Ursan esitelmä: Mikko Tuomi - Punaisten kääpiötähtien planeetat

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 бер 2022
  • Punaiset kääpiötähdet ovat maailmankaikkeuden yleisimpiä tähtiä. Yli 70 % kaikista tähdistä on punaisia kääpiöitä. Niiden kiertoradoilta löytyy lisäksi ainakin kaksi kertaa yleisemmin kivisiä planeettoja, joiden pintalämpötilat soveltuvat nestemäisen veden esiintymiselle. Siten potentiaalisia elinkelpoisia planeettoja on todennäköisemmin juuri punaisten kääpiöiden järjestelmissä. Lisäksi punaiset kääpiöt loistavat tasaisesti jopa satojen tai tuhansien miljardien vuosien ajan auringonkaltaisten tähtien hiipuessa jo miljardeissa vuosissa.
    Miksi taivaallamme silti loimottaa harvinaisempi keltainen tähti? Onko kyse sattumasta, vai haittaavatko jotkin tekijät punaisten kääpiötähtien elinkelpoisuutta? Millaiset asiat vaikuttavat planeettojen elinkelpoisuuteen? Mitä lopulta tiedämme nykyään punaisten kääpiöiden elinkelpoisuudesta?
    Puhujana yliopistotutkija Mikko Tuomi Helsingin yliopistosta.
    Kuva ESO / L. Calçada
    ---
    Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on järjestänyt kansantajuisia esitelmiä tähtitieteestä ja sen lähitieteistä jo vuosikymmeniä. Nykyään esitelmiä järjestetään 3-4 esitelmän sarjana keväisin ja syksyisin. Esitelmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ja ne suoratoistetaan verkossa, mikäli mahdollista, sekä tallennetaan tälle kanavalle.
    www.ursa.fi/esitelmat
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 1