Werk al een paar jaar als engineer en mijn werkleven is een stuk aangenamer geworden nu ik niets meer doe op werk en alleen doe alsof ik werk. Voeger maakte ik opmerkingen over hoe we producten konden verbeteren en daagde ik mensen uit over hun ideeën, plannen en pakte ik projecten met twee handen aan en werkte ik snel en efficiënt. Het enige wat ik terug kreeg was weerstand, meer werk en werd ik door managers als probleem medewerker gezien. Nu ik niets doe denken mensen dat ik druk ben met mijn taak en laten managers mij met rust. Sterker nog, ik kreeg complimenten van mijn manager omdat hij het gevoel had dat ik echt mijn draai had gevonden eindelijk... Ja, dit is nu het leven. Ik ga proberen iets voor mezelf te beginnen of misschien als zzper te werken want dit houd ik niet lang vol maar toch bijzonder hoe de wereld werkt..
Ik heb als simpele postbezorger gewerkt, nu als poetsvrouw. Hetzelfde verhaal. Men wil 'proactieve werknemers' maar als je dat effectief gaat doen wordt men razend. Ik denk dat mijn oude en huidige managers gewoon schrik hadden dat hun eigen gebrek aan initiatief duidelijk wordt of zo, sommigen nemen dat persoonlijk.
@user-hl1dq7nh4daan het eind van je leven hebben veel.mensen zoiets van 'had ik maar mijn dromen gevolgd'. Blijven zitten waar je zit is schadelijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Zeker is niets. Alleen de ervaring van de tijd en hoe je die beleefd hebt. Ga niet voor veiligjeid en zekerheid, dat is het domste wat je kunt doen
Ga in de techniek! Engineering of met het handje. Maak of ontwerp iets nuttigs inplaats van alleen maar lullen of formuliertjes invullen. Ga je je vanzelf ook nuttig voelen
Gelukkig geeft mijn baan mij voldoening. Ik heb een reparatiewinkel en help mensen die vrijwillig hun spul bij me aanbieden en het gerepareerde product met een tevreden gezicht weer ophalen. Geeft een mooi gevoel ;-)
Het is best schokkend om deze comments te lezen en te zien hoeveel mensen het gelijk als een individueel probleem benaderen (neem een andere baan, begin voor jezel) in plaats van het systemisch probleem dat het is. Wie zijn de mensen die beslissen dat deze banen moeten bestaan en waarom hebben ze er zeggenschap over? Waarom is het toch noodzaak voor sommige mensen of lucratief voor anderen (denk aan respectievelijk de mensen die aan het woord waren over hun baan, of de advertising etc waarover werd gesproekn) om in dergelijke banen te blijven als ze toch niks doen? Wat hebben we eigenlijk nodig aan productiviteit als mensen en hoe kunnen we dat organiseren zodat we dat doen en verder vrij zijn, in plaats van deze onzin?
@@Colluphid Laten we daar wat mensen op zetten, goed betaalde hoog opgeleiden. Dan doen die jarenlang onderzoek en gooien we de resultaten in de vuilnisbak. Zodat hun werk onder de bullshit jobs valt. En dan kan de vuilnisman de rotzooi weer opruimen. Voor het minimumloon. Ofwel: je snapt het niet.
Ik bang het antwoord op deze vragen voornamelijk politiek is. Niet letterlijk de politiek, maar bedrijfspolitiek. Zo wordt er eerst gelobbyd om een nieuwe role. Er wordt dus in feite mensen overtuigd dat deze nieuw role of rollen nuttig zijn. En zelfs de effectiviteit verhogen. Daarna worden mensen aangenomen op deze vacatures. En dan draait dat 2,3, 5 jaar. Op dat moment heb je allemaal extra bs banen gecreëerd, bleekt het toch allemaal niet nodig. Achteraf blijkt het niet te werken, zoals deze nieuwe rollen waren verkocht. En nu heb je in feite weer een extra laag erbij gemaakt waar je niet meer eenvoudig vanaf kunt. Mensen die afhankelijk zijn van deze banen geven het niet toe, immers dan heb je geen baan meer. En andere mensen om hun heen zien het ook wel, maar als je dat zou melden dan moet je dan melden bij mensen die ook bs banen hebben. Het is helemaal de omgekeerde wereld aan het worden. 😮
Bullshit betekent niet dat het werk niet effectief is, dat het werk geen impact of effect heeft. Maar het is een waardeoordeel over het effect. Een bankier of marketeer kan enorm veel voor elkaar krijgen, qua herverdeling van middelen. Het maakt sommige mensen rijker en andere armer. Mensen op het marketingbureau kunnen grof geld verdienen door het werk wat ze doen. Het wordt bullshit genoemd omdat de samenleving er niet beter van wordt.
Omdat dit niet op school wordt geleerd. En als je al 3/4 van je leven hebt geleerd voor iets wat b.s. blijkt te zijn, is het niet zo makkelijk om om te schakelen, tegen de tijd dat je erachter bent en de rekeningen moet betalen.
Ik zie het verband met Lean niet helemaal. Naar mijn weten is dat niks anders dan een methode om juist zoveel mogelijk verspilling te voorkomen en daardoor efficiënter te werk kunnen gaan, waardoor mensen niet uitgeput raken en prettig hun werk kunnen doen. Verbeter me waar ik fout zit. Daar zijn ook niet perse extra managers voor nodig. De managers die ik heb meegemaakt die wel van waarde waren en zich deden inzetten voor Lean werken, juist die werden er allemaal uitgewerkt door tegenwerking en ellebogenwerk door de bullshit managers. Ook niet gek, want die deden maar al te hard hun best om niet hun bullshit baan kwijt te raken. Uiteindelijk deden ze toch wel banenhoppen, daar niet van... Het opvallende was ook dat je de bullshit baan managers vrijwel nooit op de werkvloer zag. Dit in tegenstelling tot de managers die zich wilden inzetten voor een methode zoals Lean.
Heel herkenbaar in de zorg. Vanuit directies/managers komt zoveel onzin, waar de cliënt en ik als medewerker totaal niets aan hebben. Ik als zorgmedewerker wordt doelbewust te laag ingeschaald door deze gasten. Directies en managers voegen niets toe in goede zorg. In de tijd van leidinggevende was dat veel beter. De leidinggevende wist waar we het over hebben, als we het over "zorg zaken" hadden en de leidinggevende anticipeert daarop. Wanneer we nu zaken bespreken over "zorg zaken" kun je aan alles zien dat deze managers geen idee hebben waar we het over hebben. Geen wonder dat veel zorg organisaties het financiël lastig hebben als je zoveel van deze kennisloze gasten in dienst hebt.
daarom is middel manager de kutste baan die ik heb gehad. onder je staat het echte werk ze weten precies wat moet gebeuren. en boven mij staan mensen die mij dwingen hun onzin te verkopen naar onder.
De zorg is waarschijnlijk het meest schrijnende voorbeeld waar bullshit jobs de pan uitrijzen en niet alleen het als geheel onbetaalbaar maken met hun oneverredige salarissen, maar ook het werk onmogelijk maken voor de essentiële krachten. Daarnaast is er ook een permanent tekort aan die essentiële krachten, omdat vrijwel alleen de mensen nog overblijven die het vanuit passie of een goed hart willen doen. Een serieuze carriëre of een goed salaris is vrijwel onmogelijk in een nuttige functie, tenzij je een arts bent. Bovendien zorgt de belachelijke rapportageplicht en administratieve druk ervoor dat te weinig écht werk verricht kan worden waardoor het in de zorg over het geheel stressvol en belastender is en er in de geestelijke gezondheidszorg daar bovenop ook nog eens enorme wachtlijsten zijn. In mijn persoonlijke kring ken ik een medisch laborant, zij is de enige fulltimer op het lab waar 3 mensen werken. Als team hebben ze bijna 2 fte om mee te werken. Het werk stapelt zich op, maar ze moeten alle taken die ze uitvoeren rapporteren en verantwoorden aan wel 5 verschillende managers. Dat zij niet eens artsen, maar gewoon bureaucraten die bovendien ook nog eens een veelvoud van haar salaris verdienen, terwijl zij een universitaire studie ervoor heeft afgerond en die managers amper weten hoe een ziekenhuis functioneert. Het is compleet belachelijk. De wereld is zo krom dat zelfs een banaan er jaloers op zou worden.
Managers die status ontlenen aan de hoeveelheid mensen die ‘onder hen’ werken hebben een groot aandeel hier in. Beloon mensen op hun resultaat en productiviteit en niet op positie en rol. Een goede engineer verdient nog steeds vaak minder dan zijn leidinggevende.
Mee eens, persoonlijke status voegt niets toe aan een bedrijf of maatschappij. Dat inzicht zou door bedrijven gepromoot moeten worden als ze een efficientieslag willen maken.
@@Niboros Vergeet kwaliteit niet. Dit soort bs banen bestaan juist vaak omdat bedrijven een obsessie hebben met efficiëntie. Daar nemen ze dan weer mensen voor aan. Er zijn allerlei onderzoeken die deze "efficiëntie paradox" aantonen. Ik denk dat vakmensen en professionals het beste weten hoe ze zelf hun werk moeten doen. En laten we mensen beoordelen op het kwaliteit van hun werk.
Minder kantoorgeneuzel, meer praktische mensen. Dat is wat Nederland nodig heeft. Er is een groot tekort aan mensen die met de handjes werken, omdat decennia lang gezegd werd dat het geen goede banen zijn als je wat wil verdienen. Ik ben stratenmaker en heb me nog nooit nutteloos gevoelt.
Nou de stratenmakers zijn hier behoorlijk nutteloos als ik eerlijk ben, stoep is hier in een jaar tijd wel 4x open gegaan voor steeds een andere kabel. Daarna ging alles er uit voor herindeling van de straat. Toen kon het weer open want er waren te weinig kolken.En elke keer staan ze met 4 man te kijken terwijl er 1 werkt
@@ackacksynJij hebt duidelijk nooit in the bouw gewerkt als je denkt dat die 4 alleen maar toekijken.eerst zelf ervaring opdoen kerel voordat je praat. En dat die straat zovaak word opengebroken is omdat ambtenaren lekker je belasting geld weggooien. Ligt niet aan de werkers.
@@ackacksyn ik zou zeggen doe het zelf dan maar als je het allemaal zo goed weet. blijkbaar heb je genoeg tijd om ze hele maanden in de gaten te houden.... uitkering stopzetten en niet mauwen
Omdat het grootste deel van het nieuws en informatie die verspreidt wordt in handen moet zijn van propaganda. Als iedereen geïnformeerd wordt met de werkelijke waarheid, dan kan je het grootste deel van de bevolking niet dom houden. Dat is juist wat ze willen, maar dat zou u waarschijnlijk niet ontgaan zijn.
Iedereen een 32urige werkweek en alleen nog zinvolle banen. Vooral op kantoor kun je de helft wegstrepen en het werk gaat gewoon door, dat geld kan beter in de praktische beroepen gestoken worden. Zeg ik met mijn kantoorbaan.
@@bwarre2884 denk je dat hogere hand dat wilt dat kost alleen maar geld de zorg dan, voor de klas staan wilt niemand meer alle leerlingen die er nu zitten zijn allemaal onbeschoft en totaal geen greintje respect voor de leraar. Komt door de maatschappij wat we nu hebben alles leeft langs elkaar heen en kinderen mogen alles
Mijn werk wordt gezien als "b.llshit baan". En ik heb er zeker moeite mee hoe naar mij wordt gekeken als schoonmaakster in een ziekenhuis. Mensen denken altijd dat diegene die poetst niets geleerd heeft. Ik ben eigenlijk Administratief Medewerker, en ik zeg altijd dat mensen mogen blij zijn dat ik met mijn verstand hun afdeling mag "onderhouden". Als mijn werk 1 dag niet gedaan wordt hebben we een gigantisch probleem in deze wereld. 🎀
Hoi Lotus, ik kom zelf (gelukkig) niet zo vaak in ziekenhuizen, maar ik heb veel waardering voor wat jij en je collega's doen. Zeker geen bullshit baan dus! Bedankt!
o, ik poets ook, heb hogeschooldiploma. Lekker chill jr eigen uren kiezen. Is heel waardevol werk..Ik raad elke hooggeschoolde aan parttime 'laaggeschoold' werk te doen, naast zijn/haar gewone werk
Maar dat zie je verkeerd. Jij hebt dus géén bullshitbaan. Jouw baan is juist heel waardevol voor het ziekenhuis en dus voor de verzorging van patiënten en dús voor de maatschappij. Een bullshitbaan is eerder een nutteloze manager die jou elke week vertelt dat je 90% efficiënt hebt schoongemaakt en dat je dit en dat je zus en zo moet doen, terwijl je dat bijvoorbeeld al lang doet.
Wij kregen op onze opleiding al te leren; hygiene heeft meer mensen gered dan welke arts ook. En reinigen is toch veel fijner werk dan heel de dag krampachtig achter een computer hangen, dat is echt niet gezond.
Ik werk op een gesloten afdeling met zware dementerende met agressie problemen en sexueel intimiderend gedrag ..ik maak schoon en ben met de bewoners bezig op sociaal gebied en zorggebied...ik voel me gelukkig wel heel nuttig op mijn werk.
Als woon begeleider voor jong volwassenen werk ik elke dag met pure mensen die onze hulp heel goed kunnen gebruiken en voelt het dat ik wat bijdraag aan de leefbaarheid van een persoon en werk ik met collega’s die geweldig zijn en we samen er elke dag een feestje van maken
Mooi dat de VPRO het aan durft dit onderwerp aan de orde te stellen maar ik denk dat de realiteit veel erger is. Als we werkelijk alle onzinnige baantjes als adminstatie adviseurs, marketeers, onzin managers, controleur-controleurs, parkeerwachters, consultance en alle aanverwante onzin zouden afschaffen dat het nog maar twintig procent zal zijn die een zinvolle baan hebben. Neem eens als kriterium: "Als ik en mijn colega's morgen thuis blijven, wat houd dat dan in voor de maatschappij" als referentie nemen, een hoop mensen het schaamrood op hun smoelwerk zullen krijgen.
Je hebt gelijk. De cijfers zullen misschien niet zo erg zijn als jij stelt. Als je het niet per baan bekijkt maar meer in detail dan zul je zien dat er sprake is van minstens 60% BS werkzaamheden.
Ik snap wat je bedoeld, maar 80% is wel echt heel erg laag. Het is misschien wel wat hoger dan de genoemde 20%, maar heel veel meer dan dat zal het niet zijn. Als we het hebben over hoeveel geld er naar bullshitbanen gaan dan zou het wel wat anders kunnen zijn.
Je bent op weg, maar niet iedereen heeft een bijdrage aan de maatschappij per se. Een auto maken is niet per se een bijdrage aan de maatschappij. En toch is het vakwerk.
Ik werk in de sales als account manager. De enige waarde die ik genereer is de brandstof voor in het jacht en vliegtuig van mijn baas. Dit begint mij steeds meer tegen te staan als ik eerlijk ben en het maakt mij onverschillig omdat ik er zelf niet beter van ben geworden. Tijd voor wat anders.
Dit is exact het dilemma waar ik zelf ook mee zit. Ik werk voor een internationale firma in eenzelfde rol als jij. Het enige wat ik echt bijdraag is dividend voor de aandeelhouders. Ik ben bezig met een andere job die wel iets bijdraagt.
Het begint al bij de onderwijsinstellingen. Als student verbaasde het me al hoeveel onzin studies (met steeds langere titels) er kwamen, zelfs op technische universiteiten. Dat heeft met verschillende factoren te maken, waaronder denk ik de globalistische tijdsgeest maar ook bijv. het feit dat iedereen maar moet kunnen studeren. Vraag die iedereen zich zou moeten afvragen: hoe wordt er besloten (en door wie) dat deze studies er überhaupt moeten zijn?
Wat ik heb gezien op hogescholen en universiteiten is dat een groot deel van de afgestudeerden uiteindelijk iets heel anders gaan doen in de maatschappij dan waar ze voor gestudeerd hebben, en dat een ander deel zo direct het onderwijs instroomt om de onzin studies weer draaiende te houden als een soort vicieuze cirkel van onzinnigheid. Het enige dat je kunt met zo'n studie is anderen opleiden in eenzelfde onzinstudie als een grote scam, maar je voegt echt niks toe aan de maatschappij, echt triest.
Het begint bij de onderwijsinstellingen die een breder aanbod aan opleidingen willen creëren om zich zo te onderscheiden van andere onderwijsinstellingen om hiermee meer studenten aan te trekken. Meer studenten is meer omzet/winst voor hen. Voordat een nieuwe opleiding aangeboden mag worden gaat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs beoordelen of het wel toegevoegde waarde heeft. Ik denk zelf dat veel van de "onzin" opleidingen heel specifiek of heel nieuw (nieuw vakgebied) zijn waardoor ze door de commissie komen omdat zij lastig kunnen bepalen of er uiteindelijk wel genoeg vraag naar zo'n specifieke of nieuwe opleiding is.
Dit zie je wel bij ieder bedrijf. Het is ongelooflijk hoeveel vacatures er worden uitgeschreven voor functies die totaal niet bijdragen aan de winstgevendheid van een bedrijf. Zolang er winst wordt gemaakt interesseert het toch niemand. Wanneer er verlies wordt gedraaid worden alle functies op een hoop gedonderd en wordt alles en iedereen getroffen.
Iedere manager kent toch een vriend die werkloos is. En als je toch winst maakt neem je die aan.En met al dat vriendjes gedoe durft niemand elkaar te ontslaan, dus pakken ze maar de mensen op de lagere functies die het al zwaar hebben, Degene die dan overblijven krijgen het nog zwaarder. Er word niet gekeken of je het werk goed doet alleen maar of je er tussen past. Dat is toch gewoon lekker gezellig.
Je kent dat plaatje wel toch met al die managers en bobo's en dat er dan één Joe is die met een schep aan t graven is terwijl de rest toekijkt. En dat er dan één van die managers zegt 'due to budget cuts we have to fire Joe'
Dan ben ik toch liever een Bobo die niks hoeft te doen dan me onderbetaald uit de naad te werken en een gat te graven.Maar ja , dat snappen deze bobo "s uit het filmpje niet omdat ze veel te verwend zijn met niks doen,
Deprimerend wel. Het ook af van je definitie van "geen toegevoegde waarde". Ik zit 8 uur per dag achter de computer, mijn werk heeft waarde voor het bedrijf. Maar als ik naar huis ga heb ik 8 uur achter de computer gezeten en dat is eigenlijk niets 😌
Wel eens gelachen om dat plaatje "Due to cutbacks, we're gonna have to fire Dave", maar in werkelijkheid kun je er net zo goed om janken. Toch, als je ziet wat een loodgieter tegenwoordig vraagt, dan zie je dat er best een kentering plaatsvindt in de maatschappij. Het echte werk zal meer gewaardeerd moeten gaan worden, en dat zal ook gebeuren uiteindelijk.
De loodgieter vraagt een marktconform tarief. De verpleegster, leraar, agent en pedagogisch medewerker hebben een CAO (En niet de mogelijkheden voldoende druk uit te oefenen op onderhandelingen, ómdat hun werk waardevol is)
@@LogRobin Oh zeker, sterker nog, ik vergeleek zelfs een zelfstandige met een medewerker in dienst, stoute ik. We hebben het hier natuurlijk over bullshitbanen, dat is sowieso lastig om een zelfstandige in te worden denk ik.
@@vincenzodigrande2070 Dat is niet echt een antwoord op het terechte punt wat Robin aanhaalde. Los daarvan zal het nogal lang duren voordat die omslag is zolang de grenzen open zijn en er 'goedkoop' volk wordt binnen gehaald, zelfs vanuit de EU. Het gaat echt nog lang duren voordat er geen Polen, Roemenen, etc, hierheen komen om het 'onze' timmeraars, schoonmakers, e.d. minder moeilijk te maken om een normaal bestaan als Nederlander te kunnen bekostigen.
Die loodgieter is waarschijnlijk een zzp’er die daar nog belastingen, verzekeringen en z’n pensioen van moet betalen. Maakt niet uit, maar ik vind dat argument niet kloppen. ‘Werklui’ werken lange dagen, doen fysiek zwaar werk, zijn weinig thuis en vaak helemaal versleten op hun 50ste. Terwijl kantoormensen toch een stuk makkelijker hun geld verdienen en vaak nog thuis kunnen werken en hun kinderen vaker zien.
@@LogRobin en sectoren waarin de overheid de budgetten bepaalt (onderwijs, zorg, ov, etc) staan onder grote druk om hier niks aan te veranderen. Twintig jaar aan liberale kabinetten waar alles eraan gelegen is om vooral niet deze caos open te breken en deze werkenden marktconforme vergoeding en te gaan geven.
Tegenwoordig heb je overal 5 lagen met managers die allemaal interessant doen en praten maar niks uitvoeren, maar ondertussen wel een hele hoop verdienen. En de mensen die echt werk doen verdienen geen pepernoot.
Dan moet je ook manger worden. Weet wel dat er meer verantwoordelijkheid bij komt en je gezeik krijgt van boven en beneden en vaak ook nog thuis aan het werk bent.
@@nicolettefaddel3505 like most hand-on jobs. Hardest work and the lowest salaries. The consultant (like me I will admit) who sits on their asses all day writing stupid never to be executed plans for you get 4 times your salary. It's unfair for sure.
Ik schreeuw al jaren om dit probleem, en ik ben dus niet de enige, maar ik hoor nooit iemand die dit sentiment deelt in mijn omgeving. Gelukkig zijn er mensen die de wereld zien volgens de realiteit, en niet volgens wat anderen zeggen dat het is ❤
Meeste van die grote bedrijven hebben niet eens concurrentie want opdrachten zijn op voorhand al gegeven dus je hoeft niet echt te concurreren alleen met kadotjes
Ik ben gemeenteambtenaar in het sociaal domein. Een ziek systeem dat mensen hun zelfredzaamheid afneemt. Het nut van mijn baan is voor mij het salaris en de continuïteit.
Ruim voor 5 uur naar huis heb ik geen moeite mee. Als je werk af is, is het af. Of als je niet productief meer bent kan je ook best een keer eerder naar huis Dat is in Duitsland al gemeengoed, dacht ik. Als jij het die die dag in 6 uur kan doen: lekker naar huis. Er zijn overigens maar weinig mensen die echt 8 uur iets nuttigs doen, denk ik.
U mag aI bIij zijn dat de schatpIichtige hem juist toeschrijft: niet zeIden ontbreekt ook nog een naam maar het is sowieso uit geesteIijke bIoedarmoede geboren quotes te debiteren want veeI betekenis gaat verIoren in leentjebuurschap
Goede documentaire! Ik denk ook dat (bijna) iedereen het er over eens is dat het huidige systeem niet meer voldoet. Het zou mooi zijn als er een nieuw systeem opgezet kan worden, dat weer een jaar 50 meekan.
@@user-jp1qt8ut3s Een inhalig, kapitalistisch systeem zoals waar we nu in leven. Alleen maar gebaseerd op eeuwige groei, wegkijkende van het feit dat dat zijn kaders heeft en waar we dan ook steeds meer tegenaan lopen. Daar zijn best alternatieven voor hoor. Neem bijv. het idee over een donut economie. Heel interessant en ik dacht dat het in het verleden ook als 's bij VPRO Tegenlicht is voorbij gekomen. Er zijn echt wel alternatieven.
@@user-jp1qt8ut3s Er wordt zelfs niet over nagedacht. Want dat is een bedreiging voor de huidige elite die profiteert van het huidige systeem. Dus droom maar lekker van een mooi nieuw systeem, de nachtmerrie gaat intussen gewoon door.
Ik vond het laatste wel mooi, enkel de westerse samenlevingen werkt men 8 uur per dag, 40 uur per week en daar zien we kenteringen in, niet voor niets werken steeds meer mensen in Nederland parttime en zie je ook in andere westerse landen het aantal uur naar beneden gaan. Scandinavië, België en Duitsland werkt men gemiddeld 34 uur nog en is dalende. 40 uur werken is onzinnig, geef mij maar een samenleving waarin max 3 uur gewerkt per dag zoals deze meneer beschreef.
3 uur per dag? Dus we moeten allemaal onze boodschappen doen in die 3 uren dat de winkel open is. Ambulance nodig? Morgen om 12u bent u de eerste. De Tunnel is van 12.00 tot 09.00 dicht. Op vakantie? Probeer uw kans tussen 09.00 en 12.00, etc.
Als medewerker in de gehandicaptenzorg moet ik elk kwartiertje verandworden en we hebben maar 1x per 2 maanden een vergadering van 1 en half uur. Dit is veel te weinig om een functioneel team te kunnen zijn. Echt bizar om te horen dat tijd en geld zo weinig uit maakt in somige bedrijven terwijl ik zo blij zou worden van een beetje meer tijd en geld. Maar het is in de zorg niet mogelijk.
Ik heb een zinloze baan, want ik werk in de IT. Vanuit maatschappelijk oogpunt zou je kunnen zeggen dat dit werk weinig betekenis heeft. Toch word ik goed betaald, kan ik me richten op mijn eigen groei en kennis, en voeg ik waarde toe voor het bedrijf. Diep van binnen weet ik dat mijn baan misschien niet echt bijdraagt aan de samenleving, maar ik haal er nog steeds voldoening uit door het plezier dat ik heb, de leuke collega's, en het salaris dat mijn hobby's in mijn vrije tijd financiert en zorgt voor een dak boven mijn hoofd. Ik zou in een ziekenhuis kunnen werken, waar mijn bijdrage aan de maatschappij waarschijnlijk groter zou zijn, maar dan zou ik aanzienlijk minder verdienen. Het leven is tegenwoordig duur, en ik sta nog aan het begin van mijn carrière. Ik voel me helemaal niet ongelukkig. Ik ben blij om een bullshit baan te hebben en waardoor ik een mooie toekomst tegemoet kom :)
Tja mijn werk is voor de maatschappij dan ook vrij zinloos. Ik optimaliseer processen binnen bedrijven, sommigen besparen tonnen anderen miljoenen per jaar daardoor. Ik vind een baan pas een bullshitbaan als je loonkosten hoger liggen dan de waarde die je toevoegt aan het bedrijf of de instantie waar je werkt.
@@aeiouaeiou100 Totaal niet mee eens, consultants lichten het bedrijf door en komen met zogenaamde efficientie voorstellen die alle menselijkheid uit een bedrijf knijpen. Het inzetten van consultants is op de lange termijn schadelijk voor de maatschappij, waarbij je aan de kant wordt gezet omdat je niet langer goed genoeg zou zijn.
Kijk na deze video vooral even naar John Oliver over McKinsey. Of lees "confessions of an economic hitman". McKinsey en dergelijke zijn schadelijker dan bullshit.
@@bubble-and-scrape Ze doen niet alleen reorganisaties maar lossen ook veel complexe inhoudelijke problemen op. Waarom zouden bedrijven hier miljoenen voor neerleggen als het niks oplevert?
@@aeiouaeiou100 Dat is dus precies ook de manier waarop bullshit jobs gelegitimeerd worden in een kapitalistische economie. Als je gelooft dat de markt het meest efficiënt is en altijd volledig rationele, correcte keuzes maakt is het inderdaad logisch om te denken: er wordt veel geld voor betaald, dus zal het wel nuttig zijn. Zo legitimeer jij nu de consultants van McKinsey en zo worden ook een hoop dure managers en dergelijke gelegitimeerd. ‘Ze krijgen veel betaald, dus ze zullen vast iets goed doen en nuttig zijn’. Wat Graeber ook probeert te vertellen is dat maatschappelijk nut en beloning niet aan elkaar gelijk staan. Daarnaast wordt er ook in de video gezegd: op een gegeven moment worden er consultants en coaches ingehuurd omdat het kan en ‘moet’, niet omdat het per se beter is.
Love Graeber, profoundly insightful yet simply honest to the situation and options. Shame he died 4yrs ago. When I hear people speak about their BS JOB dilemma, from education, gov to care, I tell them about this insight. It's so simple. People want to add value, co-create a better world and have meaningful work that improves our community and society. We don't need to work just to work and make money, we want to affect and have effect in positive ways on our fellow beings.
@@redwhite_040 alleen dat zijn geen types die voor werk in de zorg zouden kiezen. Het is ook een probleem dat de samenstelling en het doorfokvermogen van bepaalde families -omdat ze het nu eenmaal beter hebben- ervoor zorgt dat je sneller drie bankiers of managers op de wereld zet dan twee verpleegkundigen of bouwvakkers.
@@leonbroekx ik volg deze niet helemaal, eerst zeg dat het wel meevalt (ontkrachten) dan zeg dat er teveel van zijn (instemmen) ? Wat bedoel je precies, voor mij is het punt dat bijvoorbeeld influencers, reclame en promotie bedrijven de wereld kapot maken, hun toegevoegde waarde is niet eens 0 maar -xx van dat soort figuren wil je als maatschappelijk 0 mensen hebben
Mijn vader zei altijd: Zodra je een hypotheek werker wordt, moet je wat anders gaan doen. Met andere woorden als je alleen werkt voor de rekeningen en geen plezier meer in je werk hebt, ga wat anders doen. Voor jezelf en iedereen om je heen 😅
@@joen5970 Dat is dan je eigen keuze, net als deze reportage. Alsof je een slachtoffer bent, maak zelf wat van je leven. Kom op, het is jouw leven. Makkelijk te zeggen dat het niet zo gemakkelijk is, nee het leven is nu eenmaal niet makkelijk
De gouden tijd was de tijd van ontdekking, en groei. Allemaal door veranderingen, snelle veranderingen en veel ontdekkingen en handel. Dit zijn de beste banen/werk handelingen. Dus innoveer, verander, verbeter!
Ik kan mij niet voorstellen dat iemand een kantoorbaan langer dan een week volhoud. Ik heb mij nog nooit zo nutteloos gevoeld als toen ik voor mijn stage 2 maanden alleen maar aan mijn project mocht zitten achter de computer. Nu heb ik gelukkig een baan in het uitvoerende deel
Ik werk met m’n handen als zzp’er and I’m making BANK. Sinds m’n 20e verdien ik gemiddeld 2-3x wat de gemiddelde Nederlander verdiend(e). In vergelijking met mijn leeftijdsgenoten 4-7x zoveel. Dit is echt de enige manier om nog vooruit te komen in Nederland. Ondernemer in de techniek / bouw worden.
Dit merk ik absoluut niet in mijn functie wel in de hogere posities. Terwijl ik continu met het werk bezig ben, zijn de teamleiders en zelfs de afdelings manager aan het kletsen, gamen of roken.
Dat merkte ik bij mijn Albert Heijn ook, iedere 18+ wilde meteen het besluit nemen om teamleider te worden omdat die in de regelgeving vrij weinig uitvoeren t.o.v, van de vakkenvullers.
gelukkig mijn teamleiders niet, maar laatst deed mijn manager kaarsen en geurstokjes in het restaurant leggen van de hema. verwachtte een compliment van ons omdat de sfeer toch gezellig is nu. bitch, jouw enige taak is om mij in te plannen en zelfs dat kan je niet goed.
Eindelijk wordt het verhaal eens gedeeld. Dit is hoe de meeste mensen na werk kijken maar bang zijn om hun zelf echt te ontdekken van wie ze zijn wat men zijn kwaliteiten talent en passie zijn. We ermee geboren we moeten alleen in dit systeem de ruimte krijgen om het te ontdekken en kunnen we als mensen niet! MENSEN WORDT WAKKER DOOR OVERHEDEN WORDEN WE AL JAREN GENAAID!
Dit is dus waarom ik geen échte baan neem. Want dan hebben ze je bij de kl’ten. Ik doe oddjobs en tijdelijk. Zodra het gaat vervelen zeg ik 👋 toedels en ben ik weg
Ik vind van wel. Ik ben aardrijkskundeleraar. Dus ik kan juist wel overbrengen waar ik echt zelf voor sta. Ik hoop dat ik leerlingen meer bewust kan maken van onze wereld en de problemen die er zijn.
Er zijn te veel ''hoog'' opgeleide mensen waarvan we niet weten waar we er mee heen moeten, vervolgens krijg je dan heel wat van die verzonnen banen zoals coaches en consultants die aan komen met hun onzin onderwerpen. In plaats van een bedrijf te vullen met onzin posities zou je denken dat het miss beter is dat de waardevolle posities verdeeld worden over meerdere personen, wat resulteert in minder werk voor die mensen en meer vrije tijd. Dus iemand die normaal 40 uur werk, werkt dan maar 20 uur omdat iemand anders de andere 20 doet. Maar dan loop je tegen een ander probleem aan, je kan niet van een bedrijf verwachten dat ze je hetzelfde blijven betalen als je 50% minder werkt, en als ze dat wel zouden doen dan verwacht de persoon die de andere 20 uur doet natuurlijk ook dat loon. Dan betaalt een bedrijf het dubbele voor hetzelfde werk. Maar 50% minder verdienen is ook geen optie want alles is gewoon veelste duur tegenwoordig. Dus hoe meer mensen er zijn, hoe meer het werk verdeeld moet worden, dus mensen verdienen en werken minder, dit kunnen ze niet veroorloven want al onze basis benodigdheden worden steeds duurder zoals boodschappen, huur, een huis of brandstof. Dit probleem heb je dan ook nog per brance want sommige zijn juist misschien meer mensen nodig. Wat gek is want dan word een minder complexe baan die normaal voor lager opgeleiden zijn waardevoller dan de overvolle plekken voor meer complexe banen. Dat is gewoon simpele supply en demand. Je zou het zo kunnen maken dat iedereen hetzelfde verdient met de hoop dat iedereen zich even versrpeid over de banenmarkt maar geld is een goede motivator, waarom zou iemand een chirurg worden als iets veel simpelers doen net zoveel betaald. Ik ben overduidelijk niet slim genoeg voor maar we moeten een systeem krijgen waarin mensen minder kunnen werken en het werk meer kunnen verdelen zonder dat dit iedereen benadeelt. Onze bevolking groeit en het werk word alleen maar efficienter en wie weet hoeveel beter Robots en AI gaan worden, je gaat uiteindelijk een breekpunt krijgen. Je zal dan mensen hebben die niets kunnen doen, niet omdat ze niet willen maar omdat er gewoon niks voor hun is. Dus we moeten ook echt van dit beeld af dat iemand geen waarde heeft in de wereld als ze niet werken.
Met een 'hoge opleiding' kun je nog steeds buschauffeur worden. Kijk maar naar Fred Teeven. Dat je een WO-opleiding hebt afgerond zegt nog niet dat je ook op dat niveau moet werken. Ik las jaren geleden (zal wel een jaar of 15 terug zijn) dat een jongen die cum laude slaagde voor zijn vwo buschauffeur wilde worden. Moet hij lekker doen. Alleen zijn er mensen die daar iets van vinden (hij zou volgens hen meer op 'zijn niveau' moeten werken)
@@berendt87 Dat kan zeker, en ik vind ook dat veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is dat je iets doet wat je leuk vind of op zijn minst niet haat. Maar denk wel dat het een zeldzaam geval is natuurlijk, denk niet dat er veel zijn die een baan willen doen waarvan ze vinden dat het ''onder hun niveau is''. Denk wel dat er een bepaalde wijsheid in zit om iets te doen wat je leuk vind of in ieder geval niet ongelukkig van word. Maar stel je ben heel goed in iets wat belangrijk is, heb je dan niet een verantwoordelijkheid naar de rest van de samenleving? Stel je bent opgeleid tot Chirurg en je kan letterlijk levens redden en je besluit dan om buschauffeur worden, je kan een groter goed doen. Heb meer begip voor kritiek met dat als argument dan de typische ''je verdient niet zoveel als je zou kunnen'' argument. Dat gezegd hebben, neig ik nog steeds meer naar om mensen te laten doen wat ze willen zonder dat veel hier over oordelen. Misschien heeft dat op korte termijn wat negatieve gevolgen maar op lange termijn juist hele goede, want hoe groter het percentage van mensen die gelukkig zijn hoe beter voor iedereen.
@@sandukan1001 Ik ben het met je eens. Een vriend van me is buschauffeur, maar heeft in Wageningen gestudeerd. Zelf zegt hij dat dit beter is dan dat hij zou kunnen doen met de opleiding waarmee hij dubbel zoveel zou kunnen verdienen. Maar je moet inderdaad kijken naar wat je leuk vindt en waarmee je het maximale kan geven aan de maatschappij
o nee hoor. Dat soort banen zijn meestal goedbetaal waardoor je zelfs met 20 uur nog een behoorlijk salaris hebt. Gewoon auto wegdoen en beetje afkicken van onze obese zielmakende levensstijl. Meer dingen zelf gaam doen..Nog steeds geld over en we wordem.er allemaal gelukkiger van.
Elke baan zou je een dagje moeten kunnen missen zonder dat de wereld instort. Geld is niet alles. Als je elke dag 100% moet werken ga je kapot. Maar het is wel belangrijk om banen die schade toebrengen te minimaliseren.
Hard werken zonder slim te werken, dat is niet altijd de meest efficiënte weg naar succes. Slimme strategieën, automatisering, en het benutten van je netwerk zijn vaak veel effectiever. Het gaat er niet om hoeveel uren je erin stopt, maar hoe je die uren investeert om maximale waarde te creëren. Succes komt niet alleen voort uit hard werken, maar uit strategisch werken. #WerkenIsVoorDeDomme
Werk is voornamelijk een plek waar je jouw tijd converteert naar geld. Nu is geld uiteraard nodig om te voorzien in basisbehoeften als onderdak, eten, zorg etc. Houd echter in gedachten dat deze conversie in feite een devaluatie is: iedere euro is hetzelfde. Je tijd krijg je nooit meer terug. Wees spaarzaam met je tijd - je hebt altijd minder dan je lief is!
Ik doe voor mezelf hardware/software ontwikkelwerk, en veruit het hoogste uurloon krijg ik als ik niks ontwikkel maar alleen maar bij een groot project klets maar zelf niks echt maak. Het mooie is dat als ik dat zat ben. Dan stop ik er mee, en ga ik weer wat leuks doen. Meestal is dat na een dag ongeveer.
Er wordt wel veel gegeneraliseerd hier zonder direct koppeling te maken met wat dan wel nuttig zou zijn. Ik neem aan de taak van de tent zelf, dus wat er concreet opgeleverd wordt. En er zijn wel degelijk consultants, coaches en anderen die hier een bijdrage aan leveren bijvoorbeeld. En er zijn wel degelijk communicatieprofessionals die iets bijdragen. En tegelijkertijd klopt het dat er soms functies verschijnen waar je je echt van af kunt vragen welk intern probleem men er in probeert op te lossen. Reclame en salesfiguren heersen over de wereld in dit tijdperk, ook in financiële waarde. En dat zijn per definitie bullshitjobs
heel herkenbaar, zelf heb ik gelukkig geen onzinbaan, sterker nog, ik ben specialist op mijn vakgebied. Daar maak ik soms, ook wel misbruik van, je moet tenslotte jezelf 'verkopen' en kan niet doen alsof je het niet druk hebt. Maar ik heb gelukkig genoeg uitdaging, maar neem gewoon de tijd voor dingen, zeg ook nee als het me niet uitkomt, of ja als ik er later een voordeeltje uit kan halen. Ik werk inderdaad effectief 6 uur op een dag (en wordt voor meer uren betaald, maar net alsof mensen op kantoor 9 uur effectief werken, die zijn er ook alleen maar aanwezig) Reden dat ik nu meer tijd heb, is dat ik niet direct in een team werk, geen ellenlange scrum sessies, briefings, meetings of wat dan ook, heerlijk. lekker thuis, zonder al teveel afleiding) af en toe op kantoor en voor presentaties het land in, nou dat is prima te doen gelukkig. Ik zie tenminste mn kinderen opgroeien, dat ik niet extreem veel betaald krijg, maakt me niet veel uit.
Het is zo jammer dat dit soort banen meer betaald krijgen dan het handwerk dat het geld omzet. Ik ben mijn passie gevolgd, mijn droom beroep gaan doen. Auto's repareren. Maar als je zoiets niet doet met je hart. Is het een heel erg nadelig beroep. Slechte CAO, slechte pensioen regeling, uurloon is ook niet al te best. Maar toch, ik zou niks liever willen. Ik heb een gevoel van voldoening elke dag. Ik wil niet op vakanties langer dan een week of 2. Ik WIL juist werken omdat ik mij anders zo nutteloos voel. Ik werk liever voor minder geld, dan dat ik mijn leven weggooi om 2dagen in de week vrij te zijn. Heel veel mensen realiseren zich dit niet met het uitkiezen van een baan. Wat vind je LEUK?
Heel veel banen brengen de maatschappij schade toe, maar mensen vinden zich extreem nuttig omdat ze veel verdienen. Bijvoorbeeld, zaken opkopen zodat andere mensen het niet makkelijk kunnen kopen (denk aan tickets, grond, huizen etc). Het zorgt er puur voor dat die zaken duurder worden en slechter toegankelijk. Het beste voorbeeld vind ik de zakenlui die alle grond rond het spoor hebben opgekocht, op het moment dat 't spoor moest uitbreiden dwongen ze ProRail tot extreem hoge bedragen.
Je hebt wel gelijk denk ik maar niet om de reden die je noemt. Als zij het niet op zouden kopen dan zou iemand anders het opkopen. Ze kopen het op en daarom maken ze het duurder maar dat geld voor iedereen die het koopt ook als veel mensen een klein stukje kopen. Het zit er meer in waarom die mensen zo veel geld hebben dat ze iedereen overbieden. Hebben ze dat wel eerlijk verdient? Het antwoord is natuurlijk nee dat geld stelen ze door rente, het printen van geld en door aandelen in bedrijven met een monopoly positie ect ect ect. Maarja eerlijk is een versimpelde term natuurlijk.
"Bulshit" banen zijn volledig bedrijfs afhankelijk, een optimaal runnend bedrijf zal geen bullshit banen hebben. Een bedrijf dat geld als water verdiend daarentegen.. Maar dan kun je je weer afvragen of dat per se erg is. Dit is alleen erg voor de werknemer zelf, voor je eigen "self worth". Als je een baan hebt die je nutteloos vind moet je gewoon iets anders gaan doen, dan ben je te laf om een carriere stap te maken. Vergeet niet, deze mensen met een "bulshit" baan zijn eigenlijk altijd goed verdienende mensen met veel mogelijkheden.
Ja dit is erg, ook bij bedrijven waar veel geld is. Mensen met een bs baan zijn ongelukkig. En mensen die juist geen bs baan hebben, worden gek van de bs banen om hun heen, omdat het letterlijk hun eigen werk lastiger wordt gemaakt (denk aan teveel meetings en te weinig personeel die het echte werk zou moeten uitvoeren). En tot slot worden deze bs banen ook beter betaald, waardoor de banen die er wel toedoen wordt gezien en gevoelt als minder. Je verdient immers letterlijk minder..
Ik denk dat het vaak ook een kwestie van perceptie is. Als je fabriekswerk doet is vaak jouw bubbel heel klein en zie je die mensen boven op kantoor als een luizenbaan. Veel koffiedrinken en ouwehoeren. Maar die mensen zorgen wel voor nieuwe orders zodat jij een baan kan blijven houden. Hetzelfde hebben veel mensen bij ‘scrummaster’ en ‘innovatiemanager’. Maar weet wel dat die mensen hebben bijgedragen aan bijvoorbeeld die nieuwe iPhone/Android/etc. waar jij nu op zit te kijken.
Als externe kom ik ongeveer iedere 6 maanden binnen bij een ander bedrijf... en 1 ding kan ik je met zekerheid zeggen, er zijn binnen ieder bedrijf meer mensen aan het werk als decor dan dat ze echt productief zijn.. Ik kan je vertellen dat de treinkaartjes bij de NS niet duurder worden omdat de treinen zelf of de energie duurder zijn geworden... bij semi overheids instellingen werken er zo onwijs veel mensen met een top salaris en die geen enkele output hebben (niet voor niets dat de NS nu ineens 500 man zomaar kan laten gaan)... ze praten maar gewoon mee in de projecten waar ze in werken, maar niemand die het zou merken in de productiviteit als diezelfde mensen er niet meer zouden zijn... en dit gaat zo maar door van netbeheerders, energiebedrijven, banken, ziekenhuizen verzekeraars etcc etccc
In Australië is het precies andersom. Daar zijn de Blue Collar Jobs de nuttigste jobs en worden meter betaald dan de mensen op kantoor. Waar er overigens aanzienlijk minder van zijn. De managment lagen heb je daar helemaal niet.
Na een paar maanden werken als "bureaucraat" bij een overheidsinstelling verlang ik sterk terug naar mijn baan als docent. Heb wel tijd om tijdens het werk uren naar UA-cam te kijken en boeken te lezen.
Wat een ontzettend interessant onderzoek heeft zij gedaan, een soort 'hoeveel schaadt/verbetert een beroep de samenleving, op de pond nauwkeurig, en krijg je dat ook te zien in je portemonnee als beroepsbeoefenaar?' Dat onderzoek zou ik wel eens willen lezen.
Heel mooi hoe jullie aandacht hieraan besteden. Als socialist had ik echter wel gewild dat jullie ook meer de socialistische interpretatie hadden benadrukt, al zorgt Graeber (RIP) al voor dat perspectief
Bij elke nieuwe manager die bij ons kwam werken was het afwachten hoeveel er nu weer 'omgebogen' moest worden: Stuk voor stuk sneden ze hun bonus weg van de werkvloer.
Diversion & Inclusion Officers. Dedicated Scrum Masters (ipv die simpele rol gewoon aan 1 van de developers in het team te geven die wel kan praten). Coaches. Bijna alles wat marketing in de titel heeft. Customer Success Managers (bouw gewoon een goed product, of neem sales mensen aan die wel iets kunnen)
@@LLS.R Dat ook zeker. Maar kijk ook bijvoorbeeld naar het botlek gebied. Meer dan 100 jaar aan gigantische fabrieks terreinen die uitgebreid en aan de gang gehouden moeten worden. Dat gaan die robots echt niet zomaar doen zonder mensen!
@@alphatrion100 Precies. Ik werk in de techniek en werk dagelijks met robots. Sommige handelingen (assemblage) wordt bij ons nog steeds met de hand gedaan worden omdat dit met een robot lastig te verwezenlijken is en anders kostentechnisch te prijzig wordt. Een ombouw naar een robot systeem zou al snel richting de 2 miljoen gaan. Daar kan je die paar assemblage medewerkers jarenlang van betalen en ze zijn flexibeler wanneer er een ander product gemaakt moet worden.
Een goed begin zou zijn om de werkweek terug te schroeven. 40 uur per week is niet meer van deze tijd. Laten we 35 doen en over vijf jaar evalueren of we door kunnen zakken naar 30 uur.
Goed idee, laten we er een beleidsontwikkelaar op zetten. Die moeten we als die klaar is dan nog wel vijf jaar aan het werk houden, want dan kan die ook het evaluatietraject coördineren.
Dit probleem komt voor een deel door het beleid binnen bepaalde sectoren, maar het kabinetsbeleid van de afgelopen decennia heeft zeker bijgedragen aan het bestaan van (zoveel) onzinbanen. Vooral in de jaren '50 tot grofweg '90 is het beleid immers louter gericht geweest op het creëren van zoveel mogelijk banen, in plaats van het creëren van nuttige banen met hoge efficiëntie. Met een focus op kwantiteit ontstaat er automatisch een gebrek aan kwaliteit en komen banen als coach, influencer, adviseur, beleidsmedewerker, etc. tot leven. Tijdens de coronaperiode viel het daarnaast overigens op dat juist de banen die als "cruciaal" werden bestempeld, vaak laagbetaalde beroepen bleken te zijn, waaronder vakkenvullers, schoonmakers en ov-medewerkers. Kennelijk steekt de arbeidsmarkt dusdanig in elkaar dat bedrijven en instellingen eerder geld over hebben voor een goed verhaal dan voor noeste waardevolle arbeid. In zeker opzicht werkt iedere markt op dezelfde manier: het is maar net waar mensen geld voor over hebben. Ze willen de schoonmaker zo goedkoop mogelijk, maar spenderen net zo makkelijk een fortuin aan een schoonheidsspecialist of laten zich inpakken door een bankmedewerker die een vaag product verkoopt met een hoge commissie. Met onze dagelijkse beslissingen creëren we eigenhandig deze scheve economie.
Waarom moet je zo'n betoog nou afsluiten met zo'n onzinnige opmerking op het eind wat weer aantoont dat je er niks van hebt begrepen. Ja natuurlijk is er heel veel propaganda om mensen er van te overtuigen dat de beslissingen van gewone mensen de oorzaak is van alles wat er fout is. Mensen gaan te vaak naar de supermarkt gebruiken de auto en gaan op vakantie en gaan stemmen op politieke partijen waarvan je zou kunnen weten dat ze allemaal fout zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat al deze mensen oorzaak zijn van het probleem. Je hebt niet echt inspraak in het systeem. Het is niet genuanceerd of kenmerkend van inzicht om de slachtoffers van het systeem op een of andere manier verantwoordelijk te houden voor de schade die ze aangedaan wordt of de planeet.
Ga voor jezelf beginnen in iets waarvan jij denkt dat het van toegevoegde waarde is. Ik liep ook tegen bovenstaande aan en heb het roer omgegooid. Ik verleen nu mensen met gedoe bijstand en heb een kleine biologisch catering. Voelt echt veel beter, ook al verdien ik (nu nog) wat minder.
@@donderstorm1845 dat is wel een beetje het niveau van heel van "mensen". gelijk van het ene extreem naar het andere en ze denken dan dat hun kant heel veel wijsheid bevat
Ik zie m'n baan vooral als een bron van structuur, inkomen en ook een plek waar ik inhoudelijk bezig kan zijn met een vakgebied dat ik leuk vind. Of het een supernuttige baan is? Vergeleken met een baan in de zorg waarschijnlijk niet. Ik vind vrije tijd belangrijker dan werk, dus ik werk lekker parttime (24 uur) en krijg daarmee ruim voldoende geld om in m'n vrije tijd veel leuke dingen te kunnen doen.
Ik vind het ook bizar dat mijn pakketje uit China na 5 dagen al op mijn deurmat ligt. Ik kan gerust twee weken wachten. Wat een druk en stress voor die koeriersdiensten.
Ik heb vrijwilligerswerk gedaan wat de wereld beter maakte en wat enorm veel voldoening gaf. Als ik daar niet alleen betaald voor had hunnen worden, maar ook echt genoeg om van te leven (veel van de vaste werknemers zijn afhankelijk van sociale huur) dan zou ik het met alle liefde doen. Maar de opvang moet het doen van donaties en minimale subsidies, wat volledig onterecht is. Maar dat is helaas wel hoe het systeem werkt. Ik heb gelukkig geen bullshit baan, maar het is niet mijn droombaan. Ik denk dat er een hoop mensen zijn die een duidelijk beeld hebben van werk dat ze eigenlijk zouden willen doen waarvan ze weten dat het waarde zou bijdragen, maar hun bullshit baan is wat de huur betaalt, dus blijven ze daar.
Thuiszorg is een goed voorbeeld, 10 bedrijven die in 1 dorp hetzelfde werk leveren met ieder een eigen kantoor/planning etc.. waardoor er bij het ene bedrijf personeelstekort is en bij de ander een overschot..
Als je nuttig wilt zijn voor de maatschapij doe je vrijwillegerswerk dat is het hardst nodig en je krijgt waardering voor je werk. Helaas verdient dat niet dus kan je dat niet full time doen. Gekke wereld.
Deels mee eens, uiteindelijk ben je pas nuttig voor de maatschappij wanneer het nuttig is voor de persoon in kwestie en dat is simpelweg niet het geval, verbeter de wereld begin bij jezelf, de maatschappij dat ben jij, helaas zijn we dat vergeten en word je al gauw gedwongen iets te ondernemen waar je zelf op achteruit gaat
@@geengenspuit Dat hoeft dus niet. Zo werkt het systeem nu eenmaal. Er bestaan echt wel nuttige betaalde banen maar werk wat vaak vrijwillegers doe is het hardste nodig in de maatschapij ipv kantoorbanen.
Bij de overheid is dit probleem echter wel erg groot. Ik heb veel met ambtenaren gewerkt vanuit de energiesector. Het is schrikbarend hoe weinig kennis er is zelfs van mensen die gespecialiseerd zijn in die functie. Vaak had ik het idee dat ze eigenlijk maar weinig werk verrichten. Er heerst een erg luie cultuur. Dit is ook te zien bij private bedrijven maar dit is niet per definitie zo. Het liefste werk ik daarom voor sterk groeiende bedrijven. Dat geeft veel meer voldoening, de werk cultuur is meestal een stuk beter.
En dit baseer jij op wat feitelijk? Ook bij commerciele bedrijven heb ik voldoende mensen zien rondlopen ....en dat was feitelijk ook alles wat ze deden en meer niet.
Werk al een paar jaar als engineer en mijn werkleven is een stuk aangenamer geworden nu ik niets meer doe op werk en alleen doe alsof ik werk. Voeger maakte ik opmerkingen over hoe we producten konden verbeteren en daagde ik mensen uit over hun ideeën, plannen en pakte ik projecten met twee handen aan en werkte ik snel en efficiënt. Het enige wat ik terug kreeg was weerstand, meer werk en werd ik door managers als probleem medewerker gezien. Nu ik niets doe denken mensen dat ik druk ben met mijn taak en laten managers mij met rust. Sterker nog, ik kreeg complimenten van mijn manager omdat hij het gevoel had dat ik echt mijn draai had gevonden eindelijk... Ja, dit is nu het leven. Ik ga proberen iets voor mezelf te beginnen of misschien als zzper te werken want dit houd ik niet lang vol maar toch bijzonder hoe de wereld werkt..
😂 Succes! X2
😂😂😂
Klinkt heel bekend
Ik heb als simpele postbezorger gewerkt, nu als poetsvrouw. Hetzelfde verhaal. Men wil 'proactieve werknemers' maar als je dat effectief gaat doen wordt men razend. Ik denk dat mijn oude en huidige managers gewoon schrik hadden dat hun eigen gebrek aan initiatief duidelijk wordt of zo, sommigen nemen dat persoonlijk.
@user-hl1dq7nh4daan het eind van je leven hebben veel.mensen zoiets van 'had ik maar mijn dromen gevolgd'. Blijven zitten waar je zit is schadelijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Zeker is niets. Alleen de ervaring van de tijd en hoe je die beleefd hebt. Ga niet voor veiligjeid en zekerheid, dat is het domste wat je kunt doen
Iedere fulltime scrummaster
Methodes zijn hulpmiddelen, geen doelen..
Hahahahaha
Ga in de techniek! Engineering of met het handje. Maak of ontwerp iets nuttigs inplaats van alleen maar lullen of formuliertjes invullen.
Ga je je vanzelf ook nuttig voelen
Jep! Agile is horror.
Thank god voor de parttime scrum masters
Gelukkig geeft mijn baan mij voldoening. Ik heb een reparatiewinkel en help mensen die vrijwillig hun spul bij me aanbieden en het gerepareerde product met een tevreden gezicht weer ophalen. Geeft een mooi gevoel ;-)
👍 Win - Win!
Geniale voldoening van alle kanten.
Top.
Het is best schokkend om deze comments te lezen en te zien hoeveel mensen het gelijk als een individueel probleem benaderen (neem een andere baan, begin voor jezel) in plaats van het systemisch probleem dat het is. Wie zijn de mensen die beslissen dat deze banen moeten bestaan en waarom hebben ze er zeggenschap over? Waarom is het toch noodzaak voor sommige mensen of lucratief voor anderen (denk aan respectievelijk de mensen die aan het woord waren over hun baan, of de advertising etc waarover werd gesproekn) om in dergelijke banen te blijven als ze toch niks doen? Wat hebben we eigenlijk nodig aan productiviteit als mensen en hoe kunnen we dat organiseren zodat we dat doen en verder vrij zijn, in plaats van deze onzin?
@@Colluphid Laten we daar wat mensen op zetten, goed betaalde hoog opgeleiden. Dan doen die jarenlang onderzoek en gooien we de resultaten in de vuilnisbak. Zodat hun werk onder de bullshit jobs valt. En dan kan de vuilnisman de rotzooi weer opruimen. Voor het minimumloon.
Ofwel: je snapt het niet.
Ik bang het antwoord op deze vragen voornamelijk politiek is. Niet letterlijk de politiek, maar bedrijfspolitiek.
Zo wordt er eerst gelobbyd om een nieuwe role. Er wordt dus in feite mensen overtuigd dat deze nieuw role of rollen nuttig zijn. En zelfs de effectiviteit verhogen.
Daarna worden mensen aangenomen op deze vacatures. En dan draait dat 2,3, 5 jaar. Op dat moment heb je allemaal extra bs banen gecreëerd, bleekt het toch allemaal niet nodig. Achteraf blijkt het niet te werken, zoals deze nieuwe rollen waren verkocht. En nu heb je in feite weer een extra laag erbij gemaakt waar je niet meer eenvoudig vanaf kunt. Mensen die afhankelijk zijn van deze banen geven het niet toe, immers dan heb je geen baan meer. En andere mensen om hun heen zien het ook wel, maar als je dat zou melden dan moet je dan melden bij mensen die ook bs banen hebben. Het is helemaal de omgekeerde wereld aan het worden. 😮
Bullshit betekent niet dat het werk niet effectief is, dat het werk geen impact of effect heeft. Maar het is een waardeoordeel over het effect.
Een bankier of marketeer kan enorm veel voor elkaar krijgen, qua herverdeling van middelen.
Het maakt sommige mensen rijker en andere armer. Mensen op het marketingbureau kunnen grof geld verdienen door het werk wat ze doen. Het wordt bullshit genoemd omdat de samenleving er niet beter van wordt.
Kernprobleem (en gewaagde comment op een VPRO-kanaal): je kunt geen mensen ontslaan in Nederland.
Omdat dit niet op school wordt geleerd. En als je al 3/4 van je leven hebt geleerd voor iets wat b.s. blijkt te zijn, is het niet zo makkelijk om om te schakelen, tegen de tijd dat je erachter bent en de rekeningen moet betalen.
Er zijn helaas heel veel mensen die denken dat ze iets nuttigs doen. Al die coaches, consultants en lean-mafketels bijvoorbeeld.
En al die commerciele bullshit zoals horeca etc
@@LizziiWizziien de politiek, managers en verzonnen functies die nergens op slaan.
Vergeet ook 5S en Sigma niet 😅
@@LizziiWizzii Waarom ? Ik denk dat horeca juist verbindend, ontspannend en vermakend is voor mensen die een drukke week hebben gehad.
Ik zie het verband met Lean niet helemaal. Naar mijn weten is dat niks anders dan een methode om juist zoveel mogelijk verspilling te voorkomen en daardoor efficiënter te werk kunnen gaan, waardoor mensen niet uitgeput raken en prettig hun werk kunnen doen. Verbeter me waar ik fout zit. Daar zijn ook niet perse extra managers voor nodig. De managers die ik heb meegemaakt die wel van waarde waren en zich deden inzetten voor Lean werken, juist die werden er allemaal uitgewerkt door tegenwerking en ellebogenwerk door de bullshit managers. Ook niet gek, want die deden maar al te hard hun best om niet hun bullshit baan kwijt te raken. Uiteindelijk deden ze toch wel banenhoppen, daar niet van... Het opvallende was ook dat je de bullshit baan managers vrijwel nooit op de werkvloer zag. Dit in tegenstelling tot de managers die zich wilden inzetten voor een methode zoals Lean.
Heel herkenbaar in de zorg. Vanuit directies/managers komt zoveel onzin, waar de cliënt en ik als medewerker totaal niets aan hebben. Ik als zorgmedewerker wordt doelbewust te laag ingeschaald door deze gasten. Directies en managers voegen niets toe in goede zorg. In de tijd van leidinggevende was dat veel beter. De leidinggevende wist waar we het over hebben, als we het over "zorg zaken" hadden en de leidinggevende anticipeert daarop. Wanneer we nu zaken bespreken over "zorg zaken" kun je aan alles zien dat deze managers geen idee hebben waar we het over hebben. Geen wonder dat veel zorg organisaties het financiël lastig hebben als je zoveel van deze kennisloze gasten in dienst hebt.
Ze moeten zich schamen !
daarom is middel manager de kutste baan die ik heb gehad.
onder je staat het echte werk ze weten precies wat moet gebeuren. en boven mij staan mensen die mij dwingen hun onzin te verkopen naar onder.
De meeste zorgmedewerkers krijgen een goed salaris, hebben niets te klagen.
De zorg is waarschijnlijk het meest schrijnende voorbeeld waar bullshit jobs de pan uitrijzen en niet alleen het als geheel onbetaalbaar maken met hun oneverredige salarissen, maar ook het werk onmogelijk maken voor de essentiële krachten. Daarnaast is er ook een permanent tekort aan die essentiële krachten, omdat vrijwel alleen de mensen nog overblijven die het vanuit passie of een goed hart willen doen. Een serieuze carriëre of een goed salaris is vrijwel onmogelijk in een nuttige functie, tenzij je een arts bent.
Bovendien zorgt de belachelijke rapportageplicht en administratieve druk ervoor dat te weinig écht werk verricht kan worden waardoor het in de zorg over het geheel stressvol en belastender is en er in de geestelijke gezondheidszorg daar bovenop ook nog eens enorme wachtlijsten zijn.
In mijn persoonlijke kring ken ik een medisch laborant, zij is de enige fulltimer op het lab waar 3 mensen werken. Als team hebben ze bijna 2 fte om mee te werken. Het werk stapelt zich op, maar ze moeten alle taken die ze uitvoeren rapporteren en verantwoorden aan wel 5 verschillende managers.
Dat zij niet eens artsen, maar gewoon bureaucraten die bovendien ook nog eens een veelvoud van haar salaris verdienen, terwijl zij een universitaire studie ervoor heeft afgerond en die managers amper weten hoe een ziekenhuis functioneert. Het is compleet belachelijk. De wereld is zo krom dat zelfs een banaan er jaloers op zou worden.
Erg herkenbaar...
Managers die status ontlenen aan de hoeveelheid mensen die ‘onder hen’ werken hebben een groot aandeel hier in. Beloon mensen op hun resultaat en productiviteit en niet op positie en rol. Een goede engineer verdient nog steeds vaak minder dan zijn leidinggevende.
Mee eens, persoonlijke status voegt niets toe aan een bedrijf of maatschappij. Dat inzicht zou door bedrijven gepromoot moeten worden als ze een efficientieslag willen maken.
Verdient
@@Niboros Vergeet kwaliteit niet. Dit soort bs banen bestaan juist vaak omdat bedrijven een obsessie hebben met efficiëntie. Daar nemen ze dan weer mensen voor aan. Er zijn allerlei onderzoeken die deze "efficiëntie paradox" aantonen.
Ik denk dat vakmensen en professionals het beste weten hoe ze zelf hun werk moeten doen. En laten we mensen beoordelen op het kwaliteit van hun werk.
@@vandeberg649 jep
@@vandeberg649 jep, bedankt voor je bijdrage
Minder kantoorgeneuzel, meer praktische mensen. Dat is wat Nederland nodig heeft. Er is een groot tekort aan mensen die met de handjes werken, omdat decennia lang gezegd werd dat het geen goede banen zijn als je wat wil verdienen. Ik ben stratenmaker en heb me nog nooit nutteloos gevoelt.
Nou de stratenmakers zijn hier behoorlijk nutteloos als ik eerlijk ben, stoep is hier in een jaar tijd wel 4x open gegaan voor steeds een andere kabel. Daarna ging alles er uit voor herindeling van de straat. Toen kon het weer open want er waren te weinig kolken.En elke keer staan ze met 4 man te kijken terwijl er 1 werkt
@@ackacksynJij hebt duidelijk nooit in the bouw gewerkt als je denkt dat die 4 alleen maar toekijken.eerst zelf ervaring opdoen kerel voordat je praat.
En dat die straat zovaak word opengebroken is omdat ambtenaren lekker je belasting geld weggooien. Ligt niet aan de werkers.
Mijn vader, oom, broer zijn stratenmakers .... meest hardwerkende mannen die ik ken in mijn leven.
En het is een mega zwaar beroep, heb wat respect.
@@ackacksyn ik zou zeggen doe het zelf dan maar als je het allemaal zo goed weet. blijkbaar heb je genoeg tijd om ze hele maanden in de gaten te houden.... uitkering stopzetten en niet mauwen
@@ackacksyndat ligt aan de vele managers die niet samenwerken
Tegenlicht is journalistiek zoals het overal en altijd zou moeten zijn, maar het helaas steeds minder is!
Linkse krachten die doorwerken in NPO
Omdat het grootste deel van het nieuws en informatie die verspreidt wordt in handen moet zijn van propaganda. Als iedereen geïnformeerd wordt met de werkelijke waarheid, dan kan je het grootste deel van de bevolking niet dom houden. Dat is juist wat ze willen, maar dat zou u waarschijnlijk niet ontgaan zijn.
Work less, live more
Iedereen een 32urige werkweek en alleen nog zinvolle banen. Vooral op kantoor kun je de helft wegstrepen en het werk gaat gewoon door, dat geld kan beter in de praktische beroepen gestoken worden. Zeg ik met mijn kantoorbaan.
@@redwhite_040en wat ga je met al die overgebleven mensen doen dan? Juist een spuit geven
@@meidenjagerNuttig werk doen dat nu blijft liggen? Meer mensen voor de klas, meer handen aan het bed?
@@bwarre2884 denk je dat hogere hand dat wilt dat kost alleen maar geld de zorg dan, voor de klas staan wilt niemand meer alle leerlingen die er nu zitten zijn allemaal onbeschoft en totaal geen greintje respect voor de leraar. Komt door de maatschappij wat we nu hebben alles leeft langs elkaar heen en kinderen mogen alles
@@meidenjager Ik geef jou een spuit elf
Mijn werk wordt gezien als "b.llshit baan". En ik heb er zeker moeite mee hoe naar mij wordt gekeken als schoonmaakster in een ziekenhuis.
Mensen denken altijd dat diegene die poetst niets geleerd heeft. Ik ben eigenlijk Administratief Medewerker, en ik zeg altijd dat mensen mogen blij zijn dat ik met mijn verstand hun afdeling mag "onderhouden". Als mijn werk 1 dag niet gedaan wordt hebben we een gigantisch probleem in deze wereld. 🎀
Hoi Lotus, ik kom zelf (gelukkig) niet zo vaak in ziekenhuizen, maar ik heb veel waardering voor wat jij en je collega's doen. Zeker geen bullshit baan dus! Bedankt!
Jouw baan valt zéker níet in de categorie bull-shit banen!
o, ik poets ook, heb hogeschooldiploma. Lekker chill jr eigen uren kiezen. Is heel waardevol werk..Ik raad elke hooggeschoolde aan parttime 'laaggeschoold' werk te doen, naast zijn/haar gewone werk
Maar dat zie je verkeerd. Jij hebt dus géén bullshitbaan. Jouw baan is juist heel waardevol voor het ziekenhuis en dus voor de verzorging van patiënten en dús voor de maatschappij. Een bullshitbaan is eerder een nutteloze manager die jou elke week vertelt dat je 90% efficiënt hebt schoongemaakt en dat je dit en dat je zus en zo moet doen, terwijl je dat bijvoorbeeld al lang doet.
Wij kregen op onze opleiding al te leren; hygiene heeft meer mensen gered dan welke arts ook. En reinigen is toch veel fijner werk dan heel de dag krampachtig achter een computer hangen, dat is echt niet gezond.
Ik werk op een gesloten afdeling met zware dementerende met agressie problemen en sexueel intimiderend gedrag ..ik maak schoon en ben met de bewoners bezig op sociaal gebied en zorggebied...ik voel me gelukkig wel heel nuttig op mijn werk.
Ik hoop dat je een sleutel hebt.
@@scorchedearth1451En een wapen.
Sterk werk
Gaaf! Zulke mensen hebben we nodig!!
@@scorchedearth1451 sleutel en een pasje😄
Als woon begeleider voor jong volwassenen werk ik elke dag met pure mensen die onze hulp heel goed kunnen gebruiken en voelt het dat ik wat bijdraag aan de leefbaarheid van een persoon en werk ik met collega’s die geweldig zijn en we samen er elke dag een feestje van maken
Mooi dat de VPRO het aan durft dit onderwerp aan de orde te stellen maar ik denk dat de realiteit veel erger is.
Als we werkelijk alle onzinnige baantjes als adminstatie adviseurs, marketeers, onzin managers, controleur-controleurs, parkeerwachters, consultance en alle aanverwante onzin zouden afschaffen dat het nog maar twintig procent zal zijn die een zinvolle baan hebben.
Neem eens als kriterium: "Als ik en mijn colega's morgen thuis blijven, wat houd dat dan in voor de maatschappij" als referentie nemen, een hoop mensen het schaamrood op hun smoelwerk zullen krijgen.
Je hebt gelijk. De cijfers zullen misschien niet zo erg zijn als jij stelt. Als je het niet per baan bekijkt maar meer in detail dan zul je zien dat er sprake is van minstens 60% BS werkzaamheden.
Ik snap wat je bedoeld, maar 80% is wel echt heel erg laag. Het is misschien wel wat hoger dan de genoemde 20%, maar heel veel meer dan dat zal het niet zijn. Als we het hebben over hoeveel geld er naar bullshitbanen gaan dan zou het wel wat anders kunnen zijn.
Parkeerwachters zijn top, ik kan niet zonder ze
Je bent op weg, maar niet iedereen heeft een bijdrage aan de maatschappij per se. Een auto maken is niet per se een bijdrage aan de maatschappij. En toch is het vakwerk.
het geld systeem moet omver gedonderd
Ik werk in de sales als account manager. De enige waarde die ik genereer is de brandstof voor in het jacht en vliegtuig van mijn baas. Dit begint mij steeds meer tegen te staan als ik eerlijk ben en het maakt mij onverschillig omdat ik er zelf niet beter van ben geworden. Tijd voor wat anders.
Heel goed. Gewoon stoppen. Er zijn echt leukere banen
ok zoomer
Dan begin je toch zelf iets. Dan kan je over 30 jaar ook een vliegtuig en jacht betalen.
@@marsmellow1589 de meeste zelfstandige ondernemers zijn niet per definitie heel rijk hoor
Dit is exact het dilemma waar ik zelf ook mee zit. Ik werk voor een internationale firma in eenzelfde rol als jij.
Het enige wat ik echt bijdraag is dividend voor de aandeelhouders.
Ik ben bezig met een andere job die wel iets bijdraagt.
Het begint al bij de onderwijsinstellingen. Als student verbaasde het me al hoeveel onzin studies (met steeds langere titels) er kwamen, zelfs op technische universiteiten. Dat heeft met verschillende factoren te maken, waaronder denk ik de globalistische tijdsgeest maar ook bijv. het feit dat iedereen maar moet kunnen studeren.
Vraag die iedereen zich zou moeten afvragen: hoe wordt er besloten (en door wie) dat deze studies er überhaupt moeten zijn?
Wat ik heb gezien op hogescholen en universiteiten is dat een groot deel van de afgestudeerden uiteindelijk iets heel anders gaan doen in de maatschappij dan waar ze voor gestudeerd hebben, en dat een ander deel zo direct het onderwijs instroomt om de onzin studies weer draaiende te houden als een soort vicieuze cirkel van onzinnigheid. Het enige dat je kunt met zo'n studie is anderen opleiden in eenzelfde onzinstudie als een grote scam, maar je voegt echt niks toe aan de maatschappij, echt triest.
De spijker op z'n kop
Het begint bij de onderwijsinstellingen die een breder aanbod aan opleidingen willen creëren om zich zo te onderscheiden van andere onderwijsinstellingen om hiermee meer studenten aan te trekken. Meer studenten is meer omzet/winst voor hen. Voordat een nieuwe opleiding aangeboden mag worden gaat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs beoordelen of het wel toegevoegde waarde heeft. Ik denk zelf dat veel van de "onzin" opleidingen heel specifiek of heel nieuw (nieuw vakgebied) zijn waardoor ze door de commissie komen omdat zij lastig kunnen bepalen of er uiteindelijk wel genoeg vraag naar zo'n specifieke of nieuwe opleiding is.
zuh mutte gwan un beetjuh hart werukun tog, fok di slimmu mensu
youre the reason languages are no longer taught
Dit zie je wel bij ieder bedrijf. Het is ongelooflijk hoeveel vacatures er worden uitgeschreven voor functies die totaal niet bijdragen aan de winstgevendheid van een bedrijf. Zolang er winst wordt gemaakt interesseert het toch niemand. Wanneer er verlies wordt gedraaid worden alle functies op een hoop gedonderd en wordt alles en iedereen getroffen.
En vaak word de werkvloer als eerst getroffen, alleen die is de laatste jaren al zwaar bezuinigd dus daar kunnen ze al weinig op korten
Iedere manager kent toch een vriend die werkloos is. En als je toch winst maakt neem je die aan.En met al dat vriendjes gedoe durft niemand elkaar te ontslaan, dus pakken ze maar de mensen op de lagere functies die het al zwaar hebben, Degene die dan overblijven krijgen het nog zwaarder. Er word niet gekeken of je het werk goed doet alleen maar of je er tussen past. Dat is toch gewoon lekker gezellig.
Overheid is nog ergers
Je kent dat plaatje wel toch met al die managers en bobo's en dat er dan één Joe is die met een schep aan t graven is terwijl de rest toekijkt. En dat er dan één van die managers zegt 'due to budget cuts we have to fire Joe'
Dan ben ik toch liever een Bobo die niks hoeft te doen dan me onderbetaald uit de naad te werken en een gat te graven.Maar ja , dat snappen deze bobo "s uit het filmpje niet omdat ze veel te verwend zijn met niks doen,
Zo kijk ik al 20 jaar naar het leven, nog niks veranderd in de samenleving.
nog even wachten
En krijg je daarvoor betaald?
Verander zelf iets
Verandering begint bij jezelf slimmerik
@@Ruud7832 gesproken als een echte empowerment coach 😉
Deprimerend wel. Het ook af van je definitie van "geen toegevoegde waarde". Ik zit 8 uur per dag achter de computer, mijn werk heeft waarde voor het bedrijf. Maar als ik naar huis ga heb ik 8 uur achter de computer gezeten en dat is eigenlijk niets 😌
Harder of efficiënter werken = beloond worden met meer werk... Tsja, dan maar 8 uur lang neus vreten
Wel eens gelachen om dat plaatje "Due to cutbacks, we're gonna have to fire Dave", maar in werkelijkheid kun je er net zo goed om janken. Toch, als je ziet wat een loodgieter tegenwoordig vraagt, dan zie je dat er best een kentering plaatsvindt in de maatschappij. Het echte werk zal meer gewaardeerd moeten gaan worden, en dat zal ook gebeuren uiteindelijk.
De loodgieter vraagt een marktconform tarief. De verpleegster, leraar, agent en pedagogisch medewerker hebben een CAO
(En niet de mogelijkheden voldoende druk uit te oefenen op onderhandelingen, ómdat hun werk waardevol is)
@@LogRobin Oh zeker, sterker nog, ik vergeleek zelfs een zelfstandige met een medewerker in dienst, stoute ik. We hebben het hier natuurlijk over bullshitbanen, dat is sowieso lastig om een zelfstandige in te worden denk ik.
@@vincenzodigrande2070 Dat is niet echt een antwoord op het terechte punt wat Robin aanhaalde.
Los daarvan zal het nogal lang duren voordat die omslag is zolang de grenzen open zijn en er 'goedkoop' volk wordt binnen gehaald, zelfs vanuit de EU.
Het gaat echt nog lang duren voordat er geen Polen, Roemenen, etc, hierheen komen om het 'onze' timmeraars, schoonmakers, e.d. minder moeilijk te maken om een normaal bestaan als Nederlander te kunnen bekostigen.
Die loodgieter is waarschijnlijk een zzp’er die daar nog belastingen, verzekeringen en z’n pensioen van moet betalen. Maakt niet uit, maar ik vind dat argument niet kloppen. ‘Werklui’ werken lange dagen, doen fysiek zwaar werk, zijn weinig thuis en vaak helemaal versleten op hun 50ste. Terwijl kantoormensen toch een stuk makkelijker hun geld verdienen en vaak nog thuis kunnen werken en hun kinderen vaker zien.
@@LogRobin en sectoren waarin de overheid de budgetten bepaalt (onderwijs, zorg, ov, etc) staan onder grote druk om hier niks aan te veranderen. Twintig jaar aan liberale kabinetten waar alles eraan gelegen is om vooral niet deze caos open te breken en deze werkenden marktconforme vergoeding en te gaan geven.
Tegenwoordig heb je overal 5 lagen met managers die allemaal interessant doen en praten maar niks uitvoeren, maar ondertussen wel een hele hoop verdienen. En de mensen die echt werk doen verdienen geen pepernoot.
Dan moet je ook manger worden. Weet wel dat er meer verantwoordelijkheid bij komt en je gezeik krijgt van boven en beneden en vaak ook nog thuis aan het werk bent.
Nursery school worker here, Yes we are totally not paid our worth!
Neither are the parents, if they did moms didnt have to work and could take care of their own children.
Well, now you have scientific research to prove it.
@@nicolettefaddel3505 like most hand-on jobs. Hardest work and the lowest salaries. The consultant (like me I will admit) who sits on their asses all day writing stupid never to be executed plans for you get 4 times your salary. It's unfair for sure.
Ik schreeuw al jaren om dit probleem, en ik ben dus niet de enige, maar ik hoor nooit iemand die dit sentiment deelt in mijn omgeving.
Gelukkig zijn er mensen die de wereld zien volgens de realiteit, en niet volgens wat anderen zeggen dat het is ❤
Bij een bedrijf met 1000 medewerkers heb je geen concurrenten nodig om druk te zijn.
geniaal haha. corporate politics 😂
Meeste van die grote bedrijven hebben niet eens concurrentie want opdrachten zijn op voorhand al gegeven dus je hoeft niet echt te concurreren alleen met kadotjes
‘[…] worden de facturen met een vork geschreven.’ Geniale zin.
Het is een gezegde: naar zichzelf toe rekenen; drie keer zoveel rekenen als werkelijk verschuldigd is; (iemand) afzetten.
@@Iiefkleinkonijntje Volgens mij hebt U ook een onzin baan!
@@Iiefkleinkonijntje Met dubbel krijt schrijven 🤑
@@rinkinkel Die zou ook kunnen👌
Veel gemeente-ambtenaren. Veel koffiemomentjes, overleggen zonder inhoud en ruim voor 5uur naar huis
Voor 5 uur naar huis is niks mis mee als je ook op tijd begint. Er is meer in het leven dan werk.
Ik ben gemeenteambtenaar in het sociaal domein. Een ziek systeem dat mensen hun zelfredzaamheid afneemt. Het nut van mijn baan is voor mij het salaris en de continuïteit.
@@JeroenBIG Als je daar iedere dag voor moet opstaan zou ik het niet volhouden. Geen enkele voldoening of zingeving
Ambtenaren zijn nuttiger dan al die profit-kantoortijgers.
Ruim voor 5 uur naar huis heb ik geen moeite mee. Als je werk af is, is het af. Of als je niet productief meer bent kan je ook best een keer eerder naar huis Dat is in Duitsland al gemeengoed, dacht ik. Als jij het die die dag in 6 uur kan doen: lekker naar huis. Er zijn overigens maar weinig mensen die echt 8 uur iets nuttigs doen, denk ik.
'Human history becomes more and more a race between education and catastrophe'
-H.G. Wells (1920)
Lekker joh, bekende mensen aanhalen in plaats van je kat -STEVE555 (2024)
zou je deze quote kunnen uitleggen in je eigen woorden?
U mag aI bIij zijn dat de schatpIichtige hem juist toeschrijft: niet zeIden ontbreekt ook nog een naam maar het is sowieso uit geesteIijke bIoedarmoede geboren quotes te debiteren want veeI betekenis gaat verIoren in leentjebuurschap
@@kavirajpremchand2753 Je mag aI bIij zijn dat deze schatpIichtige de quote naar behoren toeschrijft
@@kavirajpremchand2753 bots
Goede documentaire! Ik denk ook dat (bijna) iedereen het er over eens is dat het huidige systeem niet meer voldoet. Het zou mooi zijn als er een nieuw systeem opgezet kan worden, dat weer een jaar 50 meekan.
‘Ze’ moeten gewoon ‘het systeem’ veranderen toch? Wie dan en hoe dan? Welk systeem precies?
De wereld en de mensen erin zitten diep in de schulden en/of rekeningen die betaald moeten worden. Dit schuurt en kraakt oneindig door ben ik bang
@@user-jp1qt8ut3s Een inhalig, kapitalistisch systeem zoals waar we nu in leven. Alleen maar gebaseerd op eeuwige groei, wegkijkende van het feit dat dat zijn kaders heeft en waar we dan ook steeds meer tegenaan lopen. Daar zijn best alternatieven voor hoor. Neem bijv. het idee over een donut economie. Heel interessant en ik dacht dat het in het verleden ook als 's bij VPRO Tegenlicht is voorbij gekomen. Er zijn echt wel alternatieven.
@@user-jp1qt8ut3s Er wordt zelfs niet over nagedacht. Want dat is een bedreiging voor de huidige elite die profiteert van het huidige systeem. Dus droom maar lekker van een mooi nieuw systeem, de nachtmerrie gaat intussen gewoon door.
Denk ongeacht wie er op het stoeltje gaat zitten.Alles wordt toch bepaald door de elite
Ik vond het laatste wel mooi, enkel de westerse samenlevingen werkt men 8 uur per dag, 40 uur per week en daar zien we kenteringen in, niet voor niets werken steeds meer mensen in Nederland parttime en zie je ook in andere westerse landen het aantal uur naar beneden gaan. Scandinavië, België en Duitsland werkt men gemiddeld 34 uur nog en is dalende. 40 uur werken is onzinnig, geef mij maar een samenleving waarin max 3 uur gewerkt per dag zoals deze meneer beschreef.
dat kan, maar dan moet onze materiele honger wel wat flinke stappen terugdoen. Is wel veel gezonder, maar we zijn verslaafd aan onze luxe levensstijl
3 uur per dag? Dus we moeten allemaal onze boodschappen doen in die 3 uren dat de winkel open is. Ambulance nodig? Morgen om 12u bent u de eerste. De Tunnel is van 12.00 tot 09.00 dicht. Op vakantie? Probeer uw kans tussen 09.00 en 12.00, etc.
@@G4x5daShifts bestaan he vriend
met een kennis beroep is 3 uur onrealistisch , zelfs 40 is vaak tekort
Als medewerker in de gehandicaptenzorg moet ik elk kwartiertje verandworden en we hebben maar 1x per 2 maanden een vergadering van 1 en half uur. Dit is veel te weinig om een functioneel team te kunnen zijn. Echt bizar om te horen dat tijd en geld zo weinig uit maakt in somige bedrijven terwijl ik zo blij zou worden van een beetje meer tijd en geld. Maar het is in de zorg niet mogelijk.
Ik heb een zinloze baan, want ik werk in de IT. Vanuit maatschappelijk oogpunt zou je kunnen zeggen dat dit werk weinig betekenis heeft. Toch word ik goed betaald, kan ik me richten op mijn eigen groei en kennis, en voeg ik waarde toe voor het bedrijf. Diep van binnen weet ik dat mijn baan misschien niet echt bijdraagt aan de samenleving, maar ik haal er nog steeds voldoening uit door het plezier dat ik heb, de leuke collega's, en het salaris dat mijn hobby's in mijn vrije tijd financiert en zorgt voor een dak boven mijn hoofd. Ik zou in een ziekenhuis kunnen werken, waar mijn bijdrage aan de maatschappij waarschijnlijk groter zou zijn, maar dan zou ik aanzienlijk minder verdienen. Het leven is tegenwoordig duur, en ik sta nog aan het begin van mijn carrière.
Ik voel me helemaal niet ongelukkig. Ik ben blij om een bullshit baan te hebben en waardoor ik een mooie toekomst tegemoet kom :)
wat doe je in de it? niet elke it baan is per definitie zinloos
Tja mijn werk is voor de maatschappij dan ook vrij zinloos. Ik optimaliseer processen binnen bedrijven, sommigen besparen tonnen anderen miljoenen per jaar daardoor.
Ik vind een baan pas een bullshitbaan als je loonkosten hoger liggen dan de waarde die je toevoegt aan het bedrijf of de instantie waar je werkt.
Elke McKinsey baan ooit.
Als je denkt dat high end consultants hieronder vallen weet je niet wat die doen. Die leveren de economie honderden miljoenen op elk jaar.
@@aeiouaeiou100 Totaal niet mee eens, consultants lichten het bedrijf door en komen met zogenaamde efficientie voorstellen die alle menselijkheid uit een bedrijf knijpen. Het inzetten van consultants is op de lange termijn schadelijk voor de maatschappij, waarbij je aan de kant wordt gezet omdat je niet langer goed genoeg zou zijn.
Kijk na deze video vooral even naar John Oliver over McKinsey. Of lees "confessions of an economic hitman". McKinsey en dergelijke zijn schadelijker dan bullshit.
@@bubble-and-scrape Ze doen niet alleen reorganisaties maar lossen ook veel complexe inhoudelijke problemen op. Waarom zouden bedrijven hier miljoenen voor neerleggen als het niks oplevert?
@@aeiouaeiou100 Dat is dus precies ook de manier waarop bullshit jobs gelegitimeerd worden in een kapitalistische economie. Als je gelooft dat de markt het meest efficiënt is en altijd volledig rationele, correcte keuzes maakt is het inderdaad logisch om te denken: er wordt veel geld voor betaald, dus zal het wel nuttig zijn. Zo legitimeer jij nu de consultants van McKinsey en zo worden ook een hoop dure managers en dergelijke gelegitimeerd. ‘Ze krijgen veel betaald, dus ze zullen vast iets goed doen en nuttig zijn’. Wat Graeber ook probeert te vertellen is dat maatschappelijk nut en beloning niet aan elkaar gelijk staan.
Daarnaast wordt er ook in de video gezegd: op een gegeven moment worden er consultants en coaches ingehuurd omdat het kan en ‘moet’, niet omdat het per se beter is.
Love Graeber, profoundly insightful yet simply honest to the situation and options. Shame he died 4yrs ago. When I hear people speak about their BS JOB dilemma, from education, gov to care, I tell them about this insight. It's so simple. People want to add value, co-create a better world and have meaningful work that improves our community and society. We don't need to work just to work and make money, we want to affect and have effect in positive ways on our fellow beings.
well said. In a human life, thats what counts.
Elke "influencer"
Elke "scrummaster"
Elke "coach"
Elke "manager"
Elke "adviesgroep"
Elke "procesmanager"
Enz.. echt zonde
Eigenlijk valt dat wel mee. Je hebt er alleen veel te veel van.
@@leonbroekx en te weinig werkende handjes. Want daar is geen budget meer voor. Zie de zorg als schrijnend voorbeeld.
Manager is een bullshitbaan denk je? Ooit bij een bedrijf gewerkt?
@@redwhite_040 alleen dat zijn geen types die voor werk in de zorg zouden kiezen. Het is ook een probleem dat de samenstelling en het doorfokvermogen van bepaalde families -omdat ze het nu eenmaal beter hebben- ervoor zorgt dat je sneller drie bankiers of managers op de wereld zet dan twee verpleegkundigen of bouwvakkers.
@@leonbroekx ik volg deze niet helemaal, eerst zeg dat het wel meevalt (ontkrachten) dan zeg dat er teveel van zijn (instemmen) ? Wat bedoel je precies, voor mij is het punt dat bijvoorbeeld influencers, reclame en promotie bedrijven de wereld kapot maken, hun toegevoegde waarde is niet eens 0 maar -xx van dat soort figuren wil je als maatschappelijk 0 mensen hebben
Elkaar aan het werk houden , piramide staat op zijn kop.
😅 tegenwoordig.
wat een gelul.. piramide staat niet op zijn kop.. want dan zouden we inbreng hebben.. agenda 2030 is dik aan..
In plaats van alleen deze aflevering, zou je een hele serie kunnen maken over dit onderwerp.
Mijn vader zei altijd: Zodra je een hypotheek werker wordt, moet je wat anders gaan doen. Met andere woorden als je alleen werkt voor de rekeningen en geen plezier meer in je werk hebt, ga wat anders doen. Voor jezelf en iedereen om je heen 😅
Wat had hij te zeggen over huurders dan?
@@Timucin01 die kunnen gesubsidieerd worden
@@Timucin01 Het gaat over rekeningen betalen, huur of hypotheek maakt geen meter uit
Met alle respect voor je vader, maar het ligt helaas niet altijd zo simplistisch. Dat zit ook ingebouwd in ons geweldige systeem, helaas.
@@joen5970 Dat is dan je eigen keuze, net als deze reportage. Alsof je een slachtoffer bent, maak zelf wat van je leven. Kom op, het is jouw leven. Makkelijk te zeggen dat het niet zo gemakkelijk is, nee het leven is nu eenmaal niet makkelijk
De gouden tijd was de tijd van ontdekking, en groei. Allemaal door veranderingen, snelle veranderingen en veel ontdekkingen en handel. Dit zijn de beste banen/werk handelingen. Dus innoveer, verander, verbeter!
Ik kan mij niet voorstellen dat iemand een kantoorbaan langer dan een week volhoud. Ik heb mij nog nooit zo nutteloos gevoeld als toen ik voor mijn stage 2 maanden alleen maar aan mijn project mocht zitten achter de computer. Nu heb ik gelukkig een baan in het uitvoerende deel
Volhoudt
Wat voor baan heb je?
Voor mijn hbo heb ik 2 keer 6 maanden op kantoor moeten zitten. Grootste dieptepunt van mij leven.
Ik werk met m’n handen als zzp’er and I’m making BANK. Sinds m’n 20e verdien ik gemiddeld 2-3x wat de gemiddelde Nederlander verdiend(e). In vergelijking met mijn leeftijdsgenoten 4-7x zoveel.
Dit is echt de enige manier om nog vooruit te komen in Nederland. Ondernemer in de techniek / bouw worden.
Welkom in het onderwijs. Dat gaat al lang niet meer over onderwijs, maar alleen zinloze werkzaamheden en de PR richting buiten wereld.
Zo vreselijk herkenbaar vanuit in mijn geval 'hulpverlening' als werker
Interessant item van VPRO tegenlicht. Alleen lichtelijk verouderd aangezien David Graeber al 4 jaar dood is vanaf morgen.
De boodschap relevanter dan ooit.
Dus hopelijk gaat Tegenlicht een vervolg maken. In de beschrijving staat ook dat deze uitzending uit 2019 is.
Albert Einstein en Isaac Newton zijn ook al een poosje dood. Hun werk is desalniettemin nog steeds relevant.
@@DdW85 Heb je absoluut gelijk in! Het thema is niet verouderd, maar David Graeber is al jammer genoeg een tijd dood.
@@nverwer Pfff mooi speurwerk👍. VPRO's geld is op, wat denk je dat "Lubach" vraagt? De inhoud is edoch nog steeds pending.
Dit merk ik absoluut niet in mijn functie wel in de hogere posities. Terwijl ik continu met het werk bezig ben, zijn de teamleiders en zelfs de afdelings manager aan het kletsen, gamen of roken.
Dat merkte ik bij mijn Albert Heijn ook, iedere 18+ wilde meteen het besluit nemen om teamleider te worden omdat die in de regelgeving vrij weinig uitvoeren t.o.v, van de vakkenvullers.
gelukkig mijn teamleiders niet, maar laatst deed mijn manager kaarsen en geurstokjes in het restaurant leggen van de hema. verwachtte een compliment van ons omdat de sfeer toch gezellig is nu. bitch, jouw enige taak is om mij in te plannen en zelfs dat kan je niet goed.
De film Office Space (1999) brengt dit fenomeen hilarisch in beeld. PC load letter ❤😊
Inderdaad, ik mis de TPS-reports nog en de 8 managers die daarop wijzen
@@Originalcopy20 "Did you see the memo about this?"
Mike Judge. Met de geniale uitvinding Jump to conclusions board.
Oh Yeeaahhh.... i'm going to have to go ahead and sort of disagree with you there..
Eindelijk wordt het verhaal eens gedeeld.
Dit is hoe de meeste mensen na werk kijken maar bang zijn om hun zelf echt te ontdekken van wie ze zijn wat men zijn kwaliteiten talent en passie zijn.
We ermee geboren we moeten alleen in dit systeem de ruimte krijgen om het te ontdekken en kunnen we als mensen niet!
MENSEN WORDT WAKKER DOOR OVERHEDEN WORDEN WE AL JAREN GENAAID!
Dit is dus waarom ik geen échte baan neem.
Want dan hebben ze je bij de kl’ten.
Ik doe oddjobs en tijdelijk. Zodra het gaat vervelen zeg ik 👋 toedels en ben ik weg
Alleen jammer dat jij niet zo snel een goede hypotheek kan afsluiten
@@imsendingsignals113 Moet je ook niet willen met de huidige vastgoedprijzen.
@@miladsamo jij snapt het
@@miladsamo bij pap en mam op de zolderkamer
@@miladsamo That's the way of life lol.
"Maar het werk bleef liggen"...
Wat in 99 van 100 gevallen echt he-le-maal niets uitmaakt. We houden elkaar massaal bezig met niets.
Ik vind van wel. Ik ben aardrijkskundeleraar. Dus ik kan juist wel overbrengen waar ik echt zelf voor sta. Ik hoop dat ik leerlingen meer bewust kan maken van onze wereld en de problemen die er zijn.
toch twijfel je ook een beetje of niet anders had je niet hoeven typen 😅
Ik heb bij eem big four gewerkt, nou 99% is daar een bs baan 😅
Er zijn te veel ''hoog'' opgeleide mensen waarvan we niet weten waar we er mee heen moeten, vervolgens krijg je dan heel wat van die verzonnen banen zoals coaches en consultants die aan komen met hun onzin onderwerpen.
In plaats van een bedrijf te vullen met onzin posities zou je denken dat het miss beter is dat de waardevolle posities verdeeld worden over meerdere personen, wat resulteert in minder werk voor die mensen en meer vrije tijd. Dus iemand die normaal 40 uur werk, werkt dan maar 20 uur omdat iemand anders de andere 20 doet.
Maar dan loop je tegen een ander probleem aan, je kan niet van een bedrijf verwachten dat ze je hetzelfde blijven betalen als je 50% minder werkt, en als ze dat wel zouden doen dan verwacht de persoon die de andere 20 uur doet natuurlijk ook dat loon. Dan betaalt een bedrijf het dubbele voor hetzelfde werk.
Maar 50% minder verdienen is ook geen optie want alles is gewoon veelste duur tegenwoordig.
Dus hoe meer mensen er zijn, hoe meer het werk verdeeld moet worden, dus mensen verdienen en werken minder, dit kunnen ze niet veroorloven want al onze basis benodigdheden worden steeds duurder zoals boodschappen, huur, een huis of brandstof.
Dit probleem heb je dan ook nog per brance want sommige zijn juist misschien meer mensen nodig.
Wat gek is want dan word een minder complexe baan die normaal voor lager opgeleiden zijn waardevoller dan de overvolle plekken voor meer complexe banen. Dat is gewoon simpele supply en demand. Je zou het zo kunnen maken dat iedereen hetzelfde verdient met de hoop dat iedereen zich even versrpeid over de banenmarkt maar geld is een goede motivator, waarom zou iemand een chirurg worden als iets veel simpelers doen net zoveel betaald.
Ik ben overduidelijk niet slim genoeg voor maar we moeten een systeem krijgen waarin mensen minder kunnen werken en het werk meer kunnen verdelen zonder dat dit iedereen benadeelt.
Onze bevolking groeit en het werk word alleen maar efficienter en wie weet hoeveel beter Robots en AI gaan worden, je gaat uiteindelijk een breekpunt krijgen. Je zal dan mensen hebben die niets kunnen doen, niet omdat ze niet willen maar omdat er gewoon niks voor hun is. Dus we moeten ook echt van dit beeld af dat iemand geen waarde heeft in de wereld als ze niet werken.
Met een 'hoge opleiding' kun je nog steeds buschauffeur worden. Kijk maar naar Fred Teeven. Dat je een WO-opleiding hebt afgerond zegt nog niet dat je ook op dat niveau moet werken. Ik las jaren geleden (zal wel een jaar of 15 terug zijn) dat een jongen die cum laude slaagde voor zijn vwo buschauffeur wilde worden. Moet hij lekker doen. Alleen zijn er mensen die daar iets van vinden (hij zou volgens hen meer op 'zijn niveau' moeten werken)
@@berendt87 Dat kan zeker, en ik vind ook dat veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is dat je iets doet wat je leuk vind of op zijn minst niet haat.
Maar denk wel dat het een zeldzaam geval is natuurlijk, denk niet dat er veel zijn die een baan willen doen waarvan ze vinden dat het ''onder hun niveau is''.
Denk wel dat er een bepaalde wijsheid in zit om iets te doen wat je leuk vind of in ieder geval niet ongelukkig van word.
Maar stel je ben heel goed in iets wat belangrijk is, heb je dan niet een verantwoordelijkheid naar de rest van de samenleving?
Stel je bent opgeleid tot Chirurg en je kan letterlijk levens redden en je besluit dan om buschauffeur worden, je kan een groter goed doen. Heb meer begip voor kritiek met dat als argument dan de typische ''je verdient niet zoveel als je zou kunnen'' argument.
Dat gezegd hebben, neig ik nog steeds meer naar om mensen te laten doen wat ze willen zonder dat veel hier over oordelen.
Misschien heeft dat op korte termijn wat negatieve gevolgen maar op lange termijn juist hele goede, want hoe groter het percentage van mensen die gelukkig zijn hoe beter voor iedereen.
@@sandukan1001 Ik ben het met je eens. Een vriend van me is buschauffeur, maar heeft in Wageningen gestudeerd. Zelf zegt hij dat dit beter is dan dat hij zou kunnen doen met de opleiding waarmee hij dubbel zoveel zou kunnen verdienen. Maar je moet inderdaad kijken naar wat je leuk vindt en waarmee je het maximale kan geven aan de maatschappij
o nee hoor. Dat soort banen zijn meestal goedbetaal waardoor je zelfs met 20 uur nog een behoorlijk salaris hebt. Gewoon auto wegdoen en beetje afkicken van onze obese zielmakende levensstijl. Meer dingen zelf gaam doen..Nog steeds geld over en we wordem.er allemaal gelukkiger van.
waarom zou iemand chirurg worden....omdat die dat leuk vind bijvoorbeeld?
Elke baan zou je een dagje moeten kunnen missen zonder dat de wereld instort. Geld is niet alles. Als je elke dag 100% moet werken ga je kapot.
Maar het is wel belangrijk om banen die schade toebrengen te minimaliseren.
Jammer genoeg betalen bijna alle nuttige banen alleen te weinig, had anders graag wat zinnigs gedaan.
Hard werken zonder slim te werken, dat is niet altijd de meest efficiënte weg naar succes. Slimme strategieën, automatisering, en het benutten van je netwerk zijn vaak veel effectiever. Het gaat er niet om hoeveel uren je erin stopt, maar hoe je die uren investeert om maximale waarde te creëren. Succes komt niet alleen voort uit hard werken, maar uit strategisch werken. #WerkenIsVoorDeDomme
Nogal gek om de definitie van "bullshit" baan te maken dat de werknemer dat zelf vind.
RIP David Graeber
Werk is voornamelijk een plek waar je jouw tijd converteert naar geld. Nu is geld uiteraard nodig om te voorzien in basisbehoeften als onderdak, eten, zorg etc. Houd echter in gedachten dat deze conversie in feite een devaluatie is: iedere euro is hetzelfde. Je tijd krijg je nooit meer terug. Wees spaarzaam met je tijd - je hebt altijd minder dan je lief is!
Ik doe voor mezelf hardware/software ontwikkelwerk, en veruit het hoogste uurloon krijg ik als ik niks ontwikkel maar alleen maar bij een groot project klets maar zelf niks echt maak.
Het mooie is dat als ik dat zat ben. Dan stop ik er mee, en ga ik weer wat leuks doen. Meestal is dat na een dag ongeveer.
😂
VPRO, bedankt voor het spelen van Brian Eno in het begin van de aflevering! De muziek is on point :)
Er wordt wel veel gegeneraliseerd hier zonder direct koppeling te maken met wat dan wel nuttig zou zijn. Ik neem aan de taak van de tent zelf, dus wat er concreet opgeleverd wordt. En er zijn wel degelijk consultants, coaches en anderen die hier een bijdrage aan leveren bijvoorbeeld. En er zijn wel degelijk communicatieprofessionals die iets bijdragen. En tegelijkertijd klopt het dat er soms functies verschijnen waar je je echt van af kunt vragen welk intern probleem men er in probeert op te lossen.
Reclame en salesfiguren heersen over de wereld in dit tijdperk, ook in financiële waarde. En dat zijn per definitie bullshitjobs
heel herkenbaar, zelf heb ik gelukkig geen onzinbaan, sterker nog, ik ben specialist op mijn vakgebied. Daar maak ik soms, ook wel misbruik van, je moet tenslotte jezelf 'verkopen' en kan niet doen alsof je het niet druk hebt. Maar ik heb gelukkig genoeg uitdaging, maar neem gewoon de tijd voor dingen, zeg ook nee als het me niet uitkomt, of ja als ik er later een voordeeltje uit kan halen. Ik werk inderdaad effectief 6 uur op een dag (en wordt voor meer uren betaald, maar net alsof mensen op kantoor 9 uur effectief werken, die zijn er ook alleen maar aanwezig)
Reden dat ik nu meer tijd heb, is dat ik niet direct in een team werk, geen ellenlange scrum sessies, briefings, meetings of wat dan ook, heerlijk. lekker thuis, zonder al teveel afleiding) af en toe op kantoor en voor presentaties het land in, nou dat is prima te doen gelukkig. Ik zie tenminste mn kinderen opgroeien, dat ik niet extreem veel betaald krijg, maakt me niet veel uit.
Het is zo jammer dat dit soort banen meer betaald krijgen dan het handwerk dat het geld omzet.
Ik ben mijn passie gevolgd, mijn droom beroep gaan doen. Auto's repareren. Maar als je zoiets niet doet met je hart. Is het een heel erg nadelig beroep. Slechte CAO, slechte pensioen regeling, uurloon is ook niet al te best.
Maar toch, ik zou niks liever willen. Ik heb een gevoel van voldoening elke dag. Ik wil niet op vakanties langer dan een week of 2. Ik WIL juist werken omdat ik mij anders zo nutteloos voel.
Ik werk liever voor minder geld, dan dat ik mijn leven weggooi om 2dagen in de week vrij te zijn. Heel veel mensen realiseren zich dit niet met het uitkiezen van een baan. Wat vind je LEUK?
Heel veel banen brengen de maatschappij schade toe, maar mensen vinden zich extreem nuttig omdat ze veel verdienen. Bijvoorbeeld, zaken opkopen zodat andere mensen het niet makkelijk kunnen kopen (denk aan tickets, grond, huizen etc). Het zorgt er puur voor dat die zaken duurder worden en slechter toegankelijk. Het beste voorbeeld vind ik de zakenlui die alle grond rond het spoor hebben opgekocht, op het moment dat 't spoor moest uitbreiden dwongen ze ProRail tot extreem hoge bedragen.
Je hebt wel gelijk denk ik maar niet om de reden die je noemt. Als zij het niet op zouden kopen dan zou iemand anders het opkopen. Ze kopen het op en daarom maken ze het duurder maar dat geld voor iedereen die het koopt ook als veel mensen een klein stukje kopen. Het zit er meer in waarom die mensen zo veel geld hebben dat ze iedereen overbieden. Hebben ze dat wel eerlijk verdient? Het antwoord is natuurlijk nee dat geld stelen ze door rente, het printen van geld en door aandelen in bedrijven met een monopoly positie ect ect ect. Maarja eerlijk is een versimpelde term natuurlijk.
"Bulshit" banen zijn volledig bedrijfs afhankelijk, een optimaal runnend bedrijf zal geen bullshit banen hebben. Een bedrijf dat geld als water verdiend daarentegen.. Maar dan kun je je weer afvragen of dat per se erg is. Dit is alleen erg voor de werknemer zelf, voor je eigen "self worth". Als je een baan hebt die je nutteloos vind moet je gewoon iets anders gaan doen, dan ben je te laf om een carriere stap te maken. Vergeet niet, deze mensen met een "bulshit" baan zijn eigenlijk altijd goed verdienende mensen met veel mogelijkheden.
Is ook vooral bij ambtenaren
Ja dit is erg, ook bij bedrijven waar veel geld is. Mensen met een bs baan zijn ongelukkig. En mensen die juist geen bs baan hebben, worden gek van de bs banen om hun heen, omdat het letterlijk hun eigen werk lastiger wordt gemaakt (denk aan teveel meetings en te weinig personeel die het echte werk zou moeten uitvoeren). En tot slot worden deze bs banen ook beter betaald, waardoor de banen die er wel toedoen wordt gezien en gevoelt als minder. Je verdient immers letterlijk minder..
Ik denk dat het vaak ook een kwestie van perceptie is. Als je fabriekswerk doet is vaak jouw bubbel heel klein en zie je die mensen boven op kantoor als een luizenbaan. Veel koffiedrinken en ouwehoeren. Maar die mensen zorgen wel voor nieuwe orders zodat jij een baan kan blijven houden. Hetzelfde hebben veel mensen bij ‘scrummaster’ en ‘innovatiemanager’. Maar weet wel dat die mensen hebben bijgedragen aan bijvoorbeeld die nieuwe iPhone/Android/etc. waar jij nu op zit te kijken.
@@G4x5da Hoe hebben die mensen bijgedragen aan de nieuwe telefoon? Of jij bent een scrum master of jij hebt nooit in software development gezeten :P?
@@MelroyvandenBerg is te complex voor u. Waarschijnlijk denkt u dat z’n iPhone bedacht is door 1 iemand en de volgende dag al in de winkels ligt.
Als externe kom ik ongeveer iedere 6 maanden binnen bij een ander bedrijf... en 1 ding kan ik je met zekerheid zeggen, er zijn binnen ieder bedrijf meer mensen aan het werk als decor dan dat ze echt productief zijn.. Ik kan je vertellen dat de treinkaartjes bij de NS niet duurder worden omdat de treinen zelf of de energie duurder zijn geworden... bij semi overheids instellingen werken er zo onwijs veel mensen met een top salaris en die geen enkele output hebben (niet voor niets dat de NS nu ineens 500 man zomaar kan laten gaan)... ze praten maar gewoon mee in de projecten waar ze in werken, maar niemand die het zou merken in de productiviteit als diezelfde mensen er niet meer zouden zijn... en dit gaat zo maar door van netbeheerders, energiebedrijven, banken, ziekenhuizen verzekeraars etcc etccc
In Australië is het precies andersom. Daar zijn de Blue Collar Jobs de nuttigste jobs en worden meter betaald dan de mensen op kantoor. Waar er overigens aanzienlijk minder van zijn. De managment lagen heb je daar helemaal niet.
Docu van bijna literaire waarde somehow. Goed stevige mindbender in ieder geval.
Kies een taal.
"somehow", "mindbender"? Praat normaal, man.
Hoe 'lager' in de organisatie hoe belangrijker het werk. En viceversa.
De conclusie, vanaf 19.13 is brilljant in het simplisme ervan.
Na een paar maanden werken als "bureaucraat" bij een overheidsinstelling verlang ik sterk terug naar mijn baan als docent. Heb wel tijd om tijdens het werk uren naar UA-cam te kijken en boeken te lezen.
Ik geniet van de afleveringen en heb steeds de indruk dat dit een ingekorte/ afgekorte versie is. Zijn er langere versies, of is dat iets van vroeger?
Ja er is een langere documentaire van 40 minuten of zo, deze komt uit 2019. Even googlen dan vind je hem wel op de site van npo2
Dat gevoel heb ik nou dus ook
Npo start staat de volledige tegenlicht aflevering, is al van paar jaar geleden.
Wat een ontzettend interessant onderzoek heeft zij gedaan, een soort 'hoeveel schaadt/verbetert een beroep de samenleving, op de pond nauwkeurig, en krijg je dat ook te zien in je portemonnee als beroepsbeoefenaar?' Dat onderzoek zou ik wel eens willen lezen.
Gelukkig zijn er nog diversity officers, die werken pas hard!
Als je je nutteloos voelt, bedenk dan dat er mensen bij HR werken.
Heel mooi hoe jullie aandacht hieraan besteden. Als socialist had ik echter wel gewild dat jullie ook meer de socialistische interpretatie hadden benadrukt, al zorgt Graeber (RIP) al voor dat perspectief
Fantastische video!
Rip David… gelukkig leeft je gedachtengoed voort dmv dit soort docus. Je wordt gemist!
Bij elke nieuwe manager die bij ons kwam werken was het afwachten hoeveel er nu weer 'omgebogen' moest worden: Stuk voor stuk sneden ze hun bonus weg van de werkvloer.
Diversion & Inclusion Officers.
Dedicated Scrum Masters (ipv die simpele rol gewoon aan 1 van de developers in het team te geven die wel kan praten).
Coaches.
Bijna alles wat marketing in de titel heeft.
Customer Success Managers (bouw gewoon een goed product, of neem sales mensen aan die wel iets kunnen)
Ga in de techniek. Engineering. Maak of ontwerp iets inplaats van alleen maar lullen of formuliertjes invullen.
Engineering en techniek wordt vervangen door robots en AI
@@bengeurden1272En wie denk je dat die robots ontwerpen, bouwen en onderhouden? Dat is toch techniek😂.
@@bengeurden1272
Ik moet het nog zien.
Ik denk dat dat nog wel even gaat duren.
De meeste bedrijven zijn veel te log om snel daarop in te springen.
@@LLS.R
Dat ook zeker.
Maar kijk ook bijvoorbeeld naar het botlek gebied. Meer dan 100 jaar aan gigantische fabrieks terreinen die uitgebreid en aan de gang gehouden moeten worden. Dat gaan die robots echt niet zomaar doen zonder mensen!
@@alphatrion100 Precies. Ik werk in de techniek en werk dagelijks met robots. Sommige handelingen (assemblage) wordt bij ons nog steeds met de hand gedaan worden omdat dit met een robot lastig te verwezenlijken is en anders kostentechnisch te prijzig wordt.
Een ombouw naar een robot systeem zou al snel richting de 2 miljoen gaan. Daar kan je die paar assemblage medewerkers jarenlang van betalen en ze zijn flexibeler wanneer er een ander product gemaakt moet worden.
Werken bij tegenlicht is gelukkig wel echt werk en door mij zeer gewaardeerd.
JULLIE ZIJN TOP
Help elkaar , dat is broodnodig !
😂
Een goed begin zou zijn om de werkweek terug te schroeven. 40 uur per week is niet meer van deze tijd. Laten we 35 doen en over vijf jaar evalueren of we door kunnen zakken naar 30 uur.
Goed idee, laten we er een beleidsontwikkelaar op zetten. Die moeten we als die klaar is dan nog wel vijf jaar aan het werk houden, want dan kan die ook het evaluatietraject coördineren.
03:20 - 03:40 dan kan 95% in de tweede kamer ook wel stoppen.
Dit probleem komt voor een deel door het beleid binnen bepaalde sectoren, maar het kabinetsbeleid van de afgelopen decennia heeft zeker bijgedragen aan het bestaan van (zoveel) onzinbanen. Vooral in de jaren '50 tot grofweg '90 is het beleid immers louter gericht geweest op het creëren van zoveel mogelijk banen, in plaats van het creëren van nuttige banen met hoge efficiëntie. Met een focus op kwantiteit ontstaat er automatisch een gebrek aan kwaliteit en komen banen als coach, influencer, adviseur, beleidsmedewerker, etc. tot leven. Tijdens de coronaperiode viel het daarnaast overigens op dat juist de banen die als "cruciaal" werden bestempeld, vaak laagbetaalde beroepen bleken te zijn, waaronder vakkenvullers, schoonmakers en ov-medewerkers. Kennelijk steekt de arbeidsmarkt dusdanig in elkaar dat bedrijven en instellingen eerder geld over hebben voor een goed verhaal dan voor noeste waardevolle arbeid. In zeker opzicht werkt iedere markt op dezelfde manier: het is maar net waar mensen geld voor over hebben. Ze willen de schoonmaker zo goedkoop mogelijk, maar spenderen net zo makkelijk een fortuin aan een schoonheidsspecialist of laten zich inpakken door een bankmedewerker die een vaag product verkoopt met een hoge commissie. Met onze dagelijkse beslissingen creëren we eigenhandig deze scheve economie.
Waarom moet je zo'n betoog nou afsluiten met zo'n onzinnige opmerking op het eind wat weer aantoont dat je er niks van hebt begrepen. Ja natuurlijk is er heel veel propaganda om mensen er van te overtuigen dat de beslissingen van gewone mensen de oorzaak is van alles wat er fout is. Mensen gaan te vaak naar de supermarkt gebruiken de auto en gaan op vakantie en gaan stemmen op politieke partijen waarvan je zou kunnen weten dat ze allemaal fout zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat al deze mensen oorzaak zijn van het probleem. Je hebt niet echt inspraak in het systeem. Het is niet genuanceerd of kenmerkend van inzicht om de slachtoffers van het systeem op een of andere manier verantwoordelijk te houden voor de schade die ze aangedaan wordt of de planeet.
Ga voor jezelf beginnen in iets waarvan jij denkt dat het van toegevoegde waarde is. Ik liep ook tegen bovenstaande aan en heb het roer omgegooid. Ik verleen nu mensen met gedoe bijstand en heb een kleine biologisch catering. Voelt echt veel beter, ook al verdien ik (nu nog) wat minder.
Mee eens.
En in de zorg en in het onderwijs blijven de vacatures maar toenemen...
De belofte van de technologische revolutie, de realiteit van het westers kapitalisme.
U bent communist? Dat is lekker succesvol 😂😂😂
@@vandeberg649 "klein beetje kritiek over kapitalisme"
"u BeNt ComMuNisT!?" 🤡
@@donderstorm1845 dat is wel een beetje het niveau van heel van "mensen". gelijk van het ene extreem naar het andere en ze denken dan dat hun kant heel veel wijsheid bevat
@@lightlayagajoie5739 inderdaad. weinig nuance voor veel mensen, veel mijn kant tegen jouw kant. jammer want het maakt vooruitgang moeilijker.
Ik zie m'n baan vooral als een bron van structuur, inkomen en ook een plek waar ik inhoudelijk bezig kan zijn met een vakgebied dat ik leuk vind. Of het een supernuttige baan is? Vergeleken met een baan in de zorg waarschijnlijk niet. Ik vind vrije tijd belangrijker dan werk, dus ik werk lekker parttime (24 uur) en krijg daarmee ruim voldoende geld om in m'n vrije tijd veel leuke dingen te kunnen doen.
Ik vind het ook bizar dat mijn pakketje uit China na 5 dagen al op mijn deurmat ligt. Ik kan gerust twee weken wachten. Wat een druk en stress voor die koeriersdiensten.
Super conclusie, ook al is deze als vraag geponeerd
Dit is waar “woke” eigenlijk voor zou moeten staan… maar helaas. Die term is ook goed om zeep geholpen. Well done! 👌🏻
wakker was graeber zeker!
@@hetedeleambacht6608 idd, en zeker niet woke! 😂
Graeber, de Engelstalige man in deze video, was degene die dit probleem in een boek aan de kaak gevoeld. Hij was een knetterlinkse 'woke' anarchist.
@@DithanBeatz omg 😂
@@DithanBeatz je hebt overduidelijk de video niet bekeken of begrepen.
wow eindelijk iets goeds in mijn feed uit nederland.
Eindelijk een zinvolle onderwerp in zinloze maatschappij "bullshit baantjes" het ijs is gebroken 😬😬😬🧐🧐🧐
Ik heb vrijwilligerswerk gedaan wat de wereld beter maakte en wat enorm veel voldoening gaf. Als ik daar niet alleen betaald voor had hunnen worden, maar ook echt genoeg om van te leven (veel van de vaste werknemers zijn afhankelijk van sociale huur) dan zou ik het met alle liefde doen. Maar de opvang moet het doen van donaties en minimale subsidies, wat volledig onterecht is. Maar dat is helaas wel hoe het systeem werkt. Ik heb gelukkig geen bullshit baan, maar het is niet mijn droombaan. Ik denk dat er een hoop mensen zijn die een duidelijk beeld hebben van werk dat ze eigenlijk zouden willen doen waarvan ze weten dat het waarde zou bijdragen, maar hun bullshit baan is wat de huur betaalt, dus blijven ze daar.
Thuiszorg is een goed voorbeeld, 10 bedrijven die in 1 dorp hetzelfde werk leveren met ieder een eigen kantoor/planning etc.. waardoor er bij het ene bedrijf personeelstekort is en bij de ander een overschot..
😂hele zorg is een verdienmodel geworden door privatisering, dus ja niet gek
Waar wordt er 2 a 3 uur per dag gewerkt, zoals de onderzoeker beweert? Ben benieuwd.
Als je nuttig wilt zijn voor de maatschapij doe je vrijwillegerswerk dat is het hardst nodig en je krijgt waardering voor je werk. Helaas verdient dat niet dus kan je dat niet full time doen. Gekke wereld.
Vrijwilligerswerk is een ander woord voor onbetaald werk
Deels mee eens, uiteindelijk ben je pas nuttig voor de maatschappij wanneer het nuttig is voor de persoon in kwestie en dat is simpelweg niet het geval, verbeter de wereld begin bij jezelf, de maatschappij dat ben jij, helaas zijn we dat vergeten en word je al gauw gedwongen iets te ondernemen waar je zelf op achteruit gaat
@@geengenspuit Vrijwilligers maken de wereld echt beter, terwijl sommige kantoorbaan-types gewoon de tijd doden voor een salaris.
@@Psilocybin369 als de wereld door hun beter wordt, waarom moet dat dan gratis?
@@geengenspuit Dat hoeft dus niet. Zo werkt het systeem nu eenmaal. Er bestaan echt wel nuttige betaalde banen maar werk wat vaak vrijwillegers doe is het hardste nodig in de maatschapij ipv kantoorbanen.
Bij de overheid is dit probleem echter wel erg groot.
Ik heb veel met ambtenaren gewerkt vanuit de energiesector. Het is schrikbarend hoe weinig kennis er is zelfs van mensen die gespecialiseerd zijn in die functie.
Vaak had ik het idee dat ze eigenlijk maar weinig werk verrichten. Er heerst een erg luie cultuur. Dit is ook te zien bij private bedrijven maar dit is niet per definitie zo.
Het liefste werk ik daarom voor sterk groeiende bedrijven. Dat geeft veel meer voldoening, de werk cultuur is meestal een stuk beter.
Bij de Rijksoverheid bevinden zich de meeste BS banen
Jij hebt nog nooit in een multinational gewerkt.
En dit baseer jij op wat feitelijk? Ook bij commerciele bedrijven heb ik voldoende mensen zien rondlopen ....en dat was feitelijk ook alles wat ze deden en meer niet.
@@chezrenesmisschien nog wel meer omdat het bedrijfsleven flexibeler is en ook meer kan.
20% vind ik echt heel postief! Ik had het percentage veel hoger verwacht...