use case verip, alternatiflerle kıyaslama yaparak anlatırsanız daha iyi anlaşılır. Belki de zaten öyle olacak ama şimdiden istek olarak belirttim. Canlı olmadığı için o an soru sorma imkanımız olmuyor çünkü. :)
Cok zararli da degil cok faydali da degil. Guzel soru. Makina patlarsa hepsi offline olur. Ama process patlarsa oteki processler calismaya devam eder. Kubernetes gibi homojen altyapilarda farkinda olmadan sikca yapilan bisey zaten.
Ek olarak; vertical scaling yerine scale up, horizontal scaling yerine de scale out kullanılabiliyor
Dogru, katkiniz icin tesekkurler.
Harikasınız!
videolarınız beğendm, sanırım hepsini izliyorum şuan :)
Ağzına sağlık, buralar hep değerlenecek :)
Umarım. :) Arkadaşlarla mesteklaşlarla da paylaşınız.
teşekkürler
Hocam cok guzel video olmus yine. Elinize saglik.
Ölçeklendirme kararları verilirken teknik olarak hangi kıstaslar göz önünde bulundurulabilir? İleride microservices mimarisini somut olarak anlatırken bahseder misiniz?
Mesela horizontal olarak ölçeklendirmesi zor olan uygulamaları microservices mimarisi ile katmanlara ayırıp ayrı ayrı ölçeklendirmek daha kolay olabilir mi?
Ya da tüm kod yapısının, algoritmaların mükemmel olduğunu varsayarak runtime'ların çalışma şekli, uygulamanın CPU bound ya da IO bound olması ölçeklendirmeyi nasıl etkiler?
Teşekkürler.
Hepsinin cevabı "duruma bağlı". :) Genelde yazılmış bir uygulamayı sırf horizontal ölçeklemek için baştan yazmak yerine daha çok CPU/RAM eklemek daha mantıklı olabilir.
CPU/IO bound uygulamalarda doğal olarak hem dikey hem yatay ölçeklemek gerekiyor. Fakat mikroservis mimarisinde genelde CPU-bound uygulamalar çok nadirdir. Bunlar ya async task ya da batch job olarak çalışır. Bu tip uygulamaları küçük makinalarda çalıştırmak için MapReduce gibi pattern'lar kullanılıyor.
@@ahmetb Teknik olarak anlatırken böyle farklı durumlara da değinir misiniz diye sormuştum :) Bunlar doğru-yanlış benim aklıma gelen sorular sadece. Siz daha çok use case verip, alternatiflerle kıyaslama yaparak anlatırsanız daha iyi anlaşılır.
Belki de zaten öyle olacak ama şimdiden istek olarak belirttim. Canlı olmadığı için o an soru sorma imkanımız olmuyor çünkü. :)
dostum burda o insan
yatay ölçeklenirken her makinenin cpu ve ram değerlerine nasıl karar veriliyor?
aynı makineden birden çok efa aynı uygulamayı ayağa kaldırmak ne kadar faydalı olur ?
Cok zararli da degil cok faydali da degil. Guzel soru. Makina patlarsa hepsi offline olur. Ama process patlarsa oteki processler calismaya devam eder. Kubernetes gibi homojen altyapilarda farkinda olmadan sikca yapilan bisey zaten.
tesekkurler