Pentru fanii Facebook avem de asemeni pagină și grup: Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/ Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/ Acolo puteți urca fotografii și videouri cu experimentele voastre sau să puneți imagini atunci când aveți o problemă, e mai ușor să se găsească o soluție atunci când, pe lângă descrierea problemei sunt puse imagini sau videouri.
Multumesc mult pentru aceasta explicare minumata de germinarea nucilori. Pana acum nu am vazut un video in care se explica asa de bine metodele de germinare nucilori.inca o data iti multumesc.
Felicitari... Un material explicat pas cu pas ... Dar am o întrebare, în tot acest timp cât nucile sta în cutia cu nisip , mai trebuie adăugată apa peste?!
2 роки тому
Doar dacă este nevoie, dacă observi că nisipul se usucă da, este nevoie să fie udat, dar dacă cutia e acoperită și cantitatea de nisip nu e prea mică, probabil nu va fi nevoie de udare.
Buna seara. Mulțumesc pentru video, a fost de mare ajutor am germenat 30 de nuci toate au esit. Am o întrebare eu le-am pus in ghivece pentru început și le țin undeva la temperatura camerei, problema e ca nu prea e lumina acolo, le trebuie lumina sa proceseze înainte??? Aștept un răspuns. Va mulțumesc
4 роки тому+1
Da, este nevoie de cât mai multă lumină posibil, măcar 7 / 8 ore pe zi, altfel vor ieși niște plante foarte firave.
Pai 60Lei ( nu stiu cat valoreaza 1 Leu, dar imi imaginez ca nu are valoarea unui € ) este o investitie mica la benficile in anii cu nuci, umbra ( " La umbra unui nuc batran de alta data " ) si material lemnos de valoare
Salut Cataline imi place ceea ce faci si apreciz dorinta ta de a impartasi rezultatele obtinute si celorlalti. Eu dupa ce le-am hidratat le-am pus intr-un castron de plastic si le-am acoperit cu un strat de vata pe care (in prealabil) am umezit-o...strat cam de 1 cm.Imediat ce incepe sa germineze(nuca) eu o transplantez(nu astept sa creasca atat de mare radacina respectiv 4,6 sau chiar mai multi cm). As vrea sa-mi spui daca ai incercat cumva (vreodata) sa tai varful radacinii(pivotului) pentru a" incuraja"radacinile trasante sa-si intre in atributii.Vei avea o fructificare mai rapida cu CATIVA ANI. Eu sunt "pasionat" de taierea pomilor fructiferi si mai cu seama ale vitei de vie...iar ceea ce ma incanta cel mai grozav sunt taierile in verde, arcuirile si dresarile(acestea ultimele trei nu streseaza planta decat in foarte mica masura insa...rezultatele lor sunt spectaculoase!!!BAFTA...LIKE!!!
5 років тому+1
Nu, nu am încercat să scurtez vârful rădăcinii, pentru că doresc ca rădăcina să penetreze cât mai adânc în pământ. În schimb am acum în niște sticle de plastic(bidoane) de 5 litri niște nuci cu vârful rupt unele chiar de sus și altele cu vârful întreg. Din ce am observat până acum chiar și la cele rupte, tendința rădăcinii este să crească tot în jos, chiar dacă este ruptă, iese un vârf sau chiar mai multe care fac de rădăcină pivotantă, abia după ce trec de 20 de cm încep să apară și rădăcinile laterale, la fel se întâmplă și la rădăcinile lăsate întregi, după ce trec de 20 / 30 de cm încep să apară rădăcini laterale. Nu știu cât de real este că nucii vor fructifica mai repede dacă vor fi rupte vârfurile rădăcinilor, dar cum scoaterea profitului de pe urma nucilor pentru mine deocamdată nu este un obiectiv, fac asta doar ca hobby, prefer să obțin niște nuci viguroși cu o intervenție minimă asupra lor din partea mea.
Cu respect! La alune germinate este viabilă taierea vârfului de rădăcină pentru întrarea pe rod mai devreme. Am la germinat aproximativ 1000 de alune in nisip și voi incepe curând sa le plantez in ghivece. Am citit că sunteți pasionat de viticultură, aveți idee unde pot afla ce soiuri de masă pot planta la munte pe latura sudică altitudine 800m. Mulțumesc frumos!
Cu respect! La alune germinate este viabilă taierea vârfului de rădăcină pentru întrarea pe rod mai devreme. Am la germinat aproximativ 1000 de alune in nisip și voi incepe curând sa le plantez in ghivece. Am citit că sunteți pasionat de viticultură, aveți idee unde pot afla ce soiuri de masă pot planta la munte pe latura sudică altitudine 800m. Mulțumesc frumos!
Cat ținem nucul în bidon de 5 l? Se poate altoi în bidon? Dacă da în cât timp de la transplantarea nucii, în ce perioadă și prin ce metodă? Mulțumesc anticipat.
2 роки тому
Se poate altoi, dar pentru altoire trebuiesc îndeplinite anumite condiții, nucu e un pic mai greu de altoit. Am altoit nuc doar vara și prin metoda fluier, când voi putea să probez și alte metode o voi face și voi publica aici(din păcate din toamnă și până în primăvară nu locuiesc în România, deci îmi este aproape imposibil să recoltez personal ramuri pentru a altoi și prin alte metode). În bidon îl poți ține și câțiva ani, dar pentru o dezvoltare bună eu recomand ca după primii doi ani să fie mutat, chiar și după primul dacă planta e dezvoltată bine. Altoirile se fac în funcție de dezvoltarea plantei, dacă planta este destul de dezvoltată se pot face chiar din primul an. Dacă planta e în ghiveci sau bidon, teoretic, se pot face altoiri pe tot timpul anului chiar și iarna dacă creezi condiții favorabile altoirii, dar din păcate nu am probat personal și prefer să dau sfaturi doar atunci când probez ceva personal.
@ Multumesc Intrebam ptr ca am incercat anul trecut si dupa ce a incoltit am pus nucile incoltite cu vegetatia in sus s au dezvoltat cca 20 cm in vas apoi s au uscat Probabil ca a fost prea devreme si conditiile din camera nu au fost prielnice
5 років тому+1
Dacă în camera în care le-ai ținut nu au avut lumină suficientă, asta ar putea să fi fost cauza, de asemeni și schimbările bruște și diferențele mari de temperatură. Altă cauză mai poate fi și udatul prea des, sau dacă sunt ținuți în bucătărie, aburii.
Salut când este indicat pentru a face aceasta procedura cu nucile acum toamna sau la primăvară
2 роки тому
Ideal ar fi la sfârșitul iernii, dar dacă ai un spațiu luminos unde să ții plantele după încolțire, acum ar încolți mai repede(aproximativ 7 / 10 zile), iar la sfârșitul iernii ar întârzia un pic mai mult(vreo 14/20 de zile).
Dacă e mutarea se face cu rădăcină nudă, în perioada de repaus vegetativ, din toamnă până în primăvară când timpul o permite, dacă planta e la ghiveci și este obișnuită cu temperaturile de afară, pe toată perioada anului.
Cind le putem pune la incoltit ????si cind le putem transplanta .......mersiii ....foarte important
6 років тому+4
Se pot pune pe toată perioada iernii, dacă după germinare le muți într-un ghiveci, iar pentru transplantarea direct în câmp eu recomand să le pui la încolțit undeva spre sfârșitul lui martie. Transplantarea în câmp, dacă după ce le-ai germinat le-ai pus în ghiveci o poți face când temperaturile de afară o permit, undeva pe la începutul lui mai. Înainte de transplantare eu recomand să se facă și o călire a plantelor, adică să le obișnuiești cu temperaturile de afară și cu statul direct în soare. De asemeni le poți ține în ghiveci până în toamnă și să le transplantezi atunci.
Bună, am o întrebare...in ce perioadă se începe germinarea si apoi plantarea in gradină...și ca de început se poate pune in ghiveci apoi in pământ??? Mulțumesc...!
3 роки тому+1
Dacă ai condiții să ții planta într-un loc bine luminat și cu temperaturi peste 15/20 de grade până în primăvară se pot germina și acum, dacă nu poți oferi aceste condiții germinarea ar trebui să se facă la sfârșitul iernii începutul primăverii, doar că atunci vor întârzia câteva zile în plus în a germina, nucile germinează mult mai repede când sunt proaspete, imediat după recoltare pot germina și în 6/7 zile iar în primăvară pot întârzia și mai mult de 2 săptămâni, dacă nucile sunt mai vechi de un an germinarea poate întârzia și o lună sau chiar și să nu germineze.
Din copacii altoiți de calitate in pepinieră să luăm nucile şi să le punem la germinare ca apoi ca să-i plantăm vor fi nucile de aceeaşi calitate?Vă mulțumim!
2 роки тому
Atunci când se obține o plantă din sămânță ea este o plantă nouă care are caracteristici atât de la mama cât și de la tată, unele pot fi predominante alte nu. Atunci când obții un nuc din nucă, nu știi ce calitatea vor avea noile nuci decât după ce va rodi prima data, că dacă s-ar ști, nu ar mai avea rost altoirea, s-ar obține doar plante noi din sămânță. Nucile unui nuc obținut din sămânță pot fi de o calitate asemănătoare, mai bună sau mai proastă, totul este posibil și din păcate vei afla abia la prima rodire.
Depinde de diferiți factori, cum ar fi dezvoltarea plantei sau materialul genetic pe care îl poartă, dar nu mai repede de 5 ani și poate trece chiar și de 10.
@ Pai si cat de mari sunt sansele ca puietul produs sa aiba productivitate ca si planta mama , sau macar productivitate, deoarece nu vreau sa ma trezesc dupa 10 ani ca am investit bani si timp si sa plantatia sa Nu aduca rod !? 🤔 multumesc!
3 роки тому+1
Atunci când vrei să faci o plantație eficientă o faci cu nuci altoiți, așa vei obține nuci(fructe) de aceiași calitate și profit mult mai repede. Când faci o plantație semănând nuci vei obține câte o plantă unică, pentru fiecare nucă semănată, toți nucii vor fi diferiți, în cel mai bun caz, dacă nucile semănate sunt luate doar dintr-un nuc, atunci, nucile obținute din acești pomi ar putea fi asemănătoare între ele, dar vor fi plante unice cu caracteristici diferite, acest tip de plantație ar avea avantajul că plantele vor fi mult mai rezistente și vor trăi mult mai mult decât cele care sunt altoite și s-ar putea scoate profit fără prea multe investiții, dar profitul va veni mult mai târziu. Dacă vrei profit rapid, trebuie să investești mult și în pomi de calitate, nu există soluții simple pentru a te îmbogăți peste noapte cultivând câțiva nuci și sincer, eu nu aș recomanda nucul pentru făcut afaceri, pentru acest lucru eu aș considera mult mai eficient cireșul sau piersicul. Dar nu sunt eu cel mai în măsură să dau astfel de sfaturi, eu cultiv plante doar din plăcere și doar pentru autoconsum, nu pentru profit, plus că nu folosesc deloc produse chimice, de aia prefer plantele obținute din sămânță pentru că sunt mult mai rezistente.
Am facut un exeriment cu 2 nuci,pe una am spart-o la varf si am pus-o intr-un servetel umezit cu putin praf de scortisoara si,pe a 2-a am pus-o in apa si am facut ce ai spus tu,mai purin partea cu nisipul.varianta ta a fost mai buna,iar in varianta cu servetelul umezit tulpina s-a uscat.
Salut , am pus în șervețele niște samburi de pruna sparți adică doar miezul , ce sa le fac sa încolțească mai repede sa le țin la caldura sau mai racoare pana incoltesc , cam în cate zile va incolti ?
3 роки тому
Semințele de prun au nevoie de stratificare pentru a germina, adică să treacă printr-o perioadă de frig, la căldură nu vor germina, procesul este asemănător cu cel din acest video ua-cam.com/video/mjm7dVt6c9k/v-deo.html , doar că timpul de stratificare va fi diferit.
Din păcate pentru câteva săptămâni mă aflu într-o locație unde nu am cu mine toate materialele de care dispun printre care și notările cu experimentele pe care le-am făcut, ca să dau date ceva mai exacte, dar din ce-mi amintesc semințele de prun mie mi-au germinat cu vreo 2 săptămâni mai târziu decât cele de piersic, deci aproximativ undeva la 70/80 de zile la temperaturi între 3 și 5ºC.
Intrebarea mea este ...cand o sa ajunga pe rod...cum faci dovada ca nucul este din soiul x ? Ca presupun ca de aia le plantezi...la un moment dat vrei sa infiintezi o livada nu ? Sau poate faci o pepiniera? Cum ii dovedesti celui care cumpara ca este dintr.un anume soi ? P.S. : Foarte bun videoul. Felicitari pt munca depusa.
5 років тому+2
Nucii obținuți din nuci se numesc nuci „selecționați” nu poți să spui că sunt dintr-un soi anume. Doar nucii altoiți pot fi numiți ca aparținând unui soi anume. La majoritatea pomilor fructiferi doar pomii altoiți fac parte dintr-un anumit soi. Spre exemplu, un pom altoit este o clonă a unui anumit soi lipit pe o rădăcină obținută din sămânță, mai exact atunci când vorbim de un „soi” vorbim de fapt de același pom chiar dacă e vorba de mii sau chiar milioane de pomi, pentru că atunci când se creează un soi e vorba doar de un singur pom din care se ia / iau o parte sau anumite părți, în general ramuri mici și muguri și se lipesc pe diferite rădăcini din aceiași specie. E foarte mult de explicat aici. Din nucă se obțin doar diferiți hibrizi, care dacă au anumite calități, prin certificare, pot deveni soiuri noi.
@ multumesc pt efortul de a-mi raspunde. Apreciez.. Ma gandeam ca daca nu pot spune ca sunt dintr-un soi anume, o sa am dificultati in a vinde nucile/miezul. Dar banuiesc ca tot se gasesc cumparatori si pt acest "soi selectionat"..
Sint victorita. Daca gasim nuci mici (copacei mici) in jurul unui nuc, ce e mai probabil, ca sint plante crescute din nucile cazute?, sau ca sint plante crescute din radacinile nucului mare? Inteleg ca daca plantam nuci, din nuci, nu trebuie altoiti? Multumesc.
4 роки тому+1
Probabil că sunt plante ieșite din nucile căzute. Dacă vrei o plantă identică cu planta mamă, trebuie altoit, din nucă nu ai garanția că vor ieși niște nuci cu aceleiași caracteristici, pot fi de o calitate asemănătoare, mai bună sau mai slabă.
Bună, în zona de unde sunt eu se spune că e recomandat ca fusul nucului (rădăcina principală ce pleaca in jos) sa fie tăiat la plantare. E un lucru valabil și dacă da cum rămâne cu nucile puse direct in teren?
3 роки тому
E o metodă care ar forța rădăcina să ramifice mai repede în care eu nu prea cred, dar nici nu o contest, consider că e bine ca nucul să aibă rădăcina bine înfiptă în pământ, mai ales dacă nu vei iriga respectiva plantă / plantație, și chiar dacă este tăiat „fusul”, nucul to va trimite rădăcini pivotante.
Bună ziua, nucile trebuie sa fie cu miez copt sau crud ?
3 роки тому
Nu cred că înțeleg bine ce vrei să spui prin miez crud, dacă te referi că atunci când culegi nucile se pot coji de acea pieliță de pe miez sau la nuci crude care încă nu s-au maturat. Dar ca să dau un răspuns clar, nuca trebui să fie matură, e matură atunci când coaja verde se crapă singură și cade nuca.
Buna ziua, Am urmat Instrucțiunile cu castane si nuci , le-am hidratat si apoi in nisip 10-11 zile O parte din nuci mi-au făcut rădăcina altele începeau, se despicase nuca si începea sa iasă rădăcina. La castane nu a ieșit nimic. Acum fiind Noiembrie pot sa le mut in grădina afara ? Sau le mut in ghiveci cu pământ ? Sau le las in nisip sa facă rădăcini toate?
3 роки тому
În ghiveci și puse într-un loc luminos apoi, pentru că va creșe tulpina și apoi frunzele și au nevoie de lumină. Dacă vrei direct afară, trebuie să pui nuci neîncolțite acum și vor încolți în primăvară. La castane nu știu cauza din care nu au încolțit dar bănuiesc că pot fi vechi sau alterate, e greu să-mi dau cu părerea fără să le văd.
Sar putea de pua deodata din toamna in pamant sau mai bine pe la sfarsitul de martie?
4 роки тому
Direct în pământ(fără a le germina în prealabil) se pot pune începând de acum până la sfârșitul primăverii, în acest fel vor germina natural, în acest video ua-cam.com/video/yVFBLuNCumk/v-deo.html explic și arăt și evoluția acestei metode.
In pământ când se pun,si trebuie sa fie proaspete?
5 років тому
Dacă vrei un procentaj mare de încolțiri, da trebuie să fie proaspete. În pământ, dacă le încolțești acum în casă, normal ar fi să le pui la primăvară. Dar mai bine, decât să le pui la germinat mai bine le pui acum direct în pământ în locul definitiv și vor încolți în primăvară, dacă vrei să altoiești după nucii ieșiți poți să îi pui într-un loc în care să-ți fie mai ușor să faci acest lucru, tot direct afară sau în ghivece.
Pentru contact poți folosi adresa de email de la „mai multe detalii” a acestui canal sau prin intermediul paginii de Facebook pe care poți ajunge urmând linkul din descriere.
ce fel de nisip este acesta? orice fel nisip gasit pe marginea raului, marii? trebuie cumva udat periodic? ca in video pare umed mereu.
2 роки тому
În principiu nu trebuie udat, pentru că recipientul este acoperit și nu prea sunt pierderi de apă prin evaporare, ar în cazul în care la testul degetului simți că lipsește apă poți uda.
In ce perioada a anului este de preferat pentru a planta?
4 роки тому
Dacă te referi la plantarea unei plate obținute din nucă, în ghiveci, se poate planta pe toată perioada anului, dacă nu o scoți din pământul din ghiveci, dacă ai mai multe plante și vrei să le separi, atunci din toamnă până-n primăvară.
Nu- mi vine sa cred! Au iesit radacinile,intial le- am ajutat( crapat usor) iar acum sunt tocmai bune de pus in pamant.As dori sa intreb,pot sa le pun in pamant afara acum primavara? Sau intr- un ghiveci pana iese prima frunza? Momentan toate nucile au radacina ,nu si frunza.Multumesc mult,sunteti pentru mine un geniu in nuci😉!
5 років тому
Le poți pune direct în pământ, fără nici un fel de problemă. Doar să fii atentă la vreme, în cazul în care iese tulpină, să le protejezi în caz de se anunță vreo brumă.
Am mai văzut la altcineva un video..asemanator . A spart nuca cu claștele a băgat apă.. dupaceia Lea pus într-un șervețel,a pus și scorțișoară,e bine? ,au încolțit..si le bagat in ghiveci .
3 роки тому+1
Scorțișoara este utilă pentru a preveni eventuale mucegăiri / putreziri nu stimulează încolțirea, spartul ajută dacă nucile sunt încuiate și se desfac greu, am și eu făcute filmări cu diferite metode(două deja sunt publicate pe acest canal), restul le voi publica când voi avea timp și când le va veni rândul, că am o grămadă de filmări făcute și care trebuiesc editate, dar din punctul meu de vedere aceasta este cea mai eficientă metodă, aceasta din acest video, nisipul se poate substitui cu șervețele, cu dezavantajul că în șervețel le poți păstra mai puțin timp după germinare decât în nisip, cum încep să germineze trebuie mutate în ghiveci sau direct la locul definitiv, pentru o dezvoltare bună.
@ vă mulțumesc pentru atenția acordata . Am doua hectare în România..si ma gandesc sa plantez pomi fructiferi și in special nuci . Va urmăresc cu mare atenție , rămân aproape . Mult succes în ceia ce faceți.
Te referi la atunci când le pui în pământ sau la când sunt la forțare? Atunci când le ții la forțare e normal să fie acoperite pentru a nu se pierde umezeala, atunci când le pui în pământ, după ce au germinat, numai este nevoie să fie acoperite, dar păstrată cât de cât umezeala.
Va salut! Am reusit germinarea a vreo 10 nuci, dupa metoda dv! Radacinile au aprox 5 cm, le pot ciupi varful pentru ramificare? Va multumesc!
4 роки тому
Eu nu sunt adeptul ciupirii rădăcinii, unii spun că ar da rezultate, alții că nu, eu din experiența mea, am observat că rădăcina nucului ramifică foarte bine și se dezvoltă foarte bine fără să fie ruptă, plus că din punctul meu de vedere se duce destul de adânc în sol, foarte util pentru perioadele secetoase. În plus sunt adeptul culturilor bio și intervin cât mai puțin în dezvoltarea plantelor, prefer plante viguroase care se descurcă singure, plus că fac doar o agricultură de autoconsum.
Am procedat fix ca in videoclip si am avut succes pana in faza germinatului, mai departe merg tot pe mana dv! Va apreciez prezentarile si va doresc mult spor si sanatate!
Ce nisip ai folosit? Ca nu am gasit informatia in video. Si inca o intrebare: Am pus nucile in apa acum o saptamana si nici acum nu sunt desfăcute.este oare soiul rau?
4 роки тому
Nisip de râu, sau din cel folosit pentru construcții. Dacă nu se desfac singure este posibil ca miezul să fie mai mic, iar după dilatare să nu se umfle suficient cât să crape nuca, ai putea să spargi câteva nuci să vezi care ar fi cauza. Sau, o soluție mai simplă, pilești vârful nucii, cu grijă să nu rănești miezul, până faci o gaură să poată ieși rădăcina.
Aș dori să fac un gard viu în jurul unei livezi din plante nepretențioase, cu spini, care se pot înmulți prin semințe și nu mă costă. M-am gândit la păducel și măceș, dar degeaba am pus semințele în pământ, n-a răsărit niciuna, deși în zonă e plin cu aceste tufe, deci arealul ar fi prielnic. Oare dacă aș ține semințele în prealabil în apă, aș avea mai mult succes? A înmulțit cineva aceste plante?
4 роки тому
Nu am probat cu aceste semințe, dar din informațiile mele, măcieșul are nevoie de stratificare în jur de 250 de zile la temperaturi între 3ºC și 5ºC iar păducelul în jur de 300 de zile la temperaturi între 0ºC și 5ºC. Iar cu o stratificare naturală bănuiesc că ar trebuie puse în /pe pământ acum și ar încolți nu primăvara viitoare din 2021 ci în cea din 2022.
Am urmat pas cu pas tot ce ai facut pana la germinare, si am pus intr un bidon de 5L nucile germinate cat de des trebuie udate?
4 роки тому+1
La fel ca majoritatea plantelor / florilor la ghiveci, când pământul începe să se usuce, nu există un număr de udări la anumite intervale, depinde de diferiți factori precum temperatura și ventilația spațiului în care se află, dar dacă atunci când pui degetul în substratul folosit simți umezeală, nu uzi, ci doar atunci când nu simți umezeală deloc.
Am doua intrebari: 1. Daca le pui in nisip in recipient inchis, nu au nevoie de oxigen? Sau nu se inchide chiar etans....? 2. La transplantarea nucii, care parte se pune in pamant si care se lasa afara? Adica cum stii care e radacina si care va fi tulpina?
4 роки тому
1. Pentru germinare, oxigenul care se află în recipient este de ajuns. 2. În principiu, rădăcina apare prima, atunci când le germinezi în nisip, iar aceasta crește în jos, are culoarea albă și ar fi un pic ascuțită, tulpina iese ceva mai târziu, în mod normal dacă le pui în pământ la 2 / 3 zile de la germinare, atunci doar rădăcina este ieșită și în mod logic aceasta se pune orientată în jos.
Depinde de diferiți factori precum dezvoltarea plantei sau materialul genetic, dar nu mai devreme de 5 ani, de obicei în jurul vârstei de 7 ani dar poate întârzia și peste 10 ani.
Se pot pune după ce au încolțit direct la locul definitiv dacă pericolul înghețurilor a trecut sau, dacă acest pericol nu a trecut să le protejezi, cu un strat de pământ / nisip pe care îl vei da deoparte după sau folosind alte metode. Dar dacă vrei să pui acum la locul definitiv, poți pune direct nucile, după ce le ții în apă câteva ore pentru că mai au timp să încolțească și direct în pământ.
Se pot pune si intr-un bidon de 5 litri in pamant?
5 років тому
Se pot pune, dar cu condiția ca după primul an, sau cel târziu după al doilea să fie mutate plantele în locul definitiv sau în vase / ghivece mai mari. Nucul este o plantă care are nevoie de foarte mult spațiu pentru o dezvoltare bună.
Pentru fanii Facebook avem de asemeni pagină și grup:
Pagina Facebook: facebook.com/Florileeu-771322159934894/
Grup Facebook: facebook.com/groups/418196878942988/
Acolo puteți urca fotografii și videouri cu experimentele voastre sau să puneți imagini atunci când aveți o problemă, e mai ușor să se găsească o soluție atunci când, pe lângă descrierea problemei sunt puse imagini sau videouri.
👍
Ce frumos omul sfințește locul
👍
🙏🙂 Vă mulțumesc frumos pentru toate aceste informații! Vă dorim multă sănătate!
👍
Absolut superb!Explicat foarte clar.Voi planta nuci peste tot...ptr toti.Si asta datorita dvs.Multumesc.
Mulțumesc!
Mulțumim pentru explicații și mod de germinare. Acum vom aplica și noi această modalitate de germinare.
👍
Esti un adevărat profesionist respecte😊
👍
Felicitări pentru video! Foarte frumos explicat!
👍
Felicitări! Foarte instructiv,tot respectul! O zi frumoasă și bună!
Mulțumesc!
Vă mulțumesc frumos pentru informații! Foarte bine explicat!
Mulțumesc mult pentru lecția practică. Vă doresc succes!
👍
Sunteți aur informațional curat! Mii de mulțumiri!
Mulțumesc și eu!👍
Multumesc fffff mult a fost fffff interesant.....germinarea si plantarea nucilor. PS va urmaresc cu placere....si cu multa atentie....
Mulțumesc!
Felicitari! Sunteti un expert in materie. Multumim, si viata lunga si fericita sa aveti!
👍
Multumesc mult pentru aceasta explicare minumata de germinarea nucilori. Pana acum nu am vazut un video in care se explica asa de bine metodele de germinare nucilori.inca o data iti multumesc.
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Un video extraordinar de bun si folositor , va multumes foarte mult pentru efortul depus ca sa produceti acest video.
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Mersii pt explicatii !!!
👍
Multumesc foarte mult! Eu am incercat sa germinez nuci dar nu aveam idee cum! Acum voi aplica metoda dumneavoastra.
👍
Multumesc Mult Domnul Sa Va Binicuvinteze
👍
Superb. Va mulțumesc.
👍
Mi-a placut mult. Explicatii de calitate. Am sa incerc si eu.
👍
Very nice work my friend, thanks for sharing.👍
👍
foarte util videoclipul si cu explicatii pas cu pas, rezultate excelente!!!
Mulțumesc!👍
F frumos și pe înțelesul tuturor.
👍
Felicitări
👍
Multumim frumos si multa sanatate va doresc !!!!
Mulțumesc și eu!👍
Multumiri pentru efort si informatii!
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Mulțumesc pentru sfaturi
👍
F interesant, mulțumesc mult!!!
👍
Am reusit si eu. Din a doua incercare , dar am reusit. Multumesc frumos.
👍
un video foarte util si bine realizat
Mulțumesc!
Buna ziua ! Foarte folositor , va multumesc !
Vă mulțumesc și eu!
azi m-am abonat, multumesc !
👍
Multumim pentru informatii
👍👍👍👍👍
Mulțumesc foarte mult! Informații foarte utile!
Mulțumesc și eu!👍
Multumim!!!
Mulțumesc, de asemeni și ție!👍
Mulțumesc 🥰
👍
Am reusit cu doua soiuri de nuci urmand pas cu pas indicatiile Dvs. Multumesc frumos.
Cu plăcere!
extraordinar
Mulțumesc!👍
Super!!!
👍
multumim
👍
Interesant
👍
Geniala idee.
Voi proceda si eu asa,sa pot sa vâd,sa fac bani.
Succes
Baftă!
Felicitari... Un material explicat pas cu pas ...
Dar am o întrebare, în tot acest timp cât nucile sta în cutia cu nisip , mai trebuie adăugată apa peste?!
Doar dacă este nevoie, dacă observi că nisipul se usucă da, este nevoie să fie udat, dar dacă cutia e acoperită și cantitatea de nisip nu e prea mică, probabil nu va fi nevoie de udare.
Info ff utile mulțumesc mult
Mulțumesc și eu!👍
Thank you very much. It was very interesting and informative. I have only one question. Do not need to put walnuts in the refrigerator to germinate?
No, do not need stratification.
Buna seara. Mulțumesc pentru video, a fost de mare ajutor am germenat 30 de nuci toate au esit. Am o întrebare eu le-am pus in ghivece pentru început și le țin undeva la temperatura camerei, problema e ca nu prea e lumina acolo, le trebuie lumina sa proceseze înainte??? Aștept un răspuns. Va mulțumesc
Da, este nevoie de cât mai multă lumină posibil, măcar 7 / 8 ore pe zi, altfel vor ieși niște plante foarte firave.
Super
Mulțumesc!👍
خیلی ممنون میشم آ آموزند بود✌
👍
Foarte util. Un nuc costa si 60 lei in magazin sau pepiniera.
Pai 60Lei ( nu stiu cat valoreaza 1 Leu, dar imi imaginez ca nu are valoarea unui € ) este o investitie mica la benficile in anii cu nuci, umbra ( " La umbra unui nuc batran de alta data " ) si material lemnos de valoare
👍
Thank you, good video
👍
Salut Cataline imi place ceea ce faci si apreciz dorinta ta de a impartasi rezultatele obtinute si celorlalti. Eu dupa ce le-am hidratat le-am pus intr-un castron de plastic si le-am acoperit cu un strat de vata pe care (in prealabil) am umezit-o...strat cam de 1 cm.Imediat ce incepe sa germineze(nuca) eu o transplantez(nu astept sa creasca atat de mare radacina respectiv 4,6 sau chiar mai multi cm). As vrea sa-mi spui daca ai incercat cumva (vreodata) sa tai varful radacinii(pivotului) pentru a" incuraja"radacinile trasante sa-si intre in atributii.Vei avea o fructificare mai rapida cu CATIVA ANI. Eu sunt "pasionat" de taierea pomilor fructiferi si mai cu seama ale vitei de vie...iar ceea ce ma incanta cel mai grozav sunt taierile in verde, arcuirile si dresarile(acestea ultimele trei nu streseaza planta decat in foarte mica masura insa...rezultatele lor sunt spectaculoase!!!BAFTA...LIKE!!!
Nu, nu am încercat să scurtez vârful rădăcinii, pentru că doresc ca rădăcina să penetreze cât mai adânc în pământ.
În schimb am acum în niște sticle de plastic(bidoane) de 5 litri niște nuci cu vârful rupt unele chiar de sus și altele cu vârful întreg.
Din ce am observat până acum chiar și la cele rupte, tendința rădăcinii este să crească tot în jos, chiar dacă este ruptă, iese un vârf sau chiar mai multe care fac de rădăcină pivotantă, abia după ce trec de 20 de cm încep să apară și rădăcinile laterale, la fel se întâmplă și la rădăcinile lăsate întregi, după ce trec de 20 / 30 de cm încep să apară rădăcini laterale.
Nu știu cât de real este că nucii vor fructifica mai repede dacă vor fi rupte vârfurile rădăcinilor, dar cum scoaterea profitului de pe urma nucilor pentru mine deocamdată nu este un obiectiv, fac asta doar ca hobby, prefer să obțin niște nuci viguroși cu o intervenție minimă asupra lor din partea mea.
Cu respect! La alune germinate este viabilă taierea vârfului de rădăcină pentru întrarea pe rod mai devreme. Am la germinat aproximativ 1000 de alune in nisip și voi incepe curând sa le plantez in ghivece.
Am citit că sunteți pasionat de viticultură, aveți idee unde pot afla ce soiuri de masă pot planta la munte pe latura sudică altitudine 800m. Mulțumesc frumos!
Cu respect! La alune germinate este viabilă taierea vârfului de rădăcină pentru întrarea pe rod mai devreme. Am la germinat aproximativ 1000 de alune in nisip și voi incepe curând sa le plantez in ghivece.
Am citit că sunteți pasionat de viticultură, aveți idee unde pot afla ce soiuri de masă pot planta la munte pe latura sudică altitudine 800m. Mulțumesc frumos!
Cat ținem nucul în bidon de 5 l? Se poate altoi în bidon? Dacă da în cât timp de la transplantarea nucii, în ce perioadă și prin ce metodă? Mulțumesc anticipat.
Se poate altoi, dar pentru altoire trebuiesc îndeplinite anumite condiții, nucu e un pic mai greu de altoit. Am altoit nuc doar vara și prin metoda fluier, când voi putea să probez și alte metode o voi face și voi publica aici(din păcate din toamnă și până în primăvară nu locuiesc în România, deci îmi este aproape imposibil să recoltez personal ramuri pentru a altoi și prin alte metode).
În bidon îl poți ține și câțiva ani, dar pentru o dezvoltare bună eu recomand ca după primii doi ani să fie mutat, chiar și după primul dacă planta e dezvoltată bine.
Altoirile se fac în funcție de dezvoltarea plantei, dacă planta este destul de dezvoltată se pot face chiar din primul an. Dacă planta e în ghiveci sau bidon, teoretic, se pot face altoiri pe tot timpul anului chiar și iarna dacă creezi condiții favorabile altoirii, dar din păcate nu am probat personal și prefer să dau sfaturi doar atunci când probez ceva personal.
Salut Am un nuc și are o Răcilă in interior spre virf de vrio 20 cm. Ce trebuie sa fac pt stopare
Nu știu ce e aia răcila.
Care este perioada calendaristica buna prntru transpalntare in gradina? Multumesc!
Dacă plantele sunt în ghiveci în orice perioadă, dacă vor fi cu rădăcina nudă, din tomnă până în primăvară când timpul o permite.
Thank you, a real succes
Lako Yeyo și
?
Salutare Felicitari ptr reusitele postate O intrebare coltul care iese din nuca se planteaza ca si radacina s au tulpina
Din acel colț iese atât rădăcina cât și tulpina, rădăcina va crește în jos iar tulpina în sus.
@ Multumesc Intrebam ptr ca am incercat anul trecut si dupa ce a incoltit am pus nucile incoltite cu vegetatia in sus s au dezvoltat cca 20 cm in vas apoi s au uscat Probabil ca a fost prea devreme si conditiile din camera nu au fost prielnice
Dacă în camera în care le-ai ținut nu au avut lumină suficientă, asta ar putea să fi fost cauza, de asemeni și schimbările bruște și diferențele mari de temperatură.
Altă cauză mai poate fi și udatul prea des, sau dacă sunt ținuți în bucătărie, aburii.
@ Multumesc
Salut când este indicat pentru a face aceasta procedura cu nucile acum toamna sau la primăvară
Ideal ar fi la sfârșitul iernii, dar dacă ai un spațiu luminos unde să ții plantele după încolțire, acum ar încolți mai repede(aproximativ 7 / 10 zile), iar la sfârșitul iernii ar întârzia un pic mai mult(vreo 14/20 de zile).
Buna seara nuci prospete de pot folosi py germinare?
Cu cât nuca este mai proaspătă cu atât încolțește mai repede!
Care e perioada buna pt mutarea nucului
Dacă e mutarea se face cu rădăcină nudă, în perioada de repaus vegetativ, din toamnă până în primăvară când timpul o permite, dacă planta e la ghiveci și este obișnuită cu temperaturile de afară, pe toată perioada anului.
Se pune numa nisip???mersiii de video
Da, doar nisip.
Cind le putem pune la incoltit ????si cind le putem transplanta .......mersiii ....foarte important
Se pot pune pe toată perioada iernii, dacă după germinare le muți într-un ghiveci, iar pentru transplantarea direct în câmp eu recomand să le pui la încolțit undeva spre sfârșitul lui martie.
Transplantarea în câmp, dacă după ce le-ai germinat le-ai pus în ghiveci o poți face când temperaturile de afară o permit, undeva pe la începutul lui mai.
Înainte de transplantare eu recomand să se facă și o călire a plantelor, adică să le obișnuiești cu temperaturile de afară și cu statul direct în soare.
De asemeni le poți ține în ghiveci până în toamnă și să le transplantezi atunci.
Bună, am o întrebare...in ce perioadă se începe germinarea si apoi plantarea in gradină...și ca de început se poate pune in ghiveci apoi in pământ???
Mulțumesc...!
Dacă ai condiții să ții planta într-un loc bine luminat și cu temperaturi peste 15/20 de grade până în primăvară se pot germina și acum, dacă nu poți oferi aceste condiții germinarea ar trebui să se facă la sfârșitul iernii începutul primăverii, doar că atunci vor întârzia câteva zile în plus în a germina, nucile germinează mult mai repede când sunt proaspete, imediat după recoltare pot germina și în 6/7 zile iar în primăvară pot întârzia și mai mult de 2 săptămâni, dacă nucile sunt mai vechi de un an germinarea poate întârzia și o lună sau chiar și să nu germineze.
@
Mulțumesc frumos pentru răspuns.!👋👋
Din copacii altoiți de calitate in pepinieră să luăm nucile şi să le punem la germinare ca apoi ca să-i plantăm vor fi nucile de aceeaşi calitate?Vă mulțumim!
Atunci când se obține o plantă din sămânță ea este o plantă nouă care are caracteristici atât de la mama cât și de la tată, unele pot fi predominante alte nu. Atunci când obții un nuc din nucă, nu știi ce calitatea vor avea noile nuci decât după ce va rodi prima data, că dacă s-ar ști, nu ar mai avea rost altoirea, s-ar obține doar plante noi din sămânță. Nucile unui nuc obținut din sămânță pot fi de o calitate asemănătoare, mai bună sau mai proastă, totul este posibil și din păcate vei afla abia la prima rodire.
Interesant , cat timp pot tine nucile germinate intr un teren provizoriu ?!
Le poți ține 2 / 3 ani fără probleme.
@ și cam la cât timp intra pe rod ?
Depinde de diferiți factori, cum ar fi dezvoltarea plantei sau materialul genetic pe care îl poartă, dar nu mai repede de 5 ani și poate trece chiar și de 10.
@ Pai si cat de mari sunt sansele ca puietul produs sa aiba productivitate ca si planta mama , sau macar productivitate, deoarece nu vreau sa ma trezesc dupa 10 ani ca am investit bani si timp si sa plantatia sa Nu aduca rod !? 🤔 multumesc!
Atunci când vrei să faci o plantație eficientă o faci cu nuci altoiți, așa vei obține nuci(fructe) de aceiași calitate și profit mult mai repede.
Când faci o plantație semănând nuci vei obține câte o plantă unică, pentru fiecare nucă semănată, toți nucii vor fi diferiți, în cel mai bun caz, dacă nucile semănate sunt luate doar dintr-un nuc, atunci, nucile obținute din acești pomi ar putea fi asemănătoare între ele, dar vor fi plante unice cu caracteristici diferite, acest tip de plantație ar avea avantajul că plantele vor fi mult mai rezistente și vor trăi mult mai mult decât cele care sunt altoite și s-ar putea scoate profit fără prea multe investiții, dar profitul va veni mult mai târziu.
Dacă vrei profit rapid, trebuie să investești mult și în pomi de calitate, nu există soluții simple pentru a te îmbogăți peste noapte cultivând câțiva nuci și sincer, eu nu aș recomanda nucul pentru făcut afaceri, pentru acest lucru eu aș considera mult mai eficient cireșul sau piersicul.
Dar nu sunt eu cel mai în măsură să dau astfel de sfaturi, eu cultiv plante doar din plăcere și doar pentru autoconsum, nu pentru profit, plus că nu folosesc deloc produse chimice, de aia prefer plantele obținute din sămânță pentru că sunt mult mai rezistente.
Am facut un exeriment cu 2 nuci,pe una am spart-o la varf si am pus-o intr-un servetel umezit cu putin praf de scortisoara si,pe a 2-a am pus-o in apa si am facut ce ai spus tu,mai purin partea cu nisipul.varianta ta a fost mai buna,iar in varianta cu servetelul umezit tulpina s-a uscat.
👍
Salut , am pus în șervețele niște samburi de pruna sparți adică doar miezul , ce sa le fac sa încolțească mai repede sa le țin la caldura sau mai racoare pana incoltesc , cam în cate zile va incolti ?
Semințele de prun au nevoie de stratificare pentru a germina, adică să treacă printr-o perioadă de frig, la căldură nu vor germina, procesul este asemănător cu cel din acest video ua-cam.com/video/mjm7dVt6c9k/v-deo.html , doar că timpul de stratificare va fi diferit.
@ și la prun cât durează germinarea ?
Din păcate pentru câteva săptămâni mă aflu într-o locație unde nu am cu mine toate materialele de care dispun printre care și notările cu experimentele pe care le-am făcut, ca să dau date ceva mai exacte, dar din ce-mi amintesc semințele de prun mie mi-au germinat cu vreo 2 săptămâni mai târziu decât cele de piersic, deci aproximativ undeva la 70/80 de zile la temperaturi între 3 și 5ºC.
Intrebarea mea este ...cand o sa ajunga pe rod...cum faci dovada ca nucul este din soiul x ? Ca presupun ca de aia le plantezi...la un moment dat vrei sa infiintezi o livada nu ? Sau poate faci o pepiniera? Cum ii dovedesti celui care cumpara ca este dintr.un anume soi ?
P.S. : Foarte bun videoul. Felicitari pt munca depusa.
Nucii obținuți din nuci se numesc nuci „selecționați” nu poți să spui că sunt dintr-un soi anume.
Doar nucii altoiți pot fi numiți ca aparținând unui soi anume.
La majoritatea pomilor fructiferi doar pomii altoiți fac parte dintr-un anumit soi.
Spre exemplu, un pom altoit este o clonă a unui anumit soi lipit pe o rădăcină obținută din sămânță, mai exact atunci când vorbim de un „soi” vorbim de fapt de același pom chiar dacă e vorba de mii sau chiar milioane de pomi, pentru că atunci când se creează un soi e vorba doar de un singur pom din care se ia / iau o parte sau anumite părți, în general ramuri mici și muguri și se lipesc pe diferite rădăcini din aceiași specie.
E foarte mult de explicat aici.
Din nucă se obțin doar diferiți hibrizi, care dacă au anumite calități, prin certificare, pot deveni soiuri noi.
@ multumesc pt efortul de a-mi raspunde. Apreciez.. Ma gandeam ca daca nu pot spune ca sunt dintr-un soi anume, o sa am dificultati in a vinde nucile/miezul. Dar banuiesc ca tot se gasesc cumparatori si pt acest "soi selectionat"..
Sint victorita. Daca gasim nuci mici (copacei mici) in jurul unui nuc, ce e mai probabil, ca sint plante crescute din nucile cazute?, sau ca sint plante crescute din radacinile nucului mare? Inteleg ca daca plantam nuci, din nuci, nu trebuie altoiti? Multumesc.
Probabil că sunt plante ieșite din nucile căzute.
Dacă vrei o plantă identică cu planta mamă, trebuie altoit, din nucă nu ai garanția că vor ieși niște nuci cu aceleiași caracteristici, pot fi de o calitate asemănătoare, mai bună sau mai slabă.
Pot incerca cu nuci din luna aceasta sau trebuie să mai astept?Multumesc!
Poți, dar după încolțire trebuie să le ții într-un loc bine luminat ca să aibă o dezvoltare bună.
Bună, în zona de unde sunt eu se spune că e recomandat ca fusul nucului (rădăcina principală ce pleaca in jos) sa fie tăiat la plantare. E un lucru valabil și dacă da cum rămâne cu nucile puse direct in teren?
E o metodă care ar forța rădăcina să ramifice mai repede în care eu nu prea cred, dar nici nu o contest, consider că e bine ca nucul să aibă rădăcina bine înfiptă în pământ, mai ales dacă nu vei iriga respectiva plantă / plantație, și chiar dacă este tăiat „fusul”, nucul to va trimite rădăcini pivotante.
Buna anu trecut un Nuc a facut ceva roada dar din pacate sint incuiate si numi place daca il altoiesc in cit timp mai face rod .multumesc.
3 / 4 ani, depinde de cât de repede se dezvoltă după altoire și în special de reușita altoirii.
Bună ziua, nucile trebuie sa fie cu miez copt sau crud ?
Nu cred că înțeleg bine ce vrei să spui prin miez crud, dacă te referi că atunci când culegi nucile se pot coji de acea pieliță de pe miez sau la nuci crude care încă nu s-au maturat.
Dar ca să dau un răspuns clar, nuca trebui să fie matură, e matură atunci când coaja verde se crapă singură și cade nuca.
Buna ziua,
Am urmat Instrucțiunile cu castane si nuci , le-am hidratat si apoi in nisip 10-11 zile O parte din nuci mi-au făcut rădăcina altele începeau, se despicase nuca si începea sa iasă rădăcina. La castane nu a ieșit nimic. Acum fiind Noiembrie pot sa le mut in grădina afara ? Sau le mut in ghiveci cu pământ ? Sau le las in nisip sa facă rădăcini toate?
În ghiveci și puse într-un loc luminos apoi, pentru că va creșe tulpina și apoi frunzele și au nevoie de lumină.
Dacă vrei direct afară, trebuie să pui nuci neîncolțite acum și vor încolți în primăvară.
La castane nu știu cauza din care nu au încolțit dar bănuiesc că pot fi vechi sau alterate, e greu să-mi dau cu părerea fără să le văd.
Cutiile se inchid ermetic in timpul germinarii?
Cutiile le-am închis pentru a păstra umezeala, dar nu este obligatoriu dacă poți păstra substratul umed.
OLA moro no Brasil gostaria de saber quanto tempo leva para dar fruto fazendo mudas dessa forma. obrigado pela sua resposta.
Antonio Dinapoli
Depende de la variedad y el desarrollo de la planta, pero mas o menos unos 7 años.
@ Europa 7-8 años, in Brasil 5-7...
Sar putea de pua deodata din toamna in pamant sau mai bine pe la sfarsitul de martie?
Direct în pământ(fără a le germina în prealabil) se pot pune începând de acum până la sfârșitul primăverii, în acest fel vor germina natural, în acest video ua-cam.com/video/yVFBLuNCumk/v-deo.html explic și arăt și evoluția acestei metode.
daca am rupt din greseala putin din varful radacine este vreo prob?
Nu este nicio o problemă, dacă e rupt doar puțin.
La fel se poate proceda și cu castanele?
În acest video ua-cam.com/video/iG8QMAUnT_E/v-deo.html este aceiași metodă și pentru castane.
@ mulțumesc!
In pământ când se pun,si trebuie sa fie proaspete?
Dacă vrei un procentaj mare de încolțiri, da trebuie să fie proaspete. În pământ, dacă le încolțești acum în casă, normal ar fi să le pui la primăvară. Dar mai bine, decât să le pui la germinat mai bine le pui acum direct în pământ în locul definitiv și vor încolți în primăvară, dacă vrei să altoiești după nucii ieșiți poți să îi pui într-un loc în care să-ți fie mai ușor să faci acest lucru, tot direct afară sau în ghivece.
Nisipul pe care îl folosești, este nisip normal gen ca și ăla din șantier?
Da.
Eu aș vrea numărul de telefon al dumneavoastră
Pentru contact poți folosi adresa de email de la „mai multe detalii” a acestui canal sau prin intermediul paginii de Facebook pe care poți ajunge urmând linkul din descriere.
ce fel de nisip este acesta? orice fel nisip gasit pe marginea raului, marii?
trebuie cumva udat periodic? ca in video pare umed mereu.
În principiu nu trebuie udat, pentru că recipientul este acoperit și nu prea sunt pierderi de apă prin evaporare, ar în cazul în care la testul degetului simți că lipsește apă poți uda.
Spuneți-mi va rog, nisipul trebuie umezit înainte de a pune nucile hidratate in el?
Dacă nu este deja umed, da.
@ mulțumesc!
Conteaza tipul de nisip folosit?
Eu recomand nisipul de râu, spre exemplu cel de pe plajă nu este bun.
In ce perioada a anului este de preferat pentru a planta?
Dacă te referi la plantarea unei plate obținute din nucă, în ghiveci, se poate planta pe toată perioada anului, dacă nu o scoți din pământul din ghiveci, dacă ai mai multe plante și vrei să le separi, atunci din toamnă până-n primăvară.
Nu- mi vine sa cred! Au iesit radacinile,intial le- am ajutat( crapat usor) iar acum sunt tocmai bune de pus in pamant.As dori sa intreb,pot sa le pun in pamant afara acum primavara? Sau intr- un ghiveci pana iese prima frunza? Momentan toate nucile au radacina ,nu si frunza.Multumesc mult,sunteti pentru mine un geniu in nuci😉!
Le poți pune direct în pământ, fără nici un fel de problemă.
Doar să fii atentă la vreme, în cazul în care iese tulpină, să le protejezi în caz de se anunță vreo brumă.
Am mai văzut la altcineva un video..asemanator . A spart nuca cu claștele a băgat apă.. dupaceia Lea pus într-un șervețel,a pus și scorțișoară,e bine? ,au încolțit..si le bagat in ghiveci .
Scorțișoara este utilă pentru a preveni eventuale mucegăiri / putreziri nu stimulează încolțirea, spartul ajută dacă nucile sunt încuiate și se desfac greu, am și eu făcute filmări cu diferite metode(două deja sunt publicate pe acest canal), restul le voi publica când voi avea timp și când le va veni rândul, că am o grămadă de filmări făcute și care trebuiesc editate, dar din punctul meu de vedere aceasta este cea mai eficientă metodă, aceasta din acest video, nisipul se poate substitui cu șervețele, cu dezavantajul că în șervețel le poți păstra mai puțin timp după germinare decât în nisip, cum încep să germineze trebuie mutate în ghiveci sau direct la locul definitiv, pentru o dezvoltare bună.
@ vă mulțumesc pentru atenția acordata .
Am doua hectare în România..si ma gandesc sa plantez pomi fructiferi și in special nuci .
Va urmăresc cu mare atenție , rămân aproape . Mult succes în ceia ce faceți.
Salutare..La ce temperatura se țin în nisip? Mulțumesc
Aproximativ 15 / 20ºC.
@ Mulțumesc frumos,
Le lasati cu capacul pus pe perioada germinarii ?
Da, pentru a evita evaporarea, dar dacă poți menține umezeala, poți să nu acoperi.
Pentru.nuci.pitici.de.unde.as.putea.sa.iau.sa.pun.la.saminta
Din păcate nu cunosc nici un soi de nuc pitic și nici nu știu de unde ați putea lua.
Nucile trebuie neapărat sa fie acoperite?
Te referi la atunci când le pui în pământ sau la când sunt la forțare?
Atunci când le ții la forțare e normal să fie acoperite pentru a nu se pierde umezeala, atunci când le pui în pământ, după ce au germinat, numai este nevoie să fie acoperite, dar păstrată cât de cât umezeala.
@ Multumesc💪🏻
❤
👍
Va salut! Am reusit germinarea a vreo 10 nuci, dupa metoda dv! Radacinile au aprox 5 cm, le pot ciupi varful pentru ramificare? Va multumesc!
Eu nu sunt adeptul ciupirii rădăcinii, unii spun că ar da rezultate, alții că nu, eu din experiența mea, am observat că rădăcina nucului ramifică foarte bine și se dezvoltă foarte bine fără să fie ruptă, plus că din punctul meu de vedere se duce destul de adânc în sol, foarte util pentru perioadele secetoase.
În plus sunt adeptul culturilor bio și intervin cât mai puțin în dezvoltarea plantelor, prefer plante viguroase care se descurcă singure, plus că fac doar o agricultură de autoconsum.
Am procedat fix ca in videoclip si am avut succes pana in faza germinatului, mai departe merg tot pe mana dv! Va apreciez prezentarile si va doresc mult spor si sanatate!
Ce nisip ai folosit? Ca nu am gasit informatia in video. Si inca o intrebare: Am pus nucile in apa acum o saptamana si nici acum nu sunt desfăcute.este oare soiul rau?
Nisip de râu, sau din cel folosit pentru construcții.
Dacă nu se desfac singure este posibil ca miezul să fie mai mic, iar după dilatare să nu se umfle suficient cât să crape nuca, ai putea să spargi câteva nuci să vezi care ar fi cauza.
Sau, o soluție mai simplă, pilești vârful nucii, cu grijă să nu rănești miezul, până faci o gaură să poată ieși rădăcina.
@ mulțumesc!
@ mai am o intrebare: care este temperatura la care trebuie lăsate nucile in nisip?
Ideal între 10ºC și 20ºC.
@ Mulțumesc
Poate fi orice nisip?
Cel de râu sau din magazinele pentru plante sau construcții, cel de pe plaje nu e bun.
@ mulțumesc
Aș dori să fac un gard viu în jurul unei livezi din plante nepretențioase, cu spini, care se pot înmulți prin semințe și nu mă costă. M-am gândit la păducel și măceș, dar degeaba am pus semințele în pământ, n-a răsărit niciuna, deși în zonă e plin cu aceste tufe, deci arealul ar fi prielnic.
Oare dacă aș ține semințele în prealabil în apă, aș avea mai mult succes? A înmulțit cineva aceste plante?
Nu am probat cu aceste semințe, dar din informațiile mele, măcieșul are nevoie de stratificare în jur de 250 de zile la temperaturi între 3ºC și 5ºC iar păducelul în jur de 300 de zile la temperaturi între 0ºC și 5ºC.
Iar cu o stratificare naturală bănuiesc că ar trebuie puse în /pe pământ acum și ar încolți nu primăvara viitoare din 2021 ci în cea din 2022.
Am urmat pas cu pas tot ce ai facut pana la germinare, si am pus intr un bidon de 5L nucile germinate cat de des trebuie udate?
La fel ca majoritatea plantelor / florilor la ghiveci, când pământul începe să se usuce, nu există un număr de udări la anumite intervale, depinde de diferiți factori precum temperatura și ventilația spațiului în care se află, dar dacă atunci când pui degetul în substratul folosit simți umezeală, nu uzi, ci doar atunci când nu simți umezeală deloc.
Am doua intrebari:
1. Daca le pui in nisip in recipient inchis, nu au nevoie de oxigen? Sau nu se inchide chiar etans....?
2. La transplantarea nucii, care parte se pune in pamant si care se lasa afara? Adica cum stii care e radacina si care va fi tulpina?
1. Pentru germinare, oxigenul care se află în recipient este de ajuns.
2. În principiu, rădăcina apare prima, atunci când le germinezi în nisip, iar aceasta crește în jos, are culoarea albă și ar fi un pic ascuțită, tulpina iese ceva mai târziu, în mod normal dacă le pui în pământ la 2 / 3 zile de la germinare, atunci doar rădăcina este ieșită și în mod logic aceasta se pune orientată în jos.
@ Am inteles, merci mult!
este aceeasi specie de nuca precum din filmul in care ai spus ca e vechi,aprox 100 de ani?
O parte din ele da, sunt la fel.
După cati ani pomii fac primele nuci?
Depinde de diferiți factori precum dezvoltarea plantei sau materialul genetic, dar nu mai devreme de 5 ani, de obicei în jurul vârstei de 7 ani dar poate întârzia și peste 10 ani.
trebuie neaparat la întuneric?
Nu neapărat, dar la întuneric vor încolți mai repede.
Se pot pune așa la locul definitiv?
Se pot pune după ce au încolțit direct la locul definitiv dacă pericolul înghețurilor a trecut sau, dacă acest pericol nu a trecut să le protejezi, cu un strat de pământ / nisip pe care îl vei da deoparte după sau folosind alte metode.
Dar dacă vrei să pui acum la locul definitiv, poți pune direct nucile, după ce le ții în apă câteva ore pentru că mai au timp să încolțească și direct în pământ.
@ mulțumesc!
Se pot pune si intr-un bidon de 5 litri in pamant?
Se pot pune, dar cu condiția ca după primul an, sau cel târziu după al doilea să fie mutate plantele în locul definitiv sau în vase / ghivece mai mari.
Nucul este o plantă care are nevoie de foarte mult spațiu pentru o dezvoltare bună.