To idzie już za daleko! | Vitilan T7

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 97

• @jadwigakmiecik206
    @jadwigakmiecik206 Місяць тому +8

Świetnie zrobiony film👍👌
    Jest merytorycznie, konkretnie... Czasem zabawnie i z humorem. Dopracowany...z zamieszczeniem też opinii innycch osób , co jest super.
    Takie testy i rowery też są spoko! Nie ma się co ograniczać...
    Są różne rowery, różni ludzie... I to jest jak najbardziej OK.
    Tak trzymaj! 😊

• @gummibear81EKXEbike
    @gummibear81EKXEbike Місяць тому

Największa wada tej konstrukcji i podobnych pod innymi markami , to uderzanie korbami o podłożę . Trzeba zastosować krótsze korby . :)

• @michalk6207
    @michalk6207 Місяць тому +1

Hej, jeśli chodzi o ten dziwny efekt przedniego zawieszenia, to polecam zrobić tak. Rozkręcić amorek i uciąć 2-3 centymetry elastomera - w ten sposób dobicie będzie głębiej i upłynni się praca amortyzatora. Dodatkowo polecam po drugiej stronie "pracy" amorka dołożyć gumowe podkładki żeby zrobić miękki "rebound" - czyli amorek powracając do pozycji wyjściowej nie będzie klepał ale delikatnie się wyhamuje na gumowych podkładkach. To typowy tuning polecany do tanich sprężynowych amorków :) Robiłem tak w RST i Suntourach.

• @unbrokenreed
      @unbrokenreed  Місяць тому

Dzięki za wartościowy, techniczny komentarz :)

• @crealive
    @crealive Місяць тому +1

Nagrałeś ładną recenzje

• @gummibear81EKXEbike
    @gummibear81EKXEbike Місяць тому

To nie jest atrapa silnika mid. W innej wersji jest silnik . :)

• @smaragdusaurochs1942
    @smaragdusaurochs1942 Місяць тому +36

To się kiedyś nazywało motorower. Powinno się zakazać jeździć na czymś takim po DDR-ach. Widzę jak te ciężkie maszyny w mieście pędzą po ścieżkach, które często nie są odgraniczone od chodników... Motorowery na jezdnie.

• @_voy2s_
      @_voy2s_ Місяць тому +1

Bo w świetle przepisów to już jest motorower

• @unbrokenreed
      @unbrokenreed  Місяць тому +9

@@smaragdusaurochs1942 Dziękuję za komentarz, zgadzam się!

• @tomjel9554
      @tomjel9554 Місяць тому +1

A muszą mieć oc ?

• @-fazik-3713
      @-fazik-3713 Місяць тому +1

@@tomjel9554 tak i rejestrację również.

• @twolny81
      @twolny81 Місяць тому +4

A ja się tu z komentującymi nie zgodzę. Jaka prędkość. Gravelowcy przelatują po ścieżkach ubitych z średnimi 35 km, nie wspomnę o szosach dla których te 35 to śmiech na sali. Więc w czym problem z mojej strony. Nie dotyczy on prędkości lecz momentu obrotowego. Przez te Niutonometry są niszczone te odcinki nad którymi ktoś pracował czyli kopał ubijał Przez kilka dni A ktoś tam wpadnie i potrafi to zniszczyć w kilka minut. Sam mam elektryka. Jestem po endoprotezie biodra. Pomógł mi wrócić do analoga i do ogólnej sprawności. Elektryki są dla każdego nie hejtujcie ich tak. Ja je lubię. Wyjazd po bułki, lub szybkie zakupy mieszczące się do plecaka, na szybko do rodziców po pracy ( 40 km w obie strony ). A w dłuższe trasy powyżej 100 to już tylko analog. A tak poza tematem to na tym elektryku to i spocić się można. Jak się zapomni naładować bateri. 🤣

• @WordrobeRekordz
    @WordrobeRekordz Місяць тому

W tym rowerze jest DNM AO-8RC rzekomo, czyli damper za 500 zł z Aliexpress. W takim dziwolągu bym się nie przyczepił do tego. A co do tulei takich w tylnym widelcu, to rozsypują się najdalej po kilku miesiącach intensywnej jazdy. Polecam od razu wymienić na łożyska z kołnierzem, jeżeli znajdziecie odpowiedni rozmiar (średnica zew. i wew., bo wysokość w sumie może się nieco różnić).

• @unbrokenreed

@@WordrobeRekordz Nie wejdzie tam łożysko niestety... jest za mało materiału do nawiercenia :(

• @WordrobeRekordz
      @WordrobeRekordz Місяць тому

@@unbrokenreed Nawiercenia? Mówię o łożysku z kołnierzem, które wygląda podobnie jak tuleja, trzyma się na zasadzie oparcia o ramę, a nie wbite. W swoim chińczyku tak zrobiłem, tylko pewnie wymiary tulej inne.

• @KrisT7511
      @KrisT7511 Місяць тому

​@@unbrokenreedtulejki zawsze mozna sobie za kilka groszy wydrukować.

• @grisz1144
    @grisz1144 Місяць тому

W przypadku rowerów typu full, głośna piasta jest niezbędna, aby zagłuszyć resztę skrzypiących komponentów, również ocierających tarcz hamulcowych.

• @semtex1
    @semtex1 Місяць тому

Możesz napisać co to za model spodni, w którym jeździsz na tym "rowerze", opisać jakieś wrażenia? Pozdr.

• @unbrokenreed
      @unbrokenreed  Місяць тому +1

Regatta Questra (chyba IV), wygodne, wytrzymałe, spore kieszenie, moje ulubione zaraz po LaSportiva Aero, ale te ostatnie poza górskim terenem wyglądają głupio :D

• @semtex1
      @semtex1 Місяць тому

@@unbrokenreed dzięki, wyglądają całkiem spoko i cena jak widzę też przystępna, jeździsz sporo w nich na rowerze? Bo miałem jakiś czas spodnie treckingowe jako spodnie na rower zimą i po jednym sezonie przetarły się na siedzeniu całkowicie. Nie była to jakaś marka krzak i ich cena była niestety dwa razy taka jak tych Regat :)

• @unbrokenreed

@@semtex1 Raczej sporo i nie miałem takich problemów :)

• @adamgarlinski1582
    @adamgarlinski1582 Місяць тому +1

Legalny... Bo ktoś napisał zasady, które uważał za słuszne, a pytanie brzmi czy zgodne z rzeczywistością i co najważniejsze - życiowe. Facet w Tico na drodze może pozabijać ludzi i ten co jeździ Ferrari również. To nie jest do końca kwestia sprzętu i nakładania ograniczeń co myślenia. Uważam że jazda na manetce z głową jest jak najbardziej w porządku. Jeśli droga na to pozwala jedź 35 km/h. Jeśli widzisz że jest tłum zwolnij do 15. Szanujmy się i promujmy myślenie, a nie bezmyślne przestrzeganie przepisów. Kiedy ludzie będą chcieli być mądrzejsi to wtedy zobaczymy że przepisów będzie co raz mniej... miło by było dożyć takiej chwili😊

• @baca350.1
      @baca350.1 Місяць тому

Fantasta.

• @adamgarlinski1582
      @adamgarlinski1582 Місяць тому

@@baca350.1 ...raczej optymistą. Bez właściwego podejścia życie byłoby nieznośne i zbyt frustrujące ;)

• @misiukisiu
    @misiukisiu Місяць тому +1

Jeśli silnik ma nominalnie 1000W, to w żadnym trybie nie będzie legalny, bo nie spełnia norm EPAC. Kategoria homologacyjna L1e-B, jeśli prędkość nie przekracza 45 km/h. Formalnie to motorower bez homologacji i nie ma innej wykładni. Nawet gdy zdemontujesz manetkę, pozostaje L1e-B.

• @unbrokenreed

Dziękuję za komentarz, to bardzo cenne informacje, dla osób które nie zgłębiały nigdy tematu!

• @ukrytykrytyk8477
    @ukrytykrytyk8477 Місяць тому +1

Widać że rower zbudowany pod Amerykanów. Tam wszystko musi być wielkie, też ze względu na wielkich jeźdźców. Prędkość do około 45km/h i manetka też chyba wpada pod którąś kategorię "rowerów elektrycznych" w Stanach.
    Ogólnie motorower-jednorazówka się wydaje.
    Dzięki za szczerą recenzję.

• @unbrokenreed
      @unbrokenreed  Місяць тому +2

@@ukrytykrytyk8477 Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że dostrzegłeś moje starania. Mam podobne wrażenie jak Ty.

• @ukaszdabu26
    @ukaszdabu26 Місяць тому +1

git malina żeby zasięg filmu był większy 👍

• @_voy2s_
    @_voy2s_ Місяць тому

Czy ten rower, żeby uruchomić wspomaganie, rusza z manetki? Kolega ma podobny, ale ht i nijak nie może (nie umie?) bez manetki. Dzięki i pozdrawiam!

• @unbrokenreed

@@_voy2s_ Normalnie ma czujnik obrotu korby i manetki nie używałem na drogach publicznych - wspomaga bez manetki przy kręceniu korbą

• @_voy2s_
      @_voy2s_ Місяць тому

@@unbrokenreed dzięki!

• @Gooliverr
    @Gooliverr Місяць тому +3

Support - klasyczni chińczycy. Na forum DJI ludzie piszą po sto razy, żeby jakiegoś buga naprawić albo dołożyć ficzur to tylko moderatorzy odpowiadają "dziękujemy za informację, przekażemy do działu R&D/developerów". I tak przez 4 lata już
    A co do filmiku - zgadzam się z innymi. Recenzja jednego chińskiego noname'a była w porządku, ale przegląd wszystkich chińskich ebike'ów jest, nie wiem jak to precyzyjnie określić, wtórny? Chińska masówa jest taka jak można się spodziewać - zdarza im się coś zrobić poprawnie, wręcz dobrze, ale ma działać góra parę lat bo potem i tak wchodzi nowy model. Zamiast tego może wypuścić serię o europejskich ebike'ach? Albo lepiej - czy jest sens kupowanie europejskich używek ebike'ów, czy jednak są to skarbonki bez dna

• @ukrytykrytyk8477
      @ukrytykrytyk8477 Місяць тому

O to to. Nie trafiłem jeszcze żeby ktoś omawiał używane elektryki z wyższej półki. Trafiłem na filmik z angielskiego serwisu silników centralnych, gdzie mniej więcej pokazywali problemy ale to by było na tyle.

• @unbrokenreed

@@Gooliverr Myślę, że wartościowe jest techniczne podejście do tematu i nie wychwalanie tych produktów, tylko zasadna krytyka. Oczywiście, można mój materiał nazwać wtórnym, zestawiając go w jednej linii z czysto promocyjnymi materiałami które wyłącznie chwalą dany sprzęt, ale to już nie zależy odemnie tylko od odbiorcy.
      W odniesieniu do pierwszego akapitu: zaciekawić Cię powinien następny film który mam już nagrany, właśnie o podejściu niektórych Chińskich marek do poprawy z generacji na generację (na przykładzie Eleglide M1 i M2)

• @unbrokenreed

@@ukrytykrytyk8477 Myślę, że powodem jest koszt. Kogo stać na kupienie kilku rowerów elektrycznych rocznie? (Zakładając że elektryk kosztowałby 7-8k - to przekroczyłoby to mój przychód z kanału na cały rok)

• @ukrytykrytyk8477
      @ukrytykrytyk8477 Місяць тому

@@unbrokenreed Rozumiem w zupełności i przypuszczałem że o koszta się rozchodzi. Wiadomo Chińczyk da za darmo do przetestowania. Ale z perspektywy serwisanta, jeśli masz znajomości wśród innych również, to może warto byłoby zebrać opinie i coś nagrać?
      Sam jakąś tam wiedzę mam o różnych silnikach i podejściu producentów do dostępu części i pomocy serwisom. W mojej "stajni" jest rower z Bafangiem M510 który kupiłem jako uszkodzony i sam naprawiłem, ale było to tylko możliwe bo da się praktycznie wszystkie graty kupić.

• @endo_
    @endo_ Місяць тому +13

Napisałbym na ten temat mały elaborat, ale mało kto to przeczyta, więc podsumuję w dwóch zdaniach. Jestem na nie, bo to jest niebezpieczne, a osoby jeżdżące na takich konstrukcjach zagrażają innym w ruchu rowerowym. Chcesz manetkę gazu na kierownicy to kup sobie skuter albo motor elektryczny i sio z takimi prędkościami na ulicę.
    Natomiast sama recencja spoko, ja rozumiem, że to pewnie jakaś współpraca, ale nie chwal tak tego typu sprzętów Reed, bo to tylko młyn na wodę 😉✌

• @unbrokenreed
      @unbrokenreed  Місяць тому +4

@@endo_ Dzięki za komentarz. Tak jak powiedziałem na początku, u mnie takie recenzje to zwykle krytyka wad. Jak zauważę coś fajnego to już nie szukam dziury w całym, ale wychodzę z takiego założenia: komuś ten rower i tak wyślą, a ja przynajmniej zauważę techniczne problemy i o nich opowiem bez obaw, że mnie jakaś firma przestanie za to lubić.

• @KrisT7511
      @KrisT7511 Місяць тому

A grawelowiec zap.... ponad 35km/h nie jest zagrozeniem? To ja jestem zagrozeniem na fat bike jadąc max 25km/h ???

• @DYSPoZYToR
    @DYSPoZYToR Місяць тому

Brzmi jak Formuła1 na torze Monaco😜

• @kokobongo83
    @kokobongo83 Місяць тому +2

Wszystko fajnie, ladnie ale najgorzej takim klockiem wjechac w pieszego przy 45km/h lub psa czy objechac na krawezniku. 😢

• @unbrokenreed

@@kokobongo83 jestem tego samego zdania, stąd podałem to jako argument do odradzania. Choć z drugiej strony wjechanie w kogoś rowerem szosowym (na którym taka prędkość nie jest trudna do osiągnięcia) niebyłoby chyba niczym przyjemniejszym. A jednak na takim rowerze siła hamowania i pozycja pozwala na znacznie lepsze reagowanie.

• @kokobongo83
      @kokobongo83 Місяць тому

@@unbrokenreed Droga hamowania na szosie jest mimo wszystko krotsza a rower wazy ok 10kg max. Nie porownywalne. Pozdrawiam

• @unbrokenreed

@@kokobongo83 No właśnie do tej drogi hamowania się odnosiłem, dwie szosowe opony to powierzchnia podparcia porównywalna do pudełka zapałek, a takie szerokie opony to kilkadziesiąt razy więcej.
      Z ciekawości porównam to kiedyś :) ale obstawiam, że z 45km/h hamuje się krócej na takim rowerze.

• @GrizzJibber
    @GrizzJibber Місяць тому +3

Z jakiegoś powodu jak Chińczycy zbudują elektryka to od razu widać, że jest właśnie z Chin XD po pierwsze koniecznie muszą być opony fatbike, po drugie dwupółka ze śmiesznym skokiem i po trzecie - siodło konne?

• @unbrokenreed

@@GrizzJibber Po trzecie dramatycznie się tłuką 😜 masz częściowo rację, ale coraz więcej wyjątków się trafia :) mam nagrany materiał z takiego jednego elektryka, który spokojnie mógłby mieć logo naszego Europejskiego producenta.

• @IzTam89
      @IzTam89 Місяць тому

Moim zdaniem robią to, co się sprzeda. Nie ukrywajmy, nie każdy człowiek na świecie się zna na rzeczy i zdecydowana większość kupuje oczami i dla takich właśnie ludzi jest to przewidziane

• @GodhandSleepman
    @GodhandSleepman Місяць тому

45kg tak bez pier*olenia, waży

• @unbrokenreed

@@GodhandSleepman W kartonach chyba 49 nawet :D

• @GodhandSleepman
      @GodhandSleepman Місяць тому

@@unbrokenreed Jeździsz z kartonami?

• @unbrokenreed

@@GodhandSleepman Nie, ale nie ważyłem go po złożeniu, a pamiętam tylko wagę całych paczek :)

•  Місяць тому

Ale szmelc, Chryste panie. Esencja jednorazówki

• @niemeecho2072
    @niemeecho2072 Місяць тому +1

Czytając komentarze ciekawym zjawiskiem jest to, że rowerzystki każą wypieprzać z takim rowerem ze ścieżek na drogi, jednocześnie ci sami rowerzyści nie potrafią wypieprzać z dróg na ścieżki rowerowe swoimi klasycznymi rowerami xd

• @januszwidzyk4656
    @januszwidzyk4656 Місяць тому

Jak jest rower miejski to rozumiem jeszcze takie opony, obręcze w sztywniaku. Robienie fulla na czymś takim to jakieś kuriozum.

• @_voy2s_
      @_voy2s_ Місяць тому

Tu w ogóle żadnej amortyzacji, prócz opon, nie powinno być. W ogóle się dziwię, że przy tej masie tylnego koła zawiechy nie urywa...

• @januszwidzyk4656
      @januszwidzyk4656 Місяць тому

@@_voy2s_ Dzizes, Ty żyjesz!? Pozdr- "shotgun" ze starego EMTB.

• @unbrokenreed

@@_voy2s_ Paradoksalnie jak dobije się opony na max (30psi) to zawieszenie działa sobie poprawnie. Jest tempe jak na DNM przystało, ale stawiałem, że luz się pojawi po 100km. Takiego jeszcze nie stwierdzam.

• @therollingwheels1603
    @therollingwheels1603 Місяць тому +4

Szkoda że kolejny merytoryczny kanał zamienia się w promocję chińskiego badziewia, które w dodatku nie jest bezpieczne.

• @unbrokenreed

@@therollingwheels1603 Ja tutaj staram się technicznie rozpracowywać te sprzęty i ich wady, bo sporo ludzi i tak to kupi. Przecież widzę co jeździ po mieście... Ale już zrozumiałem, że Wam się to nie podoba, więc zamknę bierzące nagrywki (jeszcze jeden Eleglide M2 mi został do opublikowania) i albo jakiś inny kanał z tym odpalę, albo zrezygnuję całkiem z nagrywania (zobaczymy jak będzie z opłacalnością).

• @pjortmaszyna
    @pjortmaszyna Місяць тому +1

nawet nie mam pomysłu kupować tego roweru, ale aż mnie zakłuło podejście producenta do tematu tulejek. jak to dostępne przez następne dwa lata? a potem co? nie ma tematu, rower się rozpada, kup nowy? 8 tysi to trochę dużo, żeby wyrzucić to coś na śmietnik nawet po 4-5 latach. o ekologii nie wspominając.

• @unbrokenreed
      @unbrokenreed  Місяць тому +3

@@pjortmaszyna Dramat, racja. Specjalnie drążyłem temat, żeby dać Wam o tym info.

• @-fazik-3713
    @-fazik-3713 Місяць тому

Gunwo. W tej cenie lepiej motocykl.

• @unbrokenreed

@@-fazik-3713 Racja, za 4800 kupiłem Peugota Satelisa parę lat temu i jestem bardzo zadowolony :)

• @leszek1444
    @leszek1444 Місяць тому

to nie jest rower, to dla niepelnosprawnych jest srodek transportu

• @unbrokenreed

@@leszek1444 Rozumiem, że nie odpowiada Ci ten sprzęt, ale nie obrażaj użytkowników.

• @leszek1444
      @leszek1444 Місяць тому

@@unbrokenreed Podają predkosc maksymalną 28 mil na godzine, tu dopuszczalna jest 25km/h. Nie wydaje mi się abym się gdziekolwiek pomylił, a słowa i tak używam mniejsze niż adekwatne.

• @unbrokenreed

@@leszek1444 Z technicznego punktu widzenia wystarczy w ustawieniach określić prędkość maksymalną na 25km/h i funkcję manetki ustawić na Walk (mówiłem o tym w filmie). Wtedy w świetle prawa jest to rower. Rozumiem, że jako użytkownik rowerów wyłącznie analogowych chciałeś dowartościować się swoją pełnosprawnością. Było to zbędne.

• @grzegorz9708
    @grzegorz9708 Місяць тому

Nie no weź😂…Recenzja top ale ten pseudorower niestety nie. Gdyby był legalny to co innego…No i nie za takie pieniądze, Panie😅.

• @SimonTemplar1990
    @SimonTemplar1990 Місяць тому

No niestety unsub👎

• @unbrokenreed

Powodem jest, że krytykuję ten sprzęt, czy to, że w ogóle się na kanale pojawił?

• @SimonTemplar1990

@@unbrokenreed Promowanie motorowerów elektrycznych na kanałach rowerowych to nie jest to czego szukam.

• @unbrokenreed

@@SimonTemplar1990 Ok, miłego oglądania materiałów technicznych. Dzisiaj wpadł o Nexus 8. Jak będą materiały o elektrykach, będzie to widoczne w tytule i na miniaturze, te omijaj szerokim łukiem :)

• @SimonTemplar1990

@@unbrokenreed Szerokim łukiem to będę omijał twój kanał😁

• @LoretaiMods
    @LoretaiMods Місяць тому

straszny rympał

• @mistrzmateraca
    @mistrzmateraca Місяць тому

1:53 hahaha

• @janlob8920
    @janlob8920 Місяць тому +7

Jeszcze kilka recenzji takich pseudorowerów i zrezygnuje z subskrypcji. Oczywiście wiem ,że przeżyjesz.

• @unbrokenreed

@@janlob8920 Cieszę się, że się zgadzamy co do tego, że ten sprzęt nie ma za wiele wspólnego z klasycznym rowerem. Zdziwiony jestem jednak, że nie odpowiadają Ci materiały punktujące wady takich konstrukcji, hm?

• @arturosak
      @arturosak Місяць тому +2

Mi się tego nie chce oglądać bo to jest tak brzyydkie, niepraktyczne, kiepskie, że nawet nie chce mi się myśleć o posiadaniu tego czegoś

• @unbrokenreed

@@arturosak Szanuję Twoją opinię, jednak taki produkt znajduje wielu odbiorców, których wolę ostrzegać o występujących wadach, które nie zawsze są oczywiste :)

• @janlob8920
      @janlob8920 Місяць тому

@@unbrokenreed Uwielbiam oglądać twoje materiały warsztatowe ,nawet np. o amortyzatorach ,damperach , czyli nieprzydatne dla mnie ,bo mieszkam w plaskopolsce i tu tak wyposażone rowery nie mają sensu.Ale jestem techniczny i oglądam w całości.
      Pokazywanie tego nielegalnego prawnie badziewia jest w jakiś sposób reklamowaniem tego mimo ,że o wadach też opowiadasz.
      Jednym z moich rowerów jest Cube Touring SL z silnikiem Boscha ,do 25 km/h ,ale spokojnie jezdżę szybciej przy pomocy pedałowania i nie stwarzam zagrożenia dla innych, a zasięgi bywają ponad 150 km.

• @biesczad
      @biesczad Місяць тому

Ja nie czekam na kolejne złomy,Unsub daje juz teraz,szkoda mi czasu na ogladanie reklam

• @FoHsi
    @FoHsi Місяць тому

Chińczycy przejmują kanały YT. Najpierw @RowerowePorady, teraz Ty? 😜 Negatywne komentarze nie zmieniają tego, że jednak tematyka kanału odbiega od warsztatowej treści 😉. Chińskie elektryki to grząski grunt. Gdyby chociaż spełniał polskie wymagania, ale na filmie widać jak nim zap... po drogach DDR, a są tacy, dla których możliwość zdjęcia blokady jest głównym czynnikiem wyboru. Raz zrobiłem pseudo recenzję elektryka z kolegą, to chyba najczęstsze pytania dotyczyły zdjęcia blokady. Temat ucinałem odpowiadajac, że to niezgodne z przepisami i bye.

• @unbrokenreed

Spokojnie, spokojnie :D recenzje dziwnych składaków elektrycznych itp robiłem od początku istnienia kanału. Ponad to na każdy film z rowerem robię kilka innych technicznych, więc nikt niczego nie przejmuje 😜

• @FoHsi
      @FoHsi Місяць тому

​​@@unbrokenreedok. Ja tak pół serio pisałem z tym przejmowaniem kanałów 😜. Ja tam lubię kontrowersyjne filmy od czasu do czasu dla przełamania rutyny 😁.