Kun je jouw stress-systeem resetten?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 131

  • @seilenna80
    @seilenna80 4 роки тому +46

    Wat ik zo oneerlijk & pijnlijk vind is dat wanneer het duidelijk is dat je vastloopt door een jeugdtrauma je eerst allerlei therapieën moet volgen, allerlei medicatie mag proberen maar dat je nooit een hersenscan krijg, dat dat niet verder bekeken wordt en naar jou als persoon. Maak je een televisieprogramma of loopt er een test dan kan het ineens, degene die er hun leven tegen strijden en zoals bij mij nu fysiek hard er op achteruit gaan worden heerlijk in een hokje gestopt en afgeserveerd!

    • @kennebelizerred1023
      @kennebelizerred1023 2 роки тому +8

      Daar ben ik het volledig mee eens. Het kan ook in je voeding zitten door een bepaalde stof niet, of niet genoeg binnen te krijgen. Blijkt dat je darmflora rechtstreeks verbonden is met je serotonine gehalte, en je daarom je niet goed in je vel voelen kan voelen. Ze denken gelijk dat je aan de medicijnen moet, maar even bloedprikken, of inderdaad een hersenscan laten ondergaan doen ze niet. Er kan zoveel meer spelen dan enkel een jeugdtrauma...Ik had angst en paniekaanvallen, heb omega 3 op degelijkse basis genomen en heb geen last meer van die aanvallen om maar een voorbeeld te noemen. 6 jaar last van gehad en zich geuit in een diepe depressie die voor mij persoonlijk op gelost heeft door een niet lichaams eigen stof (omega 3). Had ik dat maar eerder geweten!

    • @-_YouMayFind_-
      @-_YouMayFind_- 2 роки тому +4

      Ja en vitamines en mineralen MOETEN getest worden vind ik. Mijn tante is daar ook een voorbeeld van. Maar mijn darmziekte deed ook hele rare dingen met mij

    • @MS-tb3uq
      @MS-tb3uq 2 роки тому +1

      @@kennebelizerred1023 mag ik weten hoe je dit te weten gekomen bent?

    • @snoesje4u255
      @snoesje4u255 5 місяців тому

      Ja goede vraag, hoe kom je erop? Mijn trauma gaat echt niet weg door vitamines en mineralen te slikken. A. Of je hebt niet opgelet en/of je snapt er echt daadwerkelijk niets van.

  • @roziesandmounties.6190
    @roziesandmounties.6190 4 роки тому +11

    Het klopt helemaal ," een jeugd trauma ", blijft je je hele leven achter volgen...

    • @linsyhellegersunlockyourgr5160
      @linsyhellegersunlockyourgr5160 8 місяців тому +2

      Nee hoor...alle trauma's zijn te helen en ook je systeem is te resetten zonder medicatie. Kijk bijv naar polyvagaal therapie en de mogelijkheden van regressie en hypnose. Ik spreek uit eigen ervaring en als psycholoog.

  • @suzandeboersap4696
    @suzandeboersap4696 8 місяців тому +4

    Interessante uitleg over stress. Wat ik mis, is het feit dat jeugdtrauma heel wat breder getrokken mag worden dan alleen maar verwaarlozing en misbruik. Het kan ook worden veroorzaakt door zoiets kleins als veel in ziekenhuizen moeten doorbrengen. En hoe zit het met chronische stress? Dat valt buiten dit verhaal en dat is echt gemiste kans. En ik geloof veel meer in therapie en coaching zoals mobility mentoring, om mensen hun veerkracht te laten hervinden. Typisch een psychiater om op zoek te willen naar een pilletje. Het zou heel goed kunnen ondersteunen maar het verhaal getuigt van oogkleppen.

  • @GuanFelixOnYouTube
    @GuanFelixOnYouTube 4 роки тому +19

    Je kunt inderdaad de oorzaak niet ongedaan maken door het verleden te wijzigen. Wel kun je kijken welke overtuigingen je hebt gevormd over jezelf door negatieve ervaringen uit je leven. Die overtuigingen kun je aanpakken. Daarnaast kun je terug gaan naar de ervaring van toen via hypnotherapie en de spanning, stress die je je leven lang opslaat loslaten. Ik ben ervan overtuigd dat je je stress-systeem ook kunt resetten door je stress alsnog los te laten. Mijn ervaringen met regressietherapie leren mij dat clienten na zo'n sessie onverwerkte jeugdtrauma's alsnog verwerken en een plek kunnen geven. Ons brein en lichaam werken samen, en als je brein anders denkt, voelt je lichaam ook anders. Verder denk ik dat het heel belangrijk is om ook te kijken naar de manier waarop bijvoorbeeld zebra's hun stress ontladen. Dat doen ze door te schudden en zo de stress uit hun lichaam te schudden. Dat is ook een resetknop voor het stress-systeem. Clienten gaan soms letterlijk schudden als ze hun trauma verwerken. Een prima manier om al die opgeslagen spanning / negatieve energie los te laten. Ik blijf deze ontwikkeling met belangstelling volgen. Het is een zeer belangrijk onderwerp om vanuit diverse perspectieven naar te kijken en zo mensen te helpen om mentaal weerbaar te zijn en gezond te leven.

    • @stress-tv4740
      @stress-tv4740 4 роки тому +5

      Beste Guan Felix,
      Dankjewel voor je reactie! Het is zeker een belangrijk onderwerp om vanuit verschillende perspectieven te bekijken. In deze video wordt een deel van het onderzoeksproject uitgelegd, namelijk het resetten van je stress-systeem met medicatie. Naast deze RESET-medicatie studie zullen wij vanuit het Amsterdam UMC, locatie VUmc ook onderzoek doen naar de effectiviteit van trauma-gerichte psychotherapie bij mensen met een depressie en een jeugdtrauma (RESET-psychotherapie). Op onze website www.jeugdtrauma-depressie.nl kun je meer informatie vinden over beide studies mocht je interesse hebben om er meer over te lezen.

    • @GuanFelixOnYouTube
      @GuanFelixOnYouTube 4 роки тому +1

      @@stress-tv4740 dank je wel! Goed om te horen dat jullie het probleem vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Bedankt.

    • @38Fanda
      @38Fanda 3 роки тому

      @@GuanFelixOnUA-cam ik vind motorrijden en heel hard schreeuwen wanneer ik vol gas geef heel erg rustgevend, geen grap. maar ik ben niet zeker of ik gewoon verslaafd ben aan de adrenaline.

  • @HettiedeKorteDiplomaat
    @HettiedeKorteDiplomaat 2 місяці тому

    Ik begon op mijn 18e hulp te zoeken voor mijn chronische gevoel van overspannenheid. Ik kreeg de meest belachelijke diagnoses waar ik niets aan had. Ik ben nu 74 jaar en krijg nog regelmatig herbelevingen uit mijn jeugd. Ik ben emotioneel totaal verwaarloosd. In mijn volwassen leven heb ik nog twee keer een trauma moeten meemaken. Ik heb het gevoel dat ik totaal uitgeput ben. Ik slik anti-depressive en ga naar een trauma therapeut. Ik vroeg me af of bepaalde voeding helpt bij het uitzetten van je stress knop.

  • @frankvoorhekke
    @frankvoorhekke 2 роки тому +13

    Universitaire conclusie: "ik denk het wel" 😂🤭
    Zeer interessant onderwerp overigens hoor!

  • @RBouhuijs
    @RBouhuijs 2 роки тому +15

    Ik ben heel benieuwd hoe het nu met de studie staat. Erg interessant. Zelf heb ik door vele jaren oefenen en toepassen van oa meditatie, lichaamsbewustzijn, polyvagaal therapie, ademhaling ed het gevoel dat ik eindelijk beter kan herstellen van stress (het stresssysteem resetten) maar ik vraag me af of ik het voldoende kan. Het lichaam is zo ingesteld op stress dat het voor mijn gevoel bijna in iedere vezel van mijn lichaam zit.

    • @nielsvanerp4728
      @nielsvanerp4728 2 роки тому +1

      Dat ervaar ik ook in elke vezel zit het. Maar vindt het wel raar wat het lichaam autonoom doet dat dit veranderd kan worden, misschien wel met medicatie maar met oefeningen en bepaalde therapieën zoals yoga polyvagaal enz heb ik bedenkingen, want dan is het niet meer autonoom meer lijkt mij, maar goed wie ben ik?

    • @kommacoaching
      @kommacoaching 9 місяців тому

      @@nielsvanerp4728 De polyvagaaltheorie is geen therapie, maar resultaat van langdurig onderzoek naar het autonome zenuwstelsel, dat de hiërarchie van vecht/vluchtreacties laat zien en de noodzaak van fysiologisch ervaren veiligheid. Trauma zit inderdaad in je hele lichaam en het vraagt een geïntegreerde aanpak om te helen. Je kunt de autonome reacties van je lichaam leren verstaan en ook wat het nodig heeft om weer in veilige toestand te komen. Maar ook de psyche functioneert voornamelijk autonoom en dat stuk heb je ook mee te nemen. Medicatie kan misschien symptomen verlichten maar lost geen trauma of destructieve patronen op. Er zijn verschillende benaderingen waarmee dat wel mogelijk is.

  • @yoliyanda2860
    @yoliyanda2860 3 роки тому +27

    Ik denk zeker dat volwassenen het stress-systeem kunnen resetten, ik denk dat het alleen heel lastig wordt om de druk die de maatschappij ons oplegt te verlagen. Tot op heden is het een 1-0 tegen situatie voor mensen met een trauma.

    • @madelief47
      @madelief47 Рік тому +2

      Ik zit zelf nu mijn 2e jaar in een burnout, wat betekent dat ik binnen en buiten de organisatie moet gaan solliciteren. Echter: ik zit nu 100% thuis, om dat ergens stage lopen, en via 2 trajecten solliciteren, en waarbij mij wordt duidelijk gemaakt, dat mijn reactie op (te) hoge werkdruk, wel mijn eigen schuld is.... Maar ja, het "systeem" maakt dat ik wél moet solliciteren, al heeft dat nu geen zin. Iedereen die het weet, ook UWV die dit bepaald, maar veranderen doen ze niets...

    • @nadjepauw
      @nadjepauw Рік тому +1

      Klopt

  • @JohnvL
    @JohnvL 4 роки тому +5

    Ervaring en de traumas of schok ervaringen worden ook direct door die mensen herkend. Ook in het belang van andere. Als 'n kind op een balkon moord en brand loopt te schreeuwen, meer om moeder loopt te krijsen, dan zal bijna niemand daar actie op nemen. Bij mij gaat het door merg en been. Blijkt dan achteraf mee te vallen, dat je achteraf denkt waarom maak ik mij daar druk over. Ze zeggen nog net niet waar bemoei je je mee. Tevens is het ook zo dat instanties zoals gemeente, of verzekeraars denken aan de sterfte winst. Ze geven je nog net geen stuk touw maar ze wijzen wel bijna naar een boom. Een bekend ziekenhuis heeft mij wel eens gezegd "ze proberen het wiel opnieuw uit te vinden". En ik zeg wel eens als je arm tussen de deur klem zit, moet je die deur opendoen/weghalen. Dat is beter dan een pilletje tegen de pijn. Dus de situatie stabiliseren, en ECHT oplossen. Daar hebben mensen wat aan. Maar soms heb ik het gevoel dat gaat alleen maar om het geld en juist niets opgelost wordt. Laat ze maar gaar koken, anders kost het ons geld. En de weg van treiteren, traineren, intimidatie, gaslighting kiezen om zij daar (tijdelijk) belang bij hebben. Maar de uiteindelijke schade wordt ook van de omgeving en in het algemeen belang alleen maar groter! Want sommige mensen worden alleen maar bozer en gefrustreerder.

  • @dennisvanmierlo
    @dennisvanmierlo 4 роки тому +46

    Waarom worden traumas bij volwassenen zo onderschat tov jongeren? Een zwaar trauma bij volwassenen kan ook een enorm invloed hebben op de rest van hun leven.

    • @Benjamin.S-Dardani
      @Benjamin.S-Dardani 2 роки тому +2

      Klopt inderdaad. Enige wat nog kan helpen is EMDR behandelingen of andere soortgelijke type behandelingen. En eventueel lichamelijke therapieën die helpen om de stress en angst te minderen

    • @ursulavdvelden.2053
      @ursulavdvelden.2053 Рік тому

      @@Benjamin.S-Dardani TRE !

  • @steef4000000
    @steef4000000 4 роки тому +3

    is inderdaad een grote stap in de goeie richting, alleen zullen mensen die op deze manier geholpen/genezen worden nog steeds met het probleem kampen dat ze jaren van automatische gedachtes en handelingen uit hun systeem moeten krijgen, omdat je vanwege je overweldigende stress reacties, nooit goed heb leren omgaan met stress.

  • @LK-eu9po
    @LK-eu9po 9 місяців тому +1

    Helaas is bij mij veel te laat complexe ptss als stempel gegeven. Altijd symptoombestrijding gedaan, zoveel therapieën. Inmiddels voel ik me geïnstitutionaliseerd en lijk ik niet meer uit de psychiatrie te komen. Ik denk dat het bij me te laat is om te resetten. Heb trauma gevolgd, heb daar zeker dingen uit geleerd. Maar het hele punt is, mijn hele gedachtengang en gedrag is vaak nog steeds gebaseerd op trauma. Elke dag moet ik dus mezelf toespreken en bedenken wat echt is en wat het deel trauma gedachten zijn. Dat ik nog altijd last heb van emotionele herbelevingen (dus niet denken in plaatjes maar reageren op een manier die lijkt alsof ik in de situatie zit) wordt helaas afgedaan met, ja dan moet je een persoonlijkheidsstoornis behandeling krijgen of een emotieregulatie behandeling. Tsja, heb ze allemaal al gehad. Ik snap alle principes. Maar snappen en toepassen zijn twee verschillende dingen... Blijven oefenen. Tsja

    • @beachboy9851
      @beachboy9851 9 місяців тому

      Ik ben ook voor ptss behandeld. De behandeling die bij mij aansloeg was schema therapie (heb je vast al lang gedaan). Tijdens die therapie hadden we in 6 weken in groepsverband 2 therapie sessies per week met huiswerk. Dat was erg pittig maar pluk er na 6 jaar nog steeds de vruchten van. Ik heb nog steeds wekelijks (soms dagelijks) dat ik het onderscheid moet maken tussen trauma en wat van mij is. Wat mij nu helpt is door er gedichten over dat stukje trauma te schrijven. Gewoon schrijven in het algemeen, daardoor kan ik het wat loskoppelen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Dit gaat heel gek klinken: Alles is zoals het moet zijn. Ik wens je veel beterschap toe ❤

    • @kommacoaching
      @kommacoaching 9 місяців тому

      Als u graag leest, vermoed ik dat het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk voor u een verademing zal zijn...
      Van der Kolk heeft een prachtboek geschreven over complex trauma. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zijn werk oppakken (evenals de polyvagaaltheorie en andere moderne benaderingen van trauma).

  • @Larstig81
    @Larstig81 8 місяців тому

    Ik zat ook aan ASS te denken.
    Heb het zelf en stress is wel een ding.
    Ik kan het aan tot een bepaalde hoogte, maar wanneer ik veel in mijn hoofd heb en krijg nog meer naar mij toegeschoven dan is het over.

  • @channahstark1270
    @channahstark1270 2 роки тому +2

    Toen ik het plaatje van de hormonen uit de bijnieren zag dacht ik: Haal die bijnieren er maar uit 🤣 maar toen je begon over een medicijn, leek dat me toch wel een beter idee. Ik hoop dat ze betaalbaar zullen zijn als ze op de markt komen. Ik heb er namelijk veel baat bij. Succes met de studie!!

    • @kimspirit6510
      @kimspirit6510 Рік тому +1

      heb je mee gedaan dan met de studie en gebruik je de medicatie nog steeds? ik lees dat ze een medicijn gebruiken wat je progestron verlaagd, aan de haal gaan met een hormonaal systeem wat al van slag is lijkt me niet echt gezond. het lijf heeft een groot zelfherstellend vermogen en iets wat eraan bijdraagt is goed (zoals peptiden of natuurlijk bijnierpreparaat van dieren) maar iets wat er echt mee aan de haal gaat lijkt me niet echt gezond op lange termijn.

    • @GamingPIPI
      @GamingPIPI 7 місяців тому

      @@kimspirit6510 als dat zelfherstellend vermogen groot genoeg was zou ik nu geen belang hebben bij een medicijn 🤣

  • @deniseabc
    @deniseabc Рік тому +1

    Mooi en helder verhaal. Maar wat kun je ermee? Hoe staat het met die studie? Wordt het al toegepast?

  • @MyTube19795
    @MyTube19795 4 роки тому +10

    Mooi verteld. Ik ben ook benieuwd naar een soortgelijk verhaal maar dan buiten jeugdtrauma's om. Wat zijn de effecten als je op latere leeftijd langdurig het stresssysteem aanzet maar niet voldoende laat herstellen?

    • @j.j.3445
      @j.j.3445 3 роки тому +1

      Wordt onderzoek naar gedaan. Vermoedelijk onder andere dementie.

    • @Fullnessmusic
      @Fullnessmusic 3 роки тому +2

      Kan vermindering in emoties brengen, hersenletsel, vlakheid leegheid, veel dromen waardoor je slaapkwaliteit slecht is, burn out, baan kwijt raken enz, veel ruzie en boosheid naar mensen. en ik zelf ervaar dit allemaal, maar ook dat ik nu zonder mijn ouders de genen ervan hebben, grijze haren krijg op 28 jarige leeftijd, dit is ook direct verbonden met hoge stress. ook kan je lichaam sneller ouder worden. en volgensmij heeft het ook invloed op botklachten.

    • @ashtyamin8176
      @ashtyamin8176 Рік тому

      Waar kan men deze stress systeem resetten voor oorlog trawma

  • @mzeven77
    @mzeven77 9 місяців тому +2

    Heel lang verhaal zonder bij de kern en oplossing te komen.

  • @MrAnimal47
    @MrAnimal47 3 місяці тому

    Met welke medicatie dan? Nog andere manieren ernaast? Bedankt

  • @vtd-4764
    @vtd-4764 4 роки тому +3

    Goed plan! Hoe heet dat bestaande medicijn dan? Lijkt me belangrijk om te weten.

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  4 роки тому +5

      Hi @VTD, het gaat om het medicijn mifepriston > meer informatie daarover lees je op de website van de reset-studie jeugdtrauma-depressie.nl/reset-studie/

    • @vtd-4764
      @vtd-4764 2 роки тому

      Super bedankt!

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 2 роки тому

      @@vtd-4764 Ik zou niet zomaar zelf met medicijnen gaan lopen rommelen n.a.v. een UA-cam filmpje.... Een dokter kent een heeeeeeleboel studiejaren meer aan details over medicijnen dan dat wij hier in 10 minuten even verteld hebben gekregen. Medicijnen kunnen ook verkeerd uitwerken, misschien niet direct, maar als je het je hele leven blijft slikken dan weet je niet wat er uit kan komen aan onaangenaams als je op hogere leeftijd komt.

  • @Scrungge
    @Scrungge 2 роки тому +4

    Hoe heet dat GR medicijn?

  • @nielsvanerp4728
    @nielsvanerp4728 2 роки тому +4

    Mooie uitleg van probleem, maar vage uitleg van oplossing. een bestaand medicijn? Welke is dat dan? En jeugdtrauma door op jonge leeftijd ziekenhuis opname en operaties wordt niet benoemd. Maar goed goed uitgelegde presentatie, maar kan je er als kijker met chronische stress er wat mee? Ik niet!

  • @JackPoortinga
    @JackPoortinga 4 роки тому +9

    Ik vind het een nutteeloos filmpje. 12 minuten lang tig voorbeelden en in de laatste 2 en halve minuut de oplossing... stop er een medicijn in. Da's geen oorzaak in de kern verhelpen, lijkt me. Het blijft dus bij symptomen onderdrukken.

    • @maartenvanveen607
      @maartenvanveen607 4 роки тому +3

      Dat is niet zo. Je moet het stresssysteem de uitknop leren vinden. Het is een deels autonoom fysiologisch functionerend systeem, dat, indien ontregeld moeite heeft weer terug naar rust, naar "af" te gaan. Omdat het deels autonoom fysiologisch proces is, kan je het dus moeilijk met psychotherapie te lijf gaan. En jeugdtrauma's kan je ook niet wegnemen. Je kunt de geschiedenis niet herschrijven. Als ik een dergelijk onderzoek zou doen, dan zou ik wel het geven van die enzymen die de uitknop aanzetten (!) flankeren (dus tegelijk) met ontspanningsoefeningen (mindfulness bijv., maar er zijn ook andere). Dan heb je na enige tijd kans dat, als iemand dan merkt dat zijn stresssysteem maar "aan" blijft, en hij/zij dan die oefeningen doet, het systeem zelf de stoffen voor de uitknop aanmaakt. Soort conditionering van het systeem. Overigens, jeugdtrauma's. Misbruik, verwaarlozing, over die dingen werd gesproken. Maar, wat dacht je van hele pijnlijke ziektes die een kind heeft meegemaakt? Langdurig en dan nog voordat een kind goed kan spreken? Ik denk dat zoiets ook tot een continu verhoogd cortisol niveau kan leiden. - weet ik wel zeker.

    • @stress-tv4740
      @stress-tv4740 4 роки тому +3

      Hoi Jack,
      Bij de RESET studie met medicatie betreft het een medicijn (mifepriston) dat we deelnemers slechts 1 week laten slikken. Met deze kortstondige interventie proberen we de onderliggende kwetsbaarheid in het stress systeem weer te herstellen. Eerdere dier studies laten hierbij veelbelovende resultaten zien, daarom willen we nu graag kijken of dit ook goed werkt in mensen met een depressie en jeugdtrauma. Naast deze RESET-medicatie studie doen we ook onderzoek naar de effectiviteit van trauma-gerichte psychotherapie bij mensen met een depressie en een jeugdtrauma (RESET-psychotherapie). Voor meer informatie zie: www.jeugdtrauma-depressie.nl

    • @stress-tv4740
      @stress-tv4740 4 роки тому +3

      @@maartenvanveen607 Goed punt! We zullen de mifepriston behandeling dan ook uitvoeren naast de huidige behandeling die mensen eventueel al krijgen. Juist deze combinatie zou voor meer verlichting van de klachten kunnen leiden denken we.

    • @steef4000000
      @steef4000000 4 роки тому +1

      @@stress-tv4740 Ik weet zeker dat er zat mensen zijn die blij zijn dat er een nieuwe manier onderzocht word. ik zelf zou zeker mee willen helpen als proef persoon.

  • @gerbrandvisser
    @gerbrandvisser 2 роки тому +4

    Helder uitgelegd. Resetten is niet alleen nuttig als het systeem niet meer uit wil. Je zie soms bij militairen, brandweer en bedrijfshulpverleners een storing in het stress systeem in de zin dat het niet of te laat aanslaat.

  • @levitastic
    @levitastic Рік тому +1

    jeugdtrauma check, stresskip check, hoge hersenactiviteit check, tot nu toe nog niets gevonden wat helpt, voorheen sliep ik nog goed dus was het soort van in balans, nu is mijn slaap ook belachelijk slecht geworden, rip.

  • @rafaeloremus
    @rafaeloremus 2 роки тому +2

    Mooie uitleg en kort en bondig. Echter bestaat er niet zoiets als van jeugdtrauma genezen zoals gezegd wordt. Ook wordt er te weinig aandacht besteedt aan de soorten jeugdtrauma's die er bestaan en de daarop volgende juiste behandeling. Het aanbod is te klein en het probleem jeugdtrauma wordt in de praktijk veel te veel onderschat. @UniversiteitvanNederland zijn er betere ontwikkelingen op dit gebied ?

  • @pear7777
    @pear7777 8 місяців тому

    Oh wow.
    Zou ik kunnen concluderen dat een gemankeerde uitschakeling ook een grotere kans op burn-out of overspanning kan geven?

  • @username6265
    @username6265 4 роки тому +10

    Ik heb persoonlijk erg veel baat bij de Wim Hof Methode

    • @ikbenhet1989
      @ikbenhet1989 4 роки тому

      Ik denk dat je dit wel interessant vindt ua-cam.com/video/if-J8w2ay94/v-deo.html

    • @bartkoot4983
      @bartkoot4983 2 роки тому

      Precies. Kou zorgt ervoor dat je stress krijgt en er mee leert omgaan omdat je elke dag de stap zet waarbij je weet dat je de stress over je heen laat komen( het koude water).
      Ritalin zorgt er ook voor dat je een hoger stress level krijg waardoor het zou kunnen werken. Alleen dan gebruik je opium in plaats van de natuur.

  • @GerritVdF
    @GerritVdF 4 роки тому +3

    Is hypnose een optie?

    • @beachboy9851
      @beachboy9851 9 місяців тому

      Is geleide meditatie niet een soort hypnose?

  • @harm991
    @harm991 9 місяців тому

    Stress was evolutionair handig in ons 'saaie leven'
    Er gebeurde de hele dag heel weinig, misschien een beest jagen als je die vond.
    Het leven wat we tegenwoordig hebben is heel vreemd gezien onze biologie

  • @cindymoerland1738
    @cindymoerland1738 4 роки тому

    Is daar al wat meer bekendheid over en waarneer verwachten ze er verder op in te kunnen spelen.

  • @bertvandersman1364
    @bertvandersman1364 2 роки тому +7

    Misschien snap ik het niet, maar het blokkeren van het GR systeem, betekent dan toch dat je stress systeem hoog blijft.
    Moet je dan niet het GR systeem stimuleren?

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 2 роки тому +1

      Ik dacht hetzelfde... Maar misschien zit er meer achter de theorie dan dat er verteld wordt.

  • @bjornvanbel3089
    @bjornvanbel3089 8 місяців тому

    TM kan helpen tegen stress ;)

  • @mir3349
    @mir3349 3 роки тому +1

    Geloof zeker dat dit kan!
    Je bent de enige sleutel tot jezelf!
    "Ban" dat gene en diegene uit je leven en laad opnieuw op🧘🏻‍♀️😌🔥
    Stress is écht ziekmaker nummer één 😔
    Mooie informatieve video, leerzaam!

    • @38Fanda
      @38Fanda 3 роки тому +1

      als iedereen in NL jouw advies zou volgen dan zouden scheidingsadvocaten triljardairs worden
      😂

  • @nickvisser6427
    @nickvisser6427 4 роки тому +4

    Weer een stuk begrip gekregen voor mijn huidige conditie. Ik heb nog een vraag: Wat is de beste manier om los te komen uit de negatieve spiraal van een door langdurige stress en angstklachten uit balans gebrachte HPA-as? Kan een SSRI antidepressivum zoals Sertraline hierbij helpen?

    • @Theinfinitethought
      @Theinfinitethought 2 роки тому

      Dat lijkt me een vraag voor een psychiater (of in eerste instantie een huisarts)

  • @jancools7555
    @jancools7555 8 місяців тому

    Ik heb van stress nu enorm last ben 69 jaar en schiet er nu makkelijk in terwijl ik mijn hele leven het toch redelijk makkelijk uit kon zetten .Maar nu lukt het steeds moeilijker😢en wordt er depressiever van 😢!

  • @udntknw001
    @udntknw001 4 роки тому +3

    Voor velen zou dit misschien wel helpen om na het stressmoment te kunnen herstellen maar dat betekent dus nog niet dat het stressmoment niet meer zal gebeuren.
    Het lijkt mij dus nog steeds symptoombestrijding, of zie ik dit verkeerd?

    • @arjandegraaff
      @arjandegraaff 4 роки тому +3

      Je moet het zo zien, geen stress is 0 en maximaal is 100. Een "normaal persoon" zit normaal tussen de 0 en 20 en met stress kan je dan naar de 100. Voor iemand met een trauma zit de normaal op bijvoorbeeld 40 tot 60. En bij stress kunnen die ook tot maximaal 100. Je hebt dan veel minder bandbreedte en kan dus minder stress verdragen. Wanneer je bij de trauma personen het nul nivo weer kan resetten naar de 0 tot 20 dan kunnen zij weer veel meer verdragen. Ongeacht of het stressmoment wel of niet terug komt. Als het stress moment dan terug komt zullen ook zij dan niet meteen naar hun max schieten maar naar bijvoorbeeld een wat onconvertabele 70.

    • @Lars_erik
      @Lars_erik 4 роки тому +4

      Nee, juist niet. Vergelijk het met een computer. Normaal gesproken gaat die aan als je op de aan en uit knop drukt, en weer uit als je op diezelfde knop drukt. Maar stel nou dat die instelling is gewijzigd, en de computer op slaapstand gaat wanneer je op die knop drukt, maar nooit volledig uit gaat. Dan moet de instelling gewijzigd worden om 'm weer uit te schakelen.
      Dat is exact wat ze proberen te bereiken met het medicijn wat getest wordt. Een verkeerd ingesteld stress systeem, wat nooit helemaal terug uit gaat, terwijl de situatie die de stress veroorzaakte allang voorbij is. Op dat moment, als je dus altijd licht gestresst blijft, zul je ook eerder en heftiger op een nieuwe stress situatie reageren. En dan beland je in een vicieuze cirkel. Als je die overmatig heftige reactie kan terugbrengen naar een normale reactie op stress zal iemand automatisch beter tegen de stress situatie kunnen. Want dat voorkomt inderdaad niet de stress situatie an sich, die we allemaal tegenkomen in ons leven, dat is niet te vermijden, maar wel hoe je lichaam daar mee omgaat.

    • @hannieboumans5421
      @hannieboumans5421 4 роки тому +2

      Bestaat er eigenlijk onderzoek naar hoe de biologie van een persoon de toename van traumatische ervaringen in de jeugd ( omgevingsfactoren) beïnvloed? En dan heb ik het vooral over de beleving van veiligheid in de jeugd. Stel dat vanwege aangeboren biologische oorzaken iemand veel heftiger dan standaard reageert op natuurlijke processen zoals leren loslaten, begrijpen dat als een dierbare weg gaan, die ook weer terugkomt. Is scheiden en hechten voor sommige kinderen zwaarder waardoor snel een jeugdtrauma ontstaat onder de noemer “ verwaarlozing” . Ofwel bestaat “ ervaren verwaarlozing” door biologische of psychologische ( ontwikkelings) factoren.

    • @stress-tv4740
      @stress-tv4740 4 роки тому +2

      @@hannieboumans5421 Een hele goeie vraag! Het kan zijn dat iemand al aangeboren genetische/biologische/persoonlijkheids kenmerken heeft die iemand gevoeliger maken voor stress dan andere personen die met dezelfde gebeurtenis meer veerkracht lijken te vertonen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat iemand door het jeugdtrauma kwetsbaarder wordt voor stress later in het leven omdat het stress-systeem al vroeg is ontregeld. Met het huidige onderzoek proberen wij dit op 2 verschillende manieren weer te verbeteren, met een 1-week durende medicatie behandeling of met trauma-behandeling. Kijk voor meer informatie op www.jeugdtrauma-depressie.nl

  • @marithhx
    @marithhx Рік тому +2

    Wat ik niet goed snap, is waarom er ADHD staat onder risico's op stress? (11:15) ADHD is toch een ontwikkelingsstoornis / neurodiversiteit en daarmee sinds de geboorte aanwezig?

  • @perrybenik
    @perrybenik 4 місяці тому

    Hallo universiteit van Nederland.
    Mag ik stukjes hiervan gebruiken voor een opkomend UA-cam filmpje van mij?(Bijvoorbeeld het stukje: te veel stress kan je echt uit balans brengen) En eventuele andere stukjes? Zoja hoe werkt dit? Zo nee, waarom niet? En hoe werkt het dan wanneer mensen elkaars werk quoten?
    Ik ben nog niet zo handig in zulk soort dingen, hopenlijk in de toekomst iets meer. Zou verder ook niet weten hoe of waar deze vraag verder te stellen dus vandaar onder een van de betreffende video's

  • @EmmaWondergem
    @EmmaWondergem 9 місяців тому

    Hoe gaat het nu met de studie?

  • @caspervanbeek1220
    @caspervanbeek1220 4 роки тому +1

    Kan ik in aanmerking komen voor de resetstudies?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  4 роки тому +3

      @Casper van Beek, meer informatie over de resetstudies kun je vinden op deze website: jeugdtrauma-depressie.nl/reset-studie/#informatie-over-deelname

  • @rianneplaisier678
    @rianneplaisier678 2 роки тому +1

    Wat kan EMDR hierin betekenen?

  • @greenagain5662
    @greenagain5662 9 місяців тому

    Is dit medicijn al op de markt?

  • @TheSmiaf
    @TheSmiaf 3 роки тому +1

    Waarom zijn Nederlandse zinnen tegenwoordig half engels?

  • @r0ebiess
    @r0ebiess 9 місяців тому

    Welke medicatie dan?

  • @ankavoskuilen1725
    @ankavoskuilen1725 3 роки тому

    Hoe ver zijn ze met deze reset-onderzoeken? Ik wacht met smart!

    • @Fullnessmusic
      @Fullnessmusic 3 роки тому

      Je kan mij een bericht sturen anka, ik ben best wel op de hoogte na deze week

    • @martijn5207
      @martijn5207 Рік тому

      @@Fullnessmusic zou je het mij kunnen laten weten? We zijn al weer een tijd verder......

  • @raverali154
    @raverali154 3 роки тому +2

    Nadat ik gedwongen ben om te stoppen
    met roken kreeg ik allerlei klachten.

  • @nancydegraaff6432
    @nancydegraaff6432 4 роки тому +4

    Ik zou heel graag mee willen werken aan het onderzoek, kan ik mij daarvoor ergens aanmelden?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  4 роки тому +3

      Hi @Nancy de Graaff, meer informatie over de resetstudies en deelname vind je op deze website: jeugdtrauma-depressie.nl/reset-studie/#informatie-over-deelname

  • @olafrevenberg5729
    @olafrevenberg5729 4 місяці тому

    Als je gelooft/realiseert dat het nooit kapot was😝❤️

  • @aliefolkersma4267
    @aliefolkersma4267 2 роки тому

    Is er ondertussen al meer bekend over de resultaten van dit onderzoek?

  • @Vayra78
    @Vayra78 2 роки тому +4

    Ik zou me graag op willen geven voor deze studie; ik lijd aan C-PTSS, ben nu 43 en het haalt me nog steeds op allerlei manieren onderuit en meerdere jaren EMDR (en een myriade aan andere therapie vormen) hebben helaas niet afdoende effect gehad. Al lijkt het mij ergens logischer om de stress AAN knop uit te zetten en de stress UIT knop juist aan te zetten? Maar misschien mis ik iets in de opzet van deze studie? 🤔 Waar ik veel van geleerd heb tot op heden zijn de twee UA-cam kanalen; The Crappy Childhood Fairy en Therapy in a Nutshell. 😚

    • @beachboy9851
      @beachboy9851 9 місяців тому

      Heb je schema therapie al geprobeerd? Ik heb ook ptss en het heeft mij enorm geholpen

  • @standiallo
    @standiallo 4 роки тому +1

    Wat is resetten ?

  • @evenserieus1
    @evenserieus1 3 роки тому

    Bedankt.

  • @grietjenieuwkoop8234
    @grietjenieuwkoop8234 4 роки тому +2

    Wat jammer dat medicatie eraan te pas moet komen , daar werken psychiaters mee dat weet ik .
    Bestaat er geen ' natuurlijke methode' om Dit te kunnen bereiken?

    • @kim-bd9hv
      @kim-bd9hv 4 роки тому

      Ja hoor dat bestaat al kijk eens op vilna.nl

  • @_RTheBruce
    @_RTheBruce 3 роки тому +1

    De camerahoek werd te vaak onnodig veranderd.

  • @QigongTangCY
    @QigongTangCY Рік тому

    nou ja, stress, wie kent het niet. Meerdere malen burnt-out geweest, naast depressies en hoe zal ik het noemen, ehm mentale uitdagingen gekend, ben nu pas weer mezelf in aug, krijg ik nu nog een aantal trauma's te verwerken, komt wel goed.

  • @LovingWhispers1995
    @LovingWhispers1995 2 роки тому

    Dat wil ik ook🤩

  • @lennekeabrahams6000
    @lennekeabrahams6000 2 роки тому

    ADHD ook risicofactor a.g.v. jeugdtrauma??

  • @evelinevandersmit3969
    @evelinevandersmit3969 4 роки тому

    Welk bestaand medicijn is dat dan?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  4 роки тому

      Hi Eveline, het gaat om het medicijn mifepriston > meer informatie daarover lees je op de website van de reset-studie jeugdtrauma-depressie.nl/reset-studie/

  • @AnAn-xp8xu
    @AnAn-xp8xu 3 роки тому

    En welk medicijn is dat
    Ik verga van de spanning dag en nacht
    Dus verdoof ik mezelf door allerlei medicijnen intenemen

  • @dims9987
    @dims9987 2 роки тому +2

    Ik heb geen jeugd trauma's maar ik kan zeer slecht tegen stress situaties. En falingen in mijn leven. Vervolgens .gaat mijn lichaam dagen lang in stress modes. ,zweten,buikpijn,heel licht en kort slapen, piekeren onbewust in mijn hoofd, ik probeer al jaren lang van alles. Helaas niks helpt. Ik gebruik nu valdispret anti stress. Wat voor mij gevoel niet werkt.kan iemand mij helpen? Misschien wat overige tips .ik sta open voor alles

    • @freekkoffeman8319
      @freekkoffeman8319 2 роки тому

      geen stress lees mattheus 6, dan zul je pas werkelijk rust ervaren in je leven

  • @exoticboy4
    @exoticboy4 2 роки тому

    Tja, wat heb je hieraan als je al met een jeugdtrauma rondloopt?

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 2 роки тому +2

      Ik denk dat je niet goed naar de video geluisterd hebt.

  • @roaldmichel411
    @roaldmichel411 4 роки тому +8

    Stressvol praatje dit.

  • @PapitoBlack7
    @PapitoBlack7 4 роки тому +2

    als dat kon hee...

  • @-_YouMayFind_-
    @-_YouMayFind_- 2 роки тому +1

    Gewoon dampo smeren in me nek dan ben ik gewoon kalm door de geur xD en slapen met regen/onweer muziek

  • @Hannekehanneke
    @Hannekehanneke 4 роки тому

    Jeetje, wat werd ik gestresst van dit filmpje...! Gelukkig is er traumatherapie (hoe komt hij erbij dat dat niet bestaat?). Een medicijn hoef ik niet.

    • @DrumdevilNL
      @DrumdevilNL 4 роки тому +2

      EMDR zorgt ervoor dat de heftige reactie op gebeurtenissen die verband houden met je trauma minder worden, of helemaal verdwijnt.
      Het verandert echter niet wie je als persoon bent geworden door deze trauma's, en hoe je dus met stress om gaat.

  • @AMAnker
    @AMAnker 2 роки тому

    Artrose

  • @potelbat
    @potelbat 2 роки тому

    Blokkeren van de Gr, via ayahuasca? :D

  • @jochemcoppes5336
    @jochemcoppes5336 2 місяці тому

    En maar weer een pilletje erin. Leve big pharma

  • @ronaldsiesta
    @ronaldsiesta 4 роки тому +1

    beetje stressvol beeld..