Felicitari! La cât mai mulți copaci ieșiți din semințe și sâmburi! Și eu am tot pus și o săpun in continuare sâmburi pentru a ieși copaci cât mai mulți!
Foarte frumos și bine explicat mai bine ca la niște cursuri de la școală. Bunul Dumnezeu să te bine cuvintezee în tot ce ace faceți 1000 de locuri.mult succes.
Frumos material, felicitări! In ultimii 3 ani foarte secetoși,care ar fi cea mai buna metodă de plantare a nucului in primăvara,vorbim de data de 06.05.2020,azi dimineață au fost 3 grade,iar în toamnă a fost un atac a șoarecelui de câmp la nuci foarte mare, multumesc anticipat pentru răspuns,o zi frumoasă și bună! Ghita Petric
4 роки тому+1
După mine, cea mai bună metodă de plantare e cea clasică, cu groapă mare, dar cred că e un pic cam târziu pentru a mai planta acum, doar dacă ai puieții de nuc în stare bună, și poți asigura necesarul de apă ai mai putea planta, dar rezultatele vor fi mai slaba decât ar fi fost dacă ai fi plantat acum o lună sau în toamnă.
@ Am vreo 30 nuci foarte mare,aici în Ardeal exista un soi de nuc cu nuci foarte mari și aceste nuci(fructul nu planta) trebuie să le pun în pământ,să încolțească, vă transmit Nr meu de telefon și vă rog , dacă timpul vă permite să vorbim puțin, multumesc mult Ghita Petric,o seară frumoasă
4 роки тому+4
Din păcate suport telefonic nu pot oferi, dar răspund aici și pe canalul de pe Facebook la toate comentariile în funcție de timpul pe care îl am la dispoziție. 1. Înainte de a semăna nucile, trebuie să știi că nu ai o garanție că din acele nuci vor ieși niște nuci care să facă nuci identice cu nucul mamă, contează foarte mult și de materialul genetic pe care nucul din care iei nucile îl are cât și de nucul care polenizează. Aproape fiecare nuc va face nuci diferite, plus că timpul până la fructificare poate fi între 5 și 10, poate chiar și mai mult, depinde de foarte mulți factori printre care și dezvoltarea plantei. 2. Acum e un pic cam târziu pentru germinat, mai ales direct în câmp că este prea cald(ideal este toamna), dar dacă ai un loc unde să le ții în nisip la o temperatură de aproximativ 20 de grade ar fi perfect, până în momentul în care încolțesc, apoi să le muți la locul definitiv sau în ghivece, recomand în ghivece / recipiente pentru că el poți uda și îngriji mai ușor în primul an și apoi plantezi plantele în toamnă. Înainte să le pui în nisip umed, recomand să le ții 1 / 2 zile în apă până încep să crape. Nisipul trebuie să fie doar umed nu îmbibat cu apă. Mai trebuie să știi că procentul de încolțire poate fi mult mai mic decât ar fi fost dacă făceai acest lucru în martie sau la începutul lui Aprilie, nu mai zic dacă ar fi fost în toamnă. 3. Dacă nu ești adeptul culturilor bio(cum sunt eu) ai putea să le dai înainte cu un fungicid pentru semințe pentru a preveni putrezirea, acum find mai cald putrezirile pot fi o problemă. 4. În mod normal dacă nucile sunt din ultima recoltă și nu sunt prea deshidratate sau alterate, vor încolți în procent destul de mare.
Pentru contact poți folosi adresa de contact a acestui canal pe care o poți găsi la mai multe detalii, arată adresă de contact ua-cam.com/channels/udii87gNBFFrAfkkCr5Ndg.htmlabout?view_as=subscriber sau, de asemeni poți folosi pagina de Facebook a acestui canal facebook.com/Florileeu-771322159934894/
Va multumesc mult de indrumari si sfaturi intelepte!!!. Ma fascinat faptul ca aveti atita dragoste si rabdare ! De unde sa gasesc si eu asa barbat excelent?!?! ( Nu e o gluma!) Imi place foarte mult natura .. fac experiente cu plante din ghiveci ...dar sint la bloc..😃
Multumesc pt raspun si sugestie. Ma gandesc ca numai ca au putrezit dudele. Ca doar in ghiveci si cu pamant de flori le am pus. La anu o sa mai incerc cum ati spus dv. O zi buna sa aveti si tineti o tot asa .faceti o treaba super.
Va salut si va multumesc pentru sfaturi! Intrebarea mea este;se face o preplantare.adica intr un anumit loc .apoi se replanteaza unde va creste si va da rod sau direct in locul respectiv?..Multumesc!
2 роки тому
Nu este nevoie, se pot pune direct în locul definitiv.
Foarte interesant materialul si foarte educativ. Ati putea spune, care sunt conditiile de germinare a nucilor in ghiveci de flori in apartament ? Am reusit intamplator cu 3 nuci . As vrea indrumatea unui specialist.
3 роки тому
Pentru a obține rezultate bune, nucile trebuie să fie din ultima recoltă, în cazul de față din acestă toamnă, iar temperatura unde sunt puse la germinat să nu depășească 20 de grade ideal e undeva între 5 și 15 grade celsius.
Va multumesc foarte mult pentru amabilitate si bune intentii. Ar fi un efort destul de mare pt. dvs. Eu locuiesc in Bucuresti. Insa daca ati putea, cand veti ajunge in tara sa-mi trimiteti cateva nuci, ori un lastar, doi, printr-o firma de curierat- platind eu transportul. Si eu imi doresc tot pentru consum in familie, pentru prajituri, cozonaci...etc. V-as ramane profund recunoscatoare. Toate cele bune!
6 років тому
Când voi ajunge în țară, dacă nucii trec bine iarna și nu sunt încă dezmuguriți, vă voi trimite un mesaj privat dacă vă voi putea trimite vreunul.
Rogu-va, am găsit în urmă cu câteva zile o nucă cam ca cele prezentate de dvs., bănuiesc că scăpată de o pasăre, pot s-o pun în pământ, la ce adâncime, pentru a ieși viitorul pomulet, nu mă interesează fructele, ci pomul, stau la bloc, peste ani va oferi umbră celor ce se așează pe bancă! Mulțumesc mult! Aștept răspunsul dvs.!
3 роки тому
Dacă nuca nu est stricată în interior se poate pune în pământ acoperită doar cu un cm, dar eu aș recomanda ca înainte să o încolțești folosind metoda din videoul acesta: ua-cam.com/video/budtYXYrVpc/v-deo.html și după să o pui în pământ.
Buna ziua. Prezentarea dumneavoastra este deosebit de interesanta si binevenita. Va rog sa-mi spuneti in ce perioada se face replantarea puietilor de nuc? Va multumesc!
6 років тому+1
Din toamnă, după ce nucul intră în repaus vegetativ și până în primăvară. În cazul în care îl ai în ghiveci și plantarea / replantarea nu presupune și eliminarea pământului din ghiveci, pe toată durata anului.
As avea o intrebare. Am nuci din toamnă si acum suntem in luna martie , mai pot face ceva cu ele anul ăsta , ca sa incolteasca ? Foarte interesant filmulețul. !
3 роки тому+2
Da, urmând pașii din videoul acesta: ua-cam.com/video/budtYXYrVpc/v-deo.html în aproximativ 3 săptămâni poți avea nucile încolțite.
BRAVO! Doar astfel putem dezvolta soiuri noi si sa imbunatatim soiurile noastre romanesti. Buna ziua si in primul rand felicitari pentru acest video foarte educational. Doresc si eu pe viitor sa practic la fel ca Dvs germinarea pomilor din semintele lor insa am cateva intrebari/nedumeriri. 1. Este oare posibil ca din acel “cuib” de cativa nuci, din momentul in care a-ti ales pe cel mai viguros, ceilalti sa fie plantati in alte zone? 2. Odata ajunsi la fructificare si daca nu obtinem fructele dorite mai pot fi altoiti cu muguri de la un pom care indeplineste ceea ce dorim noi (precocitate, rezistenta, productie ) pentru a ne folosi de radacinile si tulpina deja aclimatizate cu solul si sa castigam cativa ani? Ideea este sa plantam cateva sute/mii de nuci cu speranta ca vom obtine cativa pomi de o calitate superiora pe care sa ai inmultim in continuare prin nucile lor, iar pomii care nu au productivitate buna dar sunt vigurosi sa ai altoim cu crengute de la pomii de care suntem multumiti de rezultate. Va Multumesc.
3 роки тому
1. Da. 2. De asemeni da, doar că pentru altoirea nucului ai nevoie de un profesionist, este un pic mai greu de altoit.
Multumim Catalin. Chiar am cautat despre cum se incoltesc nucile si nu am gasit nimic care sa ma multumeasca,dar cu videourile tale sunt f f f multumita si am sa incerc si eu acum😊. Foarte buna ideea cu acest canal.👏👏👏 Explici foarte bine si oricine poate invata. La cat mai multe videouri... m am abonat😉.
Felicitari pentru ceea ce faceti si ne aratati si noua . Am o intrebare . Daca vreau sa mut de exemplu un nuc de un an sau doi cred , de pe camp , la mine in curte , ce ar trebui sa stiu , sa respect ? Cat de atent ar trebui sa fiu la radacini , adica ce am voie sa dau deoparte , in ce conditii trebuie sa il pastrez si cat timp de la scoatere pana la replantare , daca e vreo regula in ce priveste orientarea la replantare (unii pomi din cate am auzit trebuie replantati cu partea pe care se vede muschiul , spre nord altfel cica nu se prind) si daca e o regula cum spun batranii despre nuci ca se pune o piatra la radacina . Va multumesc
5 років тому
Dacă nucul nu a intrat încă în vegetație(spre exemplu în zona mea nucilor încă nu le-a crăpat mugurii) se pot muta foarte ușor și acum, fără să fie nevoie să scoți rădăcina cu pământ. Momentu ideal pentru replantare / mutare ar fi toamna după intrarea în repaus vegetativ, urmând pașii din videoul cum se plantează un pom pe care îl poți vedea aici: ua-cam.com/video/r-8n9D-DTXE/v-deo.html Dacă plantarea se face pe durata repausului vegetativ poți să îl păstrezi într-un beci cu rădăcina în nisip și toată iarna. Dacă în schimb a intrat deja în vegetație și ții neapărat să îl muți acum, ideal ar fi să îl scoți cu cât mai mult pământ la rădăcină, fără ca acesta să se desprindă de pe ea și replantarea să se facă imediat. Cât despre orientare, se folosește în special la pomii altoiți, în primul rând că așa se poziționează în pepinieră(cu altoiul spre nord) iar pomul se adaptează la noile condiții mai repede, această poziționare se mai face și din cauza vântului, care de obicei la noi în țară cel mai des vine din nord și în acest fel s-ar preveni ruperea pomului la altoi, iar partea tăiată ar fi la soare uscându-se mai ușor după ploaie, adică nu mai rămâne mult timp apă / umezeală pe zona tăieturii. Pomii nealtoiți cum este și nucul tău e bine să îl poziționezi cum a fost în locul din care îl vei lua, faci un semn pe el în partea nordică și la fel în plantezi și în noul loc, dar acest lucru nu este obligatoriu, se va prinde și se va adapta foarte ușor și dacă nu e poziționat perfect. Despre chestia cu piatra eu nu cunosc această regulă, la mine în zonă no se vorbește despre ea, deci nu pot nici să confirm nici să infirm pentru că nu am probat-o.
Foarte interesant! Mi-a placut! Totusi, la minutul 7:25 ati spus ca nucul respectiv (ati si scris) are 1,80m! Mi se pare cam mult, conform filmarii! Ar insemna ca filmati de la peste 2,00m, ceea ce nu prea cred ca ati facut!
6 років тому+2
Eu am 1.81, este semănat pe o coasta la calea ferata, folosesc expresia „aproximativ 1.80”, când m-am pus lângă el frunza cea mai lungă îmi era lângă nas, se poate vedea și porumbul alături care are spicul făcut și pare aproximativ de același nivel cu nucul și cred că știi și tu cam cât de înalt crește porumbul. Probabil, eliminând frunza rămâne 1.60 m în punctul unde ar fi mugurul de creștere, nu știu exact cât ar fi avut că nu l-am măsurat decât din ochi comparând-ul cu mine, oricum nu-i așa de important cât de mult crește în înălțime, că oricum acea înălțime, în funcție de cum vrei să-i formezi coroana, ar veni eliminată. Nucul respectiv e plantat pe valea Șomuzului Mare, la aproximativ 50 m de acesta, e o zonă cu riscuri mari primăvara, a trecut prin două primăveri în care a trebuit să-l tai de jos o dată, pentru că brumele de la sfârșit de aprilie de anul acesta și în special cele de anul trecut au fost teribile au pârjolit tot, chiar și frasinii de pe marginea căii ferate au fost înghețați, prima dată am crezut că l-am pierdut, i-am eliminat aproximativ 30 / 40 cm, iar primăvara acesta a pierdut vreo 15 cm. Și din cauza tăierii vârfului anul acesta a început să ramifice lateral de la 20 cm față de sol, i-am oprit acest ramificări în iunie pentru că eu îl vreau un pic mai înalt. Acum în toamnă nu știu cât a ajuns că din iulie sunt plecat din România, că l-aș fi măsurat, până la primăvară nu pot ajunge să măsor să văd exact cât ar avea. Dar să știi că în anul trei dacă nucul are condiții bune, ale mele nu sunt bune, pur și simplu e pus în pământ nelucrat niciodată, poate trece ușor peste trei metri.
Salut! Mutumim pt informatiile impartasite. La cati ani vor fructifica tinerii nuci? Si care este diferenta intre un nuc altoit versus unul germinat direct din nuca respectiva? Rodeste oare mai bine cel altoit? Multumesc.
6 років тому+1
Nucul obținut direct din nucă poate da primele nuci(3 / 4 nuci) undeva, cel mai devreme prin anul 5 / 6, dar de obicei se întâmplă undeva spre anii 7 / 10, iar recolte de calitate după 10 ani. Diferența între un nuc altoit și unul obținut din nucă este că nucul altoit are deja 3 / 4 ani de viață dacă nu și mai mult, atunci când îl cumperi și îl plantezi, deci primul câștig este timpul, adică vei avea primele nuci mult mai devreme. Al doilea avantaj este că la nucul altoit, calitatea, atât a nucilor cât și a producției este garantată, pentru că nucul va fi o clonă a unui nuc de la care se cunosc deja aceste calități, în schimb la nucul obținut din sămânță nu ai garanția că va păstra calitățile nucului mamă.
@ - Vă mulțumesc! Va intreb aceste lucruri deoarece am un teren pe care doresc să infiintez o mica livada de nuci si vreau sa salvez timp. Intrebarea este - pot cumpara nuci in vârstă de 6 - 7 ani? Oare vor rodi intr-un an, doi? Am gasit in primavara la LeroyMerlin si erau mai grosi decât coada de matură și la vreo 2m inălțime.
6 років тому+3
De obicei nucii altoiți se vând la 2 / 3 ani de la altoire, un nuc care să aibă 6 / 7 ani de la altoire ar trebuie să aibă niște dimensiuni imense, mult mai groși decât coada de mătură. Cei de care vorbești tu, de 2 m înălțime, dacă erau tip vargă e posibil să nu aibă mai mult de 1 sau 2 ani, cu fertilizări puternice se pot obține asemenea creșteri într-un an, mai ales dacă portaltoiul este bine dezvoltat. Atunci când plantezi un pom îl supui la un stres, iar acest stres e cu atât mai mare cu cât și pomul este mai în vârstă. La nucii altoiți este posibil ca la unii să apără câteva nuci, chiar și din anul 2 de la plantare, dar producție care să fie cât de cât luată în seamă, mai devreme de 5 / 6 ani nu vei avea. Nucii ca și majoritatea pomilor fructiferi altoiți pe portaltoi franc (cum este și cazul nucului în cele mai multe cazuri) sau sălbatic, rodesc serios abia după 5 / 6 ani, ce este în anii anteriori e nesemnificativ și fără prea multă valoare comercială. De asemeni trebuie să fii atent la ce ți se vinde în special la specia nuc, pentru că foarte mulți producători vând nuci „selecționați” asta înseamnă că sunt obținuți din nucă și nu sunt altoiți. Atunci când vrei să înființezi o plantație de nuci, e foarte importantă calitatea materialului săditor și ca cel ce-ți vinde să=ți ofere o garanție, pe care trebuie să i-o ceri, că nucii altoiți sunt scumpi și dacă iei țeapă afli foarte târziu. Un nuc altoit e destul de scump, deci și investiția e pe măsură, iar să cumperi nuci selecționați la preț de altoit nu cred că se merită, mai degrabă semeni nucă că vei obține niște pomi mai viguroși și sănătoși, puls că cheltuielile de înființare a livezii vor fi mult mai mici.
@ - Multumesc mult pt raspuns. Spuneti ca la puieti se pot obtine cresteri accelerate prin fertilizari puternice - ce anume le pun la radacina sa creasca asa ?
6 років тому+1
Probabil un fertilizant pe bază de azot, pentru că azotul este responsabilul de creșterile vegetative, în ce concentrații nu știu să vă zic, pentru că eu sunt adeptul culturilor bio și nu folosesc de loc îngrășăminte chimice, nu mă ocup cu comercializarea produselor agricole, cultiv plante doar din plăcere și pentru autoconsum.
Buna treaba,tocmai am pus si eu pe balcon 10,ti am.urmarit metoda foarte eficienta,spune-mi te rog cand nucile incoltesc,cum trebuiesc apoi plantate?cu varful radacinii in sus?sau cu el in jos?primele frunzulite ies din varful radacinii sau din carapace?multumesc
6 років тому
Normal că în jos, frunzele vor ieși din partea de sus a rădăcinii de lângă coajă. Pe balcon nu cred că vor germina până în primăvară, când temperaturile minime vor fi pozitive, deci în momentul când apare rădăcina le poți pune direct în pământ la locul definitiv sau într-un ghiveci. Dacă vrei să forțezi germinarea le poți ține într-o cameră unde temperatura minimă să fi peste 5 grade și vor germina mai repede. În săptămânile următoare voi mai urca unele videouri cu diferite metode de forțare a germinării.
@ multumesc frumos.le las pe balcon,sa germineze in functie de termperatura exterioara,asa le voi planta odata cu venirea primaverii fara ghivece sau alte transplanturi,nu vreau fortare :)natural e cel mai sanatos dupa parerea mea .salut
Cite nuci se pun pentru germinare?? Mulțumesc și felicitări pentru videoclip!!
4 роки тому+1
Nu există un număr exact, eu am pus mai multe în cuib pentru cazul în care unele nu ar germina, e posibil ca unele să fie alterate sau în unii anii să germineze mai puține.
Bună.La cât timp trebuie udate și cu ce cantitate de apă?
2 роки тому
În principiu, nu ar trebui udate, că de aia e o germinare naturală, ar fi destul cu cât plouă sau ninge, dar dacă e o perioadă secetoasă, poți uda o dată sau de două ori pe lună, la fel ca și cum ai uda o plantă normală.
Bravooo...asi dori un video cum se formeaza coroana am 1 h pus de nuci are al treilea an....
6 років тому+2
Până să ajung la mărimea de creat coroana, mă refer doar la nucii mei, mai durează vreun an / doi, și sigur voi face un video și atunci. Cum nu mă ocup de acest lucru decât ca hobby, nu mă ocup cu comercializare niciunui produs agricol, și cum nu locuiesc permanent în România, decât doar 2 / 3 luni pe an, până nu ajung nucii mei la mărimea formării coroanei nu voi putea face un video.
Se poate planta nuc în Florida ? Este foarte cald. Mulțumesc pentru video.
5 років тому+1
Nu știu prea multe despre cultura nucului în Statele Unite, doar că în California este foarte dezvoltată. Dacă prin zona în care locuiești sunt nuci, se pot planta sigur, mai ales un soi local, iar dacă ai posibilități să uzi, nu cred că ar fi o problemă căldura din Florida(și la noi sunt zone unde câteva luni pe an temperatura se duce mult peste 30º și să nu mai zic de California). Mai este și varianta nucului pecan care preferă o climă ceva mai caldă decât nucul normal. Ai putea întreba la un magazin care se ocupă de vânzarea plantelor acolo local, dacă vând și nuci, sau poți încerca germinând, dacă dispui de spațiu, în cazul în care nu sunt nuci în zonă, trebuie să pui diferite soiuri pentru cazul în care supraviețuiesc să poată poleniza, că altfel nu vei avea nuci.
Buna. Am inteles ca a ti ales o specie anume....banuiesc ca daca nu l altoiti nu va da roade... sau ma insel ? Si daca trebuie altoit la cati ani trebuie facut ?
4 роки тому
Dacă nu se altoiește nu înseamnă că nu va rodi, majoritatea pomilor obținuți din sămânță vor rodi când vor ajunge la maturitate, unii mai devreme alții mai târziu, principala problemă la acest tip de pomi ar fi că nu știi de ce calitate vor fi fructele. Altoitul e pentru a obține o clonă din pomul din care s-a luat altoiul, în acest caz mereu vei ști ce fruct va face respectivul pom. Dacă vrei să altoiești acesta se poate altoi chiar din primul an, dacă planta are o dezvoltare bună, dar la nuc altoitul, mai ales la noi în țară e mai dificil, trebuie îndeplinite anumita condiții pentru ca altoirea să aibă succes.
Frumos video. In cazul unei livezi de nuci tineri( anul 5) cum putem sti daca avem o polenizare eficienta sau corespunzatoare pentru rodul viitor?
5 років тому+2
La nuc mugurii florali masculini se pot observa foarte bine chiar din toamnă, dacă pomii pe care i-ai plantat ca polenizatori au destui din acești muguri probabil polenizarea va fi destul de bună.
Felicitari! Foarte interesant.Este nevoie ca pamantul sa fie de o anumita categorie sau se poate planta oriunde? Va doresc succes.
3 роки тому+1
Nu chiar oriunde, pentru ca planta să fie de calitate trebuie să fie de calitate și solul. Dacă în zonă sunt nuci și au o dezvoltare bună, probabil că nu vor fi probleme.
Buna ziua! Pentru nucul negru american se pot folosi aceleasi metode ca pentru nucul comun? Nuca nucului negru are coaja foarte groasa.
4 роки тому
Nu am făcut probe cu nucul negru, dar bănuiesc că funcționează după același principiu. Luând umezeală, nucile se umflă și încet - încet vor crapă, mai ales după un îngheț.
Salut !! Care este diferenta dintre nucii altoiți şi cei ne altoiți , ? de exemplu cei care răsar din nuci ,, care este productivitatea în cazu celor două variante ,? Mulțumesc 👍
4 роки тому+3
Prima și cea mai importantă este că la nucii altoiți știi de la început ce nuci vei avea, la cei obținuți din nuci vei avea o plantă complet nou pentru fiecare pom care este posibil să fie sau să nu fie productiv, cu noroc poți obține niște nuci buni, dar dacă ai ghinion pot ieși niște nuci de calitate inferioară plantei mamă. Un avantaj ar fi acela că nucii obținuți din sămânță vor fi mult mai rezistenți decât cei altoiți.
Interesant. Ipoteza cu rădăcina pivotantă ce trebuie orientată orizontal e plauzibilă ? Felicitări pentru ce faceți ! :)
6 років тому
Nu prea contează cum orientezi rădăcina pivotantă, ea oricum vă căută și va reuși mereu să crească în jos. Și nu e așa de important cât crește în adâncime că oricum va dezvolta și foarte multe rădăcini laterale, iar opinia mea e că vei obține un nuc mult mai viguros și mai sănătos dacă-i păstrezi pivotanta.
Buna, si eu am un nuc foarte batran si foarte mare, nucile sunt asa ca in video, se sparg foarte usor. Anul acesta au fost foarte multe ploi, foarte putine au reusit sa se desprinda din coaja, majoritatea au cazut cu coaja care a devenit neagra si imbibata de apa. Intrebarea mea este daca as pune o parte din nuci in pamant asa cum ati explicat in video, credeti ca ar fi cat de cat ok? Si dupa cat timp se pot replanta ? Va multumesc!
4 роки тому+1
Dacă nucile nu sunt alterate în interior se pot semăna fără probleme, de replantat chiar din prima toamnă, când intră în repaus vegetativ, se pot replanta.
Buna ziua tocmai am plantat și eu câteva nuci și acuma dau să iasă as dori sa știu cum se altoiesc și dacă trebuie să-i altoiesc ?
2 роки тому
Depinde de ce vrei sa obții, dacă vrei un nuc identic cu planta mama, atunci da trebuie altoiți, la fel și dacă vrei un anumit soi. Dar dacă nu te interesează calitatea nucilor atunci nu e nevoie de altoire. Metode de altoire sunt diferite, precum: în fluier, copulație sau în T, printre altele, dar din păcate trebuie multă îndemânare pentru ca nucul se prinde mai greu în special direct în câmp.
Iti multumesc pentru informatii , eu locuiesc in malta o tara mediteraniana si am adus de vreo 6 luni un nuc din tara puiutz lam pus intr-un ghivechi si s-a dezvoltat ok trebuie sa-mi iau un ghiveci de 500 de kg ca sa se dezvolte bine ? mersi si spor la tot ceea ce faci
6 років тому
De obicei nu dau sfaturi atunci când nu am probat sau experimentat ceva, în ghiveci nu am ținut nuci mai mult de 2 ani, deci nu pot decât opina pe această temă. Din ce știu eu, nucul e greu de cultivat într-un ghiveci, este o plantă viguroasă care are nevoie de foarte mult spațiu, într-un ghiveci de 500 de kg probabil îl vei putea ține câțiva ani, vreo 6 / 7 ani cred că va rezista, dar nu cred că va ajunge să fructifice în ghiveci. Un nuc la maturitate are rădăcini laterale mai lungi de 10 metri, deci dezvoltarea lui în condițiile oferite de un ghiveci va suferi mult, dar tu poți încerca, și eu fac tot felul de experimente și nu-mi reușesc toate, pentru că dacă alții nu ar fi încercat înainte noastră nu ar fi existat acum pomii pitici sau columnari.
Mersi frumos pentru sfat , am sa caut sa-i gasesc atunci un loc mai ferit de soare ca aici vara nu ploua 5 luni si sa il plantez direct in pamant , mersi incodata
Am încercat și eu germinare la nuci, după o metodă citită pe site-ul unui domn are se ocupă cu astfel de lucruri, dar, din păcate, nu mi-a încolțit niciuna. Am să încerc și cu metodele pe care le găsesc la dumneavoastră și sunt convinsa că măcar una va da roade. V-aș ruga să ne spuneți și cum se face transplantarea. Multumesc pentru video!
5 років тому
În primul rând, prefer să mi se vorbească cu „tu”, pentru că nu mă simt domn sau altceva, pentru că aici unde locuiesc se vorbește în acest fel și pentru că și eu mereu vorbesc cu „tu”, de foarte mult timp, dar să revenim: Dacă urmezi pașii din acest video și nu semeni direct în locul definitiv, transplantarea se poate face chiar din toamna următoare, la fel ca la plantarea oricărui pom, cu cât transplantare se face mai devreme cu atât mai bine(planta trebuie să fie în repaus vegetativ în cazul de față). De asemeni poți urma pașii din alt video pe care îl am pe acest canal despre forțarea germinării pe care îl poți vedea aici: ua-cam.com/video/budtYXYrVpc/v-deo.html germinezi nucile în februarie martie și le pui după germinare sau le germinezi acum sau pe durata iernii și le ții în ghiveci la lumină, apoi în primăvară le transplantezi.
Multumesc mult! Am o intrebare: din experienta dumneavoastra, cam in cati ani pornesc in rod de la germinarea semintelor si cam cat spatiu vor ocupa? Am auzit ca trebuie saditi mai departe de casa pentru ca radacinile sa nu strice fundatia casei si ca nici o planta nu va creste pe o raza de 2 m in jurul nucului din cauza unor taninuri din scoarta si frunze. Dumneavoastra ce spuneti de asta?
5 років тому+6
Fructificarea depinde de diferiți factori, printre care și dezvoltarea plantei, materialul genetic oferiți de părinți, etc. Dacă planta are o dezvoltare bună iar părinții sunt niște nuci cu fructificare precoce și nucul obținut de la ei e foarte posibil să aibă o fructificare precoce, dar în general nucul fructifică ca majoritatea pomilor fructiferi obținuți din sămânță în jurul vârstei de 7 ani, dar cum am spus mai sus dacă planta e foarte bine dezvoltată poate să facă primele nuci de pe la 5 ani, iar în unele cazuri chiar după 10 ani. Unul din pomii fructiferi care fructifică cel mai devreme e piersicul, poate fructifer chiar din anul 3. Cu privire la distanța față de casă, da, nucul e o plantă foarte viguroasă și cam cât este dezvoltat în afară cam atât se dezvoltă și în pământ, o distanță prudentă ar fi de măcar 5 metri față de casă. Că nu crește nici o plantă sub nuc e mult spus, nu cresc unele, în special cele care nu tolerează umbra în primul rând și apoi cele care nu rezistă la substanțele produse de nuc. Sub majoritatea pomilor viguroși, rezistă puține plante, în special din cauza lipsei luminii.
Salut.Eu as vrea sa știu dacă mai trebuiesc altoiți după ce au crescut un pic?Multumesc
5 років тому
Depinde de ce vrei sa obții, dacă vrei un pom identic cu planta mamă, da trebuie altoit, nucii obținuți din sămânță nu sunt 100% identici cu nucii mamă, pot fi asemănători, de o calitate inferioaro sau chiar superiori.
Felicitari! La cât mai mulți copaci ieșiți din semințe și sâmburi! Și eu am tot pus și o săpun in continuare sâmburi pentru a ieși copaci cât mai mulți!
👍
Foarte frumos și bine explicat mai bine ca la niște cursuri de la școală. Bunul Dumnezeu să te bine cuvintezee în tot ce ace faceți 1000 de locuri.mult succes.
Mulțumesc!👍
Te salut prietene esti un om minunat!
👍
Vă mulțumim pt. disponibilitatea dv. de a ne împărtăşi aceste sfaturi care sunt de un real folos ! Felicitări!
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
🙏🙂 Vă mulțumesc frumos pentru toate aceste informații! Vă dorim multă sănătate!
👍
Vă mulțumim pentru că ne învățați lucruri bune,chiar de trebuință.
Mulțumesc și eu!👍
Frumos. Chiar am avut ce invata din acest video.
Mulțumesc!👍
Felicitări pt munca dvs , mulțumim că ne ajutați și pe noi cei care nu știm .
Tocmai am 4 nuci si le-am mai adanc, o sa refac adancimea, multumesc de informatii!
👍
Mulţumim,Dumnezeu sà và binecuvinteze.
Mulțumesc și eu!👍
Extrem de util! Am o curte mare si costisitor de curata buruiana. Ma gandesc sa plantez multi nuci.
👍
Felicitari multa sănătate
👍
esti baiat destept. Meriti toata atentia. bafta in continuare !!!
👍
Frumos material, felicitări! In ultimii 3 ani foarte secetoși,care ar fi cea mai buna metodă de plantare a nucului in primăvara,vorbim de data de 06.05.2020,azi dimineață au fost 3 grade,iar în toamnă a fost un atac a șoarecelui de câmp la nuci foarte mare, multumesc anticipat pentru răspuns,o zi frumoasă și bună! Ghita Petric
După mine, cea mai bună metodă de plantare e cea clasică, cu groapă mare, dar cred că e un pic cam târziu pentru a mai planta acum, doar dacă ai puieții de nuc în stare bună, și poți asigura necesarul de apă ai mai putea planta, dar rezultatele vor fi mai slaba decât ar fi fost dacă ai fi plantat acum o lună sau în toamnă.
@ Am vreo 30 nuci foarte mare,aici în Ardeal exista un soi de nuc cu nuci foarte mari și aceste nuci(fructul nu planta) trebuie să le pun în pământ,să încolțească, vă transmit Nr meu de telefon și vă rog , dacă timpul vă permite să vorbim puțin, multumesc mult Ghita Petric,o seară frumoasă
Din păcate suport telefonic nu pot oferi, dar răspund aici și pe canalul de pe Facebook la toate comentariile în funcție de timpul pe care îl am la dispoziție.
1. Înainte de a semăna nucile, trebuie să știi că nu ai o garanție că din acele nuci vor ieși niște nuci care să facă nuci identice cu nucul mamă, contează foarte mult și de materialul genetic pe care nucul din care iei nucile îl are cât și de nucul care polenizează. Aproape fiecare nuc va face nuci diferite, plus că timpul până la fructificare poate fi între 5 și 10, poate chiar și mai mult, depinde de foarte mulți factori printre care și dezvoltarea plantei.
2. Acum e un pic cam târziu pentru germinat, mai ales direct în câmp că este prea cald(ideal este toamna), dar dacă ai un loc unde să le ții în nisip la o temperatură de aproximativ 20 de grade ar fi perfect, până în momentul în care încolțesc, apoi să le muți la locul definitiv sau în ghivece, recomand în ghivece / recipiente pentru că el poți uda și îngriji mai ușor în primul an și apoi plantezi plantele în toamnă. Înainte să le pui în nisip umed, recomand să le ții 1 / 2 zile în apă până încep să crape. Nisipul trebuie să fie doar umed nu îmbibat cu apă. Mai trebuie să știi că procentul de încolțire poate fi mult mai mic decât ar fi fost dacă făceai acest lucru în martie sau la începutul lui Aprilie, nu mai zic dacă ar fi fost în toamnă.
3. Dacă nu ești adeptul culturilor bio(cum sunt eu) ai putea să le dai înainte cu un fungicid pentru semințe pentru a preveni putrezirea, acum find mai cald putrezirile pot fi o problemă.
4. În mod normal dacă nucile sunt din ultima recoltă și nu sunt prea deshidratate sau alterate, vor încolți în procent destul de mare.
@@ghitapetric8582 cum se numeste soiul? Aveti poze cu nucile si cu miezul lor?
Inedit, felicitări, anul acesta voi pune nuci la germinare, MULTUMESC!
Mulțumesc și eu!
Multumesc frumos ca ne aratati si noua si felicitari pentru tot ce faceti
Mulțumesc și eu!👍
sincer sa fiu nici nu stiam cum incoltesc nucile :)
multumim pentru video, foarte profesional, scurt si la obiect.
Mulțumesc!👍
Mii de mulțumiri.
👍
Foarte educativ si de folos!!! Multumim mult!
Casa de rugaciune benea
Mulțumesc și eu!👍
Foarte Interesant, multumim pt acest Video.
Mulțumesc și eu!👍
Bravo si felicitari ptr explicatia detaliata multumim.
Mulțumesc și eu!👍
Sinteti cu adevarat foarte bun exep.lu si bun gospodar
👍
suuuper!!m-am abonat si eu !si multumesc, imi place ca ai explicat foarte clar..
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Minunat si util video-clip...!!! Mult succes in tot ceea ce faceti...!!! Multumim..!!!
Mulțumesc și eu!👍
Foarte frumos și practic
Mulțumesc!👍
Multumim ! Extren de important si folositor materialul dv!
Mulțumesc și eu!👍
Vă mulțumesc pentru ajutor
Mulțumesc și eu!👍
foarte frumos, mulțumim pentru tot!
Mulțumesc și eu!👍
Un video foarte bine lucrat si folositor bravo
👍
Interesant!si merci pentru impartasirea experietei dumneavoastra👍👌
Mulțumesc și eu!👍
Super ,multumesc !
Mulțumesc!👍
MUltumim- și felicitări.
Mulțumesc și eu!👍
Foarte Sănătoase !
Mulțumesc!👍
Felicitări pentru munca dvs si video, ati explicat foarte bine
Contact cu persoana din video?
Pentru contact poți folosi adresa de contact a acestui canal pe care o poți găsi la mai multe detalii, arată adresă de contact ua-cam.com/channels/udii87gNBFFrAfkkCr5Ndg.htmlabout?view_as=subscriber sau, de asemeni poți folosi pagina de Facebook a acestui canal facebook.com/Florileeu-771322159934894/
❤❤ Multumesc frumos.
👍
Mia plăcut..... Interesant.... Numai aprecierii.... SUCCES...
👍
Multumim pentru informatii!
Mulțumesc și eu!👍
Interesant .Mulțumesc.
Mulțumesc și eu!👍
Foarte bine realizat 👍
Felicitari
Mulțumesc!👍
E incurajator raspunsul. Am de gand sa experimentez si metoda dumneavoasrta de incoltire a nucilor - germinare naturala. :)
👍
Felicitari pentru video !
Mulțumesc!👍
Bravo. Te pricepi
Mulțumesc!👍
Va multumesc mult de indrumari si sfaturi intelepte!!!. Ma fascinat faptul ca aveti atita dragoste si rabdare ! De unde sa gasesc si eu asa barbat excelent?!?! ( Nu e o gluma!) Imi place foarte mult natura .. fac experiente cu plante din ghiveci ...dar sint la bloc..😃
Ești tânără?
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Bună treabă, informații utile!
Mulțumesc!👍
Multumesc pt raspun si sugestie. Ma gandesc ca numai ca au putrezit dudele. Ca doar in ghiveci si cu pamant de flori le am pus. La anu o sa mai incerc cum ati spus dv. O zi buna sa aveti si tineti o tot asa .faceti o treaba super.
👍
Interesant !
👍
Super ❤❤❤
Mulțumesc!👍
foarte interesant, multumim pt detalii :-)
Mulțumesc și eu!👍
Va salut si va multumesc pentru sfaturi!
Intrebarea mea este;se face o preplantare.adica intr un anumit loc .apoi se replanteaza unde va creste si va da rod sau direct in locul respectiv?..Multumesc!
Nu este nevoie, se pot pune direct în locul definitiv.
Mulțumesc mult
👍
multumesc! va m descoperit acum...
Mulțumesc și eu!👍
Felicitari pentru munca depusa si va multumim, as avea o intrebare : Dupa ce rasar nucii, cand se face replantarea? Va multumesc !
Pot fi replantați chiar din prima toamnă, când plantele intră în repaus vegetativ.
Foarte interesant materialul si foarte educativ.
Ati putea spune, care sunt conditiile de germinare a nucilor in ghiveci de flori in apartament ?
Am reusit intamplator cu 3 nuci .
As vrea indrumatea unui specialist.
Pentru a obține rezultate bune, nucile trebuie să fie din ultima recoltă, în cazul de față din acestă toamnă, iar temperatura unde sunt puse la germinat să nu depășească 20 de grade ideal e undeva între 5 și 15 grade celsius.
Va multumesc foarte mult pentru amabilitate si bune intentii. Ar fi un efort destul de mare pt. dvs. Eu locuiesc in Bucuresti. Insa daca ati putea, cand veti ajunge in tara sa-mi trimiteti cateva nuci, ori un lastar, doi, printr-o firma de curierat- platind eu transportul. Si eu imi doresc tot pentru consum in familie, pentru prajituri, cozonaci...etc. V-as ramane profund recunoscatoare. Toate cele bune!
Când voi ajunge în țară, dacă nucii trec bine iarna și nu sunt încă dezmuguriți, vă voi trimite un mesaj privat dacă vă voi putea trimite vreunul.
Very nice video
👍
Foarte interesant si informativ, felicitari :)
Mulțumesc!👍
Foarte frumos!
❤️
Sa continuati!
Apreciem mult!
Mulțumesc!👍
Mulțumesc...
Mulțumesc și eu!👍
Multumim
👍
Rogu-va, am găsit în urmă cu câteva zile o nucă cam ca cele prezentate de dvs., bănuiesc că scăpată de o pasăre, pot s-o pun în pământ, la ce adâncime, pentru a ieși viitorul pomulet, nu mă interesează fructele, ci pomul, stau la bloc, peste ani va oferi umbră celor ce se așează pe bancă!
Mulțumesc mult!
Aștept răspunsul dvs.!
Dacă nuca nu est stricată în interior se poate pune în pământ acoperită doar cu un cm, dar eu aș recomanda ca înainte să o încolțești folosind metoda din videoul acesta: ua-cam.com/video/budtYXYrVpc/v-deo.html și după să o pui în pământ.
Buna ziua. Prezentarea dumneavoastra este deosebit de interesanta si binevenita. Va rog sa-mi spuneti in ce perioada se face replantarea puietilor de nuc? Va multumesc!
Din toamnă, după ce nucul intră în repaus vegetativ și până în primăvară.
În cazul în care îl ai în ghiveci și plantarea / replantarea nu presupune și eliminarea pământului din ghiveci, pe toată durata anului.
As avea o intrebare. Am nuci din toamnă si acum suntem in luna martie , mai pot face ceva cu ele anul ăsta , ca sa incolteasca ?
Foarte interesant filmulețul. !
Da, urmând pașii din videoul acesta: ua-cam.com/video/budtYXYrVpc/v-deo.html în aproximativ 3 săptămâni poți avea nucile încolțite.
Frumos vidio
Mulțumesc!👍
BRAVO! Doar astfel putem dezvolta soiuri noi si sa imbunatatim soiurile noastre romanesti.
Buna ziua si in primul rand felicitari pentru acest video foarte educational.
Doresc si eu pe viitor sa practic la fel ca Dvs germinarea pomilor din semintele lor insa am cateva intrebari/nedumeriri.
1. Este oare posibil ca din acel “cuib” de cativa nuci, din momentul in care a-ti ales pe cel mai viguros, ceilalti sa fie plantati in alte zone?
2. Odata ajunsi la fructificare si daca nu obtinem fructele dorite mai pot fi altoiti cu muguri de la un pom care indeplineste ceea ce dorim noi (precocitate, rezistenta, productie ) pentru a ne folosi de radacinile si tulpina deja aclimatizate cu solul si sa castigam cativa ani?
Ideea este sa plantam cateva sute/mii de nuci cu speranta ca vom obtine cativa pomi de o calitate superiora pe care sa ai inmultim in continuare prin nucile lor, iar pomii care nu au productivitate buna dar sunt vigurosi sa ai altoim cu crengute de la pomii de care suntem multumiti de rezultate.
Va Multumesc.
1. Da.
2. De asemeni da, doar că pentru altoirea nucului ai nevoie de un profesionist, este un pic mai greu de altoit.
Multumim Catalin.
Chiar am cautat despre cum se incoltesc nucile si nu am gasit nimic care sa ma multumeasca,dar cu videourile tale sunt f f f multumita si am sa incerc si eu acum😊. Foarte buna ideea cu acest canal.👏👏👏 Explici foarte bine si oricine poate invata. La cat mai multe videouri... m am abonat😉.
Mulțumesc și eu!👍
Prea tare e mizica
👍
Mulțumesc mult eu am pus în casa în ghiveci o castană, o nuca și o ghinda, vroiam sa am în casa ceva.
👍
Foarte interesant!
Mulțumesc!👍
Multumesc!
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
sunt interesat de interesantele d-voastre documentarii! inteleg ca sorele partial cu apa da roade omului!
👍
Felicitari pentru ceea ce faceti si ne aratati si noua . Am o intrebare . Daca vreau sa mut de exemplu un nuc de un an sau doi cred , de pe camp , la mine in curte , ce ar trebui sa stiu , sa respect ? Cat de atent ar trebui sa fiu la radacini , adica ce am voie sa dau deoparte , in ce conditii trebuie sa il pastrez si cat timp de la scoatere pana la replantare , daca e vreo regula in ce priveste orientarea la replantare (unii pomi din cate am auzit trebuie replantati cu partea pe care se vede muschiul , spre nord altfel cica nu se prind) si daca e o regula cum spun batranii despre nuci ca se pune o piatra la radacina . Va multumesc
Dacă nucul nu a intrat încă în vegetație(spre exemplu în zona mea nucilor încă nu le-a crăpat mugurii) se pot muta foarte ușor și acum, fără să fie nevoie să scoți rădăcina cu pământ.
Momentu ideal pentru replantare / mutare ar fi toamna după intrarea în repaus vegetativ, urmând pașii din videoul cum se plantează un pom pe care îl poți vedea aici: ua-cam.com/video/r-8n9D-DTXE/v-deo.html
Dacă plantarea se face pe durata repausului vegetativ poți să îl păstrezi într-un beci cu rădăcina în nisip și toată iarna.
Dacă în schimb a intrat deja în vegetație și ții neapărat să îl muți acum, ideal ar fi să îl scoți cu cât mai mult pământ la rădăcină, fără ca acesta să se desprindă de pe ea și replantarea să se facă imediat.
Cât despre orientare, se folosește în special la pomii altoiți, în primul rând că așa se poziționează în pepinieră(cu altoiul spre nord) iar pomul se adaptează la noile condiții mai repede, această poziționare se mai face și din cauza vântului, care de obicei la noi în țară cel mai des vine din nord și în acest fel s-ar preveni ruperea pomului la altoi, iar partea tăiată ar fi la soare uscându-se mai ușor după ploaie, adică nu mai rămâne mult timp apă / umezeală pe zona tăieturii.
Pomii nealtoiți cum este și nucul tău e bine să îl poziționezi cum a fost în locul din care îl vei lua, faci un semn pe el în partea nordică și la fel în plantezi și în noul loc, dar acest lucru nu este obligatoriu, se va prinde și se va adapta foarte ușor și dacă nu e poziționat perfect.
Despre chestia cu piatra eu nu cunosc această regulă, la mine în zonă no se vorbește despre ea, deci nu pot nici să confirm nici să infirm pentru că nu am probat-o.
@ Multumesc mult pentru raspuns si felicitari pentru tot ce faceti . Stima
Foarte interesant! Mi-a placut! Totusi, la minutul 7:25 ati spus ca nucul respectiv (ati si scris) are 1,80m! Mi se pare cam mult, conform filmarii! Ar insemna ca filmati de la peste 2,00m, ceea ce nu prea cred ca ati facut!
Eu am 1.81, este semănat pe o coasta la calea ferata, folosesc expresia „aproximativ 1.80”, când m-am pus lângă el frunza cea mai lungă îmi era lângă nas, se poate vedea și porumbul alături care are spicul făcut și pare aproximativ de același nivel cu nucul și cred că știi și tu cam cât de înalt crește porumbul.
Probabil, eliminând frunza rămâne 1.60 m în punctul unde ar fi mugurul de creștere, nu știu exact cât ar fi avut că nu l-am măsurat decât din ochi comparând-ul cu mine, oricum nu-i așa de important cât de mult crește în înălțime, că oricum acea înălțime, în funcție de cum vrei să-i formezi coroana, ar veni eliminată.
Nucul respectiv e plantat pe valea Șomuzului Mare, la aproximativ 50 m de acesta, e o zonă cu riscuri mari primăvara, a trecut prin două primăveri în care a trebuit să-l tai de jos o dată, pentru că brumele de la sfârșit de aprilie de anul acesta și în special cele de anul trecut au fost teribile au pârjolit tot, chiar și frasinii de pe marginea căii ferate au fost înghețați, prima dată am crezut că l-am pierdut, i-am eliminat aproximativ 30 / 40 cm, iar primăvara acesta a pierdut vreo 15 cm.
Și din cauza tăierii vârfului anul acesta a început să ramifice lateral de la 20 cm față de sol, i-am oprit acest ramificări în iunie pentru că eu îl vreau un pic mai înalt.
Acum în toamnă nu știu cât a ajuns că din iulie sunt plecat din România, că l-aș fi măsurat, până la primăvară nu pot ajunge să măsor să văd exact cât ar avea.
Dar să știi că în anul trei dacă nucul are condiții bune, ale mele nu sunt bune, pur și simplu e pus în pământ nelucrat niciodată, poate trece ușor peste trei metri.
Foarte frumos explicat și util videoclip. După câți ani se pot muta nucii în altă loc?? Mulțumesc mult.
Chiar din prima toamnă, cu cât planta este mai tânără cu atât stresul transplantului va fi mai mic.
@ Mulțumesc mult
Salut! Mutumim pt informatiile impartasite. La cati ani vor fructifica tinerii nuci? Si care este diferenta intre un nuc altoit versus unul germinat direct din nuca respectiva? Rodeste oare mai bine cel altoit? Multumesc.
Nucul obținut direct din nucă poate da primele nuci(3 / 4 nuci) undeva, cel mai devreme prin anul 5 / 6, dar de obicei se întâmplă undeva spre anii 7 / 10, iar recolte de calitate după 10 ani.
Diferența între un nuc altoit și unul obținut din nucă este că nucul altoit are deja 3 / 4 ani de viață dacă nu și mai mult, atunci când îl cumperi și îl plantezi, deci primul câștig este timpul, adică vei avea primele nuci mult mai devreme.
Al doilea avantaj este că la nucul altoit, calitatea, atât a nucilor cât și a producției este garantată, pentru că nucul va fi o clonă a unui nuc de la care se cunosc deja aceste calități, în schimb la nucul obținut din sămânță nu ai garanția că va păstra calitățile nucului mamă.
@ - Vă mulțumesc! Va intreb aceste lucruri deoarece am un teren pe care doresc să infiintez o mica livada de nuci si vreau sa salvez timp. Intrebarea este - pot cumpara nuci in vârstă de 6 - 7 ani? Oare vor rodi intr-un an, doi? Am gasit in primavara la LeroyMerlin si erau mai grosi decât coada de matură și la vreo 2m inălțime.
De obicei nucii altoiți se vând la 2 / 3 ani de la altoire, un nuc care să aibă 6 / 7 ani de la altoire ar trebuie să aibă niște dimensiuni imense, mult mai groși decât coada de mătură.
Cei de care vorbești tu, de 2 m înălțime, dacă erau tip vargă e posibil să nu aibă mai mult de 1 sau 2 ani, cu fertilizări puternice se pot obține asemenea creșteri într-un an, mai ales dacă portaltoiul este bine dezvoltat.
Atunci când plantezi un pom îl supui la un stres, iar acest stres e cu atât mai mare cu cât și pomul este mai în vârstă.
La nucii altoiți este posibil ca la unii să apără câteva nuci, chiar și din anul 2 de la plantare, dar producție care să fie cât de cât luată în seamă, mai devreme de 5 / 6 ani nu vei avea.
Nucii ca și majoritatea pomilor fructiferi altoiți pe portaltoi franc (cum este și cazul nucului în cele mai multe cazuri) sau sălbatic, rodesc serios abia după 5 / 6 ani, ce este în anii anteriori e nesemnificativ și fără prea multă valoare comercială.
De asemeni trebuie să fii atent la ce ți se vinde în special la specia nuc, pentru că foarte mulți producători vând nuci „selecționați” asta înseamnă că sunt obținuți din nucă și nu sunt altoiți.
Atunci când vrei să înființezi o plantație de nuci, e foarte importantă calitatea materialului săditor și ca cel ce-ți vinde să=ți ofere o garanție, pe care trebuie să i-o ceri, că nucii altoiți sunt scumpi și dacă iei țeapă afli foarte târziu.
Un nuc altoit e destul de scump, deci și investiția e pe măsură, iar să cumperi nuci selecționați la preț de altoit nu cred că se merită, mai degrabă semeni nucă că vei obține niște pomi mai viguroși și sănătoși, puls că cheltuielile de înființare a livezii vor fi mult mai mici.
@ - Multumesc mult pt raspuns. Spuneti ca la puieti se pot obtine cresteri accelerate prin fertilizari puternice - ce anume le pun la radacina sa creasca asa ?
Probabil un fertilizant pe bază de azot, pentru că azotul este responsabilul de creșterile vegetative, în ce concentrații nu știu să vă zic, pentru că eu sunt adeptul culturilor bio și nu folosesc de loc îngrășăminte chimice, nu mă ocup cu comercializarea produselor agricole, cultiv plante doar din plăcere și pentru autoconsum.
Felicitari....
Mulțumesc!👍
În cat timp germineaza pe servetel
Aproximativ între 5 și 14 zile.
Mulțumesc
Nisipul este normal sau e special
Nisip normal de râu.
Buna treaba,tocmai am pus si eu pe balcon 10,ti am.urmarit metoda foarte eficienta,spune-mi te rog cand nucile incoltesc,cum trebuiesc apoi plantate?cu varful radacinii in sus?sau cu el in jos?primele frunzulite ies din varful radacinii sau din carapace?multumesc
Normal că în jos, frunzele vor ieși din partea de sus a rădăcinii de lângă coajă.
Pe balcon nu cred că vor germina până în primăvară, când temperaturile minime vor fi pozitive, deci în momentul când apare rădăcina le poți pune direct în pământ la locul definitiv sau într-un ghiveci.
Dacă vrei să forțezi germinarea le poți ține într-o cameră unde temperatura minimă să fi peste 5 grade și vor germina mai repede.
În săptămânile următoare voi mai urca unele videouri cu diferite metode de forțare a germinării.
@ multumesc frumos.le las pe balcon,sa germineze in functie de termperatura exterioara,asa le voi planta odata cu venirea primaverii fara ghivece sau alte transplanturi,nu vreau fortare :)natural e cel mai sanatos dupa parerea mea .salut
Cite nuci se pun pentru germinare?? Mulțumesc și felicitări pentru videoclip!!
Nu există un număr exact, eu am pus mai multe în cuib pentru cazul în care unele nu ar germina, e posibil ca unele să fie alterate sau în unii anii să germineze mai puține.
Bună.La cât timp trebuie udate și cu ce cantitate de apă?
În principiu, nu ar trebui udate, că de aia e o germinare naturală, ar fi destul cu cât plouă sau ninge, dar dacă e o perioadă secetoasă, poți uda o dată sau de două ori pe lună, la fel ca și cum ai uda o plantă normală.
Mulțumesc mult.La toamnă o să încerc și eu.
Bravooo...asi dori un video cum se formeaza coroana am 1 h pus de nuci are al treilea an....
Până să ajung la mărimea de creat coroana, mă refer doar la nucii mei, mai durează vreun an / doi, și sigur voi face un video și atunci.
Cum nu mă ocup de acest lucru decât ca hobby, nu mă ocup cu comercializare niciunui produs agricol, și cum nu locuiesc permanent în România, decât doar 2 / 3 luni pe an, până nu ajung nucii mei la mărimea formării coroanei nu voi putea face un video.
Se poate planta nuc în Florida ? Este foarte cald. Mulțumesc pentru video.
Nu știu prea multe despre cultura nucului în Statele Unite, doar că în California este foarte dezvoltată.
Dacă prin zona în care locuiești sunt nuci, se pot planta sigur, mai ales un soi local, iar dacă ai posibilități să uzi, nu cred că ar fi o problemă căldura din Florida(și la noi sunt zone unde câteva luni pe an temperatura se duce mult peste 30º și să nu mai zic de California).
Mai este și varianta nucului pecan care preferă o climă ceva mai caldă decât nucul normal.
Ai putea întreba la un magazin care se ocupă de vânzarea plantelor acolo local, dacă vând și nuci, sau poți încerca germinând, dacă dispui de spațiu, în cazul în care nu sunt nuci în zonă, trebuie să pui diferite soiuri pentru cazul în care supraviețuiesc să poată poleniza, că altfel nu vei avea nuci.
multumim¡
Mulțumesc și eu!👍
Va salut! Vreau sa va intreb daca acum e prea tarziu pentru pus nucile la germinat! Multumesc!
Nu este târziu!
multumesc mult ,le-am pus deja in pamant!
Buna. Am inteles ca a ti ales o specie anume....banuiesc ca daca nu l altoiti nu va da roade... sau ma insel ? Si daca trebuie altoit la cati ani trebuie facut ?
Dacă nu se altoiește nu înseamnă că nu va rodi, majoritatea pomilor obținuți din sămânță vor rodi când vor ajunge la maturitate, unii mai devreme alții mai târziu, principala problemă la acest tip de pomi ar fi că nu știi de ce calitate vor fi fructele.
Altoitul e pentru a obține o clonă din pomul din care s-a luat altoiul, în acest caz mereu vei ști ce fruct va face respectivul pom.
Dacă vrei să altoiești acesta se poate altoi chiar din primul an, dacă planta are o dezvoltare bună, dar la nuc altoitul, mai ales la noi în țară e mai dificil, trebuie îndeplinite anumita condiții pentru ca altoirea să aibă succes.
Frumos video. In cazul unei livezi de nuci tineri( anul 5) cum putem sti daca avem o polenizare eficienta sau corespunzatoare pentru rodul viitor?
La nuc mugurii florali masculini se pot observa foarte bine chiar din toamnă, dacă pomii pe care i-ai plantat ca polenizatori au destui din acești muguri probabil polenizarea va fi destul de bună.
Felicitari! Foarte interesant.Este nevoie ca pamantul sa fie de o anumita categorie sau se poate planta oriunde?
Va doresc succes.
Nu chiar oriunde, pentru ca planta să fie de calitate trebuie să fie de calitate și solul.
Dacă în zonă sunt nuci și au o dezvoltare bună, probabil că nu vor fi probleme.
Se poate lasa in locul in care a fost pura nuca, sau trebuie facuta groapa mai mare si mutat dupa incoltire. Multumesc.
Bineînțeles că se poate lăsa!
Buna ziua! Pentru nucul negru american se pot folosi aceleasi metode ca pentru nucul comun? Nuca nucului negru are coaja foarte groasa.
Nu am făcut probe cu nucul negru, dar bănuiesc că funcționează după același principiu.
Luând umezeală, nucile se umflă și încet - încet vor crapă, mai ales după un îngheț.
@ multumesc pentru raspuns!
A multumesc
👍
Aș dori să-mi spuneți dacă după plantarea nucilor ( fructelor) în pământ trebuie să le udăm?
La fel ca la orice plantă, doar atunci când este nevoie, dacă e o perioadă secetoase se udă, dacă nu, nu.
Salut !! Care este diferenta dintre nucii altoiți şi cei ne altoiți , ? de exemplu cei care răsar din nuci ,, care este productivitatea în cazu celor două variante ,? Mulțumesc 👍
Prima și cea mai importantă este că la nucii altoiți știi de la început ce nuci vei avea, la cei obținuți din nuci vei avea o plantă complet nou pentru fiecare pom care este posibil să fie sau să nu fie productiv, cu noroc poți obține niște nuci buni, dar dacă ai ghinion pot ieși niște nuci de calitate inferioară plantei mamă.
Un avantaj ar fi acela că nucii obținuți din sămânță vor fi mult mai rezistenți decât cei altoiți.
Ceea ceciese din germinarea nucilor este radacina sau tulpină? Cum se aseaza in pamant pentru a creste in continuare?
Întâi iese rădăcina, iar la câteva zile apare și tulpina, în pământ se așează cum este și normal cu rădăcina în jos.
Interesant.
Ipoteza cu rădăcina pivotantă ce trebuie orientată orizontal e plauzibilă ?
Felicitări pentru ce faceți ! :)
Nu prea contează cum orientezi rădăcina pivotantă, ea oricum vă căută și va reuși mereu să crească în jos.
Și nu e așa de important cât crește în adâncime că oricum va dezvolta și foarte multe rădăcini laterale, iar opinia mea e că vei obține un nuc mult mai viguros și mai sănătos dacă-i păstrezi pivotanta.
Buna,
si eu am un nuc foarte batran si foarte mare, nucile sunt asa ca in video, se sparg foarte usor. Anul acesta au fost foarte multe ploi, foarte putine au reusit sa se desprinda din coaja, majoritatea au cazut cu coaja care a devenit neagra si imbibata de apa. Intrebarea mea este daca as pune o parte din nuci in pamant asa cum ati explicat in video, credeti ca ar fi cat de cat ok? Si dupa cat timp se pot replanta ?
Va multumesc!
Dacă nucile nu sunt alterate în interior se pot semăna fără probleme, de replantat chiar din prima toamnă, când intră în repaus vegetativ, se pot replanta.
@ multumim frumos
Buna ziua tocmai am plantat și eu câteva nuci și acuma dau să iasă as dori sa știu cum se altoiesc și dacă trebuie să-i altoiesc ?
Depinde de ce vrei sa obții, dacă vrei un nuc identic cu planta mama, atunci da trebuie altoiți, la fel și dacă vrei un anumit soi. Dar dacă nu te interesează calitatea nucilor atunci nu e nevoie de altoire. Metode de altoire sunt diferite, precum: în fluier, copulație sau în T, printre altele, dar din păcate trebuie multă îndemânare pentru ca nucul se prinde mai greu în special direct în câmp.
Iti multumesc pentru informatii , eu locuiesc in malta o tara mediteraniana si am adus de vreo 6 luni un nuc din tara puiutz lam pus intr-un ghivechi si s-a dezvoltat ok trebuie sa-mi iau un ghiveci de 500 de kg ca sa se dezvolte bine ? mersi si spor la tot ceea ce faci
De obicei nu dau sfaturi atunci când nu am probat sau experimentat ceva, în ghiveci nu am ținut nuci mai mult de 2 ani, deci nu pot decât opina pe această temă.
Din ce știu eu, nucul e greu de cultivat într-un ghiveci, este o plantă viguroasă care are nevoie de foarte mult spațiu, într-un ghiveci de 500 de kg probabil îl vei putea ține câțiva ani, vreo 6 / 7 ani cred că va rezista, dar nu cred că va ajunge să fructifice în ghiveci.
Un nuc la maturitate are rădăcini laterale mai lungi de 10 metri, deci dezvoltarea lui în condițiile oferite de un ghiveci va suferi mult, dar tu poți încerca, și eu fac tot felul de experimente și nu-mi reușesc toate, pentru că dacă alții nu ar fi încercat înainte noastră nu ar fi existat acum pomii pitici sau columnari.
Mersi frumos pentru sfat , am sa caut sa-i gasesc atunci un loc mai ferit de soare ca aici vara nu ploua 5 luni si sa il plantez direct in pamant , mersi incodata
Salutare, cum se formează coroana la nuc , de ce și ce efect are ?
Din păcate nu sunt un specialist în tăieri, nici la nuc nici la alt tip de pom fructifer, deci nu mă lansez să dau sfaturi pe acest subiect.
@ bine
Am încercat și eu germinare la nuci, după o metodă citită pe site-ul unui domn are se ocupă cu astfel de lucruri, dar, din păcate, nu mi-a încolțit niciuna.
Am să încerc și cu metodele pe care le găsesc la dumneavoastră și sunt convinsa că măcar una va da roade.
V-aș ruga să ne spuneți și cum se face transplantarea.
Multumesc pentru video!
În primul rând, prefer să mi se vorbească cu „tu”, pentru că nu mă simt domn sau altceva, pentru că aici unde locuiesc se vorbește în acest fel și pentru că și eu mereu vorbesc cu „tu”, de foarte mult timp, dar să revenim:
Dacă urmezi pașii din acest video și nu semeni direct în locul definitiv, transplantarea se poate face chiar din toamna următoare, la fel ca la plantarea oricărui pom, cu cât transplantare se face mai devreme cu atât mai bine(planta trebuie să fie în repaus vegetativ în cazul de față).
De asemeni poți urma pașii din alt video pe care îl am pe acest canal despre forțarea germinării pe care îl poți vedea aici: ua-cam.com/video/budtYXYrVpc/v-deo.html germinezi nucile în februarie martie și le pui după germinare sau le germinezi acum sau pe durata iernii și le ții în ghiveci la lumină, apoi în primăvară le transplantezi.
@ Mulțumesc mult pentru răspuns! Dacă îmi reușește (și sper asta), îți voi trimite rezultatul.
Multumesc mult! Am o intrebare: din experienta dumneavoastra, cam in cati ani pornesc in rod de la germinarea semintelor si cam cat spatiu vor ocupa? Am auzit ca trebuie saditi mai departe de casa pentru ca radacinile sa nu strice fundatia casei si ca nici o planta nu va creste pe o raza de 2 m in jurul nucului din cauza unor taninuri din scoarta si frunze. Dumneavoastra ce spuneti de asta?
Fructificarea depinde de diferiți factori, printre care și dezvoltarea plantei, materialul genetic oferiți de părinți, etc.
Dacă planta are o dezvoltare bună iar părinții sunt niște nuci cu fructificare precoce și nucul obținut de la ei e foarte posibil să aibă o fructificare precoce, dar în general nucul fructifică ca majoritatea pomilor fructiferi obținuți din sămânță în jurul vârstei de 7 ani, dar cum am spus mai sus dacă planta e foarte bine dezvoltată poate să facă primele nuci de pe la 5 ani, iar în unele cazuri chiar după 10 ani.
Unul din pomii fructiferi care fructifică cel mai devreme e piersicul, poate fructifer chiar din anul 3.
Cu privire la distanța față de casă, da, nucul e o plantă foarte viguroasă și cam cât este dezvoltat în afară cam atât se dezvoltă și în pământ, o distanță prudentă ar fi de măcar 5 metri față de casă.
Că nu crește nici o plantă sub nuc e mult spus, nu cresc unele, în special cele care nu tolerează umbra în primul rând și apoi cele care nu rezistă la substanțele produse de nuc.
Sub majoritatea pomilor viguroși, rezistă puține plante, în special din cauza lipsei luminii.
Super. Team abonat
👍
Cand se face replantarea lor?multumesc
Se poate face începând chiar cu prima toamnă după semănare.
Salut.Eu as vrea sa știu dacă mai trebuiesc altoiți după ce au crescut un pic?Multumesc
Depinde de ce vrei sa obții, dacă vrei un pom identic cu planta mamă, da trebuie altoit, nucii obținuți din sămânță nu sunt 100% identici cu nucii mamă, pot fi asemănători, de o calitate inferioaro sau chiar superiori.