Hoe genees je een depressie: praten of pillen?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 23 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 233

  • @RudolfKooijman
    @RudolfKooijman 4 роки тому +7

    Buitengewoon boeiend en informatief. Complimenten.

  • @wupsje1
    @wupsje1 7 років тому +71

    Ik vraag mij ook ernstig af hoe de kwaliteit van de psychotherapeut effect heeft op het ‘afhaken’. Er moet natuurlijk ook een karakter-match zijn tussen patiënt en therapeut, maar ook moet op een gelijk niveau gesproken kunnen worden zonder persoonlijke oordelen vanuit de therapeut. Ik vermoed dat dit vaak een probleem is wat leid tot afhaken

    • @arnoldmeulen
      @arnoldmeulen 6 років тому +10

      Waarnemingen zijn vaak een onderdeel van intelligentie.
      Niet elke therapeut kan in een korte periode ook goede waarnemingen doen.
      Wanneer niet alles besproken wordt of opzettelijk weggelaten wordt zullen de waarnemingen ook niet volledig zijn.

    • @jamilajaafar3678
      @jamilajaafar3678 5 років тому +4

      Ik ben het met je eens .
      Daar zou zeker naar gekeken moeten worden

    • @ariari4133
      @ariari4133 5 років тому +4

      @@arnoldmeulen je kan zien aan iemand die.echt depressief is, tegenwoordig is bijna iedereen wel depressief ,zelfs jongeren van 14/16, die staan dan op een normale manier bijna lachend ,te vertellen dat ze depressief zijn. Het is big business in het afval water in Engeland zitten zoveel reststoffen van (anti)depressieva

    • @ariari4133
      @ariari4133 5 років тому +1

      @@jamilajaafar3678 oorzaak gevolg

    • @blijvendanders828
      @blijvendanders828 4 роки тому +11

      Een karaktermatch kan een therapeut nooit met iedereen hebben, gaat nooit lukken en doet er ook niet toe. De therapeut moet aansluiten bij degene die bij hem of haar in de stoel komt te zitten, punt uit. Kan die therapeut dat niet dan zal de hulpvrager snel afhaken. Geen match maar aansluiten en dat aansluiten geeft dat match gevoel. Wat ook een enorme grote rol speelt is het gevoel en de overtuiging dat die therapeut echt weet waar die het over heeft, dat die dus echt verstand van zaken heeft en de stappen die de hulpvrager nog moet zetten kent en weet. Dus juist geen gelijk niveau maar een dik niveau verder. Dat gelijke niveau heb je voornamelijk met je vrienden en vriendinnen en je familie. Als dat allemaal niet gevoeld wordt dan komt de cliënt niet meer terug. Volkomen logisch, je laat je auto ook niet achter in een garage als de monteur net zo weinig van je auto blijkt te weten als jij....

  • @wersimantje4268
    @wersimantje4268 Рік тому +2

    Omdat we als mens eenmaal alle soorten gevoelens en emoties al hebben is het mogelijk om super blij of gewoon blij of normaal te zijn en verdrietig te kunnen zijn of erg verdrietig tot erg depressief ... Maar zelfs boos worden zit ook al in ons als je dit niet bezit dan ben ik erg bang dat je een 🤖 bent . Al deze soorten emoties hebben we al in het zakje maar welke worden het meest getriggerd is per persoon verschillend. Soms kan het evenwicht verstoort raken door te veel negatieve ladingen waardoor je uit balans kunt raken. Niet iedereen word ook met de zelfde gave's geboren of wat de een te kort aan heeft zowel de ander te veel. hangt ook veel van de natuur af. De een maakt meer mee dan de andere etc... alleen gezond mogelijk en wijzer worden en de tijd kan je een groot stuk verder brengen. En als je 80 bent geworden heb je de tijd in iedergeval meegehad.😉

  • @kenzovts8885
    @kenzovts8885 4 роки тому +8

    Bedankt voor dit geweldige initiatief!

  • @tchilp
    @tchilp 3 роки тому +2

    Bedankt voor de ondertiteling!

  • @annarohs9554
    @annarohs9554 2 роки тому

    Leerrijk, zoekend naar een leefbaar leven, wat dikwijls niet meer te hanteren is.😊

  • @jankeesverlareZeelandsroem1953
    @jankeesverlareZeelandsroem1953 2 роки тому +2

    Oprechte ziel gerelateerde “Woorden” werken prima met Liefde en Aandacht gesproken…🙏👍

  • @juditkeymeulen6071
    @juditkeymeulen6071 2 роки тому +5

    Er mag wel gezegd worden dat vaak met antidepressiva je eerst je nog slechter gaat voelen

  • @ImA-y9z
    @ImA-y9z Місяць тому

    Schildklier nakijken, alleen is dat geen winstoogmerk

  • @freekkoffeman8319
    @freekkoffeman8319 Рік тому

    beste mensen dit hebben we nodig :Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je."

  • @rebeccazohra
    @rebeccazohra 2 роки тому +5

    Ik kreeg een therapeut bij de crisisdienst na een zelfmoordpoging, liet mij vervolgens bijna een uur wachten omdat hij na afloop moest overleggen… Ik ben lekker naar huis gegaan en hoef niet meer terug. Zo kan het dus gaan.

    • @hakanyildiz4856
      @hakanyildiz4856 Рік тому +1

      Het heeft wel geholpen want je bent nog steeds in leven. Ideale behandeling, patiënten laten wachten. 😂

    • @xixi3148
      @xixi3148 Рік тому +2

      ​@@hakanyildiz4856 weten we niet. Die comment was 11 maanden geleden. Misschien is ze nu dood.

  • @allthatchas
    @allthatchas Рік тому

    Voor mij was psychotherapie niet mogelijk geweest als ik niet eerst aan pillen was begonnen. Die werkten geweldig, na een week of 6 ging ineens het licht weer aan. Maar mijn ervaring was dat antidepressiva de depressie niet wegnemen, maar alleen onderdrukken. Dus zonder psychotherapie (groepstherapie in mijn geval) was ik niet beter geworden.

    • @UniversiteitvanVlaanderen
      @UniversiteitvanVlaanderen  Рік тому

      Bedankt om je ervaring te delen! Voor de overgrote meerderheid van mensen met een depressie geldt inderdaad dat een combinatie van 'pillen en praten' de meest effectieve behandeling is.

  • @normadesmond6017
    @normadesmond6017 3 роки тому +5

    ff ook de werkelijkheid: voor een deel van de mensen die lijden onder een depressie helpt praten en of pillen niet. Als in:niet. Ik was 30 toen ik mijn eerste depressie kreeg. Dat is de gemiddelde leeftijd waarop zich een depressie openbaart. Ik zat 1 jaar lang in dagtherapie, kreeg pillen etc, en dacht: dit was het dan, ik heb het overwonnen en nu kan ik verder met mijn leven. 2 jaar laten kwam het erger terug dan ooit. Het is een wetenschappelijk gegeven dat, wanneer je eenmaal 1 depressie hebt gehad, je 50 procent kans hebt om het terug te krijgen. En wanneer je er 2 hebt gehad is het percentage 90 procent. Dus dat betekent levenslang. Ik ben nu 59. Ik heb er een stuk of zeven gehad, en dit gaat nooit meer beter worden. De zevende heeft tien jaar lang geduurd. En ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Hoe ouder je bent, hoe zwaarder ze worden en hoe moeilijker het is om eruit te komen. Dat is een feit. lZo realistisch moet je zijn. In dit leven gaat hem 'm voor mij niet worden. Ik hoop in een volgend.

    • @All-Lynn
      @All-Lynn 3 роки тому +1

      hierbij vraag ik me af of je in al die therapieën ooit naar de oorzaak bent geraakt van je depressie, of de therapie überhaupt wel aansloot bij wat jij nodig had en of de therapeuten überhaupt wisten waar ze mee bezig waren of enkel oppervlakkig aan het poetsen waren. Depressie is vaak een gevolg van trauma. En traumatherapie is een gespecialiseerd iets waar jammer genoeg ontzettend veel, de meeste, hulpverleners niet (genoeg) kaas van gegeten hebben in hun opleidingen. Gelukkig zie ik meer en meer gespecialiseerde trauma-opleidingen opkomen. Dit is zó belangrijk!
      Ik hoop dat jij een sprankel hoop vindt in de zware tijden. Ik begrijp dat je er na al die tijd niet meer in gelooft en dat vind ik heel erg voor jou (en velen in dezelfde situatie).

    • @normadesmond6017
      @normadesmond6017 3 роки тому +1

      @@All-Lynn ze zijn wel zeker tot de oorzaak gekomen en deze is dat ik een endogeen depressie heb. Dat betekent dat het een chemische inbalans is inmijn hersenen en dat depressiesbij ij ontstaan zonder oorzaak Door een lichamelijke mal functie. Dit is het geval bij 2 % van alle mensen die lijden onder een depressie. Er is geen medicatie voor. Het enigste dat een klein beetje helpt zijn de gebruikelijke anti depressiva. E n voor de rest is het acceptatie. Voor iets was niet te accepteren is.

    • @All-Lynn
      @All-Lynn 3 роки тому

      @@normadesmond6017 Sterkte! niet makkelijk om mee om te gaan en te accepteren inderdaad.

    • @normadesmond6017
      @normadesmond6017 3 роки тому

      @@All-Lynn nagenoeg onmogelijk

  • @umityildirim5558
    @umityildirim5558 7 років тому +13

    Na 6 maanden kan ook de depressie opklaren zonder medicatie of therapie dus eigenlijk weet je niet 100 procent zeker en ja na een lange termijn gebruik van anti depressiva probeer daar maar van af te geraken daar hebben ze helemaal niet over.

    • @esther2777
      @esther2777 6 років тому +2

      Ik begrijp deze mening, maar in onderzoek wordt voor deze beinvloeding gecorrigeerd dmv van bv een controlegroep en een grote steekproef. Daarnaast heeft men bewezen dat als een depressie om een gegeven moment vanzelf overgaat, de problemen niet zijn doorgewerkt waardoor de kans op terugval vele mate hoger is.

    • @skoning2178
      @skoning2178 6 років тому +1

      Ben ik het mee eens. Meestal zijn mensen of heel erg gevoelig voor depressiviteit (chronisch) of is er een probleem wat je met praten op zou kunnen lossen maar het kan ook een probleem zijn die je niet met praten or pillen oplost (schulden, bedreigingen enzovoort).

    • @ariari4133
      @ariari4133 5 років тому

      Kan ook langer duren.maar ik die jaren zwaar depressief.geweest ben is het vanzelf over gegaan.heb kort2 weken pillen geslikt die het alleen maar erger maakten .maar zolang de oorzaak blijft bv posttraumatischstressyndroom,de ene (krijgt) het al bij ??? De andere nog niet bij ???x10

    • @hansklok3243
      @hansklok3243 4 роки тому

      Egel

    • @ek5891
      @ek5891 4 роки тому

      6 maanden.... Dan plegen sommige mensen al zelfmoord. Ik denk dat beiden dus antidepressiva en psychotherapie een goddelijke combinatie is.

  • @rosaghafoerkhan6376
    @rosaghafoerkhan6376 3 роки тому +2

    Met liefde

  • @liekehuijbregts
    @liekehuijbregts 11 місяців тому +1

    Over afbouwen van anti-depressiva is zeer weinig onderzoek gedaan. Voor sommigen is dit een zeer moeizaam proces. Psychiaters in Nederland (van Os, de Groot en van Staveren) en Engeland spreken zich de laatste jaren uit over de afbouwproblematiek met (enrstige) onttrekkingsverschijnnselen. Zij pleiten voor een hyperbolische afbouw.

    • @benabraham9076
      @benabraham9076 3 місяці тому

      Men houd zich ook niet bezig in Nederland met bijwerkingen van voor al de SSRI's, terwijl allang bekend is dat deze onder anderen diabetes veroorzaken, zo als in Engeland het normale protocol bij het verstrekken van de SSRI's een regelmatige controle van oa de suiker waarden. Maar ook vitaminen tekort gecontroleerd worden

  • @RichardBosch-wd4np
    @RichardBosch-wd4np 4 місяці тому +1

    Wat werkt er bij een autisme burn out van inmiddels 7 jaar?

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 Місяць тому

      Professionals denken daar een prima oplossing voor te hebben.
      Vergelijkbaar hoe politici denken.

  • @geoffreyvanroose3561
    @geoffreyvanroose3561 3 роки тому +3

    Anti depressieva medicatie is wel verslavend. Dat is geen gewone vooroordeel. Verder was het wel een mooie uitleg

  • @jean-pierredevent970
    @jean-pierredevent970 2 роки тому +2

    Ik vond uiteindelijk een goede therapeut die me liet inzien dat ik niet hoef te veranderen omdat mijn gevoel juist heel raak is. Ik ben echt een waardeloze zeurpiet, een luiaard en profiteur, iemand die geen goed werk, vrienden of liefde verdient en enkel aandacht kan krijgen mits betalen van een ereloon. Ik speel zijn gegevens door aan geïnteresseerden.

  • @Daan-oc3yn
    @Daan-oc3yn 9 місяців тому +1

    Fitness, hardlopen, praten, gezonde keuzes etc. Dat helpt.

    • @Fastbikkel
      @Fastbikkel 6 місяців тому

      Het klinkt soms wat cliche, maar het klopt!

    • @jandudl74
      @jandudl74 3 місяці тому +1

      Als je een depressie hebt, dan heb je daar al helemaal geen zin in!

  • @nitakalisingh9445
    @nitakalisingh9445 2 роки тому +9

    Praten,Cognitieve therapieen,gedragstherapieen ,rustgevende medicijnen,Terug gaan naar je jeugd,alles uit je jeugd terug halen,echt achter de oorzaak van je depressie komen...want vaak begint dit al in je jonge jaren.

    • @xixi3148
      @xixi3148 Рік тому +1

      Als je een abusievelijke jeugd hebt gehad dan wil je juist niet terug.

  • @roosamsterdammer5249
    @roosamsterdammer5249 5 років тому +2

    Goed informatief.

  • @user-zt6mb7nf3i
    @user-zt6mb7nf3i 4 роки тому +8

    Ja maar meneer, ik wil wel even zeggen dat ik ook een aantal keren ben afgehaakt na een intake met een psychotherapeut. En ik heb echt geen moeite met een beetje goede kritische feedback van iemand. Maar dit was gewoon te erg. De één wilde het alleen maar over innerlijke kind thema's hebben. En de ander was ronduit onprofessioneel. En boekte telkens met 5 weken ertussen het volgende consult. Toen dat niet opschoot maar even op een zeer hoge dosis antidepressiva. Maar een goede uitleg of therapie ho maar. Soms kan je het echt slecht treffen.. Best vaak eigenlijk.
    Dus dit is mijn inziens zeker niet áltijd de schuld van de patiënt die niet naar zichzelf wil kijken. Jammer dat dat enkel genoemd wordt als afhaak reden..

    • @edgein7892
      @edgein7892 2 роки тому

      Er zit gewoon een groot deel charlatans en kwakzalvers in dit soort hulpverlening.
      Door ervaringen in het vrijwilligerswerk lijkt het me ook nog eens dat hoe hoger je op de ladder staat als ''hulpverlener'' hoe asocialer je je meent te kunnen gedragen.
      Ik heb psychiaters meegemaakt bij wie de gemiddelde tbs'er een toonbeeld van rede en gezond verstand leek.
      Ook een behoorlijk probleem is de bestuurscultuur in deze tak van zorg, de welwillende hulpverlener haalt nu eenmaal wat minder snel de targets en wordt prompt vervangen door een jaknikkende hielenlikker die evenmin iets presteert maar in ieder geval niet kritisch is op het beleid.

    • @user-gc3rv6jw3n
      @user-gc3rv6jw3n 2 роки тому

      @@edgein7892 Ik kan me dit helemaal goed voorstellen.
      Ik heb ook eens een misselijkmakende psychiater meegemaakt. Het blijven mensen en je hebt nou eenmaal overal (wat voor functie ze ook beoefenen) mensen die gewoon geen verstand van zaken hebben, alleen maar aan hun eigen behoeften denken of uit hun eigen gevoelige(gekwetste) ego's reageren, misbruik maken van hun machtspositie, oplichters zijn óf hun eigen spirituele vage geloven hebben waar je vaak ook niet echt mee verder komt, et ceteraá!!
      Er zullen vast wel een aantal goede hulpverleners zijn en met bepaalde problematiek kan dat handig of nodig zijn maar míjn persoonlijke ervaring is ook je moet vaak dingen toch zelf doen, leren en ervaren en vanuit wat jou goed lijkt, wat bij jou past verder gaan.
      Mensen hebben vaak toch andere ideeen over hoe met iets om te gaan en het moet maar net zijn wat jij ook vindt.
      Maar goed voor sommigen is het vast nodig, goede hulpverlening.

    • @edgein7892
      @edgein7892 2 роки тому +1

      @@user-gc3rv6jw3n Ik heb goddank geen ervaring vanuit een hulpvraag dus ik kan redelijk objectief naar deze groep kijken.
      De verhalen die ik echter hoor zijn schrijnend, mensen worden soms ronduit onbeschoft behandeld en mocht er iemand weerwoord geven hangt er gelijk weer een extra stoornis aan de diagnose.
      Ik ben over het algemeen niet zo van het direct in het wilde weg meppen maar ik geloof aan de hand van sommige verhalen niet dat ik langer dan 30 seconden op mijn handen zou blijven zitten als zo'n malloot mij op een dergelijke wijze zou bejegenen.
      Die klik zal er inderdaad niet altijd direct zijn maar in een organisatie van onder tot boven rot lijkt te zijn zal niemand die ooit vinden lijkt me.

    • @user-gc3rv6jw3n
      @user-gc3rv6jw3n 2 роки тому

      @@edgein7892 Ja je bedoelt dat de klik met een hulpverlener vinden moeilijk wordt als je bij een instelling zit die 'van beneden tot boven rot is'?
      Ja dat zal inderdaad dan moeilijk worden..
      Ik begin me er steeds meer van bewust te zijn hoeveel rotte appels er rond lopen in de hele wereld vast eigenlijk. Waar ik daar vroeger niet zo bewust van was ofzo. Te naief.
      Zegt maar dat ik veel rotte appels ben tegengekomen en veel ervaring heb hierin. En dat ik met mn thema's alsnog een gouden appel ben en daar trots op ben! ;) Haha. Aan zelfvertrouwen geen gebrek trouwens.
      Maar dit speelt (inderdaad) ook bij artsen, plastich chirurgen en alternatieve beoefenaars. Even dat je het weet.
      Conclusie: Niemand zomaar vertrouwen of iets zomaar aannemen en ook een beetje logisch blijven denken want soms zeggen ze ook maar wat.

    • @edgein7892
      @edgein7892 2 роки тому

      @@user-gc3rv6jw3n Teveel zelfvertrouwen zou ook uitgelegd kunnen worden als een stoornis.
      Alles eigenlijk wel wat men als ''hulpverlener'' aan een hulpvrager meent op te kunnen merken.
      Maar in ieder geval ben je wakker geworden, de mensheid is in zijn geheel al niet veel zaaks eigenlijk maar als zelfs de mensen waar anderen op leunen al beschikken over een verrotte aard heb ik als vrijwilliger al helemaal geen vertrouwen meer in dergelijke instituten.
      Dan moet je proberen op te bouwen wat ''hulpverleners'' aan het slopen zijn.

  • @xixi3148
    @xixi3148 Рік тому +1

    10:29 met andere woorden: "we hurt people's feelings on purpose, deliberately, for science, by giving them the opposite health treatment of what they asked for, and still made them pay for it. And they were upset by that." Dit had je ook kennen weten door een beetje empathie te tonen, en niet te spelen met echte gevoelens van mensen.

  • @SubmitTheKraken
    @SubmitTheKraken 3 роки тому +3

    SSRI's zorgen er voor dat emoties minder doordringen zodat je helderder kunt nadenken tijdens stress, hierdoor hou je meer energie over en ben je minder somber. Dopamine / noradrenaline inhibitors zorgen specifiek voor motivatie en energie. Oftewel deze pillen kunnen symptomen verminderen.

    • @kimberleypex
      @kimberleypex 3 роки тому +1

      Tricyclische a d. helpen t beste. Serotonine noradrenaline en dopamine ---kan me vergissen. Maar de tri - a d zitten 3 in i p v alleen serotonine

    • @CS-pl1re
      @CS-pl1re 3 роки тому +1

      Dus sporten is een goede middel

    • @SubmitTheKraken
      @SubmitTheKraken 3 роки тому +1

      @@kimberleypex + extra bijwerkingen ?

    • @kimberleypex
      @kimberleypex 3 роки тому +1

      @@SubmitTheKraken ben van de fikse pijnen af( operatielittekens , buikwandbreuken en verklevingen ) en de nachtmerries ( ptss) over operaties zijn weg . Bijwerkingen ? 3 kilo bijgekomen. Die krijg ik er wel vanaf.

    • @SubmitTheKraken
      @SubmitTheKraken 2 роки тому

      @Dennis 93 mirtazapine en bupropion combo is best fijn deste jonger je begint deste groter de kans is er lang aan vast te zitten bij escitalopram voelde ik me niet eens meer schuldig maar meer vervreemd, echt bizar, meteen mee gekapt

  • @karenkiebooms1373
    @karenkiebooms1373 Рік тому

    Van burn-out naar bore-out - dit is het proces dat mer dan elf jaar mijn leven heeft bepaald (en het heeft geen happy end, want de 'verloren' jaren komen nooit meer terug, dus maak ik van mijn dood de zoveelste deugd, die niemand verdiend heeft, maar wat wel voor de nodige verschuivingen zal zorgen) ... Het syndroom van Brugada is nog niet algemeen bekend en zal aan mijn naam verbonden zijn (ik heb dan ook geen doorsnee leven, maar alles wat extreem verbogen was, kan met het nodige geduld weer recht getrokken worden. Ook hier wer zorgt mijn verhaal voor de rode draad en wist ik niet wat er me te wachten stond, toen alles begon te verschuiven en ik maar geen vaste grond onder de voeten kreeg. Het heeft wat tekst en uitleg nodig, daarom een korte schets van de hoofdpunten:
    - op 7 september 2011 keek ik mijn eindrapport in voor het 1-jarige ba-na-ba traject Zorgverbreding en remediërend leren. Het licht ging UIT toen ik zag dat ik nu voor Didactiek (waar ik een vrijstelling voor had moeten krijgen, omdat het mijn job is geweest voor 28 jaar) nu een 4/20 had gescoord. Toen had ik moeten weten dat er 'coercive control' aan de basis zat, maar het zou nog 0 jaar duren voor ik die term tegenkwam en wist hoe het je vermogen om in je eigen competentie te geloven, aan flarden trekt. Dit had niet mogen gebeuren, maar dat het gebeurd is heeft mij een hoop kennis opgeleverd, die alles zal veranderen over hoe wij over de mens denken en hoe we met problemen omgaan, dus wie ben ik om kwaad te zijn over iets dat MOEST gebeuren, zodat we op collectief vlak het nodige zullen doen.
    - Een maand later was ik mijn volledig kort geheugen kwijt en voelde ik me continu 'wegzakken'. Ik herinner me dat ik op die momenten de kleuren ging benoemen van alles wat ik zag. Ik kon me namelijk niet meer focussen en was als de dood dat ik gek aan het worden was. Een kwestie van PANIEK dus en dat geeft een nieuwe dimensie aan het fenomeen van PTSS (Panische Traumatische Stress stoornis) en de daarop volgende overlevingsstrategieën, die je door een heel verwarde ervaring moeten leiden.
    - In december, kreeg ik te maken met het syndroom van Brugada -> een combinatie van volledige slapeloosheid, hartfalen en extreme angstaanvallen. Ik noem het Brugada's syndrome omdat ik die combinatie terugvond bij een bizar fenomeen, dat binnen een groep van Cambodiaanse vluchtelingen lelijk huis hield. De patiënten stierven binnen 0 dagen, ik overleefde 14 dagen zonder ook maar 1 moment WEG te kunnen zijn uit mijn lichaam of mijn leven. Ik vrog me af waarom ik zoveel 'sterker' was als zij, want het heeft jaren geduurd voor ik weer iets van een normaal slaappatroon had en dan nog, spreken we over hooguit 4 uur slaap per etmaal. Het inzicht, dat ik vandaag kreeg, is verrassend, maar het liet op zich wachten toen ik aan het 'reversed' frog principle dacht (en ook dat moet even verduidelijkt worden)
    - het kikker-principe gaat over 'langzaam' in een toxische situatie gezogen worden. Kikkers voelen geen temperatuurverschil dat kleiner is dan 3 graden, dus kan je ze laten 'wennen' aan kokend water door eerst het water met 2,5 graden te verwarmen, dan het water met een halve graad laten afkoelen om het dan weer met 2,5 graden op te warmen. Het was een item bij de laatste show en ik voelde me verward - waarom houdt men zich bezig met dat soort van experimenten - maar ik gebruikte het in mijn manuscript om uit te leggen waarom ik zo lang in een toxisch huwelijk bleef, terwijl ik wist dat ik degene was, die de knoop zou moeten doorhakken (want Peter kreeg wel wat hij nodig had). Wanneer je zo lang onder extreme stress hebt gestaan, dan helpt het niet om plots in een stressloze situatie gebracht te worden en juist het feit dat men is blijven zuigen en me steeds dieper in dat bodemloze gat duwde, heeft me GERED (wat niet gebeurde bij de vluchtelingen, die daardoor 'Brugada' kregen. Met ander woorden, ook het ontspannen van de lier moet in kleine stappen gebeuren en je weet pas dat je klaar bent met het proces als de persoon in kwestie zich 'dood' verveelt (bore-out). Wat ik ook deed en hoe ik het ook probeerde duidelijk te maken, men bleef me in de stress houden door alles te blijven ontkennen (alsof ik een ontkend borderline probleem had). Kijk je nu naar mijn situatie, dan zie je dat er geen redden meer aan is, want ze hebben alles wat met zelfbeschikking heeft te maken van me afgepakt om me iets af te dwingen wat NOOIT een rol gespeeld heeft, want al bij al reageerde ik gepast en aangepast op een steeds grotere druk van buitenaf. In plaats van een opgefokt veertje, zie je nu het omgekeerde - ik laat alles zijn zoals het is en kan me nergens nog voor interesseren. Dat noem ik dan weer het Auschwitz effect, want iedereen bleef er omdat ze toch nergens onderdak zouden krijgen en zelfs nadat de poorten opengezet werden, moest iedereen op eigen kracht naar huis. Kortom, achteraf hebben ze er een soort van heldenverhaal van gemaakt, maar in realiteit wist niemand meer wat ze nog mochten of konden doen en was de hele 'inboedel' verbeurd verklaard, inclusief de 'gevangenen' en hun 'bewakers'. Ook daar zie je trouwens een vergelijkbaar fenomeen gebeuren, ook al was iedereen extreem verzwakt, toch zijn velen 'thuis geraakt' - dat overlevingsmechanisme is vele malen sterker dan je 'gezond verstand', want ook hier was het verhaal niet klaar toen ze weer in 'veiligheid' gebracht werden (en heeft men het gebruikt omwille van de compensaties, wat een ander probleem heeft veroorzaakt).
    Ik weet het, met dit soort van uitspraken maak je geen vrienden, maar zelfs dat kan me niet langer warm of koud maken - ik ben niet moe maar volledig uitgeput en ondertussen ben ik zo ver van een normaal leven verwijderd, dat er een 'wonder' moet gebeuren om me weer op de rails te krijgen. Too late can be over and out en voor mij betekent dit dat ik van NIETS nog kan genieten, behalve van het feit dat ik sterker bleek te zijn dan ik ooit voor mogelijk hield.
    In de hoop de 'wetenschappers' hierbij iets van belang geleerd te hebben, neem ik nu graag afscheid van dit ene lichaam en ene leven, dat enorm veel potentie had, maar dat laatste was mij niet gegund (omdat de parasieten het ene gratis maaltje na het andere kregen en ik geen idee had waarom ze zonodig mij moesten uitkiezen voor hun verziekt feestje). Je krijgt zelden wat je wil, maar meestal wat je nodig hebt ...

    • @itana5542
      @itana5542 Рік тому

      Niemand leest zo’n lang verhaal….

  • @carolienw409
    @carolienw409 4 роки тому +31

    Ik begrijp nooit goed waarom de voeding nooit wordt meegenomen in de aanpak. Ik ben zelfstandig overgestapt op een Ketogeen dieet, aangevuld met supplementen als magnesium, D3, K2 en L-tryptophaan en ben zo zelf van mijn depressie afgekomen.

    • @benvanzanten379
      @benvanzanten379 4 роки тому +6

      Ik ook. Rauwe paprika, kiwi, haver met yoghurt. Vitamine D, rozijnen, blauwe bessen, frambozen, gekookt ei.

    • @benvanzanten379
      @benvanzanten379 4 роки тому +3

      En appels eten!

    • @aidenarmin
      @aidenarmin 2 роки тому

      Goed punt

    • @bananeneter999
      @bananeneter999 2 роки тому +9

      Daar wordt de medische wereld niet rijk van.

    • @hakanyildiz4856
      @hakanyildiz4856 Рік тому

      Zegt professor voeding

  • @MarionBrandsen6204
    @MarionBrandsen6204 6 років тому +25

    Dit zegt dus helemaal niks. Het heeft alles te maken met de oorzaak van de depressie. Daar hoor ik hem niet over. En niet verslavend? Hij heeft zelf dus geen ervaring met antidepressiva.

    • @blijvendanders828
      @blijvendanders828 4 роки тому +2

      Dat heeft hij zeker wel maar waarschijnlijk (aanname, ik weet het) krijgt ook hij gewoon zijn bonussen voor het verstrekken c.q. voorschrijven van medicijnen en mag dat dus niet zeggen.

    • @normadesmond6017
      @normadesmond6017 4 роки тому

      Er zijn depressies waar oorzaak er niet ertoe doet. ik heb sinds mijn 30e, nu 27 jaar lang, een endogene depressie. Dat houd in dat het geen oorzaak heeft (geen dramatische jeugd of traumatische gebeurtenissen maar puur een lichamelijk iets). Mijn hersenen maken geen endogene stoffen aan. That's it. Net zoals bij suikerpatiënten een lichaam dat met insuline rotzooit. En dan ben je kort gezegd dus gewoon de sjaak. De enige optie die je dus hebt is antidepressiva. En die zijn niet verslavend. Het is geen drug - het zijn pillen die endorfine geven aan de hersenen die ze zelf niet aanmaken. Maar---------en nu komt het leuke ervan--------- niet helemaal. Het zijn geen wonderpillen. Je neemt ze en het helpt net zover om het leefbaar te houden maar niet genoeg om het op te lossen. En daar moet je het dan mee doen omdat er niks anders is. De medicatie voor psychische ziektes zijn betreurenswaardig ontoereikend. Ik leef per dag. Soms is het ondraaglijk. Soms is het 70 procent van normaal. En ik weet dat het niet beter gaat worden dan dat. Je daarbij neerleggen is het moeilijkst van alles. Zou je me voor de keuze stellen: een amputatie van een ledemaat of dit...... Wat denk je zelf? Kom maar op met die zaag. Maar die keuze heb ik niet. Ik zal het ermee moeten doen.

    • @normadesmond6017
      @normadesmond6017 4 роки тому +2

      @Rob Droog Ik vind het opmerkelijker dat jij de ziekte die ik met me meedraag iedere dag in twijfel stelt. Dit is een vorm van depressie die is vastgesteld door medici en zelf door een hersenscan is vastgesteld. Waarom maakt een lichaam geen insuline meer aan waardoor het aangevuld moet worden? Je kunt het daarmee vergelijken. En alleen al het feit dat jij mijn dagelijkse strijd die ik moet voeren om een enigszins redelijke leven te hebben vind ik beledigend en ongefundeerd. Probeer het zelf eens een jaartje of tien. Dan praten we verder.

    • @normadesmond6017
      @normadesmond6017 4 роки тому

      @Rob Droog De reden dat ik deze ziekte heb is dat mijn hersenen geen serotonine aanmaken. Dat is het. Puur en simpel. Het is onderzocht, vastgesteld door scans en MRI's, al de medische b.s. die je kunt bedenken. En het is een gegeven dat endogene depressies bestaat en dat ik 1 van de gefortuneerden ben die ermee te dealen hebben. Geen discussie over mogelijk. En daar heb ik mee te leven, zoals vele andere mensen met een ziekte waar ook heel weinig aan te verhelpen valt.

    • @normadesmond6017
      @normadesmond6017 4 роки тому

      @Rob Droog ok. Zoals met iedere chronische ziekte is het moeilijk voor te stellen waar je mee te maken hebt iedere dag weer zonder vooruitzicht op heling. Dat begrijp ik.

  • @janiinemma9357
    @janiinemma9357 4 роки тому +10

    Ik raak nooit meer antidepressiva aan, toen ik het gebruikte was ik een zombie, ik had helemaal geen gevoelens meer. Is dat beter dan somberheid? Nee! Gelukkig jaren geleden mee gestopt! Dat stoppen was echter niet zo makkelijk want het is zeker verslavend.

    • @TheMadborn
      @TheMadborn 3 роки тому +1

      ik kamp al jaren met zware depressies , al vanaf mijn vroege jeugd .. ik heb periodes dat ik daadwerkelijk slaapmedicatie en of antidepressiva nodig had. dit was echter wel alleen maar een lapmiddel, indien gebruikt met mate , is daar niets mis mee ... een weekje tot rust komen.
      geen enkele medicatie , geen enkele therapie (ik heb in mijn 30 jarige strijd alles wel geprobeerd) werkt voor mij ... accepteren dat ik nooit "genezen" zal en dat mijn hersenen niet werken zoals de doorsnee mensen (als zoiets al bestaat) heeft mij in bepaalde mate rust gegeven en heeft het leven weer "leefbaar" gemaakt, maar het blijft een voortdurende strijd

  • @dominggus6726
    @dominggus6726 6 років тому +3

    Praten als we behoefte aan hebt, te accepteren om minder zwaar , pillen is rust medicatie is reisparndon , 2 keer per dag , werk voor voor mij en het kost tijd en geduld het gaat over en geloof / bidden 🙏

    • @dominggus6726
      @dominggus6726 6 років тому +1

      Dankt u wel ! J bepaalt zelf 👍

  • @pepijnverbeek9667
    @pepijnverbeek9667 2 роки тому +2

    depressie ontstaat door je omgeving. geluk is nu anders dan vroeger .terug naar de basis is het begin.

  • @dominggus6726
    @dominggus6726 6 років тому +2

    Praten en volgt het gevoel

  • @jobhorn3573
    @jobhorn3573 Рік тому +1

    Het was beter geweest als deze meneer eerst uitgelegd had wat een depressie is. De ene depressie is de andere niet. Jonge mensen hebben, generaliserend, meer aan psychotherapie dan oudere mensen. Het is te complex om dit in een kwartiertje college te behandelen.

  • @MrToontuber
    @MrToontuber 2 місяці тому

    Alleen pillen en/of praten?

  • @robertboswachter8666
    @robertboswachter8666 4 роки тому +2

    Maar het blijft een moeilijke tijd waar we straks door pillen van kunnen genieten?

  • @hanschouwman4536
    @hanschouwman4536 5 років тому +4

    Mooi verhaal. Maar,waar was het stukje over negatieve bijwerkingen???? Dat is vreselijk. Hartslag van 240 per minuut,Onrust de hele rim ram is kloten..
    Er moeten andere manieren zijn? Of........ Gr Han

    • @yustakid
      @yustakid 5 років тому

      hangt er van af hoelang gebruik je al medicijnen?

    • @hanschouwman4536
      @hanschouwman4536 4 роки тому

      @@yustakid jij wilt de medicijnen verslaving een reden geven of rationaliseren ga je gang. Ik heb een aantal 30 verschillende?????? Gehad
      Het hielp niet. We zullen een andere weg moeten gaan andere wegen. De verslaafde moet oprecht willen stoppen. Anders zeg ik niet. Maar verslaafd zijn onnodig. Dank u

    • @yustakid
      @yustakid 4 роки тому

      @@hanschouwman4536 wist niet day ssri's verslafend waren

    • @hanschouwman4536
      @hanschouwman4536 4 роки тому

      @@yustakid stop er maar in 1 x mee, dan krijg je lichamelijke klachten van die rommel. Verder is het niet aan mij besteed.

  • @CiciliavandeWoestijne
    @CiciliavandeWoestijne Рік тому

    Het was een eyeopener dat je gedrag fysiek verklaarbaar is.

  • @chris5145
    @chris5145 2 роки тому +10

    Focus op het positieve, op God, eet gezond, beweeg en slaap gezond en luister vooral niet naar de negatieve stemmen in je hoofd. Het kan even duren maar het wordt minder! De psychologie kan dit niet altijd oplossen daar het ook geestelijk is en de wetenschap en psychs kennen vaak geen geest

    • @fcdenhaagfc9375
      @fcdenhaagfc9375 2 роки тому +7

      Het wegstoppen of negeren van negatieve stemmen/gevoelens helpt misschien even maar is niet de oplossing. Laat die gevoelens/gedachten er maar zijn en spreek het uit. Probeer die gedachten niet als vijand te zien maar als een vriend en praat ermee zodat negatieve lading eraf gaat en je hersenen dit opslaan. Deze tip heb ik gelezen en toegepast bij mijn paniek/angststoornis en heeft mij enorm geholpen.

  • @fasteddy4987
    @fasteddy4987 2 роки тому

    bestaat dat wel?

  • @dominggus6726
    @dominggus6726 5 років тому +1

    👍👍👍👍 Praten !

  • @lilianebeeckman2901
    @lilianebeeckman2901 6 років тому +3

    Men zou zich kunnen afvragen in hoever pillen invloed hebben op het gevoel.

    • @ariari4133
      @ariari4133 5 років тому

      Xtc is ook als antidepressieva ontwikkeld

    • @BomTheJohn
      @BomTheJohn 5 років тому +1

      @@ariari4133 MDMA*

    • @kimberleypex
      @kimberleypex 5 років тому

      Serotonine is zorgt voor een goed gevoel. Wordt normaalgesproken in de darm aangemaakt en in de hersenen. Depressie en darmziektes laten het serotoninepeil flink zakken. Er zijn ook voedingsmiddelen waar je blij van wordt , maar antidepressiva heeft ook zo n effect , serotonine (SSRI)en noradrenaline (samen TCA) verhogen het peil.

  • @evenserieus1
    @evenserieus1 2 роки тому

    dank u

  • @Sprankelvol
    @Sprankelvol 10 місяців тому

    Antidepressiva onderdrukt je emoties. En je geraakt er bjjna meer van af. Het is belangrijk dat je aan de slag gaat met het zenuwstelsel terug te herbalanseren volgens dokter Gabor Maté en Bessel van der kolk.

  • @stoneywise3811
    @stoneywise3811 6 місяців тому +1

    en nu het meest vreemde antwoord, depressie wordt veroorzaakt door suiker. Ik ben sinds 3 jaar op een carnivoor dieet. Dat is een dieet met geen enkele vorm van suiker. Het werkt prima tegen obesitas en lichamelijke problemen maar het vreemdst van alles is dat mijn depressie volledig verdwenen is. Ik ben heel mijn leven depressief geweest en ook erg gevoelig voor verslavingen. Sinds mijn absoluut geen suiker, zetmeel en plantaardige olien dieet is mijn depressie volledig verdwenen. Het heeft wat tijd nodig. Anti depresiva is een slechte medicatie. Voorkom dat. Een simpele verklaring maar niet volledig onderzocht is dat suiker, zetmeel en plantaardige olien inflamatie in de hersenen veroorzaken. Het gevolg daarvan is depressie, angst en andere mentale problemen. Praten en pillen, heb ik allemaal geprobeerd, was geen oplossing, maar sinds mijn carnivoor dieet is mijn depressie verdwenen en mijn angsten zijn zeker 80% minder. Het is een onderzoek waard.

  • @RM-lu1kx
    @RM-lu1kx 3 роки тому +1

    Kan het zijn dat veel mensen depressief worden doordat hun gevoel van trots weg is? Je mag eigenlijk geen zwakheid meer hebben, terwijl zelfkritiek of zelfreflectie, meestal voorkomt dat andere mensen kritisch op je kunnen zijn.bijna niemand is zelfkritisch, mensen die hard werken worden laaggeschoold genoemd.

    • @09dariii
      @09dariii 2 роки тому +1

      Maar ook bij mensen die, om het binnen jou termen te houden, 'hooggeschoold' zijn, kan ditzelfde effect ontstaan toch? Er is altijd wel iemand 'beter'.

  • @kimberleypex
    @kimberleypex 5 років тому +4

    Serotonine tekort. Oorzaak. Of ptss of ontwricht gezin of geweld enz enz enz Door stress en trauma zakt t serotoninegehalte.

    • @kimberleypex
      @kimberleypex 3 роки тому +1

      In ernstige gevallen , trauma s , zware mishandeling en levensbedreigende ziekte kun je praten als Brugman. Ik kan de psychologen in mijn leven niet meer tellen Dat werkt niet. Pillen dus. Tricyclische a d werkt perfect ook tegen de pijn van an mijn operaties
      En het PTSS door de nonstop operaties.

    • @kimberleypex
      @kimberleypex Рік тому +1

      @@WitchOnABroomstick. Ik werd erg ziek. Ziekte van Crohn. Door de strijd voelde ik me in mn hoofd steeds sterker.

    • @kimberleypex
      @kimberleypex Рік тому +1

      De dood was n aantal keer bij me. “God , geef me de Kracht om alles te doorstaan”. Uren dagen maanden jaren . Burnout , bijnieruitputting, cystes en vaak abcessen , fistel . Vele spoedoperaties. In die slopende tijd kreeg ik a d . Nu heb ik een a d met 3 neurotransmitters erin , tegen pijn en depressies. Het medicijn voor Crohn patiënten. Ik moest t allemaal alleen doorstaan
      Onvoorstelbaar als ik terug kijk ! 🙏🏽🙏🏽🙏🏽❤️👩🏽. P s en werken ? Ik lig vaker plat met ontstekingen, dat ging dus niet . L-tyrosine is een super aminozuur ! Tegen angst , depressies, slapeloosheid, enz. Dat kun je gewoon kopen. 3x daags een capsule. Ook lijnzaad olie , banaan en walnoten helpen. 💪🏽👍🏽💪🏽SUCCES 💕👩🏽

  • @wallyjansen898
    @wallyjansen898 Рік тому

    Werken helpt het beste

    • @UniversiteitvanVlaanderen
      @UniversiteitvanVlaanderen  Рік тому

      Sommige mensen met een depressie vluchten in hun werk om minder met hun problematiek geconfronteerd te worden. Dit is echter geen duurzame oplossing om van depressieve gevoelens af te geraken. We raden therapie ten zeerste aan!

  • @elsvantveer9593
    @elsvantveer9593 2 роки тому

    antidepresiva is toch niet alleen slecht, er zijn toch ook goede resultaten bij.

    • @elsvantveer9593
      @elsvantveer9593 2 роки тому

      ik heb 2 jaar bij een psicholoog gelopen, praten, praten, dat hielp bij mij niet, dus toch maar antidepresiva waar ik heel erg van ben opgeknapt, ik slik ze al 20 jaar, de huisarts zegt, niet stoppen want dan krijg je die zelfde onrust weer terug. dus ik stop niet.

    • @UniversiteitvanVlaanderen
      @UniversiteitvanVlaanderen  2 роки тому

      Zeker, dat wordt ook gezegd in de video. Volgens onderzoek werkt een combinatie tussen medicatie en therapie het beste, maar ieder doet wat voor hem/haar het beste werkt natuurlijk :)

  • @erikbroos5456
    @erikbroos5456 4 роки тому

    Praten !

    • @TheLvkrijger
      @TheLvkrijger 4 роки тому

      Als men daar behoefte aan heeft..

  • @kerstinmenzel6850
    @kerstinmenzel6850 2 роки тому

    Ik ben blij dat ik die depressieve eindelijk kwijt ben ik vond het vreselijk met een alkoholiker te zitten dit was wel erg die was elke avond besoffen en ze waren al verslaafd wij zullen zelf blij zijn dat ze zich zelf ban kant maken want ze maken gelukkige mensen ongelukkig wij zijn blij dat ze zich van kant maken

  • @madhuriechotoe9410
    @madhuriechotoe9410 6 років тому +2

    Attention

  • @gessie
    @gessie 5 років тому +2

    Koen lijkt mee een fijne therapeut, duidelijk van hoger niveau dan de gemiddelde therapeut, maar lijkt ook optimistisch over zijn collega's en hun functioneren. In 15 minuten kan hij niet heel diep op het onderwerp ingaan uiteraard, maar even noemen dat geneesmiddelen betrouwbare kwaliteit bieden terwijl psychotherapie (en tevens andere vormen van gesprekstherapie) een crapshoot zijn was prettig geweest.
    Hij heeft gelijk: De patient voorkeur is primair. Vrijheid in het algemeen is primair als het gaat om geestelijke gezondheid. Maar wanneer de patient geen voorkeur heeft zou ik de pil voorschrijven, niet alleen vanwege de relatieve betrouwbaarheid maar tevens de kosten (de pil is goedkoop). Men denkt misschien dat geld geen rol moet spelen, maar terwijl dit geschreeuwd wordt zien we in Nederland toch echt de zorg ernstig aftakelen door gebrek aan financiering, en is spaarzaamheid wijs.

    • @evelienlaroy
      @evelienlaroy 2 роки тому +1

      of omgekeerd... duiding was precies noodzakelijk, vele artsen kunnen dat niet zo aan de dag leggen, jammergenoeg, daar gaat t om

  • @kerstinmenzel6850
    @kerstinmenzel6850 2 роки тому

    Ik ben blij dat ik deze depressieve eindelijk los ben vreselijk zulke depressie of zij zijn dronken of ze voelen zich niet lecker vreselijk

  • @bobroefs5467
    @bobroefs5467 7 місяців тому

    Antidepressiva zijn WEL verslavend, probeer er maar eens vanaf te geraken! Alles is semantiek, zie Peter Gotzsche. Als je het zo bekijkt, zijn sigaretten ook niet verslavend …

  • @ps133
    @ps133 2 роки тому +3

    Je geneest een depressie door creatieve opdrachten te doen.

    • @NiekEdeling
      @NiekEdeling Рік тому

      Soms kan muziek gaan maken/spelen enorm helpen; in ieder geval activeert het andere delen van de hersenen dan die waar de depressie huist.

  • @lijstsamendansen519
    @lijstsamendansen519 3 роки тому

    Zegels!

  • @vandeberg649
    @vandeberg649 Рік тому

    Of beide.

  • @yasminehuyghebaert6797
    @yasminehuyghebaert6797 2 роки тому +1

    Das een geschoolde en die weten alles beter volgens hun academische scholing

  • @lifestyleandbodybalanced4463
    @lifestyleandbodybalanced4463 6 років тому

    Ik denk geen van beide. Waarom de één wel en de ander niet? Het antwoord op deze vraag wordt altijd in de omgeving gezocht ( net als met hooikoorts), daar ben ik/Dr Bergman niet mee eens. Ik kijk jaren naar filmpjes van Dr Bergman, die nu ook over depressie een mening heeft/geeft. Ik heb een korte/ vertaling/versie van alle verzamelde informatie over depressie omgezet in een filmpje en wat er gebeurd in de hersenen en hoe oosterse culturen mee omgaan. Alle medicatie is 100% placebo, zegt Dr Bergman, dus als je een nieuwe weg wil inslaan en er open voor staat kijk mijn filmpje en probeer het vooral uit, kan geen kwaad. Nee heb je, ja kan je krijgen. Ik heb paar familie/vrienden geholpen. Sterkte en kusjes

    • @LPftw7
      @LPftw7 6 років тому +1

      Lifestyle leren en body balanced Alle medicatie is 100% placebo? En jij wil op die manier mensen op je kanaal uitnodigen. Dat is een hele domme en naiëve uitspraak meid. Maar daar kom je wel achter als je ze een keer echt nodig hebt.

    • @lifestyleandbodybalanced4463
      @lifestyleandbodybalanced4463 6 років тому

      Nee niet ik, Dokter Bergman zegt dat, daarom ging ik op zoek naar anderen manieren. Kent u hem?

    • @LPftw7
      @LPftw7 6 років тому +1

      Lifestyle leren en body balanced Ik ben zelf ook geen blinde gelover van de medische wereld en ben wel degelijk skeptisch voordat ik iets inneem. Maar 100% placebo? Als je dat als zogenaamd dokter beweert ben je geen dokter... nog geen 200 jaar geleden ging je al dood aan een infectie, nou neem je even een antibiotica en het gaat weer goed. Erg respectloos (om zoiets te claimen) naar al het harde werk en onderzoek wat mensen erin hebben gestopt...

  • @livinglifetothefullest22
    @livinglifetothefullest22 Рік тому

    Er is niet 1 pil in de wereld die ook maar iets geneest!!!!

  • @barrygol7146
    @barrygol7146 3 роки тому +6

    Een depressie genees je met bier.

  • @Responder-
    @Responder- 5 місяців тому

    Zoek God en leef‼️
    Lees de Bijbel voor troost en antwoorden, het Evangelie in het Nieuwe Testament.
    Jezus Christus de Zoon van God is Het Lichtpunt in deze verdorven wereld.
    Wie Hem heeft wordt behouden, wie Hem mist gaat voor eeuwig verloren.

    • @maxaafbackname5562
      @maxaafbackname5562 Місяць тому

      Oplossing nog erger dan drugs en alcohol...
      Een piramidekaryel...

  • @clemensvollebergh9285
    @clemensvollebergh9285 2 роки тому

    Wat een kortzichtige benadering: 'praten of pillen'. Een depressie los je op in de darmen!

  • @chouchinfong4734
    @chouchinfong4734 5 років тому +1

    Beiden

  • @evalinevanderwiel826
    @evalinevanderwiel826 4 роки тому +7

    Lopen

  • @FrankyTempels
    @FrankyTempels 3 місяці тому

    Een vriend van mij , gescheiden,budged begeleiding,huis kwijt, kinderen,profiteede van hem,en dan ga je naar psycholoog, mooi huis ,dure auto,bla bla ,,,fas dan 50 eu ,dan voelt ge u toch slechter

  • @dv5019
    @dv5019 2 роки тому

    Leren voelen…..

  • @bastianvanmaanen3715
    @bastianvanmaanen3715 5 років тому +1

    Praten als je truffels hebt gebruikt

  • @kriegsmarine7901
    @kriegsmarine7901 2 роки тому

    Daarom moeten gedwongen worden.

  • @kerstinmenzel6850
    @kerstinmenzel6850 2 роки тому

    Psychiater psychologen zijn alle niet opgeleid bij depressieve mensen

  •  5 років тому +2

    ONTHOOFDEN !

  • @sadamhoussain
    @sadamhoussain Рік тому

    Bekeren naar de islam. Gegarandeerd kom je van je depressies af. Val me niet aan ik bedoel het goed voor jullie, bekeren nog niet eens alleen het verdiepen al. Succes mijn menselijke broeders ❤

    • @UniversiteitvanVlaanderen
      @UniversiteitvanVlaanderen  Рік тому

      Religie kan voor sommige mensen een bron zijn van hoop en levenskracht. Het kan echter nooit dienen als vervanging voor wetenschappelijk onderbouwde therapieën en/of geneesmiddelen die serieuze ziektebeelden zoals klinische depressies moeten bestrijden.